Ramai dikalangan masyarakat Malaysia yang akan mendapatkan ubat batuk daripada kedai ubat, klinik atau premis-premis yang membuat jualan ubat batuk. Ubat batuk komersil yang dijual atau diedarkan oleh klinik ini ada dalam bentuk cecair atau pun pil. Terdapat banyak jenama ubat batuk dipasaran yang mana sebahagian kecil sahaja dibuat pengiklanan dalam TV, suratkhabar, papan iklan, fliers dan sebagainya. Antara produk ubat batuk popular dipasaran seperti Beracol, Hurix, Wood Papermint Cough Syrup, Cap Ibu dan Anak dan banyak lagi. Kebanyakan ubat ini akan memberikan kesan mengantuk atau ada yang tidak memberi kesan mengantuk. Megambil ubat batuk sering menyebabkan rehat dan tidur agar batuk cepat sembuh. Kini ramai juga dikalangan pengguna yang bertukar untuk mengambil ubat batuk jenis pill atau kapsul yang dibeli daripada farmasi. Ia mudah dibawa dan dimakan berbanding dengan ubat batuk jenis sirap ini. Bercerita mengenai ubat batuk ini, ia juga pernah dijadikan satu isu atau fenomena dimana ada dikalangan remaja yang mengambil ubat batuk dan ketagihan ubat batuk. Kawalan jualan ubat batuk dikalangan premis dikawal dengan mendaftarkan nama untuk elakkan kes-kes ketagihan seperti ini. Kejadian batuk ini berlaku daripada banyak sebab diantaranya jangkitan daripada orang lain yang batuk, keadaan imuniti pesakit yang berkurangan, terdedah kepada masaalah persekitaran dan sebagainya. Ada dikalangan pesakit batuk yang mengidapi masaalah batuk untuk jangkamasa pendek dan ada yang menghadapi masaalah batuk untuk masa lama terutama jika ianya berulang. Amalan permakanan dan jagaan kesihatan baik membolehkan kita kurang mengalami masaalah batu. Orang kata 'precaution is better than cure'.
Berbalik kepada tajuk asas artikel, buah nanas matang teh dikenalpasti memang mengandungi enzim bromalin yang tinggi (Sila lihat foto disebelah). Selainitu dilaporkan dimana buah nanas juga mengandungi sejumlah asid sitrik, asid malik, vitamin A, B dan C.Estrak nanas turut mengandungi manganese yang tinggi di mana dapat membantu fungsi saraf. Terdapat juga laporan yang menyatakan ekstrak nanas memang berkesan sehingga 5 kali ganda lebih kesannya dalam mengurangkan mukus dan tanda-tanda batuk daripada sirap batuk komersil. Laporan juga menunjukkan dimana kandungan dadah seperti dextromethorphan yang didapati di dalam kebanyakan ubat batuk komersial boleh mengakibatkan kesan sampingan seperti halusinasi, kehilangan kawalan mental dan fizikal. Oleh yang demikian, pembangunan produk ubat batuk yang lebih selamat dan semulajadi menjadi suatu keperluan yang penting. Kini anda boleh amalkan mengambil jus nanas atau sirap dari buah nanas untuk menggantikan ubat batuk komersil. Dr Harisun Yaakub daripada UTM Skudan dengan kerjasama LPNM telah membuat kajian mengenai perkara ini. Saintis ini membuat kajian untuk menghasilkan ubat batuk berasaskan nanas yang pertama di Malaysia. Mereka dapati sirap ini adalah mempunyai ciri tinggi nutrisi dengan adanya fungsi antioksida , antibakteria, vitamin, galian dan bahan lain yang bermanfaat. Adalah lebih baik jika ianya digabungkan dengan bahan yang mengandungi bahan nutraseutikal dari buah-buahan, madu dan herba. Temuan awal mendapati sirap nanas ini membantu menyelesaikan dan mengelakkan - batuk, asma dan penyakit berkaitan. Mereka menmbuat kajian untuk membangunkan satu formulasi yang baik iaitu sirap batuk semulajadi daripada estrak buah nanas dengan kaedah proses berkesan dan formulasi yang inovatif.
Kajian ini mempunyai skop untuk mereka membangunkan formulasi sirap batuk dengan inovatif (kaedah dan bahan) dengan asas dimana pencirian produk untuk kualiti dan kajian keselamatan; nutrisi, mikrobiologi, penilaian biologi dan sensori diberikan keutamaan. Program disasarkan untuk pembangunan produk daripada bbhan terpilih daripada ciri nutraseutikal. Lazimnya Jus nanas dikaitkan dengan keupayaan sebagai bahan 'anti-radang', Jus lemon pula mampu mengurangkan keradangan, bahan daripada kunyit menjadikan anti-inflamasi semulajadi, bahan dari halia mampu mengurangkan kesakitan akibat kecederaan, bahan dari ekstrak Habbatus sauda juga akan mengurangkan keradangan, bahan ekstrak kayu manis juga berfungsi sebagai anti-radang dan ciri antioksida, bahan ekstrak dari bawang putih merupakan anti-septik, anti-radang and kesan penenang dan bahan Mentol kristal umumnya memberikan kesan menenang dan mengurangkan radang kepada pengguna atau pesakit. Akhirnya bahan madu lebah yang asli mampu untuk mengurangkan batuk dan sakit tekak. Kesemua bahan ini boleh digabungkan untuk menghasilkan ubat batuk yang dipercayai ama berkesan. Bagaimana pun bahan-bahan ini perlu diproses mengikut piawaian bagi memastikan keselamatan dan keberkesanan bahan, sirap dimasak pada suhu dan jangkamasa yang paling optimum. Seterusnya bagi memastikan sirap batuk mempunyai jangka hayat yang lebih panjang, bahan pengawet dimasukkan dengan kuantiti yang minimum serta disimpan didalam botol kaca gelap. Hanya dengan penyimpanan yang betul dengan kadar pengambilan ikut dos yang disyorkan akan memberikan kesan optima kepada pesakit.
Selain itu pembangunan produk sirap batuk dari buah nanas dimasa akan datang perlu ada pencirian produk. Walau pun ia hanya jus atau sirap nanas tetapi jika mempunyai ciri produk baik akan menyebabkan penguna akan lebih konfident. Kajian juga mendapati dimana dari Analisa Proksimat telah dibuktikan dimana ubat batuk sirap nanas mempunyaii jumlah air yang lebih rendah (tahan lebih lama) berbanding dengan jus nanas biasa. Selain itu didapati dimana fakta kandungan karbohidrat dan protin yang tinggi jika dibanding dengan sampel kawalan semasa dibuat kajian dimakmal. Produk ini didakwa memberikan analisa anti-radang dilakukan melalui Ujian Lipoxygenase dengan mana ia melibatkan kesan allergi, inflamasi dan juga menyebabkan peningkatan ketelapan sistem dalam saluran darah. bagi ujian xanthine oxidase pula didapati ia berperanan untuk kerosakan oksida kepada tisu hidup. Ujian Lipoxygenase dilakukan untuk mengatahui faedah perawatan dan juga kadar perencatan melebihi 50%. Hasilnya dimana didapati iaitu Sirap Nanas sebagai ubat batuk mempunyai aktiviti anti radang yang lebih tinggi dari bahan kawalan. Ujian dalam analisa mikrobiologi menunjukkan bahan prototaip melepasi kesemua analisa mikrobiologi seperti mana ujian makmal oleh ( TPC, yeast & mold, E.coli, Pseudomonas aeroginosa, Stap.aureous, salmonella spp) berdasarkan Food Act 1983 & BPFK. Sirap Nanas ini dibuat 'Ujian Rasa' dimana dalam kes kebolehterimaan Pelanggan menunjukkan ekstrak nanas boleh digunakan untuk pembangunan sirap batuk semulajadi yang berkualiti. Temuan mendapati dimana sirap batuk nanas mempunyai nilai pemakanan, sifat antioksida dan sifat antiradang yang baik di mana ianya berpotensi memberi kesan kelegaan kepada batuk sakit , tekak dan masalah yang berkaitan. Semuga kajian ini akan dipertingkatkan sehingga produk hasilan dari buah nanas ini akan terus berkembang sama dengan pembangunan industri nanas negara dimana akan datang. Semua info dalam anim agro technology ini memberi info berguna kepada semua pembaca. Wasallam!!!...
BUAH NANAS..... BANYAK GUNA...
DIMAKAN SEGAR... ENAKNYA...
DIBUAT SIRAP... APA KESANNYA...
SEMBUHKAN BATUK...SILA CUBA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 730, Hotel Dorsett,
Jalan P3/c, Precint 3,
Putrajaya, WP,
Malaysia.
(14 RabiulAkhir 1439H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.