Pokok Kelubi adalah sejenis tumbuhan yang serupa pokok nipah iaitu tumbuh secara berumpun menegak dengan ketinggian maksima sehingga 5 meter (Nipah lebih tinggi lagi). Daun Pelepah keluar dari perdu pokok dan mempunyai daun berwarna hijau yang lurus dengan susunan bertentangan sepanjang 1.5 m panjang dan 3-5 cm lebar. Panjang pelepah daun sekitar 3-4 meter dan pelepah akan mati apabila ianya telah mengeluarkan bunga dan buah. Akar pokok kelubi adalah akar serabut seperti pokok palmae yang lain iaitu keluar disekeliling perdu pokok. Selalunya pokok kelubi tumbuh berkelompok dan rapat diantara satu sama lain. Pokok ini banyak tumbuh dikawasan lembab dan mempunyai bahan organik mencukupi.
Bunga Kelubi keluar daripada bahagian perdu pokok dengan terdapat bunga betina dan bunga jantan pada tangkai yang sama. Buah kelubi akan terbentuk selepas pendebungaan dan buah kelubi adalah bersisik keras ini adalah sangat masam isinya. Buah kelubi ada yang berwarna merah dan ada juga yang merah kekuningan dan selalunya mengandungi 1-2 biji buah didalamnya. Isi buah kelubi yang mentah adalah keras tetapi buah kelubi yang telah cukup masak adalah berair dengan warna putih jernih. Buah yang bersusun dalam jambak berangkai ini mempunyai ukuran 3-6 cm garispusat bergantung kepada umur dan kesuburan pokok. Buah ini boleh di tuai dengan memotong tangkai buah memnggunakan pisau tajam atau sabit. Saya pernah beberap kali memotong tangkai buah kelubi di Endau, memang tidak mudah juga melakukannya kalau tidak berpengalaman. Tangkai buah kelubi yang dipotong ini akan dibawa keluar kekampong untuk di proses seterusnya.
Jeruk Kelubi merupakan satu-satunya produk proses yang dikomersilkan dari tumbuhan ini. Jeruk ini dijual bersama-sama dengan beberapa jenis jeruk lain seperti Jeruk Mangga, Jeruk Cermai, Jeruk Buah Pala, Jeruk Betik , Jeruk Kedondong dan sebagainya. Harga jualan runcit jeruk kelubi sekitar RM 4.00 - RM 6.00 sekilogram id Gerai-gerai dan boleh disimpan lama dalam peti sejuk. Kepada mereka yang tahan masam boleh makan buah kelubi segar dan ianya dipercayai dapat membantu menghilangkan masaalah batuk-batuk dan melunakkan suara serta sakit kerongkong. Daun pokok kelubi juga boleh dianyam untuk dibuat atap rumah walau pun saiznya agak kecil daripada daun nipah. Daun Kelubi juga boleh dijadikan anyaman untuk dinding rumah atau kraftangan lain. Diharap banyak kajian untuk tumbuhan kelubi ini pada masa akan datang tentang potensi kegunaan lain yang mungkin boleh dimenafaatkan.
MACAM POKOK NIPAH...TAPI KELUBI....
KAWASAN LEMBAB...TUMBUH MENJADI...
BUAH BERSISIK...AMAT MASAM SEKALI...
DAH JADI JERUK...NAK MAKAN KENA BELI....
By,
M Anem
Ptjya
Malaysia
(17 Muharam 1433)
- Kemaskini pada 25 Januari 2013
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.