Support My Blog

Sunday, December 21, 2025

IKAN KALOI - KENALI DIA?

IKAN KALOI
(Osphronemus goramy) atau'Giant Gourami' ialah sejenis ikan air tawar besar dari Asia Tenggara dimana ia juga dikenali sebagai ikan untuk di jadikan makanan yang sihat dan penting tetapi ia juga di jadikan sejenis ikan ikan hiasan yang popular. Ikan ini di laporkan ia mampu bernafas udara terus dimana ia adalah spesis ikan herbivor pemakan tumbuhan air serta serangga kecil di habitatnya. Dilihat foto diatas dimana ikan ini mempunyai ciri bibir tebal, sisik perak keemasan dimana ia boleh dibela lama hingga pernah direkodkan selama 30 tahun. keluarga penulis blog ada membela dua ekor ikan kaloi ini dalam akuarium besar sehingga mencapai umur lebih 15 tahun lamanya di Muar Johor. Kajian mendapati jika i
kan kaloi ialah salah satu ikan asli di Malaysia dimana ia agak terkenal dalam pasaran ikan hiasan dan juga sebagai sumber makanan yang diminati ramai kepada manusia. Ikan kaloi tergolong dalam keluarga ikan iaitu Osphronemidae sama dengan jenis keluarga ikan sepat, ikan pelaga dan beberpa jenis lain juga. Ada yang kata dimana sebenanrya ikan kaloi itu adalah jenis spesis ikan sepat saiz terbesar di dalam keluarga ikan 'gourami' ini. Kajian mendapati dimana diseluruh dunia hanya ada 4 spesies kaloi dimana ada tiga (3) daripadanya wujud di Malaysia  iaitu Jenis Kaloi Hitam (Osphronemus goramy), Jenis Kaloi Sabah (Osphronemus laticlavius) dan juga Jenis Kaloi Manah (Osphronemus septemfasciatus). Penulis blog di beritahu jika jenis Ikan Kaloi Hitam adalah spesies yang paling banyak hidup dan dijumpai di Semenanjung Malaysia manakala jenis Ikan Kaloi Sabah dan Ikan Kaloi Manah hanya di temui di kawasan Borneo sahaja. Kesemua spesies ini ada mendiami sungai dan tasik di beberapa kawasan di Malaysia dan ia merupakan spesis ikan di minati pemancing. Seperti dinyatakan awal dimana kesemua spesis ikan kaloi ini adalah jenis herbivor iaitu makanan atau diet utamanya adalah tumbuhan dalam air namun pada peringkat tertentu ia juga boleh memakan benda selain tumbuhan seperti udang kecil atau sisa ikan yang lain. Ikan kaloi boleh membesar sehingga 20 inci namun bagi jenis ikan kaloi hitam ia kadang-kadang boleh membesar sehingga 28 inci panjangnya bergantung pada keadaan disekelilingnya seperti kualiti air dan faktor keberadaan makanan. Selain itu seperti di maklumkan dimana keunikan ikan ini adalah ia mempunyai jangka hayat kaloi juga agak lama dan ia boleh hidup sehingga sekitar 30 tahun.  Artikel pada subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas mengenai spesis Ikan Kaloi untuk menjadi bahan rujukkan pembaca semua.

 
Kajian mendapati jika kesemua spesies ikan kaloi pada masa kecil kelihatan memang ia tidak terlalu berbeza dengan anak ikan sepat (Trichopodus sp.) akan tapi ciri ini masih boleh dibezakan dengan mudah bagi para penternak terutamanya diteliti pada bentuk dan kedudukan sirip dorsal, sirip dubur dan juga bentuk dalam mulutnya (Sila lihat foto disebelah). Apa pun uniknya dimana apabila ikan kaloi ini ia semakin membesar dimana pada bahagian mulutnya menjadi semakin menebal dimana ini antara identitinya yang unik yang terdapat pada ikan kaloi. Dilapangan dimana keberadaan ikan kaloi dan ikan sepat yang mana mereka juga berada dalam keluarga yang sama iaitu Osphronemidae akan tetapi ada didalam genus yang berbeza. Antara ciri-ciri utama keluarga jenis ikan ini ialah ia memiliki sirip pelvik yang panjang dan halus seperti sesungut dimana ukuran kepanjangannya bagi sesungutnya dilat ia juga berbeza di bawah setiap genus akan tetapi masih keduanya dilihat ia masih mempunyai ciri-ciri yang sama. Selain ikan kaloi dan sepat beberapa jenis ikan lain yang berada di dalam keluarga Osphronemidae dan wujud di Malaysia ialah termasuk Jenis Ikan Pelaga (Betta sp.), Jenis Ikan Sepilai (Trichopsis vittata), Jenis ikan Kepar (Belontia hasselti),  Jenis IkanTembok Tebing (Luciocephalus pulcher), Jenis Ikan Gorami Kecil (Parosphromenus sp.), dan Jenis Ikan Biji Durian (Sphaerichthys osphromenoides). 
Diet bagi ikan kaloi ini terutamanya adalah tumbuhan air (herbivor) akan tetapi ia juga boleh juga makan serangga kecil atau sisa ikan (omnivor pada peringkat tertentu). Dilaporkan yang ia boleh bernafas di udara lembap dimana ini membolehkannya hidup lama di luar air. Ikan kaloi inii boleh membesar saiznya sehingga 70 cm panjang akan tetapi biasanya adalah sekitar 45 cm. Ia juga mempunyai warna badan yang pucat hingga keemasan, sisik perak, jalur biru pucat menegak, bibir tebal dan membuat sarang rumpai. Ikan ini adalah penting dalam industri ikan akuakultur dan sebagai sumber makanan komersial. Apa pun memang ikan kaloi ini ada beberapa jenis baka terpilih seperti Kaloi Hitam dan Kaloi Sabah (dengan sirip ekor merah) untuk pasaran ikan hiasan dengan harga baik. Dalam aspek pengawalan rumpai ada orang yang menggunakannya untuk mengawal pertumbuhan rumpai kerana selera makannya terhadap tumbuhan.


Dilaporkan dimana i
kan kaloi merupakan antara ikan yang dikatakan mempunyai rasa yang enak untuk dibuat hidangan makanan. Malah di beberapa buah negara termasuk di Australia dilaporkan yang spesies ikan ini merupakan antara spesies ikan yang penting dalam sektor akuakultur di mana spesies kaloi diternak secara besar-besaran untuk tujuan pasaran domestik dan eksport sebagai produk makanan. Apa pun di Malaysia selain sektor akuakultur dimana ikan kaloi juga mendapat tempat di kalangan peminat sektor ikan hiasan. Antara tarikan ikan kaloi ialah ikan kaloi ini merupakan spesies yang tidak mudah mati selain mempunyai jangka hayat yang panjang sehingga melebihi 20 - 30 tahun. Selain itu juga ikan kaloi juga mempunyai personaliti yang unik di mana dalam satu jangka masa dibela dimana spesies ini mampu mengenal pemilik yang membelanya. Dalam aspek taksonomi, ikan kaloi dikelaskan berada dalam keluarga besar Osphronemidae iaitu berada di bawah genus Osphronemus dengan nama saintifik Osphronemus goramy. Membawa nama umum 'Giant gourami' ayau 'Ikan kaloi' menurut panggilan tempatan dan ia adalah merupakan spesies ikan natif Asia Tenggara iaitu memang berasal dari kawasan perairan Asia Tenggara. Secara amnya pola taburan spesies kaloi banyak tertumpu di negara Asia Tenggara didapati di Lembangan Mekong hingga ke Mae Khlong di Thailand, sepanjang perairan di Semenanjung Malaysia dan Indonesia. Dalam morfologi luaran spesies kaloi, ikan ini mempunyai bentuk badan agak leper atau disebut perciform atau perch like. Jumlah sirip dorsal berduri antara 12 hingga 14 manakala sirip anal berduri pula antara 9 hingga13. Bagi juvenil O. goramy dimana fasa warna badan biasanya mempunyai 8 hingga 10 bar menegak yang berwarna hitam dan warna ini akan hilang apabila mencapai tempoh matang. Melihat akan sirip dorsal lembut spesies ini memanjang dan berbentuk bulat menirus atau truncate, memanjang hingga ke atas bahagian sirip kaudal. Begitu juga dengan sirip anal ikan ini yang semakin melebar atau membuka ke belakang. Sirip pektoralnya agak bulat sementara bentuk sirip kaudalnya pula agak bulat atau disebut 'obtusely rounded'. Spesies ini merupakan spesies ikan gourami yang mampu membesar melebihi spesies gourami yang lain. Spesies ikan kaloi sebenarnya mampu hidup dalam keadaan air tawar dan air payau. Begitu pun, spesies ini dilihat lebih cenderung untuk memilih kawasan perairan air tawar sebagai habitat hidupnya. Dalam ekosistem habitat semula jadi ikan kaloi biasanya di kawasan paya, terusan, tasik dan juga sungai. Habitat kaloi sering kali tertumpu di kawasan yang berarus perlahan. Selain itu, kawasan perairan yang dipenuhi dengan tumbuhan vegetatif akuatik juga menjadi pilihan kepada spesies ikan kaloi untuk dijadikan habitatnya.


Di Malaysia lazimnya spesies ikan kaloi boleh ditemui di kawasan sungai-sungai besar dan sederhana utama seperti di negeri Perak dan Pahang. Biasanya kawasan sungai atau habitat yang mempunyai banyak struktur kayu dan tumbuhan akuatik termasuk kawasan saliran yang agak kotor. Ikan kaloi juga mampu untuk mengambil udara secara terus seperti spesies ikan snakehead. Oleh itu biasanya spesies ikan kaloi ini juga ia mampu hidup agak lama biarpun di luar kawasan air. Ikan di namakan '
Giant gourami' atau ikan kaloi merupakan spesies ikan omnivor dimana ikan ini memakan apa sahaja seperti rumpai air, ikan kecil, katak, cacing, organisma akuatik yang kecil malah hidupan akuatik yang telah mati juga dimakan oleh ikan kaloi. Apa pun lazimnya diet spesies ikan ini ia juga lebih cenderung kepada tumbuhan. Dalam sektor akuatik dilaporkan yang spesies ikan kaloi juga digunakan sebagai haiwan ikan yang boleh mengawal rumpai air kerana keupayaannya untuk memakan dan mengurangkan banyak tumbuhan vegetatif akuatik dan alga yang tidak dikehendaki. Ini kerana jenis ikan kaloi yang dewasa mampu untuk memakan tumbuhan akuatik yang bersifat fiber secara terus. Dalam penulis blog membua =t tinjauan akan harga ikan kaloi (mungkin ia di panggil sebagai spesis Ikan temakang, Kihing, Engkerembang) adalah ia sangat bervariasi iaitu ia bergantung pada saiz, jenis (liar atau baka), dan tujuan (hiasan atau makan). Dilaporkan dimana ikan kaloi ini boleh bermula harganya daripada sekitar RM10-RM15 sekilogram untuk saiz besar (sesuaiuntuk lauk makan) sehingga berharga RM15 - RM55 sekilogram atau lebih untuk anak ikan kaloi yang dijadikan sebagai ikan hiasan kecil. Apa pun selalunya harga ikan hiasan yang lebih eksklusif dan saiz besar boleh lebih mahal. Dalam pada itu dilaporkan dimana harga ikan kaloi sesuai di makan sekitar RM10/kg iaitu untuk saiz besar (1-4.5kg) bahi di makan akan tetapi akan menjadi lebih mahal jika dijual sebagai ikan hidup. Bagi ikan kaloi yang dijadikan ikan hiasan saiz jubenil atau kecil harganya sekitar RM12 - RM17 per ekor. Bagi jenis ikan Kaloi Sabah berukuran 5-6 inci untuk ikan hoasan dijual RM55 per ekor. Ikan kaloi dewasa yang besar ia boleh mencecah pada harga RM40 - RM80 kerana keunikannya dan ia lebih mahal daripada baka yang dibiakkan. Antara faktor penentu hrga ikan kaloi ini adalah saiznya (semakin besar, semakin mahal jika untuk makan atau hiasan 'premium') dan spesis ikan kaloi liar harganya lebih mahal lagi.


Sebenarnya 
Ikan Kaloi (Gurami) adalah sejenis ikan air tawar yang sedap dimasak pelbagai cara antaranya adalah resepi Ikan Kaloi Goreng Sambal dimana ia perlu digoreng rangup dengan sambal pedas atau ramai suka makan resepi Ikan Kaloi Masak Lemak Pekasam dengan bahan-bahan seperti santan, daun kaduk, terung asam atau terung telunjuk dan cili api, menunjukkan rasa lembut isi ikan dan menyerap perencah masakan dengan baik dimana ia menjadikannya hidangan lazat dan popular di Malaysia. Akan di kongsikan resepi Ikan Kaloi Goreng Rangup dengan Sambal dimana bahan-bahan disediakan adalah 3 ekor ikan kaloi (dibersihkan), garam, lada kisar, kunyit kisar (secukup rasa), minyak masak dan alatan menggoreng. Bahan-bahan untuk buat sambal adalah cili merah, cili api, bawang putih (kisar), garam, gula dan bahan perasa (secukup rasa). Cara membuat nya dengan melumurkan ikan dengan serbuk kunyit, garam, lada, perasa dan di perap selama 15 minit. Kemudian ikan digoreng ikan dalam minyak panas hingga jadi kuning keemasan dan garing. Dalam kuali di tumis bahan sambal kisar hingga naik bau, tambah garam, gula, perasa dan masukkan ikan kaloi goeng kedalamnya dan ia sedia untuk dihidangkan ikan goreng sambal dimakan dengan nasi putih. Penulis blog pernah ujirasa juga resepi Resepi Masak Lemak Ikan Kaloi Pekasam diman amemasaknya perlu disediakan bahan seperti ikan kaloi pekasam (perap dengan asam jawa dan garam), santan segar, daun kaduk, terung asam atau asam telunjuk, cili api, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup. Cara masaknya dengan menumbuk halus cili api, kunyit, bawang merah, bawang putih. Kemudian didihkan air, masukkan bahan tumbuk, santan, terung asam/telunjuk, reneh 10 minit (jangan pecah minyak). Masukkan ikan pekasam, reneh api kecil 10 minit dan dimasukkan daun kaduk, reneh 3 minit dan boleh dihidangkan. Ikan pekasam sudah masin maka ia tidak perlu tambah garam. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
IKAN KALOI .. APAKAH DIA FAKTANYA...
IKAN POPULAR...PEMANCING SUKA...
HARGANYA MAHAL..SUDAH DAPATNYA..
DIGORENG SAMBAL...TERINGAT ENAKNYA...


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(30 Jamadilakhir 1447H).

Saturday, December 20, 2025

POKOK SERUNTUN DAN KEHEBATANNYA

POKOK SERUNTUN
atau POKOK PATAWALI atau pun POKOK BAKAWALI (Tinospora crispa Linn atau Tinospora rumphii Boerl) atau Brotowali (Bahasa Jawa) atau Akar Aliawali dari keluarga Menispermaceae yang menpunyai ciri batang, akar dan daun yang sangat pahit. Bagaimana pun dikampong saya tumbuhan ini dipanggil bakawali sahaja. Tumbuhan ini yang di percayai berasal dari kawasan India, Sri Lanka atau Myanmar juga di panggil juga sebagai 'Guduchi' dikalangan penduduk negara tersebut. Tanaman jenis herba ini tumbuh menjalar atau merayap atau melilit diatas kayu atau pokok sokongan. Saya memang mengenali tumbuhan ini sejak kecil lagi kerana memang ada di tanam di keliling rumah dikampong di Muar, Johor dahulu. Tumbuhan ini mengandungi adaptogenik dan Asid Tinoporik serta kandungan Tinoporone yang sangat pahit. Terdapat kepercayaan penduduk tempatan dengan mengigit batang bratawali boleh menyebabkan nyamuk tidak suka gigit. Pokok seruntun merupakan tumbuhan herba yang mengandungi khasiat perubatan terutama dalam perubatan tradisional India dan China. Kandungan kompaun seperti cordifoliosides A-E, Syringen, Alkoloid Kuning, Berberine, Giloin, Giloininand Mentah didapati untuk tujuan perubatan. Kandungan Glokisol Pahit seperti Polisaccaride termasuk arabinogalactan polysachararide (TSP) , Picrotene dan Bergenis juga ada dalam bratawali. Komponen ini digunakan dalam perubatan AYURVERDA dan pembuatan JAMU TRADISIONAL. Kegunaan tumbuhan ini untuk mengatasi masaalah penyakit hati (Hepar) dari akibat Toksin. Belum ada anyak kajian yang dijalankan untuk tumbuhan herba ini yang sememangnya digunakan dalam perubatan tradisional sejak zaman dahulu. Artikel kali ini saya menulis dan berkongsi maklumat dalam blog teknologi "Anim Agro Technology" mengenai tumbuhan pokok seruntun dan kehebatannya dalam dunia perubatan tradisional untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.


Kalangan pembaca blog ini mungkin kurang kenal akan pokok akar seruntun kayu iaitu ia adalah nama lain untuk Pokok Patawali (
Tinospora crispa) yang rasanya amat pahit dan di jadikan salah satu bahan perubatan tradisional. Ia adalah sejenis pokok menjalar dengan rasa pahit yang biasa tumbuh di pagar lama atau kawasan terbiar. Dalam perubatan tradisional, ia dipercayai dapat memahitkan darah untuk mengurangkan kejadian seperti gigitan nyamuk. Nama lain ada banyak bagi tumbuhan ini antaranya ada orang memanggilnya sebagai pokok patawali, brotowali, dan batang wali. Apa pun pokok ini adalah pokok menjalar dengan batang berkerutu dan daun yang mirip daun sirih. Habitat semulajadi bagi tumbuhan ini adala ia selalunya ditemui di kawasan kampung yang tumbuh di pagar-pagar lama atau rumah yang tidak didiami manusia atau kawasan tenah kampong terbiar. Ia digunakan dalam perubatan tradisional terutamanya kerana rasanya yang pahit dan ada dijual produknya di pasaran tempatan atau boleh membelinya secara on-line sahaja. Daun pokok seruntuk dilihat ia adalah jenis tunggal, bertangkai, berbentuk seperti jantung atau bundar seperti telur dengan hujung lancip sepanjang 7-12 cm, lebar 5-10 cm, bunga kecil, berwarna hijau muda. Apa yang penulis blog pasti dimana pokok seruntun ini amat mudah untuk dibiakkan iaitu menggunakan keratan batang. Pokok Seruntun ini boleh dikategorikan sebagai pokok herba kerana ianya banyak digunakan dalam perubatan tradisional masyarakat Melayu serta India dan China dinegara mereka. Air rebusan keseluruhan tumbuhan ini terasa 'sangat pahit' dan dijadikan sebagai ubat reumatik yang dikatakan mampu didalam mengurangkan kandungan gula dalam darah. Ia jug didakwa mampu untuk menurunkan suhu panas badan dan membantu mengurangkan gejala kencing manis kepada mereka yang ada masaalah tersebut. Apa yang penulis blog faham dimana dikalangan masyarakat Melayu dahulu juga percaya dengan pengambilan air rebusan pokok seruntun ini dan ia dapat menghindar dari gigitan nyamuk. Rasanya yang pahit ini juga apabila disapu pada bahagian payudara ibu juga dilaporkan ia akan memudahkan bayi bercerai susu (apa tidaknya kerana rasa pahit itu yang menyebabkan anaknya tidak mahu menyusu lagi!). Tanaman ini kaya dengan bahan iaitu kandungan kimia antara lain termasuk Alkaloid (berberina dan kolumbina yang terkandung di akar dan batang, damar lunak, pati, glikosida pikroretosid, zat pahit pikroretin, hars, berberin, palmatin, kolumbin (akar), kokulin (pikrotoksin).


Tumbuhan ini biasa dijadikan bahan yang dicampur dalam minyak urut oleh tukang urut tradisional. Bunganya berwarna hijau muda yang mempunyai enam mahkota yang berupa tunas. Bunganya kemudian akan berubah warna menjadi merah dan putih apabila matang. Buahnya pula berwarna merah muda, kulit batangnya mengandungi alkaloid dan damar manakala akarnya mengandungi berberin dan kolumbin. Selalunya apa yang penulis blog tahu dimana bagi tujuan perubatan perlu gunakan batangnya yang menggerutu adalah bahagian utama yang mengandungi khasiat. Batang seruntun ini digunakan untuk merawat sakit perut, demam, tekanan darah tinngi, kencing manis dan juga penyakit kelamin atau juga dikenali sebagai 'Gonorea'. Dilaporkan dimana tumbuhan ini mujarab bagi mengatasi masalah cacing dikalangan kanak-kanak dengan cara merebus batangnya, ditapis dan diminum segelas sehari. Air rebusan juga boleh digunakan untuk membersihkan darah, dan mujarab untuk membunuh kuman dan menyembuhkan luka. Kajian saintifik yang dijalankan ke atas Patawali menunjukkan tumbuhan itu mengandungi sejenis bahan yang dipanggil jattrorrhizine yang dikatakan mujarab untuk menjauhkan penyakit demam malaria. Selain daripada itu ia juga dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan selera makan. Pikroretin yang terdapat didalamnya dapat menurunkan suhu panas badan (mengubat demam). Air rebusan ini juga dapat mengubat sakit pinggang dan sengal-sengal (boleh dicampur dalam minyak urut). Air rebusan ini juga boleh digunakan untuk membasuh kudis-kudis setelah dicampur dengan sedikit belerang. Kajian saintifik menunjukkan hasil ekstrak rebusan tumbuhan herba akan mengandungi pelbagai bahan termasuk bahan aktif yang akan menghasilkan pelbagai kesan perubatan. Namun dari kajian yang dijalankan juga dipercayai terdapat bahan yang merbahaya atau toksik. Pengambilan air rebusan patawali dalam jangka masa yang panjang dan berlebihan boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang. Oleh itu dalam apa jua keadaan, pengambilan ekstrak dari sebarang tumbuhan, perlulah mendapatkan pandangan dari pakar perubatan atau pharmasuetikal terlebih dahulu terutama cara pengambilan, kaedah, had dan tempoh pengambilannya agar ianya benar-benar menjadi penyembuh dan bukan pembunuh.


Ada saintis membuat penelitian mengenai kehebatan pokok seruntun ini dimana kalangan masyarakat Melayu dahulu juga percaya dengan pengambilan air rebusan patawali dapat menghindari dari gigitan nyamuk. Rasanya yang pahit ini juga apabila disapu pada payudara ibu kesannya ia akan memudahkan bayi bercerai susu. Ad Asia tenggara dilaporkan dimana keseluruhan bahagian dari pokok seruntun atau patawali diguna sebagai ubat demam yang dapat menggantikan kinine. Manakala masyarakat di Filipina pula menganggap patawali sebagai ubat serba guna sehinggakan dapat digunapakai untuk merawat penyakit mental atau gila. Bagi tujuan perubatan, batangnya yang menggerutu adalah bahagian utama yang mengandungi khasiat. Batang patawali digunakan untuk merawat sakit perut, demam, tekanan darah tinngi, kencing manis dan juga penyakit kelamin dikenali sebagai gonorea. Apa pun kehebatan tumbuhan ini mujarab bagi mengatasi masalah cacing dikalangan kanak-kanak. Air rebusan juga boleh digunakan untuk membersihkan darah, dan mujarab untuk membunuh kuman dan menyembuhkan luka. Selain daripada itu ia juga dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan selera makan. Air rebusan ini juga dapat mengubat sakit pinggang dan sengal-sengal (boleh dicampur dalam minyak urut). Air rebusan ini juga boleh digunakan untuk membasuh kudis-kudis setelah dicampur dengan sedikit belerang. Beberapa cara menggunakan tumbuhan ini secara tradisional di pertik dari beberapa sumber di kongsikan kali ini. Bagi tujuan membuat Ramuan Minyak Urut dimana Cara 1 adalah dengan mengambil batang patawali dijadikan satu daripada ramuan yang dimasak bersama-sama sebotol minyak jarak, 10 biji kelapa dara, tiga botol minyak zaitun, 1 kg minyak lenga, ½ kg minyak kayu putih, satu tin besar minyak masak, lima ketul inggu, tiga paket rempah ratus, 1 kg habatus sauda, 1 kg ibu gamat yang telah dibakar di dalam ketuhar, seketul jadam, dan ½ k garam bukit. Kesemua bahan direbus sehingga tiga hari berturut turut. Minyak digunakan untuk mengurut (Kedah). Cara ke 2 adalah dengan ambil batang patawali dicampurkan bersama-sama halia bara, habatus sauda, kunyit, serai wangi dan lada hitam. Semua bahan dikeringkan dan direbus dengan minyak kelapa selama 1 jam. Sediaan digunakan untuk mengurut. Kehebatan kedua adalah gunakan seruntun ini untuk tujuan Merawat kudis di bahagian ada kudis. Ambil tiga hingga lima helai daun patawali, daun jambu batu, dan daun keladi dicampurkan dengan seketul garam jantan dan tiga keping asam keping. Kesemua bahan direbus dan air rebusan dijadikan mandian dua kali sehari pada waktu pagi dan petang selama tiga hari berturut turut.


Tumbuhan herba ini juga boleh di gunakan dalam Meredakan Demam Kuning iaitu caranya dengan mengambil batang patawali sepanjang satu jari manis dan empat helai daun nilam direbus sehingga mendidih. Air rebusan diminum secawan setiap hari. Keempat kehebatannya adalah untuk tujuan iaitu Mengecutkan Peranakan bagi ibu bersalin iaitu caranya dengan ambil batang dan daun patawali dicampurkan bersama-sama buah cengkeli, pokok campak jala, buah majakani, daun genggam Fatimah, pokok hempedu bumi daun dan batang pokok soksek, dan kulit bunga tanjong. Semua bahan diambil sebanyak 1 kg kecuali hempedu bumi sebanyak ½ kg. Sediaan dibersihkan, dikisar dan dimasukkan ke dalam kapsul dan dimakan dua biji sekali dua kali sehari pada waktu pagi dan malam. Kehebata ke 5 adalah untuk Mengurangkan Sakit Otot dan Sakit Saraf dimana cara 1 dengan mengambil batang patawali dijadikan satu daripada bahan untuk dibuat ubat kapsul dan dimakan dua kali sehari. Cara yang ke 2 juga dengan mengambil batang patawali dicampurkan bersama-sama elek tembaga, cancit murai dan kancing baju. Semua bahan dikeringkan dan dikisar sehingga menjadi serbuk dan dimasukkan ke dalam kapsul. Selain itu ia sesuai di gunakan untuk Merawat Masaalah Gastrik drngan gunakan batang dan daun patawali dicampurkan bersama-sama buah cengkeli, pokok campak jala, buah majakani, daun genggam Fatimah, pokok hempedu bumi daun dan batang pokok soksek, dan kulit bunga tanjong. Semua bahan diambil sebanyak 1 kg kecuali hempedu bumi sebanyak ½ kg. Sediaan dibersihkan, dikisar dan dimasukkan ke dalam kapsul dan dimakan dua biji sekali dua kali sehari pada waktu pagi dan malam (Kelantan). Seterusnya kehebatannya adalah ia di laporkan boleh  Membuang Angin Dalam Badan dimana satu tin susu batang patawali dan nasi dikeringkan. Semua campuran dimasukkan ke dalam balang dan dicampurkan dengan air yang telah direbus dengan sedikit garam. Sediaan diminum setengah cawan dua kali sehari (Kedah). Paling sering penulis blog dengar dan pernah guna adalah ia mampu untuk Merawat Masaalah Cirit Birit dengan menggunakan sehelai atau dua helai daun jambu batu dikunyah kemudian daun yang telah dikunyah dibuang, dan patinya ditelan (Pahang). Bagi tujuan Mengawal Tekanan Darah Tinggi iaitu caranya dengan memakan daunnya begitu sahaja dengan ukuran seinci sekali makan atau ambil batang patawali dan dimakan dengan sebiji pisang atau ambil batang patawali dicampurkan bersama-sama akar cerita, lada pahit dan timun pahit. Semua bahan dibasuh dan direbus sehingga mendidih. Air rebusan diminum dua kali sehari. Cara lein adalah denga mengambil batang patawali dijemur sehingga kering dan ia kemudian boleh direndam dalam air panas, dibiarkan suam dan diminum kekerapan segelas sehari. Amalan lain bagi tujuan ini dengan mengambil batang patawali kemudian ia direbus bersama-sama limau kasturi dan hempedu bumi. Air rebusan diminum dua kali sehari. BAgi tujuan Mengawal Aras glukosa dalam darah maka boleh guna bahagian batang patawali diamalkan makan begitu sahaja atay ambil batang  patawali dijemur selama seminggu sehingga kering bersama-sama tebu gajah, ragi dan timun pahit. Kesemua bahan dikisar sehingga menjadi serbuk dan dimasukkan ke dalam kapsul. Ada laporan mengenai kesan sampingan dalam pengambilan air rebusan patawali dalam jangka masa yang panjang dan berlebihan boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
POKOK SERUNTUN...[ATAWALI ITU SAMA...
RASA AMAT PAHIT... SANGAT BERGUNA...
MUDAH DI TANAM...BATANG, DAUN ADA...
MEMBACA ARTIKEL...INFO DI TERIMA JUA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11,
Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(28 Jamadilawal 1447H).

Friday, December 19, 2025

IKAN LAIS - APA DIA?

IKAN LAIS
 (Kryptopterus sp) adalah ia merujuk kepada beberapa spesies ikan keli (catfish) dalam genus Kryptopterus dimana ia terkenal 
di Asia Tenggara terutamanya Malaysia dan juga di Indonesia. Penulis blog kenal ikan lais ini sejak zaman remaja dulu sebab sering memancing dan dapat ikan lais di sungai depan rumah di Muar, Johor dan kemudian di goreng dengan kunyit dan dimakan dengan nasi putih rasanya enak sekali. Dilaporkan dimana ada beberapa jenis ikan lain yang di kenalpasti seperti Ikan Lais Kaca atau Ikan Lele kaca (Kryptopterus bicirrhis) dan Ikan Lais Riau (Kryptopterus vitreolus) atau ia sesekali di panggil sebagai Ikan ghost catfish) dimana keduanya akan dicari untuk dijadikan lauk makanan atau ada yang akan mengasapnya sehingga ia menjadi ikan salai dengan rasa khas ikan air tawar. Memang tidak banyak kajian dan artikel di tulis mengenai ikan lais sebab ia bukan sejenis ikan yang sangat popular seperti ikan air tawar lain seperti iakn patin, ikan haruan, ikan keli dan beberapa lagi. Ikan Lais Kaca dilaporkan ia adalah spesies yang lebih besar tetaoi ia jarang digunakan sebai ikan hiasan komersil dalam akuarium dimana nama saintifiknya sering disalah guna untuk spesies ikan lain. Berlainan dengan satu lagi ikan lais Riau yang saiznya lebih kecil yang popular dalam industri ikan hiasan di letakkan dalam akuarium dimana ia berkilat apabila terkena sinaran lampu. Dilaporkan di mana spesis ikan ais Riau ini semakin pupus keberadaannya sebab berlaku pencemaran kualiti air terutama di Sungai Kampar dan Sungai Indragiri di Indonesia. Bagaimana pun duu sebelum banjir besar pada Disember 2025 di Sumatra dimana nelayan sungai di sana akan menangkap ikan Lais Riau dan di jadikan Ikan Salai Lia yang popular. Di Kepulauan Borneo pula ada jenis ikan lain lain dinamakkan sebagai 'Ikan Lain Limpok' dengan nama saintifiknya Kryptopterus minor terutama di beberapa buah sungai di Borneo Barat. Artikel pada subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas dengan membincangkan akan apakah dia ikan lais iaitu sejenis ikan air tawar untuk di jadikan bahan rujukkan semua.


Memang unik ciri dan sifat ikan lais ini dimana habitat semuajadinya adalah dalam su
ngai air tawar, muara dan beberapa kawasan perairan tropika atau subtropika. Kalangan penduduk tempatan selalu mengelarkannya sebagai ;Ikan Keli Kaca' sebab mempunyai ciri seakan 'lutsinar' atau dalam bahasa Inggeris sebaga 'Ikan Transparent; sebab ia merupakan sejenis ikan keli tanpa sisik yang unik (Sila lihat foto disebelah). Ikan ini kalau dapat di tangkap dengan kaedah betul akan dapat banyak kena pada musimnya tetapi kalau memancing tidak udah untuk dapat dengan jumoah yang banyak. Di kampong dimana ada banyak ikan lais selalunya ia di masak sama ada di goreng dengan kunyit, di masak lemak pedas, di salai atau ada yang menjadikannya sebagai ikan kering sahaja. Bagi penulis blog Ikan Lais yang di gulai dan dimakan dengan nasi utih selepas emmancing memang enak sekali. Apa pun memang spesis Ikan Lais adalah sejenis ikan air tawar yang popular di Malaysia dimana ia terkenal dengan badannya yang pipih, licin (tiada sisik ketara) dan memang jelas lutsinar terutama ikan kecil dengan warna keperakan. Apa pun ia juga sering ditemui di sungai-sungai besar seperti Sungai Pahang, Sungai Muar, Sungai Perak dan ikan ini sangat digemari untuk dimasak kerana rasanya yang sedap malah ikan ini memang ia boleh jadi ikan hiasan yang menarik juga. Tinjauan penulis blog dimana harga ikan lais ni berubah-ubah ikut musim, saiz, dan lokasi; selalunya dalam lingkungan RM25 hingga RM30 sekilogram atau lebih dan ia bergantung pada pembekal tempatan, musim dan juga jumlah tangkapan serta jumlah pembelian. Sebagai salah ikan air tawar walau pun agaj kurang popular bagi penulis blog ia sedap digoreng atau dibuat asam pedas juga dimana ada kalanya permintaan tinggi menyebabkan harganya kuga naik ikut pasaran semasa. Penulis blog yang pernah bertugas sebagai Pegawai Pertanian Daerah Mersing puas juga makan ikan lain ini dari beberapa buah sungai dan pernah membeli ikan lain dengan harga RM25 - RM30/kg di sekitar Sungai Kahang (sempadan daerah Mersing dan Daerah Kluang). Dilaporkan faktor harga berganung kepada saiz ikan (lagi besar, lagi mahal), musim tangkapan (kurang stok maka harga naik) dan tempat beli ikan lais (di pasar, pasar malam atau terus kepada nelayan sungai).


Dalam mengenal ikan lais dimana lazimnya h
abitat ikan lais adalah perairan tawar, terutamanya di sungai-sungai besar (seperti Sungai Pahang, Perak, di Kalimantan) atau berada di, sungai kecil hingga sungai sederhana, paya dan tasik yang cetek dimana sebenarnya ia suka tempat yang berlumpur. Ikan lain juga suka dalam keadaan air yang agak tenang serta berdekatan akar pokok atau tumbuhan air dan juga berada dikawasan paya gambut seperti di negara Malaysia dan Indonesia. Habitat Ikan Lais adalah ikan air tawar sepenuhnya dimana ia tidak akan hidup dalam air masin. Agak unik juga sebab ikan lais ini boleh berada di sungai atau paya yang airnya bererlumpur atau di kawasan paya yang airnya berwarna kehitaman atau gelap. Ada juga beberapa spesies ikan lais yang suka kawasan berasid rendah terutama kawasan ada banyak pokok yang mana ikan ini suka berlindung di celah akar pokok atau di kawasan yang banyak tumbuhan air untum ia bersembunyi dari pemangsa. Ikan lain yang berbadan nipis, lutsinar (tembus pandang), warna keperakan dengan sedikit kebiruan, kulit licin, ekor bercabang memang ia menjadi buruan kepada beberapa spesis ikan pemangsa besar yang lain. Ikan lain agak bersosial dan sifatnya juga suka berkumpulan dimana selalu ia bersirip halus seperti rambut. Lazimya ikan lais ini adalah berukuran kecil sehingga sederhana sekitar ukuran 10 - 20 cm panjang dengan ukuran ini bergantung spesis. Kini kalangan peminat ikan air tawar sudah popular dijadikan Ikan Hoasan yang menarik terutama spesis ikan lais dari Sungai Pahang yang cantik dan sesuai di bela dalam akuarium (Sila lihat foto disebelah). Beberapa peminat ikan ini sanggup membayar dengan harga yang tinggi diletakkan dalam akuarium dengan pelbagai hiasan.


Menarik memahami akan Ikan Lais sebagai spesis ikan air tawar dimana ikan ini dilaporkan 
sebahagian besar waktu hidupnya dihabiskan di air hitam dalam habitat liar. Perairan air hitam dicirikan oleh warna perairan yang coklat tua sampai kehitaman yang disebabkan oleh adanya keasidan, pH relatif lebih rendah tapi tidak keruh. Apa pun selalunya kelompok Ikan keluarga Siluridae ini sering berada pada air yang tenang dan ia suka juga berpindah ke sungai atau ia kan tinggal di pinggir sungai atau lubuk di dasar sungai pada musim kemarau. Ikan lais hidup di perairan air tawar yang termasuk sungai, rawa dan limpahan banjir dan taburannya meliputi Thailand, Malaysia dan Indonesia. Ikan lais adalah ikan dari famili Siluridae yang terdiri dari beberapa genus. Di antara genus-genus tersebut yang mempunyai spesies paling banyak adalah termasuk spesis Cryptopterus (C. bicirrhis, C. schilbeides, C. cryptopterus, C. hexapterus, C. limpok, C. macrocephalus, C. apogon, C. micronema, C. lais dan C. mononema. Ada saintis laporkan yang ikan lais adalah spesies benthopelagic yang hidup di perairan tropika. Ia merupakan ikan bersaiz kecil yang hanya mampu membesar sehingga 24cm sahaja.
Ikan ini cirinya tidak memiliki sisik, pada hujung belakang lubang hidung di pinggir muka dan depan mata. Ia mempunyai dua pasang sesungut dimana ia juga mempunyai pola pertumbuhan yang isometrik iaitu pertumbuhan panjang seimbang dengan pertumbuhan berat. Bentuk tubuh ikan lais masih dalam batas bentuk tubuh ikan pada umumnya yaitu dengan nilai “B” berkisar antara 2,5- 3,5. Berdasarkan nilai faktor kondisi iaitu berkisar 0,24-0,44 ikan lais termasuk jenis ikan yang pipih. Mempunyai 10-11 tulang tambahan tutup insang. Ikan lain boleh di masak dengan pelbagai cara mengikut citarasa. Apa pun bagi penulis blog resepi masak Ikan Lais yang paling popular dan mudah ialah Menu Asam Rebus Ikan Lais yang mudah memasknya. Cara masaknya yang mudah dengan menumis cili api dan kunyit hidup yang perlu ditumbuk kemudian direbus dengan air. Bubuh asam keping, garam, serbuk perisa (jika suka) dan masukkan ikan lais sehingga masak dan matikan ai untuk di hidangkan dan dimakan dengan nasi putih. Rasanya sedap bila dimasak lama dan ulang panaskan, bahkan ada yang suka goreng garing pun sedap juga. Ada yang suka masak menjadi Resepi Asam Rebus Ikan Lais yang paling simpel memasaknya dimana bahan di gunakan pastinya ikan lain segar, Cili Api (perlu ditumbuk), Kunyit Hidup (tumbuk), Asam Keping, Garam, Air (sekitar 1/2 liter) dan Serbuk Perisa (optional). Cara masaknya dengan menumbuk halus cili api dan kunyit hidup dan dimasukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama air dan panaskan. Apabila air mendidih, masukkan ikan lais. Tambahkan asam keping, garam, dan sedikit serbuk perisa (jika guna) dan sebaiknya dikecilkan api dan reneh perlahan sehingga ikan masak sepenuhnya. Memasak ikan lain jika berlebih ia boleh dipanaskan semula keesokan hari dimana rasa ikan ini akan lebih mesra dengan kuah dan lebih sedap dimakan terutama untuk penggemar masakan ikan air tawar tempatan. Semuga artikel ini memberi maklumat berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
IKAN LAIS... MEMANG IKAN AIR TAWAR...
TIDAK BERSISIK... BADAN LUTSINAR...
DI MASAK ASAM PEDAS...ENAK BENAR...
MEMBACA ARTIKEL...SUDAH DISIAR...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(30 Jamadilakhir 1447H).

Thursday, December 18, 2025

POKOK SENA - FAKTA MENARIK

POKOK SENA (Pterocarpus indicus) atau dikenali dengan nama sebagai Angsana merupakan pokok saka yang mana ia sering ditanam dikawasan taman perbandaran dan hutan balak. Pokok angsana adalah tumbuhan daripada keluarga Fabaceae yang mana ia bersaiz besar dan cepat kadar pertumbuhannya. Ia merupakan pokok asal di Malaysia dan kawasan ASEAN. Ia dikenali sebagai pokok Narra di Filipina, pokok Sonokembang di Indonesia, pokok Tnug di Kemboja, dan pokok Pradu di Thailand. Pokok Sena dianggap sebagai pokok balak yang baik untuk bahan kayunya. Pokok Sena merupakan pokok tinggi malar hijau yang mampu mencecah sehingga ketinggian 30 meter sehingga 48 meter ditempat asalnya. Daunnya sepanjang antara 12 - 22 cm dimana panjag tangkainya (petiole) sepanjang sekitar 2 - 4 cm. Dalam pada ity bunganya berbeza dari sedikit sehingga merimbun dan berbunga dari Februari sehingga Mei di Malaysia dan Filipina. Ia berbau harum dan mempunyai kelopak kuning atau kuning bata. Buahnya bulat leper dan sekitar 6 cm kerat rentas. Buahnya yang matang dalam 4-6 bulan, menjadi perang apabila tua. Ia mempunyai sayap serabut bagi penyebaran melalui udara. Lazimnya daripada laporan kebanyakan spesies Pterocarpus mengemari cuaca bermusim akan tetapi spesis P. indicus menggemari hutan hujan tropika. Pokok Sena merupakan kayu jenis keras dengan warna kemerahan tahan anai-anai dan berbau harum seperti bunga mawar. Kayu ini dikenali di Indonesia sebagai amboyna sempena Ambon, di mana kebanyakan pokok ini ditemui. Seringkali kayu Sena dipotong nipis sebagai lapis veneer, bagi menghasilkan perabot. Bunganya digunakan sebagai sumber nektar lebah di buat madu lebah sementara rebusan daun digunakan sebagai syampo. Kedua bunga dan daun dikatakan boleh dimakan. Artikel malam ini dalam blog ''Anim Agro Technology'' ini mempaparkan mengenai pokok sena bagi bahan bacaan dan rujukkan pe,baca blog semua.


Pokok Sena mempunyai kayu berkualiti keras dengan batang kayunya berwarna kelabu keputihan (Sila lihat foto disebelah). Kayu sebenar berwarna ungu dan kayu jenis ini amat tahan dari serangan anai-anai. Kayu yang di jadikan papan atau beruti ini amat sering digunakan untuk dijadikan perabot atau bahan ukiran kraftangan yang menarik. Di Indonesia kayu ini biasanya dikomersilkan dengan baik sehingga menjadi produk eksport berasaskan kayu pokok sena. Kayu sena dikelaskan sebagai kayu premium sehingga ia dijadikan perabot berharga, alatan muzik dan kraftangan yang bernilai. Bunganya dikunjungi lbah sebagai sumber nektar dijadukan madu semantara daun pokok sena boleh dimakan dimana ada yang meggunakannya sebagai sayuran dan bahan ubatan. Daun pokok sna juga sering digunakan sebagai bahan utuk mengilatkan tembaga dan logam lain (polishing effect) dan jika diproses daun sena mapu menghasilkan bahan Kino dan Resin. Ada mereka yang menggunakan daun dan bunga sena sebagai bahan shampoo dan didapati mengandungi bahan flavanoids. Ada dakwaan dimana secara tradisional ekstrak dun seba memang baik mengatasi masaalah kanser kerana ujud kandungan bahanasid polipeptide yang telah lama dibat kajian oleh saintis. Banyak lagi kajian mengenai pokok sena dari segi kegunaan selain daripada hasilan kayunya.


Pokok Sena ditanam dikiri kanan jalan dan kawasan tertentu sebagai pokok hiasan (ornamenta tree) dan juga dijadikan pokok penghalang angin (wind breaker) serta pokok untuk halang hakisan tanah (eroison). Dalam kebanyakan kes ia ditanam yang dikawasan sesuai seperti dikiri kanan jalan, taman bunga dan juga dikomersilkan untuk kayu balak. Pokok Sena yang merupakan pokok dari jenis Legume (Kekacang) mengikat Nitrojen dalam bintil akar didalam tanah dan ia menjadikan tanah menjadi subur. Batangnya yang besar dengan akar pokok yang dalam membolehkan pokok sena ini tahan daripada tiupan angin kencang dan sesuai dijadikan perlindungan dikawasan yang perlukan lindungan (Sila lihat foto disebelah). Penulis blog yang beberapa kali melawat Filipina mendapati Pokok Sena dijadikan Pokok Kebangsaan (National Tree) bagi negara tersebut. Lazimnya semasa berlakunya ribut siklon berbelas kali setiap tahun di Filipina, pokok sena tetap utuh tegak walau pun ada dahannya yang patah dan jatuh ketanah. Kini di Malaysia belum adal laporan penanaman pokok sena secara komersil kerana pokok yang besar ini ada yang katanya kurang ekonomik untuk peghasilan kayu balak berbanding dengan pokok balak jenis lain.


Dalam akhbar tempatan bertajuk ''Khasiat pokok angsana'' oleh wartawan Ramli Abd Karim menyatakan tentunya yang orang kena pokok angsana yang ditanam secara meluas di tepi-tepi jalan di seluruh negara. Ia merupakan antara pokok saka hiasan yang menjadi pilihan utama pihak berkuasa tempatan untuk dijadikan pokok hiasan teduhan. Kini aktiviti penanamannya merupakan salah satu elemen landskap yang penting dalam usaha untuk membentuk imej bandar.  Angsana atau nama saintifiknya Pterocarpus indicus dari keluarga Leguminosae juga dikenali sebagai SENA atau SANO. Pokok ini dikatakan berasal dari Asia Selatan dan biasa terdapat di kawasan beriklim tropika. Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 25 meter manakala bunganya yang berwarna kuning menyerlah turut menarik perhatian.  Di sebalik keindahannya sebagai pokok hiasan jalan dan taman, angsana sebenarnya turut berguna untuk tujuan perubatan alternatif. Pegawai Laboratori Fitoubatan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap memberitahu, daun muda, kulit dan getah pokok angsana mempunyai khasiat yang tersendiri.  Menurutnya, daun muda angsana misalnya, boleh mengubati demam, panas dalam badan dan bisul di samping turut digunakan untuk mencuci rambut. Bagi mengubati demam dan mengurangkan suhu badan, segenggam daun muda angsana direndam dalam air biasa. Kemudian ia diramas-ramas sebelum disapu atau dilapkan pada badan. Seterusnya untuk bisul, layurkan daunnya di atas api sebelum ditampalkan di sekeliling bisul dan ulangi beberapa kali setelah ia kering. Daun muda angsana juga direndam dan diramas-ramas sebelum dibungkus atau dilekapkan pada kepala selama sekurang-kurangnya 10 minit. Selepas itu bolehlah kepala dibilas dengan air bersih. Kaedah ini boleh diulangi untuk mendapatkan rambut yang bersih berkilau. Kulit pokok angsana pula direbus dan kemudian airnya dikumur-kumur bagi mengubati ulser atau seriawan mulut. Sementara itu, ulser mulut atau lidah yang luka kerana tergigit juga boleh dirawat dengan menyapukannya getah merah yang mengalir dari pokok angsana. Getah angsana juga boleh disapukan untuk mengubati tapak kaki pecah-pecah.


Lebih menarik berita oeh Berita Awaini yang bertajuk ''Bantah MPPP tebang pokok Jalan Masjid Negeri'' iaitu kes yang berlaku d ulau Pinang. Foto disebelah menunjukkan pegawai CAP dan seorang kanak-kanak memeluk sebatang pokok angsana semasa membuat bantahan kepada MPP di George Town. Apabila Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) membantah cadangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menebang pokok di sepanjang Jalan Masjid Negeri ia menjadi viral. Presiden CAP, S.M. Mohamed Idris berkata, pihaknya kesal dengan rancangan MPPP yang akan menebang 44 batang pokok dan memindahkan 20 pokok di kawasan tersebut. Kebanyakan pokok itu adalah dari spesies angsana dan selebihnya jati. Menurutnya, tindakan itu dilakukan atas alasan projek pelebaran jalan dan kerja-kerja perparitan. Pokok-pokok ini mempunyai kepentingan seperti meneduhkan kawasan, mengurangkan kebisingan dan dapat mempertingkatkan mutu udara. CAP memohon MPPP supaya memberhentikan rancangan tersebut sekali gus memikirkan cara terbaik menyelamatkan pokok-pokok itu. Selain tidak mahu pokok ditebang, kami mahu jaminan daripada kerajaan negeri dan MPPP agar pokok di kawasan terbabit untuk ia diselamatkan. Penduduk Pulau Pinang perlu bangkit bersuara dan membantah penebangan tumbuhan hijau itu sekali gus memulihara alam semulajadi yang sedia ada di negara ini. Seorang penduduk perumahan di Jalan Udini, George Cheah, 62, memberitahu, usia pokok-pokok yang terdapat di sepanjang jalan itu mencecah lebih 50 hingga 100 tahun. Beliau yang tinggal di sini sejak umur lima tahun dan ketika itu pokok-pokok ini sudah ada di sepanjang jalan. Jadi saya kesal dan tertanya-tanya kenapa MPPP mahu menebang pokok di situ semata-mata mahu melebarkan jalan berkenaan. Semuga artikel ini dalam anim agro technology dapat memberii info berguna kepad anda pambaca semua. Wasallam!!!..
POKOK BESAR.... IA POKOK SENA....
BANYAK DAHAN... TINGGINYA DIA...
DITEPI JALAN... BANYAJK TANAMNYA...
KAYUNYA KERAS... BANYAK DIGUNA...


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(15 JamadilAkhir 1440H).
DIkemaskini artikel pada 22 RabiulAkhir 1447H.

Wednesday, December 17, 2025

IKAN KAP - KENALI DIA

IKAN KAP
(Grass Carp) dengan nama saintifiknya sebagai  Ctenopharyngodon idellus adalah sejenis ikan air tawar yang berasal dari China dan Siberia dimana ia juga terkenal sebagai ikan pemakan tumbuhan (herbivor) yang kuat. Dilaporkan ikan ini ianya sering digunakan untuk tujuan bagi mengawal rumpai air dan juga ikan kap ini adalah spesis ikan yang popular dalam aktiviti akuakultur serta perikanan rekreasi di Malaysia. Ikan 
Kap di Malaysia merujuk kepada keluarga ikan air tawar besar seperti Kap Perak (Silver Carp), Kap Lumpur (Mud Carp) dan Kap Rumput (Grass Carp) yang popular untuk ia diternak secara akuakultur dan dijadikan makanan. Dalam laporan lain dimana terdapat juga spesies invasif seperti Ikan Lee Koh (Common Carp) yang memberi kesan negatif kepada ekosistem tempatan sebab ia dilaporkan akan menjadikannya isu ekologi penting di perairan Malaysia. Dilaporkan jika ada beberapa spesis Ikan Kap yang popular di Malaysia seperti jenis Ikan Kap Perak (Hypophthalmichthys molitrix) dimana ikan ini juga dikenali kerana saiznya dan sering diternak. Ada juga sejenis Ikan Kap Lumpur (Cirrhina molitorella) dimana jenis ini adalah spesis kap biasa yang terdapat di Malaysia. Bagi jenis Ikan Kap Rumput (Ctenopharyngodon idellus) yang mana ia di percayai berasal dari Asia sering ia digunakan untuk mengawal rumpai air. Pernah di laporkan ujud isu ikan kap yang bersifat invasif seperti jenis Ikan Lee Koh (Common Carp) yang merupakan satu spesis asing dari Eropah yang mana spesia ikan ini dilaporkan ia boleh merosakkan akan  ekosistem air tawar di Malaysia dan mampu mengubah dasar sungai dimana ia juga akan bersaing dengan ikan asli yang sedia ada. Apa pun aspek kepentingan bagi ikan kap adalah ia memang menjadi sumber protein penting dan popular dalam masakan tempatan. Ada juga laporan dimana ada spesis  tertentu (Kap Rumput) digunakan untuk kawalan biologi iaitu menbasmi isu rumpai air walau pun bagi spesis kap lain (Lee Koh) membawa risiko ekologi kepada persekitaran. Boleh di katakan jika spesis ikan kap Malaysia adalah ia merangkumi spesies yang diternak untuk dijadikan sumber makanan dan sebaliknya bagi spesies invasif yang perlu dikawal untuk dapat melindungi biodiversiti tempatan. Bagi jenis Ikan Kap Rumput dimana ikan ini cirinya adalah ia bersaiz besar, berwarna keperakan iaitu dengan mulut yang kuat untuk mengunyah bahan tumbuhan sebagai makanannya. Ikan kap rumput selalu ia ddijadikan Ikan Pengawal Rumpai sebab ia dilaporkan sangat berkesan dalam mengawal pertumbuhan rumpai air di empangan dan kolam dan dagingnya boleh dimakan dan popular dalam hidangan. Artikel tengahari Isnin ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan kupas mengenai ikan kap untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Mengenak spesi ikan kap dimana dilaporkan yang i
kan Kap (Carp) ialah sejenis ikan air tawar popular dari keluarga Cyprinidae terdiri dari beberapa jenis utama termasuk Kap Rumput iaitu spesis ikan kap herbivora pemakan tumbuha atau Jenis Ikan Kap Perak (pemakan plankton) dan Jenis Ikan Kap Biasa atau Kap Kerusia (jenis pemakan segala) dimana kesemuanya ia sering dipelihara untuk tujuan akuakultur, sumber protin makanan atau di buru sebagai sejenis hobi memancing di Malaysia. Bagi penulis blog dimana dari semua jenis Ikan Kap Utama dilaporkan jenis Kap Rumput (Ctenopharyngodon idellus) merupakan pilihan ramai para penternak tempatan sebab ia dikenali sebagai pemakan tumbuhan tegar (herbivor) dimana ia juga penting dalam pengurusan rumpai air. Ikan kap yang di ternak ini. Apa pun dilaporkan bagi tujuan ternakan ikan kap (Chinese Carp) iaitu jangkamasa atau tempoh membesar atau matang bergantung kepada jenis kap, suhu air dan saiz yang diinginkan semasa tuaian. Bagaimana pun umumnya ia boleh mengambil masa beberapa bulan hingga setahun atau lebih untuk mencapai saiz pasaran yang mana biasanya membesar dari saiz benih ke berat beberapa ratus gram dalam 12 bulan. Dalam kes tertentu di laporkan jika ia boleh membesar lebih besar lagi jika dibiarkan lebih lama (contohnya siakap boleh mencapai 400 - 600g dalam 12 bulan) sahaja. Para penternak perlu faham akan beberapa faktur yang akan mempengaruhi masa ternakan iaitu yang pertama adalah apakah Jenis Ikan Kap yang di ternak. Ada terdapat pelbagai jenis sepeti jenis Ikan Kap Merah, Kap Perak, Kap Rumput, Kap Mas dimana  masing-masing mempunyai kadar pertumbuhan yang berbeza dan jangkamasa tuaian berlainan. Faktur Suhu Air yang ideal (sekitar 25-30°C untuk ikan air tawar) dimana jika suhu ini dapat di kawal maka ia akan mempercepatkan pertumbuhan. Faktur ketiga adalah faktur pemberian makanan dimana ia berkait dengan kualiti dan kuantiti makanan memberi kesan besar kepada kadar tumbesaran. Keempat yang menentukan penuaian adalah faktur Kepadatan Kolam dimana kalau ada terlalu banyak ikan dalam kolam kesannya boleh melambatkan pertumbuhan. Faktur ke lima adalah Saiz Target Tuaian Ikan dimana jika anda mahu ikan saiz kecil bagi tujuan untuk ianya di goreng) maka masa ternakannya adalah lebih cepat. Jika mahu saiz ikan kap yang besar-besar bagi tujuan untuk hidangan istimewa dan jualan di restoren maka masa menternaknya akan mengambil masa lebih lama sehingga lebih setahun. Apa pun kajian mendapati jika tempoh masa bagi pertumbuhan umum untuk Ikan Air Tawar dimana ikan boleh membesar dari saiz benih kecil ke berat 400 - 600g (saiz hidangan) dalam tempoh sekitar 12 bulan. Kes ini adalah satu contoh anggaran untuk beberapa jenis ikan seperti siakap dan juga ikan kap. Untuk mencapai saiz yang lebih besar sehingga seberat 1.0 - 3.0 kg) dimana ia boleh mengambil masa 18 - 24 bulan atau lebih di ternak dalam kolam. Apa pun jika para peenternak ingin cepat mendapakan hasil tuaian ikan kap maka boleh di tuai secara berperingkat iaitu dalam tempoh 6 bulan untuk tuai ikan kap bersaiz kecil dan lebih setahun untuk ikan kap bersaiz besar.


Menarik fakta mengenai spesis ikan kap dan juga fakta akan k
ehebatan ikan kap  dimana ia terletak pada khasiat pemakanannya iitu ia tinggi protein, rendah lemak, kaya Omega-3 untuk jantung dan sebagai makanan anti-radang. Kajian menunjukkan jika ikan kap ini berkeupayaan dalam ia mengawal rumpai (grass carp) dimana ikan ini juga ia mudah diternak dan hasilnya ia penting dalam budaya sebagai hiasan dan ia di jadikan pelbagai jenis hidangan yang menjadikannya ikan serbaguna dan berharga untuk kesihatan dan ekonomi. Khasiat yang terdapat pada ikan kap adalah ia membantu aspek kesihatan pengguna dimana dilaporkan berrikan kesan kepada Jantung Sihat sebag zat yang tinggi asid lemak Omega-3 yang baik untuk jantung dan mengurangkan kes keradangan. Khasiat lain ikan kap adalah ia memberikan kekebalan kepada tubuh atau ia dapat memperkuat sistem imuniti seseorang. Khasiat ketiga ikan kap adalah di laporkan ia akan membantu menguatkan tulang dan gigi menjadi kuat sebab ada sumber kalsium dan fosforus. Ia juga membantu dalam mengatasi masaalah pencernaan dan bertindak sebagai bahan anti-penuaan dengan beberapa zat terkandung di dalamnya. Selain itu di lapangan dan dalam kes kelestarian alam sekitar di laporkan kehebatan ikan kap terutama jenis kap rumput ianya sangat efektif memakan rumpai yang amat sesuai untuk kawalan biologi dalam kolam. Ikan kap ini adlah sejenis ikan yang mudah diternak sama ada secara komersil, konvensiona atau secara organik sebab ia hanya memakan rumput dan rumpai sahaja. Penternakan ikan kap ini hebat sebab ia mempunyai kadar pertumbuhan yang cepat sebab ia boleh membesar hingga saiz besar (5 - 15kg) di ternak dengan kebergantung makanan di berikan mencukupi dan berkualiti.
Kehebatan Ikan Kap didapati semakin jelas apabila ia juga adalah sumber makanan bergizi yang disukai ramai sebab kualiti dagingnya enak dimakan popular sebagai hidangan ikan air tawar. Bagi mereka yang hobinya membela ikan hiasan ada yang akan menggunakan ikan kap ini sebagai salah satu spesis ikan hiasan yang menarik. Ada beberapa jenis ikan hiasan yang popilar seperti koi (jenis ikan kap hiasan) sangat bernilai tinggi sebagai ikan hiasan dan terapi dimana ada yang harganya mencecah RM2.72 juga di Hiroshima, Jepun. Apa pun bagi penulis blog dimana secara ringkasnya jenis ikan kap hebat di minati penternak sebab kepentingan akan khasiatnya, keupayaannya membantu pengurusan pencemaran rumpai di  alam sekitar dan dilaporkan dimana nilainya dalam ekonomi akuakultur dan perikanan juga menguntungkan.


Hasil beberapa laporan penyelidikan dimana iIkan Kap adalah sejenis sangat berkhasiat kerana kaya dengan zat protein, Omega-3, vitamin (A, B1, D, C) dan mineral seperti zat Kalsium (Ca), Fosforus (P), Kalium (K), Magnesium (Mg), Selenium (se) diman kesemuanya adalah ia baik untuk dimakan bagi tujuan kesihatan jantung sebab ia mampu untuk menurunkan kolesterol dan tekanan darah. Ia bagis untuk kesihatan tulang, bagus untuk otak (DHA), penglihatan mata, kekebalan tubuh, dan membantu pembinaan otot serta prestasi atletik, terutamanya jika dimasak secara sihat seperti kukus atau panggang. Apa pun diantara manfaat penting dari memakan ikan kap adalah bagaimana cara menasaknya dan kurangkan guna minyk sebaiknya di masak kukus atau di stim sahaja. Membuat tinjauan mengenai h
arga ikan kap (carp) sangat bergantung pada jenis, saiz dan tujuan membelinya sama ada ia untuk dijadikan bahan masakan untuk di makan atau di beli untuk dijadikan ikan hiasan dalam kolam kecil atau dalam akuarium kaca. Tinjauan mendapati dimana biasanya harga ikan kap ada di sekitar RM15/kg untuk ikan kap rumput besar (beratnya sekitar 3-10kg) tetapi dilaporkan yang ia boleh bermula dari RM6-RM25/ekor untuk ikan hiasan bersaiz kecil atau besar. Apa pun ada beberapa spesis ikan seperti ikan kap butterfly dimana harganya dijual mengikut warna dan coraknya sama ada di jual terus atau melalui Lazada. Dalam jualan on-line di Lazada dimana harga ikan kap ini di jual dengan harga yang mengikut jenis dimana Ikan Kap Rumput (Bersaiz Besar) ia di labelkan dengan harga RM15/kg bagi ikan saiz 3kg hingga 10kg untuk di makan. Sementara itu bagi jenis Ikan Kap Hiasan seperti Spesis Butterfly Koi ada dijual dengan harga sekitar RM6 - RM25/ekor bagi ikan beesaiz kecil hingga besar. Penulis blog juga merujuk harga membeli anak ikan kap untuk diletakkan dalam aquarium sekitar RM13 - RM24 seekor dimana harga ini bergantung kepada jenis ikan kap tersebut  dan jenis pakej yang di tawarkan. Selalunya dilaporkan memang akan ada penjual yang menawarkan anak ikan kap hiasan dari Kedah, Perak dan Melaka tetapi sebaiknya di beli dengan jumlah minima yang di tentukan jumlahnya untuk kos penghantaran terus. Bagi peminat ikan kap dimana dia boleh cuba mendapatkan harga terkini dengan cara mmenyemak dengan penjual ikan tempatan atau kedai akuarium yang memang mudah berada berdekatan tempat tinggal sebab harga boleh berubah mengikut musim dan lokasi. Membela ikan kap sebagai ikan hiasan membolehkan ikan ini umur dan jangkamasa hidupnya agak lama jika di jaga baik dan di berikan makanan serta rawatan perubatan mengikut jadual yang legkap. Semuga tulisan artikel ini memberi maklunat berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMA IKAN KAP... BANYAK JENISNYA...
IA DI TERNAK...RUMPUT MAKANNYA...
SETAHUN BESAR... DI JUAL ADA HARGA...
BANYAK KHASIAT....SIHATKAN SEMUA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bukit Beruang,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(24 Jamadilakhir 1447H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...