Support My Blog

Friday, March 28, 2014

VARIETI - MANGGA DIMALAYSIA (Part 4)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu tanaman mangga luas di Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012). Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku rujukkan lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini.


Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.
Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 4 diatas ada menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA172 (Mangga Malgoa Pilai - didaftarkan pada 1972) sehingga MA192 (Tiada maklumat - Daftar pada tahun 1973). Jadual tersebut juga menunjukkan mangga Malgoa Pilai (MA172) dan Alponso (MA173) adalah dipercayai dibawa masuk daripada India. Beberapa siri varieti mangga daripada Selangor didaftarkan pada 1972 atau Siri Nama Varieti Rim (Daripada Mangga Rim M1 hingga  Rim M9).  Sebahagian daripada varieti tersebut masih ada ditanam dalam beberapa lokasi termasuk didalam Stesyen Pertanian dan beberapa orang pemilik individu. Isunya adalah berapa ramai diantara kita yang kenal akan varieti mangga seperti didalam jadual diatas?. Kemungkiana akan berlaku permintaan daripada pembiakbaka, penyelidik, pelagar, petani atau sesiapa jua. Diharap artikkel part 4 ini menambah pengetahuan anda pembaca blog ini.  Wallahualam!
VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
BIASA DENGAR...VARIETI MALGOA...
NAMA ALPHONSO ... PILIHAN DUNIA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Taman Cendana
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka Tengah, Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 26 Mac 2014

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...