Support My Blog

Friday, June 4, 2010

Durian Belanda(Soursop)


Durian Belanda (Annona muricata Linn) adalah sejenis buah-buahan tropika dari keluarga Anonaceae yang dipercayai berasal dari Afrika Sahara dan kini banyak ditanam di kawasan Tropika seperti Mexico, Caribean, Amerika Tengah dan khususnya di Asia Tenggara seperti Malaysia, Vietnam dan Indonesia serta Thailand. Nama lain tanaman ini ialah Durian Belanda (Malaysia) adalah seperti Sirsak (Indonesia), Soursop (English), Guanabana (Spanish), Graviola (Portugis) dan sebagainya. Keluasan tanaman buah Durian Belanda di Malaysia tidak direkodkan oleh Jabatan Pertanian kerana ia adalah sejenis buah 'minor' dan saya menganggarkan sebanyak 180-200 hektar CHE sahaja. Terdapat beberapa petani yang saya kenal dan membuat beberpa kali lawatan menanam Durian Belanda (DB) secara monocrop (Seperti di Pontian, Johor - 2.5 hektar) dan di Kulai, Johor (2.0 ha). Kebanyakkan tanaman durian Belanda ditanam bercampur dengan pokok buah2an jenis lain sebagai dusun campuran. Penulis beberapa kali menjalankan aktiviti pemindahan teknologi tanaman ini semasa melawat kebun Durian Belanda. Artikel kali ini saya menulis teknologi penanamn durian belanda dlam 'Anim Agro Technology' untuk dikongsi bersama.

Pokok Durian Belanda sesuai ditanam dikawasan Tropika seperti di Malaysia dimana kawasan mestikah mempunyai saliran yang baik dan tanah yang subur. Pokok DB mempu mencapai ketinggian sehingga 8-10 meter dengan batang yang menegak dan banyak dahan. Daunnya berwarna hijau gelap seolah berlilin dan agak tebal. Buah DB berwarna hijau dan mempunyai kulit seakan berduri. Durinya agak lembut dan isinya berwarna putih dan mempunyai biji berwarna hitam yang agak besar. Kajian saintifik mendapati Buah Durian Belanda mengandungi 65,000 kcal tenaga, 1.00 gm Protein, 0.30 gm Lemak, 16.3 gm Karbohiderat, 14.0 mg Kalsium, 17.0 mg Posforus, 81.7 mg Vitamin C dan 0.07 mg Vitamin B1.

Durian Belanda juga telah dibuat kajian mengandungi acetoginin seperti muricoreasin dan murihexagon yang bersifat sitotoksik pada sel-sel tumor PC-3 dan sel kanser prostat. DB juga di dakwa mampu menurunkan kadar kolesterol dalam badan, trigliseride dan LDL (Low density Lipid) dalam badan manusia. Buah ini digunakan sebagai hidangan segar,diproses jadi jus dan boleh diproses sebagai kerepek (Buah muda). Ramai pesakit 'Gout' yang makan buah DB kerana ramai kata ianya sangat berkesan kurangkan sakit tersebut dan melegakan.

Anak Benih Durian Belanda diperolehi melalui biji benih yang disemai dan bercambah dalam masa 15-30 hari. bagaimanapun ada yang menggunakan kaedah tut. Belum ada klon-klon khusus DB didaftarkan di Malaysia dimana klon yang ada adalah tempatan. Durian Belanda diklasfikasikan dengan cara Buah manis, Buah Sederhana Manis dan Buah Masam. Jarak tanaman disyorkan 6 m x 7.5 m memberikan sebanyak 215 pokok sehektar dengan lubang tanaman diisikan baja asas dan baja organik sebelum menanam. Pastikan kawasan tidak tenggelam dan paras air dalam tanah yang sesuai. Pemehatian penulis di kebuan Durian Belanda di Air Baloi , Pontian, johor mendapati banyak kejadian mati pucok kerana akar telah capai paras air dalam tanah yang merosakan akar.

Antara masalah serangan tanaman durian belanda ialah Lalat Buah (Bactocera spp), Ulat pemakan daun, Ulat Pengorek Batang dan Mealybug. Kawalan menggunakan racun kimia dan amalan sanitasi yang baik. Penyakit Bintik Berpusar (Antracnose) oleh kulat Collectrotricum spp juga menyerang tanaman ini. Amalan pembajaan menggunakan NPK 10:10:10 sebanyak 2.25 kg/pokok pada tahun pertama dan 4.5 kg/pokok tahun berikutnya dan baja 12:12:17:2 untuk buah sebanuak 3 kg pokok/tahun.

Durian Belanda biasanya berbuah selepas 3-5 tahun ditanam bergantung kepada kaedah pengurusan dan saiz benih ditanam. Buah yang hampir matang berwarna hijau keuningan dan jangan biarkan masak atas pokok kerana ianya akan gugur dan rosak. Petik menggunakan tangga atau galah yang ada karung supaya buah tak jatuh ketanah. Kumpulkan buah DB dan gredkan mengikut saiz dan kualiti. Sebaiknya simpan dalam bilik sejuk untuk menjaga ketahanan buah tersebut. Kajian penulis mendapati anggaran hasil lingkungan 12-20 biji sepokok atau 45 kg setahun. bagaimana pun potensi pada tahun ketiga mencapai 70 kg/pokok/ tahun jika pokok dijaga dengan baik. Harga di ladang DB lingkungan RM 3.50 - RM 5.00 sekilogram bergantung kepada permintaan dan musim. Bagi mereka yang nakan makan untuk ubat gout sanggup bayar sehingga RM6.00-RM7.00 sebiji!


NAMA DURIAN...DURIAN BELANDA...
RASA MASAM... RAMAI TAK SUKA...
KENA GOUT... BARU NAK CUBA...
HARGA MAHAL...NAK CARI PUN DERITA...
TANAM SENDIRI...TERUK NAK JAGA...
BACA ARTIKEL....HATI TERBUKA...


Related articles:
1. Durian (Klik disini)
2. Durian Clones (Click here)
3. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)
4. Status fruit industry in Malaysia (Click here)
5. Cashflow Buah-buahan (Klik disini)


By
M Anem
Putrajaya


Malaysia
(Minat makan durian belanda)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...