Support My Blog

Saturday, December 31, 2022

LIPAS - FAKTA MENARIK

LIPAS
 (Cockroach) merupakan sejenis serangga dalam order Blattaria atau Blattodea yang sering dijumpai dimana-mana lokasi terutama didalam rumah tinggal bersama manusia. Haiwan lipas biasanya tinggal di kawasan gelap dan lembap seperti celah-celah almari dan di bawah sinki dimana ia amat menjijikan dan menakutkan ramai orang. Daripada laporan yang penulis blog rujuk dinyatakan ada terdapat kira-kira 4,500 spesis lipas diseluruh dunia dimana hanya sekitar 30 spesis sahaja yang selalunya dikaitkan dengan tempat tinggal manusia dimana ia menjadikan habitat sebagai tempat tinggal. Dari jumlah tersebut sekitar empat (4) spesis lipas memang terkenal sebagai serangga perosak dan menyebabkan masaalah kepada kehidupan manusia dan haiwan lain. Lipas adalah sejenis serangga kuno yang telah lama melalui proses adaptasi sehingga hari ini walau pun sudah wujud semenjak 320 juta tahun dahulu. Lipas merupakan serangga yang mana ia sangat lasak dalam semua jenis keadaan daripada tahap sejuk di Artik sehingga suhu yang panas dikawasan tropika dan juga di padang pasir. Lipas dekat rumah akan hidup dengan memakan sisa makanan yang terbiar dan bahan organik lain yang boleh dikunyah dan dihadamkan diperutnya. Sebenarnya kewujudan lipas juga telah menyebabkan ia menyumbang kepada industri pengawalan serangga perosak yang bernilai jutaan ringgit setiap tahun diseluruh dunia dengan mana kebanyaknya syarikat swasta beroperasi tetapi masih gagal menghapuskan lipas sepenuhnya. Dimana-mana premis termasuk pasaraya, pasar malam, kedai runcit akan dan bahan kimia mengawal lipas dapat di lihat dimana ada dijual pelbagai jenis perangkap lipas bagi tujuan untuk menghapuskan lipas tetapi masih gagal. Perangkap jenis bergam dengan umpan hormon atau makanan merupakan yang paling biasa dibeli dan digunakan. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai beberapa fakta menarik mengenai serangga lipas untuk ianya dijadikan bahan bacaan dan rujukkan.

Pada penulis blog dan juga ramai pembaca tentu kenal akan beberapa jenis haiwan termasuk serangga seperti LIPAS (Coakroaches). Memang dalam 
banyak-banyak serangga dilaporkan dimana paling ramai dalam kalangan orang ramai yang takut malahan berasa teramat jijik dengan lipas meskipun ia cuma makhluk berbadan kecil. Dilihat dimana sahaja walaupun lipas ini berbadan kecil, namun serangga itu tetap digeruni tambahan pula jika ia merayap, menyelinap dan terbang di atas kepala pasti boleh membuatkan sesiapa sahaja panik dan terjerit-jerit kegelian meminta tolong. Ini memang pernah dialami dengan sesiapa sahaja apabila ada lipas terbang dan hinggap di muka atau anggota yang lain. Memang amat malang sesiapa yang pernah mengalaminya.  Rasa geli terhadap serangga ini mungkin dianggap biasa bagi segelintir orang namun majoriti memang akan fobia. Namun jika ia menjejas kehidupan seharian, pakar juga menyarankan supaya mendapatkan bantuan dengan pendedahan secara bertahap. Pada penulis blog dimana mendapati ada juga yang langsung tidak gentar sama sekali oleh serangga berkaki enam ini. Bagi sebilangan yang lain pula apabila melihat sahaja kelibatnya maka ia ibarat mimpi buruk di siang hari dan boleh panik. Paling malang adalah dimana semasa memandu kereta tiba-tiba ada lipas yang terbang di muka atau merayap ditangan atau dalam seluar kepada pemandunya. Ia boleh menyebabkan panik dan berpotensi menyebabkan berlaku kemalangan semasa memandu!. Elakkan makan dalam kereta yang menyebabkan reja makanan menjadi punca lipas duduk dalam kereta anda. Sentiasa bersihkan kereta dari kekotoran makanan (terutama jika ada anak-anak yang makan berterabur) dan periksa kehadiran lipas dalam kereta.

Sebenarnya berapa ramaikah pembaca blog atau orang ramai benar-benar kenal dengan apa dia serangga lipas?. Penulis blog yang pernah belajar subjek iaitu  Entomology di universiti dahulu pernah menjalani peperiksaan di makmal untuk membuat pembedahan kepada seekor lipas (vivisection of cocroach) dengan alatan pembedahan serangga (Telah lulus dan berjaya melakukan ujian ini ketika itu!).  Merujuk kepada jurnal di Public Health Malaysia dimana ada dinyatakan lapan fakta menarik mengenai serangga lipas untuk diketahui semua. Fakta pertama adalah sebenarnya serangga l
ipas boleh menyorok dan meloloskan diri melalui tempat yang sempit kerana ia boleh meleperkan tubuhnya sehingga 3 milimeter (mm) sahaja. Lipas mampu berbuat demikian dengan mengangkangkan kaki-kakinya ke sisi tubuh dimana ia boleh bergerak. Fakta kedua adalah dimana lipas boleh menukar Kelajuan ketika berlari. Dilaporkan dimana serangga lipas memang mampu menukar kelajuannya ketika berlari dengan menukar kedudukan kaki mereka kepada gaya tripodal. Gaya ini meningkatkan lagi fleksibiliti dan cara ini akan mengurangkan rintangan dan membolehkan ia berlari sepantas 320km sejam. Percayakan anda!. Memang hebat serangga dari zaman purba ini. Seeterusnya yang ketig faktanya adalah Lipas mampu hidup Tanpa Kepala. Lipas masih mampu hidup sehingga dua hingga tiga minggu setelah kepalanya terputus. Dilaporkan dimana lipas masih boleh hidup kerana bernafas melalui liang di badan akan tetapi mereka akan mati selepas tempoh itu kerana kehausan dan kelaparan. Fakta yang ke empat adalah dimana lipas hidup dalam berkumpulan akan tetapi ia tidak berstruktur seperti semut dan lebah yang mempunyai sistem tersendiri. Apabila lipas makan kemudian ia akan membuang najis. Kajian saintis mendapati dimana kebanyakan najis lipas (tahi lipas) ini juga mempunyai bahan kimia yang akan menarik lipas-lipas lain untuk datang berkerumun disekelilingnya.

Seterusnya adalah fakta yang ke lima dimana reaksi orang yang boleh melompat jika dihinggapi lipas terutama di muka atuu badannya. Ini penulis blog pernah mengalami beberapa kali semasa tinggal dikampong dahulu. Memang amat fobia apabila ada lipas terbang dan hinggap di muka. Memang ra
mai orang takut kepada lipas terbang, maka mungkin ramai takut kepada lipas melompat. Ada spesis lipas di Afrika Selatan yang boleh melompat seperti belalang. Mereka lincah melompat dan tidak suka duduk diam. Fakta seterunya ke enam adlah dimana dilaporkan memang lipas boleh mengigit manusiaSerangga omnivor ini selalunya makan tumbuh-tumbuhan, sisa makanan atau juga kulit manusia. Walaupun gigitan lipas tidak mendatangkan kemudaratan seperti sengatan lipan, kala jengking dan labah-labah, namun situasi itu tetap tak diingini. Kalangan pembaca mungkin pernah kena 'kencing lipas' atau gigitan lipas di bibir ketika tidur yang kesannya membengkak. Fakta paling mengerikan adalah dilaporkan Lipas suka masuk telingaLipas suka masuk ke dalam telinga manusia kerana tahi telinga menghasilkan asid lemak berwap yang menarik perhatian mereka. Lubang telinga yang kecil, sempit dan lembap juga dirasakan sesuai untuk mereka jadikan tempat tinggal. Terakhir fakta ke lapan adalah dimana Lipas Adalah Sejenis Makanan Eksotik di negara tertentu seperti China, Vietnam dan Thailand. Dilaporkan di China serangga lipas diternak di ladang secara besar-besaran untuk dibekalkan kepada pengusaha-pengusaha makanan, ubat tradisional dan syarikat kosmetik.  Paling unik ia diproses untuk dijadikan makanan snek.

Portal hmetro.com juga kongsikan fakta mengenai lipas dengan kisah '
Lipas benci bau rempah' iaitu dengan gunakan daun pandan sahaja. Daun pandan memang mempunyai aroma tidak disenangi serangga perosak. Lipas adalah diantara serangga perosak yang sering ditemui dalam perabot seperti kabinet atau laci terutama di ruang dapur. Apa pun serangga ini gemar bertelur di tempat tersorok, gelap dan lembap termasuk di celah atau sudut perabot selain meninggalkan najis di tempat membiak. Tabiat lipas yang kotor seperti mencari makan dan gemar berkumpul termasuk di kawasan longkang, tong sampah dan tandas menyebabkan ia memberi kesan kesihatan kepada penghuni. Malah serangga ini akan merayap hingga mencemari makanan, perkakasan dapur dan meja selain bau kurang menyenangkan. Justeru penting bagi penghuni kediaman menghalang dan mengurangkan kehadiran serangga ini dalam rumah. Sabun Mandi dipotong kecil dan diletakkan di setiap kawasan yang mempunyai lipas adalah satu cara halau lipas. Antaranya boleh diletak pada laci, kabinet dapur dan sudut berdekatan tempat memasak. Lipas juga boleh dihalau dengan letakkan hirisan lemon. Caranya dengan memotong lemon dan perlu diletakkan di kawasan yang dipercayai menjadi tempat perkumpulan serangga ini. Biarkan hingga lemon kering dan gantikan dengan hirisan baru. Menggunakan buah pelaga boleh menghalang pembiakan lipas. Rempah ratus yang mempunyai bau kuat ini tidak disukai lipas. Ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas sering membiak. PAling biasa diamalkan adalah gunakan daun pandan di dalam laci, dalam kereta atau ruang sering lipas bersembunyi. 
Bau harum daun pandan boleh membawa aroma yang baik dan menyenangkan pada ruang tertentu. Ia juga antara alternatif terbaik mengusir kewujudan serangga seperti lipas. Potong halus letakkan dalam uncang dan letakkan di dalam laci atau lokasi sering lipas bersembunyi. Boleh juga amalkan memotong timun didakwa boleh membunuh lipas. Hujung dan pangkal timun antara penghalau terbaik untuk lipas. Caranya letakkan di tempat ada banyak lipas dan boleh lihat kesannya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada smeua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
SERANGGA LIPAS...IA MENJIJIKAN......
BERGERAK ... PELBAGAI HALUAN...
CEPAT MEMBIAK... PERLU HAPUSKAN...
HINGGAP DIMUKA... MENAKUTKAN!...

By, 
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bukit Baru,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(10 Jamadilakhhir 1444H).

Friday, December 30, 2022

CENDAWAN TIRAM WARNA WARNI?

CENDAWAN TIRAM BERWARNA WARNI?. Ia adalah satu perkara yang amat jarang ditemui kerana kebanyakan jenis cendawan tiram kelabu akan berwarna kelabu atau ada yang berwarna putih. Agak pelik kerana kini sudah ada cendawan tiram menjadi warna merah jambu, kuning, hijau, putih, hitam dan sebagainya dan dijual dipasaran. Ini merupakan satu inovasi dan kreativiti di Malaysia yang patut di banggakan. Apa pun kini memang cendawan tiram merupakan satu produk di Malaysia yang semakin dikenali ramai. Cendawan Tiram Kelabu (Pleurotus pulmanious) yang mana ia juga dikenali sebagai cendawan tiram (oyster) kini semakin opular di Malaysia. Penulis blog dapati dimana ilmu menanam cendawan ini sudah banyak berkembang apabila peranan Jabatan Pertanian dan beberapa syarikat swasta terus memajukan industri ini sebagai saah satu bidag potensi tanaman baru di Malaysia. Bentuk keseluruhan pada badan kepala cendawan atau buahnya juga dilihat seperti tiram. Apa pun pada penulis blog yang banyak menulis artikel mengenai komoditi ini mendapati dimana cendawan ini pada asalnya turnbuh liar di hutan terutama pada batang kayu atau tunggul kayu mati. Pada mulanya masyarakat menganggap cendawan merupakan tumbuhan yang tumbuh dengan sendiri terutama setelah lepas hujan turun pada musim hujan digelar 'flowers of thunderbolts'. Tetapi kenyataan sekarang telah membuktikan bahawa cendawan ini memang boleh ditanam sama seperti sayuran hijau yang lain dengan rnenggunakan teknologi yang betul dan sumber bekalan benih yang terkawal. Cendawan tiram mempunyai kelebihan daripada cendawan lain (dari jenis yang boleh dimakan) jika ditinjau daripada beberapa aspek. Pertama adalah dimana cendawan tiram kelabu ini boleh ditumbuhkan pada beraneka macam sisa atau substrat hasil dari buangan hasil pertanian yang sejak lama banyak terdapat di Malaysia. Contohnya termasuk jenis hampa padi, batang padi, lalang, serabut kelapa, serabut kelapa sawit, habuk papan (Iembut), kertas dan kapas buangan. Di antara bahan asas substrat-substrat di atas hanya kapas buangan, kertas dan hampa padi adalah pilihan utama dengan purata peratus produktivitinya di antara 20-30% per kg berat kering substrat jenis lain. Teknik penanarnan cendawan tiram ini berlainan untuk setiap macam substrat buangan hasil pertanian kerana kandungan bahan media asas yang berbeza bahan unsur makanan didalamnya. Satu lagi kelebihan cendawan ini ialah teknik penanamannya yang dilaporkan memang lebih mudah dan murah serta sesuai dikomersilkan untuk skala lebih besar. Penyelidikan telah membuktikan iaitu teknik lapis demi lapis (casing technique) tidak diperlukan di sini seperti yang mana ia diperlukan pada cendawan butang (Agaricus). Secara umumnya penggunanan bahan eperti beg plastik, zink atau raga kawat jaring boleh digunakan untuk menanam cendawan ini bergantung kepada tahap pengamalan teknologi, nmodal serta saiz penanaman cendawan tiram kelabu ini. Artikel pada pagi Rabu ini didalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan info mengenai inovasi cendawan berwarna warni untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.

Dalam 
tinjauan penulis blog ke Pekan, Pahang telah berjaya melihat bagaimana cendawan berwarna iaitu merah jambu, htam, kuning sebagai produk baharu yang menarik. Menurut usahawan yang dikenali sebagai Shafawira Ramle yang mengusahakan tanaman cendawan warna ini sebanyak 40 ribu bongkah iaitu di Pusat Pertanian Tanah Putih, Kuantan kendalian Jabatan Pertanian Pahang juga agak ada kelainan. Beliau nyatakan dimana percubaan pertama menanam cendawan berwarna berjaya apabila tumbuh subur hampir sama dengan cendawan tiram kelabu yang mengambil masa 40 - 45 hari juga untuk membesar dan boleh dituai. Selalunya saiz cendawan tiram berwarna ini agak kecil dan keras jika dibanding cendawan tiram kelabu yang lain. Cendawan tiram kelabu adalah diantara spesis cendawan yang sudah lama terkenal di negara ini. Cendawan berwarna bagaimana pu apa yang penulis blog tahu memang ia masih asing bagi penduduk negara ini berbanding di Indonesia dan Thailand yang sudah lama mengeluarkan produk berkenaan hasil penyelidikan dilakukan golongan pakar di dua negara berkenaan. Di negara tersebut memang ada ramai pengusaha tanaman cendawan berjaya menghasilkan cendawan dengan pelbagai warna yang menarik dan mampu memikat hati pengguna. Awalnya dia lakukan percubaan dia menanam 100 bongkah cendawan berwarna merah jambu dan kuning dan hasilnya jelas dilihat. Selalunya bekalan benih cendawan berwarna termasuk tiram kelabu daripada pembekal tempatan hampir setiap bulan. Kini dia mempunyai lebih 40,000 bongkah cendawan tiram kelabu yang ditempatkan dalam empat rumah cambah dengan setiap hari pengeluaran antara 20 - 45 kilogram (kg) bergantung pada keadaan cuaca semasa dan tahap kelembapan dalam rumah. Jadual pengeluaran cendawan berwarna dibuat secara berperingkat terutama selepas mendapat permintaan agak menggalakkan daripada pengguna tempatan yang tertarik dengan keunikannya. Selain hasil segar dia juga turut menjual bongkah cendawan dengan harga RM2 seunit. Sokongan Jabatan Pertanian Negeri Pahang dan Pejabat Pertanian Daerah Pekan menambahkan kesungguhannya didalam dia mengusahakan projek tanaman cendawan yang sebelum ini diusahakan keluarganya lebih 20 tahun.

Dalam tinjauan tersebut dijelaskan dimana usaha menanam 
cendawan yang berwarna kuning, merah jambu, putih dan hitam antara warna 'baharu' cendawan tiram dimana ia yang lazimnya ditemui berwarna kelabu. Bukan hanya warna malahan pengusha beritahu dimana pengusaha juga memperkenalkan inovasi pelbagai lagi produk cendawan yang biasanya hanya digoreng atau dimasak tumis air. Siapa sangka kalau cendawan tiram juga enak dijadikan inti murtabak manakala cendawan sisir yang lazimnya dimasak lemak cili api atau sambal boleh menjadi ramuan utama sambal hitam yang sinonim dengan Pahang dan acar buah. Apa pun usaha beliau mencari inovasi mempelbagaikan produk cendawan timbul kerana mahu memanjangkan jangka hayat cendawan selain mahu ia mudah dibawa dan sedia dimakan pada bila-bila masa selain mahu memenuhi permintaan pasaran yang lebih pelbagai. Kini usaha hampir setahun mencari resepi paling sesuai dengan keluarga dan pegawai pembimbing dari Jabatan Pertanian sebagai pengkritik paling kuat akhirnya membuahkan hasil kerana produk berasaskan cendawan kini semakin mendapat tempat. Penulis blog diberitahu dimana Ahmad Mokhtar yang juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Pekan Mushroom Resources Sdn Bhd dakwa tekstur dan rasa yang berlemak menjadikan cendawan tiram sesuai dijadikan inti murtabak sekaligus boleh disajikan kepada golongan 'vegetarians'. Sifat tidak mudah berpuas hati menjadikan dia merancang untuk mengeluarkan pekasam cendawan yang kini statusnya hanya 'menunggu masa' untuk dikomersialkan selepas menjalani pelbagai ujian rasa. Walau pun produk sedia ada sudah dipatenkan bagi melindungi hak cipta dimana produknya bukan hanya dikenali di Pahang akan tetapi sudah mula menjelajah Kuala Lumpur, Sarawak dan dibawa ke luar negara oleh pelajar kerana boleh disimpan selama hampir setahun walaupun tanpa bahan pengawet. Dari segi sejarah dia nyatakan dimana dorongan dari pegawai pertanian yang menerima permohonannya dan pernah bertanya jika benar saya sanggup berpanas selepas melihat rekodnya sebagai pegawai sumber manusia di TLDM yang sudah pasti banyak berada dalam pejabat seharian. Kini ternyata cendawan lebih sesuai kerana modalnya tidak terlalu tinggi, penjagaan yang mudah, hasil lebih cepat, tidak memerlukan kawasan yang besar selain pasaran yang sentiasa ada. Cendawan 'warna-warni' didakwa telah menimbulkan keterujaan orang untuk lebih mengetahui mengenai cendawan tempatan ini. Dakwanya lagi dimana setiap cendawan warnanya bukan hanya berbeza dari segi warna, tetapi juga mempunyai tekstur tersendiri. 

Cendawan tiram adalah jenis paling popular dimana ia sudah pasti berwarna kelabu yang sering ditemui manakala warna lain lebih kenyal dan mempunyai bau yang agak kuat. Tekstur yang kenyal menyebabkan ia sesuai dijadikan inti. Cendawan tiram kuning juga lebih lebat jambaknya namun kelopaknya lebih kecil berbanding yang lain. Ada juga 
pembeli yang memborong cendawan tiram putih 100 kilo sebulan untuk dijadikan inti burger menjadipan produk 'Burger Cendawan' sebagai satu produk baru. Dari segi penjagaan dimana lazimnya bongkah cendawan yang sudah mengandungi habuk kayu getah, kapur pertanian dan dedak padi yang dikukus selama lapan jam sebelum disuntik benih selepas direhatkan selama dua hari hanya memerlukan rak cendawan bongkah untuk disusun dikawasan yang lembab. Apa pun bongkah cendawan tiram perlu akan disusun secara 'baring' boleh dijual pada harga ladang pada purata RM16 sekilogram. Dalam pada itu bagi hasil cendawan sisir yang perlu digantung boleh mencecah harga RM50 sekilogram dan sentiasa mendapat permintaan tinggi. Dakwanya dari segi teknikal dimana dalam rumah kedua-dua cendawan ini tidak boleh dicampurkan dan perlu dijarakkan sekurang-kurangnya 500 meter kerana spora cendawan sisir boleh ianya merebak dengan kuat sehingga boleh memusnahkan cendawan tiram. Dalam pada itu sama juga dengan cendawan tiram berwarna dimana benihnya tidak boleh dicampurkan dalam satu bongkah yang sama kerana hanya benih cendawan yang dominan akan menjadikan hanya satu warna yang tumbuh. Risiko menanam cendawan memang tinggi dimana Ahmad Mokhtar mengakui dimana dia pernah terduduk apabila kerugian hampir RM100,000 pada tahun 2018 semasa berlaku bongkah cendawan rosak akibat penyakit menyebabkan dia terpaksa memberhentikan 11 pekerjanya kerana tidak mampu membayar gaji. Penulis blog pun tahu dimana aspek seperti  kebersihan antara faktor paling penting dalam penanaman cendawan. Semuga artikel ini memberi info bergun akepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
CENDAWAN TIRAM... KELABU WARNA....
INOVASI ADA... PELBAGAI WARNA PULA...
MENARIK DILIHAT... TEKNOLOGI DICIPTA...
BACA ARTIKEL... TERINGIN NAK CUBA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(7 Jamadilakhir 1444H).

Thursday, December 29, 2022

CANTUMAN DEWASA DURIAN - TEKNIKNYA

CANTUMAN DEWASA DURIAN 
(Durio zibethinus) kini semakin diperkatakan oleh ramai petani dan dikalangan ramai ahli pengembangan pertanian serta para penyelidik. Ianya disebabkan oleh program pemulihan semula tanaman buah-buahan oleh Kementerian Pertanian Malaysia melibatkan peruntukkan sebanyak RM 29 juta oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani baru-baru ini (Sumber : Lamanweb MOA). Beberapa jenis tanaman buah-buahan terpilih seperti Durian, Rambutan, Manggis, Nangka, Cempedak, Dokong/ Duku, Limau dan sebagainya akan dipulihkan dengan kadar maksima peruntukkan sebanyak RM 6,000 sehektar untuk beberapa tahun bergantung kepada kelayakan dan kelulusan oleh peringkat Jawatankuasa Pelaksana di Peringkat Negeri dan Daerah. Seluas lebih daripada 4,400 hektar kawasan dusun dijangka akan dapat dipulihkan dalam program ini diseluruh negara. Diantara tanaman paling popular adalah tanam durian. Pemulihan tanaman durian akan dilakukan dengan cara penanaman semula, penggantian pokok lama durian tidak berklon kepada varieti baru yang disyorkan dan penggantian pokok durian dengan tanaman buah-buahan lain yang lebih menguntungkan. Salah satu daripada cara untuk memulihkan tanaman durian adalah dengan membuat cantuman dewasa pokok durian atau dalam bahasa Inggeris sebagai 'Rejuvelinization' pokok dengan varieti baru. Tidak banyak penulisan dan laporan mengenai teknik-teknik yang jelas mengenai teknologi cantuman dewasa dikupas dalam lamanweb atau buku percetakan. Beberapa petani yang menanam durian secara komersial (Khususnya petani Cina) di Raub, Pagoh, Kelantan dan Pulau Pinang telah menjalankan aktiviti cantuman dewasa semenjak 15 - 20 tahun dahulu. Sebenarnya terdapat beberapa teknik cantuman dewasa yang boleh dijalankan mengikut kesesuaian lokasi, umur pokok, teknik, kemahiran pencantum dan kedapatan teknologi. Artikel petang ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa teknik cantuman dewasa durian untuk dijadikan bahan rujukkan dan bacaan anda semua.

Teknik Cantuman Dewasa Durian secara asasnya boleh dibahagikan kepada dua cara. Kaedah Pertama adalah Teknik Pembentukkan Semula Tunas Penanti  dan Kedua adalah dengan Teknik Tanpa Pembentukkan Semula Tunas Penanti. Pemilihan teknik ini bergantung kepada banyak faktur seperti umur pokok durian, tahap kesuburan, ketinggian pokok, klon sedia ada, cuaca, kepakaran pencantum, sumber mata tunas, kesediaan pokok penanti (tunas) dan sebagainya. Mungkin akan timbul 'RASA SAYANG' oleh pemilik pokok durian yang masih berbuah dengan kualiti yang sederhana atau 'agak baik' seperti beberapa jenis 'durian kampong'. Agaknya pegawai pengembangan akan merasa agak sukar untuk meyakinkan petani tradisional yang masih belum cukup faham atau tidak mahu pokok yang ditanam oleh datuk atau moyangnya diusik untuk menjalankan aktiviti cantuman dewasa. Ini terutama apabila dimaklumkan akan dilakukan beberapa penebangan atau cantasan major yang menjadikan pokok durian yang setiap tahun berbuah akan tidak mengeluarkan buah atau terjejas jumlah pengeluarannya. Bagaimana pun bagi petani komersil yang menanam durian secara monokrop didapati amat responsif dengan aktiviti cantuman durian terutama penggantian klon durian kampong atau klon lama kepada varieti komersil seperti Durian D197 (Varieti Raja Kunyit atau Musang King) dan Durian D168 (Varieti Hajah Hasmah). Kedua-dua varieti kini mendapat harga pasaran yang baik dikalangan penjual dan peminat durian. Varieti Raja Kunyit atau Musang King kini merupakan varieti yang mampu diekspot keluar negara dengan teknologi yang betul. 


Teknik Cantuman Pembentukan semula Tunas Penanti ini boleh dijalankan melalui 3 cara iaitu Kaedah 'Pollarding', Kaedah Tunggul dan Kaedah Kelaran. Pemilihan antara 3 kaedah tersebut juga amat penting ditentukan kerana ia melibatkan kejayaan proses cantuman dewasa yang dipilih. Terdapat beberapa kaedah yang sesuai disatu kawasan tetapi apabila dilakukan dikawasan atau kebun atau pokok lain ianya tidak berjaya dengan baik. Penelitian dan bimbingan daripada orang yang mahir dan pakar dalam bidang ini sangat perlu diperolehi disamping komitment tinggi daripada pemilik kebuh itu sendiri. Kursus teknikal daripada persiapan awal sebelum membuat cantuman dewasa sehinga aktiviti menyediakan kayu sokong untuk pokok cantuman berbuah perlu diperolehi melalui latihan atau kursus secara teori dan 'hands-on'. Walau pun kini saya kaji tidak ramai pencantum dewasa pokok durian yang 'MAHIR' dan pakar, tetapi ada beberapa individu yang mampu membuat cantuman dewasa durian dengan kadar upah 'siap jadi' sekitar RM 150.00 sepokok. Kalay satu hektar ada 60 pokok, maknanya jika semuanya dicantum (secara berperingkat2) sudah tentu ia memerlukan kos mencantum dewasa pokok durian sebanyak RM 9,000 sehektar. Ini belum lagi dimasukan kos pembajaan, kawalan serangga dan perosak, pemasangan kayu sokong dan sebagainya. Kalau begitu nampaknya amat senang hendak membuat cantuman dewasa tetapi saya dapati ianya memerlukan perancangan rapi, teknologi yang sesuai dan komitment daripada semua pihak untuk menggantikan pokok durian yang tidak produktif dari varieti kurang baik kepada varieti yang disyorkan.


Kaedah Pollarding 
adalah dimana pokok durian tua yang tidak ekonomik perlu ditebang dengan meninggalkan satu (1) dahan sahaja mengikut kesesuaian (Sila lihat foto sebelah). Rawatan asas sebelum membuat pollarding adalah dengan memberikan baja, air dan kawalan penyakit paling optima agar ia meningkatkan lagi peratus kejayaan. Setelah pollarding, akan keluar beberapa tampok tunas dari batangnya untuk dilaksanakan aktiviti cantuman dewasa. Cara mencantum pula boleh dilakukan dengan kaedah Kaedah Cantuman Mata Tunas atau juga boleh dilakukan dengan Kaedah Sandingan. Kajian penulis mendapati kaedah cantuman secara sandingan adalah cara terbaik dari segi kejayaan berbanding dengan kaedah lain. Dalam kaedah cantuman mata tunas terus pada tunas yang ada pada batang pokok secara pollarding, paling utama adalah menyediakan mata tunas berkualiti (Varieti disyorkan) dengan scion diambil daripada petak tapak nurseri atau pokok durian sedia ada dikebun yang dikenalpasti. Hanya dahan yang matang pada Phase 2 sahaja disyorkan kerana mempunyai jumlah 'mata' tunas yang banyak, subur dan sihat. Cara mencantum sama seperti kaedah cantuman mata tunas pada pokok penanti durian daripada biji dalam polibeg. Bagi Kaedah Sanding pula pastikan pokok dari varieti disyorkan yang disediakan dinurseri sesuai untuk dicantum sanding dengan tunas yang keluar selepas pollarding. Pastikan saiz dan umur mata tunas dengan tunas penanti mempunyai kambium sama atau serasi. 

Kaedah seterusnya adalah Kaedah Tunggul dimana ia 
adalah teknik penyediaan mata tunas pokok durian dengan memotong batang pokok durian sehingga kelihatan seperti 'Tunggul Pokok' sahaja. Persiapan awal sebelum penebangan atau potong batang pokok adalah dengan memilih pokok durian yang sesuai dan pastikan diberikan naja cukup agar pokok subur. Cara potong batang pokok durian menggunakan gergaji mesn dengan memotong pada kecerunab sekitar 25-30 darjah untuk elakkan serangan kulat jika air bertakung. Kemaskan semua dahan yang dipotong dan biarkan tunggul terdedah kepada cahaya matahari. Sapukan cat atau bahan kimia lain yang sesuai diatas permukaan potongan batang durian. Biarkan selama 2.5 -3 3 bulan untuk membenarkan tompok tunas keluar dari batang. Tinggalkan sebanyak 3 tompok tunas dengan setiap tompok dipelihara hanya satu tunas naik dan buang yang lainnya. Sentiasa membuat pemeriksaan tunas yang naik agar ia sihat dan naik sehingga sempurna untuk dibuat cantuman mata tunas atau dibuat cantuman sandningan. Apabila saiz dan umur sesuai maka laksanakan proses cantuman dewasa dengan kemahiran sedia ada. Kejayaan teknik ini amat memuaskan dengan kadar kejayaan antara 60 - 80% bergantung kepada banyak faktur penentu.

Seterusnya adalah Kaedah Kelaran dimana ia merupakan  teknik menyediakan pembentukkan semula tunas cantuman dewasa durian dengan membuat kelaran pada batang pokok durian. Pilih pokok durian yang sesuai untuk dibuat kelaran. Mula-mula tandakan pada batang pokok durian yang hendak dikelar dengan parang tajam, pahat dan juga parang. Lebar kelaran bergantung kepada saiz pokok dan juga umur pokok (Sila lihat foto sebelah). Kelaran dibuat dengan menggunakan pahat dan parang atau kapak kecil sehingga nampak kayu tengah batang berwarna keputihan. Tinggalkan sekitar 1/8 bahagian tidak di kelar untuk membenarkan kulit masih melekat bagi membenarkan pengaliran makanan keseluruh bahagian pokok durian. Setelah biarkan selama 3 bulan untuk mrmbrnarkan tompok-tompok tunas keluar dari bahagian bawah kelaran tersebut. Pilih 3 tompok mata tunas dan pelihara 2 tunas untuk dijalankan cantuman mata tunas atau dibuat cantuman sandingan. Kaedah ini mampu memberikan kejayaan diantara 40 - 60% kejayaan untuk menyediakan mata tunas bagi tujuan cantuman. Pokok asal akan dibuang apabula cantuman dewasa berjaya secara berperingkat-peringkat. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semu apembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
POKOK DURIAN...SUDAH TUA....

HASIL RENDAH... ISI KETAWA...
CANTUM BARU...CARA DEWASA...
PERLU DIBUAT...PETANI SEMUA...


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Pertanian Jamu Rias,
Karak, Bentong,
Pahang, Malaysia.
(29 Januari 2014)
Hasil Perbincangan teknologi cantuman dewasa durian.
Kemaskini pada 28 Disember 2022.

Wednesday, December 28, 2022

TERNAKAN PUYUH PEDAGING (Part 1)

BURONG PUYOH PEDAGING
(Cortunix japonica) atau Quail (English) merupakan sejenis burung yang boleh diternak. Burung ini merupakan satu jenis burung yang menghasilkan daging puyoh. Burung ini merupakan satu industri yang berpotensi untuk diceburi oleh mereka yang berminat dalam projek ternakan burung. Pengeluaran daging puyoh di Malaysia sebanyak 3,260 metrik tan pada tahun 2013 dan pengeluaaran telur puyoh pula direkodkan sebanyak 1,760 mt pada tahun yang sama. Kajian JPV juga mendapati kadar penggunaan daging puyoh sebanyak 0.104 kg seorang setahun dan penggunaan telur puyoh sebanyak 0.063 kg pada tahun 2013. Rekod JPV juga ada menunjukkan terdapat seramai 82 orang penternak burung puyoh daging dan 22 orang penternak puyoh telur di Malaysia. Kebanyakan penternak berada di sekitar Melaka, Selangor, Perak dan Johor. Negeri-negeri lain agak kurang bilangan penternak puyoh. Kajian juga mendapati terdapat 12 usahawan atau syarikat yang mengeluarkan dan menjual anak puyoh daging dan seorang pengeluar telur baka. Ada kepercayaan orang ramai menyatakan telur dan daging burung puyoh mengendungi kolesterol yang tinggi tetapi kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Verterinar menyatakan sebaliknya. Daging puyoh mendapat permintaan yang tinggi dar semasa kesemasa dan mengandungi kandungan lemak yang rendah. Hidangan daging puyoh goreng ada dijial di Pasar Tani, Pasar Malam, Restoren, Hotel-hotel dan banyak lokasi lagi. Lazimnya daging puyoh berempah akan dijual pada harga ladang RM 4.00 - RM5.00 seekor bergantung kepada saiz dan premis jualan. Artikel subuh Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai ternakan burung puyoh daging dlam 3 siri untuk dijadikan bahan bacaan dan bahan rujukan pembaca blog ini. 

Penulis dapati semasa membuat tinjauan dibeberapa premis menternak burung puyoh, teknik p
emeliharaan puyuh pedaging tidak memerlukan kawasan yang besar. Ini adalah kerana saiz puyuh jauh lebih kecil dari penternakan unggas lain seperti ayam. Walaupun demikian asas-asas keperluan pemeliharaan adalah lebihkurang sama dengan teknologi penternakan ayam. Kawasan penternakan puyoh hendaklah mengikut perundangan atau enakmen perlu dinegeri terlibat. Sebagai contoh, bagi negeri Johor penternakan puyuh memerlukan lesen mengikut keperluan Enakmen Industri Ternakan Negeri Johor. Didalam pemilihan tapak kawasan penternakan sebaiknya kawasan ladang hendaklah jauh dari kawasan perumahan dan ladang-ladang unggas yang lain. Kawasan hendaklah bebas dari banjir dengan mempunyai kemudahan jalan bagi pengangkutan barangan dari luar ke ladang dan sebaliknya. Tanah berbukit tiada halangan kecuali perlu diratakan bagi setiap kawasan bangsal yang perlu didirikan. Kawasan yang mempunyai peredaran udara yang baik perlu diambil kira didalam pemilihan kawasan. Kawasan sebaiknya mempunyai sistem keselamatan seperti pagar dan pintu keluarmasuk untuk mengelakan gangguan haiwan dan kecurian. 

Bagi menternak puyoh ia perlukan rumah atau reban khas. Keperluan bangsal atau reban puyoh adalah tertakluk kepada kumpulan ternakan atau kekerapan pengeluaran puyuh pedaging. Saya dapati bagi pengusaha yang hendak mengeluarkan puyuh pedaging seminggu sekali keperluan bangsal hendaklah sekurangnya lapan buah atau lapan bangunan. Ini berdasarkan sistem penternakan sekali gus masuk sekali gus keluar bagi setiap bangsal. Begitu juga bagi keperluan kawasan untuk mendirikan bangsal atau reban puyoh semestinya mencukupi. Saiz rumah bangsal puyoh untuk mengisi sebanyak 10,000 ekor puyuh adalah 10 meter lebar x 21 meter panjang dan 3.6 meter tinggi dengan luas kawasan pemeliharaan sekor sebanyak 210 cm persegi. Berikan jarak sekurangnya 15 meter antara 2 bangsal untuk tujuan pengudaraan, pengurusan ternakan, kurangkan risiko jangkitan penyakit, kurangkan gangguan dan sebagainya. Kawasan penternakan perlu dipagar untuk mengelakan gangguan dari ternakan atau binatang lain. Puyuh masih lagi mempunyai sifat terkejut dan 'excitability' yang boleh menjejaskan prestasi. Jika berlaku bising seperti bunyi mercun atau meriam, pertumbuhan puyoh akan terencat atau ada kemungkinan terdapat puyoh yang mati. Bagi penternakan puyuh pedaging pada lazimnya seorang pengusaha digalakan menjalankan aktiviti sembelihan dan menjual puyuh secara bersih proses. Dengan cara ini pengusaha diperlukan mengadakan rumah pemprosesan sendiri. Rumah atau Loji ini hendaklah berjauhan dari kawasan penternakan. Bangunan yang diperlukan bergantung kepada jumlah pemprosesan yang hendak dijalankan. Bilik sejuk atau peti sejuk perlu diadakan untuk penyimpanan stok puyuh proses yang telah disembelih sebelum dijual kepada pemborong. Lazimnya daging puyuh dijual dalam sejukbeku untuk menikmati keenakannya (Frozen quail meat). 

Dalam menentukan lokasi ladang, lazimnya kedudukan ladang mesti mempunyai c
iri-ciri yang baik didalam memilih tempat untuk penternakan puyuh. Syor terbaik adalah dimana lokasi ladang dipilih  hendaklah jauh dari kawasan perkampongan. Ia sebaiknya juga Jauh dari ladang unggas yang lain seperti lokasi reban ayam daging atau ayam telur. Lokasi mesti mempunyai hubungana jalanraya untuk kemudahan pengangkutan barang-barang input dan juga output. Sebaiknya jenis tanah adalah yang datar tetapi tidak mudah dinaiki air.  dan ia semestinya kawasan yang mempunyai peredaran udara yang baik. Pengurusan Alam Sekitar adalah penting untuk industri ini dimana pengusaha penternakan puyuh pedaging adalah dinasihatkan supaya mematuhi segala peraturan dan undang-undang berkaitan dengan penternakan. Perkara-perkara yang dititikberatkan dalam penternakan puyuh adalah seperti masalah lalat, berbau busuk dan melepaskan air buangan ladang kedalam sungai. Adalah menjadi satu kesalahan bagi pengusaha untuk melanggar apa-apa peraturan yang terkandung didalam undang-undang alam sekitar. Pengusaha adalah dinasihatkan untuk mendapat maklumat yang lebih jelas dari Jabatan alam sekitar berhampiran di negeri masing-masing. Artikel ini ditulis dalam 3 segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3untuk dibaca semuanya. Semuga tulisan ini beri faedah kepada semua pembaca blog ani agro technology semua. Wasallam!...
MENTERNAK PUYOH... ADA RAHSIA...
LOKASI TEMPAT SUNYI.... IA AMAT SUKA...
PUYOH DISEMBELIK..DIBEKUKAN DIA...
GORENG BEREMPAH .. ADUH ENAKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Puyoh,
Kg Paya Redan, Pagoh,
Muar, Johor,
Malaysia.
(1 Safar 1436H).
Kemaskini pada 1 Jamadilakhir 1444H.

Tuesday, December 27, 2022

TERNAKAN PUYUH PEDAGING (Part 2)

BURONG PUYOH PEDAGING
 (Cortunix japonica) atau Quail (English) merupakan sejenis burung yang boleh diternak. Burung ini merupakan satu jenis burung yang menghasilkan daging puyoh. Burung ini merupakan satu industri yang berpotensi untuk diceburi oleh mereka yang berminat dalam projek ternakan burung. Pengeluaran daging puyoh di Malaysia sebanyak 3,260 metrik tan pada tahun 2013 dan pengeluaaran telur puyoh pula direkodkan sebanyak 1,760 mt pada tahun yang sama. Kajian JPV juga mendapati kadar penggunaan daging puyoh sebanyak 0.104 kg seorang setahun dan penggunaan telur puyoh sebanyak 0.063 kg pada tahun 2013. Rekod JPV juga ada menunjukkan terdapat seramai 82 orang penternak burung puyoh daging dan 22 orang penternak puyoh telur di Malaysia. Kebanyakan penternak berada di sekitar Melaka, Selangor, Perak dan Johor. Negeri-negeri lain agak kurang bilangan penternak puyoh. Kajian juga mendapati terdapat 12 usahawan atau syarikat yang mengeluarkan dan menjual anak puyoh daging dan seorang pengeluar telur baka. Ada kepercayaan orang ramai menyatakan telur dan daging burung puyoh mengendungi kolesterol yang tinggi tetapi kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Verterinar menyatakan sebaliknya. Daging puyoh mendapat permintaan yang tinggi dar semasa kesemasa dan mengandungi kandungan lemak yang rendah. Hidangan daging puyoh goreng ada dijial di Pasar Tani, Pasar Malam, Restoren, Hotel-hotel dan banyak lokasi lagi. Lazimnya daging puyoh berempah akan dijual RM 4.00 - RM5.00 seekor bergantung kepada saiz dan premis jualan. Artikel subuh Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai ternakan burung puyoh daging dalam 3 siri untuk dijadikan bahan bacaan dan bahan rujukan semua pembaca blog ini. 

Sistem Pengurusan atau pun s
istem pemeliharaan diatas lantai sampah sarap sekali gus masuk sekali gus keluar adalah disyorkan. Lazimnya sistem ini satu peringkat umur puyuh berada didalam satu bangsal. Sistem ini akan menitikberatkan cara pengurusan adalah lebih sempurna dengan kawalan penyakit yang baik. Sistem pemeliharaan ini akan menggunakan kotak kayu khas biasa digunakan oleh penternak tempatan. Anak puyuh diinduk didalam kotak perindukan dan kemudiannya dipindahkan ke kotak pembesaran yang biasanya bertingkat. Bekalan anak puyuh yang digunakan untuk pengeluaran daging adalah Japanese Quail (Coturnix japonica). Bekalan anak puyuh untuk pedaging dari pengusaha tempatan lazimnya dari jenis penelur. Akan tetapi ada terdapat penternak puyuh baka yang akan juga menggunakan puyuh berbadan besar yang diimpot dari negara luar. Dari segi rupa dan diskripsi kedua puyuh jenis pedaging dan penelur adalah dari jenis yang sama. Bezanya adalah bagi kegunaan pengeluaran daging puyuh ini telah menjalani pemilihan dan pembiakan untuk menghasilkan daging yang lebih. Jabatan Perkhidmatan Haiwan dari Institut Kemajuan Ternakan Ayam telah menghasilkan puyuh jenis pedaging (Dari jenis Coturnix japonica) hasil dari pemilihan dan pembiakan yang dijalankan. Puyuh ini telah diberi nama sebagai PUYUH IKTA. Tentukan pengusaha mendapat bekalan anak puyuh pedaging dari pembekal anak puyuh pedaging IKTA keluaran Jabatan Perkhidmatan Haiwan. Ini mempastikan bahawa pengusaha mendapat anak puyuh berkualiti tinggi.


Pengurusan penternakan peringkat perindukan dilakukan dimana d
alam sistem pemeliharaan diatas sampah sarap, anak puyuh dari umur 1 hingga 10 -14 hari dipelihara dalam sistem kepungan menggunakan kadboard serta hoover (alat pemanas). Selalunya sebanyak 1,000 ekor anak puyuh ditempatkan dalam satu kepongan. Luas kawasan semasa perindukan adalah 30 cm persegi/ekor hingga umur 10 hari bilamana kepongan akan dibuka dan anak puyuh dibesarkan diseluruh bangsal. Gas hoover yang digunakan digantung ditengah kepongan setinggi 91 sentimeter. Pemberian haba perlu dikawal mengikut kepanasan semasa. Sekeliling bangsal ditutup dengan bidai bagi mengelakkan kemasukan udara sejuk dari luar tanpa kawalan. Bekas minuman 8 liter untuk 200 ekor anak puyuh ditempatkan di dalam bulatan selama masa perindukan. Dulang makanan yang berukuran 30.5 x 30.5 x 2.52 cm digunakan untuk 200 ekor anak puyuh semasa perindukan. Sampah sarap adalah dari jenis ketaman kayu setebal 8cm digunakan. Makanan dan minuman akan diberi tanpa had. Didalam sistem pemeliharaan didalam kotak kayu khas, anak puyuh diindukkan didalamnya selama 10 - 14 hari juga. Lantai kotak hendaklah dialas dengan kertas kuat atau jenis 'corrugated paper'. Ini adalah bagi mengelakkan anak puyuh jatuh ke tanah. Kotak kayu ditutup dengan plastik atau guni untuk menahan haba didalamnya. Pemberian haba adalah dari lampu pijar 100 watt yang digantung ditengah petak kotak tersebut. Setiap petak berukuran 1 meter persegi boleh memuatkan sehingga 80 ekor anak puyuh. Bangsal hendaklah ditutup semasa perindukan dengan 'polyethelene sheets'. Peralatan makanan dan minuman adalah seperti dinyatakan diatas. Pada peringkat pembesaran didalam sistem pemeliharaan diatas sampah sarap, kepongan akan dibuka selepas anak puyuh berumur 10-14 hari dimana anak puyuh akan berada sepenuhnya didalam satu bangsal sehingga dijual. Selepas perindukan bekas minuman otomatik digunakan untuk menampong 200 ekor puyuh setiap satu dan bekas makanan gantung digunakan untuk 100 ekor puyuh setiap satu. Makanan perlu diberikan sentiasa tanpa had untuk proses menentukan pembesaran yang cepat. Tentukan air yang bersih diberikan. Elakan dari gangguan luar semasa pembesaran puyuh ini. Masa tamat pemeliharaan adalah apabila umur puyuh mencapai 42 hari. Pada ketika ini berat badan hidup puyuh adalah purata 290 gram sekor. Sila lihat Lampiran 2 untuk piawaian puyuh pedaging IKTA. Puyuh akan ditangkap dan dihantar untuk diproses secepat mungkin. Perlu ditekankan disini bahawa kelewatan untuk menjual puyuh akan menyebabkan puyuh mencapai umur kematangan seksual (mengeluarkan telur) dan ini akan menjejaskan kualiti daging. Lazimnya umur kematangan seksual adalah 45 hari.

Bagi sistem pemeliharaan didalam kotak kayu khas, selesai sahaja tempoh perindukan, plastik penutup atau guni hendaklah dibuka. Begitu juga dengan kepongan di bangsal. Kertas alas hendaklah dibuang dan puyuh dibesarkan diatasnya. Bekas minuman masih digunakan dan ditempatkan didalam kotak manakala palung makanan hendaklah digunakan untuk pemberian makanan. Palung makanan hendaklah digantung disebelah luar kotak untuk kemudahan pemberian makanan. Satu petak boleh membesarkan sehingga 40 ekor puyuh pedaging. Kebanyakan penternak menggunakan kotak kayu bertingkat untuk tujuan pembesaran. Puyuh akan dibesarkan didalam kotak ini sehingga di proses. Palung minuman dan makanan digantung diluar kotak. Jumlah atau bilangan puyuh yang boleh ditempatkan didalam satu petak atau tingkat bergantung kepada ukuran kotak. Lazimnya hendaklah diberikan keluasan lantai sebanyak 209 sentimeter persegi seekor. 
Pemakanan Puyuh lazimnya diberi makanan dari jenis 'Quail Starter mash' atau Makanan Permulaan Puyuh. Tentukan pengusaha menggunakan makanan jenis ini untuk mempastikan pembesaran yang cepat. Di lapangan banyak pengusaha puyuh pedaging tempatan tidak menggunakan makanan dari jenis ini. Makanan permulaan ayam pedaging digunakan dengan meluas bagi memberi makan puyuh pedaging. Keadaan ini berlaku kerana syarikat pembuat makanan ternakan tidak menjual makanan puyuh pedaging kerana volume yang kecil. Walaubagaimanapun pengusaha besar boleh mendapatkan makanan puyuh pedaging dengan rundingan terus kepada pengeluar makanan. Kesihatan burung puyuh pada kebiasaannya mempunyai daya ketahanan terhadap penyakit tetapi ia juga boleh dijangkiti penyakit-penyakit yang biasa terdapat pada unggas yang lain. Penyakit-penyakit puyuh yang spesifik adalah seperti Ulcerative Enterititis dan Quail Bronchitis. Kecederaan kerana sifat pemangsa sejenis, keadaan 'flighty behaviour' dan pergaduhan kerana perebutan kedudukan sosial merupakan salah satu sebab utama kematian. Pengusaha adalah dinasihatkan supaya berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Haiwan untuk mendapatkan makluman dan panduan keatas penyakit puyuh dari masa ke semasa.mArtikel ini ditulis dalam 3 segmen iaitu Part 1m Part 2 dan Part 3 yang mesti dibaca semua. Semuga artikel ini berikan faedah kepada semua pembaca blog anim agro technology. Wasallam....
MENTERNAK PUYOH... ADA RAHSIA...
TEMPAT SUNYI.... IA AMAT SUKA...
PUYOH DISEMBELIK..DIBEKUKAN DIA...
GORENG BEREMPAH .. ADUH ENAKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Puyoh,
Kg Paya Redan, Pagoh,
Muar, Johor,
Malaysia.
(1 Safar 1436H).
Kemaskini pada 1 JamadilAkhir 1444H
Bersamaan 25 DIsember 2022.
Merry Christmas!...

Monday, December 26, 2022

TERNAKAN PUYUH PEDAGING (Part 3)

BURONG PUYOH PEDAGING
 (Cortunix japonica) atau Quail (English) merupakan sejenis burung yang boleh diternak. Burung ini merupakan satu jenis burung yang menghasilkan daging puyoh. Burung ini merupakan satu industri yang berpotensi untuk diceburi oleh mereka yang berminat dalam projek ternakan burung. Pengeluaran daging puyoh di Malaysia sebanyak 3,260 metrik tan pada tahun 2013 dan pengeluaaran telur puyoh pula direkodkan sebanyak 1,760 mt pada tahun yang sama. Kajian JPV juga mendapati kadar penggunaan daging puyoh sebanyak 0.104 kg seorang setahun dan penggunaan telur puyoh sebanyak 0.063 kg pada tahun 2013. Rekod JPV juga ada menunjukkan terdapat seramai 82 orang penternak burung puyoh daging dan 22 orang penternak puyoh telur di Malaysia. Kebanyakan penternak berada di sekitar Melaka, Selangor, Perak dan Johor. Negeri-negeri lain agak kurang bilangan penternak puyoh. Kajian juga mendapati terdapat 12 usahawan atau syarikat yang mengeluarkan dan menjual anak puyoh daging dan seorang pengeluar telur baka. Ada kepercayaan orang ramai menyatakan telur dan daging burung puyoh mengendungi kolesterol yang tinggi tetapi kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Verterinar menyatakan sebaliknya. Daging puyoh mendapat permintaan yang tinggi dar semasa kesemasa dan mengandungi kandungan lemak yang rendah. Hidangan daging puyoh goreng ada dijial di Pasar Tani, Pasar Malam, Restoren, Hotel-hotel dan banyak lokasi lagi. Lazimnya daging puyoh berempah akan dijual RM 4.00 - RM5.00 seekor bergantung kepada saiz dan premis jualan. Artikel subuh Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai ternakan burung puyoh daging dalam 3 siri untuk dijadikan bahan bacaan dan bahan rujukan pembaca blog ini semua. 

Amalan pengurusan penternakan burung puyoh yang baik (Good Animal Husbandry Practices - GAHP) perlu dilakukan oleh usahawan. 
Cara penternakan yang diamalkan sekarang jauh dari yang dikehendaki untuk memenuhi keperluan pelanggan masakini. Penternak juga harus menitikberatkan sistem pemeliharaan yang disyorkan bagi menjamin kehendak pelanggan (pengeluaran hasil yang bersih) dan pulangan keuntungan yang optimum. Mengamalkan GAHP meningkatkan keyakinan keatas kebersihan dan keselamatan makanan dan ini dapat meningkatkan perniagaan luar dan dalam negeri. Ternakan burung puyoh perlukan rumah dimana perumahan bagi penternakan puyuh pedaging mementingkan keselesaan dari alam sekitar dan keselamatan dari pemangsa. Puyuh amat sensitif keatas kedua perkara tersebut. Dimensi bangsal terpulang kepada sais penternakan yang hendak dijalankan. Beberapa perkara harus dipatuhi untuk menjamin pengeluaran yang maksimum seperti menentukan paksi panjang mengikut arah timur dan barat. Ini menentukan cahaya matahari tidak banyak dapat memasuki bangsal yang boleh mengakibatkan kenaikan suhu didalam bangsal. Jarak antara bangsal hendaklah jangan kurang dari 15.38 meter untuk menjaga dari perebakan penyakit dari bangsal kebangsal. Tentukan kedudukan bangsal tidak dihalangi oleh pokok pokok besar atau bangunan yang boleh menghalang peredaran udara yang sempurna. Elakan kawasan yang lembab. Lebar bangsal dihadkan sehingga 12.3 meter sahaja. Panjang bangsal bergantung kepada kontour tanah dan sistem peralatan yang digunakan. Gunakan atap bangsal diperbuat dari aluminium. Tepi bangsal perlu ditutup dengan dawai atau setaraf untuk mencegah kemasukan burung atau pemangsa. Lantai bangsal mesti disimen untuk kebersihan dan kesenangan pengurusan. Sistem peparitan sekeliling bangsal perlu ada untuk mengalirkan air dari hujan ke parit besar. 

Aktiviti p
embersihan bangsal mesti dilakukan setelah tamat pemeliharaan sekumpulan puyuh maka kebersihan bangsal perlu dijalankan dengan segera. Ini adalah untuk menjamin bangsal bersih dari kekotoran dan kuman serta virus penyakit untuk kumpulan puyuh seterusnya. Program kebersihan bangsal adalah seperti mengeluarkan sampah sarap lama dan najis dan juga mengeluarkan dan mencuci peralatan makanan. Pastikan sentiasa bersih bekas minuman dan servis bekas minuman otomatik. Lakukan semburan racun serangga termasuk kawasan bumbung. Gunakan bancuran mengikut syor dan peraturan pembekal. Pembasuhan bangsal dengan menggunakan air. Pengunaan 'High pressure sprayer' amat digalakan. Lakukan semburan racun pembasmi kuman. Gunakan bancuhan mengikut syor dan peraturan pembekal. Bagi tujuan persiapan penerimaan anak puyuh , pastikan disekeliling bangsal perlu ditutup dengan 'polyethelene sheets' bagi mengelakan kemasukan angin sejuk dari luar. Hanya 3/4 ketinggian tepi bangsal yang perlu ditutup. Ketaman kayu atau bahan setaraf yang boleh menyerap air dan selamat digunakan setebal 7.6 sentimeter hendaklah dialaskan keatas lantai. Kebanyakan peralatan ternakan puyuh adalah sama dengan peralatan ternakan ayam . Bulatan untuk perindukan 1,000 ekor anak puyuh serta peralatan perindukan hendaklah disediakan sebelum ketibaan anak puyuh. Bagi sistem menggunakan kotak khas, sekeliling bangsal perlu juga ditutup. Gunakan kertas dari jenis ' corrugated paper ' untuk dijadikan alas lantai didalam kotak. Tempatkan lebihkurang 100 ekor anak puyuh untuk perindukan bagi setiap petak. Sediakan air dan makanan sebelum kemasukan anak puyuh. Apa pun proses perindukan anak puyuh perlu dimasukkan kedalam bangsal sebaik sahaja sampai di ladang. Penangguhan akan menyebabkan anak puyuh menjadi lemah dan mengakibatkan kematian yang tinggi. Pengurusan perindukan amatlah penting kerana kegagalan memenuhi kehendak anak puyuh mengakibatkan peratus kematian yang tinggi dan kadar pembesaran yang terencat. Perindukan adalah pemeliharaan anak puyuh dengan menjaga keperluan suhu dan peredaran serta pengudaraan yang sempurna. Keperluan suhu yang sesuai adalah 35 - 36 C pada 3 hari pertama. Selepas itu suhu didalam bilik boleh dikurangkan mengikut keadaan hari. Pemberian haba tamat pada hari ke 10. Pengurusan yang paling baik adalah dengan mengikut keperluan anak puyuh dan keadaan cuaca pada hari berkenaan. Suhu yang rendah mengakibatkan kematian puyuh kerana bertindih. Manakala suhu yang terlalu tinggi akan menyebabkan kematian kerana tekanan kepanasan. Tempoh perindukan adalah 10 ke 14 hari. Air bersih hendaklah diberikan setiap hari. Guli-guli kaca ditempatkan didalam bekas minuman bagi mengelakkan anak puyuh mati lemas. Bekas minuman dan guli-guli perlu dibersihkan setiap hari. Pemberian makanan dilakukan setiap hari. Tentukan jumlah makanan yang diisikan kedalam bekas mencukupi dan tidak membazir. Tentukan hanya makanan yang bersih diberikan. Anak-anak puyuh yang mati mesti dikeluarkan setiap hari dan dibuang. Pemberian antibiotik boleh diberikan mengikut keadaan. Pengusaha dinasihatkan berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Haiwan untuk mendapatkan nasihat penggunaan ubatan.

Peringkat p
embesaran puyoh berlaku selepas sahaja peringkat perindukan dimana didalam sistem pemeliharaan diatas sampah sarap, kepongan dibuka dan puyuh dibiarkan membesar diatas lantai sampah sarap. Sampah sarap setebal 7.62 - 12.7 cm perlu diberikan di kawasan khusus pemeliharaan. Gunakan bekas minuman otomatik kepada puyuh. Tentukan paras bekas minuman rendah dan dapat diminum oleh semua puyuh. Paras air didalam takongan bekas minuman automatik perlu juga keparas yang dapat diminum oleh puyuh. Bekas minuman perlu dicuci selalu. Pemberian air bersih hendaklah diberikan untuk menjaga kesihatan puyuh. Bekas makanan gantung digunakan selepas perindukan dengan kadar satu bekas untuk 100 ekor puyuh. Jumlah makanan yang diisi tidak perlu penuh kerana jumlah tabongan makanan didalamnya adalah besar. Adalah penting makanan yang segar diberi setiap hari. Gantungkan bekas makanan keparas yang dapat dimakan puyuh. Bagi pemeliharaan didalam kotak khas, selepas perindukan, tutupan diatas kotak perlu dibuka. Alas kertas hendaklah dibuang dan puyuh dipelihara diatas lantai kotak. Air minuman disyorkan dengan menggunakan bekas minuman air untuk 80 ekor ( satu petak ). Palung makanan hendaklah digantung disebelah luar untuk kemudahan pemberian makanan. Amalan pengurusan lain adalah dimana puyuh yang mati perlu dikeluarkan setiap hari dan dimusnahkan. Elakkan gangguan dari ternakan lain dikawasan penternakan puyuh dan kemasukan orang yang tidak berkenaan ke dalam bangsal. Pastikan memeriksa dan membenteras penyakit yang paling berkesan adalah dengan pengawalan. Menjaga kebersihan kawasan dan bangsal perlu sentiasa diberi tumpuan. Jika berlaku penyakit, pengusaha dinasihatkan untuk berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Haiwan atau Doktor Veterinar untuk mendapatkan nasihat. Apabila menggunakan ubatan, pemberian hendaklah mengikut kadar yang disyorkan. Pengusaha perlu menjaga keperluan kegunaan ubatan termasuk 'withdrawal period' sebelum puyuh diproses. Penangkapan burung puyuh untuk diproses dijalankan apabila umur puyuh telah mencapai umur jual maka puyuh hendaklah ditangkap dan dimuatkan kedalam bakul untuk penghantaran ketempat pemprosesan. Penangkapan perlu dijalankan dengan baik untuk mengelakkan kecederaan puyuh. Puyuh-puyuh sebelum disembelih diberhentikan pemberian makanan sekurang-kurangnya 12 jam sebelum ditangkap.Cara ini bukan sahaja menjimatkan kos makanan tetapi menjamin pemprosesan yang bersih dari sisa makanan dan najis. Penangkapan hendaklah dijalankan dengan cepat dan elakkan puyuh terperanjat. Gunakan penghalang untuk memudahkan pekerjaan. Elakkan dari menendang dan membaling puyuh. Tangkap puyuh secukupnya dan dipegang dibahagian kaki puyuh. Muatkan kedalam bakul dengan memasuki kepala dahulu. Masukan secukupnya bilangan puyuh kedalam bakul dan elakkan dari kesesakan. Sebaiknya bagi mendapatkan pulangan optima, aktiviti pemprosesan puyuh perlu dijalankan. Puyuh yang telah sampai ketempat pemprosesan perlu diproses secepat mungkin. Bakul-bakul puyuh hendaklah ditempatkan didalam kawasan khas yang disediakan untuk pemunggahan. Kebersihan perlu dijaga semasa melakukan penyembelihan. Keadah penyembelihan mengikut kehendak hukum Islam perlu dilaksanakan. Teknik penceluran dan pembuangan bulu dijalankan dengan baiknya untuk mengelakkan berlaku kerosakan keatas karkas seperti patah kaki, koyak kulit atau hancur. Tentukan pembuangan isiperut dilakukan dengan sempurna sehingga bersih. Paru-paru mesti dikeluarkan. Puyuh yang siap diproses hendaklah dibasuh dengan sebersihnya dan disejukkan sebelum dibungkus. Tentukan keadaan kawasan sentiasa berada dalam keadaan bersih. Puyuh-puyuh yang telah siap dibungkus hendaklah disimpan kedalam peti sejuk untuk dijualkan. Rekod ladang dalam pemeliharaan adalah penting bagi pengusaha untuk menganalisakan kejayaan atau kegagalan penternakan. Rekod membantu pengusaha mengenal pasti kelemahan pengurusan dan tindakan serta merta boleh diambil apabila mendapati masalah. Daging puyoh berempah memang enak dimakan dengan nasi atau semasa ia penas lagi. Selamat menternak buong puyoh daging. Artikel ini ditulis dalam 3 segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang perlu dibaca semua. Semuga artikel ini memberi faedah kepada pembaca semua. Wasallam!.
MENTERNAK PUYOH... ADA RAHSIA...
TEMPAT SUNYI.... IA AMAT SUKA...
PUYOH DISEMBELIK..DIBEKUKAN DIA...
GORENG BEREMPAH .. ADUH ENAKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Puyoh,
Kg Paya Redan, Pagoh,
Muar, Johor,
Malaysia.
(1 Safar 1436H),
Kemaskini pada 1 Jamadilakhir 1444H
Bersamaan 25 Disember 2022.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...