Support My Blog

Saturday, December 13, 2025

KUTU AIR DAN FAKTA PENTING

KUTU AIR
merupakan perkataan yang mempunyai pelbagai makna digunakan di Malaysia, Brunei dan Indonesia. Dari beberapa rujukan yang penulis blog dapati, perkataan 'Kutu Air' ini mempunyai beberapa makna. Masaalah serangan atau kes Kutu Air (Tinea Pedis) ialah satu jenis jangkitan kulat pada kulit kaki terutamanya di celah jari yang mana ia boleh juga menyebabkan gatal, kemerahan, mengelupas, dan rasa pedih atau terbakar yang disebabkan oleh patogen berada di persekitaran lembap dan hangat yang digemari kulat seperti di kolam renang atau bilik mandi. Ia menular melalui sentuhan langsung atau benda tercemar (handuk, kasut) dan boleh merebak jika tidak dirawat. Punca utama serangan kulat iaitu terutamanya dermatophytes yang membiak dalam keadaan lembap dan panas. Apa pun risiko jika kaki berpeluh, jarang tukar stokin, pakai kasut tertutup ketat dan berjalan tanpa alas kaki di tempat awam (bilik mandi awam, kolam) menjadi punca serangan. Apa pun simptom biasa dihadapi adaah rasa gatal yang kuat di celah jari kaki dimana kulit kaki akan kemerahan, mengelupas, kering, atau pecah-pecah. Ada juga rasa pedih atau terbakar dimana kemudian ia boleh jadi lepuhan kecil. Apa pun cara penularan adalah melalui sentuhan kulit ke kulit dengan orang yang dijangkiti atau berlaku sentuhan dengan objek tercemar seperti:Handuk, sprei, pakaian, kasut, stokin.  Lantai bilik mandi atau kolam renang. Sebaiknya cara dalam mengelak dan lakukan rawatan dengan mempastikan kaki sentiasa kering dan bersih. Amalkan menukar stokin selalu dan pakai kasut yang longgar gunakan ubat anti-kulat seperti bahan krim atau bedak). Disyorkan untuk mendapatkan rawatan doktor jika teruk atau tidak sembuh, kerana ia mudah kambuh dan boleh merebak. Dalam kes lain sebenarnya istilah KUTU AIR ini. Pertama adalah ia satu sebutan awam bagi sejumlah krustasea kecil penghuni air sebagai hidupan bukan serangga dan tidak hidup sebagai sejenis parasit sama seperti jenis banyak kutu yang hidup di luar air. Semasa belajar di universiti dulu penulis ada juga diberitahu secara taksonomi, haiwan yang disebut kutu air termasuk dalam kumpulan atau pun genera Daphnia (iaitu sejenis hidupan paling umum), Cyclops, Bosmina dan Diaptomus. Kutu air sebenarnya merupakan sebahagian hidupan dari kumpulan Zooplankton yang terdapat didalam air. Hidupan ini adalah merupakan sumber makanan kepada hidupan air yang lain seperti untuk benih udang, ikan dan sebagainya. Kutu air berukuran panjang kurang dari setengah milimeter dan ianya menjadikan sumber makanannya adalah daripada berbagai fitoplankton dan juga sisa-sisa makanan haiwan lainnya (detritus). Ia agak sukar dilihat dengan mata kasar tetapi boleh dilihat dengan jelas dengan menggunakan alat khusus seperti mikroskop. Terdapat banyak bentuk kutu air yang dilihat melalui alat mikroskop ini dan boleh dikenalpasti namanya. Penulis membuat beberapa rujukan untuk menulis rencana ini seperti daripada buku diperpustakaan dan juga nota kursus. Artikel petang Jumaat ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai fakta penting tentang kutu air untuk dirujuk sebagai satu daripada bahan rujukkan semua.


Kepentingan Kutu Air memang perlu di kaji akan kemampuannya dalam meningkatkan kelangsungan hidup bagi jenis hidupan dalam akuakultur. Bagi penulis blog percaya jika kutu air penting wujud sebagai makanan akuakultur dimana ia akan memegang satu peranan yang penting dalam pelbagai aspek terutamanya untuk spesies ikan seperti ikan sturgeon, salmon, ikan Keli Eksotika dan juga bagi kebanyakan ikan juvana yang lain sebabnya jika tidak maka apa yang berlaku adalah kadar kelangsungan hidup hidupan ikan ini akan sangat rendah. Apa pun dalam industri akuakultur dimana selain ikan yang boleh dimakan dimana industri ikan hiasan seperti ikan emas juga mesti diberi makan kutu air sebabnya jika tidak kesannua ikan ini mudah mengalami senak. Kutu air adalah salah salah stu sumber makanan ternakan dan akuakultur yang baik. Kajian saintis mendapati dimana kehadirannya dimana ia tidak mencemari air, tidak terkena serangan parasit dan kaya dengan zat-zat penting seperti zat protein, lemak, gula, Tirosin, Tryptophan, Arginin, Histidine, Sistin dan Metionin, serta mengandungi vitamin dan mineral lainnya. Nilai pemakanan kutu air lebih tinggi daripada tepung ikan. Dalam kes ini keberadaan kutu air memang suatu perkara yang 'Tidak Boleh Diganti' apabila sebenarnya kutu air adalah ia sebagai makanan akuakultur memainkan peranan yang tidak dapat digantikan dalam banyak aspek terutamanya bagi jenis ikan berharga tinggi. Apa pun dilaporkan dimana kutu air juga merupakan salah satu organisma model yang digunakan dalam makmal untuk ujian alam sekitar dan didalam menjalankan beberapa penyelidikan pertumbuhan dan pembangunan haiwan. Dilaporkan jika semua keadaan persekitan dan syarat penyelenggaraan kutu air adalah kriteria penting untuk menjamin kebolehpercayaan data eksperimen. Lazimnya proses pertumbuhan kutu air bergantung kepada pemakanan bakteria dan mikroorganisma kecil dalam air. Kajian mendapati jika keadaan kualiti air yang diternak perlu kaya dengan bahan organik dan juga hidupan seperti jenis  mikroorganisma kecil untuk iNy memastikan pertumbuhan kutu air berjalan dengan lancar dan populasi yang banyak dan berterusan. Dalam kajian pakar dari luar negara dimana amalan mereka yang telah menerapkan penggunaan air sisa dalam penternakan kutu air iaitu seperti air sisa anaerob yang dihasilkan oleh ladang ternakan babi. Air sisa semacam ini mempunyai kandungan bahan organik yang tinggi terutamanya air kencing dan najis pada fasa anaerob awal, yang sangat sesuai sebagai substrat untuk pembiakan kutu air. Kalangan pakar-pakar menyatakan bahawa dalam pengurusan air sisa ladang ternakan babi, penggunaan air kencing dan najis babi pada fasa anaerob awal dilaporkan ia akan dapat meningkatkan kecekapan penggunaan air sisa, mengurangkan beban pengurusan air sisa pada fasa akhir, dan sekaligus meningkatkan masa tahan hidraulik sistem pengurusan air sisa secara keseluruhan. Apa pun dengan pengurangan beban air, kos rawatan lanjutan seperti unit aerasi dan penguraian lumpur juga dapat dikurangkan. 
Para pakar luar negara telah menguji kutu air yang dibesarkan menggunakan air sisa dan tidak menemui masalah akumulasi logam berat atau sisa ubat, malahan dalam penternakan benih ikan juga tidak ada akumulasi logam berat atau masalah parasit ikan yang berkaitan. Dilaporkan dengan penggunaan semula air sisa untuk membudidayakan kutu air menjadi kunci untuk memelihara persekitaran yang mesra.


Ilmu dan kepakaran akan sains mengenai kutu air agak jarang di minati oleh orang awam. Di Malaysia masih kurang saintis yang pakar dalam bidang ini dimana mereka berada di beberapa buah universiti, jabatan kerajaan dan juga syarikat swasta. Teknologi penternakan dan mengenalpasti amalan teknologi ini masih kurang untuk mencapai tahap maju. Diantaranya dimana sebenarnya kutu air ini boleh diternak secara komersil untuk industri akuakultur di Malaysia. Seperti para diatas dimana s
elain daripada teknologi atau pun cara penternakan menggunakan air sisa dimana ada juga sebahagian saintis dalam negara maji akan mereka juga akan mempraktikkan penternakan kutu air di bawah mod dalaman yang tepat. Kaedah ini melibatkan penternakan dalam air hijau dan penternakan menggunakan yis atau spirulina secara berasingan. Ini adalah kerana keadaan kebersihan kutu air dalam kolam luar tidak dapat dipastikan. Bagaimana pun dilaporkan dimana sistem penternakan menggunakan yis atau bahan spirulina secara berasingan juga dapat menyebabkan pertumbuhan kutu air yang tidak terkawal dimana cara ini juga di laporkan ia memerlukan aktiviti pembersihan berkala yang melibatkan kos dan masa yang banyak. Bahan Yis sebagai sejenis kulat unisel bukanlah unit klasifikasi filogenetik apabila dilaporkan yang ia merupakan istilah umum untuk beberapa keluarga kulat unisel seperti Ascomycetes, Basidiomycetes dan lain-lain. Secara umumnya dimana istilah ini merujuk kepada pelbagai jenis kulat unisel yang mampu menapai gula dan boleh digunakan dalam penghasilan minuman beralkohol. Yis mengandungi protein, vitamin, dan bahan-bahan aktif biologi lain. Hasil kajian mendapati bahawa kutu air tidak boleh menggunakan alga sebagai makanan secara langsung dan oleh itu maka perlu menambah yis untuk membantu dalam pencernaan makanan alga. Pakar juga ada cuba untuk mereka menggunakan serbuk yis dan alga kecil untuk mencapai penternakan kutu air dalam skala besar. Yis juga dilaporkan ia mempunyai nilai pemakanan yang serupa dengan alga spiral dan kos penternakan yang rendah iaitu dengan kitar hayat yang pendek dan akan menjadikan ianya satu teknologi penternakan dalam skala besar matang. Pakar menggunakan campuran yis selenium dan alga spiral dalam nisbah yang ditentukan, dengan mengawal kandungan selenium, untuk mendapatkan makanan khas yis selenium untuk penternakan kutu air. Apa pun dengan memberi makan kutu air yang diternak dengan makanan yis selenium dan spirulina, ia dapat digunakan sebagai makanan untuk membantu penternakan produk akuakultur yang bernilai tinggi dari udang, sambil membudidayakan kutu air yang bersih dan sihat untuk digunakan sebagai model haiwan dalam penyelidikan saintifik di makmal. Melalui kajian, makanan yis selenium dan spirulina dapat membantu penternakan kutu air yang memiliki reproduktiviti tinggi, nilai pemakanan tinggi, dan ketahanan yang kuat terhadap keadaan yang mencabar. Cara operasi sebenar adalah dengan mencampurkan spirulina segar dengan serbuk yis selenium dalam nisbah yang sesuai, dengan cadangan kandungan selenium dalam serbuk yis antara 1mg hingga 2.5mg/g. Kemudian, tambahkan jumlah air paip semalaman yang mencukupi, iaitu antara 0.8 hingga 1.2L, untuk membentuk larutan suspensi. Akhirnya, pastikan kepekatan selenium adalah antara 0.03 hingga 0.05ug/ml, sementara spirulina adalah antara 0.03 hingga 0.05g/ml. bahan larutan suspensi perlu didiamkan selama 0.8 hingga 1.2 jam sebelum boleh ditambahkan kepada kutu air untuk penanaman. Selepas itu, beri makan sekali setiap 2 hari. Apa pun hasil kajisn dengan kaedah ini maka penternak perlu memantau kadar kelangsungan hidup dan aspek seperti kadar kelangsungan hidup embrio kutu air pada masanya. Apa pun berbanding dengan kutu air yang diberi makan di dalam kolam air, kaedah ini dapat meningkatkan kadar kelangsungan hidup sebanyak 10-15% dan kadar embrio yang hidup sebanyak 18-23% dimana ia dianggap berjaya.

Dalam kes kedua, Kutu Air adalah juga dimaksudkan dengan satu penyakit kulit yang sering menyerang celah jari kaki atau tangan (Sila lihat foto disebelah). Penulis sendiri pernah dahulu ada juga beberapa kali kena serangan kutu Air dicelah-celah kaki. Teringat kali paling akhir pada bulan Mei 2014 semasa melancong ke Eropah selama 10 hari. Ketika di London terpaksa mencari ubat untuk rawatan kutu air yang juga dinamakan sebagai 'Athlete foot' di London. Penulis dan ahli keluarga yang sentiasa berjalan di Bandaraya Prague (Republic Chec), London, Paris dan Amsterdam dalam musim bunga dengan kasut kurang sesuai menyebabkan berlaku jangkitan kulat air. Memang siksa semasa hendak berjalan akibat masaalah ini selain daripada kaki yang melecet. Salah satu punca serangan k
utu air adalah akibat jangkitan sejenis kulat yang bernama  Trichophyton rubum. Kulat ini sering selalunya menyerang di celah-celah jari kaki, tangan, kuku tangan ataupun kuku jari. Kalau sering pakai kasut dan berpeloh dalam stokin akan membolehkan kulat ini akan membiak dengan cepat. Terdapat laporan dimana pada kes lain kulat ini juga menyerang pada muka mahu pun pada bahagian kulit kepala. Kulat trichophyton akan semakin tersebar apabila rasa gatal yang dirasakan terus di garu-garu dan ianya luka.  Cara  menghindari terjadinya kutu air pada kaki sebaiknya terlebih dahulu menjaga kebersihan pada diri kita. Sebaiknya cuba usahakan untuk tidak memakai sandal atau kasut yang lembab atau basah kerana ia biasanya menyebabkan kutu air sering membiak di lokasi tersebut. Ketika mandi disyorkan agar anda mengelakkan bertukar pakai tuala yang telah ada kulat air kerana cara ini boleh mengakibatkan jangkitan kulat pada kulit kita dan badan akan terasa gatal-gatal. Jika kutu air sudah menyerang kita atau hinggap pada kulit kita sebaiknya mesti cepat dirawat. Gunakan ubat kutu air banyak didapat di farmasi yang berupa sapuan atau pun berupa tablet untuk dimakan. Cara menggunakan sapuan alcohol swap kemudian disapu dengan ubat anti-fungal mampu menawat masaalah kutu air. Jikaperlu sebaiknya sapu ubat pada kawasan yang terasa gatal atau yang terkena kutu air. Kalau ambil ubat jenis tablet dimasukan mulut dan minum air seperti aturan dinyatakan. Kalau gatal tidak hilang maka sebaiknya berjumpa doktor perubatan diklinik atau hospital untuk rawatan lanjut.  Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
KUTU AIR...IA ADA DUA MAKNA....
SAYUNYA IA...PENYAKIT KULIT ...
HIDUPAN KECIL..DALAM AIR ADA...
MEMBACA ARTIKEL ,...JADI SUKA...


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandr Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(16 Jamadilakhir 1447H).

Friday, December 12, 2025

IKAN SEPAT DAN FAKTA PENTING

IKAN SEPAT
adalah sejenis ikan air tawar yang popular di Malaysia, dikenali kerana rasanya yang enak untuk dimakan. Apa pyang penulis blog tahu dimana i
kan sepat mempunyai beberapa spesies yang popular iaitu Jenis Sepat Siam (Trichopodus pectoralis), Jenis Sepat Rawa (Trichopodus trichopterus), Jenis Sepat Mutiara (Trichopodus leerii) dan Jenis Sepat Kecil (Trichopodus microlepis). Kalangan orang 
kampong mereka lebih kenal dengan nama seperti Sepat Siam, Sepat Padi, Sepat Ronggeng, Sepat Biru, Sepat Sapek, Sepat Benua dan beberapa jenis lagi yang ia sering dimasak goreng atau dalam masakan pelbagai jenis lauk. Bagi penulis blog paling suka membeli dan makan ikan sepat masin yang selalunya diperbuat daripada Sepat Siam. Ada pula kalangan orang yang berminat untuk menjadikan ikan sepat sebagai jenis ikan hiasan diletakkan didalam akuarium kerana siripnya yang cantik dan selalu sifatnya yang mudah dipelihara dimana ia mampu bernafas udara melalui organ khusus. Sebenarnya ikan sepat cirinya hidup didalam habitat di air tenang seperti sawah padi, paya, kolam dan tasik. Ikan sepat tergolong dalam kumpulan ikan Anabantoidei (ikan labirin) yang bermaksud ia boleh bernafas udara terus dari atmosfera menggunakan sejensi organ 'labirin' dimana ianya akan membolehkan agar dapat bertahan dalam air yang kekurangan oksigen dalam masa lama. Apa pun di Malaysia dimana selain sumber makanan, ia juga dilihat sangat popular sebagai ikan hiasan kerana warnanya yang menarik dan mudah dijaga didalam akuarium dan ada di jual di kedai tertentu. Bagi penulis blog yang berminat dengan ikan sepat mendapati ikan sepat adalah ikan air tawar serbaguna yang menjadi kegemaran ramai di gunakan sama ada untuk lauk atau awbagai ikan hiasan yang lincah. Ikan Sepat merupakan sejenis ikan air tawar yang mudah didapati dikawasan sungai, anak sungai, tasik, kolam, lubuk dan sebagainya sama ada di kawasan air mengalir atau air statik yang ada di Malaysia. Apa pun bentuk ikan sepat lazimnya ia berbentuk pipih dengan ia juga mempunyai mulut yang kecil di hadapannya. Ikan ini mempunyai sepasang sesungut panjang dan beberapa sirip di bahagian sisi, di atas serta bawahnya yang jelas kelihatan. Apa pun ikan ini mempunyai sisik nipis yang bersusun senget dengan warna gelap dan agak keras. Bagi spesis tertentu ada terdapat dua titik hitam atau 'black dot' sama ada ia pada bahagian tengah badan atau bahagian belakang badan di kedua-dua belah. Titik ini merupakan tanda paling mudah untuk mengenali ikan sepat dalam air. Struktur dalaman organ ikan sepat seperti juga jenis-jenis ikan Gourami dan ikan haruan atau jenis ikan puyu mempunyai labyrinth di ruang insangnya yang membolehkan ikan ini hidup walaupun di kawasan air yang kurang oksigen. DI kampong penulis blog iaitu Skim Sawah Ring ikan ini banyak terdapat dan juga dalam tali air sawah walaupun kerja pembajakan tanah serta penggunaan racun minima dan air sawah dikeringkan pada setiap musim. Artikel tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan fakta mengenai ikan sepat sebagai bahan rujukkan semua.


Sebenarnya 
didalam habitat semulajadi selalunya ikan sepat akan makan lumut, tumbuhan air dan anak-anak ikan kecil yang boleh dimasukkan ke dalam mulutnya yang kecil. Ikan sepat adalah ikan omnivora yang makan tumbuhan (mikroalga) dan haiwan kecil (serangga air, cacing, jentik nyamuk, kutu air) dan juga dilaporkan ia 'detritus'. Ada juga pengusaha yang menternak ikan sepat secara komersil dengan diberikan jenis makanan ikan komersil atau akan memberikan makanan buatan seperti pelet alga, cacing kering beku, udang air garam (brine shrimp) dan makanan hidup seperti jentik nyamuk dan kutu air untuk nutrisi seimbang dan antibodi kuat. Menurut kajian di laporkan sebenarnya jenis makanan semulajadi di habitat liarnya ia memakan mikroalga iaitu sejenis tumbuhan mikroskopik yang menjadi sumber utama makanannya didalam air. Makan seperti serangga air dan jenis jentik-jentik oleh nyamuk adalah makanan sumber protein penting. Ia jya memakan jenis cacing halus dan juga kutu air (Daphnia) dalam air yang merupakan sejenis makanan hidup yang kaya nutrisi. Ikan sepat suka juga makan 'Detritus' iaitu sejenis bahan organik reput yang terdapat di dasar kawasan perairan. Makanan jentik-jentik nyamok adalah dikaji ia sangat bagus untuk anak ikan kerana mengendungi khasiat protein tinggi dan mudah dimakan. Pemberian jenis makanan komersial seperti produk pelet makanan ikan yang berasaskan alga (flake food) juga boleh digunakan untuk menternak ikan sepat. Pembaca blog perlu tahu jika amat penting untuk dapat memberikan gabungan makanan hidup dan kering untuk membina imuniti ikan sepat yang kuat terutamanya jika suka menternak jenis Ikan Sepat Siam. Perlu diketahui fakta bagaimana selalunya ikan betina akan bertelur di bawah buih-buih putih di permukaan air yang tenang di mana ikan sepat jantan akan menjaga telur-telur tersebut sambil ia kemudian akan mempersenyawakannya secara berperingkat. Setelah menetas lazimnya anak ikan sepat akan diasuh oleh sepat jantan sehingga anak ikan tersebut mampu mencari makan sendiri. Selalunya dimana ikan ini hidup secara berkumpulan dan akan timbul dipermukaan air untuk menyedut udara dan jika lokasi ikan sepat sangat padat maka akan dilihat ada banyak kelihatan ikan dari permukaan air. Apa pun walau pun ikan sepat tahan di lubuk yang kurang oksigen akan tetapi ikan ini mudah mabuk serta cepat mati apabila di luar dari air selepas ditangkap.


Ikan sepat kalau dulu hanya di minati oleh orang kampong dan di jual dengan harga murah sudah berubah apaabila harga ikan sepat semakin mahal. Harga ikan sepat sangat bervariasi bergantung jenisnya (sepat hidup, sepat kering, sepat masin), ukuran saiz dan tempat lokasi jualan akan tetapi apa yang penulis blog tinjau secara umumnya dimana harga ikan sepat kering boleh dapat sekitar RM7-RM10 untuk pek kecil (100 - 200g) atau RM19-RM20 untuk 250g, manakala ikan sepat hidup di pasaran segar mungkin sekitar RM13 sekilo (jika beli borong atau beli yang segar). Dalam tinjauan lain di laporkan harga purata ikan sepat kering iaitu purata RM7.15 (80g) hingga RM19.72 (250g). Bagi jenis Ikan Sepat Masin dijual dengan purata harga RM10 (100g) hingga RM20 (1kg) untuk jenis premium (sepat benua). Ada juga kajian menunjukkan dimana bagi harga Ikan Sepat Hidup (Fresh) iaitu sekitar RM13/kg (di Taiping, Perak). Dalam pada itu harga bagi Ikan Sepat Hiasan (dalan Aquarium selalunya di jual pada harga bermula dari RM3.60 seekor (bagi saiz kecil). Faktor yang mempengaruhi atau menentukan akan harga adalah ia ditetukan dari jenisnya, status hidup, jenis masin, jenis kering atau jenis ikan hiasan dimana selalunya ikan sepat yang bersaiz besar akan menjadi lebih mahal. Kajian penulis blog juga mendapati jika harga ikan sepat benua (jenis kering) lebih mahal daripada ikan sepat biasa. Kini selain daripada boleh membeli ikan sepat secara on-line di Shopee atau Lazada dimana ia di jual di pasar tani, pasa malam, pasar tamu dan juga pasaraya serta banyak kedai runcit terutama jenis ikan sepat kering. Dalam portal hmetro.com di laporkan kisah bagaimana 'Rezeki Pemburu Sepat' dimana dari Kuala Terengganu pabila tiba musim banjir yang melanda negeri ini memberi hasil lumayan kepada pemburu sepat apabila ikan itu mendapat permintaan tinggi ketika musim tengkujuh. Harga antara RM4 dan RM8 sekilogram menjadikan ikan sepat dan ikat darat lain menjadi menu utama penduduk di sini. Hasil dari tinjauan Harian Metro ke kawasan banjir di beberapa lokasi daerah ini mendapati ramai penduduk setempat sanggup masuk ke dalam parit menahan pukat dan menjala sepat bagi memenuhi permintaan pelanggan. Bagi penduduk kampong bernama Fidarus Alias (20) dakwa musim banjir yang melanda kawasan daerah ini membuatkan penduduk kampung duduk di rumah dan malas ke pasar untuk membeli ikan laut. Dia dakwa dimana sejak hujan melanda beberapa hari lalu dan di kawasan parit kampung dipenuhi air hujan sekali gus menjadi tempat ikan sepat ‘bermain’. Dia mengambil peluang itu untuk menjala ikan sepat dan haruan bagi meraih pendapatan sampingan keluarganya dimana pada kebiasaannya didalam keluarga menghabiskan lebih RM10 untuk membeli barang mentah di pasar, namun kini tidak lagi kerana ramai adik beradik gemarkan ikan darat yang segar.


Menarik mendapatkan fakta menarik tentang kehebatan khasiat ikan sepat dimana ia di laporkan amat
 kaya nutrisi seperti Omega-3, protein, vitamin B12, zat besi dan fosforan yang memberikan khasiat untuk meningkatkan fungsi otak (daya ingat, konsentrasi), menjaga kesehatan jantung (kurangi kolesterol jahat), memperkuat sistem imun (lawan infeksi), serta mendukung pertumbuhan dan perbaikan jaringan tubuh. Kandungan fosfornya juga baik untuk tulang, gigi, dan metabolisme, sementara lemaknya adalah sumber energi penting. Kajian mendapati jika khasiat utama bagi ikan sepat baik untuk otak dan menguatkan memori apabila zat seperti  Omega-3 dan zat protein penting untuk perkembangan sel otak yang boleh membantu kalangan para belajar untuk dapat ianya meningkatkan tahap konsentrasi dan memperkuatkan lagi akan daya ingat seseorang. Kajian lain menyatakan jika ikan sepat akan menjaga organ jantung menjadi lebih sihat sebab bahan asid lemak sihat (Omega-3) yang ada didalam ikan sepat akan dapat membantu menurunkan bahan seperti kolesterol LDL ('jahat'). Ikan sepat dilaporkan akan bantu dalam meningkatkan daya Tahan Tubuh apabila zat seperti vitamin B12, D dan zat besi meningkatkan imunyii seseorang dan akan membuatkan tubuhbadan lebih kuat dalam melawan penyakit dan tidak mudah lelah. Seterusnya khasiat ikan sepat di laporkan ia membantu proses tumbesaran dan juga aktiviti perbaikan sel sihat sebab ujud sejenis protein berkualiti tinggi mendukung pertumbuhan otot dan perbaikan sel-sel yang rosak. Makan ikan sepat akan menjaga kesihatan tulang dan kesihatan gigi bi[la zat fosforan (P) yang tinggi penting untuk menjaga gigi, gusi dan penyerapan kalsium. Kandungan lemak ikan didalam ikan sepat sangat membantu dalam memberikan sumber tenaga dan vitamin bila ada jenis vitamin larut lemak (A, D, E, K) didalamnya. Kajian saintis mendapati jika ikan sepat mempunyai sejumlah nutrisi iaitu Asid Lemak Omega-3,
Protein Berkualiti, Vitamin B12, Vitamin D, Zat Besi (Fe), Zat Posforan (P), Vitamin A dan lain-lain lagi. Ikan sepat adalah pilihan makanan sihat karena nutrisinya bermanfaat untuk berbagai fungsi tubuh iaitu dari otak hingga jantung dan sistem kekebalan tubuhbadan seseorang. Ikan sepat goreng adalah hidangan ikan sepat yang digoreng garing dimana ia biasanya ikan sepat masin atau kering atau ikan sepat yang kemudian dicampur dengan bahan tumisan seperti bawang, cili api atau cili kering dan perasa lain seperti kicap atau sos tiram untuk menjadi lauk pedas atau masin yang sedap dimakan dengan nasi panas. Prosesnya ringkas dimana ikan sepat ia perlu di rendam setelah dibersihkan kemudian ia digoreng garing hingga sesuai dan di ketepikan. Dalam kuali boleh di tumis bahan tumbuk dan bahan hirisan sehingga wangi dan kemudian di campurkan ikan sepat goreng semula serta ia digaul sebati dan sudah siap dihidangkan untuk di makan dengan nasi putih. Ada juga untuk versi lebih bersambal dimana boleh juga ditambahkan lebih banyak cili dan gunakan teknik tumis perlahan dan boleh juga ditambah ikan bilis goreng untuk rasa lebih lazat lagi. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
IKAN SEPAT... RAMAI ORANG SUKA...
IKAN SEGAR... IKAN MASIN PUN ADA...
DI JUAL ON-LINE... DIPASARAYA JUGA...
PELBAGAI RESEPI... ENAK SEMUANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandaraya Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(16 Jamadilakhir 1447H).

Thursday, December 11, 2025

KUMBANG TANDOK DAN ULANGKAJI

KUMBANG TANDUK
(Chalcosoma atlas) atau dalam bahasa Inggeris dipanggil Atlas Beetle merupakan sejenis kumbang yang terdapat di Malaysia. Kumbang ini juga dipanggil sebagai Kumbang Badak berdasarkan kepada struktur tanduknya seperti haiwan Badak Sumbu. Kumbang ini dikenalpasti sebagai perosak kepada tanaman seperti Kelapa, Kelapa Sawit, Nipah, Pinang, Nibong dan semua jenis tanaman ornamental daripada keluarga Arecaceae (dulu ia adalah keluarga Palmae). Serangan kumbang ini selalu berlaku dalam keadaan terpencil dan terkawal dalam kawasan terpencil sahaja. Ia lazimnya seimbang dengan ekosistem semulajadi seperti penyakit dan musuh semulajadi kumbang ini. Penulis masih ingat ketika zaman kanak-kanak dahulu apabila menjumpai kumbang ini dikawasan kampong, kami akan mengikat dengan benang untuk mempastikan ianya tidak terbang dan kami boleh bermain dalam masa lama. Bentuknya yang menarik serta warnanya yang hitam berkilat membuatkan ramai rakan-rakan amat suka jenis kumbang ini. Selain daripada merosakkan jenis tanaman kelapa, belum banyak laporan kerosakkan yang dilakukan oleh kumbang tanduk. Daripada penelitian dan pemerhatian penulis, lazimnya kumbang dewasa akan menyerang dengan mengorek bahagian tisu lembut pada pucuk pokok kelapa. Projek tanaman kelapa matag yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian di Johor, Perak dan Selangor semenjak 10 tahun dulu dilaporkan mengalami masaalah serangan kumbang tanduk yang menyerang anak pokok kelapa matag yang baru ditanam. Jika pelepah muda dimana daunnya belum terbuka, maka tanda serangan akan kelihatan bentuk daun yang keluar seperti kipas bila daunnya membesar dan terbuka (Sila lihat foto disebelah). Sebenarnya apa yang berlaku adalah kumbang tanduk yang masuk kedalam pucuk pokok kelapa akan makan kedua belah daun pada bahagian pelepah yang diserang. Terdapat juga dilaporkan dimana kadang-kadang kumbang ini juga akan menyeran bahagian tisu lembut pada buah kelapa. Habitat kumbang tanduk (juga dikenali sebagai kumbang badak atau kumbang sagu) adalah pokok-pokok palma seperti kelapa, kelapa sawit, nipah, dan pinang, terutamanya di batang yang membusuk di mana ia bertelur dan larvanya memakan empulur, manakala kumbang dewasa merosakkan pucuk muda dan menyerap cecair. Ia tersebar luas di Asia Tenggara dan banyak terdapat di kawasan tropika yang mempunyai pokok palma. Habitat dan Kitaran Hidup ada 3 fasa bagi kumbang ini iaitu Fasa Dewasa dimana ia suka tinggal  pada pucuk daun pokok palma muda dimana ia akan merosakkan tisu pucuk dan menyerap cecair. Dalam Fasa Larva (dalam bentuk Ulat Sagu atau Ulat Mulong atau Gendon adalah hasil telur yang menetas dan membesar dalam batang pokok palma yang reput memakan empulur tersebut. Pada Fasa Pupa ia berada dalam kokun yang diperbuat daripada tanah, daun dan ranting. Batang pokok yang reput atau membusuk manjadi lokasi ia suka tinggal dimana makanan bagi larva adalah empulur batang yang membusuk dan bagi yang dewasa akan makana cecair dan tisu pucuk muda pokok palma. Artikel tengahari ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" satu ulangkaji mengenai Kumbang Tanduk atau Kumbang Badak untuk dijadikan bahan rujukan dan bacaan kepada anda semua.


Kumbang tanduk (atau Kumbang Badak) adalah sejenis kumbang besar yang terkenal dengan tanduknya yang menonjol, terutamanya pada jantan dimana ia akan digunakan untuk berlawan semasa ia mengawan. Spesies popularnya termasuk Spesis Atlas Beetle (Chalcosoma atlas) dan Spesis Rhinoceros Beetle (Oryctes rhinoceros) yang merupakan sejenis serangga perosak serius bagi tanaman kelapa dan juga tanaman kelapa sawit yang akan menyerang pada bahagian batang dan pucuknya. Bagi penulis blig yang seelalu membuat tinjauan ke projek tanaman kelapa tajaan Jabatan Pertanian di seluruh negara mendapati jika kumbang ini tidak berbahaya kepada manusia tetapi kaki tajamnya boleh mencalarkan kulit dan kumbang ini penting dalam kitaran semula bahan-bahan organik didalam kebun. Apa pun mudah untuk mengenali spesis kumbang tanduk dimana ciri utamanya adalah ia mempunyai tanduk berada di kepalanya bagi jenis kumbang jantan mempunyai tanduk melengkung atau berbentuk 'Y' manakala bagi kumbang betina ia hanya mempunyai satu tonjolan kecil. Saiz kumbang tanduk boleh mencapai saiz besar (25-130 mm) dimana ia juga bergantung kepada spesies. Apa put diet bagi kumbang tanduk adalah ia akan memakan tumbuhan reput terutamanya batang pokok palma seperti pokok kelapa dan sebagainya dan tanaman kelapa sawit. Apa pun kitaran hidupnya dimana pada fasa larva (ulat) ia suka hidup hidup di dalam batang reput dan bertukar menjadi kumbang dewasa kemudiannya dan terbang mencari pucuk pokok kelapa dan seumpamanya. Ia akan merosakkan pada bahagian pucuk pokok kelapa yang baru di tanam dan menjadi ancaman serius pertumbuhan pokok kelapa tersebut dan mesti segera di kawal dengan pelbagai cara. Uniknya kumbang ini boleh mengeluarkan bunyi khas apabila terancam dan berpura-pura mati untuk mengelakkan dari serangan pemangsa. Apa pun faktanya dimana spesis Kumbang Tanduk Atlas (Chalcosoma atlas) lepih popular dan lebih dikenali kerana saiznya yang sangat besar dan rupa pada tanduknya yang kompleks dan sering ditemui di Asia Tenggara. Bagi spesis Kumbang Tanduk Badak (Oryctes rhinoceros) pula ia adalah jenis serangga penting bagi kelapa sawit dimana badannya dilihat ia berwarna coklat gelap atau hitam dan ciri tanduknya melengkung ke belakang. Dalam aspek kepentingannya dalam ekosistem dimana secara semula jadi walau pun dijadikan kategori serangga perosak tetapi sebenarnya ia dapat membantu mengitar semula bahan organik hutan. Bagi petani dimana kumbang tanduk dianggap perosak utama kerana kerosakan yang boleh ditimbulkannya pada pokok kelapa dan sawit dimana kawalannya mesti dibuat sebelum kesan teruk berlaku.


Lazimnya kumbang tanduk dewasa di habitat liar akan memakan tumbuhan seperti daun, buah, nektar dan getah pokok manakala larvanya pula memakan bahan organik reput seperti batang pokok reput (terutamanya jenos pokok kelpa atau kelapa sawit), pada kompos atau najis ternakan yang menjadi sumber makanan utama larva kumbang tanduk semasa peringkat awal kehidupan. Apa pun yang pasti adalah dimana makanan bagi larva kumbang tanduk adalah semua bahan organik sedang mereput seperti pada longgokan batang sawit, daun dan sisa tumbuhan lain yang dalam proses mereput. Lokasi seperti pada longgokan kompos dan sisa tumbuhan yang reput juga selalu ada larva kumbang tanduk untuk merjadikan ia berfungsi sebagai agen pereputan yang cekap. Uniknya ada kalanya pada najis ternakan dan juga longgokan najis haiwan ternakan juga menjadi makanan larva untuk ia tinggal didalamnya. Umumnya kumbang dewasa lebih suka makanan berasaskan tumbuhan (daun, buah, getah) dan juga larvanya akan memakan bahan organik yang sedang mereput sebagai sumber nutrisi utama mereka. Disebabkan kumbang tanduk adalan serangga perosak dan ancaman kepada tanaman pokok kelapa dan sawit maka kawalan kumbang tanduk melibatkan pelbagai cara dan kaedah pelu di lakukan. Antaranya adalah kaedah mekanikal dilakukan dengan cara membuang tempat pembiakannya, kaedah biologi iaitu dengan menggunakan kulat jenis Metarhizium anisopliae atau virus) dan boleh gunakan kaedah perangkap feromon yang memerangkap kumbang jantan. Kaedah seperti mengamalan amalan agronomi sanitasi ladang yang bersih mampu bagi tujuab mengurangkan tempat pembiakan kumbang ini terutamanya pada pokok kelapa dan sawit muda yang berumur dibawah tiga tahun. Kaedah ini adalah bertujuan membunuh larva dan kumbang dewasa di peringkat awal lagi untuk melindungi pokok daripada kerosakan serangan pada bahagian umbutnya. Cara kawalan mekanikal dimana dikebun kelapa atau sawiy perlu pastikan tunggul lama atau batang kelapa busuk di musnahkan bagi dapat mempercepatkan lagi proses pereputan atau mesti mengurangkan lokasi tempat pembiakan kumbang tanduk. Pastikan membersihkan ladang dimana kawasan kebun bersih daripada pelepah reput, batang mati dan bahan reput lain yang jadi tempat pembiakannya juga. Boleh lakukan aktiviti pemusnahan larva seperti membuat lantai pembiakan (seperti segiempat 1m x 1m) dan bubuh dengan najis (seperti tahi ayam, tahi lembu atau habuk kelapa) dimana kumbang tanduk akan masuk kedalamnya dan kemudian ia ditangkap dan musnahkan larva yang muncul.Kaedah kawalan biologi yang mesra alam iaitu dengan cara gunakan sejenis kulat Metarhizium anisopliae yang boleh ia disembur larutan kulat ini (bentuk serbuk atau butiran) pada tempat pembiakan dimana kulat ini akan menjangkiti dan membunuh larva serta kumbang. Memasang Perangkap Feromon iaitu gunakan feromon (seperti ethyl 4-methyl octanoate) untuk menarik kumbang dewasa ke perangkap dengan kadar satu perangkap biasanya untuk 2 hektar. Ada laporan kajian dimana cara penggunaan kulat Metarhizium anisopliae sangat berkesan dan mesra alam dan ia mampu membunuh kumbang pada semua peringkat (larva, pupa, dewasa) dan merebak dalam populasi kumbang. Kombinasi kaedah ini memastikan kawalan yang efektif terhadap serangan kumbang tanduk pada pokok kelapa dan sawit.


Kumbang tanduk (biasanya jenis Oryctes rhinoceros) adalah merupakan serangga perosak utama dalam kebun sawit dan kelapa iaitu terutama pada fasa belum matang dan juga selepas matang, terutamanya bila berlaku aktiviti penanaman semula. Dilaporkan dimana kumbang tanduk boleh merosakkan pokok sawit muda jika kawalan dibuat lewat dimanaada kaedah dan pencegahan awal perlu dilakukan sebagai langkah kawalan yang praktikal dan sesuai untuk diamalkan dalam kerja ladang harian. Kaedah serangan dimana kumbang dewasa menebuk masuk ke pucuk dan melambatkan pertumbuhan pokok dan kesannya pokok sawit di bawah 4 tahun paling mudah terjejas dan bahagian batang jadi reput, tunggul lama dan sisa organik ialah tempat pembiakan utama. Perlu di bersihkan ladang dari awal dan elakkan longgokan besar dan boleh gunakan cara perangkap feromon untuk tangkap kumbang sebelum bertelur. Kaedah kawalan biologi seperti Metarhizium membantu membunuh larva dan terbaik di syorkan menggabungkan akan kesemua kaedah dan pantau pokok muda secara berkala Kawalan yang berkesan bermula dengan kebersihan ladang dan pemantauan berterusan. Persoalan kenapa kumbang tanduk boleh menyerang tanaman di kebun sawit bukan jadi rahsia lagi. Ini kerana kebun sawit Belum Matang (anak benih sawit sehingga umur ± 3 tahun) diancam bila ada tunggul dan bahan sedang reput di kebun semasa proses penanaman semula sawit. Tinggul batang ini biasanya tinggalkan dan menjadi bahan organik reput yang akan menjadi tempat pembiakan kumbang tanduk. Dalam kes lain dimana pada bahagian lembut pokok sawit muda menyebabkan kumbang tanduk suka menyerang pucuk muda (crown) yang lembut dan ini menyebabkan kematian pucuknya dan proses pertumbuhan terbantut atau pokok tersebut akan mati. Pokok muda belum mempunyai sistem pertahanan yang kuat dimana isu ini akan menjadikannya lebih terdedah diserang kumbang tanduk. Bagi kes kebun sawit yang sudah dewasa atau mtang pula akan terancam serangan kumbang tanduk jika ada kawasan kebun yang buat tanaman semula berhampiran dimana ancaman kumbang boleh berpindah dan menyerang pokok dewasa. Akan berlku keadaan serangan pada pelepah dimana kadang-kadang kumbang menyerang pelepah sawit yang telah ianya dipotong atau rosak terutama jika pengurusan ladang kurang kemas. Kumbang tanduk menyerang kebun sawit kerana kehadiran bahan reput dan kelembutan pokok muda disana dan keadaan ladang kelapa sawit yang matang yang terdedah jika berada dekat dengan kawasan tanam semula perlu di periksa selalu kehadirannya. Apa pun kaedah pendekatan bersepadu (IPM atau Integrated Pest Management) seperti penggunaan feromon, kawalan biologi, pengurusan tunggul dan amalan budaya adalah kaedah terbaik untuk kawalan berkesan. Semuga tulisan ini memberikan ilmu kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
KUMBANG TANDUK... ANCAMAN KELAPA...
MEROSAKKAN TANAMAN...KAWAL SEGERA...
MUSNAHKAN PEMBIAKAN... SATU CARA JUA...
BACA ARTIKEL...ILMUNYA BOLEH DI TERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(15 Jamadilakhir 1447H).

Wednesday, December 10, 2025

JABUTICABA - DI CAMEROON HIGHLAND

JABUTICABA (Myrciaria cauliflora) adalah tanaman eksotik yang berasal dari Brazil dan dikategorikan sebagai tanaman yang lambat membesar dan kurang dikenali oleh orang kebanyakkan. Pokok ini telah diperkenalkan sekitar tahun 1970-an dan telah ditanam dalam skala ladang kecil di Taman Agroteknologi MARDI Cameron Highlands, Pahang (Sebenarnya ia dahulu ia dilaporkan ada di tanam oleh staff Jabatan Pertanian sebelum MARDI ambil alih Pusat Pertanian disini). Tanaman ini mengeluarkan buah seakan-akan buah anggur pada bahagian batang dan dahan. Kaedah pembiakan biji benih dipraktikkan untuk  tujuan mendapatkan anak pokok yang sihat. Tanaman pokok Jabuticaba yang unik ini boleh dijadikan sebagai tanaman hiasan landskap dan dengan sedikit kreativiti dimana pokok ini boleh dijadikan bonsai yang menarik. Analisis makmal juga ada mendapati buah dan biji Jabuticaba ini bernutrisi tinggi dan boleh dieksploitasi untuk dijadikan sebagai makanan tambahan. Penulis blog ada menulis pokok ini dalam artikel sebelum ini (Sila klik disini) untuk membuat rujukkan. Tanaman eksotik Jabuticaba adalah penting untuk diberi perhatian dalam penyelidikan dan pembangunan tanaman komersil iaitu potensi tanaman baharu di Malaysia. Apa pun memang pokok Jabuticaba ini adalah tanaman yang dikategorikan sebagai tanaman lambat membesar (slow growth plant). Tanaman ini tergolong dalam famili Myrtaceae dan natif dari kawasan selatan Brazil yang kebanyakannya tumbuh di hutan pantai dan berbukit. Tanaman ini juga terdapat di Bolivia, Paraguay, Uruguay dan utara Argentina. Nama lain bagi tanaman ini ialah Brazilian Grape, Guapuru, Jaboticaba, Jabbuticaba, Yabuticaba, Hivapuru atau Ybapuru. Nilai ekonomi yang terdapat pada tanaman ini adalah pada bahagian buah yang berbentuk beri dan seakan buah anggur yang terhasil secara tunggal atau kluster (3 – 6 biji/kluster). Buah muda berwarna hijau dan akan ia bertukar kepada merah gelap keunguan dan hampir hitam apabila masak sepenuhnya (Sila lihat foto diatas). Isinya berwarna putih dan mempunyai 1 - 3 biji benih/buah. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai tanaman Jabuticaba yang dibuat kajian di MARDI Cameroon Highland untuk dijadikan bahan rujukan semua.


Lazimnya buah yang masak sepenuhnya mempunyai rasa manis pada bahagian isinya dan masam pada bahagian kulitnya (Sila lihat foto disebelah). Isi buahnya mengandungi 78% air dan kandungan vitamin C sebanyak 15 - 30 mg/buah. Di Brazil dilaporkan dimana isi buahnya dijadikan jem serta agar-agar dan digunakan untuk menghasilkan wain. Penanaman Jabuticaba di Taman Agroteknologi MARDI Cameron Highlands (TATMCH) adalah salah satu usaha melihat pretasi tanaman ini dikawasan tanah tinggi yang beriklim agak sejuk. Tanaman ini telah dibawa masuk ke Malaysia pada awal tahun 1970-an oleh pegawai penyelidik MARDI, Tn. Hj. Darus dalam bentuk biji benih. Tanaman ini telah dipilih sebagai salah satu tanaman subtropika yang berpotensi untuk dikomersilkan di TATMCH. Kajian tentang karakter dan keperluan tanaman tersebut telah dibuat terlebih dahulu bagi memastikan tanaman ini sesuai hidup dalam keadaan iklim yang sederhana (18 - 25 °C) dan lembap (2,800 mm/tahun) di Cameron Highlands sebelum dibawa masuk ke Malaysia. Sebanyak 20 biji benih telah dibawa masuk dan hanya 60% sahaja yang berjaya dihasilkan. Pada tahun 1970-an didakwa sebanyak 12 pokok Jabuticaba yang pertama ditanam di plot puncak Fragaria TATMCH dan ditanam secara integrasi bersama tanaman teh. Tanaman ini tumbuh dengan baik dan telah menghasilkan buah yang pertama selepas lapan tahun dipindahkan dari nurseri. Pada tahun 1990-an, sebanyak 40 pokok Jabuticaba ditanam secara komersil di plot berkeluasan 50 m x 70 m. Sehingga kini, kedua-dua plot tanaman tersebut dalam keadaan baik dan sentiasa mengeluarkan hasil. Pada tahun 2000, sebanyak 38 pokok Jabuticaba ditanam di sepanjang kawasan pagaran TATMCH dan lima pokok Jabuticaba telah ditanam sebagai landskap taman.
 

Dari segi proses pembiakan tumbuhan Jabuticaba biasanya dihasilkan dengan menggunakan kaedah semaian biji benih atau pun secara keratan batang. Kaedah ini telah dipraktikkan sejak tanaman ini dibawa masuk ke TATMCH. Proses yang diambil untuk percambahan biji benih adalah perlahan. Biji benih dikutip dan dikeringkan pada suhu bilik selama tiga hari. Selepas tempoh tersebut, biji benih disemai dalam medium semaian (100% pasir). Biji benih Jabuticaba mengambil masa selama 30 - 40 hari untuk mengeluarkan pucuk bergantung kepada keadaan cuaca. Biji benih polyembrionic ini boleh mengeluarkan pucuk sehingga tiga anak benih/biji benih. Peratus kejayaan percambahan biji benih yang diperoleh adalah 85%. Tanaman ini mengambil masa selama 5 - 6 bulan untuk proses pertumbuhan dan satu bulan untuk proses pengerasan (hardening) sebelum tanaman cukup matang untuk dipindahkan ke ladang. Mengikut satu kajian pada tahun 2011 mengenai tanaman Jabuticaba di Florida, USA menyatakan bahawa tanaman ini boleh dibiakkan dengan kaedah keratan akar (rooted cutting) dan tut (air layering). Namun begitu di Malaysia kaedah tut yang telah dipraktikkan masih belum berjaya (Sila lihat foto disebelah). Dari kajian mengenai teknik pembiakan yang lain bagi tanaman baharu Jabuticaba seperti tisu kultur dan keratan mikro adalah diperlukan pada masa hadapan untuk membekalkan bahan tanaman pada skala yang besar dengan tempoh percambahan yang lebih singkat.


Pokok Jabuticaba merupakan pokok renek yang bersaiz besar. Pokok ini mempunyai batang tunggal dan ranting yang rendah. Batangnya berwarna perang kemerahan, mengelupas dan mendedahkan batang yang berwarna krim dan kelabu, sama seperti batang pokok jambu batu. Daun berbentuk ringkas, berwarna jingga muda dan menjadi hijau gelap apabila matang. Keunikan tanaman ini adalah bunganya yang berkelopak kecil dan berwarna putih yang tumbuh pada batang dan ranting (Gambar 5). Pokok Jabuticaba mengeluarkan bunga sebanyak dua kali sepanjang tahun. Pokok akan berbunga pada awal bulan Februari dan awal September. Oleh itu, buah akan terhasil pada bulan Mei  hingga Jun dan Disember hingga Januari di Cameron Highlands. Bunga pertama akan terhasil dalam lingkungan 7 - 8 tahun umur tanaman tersebut. Ketinggian bagi pokok yang berumur 10 - 15 tahun ialah 2 m manakala bagi tanaman berumur 30 - 45 tahun ialah 5 m. Pokok ini boleh tumbuh sehingga mencecah 8 m tinggi. Jabuticaba boleh ditanam sebagai tanaman ladang dan juga berpotensi sebagai tanaman landskap untuk tumbuhan renek dan tanaman pagaran. Tanaman ini ditanam dengan jarak 5 m x 5 m dan memerlukan tanah berpasir yang lembap dan sedikit berasid (pH 5.5 - 6). Pembajaan menggunakan baja organik 8:8:8 atau baja NPK biru 12:12:17 dengan kekerapan setahun sekali. Penyakit dan perosak bagi tanaman ini adalah minimum, hanya burung dan mamalia kecil seperti tikus dan tupai berlaku ketika buah masak dan jumlah peratusan kehilangan hasil adalah sangat rendah. 


Tanaman ini lazimnya akan berhasil apabila matang dimana di Cameroon Highland dilaporkan purata hasil buah yang telah dikeluarkan pada Jun 2016 adalah sebanyak 50 kg/pokok. Buah Jabuticaba dituai setelah matang dan lembut. Tempoh kematangan buah adalah selama dua minggu dan penuaian hasil mestilah dibuat dengan kerap. Buah ini mempunyai tempoh hayat penyimpanan yang pendek iaitu tidak lebih dari tiga hari pada suhu bilik. Buah ini perlu disimpan di dalam bilik sejuk bersuhu 10 °C selepas dituai. Kaedah ini dapat memanjangkan hayat buah sebelum dipasarkan. Di Brazil, buah yang dituai akan disalut dengan lapisan lilin (fruit wax) dan dibalut di dalam bekas plastik untuk memanjangkan tempoh hayat penyimpanan sehingga 21 hari pada suhu 10 °C. Pokok Jabuticaba berpotensi sebagai tanaman komersil seperti manggis, mangga dan tanaman tropika yang lain. Walaupun pertumbuhan pokoknya agak perlahan, kos penanaman dan penyelenggaraan yang sangat rendah boleh menjadi satu tarikan untuk usahawan baru menceburi bidang penanaman Jabuticaba ini. Tanaman ini juga menjadi tarikan kepada pengunjung yang datang ke Cameroon Highland kerana buahnya tumbuh di batang seperti pokok nadir namnam. Koleksi tanaman eksotik seperti ini haruslah dikembangkan dengan memperkenalkan kultivar Jabuticaba yang lain. Walaupun buahnya dimakan secara mentah, produk lain yang boleh dijana melalui buah ini boleh diberi perhatian. Sebagai contoh, puri buah Jabuticaba boleh dibuat sebagai agar-agar, jem, jus buah-buahan, sos, aiskrim dan kordial. Konsep “bonsai berbuah” menunjukkan pokok yang cantik boleh berbuah dengan lebat boleh dipraktikkan. Pokok Jabuticaba ini juga boleh dijadikan sebagai tanaman gantian untuk pokok hiasan pagaran yang lain.


Jabuticaba merupakan tanaman eksotik yang telah berada di TATMCH semenjak 1970-an lagi. Walaupun tanaman ini telah lama ditanam di MARDI, potensi yang ditunjukkan haruslah diketengahkan kepada golongan sasar. Pengurusan penanaman dan penyelenggaraan yang mudah serta kurang masalah musuh yang serius dapat memberi pulangan yang amat baik dan sesuai untuk diusahakan oleh pekebun kecil dan syarikat. Pengenalan pokok ini kepada industri tanaman hiasan boleh menjana keuntungan dan juga boleh dijadikan sebagai hobi untuk pencinta bonsai. Kajian tentang teknologi pembiakan yang terkini seperti tisu kultur dan keratan mikro harus dibuat bagi mempercepatkan penghasilan anak pokok Jabuticaba. Pokok Jabuticaba juga sesuai dijadikan tanaman bonsai dan boleh menarik minat ramai orang. Semuga artikel inni memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
POKOK PELIK... NAMA JABUTICABA...
DI CAMEROON HIGHLAND.. DI CUBA...
BILA BERBUAH... RASA ENAKNYA...
SIAPA MINAT... CUBA TANAMNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(1 Muhharam 1442H).
Kemaskini artikel pada:
17 RabiulAkhir 1447H.
Posted from
Hotel Strawberry Park,
Cameroon Highlands.

Tuesday, December 9, 2025

POKOK TAL - KENALI DIA

POKOK BUAH TAL (Borassus flabellifer) atau di Malaysia dipanggil sebagai KELAPA LAUT AFRIKA atau Buah Tai adalah sejenis tumbuhan yang terdapat tumbuh liar terutama dibeberapa negeri di kawasan utara Semenanjung Malaysia seperti di Kedah dan Perlis. Pokok Tal adalah tumbuhan dari keluarga Arecaceae atau sama dengan Palmae yang tumbuh dikawasan panas kering seperti di India, Afrika, Kemboja, Laos, Indonesia, Vietnam dan banyak kawasan tropika lain. Pokok ini adalah dipercayai berasal atau native di Afrika dan menjadi pokok kebangsaan bagi negara Cambodia. Pokok ini juga dikenali sebagai 'Sugar Palm', Palmyra Palm, African Fan Palm, Lontar Palm, Borasus Palm, Doub Palm, Ron Palm, Tala Palm, Tal-palm, Toddy Palm, Wine Palm (English), Taad (Hindi), Tnaot (Khmer), Lontar (Indonesia), Siwalan (Jawa) dan Toon Taan (Thai). Di Malaysia buah tal lebih dikenali sebagai Kelapa Laut Afrika kerana sejenis ubat batuk berjenama popular iaitu 'UBAT BATUK KELAPA LAUT AFRIKA' semenjak dulu.   Pokok Tal merupakan sejenis tumbuhan mempunyai satu batang yang tumbuh menegak tanpa cabang setinggi 10-25 meter. Pokok dari kumpulan Palmae ini mempunyai batang berbentuk selinder (cylindrical) berukuran garispusat 20-60 cm bergantung kepada kesuburan pokok , jenis tanah dan kaedah pengurusan (Lihat foto sebelah). Batangnya mempunyai duri-duri tajam berwarna hitam tidak tersusun dimana batang muda berwarna kuning kehijauan dan batang matang akan bertukar warna kuning coklat kehitaman dan mempunyai lapisan kulit keras. Pokok ini tidak mempunyai akar tunjang sebaliknya hanya akar lateral sahaja dipangkal pokok. Daun pokok tal mempunyai bentuk kipas berwarna hijau dengan sebanyak 20-45 helai daun sepokok. Bentuk daun yang unik ini menyebabkan pokok ini sesuai untuk dijadikan sebagai pokok hiasan di beberapa negara dengan menanamnya di tepi jalan seperti di Kemboja. Bunganya terbit dalam satu tangkai yang mempunyai banyak dengan bunga betina tidak bercabang sementara bunga jantan banyak serta bercabang-cabang. Bungannya berwarna putih dan bertompok yang keluar pada celah-celah pelepah. Buah Tal berbentuk agak bulat dengan warna ungu kehitaman yang saya agak berukuran 7-10 cm garispusat. Dalam buah ada lapisan tempurung lembut dimana isinya berwarna jernih seperti 'jelly' yang lembut dan enak dimakan ketika muda. Isi yang telah matang agak keras juga. Artikel tengahari ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pokok buah tal atau kelapa laut Afrika yang perlu agari ianya diketengahkan untuk bahan bacan dan rujukkan.


Pokok Tal tumbuh dikawasan tanah yang mempunyai cuaca kering dan panas serta tahan kepada kemarau. Pokok ini boleh tumbuh dari tanah datar rendah sehingga ketinggian 800 meter dari paras laut dengan keperluan hujan serendah 500 mm setahun. Pokok Tal yang tumbuh liar di Perlis dan Kedah itu banyak di kawasan tanah lapang ditepi sawah dan belukar. Pembiakan dan penanaman pokok tal menggunakan biji benih iaitu sama seperti buah kelapa dan kelapa sawit. Lazimnya biji tal matang yang jatuh di bahagian pangkal pokok akan tumbuh sendiri dikeliling pokok asal dan boleh diambil untuk dijadikan sebagai benih. Laporan daripada Jabatan Pertanian juga menunjukkan penanaman pokok tal secara komersial belum dilaporkan lagi di Malaysia. Keluasan tanaman tal yang mungkin ada di Malaysia dan seluruh dunia juga belum ada data rasmi. Bagaimana pun di Indonesia ada dilaporkan ada terdapat seluas 15,000 hektar disekitar Pulau Jawa, Madura, Irian Jaya Timur dan Sulawesi. Pokok Tal menghasilkan buah tal segar dan didakwa sesuai digunakan sebagai ubat batuk di Malaysia. Kegunaan buah tal adalah untuk dijadikan sumber nira yang berkualiti dimana disesetengah negara air nira akan ditapaikan untuk menjadi air todi (Banyak di India). Air nira yang manis ini apabila ditapaikan mengandungi 5-6% alkohol dan jika di proses seterusnya mampu menjadi ethanol (Arak) yang memabukkan dan juga menjadi cuka makan. Air Kelapa Laut Afrika di Malaysia merupakan satu produk minuman sangat popular dimana ianya telah di komersilkan dengan dijual digerai-gerai di tepi jalan. Air Kelapa Laut Afrika kebanyakkannya dijual dengan menggunakan mangkuk atau gelas dengan air batu yang sejuk. Wow, enaknya ketika kita sangat minum semasa kehausan!....Harganya RM 1.50 - RM 2.50 satu cawan bergantung kepada saiz cawan dan lokasi jualan di Jalan Bendahara, Melaka. Lazimnya penjual akan meletakkan satu tandan buah kelapa laut Afrika di hadapan sebagai satu tarikan pembeli.


Batang pokok tal yang matang adalah keras dan di Indonesia ianya digunakan sebagai jambatan atau di potong-potong untuk dijadikan jambatan melintasi parit dan anak sungai. Batang pokok tal adalah tahan selama dimana beberapa tahun dan tidak mudah reput. Kajian mendapati bahagian atas batang dekat dengan pucuk mengandungi umbut yang lembut dan enak dimakan mentah atau di buat sayur. Saya pernah menebang pokok tal di Hutan Puchong, Selangor tahun 1988 ketika menjalani kursus 'jungle survival training' dan hanya makan umbut pokok tal selama 3 hari (Tiada bekalan makanan diberikan dalam kursus ini). Zaman dahulu ada daun pokok tal mempunyai bentuk yang sangat cantik dan pernah digunakan sebagai kertas tulis zaman dahulu ketika kertas belum ujud lagi. Kini daun tal diawetkan boleh digunakan sebagai atap atau produk hiasan dinding dimana ia tahan sehingga 2 tahun sebagai atap rumah. Penanaman pokok buah tal merupakan satu kemungkinan jika hendak dimajukan kerana analisa ekonomi bagi tanaman ini kurang memberangsangkan. Di Malaysia tanaman ini popular untuk dijadikan tanaman hiasan atau ornamental sahaja dikawasan perbandaran atau muzeum pertanian untuk tujuan pendidikan. Walau pun permintaan untuk minuman segar akan terus meningkat tetapi dengan pokok yang tumbuh liar sedia ada mungkin mencukupi. Mungkin akan ada usahawan yang berminat menanam pokok tal secara komersil dikawasan tanah terbiar dengan pengurusan yang baik. Kini belum ada Pakej Teknologi Tanaman Buah Tal di ujudkan dari segi penanaman, pembajaan, pengurusan penyakit dan perosak serta teknik pemasaran. Pokok Tal masih jauh lagi untuk dikomersilkan di negara kita tetapi ia masih lagi merupakan tanaman penting dibeberapa negara. 


Menarik fakta dalam nstp.com bertajuk 'Buah Thai laris di bulan puasa' menurut dakwaan seorang peniaga di Tumpat Kelantan yang popular terutama ketika bulan Ramadan. Bagi peniaga, Arizah Taib menjual buah kelapa laut atau dikenali sebagai buah Thai yang dijual pada harga RM7 di Pasar Wakaf Bharu, Tumpat adalah lumrah baginya. Apa pun fakta akan keenakan buah kelapa laut atau dikenali sebagai buah Thai dalam kalangan masyarakat tempatan yang dimakan bersama air gula Melaka dimasak bersama daun pandan menjadi pilihan ramai terutama di bulan puasa. Isinya yang lembut seakan isi kelapa muda juga boleh dicampur bersama buah kabung bagi menghasilkan minuman. Dalam kes lain dimana ada penjual di Pasar Wakaf Bharu dkenali sebagai Hanapi Ismail berkata setiap hari dia menjual kira-kira 50 bungkus buah kelapa laut yang diambil daripada bekalan oleh pemborong di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC), Tunjong. Buah tal ini agak sukar ditemui di sini dan hanya di beberapa tempat saja pokoknya tumbuh, jadi untuk jualan pada Ramadan ini pemborong terpaksa membelinya di negara jiran Thailand. Setiap bungkus dijual RM7 dan sangat laris di bulan puasa kerana pembeli ingin mempelbagaikan juadah minuman untuk berbuka puasa. Dia dakwa setiap hari akan ke RTC untuk mendapatkan bekalan buah itu kerana tidak boleh disimpan melebihi tempoh dua hari. Buah ini jika tidak disimpan dalam peti sejuk akan menjadi kuning kemerahan dan dianggap rosak serta tidak boleh dimakan, Pengusaha lain bernama Wan Ahmad dakwa biasanya air buah ini akan dicampurkan dengan beberapa bahan lain termasuk buah kabung dan biji selasih. Dia suka rasa isinya yang lemak dan lembut. Walaupun pelbagai jenis minuman dijual sekarang, ramai masih memilih air buah Thai kerana rasanya lebih asli, selain keenakan isinya sama seperti kelapa muda. 
Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!.
POKOK BUAH TAL... JENIA KELAPA...
POKOK BERDURI....TEGAJ SAHAJA...
BUAH BULAT...ISINYA ADA HARGA..
KHASIAT UTAMA...UBAT BATUK DIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Jalan Istana, Bukit Beruang,
Bandar Melaka Bersejarah,
Melaka, 
Malaysia.
(4 Rejab 1437H)
Dikemaskini pad1 19 RabiulAkhir 1447H.
Posted from:
Room 1013, Hotel Novotel, 
Taiping, Perak. 
From Kota Bharu today.

Monday, December 8, 2025

IKAN KERISI - KENALI DAN FAKTANYA

IKAN KERISI
(Bream fish) adalah sejenis ikan air masin yang popular di Malaysia sebab ia juga dikenali dengan dagingnya yang lembut dan sesuai untuk pelbagai cara masakan seperti sesuai untuk digoreng, dibakar atau dimasak kari. Ia juga penting secara komersial dan boleh didapati di pasar-pasar sebagai sumber makanan. Mudah untuk membeli ikan kerisi ini dipasar terutaa pada musim-musim tertentu. Apa pun bagi penulis blog mendapai di mana ikan kerisi memiliki rasa yang kaya dan lembut akan tetapi berduri dan bersisik banyak. Selalunya sisi ikan kerisi akan di buang jika ingin di masak berkuah seperti makak kari atau asam pedas. Apa pun terdapat pelbagai jenis ikan kerisi yang popular mendapat permintaan di Malaysia di antaranya ialah Ikan Kerisi Bali (Pristipomoides multidens) dan spesis Ikan Kerisi Jepun (Nemipterus japonicus). Dilaporkan i
kan kerisi dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai 'Threadfin Bream' atau 'bream'. Dikelaskan mengikut jenis dan bergantung kepada spesiesnya seperti ada juga yang dipanggil Sharptooth Snapper. Threadfin Bream. Apa pun perkataan 'Bream' ini adalah istilah yang lebih umum dan boleh merujuk kepada banyak jenis ikan kerisi. Ikan ini mempunyai beberapa kegunaan dalam cara penyediaan masakan dan ia sesuai untuk digoreng, dibakar atau sesuai juga jika ia dimasukkan ke dalam masakan kari. Untuk hasil masakan yang optimum disyorkan ikan perlu dibersihkan dengan baik dan disalut dengan rempah. Ikan ini kaya dengan nutrisi dan menjadikan pilihan makanan yang sihat dan baik untuk di ambil seberapa kerap juga. Di Malaysia dimana jenis ikan kerisi mudah diperolehi atau dbeli  di pasar-pasar tempatan, pasaraya, pasar tani, pasar malam dan peruncit dan penjul sayuran dan ikan jalanan. Bagaimana pun pembeli perlu tahu dan hanya membeli ikan masih segar dilihat dia mempunyai organ matanya jernih dan badannya tegap. Harga ikan kerisi di Malaysia boleh berbeza-beza tetapi anggaran kasar adalah sekitar RM12 hingga RM17 sekilogram. Harga ini bergantung pada lokasi, kesegaran, saiz ikan dan jenis kedai (contohnya pasar basah berbanding pasar raya). Kajian menunjukkan harga ikan kerisi di negeri seperti Sarawak adalah sekitar RM12.17/kg, manakala di Terengganu pula sekitar RM12.87/kg dan di Sabah sekitar RM13.11/kg seperti laporan mingguan FAMA dan LKIM iaitu ini di analisa mengikut data purata mingguan. Sebenarnya harga juga akan berbeza mengikut saiz dan sebagai contoh terdapat senarai harga untuk ikan kerisi antara 5 hingga 10 ekor beratnya sekilogram. Artikel petang Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas akan fakta dan mengenali ikan kerisi untuk bahan rujukkan pembaca blog ini semua.


Kalangan pengguna yang suka makan dan membeli ikan kerisi mungkin ada yang sudah tahu akan spesisnya tetapi mungkin juga kebanyakannya kuranag kenal akan jenisnya. 
Terdapat beberapa jenis ikan kerisi yang popular ada dijual di Malaysia iaitu terutamanya Ikan Kerisi Besar (juga dikenali sebagai Angkoli) dan Ikan Kerisi Kecil (Japanese Sea Bream). Selain itu juga dilaporkan ada terdapat juga Ikan Kerisi Pasir yang isinya lebih keras dan sesuai untuk masakan berkuah, berbanding kerisi biasa yang lembut dan sesuai untuk digoreng. Jenis Ikan kerisi besar merujuk kepada ikan ibu kerisi (Pristipomoides multidens) dimana ia merupakan jenis ikan kerisi cirinya lebih besar daripada kerisi biasa dan popular di kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia.
Secara umum dilaporkan dimana istilah 'kerisi' ini adalah ia merujuk kepada sejenis ikan yang popular dalam masakan Malaysia yang enak dan berkhasiat. Ciri-cirinya adalah dimana spesies yang lebih besar daripada kerisi yang lain dimana ia banyak ditemui di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Perlu di jelaskan juga dimana jenis Ikan kerisi kecil adalah salah satu jenis ikan kerisi yang selalu ada di jual dan terdapat di pasar lokal selain ikan kerisi besar. Ia adalah spesies ikan demersal yang terdapat di perairan laut dalam. Ikan ini popular dalam masakan Malaysia dan sering dimasak dengan cara digoreng, dibakar, atau direbus.  Jenis kedua iaitu Ikan kerisi kecil (Pristipomoides typus) adalah satu daripada dua jenis ikan kerisi utama yang boleh didapati di negara kita selain ikan kerisi besar dimana ia juga biasanya dijumpai di sekitar laut dalam. Dari segi kegunaan dimana jenis ikan ini sangat popular dalam masakan Malaysia kerana dagingnya yang lembut dan rasanya yang enak. Ia boleh dimasak dengan pelbagai cara seperti digoreng, dibakar atau direbus dan sering juga akan diperisakan dengan rempah-ratus seperti kunyit, serbuk cili, atau asam jawa sebelum dimasak. Ketiga iaitu jenis Ikan Kerisi Pasir pula juga dikenali sebagai 'kerisi' atau 'pasir-pasir' adalah sejenis ikan yang terdapat di rantau Indo-Barat Pasifik. Ikan ini juga termasuk dalam keluarga ikan bersirip ruji (Nemipteridae) yang juga tergolong dalam order Spariformes. Setakat membaca fakta diatas mungkin kalangan pembaca perlu mendapatkan rujukkan dan melihat fotonya untuk lebih mengenali jenis-jenis ikan kerisi.


Apa pun ikan kerisi adalah berkhasiat dimana i
kan kerisi kaya dengan zat protein, kalsium dan fosforus yang baik untuk menjaga kesihatan. Dilaporkan dari beberapa sumber kajian dimana khasiat ikan kerisi termasuk ia mampu untuk menguatkan tulang, membantu ibu berpantang mendapatkan tenaga semula dan sesuai untuk pesakit masalah saraf. Ikan kerisi ini juga dipercayai memberi kesan baik kepada kesihatan secara keseluruhan sebab ada sumber protein dan tenaga yang tinggi dan baik di makan.  Penulis blog suka juga membuat Ikan Kerisi Bakar yang mudah menyediakannya dan di cicah dengan kicap pedas (Sila lihat foto disebelah). Dilaporkan juga jika ikan kerisi merupakan sumber protein yang boleh membantu badan mendapatkan semula tenaga kepada ahli sukan, pekerja yang banyak menggunakan tenaga, pemikir dan jug disyorkan bagi ibu dalam tempoh berpantang dan menyusukan anaknya. Paling orang suka dengar mungkin apabila makan ikan kerisi ini akan membantu dalam menguatkan organ tulang sebab ada kandungan zat Kalsium (Ca) dan zat fosforus (P) dalam ikan ini penting untuk menguatkan tulang manusia. Khasiat seterusnya dimana ikan kerisi adalah bagus untuk saraf dimana ikan ini sudah disenaraikan sebagai ikan yang baik untuk pesakit saraf. Pesakit yang amalkan untuk memakannya dilaporkna ada menunjukkan dan memberi kesan positif kepada kesihatan urat saraf. Apa pun sebenarnya ikan kerisi ini mempunyai banyak jenis nutrien penting yang lain selain yang disebutkan diatas asalkan ia masih segar dan cara penyediaannya yang betul. Ikan ini mengandungi pelbagai nutrien penting lain yang bermanfaat untuk kesihatan umum.


Menarik satu posting dalam facebook milik Oza Lures bertajuk '
Ikan Kerisi Banyak Ke Kat Pantai Timur?' sesuai di kongsikan dan di tulis semula isinya.
Dilaporkan dimana memang ikan kerisi banyak terdapat di kawasan dasar tanah keras atau berpasir di sepanjang perairan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kawasan ini terutama di kawasan laut cetek hingga pertengahan (15–60 meter) sudah diketahui oleh nelakan tempatan yang berpengalaman menangkap ikan kerisi sejak lama mengikut musimnya. Ada beberapa lokasi terbaik untuk memancing ikan kerisi di Pantai Timur terutama mereka yang berminat dengan sukan memancing ikan di laut sebagai hobi juga. Ada sebanyak lapan (8) lokasi ini yang sudah pun di nyatakan sebagai lokasi Hotspot Ikan Kerisi di Pantai Timur oleh kalangan pemancing. Pertama adalah Lokasi di Perairan Kemaman, Terengganu iaitu terletak disekitar Pelantar minyak, kawasan di bubuh unjam dan juga tukun tiruan. Apa pun di laporkan ia merupakan kawasan laut dalam sedikit dari Pelabuhan Kemaman dan juga di sekitar kawasan berpasir tepian pantai (jaraknya adalah lebih 1km dari gigi pantai dimana sesuai untuk memancing ikan kerisi. Ada banyak tekong tempatan yang fokus pancing dasar termasuk memancing ikan kerisi, jenahak dan kerapu dikawasan ini. Kedua adalah di Perairan Merchang dan Marang, Terengganu yag manan disini ia ada dasar berpasir dan berlumpur yang sesuai untuk memancing ikan kerisi. Kawasan lain di kawasan ada banyak unjam dasar dan tukun buatan di kawasan ini. Kawasan ketiga terletak di Pulau Kapas dan juga dikawasan sekitarnya iaitu sekitar 1- 3 batu nautika dari pulau terutama di kawasan yang berpasir dan ada unjam. Ia sering dijadikan spot memancing ikan kerisi, cencaru dan ikan dasar lain. Lokasi keempat adalah di Perairan Dungun hingga Paka, Terengganu dimana ia mempunyai dasar laut yang luas dan agak dalam sesuai untuk pancing dasar dimana ada banyak nelayan tempatan tangkap kerisi, ebek dan merah di sini. Lokasi yang kelima adalah di Tok Bali, Kelantan serta disekitar kawasan pelantar minyak kecil kawasan berunjam. Lokasi ini termasuk juga kawasan luar pantai sekitar 10 - 20 batu nautika dimana selalunya ada banyak bot sewa dari Tok Bali akan mengambil pemancing ke kawasan ada ikan kerisi dan ikan merah juga. Ke enam adalah di Kuala Besut, Terengganu iaitu kawasan berada di kawasan antara bahagian pantai dan Pulau Perhentian dimana ikan kerisi sering ditangkap di dasar laut yang berpasir di antara laluan bot pelancong. Lokasi yang ke tujuh adalah di Kuala Pahang dengan Nenasi, Pahang yang mana kawasan ini sudah terkenal dengan hasil laut dasar seperti ikan kerisi, ikan merah dan ikan kerapu. Sudah popular dimana ada banyak bot kecil buat trip pancing siang-malam ke laut dengan jaraknya sekitar 10 - 30 batu. Kemudian lokasi yang ke lapan adalah di Pelabuhan Kuantan dan Perairan Pelindung, Pahang dimana di laporkan ia merupakan kawasan berpasir dan ada cendawan laut menjadi tapak yang sesuai untuk ikan kerisi jadikan habitatnya. Ikan kerisi saiz mega mudah diperolehi berhampiran 'bouy nombor 1' di pelabuhan Kuantan tetapi kawasan ini di jaga pihak berkuasa. Ada banyak bot kecil yang menyediakan trip untuk memancing terutamanya dari Balok, Beserah, Pantai Pelindung dan Kuantan. Kalangan pemancing juga di syorkan menggunakan teknik memancing khusus di lokasi Ini iaiitu dengan cara menggunakan sabiki dasar dengan 3 - 5 mata serta sediakan jenis umpan udang atau umpan sotong hiris. Bagi lebih signifikan di syorkan juga untuk menggunakan alat 'GPS fishfinder' untuk mencari kawasan dasar berstruktur atau unjam. Pastikan memancing pada waktu terbaik iaitu daripada awal pagi dan senja terutama ketika arus sederhana. Dari pengalaman nelayan lokan sebaiknya mengamalkan kaedah beranyut yang mana cara ini amat digalakkan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!!..
IKAN KERISI...ADA BEBERAPA JENISNYA...
MUDAH DI BELI.. HARGA SEDERHANA...
DI BAKAR... DI GORENG RAMAI SUKA...
BANYAK KHASIAT... ARTIKEL DI BACA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(9 Jamadilakhir 1447H).
Posted from:
Room 1310, Hotel Ibis, Kota Bharu,
Kelantan on Year End Tour.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...