Support My Blog

Saturday, May 1, 2021

TELUR KAVIAR MALAYSIA- SATU CERITA

TELUR KAVIAR
(caviar) bukanlah telur ikan biasa akan tetapi ia merupakan sejenis telur dari ikan sturgeon iaitu ikan air masin yang bermigrasi kekawasan air tawar hanya untuk bertelur. Dilaporkan dimana ikan sturgeon berasal dari Laut Hitam atau Laut Caspian yang terletak di antara Eropah dan Asia dan ada juga didapati di pesisir Atlantik iaitu di Selatan Amerika Syarikat. Kalau sesiapa pernah makan di rangkaian Restoren Sushi King berkemungkinan pernah memakan dengan telur ikan salmon, trout dan ikan terbang. Namun begitu dilaporkan jenis telur ikan tersebut tidak masuk kategori caviar meski mempunyai ciri bentuk, warna, bahkan rasa yang mirip sama dengan kaviar. Ikan sturgeon memiliki 27 spesies dimana hanya sekitar lima jenis caviar yang paling banyak dikomersilkan dan dimakan. Jenis tersebut adalah Caviar beluga iaitu caviar inilah yang paling dicari orang sebab sifat caviarnya yang sanat lazat rasanya dan tidak berbau hanyir. Warna caviar beluga lazimnya berwarna kelabu sehingga hitam pekat atau disebut juga 'black caviar' (Sila lihat foto diatas). Kedua adalah jenis Caviar sevruga yang merupakan caviar yang juga selalu dicari kerana ada rasa mentega yang khas dengan bentuk caviar yang kecil dan berwarna kelabu. Caviar ini boleh didapati dari 3 jenis ikan sturgeon iaitu Ikan Sevruga, Ikan Sterlet dan Ikan Siberian sturgeon. Jenis ketiga adalah Caviar kaluga yang mana bentuknya besar dan rasanya menyamai dengan dengan caviar beluga. Bezanya adalah caviar kaluga lebih lembut dan mempunyai rasa yang sedikit masin seakan sama rasa mentega. Ke empat adalah jenis Caviar osetra yang memiliki bentuk yang sedikit lebih kecil dari caviar beluga serta berwarna coklat keemasan dan rasa yang masin seperti air laut. Harga caviar osetra akan jadi semakin mahal jika ikan itu semakin tua dan berat caviarnya semakin ringan. Ke lima adalah Caviar Amerika dimana ia disebt juga sebagai caviar dari ikan jenis sturgeon tasik dengan lazimnya berwarna putih. Caviar ini selalunya dijadikan sebagai salad atau topping. Artikel malam Jumaat ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan paparkan mengenai apakah dia kaviar dan beberapa kisah yang terdapat di media Malaysia untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda.

Kandungan nilai permakanan kaviar yang 
merupakan makanan yang kaya dengan bahan kolin dan Omega-3. Dalam satu sudu makan caviar (14.3 gram) didakwa mengandungi sekitar 1.1 mg omega-3 atau sekitar 6.8 mg per 100 gram dari jumlah sajiannya .Selain itu laporan dari Food Data Central juga menyatakan dimana ada beberapa kandungan lain dalam 16 gram caviar (1 sudu makan) eterdiri daripada Tenaga (42.2 kalori), Protin (3.49 gram), Kalsium (44 mg), Magnesium (44 mg) dan juga Posforan (57 mg). Walaupun kandungan zat kaviar didakwa sangat baik untuk tubuh akan tetapi tidak boleh diambil secara berlebihan kerana telur ikan kaviar ini juga memang tinggi dengan kandungan sodium (240 mg) dan kolestrol 94.1 mg bagi setiap satu sudu makan. Antara manfaat caviar adalah untuk kesihatan terutama mampu mengurangkan masaalah kepada Rheumatoid arthritis. Ia adalah disebabkan bahan dari kandungan omega-3 yang diketahui banyak terdapat pada ikan maupun telur ikan pada umumnya. Ia juga mampu mencegah penurunan fungsi otak dimana ada beberapa jenis caviar juga mengandungi asid lemak lain yang menyihatkan seperti EPA, DHA dan DPA. Kandungan ini membolehkan caviar untuk melawan penurunan fungsi otak selaras dengan bertambahnya usia sekaligus merangsang regenerasi sel agar otak semakin sihat. Caviar mampu menyihatkan mata sebab ada bahan DHA dan EPA. Kedua bahan ini didakwa dapat memaksimalkan perkembangan penglihatan pada bayi sekaligus menaikkan fungsi retina pada anak-anak.Orang yang kurang mengonsumsi makanan mengandung omega-3 juga berisiko tinggi mengalami kerusakan mata akibat faktor usia, seperti retinopati diabetik dan sindrom mata kering.

Berbalik kepada kisah telur caviar di Malaysia dimana media tempatan melalui beberapa akhbar melaporkan 'Malaysia kini memiliki ladang ikan menghasilkan kaviar bertaraf dunia'. Caviar atau t
elur ikan sturgeon ini boleh mencecah ribuan ringgit dan ia hanya boleh didapati di kawasan beriklim subtropika, temperate dan subartik. Ia selalunya ditemui di persisiran Eropah, Amerika Utara dan beberapa kawasan di Asia. Namun begitu kini seorang warga Taiwan yang telah datang ke Malaysia untuk membuka resort air panas bersama beberapa orang ahli perniagaan di Malaysia telah mendapati mereka memiliki kawasan yang boleh menternak ikan sturgeon ini. Usaha sejak 2008 akhirnya telah membuahkan hasil pada tahun 2019. Kini  Chien Wei Ho bersama Lim Aun Jun yang ditugaskan oleh keluarganya untuk mengkomersilkan hasil ladang ikan. Ia berlaku setelah keluarganya melaburkan duit yang banyak kepada pengoperasian ladang tersebut sejak 2017 telah mendapati kawasan tersebut adalah kawasan yang baik untuk membiak ikan kerana mereka secara tidak sengaja telah mendapati ikan yang tercedera dan membedahnya lalu menemui telur kaviar. Chien menunjukkan seekor ikan sturgeon di ladang (Sila lihat foto disebelah). Chien yang memiliki beberapa resort air panas di Taiwan memiliki hobi menternak ikan sturgeon tetapi kesemua ikannya mati akibat dilanda taufan. Dia memulakan projek ikan sturgeon di Malaysia sejak tahun 2008 dan jutaan ringgit telah dilabutkan dimana ia adalah hasil penyelidikan selama lima tahun dan kematian beribu ikan serta ramai penyelidik yang tidak yakin dengan keberkesanan projek ini tidak memutuskan harapan beliau. Setelah lapan kali percubaan dia menemukan resipi untuk menternak ikan sturgeon di Malaysia. Sebelum ini mStar pernah menerbitkan sebuah artikel tentang projek ikan sturgeon dihentikan di Sungai Tebung, Kuala Tahan selepas ia didapati dilaksanakan secara haram dan gagal mematuhi prosedur melibatkan aspek pembinaan dan alam sekitar. Kini ladang yang terletak di Tanjung Malim, Perak ini membuahkan hasil. Mereka telah menggaji banyak pakar dan kebanyakan daripada mereka telah putus harapan, tetapi saya tetap mencuba. Sejak keluarga Lim bergabung dan melabur ke projek ikan sturgeon Chien, dia juga telah memanggil pakar dari Jerman untuk menunjukkan kepada mereka bagaimana untuk mendapatkan rasa terbaik daripada kaviar.

Dilaporkan dimana i
kan Sturgeon boleh membiak dengan lebih cepat di Malaysia apabila syarikat ini mendapat resipi membiak ikan sturgeon. Apa yang lebih mengejutkan Chien ialah ikan tersebut boleh membesar dengan lebih cepat dalam persekitaran suam dan lembap tidak seperti pada berlaku kebiasaannya.  Tumbesaran ikan ini adalah lebih cepat kerana di Eropah, mereka memiliki empat musim dan sewaktu musim sejuk, ikan tidak akan makan dan tidak akan membesar tetapi di sini, mereka membesar 365 hari setahun dan beliau sangat teruja. Kini diladang ini, ikan sturgeon boleh memiliki berat 6 hingga 8kg dalam masa tiga tahun iaitu dua kali cepat berbanding ikan sturgeon dari China yang hanya boleh sampai berat sedemikian rupa dalam masa enam tahun. Buat masa dakwanya ladang ini mengimport telur sturgeon yang telah disenyawakan dan juga ikan sturgeon daripada China. Telur yang sudah tersenyawa di simpan dalam ruang yang memiliki suhu diubahsuai dalam 16 darjah celsius untuk beberapa bulan sehingga ia diubah lagi pada setiap peringkat sehingga mereka boleh menyesuaikan diri dengan suhu persekitaran di Malaysia. Air yang bersih juga sangat penting untuk tujuan memastikan kualiti ikan yang ada adalah baik. Oleh itu mereka menggunakan air daripada hutan berdekatan denagn ladang yang memiliki pH7. Air ini dipam ke dalam tangki tiga kali sehari untuk memastikan tangki ikan adalah bersih. Ikan sturgeon ini juga diberi makan palet marin komersial untuk memastikan tumbesaran secara optimum. Sumber alam serta kualiti air di sini adalah sangat baik dan saya sangat yakin ikan serta kaviar yang dihasilkan dari kawasan ini adalah bertaraf dunia. Kini ladang ini memiliki 18,000 ikan sturgeon dengan ikan terbesar di ladang tersebut seberat 80kg. Mereka juga sudah pun melancarkan jenama kaviar tersendiri sekaligus menjadi kaviar pertama keluaran Malaysia iaitu T’lur Caviar pada Mac 2019. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!..
NAMA CAVIAR... TELUR IKAN RUPANYA...
HARGANTA MAHAL... SUKAR BELINYA...
BANYAK KHASIAT... ADA DI MALAYSIA...
SIAPA MAMPU... CUBA BUAT UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(5 Ramadan 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...