Didakwa dimana antara kelebihan minyak sawit merah itu juga berasaskan bukti saintifik kajian di India pada pertengahan 1930-an yang mana khasiatnya sebagai sumber karotena bagi mengelak masalah kekurangan vitamin A. Kehebatan minyak sawit itu diperkukuhkan lagi menerusi hasil kajian terbaharu Program Minyak Sawit Merah oleh PORTSIM iaitu Institut Perkhidmatan Teknikal dan Penyelidikan Minyak Sawit Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Gansu, China. Apa yang menarik dimana program bertujuan meningkatkan pengambilan vitamin A dalam kalangan pelajar sekolah itu adalah menerusi pengagihan biskut diperbuat daripada lelemak minyak sawit. Dilaporkan seramai 2,000 pelajar sekolah terbabit dalam usaha menangani masalah iaitu kekurangan vitamin A yang boleh menjejaskan penglihatan, tulang yang lemah, daya tahan atau imuniti badan lemah serta merencatkan keupayaan pembelajaran serta fungsi mental. Kemudian hasilnya didakwa oleh MPOB pengambilan biskut itu menurunkan masalah kekurangan vitamin A itu daripada 21.6 peratus kepada 6.0 peratus serta memulihkan tahap penglihatan. Minyak sawit merah itu turut dikaji sebagai makanan tambahan serta bagi melengkapi usaha didalam meningkatkan paras vitamin A di kawasan pedalaman China. Ia ternyata berkesan bagi melengkapi bekalan makanan di negara-negara berdepan masalah kekurangan vitamin A secara ketara iaitu khususnya seperti China yang mana masih ramai rakyatnya tidak mengetahui manfaat minyak sawit. Apa pun jika diamati dilakukan pelbagai usaha oleh pihak seperti Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, MPOB dan Majlis Minyak Sawit Malaysia bagi mengangkat hasil komoditi Malaysia itu kekal produk utama dalam industri minyak makan China termasuk menerusi peranan PORTSIM. Dilaporkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi turut berkempen dan melawat pameran PORTSIM di Shanghai. Malaysia berpotensi mengeksport produk MSM ke China dan kepentingan pasaran negara itu dijaga bagi industri minyak sawit Malaysia. China merupakan pengguna minyak sawit Malaysia kedua terbesar selepas India.
Menyedari prospek biskut berasaskan minyak sawit merah itu maka Malaysia berkempen supaya makanan biskut ini diedarkan ke sekolah China khususnya dikawasan pedalaman yang masih lagi berdepan masalah kekurangan vitamin. Jika semua berjalan lancar di China maka kempen ini dirancang untuk seterusnya diperluaskan promosi biskut minyak sawit merah ini ke Bangladesh, India dan negara-negara Afrika yang terjejas akibat masalah kekurangan vitamin A. Program Minyak Sawit Merah itu adalah antara inisiatif bagi dapat meningkatkan imej serta memberi gambaran tepat mengenai minyak sawit di China. Apa pun sehingga Jun 2016 sudah dibuat 31 projek dan mengkomersialkan 21 projek produk makanan berasaskan MSM dijalankan. Kerjasama MPOB juga merancang mendidik pengguna pasaran China mengenai manfaat pelbagai produk minyak sawit. Malaysia berharap minyak sawit tidak sekadar bertapak kukuh di pasaran global akan tetapi menjadi antara nutrien utama bagi membantu mengatasi masalah kekurangan vitamin dalam kalangan pelajar di pedalaman serta menjadi sebahagian penyumbang bagi amalan penjagaan kesihatan baik di serata dunia. Pembaca blog pastinya ingat dan mungkin merasa pelik kempen untuk meminum minyak sawit yang didakwa merupakan rahsia awet muda. Ia berikutan Menteri Industri Utama masa itu mengajak ahli-ahli Parlimen supaya mengambil minyak sawit merah untuk kekal awet muda. Orang ramai juga diminta oleh Perdana Menteri masa itu (Tun M) agar meminum sesudu minyak sawit sehari. Beliau juga menyeru rakyat Malaysia menjadi duta kepada produk minyak sawit negara terutamanya minyak sawit dara atau virgin. Minyak sawit yang disarankan itu bukanlah minyak masak berwarna kuning untuk menggoreng itu sebaliknya minyak sawit merah. Fakta disokong oleh Profesor Dr. Lai Oi Ming dari UPM yng dakwa minyak kasar yang diekstrak daripada buah sawit menghasilkan minyak berwarna merah yang dilaporkan ia mengandungi karoten untuk pro-vitamin A serta tokoferol dan tokotrenol lebih kepada vitamin E. Pengambilan tokotrenol boleh membantu mengurangkan kesan penyakit eczema dan juga ia boleh bertindak sebagai antikanser, mengurangkan kolesterol dan penyakit berkaitan kardiovaskular. Begitu juga kandungan vitamin E dalam minyak sawit merah baik untuk kulit termasuk melambatkan penuaan. Beberala laporan dari oakar nutrisi di negara China mengatakan minyak sawit merah dapat membantu meningkatkan lagi penglihatan terutamanya kanak-kanak. Khasiat minyak sawit merah agak sama dengan minyak kelapa sawit dara yang banyak diproses di Afrika. Di Afrika, kanak-kanak diberi satu sudu sehari untuk diminum yang sudah cukup untuk memperoleh vitamin A dan E hariann yang diperlukan. Di Malaysia dimana minyak sawit merah tidak begitu terkenal untuk diamalkan kerana baunya yang pelik dan berwarna merah. Difahamkan ada kalangan syarikat kecil menghasilkannya untuk dieksport ke luar negara tetapi bukan untuk pasaran tempatan. Di Jepun pula jkalangan rakyatnya menggunakan minyak sawit ini untuk dimakan dengan salad dan di Amerika Syarikat pun sudah semakin terkenal.
Paling ramai suka mendengan mengenai minum minyak sawit merah adalah ada dakwaan dimana ia melambatkan proses penuaan. Penulis blog agak pasti dimana kalangan masyarakat tempatan lebih mengenali minyak sawit yang berwarna kekuningan yang selalu digunakan untuk memasak. Sebenarnya ada satu lagi jenis minyak sawit dijual dalam pasaran yang dipanggil minyak sawit merah kerana warnanya yang merah-kemerahan. Telah dibuat kempen dimana jika anda inginkan kesihatan yang lebih baik serta kecantikan yang asli maka minyak sawit merah mampu membantu anda. Terdapat pelbagai khasiat yang boleh diperoleh daripada minyak sawit merah yang boleh digunakan bukan sahaja sebagai minyak masak akan tetapi sebagai rumusan penting dalam mengekalkan kesihatan dan juga kecantikan. Minyak sawit merah mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting yang larut dalam lemak seperti bahan karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin D, E dan K. Asid lemak adalah penting untuk membina membran setiap sel dalam badan anda termasuk tulang, saraf dan otak manakala mikronutrien pula memastikan sel-sel tubuh anda sihat dan berfungsi dengan baik. Kandungan karoten dalam minyak sawit merah ini pula adalah lebih tinggi berbanding yang dikandung tomato mahupun lobak merah. Karoten ialah sejenis antioksida yang membantu menguatkan sistem imun badan, dan dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, penyakit jantung dan katarak. Ia turut membantu melindungi tubuh anda daripada panahan UV matahari umpama memakai krim pelindung dari dalam. Karoten ini tidak terdapat dalam minyak sawit biasa yang berwarna kekuningan. Minyak sawit merah juga mengandungi vitamin E tokotrienol. Vitamin E tokotrienol yang diperolehi daripada minyak sawit merah mampu melindungi diri anda daripada serangan strok serta mempercepatkan jangkamasa pemulihan akibat serangan strok. Vitamin E tokotrienol juga mampu melambatkan keupayaan badan membentuk sel lemak baru serta mampu membunuh sel lemak sedia ada dimana perkara ini pastinya satu perkembangan baru yang mampu menyelesaikan masalah kegemukan. Gabungan kedua-dua antioksida iaitu karotenoid dan vitamin E tokotrienol, memainkan peranan penting dalam mengurangkan kesan tindakbalas radikal bebas yang berbahaya dalam badan, sekali gus membantu dalam melambatkan proses penuaan lalu mengekalkan kesihatan otak. Sakwaan dimana MSM melambat proses penuaan dan juga sebarang penyakit penuaan sebenarnya membabitkan keradangan. Minyak sawit merah boleh melambatkan proses penuaan melalui kemampuannya dalam mengurangkan keradangan itu. Ada beberapa kajian awal menunjukkan potensi minyak sawit merah dalam menghalang sel kanser payudara daripada merebak. MSM didakwa mampu dalam melambatkan keupayaan badan membentuk sel-sel lemak baru. MSM juga mampu melindungi diri anda daripada serangan strok serta mempercepatkan jangkamasa pemulihan akibat serangan strok kerana ia juga mengandungi vitamin E tokotrienol. Semuga artikel ini emberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
MINYAK MASAK... KUNING WARNA...
BANYAK KHASIAT... LAMBAT TUA...
BACA ARTIKEL... FAHAM INFONYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(5 Syawal 1442H).
Dikemaskini pada 19 Rabiulakhir 1447H.




























