Penulis blog kongsikan beberapa fakta bagaimana membuat sos ikan sendiri untuk kegunaan sendiri jika mahu membaca. Apa pun antara bahan dan cara pembuatan dimana bahan utama perlu disediakan adalah Ikan (sama ada ikan mentah atau ikan kering) dan garam. Di pasaran Malaysia dimana kebanyakan sos ikan yang dijual adalah produk yang diimport dari negara jiran dimana ada kalangan pengguna yang mana ia sekaligus menimbulkan rasa was-was tentang bahan serta cara-cara penghasilannya terutamanya bagi masyarakat Islam. Oleh itu penulis blog percaya mereka yang sering ada menggunakan bahan ini adalah lebih baik jika hasilkan sendiri sos ikan ini secara 'homemade'. Apa pun dengan kebolehan untuk menghasilkan sendiri secara homemade maka semua sebenarnya adalah mampu mengawal jumlah garam yang digunakan. Malah tahap kesucian dan tahap kebersihan serta status halalnya lebih terjamin dan menyakinkan. Dalam membuat tinjauan ke beberapa pengusaha sos ikan dulu antara bahan yang di sediakan adalah 600gm ikan (jenis tenggiri paling baik), 5 ulas bawang putih (dicincang kasar), 1 biji limau nipis (diambil jusnya), 5 helai daun salam, 2 sudu kecil lada hitam, 2 cawan air masak dan juga 1 sudu besar garam kasar. Apa pun cara membuatnya dengan memotong kecil ikan tenggiri segar ini dan diketepikan. Kemudian dalam satu bekas kedap udara boleh dicampurkan air masak bersama garam untuk melarutkannya. Seterusnya di masukkan semula semua bahan ke dalam bekas dan tutup rapat-rapat (Sila lihat foto disebelah) dan ia kemudian perlu dibiarkan selama 2-3 minggu disimpan didalam suhu bilik dan selamat dari sebarang ancaman dan gangguan. Kemudian selepas tempoh mengawet tamat di ambil bekas tersebut dan keluarkan cecari didalamnya dan dittapis airnya sehingga habis. Cecair ini sudah menjadi sos ika dimana ia sesuai pula disimpan di dalam botol yang ada penutup dan boleh terus untuk di gunakan dalam masakkan atau sesuai juga disimpan di dalam peti ais untuk lebih tahan lama. Apa pun di laporkan dimana selalunya sos ikan ini boleh bertahan selama 4 - 6 bulan sahaja. Ini kerana ia dibuat secara homemade tanpa ada penambahan bahan pengawet. Apa pun boleh dibiarkan ada sedikit ruang pada bekas kedap udara ketika memerap ikan kerana jumlah air akan bertambah semasa proses mengawet. Ia bagi mengelakkan sos ikan yang anda hasilkan keluar dari bekas. Secara lain mudahnya membuat sos ikan adalah dengan memerap ikan dengan garam untuk tujuan menghasilkan sos. Ada sesetengah sos ikan yang dihasilkan dengan hanya menggunakan ikan dan garam sahaja dan ada juga mereka yang menambah herba dan rempah lain untuk lebih kena dengan citarasanya. Sos ikan yang diperam lama mempunyai rasa yang lebih kaya dan kurang hanyir, manakala sos yang diperam sekejap mungkin mempunyai bau yang lebih kuat.
Penggunaan sos ikan dalam masakan Melayu agak kurang popular masa dulu akan tetapi di kalangan orang Cina dan di Thailand ia sangat popular digunakan. Ini kerana produk ini berfungsi sebagai 'Penyedap rasa makanan'. Sos ikan akan digunakan sebagai penambah perisa untuk menyerlahkan rasa masakan. Sebenarnya penggunaan sos ikan banyak di gunakan dalam restoren tertentu terutama yang menyediakan seafood dan makanan panas dengan menu yang popular menggunakannya adalah seperti Nasi goreng, mi goreng, tomyam dan perapan makanan laut dimana fungsinya adalah ia boleh digunakan untuk menambah rasa masin pada masakan yang belum disiapkan dan kemudian akan dapat membantu mengimbangi rasa masin secara lebih merata berbanding cara menambah garam secara langsung. Penting juga pembaca blog anim agro technology di kongsikan sedikit perbezaan diantara jenis sos tiram dengan sos ikan. Sos sos ikan memang ia berwarna lebih jernih dan mempunyai tekstur sedikit berair dengan mempunyai rasa masinnya lebih kuat dan aromanya lebih kuat. Berlainan pula dengan jenis sos tiram yang rasanya adalah lebih manis dan aromanya tidak sekuat sos ikan sebab ia dibuat daripada ekstrak tiram dan hanya menggunakan sedikit garam saha semasa membuatnya. Sebanrnya sos ikan mempunyai sedikit kegunaan tetapi masih digunakan secara meluas untuk meningkatkan rasa hidangan. Semua pembaca blog ini juga perlu memberi perhatian kepada beberapa pantang larang apabila menggunakan bahan sos ikan ini.Sos ikan sebenarya ia telah menjadi sebahagian daripada diet manusia selama beribu-ribu tahun. Hari ini pun dilaporkan dimana cecair ini ia sangat popular di negara-negara Asia seperti di negara China, Jepun, Korea, Thailand dan Vietnam. bahan ini meningkatkan rasa hidangan apabila sos ikan membawa rasa yang kaya yang meningkatkan kelazatan makanan dengan ketara. Ia dilaporkan akan membekalkan jumlah vitamin B dan magnesium yang sederhana. Dari kajian oleh USA Department of Agriculture dimana dari satu sudu sos ikan menyediakan 7.5% dan 2 - 4% daripada pengambilan magnesium dan vitamin B yang disyorkan setiap hari. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam penghasilan tenaga. Walau pun bahan ini rendah Kalori tetapi bahan ini dimakan bersama bahan lain tinggi kalori (mayonis, sos tomato, sos barbeku), sos ikan rendah kalori. Sebaiknya untuk dijadikan pilihan terbaik dan ia bagus untuk meningkatkan rasa makanan bagi mereka yang ingin mengurangkan pengambilan tenaga mereka.
Hasil kajian di laporkan ada keburukan pengambilan sos ikan secara berlebihan. Ini berpunca dari kandungan garam (natrium) yang tinggi apabila kuantiti sebanyak 18g sos ikan mengandungi sebanyak 1.4g natrium (lebih daripada 60% daripada keperluan harian oleh manusia). Oleh itu sebenarnya orang yang menjalani diet rendah garam harus perlu waspada dan mempertimbangkan untuk menggunakan perasa alternatif lain atau menggunakan jumlah yang kecil sos toram sahaja. Bagi sesetengah orang dimana ada pPtensi Alahan apabila makan produk berasaskan makanan laut termasuk jenis ikan dan kerang boleh menyebabkan reaksi alahan. Menurut kajian oleh pihak Nutrition Advance dimana bahan utama dalam sos ikan adalah ikan atau kerang akan menjadi ancaman dimana ia boleh memberi kesan kepada orang yang mengalami alahan makanan laut. Perlu waspada dan elakkan atau jangan makan sos ikan yang dibiarkan semalaman. Ini kerana hasil kajian oleh pihak Menurut The Kitchen dimana sos ikan mempunyai masa pengeluaran dan penapaian yang lama menjadikan ia tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Namun begitu dilaporkan ketika itu sos ikan berada di dalam botol dan tidak digunakan agak tahan lama. Dalam kes lain apabila dicampur untuk diguna cara mencelup dimana sos ikan ditambah dengan banyak bahan lain seperti gula, air yang ditapis, cili, limau atau sisa makanan lain (seperti bahan sayur, daging, ikan) akan ada ancaman bakteria daripada penyepit dan sudu. Faktor-faktor ini kemudian ada potensi ancaman dan kemudian akan mewujudkan toksin yang berbahaya kepada pengguna terutamanya apabila anda meninggalkan sos ikan semalaman dalam suhu luar. Cara terbaik adalah hanya mencampurkan sos ikan dalam kuantiti yang sederhana dan tidak menggunakannya untuk hidangan kedua. Penting masa makan sos ikan agar jangan mencelup dalam mangkuk sos ikan yang sama. Ada laporan dimana kebanyakan orang Vietnam mempunyai tabiat mengambil makanan untuk satu sama lain dan mencelupkannya dalam mangkuk sos ikan yang sama. Apa pun tabiat ini boleh ia menyebarkan beberapa jenis bakteria termasuk patogen jenis HP iaitu salah satu faktor yang menyebabkan sakit perut, malahan punca kanser atau virus SARS-CoV-2 yang membawa kepada Covid-19. Kalau ia serang semasa makan bersama keluarga maka kesannya adalah kesemua ahli keluarga mengalami penyakit perut kerana tabiat pemakanan yang tidak hygenik. KKM juga ada menasihatkan orang ramai supaya tidak menggunakan alat penyepit mereka sendiri untuk mengambil makanan dari mangkuk komunal akan tetapi mempunyai sendiri sepasang penyepit, sudu dan sudu mereka sendiri di atas dulang untuk mengambil makanan yang dikongsi dan tidak menggunakan penyepit sendiri untuk mengambil makanan untuk orang lain; bukan untuk berkongsi semangkuk sos pencicah, tetapi untuk memberi setiap orang semangkuk kecil. Jika berkongsi pun sebaiknya hadkan penggunaan sudu dan penyepit peribadi untuk mengacau sos ikan dan makanan. Semuga tulisan artikel ini memberi maklumat berguna mengenai sos ikan kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MUDAH DI BUAT... GUNA GARAM - IKAN...
ADA DIJUAL...BANYAKNYA DI PASARAN...
KAWAL PENGAMBILANNYA...KESIHATAN...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(1 Jamadilakhir 1447H).































