Support My Blog
Thursday, March 31, 2011
BENIH SAYURAN (Part 1)
Wednesday, March 30, 2011
SISAL
Tumbuhan sisal ini setahu saya adalah sejenis tumbuhan 'Rozette' yang mempunyai daun berwarna hijau yang hujungnya tajam keluar terus dari batang. Daun berbentuk 'lanceolate' dengan susunan 'spiral' 10-15 cm lebar dan panjang 120-150 cm (Lihat foto kiri atas). Batangnya berbentuk bulat membengkak dengan 20-25 cm garispusat setinggi 1.5-2 meter. Bunga sisal lazimnya berbentuk kompoun dengan banyak jambak berwarna hijau kekuningan dan menghasilkan nektar yang boleh menghasilkan madu. Akar tumbuhan ini adalah jenis akar serabut atau akar rambut (adventitious root) dan ada rizom dengan kedalaman sekitar 40 cm. Pada peringkat vegetatif sebanyak 200-250 helai daun dihasilkan iaitu pada umur sisal 7-10 tahun dan akan berhenti apabila jambak bunga keluar peringkat matang. Kajian menunjukkan pokok sisal akan berbunga sekali dan kemudian pokok akan mati. Ada laporan menyatakan pokok sisal di kawasan gurun mampu hidup sehingga 20 tahun.
Penulis dengan pokok sisal di Taman Saujana, Putrajaya |
SENANG DITANAM....DIBELAKANG BANGSAL....
DIPROSES JADI FIBER....ITULAH PASAL....
KALAU TIDAK UNTUNG...JANGAN MENYESAL....
Related articles :
1. Rami (Klik disini)
2. Jut (Klik disini)
3. Aibika (Klik disini)
By,
M Anem
Pct 11
Putrajaya
Malaysia
11.20 malam
One Thousand Visitor
Among Popular article since early of this year are 'Benih Kelapa MATAG' with 973 viewers followed by 'Tanaman Keladi' with 842 viewers, 'Popular Fruit Clones in Malaysia' (719 viewers), 'Racun Rumpai' and the 5th was 'Pembiakan Tampang Tumbuhan'. It seems that Malaysian are serious about coconut technology especially on 'Kelapa MATAG'. Most of them try to know the technology and where to but the seedling of MATAG. There are not many genuine seedling of MATAG varieties available today except from United Plantation Estate in Jenderak, Perak and Jorak Agriculture Station, Pagoh, Muar Johor belong to Department of Agriculture Malaysia.
Those who read 'Popular Fruit Clones in Malaysia' able to know the most popular Malaysian Fruit Clones in recent survey. 'Tanaman Keladi' among popular entry searched by viewers since few month ago. This article describe about yam growing technology based on my study last year. There are about 21 local fruit listed in the article with many recomended clones for those who interested in growing fruit tree. Below are to 5 article in my blog : -
By,
M Anem
Putrajaya
MalaysiaTuesday, March 29, 2011
CINCHONA (Quinine tree)
Sunday, March 27, 2011
PINANG
Buah pinang yang di tuai di buang kulit iaitu dibahagian sabut dan isinya kemudian di jemur di bawah cahaya matahari untuk beberapa minggu sehingga kering (Lihat foto sebelah). Terdapat juga pengeringan dijalankan menggunakan alat pengering diesel atau dimasukkan dalam rumah asap. Biji yang telah kering akan di gredkan mengikut saiz, warna, keseragaman, kesegaran dan juga kadar kecacatan. Semasa bertugas di Johor dahulu, saya pernah berjumpa dengan seorang pemborong buah pinang kering tempatan dimana katanya pemborong utama buah pinang Malaysia berpengkalan di Pulau Pinang. Dia membeli dengan harga ladang RM 5.00 - RM 8.00 sekilogram pada tahun 2001. Mereka beroperasi dengan menggunakan van lama dan pergi disekitar Daerah Batu Pahat, Muar dan Pontian yang mana ada penduduk kampong yang mengutip buah pinang yang dikeringkan.
Kata Pemborong tersebut buah pinang yang di kumpulkan akan dihantar ke Pulau Pinang sebulan sekali dan akan di proses untuk dihantar keluar negara. Kajian saya mengenai pengeluaran biji pinang mendapati Negara India merupakan pengeluar utama pinang didunia dengan sebanyak 250,000 metrik tan setahun diikuti dengan Indonesia/Malaysia sebanyak 21,800 metrik tan setahun dan Thailand sebanyak 5,200 metrik tan setahun. Lain-lain negara berikutnya yang ada mengeluarkan pinang seperti sri Lanka, Filipina, Guam, Papua New Guinea dan Myanmar. Walau pun industri tanaman pinang kurang mendapat perhatian petani di Malaysia berbanding dengan tanaman kelapa sawit, getah, buah-buahan dan sayur-sayuran dan padi tetapi ianya merupakan satu komoditi yang memberikan pulangan ekonomi kepada penduduk kampong.
Persimpangan Air Keroh
(Updated by 1 Mac 2013)
RUMPUT ISRAEL
Senior Agronomist,
Monday, March 21, 2011
SAWI PUTIH (Pak Choi)
Sawi Putih dipercayai berasal dari negara China dan disebarkan ke Jepun serta Asia Tenggara termasuk ke Melaka pada kurun ke 15. Kini sawi putih di tanam diseluroh dunia termasuk di Eropah dan benua Amerika. Sawi Putih popular di kalangan penduduk Malaysia dan Filipina tetapi agak kurang di kalangan penduduk Thailand dan Indonesia. Di Filipina sahaja lebih dari 125,000 metrik tan sawi putih dihasilkan setahun sementara di Malaysia melebihi 190,000 metrik tan setahun. Sawi Putih digunakan sebagai sayuran segar dari daun yang rangup dan di masak tumis atau dalam sop. Sawi Putih jarang-jarang di makan tanpa di masak. Saya paling suka masakan sawi putih dengan santan kelapa yang di panggil sebagai "Bobor" oleh masyarakat Jawa di Muar. Sawi Putih jarang-jarang di proses untuk jeruk di negara ini.
By,