Terdapat berpuloh jenis udang yang dikenalpasti sama ada ianya diternak atau yang ditangkap dibeberapa lokasi sama ada di laut, di sungai dan sebagainya. Bagaimana pun hanya beberapa jenis udang yang sesuai diternak dan dikonersilkan seperti Udang Harimau, Udang Galah, Udang Kara Air Tawar dan beberapa lagi. Sebahagian besar udang yang ada dipasar di Malaysia masih diperolehi melalui aktiviti nelayan yang mencarinya dihabitat asalnya. Harga udang dipasar banyak ditentukan oleh faktur jenisnya, saiz, kesegarannya, kualiti dan juga musim tertentu. Harga udang biasanya akan naik di musim tengkujuh arau monsoon atau musim banjir apabila bekalannya berkuarangan dan banyak kolam udang musnah disebabkan bencana banjir juga. Kebanyakan udang dijua dalam bentuk udang segar dipasar (Sila lihat foto diatas) atau udang sejukbeku dalam petisejuk. Selain daripada udang dibeli untuk dimasak dengan pelbagai resepi biasanya ada banyak restoren Makanan Laut yang menghidangkan udang dalam banyak jebis hidangan. Antara kuliner popular udang adalah seperti Udang goreng tepong, Udang bakar, Mee udang (Sila lihat foto paling atas), Sambal Udang, Udang Goreng Butter dan banyak lagi. Restoren Tomyam Ala Thai dan Medan Ikan Bakar sering menjadikan makanan udang sebagai satu hidangan popular yang diminati pelanggan. Apa pun artikel kali ini saya paparkan beberapa jenis udang yang sesuai dikenali untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua sebagai menambah ulmu pengetahuan.
(1) Udang Galah
Udang Galah (Macrobrachium rosenbergii) merupakan spesis udang yang penulis blog paling suka kerana sering memancing udang ini dahulu. Lazimnya udang galah akan hidup di sungai, saliran, tasik dan di muara sungai. Ianya merupakan udang yang amat digemari kerana isinya yang lebih enak jika dibandingkan dengan udang-udang jenis-jenis lain yang ada di perairan Malaysia. Harga udang galah segar biasanya akan dijual di dipasaran dimana ia kini mencecah RM 40 ringgit - RM60 sekilogram. Harga udang galah yang tinggi sebegini menjadi pemangkin kepada penternak ikan lain untuk bertukar kepada aktiviti penternakan udang galah.
(2) Udang Harimau
Udang Harimau (Penaeus monodon) merupakan antara jenis udang yang paling popular di ternak serta dipasarkan dibanyak negara termasuk di Malaysia. Udang ini diternak dikawasan pesisir laut dimana kolam akan dibina dan makanan pelet diberikan sehingga mencapai saiz sesuai untuk dipasarkan. Harga pasaran udang harimau diantara RM40 - RM50 sekilogram dan merupakan antara jenis udang enak dimakan.
(3) Udang Kara Air Tawar
Jenis Udang Kara Air Tawar (Cherax quadricarinatus) atau pun Lobster Air Tawar (LAT) merupakan jenis udang yang kini semakin popular dikalangan penternak udang air tawar di Malaysia. Penulis blog ada membuat tinjauan teknologi kepada penternak udang ini dan ujirasa akan kelazatan udang ini. Anda boleh baca artikel berkaitan dengan pautan seperti berikut dalam blog ini (Sila klik disini) dan (Sila klik disini).
(4) Udang ketak
Udang ketak (Thenus orientalis) merupakan spesis udang yang seakan sama dengan Lobster Air Tawar dari segi bentuknya cuma ia berada di dalam air masin. Udang ini penulis blog dapat ujirasa semeas beberapa kali bertugas di Labuan dimana memang enak dimakan (orang belanja). Udang Ketak juga dipanggil sebagai Udang Lubuk dimana ia dilihat mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 cm dan panjang karapasnya 8 cm. Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Jabatan Perikanan Malysia pernah laporkan dimana pada sekitar tahun 1985 berlaku pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia kecuali ada di sekitar Sabah.
(5) Udang Geragau
Udang Geragau (Acetes japonicus) merupakan sejenis udang halus yang berwarna keputihan yang datang secara bermusim dipantai-pantai negara kita seperti di Melaka, Perak, Selangor, Sabah dan beberapa pantai lain di Malaysia. Udang geragau juga di panggil sebagai Udang Baring atau Udang Geraguk dimana dalam bahasa inggeris dipanggil 'Small Shrimp'. Penulis blog yang pernah tinggal di Melaka lebih 14 tahun mendapati udang Geragau datang kepantai di pantai Klebang di Melaka pada waktu-waktu tertentu semenjak berkurun-kurun dahulu dan sangat popular dikalangan penduduk tempatan. Haiwan kecil dari kumpulan Crustacea ini dilaporkan hidup dipantai secara berkumpulan dalam air laut ditepi pantai Melaka. Nelayan tempatan selalu mendapat tahu bila perlu turun ke pantai untuk menangkap udang geragau di Melaka dengan cara menggunakan Pelanggai' atau 'Sungkur'. Artikel ini ditulis dalam 3 segmen yang perlu dibaca bersama iaitu Part 1, Part 2 dan Part 2. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
UDANG LAUT... AIR TAWAR PUN ADA...
KAYA PROTEIN... KOLESTEROL JUGA...
MEMBACA ARTIKEL... KENAL JENISNYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist.
Suite 2-12, Meru Golf Resort,
Meru, Ipoh,
Malaysia.
(3 Syaaban 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.