Support My Blog

Friday, July 29, 2016

KENALI POKOK MERUNGAI

Mengenali POKOK MERUNGGAI (Moringa oleifera) adalah baik untuk kita memahami akan kehebatan khasiat pokok ini. Di negara kita tumbuhan ini selalunya ditanam sebagai satu jenis tanaman hiasan atau tanaman disekeliling rumah sahaja. Kini telah ada beberapa orang petani yang menanam pokok merunggai secara monokrop dan komersil sebagai satu tanaman ekonomik. Pokok merunggai juga dikalangan orang Melayu dipanggil sebagai Kacang Kelur, Merunggai, Rembungai atau Lembungai. Tumbuhan ini adalah dari keluarga Moringaceae. Dalam membaca beberapa buku rujukkan penulis dapati tumbuhan ini adalah natif dari India, Pakistan dan Afganistan. Pokok ini mampu tumbuh menegak dengan anggaran ketinggian pokok sehingga lebih 10 meter. Ia mempunyai banyak cabang yang mempunyai daun yang banyak. Bagi memilih kawasan tanaman sesuai sebaiknya dari jenis tanah yang kering dan berpasir. Sebenarnya dulu khasiat pokok ini kurang diketahui oleh masyarakat Melayu dimana ini mungkin disebabkan pokok ini tidak berasal dari negara kita. Dalam beberapa pembacaan penulis juga mendapati pokok merunggai ini telah dikaji dengan teliti oleh saintis dari negara barat. Dalam beberapa kes ia dilaporkan sebagai 'Trees for Life' dimana mereka gunapakai pokok ini untuk menolong rakyat negara miskin disamping menyebar agama mereka. Mengikut kajian negara barat pokok ini adalah ‘food supplement’ dalam dunia yang termurah. Daun pokok merunggai mempunyai pertama adalah khasiat iaitu vitamin A yang lebih tinggi dari lobak merah (carrot). Kedua ia juga mengandungi lebih banyak zat besi dari bayam dan ketiga dimana ia lebih banyak vitamin C dari buah limau. Seterusnya khasiatnya adalah ia lebih banyak kalsium dari susu dan ke 5 ia adalah lebih banyak potassium dari pisang serta akhirnya khasiatnya ke 6 adalah kualiti proteinnya setanding dengan telur dan susu. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pokok merungai dan kehebatannya untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukan semua.

Dalam kajian analisa makmal di negara barat kehebatan khasiatnya juga telah menyebabka ia dikelaskan sebagai pokok yang paling berguna kepada manusia dan dipanggil ‘Pokok Ajaib' atau 'miracle tree’. Daunnya yang berzaiz kecil berwarna hijau juga mudah untuk diperolehi daripada pokok yang ditanam (Sila lihat foto disebelah). Pokok ini dikatakan mempunyai kandungan bahan protein yang senang dan mudah untuk di hadam dalam perut. Daripada laporan oleh pakar pemakanan didakwa orang yang selalu mengamalkan memakan daun dan buah pokok ini kurang berisiko daripada terkena penyakit kanser. Selain dari tumbuhan ini diambil dan diguna sebagai makanan ia kini telah diproses untuk dijadikan produk kesihatan.Semua bahagian pokok ini boleh dimakan dan berguna tetapi tidak digalakkan makan akarnya oleh kerana ada alkaloid iaitu bahan Spirichin. Daun merunggai yang segar boleh dipetik dan kemudian dimasak pelbagai cara dan resepi. Dikalangan orang kita di Malaysia ia paling disukai dimasak sebagai Masak lemak Merunggai, Masak Air Merunggai dan pelbagai resepi masakan India. Sementara itu jika daun tersebut dikeringkan ia boleh disimpan lama tanpa hilang khasiatnya.

Dalam pada itu buah merunggai yang masih muda boleh dimasak macam sayuran lain. Buah ini masih lembut dan sesuai dijadikan ulaman jika mahu. Biji buah merunggai boleh dimasak atau dipanggang dan jika diperah maka minyaknya yang diekstrak adalah jenis minyak yang susah rosak.Bunga yang keluar dari pokok merunggai sesuai dimakan kalau dimasak atau dicelur. Minyak ekstrak ini amat sesuai digunakan untuk diguna sebagai perisa makanan hidangan ‘salad’.  Minyak dari biji merunggai yang dianalisa didapati mempunyai kandungan 30-40% minyak pati bernilai. Kini minyak ini di kenali sebagai BEN OIL yang sering digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam pemprosesan membuat minyak wangi dan perubatan lain. Minyak biji merunggai juga tidak melekat dan sesuai digunakan untuk peralatan atau jentera halus. Biji merunggai matang yang telah dikisar menjadi debu sesuai juga digunakan untuk merawat air menggantikan bahan aluminium sulphate. Rawatan ini bertujuan untuk penapisan air, pemendakkan, anti-biosis dan sebagainya. Biji merunggai sesuai juga untuk digunakan dalam merawat air dari tanah gambut. Daun merunggai yang banyak dan segar amat sesuai dijadikan bahan makanan ternakkan. Dari segi kesihatan beberapa bahagian pokok merunggai yang diproses didakwa boleh menstabilkan tekanan darah tinggi serta mampu untuk mengawal kadar glukos dalam darah. Jika ada masaalah seperti cirit birit atau bengkak dalam usus ia juga mampu merawatnya. Daun moringga juga mengandungi kompaun beta sitosterol yang berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dalam badan yang mana ia banyak digunakan untuk merawat darah tinggi di India. Tumbuhan ini mempunyai nilai perubatan yang tinggi kerana ia bersifat bebas racun atau tidak bertoksik selain mempunyai sejarah yang lama dalam bidang perubatan Ayurveda di kalangan masyarakat India. Rekod Ayurveda mengenalpasti 300 ramuan daripada Moringa sesuai diamalkan untuk mengatasi dan merawat pelbagai penyakit. Pencairan zat dan jus hijau Moringa mempercepatkan penyerapan biologi badan dan larutan zat yang bersifat 100 peratus biokimia membolehkan badan menggunakannya terus tanpa proses penghadaman. Semuga tulisan ini memberi info untuk pembaca mengenali akan pokok moringga kali ini. Wasallam!!!...
POKOK MORRINGAI...APA DIA...
RAMAI TAK KENAL...ASAL INDIA...
KHASIATNYA.....BANYAK GUNA...
BACA ARTIKEL...INFO DITERIMA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 21, Hotel M Suite, Seri Kembbangan,
Serdang, Selangor,
Malaysia.
(30 April 2016)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...