Support My Blog

Tuesday, July 15, 2025

FAKTA MENARIK PASAL ROTI CANAI (PART 1)

MAKANAN ROTI CANAI
atau Roti Prata atau sebagainya merupakan sejenis makanan berasaskan tepong bersama kuahnya yang sangat popular di Malaysia dan kini menjadi makanan ikonik yang mendunia. Bagi penulis blog yang memang sangat suka makan roti canai memang sering menikmatiknya untuk sarapan pagi dan sesekali untuk makan malam juga. Umumnya dimanna roti canai ialah sejenis lempeng leper yang diperbuat daripada doh, biasanya diperbuat daripada tepung, air, dan lemak seperti minyak atau ghee. Ia popular terutama di Malaysia dan juga beberapa negara jiran seperti Singapura, Brunei, Indonesia dan juga ada di makan di Thailand. Walau pun sejarah asalnya dimana roti canai dipercayai berasal dari India Selatan dan dibawa masuk ke Asia Tenggara oleh pendatang India tetapi terkini roti canai Malaysia sudah banyak di sesuaikan dengan citarasa orang Malaysia dengan pelbagai nama, menu, resepi dan juga cara menyediakannya. Waalau pun dahulu sejarah dakwa dimana makanan roti canai berasal dari India Selatan yang di bawa masuk oleh para pendatang India membawa roti canai tetapi kini sudah di ubahsuai penyediaannya dan bagaimana sampai kepada cara pengkomersialannya. Apa pun dilaporkan iaitu nama atau perkataan 'roti' adalah bermaksud roti dalam bahasa Sanskrit, manakala 'canai' ia mungkin berasal dari perkataan Tamil dan 'channa' atau dalam bahasa Melayu ia  bermaksud 'menguli nipis' seperti dijelaskan. Dalam beberapa tiktok, youtube dan Instagram serta sosmed lain memang banyak di viralkan mengenai makanan roti canai termasuk oleh pelancong asing dari luar negara. Memahami akan ciri-ciri Roti Canai yang dibuat dari bahan tepung gandum, air dan lemak (minyak atau ghee) di adun awal sebelum di canai dan di goreng. Ia mempunyai tekstur yang berlapis-lapis, rangup di luar dan lembut di dalam. Ada banyak jenis roti canai dan paling asas adalah 'Roti Kosong' yang sesuai di makan dengan pelbagai jenis kuah. Di viralkan banyak nama lain untuk roti canai seperti jenis Roti Bawang, Roti Trlur, Roti Jantan, Roti Sarang Burung, Roti Sardin, Roti Cheese, Roti Tisu, Roti Coklat, Roti Pisang, Roti Terbang, Roti Arang dan sebagainya. Biasanya roti canai ini berbentuk bulat dan nipis, tetapi boleh juga dihidangkan dengan pelbagai cara dan ada yang empat segi juga. Setelah di adun, di leperkan dan di canai kemudian ia dimasak di atas kuali leper dengan sedikit minyak atau ghee dan biasanya ditumbuk-tumbuk selepas di gorengnuntuk menghasilkan tekstur berlapis dan lembut. Apa pun umumnya ia akan di hidangkan dengan pelbagi jenis kuah diantaranya jenis kuah kari (Kari Ikan, Kari Ayam, Kari daging) atau dal dan sambal. Ada yang menikmati roti canai dengan gula pasir, lauk ikan, sotong, kari sardin, asam pedas dan sebagainya. Sudah lama roti canai adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia dan menjadi sebahagian daripada identiti budaya negara. Ia adalah hidangan yang biasa ditemui di warung mamak, restoren, gerai makanan dan hotel serta banyak di jual di pasar malam dan bazaar ramadan di seluruh Malaysia. Apa pun bagi penulis blog mendapati dimana makanan roti canai sudah ia menjadi simbol perpaduan antara pelbagai kaum dan budaya di Malaysia. Terkini sudah banyak produk roti canai sejuk beku yang boleh didapatkan diseluruh negara. Artikel pada tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai fakta dan kisah roti canai untuk ia dijadikan bahan bacaan dan rujukkan semua.


Terdapat fakta menarik di paparkan di media antaranya ada;ah kes 'Roti canai makanan kedua terbaik dunia - lapor TasteAtlas' yang sesuai di banggakan. Dilaporkan makanan roti canai sekali mendapat pengiktirafan antarabangsa, menduduki makanan kedua terbaik di dunia. Pihak panduan pengalaman perjalanan untuk makanan tradisional, TasteAtlas, melalui 100 Hidangan Terbaik dalam Anugerah Dunia 23/24 mereka dan meletakkan hidangan sarapan pagi Malaysia yang popular itu di tempat kedua. Apa pun dilaporkan mereka juga menamakan restoran Nasi Kandar Pelita, Tg's Nasi Kandar dan Sri Nirwana Maju bagi tempat yang mempunyai roti canai 'paling ikonik'. Kepingan roti yang garing itu berada satu tempat di belakang 'picanha', sejenis potongan daging lembu Brazil, yang mendahului carta tahun ini. Roti canai biasa dimakan untuk sarapan pagi dan dibuat dengan tepung, air dan telur. Doh roti itu dilipat beberapa kali untuk membentuk lapisan, menghasilkan tekstur yang lembut dan gebu di bahagian dalam dan lapisan luar yang garing. Ia memang terkenal dengan kepelbagaian padanan, roti canai boleh dimakan dengan beberapa makanan lain yang berkuah, termasuk kari, kuah dhal dan sambal, selain chutney atau susu pekat. Ada juga yang lebih suka roti canai mereka digabungkan dengan bahan lain, seperti pisang, telur dan bawang. Di tempat ketiga ialah hidangan tumis yang dipanggil 'phat kaphrao' dari Thailand, diikuti pizza napoletana dari Itali dan ladu 'guotie' dari China, masing-masing di tempat keempat dan kelima. Roti canai juga mendahului naan bawang putih mentega yang terkenal di India dan hidangan lain seperti sandwic Vietnam, 'banh mi thit' dan 'tonkotsu ramen' dari Jepun. Pihsk TasteAtlas juga meletakkan roti canai sebagai roti terbaik dunia dimana ia mengalahkan 49 jenis roti lain untuk dinobatkan sebagai 'Roti Terbaik di Dunia'. 
Roti canai sebenarnya tidak mempunyai banyak khasiat pemakanan yang ketara, tetapi ia boleh menjadi sumber tenaga yang baik jika dimakan dalam jumlah yang sederhana. Ia kaya dengan karbohidrat yang membekalkan tenaga untuk aktiviti harian. Walau bagaimanapun, kandungan lemak dan garamnya yang tinggi perlu diambil kira, terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan tertentu. Antara beberapa poin tentang khasiat roti canai seperti ia adalah sebagai Sumber Karbohidrat yang baik, yang merupakan sumber tenaga utama untuk tubuh badan. Ia ada banya Potensi Protein dimana kajian mendapati kandungan protein dalam roti canai mungkin berbeza bergantung pada jenis tepung yang digunakan, tetapi ia boleh menjadi sumber protein yang sederhana. Menganai bahan Kalsium dimana roti canai mengandungi sedikit kalsium dan yang penting untuk kesihatan tulang dan gigi. Unsur Zat Besi dimana terdapat sedikit zat besi dalam roti canai, yang membantu dalam pengangkutan oksigen dalam darah. Ia adalah jenis makanan Rendah Kalori hasil inovasi dalam penyediaan roti canai yang menghasilkan roti canai dengan kalori yang lebih rendah dan bacaan Indeks Glisemik (IG) yang rendah, yang mungkin lebih baik untuk pengawalan gula dalam darah. Tentang serat faktanya roti canai yang tinggi serat boleh memberikan manfaat kesihatan seperti membantu sistem penghadaman dan mengawal tahap gula dalam darah. Fakta lain perlu di kongsikan perlu diingat bahawa ia juga memang Tinggi Lemak dimana biasanya mengandungi jumlah lemak yang tinggi, terutamanya jika digoreng dalam minyak yang banyak. Ia juga Tinggi Garam bila kandungan garam dalam roti canai juga perlu diambil kira, terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi.
Penyediaan roti canai juga boleh mempengaruhi kandungan lemak dan kalori. Roti canai yang digoreng dalam minyak yang banyak akan menjadi lebih tinggi kalori dan lemak. Jika anda ingin menikmati roti canai, adalah disarankan untuk hanya mengambilnya dalam kuantiti yang sederhana dan memilih pilihan yang lebih sihat seperti roti canai yang tinggi serat atau yang dibuat dengan minyak yang lebih sedikit.


Manarik dalah bharian.com laporkan kisah bagaimana 'Roti canai tinggi serat lebih sihat' untuk di kongsikan. BH laporkan dimana roti canai yang sering dikaitkan dengan pengambilan makanan tidak sihat, kini tidak lagi menerusi inovasi campuran daripada bahan asas lebih berkhasiat. Apa pun cara pengubahsuaian kandungan berasaskan sayuran, bijirin dan herba, bersifat rendah indeks glisemik (GI), menjadikannya lebih baik untuk kesihatan. Bila gabungan makanan tinggi serat itu bertujuan mengelak penyakit bahaya antaranya obesiti, gangguan kardiovaskular dan kencing manis. Dengan mengekalkan bahan utama iaitu tepung gandum, marjerin, lemak semula jadi serta garam, roti canai itu mencampurkan sayur bendi, kacang dal, barli dan halba dalam penghasilan doh. Produk sejuk beku dihasilkan menerusi kerjasama syarikat Hollista Colltech Ltd dengan Kawan Food Berhad menjadikannya sebagai ‘roti canai paling sihat di dunia' bersifat rendah GI. Hasil kajian University of Sydney, Australia sejak tujuh tahun lalu memberi peluang kepada penggemar roti canai menikmati sajian istimewa tanpa bimbang mengenai kandungan lemak berlebihan yang menjejaskan kesihatan. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Holista CollTech Limited, Datuk Dr Rajen M, berkata sekeping roti canai biasa mengandungi sehingga 301 kalori, malah kandungan GI melebihi 70 iaitu paras sajian tidak sihat. Bahan kalori dalam roti canai inovasi turun sehingga 280 kalori serta mencapai bacaan rendah GI iaitu antara 45 hingga 50. Apa pun keempat-empat campuran bahan asas itu mengurangkan peningkatan gula dalam darah. Selain itu, kandungan halba dan barli melancarkan proses penghadaman,” katanya ketika ditemui pada sesi taklimat media 'World's Healthiest Roti Canai' di sini, hari ini. Dr Rajen berkata, kajian terkini Unit Kecerdasan Ekonomi Menangani Obesiti di Asean 2018, mendapati obesiti di Malaysia menunjukkan peratusan 13.3 peratus iaitu paling tinggi di rantau ini. Kesannya perbelanjaan penjagaan kesihatan meningkatkan 20 peratus. kini ada 3.6 juta penduduk negara ini atau seorang daripada lima individu menghidap kencing manis. Lebih membimbangkan, jumlah itu meningkat mendadak dua kali ganda dalam tempoh 30 tahun. Budaya menjaga pemakanan menerusi kaedah rendah GI popular di Amerika Syarikat dan Australia sejak 1990-an tetapi baharu memasuki Malaysia kira-kira 10 tahun lalu. GI adalah mekanisma antarabangsa menguji kepantasan peningkatan atau penurunan gula dalam darah. GI rendah menyebabkan penurunan kadar penghadaman dan ia sekali gus mampu mengurangkan kandungan gula dalam darah. Sajian rendah GI seperti buah-buahan mengurangkan peningkatan gula dalam darah, berbanding makanan tinggi GI seperti nasi dan roti putih yang menyumbang kepada peningkatan gula dalam darah. Kesannya meningkatkan risiko darah tinggi, kencing manis dan berat badan berlebihan atau obesiti. Syarikat pembekal makanan sejuk beku, Kawan Food Berhad, Timothy Tan, berkata roti canai paling sihat dijadual memasuki pasaran tempatan bermula April ini.


Dalam laporan lain dimana 'Sudah tak perlu takut gemuk! Roti canai paling sihat di dunia akan dijual di Malaysia' wajar di kupas faktanya. Dilaporkan dimana roti canai 'lebih sihat' berjaya diperkenalkan bagi memberikan pilihan kepada penggemar hidangan ini menikmatinya tanpa bimbangkan risiko kesihatan. Roti canai dan rakyat Malaysia memang tidak dapat dipisahkan, namun mungkin ramai yang tidak sedar bahawa kandungan karbohidratnya yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit berbahaya. Pihak Hollista Colltech Ltd dengan kerjasama Kawan Food Berhad memperkenalkan 'Roti Canai Paling Sihat di Dunia' yang rendah indeks glisemik dan kandungan lemak untuk memberikan alternatif kepada penggemar roti canai. Apa pun roti canai sejuk beku yang akan dipasarkan ini tidak mengandungi bahan kimia dan masih mengekalkan rasa asli roti canai. Roti canai sejuk beku itu dilaporkan akan membantu menangani masalah penyakit obesiti yang semakin meningkat di negara ini. Sesiapa makan roti canai atau roti putih, gula dalam darah akan meningkat dengan pantas. Ini adalah tidak sihat kerana menyebabkan kita mengalami darah tinggi, diabetes, jantung, obesiti, merendahkan tahap tenaga, teringin makan (food cravings) dan mengantuk. Produk ini sudah pun memperkenalkan kaedah baharu yang digunakan di peringkat antarabangsa untuk merendahkan risiko penyakit tersebut melalui pengambilan makanan berindeks glisemik rendah. ada Rabu. Diantara bahan yang digunakan untuk menghasilkan roti canai paling sihat itu adalah kacang bendi, kacang dhal, barli dan halba. Roti canai tersebut disasarkan untuk merendahkan sebanyak 40 peratus daripada 70 bacaan purata global roti paratha (flatbread). Pihak Hollista Coltech Ltd merupakan syarikat penyelidikan bioteknologi yang menghasilkan bahan-bahan semula jadi kelas pertama dan produk kesihatan yang berpangkalan di Perth, Australia. Syarikatnya bukan sahaja akan memasarkan produk terbaharu tersebut di Malaysia, tetapi turut menemui pengguna di Amerika Syarikat pada Jun depan. Mereka bangga dapat bekerjasama dengan Hollista untuk menjadi yang pertama di dunia yang menawarkan flatbreads sihat seperti roti canai dan capati. Kajian dan percubaan produk dirancang akan dilaksanakan oleh Universiti Sydey, Australia pada bulan ini bagi mencapai piawaian antarabangsa indeks glisemik. Harga bagi produk tersebut belum diputuskan. 
Artikel ini ditulis dalam tiga segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca setia blog anim agro technology yang berusia 16 tahun setiap hari satu artikel di posting. Wasallam!!!...
ROTI CANAI... POPULAR DI MALAYSIA...
ASASNYA TEPONG... DI ULI DOHNYA...
DI GORENG RANGUP...ADA KUAHNYA...
MEMANG VIRAL.. DISELURUH DUNIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(11 Muharram 1447H).

Monday, July 14, 2025

SEMBANG TERNAK PELANDUK- BAGAIMANA?

MENTERNAK PELANDUK
 atau juga dikenali sebagai aktiviti ternak kancil adalah kegiatan memelihara dan membiakkan haiwan pelanduk dalam kurungan khusus yang bertujuan untuk tujuan komersial atau hobi. Bagi penulis blog yang beberapa kali membuat tinjauan ke pprojek ternakan pelanduk mendapati jika ada beberapa usahawan yang berjaya dalam menternak pelanduk yang bunyinya memang unik dan jarang diketahui umum. Penternakan pelanduk memerlukan aktiviti persediaan baka sesuai serta unit kandang dan pemilihan tumbuhan persekitaran yang sesuai seakan habitat asal atau semulajadinya yang mana ini adalah aspek penting. Bagi penulis blog faham jika haiwan 
PELANDUK (Tragulus spp.) atau Kancil merupakan sejenis haiwan mamalia yang kecil dan banyak diperkatakan didalam cerita dongeng kepandaiannya di zaman kanak-kanak lagi. Cerita 'Sang Kancil' dengan pelbagai variasi kisahnya memang merupakan satu ingatan kepada kita semua. Bagaimana pun setelah dewasa kebanyakan pembaca blog hanya dapat melihatnya semasa melawat di Zoo sahaja. Memang sukar untuk anda berpeluang melihat pelanduk hidup liar di hutan. Pelanduk dilaporkan sejenis haiwan berkaki empat dari rumpun ungulat berjari genap dalam keluarga Tragulidae yang terletak di bawah genus Tragulus. Lazimnya haiwan yang didakwa 'cerdik' ini mempunyai berat sekitar 0.7 - 8.0 kg seekor. Bagi ukuran badannya pla cuma sekitar 40 -75 cm dimana ia dikelaskan sebagai haiwan ungulat yang kecil sekali di dunia. Taburan pelanduk terhad kepada Asia Selatan dari China selatan jauh (Yunnan selatan) hingga Filipina dan Pulau Jawa. Sesetengah spesis pelanduk kurang dikenali akan tetapi semuanya adalah dipercayai bersifat nokturnal (aktif waktu malam) dan makan daun-daun, buah-buahan, rumput dan lain-lain tumbuhan dalam semak hutan yang tebal. Pelanduk dilaporkan hidup secara bersendirian atau ianya berpasangan. Biasanya pelanduk jantan tumbuh gigi taring panjang dimana sama ada [elanduk jantan atau pun betina tidak tumbuh tanduk yang digunakan untuk bertarung. Tidak seperti ahli Tragulidae yang lain dimana lazimnya pelanduk tidak kelihatan belang atau tompok yang jelas pada bahagian belakan. Membuat beberapa rujukkan dimana pelanduk pada asalnya hanya dikenali dua spesis iaitu dalam genus Tragulus iaitu Tragulus napu (Dikenali sebagai Napuh) yang agak besar saiznya dan Tragulus javanicus (di kenali sebagai Kancil atau pelanduk Jawa) yang saiznya agak kecil. Bagaimana pun kemudian pada tahun 2004, genus Tragulus nigricans dan Tragulus versicolor dipecahkan dari Tragulus napu dan Tragulus kanchil dan Tragulus williamsoni dipecahkan dari Tragulus javanicus. Di Malaysia pelanduk adalah haiwan yang dilindungi dibawah Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972 atau P.U. (A) 345 dibawah Jabatan Perhilitan dimana pesalah boleh dihukum. Artikel malam Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai info pelanduk untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.


Paling utama adalah perlu merujuk kepada pihak Jabatan Perhilitan dulu jika ingin menternak pelanduk walau di mana sahaja ia hendak dilakukan. Berdasarkan kepada pengalaman dan tinjauan dimana b
erikut adalah beberapa aspek penting dalam cara menternak pelanduk secara komersil untuk di ketahui. spek Pertama adalah Membina Kandang Pelanduk yang sesuai iaitu ia merupakan satu 'Kawasan Kurungan' sahaja yang mempunyai ciri seperti habitat asalnya. Perlu disediakan kawasan yang luas dan lapang untuk pelanduk dapat semuanya bergerak bebas dan mudah dikawal. Paling asas juga dikawasan kandang ini ada tanaman yang terdiri daripada pelbagai jenis tumbuhan saa ada semulajadi atau di tanam yang mana ia boleh dimakan oleh pelanduk seperti bunga raya, ketum ayam, betik, pandan, kantan, cerik kampung, jambu air dan pisang. Perlu dicari benih atau pokok tersebut untuk ditanam dan dijaga dengan rapi serta di berikan baja sesuai agar tumbuh dengan subur. Sebaiknya dimana tumbuhan ini juga boleh menjadi sumber makanan tambahan untuk pelanduk dalam kawasan kandang tersebut. Adalah di syorkan agar didalam kandang ini ada disediakan tempat perlindungan seperti dengan menyediakan tempat perlindungan seperti teduhan sesuai agar penanduk ini akan terlindung dari keadaan cuaca panas atau hujan. Aspek Pemilihan Pelanduk dan Kesihatan Pelanduk perlu di pelajari usahawan yang ingin menternak pelanduk. Sebaiknya di syorkan agar memilih jenis atau spesis pelanduk yang sihat dan bebas daripada penyakit. Apa pun di laporkan dimana sebenarnya ada terdapat beberapa jenis pelanduk yang sesuai untuk diternak seperti pelanduk kancil. Menyentuh mengenai aspek pengurusan ternakan pelanduk yang penting adalah bagaimana cara penyediaan makanan untuk pelanduk dengan mempastikan bekalan makanan mencukupi dan berkualiti. Aspek kesihatan juga penting dimana pegusaha perlu sentiasa memantau tahap kesihatan pelanduk secara berkala dan berikan rawatan jika perlu. Boleh merujuk kepada pihak berwajib mengenai pengurusan kesihatan pelanduk yang di ternak. Pastikan agar selalu dapat menjaga kebersihan kandang untuk mengelakkan penyakit. Pada masa ini ada beberapa pengusaha yang menternak pelanduk untuk tujuan KOmersil dan ada yang cuma Hobi sahaja. Bagi penterna komersial dimana menternak pelanduk boleh menjadi sumber pendapatan melalui penjualan daging, kulit atau haiwan hidup untuk baka atau pets. Bagi kalangan penternak pelanduk secara hobi pula ia adalah satu aktiviti yang menyeronokkan dan memuaskan hari peminatnya. Hasil tinjauan di beberapa lokasi dimana dengan persediaan yang rapi dan pengurusan yang baik dimana menternak pelanduk boleh menjadi satu kegiatan yang menguntungkan dan amat menyeronokkan.


Mungkin masih ramai pembaca blog ini yang belum pernah melihat kelibat pelanduk liar tetapi mungkin pernah melihatnya di Zoo sahaja atau dalam interet. 
Melihat bentuk fizikal pelanduk yang berjalan memang mempersonakan. Dari youtube negara jiran ada kisah menarik bagaimana penternakan pelandok ini dijalankan dan menarik ditonton. Dilihat walau pun pelanduk kelihatan kecil dan comel akan tetapi sebenarnya haiwan ini mempunyai taring. Walau pun pelanduk dilihat sebagai haiwan jinak tetapi bagi pelanduk jantan ia selalunya mempunyai gigi taring yang lebih panjang dan kelihatan sedikit menyembul keluar dari mulut atas berbanding dengan pelanduk betina. Taring ini biasanya akan digunakan untuk mereka semasa bertarung sesama mereka. Bagaimana pun kewujudan taring pelanduk ini tidak dapat melindungi mereka dari haiwan pemangsa atau predator. Pelanduk juga sejenis haiwan yang mampu beranak berterusan dan menjaga anaknya. Dilaporkan pelanduk betina akan terus menjaga anak-anaknya sampai matang secara seksual selama lima hingga sembilan bulan. Setelah itu, anak-anaknya baru memulakan hidup sendiri. Terdapat beberapa spesies pelanduk termasuk kancil dimana yanga betina boleh mengawan lagi hanya beberapa jam setelah melahirkan anaknya. Pelanduk merupakan haiwan kecil yang sering dimangsa oleh predatornya. Disebabkan ia berukuran kecil dan tidak mempunyai tanduk untuk melindungi dirinya juga membuat pelanduk jadi sasaran menarik dan mudah predator di alam liar. Oleh karena itu pelanduk yang menjadi haiwan pemalu dan selalu waspada sehinggakan ada beberapa spesis menjadi nokturnal (hanya aktif malam) untuk bertahan hidup. Mereka biasanya hidup menyendiri dan akan saling bertemu pada musim mengawan. Apa pun penulis blog rasa terkejut apabila dilaporkan pelanduk mampu mengetukkan kaki tujuh kali dalam sesaat!. Kebolehan ini walau pun pelanduk sebagai haiwan yang pemalu dan pencinta keamanan akan tetapi ia juga dilaporkan akan bertukar menjadi sikap agresif bila terancam. Pelanduk jantan boleh mengetukkan kaki empat sampai tujuh kali dalam satu saat. Teknik ini mereka gunakan untuk mengusir predator yang mendekati atau memberitahu kawan-kawannya akan bahaya yang datang. Sifat ini dipercayai dijadikan cerita dongeng kanak-kanak bagaimana ia menipu sang buaya untum melintasi sungai sehingga keseberang.


Merujuk kepada portal mediaprima.com ada laporan mengenai '
Bekal pelanduk ke seluruh negara' yang menarik di rujuk dan disembangkan. Media laporkan dimana haiwan pelanduk yang di ternak mampu mencapai berat sehingga tiga kilogram. Aktiviti menternak pelanduk secara liar mampu menjadikan haiwan itu tidak mengalami stres. Kes ini dikongsikan seorang usahawan bernama Hairulnizan (45) yang berpengalaman menternak haiwan itu secara komersial sejak lima tahun lalu. Dakwanya dimana pelanduk cukup dikenali sebagai sejeis haiwan yang mempunyai karakter pemalu dan sukar mendedahkan diri apabila berada di hutan. Biarpun pelanduk boleh ia dipelihara dalam kurungan akan tetapi suasana seperti habitat semula jadi yang dipenuhi dengan pokok amat penting supaya pelanduk selesa dan tidak berasa terancam. Dia mengambil inisiatif sendiri dengan menanam pokok di dalam kurungan untuk mengadaptasikan keadaan seperti di dalam hutan sebenar. Dia akan berikan makanan asas pelanduk termasuk daun ludai, daun maya dan daun simpoh air yang dicari sendiri di hutan dan ada menanam pokok hutan di sekitar kurungan sebagai stok bekalan makanan. Langkah ini sangat penting untuk memastikan pelanduk yang diternak dapat hidup dengan lebih baik selain dapat mengelakkan stres dimana dilaporkan iaitu pelanduk memang ia memiliki potensi besar untuk mampu berkembang. Kes 'stres' kepada pelanduk  boleh berlaku apabila pelanduk berasa terancam selepas melihat individu yang tidak dikenali dan pemangsa seperti burung hantu serta helang. Dilaporkan haiwan pelanduk yang stres akan menunjukkan perubahan termasuk dilihat bersendirian, kurang makan dan warna bulu bertukar. Sekiranya dibiarkan berterusan, pelanduk boleh mati. Pelanduk yang menunjukkan gejala ini akan ditangkap dan dikuarantin selama 10 hingga 14 hari untuk diberi lebih perhatian. Biarpun menyedari cabaran yang dihadapi, minat mendalam terhadap haiwan liar ini mendorong Hairulnizan menternak pelanduk secara komersial di atas tanah seluas 0.4 hektar di Batu Kurau, Perak. Kini dengan berbekalkan modal dan pengalaman sendiri, saya bermula dengan menternak 10 pelanduk (tiga jantan dan tujuh betina) di dalam kurungan untuk proses pembiakan. Dia sudah mengambil masa selama tiga hingga empat tahun untuk membiakkan pelanduk sehingga berjaya memiliki 70 ekor. Selalunya dimana untuk menangkap pelanduk bagi dijadikan baka induk, dia memohon lesen menangkap haiwan itu daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan). Dia ada memohon lesen untuk menyimpan. Apabila induk sudah stabil, saya mohon permit pembiakbakaan, lesen menjual hidupan liar dan lesen panel penandaan. Kini dia sudah membekalkan pelanduk hidup ke seluruh Semenanjung Malaysia. Dalam kes lain dijelaskan dimana berkenaan penternakan pelanduk, perkara yang perlu dititikberatkan adalah kebersihan dan pemakanan. Aspek kebersihan di dalam kandang dapat mengelakkan pelanduk terkena jangkitan penyakit yang diakibatkan oleh cacing. Apa pun daripada segi pemakanan pula, ia perlu diberikan mengikut waktu ditetapkan, namun pada kuantiti yang tidak terlalu banyak. Sebenarnya haiwan pelanduk mempunyai potensi besar untuk berkembang kerana dilaporkan yang ia mendapat permintaan yang tinggi di negara ini. Kini dia  sedang menaik taraf kurungan untuk menambah ternakan bagi memenuhi permintaan pasaran. Sehingga kini dia tidak dapat menolak untuk menjalin kerjasama dengan pihak berkaitan untuk bersama-sama mengembangkan ternakan pelanduk secara komersial. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim Agro Technology kali ini. Wasallam!!!..
HAIWAN PELANDUK... KANCIL SAMA...
BOLEH DI TERNAK...ADA PROSEDURNYA...
DI DALAM KANDANG...SEMUA DI SEDIA...
DI JUAL KELAK... LUMAYANG HASILNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(17 Muharram 1447H).

Sunday, July 13, 2025

SEMBANG PASAL ROJAK PETIS

ROJAK PETIS
atau ROJAK BUAH atau COLEK merupakan sejenis makanan makanan tradisi di Malaysia dan juga negara jiran termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei DS. Penulis blog memang suka makan rojak buah sama ada yang dibuat sendiri atau pun di beli daripada banyak gerai yang bersih. Cara membuat rojak buah atau rojak petis adalah amat mudah sekali kerana ianya ia menggunakan bahan tempatan dan murah tetapi segar serta mudah didapati. Bahan untuk membuatnya juga murah harganya. Kita boleh sediakan sendiri dirumah dan ia boleh disesuaikan dengan citarasa yang dikehendakki. Bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan 1-2 org terdiri daripada buah Nenas (Ananas cosmosus), buah Mangga (Mangifera indica), Sengkuang (Pachyrizus erosus), Timun (Cucumis sativus), Kangkong (Impomea reptans), Taugeh (Vigna radiata), Epal Hijau - Optional (Malus domestica) dan Kacang Tanah (Arachis hypogea) serta bahan lain yan sesuai. Apa pun yang paling utama dalam rojak petis adalah PETIS. Petis adalah adunan khas yang diperbuat daripada udang, kicap, cili dan bahan lainnya. Ada yang menulisnya sebagai ''Otak Udang'' untuk bahan ini. Bergantung kepada musim buah-buahan dan kreavititi, buah seperti Jambu Air (Euginia aquea), Jambu Batu (Psidium guava) dan Buah Kedondong (Spondalis dulcis) juga sesuai dijadikan bahan untuk rojak petis. Semua bahan buah-buahan dipotong mengikut saiz dan ukuran yang sesuai, Kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar dan sayur kangkong serta taugeh perlu dicelur dahulu. Bahan lain yang tidak boleh ditinggalkan tentunya Tempe (Glycine max) dan Tauhu (Glycine max) yang telah digoreng dan dihiris nipis-nipis. Seterusnya kita perlu menyediakan bahan-bahan seperti Petis (2 sudu besar), Gula Pasir (1½-2 sudu besar), Gula Melaka atau Gula Hitam (1 sudu besar), cili kisar mengikut kepedasan masing², sedikit belacan yg dibakar, sedikit air asam pekat dan garam jika perlu. Pastikan kita menyediakan besen kaca datau mangkuk kaca yang sesuai saiznya dan senduk kayu atau senduk plastik yang sesuai untuk aktiviti menggaul. Sebaiknya semua ramuan rojak petis ini mesti digaul rata dan boleh dihidangkan apabila siap. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai rojak petis untuk bahan rujukkan pembaca blog semua.


Bagi penulis blog berasal Muar, Johor dimana memang rasanya lebih puashati jika membuat sendiri rojak petis dirumah sama ada untuk dihidangkan kepada ahli keluarga atau pun semasa menjamu tetamu yang datang kerumah datang berkunjung. Mendapat peluang makan  Rojak Petis Muar sejak zaman remaja dahulu memang rugi kalau tidak belajar resepi membuatnya. Makanan ini memang sudah lama popular di Muar sebagai ikon selain daripada Mee Bandung Muar, Sate Pagi Muar, Mee Rebus Muar dan sebagainya. Apa yang unik dimana makanan ini 15 tahun dahulu hanya dijual 80 sen sepinggan tetapi kini sudah mencecah RM5.00 sepinggan. Selain enak kerana ada rasa masin, pedas, masam, lemak, manis dimana makanan in amat sesuai untuk mendapatkan fiber dari buah-buahan dan sayuran yang terpilih. Penulis blog kongsikan resepi Rojak Petis yang sering dibuat sendiri dirumah. Bahan yang digunakan adalah 1 bekas petis atau otak udang, 1 inci belacan dibancuh dengan 1/4 cawan air, 1/3 cawan gula melaka yang hiris halus, 1/4 cawan gula pasir,1/4 cawan kicap pekat serta 1 cawan air. Bahan-bahan lain diperlukan termasuk kacang tanah secukupnya goreng tanpa minyak yang buang kulit dulu dan tumbuk hancur, Pes asam jawa secukupnya, Cili kisar, cili padi yang dikisar serta gula. Bahan utama membuat rojak petis termasuk Kangkung (Perlu disiang, culur dan toskan), Taugeh perlu ia (dibersihkan, celur sekejap dan toskan), Timun (dihiris nipis), Nenas (Juga ia dihiris nipis), Umbisi Sengkuang (dihiris nipis) dan Tauhu (boleh di goreng dan di hiris nipis). Cara membuat sos petis dengan menyatukan semua bahan asas untuk sos petis ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan gula larut. Kecilkan api dan teruskan memasak hingga pekat tetapi mesti di kacau sentiasa. Matikan api dan sejukkan. Bagi membuat rojak petis sbeiknya didalam satu bekas adunan sesuai, masukkan 4-5 camca besar sos petis, tambah 4 camca besar kacang tanah, 1/2 camca besar cili kisar dan 1 camca teh cili api kisar. Kacau rata dan tambah 1/2 camca teh pes asam jawa. Gaul rata dimana jika suka manis maka boleh tambah sedikit lagi gula pasir. Kacau rata dan kemudian dimasukkan taugeh dan kangkung dan di gaul rata. Tambah sengkung, timum, tauhu dan nenas dan juga diaduk gaul rata dan alihkan rojak ke dalam pinggan sesuai. Tabur sedikit kacang tumbuk untuk hiasan. Makanan ini sudah sedia untuk dihidangkan untuk dapat dinikmati. 


Makanan kulliner dari Johor memang sesuai di kongsikan dengan pembaca blog semua seperti 
RESEPI ROJAK PETIS JOHOR. Ini kerana ia mudah disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan murh didapatkan dipasar atau pun pasar malam sahaja. Kalau ingin makan rojak petis Johor seperti di Tanjung AGas, Muar boleh berkunjung pada bila-bila masa sahaja tetapi kalau ingin membuatntnya sendiri di rumah lagi berbaloi. Mungkin bagi ramai orang dimana resepi rojak petis ini di pelbagaikan mengikut tahap kegemaran sesuai dengan citarasa keluarga dan peminatnya. Perlu disediakan beberapa bahan-bahan iaitu 2 batang timun boleh di potong ikut suka, 6 - 8 keping tauhu yang sesuai di goreng dan potong dadu, 1 ikat kangkung yang di celur, 1 biji nanas sedang perlu di potong kecil, 1 bungkus kacang tanah yang di goreng dan tumbuk, 1 botol petis atau nama lainnya sebagai pes otak udang, 5 sudu besar kicap manis, 1 sudu besar pes asam jawa, 2 sudu besar gula pasir, 20-30 biji cili api perlu ditumbuk dan juga mungkin perlu sedikit garam. Bagi penulis blog sebaiknya di tambah sayur tauge dan sengkuang yang menambah keenakan rojak petis. Membuatnya memang mudah sahaja dengan mencampurkan petis, asam jawa, cili tumbuk, gula, garam, separuh kacang tumbuk dan kicap kacau hingga sebati. Kemudian di masukkan nanas dan timun, sengkuang, taugeh dan di gaul rata. Seterusnya boleh dimasukkan bahan kangkung, kacang tumbuk sikit dan tauhu gaul rata lagi. Perlu ujirasa dulu bagi menilai tahap rasa pada rojak petis sama ada cukup manis, pedas, masin dan kalau kurang masam boleh di tambah pes asam jawa sedikit. Akhir sekali setelah di campurkan dan sebati maka di taburkan kacang tanah diatasnya dan digaul semula. Ada yang suka telus dihidangkan untuk dimakan tetapi ada orang akan tinggalkan semala 20 minit untk mendapatkan rasa rojak petis sebenar yang hebat. Selalu juga di makan dengan nasi putih sebagai lauk di Johor.  


Dalam beberapa portal berita tempatan termasuk dalam utusan.com dilaporkan satu kisah menarik 'Rojak Petis Likat’ Norfatin popular di Pontian' dimana ia sesuai dikongsikan kali ini. Kisah dari Pontian, Johor ini paparkan dimana seorang pengusaha yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Media Baharu bukan halangan untuk Norfatin Nabila Lokman (24 tahun) bagi membantu ibunya di kedai menjual rojak petis yang dikenali sebagai ‘Rojak Petis Likat’ di bandar Pontian. Beliau pernah dijemput sebagai tetamu bersama ibunya oleh dua buah syarikat televisyen tempatan sebelum ini dimana secara tidak langsung telah menambah popular rojak petis yang telah diusahakan sejak 24 tahun lalu yang sama dengan umurnya. Dakwanya dimana setelah menamatkan pengajian di UniMAP (Universiti Malaysia Perlis) pada September tahun lalu, dia belum mendapat tawaran pekerjaan dari mana-mana pihak walaupun telah beberapa kali menghantar permohonan. Dia kemudian mendapati bidang pengajian tersebut melayakan dan membolehkannya dia untuk bertugas sebagai pengurus perhubungan awam, wartawan media cetak atau elektronik mahupun dalam bidang sumber manusia. Bagaimana pun sehingga kini belum ada rezeki saya bekerja dalam bidang bersesuaian dengan pengajian yang diikuti selama tiga tahun. Beliau yang ditemui Utusan Malaysia di Medan Selera Majlis Perbandaran Pontian (MPPn) nyatakan memang tidak kekok untuk membuat rojak petis itu kerana telah biasa membantu ibunya di gerai apabila pulang pada cuti semester mahupun sebelum dia diterima masuk ke Unimap. Petis Likat yang menjadi tarikan utama kepada pelanggan dikedainya di Medan Selera MPPn Jalan Bakek di Pontian, Johor. Selain menjual rojak petis, gerai yang dinamakan D’ Jannah Corner (Chek Sal) turut menjual pelbagai jenis makanan lain seperti mi goreng, bihun kampung, rojak pisang, cikong bizibodi, kuetiau goreng dan bihun sup. Kedai mereka beroperasi pada setiap Ahad hingga Khamis bermula pukul 9 pagi hingga 4 petang dan bercuti pada Jumaat dan Sabtu. Apa pun didakwa perniagaan Rojak Petis Likat yang diusahakan oleh ibunya sejak tahun 1997 memang dikenali ramai di bandar Pontian kerana keenakan dan rasanya yang memikat para pelanggan. Sebelum ini ibunya menjalankan perniagaan di gerai yang kecil sahaja sebelum berpindah ke Medan Selera MPPn berhampiran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sejak lapan tahun lalu. ‘Alhamdulillah sambutan orang ramai amat memuaskan terutama sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di mana pelanggan dibenarkan makan di kedai berbanding ketika ini. Meskipun begitu pendapatan harian mereka merosot hampir separuh namun masih boleh bertahan memandangkan terdapat pelanggan yang datang membeli untuk dibawa pulang ke rumah. Ditanya minatnya dalam bidang komunikasi, Norfatin Nabila bersedia untuk menyertai mana-mana syarikat atau agensi media sekiranya diberikan tawaran supaya pengajian yang dipelajari dapat dipraktikan. Semuga artikel ini menjadi bahan bacaan berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
NAMA ROJAK PETIS... ROJAK BUAH SAMA...
BUAH DIPOTONG...CAMPUR PETISNYA...
HARGANYA MURAH... BERKHASIAT JUGA...
BANYAK FAKTA...MENARIK DI BACA JUGA... 

By,
M Anem
Snenior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(16 Muharam 14437).

Saturday, July 12, 2025

SEMBANG PASAL DURIAN CREPE

DURIAN CREPE adalah sejenis pencuci mulut atau snek yang popular di Malaysia dimana disukai terutamanya di kalangan penggemar durian. Ia terdiri daripada isi durian yang dicampur dengan krim segar dimana produk ini ia kemudian perlu dibalut dengan kulit crepe yang nipis dan lembut. Penulis blog memang suka makan durian crepe dan juga durian goreng ketika musim durian. Sebenarnya Durian Crepe merupakan satu produk yang disediakan berasaskan buah durian yang semakin popular di Malaysia dan ia kini boleh disamakan dengan 'Pancake Durian' iaitu sejenis makanan ringan berupa puree atau isi buah durian yang disalut dengan kulit (lempeng) tepung. Kalau dulu ia hanya banyak di sediakan semasa musim buah durian banyak tetapi kini mudah membelinya dari produk durian crepe sejukbeku yang ada di jual di pasaraya, pasar tani dan pasar mlam. Selain dari makanan unik ini ia sesuai di jadikan makanan jenis pencuci mulut yang popular di Malaysiasebab ia menggabungkan rasa durian tempatan dengan teknik pembuatan crepe dari Perancis. Ia terdiri daripada lapisan nipis crepe yang diisi dengan pes durian yang lazat, kemudian digulung dengan kemas dan dihias dengan serbuk gula. Sesuai di gelai sebagai makanan pencuci mulut sebab ia bukanlah dari kumpulan jenis makanan berat akan tetapi boleh dikelaskan kepada makanan snek atau sesuai sebagai hidangan penutup. Perlu di ketahui jika ia menggunakan bahan asas isi durian sebagai komponen utama yang telah diproses menjadi puree atau sudah ia dicampur dengan krim. Mengguakan pembalut yang lazimnya adalah dari jeni 'Kulit crepe' dimana ia adalah crepe nipis dan lembut digunakan untuk membungkus isi durian. Apa pun paling penting adalah mengenai citarasa crepe durian yang kaya dan manis dan dipadankan dengan kelembutan crepe dan krim. Selain makanan ini sesuai di nikmati untuk di makan seisi keluarga sebenarnya produk durian cree sejukbeku kini amat sesuai di jadikan hadiah atau buahtangan kepada penerima yang suka makan buah durian. Memang enak makan durian crepe jika di hadiahkan dari kawan-kawan apa lagi kalau ianya di buat sediri oleh mereka di musim durian. Pasti semua orang suka memakannya apa lagi kanak-kanak yang suka durian. Artikel pagi Jumaat ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai durian crepe untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan semua.


Membuat sendiri produk makanan durian crepe ini memang mudah asalkan ada bahan mencukupi, imlu membuatnya dan juga minat membuatnya. Sebenarnya bahan-bahan yang di perlukan ialah tepung gandum, telur, susu, mentega cair, garam, isi durian dan serbuk gula. Cara penyediaan bermula dengan cara membancuh adunan crepe menggunakan tepung, telur, susu dan mentega. Kemudian boleh di tuangkan adunan ke dalam kuali leper dan masak sehingga keemasan. Setelah sejuk ianya boleh letakkan isi durian dan gulung dengan rapi. Penulis blog kongsikan resepi membuat Makanan Durian Crepe dimana bahan-bahan terdiri daripada beberapa ulas isi durian, Non-dairy whipping cream, 1/2 cawan susu lembu full cream*, 3/4 cawan air*, 3 sudu besar tepung gandum*, 3 sudu besar tepung ubi*, 1.5 sudu besar tepung jagung*, 1 sudu kecil pewarna kuning*, 1 biji telur dan 1 biji kuning telur*, Secubit garam*, 1 sk esen vanila*, 1 sudu besar gula halus* dan juga perlukan 1 sudu besar minyak masak*. Apa pun cara membuat durian crepeMix whipping cream sehingga kental (tidak jatuh jika terlangkupkan mangkuk). Pertama dipanaskan susu full cream sehingga suam sahaja. Whisk semua bahan bertanda '*' sehingga sebati dan kemudian ia perlu dibiarkan adunan crepe selama 10 minit. Seterusnya di panaskan minyak di dalam kuali dan di lenggang sekejap. Seterusnya apabila kulit dah sejuk maka ia boleh letakkan whipping cream dan isi durian. Kemudian di lipat dan sejukkan selama beberapa jam sebelum ia di keluarkan semula untuk di nimati atau dihidangkan. Sebagai panduan mudah boleh membuat Durian Crepe sebanyak 20 Biji bagi disediakan untuk sendiri dan keluarga. Bahan-bahan disediakan adalah 4 sudu tepung gandum, 2 sudu tepung ubi, 1 sudu tepung jagung, 1 sudu tepung kastard, 1 sudu gula, 1/2 cawan susu cair, 200ml air, 1 biji telur, 1 sudu minyak masak, 1 sudu esen vanila dan juga bahan pewarna kuning. Sediakan juga bahan-bahan pengisian durian cere terdiri daripada Non-dairy whipping cream. Cara buat durian crepe dengan mencampurkan semua bahan di atas, kacau dan tapis. Kalau rasa pekat boleh tambah air.  Sapu kuali dengan minyak, curahkan adunan dan masak. Perlu dibiarkan dalam beberapa minit sehingga nampak tepung masak. Mix whipping cream sehingga kental dan kemudian di masukkan whipping cream dan isi durian di atas crepe dan boleh lipatkan. Sesuai di masukkan dalam peti sejuk seba ia lebih enak dimakan.


Menarik dalam portal hmetro.com kisah bagaimana '
Durian Crepe AT tembus ke China' untuk disembangkan. Pihak ATCC Holdings Sdn Bhd berada di landasan kukuh melebarkan sayapnya di seluruh Malaysia dan luar negara disokong dengan pembukaan kilang berkapasiti lebih besar menjelang tahun depan. Apa pun dakwa Pengarah Urusannya, Abdul Razak Osman berkata, pihaknya memperuntukkan perbelanjaan modal (Capex) RM2 juta bagi membuka kilang baharu yang beroperasi sepenuhnya secara automatik bagi menghasilkan Durian Crepe AT (Antara Terbaik). Kini di bawah ATCC Holdings terdapat dua lagi syarikat lain yang beroperasi iaitu AT Fruits (M) Sdn Bhd dan ATCC Bakery & Trading. Produk  Durian Crepe AT kini semakin mendapat sambutan. Sebelum ini, kami sebenarnya menjual kek cawan (cupcake) dengan membuka kios di pasar raya besar Aeon. Ia selari misi dan visi kami untuk menjadi jenama pastri pilihan seisi keluarga di seluruh Malaysia dan peringkat antarabangsa, pilihan syarikat mengetengahkan produk durian crepe membuahkan hasil. Kini Durian Crepe AT berada di rangkaian AEON, Petronas, Petron, Shell, Caltex, Jaya Grocer, Giant, Mercato, Cold Storage, Lesong Mart, MBG Fruits, Express Mart KLIA dan Air Asia Farm terpilih. Kini pihaknya menggunakan konsep peti sejuk beku khas (freezer) yang menempatkan Durian Crepe AT dan setakat ini terdapat 548 unit sudah ada di seluruh negara. Syarikat menyasarkan penggunaan 1,000 freezer menjelang akhir tahun ini dan 4,000 unit ditempatkan di lokasi terpilih menjelang 2025. Menurut Pengurus Operasinya, Nur Hidayu Hilmi berkata, menerusi operasi kilang baharu, ia mampu menghasilkan 2,000 pek durian crepe sejam. Starikat ini menggunakan Durian D24 asli dan Durian Crepe AT dijual pada harga hanya RM10 (empat keping). Mereka merancang menembusi pasaran China dan Australia sekiranya rentas sempadan dibenarkan, manakala pasaran di Malaysia kami bekerjasama dengan Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) di bawah program Business In Transformation (BIT) bagi membantu melahirkan usahawan tempatan. 


Kisah lain bertajuk 'Sasar buka 500 cawangan durian crepe dalam tiga tahun' dilaporkan oleh sinarharian,com yang sesuai di kongsikan. Kisah dari Kepala Batas dimana pengusaha iaitu  Azirawaty yang bijak memanfaatkan bantuan AIM untuk terus mengembangkan jenama Royale Marbeles. Berdasarkan kepada pengalaman berniaga selama hampir dua dekad banyak mematangkan Azirawaty (48) terutama ketika berdepan pelbagai cabaran dan rintangan dalam dunia berkenaan. Dia pernah mengusahakan perniagaan spa, ibu kepada dua cahaya mata itu bagaimanapun memilih untuk 'terjun' ke dalam dunia perniagaan makanan iaitu durian crepe di bawah jenama Royale Marbeles sejak lapan tahun lalu. Apa pun selain durian crepe dia yang lebih mesra disapa sebagai Kak Zira berkata turut menghasilkan kuih tart nanas dalam bentuk premium sebagai produk sampingan dan membantu memasarkan produk-produk setempat yang dihasilkan oleh rakan usahawan lain. Apa yang membezakan produk durian crepe kami dengan produk lain di pasaran ialah, kami hanya menggunakan durian asli jenis D24 yang digabungkan dengan ramuan royal custard tersendiri. Durian crepe dan tart nenas kami juga telah mendapat pengiktirafan halal daripada JAKIM. Dilaporkan setakat ini, produk berkenaan menerima sambutan yang sangat baik dan kini sudah dipasarkan di hampir 30 lokasi, termasuk di beberapa stesen minyak terutaa di utara Semenanjung. Nenek kepada seorang cucu itu memberitahu, ketika ini, dia mampu menghasilkan sehingga 300 pek durian crepe sehari dengan bantuan antara enam hingga lapan orang pekerja selain mempunyai tiga atau empat pembekal durian tetap sepanjang tahun. Sasarannya ialah untuk melihat produk durian crepe berjenama Royale Marbeles ini dikenali di seluruh Semenanjung sebelum dipasarkan hingga ke Sabah Sarawak. Pada masa yang sama, kami juga menyasarkan untuk membuka sehingga 500 cawangan yang sah dalam masa tiga tahun ini dimana sambutan yang diterima terhadap produk tart nanas juga agak memberangsangkan ketika ini. Pihak AIM adalah antara agensi (pinjaman kewangan) terawal yang banyak membantu saya dalam memajukan produk dan sebagainya. Jumlah pinjaman yang diterima untuk memajukan perniagaan ini telah mencecah RM100,000. Produknya diijual dalam bentuk pek atau kotak, Royale Marbeles juga boleh didapati dalam bentuk balang iaitu durian crepe berperisa keju dan durian crepe campuran dalam empat perisa berbeza iaitu blueberry, nutella, oreo dan strawberi pada harga berpatutan.


Menarik kes dimana 'Durian asli atau crepe? Banyak sebab raja buah jadi pilihan terbaik berbanding pencuci mulut' sesuai di kongsikan. Ada laporan menyatakan jika memakan isi durian asli adalah pilihan lebih nutrisi berbanding crepe. Dalam portal mstar dilaporkan jika buah durian yang dikenali sebagai raja buah bukan sahaja menawarkan rasa unik tetapi juga pelbagai manfaat kesihatan. Jika pembaca blog ini mencari pilihan lebih padat nutrien dan semula jadi dimana durian asli adalah pilihan lebih baik berbanding yang sudah diproses dan diolah menjadi pencuci mulut seperti durian crepe. Merujuk kepada hasilkajian oleh pihak Public Health Malaysia dimana isi durian mengandungi gula semula jadi dan lemak sihat yang mana ia menjadikannya sumber tenaga yang lebih seimbang. Ia juga kaya dengan vitamin C dan mineral seperti potasium yang penting untuk kesihatan tubuh. Sebaliknya makanan seperti produk durian crepe mengandungi kalori, gula dan lemak yang lebih tinggi terutamanya disebabkan oleh tambahan krim putar dan adunan crepe dimana di katakan yang durian crepe juga merupakan pilihan kurang sihat. Ini menjadikan pencuci mulut durian crepe pilihan yang kurang sihat jika anda ingin menjaga pengambilan nutrien. Memilih durian asli membantu anda mendapatkan semua kebaikan semula jadi berbanding durian crepe yang tinggi dengan kandungan lemak sehingga boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan dan masalah kesihatan lain jika diambil berlebihan. Jadi, jika anda ingin menikmati kebaikan durian sepenuhnya maka pilihlah durian asli. Ia adalah pilihan yang lebih sihat, penuh dengan nutrien dan memberikan manfaat lebih baik untuk tubuh pembaca blog semua. Semuga tuliesan ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
DURIAN CREPE... ENAK RASANYA....
MUDAH DI BUAT.. DURIAN ASASNYA...
BOLEH DI BELI... DI PASARAYA JUGA...
SEKALI MAKAN... SELALU NAK CUBA...

By,
M Anem,
Senior AGronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(15 Muharam 1447H).

Friday, July 11, 2025

SEMBANG KISAH MEE KUNING (PART 3)

MEE KUNING atau Mi Kuning merupakan satu jenis produk makanan di Malaysia yang menjadi pilihan ramai sebagai makanan. Mee kuning selalunya dihasilkan melalui satu proses yang kritikal dari segi GMP (Good Manufacturing Process) untuk menjamin kebersihan dan keselamatan makanan. Mee kuning diperbuat daripada tepung gandum yang di campur dengan bahan penting (yang selamat dimakan) dan di uli menggunakan Mesin Penguli Tepong sebelum di leperkan dan di jadikan mee melalui mesin penghiris sebelum masuk dalam air panas yang sentiasa mengalir. Mee tersebut akan masuk 'çonveyer' untuk disejukkan dalam aliran air sejuk dan di uraikan dengan campuran minyak masak untuk elakkan bercantum. Mee kuning yang selamat dimakan perlukan proses yang bersih dan dijaga kualiti. Bahan-bahan membuat mee kuning terdiri daripada 4 cawan tepung gandum, 1 cawan air, 1 biji telur, Sedikit garam dan juga sedikit pewarna kuning. Bahan-bahan ini perli diproses dengan mencampurkan Air, garam dan pewarna dikacau sebati. kemudian dipecahkan telur ke dalam tepung. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga menjadi doh yang dinamakan sebagai Doh mee kuning (Sila lihat foto diatas). Seterusnya dibulatkan menjadi beberapa bahagian kecil dan susun dengan baik. Ada juga yang membentuk doh dengan bentuk memanjang. Kemudian doh tersebut perlu dileperkan doh dengan menggunakan tangan. Bagi proses membuat mee kuning ia kemudian digelek menggunakan mesin bahagian buat karipap no.7 (yang paling tebal-mengikut mesin masing-masing). Doh ini perlu dibuat hingga selesai menjadi mee menggunakan mesin gelek pula no.5 atau mesin No.6. Kemudian sapukan tepung pada kepingan doh tadi, supaya tidak melekat antara satu sama lain. Gelekkan pula pada mesin bahagian buat mee, pegang semasa gelek doh tersebut supaya mee tidak menjadi kerinting. Gelek sampai habis semua kepingan doh tadi. Celurkan mee ke dalam air mendidih yang dicampur dengan sedikit minyak lebih kurang selama 3 - 4minit. Angkat dan basuh sekejap di bawah air yang mengalir. Toskan, apabila kering sedikit barulah gaulkan dengan minyak. Mee yang segar ini boleh terus dimakan atau dijual dimaana sahaja. Artikel tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai mee kuning dan kisah menarik untuk di jadikan bahan rujukkan dan bacaan.


Lagi-lagi dilaporkan bagaimana 'Premis proses mi kuning ditutup dua minggu' di sebuah kilang memproses mi kuning di Bandar Tun Razak yang kemudian diarah tutup setelah pemeriksaan dijalankan Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mendapati premis berkenaan kotor dan tidak menepati peraturan kebersihan yang ditetapkan. Datuk Bandar Kuala Lumpur beritahu wartawan dimana operasi dijalankan itu mendapati tahap kebersihan premis tidak memuaskan dan pemeriksaan mendapati sembilan orang warga Myanmar tidak mematuhi etika pemakaian pengendali makanan. Keadaan lantai di premis memproses mee ini dalam keadaan kotor dimana dilihat lantai premis didapati kotor serta berdaki hitam di ruang belakang premis kilang selain terdapat hurungan tikus di dalam premis perniagaan berkenaan. Keadaan premis tidak tersusun kemas dan tiada amalan First-In-First-Out (FIFO) dalam stor bahan makanan kering. Keadaan lantai di premis memproses mee ini dalam keadaan kotor apabila ada makkanan siap bungkus diletakkan terus di atas permukaan lantai (mi kuning) dimana tindakan dikenakan di bawah Undang-undang Kecil 7 di mana pengendali makanan tidak memakai apron, topi dan pakaian yang sesuai dan Notis Perintah Premis Tidak Suci di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 berkuatkuasa 25 Ogos 2020.


Menarik kes bagaimana isu 'Bahayakah asid borik yang dihadam?' untuk isu ini di sembangkan apabila mee kuning mencatatkan kandungan asid borik yang tertinggi berbanding sampel makanan lain. Persoalan kepada pakar makanan adalah dulu mengenai asid borik yang suatu ketika dahulu dilaporkan ada banyak produk makanan seperti mi kuning dan bebola ikan akan 'dipromosikan' tidak mengandungi bahan itu. Sebenarnya apakah fungsi asid borik itu dalam makanan?. Dijawab dimana Asid Borik adalah sebatian yang terbentuk secara semula jadi yang mengandungi elemen boron, oksigen dan hidrogen. Ia juga berwarna putih dan ia tidak mempunyai bau dan hampir tidak mempunyai sebarang rasa. Ia kelihatan seperti garam biasa jika diproses dalam bentuk butiran atau kelihatan seperti bedak bayi jika diproses dalam bentuk serbuk. Untuk makluman puan, asid borik digunakan secara meluas dalam pelbagai jenis industri seperti kosmetik, farmaseutikal, pembuatan kaca, gentian kaca dan juga pengawet kayu bagi mengelakkan serangan serangga dan kulat. Asid borik juga merupakan antara bahan yang terdapat dalam racun serangga dan cecair pencuci pakaian. Boron pula terhasil secara semula jadi dalam sumber makanan yang dikenali sebagai asid borik yang wujud dalam buah-buahan, sayuran berdaun, legum dan kekacang. Produk tenusu, ikan, daging dan bijirin juga mengandungi boron, namun jumlahnya amatlah sedikit. Tidak perlu bimbang kerana kandungan boron atau asid borik dalam jenis makanan berkenaan terbentuk secara semula jadi dan kuantitinya amat sedikit. Pengambilan selamat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menganggarkan bahawa purata pengambilan harian bagi populasi awam adalah sekitar 1.2 miligram boron daripada sumber pemakanan. Ia masih berada pada kadar atau julat purata pengambilan yang selamat bagi individu dewasa iaitu antara 1.0 ke 13 miligram boron setiap hari seperti yang dicadangkan oleh WHO. Ia dilaporkan pernah digunakan dalam industri makanan terutamanya dalam pembuatan mi kuning dan bebola ikan atau bebola makanan laut. Asid borik digunakan kerana fungsinya yang mampu memberikan kekenyalan pada tekstur produk makanan. Selain itu, ia juga digunakan sebagai pengawet makanan. Asid borik sangat popular digunakan oleh peniaga ikan untuk mengekalkan kesegaran ikan atau makanan laut yang lain. Menurut kajian yang pernah dilakukan pada tahun 2008 oleh Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu, asid borik telah ditemui dalam kesemua sampel makanan yang diuji iaitu mi kuning, bebola ikan, mi wantan dan kuetiau. Kadar kepekatan kandungannya pula berbeza mengikut jenis makanan. Mi kuning mencatatkan kandungan asid borik yang tertinggi berbanding sampel makanan lain.


Dijelaskan juga sama ada kadar berlebihan pengawet boleh menjejaskan kesihatan manusia berkaitan asid borik selamat untuk dimakan dan diberi kebenaran untuk digunakan dalam produk makanan di Malaysia dan apa akan berlaku jika ada pengguna memakan makanan yang mempunyai kandungan asid borik berkenaan. Akta dan Peraturan Makanan 1985 hanya membenarkan penggunaan bahan pengawet tertentu dalam produk makanan. Bahan pengawet yang dibenarkan adalah sulfur dioksida, asid benzoik dan asid propionik. Itu termasuklah natrium, kalium, garam kalsiumnya, natrium nitrat, natrium nitrit, kalium nitrat dan potassium nitrit. Begitu juga dengan jenis-jenis antimikrobial iaitu klorin dioksida dan hidrogen peroksida yang digunakan dalam produk makanan tertentu. Asid borik tidak termasuk dalam senarai di atas. Oleh itu ia tidak dibenarkan untuk digunakan sebagai pengawet makanan. Jika termakan makanan yang tinggi dengan kandungan asid borik, antara gejala yang mungkin dialami adalah loya, muntah, cirit-birit, dermatitis, fungsi buah pinggang yang tidak normal dan disfungsi peredaran darah akut. Apa yang lebih parah, ia juga boleh menyebabkan kematian namun, bergantung kepada tahap asid borik yang telah diserap oleh tubuh badan. Pendedahan tubuh terhadap kadar asid borik yang tinggi boleh menjejaskan bahagian perut, usus, hati, buah pinggang dan otak. Pada masa kini, penggunaan asid borik mungkin tidak lagi berlaku dalam skala yang besar. Pengguna perlu sentiasa berhati-hati jika ada juga individu yang tidak beretika masih mengintai peluang kecil untuk mengaut keuntungan berganda. Semak senarai bahan kandungan pada label produk terlebih dahulu sebagai langkah awal pencegahannya. Dijelaskan dalam jawapan iini domana antara kegunaan asid borik (H3BO3) adalah antiseptik, racun perosak dan racun kulat yang lemah. Ia lazim digunakan untuk kawalan serangga, pengawet kayu dalam industri perabot, industri kaca dan bidang perubatan. Penggunaan asid borik sebagai pengawet adalah dilarang seperti dalam Akta Makanan Malaysia 1983 dan Peraturan Makanan 1985. Dalam Sub-Seksyen 13 (1) Akta Makanan 1983 menyatakan bahawa 'mana-mana orang yang mempersiapkan atau menjual apa-apa makanan yang mempunyai atau atasnya apa-apa bahan yang beracun, berbahaya atau yang memudaratkan kesihatan melakukan suatu kesalahan boleh disabitkan suatu gentian yang tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya'. Dilaporkan diantara jenis makanan yang ada mengandungi asid borik adalah jenis makanan pasta, sebagai contohnya termasuk Mi kuning, Kuetiau, Laksa, Loh se fun, Mi wantan, Mi hokkien, Bihun, Pembalut popia dan juga Bak chang (Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia).

 
Kisah bagaimana ada usahawan mee kuning '
Cari modal' amat wajar disembangkan. Media laporkan dimana usahawan mee kuning Mohd Adli mencari modal perbelanjaan RM1 juta untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran melalui pembelian mesin. Dinamakan dengan Perusahaan Kecil Rambah iaitu pengeluar Mee Kuning Mohd Adli optimis melebarkan sayap perniagaan di seluruh Malaysia secara berperingkat sedang di rancang. Pengarah Urusannya, Mohd Adli Mohd Arif berkata, mi kuning keluaran syarikatnya semakin mendapat permintaan apabila setakat ini lebih 16 tan mi dihasilkan sebulan. Kalau setahun dulu dimana syarikat menyasar menghasilkan lebih 30 tan mi sebulan atau 360 tan setahun. Perniagaan Mee Kuning Mohd Adli ini diwarisi daripada arwah ayah sejak 1995 dengan kilang dan pasaran kami di sekitar Johor. Dia mengambil alih perniagaan mi kuning ini bermula 2016 dan semakin berkembang di seluruh Johor, Melaka dan Lembah Klang. Permintaan menggalakkan dari negeri lain namun kami berdepan cabaran kekurangan mesin pengeluaran dan logistik. Pihaknya kini mencari modal perbelanjaan RM1 juta untuk meningkatkan jumlah kapasiti pengeluaran melalui pembelian mesin. Syarikat menjangkakan Mee Kuning Mohd Adli mampu berada di pasaran seluruh Malaysia dalam tempoh tiga tahun. Selain keluaran Muslim, kelebihan Mee Kuning Mohd Adli tiada kapur atau asid borik selain boleh disimpan di dalam peti ais kerana mi tidak hancur atau patah apabila dikeluarkan. Mereka juga membuka peluang menjadi ejen dan stokis dengan modal serendah RM550. Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan pada harii jumaat ini jika di baca akan memberikan ilmu berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. 
NAMA MEE KUNING...MUDAH BELI...
DI KEDAI RUNCIT...DAN DI SANA SINI...
MEMANG ENAK... PELBAGAI RESEPI...
BERKHASIAT... MAKAN DI KAWAL MESTI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(21 Zulhijjah 1446H).

Thursday, July 10, 2025

SEMBANG KISAH MEE KUNING (PART 2)

MEE KUNING
atau Mi Kuning merupakan satu jenis produk makanan di Malaysia yang menjadi pilihan ramai sebagai makanan. Mee kuning selalunya dihasilkan melalui satu proses yang kritikal dari segi GMP (Good Manufacturing Process) untuk menjamin kebersihan dan keselamatan makanan. Mee kuning diperbuat daripada tepung gandum yang di campur dengan bahan penting (yang selamat dimakan) dan di uli menggunakan Mesin Penguli Tepong sebelum di leperkan dan di jadikan mee melalui mesin penghiris sebelum masuk dalam air panas yang sentiasa mengalir. Mee tersebut akan masuk 'çonveyer' untuk disejukkan dalam aliran air sejuk dan di uraikan dengan campuran minyak masak untuk elakkan bercantum. Mee kuning yang selamat dimakan perlukan proses yang bersih dan dijaga kualiti. Bahan-bahan membuat mee kuning terdiri daripada 4 cawan tepung gandum, 1 cawan air, 1 biji telur, Sedikit garam dan juga sedikit pewarna kuning. Bahan-bahan ini perli diproses dengan mencampurkan Air, garam dan pewarna dikacau sebati. kemudian dipecahkan telur ke dalam tepung. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga menjadi doh yang dinamakan sebagai Doh mee kuning (Sila lihat foto diatas). Seterusnya dibulatkan menjadi beberapa bahagian kecil dan susun dengan baik. Ada juga yang membentuk doh dengan bentuk memanjang. Kemudian doh tersebut perlu dileperkan doh dengan menggunakan tangan. Bagi proses membuat mee kuning ia kemudian digelek menggunakan mesin bahagian buat karipap no.7 (yang paling tebal-mengikut mesin masing-masing). Doh ini perlu dibuat hingga selesai menjadi mee menggunakan mesin gelek pula no.5 atau mesin No.6. Kemudian sapukan tepung pada kepingan doh tadi, supaya tidak melekat antara satu sama lain. Gelekkan pula pada mesin bahagian buat mee, pegang semasa gelek doh tersebut supaya mee tidak menjadi kerinting. Gelek sampai habis semua kepingan doh tadi. Celurkan mee ke dalam air mendidih yang dicampur dengan sedikit minyak lebih kurang selama 3 - 4minit. Angkat dan basuh sekejap di bawah air yang mengalir. Toskan, apabila kering sedikit barulah gaulkan dengan minyak. Mee kuning yang segar ini boleh terus untuk dimakan atau dijual. Artikel tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai mee kuning dan kisah menarik untuk di jadikan bahan rujukkan dan bacaan.


Media hmetro juga laporkan jika '
Kilang mi kuning dan kuey teow diserbu' dimana kilang memproses mi kuning dan kuey teow di Kepong, Kuala Lumpur diserbu pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) selepas disyaki beroperasi tanpa sijil halal sah. Kilang yang beroperasi sejak 2003 itu diserbu 11 malam selepas dikesan tidak memperbaharui logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak sembilan tahun lalu. Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNHEP Kuala Lumpur Azeem Nazuri berkata, serbuan itu turut disertai kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan JAKIM. Pemeriksaan mendapati premis itu melakukan kesalahan di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 kerana memperaku mana-mana makanan, barang atau perkhidmatan yang berhubung dengan makanan atau barang itu adalah halal. Apa pun berdasarkan kesalahan itu mereka menyita 21 bungkus kuey teow, laksa panjang (tujuh bungkus), laksa pendek (10 bungkus), plastik pembungkus kuey teow (34 gulung) dan plastik pembungkus mi kuning (lima gulung) selain pelbagai dokumen. Hasil pemeriksaan mendapati tahap kebersihan kilang itu juga rendah dan tindakan penutupan premis akan dilakukan oleh Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Gombak. Jumlah keseluruhan barang yang disita dalam serbuan itu adalah RM2,020 dan berdasarkan siasatan kilang itu didapati gagal memperbaharui sijil halal selepas tamat pada 2010. Hasil siasatan lanjut berhubung kes ini masih dijalankan. Jika disabitkan kesalahan, pemilik kilang boleh dikenakan denda serta penjara kerana kesalahan penyalahgunaan logo halal pada produk makanan. Kes ini kesalahan serius kerana ia boleh mengelirukan pengguna terutama umat Islam. 


Dalam kes lain di Negeri Sembilan di laporkan 'Kilang proses mi kuning diserbu guna logo halal tak sah' dimana tindakan sebuah kilang memproses mi kuning di Senawang di sini menggunakan logo halal Malaysia tanpa mendapat perakuan sah daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) yang mengundang padah apabila diserbu pihak berkuasa. Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Muhammad Zahir Mazlan berkata, serbuan itu dilakukan hasil risikan selama seminggu pihaknya dengan JHEAINS. Hasil pemeriksaan lanjut mendapati, sijil pengesahan halal untuk produk yang dimiliki oleh perniagaan ini telah tamat tempoh pada 31 Ogos 2021 namun begitu, logo halal Jabatan Agama Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) masih digunakan pada peket-peket pembungkusan produk keluaran perniagaannya. Ada empat bungkus mi kuning serta dua guni plastik pembungkus produk perniagaan tersebut yang disyaki menggunakan logo halal tanpa mendapat perakuan halal yang sah daripada pihak berkuasa telah disita dengan anggaran nilai rampasan RM111.20. Tindakan telah diambil di bawah Peraturan 8 (b) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011, Akta Perihal Dagangan 2011 kerana melanggar Peraturan 4 (1)(a) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011, Akta Perihal Dagangan 2011. Bagi pertubuhan yang melakukan kesalahan itu, boleh didenda tidak melebihi RM 200,000 dan bagi kesalahan yang kedua atau berikutnya, didenda tidak melebihi RM500,000. Bagi individu kes boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun, dan bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya, didenda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya, Pihaknya akan terus menjalankan operasi sama ke atas mana-mana pihak yang didapati menggunakan logo halal pada mana-mana produk makanan dan barang-barang tanpa mendapat perakuan halal yang sah daripada pihak berkuasa berwibawa iaitu JAKIM dan JHEAINS. Para peniaga juga dinasihatkan supaya mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.


Kes di Teluk Intan, Perak pula bagaimana 'Kerana mi kuning, melayang RM1,000' dimana ada seorang peniaga dikenakan kompaun RM1,000 gara-gara tidak meletakkan tanda harga bagi produk mi kuning yang dijual di Pasar Awam Teluk Intan bila Ketua Pegawai Penguat Kuasa Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Teluk Intan buat kes  tindakan itu dikenakan hasil pemeriksaan khas pasukan penguat kuasa KPDNHEP Teluk Intan sempena pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di sekitar Teluk Intan dan Langkap. Hasil pemeriksaan itu juga turut mendapati seorang lagi peniaga lain tidak meletakkan tanda harga bagi sayur yang dijual dan dikenakan denda RM1,000. Dilaporkan ada sebanyak 14 kompaun telah dikeluarkan dengan nilai RM9,600 bagi pelbagai kesalahan. Sepanjang tempoh ini juga, KPDNHEP Teluk Intan telah menjalankan pemeriksaan ke atas 1,013 premis bandar dan luar bandar. Apa pun pihak KPDNHEP Teluk Intan telah mempertingkatkan pemeriksaan ke atas premis perniagaan di sekitar Hilir Perak dan Bagan Datuk bagi memastikan peniaga mematuhi undang-undang serta memastikan hak pengguna dilindungi. KPDNHEP mengingatkan peniaga supaya meletakkan tanda harga pada setiap barangan yang dijual dan tidak menaikkan harga melebihi harga maksimum bagi barang-barang terkawal.
 

Paling viral kisah bagaimana 'Gerai mi tonggek diarah tutup; dimana makanan mee ini adalah sangat di minat i rapai dan selalu diserbu pelanggan. Kisah dari  Putrajaya amat mengejutkan penulis blog dan penduduk Putrejaya apabila pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Kementerian Kesihatan (KKM) sudah mengeluarkan notis penutupan terhadap peniaga mi tonggek yang tular kerana terdapat ulat dalam makanan dijual. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, tindakan itu dibuat mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 kerana didapati tidak bersih. Apa pun pemilik gerai perlu mempertingkatkan tahap kebersihan dan keselamatan makanan sebelum dibenarkan beroperasi semula. BKKM sudah menjalankan siasatan dan mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap gerai yang menjual mi tonggek berkenaan. Selain tindakan penutupan, kompaun turut dikeluarkan terhadap seorang pekerja yang didapati tidak mengambil suntikan anti-tifiod. Tiga sampel turut diambil di gerai terbabit bagi tujuan analisis mikroorganisma dan bendasing. Siasatan oleh pihak KKM juga mendapati peniaga berkenaan mempunyai sebuah premis makanan yang beroperasi di Cyberjaya di mana bahan mentah dimasak dan disimpan sebelum dipasarkan di bazar itu. KKM akan menjalankan pemeriksaan dan siasatan di premis berkenaan bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pengendalian keselamatan makanan di premis itu. Pada masa itu ada video mi goreng bersama sotong yang dibeli di Bazar Ramadan Putrajaya mempunyai ulat tular di media sosial. Dalam pada itu, mengenai isu gumpalan rambut dalam kuih limas, Dr Noor Hisham berkata, pihaknya sudah membuka kertas siasatan ke atas pengeluar kuih limas berkenaan bagi tujuan pendakwaan mengikut Akta Makanan 1983. Menerusi Operasi Ramadan 2022 di seluruh negara, 4,362 premis Bazar Ramadan sudah diperiksa dan 77 notis kompaun dengan nilai RM38,500 dikeluarkan bagi kesalahan mengikut Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. 
Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan pada harii jumaat ini jika di baca akan memberikan ilmu berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini.
NAMA MEE KUNING...MUDAH BELI...
DI KEDAI RUNCIT...DAN DI SANA SINI...
MEMANG ENAK... PELBAGAI RESEPI...
BERKHASIAT... MAKAN DI KAWAL MESTI ...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(21 Zulhijjah 1446H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...