Pokok bidara dewasa |
Dahan dan buah melempai |
Buah bidara hampir masak. |
Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram buah mengandungi 80 gram air, 18 gram karbohiderat, 0.5 gram lemak, 30 mg Fosforus dan 60-70 IU Vitamin A serta 60-150 Vitamin C. Rujukan saya pada buku tulisan En Ong dalam bukunya “Buah dan Khasiatnya” ada menyatakan bahawa buah bidara yang direbus dan airnya diminum dapat merawat penyakit paru-paru dan juga mencuci darah serta membaiki sistem penghadaman dalam perut. Daunnya yang di rebus dapat digunakan sebagao losen serta air mandian bagi merawat mereka yang kena demam panas. Ada juga dakwaan yang air rebusan kulit dan daun bidara sesuai untuk merawat masaalah perut dan juga usus.
Kulit pokok bidara yang direbus dengan lain-lain tumbuhan dipercayai menyembuhkan sakit kerongkong dengan cara berkumur-kumur dan hilangkan bau mulut. Ada yang menggunakan air rebusan tersebut bagi mengawal cirit birit dan juga sakit gusi dan masaalah sesak nafas. Mana tahu satu hari nanti ada usahawan produk berasaskan bidara yang dijual dalam bentuk ‘ready to use’ seperti pil, kapsul, kordial, jus dan serbuk atau lain-lain bentuk produk. Tanamlah buah bidara dikeliling rumah anda untuk dapatkan buah bidara yang segar dan sedap!
BERWARNA HIJAU…BUAH BIDARA…
BUAH MUDA…MASAM TAK TERKATA….
MUDAH DITANAM…TAK SUSAH DIJAGA…
ADA HASIL DITUAI…SIAPA SANGKA?...
Related articles :
1. DELIMA (Klik disini)
2. SENTUL (Klik disini)
3. Klon Buah Popular di Malaysua (Klik disini)
4. Petani di Malaysia (Klik disini)
5. Sayuran popular di Malaysia (Klik disini)
By,
M Anem
Room 256, Thistle Port Dickson Resort,
Port Disckson,, N Sembilan
Malaysia
(6 Zulkaedah 1432H)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.