Support My Blog

Saturday, April 23, 2011

PEGAGA EMBUN

PEGAGA EMBUN (Hydrocotyle sibthorpioides Lamk) adalah sejenis pengaga dari keluarga UMBELLIFERAE yang digunakan sebagai ulam dan sebagai tanaman untuk tujuan kesihatan dan perubatan. Tumbuhan ini dipercayai berasal daripada kawasan tropika dan subtropika terutama di kawasan Asia Tenggara. Tumbuhan ini juga di panggil sebagai Lawn Pennywort (English), Tikin ; Antanan Leutik Andem (Indonesia), Pegaga Embun ; Ulam Gunung (Malaysia), Tomtomon ; enit ; Kanapa (Filipina) dan ya-kleithoi (Thailand). Walau pun saya dah tulis artikel mengenai PEGAGA (Centella asiatica) tetapi saya dapati tumbuhan ini adalah berbeza. Artikel ini saya cuba buat entri mengenai Pegaga Embun atau Ulam Gunung berdasarkan sebuah buku lama yang saya jumpa di perpustakaan di terbitkan pada tahun 1980 untuk bacaan anda semua.

Tanaman Pegaga Embun atau Ulam Gunung ini seakan-akan pegaga biasa tetapi jarang di tanam sebagai tanaman komersial. Tidak ada data mengenai keluasan yang ditanam atau maklumat pengeluaran kerana ianya hanya digunakan secara skala kecil dan tradisional. Tanaman ini juga di kenali dengan nama bontanikal lain iaitu Hydrocotyle rotundifolia (!800) dan Hydrocotyle benguentesis (1909) dan Hydrocotyle delicata (1909) iatu jenis yang liar. Walau pun ada yang mengatakan tumbuhan ini sebagai 'rumpai' dan didakwa membantu dalam mengurangkan kadar hakisan tanah di kawasan lereng curam. Tumbuhan ini juga digunakan sebagai tanaman hiasan untuk tujuan landskap di kawasan yang sesuai.

Kandungan zat permakanan tumbuhan Pegaga Embun tidak dibuat kajian lagi tetapi kajian mengenai kegunaan untuik perubatan pernah di jalankan di Jepun dimana di dapati banyak kandungan 'essential oil' didalamnya seperti komponen terpenoid. Kandungan lain seperti trans-beta-farnesence, A-Liganan, L-sessamin dan caffeoyglgalactoside. Tumbuhan ini mudah tumbuh dikawasan terbuka atau dibawah sedikit naungan terutamanya di kawasan lembab. Lokasi ia tumbuh seperti di tebing sungai, antara batuan dalam hutan, laluan di taman, didinding dan juga dicelah-celah tanaman kontan.

Tumbuhan Pegaga Embun ini adalah jenis herba yang menjalar sepanjang 50 cm. Bantangnya adalah stolon yang mempunyai ruas dan 'nodes' yang agak lembut dan mengeluarkan akar diantara ruas. Daunnya adalah berwarna hijau susunan bersilang berukuran 0.3 cm x 2.5 cm panjang berbentuk bulat dengan 5 segi. Bentuk daun agak berbagai-bagai mengikut lokaliti dan juga spesis tersebut. Bunganya berbentuk Umbell dengan 5-15 bunga didalamnya dan dari jenis biseksual. Buah adalah jenis schizocorp padat dengan 2 one-seeded mericarp dan berwarna kuning atau coklat berukuran 1 mm x 0.8 mm dan mempunyai rerambut.

Pembiakan tanaman pegaga gunung boleh menggunakan Keratan Stolon atau juga biji benih. Walau pun tumbuhan ini jarang-jarang di tanam sebagai sayuran komersil tetapi kepentingannya masih ujud. Lazimnya di Indonesia, Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara lain memungut hasil pegaga embun di kawasan kebun ubi kayu atau tanaman makanan yang lain. Tumbuhan ini juga di ragut oleh ruminan sebagai makanan mereka. Prospek tanaman ini ditanam didalam pasu atau pot di sekeliling rumah boleh dijalankan melalui kempen kesedaran dan kepentingan tanaman ini dalam pemakanan untuk kesihatan sebagai ulam-ulaman. Kandungan zat permakanan dipercayai memberikan kelebihan pegaga gunung untuk di tanam secara kecil-kecilan.


ULAM GUNUNG....DIPANGGIL PEGAGA EMBUN....
JARANG DI KOMERSIL....SEMUA MAKLUM....
RAMAI TIDAK KENAL....MAKAN PUN BELUM...
KALAU DAH KENAL...TANAM DI KEBUN.....

By,
M Anem
Putrajaya
Ahad (11.50 pagi)
Malaysia

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...