Dari segi pokok, kedua-dua varieti ini mempunyai bentuk rumpun pokok yang hampir serupa. Gambar diatas juga ada menunjukkan pokok pisang kedua-dua varieti yang ditanam pada masa sama bersebelahan dan jelas kelihatan pokok pisang awak kedua varieti mempunyai ketinggian hampir serupa (Ketinggian Pseudostem antara 320 - 340 cm). Kajian menunjukkan purata bilangan sulur anak pada Pisang Awak Tempatan sedikit (8 -13 sulur) berbanding dengan varieti Pisang Awak (9 - 15 sulur). Saiz ukurlilit pseudostem atau batang pokok juga lebih besar pada varieti PA (40 - 42 cm) berbanding dengan varieti PAT (37 - 39 cm) sahaja. Bagaimana pun kedua-duanya mempunyai warna batang yang sama iaitu hijau cerah (light green).
Dalam meneliti perbezaan nyata antara kedua varieti ini saya dapati hanya ketara pada bentuk keratan corak kepak pada petiol atau keratan rentas pelepah. Foto diatas menunjukkan dengan agak jelas beza bentuk lengkung dimana PAT mempunyai bentuk luas terbuka kedalam (moderately curved inward) sementara PA mempunyai bentuk atas seakan bercantum (overlapped). Bagaimana pun panjang pelepah pada varieti PAT sekitar 15 - 17 cm sementara pada varieti PA adalah lebih panjang iaitu sekitar 21 - 23 cm. dan warna pelepah daun adalah serupa iaitu hijau. Bentuk pangkal daun pada pelepah juga hampir sama iaitu berbentuk separuh bulatan (both side rounded). Satu lagi perbezaan nyata adalah kehadiran bulu pada peduncle dimana varieti PAT tidak mempunyai bulu sementara varietii PA mempunyai bulu.
Pisang Awak mempunyai panjang tandan buah yang signifikan untuk dibezakan dimana variti PAT memopunyai tandan lebih pendek (50 - 60 cm) sementara varieti PA mempunyai panjang tangkai antara 90 - 110 cm. Bagaimana pun ukurlilit tandan buah varieti PAT lebih besar (24 - 26 cm) tetapi varieti PA pula hanya mempunyai ukurlilit tandan sekitar 12 - 14 cm (kecil tetapi panjang). Gambar diatas menunjukkan bentuk buah dimana kelihatannya hampir sama tetapi ketika dibuat ukuran didapati varieti PAT mempunyai ukuran pendek (9.0 - 10.0 cm) dan varieti PA mempunyai ukuran lebih panjang (10.5 - 11.5 cm). Hujung setiap buah adalah berbentuk seperti leher botol dengan bentuk agak lurus (straight shape).
Buah muda mempunyai warna hijau dimana keduanya mempunyai warna serupa begitu juga apabila buah telah masak ranum (Lihat foto atas sekali). Perbezaan warna kulit dapat dibezakan dimana saya dapati varieti PAT apabila masak akan mempunyai corak berbintik atau warna kelabu pada kulit yang lebih nyata daripada varieti PA. Umumnya kulit pisang masak varieti PA adalah lebih licin dan cerah sedikit. Ini dapat dilihat pada keseluruhan buah dalam tandan yang telah disisir yang diperam sebelum digunakan. Bagaimana pun dari segi rasa hampir serupa sahaja diantara kedua varieti ini dan saya tidak sempat untuk membuat ujirasa di makmal untuk mengkaji kandungan isi pisang tersebut. Semuga artikel ini dapat memberikan idea kepada pembaca blog anim agro technology untuk membezakan pisang awak yang ada dinegara kita. Diharap lebih banyak saintis akan membuat kajian lebih baik daripada kajian yang saya buat ini. Wasallam!..
Kebun Pisang Komersil - teka pisang apa. |
MACAM SERUPA... TAPI TAK SAMA....
HANYA PAKAR... MEMBEZAKANNYA...
KALAU DIGORENG..ADUH ENAKNYA...
By,
M Anem
Senior Agronomist
Pusat Pertanian Lekir
Manjung, Perak,
Malaysia
(12 Syaaban 1434H).
Published from:
Room 4818, Anggerik Hostel,
INTAN Bukit Kiara, KL.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.