Kadar Respirasi buah-buahan tropika secara umumnya boleh dibahagikan kepada 5 kategori. Kategori tersebut adalah Sangat Rendah (Very low), Rendah (Low), Sederhana (Moderate), Tinggi (High) dan Sangat Tinggi (Very High). Kadar respirasi ini dikira dalam unit pelepasan gas iaitu miligram / kilogram / jam maknanya berapa miligram kadar respirasi setiam kilogram gas dalam satu jam. Buah tropika yang mempunyai kadar respirsai Sangat Rendah iaitu kurang dari 35 mg/ kg/ jam adalah Buah Nenas dan Belimbing. Bagi kategori rendah pula dalam julat 35 - 70 mg/ kg/ jam iaitu buah Pisang (Hijau), Lichi , Betik, Cempedak dan Markisa. Buah jenis ini boleh disimpan dengan lebih lama atau pun jangkahayat penyimpanan lepas tuai lama. Buah kategori respirasi sederhana pada julat 70 - 150 mg / kg/ jam terdiri dari buah Mangga, Rambutan, Ciku dan durian. Kategori Tinggi pula mempunyai julat respirasi 150 - 300 mg/ kg/ jam iaitu Buah Avocado, Pisang (Masak). Antemoya dan Jambu Bol. Kajian saintis yang saya rujuk pada buku CABI juga menyatakan kadar respirasi paling tinggi melebihi kadar 300 mg/ kg/ jam iaitu buah Durian Belanda. Itulah sebabnya buah durian belanda akan cepat masak dan lebik dlam masa yang sangat singkat.
![]() |
| Buah Markisa Tempatan. |
Semuga artikel ini menambahkan ilmu pengetahuan kepada para pembaca semua. Saya pun lebih mantap ilmu teknikal dan pengetahuannya selapas membaca dan menulis banyak ilmu berkaitan teknologi pertanian.
Wasallam!
| Bersama 'Teletubies' di Dieng Plateau, Central Java. |
GAS ETILIN... NENAS , BELIMBING RENDAHNYA..
PENYIMPANAN BUAH...MAKLUMAT DIGUNA...
MEMBACA ARTIKEL... BANYAK FAEDAHNYA...
By,
M Anem
Dieng Plateau (3,000 m above the sea level)
Wonosobo Area,
Jawa Tengah,
Indonesia.
(16 March 2013M)



No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.