Support My Blog

Monday, July 4, 2016

CAPATI - MAKANAN ENAK

CAPATI merupakan sejenis makanan yang semakin popular dikalangan orang Malaysia termasuk orang Melayu yang telah pandai membuatnya. Kalau dahulu makanan capati ini hanya dimonopoli oleh kaum India dan serumpun dengannya tetapi kini sudah menjadi makanan Malaysia yang diterima ramai. Nama Chapati, Capati, Chappati atau Chapathi adalah roti rata yang tidak menggunakan bahan ragi yang dipercayai berasal dari Nepal, India atau Pakistan. Penulis yang berkunjung ke Faisalabad, Pakistan pada Disember 2015 puas setiap hari dihidangkan dengan makanan capati sama ada dihotel atau pun jamuan rasmi anjuran Asia Productivity Organisation (APO) yang beribupejabat di Tokyo, Jepun. Kini makanan enak berkhasiat ini menjadi makanan di Asia Selatan serta di kalangan ekspatriat Asia Selatan dan di seluruh dunia. Penulis bertanya kepada rakan satu kursus bertajuk 'Workshop on Global Warming - resilience to Agriculture System' yang diadakan di Universiti Faisalabad iaitu Prof. Dr Ahmed mengenai makna 'Chapati' dimana katanya ia memberi makna "leper bulat". Sekeping capati disediakan dalam bentuk yang paling biasa iaitu 'BULAT' menggunakan tepung gandun. Ia dimasak tanpa minyak diatas kuali besi yang rata. Rakan dari negara seperti dari India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka dan Bangladesh sangat suka makan capati sepanjang kursus apa lagi dihidangkan dengan kuah dari kacang dal dan juga pelbagai jenis kari. Pada penulis sangat suka makan capati di Faisalabad dengan daging kambing yang dimakan bersama capati setiap padi di Hotel Serena, Faisalabad, Pakistan. Artikel malam ini dalam "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai sejenis makanan popular iaitu capati sebagai satu bahan rujukan anda.
 
Cara menyediakan capati sebenarnya mudah sahaja asalkan ada sedikit ilmu dan bahan yang betul. Bahan yang digunakan terdiri daripada 2 cawan tepung atta, 2 sudu minyak masak (untuk melembutkan), 1 cawan air panas (suam sedikit) dimana kiraan airadalah 50 peratus dari berat tepung atta. Ini bermakna sekiranya 100gm tepung diguna perlu tambah airnya sebanyak 50 ml. Air diperlukan untuk membuat doh dan tambah garam ikut rasa. Sebaiknya mesti dilarutkan garam dalam sukatan air panas. Masukkan tepung dalam sebuah bekas uli dan bentuk kolam ditengahnya. Masukan air panas sedikit demi sedikit. Uli selama 3-4 minit sehingga menjadi doh yang lembut. Doh yang lembut boleh hasilkan capati yang lembut. Masukan minyak masak dan uli kembali untuk mendapatkan keadaan permukaan doh yang licin dan lembut. Permukaan doh perlu licin (Sila lihat foto disebelah). Bahagikan doh kepada 12-15 bebola. Berbola yang bulat sempurna boleh dihasilkan dengan rollkan menggunakan kedua-dua tapak tangan dengan beralas sedikit tepung. Jika bebola ini melekit ditangan semasa membentuk bola, uli semula doh dengan tambah sedikit tepung kemungkinan doh terlalu lembik. Biarkan bebola yang telah siap selama 20 – 30 minit dalam bekas yang ditutup dengan kain lembab (ditakuti permukaan bebola akan kering dan keras). 

Ambil bebola capati ini leperkan sedikit di tapak tangan anda dan celurkan sedikit tepung (restoren mamak selalu gunakan tepung beras) sebelum diletakan dalam papan lenyek. Leperkan permulaan dengan 90 darjah, memanjang 6 inci panjang dimana selepas itu pusingkan doh itu ke 45 darjah dan leperkan juga sepanjang 6 inci. Selepas 45 darjah sekali sepanjang 6 inci. Hasilnya anda akan dapat capati yang bulat sekata 6″. Sebelum anda tindehkan capati yang belum dimasak sebaiknya perlu sapukan sedikit tepung ke atas permukaan supaya kepingan itu tidak melekat satu sama lain. Perlu diingat ketebalan lempeng capati amat nipis sehinggakan ia mudah masak apabila diletakkan diatas kuali panas. Pada masa sama panaskan kuali leper atau pun kuali tidak melekat (Non- Stick Pan). Jangan terlalu panas dan api sedang sedang memadai . Sebelum masukkan capati yang belum masak itu untuk dibakr di atas kuali leper, tepuk sedikit diantara dua tapak tangan supaya tepung yang berlebihan disapukan semasa leperkan akan gugur. Tepung ini perlu dinyahkan apabila dimasak di atas kuali kerana tepung ini akan bakar dan memberi bau dan rasa yang pahit pada capati. 

Goreng atau 'Bakar' di atas kuali dan masak (bakar kering) semasa bakar itu anda perlu mengenakan tekanan sedikit menggunakan kain yang tebal pada gelombong yang mula-mula naik. Pastikan amda jangan tekan terlalu kuat kerana ia akan hanguskan bahagian yang ditekan kuat. Bila kenakan tekanan pada gelombong anda boleh lihat dimana capati itu naik gelembung. Putarkan sentiasa capati itu supaya ia masak serata. Terbalikan dan bakar sebelah lagi dan lakukan seperti yang diterangkan. Sebagai ingatan sebelum membakar capati yang seterus perlu bersihkan tepung yang berlebihan yang telah hangus supaya capati tersebut tidak melekat pada capati yang belum masak. Masa pembakaran capati cuma seminit dan diterbalikan dan bakar seminit . Keseluruhan masa pembakaran cuma 3 minit. Semasa membakar capati pertama perlu tentukan kepanasan kuali dengan betul dan pastikan jangan sampai hangit atau terlalu masak dimana ianya nanti capati anda menjadi biskut pulak. Sebenarnya resepi capati ini sungguh mudah dimana ramai dikalangan pembaca blog 'Anim Agro Technology' akan mampu membuatnya sendiri. Capati yang masih panas suam enak dimakan begitu sahaja atau bersama kuah kari atau kambing. Memang enak sekali capati... Wasallam!!!...
MAKAN CAPATI... DINEGARA PAKISTAN...
TEPUNG ATTA... MUDAH DISEDIAKAN...
MASA PANAS... DIMAKAN DIRESTORAN...
RESEPI KEGEMARAN...IA DIMAKAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana,
Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(29 Ramadan 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...