NONA KAPRI (Annona reticulata) merupakan sejenus buah-buahan tropika dari keluarga Anonaceae yang sesuai di tanam di Malaysia dan kawasan ynga mempunyai iklim yang sama di seluroh dunia. Tanaman ini dipercayai berasal dari kawasan Carribean atau Amerika Tengah yang kini ditanam di Asia Tenggara, Australia, India dan Taiwan serta Afrika Barat. Tidak ada maklumat rasmi mengenai keluasan penanaman dan kuantiti pengeluaran buah nona kapro diseluroh dunia kerana kebanyakan buah ini di tanamn secara kecil-kecilan. Keluas di Malaysia juga tidak ada maklumat tetapi penulis mengganggarkan sekadar 25-35 hektar CHE sahaja. Buah ini juga di panggil sebagai wild sweetsop, custard apple, bullock's heart (English), Nona Kapri ; Lonang (Malaysia), Noi Nong (Thailand) , Luvun ; nonai ; Ramphal (India), Sarikaya (Filipina, Indonesia) dan cachiman ; cachimantier ; coeuer de beuf (Peranchis). Artikel kali ini saya berkongsi maklumat mengenai teknologi tanaman Nona Kapri.
Pokok nona kapri merupakan jenis saka yang tumbuh menegak dengan ketinggian sehingga 8 - 10 meter bergantung kepada varieti dan lokasi penanaman. Pokok tidak mempunyai banyak cabang dan tidak seragam pembentukkan dahannya. Kulit batang (bark) mengangungi banyak Tanins yang amat berguna dalam dunia perubatan miden. Daunnya berwarna hijau tidak berbulu dan tajam dibahagian hujung serta berukura 10 cm lebar x 20 cm panjang. Susunan daun adalah bertentangan atau bersilang dengan bempunyai tunas atau bunnga di pangkal daun atau dahan pokok. Bunganya berwarna hijau-kuning berukuran 3 cm x 3 cm dengan kedudukannya dalam jambak (Clusters).
Akar nona kapri berbentuk akar tunjang dan juga mempunyai akar rambut yang banyak, Buah nona kapri berbentuk hati (Heart shape' yang mempunyai kulit berketak-ketak dan berukuran 7-10 cm garispusat. Buah berwarna hijau ketika muda akan bertukar menjadi kuning atau kemerahan apabila cukup matang. Buah akan menghasilkan bau atau aroma yang kuat apabila masak. Terdapat banyak biji dalam buah yang kecil deselaputi dengan cecair yang membungkus biji dan rasanya manis apabila masak. Isi nona kapri berwarna putih, jernih atau kemerahan aatau pinkish apabila telah cukup masak. Biji berukuran 0.6-0.8 cm berwarna coklat kemerahan. Cara makan dengan memotong dua atau belah dua dan keluarkan isinya kedalam mulut. Ada ramai pengguna menelan semua biji-biji dalam nonakapri kerana saiznya yang sangat halus.
Kajian saya mendapati hanya terdapat satu klon atau varieti nona kapri yang di daftarkan dengan Jabatan Pertanian. Klon tersebut adalah BH 1 yang nama tempatannya 'Nona Kapri' didaftarkan pada 16.6.1939 berasal dari Pusat Pertanian Raub, Pahang oleh Pegawai Jabatan Pertanian di stesyen tersebut. Buahnya berbentuk kon terbalik dengan berwarna oren tua atau merah atau kuning apabila masak (Lihat foto kiri) . Permukaan buah lekuk kedalam dan terdapat juga jalur memanjang dibahagian dekat tangkai. Buah yang masak agak rapuh. Rasa isinya manis dengan biji berwarna coklat kehitaman.
Putrajaya
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.