Support My Blog

Friday, April 22, 2011

PEMANASAN SUHU DUNIA


PEMANASAN SUHU DUNIA atau dalam bahasa Inggeris di panggil sebagai 'Rising Global Temperatures'. adalah satu fenomena yang terus berlaku. Kesan ini amat memberi kesan terhadap hidupan yang ujud dimuka bumi seperti daripada hidupan yang paling halus sehingga sebesar-besar makhluk di dalam air, atas daratan dan juga dalam udara. Para saintis telah membuat bacaan dan ukuran mengenai suhu dunia semenjak tahun 1850 lagi untuk mengetahui perubahan kenaikan suhu yang berlaku. Kenaikan suhu sangat berhubung kait dengan kenaikan tahap Karbon Dioksida dan kesan Perlepasan Gas Rumah Hijau (Greenhouse gases). Artikel ini saya akan bincang tajuk diatas berdasarkan beberapa buku sains dan pemerhatian yang dapat saya tulis untuk tatapan pembaca.


Kajian para saintis menunjukkan bahawa kenaikan suhu dunia agak ketara dari tahun 1961 - 1990 dimana semanjak tahun 1895 sehingga 1910 keadaan suhu dunia adalah di katakan sangat stabil dan tidak mengalami kenaikan. Keadaan ini berubah daripada tahun 1940 hingga 1940 dimana berlaku kenaikan sedikit tetapi kemudian stabil. Pada masa ini berlaku proses perindustrian di kawasan tertentu di Eropah dan USA yang menyebabkan kenaikan suhu dunia secara perlahan. Apa yang berlaku kemudian ialah selepas tahun 1970 berlaku kenaikan suhu dunia yang terus meningkat. Kajian saintis menunjukkan tahun 1998 dan tahun 2005 mencapai suhu terpanas yang pernah di catitkan.


Sejak beberapa dekad lalu suhu dunia meningkat sebanyak 0.7 darjah celsius secara purata dan ini telah berlaku semenjak 1,000 tahun lagi. Kesan ini memberikan kesan terhadap kejadian-kejadian "El-Nino" dan juga "La Nina" yang akan menentukan keadaan cuaca duna seperti kemarau, hujan lebat berlebuhan sehingga banjir dan juga pelbagai bencana cuaca dunia. Negara-negara yang terdedah mengenai bencana alam akan sentiasa bersedia untuk mempastikan bencana yang berlaku akibat perubahan cuaca dunia dapat di atasi atau di kurangkan kadar kemusnahan.


Tahap Karbon Dioksida Yang Meningkat (Rising Carbon Dioxide Levels) yang terperangkap di kawasan Antartik yang diukur memberikan kesan semulajadi kepada iklim dunia. Bacaan pada tahun 1880 sehingga tahun 1950'an adalah hanya sebanyak 270 ppm kandungan CO2 di kawasan Antartika tetapi telah meningkat kepada sebanyak 370 ppm. Pada tahun 2010 di katakan bacaan ini telah meningkat lagi. Kesan gas CO2 ini akan menyebabkan banyak salji dan air batu akan cair dan menyebabkan meningkatkan suhu di kawasan tersebut dan akhirnya di seluroh dunia. Kesan tersebut menyebabkan paras air laut akan naik dan banyak kawasan pertanian akan terjejas.Kesan Gas Rumah Kaca (Greenhouse gases effect) iaitu dimana kandungan udara yang terdiri dari gas karbon dioksida, gas methane, gas nitrojan oksida dan gas sulfur dioxide terkumpul. Ini menyebabkan sinaran matahari yang terdiri dari sinaran gelombang pendek menembusi sehingga ke muka bumi dan ini akan menyebabkan berlakunya kesan kenaikan suhu. Gelombang panjang pula akan di balikkan semula yang juga menyebabkan kesan pemanasan. Pemerangkapan suhu dan gas (Heat Retention) yang berlaku ini di panggil Fenimena Kesan Rumah Hijau (Greenhouse Effect). Aktiviti pembangunan manusia yang menebang tumbuhan hijau, mengeluarkan asap daripada sektor industri dan kenderaan menyebabkan kadar perlepasan CO2 keudara berlaku tidak seimbang. Kesan ini akan meningkatkan suhu dunia yang kelak akan mengakibatkan Kesan Pemanasan Dunia (Global Warming).

SEMAKIN HARI ..... SEMAKIN PANAS.....
PASANG AIRCON.....BIL LETRIK TINGGI....
BENCANA ALAM...SEMAKIN GANAS....
MUNGKIN KIAMAT...TAK LAMA LAGI.....

By,
M Anem
Labohan Dagang
Banting
Selangor, Malaysia
(Jumaat 11.30 malam)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...