Support My Blog

Thursday, July 28, 2016

TANAM TIMUN - TIPS MUDAH

TANAMAN TIMUN (Cucumis sativus) merupakan sayuran yang sangat popular di Malaysia. Ia termasuk dari sayuran jenis buah yang kedua terpopular selepas cili. Buah timun yang masih muda digunakan sebagai ulaman dan dimakan mentah dimana ada juga timunyang dimasak atau dibuat acar atau jeruk. Timun tua pula ditanam untuk dijadikan bahan sayuran sup dikalangan penduduk tempatan atau masakan asam ikan patin tempoyak. Timun mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dankarbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1,vitamin B2 dan vitamin C. Biji timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari. Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang. Selain itu, penyakit sampu pucat iaitu sejenis penyakit pening-pening yang berterusan sehingga dapat menurunkan berat badan dapat diatasi dengan pengamalan makan timun mentah atau yang telah dimasak. Timun juga dapat mengubati penyakit disesteri iaitu keluar darah semasa membuang air besar. Artikel malam selasa ini sambil menonton TV2 berjudul 'Laksamana Do Re Mi' saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa tips menanam timun.


Timun banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, pasar malam, pasar tamu dan pasar sayur. Ia terletak dalam famili yang sama dengan tembikai dan labu. Timun merupakan sejenis pokok memanjat dan sesuai untuk ditanam pada pagar. Ia boleh membiak daripada biji benih.
Timun mengandungi mineral besi, fosforus, kalsium, magnesium, vitamin A, B1,B2, niasin dan vitamin C. Pokok timun adalah herba semusim yang tumbuh menjalar dan memanjat serta mempunyai sulur paut yang kuat dan tidak bercabang. Ia adalah jenis monoecious yang berbunga dua jantina. Kini penulis dapati terdapat pelbagai jenis timun tetapi yang biasa ditanam ialah jenis tempatan iaitu berwarna hijau, jenis putih besar dan timun gherkin. Dari segi khasiat ubatan, timun dimakan sebagai ubat melawaskan buang air kecil, menyejukkan badan, merawat batu karang dalam hempedu dan sakit kerongkong, membaiki tekanan dan perjalanan darah. Ia boleh mengubati masalah kulit seperti terbakar atau melecur dan untuk melicinkan kulit dan awet muda. Aktiviti menanam timun dimulakan dengan persediaan tanah. Timun akan mengeluarkan hasil yang tinggi jika ditanam di tanah yang gembur berpasir dan mempunyai saliran yang baik. Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 centimeter (cm) untuk memudahkan pertumbuhan akar. Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan, biasanya lebar batas antara satu dan 1.2 meter, tinggi batas 23 cm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialah 0.6 meter. Batas di tambak dengan bahan ystem tahi ayam atau kompos antara satu dan tiga kg/meter persegi, bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok.


Penanaman timun lazimnya memerlukan sistem para kerana tanaman ini melilit batang  dan kayu pancang. Jarak tanaman yang disyorkan ialah antara 50 dan 60 cm antara pokok dan 60 cm antara barisan. Biji benih boleh ditanam terus ke batas atau disemai dulu ditapak semaian sebelum di ubah ke ladang. Jika ditanam terus, gali lubang sedalam 2.5 cm dan letak dua atau tiga biji benih dengan menjarakkan dua sm antara satu sama lain, benih dikambus menggunakan tanah halus. Selepas seminggu anak benih yang bercambah, ia perlu dijarangkan dengan mencabut anak benih yang kurang segar, tidak sihat ,tinggalkan satu pokok sahaja setiap lubang penanaman bagi mengelakkan persaingan dari segi makanan, ruang, cahaya dan air. Tanah dikeliling anak benih dipadatkan supaya pokok lebih kuat dan akar tidak terdedah. Meletakkan sungkupan merupakan satu amalan meletak sungkupan pada batas penanaman amat digalakkan. Ia dapat mengurangkan pertumbuhan rumpai, mengekalkan kelembapan batas, mengurangkan hakisan. Terdapat banyak bahan yang boleh dijadikan sungkupan antaranya rumput kering, jerami padi kering atau sistem agrosheet. Teknologi terkini kebanyakan petani komersil suka menggunakan jenis sungkupan Plastik Silvershine yang memberikan banyak faedah lain serta mudah dipasang. Plastik ini dijual dikedai-kedai pertanian dengan harga yang berpatutan.


Penanaman timun memerlukan sistem para atau kerja penyediaan junjung. Timun adalah tanaman yang memerlukan junjung atau penyokong untuk membolehkan pokok memanjat dan memudahkan proses penuaian. Bagimana pun kini petani yang menanam timun dengan cara fertigasi gantung semakin popular dijalankan (Sila lihat foto disebelah). Menanam timun dengan cara fertigasi gantung lebih menguntungkan petani yang mempunyai kawasan tanah rendah sering banjir. Sistem memacang para secara tradisional dilakukan dengan memacakkan kayu berukuran 5 cm x 5 cm x 6.5 meter panjang setiap jarak tiga meter dimana ia kemudian perlu diregangkan dawai kasar. Dawai ini diikat antara puncak kayu beruti dan sambungkan tiang kayu yang bertentangan antara kedua hujung batas. Sebaiknya menggunakan paku untuk memasang dawai. Tali sistem diguna bagi membantu anak pokok memanjat bila telah berumur dua minggu. Tanaman timun merupakan tanaman yang memerlukan sistem pengairan samaada menanam diatas tanah atau sistem fertigasi. Pokok timun memerlukan air yang banyak untuk kelembapan yang cukup untuk pertumbuhan yang lebih subur, Penyiraman dibuat dua kali sehari di peringkat awal penanaman dan dikurangkan sekali sehari bila pokok besar dan sistem memungut hasil.  


Rumpai merupakan ancaman kepada aktiviti menanam timun dikawasan kebun. Pengawalan rumpai adalah penting untuk menjamin hasil yang tinggi, kawasan tanaman perlu sentiasa bersih bagi mengelakkan persaingan dalam mendapatkan zat makanan, air, cahaya dan ruang. Adanya rumpai juga menjadi perumah bagi perosak dan penyakit tanaman. Kerja merumpai perlu dilakukan setiap minggu. Pembajaan tanaman timun dijalankan mengikut jadual yang disyorkan, Baja yang disyorkan ialah 70 kg N:140 kg P2O5:200 kg K2O untuk setiap hektar tetapi ia bergantung pada keadaan tanah disesuatu kawasan dan juga sistem tanaman. Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 untuk pembajaan pertama boleh di gunakan dengan kadar 30gm/pokok dan ditabur keliling dengan jarak 15-20 cm dari rumpun pokok serta dikambus. Pembajaan ulangan kedua dan ketiga boleh menggunakan NPK biru 12:12:7 dengan kadar 40-50 gm/pokok diselangkan setiap dua minggu. Kerja membuat pemangkasan tidak perlu dilakukan kecuali bila terdapat terlalu banyak daun atau dikenali sebagai mabuk daun. Penyusunan pucuk yang jatuh melempai bagaimana pun perlu dilakukan untuk tanaman timun fertigasi gantung. Tanaman timun perlukan kawalan perosak dan penyakit. Ini kerana antara serangga perosak yang biasa menyerang timun ialah kutu afid . kumbang daun dan lalat buah. Lazimnya serangan adalah pada bahagian daun, bunga dan buah muda. Jika serangan teruk menyebabkan daun rosak dan 'berkerekot' dan buah berubah bentuk, menjadi terbantut dan busuk. Daun dan buah yang diserang deengan perosak ini perlu dimusnahkan serta selalu menjaga kebersihan kawasan kebun. Dalam keadaan perlu lakukan semburan dengan jenis racun perosak yang sesuai. Penyakit yang biasa menyerang ialah kulapok berdebu. Penyakit ini akan menyebabkan tompok misilia putih dan berdebu pada permukaan daun, daun bertukar kekuningan,perang ,kering dan berkedut. Pokok yang diserang kurang berbuah dan kecil saiznya. Serangan kulapok downy ialah pada daun,terdapat bintik berbentuk bersiku siku ,berwarna hijau pucat kekuningan di atas daun, lapisan bawah diselaputi spora dan akhirnya menjadi perang dan mati, buah akan terbantut, pastikan daun yang diserang dimusnahkan. Jika serangan teruk sembur dengan racun kulat yang sesuai.


Tanaman timun yang dijaga dengan baik akan mula membuat pungutan hasil selepas sebulan lebih menanam. Lazimnya pokok timun akan mula berbunga selepas tiga atau empat minggu ditanam. Hasil dituai selepas 10 hari selepas proses pendebungaan berlaku atau lima dan enam minggu selepas ditanam. Timun dikutip sebelum ia cukup tua apabila mencapai panjang antara antara 15 dan 20 cm. Bergantung kepada varieti timun yang ditanam lazimnya buah muda mempunyai kulit kasar, warna hijau tua dan berkilat. Peringkat kematangan yang sesuai untuk pasaran ialah buah timun yang berwarna hijau gelap kepada hijau cerah dan berkilat. Tanda lain adalah sudah tiada duri pada buah dan benang sari dihujung buah telah tanggal. Mengenai kualiti buah timun lazimnya bentuk timun yang lurus dan sekata, warna ¾ bahagian keseluruhan permukaan berwarna hijau sederhana gelap, tekstur buah rapuh dan bebas dari penyakit, rosak dan kekotoran adalah baik. Buah timun dipetik dengan memotong tangkainya menggunakan gunting untuk mengelakkan batangnya rosak. Timun dmasukkan dalam bakul dan akan digredkan mengikut saiz dan kualiti. Timun segar ini kemudian perlu dihantar kepada pemborong atau terus dijual runcit mengikut sistem pemasaran. Harga ladang timun turun naik mengikut pasaran diantara RM0.50 - RM2.00 sekilogram. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada pembaca semua. Wasallam!!!..

MENANAM TIMUN...MUDAH SAJA...
ADA PENGETAHUAN...MODAL ADA...
KAEDAH TERBUKA...FERTIGASI JUA...
MEMBACA ARTIKEL... IA BERGUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Batu Talam, Raub,
Pahang, Malaysia.
(24 Syawal 1437H)
Melawat tanaman timun fertigasi gantung.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...