Support My Blog

Wednesday, December 3, 2025

PAKU PAKIS SATU PENJELASAN

PAKU PAKIS
atau Pakis (Fern) adalah sejenis tumbuhan vaskular tidak berbunga dan tidak berbiji yang membiak melalui spora. Tumbuhan ini merangkumi ribuan spesies dan boleh didapati sebagai sayuran yang boleh dimakan seperti pucuk paku yang popular di Malaysia serta pokok pakis untuk di jadikan bahan tanaman hiasan yang dikenali sebagai Boston Fern (Nephrolepis exaltata) yang mempunyai nilai pasaran yang baik (Sila lihat foto paling bawah sekali). Bagi penulis blog mendapati jika tumbuhan yang banyak dilihat di kawasan semak dan belukar ini ianya hidup sebagai tanaman pakis atau paku-pakis (jamak) ialah salah satu tumbuhan dari sebanyak 12,000 spesies tumbuhan yang tergolong dalam kumpulan botani Pteridophyta. Apa pun memang tumbuhan ini memang ianya tidak seperti lumut sebab ia mempunyai xilem dan floem (menjadikan ia sejenis tumbuhan vaskular). Pakis mempunyai bahagian batang, daun dan akar seperti tumbuhan vaskular lain yang tumbuh dengan proses fotosintesis. Tumbuhan pakis membiak melalui apa yang di kenali sebagai 'spora' yang tersebar dengan pelbagai cara dimana pakis sebenarnya ia tidak mempunyai biji benih mahupun bunga. Paku pakis ialah tumbuhan vaskular tidak berbiji yang tergolong bersama pakis yang lain dalam alam tumbuhan yang digelar Pteridophyta dimana ia banyak tumbuh di Borneo sering digunakan oleh kaum dayak untuk racun, perubatan dan makanan (di panggil sebagai Midin). Apa pun secara marfologinya dimana pakis ini ia mempunyai bahagian batang, pelepah, anak-daun pertama dan akar seperti tumbuhan vaskular yang lain dimana tumbuh di kawasan yang agak lembap. Ia berbeza daripada tumbuhan berbiji (gimnosperma dan tumbuhan berbunga) iaitu ia tidak keluarkan bunga atau biji benih akan tetapi mudah membiak melalui spora. Ia mempunyai banyak persamaan dengan lumut dan alga tetapi berbeza dengan tumbuhan ringkas itu dengan adanya xilem dan floem untuk pengangkutan air dan bahan makanan. Ciri-ciri utama tumbuhan pakis adalah ia jenis tumbuhan vaskular yang bermakna ia mempunyai xilem dan floem untuk mengangkut air dan nutrien serta mempunyai kelompok pertumbuhan di habitatnya. DI banyak negara yang ada banyak tumbuhan pakis dimana ia boleh di jadikan sejenis makanan sayuran ddipanggil sebagai 'Pucuk paku' dari jenis Diplazium esculentum yang merupakan sayuran yang biasa dimakan di Malaysia. Pucuk paku pakis ini akan di potong sebab ia masih lembut dan perlu dibersihkan dan direbus sebelum dimasak untuk menghilangkan toksin yang ada didalamnya. Bagaimana pun jenis pucuk midin boleh di bersihkan dan terus di masak dengan menumisnya bersama ikan bilis, udang dan sedikit garam. Penulis blog ada menulis banyak artikel mengenai sayur midin yang boleh di baca dengan pautan (Sila Klik Disini), (Sila Klik Disini), (Sila Klik DIsini) dan banyak artikel lain lagi.
Dalam pada itu dilaporkan sebenarnya pakis ini banyak di gunakan sebagai POKOK HIASAN dimana di gunakan sesetengah jenis pakis seperti Boston Fern yang digunakan sebagai pokok hiasan dalam rumah kerana keupayaannya membersihkan udara. Antara faedah dari pokok pakis ini yang kaya dengan vitamin dan mineral dan dilaporkan mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang baik untuk kesihatan. Dalam pada itu perlu di ketahui jika ada jenis paku-pakis primitif akarnya hanya berupa rizoid (seperti Psilotum), berbatang kecil dimana secara umumnya berwarna hijau kerana memiliki klorofil sehingga dapat membantu proses fotosintesis dan daunnya hanya berupa sisik dengan satu vena daun sahaja. Manakala pada paku–pakis sejati terdapat pembahagian antara akar, batang dan daun nampak jelas. Ketiga-tiga organ tersebut telah mencapai kesempurnaan yang tinggi. Artikel petang Ahad ini saya menulis dalam "Anim AgroTechnology" mengenai tumbuhan paku pakis (fern plant) yang ada disekeliling kita sekadar dijadikan bahan rujukan dan bacaan semua.


Memang tidak berapa banyak penulisan mengenai jenis-jenis paku pakis yang sesuai dimakan di Malaysia atau pun didalam bahasa Inggeris. Bagaimana pun ada beberapa jenis Pakis Sayur atau Sayur Paku yang mana ia menjjadi hidangan umum dikalangan rakyat marhaein untuk di kongsikan infonya. Pada penulis blog yang sejak kecil tinggal di kampong di Johor memang sering memetik pakis kampong yang di masak air (bening) atau di tumis pedas (Sila lihat foto disebelah) dimakan dengan nasi putih. Pendek kata selepas balik sekolah rendah atau sekolah menengah jika ada makanan dari sayur pakis memang menambah nasinya. Masa itu cuma kena oakis kampung yang berwarna hijau, merah atau coklat dan belum kenal pakis lain seperti Pakis Midin yang terkenal di Sarawak. Kini setelah menulis artikel hampir 8 ribu dan menjadi warna emas dengan pengalaman lebih 38 tahun dalam sektor pertanian barulah memahami bertapa nikmatnya makan sayur pakis zaman dulu. Sebenarnya pucuk pakis untuk dimakan yang enak ini memang ia mudah ditemukan dibanyak negara diman akan dibincangkan beberapa spesis yang sesuai di makan. Antara yang paling dikenalpasti adalah jenis Pteridium aquilinum (bracken)  dimna jenis Bracken atau Pteridium aquilinum mudah ditemui di banyak negara. Apa pun dilaporkan jenis ini mengandungi bahan karsinogen yang disebut ptaquiloside. Dilaporkan dimana jenis pakis ini iaitu Ptaquiloside boleh ia menyebabkan kerosakan DNA hingga panyakit kanser kepada sistem pencernaan. Saini=tis dakwa dimana kandungan bahan ini adalah beracun jika di makan mentah atau tidak dimasak dahulu sehingga benar-benar cukup masak terlebih dahulu. Laporan kajian pada tahun 2001 dimana ia di lakukan oleh International Journal of Cancer iaitu pakis bracken mentah memang ia mengandungi enzim thiaminase dimana ia boleh memecahkan vitamin B1 dan menyebabkan penyakit beri-beri. Bagaimana pun ada kaedah atau cara menjadikan Bracken (Pteridium aquilinum) agar tidak beracun. Kajian oleh USA Forest Service dimana pakis jenis bracken yang ia dilapor mengandungi bahan ptaquiloside yang cukup tinggi adalah bahaya jika dimakan mentah. Apa pun sebenarnya bahan ptaquiloside sendiri bersifat larut dalam air dan mudah rosak apabila kena suhu panas dan keadaan beralkali. Kepekatan bahan ptaquiloside pada pakis bracken menurun jika diletakkan pada suhu bilik dan memang habis tidak bersisa semasa dimasak hingga mencapai suhu didih. Apa pun kaedah terbaik untuk memproses masak pakis ini adalah dengan merendam dulu dan kemudian bolehlah memasaknya dengan api. Jika hendak mengolahnya menjadi salad sebaiknya dioleh bagaimana bracken diolah oleh orang Jepun atau Korea iaitu merendam pakis dalam larutan air dan kapur untuk menghilangkan racunnya. Walau pun boleh dimanan akan tetapu pakis pakis bracken sebaiknya diambil dengan jumlah sedikit sahaja dan tidak terlalu kerap. Ia adalah bagi elakkan risiko kanser yang tentunya tidak boleh hilang 100% dalam tubuh.


Pada penulis blog dimana jenis Pakis Sayur (Diplazium esculentum) pula ia merupakan pakis yang selalu di minati kalangan ramai penduduk Semenanjung Malaysia. Ada beberapa jenis pakis ini atau ia di kenali sebagai 'Pakus Sayur' atau pun 'Sayur Paku' atau dalam bahasa Inggeris ia di gelar sebagai 'Vegetable fern'. Dilaprkan diman Pakis Sayur banyak ditemui di Asia dan Oceania. Jenis ini paling mudah ditemui dan paling banyak di pasarkan di seluruh dunia. Penulis blog merujuk kepada kajian berjudul "Studies on pathological effects of linguda (Diplazium esculentum, Retz.) in laboratory rats and guinea pigs" yang diterbitkan di Indian Journal of Veterinary Pathology pada tahun 2004 dimana ia menyebut pakis sayur mempunyai kandungan racun yang jumlahnya adalah sedikit sahaja. Apa pun sejauh ini memang belum ada kes-kes iaitu keracunan akibat pakis sayur yang dicatitkan. Pakis Sayur ini dilaporkan memang ada sedikit racun walau tiada kes dilaporkan berlaku di Malaysia. Buat memastikan keamanan dalam mengonsumsi pakis sayur, pastikan batang dan pucuknya sudah dicuci bersih dengan air mengalir. Jika perlu, gosok-gosok agar bulu halus yang kadang masih menempel di batangnya terlepas. Cara menyediakan pakis sayur mudah dilakukan iaitu dengan ditumis pada suhu tinggi sehingga masak.  Selalunya masakan pakis sayur yang betul akan menghilangkan rasa kelat pada pakis. Apa pun dilaporkan dimana pakis  sayur mengandungi banyak nutrisi iaitu serat dan bahan antioksidan, antiinflamasi, serat (fiber), kaya akan nutrisi mikronutrien, beta karoten, asid folate dan juga bahan mineral (Ca, Fe, dan P). Nutrien seperti Kalsium (Ca), Posforan (P), zat Besi (Fe) dan vitamin B. Ia diantara bahan yang mampu mencegah penyakit kardiovaskular kerana ia juga kaya dengan vitamin A sumber makronutrient dan ada juga bahan Omega 3 yang biasanya terdapat pada ikan. Apa pun ada kajian menyatakan pakis sayur dilaporkan ia boleh menghalang pertumbuhan bakteria iaitu Salmonella typhi. Kajian telah dilakukan untuk dapat mengetahui pengaruh ekstrak etanol daun pakis terhadap tikus jantan yang telah terinfeksi bakteria Salmonella typhi dimana ekstrak etanol daun pakis dengan kadar 500 mg/kg/berat badan dapat menurunkan 6.2% patogen  Salmonella typhi pada tikus jantan. Ekstrak etanol daun pakis daun dengan pelbagai dos tidak signifikan menurunkan jumlah koloni bakteria pada tikus. Kajian lain mendapati dimana ekstrak etanol pakis sayur terbukti memiliki kesan antiinflamasi terhadap tikus yang disuntik dengan bahan karagenin dimana dos yang terbaik adalah dicatitkan pada kadar 125 ml seekor.


Sebenarnya pucuk daun pakis mungkin masih tergolong sayuran yang sekarang ini semakin popular di kalangan peminatnya. Apa pun kandungan zat dan nutrisi daun pakis tidak kalah dibanding dengan jenis sayuran lainnya. Daun pakis bahkan memiliki kandungan vitamin C dan unsur kalium yang jauh lebih tinggi dibandingkan kangkung. Daun pakis berbentuk yang cukup unik dengan batang hijau yang panjang dan kokoh serta daun pucuk yang melingkar-lingkar bergantung kepada jenisnya. Bagi penulis bloh yang biasa makan ketika di kampong semasa remaja dulu percaya ia tidak hanya lazat dan enak malahan daun ini lengkap dengan beragam kandungan nutrisi yang penting bagi tubuhbadan. Kajian menunjukkan dimana nilai permakanan pada Daun Pakis dimana setiap 100 gram daun pakis terkandung 39 kalori tenaga, 87 gram air, 4.5 gram protein, 0.4 gram lemak, 7 gram karbohidrat, 2 gram serat, 31 miligram vitamin C serta 500 miligram kalium. Selain itu juga daun pakis juga kaya akan kandungan asam lemak esensial dan antioksidan terutama zat beta karoten. Khasiat paling di ketahui adalah paku pakis ini mampu Meningkatkan imuniti Seseorang sebab ia memenuhi sekitar 30% dari keperluan vitamin C harian dan keberkesanan antioksidan. Vitamin C berperanan penting dalam memperkuat sistem imuniti tubuh. Dengan imuniti yang kuat maka tubuh pun akan tetap sihat dan terlindungi dari berbagai penyakit. Zat antioksidan juga ia bermanfaat untuk masaalah kawal radikal bebas penyebab beragam penyakit. Makan pakis akan Melancarkan Proses Pencernaan sebab tinggi serat iaitu dalam 100 gram pakis akan ada terdapat 2 gram serat mencukupi memenuhi jumlah serat harian dan mudahkan buang air besar. Bahan serat memang unsur yang boleh menyebabkan rasa kenyang lebih lama dan kurangkan makan. Sayur paku dilaporkan akan dapat Menjaga kadar gula darah kepada mereka ada masaalah diabetes. Ia berpunca dari daun pakis mengandungi tinggi serat, antioksidan dan lemak sehat yang diketahui baik untuk mengawal kadar gula darah tetapi selalu mengamalkan gaya hidup sehat dengan bersenam. Sayur ini dilaporkan mampu untuk Mengawal tekanan darah sebab ia kaya dengan zat mineral terutama kalium. Ia didakwa juga akan Menjaga kesehatan jantung bila tinggi kalium akan menjaga kesihatan jantung sebab dapat kawal tekanan darah tinggi juga. S
emuga tulisan artikel ini memberi maklumat yang berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BANYAK JENIS... PAKUPAKIS YANG ADA...

ADA YANG DIKENALI... BANYAK TIADA...
DINEGARA KITA... BIODIVERSITI FAUNA...
MEMBACA ARTIKEL... BARU GEMBIRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(11 Jamadilakhir 1447H).

Tuesday, December 2, 2025

PATOGEN DAN TUMBUHAN

TANAMAN yang sihat tidak mudah diseroang penyakit yang disebabkan oleh pelbagai jenis patogen (Pathogen) didalam kebun. Bagaimana pun perlu diketahui secara saintifik cara atau bagaimana patogen menyerang tanaman disebabkan ia memerlukan zat makanan daripada tumbuhan untuk proses kehidupannya. Patogen boleh menyerang terus tanaman (infection) dimana ia harus dapat masuk ke dalam tanaman yang kemudian akan memanfaatkan zat makanan dalam pokok. Patogen akan bertahan dari sistem pertahanan tumbuhan tersebut atau merosakannya atau membiak lebih banyak lagi bila mendapat makanan. Untuk mengambil zat makanan dari tanaman, patogen harus mampu melepast unsur penghalang fizikal iaitu 'cell cuticle' atau dinding sel. Kadangkala unsur makanan dalam tanaman tersebut telah tersedia dalam bentuk yang tidak dapat dimanfaatkan secara langsung oleh patogen tersebut sehingga ia perlu diproses dahulu agar dapat diserap dan dimanfaatkan oleh patogen. Tanaman serta tumbuh-tumbuhan akan memberikan respon terhadap kehadiran dan aktiviti patogen dengan membentuk sistem pertahanan diri baik berupa pertahanan struktural atau pun pertahanan secara kimia. Patogen tersebut harus dapat mengatasi sistem pertahanan tumbuhan yang diserang ini agar dapat terus hidup dan mengambil makanan dari tanaman yang diserangnya dan seterusnya patogen akan membiak lebih cepat dan meluas. Terdapat beberapa jenis patogen yang boleh menyerang tanaman seperti virus, bakteria, kulat (fungi), Serangga dan sebagainya. Patogen-patogen ini sentiada berlegar disekeliling tumbuhan dan menunggu peluang sahaja untuk menyerang tanaman. Artikel pagi ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai bagaimana patogen mampu untuk menyerang tumbuhan sehingga menyebakan serangan yang merugikan pendapatan petani.


Biasanya ada lapisan lilin pada tanaman dan buah mempengaruhi taha untuk berkoloni (colonization) patogen. Beberapa jenis patogen seperti Puccinia hordei menghasilkan enzim yang dapat menghancurkan lilin ini dan ini menyebabkan kulat dari jenis patogen lain untuk menembusi lapisan lilin hanya dengan kekuatan mekanikal sahaja. Lapisan luar sel (Cutin) merupakan komponen utama kutikula. Banyak fungi dan beberapa bakteria menghasilkan bahan asid Cutinase dan/atau bahan Esterase yang menghancurkan kapisan cutin ini. Cutinase mampu memecahkan struktur cutin menjadi monomer atau oligomer asid lemak. Selalunya bahan cutinase dijumpai dibahagian hujung tabung yang bercambah dimana akar kapakakan menembusi pada apresorium fungi patogen. Ini menunjukkan bahwa cutinase berperanan dalam penembusan (penetration) sel pokok oleh patogen. Patogen yang mengeluarkan cutinase lebih bersifat virulen jika ia dibandingkan patogen yang tidak mengeluarkan cutinase.   Patogen menghasilkan enzim yang dapat mendegradasi unsur Pektin (pectolytic enzim,pectinase) iaitu pectin methylesterase, polygalacturonase dan pectin lyase. Pectin methylesterase memotong gugus methyl pada cabang rantai pektin sehingga rantai pektin lebih mudah dipotong oleh polygalacturonase dan pectin lyase. Kedua enzim ini dapat bersifat sebagai endopectinase (memotong di mana mana tempat dalam rantai pektin menghasilkan rantai yang lebih pendek) atau exopectinase (memotong rantai pektin pada ujungnya melepaskan satu unit galacturonan. Patogen secara constitutive menghasilkan pectinase dalam tingkat yang rendah. Apabila terdapat pektin pada tumbuhan maka akan dihasilkan monomer, dimer atau oligomer galacturonan. Galcturonan ini bila masuk ke dalam sel patogen akan terus berfungsi sebagai inducer (substrate inducer) bertindak untuk meningkat pengeluaran pectinase sehingga mampu didalam menghasilkan lebih banyak lagi galacturonan. Kepekatan bahan galacturonan yang terlalu tinggi akan menekan (catabolite repressor) pengeluaran enzim pectinase.


Selulosa merupakan polisakarida penyusun dinding sel tanaman yang terbentuk dari rantai glukosa dengan ikatan (1-4)β glukan. Ada juga beberapa jenis patogen seperti kulat atau fungi, bakteria, nematode dan tanaman parasit menghasilkan selulase. Selulase ini akan menyebabkan disintegrasi dinding sel dan membantu penetrasi dan kemasukkan patogen di dalam pokok. Akhirnya akibat dari pemecahan selulosa adalah molekul glukosa sehingga secara tidak langsung selulase berperanan dalam merebaknya penyakit disebabkan penyediaan gula sebagai makanan patogen. Lalu dinding sel tanaman juga tersusun atas hemiselulosa (ikatan silang glycan, cross-linking glycan) yang merupakan komplek campuran polisakarida. 'Cross-linking glycan' pula merupakan penyusun utama dinding sel primer dimana terdapat pada lamela tengah dan dinding sel sekunder dengan kadar yang berbeza-beza. Beberapa fungi patogen tumbuhan memang ia menghasilkan hemiselulase dikenali dengan nama sebagai Xylanase, Galactanase, Glucanase, Arabinase, Mannase dan sebagainya tergantung pada monomer yang atau polimer yang dilepaskan semasa pemecahan rantai hemiselulosa. Perombakan hemiselulosa secara non-enzimatik juga terjadi oleh kerana bahan oksidatif (activated oxygen, hydroxyl, dsb). Patogen tumbuhan menghasilkan TOKSIN (toxsin) yang selalu akan mengganggu proses metabolisme dan proses fisiologi tumbuhan.Toksin beertindak langsung pada protoplas dimana ia menyebabkan kerosakan serius atau menyebabkan kematian sel tanaman. Banyak toksin mempunyai pelbagai bentuk dengan potensi yang bervariasi. Beberapa jenis toksin bersifat tidak stabil atau bekerja secara cepat dan terikat dengan kuat pada keadaan yang spesifik pada sel tanaman. Toksin merosakan sel dengan cara mempengaruhi lapisan membran atau dengan menganggu aktiviti enzim yang akan menghentikan reaksi enzimatik. Toksin-toksin tertentu akan ia berperanan sebagai anti metabolit dan mengurangkan faktor pertumbuhan bagi tumbuhan.


Dalam keadaan biasa selalunya bahan toksin ada yang bersifat general iaitu beracun bagi banyak tanaman dari berbagai spesies dan famili. Toksin 
juga ada yang bersifat spesifik (beracun hanya untuk beberapa spesies atau varieti tanaman tetapi tidak beracun untuk tanaman lainnya. Toksin yang bersifat umum disebut nonhost-specific atau nonhost-selective toxins. Toksin ini meningkatkan virulensi patogen tetapi tidak menentukan tahap toksiksiti patogen tertentu. Kemampuan patogen untuk menimbulkan penyakit setiap jenis patogen dan tumbuhan berbeza. Antara contoh toksin yang bersifat general adalah seperti jenis Tabtoxine, Phaseolotoxin, Tagetitoxin dan Cercosporin. Tabtoxine adalah jenis toksin yang dihasilkan Pseudomonas syringae pv. tabaci penyebab layu tanaman tembakau. Tabtoxinine mengurangkan peranan enzim glutamine synthetase sehingga sel mengumpul unsur amonia yang bersifat racun. Threonin pula menyebabkan kerosakan membran thylakoid pada cloroplast sehingga menyebabkan klorosis dan nekrosis. Tabtoxin mengurangi kemampuan tanaman untuk melakukan respon terhadap serangan bakteria patogen tersebut. Phaseolotoxin pula toksin dihasilkan oleh Pseudomonas syringae pv. phaseolicola penyebab penyakit hawar berhalo (halo blight) kacang panjang. Tentoxin diproduksi oleh Alternaria alternata (dulu bernama A. tenuis) penyebab bercak dan klorosis pada banyak spesies tanaman. Toksin ini merupakan tetrapeptida siklik yang mengikat dan menginaktifkan protein (chloroplast-coupling factor) yang terlibat dalam transfer energi ke kloroplas. Toksin ini juga menghambat fosforilasi ADP menjadi ATP. Pada tanaman yang rentan, tentoxin dapat mengganggu sintesis kloroplas dan menghambat aktivitas polyphenol oxidases, enzim yang terlibat dalam beberapa mekanisme pertahanan tanaman sehingga meningkatkan virulensi patogen. Cercosporin dihasilkan oleh Cercospora spp dan beberapa fungi tertentu yang menyebabkan penyakit bintik daun dan hawar daun pada beberapa spesies tanaman. Cercosporin merupakan toksin yang unik dimana ia diaktifkan oleh cahaya dan bersifat toksik disebabkan ia menghasilkan 'activated oxygen species' iaitu berlaku terutama oksigen tunggal.  Diharap artikel yang ditulis semula ini memberi info berguna kepada pembaca semua. Wasallam!!!...
PATOGEN MASUK ...SEL TANAMAN...
HASILKAN ENZIM... PERLAHAN-LAHAN...
POKOK ROSAK...BEREBUT MAKANAN...
PERLU DIKETAHUI... JENIS PATOGEN..
SUDAH PASTI... BUAT KAWALAN....

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Padang Permai,
Jalan Sg Lembing, Kuantan
Pahang, Malaysia.
Telah di tulis pada (14 Syawal 1437H)
Dikemaskini pada 18 RabiulAkhir 1447H.

Monday, December 1, 2025

IKAN BAWAL - KENLAI DIA

IKAN BAWAL
(Pomfret) adalah sejenis ikan dari keluarga Bramidar dimana secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada dua jenis iaitu JENIS BAWAL PUTIH (White Pomfret) dan JENIS BAWAL HITAM (Silver Pomfret). Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam dimana harganya di Malaysia mencapai lebih RM5.00 seekor. 
Harga ikan bawal yang ditinjau adalah antara RM16 hingga RM20 per kilogram pada Januari 2025 bergantung pada jenis, saiz dan gred. Namun kajian melaporkan jika harga ini boleh berubah mengikut keadaan semasa seperti musim tengkujuh yang dilaporkan dalam artikel lain oleh di mana bawal hitam dijual pada harga sekitar RM22 - RM28 per kilogram. Merujuk beberapa laporan dimana ada 8 spesis ikan bawal yang ada di seluruh dunia iaitu Genus Brama, Collybus,
Eumegistus, Pteraclis, Pterycombus, Taractes, Taractichthys dan juga genus Xenobrama. Secara umumnya keberadaan spesis ikan bawal ini memang ia banyak terdapat di Lautan Hindi selain dari di Afrika, Malaydia dan Jepun. Ikan Bawal hidup dan berenang secara berkumpulan dimana ia biasanya banyak di dapatkan pada musim tertentu seperti spesis bawal cermin boleh didapati dengan banyak. Ikan bawal juga selali ia dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar laut. Apa pun cara pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan cara iaitu menggunakan pukat yang di pasang jenis Pukat atau Jaring Bawal. Bagaimanapun ia boleh ditangkap juga secara konvensional iaitu dengan cara menggunakan pancing dan rawai. Penulis blog dapati di Malaysia dimana kehebatan ikan bawal adalah ia sering kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau meja utama semasa majlis kenduri perkahwinan. Apa pun di ketahui dimana ikan bawal ialah sejenis ikan yang popular di Malaysia dan terdapat dalam dua jenis utama di jual di pasar iaitu spesis bawal putih dan spesis bawal hitam. Ia adalah ikan laut yang hidup secara berkumpulan, mudah ditangkap dengan pukat atau pancing dilaporkan ia kaya dengan nutrisi seperti protein, vitamin dan mineral. Ikan bawal juga sering dijadikan hidangan istimewa dimana sahaja seperti Masakan Ikan Bawal Tiga Rasa yang enak di nikmati. Mengenali jenis ikan bawal dimana  ciri-ciri ikan bawal iaitu dari order Perciformes dimana habitat semulajadinya berada di di Lautan Hindi, Afrika, Asia Tenggara (Malaysia) dan Jepun. Ikan bawal berenang secara berkumpulan dan sering kali ditemui beriringan dengan udang di dasar laut yang mana ia kaya dengan protein, fosforan, zat besi, vitamin A, B12, D, kalsium, yodium, dan asid lemak omega-3. Dilaporkan ikan ini amat baik untuk tujuan aspek penglihatan, menguatkan tulang, menyokong perkembangan otak dan mengurangkan risiko masalah jantung. Penulis blog sering membeli ikan bawal dimana paling di sukai adalah memasak tiga rasa dan juga di masak sambal. Artikel pada pagi Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya suka kupas mengenai ikan bawal sebagai bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.


Apa pun mengenali jenis ikan bawal yang paling umum ada dijual di pasaran lokal adalah Jenis Ikan Bawal Putih, Ikan Bawal Hitam dan Ikan Bawal Emas. Perbezaan utamanya terletak pada ciri iaitu aspek warna, saiz, tekstur isi dan kesesuaian resepi masakan yang mana ia juga berbeza-beza. jenis Ikan Bawal Putih sering digemari untuk masakan stim (berkuah) dan Jenis Bawal Hitam selalu ia paling sedap digoreng atau dimasak masam manis. Bagi penulis blog dimana jenis Ikan Bawal Emas ia mempunyai isi lebih tebal yang sesuai untuk di jadikan masakan kari, masak kicap atau selau juga di nikmati dengan membakar. Menari untuk kenal jenis ikan bawal putih dimana ciri umumnya ia adalah berwarna putih dan sering dianggap yang paling sedap dimakan disebabkan mempunyai teksturnya yang lembut dan manis terutamanya apabila dimasak stim. Memang ikan ini selalu di gunakan dalam masakan di rumah, dalam majlis keramaian dan juga selalu di hidangkan di restoren seafood juga. Dilaporkan dimana pilihan popular ikan bawa putih adalah ia untuk dimasak stim kerana ia membantu didalam cara mengekalkan rasa asli dan kesegarannya. Berlainan pula dengan jenis Ikan BAwal Hitam dimana ia ciri kulitnya agak berwarna hitam atau kelabu tua dengan isi yang lebih nipis berbanding bawal emas. Ikan ini sesuai di masak sesuai untuk digoreng garing, dimasak masam manis atau pun selalu ia dimasak sambal.  Jenis Ikan Bawal Emas pula cirinya adalah ia berwarna keemasan atau kekuningan dan selalu ia bersaiz lebih besar dengan isi yang lebih tebal. Apa pun banyak jenis masakan paling digemari dimana ia serba boleh yang sesuai untuk dimasak kari, masak kicap, masak lemak, dibakar atau pun selalu juga di masak resepi asam pedas. Secara amnya pelik di nyatakan kini sudah terdapat Jenis Ikan Bawal Air Tawar berbanding yang selalu di jual iaitu jenis bawal air laut. Bawal air laut sering mempunyai warna lebih putih dan terang manakala bawal air tawar biasanya kelabu tua. Ikan bawal kaya dengan vitamin seperti A, B, C, dan K serta bahan mineral seperti fosforan (P) dan selenium (Se). Kandungan omega-3 dalam ikan bawal juga membantu mengawal kolesterol dan meningkatkan fungsi otak manusia.


Banyak kajian mendapati dimana i
kan bawal adalah ia kaya akan nutrisi yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung, meningkatkan fungsi otak, menajamkan penglihatan dan dilaporkan ia mampu membantu kesihatan tulang. Selain itu dilaporkan ikan bawal juga akan membantu meningkatkan daya tahan tubuhbadan, mencegah ada kolesterol tinggi dan berpotensi mengurangkan akana risiko penyakit seperti kencing manis (diabetes) dan kanser. Apa pun di laporkan diantara manfaat utama ikan bawal adalah seperti ia menjaga iaitu kesihatan jantung apabila bahan kandungan asam lemak Omega-3 akan dapat membantu menjaga kesihatan jantung dengan mana ia akan mengurangkan kes peradangan dan boleh mencegah penumpukan plak kolesterol pada pembuluh darah. Khasiat lain ikan bawal adalah ia akan meningkatkan fungsi otak sebab kandungan bahan DHA dan EPA pada ikan bawal membantu proses pertumbuhan dan perkembangan otak kepada manusia serta dapat membantu kesihatan mental. Kehebatan khasiat ke 3 dimana ikan bawal akan menjaga kesehatan mata sebab bahan vitamin A dan Asid lemak omega-3 dapat membantu mempertajamksn lsgi sksn aspek penglihatan dan mengurangkan risiko degenerasi makula. Seterusnya ikan bawal membantu kesihatan tulang dan gigi sebab ada bahan Kalsium dan fosforan yang terkandung di dalamnya penting untuk menjaga tulang tetap padat dan kuat. Ke enam adlah ia akan meningkatkan daya tahan tubuh atau imuniti sebab unsu zink dalam ikan bawal berperan penting dalam mengaktifkan sel darah putih untuk menjaga sistem kekebalan tubuh. Seterusnya iakn bawal dapat mengatasi isu anemia sebab ada kandungan zat besi yang cukup tinggi dimana ini akan membantu mencegah dan mengubati masaalah seperti anemia. Ikan bawal ampu meningkatkan jumlah hemoglobin dalam darah. Ia di laporkan mampu untuk mencegah kolesterol tinggi apabila bahan Asid Lemak Omega-3 sangat efektif membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Ia juga didakwa akan membantu pertumbuhan otak anak dengan zat  pada ikan bawal termasuk zat DHA dan EPA yang dilaporkan ia baik untuk perkembangan otak kanak-kanak. Ia di dakwa juga berpotensi mengurangkan risiko kejadian penyakit dimana memakan ikan bawal dilapor dapat membantu mengurangkan lagi akan kes risiko diabetes dan kanser payudara (pada wanita) dan kanser prostat (pada lelaki. Khasiat terakhir dimana ikan bawal mampu untuk ia menjaga kesihatan kulit apabila ada kandungan vitamin E dan Asid Lemak yang di laporkan akan membantu menjaga kejadian elastisitik (keanjalan) dan kelembapan kulit.


Bagi penulis blog yang pernah menternak Ikan Bawal Air Tawar atau Ikan Pacu memang menarik di kongsikan faktanya. Kolam ikan di Kg Tehel, Jasin di ternak dengan ikan pacu yang cepat membesar dan mudah di jaga sehingga mampu menghasilkan ratusan ekor boleh di tuai setiap minggu. Walau pun masa itu ikan pacu kurang di minati kalangan penduduk tempatan di Melaka akan tetapi puas juga memakan ikan bawal ini. Ikan bawal air tawar adalah sejenis ikan karnivora yang berasal dari Amerika Selatan dan banyak dibudidayakan di Malaysia masa dulu sebab ia mempunyai nilai ekonomi tinggi. Ikan Pacu ini juga dikenal sebagai nama saintifiknya Colossoma macropomum dan sesuai hidup iaitu di perairan tawar seperti sungai, tasik dan kawasan berpaya. Ciri khasnya adalah ian jenis ini ia mempunyai jenis tubuh yang agak membulat, warna kelabu tua serta memang ia berdaging yang tebal dan berzat serta enak di masak dengan pelbagai resepi. Ikan jenis ini mempunyai habitat didalam air tawar seperti sungai, tasik atau kawasan berpaya dengan dipercayai memang ia berasal dari Amerika Selatan dan di bawa masuk ke Malaysia sekitar tahun 1985 akan tetapi telah pun mendapat sambutan baik masa itu. Kini ikan bawal air tawar kurang popular lagi di Malaysia disebabkan citarasa penduduk tempatan kurang suka dengan spesis ikan ini. Memang sekali pandang ikan ini menyerupai spesis ikan bawal laut dimana b
entuk badannya agak membulat dengan bahagian punggung yang lebih gelap berwarna kelabu tua dengan ada warna kemerahan coklat di bawah bahagian kepalanya uang jelas membezakan dengan ikan bawal laut. Ikan ini sangat agressif terutama semasa memancingnya di dalam kolam dengan kuat daya tarikan dan perlawan dan sesuai untuk di jadikan ikan untuk 'sport fishing' walau pun mulutnya sangat kecil. Pemancing perlu menggunakan jenis mata kail yang kecil sama ada saiz 8 atau 10 untuk mudah di makan ikan ini. Ia adalah spesis ikan karnivora yang memakan haiwan kecil yang berada di sekitarnya tetapi jika menternak di kolam selalunya cepat membesar dengan makanan ikan jenis pelet komersil yang di jual di pasaran. Dilaporkan yang harga ikan pacu boleh berbeza-beza akan tetapi sekitar RM15.00 sekilogram seperti yang ditawarkan oleh AgroBazaar Online. Harga ini boleh dipengaruhi oleh saiz, lokasi dan juga pembekal. Harga ikan pacu juga bergantung kepada saiz ikan, di mana ia dibeli (kedai, pasar raya atau pasaran tempatan), dan keadaan semasa pasaran. Apa pun dilaporkan spesis ikan pacu ini akan dapat menghirup oksigen langsung dari udara ketika kadar oksigen dalam air menipis dimana ciri ini menyamai dengan ciri ikan keli dan ikan puyu juga. Apa pun aspek kandungan nutrisi ikan bawal air tawar kaya akan nutrisi penting  termasuk Protein, Asid lemak Omega-3, pelbagai vitamin seperti A, B12 dan D serta zat mineral seperti fosforan, selenium dan yodium. Ikan bawal air tawar ada khasiatnya tersendiri dimana makan ikan ini akan dapat memberikan dapat membantu akan kesihatan mata, mencegah masalah kesihatan tulang, dapat menjaga kesohatan jantung dan otak serta ia mempunyai potensi besar dalam usaha untuk dapat mengurangkan akan risiko kanser. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
IKAN BAWAL... TINGGI HARGANYA..
JENIS PUTIH... PALING MAHAL DIA...
BANYAK KHASIAT... BANYAK RASA...
MEMBACA ARTIKEL...FAHAM ISINYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandaraya Melaka Bersejarah,
Melaka,
Malaysia.
(9 Jamadilakhir 1447H).

Sunday, November 30, 2025

UMPUN-UMPUN : UMPAN

UMPUN-UMPUN atau 'Perumpun' merupakan sejenis hidupan seperti cacing yang digunakan sebagai umpan memancing yang popular dikalangan pemancing terutama ketika sesiapa memancing. Umpan umpun-umpun biasanya akan digunakan kerana kemampuannya menjerat pelbagai jenis spesis ikan dan udang sama ada didalam kawasan air masin atau tawar di perairan negara kita ini. Namun bagi ramai pemancing baru mereka mungkin belum tahu akan 'kuasa saktinya' apabila melihat spesis persis cacing yang berwarna merah muda ini menggeletek geli apabila kita cuba untuk menyentuhnya.  Umpan ini adalah umpan dominan untuk spesis  ikan yang tinggl di habitat berlumpur dan kawasan muara sungai yang dihuni banyak ikan. Di negara kita ini dilaporkan iaitu terdapat beberapa jenis umpun-umpun yang dikenalpasti sebagai umpan iaitu Umpun-umpun Pasir, Umpun-umpun Jangkau, Umpun-umpun Bakau dan Umpun-umpun Merah. Umpun-umpun Pasir dan Bakau merupakan antara jenis umpun-umpun yang paling selalu digunakan dan dijual dipasaran kerana ia paling mudah dicari. Kekuatan bau hanyir pada umpun-umpun yang kuat dan tahan lama menjadikan ia pilihan terbaik bagi ramai pemancing. Ia merupakan salah satu daripada beberapa jenis umpan yang digunakan pemancing selain daripada udang, ukan, sotong, cacing, biji sawit, katak, belalang, telur kerangga, umpan tiruan dan sebagainya. Ketepatan menggunakan umpan yang segar dan berkualiti akan menentukan kehebatan pemancing dan jenis ikan yang dibawa pulang. Umpun-umpun diminati dikalangan pemancing profesional dan bagi pemancing baru mereka mungkin belum tahu akan ‘kuasa saktinya’ apabila melihat spesis serupa cacing yang berwarna merah muda ini menggeletek geli apabila disentuhnya. Artikel kali ini dalam "Anim Agro Technology" saya menulis dan mencungkil serba sedikit maklumat berkaitan umpan semula jadi iaitu umpun-umpun untuk rujukkan anda.


Sebenarnya umpun-umpun atau dipanggil juga sebagai 'Perumpun' atau 'Cacing air masin' adalah dari kumpulan haiwan invertebrat yang juga mana hampir sama dari jenis seperti iaitu cacing tanah yang terdapat di kebun pisang atau belakang rumah kita. Penulis ketika zaman remaja dahulu hanya suka menggunakan cacing tanah untuk memancing udang dan ikan diSungai atau lubuk ikan kerana ia mudah dicari, tahan lama dan kehebatannya tersendiri. Ketika memancing udang galah di Sg Endau, Mersing, Johor selalunya umpan cacing inilah yang paling sesuai. Apa pa pun kini saya sudah sering gunakan umpun-umpn kerana ia mudah dibeli dan lebih hebat kesannya. Umpun-umpun mempunyai bentuk dadan yang lembut dan selalu panjang sehingga mencapai 30cm. Ada jenis umpun-umpun yang dilihat mempunyai kaki seperti lipan dimana ciri ini telah membuatkan spesis ini berbeza banyak dengan cacing tanah yang sedia ada. Dalam persekitaran di negara kita, lazimnya habitat spesis umpun-umpun ini boleh didapati di kawasan berlumpur yang diliputi dengan tumbuhan pokok bakau atau nipah di persisiran pantai dan ianya bersarang di dalam lumpur itu sendiri. Terdapat beberapa spesis umpun-umpun yang dijadikan umpan untuk ikan tertentu atau mengikut kegemaran pemancing dan jenis ikan disasarkan.  Apa pun diantara jenis ikan yang sering mengena apabia pemancing menggunakan umpan umpun-umpun pasir adalah seperti ikan bolos, ikan gelama dan ikan sembilan. Bagi umpun-umpun Jangkau sering disambar oleh ikan duri, ikan jenakah dan ikan jengah dan ikan gubal. Umpun-umpun jenis merah pula digemari oleh ikan seperti Ikan baung dan juga Udang galah yang ada dalam sungai. 


Aktiviti mencari umpun-umpun walau pun nampak mudah tetapi perlukan mereka yang pakar dan berpengalaman sahaja. Selain mereka yang pandai dan pakar mengesannya tetapi tahu masa sesuai untuk mencarinya. Lazimnya semasa atau ketika air surut di kawasan paya bakau ia sesuai dilaukan aktiviti mencari umpun-umpun. Selalunya pakar akan mengenalpasti di mana sarangnya dengan memeriksa jika ada dan melihat timbunan najis tanah atas kawasan yang berlumpur. Kemudian sarangnya itu akan dikorek menggunakan cangkul atau penyedok khas sedalam kira-kira satu meter dan kemudian di tarik secara perlahan-lahan setiap ekor umpun-umpun berhati-hati mengelakkan badannya terputus. Umpun-umpun yang dikutip akan dimasukkan dalam bekas dengan berisi lumpur atau tanan pasir yang sesuai untuk digunakan semasa memancing. Selalunya untuk menggunakan umpan ini mata kail dengan saiz matakail bersesuaian dengan saiznya diperlukan dengan mencangkuk perumpun terbabit yang dipotong kira-kira 1-2 cm. Antara petua untuk umpan ini tahan lama adalah jangan memotong bahagian kepala dulu dan disyorkan untuk potong dari ekornya sedikit demi sedikit dan sekiranya tidak habis digunakan simpanlah dalam bekas asalnya dan letak di tempat yang teduh. Saya dapati pada masa sekarang untuk mendapatkan umpan perumpun mudah sahaja dan sering didapati di kedai pancing atau di tepi jalan yang hampir tempat memancing di lokasi memancing dengan harga antara RM5 sehingga RM6 mengikut isi kandungannya.


Selalunya pemancing akan membeli umpan umpun-umpun segar daripada kedai dengan jumlah yang mencukupi. Baki umpun-umpun yang tidak habis sebaiknya disimpan sehingga bberapa lama untuk ia digunakn kemudian. Bagi mnejaga kualiti umpan umpun seseorang perlu tahu cara menyimpannya. Ini kerana lazimnya umpun mudah mati dan menjadi busuk jika tidak diasingkan segera dari kelompok yang masih hidup dalam bekas. Penulis dapati untuk kita menjaga umpun-umpun dengan lama terutama jenis umpun-umpun yang panjang ia perlu dipotong bermula daripada bahagian ekor dan keatas kepala sehingga habis. Bahagian kepala akan masih hidup walau pun ekornya dipotong. Jika cara potongan yang dibuat bermula daripada kepala akan memudahkan umpun-umpun mati dan rosak. Gunakan kertas atau surat khabar kering untuk membalut umpun anda dan disimpan ditempay dalam dalal bekas sesuai. Sebaiknya setiap dua jam dilakukan menukar kertas dan perlu dielakkan daipada terkena hujan atau terdedah kepada panas matahari kerana ia akan menyumbang kepada kematian umpun-umpun. DIgalakkan agar meletakkan kain atau kertas yang lembap untuk menutup umpun. Dalam beberapa kajian dilaporkan bahawa buah nenas (Ananas comossus) ada 'menarik' umpun-umpun keluar kepermukaan tanah. Ini dinamakan teknik baru dimana kemasaman air buah nenas yang akan diperahkan airnya menyebabkan umpun-umpun keluar sendiri dan boleh dikutip. Terdapat berbagai teknik lain untuk mengutip dan mencari umpun-umpun dilakukan mengikut lokasi dan kesesuaian. Bekalan umpan memancing seperti umpun-umpun amat penting bagi pemancing kerana ia akan menentukan hasil tangkapan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology semua. Wasallam!...
UMPUN-UMPUN ... CACING UMPAMA...
SELALU DICARI... BERADA DIIMANA...
MENJADI UMPAN...JENIS IKAN SUKA...
MEMBACA ARTIKEL...DAPAT INFONYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 163, Lexis Water Chalet,
Port Dickson, Negeri Sembilan,
Malaysia.
(20 JamadilAwal 1437H)
Kemaskini pada RabiulAkhir 1447H.
(10 yeras later after created).

Saturday, November 29, 2025

IKAN PUYU SATU ULANGKAJI

IKAN PUYU 
(Anabas testudineus) adalah sejenis ikan air tawar daripada famili Anabantidae dimana ia mendiami kawasan di sawah, tali air serta sungai-sungai kecil yang merupakan habitat utama. Spesies ini hidup dari apa yang penulis blog lihat secara berkumpulan dan mudah dijumpai dengan memerhatikan riak di permukaan air kerana ikan puyu akan mengambil udara untuk bernafas ke permukaan air. Di Malaysia terdapat 2 spesies Ikan Puyu yang biasa diternak di Malaysia iaitu 'Ikan Puyu Kampong' dan 'Ikan Puyu Siam'. Ikan puyu yang dipelihara adalah ikan puyu siam yang saiznya agak besar sedikit daripada baka ikan puyu tempatan yang terdapat di Malaysia. Ikan puyu menjadi pilihan dalam industri akuakultur kerana tahan lasak dan ia juga cepat membesar jika diberi makan dan persekitaran yang sesuai. Jangkamasa ternakan adalah dalam tempoh 3 - 4 bulan sahaja bergantung kepada pengurusan ternakan melalui kadar pemberian makanan (FCR), kualiti benih dan kualiti air. Keadaan pada persekitaran yang menyerupai makanan organik adalah digalakkan di permukaan kolam dipenuhi dengan media seperti keladi bunting, kangkung, kiambang dan kemeling. Mengikut kajian, kolam ternakan yang paling baik adalah kolam tanah kerana habitat ikan ini datangnya dari persekitaran semulajadi seperti habitatnya. Penulis blog menjumpai jiran rumah yang menternak ikan puyu didalam kanvas dan tong air dengan komersil walau pun hanya ada 4 bekas. Dakwanya dia memang suka makan ikan puyu dimana dahulu minat mencarinya dengan memancing atau cara lain menangkapnya untuk dijadikan lauk. Bagi penulis blog tahu jika ikan puyu ialah spesies ikan air tawar yang sangat lasak, juga dikenali sebagai betok atau pepuyu yang terkenal kerana keupayaannya untuk bernafas udara dan bertahan hidup walaupun tanpa air untuk beberapa jam. Ia hidup dalam kumpulan di kolam atau lubuk air tawar yang bersih dan popular di Malaysia untuk dibuat pekasam atau digoreng garing. Ikan ini sangat tahan lasak dan boleh bernafas udara menggunakan organ tambahan yang dipanggil organ labirin. Ia juga merupakan ikan karnibal yang akan makan anak ikan lain jika tidak dikawal. Mengenal akan habitatnya dimana ia biasanya akan hidup secara berkumpulan di lubuk atau kolam yang mempunyai air bersih. Ia selalu diigunakan dalam masakan terutamanya untuk dijadikan pekasam di Utara Semenanjung Malaysia atau digoreng garing untuk dimakan dengan nasi. 
Dalam kepercayaan masyarakat Melayu, ikan ini dipercayai tidak tidur dan boleh menghalang pencuri daripada memasuki rumah seseorang. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan ulangkaji tentang ikan puyu untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.


Dalam beberapa laporan dinyatakan jika di Malaysia, spesies ikan puyu boleh ditemui hampir di kebanyakan tempat di Semenanjung dan juga Sabah dan Sarawak. Ikan ini juga mampu untuk terus hidup dalam keadaan air yang minima dan mempunyai kadar survival yang tinggi selagi insangnya dalam keadaan lembab. Penulis blog yang zaman remaja duduk di kampung faham dimana pada musim kemarau, ikan puyu mampu menyembunyikan dirinya di dalam tanah atau dalam lumpur untuk kelangsungan hidup dan akan tinggal di dalam lumpur sehingga musim hujan datang. Ikan puyu mendiami sebahagian besar sistem perparitan dalam rangkaian atau lokasi natifnya. Dilaporkan ikan puyu banyak ditemui dalam habitat pelbagai jenis termasuk paya, rawa, tasik, terusan, kolam, lubang-lubang kecil, sawah padi, anak sungai dan saluran sungai utama. Walaupun habitatnya banyak tertumpu di kawasan tanah rendah, spesies ikan air tawar ini juga boleh hadir dalam sesetengah persekitaran payau di sesetengah kawasan. Semasa musim hujan lazimnya spesies puyu sering memasuki habitat di mana ia boleh terperangkap apabila air surut namun spesies ini mampu melakukan perjalanan di atas tanah untuk jarak beberapa ratus meter dengan syarat ia kekal lembap terutama di bahagian insang. Situasi ini berlaku bukan berdasarkan sifat asasnya, namun lebih kepada naluri untuk terus meneruskan kelangsungan hidup atau survival. Bagi penulis blog suka bela ikan puyu atau betok ini juga memiliki kemampuan untuk mengambil oksigen langsung dari udara. Apa pun ikan ini memiliki organ labirin (labyrinth organ) di kepalanya, yang memungkinkan hal itu berlaku. Alat ini sangat berguna khususnya ketika ikan mengalami kekeringan dan harus berpindah ke tempat lain yang masih berair. Apabila ia bergerak di atas tanah pergerakannya sebenarnya agak perlahan dan kaku kerana ia menyokong dirinya dengan sirip dan opercles dada, kedua-duanya agak tebal, duri khas yang mana ia disesuaikan sementara momentum ke hadapan hasil pergerakan sisi sirip kaudal dan posterior bahagian badan. Sebenarnya bagi spesies ikan puyu yang kebanyakannya mampu membesar sehingga panjang maksimum sekitar 12-25 cm dan jika dilihat, warna pada badannya mempunyai tona warna agak kehijauan dan belang vertikal dapat dilihat pada badannya walaupun tidak jelas ikan ini mempunyai sirip dorsal yang tajam serta operkulum yang tajam dan mampu membuat bukaan yang agak luas lantas memberikannya kelebihan untuk merangkak di daratan menerusi bukaan operkulum ini. Di teliti lanjut iaitu pada bahagian operkulum spesies ini ada terdapat tompokan berwarna hitam berhampiran dengan sirip pektoral. Apa pun sisik ikan puyu berbentuk ciliate scale. Spesies puyu ialah spesies maserba, iaitu makan apa sahaja termasuk daripada tumbuhan akuatik seperti alga. Ikan puyu mampu menjadi pemangsa kepada anak ikan atau ikan-ikan kecil selain menjadikan invertebrata akuatik dan molluska sebagai diet utamanya.


Tertarik dengan mitos dan terdengar orang tua-tua berpesan kebaikan membela Ikan Puyu Di Rumah sebagai satu yang selalu di lakukan. Didakwa ikan ini dapat menghalau hantu atau makhluk halus. Selain itu aktiviti ini ianya dapat menghalang perbuatan pukau dan sihir yang hendak ditujukan pada penghuni rumah. Dakwaan ini persoalan yang ramai ingin tahu sama ada apakah signifikan antara hantu, makhluk halus dengan Ikan Puyudan juga kenapa makhluk halus begitu takut sangat terhadap Ikan Puyu. Kepercayaan misteri yang selau ia dikaitkan dengan ikan Puyu seperti kaitan dimana 'Ikan Puyu dan perkara mistik tidak dapat dipisahkan ada di perkatakan sebagai suatu cerita turun-temurun dalam masyarakat tempatan tidak mengira bangsa. Keupayaan Ikan Puyu sebagai pelindung rumah ialah versi paling kerap didengar dalam masyarakat tempatan. Apa pun ada ramai yang suka membela Ikan Puyu bagi mengelakkan rumah mereka dimasuki pencuri yang menggunakan ilmu pukau. Dilaporkan juga mereka yang terikut-ikut akan kepercayaan itu bersandar kepada teori bahawa pukau tidak akan berkesan jika terdapat benda hidup di dalam rumah yang masih berjaga. Ikan puyu dikatakan sejenis 'Ikan yang tidak tidur malam' dan atas sebab itulah kehadirannya di dalam rumah dipercayai boleh membatalkan usaha penjahat yang ingin memukau penghuni sesebuah rumah. Apa yang lebih menguji akal logik akal adalah dimana ikan yang mampu hidup melebihi 24 jam di atas daratan itu dikatakan sebagai alat mainan yang digemari toyol dan orang bunian!, Dalam kisah lain dilihat yang ciri fizikal ikan yang mampu mencecah usia lima tahun itu juga dipercayai digeruni makhluk halus termasuk syaitan dan jin. Apa pun ujud duri tajam yang terdapat pada puyu dikatakan menyekat kekebalan makhluk tersebut untuk masuk ke dalam rumah manusia. Dalam dunia perdukunan ada kisahikan puyu turut menjadi medium memindahkan objek santau yang juga dihantar kepada seseorang. Santau yang diperoleh mangsa dipindahkan ke dalam badan puyu dan ada juga yang sudah menjadikan ikan puyu sebagai objek untuk menyantau orang lain. Bagaimanapun ada dakwaan Ikan Puyu tidak boleh dianggap sebagai pelindung mutlak kepada semua perkara ini kerana ia hanya asbab kepada ketentuan Allah. Hanya dengan izin Allah sahaja ikan itu mungkin benar boleh menjadi pendinding dan sesungguhnya ia adalah dari Allah jua. Jika Allah berkehendakkan seseorang itu jatuh sakit atau sihir tetap terkena kepadanya juga, biarlah dia membela beratus ribu ekor ikan puyu sekalipun, dia tidak mungkin dapat mengelak. Apa pun sebaik-baik pendinding adalah ayat-ayat Allah, dan jika jiwa kita tenang, Allah pasti melindungi kita dari musibah ilmu hitam dan gangguan syaitan.
 

Di Kedah pula di laporkan kisah 'Kail ikan puyu bukan petanda rakyat Kedah miskin' yang menjadi cerita viral. Selalu akan dilihat di mana ada sahaja aktiviti memancing ikan puyu yang dilakukan rakyat Kedah dimana ia tidak boleh dianggap sebagai indikator seperti kemiskinan kerana aktiviti itu dilakukan sebagai hobi secara turun-temurun. Pada penulis blog di Melaka juga dulu dan sekarang pun akan ada orang pergi memancing ikan puyu di kawasan sawah atau lubuk sebagai salah satu hobi. Menurut Menteri Besar Kedahdimana dia menjelaskan kepada media dimana aktiviti mengail ikan kerap dilakukan di kawasan tali air dan sawah padi sejak dahulu lagi kerana ia aktiviti kegemaran ramai terutama bagi penduduk kampung. Ada juga kemungkinan pemimpin yang lahir dalam keluarga mewah tidak dapat menghayati kehidupan tradisi rakyat Kedah yang menjadikan aktiviti mengail puyu sebagai aktiviti keluarga dan dijadikan bahan ejekkan. Aktiviti mengail ikan puyu bukan perkara baharu dimana ramai pendudk di Kedaj sejak kecil sudah mengail puyu untuk dimakan. Isu ini tidak pelik walaupun ada ikan laut dan udang di Kedah yang banyak dan murah tetapi ia adalah hobi mereka. Tambahan pula selalunya ikan puyu tidak dijual di pasar dimana kalau hendak makan kena mengail di parit dekat rumah sendiri. Ia bukan petanda rakyat hidup miskin sangat sebab ini aktiviti orang kampung. MB Kedah itu Muhammad Sanusi berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Mukhriz (Jitra-Pejuang) berkaitan tindakan penduduk yang terpaksa mengail ikan puyu untuk dimakan akibat kesempitan hidup di sebalik pengumuman pelaburan RM68.3 bilion ke Kedah. Apa pun selalunya indikator kemiskinan perlu dinilai berdasarkan kehidupan rakyat secara terperinci dan bukan dikaitkan dengan hobi. Dakwanya kalau nak tahu tahap kemiskinan maka boleh dilihat terperinci sama ada keluarga itu mampu bayar yuran sekolah atau langsung tidak bertukar pakaian sekolah, pakai kasut sekolah koyak sebab tak ada duit. Ada pemilik kereta mewah pun turun bendang pancing puyu dimana kalau kenal orang Kedah dimana itulah aktiviti petang penduduk. Semuga artikel dalam blog anim agro technology kali ini juga diharap bermanafaat kepada semua. Wasallam!!!...
IKAN PUYU...BERDURI BADANNYA....
IKAN YANG LASAK... BANYAK GUNA....
HALANG TOYOL...DI GORENG JUGA...
DALAM AKUARIUM...JANTAN BETINA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka, 
Malaysia.
(20 Jamadilakhir 1447H).

Friday, November 28, 2025

MENGKARONG - APA PENTINGNYA?

MENGKARONG 
adalah nama sejenis binatang seperti cicak tetapi lebih besar dan biasanya berwarna hijau, perang atau kelabu serta bersisik badannya dalam famili Scincidaeiaitu dibawah order Squamata dimana dilaporkan ada terdapat lebih 1,200 jenis spesies mengkarung di seluruh dunia. Bagi penulis blog yang selalu membbuat lawatan ke kawasan kebun memang sering jumpa haiwan mengkarong ini diman dikalangan umum ia juga di panggil sebagai mengkarung, bengkarung atau cengkarung (skink). Apa pun di laporkan haiwan ini hanya aktif waktu tengahari sahaja dimana ia juga  kebanyakannya adalah haiwan diurnal (aktif pada siang hari). Dlam kajian didakwa ada sesetengah spesies mengkarung berdarah hijau. Ramai terkejut apabila mengkarung ini sering keliru dengan ular kerana haiwan ini mempunyai leher yang sangat pendek, kaki kecil dan usul badan seperti ular. Ada juga dakwa jika mengkarung kelihatan seperti biawak sejati terutama anggota badannya dan cara ia bergerak dan cara mendapatkan makanannya. Apa pun jika diteliti dimana fakta kebanyakan spesies mengkarong memang tidak mempunyai leher yang jelas dimana kakinya agak kecil. Tengkorak pada mengkarung dilindungi oleh tulang yang besar yang mana ia biasanya dipadankan dengan bentuk dan saiz. Apa pun ada spesis yang cara pergerakan mereka menyerupai ular yang lebih banyak daripada kadal dengan anggota badan haiwan lain yang maju. S Lazimnya kebanyakan spesies mengkarung mempunyai panjang, ekor tirus yang boleh diputusan dan ini digunakan jika ada pemangsa menyerangnya (sama seperti cicak juga). Kemudian spesis ini akan mengeluarkan semula bahagian ekor yang tercabut tersebut walaupun bentuknya tidak sempurna kelihatan cacat. Ukuran saiz mengkarung umumnya kecil bergantung kepada spesis. Artikel pagi Isnin ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai apakah dia haiwan mengkarong sebagai baha bacaan dan rujukkan semua.


Di 
Malaysia haiwan mengkarung adalah sejenis reptilia bersisik yang mirip cicak tetapi biasanya lebih besar dengan warna yang boleh berubah-ubah seperti asalnya ia berwarna hijau dan boleh bertukar kepada warna perang atau kelabu disesuaikan dengan warna habitat dia berada. Binatang ini hanya akan dilihat aktif pada waktu siang sahaja dan tetapi ia kadangkala dikelirukan juga dengan haiwan ular kerana mempunyai badan yang panjang, leher pendek dan kaki kecil dan penulis blog sering terkejut berundir jika terserempak dengannya. Ini kerana dilihat yang bentuk badan akan boleh kelihat seakan seperti ular, cicak dan biawak kecil sahaja dalam rimbunan daun di kawasan semaj. Bagaimana pun ketakutan akan hilang bila ia berkaki dan mempunyai ukuran leher pendek dan berkaki empay dengan badan yang boleh memanjang. Apa pun sebenarnya dilihat ukuran badannya adalah ia lebih besar daripada ukuran baiwan cicak biasa. Paling unik adalah ciri dimana mengkarong boleh berubag warna bergantung kepada persekitaran seperti hijau, perang, atau kelabu. Sebagai sejenis haiwan uang aktif pada waktu tengah hari dan kebanyakannya adalah haiwan diurnal (aktif pada siang hari sahaja). Haiwan ini ada terdapat spesies yang berwarna hijau, seperti sesetengah spesies di Asia Selatan dan Tenggara. Apa pun asasnya dimana mengkarung ialah sejenis reptilia yang sering keliru dengan cicak besar atau ular kecil. Terdapat banyak jenis mengkarung, tetapi salah satunya ialah mengkarung rumput gangsa (Eutropis macularia) yang terdapat di Asia Selatan dan Tenggara. Ciri-ciri mengkarung ini dimana bentuk badan seperti cicak atau ular yang biasanya berwarna hijau, perang atau kelabu serta ia aktif pada waktu tengah hari. Contohnya adalah seperti jenis mengkarung rumput gangsa (Eutropis macularia) dan ada juga spesies lain seperti mengkarung hutan berbintik.


Mengkarong mempunyai habitat dan suka hidup di kawasan tanah basah atau lembab dengan banyak tumbuhan dan sumber makanan. Apa yang saya perhatikan mengenai taksonomi mengkarong, ia terbahagi kepada 3 bahagian iaitu  Bahagian Kepala (Caput) yang terdiri dari mata, lubang hidung dan telingga, Bahagian Badan (truncus) yang terdiri dari telingga hingga kloaka dan yang terakhir iaitu Bahagian Ekor (cauda) yang memiliki bentuk bulat meruncing ke ujung (Sila lihat rajah sebelah). Kajian menunjukkan annggaran panjang mengkarong sekitar 20 - 22 cm dimana 60% daripada panjang badan terdiri daripada bahagian ekor. Mengkarong juga mempunyai sepasang KAKI iaitu anggota depan (extrimitas anterior) dan sepasang KAKI anggota belakang (extrimitas posterior)  dimana masing-masing mempunyai lima jari dan kuku-kuku yang sesuai untuk berlari, mencengkam untuk menanjat pokok. Haiwan ini yang mempunyai saiz badan relatifnya sederhana dan ini mudah ia bergerak dicelah-celah belukar, memanjat pokok dan berlari dengan pantas. Jika diteliti lagi, mengkarong sebenarnya mempunyai lubang telinga luar dan juga kelopak mata yang dapat dibuka tutup (Macam manusia juga)Kebanyakan haiwan mengkarong membiak dengan bertelur (ovipar) walau pun ada spesis yang melahirkan anak (vivipar). Agak pelik juga kerana daripada lebih 40 spesis mengkarong, terdapat beberapa spesis yang boleh ianya akan membentuk kembali ekornya yang terputus dengan cepat seperti ekor cicak. Telur mengkarong diletakan dalam sarang atau atas tanah seperti telur ayam bersaiz kecil dengan kulitnya putih krim sebelum ia menetas. Telur ini dihasilkan selepas proses mengawan diantara mengkarong jantan dengan mengkarong betina yang dewasa. Mengkarong jantan sering mempunyai teritori kawasan sendiri dan akan bertarong dengan mengkarong jantan lain untuk mempertahankan kawasannya tetapi pertarungan lazimnya tidak lama. Kehebatan mengkarong selain daripada berjalan dan berlari ia juga mampu memanjat pokok dengan pantas setinggi 8 - 10 meter untuk mencari makanan dan dia boleh menyelamatkan diri dari serangan musuh. Antara musuhnya adalah seperti ular, biawak, burung dan beberapa haiwan lain yang memakan mengkarong. Terdapat setengah spesis seperti jenis bunglon yang dapat berganti warna sesuai keadaan keliling.


Menarik dalam portal hmetro.com bertajuk 'Mengkarung bukan ular!' untuk di tulis semula dimana memang ramai kata yang rupa mengkarung tanpa kaki dilihat seperti ular. Apa pun dari segi rupa, badan bersisik, menjalar untuk bergerak dan berwarna gelap, tidak dinafikan ramai yang 'tertipu' dengan persamaan yang dimiliki mengkarung Eropah tanpa kaki dengan ular. Keunikan spesis mengkarung ini yang turut dikenali sebagai 'European Glass Lizard' dan 'Sheltopusik' ini kerana memiliki rupa seakan-akan seekor ular. Haiwn jens ini sebanarnya ia bukan cacat, sebaliknya melalui proses evolusi yang menyebabkan ia kehilangan kaki bagi mempercepatkan pergerakan masuk dalam pasir dan tanah lembut untuk menyorok daripada pemangsa dan berlindung dari cuaca buruk. Mengkarung ini masih sangat jarang ditemui di negara ini dan pertama kali diimport sekitar setahun yang lalu dimana masa itu tidak lebih 20 mengkarung jenis ini boleh ditemui di negara ini. Jadi, tidak hairan masih ramai yang masih tidak mengenali spesies mengkarung tanpa kaki dan beranggapan ia adalah ular bagi yang pertama kali melihatnya. Ada kalangan netizen takjub apabila melihat satu video seseorang yang bersama mengkarung tanpa kaki di media sosial kerana mereka belum pernah melihat dan mengetahui kewujudan haiwan jenis itu. Ada segelintir netizen pula agak geli apabila melihat mengkarung ini yang kelihatan seakan-akan seekor ular dan tidak kurang juga yang menghantar mesej untuk membeli mengkarung ini kerana tertarik dengan video tersebut. Apa pun spesis mengkarung tanpa kaki ini dibeli dari  pemilik kedai haiwan peliharaan di ibu kota untuk menambah koleksi haiwan itu dari pelbagai negara. Mengkarung ini didakwa ia adalah hasil daripada biak baka dalam kurungan dan bukan ditangkap di hutan dimana perbezaan ketara antara mengkarung ini dengan mengkarung biasa ialah bahagian kaki depan dan belakang untuk bergerak. Oleh kerana spesis ini ia tidak mempunyai kaki, mengkarung ini perlu menjalar seperti ular untuk bergerak. Pergerakan mengkarung ini tidak terlalu cepat dan tidak terlalu lambat. Selain itu, ia tidak boleh memanjat pokok atau dahan kayu seperti spesies mengkarung yang lain. Aspek penjagaan ianya tidak banyak beza dengan mengkarung lain iaitu memerlukan suhu yang stabil sekitar 27 hingga 28 darjah Celsius dan sedikit sejuk pada sebelah malam iaitu sekitar 25 darjah Celsius. Ia perlukan set lampu ultra ungu (UVB) dan lampu panas bagi memastikan haiwan ini mendapat haba mencukupi bagi membantu proses penghadaman. Makanan di berikan serangga seperti cengkerik dan ulat roti dimana selain itu, haiwan ini turut makan daging dan makanan kucing atau anjing. Selalunya setiap dua hari sekali diperiksa keadaan fizikal mengkarung peliharaannya supaya sentiasa dalam keadaan baik. Air minuman juga ditukar dan ditambah serangga dalam bekas makanan. Bagi memastikan kelembapan dalam kandang sentiasa stabil, saya menyembur air dalam kandang setiap dua hari sekali. Dibubuh alas ataupun 'bedding' diganti dengan yang baharu setiap sebulan sekali. Haiwan reptilia ini memiliki sifat ingin tahu yang tinggi dan tidak malu berinteraksi dengan penjaganya. Apabila dipegang, ia agak tenang dan tidak menunjukkan reaksi terancam atau cuba menggigit. Apa pun sesiapa yang melihat haiwan ini bergerak dan dapat berinteraksi serta memahami karakternya yang unik ini dengan lebih dekat juga memberikan kepuasan peemilik dan peminatnya. 
Semuga tulisan artikel ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
HAIWAN MENGKARONG...APA BENDA...
BERTUKAR WARNA... SESUAI DISANA...
MEMAKAN SERANGGA... KECIL SAHAJA...
KAWASAN LEMBAB...DISITU DIA SUKA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandaraya Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(4 Jamadilakhir 1447H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...