Terdapat fakta menarik di paparkan di media antaranya ada;ah kes 'Roti canai makanan kedua terbaik dunia - lapor TasteAtlas' yang sesuai di banggakan. Dilaporkan makanan roti canai sekali mendapat pengiktirafan antarabangsa, menduduki makanan kedua terbaik di dunia. Pihak panduan pengalaman perjalanan untuk makanan tradisional, TasteAtlas, melalui 100 Hidangan Terbaik dalam Anugerah Dunia 23/24 mereka dan meletakkan hidangan sarapan pagi Malaysia yang popular itu di tempat kedua. Apa pun dilaporkan mereka juga menamakan restoran Nasi Kandar Pelita, Tg's Nasi Kandar dan Sri Nirwana Maju bagi tempat yang mempunyai roti canai 'paling ikonik'. Kepingan roti yang garing itu berada satu tempat di belakang 'picanha', sejenis potongan daging lembu Brazil, yang mendahului carta tahun ini. Roti canai biasa dimakan untuk sarapan pagi dan dibuat dengan tepung, air dan telur. Doh roti itu dilipat beberapa kali untuk membentuk lapisan, menghasilkan tekstur yang lembut dan gebu di bahagian dalam dan lapisan luar yang garing. Ia memang terkenal dengan kepelbagaian padanan, roti canai boleh dimakan dengan beberapa makanan lain yang berkuah, termasuk kari, kuah dhal dan sambal, selain chutney atau susu pekat. Ada juga yang lebih suka roti canai mereka digabungkan dengan bahan lain, seperti pisang, telur dan bawang. Di tempat ketiga ialah hidangan tumis yang dipanggil 'phat kaphrao' dari Thailand, diikuti pizza napoletana dari Itali dan ladu 'guotie' dari China, masing-masing di tempat keempat dan kelima. Roti canai juga mendahului naan bawang putih mentega yang terkenal di India dan hidangan lain seperti sandwic Vietnam, 'banh mi thit' dan 'tonkotsu ramen' dari Jepun. Pihsk TasteAtlas juga meletakkan roti canai sebagai roti terbaik dunia dimana ia mengalahkan 49 jenis roti lain untuk dinobatkan sebagai 'Roti Terbaik di Dunia'. Roti canai sebenarnya tidak mempunyai banyak khasiat pemakanan yang ketara, tetapi ia boleh menjadi sumber tenaga yang baik jika dimakan dalam jumlah yang sederhana. Ia kaya dengan karbohidrat yang membekalkan tenaga untuk aktiviti harian. Walau bagaimanapun, kandungan lemak dan garamnya yang tinggi perlu diambil kira, terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan tertentu. Antara beberapa poin tentang khasiat roti canai seperti ia adalah sebagai Sumber Karbohidrat yang baik, yang merupakan sumber tenaga utama untuk tubuh badan. Ia ada banya Potensi Protein dimana kajian mendapati kandungan protein dalam roti canai mungkin berbeza bergantung pada jenis tepung yang digunakan, tetapi ia boleh menjadi sumber protein yang sederhana. Menganai bahan Kalsium dimana roti canai mengandungi sedikit kalsium dan yang penting untuk kesihatan tulang dan gigi. Unsur Zat Besi dimana terdapat sedikit zat besi dalam roti canai, yang membantu dalam pengangkutan oksigen dalam darah. Ia adalah jenis makanan Rendah Kalori hasil inovasi dalam penyediaan roti canai yang menghasilkan roti canai dengan kalori yang lebih rendah dan bacaan Indeks Glisemik (IG) yang rendah, yang mungkin lebih baik untuk pengawalan gula dalam darah. Tentang serat faktanya roti canai yang tinggi serat boleh memberikan manfaat kesihatan seperti membantu sistem penghadaman dan mengawal tahap gula dalam darah. Fakta lain perlu di kongsikan perlu diingat bahawa ia juga memang Tinggi Lemak dimana biasanya mengandungi jumlah lemak yang tinggi, terutamanya jika digoreng dalam minyak yang banyak. Ia juga Tinggi Garam bila kandungan garam dalam roti canai juga perlu diambil kira, terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi.
Penyediaan roti canai juga boleh mempengaruhi kandungan lemak dan kalori. Roti canai yang digoreng dalam minyak yang banyak akan menjadi lebih tinggi kalori dan lemak. Jika anda ingin menikmati roti canai, adalah disarankan untuk hanya mengambilnya dalam kuantiti yang sederhana dan memilih pilihan yang lebih sihat seperti roti canai yang tinggi serat atau yang dibuat dengan minyak yang lebih sedikit.
Manarik dalah bharian.com laporkan kisah bagaimana 'Roti canai tinggi serat lebih sihat' untuk di kongsikan. BH laporkan dimana roti canai yang sering dikaitkan dengan pengambilan makanan tidak sihat, kini tidak lagi menerusi inovasi campuran daripada bahan asas lebih berkhasiat. Apa pun cara pengubahsuaian kandungan berasaskan sayuran, bijirin dan herba, bersifat rendah indeks glisemik (GI), menjadikannya lebih baik untuk kesihatan. Bila gabungan makanan tinggi serat itu bertujuan mengelak penyakit bahaya antaranya obesiti, gangguan kardiovaskular dan kencing manis. Dengan mengekalkan bahan utama iaitu tepung gandum, marjerin, lemak semula jadi serta garam, roti canai itu mencampurkan sayur bendi, kacang dal, barli dan halba dalam penghasilan doh. Produk sejuk beku dihasilkan menerusi kerjasama syarikat Hollista Colltech Ltd dengan Kawan Food Berhad menjadikannya sebagai ‘roti canai paling sihat di dunia' bersifat rendah GI. Hasil kajian University of Sydney, Australia sejak tujuh tahun lalu memberi peluang kepada penggemar roti canai menikmati sajian istimewa tanpa bimbang mengenai kandungan lemak berlebihan yang menjejaskan kesihatan. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Holista CollTech Limited, Datuk Dr Rajen M, berkata sekeping roti canai biasa mengandungi sehingga 301 kalori, malah kandungan GI melebihi 70 iaitu paras sajian tidak sihat. Bahan kalori dalam roti canai inovasi turun sehingga 280 kalori serta mencapai bacaan rendah GI iaitu antara 45 hingga 50. Apa pun keempat-empat campuran bahan asas itu mengurangkan peningkatan gula dalam darah. Selain itu, kandungan halba dan barli melancarkan proses penghadaman,” katanya ketika ditemui pada sesi taklimat media 'World's Healthiest Roti Canai' di sini, hari ini. Dr Rajen berkata, kajian terkini Unit Kecerdasan Ekonomi Menangani Obesiti di Asean 2018, mendapati obesiti di Malaysia menunjukkan peratusan 13.3 peratus iaitu paling tinggi di rantau ini. Kesannya perbelanjaan penjagaan kesihatan meningkatkan 20 peratus. kini ada 3.6 juta penduduk negara ini atau seorang daripada lima individu menghidap kencing manis. Lebih membimbangkan, jumlah itu meningkat mendadak dua kali ganda dalam tempoh 30 tahun. Budaya menjaga pemakanan menerusi kaedah rendah GI popular di Amerika Syarikat dan Australia sejak 1990-an tetapi baharu memasuki Malaysia kira-kira 10 tahun lalu. GI adalah mekanisma antarabangsa menguji kepantasan peningkatan atau penurunan gula dalam darah. GI rendah menyebabkan penurunan kadar penghadaman dan ia sekali gus mampu mengurangkan kandungan gula dalam darah. Sajian rendah GI seperti buah-buahan mengurangkan peningkatan gula dalam darah, berbanding makanan tinggi GI seperti nasi dan roti putih yang menyumbang kepada peningkatan gula dalam darah. Kesannya meningkatkan risiko darah tinggi, kencing manis dan berat badan berlebihan atau obesiti. Syarikat pembekal makanan sejuk beku, Kawan Food Berhad, Timothy Tan, berkata roti canai paling sihat dijadual memasuki pasaran tempatan bermula April ini.
Dalam laporan lain dimana 'Sudah tak perlu takut gemuk! Roti canai paling sihat di dunia akan dijual di Malaysia' wajar di kupas faktanya. Dilaporkan dimana roti canai 'lebih sihat' berjaya diperkenalkan bagi memberikan pilihan kepada penggemar hidangan ini menikmatinya tanpa bimbangkan risiko kesihatan. Roti canai dan rakyat Malaysia memang tidak dapat dipisahkan, namun mungkin ramai yang tidak sedar bahawa kandungan karbohidratnya yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit berbahaya. Pihak Hollista Colltech Ltd dengan kerjasama Kawan Food Berhad memperkenalkan 'Roti Canai Paling Sihat di Dunia' yang rendah indeks glisemik dan kandungan lemak untuk memberikan alternatif kepada penggemar roti canai. Apa pun roti canai sejuk beku yang akan dipasarkan ini tidak mengandungi bahan kimia dan masih mengekalkan rasa asli roti canai. Roti canai sejuk beku itu dilaporkan akan membantu menangani masalah penyakit obesiti yang semakin meningkat di negara ini. Sesiapa makan roti canai atau roti putih, gula dalam darah akan meningkat dengan pantas. Ini adalah tidak sihat kerana menyebabkan kita mengalami darah tinggi, diabetes, jantung, obesiti, merendahkan tahap tenaga, teringin makan (food cravings) dan mengantuk. Produk ini sudah pun memperkenalkan kaedah baharu yang digunakan di peringkat antarabangsa untuk merendahkan risiko penyakit tersebut melalui pengambilan makanan berindeks glisemik rendah. ada Rabu. Diantara bahan yang digunakan untuk menghasilkan roti canai paling sihat itu adalah kacang bendi, kacang dhal, barli dan halba. Roti canai tersebut disasarkan untuk merendahkan sebanyak 40 peratus daripada 70 bacaan purata global roti paratha (flatbread). Pihak Hollista Coltech Ltd merupakan syarikat penyelidikan bioteknologi yang menghasilkan bahan-bahan semula jadi kelas pertama dan produk kesihatan yang berpangkalan di Perth, Australia. Syarikatnya bukan sahaja akan memasarkan produk terbaharu tersebut di Malaysia, tetapi turut menemui pengguna di Amerika Syarikat pada Jun depan. Mereka bangga dapat bekerjasama dengan Hollista untuk menjadi yang pertama di dunia yang menawarkan flatbreads sihat seperti roti canai dan capati. Kajian dan percubaan produk dirancang akan dilaksanakan oleh Universiti Sydey, Australia pada bulan ini bagi mencapai piawaian antarabangsa indeks glisemik. Harga bagi produk tersebut belum diputuskan. Artikel ini ditulis dalam tiga segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca setia blog anim agro technology yang berusia 16 tahun setiap hari satu artikel di posting. Wasallam!!!...