Support My Blog

Thursday, December 23, 2021

KEROPOK LEKOR CENDAWAN - UNIK RASANYA

KEROPOK LEKOR
merupakan sejenis makanan berasaskan ikan yang sangat popular di Malaysia terutama di negeri pantai timur seperti Terengganu, Kelantan dan Pahang. Penulis blog memang suka makan keropok lekor yang segar dengan dicicah pada cili sos. Penulis blog sanggup ke Kg Losong, Kuala Terengganu baru-baru ini untuk menikmati makanan keropok lekor tempatan yang dibuat sebagai ikon Negeri Terengganu sejak lama. Bagaimana pun kemudian penulis blog baru dapat ujirasa sejenis keropok lekor unik yang merupakan kombinasi keropok lekor dengan cendawan semasa berkunjung kerumah sahabat di Kuala Terengganu yang merupakan classmate semasa belajar di universiti UPM dahulu. Kemudian membuat beberapa rujukkan bagaimana cara-cara untuk membuat keropok lekor cendawan. Keropok lekor cendawan sejuk beku dibangunkan oleh MARDI dengan menggunakan sama ada Cendawan Tiram kelabu (Pleurotus pulmonarius), Cendawan volvareilla (Volvareilla spp.) atau Cendawan Kukur (Schizophyllum spp.) dilaporkan memang mempunyai nilai gizi yang baik dan tersendiri bergantung kepada jenis cendawan yang digunakan. Produk keropok lekor cendawan ini boleh disejukbekukan dan ia berpotensi untuk dikormersialkan kerana boleh disimpan secara sejuk beku yang akan meningkatkan jangka hayat produk. Selain itu apa yang menarik penulis blog adalah dimana produk keropok lekor cendawan juga boleh meningkatkan nilai tambah kepada industri cendawan negara dan ini sekali gus akan membantu masalah lambakan cendawan yang selalunya bermusim kepada penanam cendawan. Penulis blog pernah terlibat dengan aktif dengan penanaman cendawan semasa bertugas di Muar dahulu dimana sehingga kini kawasan di Mukim Gersik masih menjadi salah satu pengeluar cendawan tiram kelabu yang terbesar di Malaysia. Produk keropok lekor cendawan ini juga merupakan inovasi kajian yang dapat mempelbagaikan produk keropok lekor yang terdapat di pasaran. Kaedah pemprosesan keropok lekor cendawan juga mudah dilakukan oleh ramai pengusaha keropok lekor dengan menggunakan peralatan sedia ada dan teknik yang tidak sikar. Artikel dalam blog "Anim Agro Technology" kali ini saya paparkan bagaimana uniknya pembuatan keropok lekor cendawan untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Produk keropok lekor lazimnya diperbuat daripada isi ikan yang dibancuh dengan tepung kanji atau tepung sagu seperti yang dilihat di beberapa gerai di Kg Losong, Terengganu. Biasanya bancuhan tersebut dibentuk kepada bentuk silinder sama saiz mini (kecil), sedang atau besar. Keropok lekor kormersial diperbuat daripada otoshimi ikan seperti ikan tamban atau pun jenis ikan selayang. Keropok lekor komersial kini menggunakan teknologi sejuk beku sebagai kaedah pengawetan agar keropok lekor dapat bertahan lama. Dalam pada itu pemilihan jenis cendawan pula merupakan tanaman yang semakin mendapat perhatian kerana nilai pemakanan yang baik. Cendawan yang sebelum ini dimakan sebagai hidangan terus berpotensi digunakan sebagai bahan mentah dan paling banyak dipasaran adalah cendawan goreng. Penggunaan cendawan sebagai bahan ramuan keropok lekor ini dan kemudian disimpan sebagai produk sejuk beku dapat meningkatkan nilai tambah kepada produk sejuk beku sedia ada. Pembuatan keropok lekor cendawan ini menggunakan cendawan sebagai antara bahan mentah keropok lekor. Tiga jenis keropok lekor cendawan digunakan sebagai bahan ramuan keropok lekor cendawan dalam tiga formulasi berlainan mengikut kesesuaian formulasi. Bahan yang telah disyorkan membuat keropok lekor cendawan terdiri daripada Isi Ikan Selayang (750g), Gula (20g), Tepong Sagu (450g), Tepong Jagung (50g), Garam (45g), MSG (4g), Air berais /Air Batu (260g) dan Cendawan 550 g) menjadikan jumlah adunan menjadi 2,129 gram (2.1 kg). Sebaiknya semua bahan-bahan tersebut adalah masig segar untuk mendapatkan kualiti terbaik kelopok lekor cendawan.

Penulis blog melihat dimana cara dalam penyediaan keropok lekor cendawan sejuk beku melibatkan proses adunan bahan-bahan, rebusan, pembungkusan dan juga penyimpanan sejuk beku. Semua bahan-bahan yang digunakan termasuk isi ikan selayang, gula, tepung sagu, tepung jagung, garam dan sedikit bahan perisa MSG perlu diadun sehingga sebati menggunalan mesih penguli (Sila lihat foto disebelah). Adunan tersebut perlu juga dicampur dengan cendawan yang ditimbang dan dipotong kepada saiz yang lebih kecil. Cendawan yang telah dipotong kecil perlu direbus selama dua minit dimana formulasi ini sebaiknya bagi keropok lekor cendawan menggunakan kadar sebanyak 25% cendawan. Adunan kemudiannya dimasukkan ke dalam mesin penggaul (mixer) sehingga sebati. Adunan yang telah sebati seterusnya perlu dibentuk menjadi bentuk silinder menggunakan tangan atau jika ada mesin boleh menggunakan alat mesin pembentuk keropok jenis roller mengikut saiz yang dikehendaki. Batang keropok lekor tersebut kemudian mesti direbus selama 30 minit dalam air mendidih atau sehingga adunan terapung di permukaan air. Keropok lekor yang telah siap direbus mesti dituskan dan disejukkan pada suhu bilik dan boleh dihidangkan terus atau digoreng dahulu kemudian dimakan bersama sos cisah. Apa pun bagi tujuan simpanan sejuk beku ia boleh dimasukkan kedalam pembungkusan plastik yang berlabel disimpan pada suhu -18 ° C untuk memanjangkan jangkahayatnya dan dijual mengikut kehendak pasaran.

Produk keropok lekor cendawan sejukbeku yang baru dikeluarkan dari peti sejuk sebaiknya dibiarkan sekurang-kurangnya 30 minit pad suhu bilik dahulu untuk ia sesuai. Lazimnya keropok lekor cendawan sejuk beku ini boleh disediakan dalam dua cara untuk menikmatinya. Cara pertama adalah dengan cara merebusnya (penulis blog lebih suka jika di kukus atau steam sahaja untuk mengekalkan citarasanya) selama 2 - 3 minitn dalam air panas diperiok sebelum sesuai dhidangkan. Cara ini akan mengekalkan kelembutan dan aroma keropok lekor cendawan seperti yang asli. Bagaimana pun ada kalangan peminat yang suka makan keropok lekor cendawan dengan menggoreng dahulu. 
Keropok lekor cendawan yang sudah di keluarkan dari peti ais tadi boleh di goreng di dalam kuali yang mana tersedia minyak masak panas  dikawal api dan dikacau rata sehingga masak. Keropok cendawan yang direbus dan digoreng paling enak dimakan semasa panas lagi dicicah dengan sos cili yang khusus untuk keropok. Sos ini dijual dengan harga RM6.00 (500 litar) dan RM4.50 (300 liter) di Kg Losong Terengganu dan boleh disimpan lama. Merujuk kepada analisa kandungan gizi keropok lekor cendawan yang penulis rujuk agak berbeza mengikut jenis cendawan yang digunakan. Keropok lekor cendawan yang menggunakan cendawan volvareilla dilapor mempunyai kadar kandungan protein (10.02 g/100 g) yang lebih tinggi daripada cendawan kukur (9.81 g/100 g) dan cendawan tiram kelabu (8.79 g/100 g). Dari segi nilai kalori pula kajian mendapati dimana jenis keropok lekor cendawan tiram kelabu mempunyai nilai kalori yang lebih tinggi (148 kcal/100 g) daripada keropok lekor cendawan kukur (136 kcal/100 g) dan keropok lekor cendawan volvareilla (134 kcal/100 g). Produk keropok lekor cendawan ini mampu membantu usahawan cendawan di Malaysia jika dapat dikomersilkan dengan betul. Produk unik ini boleh dijual sebagai snek untuk pasaran domestik dan eksport. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
KEROPOK LEKOR... MAKANAN ENAK....
CAMPUR CENDAWAN... RASA LEMAK...
BAHAN DI ADUN... SELINDER DIBENTUK...
DISIMPAN SEJUKBEKU...IA LAMA ELOK...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Bilik 1503, Hotel FELDA  (Felda Residence Kuala Terengganu),
Jalan Hiliran,Kuala Terengganu, 
Terengganu,
Malaysia.
(17 Jamadilawal 1443H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...