Support My Blog

Monday, November 3, 2025

MINYAK SAWIT MERAH - POTENSINYA

MINUM MINYAK SAWIT MERAH (MSM)
anda akan awet muda?. Itulah yang diwar-warkan dalam banyak media di negara ini beberapa tahun kebelakangan dan menjadi berita viral dan juga menjadi bahan lelucon juga sesekali dikalangan masyarakat. Dilaporkan dimana minyak sawit merah terbukti menjadi minyak sayuran serba hebat berikutan kelebihan dan pelbagai manfaat kesihatannya bagi menangani masalah kekurangan vitamin, membantu jantung menangani stres biarpun terus menjadi sasaran serangan kumpulan di Eropah yang bimbang kehilangan bahagian pasaran kepada hasil komoditi itu seperti dilaporkan oleh MPOB. Minyak sawit itu berwarna merah daripada buah matang kelapa sawit (Elaeis guineensis) kerana kandungan beta karotenanya yang tinggi dikekalkan dalam usaha pemprosesannya. Hasil kajian saintifik membuktikan minyak sawit merah ini padat dengan tokotrienol - satu bentuk vitamin E dan A, kaya antioksidan serta fitonutrien lain yang membantu masalah kekurangan vitamin serta menyokong jantung menangani stres. Ia juga mampu mengawal tahap kolesterol, pengaliran darah serta mengurangkan tekanan darah. Namun begitu kumpulan antiminyak sawit merangkumi kalangan pembuat dasar serta kumpulan pengguna Perancis, Belgium serta Switzerland terus melemparkan tuduhan tidak berasas bahawa minyak sawit merah itu penyebab barah dan masalah jantung biarpun bukti kukuh menunjukkan sebaliknya. Malahan didakwa iaitu minyak sawit itu bebas lemak trans dan mengandungi asid lemak tepu dan tak tepu yang seimbang dan penggunaannya juga tidak dikaitkan dengan apa-apa bentuk barah. Tuduhan olwh kumpulan-kumpulan antiminyak sawit ini hanya cuba untuk menidakkan realiti bahawa masalah utama kesihatan lebih sinonim dengan amalan gaya hidup termasuk cara bagaimana pengambilan arak serta merokok yang memang dilaporkan ia membahayakan kesihatan. Ternyata, alasan sebenar mereka memburuk-burukkan minyak sawit merah adalah disebabkan kedudukannya sebagai saingan utama kepada minyak soya dan minyak biji sesawi serta peningkatan permintaan minyak sawit yang menjejaskan bahagian pasaran minyak makan lain. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsi koleksi maklumat mengenai kehebatan minyak sawit merah (MSM) sebagai makanan kesihatan dan juga agen anti penuaan untuk dijadikan bahan rujukkan anda semua.


Didakwa dimana antara k
elebihan minyak sawit merah itu juga berasaskan bukti saintifik kajian di India pada pertengahan 1930-an yang mana khasiatnya sebagai sumber karotena bagi mengelak masalah kekurangan vitamin A.  Kehebatan minyak sawit itu diperkukuhkan lagi menerusi hasil kajian terbaharu Program Minyak Sawit Merah oleh PORTSIM iaitu Institut Perkhidmatan Teknikal dan Penyelidikan Minyak Sawit Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Gansu, China.  Apa yang menarik dimana program bertujuan meningkatkan pengambilan vitamin A dalam kalangan pelajar sekolah itu adalah menerusi pengagihan biskut diperbuat daripada lelemak minyak sawit. Dilaporkan seramai 2,000 pelajar sekolah terbabit dalam usaha menangani masalah iaitu kekurangan vitamin A yang boleh menjejaskan penglihatan, tulang yang lemah, daya tahan atau imuniti badan lemah serta merencatkan keupayaan pembelajaran serta fungsi mental. Kemudian hasilnya didakwa oleh MPOB pengambilan biskut itu menurunkan masalah kekurangan vitamin A itu daripada 21.6 peratus kepada 6.0 peratus serta memulihkan tahap penglihatan. Minyak sawit merah itu turut dikaji sebagai makanan tambahan serta bagi melengkapi usaha didalam meningkatkan paras vitamin A di kawasan pedalaman China.  Ia ternyata berkesan bagi melengkapi bekalan makanan di negara-negara berdepan masalah kekurangan vitamin A secara ketara iaitu khususnya seperti China yang mana masih ramai rakyatnya tidak mengetahui manfaat minyak sawit. Apa pun jika diamati dilakukan pelbagai usaha oleh pihak seperti Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, MPOB dan Majlis Minyak Sawit Malaysia bagi mengangkat hasil komoditi Malaysia itu kekal produk utama dalam industri minyak makan China termasuk menerusi peranan PORTSIM. Dilaporkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi turut berkempen dan melawat pameran PORTSIM di Shanghai. Malaysia berpotensi mengeksport produk MSM ke China dan kepentingan pasaran negara itu dijaga bagi industri minyak sawit Malaysia. China merupakan pengguna minyak sawit Malaysia kedua terbesar selepas India. 


Menyedari prospek biskut berasaskan minyak sawit merah itu maka Malaysia berkempen supaya makanan biskut ini diedarkan ke sekolah China khususnya dikawasan pedalaman yang masih lagi berdepan masalah kekurangan vitamin. 
Jika semua berjalan lancar di China maka kempen ini dirancang untuk seterusnya diperluaskan promosi biskut minyak sawit merah ini ke Bangladesh, India dan negara-negara Afrika yang terjejas akibat masalah kekurangan vitamin A. Program Minyak Sawit Merah itu adalah antara inisiatif bagi dapat meningkatkan imej serta memberi gambaran tepat mengenai minyak sawit di China. Apa pun sehingga Jun 2016 sudah dibuat 31 projek dan mengkomersialkan 21 projek produk makanan berasaskan MSM dijalankan. Kerjasama MPOB juga merancang mendidik pengguna pasaran China mengenai manfaat pelbagai produk minyak sawit. Malaysia berharap minyak sawit tidak sekadar bertapak kukuh di pasaran global akan tetapi menjadi antara nutrien utama bagi membantu mengatasi masalah kekurangan vitamin dalam kalangan pelajar di pedalaman serta menjadi sebahagian penyumbang bagi amalan penjagaan kesihatan baik di serata dunia. Pembaca blog pastinya ingat dan mungkin merasa pelik kempen untuk meminum minyak sawit yang didakwa merupakan rahsia awet muda. Ia berikutan Menteri Industri Utama masa itu mengajak ahli-ahli Parlimen supaya mengambil minyak sawit merah untuk kekal awet muda. Orang ramai juga diminta oleh Perdana Menteri masa itu (Tun M) agar meminum sesudu minyak sawit sehari. Beliau juga menyeru rakyat Malaysia menjadi duta kepada produk minyak sawit negara terutamanya minyak sawit dara atau virgin.  Minyak sawit yang disarankan itu bukanlah minyak masak berwarna kuning untuk menggoreng itu sebaliknya minyak sawit merah. Fakta disokong oleh Profesor Dr. Lai Oi Ming dari UPM yng dakwa minyak kasar yang diekstrak daripada buah sawit menghasilkan minyak berwarna merah yang dilaporkan ia mengandungi karoten untuk pro-vitamin A serta tokoferol dan tokotrenol lebih kepada vitamin E. Pengambilan tokotrenol boleh membantu mengurangkan kesan penyakit eczema dan juga ia boleh bertindak sebagai antikanser, mengurangkan kolesterol dan penyakit berkaitan kardiovaskular. Begitu juga kandungan vitamin E dalam minyak sawit merah baik untuk kulit termasuk melambatkan penuaan. Beberala laporan dari oakar nutrisi di negara China mengatakan minyak sawit merah dapat membantu meningkatkan lagi penglihatan terutamanya kanak-kanak. Khasiat minyak sawit merah agak sama dengan minyak kelapa sawit dara yang banyak diproses di Afrika. Di Afrika, kanak-kanak diberi satu sudu sehari untuk diminum yang sudah cukup untuk memperoleh vitamin A dan E hariann yang diperlukan. Di Malaysia dimana minyak sawit merah tidak begitu terkenal untuk diamalkan kerana baunya yang pelik dan berwarna merah. Difahamkan ada kalangan syarikat kecil menghasilkannya untuk dieksport ke luar negara tetapi bukan untuk pasaran tempatan. Di Jepun pula jkalangan rakyatnya menggunakan minyak sawit ini untuk dimakan dengan salad dan di Amerika Syarikat pun sudah semakin terkenal. 


Paling ramai suka mendengan mengenai minum minyak sawit merah adalah ada dakwaan dimana ia me
lambatkan proses penuaan. Penulis blog agak pasti dimana kalangan masyarakat tempatan lebih  mengenali minyak sawit yang berwarna kekuningan yang selalu digunakan untuk memasak. Sebenarnya ada satu lagi jenis minyak sawit dijual dalam pasaran yang dipanggil minyak sawit merah kerana warnanya yang merah-kemerahan. Telah dibuat kempen dimana jika anda inginkan kesihatan yang lebih baik serta kecantikan yang asli maka minyak sawit merah mampu membantu anda. Terdapat pelbagai khasiat yang boleh diperoleh daripada minyak sawit merah yang boleh digunakan bukan sahaja sebagai minyak masak akan tetapi sebagai rumusan penting dalam mengekalkan kesihatan dan juga kecantikan. Minyak sawit merah mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting yang larut dalam lemak seperti bahan karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin D, E dan K. Asid lemak adalah penting untuk membina membran setiap sel dalam badan anda termasuk tulang, saraf dan otak manakala mikronutrien pula memastikan sel-sel tubuh anda sihat dan berfungsi dengan baik. Kandungan karoten dalam minyak sawit merah ini pula adalah lebih tinggi berbanding yang dikandung tomato mahupun lobak merah. Karoten ialah sejenis antioksida yang membantu menguatkan sistem imun badan, dan dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, penyakit jantung dan katarak. Ia turut membantu melindungi tubuh anda daripada panahan UV matahari umpama memakai krim pelindung dari dalam. Karoten ini tidak terdapat dalam minyak sawit biasa yang berwarna kekuningan. Minyak sawit merah juga mengandungi vitamin E tokotrienol. Vitamin E tokotrienol yang diperolehi daripada minyak sawit merah mampu melindungi diri anda daripada serangan strok serta mempercepatkan jangkamasa pemulihan akibat serangan strok. Vitamin E tokotrienol juga mampu melambatkan keupayaan badan membentuk sel lemak baru serta mampu membunuh sel lemak sedia ada dimana perkara ini pastinya satu perkembangan baru yang mampu menyelesaikan masalah kegemukan. Gabungan kedua-dua antioksida iaitu karotenoid dan vitamin E tokotrienol, memainkan peranan penting dalam mengurangkan kesan tindakbalas radikal bebas yang berbahaya dalam badan, sekali gus membantu dalam melambatkan proses penuaan lalu mengekalkan kesihatan otak. Sakwaan dimana MSM melambat proses penuaan dan juga sebarang penyakit penuaan sebenarnya membabitkan keradangan. Minyak sawit merah boleh melambatkan proses penuaan melalui kemampuannya dalam mengurangkan keradangan itu. Ada beberapa kajian awal menunjukkan potensi minyak sawit merah dalam menghalang sel kanser payudara daripada merebak. MSM didakwa mampu dalam melambatkan keupayaan badan membentuk sel-sel lemak baru. MSM juga mampu melindungi diri anda daripada serangan strok serta mempercepatkan jangkamasa pemulihan akibat serangan strok kerana ia juga mengandungi vitamin E tokotrienol. Semuga artikel ini emberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
MINYAK SAWIT... JENIS MERAH ADA...
MINYAK MASAK... KUNING WARNA...
BANYAK KHASIAT... LAMBAT TUA...
BACA ARTIKEL... FAHAM INFONYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(5 Syawal 1442H).
Dikemaskini pada 19 Rabiulakhir 1447H.

Sunday, November 2, 2025

TANAM NANAS DALAM PASU

BAGAIMANA MENANAM NANAS DALAM PASU atau POLIBEG?... Kini perkara ini sudah tidak menjadi pelik kerana sudah ramai yang telah melakukannya. Pokok Nanas (Ananas comosus) merupakan sejenis pokok buah tropika daripada keluarga Bromaliaceae sama dengan keluarga kaktus. Terkini terdapat banyak spesis nanas yang diusahakan sebagai tumbuhan untuk menghasilkan buah nanas dan ada jenis nanas yang dijadikan sebagai tanaman hiasan (Bromeliads). Tanaman nanas diusahakan secara komersil daripada pekebun kecil sehingga kepada perladangan nanas yang luas. Daripada laporan statistik FAO didapati laporan pengeluaran nanas dunia adalah sebanyak 25.8 juta metrik tan dengan negara Costa Rica mengeluarkan 2.9 juta mt diikuti negara Brazil (2.7 juta mt), Filipina (2.6 juta mt), Thailand (1.9 juta mt), India (1.9 juta mt) dan Indonesia (1.3 juta mt). Malaysia mendudukki tangga ke 9 dalam pengeluaran nanas dunia dengan jumlah penghasilan sebanyak 468,000 metrik tan pada tahun 2016. Nanas lazimnya ditanam diatas tanah sama ada dari jenis tanah gambut atau pun tanah mineral yang menerima cahaya matahari 100% untuk mempastikan pertumbuhan yang optimum. Bergantung kepada varieti nanas yang ditanam, lazimnya ia berhasil selepas 11 - 18 bulan dan ia perlu dihormon untuk aruhan pembungaan dan menentukan jadual penuaian buah nanas. Nanas varieti MD2 kini telah menjadi varieti nanas segar yang sangat popular di tanam di Malaysia untuk pasaran domestik dan eksport. Nanas MD2 ini juga dipanggil sebagai 'nanas madu' kerana ciri-ciri kemanisannya dan kualiti premium yang dimilikkinya. Penanaman nanas diatas tanah atau ditas batas lazimnya disesuaikan dengan kaedah pengurusan dan juga varieti nanas. Bagaimana pun terkini penulis blog dapati sudah ramai yang berminat menanam nanas didalam pasu atau dalam polibeg besar untuk hiasan dan juga penghasilan buah (Sila lihat foto paling atas). Artikel malam ini dalam blog ''Anim Agro Technology'' saya berfikir untuk terus berkarya artikel ke 5,006 agar anda dapat jadikannya sebagai bahan rujukkan dan bacaan.


Cara untuk menanam nanas dalam pasu mesti memilih pasu besar dengan saliran yang baik dan media tanaman berpasir atau campuran tanah, pasir, dan bahan organik. Sediakan benih nanas yang sihat, tanggalkan akar di pangkalnya, dan tanam anak benih. Letakkan pasu di tempat yang menerima cahaya matahari sekurang-kurangnya 6 jam sehari dan menyiram sekadar membasahkan tanah sahaja dan jangan terlalu kerap, serta mula membaja selepas 45-50 hari selepas menanam. Apa pun proses penyediaan awal mengambil pasu dimana dengan menggunakan pasu bersaiz besar atau yang mempunyai saliran yang baik. Jenis media tanaman disyorkan adalah daripada campuran yang mempunyai saliran baik seperti 1 bahagian tanah dengan 1 bahagian pasir serta 1 bahagian bahan organik atau 1 tanah dicampur 2 organik dan juga 3 bahagian pasir. Media tanaman yang peroi dan poros adalah penting untuk mengelakkan reput pangkal pokok. Pilih sulur atau anakbenih nanas premium yang sihat dan cukup saiznya.Cara mendapatkan benih adalah dengan perlu menanggalkan semua akar yang ada di bahagian pangkal anak benih sebelum menanam. Bagi menanam mesti diisi dengan media tanaman hingga hampir penuh. Kemudian ia di tanam anak benih nanas ke dalam pasu pada bahagian tengahnya dan di padatkan. Meletakkan pasu di kawasan yang mendapat cahaya matahari sekurang-kurangnya 6 jam sehari adalah sangat penting sebab pokok nanas merupakan tanaman yang perlukan cahaya matahari 100%. Bagi aktiviti penjagaan dari peringkat awal menanam lakukan penyiraman tetapi menyiram adalah hanya untuk membasahkan tanah dan jangan terlalu kerap. Ini kerana jika terlalu banyak air boleh menyebabkan pokok reput. Aktiviti pembajaan dimulakan pembajaan selepas 45-50 hari menanam iaitu dengan cara meneggunakan baja NPK jenis larut air dengan cara menyiram atau menyembur di tengah pucuk. Pokok nanas yang sesuai ditanam di semua kawasan kecuali kawasan banjir atau air bertakung. Apa pun dengan penjagaan baik lazimnya tempoh matang: mungkin boleh menikmati hasil dalam masa 9 hingga 10 bulan apabila buahnya cukup besar dan ada tanda pada mata buah yang kekuningan dibawahnya.


Penanaman pokok nanas dalam pasu sering dilakukan oleh pihak LPNM dan beberapa usahawan nanas tempatan untuk tujuan tertentu seperti bagi dijadikan bahan dalam pameran dan bahan untuk berkursus. Apa yang penting adalah saiz pasu atau polibeg untuk tanaman nanas pilih daipada yang bersaiz besar untuk membolehkan pokok tumbuh dengan baik untuk zon pengakaran dan juga untuk kestabilan ianya berdiri tegak. Isikan media tanaman dalam pasu atau polibeg dengan tanah campuran atau cocopeat atau media lain yang sesuai sehingga hampir penuh. Sebaiknya baja organik atau kompos boleh dimasukkan dalam pot ini sebelum menanam. Bila pasu atau polibeg ini telah diisi tanah maka sebaiknya ia disusun diatas lantai simen atau tanah biasa. Lantai simen membolehkan tidak akan ada rumpai yang tumbuh diantara polibeg tersebut yang akan menganggu proses pertumbuhan nanas. Pilih benih tanaman berkualiti sama ada dripada benih sulur tanah (Ground suckers), Benih Sulur Tangkai (Aerial suckers) atau pun paling baik mengambil benih daripada bahagian jambul nanas. Pastikan benih dirawat dengan racun kulat seperti Benlate sebelum ditanam. Jika gunakan jambul sebaiknya pastikan daging isi buah telah bersih dan tinggalkan sedikit bonggolnya yang ditanda dengan bulatan warna putih kerna lazimnya isi atau daging buah yang tersisa akan  membusuk dan menyebabkan penyakit pada tanaman. Jambul nanas juga perlu dikeringkan dulu selama seminggu untuk jaga pertumbuhannya. Ada juga yang merendam jambul nanas dalam beberapa hari sehingga akarnya keluar senelum menanam dalam pasu.


Daripada pengalaman penulis blog, media tanaman amat penting untuk di sediakan gabungan tanah genbur dengan pasir dan baja organik dengan kadar 3:2:1. Dalam pada itu pastikan dibawah pasu atau polibeg ini ada lubang untuk membolehkan air keluar dan menghalang akar terendam jika hujan yang boleh menyebabkan masaalah reput pangkal atau akar. Biasanya dimasukkan bahan seperti batu bata atau arang atau batu kerikil pada bahagian bawah pot dengan ketinggian sekitar 2-3 cm untuk memperbaiki drainage. Drainage yang kurang baik dapat menyebabkan tanaman akan cepat membusuk. Bila media tanaman sudah diisi maka seterusnya perlu dibuat lubang penanaman betul-betul ditengahnya untuk dimasukkan benih nanas tersebut (sama ada sulur atau jambul nanas). Langah seterusnya adalah menyusun pasu atau polibeg tersebut dengan jarak 1.5 - 2 kaki diantara batas dan barisan (Sila lihat foto disebelah). Susunam pokok sebaiknya mengikut arah matahari tuurun dan naik agar agihan cahaya matahari 100% dapat diterima setiap pokok tersebut. Apa yang perlu dilakukan adalah dengan cara membuat penyiraman secara rutin iaitu denga kekerapan setiap 3-7 hari sekali. Pastikan anda menghindari dari membuat penyiraman yang terlalu kerap dimana perkara ini akan menyebabkan tanaman nanas itu menjadi lebih cepat busuk. Jika hujan tidak perlu disiram lagi untuk beberapa hari.


Pokok nanas dalam pasu atau dalam polibeg amat perlukan aktiviti pembajaan dengan sistematik. Sebaiknya baja butir NPK 15:15:15 diberikan semasa mula menanam dengan kadar 60 gram sepokok untuk beberapa kali aplikasi. Bubuh baja ini disekeliling permukaan tanah dalam pasu atau polibeg. Bagi mereka yang ada kemahiran boleh membeli baja cecari atau baja foliar dan disemburkan kepada bahagian daun pokok mengikut sukatan yang ditulis pada label. Kekerapan untuk menyembur baja foliar ini membolehkan tanaman nanas dalam pasu ini cepat membesar. Apabila cukup umur sekitar 7-8 bulan bergantung kepada varieti nanas maka pokok boleh dihormon (disembur dengan bahan penggalak aruhan pembungaan) seperti etephon atau karbid dan sebagainya. Buang rumput yang tumbuh dalam pasu atau disekililng susunan pasu atau polibeg. Pokok yang dihormon akan menghasilkan buah selepas 120 -135 hari kemudian bergantung kepada amalan agronomi dan juga varieti nanas. Bagaimana pun oleh kerana nanas ini mempunyai ruang tanah yang kecil biasanya proses tumbesaran agak lambat berbanding dengan tanaman nanas diatas tanah yang mana ia terbuka. Ada yang boleh menghasilkan buah nanas dan sesuai dipetik dalam masa 12 bulan tetapi lazimnya nanas dalam pasu akan berbuah selepas 12 - 24 bulan selepas ditanam. Pokok nanas dalam pasu ini mudah dibawa kemana-mana untuk tujuan pameran, latihan dan juga analisa makmal serta amalan agronomi. Sebaiknya pilih jenis nanas yang tidak berduri diletakkan disekeliling rumah agar tidak merbahaya kepada kanak-kanak yang cuba untuk memegangnya. Bila buah nanas cukup matang ia boleh dituai dengan memotong tangkainya dengan pisau tajam. Buah nanas dari pasu ini biasanya sesuai untuk terus dikupas dan dimakan terutama jika nanas tersebut daripada varieti nanas premium MD2. Buah yang dipetik ini boleh dikumpulkan, dibuat penggredan dan juga dibersihkan sebelum ianya dihantar untuk pasaran domestik atau pasaran eksport untuk eksport.


Penanaman nanas dalam pasu besar atau polibeg besar ini juga sesuai dijadikan satu kaedah untuk menghasilkan benih nanas seperti nanas MD2.  Apabila buah nanas dipetik maka perlu ianya dijaga dengan mencantas daun nanas dan kemudian ia disembur dengan baja iaitu menggunakan baja foliar atau baja butir bagi tujuan untuk 'boost' tunggul nanas agar mengeluarkan sulur benih. Ia juga akan menghasilkan diantara 2-5 buah sulur bergantung kepada cara amalan agronomi yang disyorkan. Beberapa minggu kemudian tunas benih akan keluar dan boleh dikutip setelah ia mencecai saiz 12 inci panjang. Benih tersebut kemudian dikumpulkan dibersihkan dan diikat dalam kuantiti 50 sulur satu ikatan. Pada masa artikel ini ditulis dilaporkan harga anakbenih sulur nanas MD2 adalah diantara RM1.50 - RM2.50 sepokok kerana masih mendapat permintaan yang terlalu tinggi. Benih nanas MD2 boleh dikatakan akan terus kekal dengan harga yang agak lebih tinggi daripada pasaran tempatan atau untuk kilang nanas. Kepada anda pembaca blog anim agro technology boleh berhubung terus dengan beberapa usahawan atau yang mempunyai hobi tanam nanas boleh diberikan info melalui kursus yng diadakan LPNM secara berkala. Semuga anda semua mendapat info beguna untuk dibaca dan dirujuk. Wasallam!...
TANAM NANAS DALAM PASU.. TERSEDIA...
MEDIA DIMASUKKAN... BENIH DICARINYA...
DIBUBUH BAJA... IKUT PERATURANNYA...
BUAH DIHASILKAN... PETANI GEMBIRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist
Jalan Padi Ria 11, Bandar Baru UDA,
Johor BAhru, Johor,
Malaysia.
(14 Rabiulakhir 1440H).
Dikemaskini pada 9 Jamadilawal 1447H.

Saturday, November 1, 2025

KICAP OH KICAP!


KICAP (soy souce)
adalah sejenis sos perisa yang dihasilkan daripada fermentasi biji soya, gandum, garam dan air. Kicap pada [enulis blog memang sejenis cecari yang wajib ada di rumah dimana banyak di gunakan setiap masa. Kicap juga ia merupakan bahan penting dalam masakan Malaysia dan Asia Tenggara untuk menambah rasa umami, warna dan aroma pada makanan seperti nasi goreng, mee goreng, ikan masak kicap, makan telur separuh masak dan pelbagai jenis lauk-pauk enak jika ada kicap. Terdapat pelbagai jenis kicap dengan rasa yang berbeza seperti Kicap manis, Kicap pekat, Kicap masin dan Kicap berperisa (contohnya kicap Sabah dan kicap Tong Nam di Sarawak). Lazimnya kicap tempatan adalah halal dan di sediakan atau di proses dengan menggunakan bahan asasnya daripada fermentasi biji soya, gandum, garam dan air. Apa pun fungsi dimana ia selslu digunakan untuk menambah rasa keenakan makanan, warna, dan aroma pada masakan sama ada resepi lama atau pun resepi baru. Selalu kicap di bubuh didalam makanan seperti makanan nasi goreng, laksa, mi kolok dan pelbagai jenis hidangan lauk-pauk lain termasuk ikan masak kicap. Di Malaysia jenis kicap paling popular adalah Kicap Masin dan Kicap manis dan juga kicap lemak manis. Dalam proses pembuatannya di laporkan ada pengusaha gunakan bahan ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya. Menurut kajian di mana perkataan 'kicap' ini juga didakwa berasal daripada bahasa Hokkien 'kôechiap' atau 'kê-tsiap' dimana dari segi sejarah di laporkan makanan kicap pada asalnya merupakan produk sampingan daripada penyimpanan garam yang mana bahan tersebut mempunyai harga yang begitu tinggi pada zaman silam. Terdapat catatan yang dibuat pada zaman dinasti Zhou di Chima mengenai penggunaan pekasam ikan masin sebagai sos makanan dimana ikan sebegini turut mengandungi kacang soya sebagai bahan pengawet. Kaedah ini kemudiannya diolah pada zaman dinasti Han dengan penukaran kepada pes kacang soya sebagai bahan utamanya. Makanan Kicap turut diperkenalkan kepada orang Jepun pada kurun ke-7 melalui kedatangan sami-sami Buddha ke negara tersebut. Asasnya aktiviti pembuatan kicap di seluruh dunia adalah ia dibuat oleh perusahaan skala kecil dan sederhana tetapi kini sudah banyak produk kicap di jadikan industri kicap dimana masing-masing memiliki ramuan yang rahsia atau resepi yang khusus sehingga rasa kicap yang dihasilkan masing-masing memiliki nilai yang 'lebih enak' berbanding dengan yang lain dan aktiviti iklan mengenai kicap ada dimana-mana sahaja. Asas membuat kicap adalah agak serupa dimana kacang soya ditapaikan dengan kulapuk (Aspergillus sp dan Rhizopus sp) menjadi sejenis tempe soya. Produk 'tempe' ini ia kemudian dikeringkan dan direndam di dalam larutan garam. Garam merupakan sebatian yang selektif terhadap pertumbuhan mikrob. Hanya mikrob yang dapat bertahan daripada garam saja yang tumbuh di dalam larutan kacang soya tersebut dan pada umumnya terdiri daripada berbagai-bagai jenis ragi dan bakteria tahan garam seperti Zygosaccharomyces (ragi) dan Lactobacillus spp (bakteria). Mikrob-mikrob ini berfungsi dengan memecah-mecahkan protein menjadi asid-asid amino dan komponen-komponen perasa,serta menghasilkan asid. Penapaian tersebut terjadi sekadar garam cukup tinggi iaitu antara 15 hingga 20%. Bagi kebanyakan orsng Malaysia mereka suka dengan produk 'Kicap manis' apabila jenis kicap ini juga sejenis kicap mengandungi kandungan garam yang tinggi. Terdapat kes dilaporkan yang mana meminum sebotol kicap sekali gus boleh menyebabkan keadaan yang boleh membawa maut dimana kes atau keadaan yang dikenali sebagai 'hipernatremia' atau kes apabila berlaku bahan terdapat terlalu banyak garam di dalam darah. Selalunya kicap di gunakan dengan sedikit sahaja dalam makanan atau masakan laukpauk sehingga memberikan rasa enak berballor kepada pemakannya. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas dengan menulis mengebai kicap dan fakta menarik untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog ini semua.



Di Malaysia ada t erdapat pelbagai jenis kicap dengan rasa yang berbeza seperti Kicap manis, Kicap pekat, Kicap masin dan Kicap berperisa dan beberapa lagi. 
KICAP MASIN (soy sauce or light soy sauce)  adalah jenis kicap yang lebih cair dan kurang manis berbanding kicap manis. Warnanya juga lebih gelap dan ada rasa masin yang kuat. Kicap ini dibuat dari kacang soya yang diperam bersama garam, kemudian disaring untuk dapatkan cecair yang jernih kecoklatan. Kicap masin sangat sesuai digunakan dalam masakan jenis tumis dan stir-fry, seperti mi goreng mamak, kuetiau goreng atau dalam sup untuk memberikan rasa masin yang cukup. memang semua juga boleh menambah sedikit kicap masin dalam sup ayam atau sup sayur untuk memberikan rasa yang lebih 'kick'. Oleh kerana kicap masin ini agak masin, lebih baik menambahnya sedikit-sedikit agar masakan tidak terlalu masin. Biasanya diantara contoh masakan yang sesuai menggunakan kicap masin adalah sayur campur goreng, mi goreng basah dan sup ayam ringkas. Jenis kedua adalah KICAP LEMAK MANIS atau pun ia lebih dikenali sebagai ‘kicap kipas udang’ satu jenama popular di Malaysia yang merupakan gabungan kicap manis yang tidak terlalu pekat dengan rasa ‘lemak’ dan manis yang seimbang. Kicap ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak suka kicap yang terlalu masin tetapi masih mahu menikmati rasa soya yang ada sedikit rasa manis. Jenis kicap ini boleh digunakan seperti kicap biasa, tetapi ia ada rasa yang lebih ‘lemak’ berbanding kicap manis yang biasa. Ia juga sedap dijadikan sos pencicah dengan cili padi atau bawang hiris, terutamanya untuk makan dengan sup tulang. Kalau nak cepat, tuang saja atas nasi panas bersama taburan bawang goreng yang simpel dan enak di makan. Diantara masakan yang boleh menggunakan kicap lemak manis adalah telur dadar campur bawang (dengan titisan kicap lemak manis), ayam kicap bersayur dan sambal kicap Johor (untuk rasa yang lebih berlemak). Penulis blog memang sentiasa membuat sambal kicap Johor dan dihidangkan diatas meja makanan untuk di nikmati. Jenis ketiga adalah KICAP KARAMEL ata di panggil juga sebagai 'Kicap Manis' atau dalam bahasa Inggeris dipanggil 'Thick soy sauce atau Sweet soy sauce'. Apa pun jenis kicap karamel atau kicap manis ini lebih pekat dan manis berbanding kicap masin. Kadang-kadang ia sedikit melekit kerana proses pembuatannya ada tambahan gula atau molases (karamel). Warnanya juga lebih gelap, hampir hitam dan di sesetengah tempat di Malaysia, kicap ini dikenali sebagai “kicap karamel” kerana rasa dan teksturnya. Kicap ini paling sedap digunakan dalam masakan seperti ayam masak kicap, daging masak kicap atau hanya untuk cicah dengan nasi panas dan telur goreng. Ia juga sangat sesuai untuk perapan ayam atau daging, memberi rasa manis yang seimbang dengan rempah-rempah dalam masakan. Selain itu, kicap karamel boleh dijadikan sos pencicah yang mudah untuk cucur udang atau cucur ikan bilis. Jenis keempat adalah KICAP CAIR atau 'Kicap Putih' dimana walaupun namanya “putih”, sebenarnya tidak betul-betul berwarna putih. Ia lebih jernih berbanding kicap masin biasa dan rasanya tidak terlalu masin. Teksturnya cair dan warnanya pula perang muda, memberikan rasa yang lebih ringan. Kicap putih sering digunakan dalam masakan Cina seperti ayam hainan atau sup-sup jernih. Selain itu, ia juga boleh menggantikan garam dalam masakan tumis sayur ala Chinese style untuk memberi rasa yang lebih sedap tanpa mengubah warna masakan. Apa pun diantara contoh masakan yang sesuai menggunakan kicap putih termasuk tumis sawi putih dengan udang, ayam hainan dan sup ikan merah, untuk memberikan rasa soya yang lebih ringan. Jenis kelima adalah KICAP BEREMPAH dimmana selalunya kicap ini ditambah dengan pelbagai rempah seperti bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan halia. Rasanya ada campuran manis, masin serta aroma rempah yang kuat. Walaupun kicap ini agak pekat tetapi ia tidak semanis kicap manis biasa. Kicap berempah sangat sesuai untuk masakan yang memerlukan gabungan rasa kicap dan rempah, seperti daging kicap berempah atau ayam kicap berempah. Ia juga boleh dilumur pada ayam sebelum ianya dipanggang atau dibakar dalam ketuhar, memberikan aroma yang sangat menggoda. Diantara contoh masakan yang menggunakan kicap berempah adalah ayam kicap berempah, daging masak kicap ala kenduri dan perapan kambing kicap.


Beberapa isu dan fakta mengenai khasiat kicap selalu di bincangkan di mana-mana sahaja. Bagi penulis blog dan ramai rakyat Malaysia memang suka makan telur ayam separuh masak dengan kicap terutama semasa sarapan pagi (Sila lihat foto disebelah). Makanan ini ada memang ia di sediakan di kebanyakan hotel dan restoren termasuk di restoren mamak. Apa pun memang ramai pengguna tahu dimana disebabkan bahan asas yang digunakan adalah kacang soya dam garam maka ia berikan kesan positif dan negatif kepada pengguna bergantung kepada cara dan kuantiti penggunaan. Kicap adalah perasa makanan yang amat biasa digunakan untuk masakan di negara kita dan juga banyak negara di Asia. Kicap boleh menambahkan rasa pedas, manis, masin dan apa jua rasa mengikut kreativiti untuk makanan anda. Terdapat banyak khasiat yang kita perolehi daripada kicap diantaranya adalah sumber Natrium (Na) yang merupakan salah satu mineral penting yang diperlukan untuk fungsi asas badan termasuk fungsi saraf yang mengawal tekanan darah. Apa pun kajian menyatakan jika bahan Natrium yang lebih rendah daripada garam dimana kicap mempunyai tahap kemasinan yang hampir sama dengan garam tetapi kandungan natriumnya jauh lebih rendah daripada jumlah natrium yang terdapat dalam garam. Kicap dapat menggantikan garam dalam makanan iaitu ia mengurangkan jumlah kandungan natrium sehingga 50%. Khasiat kedua kicap dimana ia adalah Sumber Anti-alergik apabila kajian saintis sudah membuat kesimpulan bahawa kicap mempunyai potensi besar dalam merawat sakit alahan. Dilaporkan khasiat ketiga dimana kicap merupakan salah satu Sumber antioksida dimana bahan antioksidan semulajadi yang terdapat dalam kicap dapat melindungi badan daripada kerosakan akibat radikal bebas pada badan secara semula jadi. Antioksidan dalam kicap membantu mengurangkan seperti kesan keradangan dan dapat menyelaraskan aktiviti pengeluaran asid gastrik yang membantu didalam proses penghadaman. Apa pun bahan kicap atau lebih dikenali sebagai sos soya dimana ia mempunyai beberapa khasiat yang bermanfaat. Antaranya yang dilaporkan ia kaya dengan antioksidan yang membantu melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas, serta berpotensi dalam merawat alahan. Selain itu, kicap juga boleh meningkatkan rasa dan aroma masakan, menjadikannya lebih sedap dan mampu tambah menyelerakan aktiviti makan. Khasiat Kicap sebagai bahan Antioksidan bila ia mengandungi shoyuflavones iaitu sejenis antioksidan semulajadi yang melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas. Kicap juga ada Potensi Antialergik apabila ada beberapa kajian menunjukkan kicap boleh membantu mengurangkan tindak balas alahan. Pasti dimana kicap akan Meningkatkan Rasa dimana kicap boleh menambah rasa masin, manis, dan umami pada masakan, menjadikannya lebih sedap dan beraroma. Kicap juag ia adalah bersifat Antimikrob yang boleh membantu melindungi tubuh daripada bakteria tertentu. Masyarakat fi Malaysia umumnya tahu akan keberadaan 3 jenis kicap popular di pasaran. Pertama adalah jenis Kicap Manis yang biasanya digunakan dalam masakan harian untuk memberikan rasa manis dan warna gelap pada masakan. Kedua adalah jenis Kicap Masin dan ia sering digunakan untuk menambah rasa masin pada masakan dan ketiga adalah jenis Kicap Sotong yang mana ia dikenali dengan rasanya yang unik dan aroma laut, sering digunakan untuk masakan ikan dan hidangan pan.


Menarik kisah dan fakta dalam metrotv dimana 'Kilang kicap guna botol kitar semula' juga berlku insiden ini di Pulau Pinang untuk di kongsikan. Dilaporkan kerana mahu menjimatkan kos maka ada sebuah kilang memproses kicap di Bagan Lebai Tahir yang mereka dipercayai menggunakan botol yang dikitar semula sebelum menjual produk itu kepada pelanggan. Ia susulan penemuan botol terpakai yang dipercayai diperoleh daripada pihak lain di kawasan terbuka kilang itu, ketika serbuan oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Jabatan Kesihatan Pulau Pinang, kira-kira 10 pagi hari ini. Pegawai Kesihatan BKKM Mohd Wazir Khalid berkata, botol itu dibersihkan sendiri oleh kakitangan kilang berkenaan sebelum digunakan semula, namun cara pembersihannya didapati tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Dalam pemeriksaan ada didapati banyak botol terpakai yang dipercayai kemudian ia akan digunakan semula dalam operasi hari ini. Cara yang di buat untuk kerja pembersihan botol dibuat secara manual yang mana pekerja akan mencuci dengan sabun biasa, kemudian diletakkan di kawasan yang boleh menyebabkan pencemaran pada produk yang dikeluarkan. Ada juga pelbagai kesalahan lain turut ditemui di kilang berkenaan diantaranya penggunaan peralatan yang menimbulkan keraguan pihak penguasa KKM dimana dilihat yang kilang ini juga didapati ada menggunakan gentian kaca (untuk proses perapan dan penyimpanan soya) yang berdasarkan temubual bersama pemilik, memaklumkan bahawa ia sudah diamal selama 20 tahun, manakala kilang pula sudah beroperasi 50 tahun. Hasil dari pemeriksaan pada gentian kaca itu didapati agak lama dan dikhuatiri reput yang kita risau berlaku pencemaran fizikal selain boleh sebabkan keracunan makanan dimana kelihatan juga dikesan ranting kayu, daun dan bulu burung di kawasan proses pemerapan. Di bahagian pengeringan soya juga menemui kulat yang boleh menyebabkan keracunan dan merisikokan kesihatan pengguna. Selain kilang itu pemeriksaan mendapati turut menyerbu premis membuat roti yang beroperasi selama enam tahun di Raja Uda, di sini selepas didapati mengabaikan kebersihan dan najis tikus turut ditemui di tempat penyimpanan dulang roti yang tidak digunakan. KKM juga mendapati terdapat kesan lapisan minyak pada troli dulang bertingkat dan dulang roti itu sendiri, yang boleh menitis ke atas roti mentah di bahagian bawah. Ini boleh menyebabkan pencemaran pada makanan dan keracunan. Dilaporkan jika pemilik kilang kicap dan roti didapati gagal mengamalkan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) dan sembilan kompaun berjumlah hampir RM9,000 dikeluarkan. Tindakan penutupan selama dua minggu dikenakan mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 bagi membolehkan kedua-duanya menjalani proses pembersihan. Semuga artikel ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...

MAKANAN KICAP...SEJENIS CECAIR DIA....
MUDAH DI BELI... DI MANA-MANA SAHAJA...
ADA KICAP MASIN... LEMAK MANIS JUGA...
LAZATKAN MAKANAN...KENA BERJAGA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka, 
Melaka,
Malaysia.
(8 Jamadilawal 1447Hijrah).

Friday, October 31, 2025

JALA - APA DIA?

JALA IKAN merupakan sejenis alat untuk menangkap ikan tradisional yang masih lagi digunakan sehingga sekarang dikawasan kampung terutama didalam menangkap ikan darat atau ikan air tawar. Jala adalah peralatan menangkap ikan tradisional yang masih digunakan oleh nelayan walaupun terdapat alat-alat yang lebih canggih. Jala merupakan warisan budaya Malaysia, dan penghasilannya masih diteruskan sehingga ke hari ini untuk kegunaan para nelayan. Aktiviti menjala Ikan merupakan satu kaedah nelayan sungai untuk menangkap ikan, udang dan pelbagai hidupan sungai untuk sara diri, hobi dan agak jarang ianya digunakan untuk tangkapan ikan secara komersial (Sila lihat foto diatas). Penulis yang mempunyai beberapa keping jala telah lama tidak melakukan aktiviti menjala seperti beberapa belas tahun dulu. Kemahiran untuk seseorang menebar jala memerlukan skill khusus dan latihan kerana ia mempunyai teknik dan juga kesenian tersendiri. Jala dalam bahasa mudah merupakan sejenis peralatan menangkap ikan tradisional walaupun kini telah terdapat beberapa alatan tangkapan ikan yang lain yang sudah tentu lebih canggih dan mudah digunakan oleh para nelayan masa kini. Pembuatan jala ikan ini masih dibuat oleh mereka yang handal membuat jala sehingga ke hari ini. Selalunya penduduk kampung yang mempunyai kepandaian membuat jala terutama dikawasan pendalaman biasanya menghasilkannya untuk dijual sebagai hasil kraftangan ataupun untuk kegunaan sendiri.Jala asli akan diperbuat daripada benang-benang kapas atau benang nylon yang agak kasar bagi menyokong beban berat hasil tangkapan. Ianya menggunakan teknik anyaman benang menggunakan alat dinamakan 'cuban'. Dikeliling bahagian bawah jala perlu diletakkan cincin pemberat logam (sama ada dari besi atau timah) yang berfungsi sebagai pemberat untuk menurunkan jala kedasar air sungai atau kolam. Jala memang ia merupakan satu alatan memangkap ikan terutama ikan darat yang masih relevan digunakan sehingga kini. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai alat menangkap ikan iaitu JALA untuk bacaan semua pembaca blog ini.


Jala mempunyai pelbagai bentuk, saiz, warna dan jenis bahan digunakan bergantung kepada kegunaan dan juga kesesuaian. Jenis jala komersil yang dijual dikedai kaki pancing lazimnya mempunyai saiz standard dan bahan benang yang sama. Selalunya saiz "jala" mengikut kesesuaian kegunaan individu dan juga lokasi untuk menjala. Saiz jala akan ditentukan mengikut berapa panjangnya iaitu panjang 7, panjang 9 dan ada yang paling panjang adalah panjang 12 mengikut kiraan kaki. Panjang jala ini perlu disesuaikan dengan kedalaman air dan juga jenis ikan atau udang yang hendak dijala. Lazimnya jala untuk menangkap ikan mempunyai jenis mata besar sementara jala untuk udang adalah bermata halus (Sila lihat foto disebelah)Jala yang baik lazimnya diperbuat daripada benang yang kasar dan disirat dengan alat yang dinamakan "cuban" dan peregang yang selalu diperbuat daripada buluh. Sebuah jala selalunya mengambil masa sebulan atau dua bulan untuk sesiapa yang ingin menyiapkannya iaitu mengikut saiz dan yang panjang memerlukan masa yang lebih lagi. Kepakaran bagi seorang yang membuat jala sangat bergantung kepada kecekapannya menganyam benang yang digunakan. Dari segi komponen lazimnya jala  boleh dibahagikan kepada lima bahagian iaitu Komponen Tali, Pucuk, Badan, Batu Pemberat (samada batu timah atau batu besi) dan "Kandit Jala". Bahagian kandit jala inilah bahagian paling bawah yang berfungsi sebagai tempat ikan akan terperangkap semasa jala ditarik keatas permukaan air perlahan2 setelah pemberatnya bercantum. Pemberat berbentuk cincin ini perlu diikat kuat dengan kandit jala kerana sebarang kelucutan pada pemberat membolehkan ikan tangkapan terlepas. Jala tradisional biasanya mempunyai jaring yang lebih kecil, diperbuat daripada benang kapas yang telah dipintal dan panjangnya dari tengah ke tepi biasanya dua atau tiga lengan panjangnya, manakala bagi panjangnya pula biasanya dua atau tiga belas panjangnya. Jala tersebut haruslah ditebar dengan cara yang betul agar dapat melebar dengan lebih luas.


Teknik menebar jala ikan atau jala udang amat menitik beratkan pada jenis jala, kawasan yang dijala, jenis ikan atau udang dan juga tempat berdiri sebelum menebar jala. Lazimnya tempat untuk berdiri menebar jala adalah stabil, kukuh dan tidak licin (Sila lihat foto disebelah). Teknik menjala daripada atas perahu pula memerlukan kepakaran khusus dan sampan perlu dilabohkan (anchored) dahulu. Dalam pada itu pemerhatian penulis bagi nelayan sungai yang mana mata pencarianya menjala ikan memadai dengan seorang diri mengendalikannya. Bagaimana pun sesetengah nelayan sungai melibatkan satu kumpulan nelayan iaitu terdiri daripada pendayung, seorang pengemudi dan seorang lagi penebar jala yang berdiri dihujung sampan dan akan melakukan tugasnya sebaik sahaja menerima arahan menebar jala. Selalunya bila sampai pada satu kawasan yang dianggap sesuai untuk menebar jala maka jala pun ditebar dan tunggu sehingga ia mula tenggelam sehingga kedasar. Jala akan ditarik perlahan-lahan ke permukaan dan ikan-ikan atau udang akan dikeluarkan dari jaring-jaring halus tersebut dan dimasukkan kedalam raga buluh. Lazimnya kerja menebar jala tidak habis disitu sahaja tetapi nelayan sungai beredar kelokasi baru dan menebar jala semula. Selalunya kawasan menjala perlu dijarakkan mengikut keadaan sungai, jumlah ikan ditangkap dan juga kesesuaian dari selelu tersangkut didasar air. Terdapat beberapa teknik menebar atau menarik jala. Salah satu caranya ialah jala tersebut pada mulanya akan ditarik dibahagian tali yang kendur, kemudian tali tadi akan digelung dengan tangan kanan dimana selepas itu jala itu akan ditarik hingga cincin besi pada jala tersebut terangakat dari perahu sampai ke paras lutut penjala.


Kemudian dengan tangan kirinya maka nelayan akan mengambil jala itu dan disandangnya pada bahu dan lengan kanannya manakala yang selebihnya diraih dengan tangan kiri. Nelayan kemudian akan terus menghayun badannya ke belakang kemudian ke depan dengan gerak hantaran yang kuat diman dengan gerakan lengan dan bahu dan belakangnya jala akan ditebar keatas air. Cara betul membolehkan jala ditebar itu akan berkembang dengan cantiknya seperti sarang labah-labah yang besar bentuknya. Bahagian tepi jala tersebut tenggelam dengan serta-merta disebabkan oleh pemberat cincin itu menarik jaring jala tersebut kedarar air. Penulis dapati selalunya penduduk kampung yang tinggal berhampiran pesisiran pantai, sungai dan sawah padi akan menjalankan aktiviti menjala ikan atau udang di waktu lapang iaitu setelah selesai melakukan kerja utama seperti bersawah, menoreh getah, berkebun dan sebagainya. Kegiatan menjala ini sering dilakukan untuk menangkap ikan bagi keperluan seharian keluarga dan jika terdapat lebihan dijual kepada jiran atau sahabat handai serta dijadikan ikan pekasam. Ikan darat amat enak dimasak pelbagai jenis resepi terutama ikan segar hasl menjala dilakukan. 


Menarik kisah dalam portal hmetro.com bertajuk 'Hasil tangan orang lama dalam hasilkan jala tradisional' wajar kisah ini dikongsikan. Kisah dari 
Kuala Terengganu laporkan ada seorang warga emas mengambil masa hampir dua bulan untuk menyiapkan sebidang jala hasil kerja tangan yang dilakukan sejak 50 tahun lalu. Bagi Musa Mohd (80) dari Kampung Chendering nytakan dimana kalau sebelum menjadikan pekerjaan membuat jala sepenuh masa dimana dia terlebih dahulu bekerja sebagai nelayan. Kemudian dia mengambil keputusan tidak lagi ke laut sejak 50 tahun lalu, malah menjadikan kerja menyirat jala sebagai pekerjaan hakikinya sehingga kini. Sebidang jala yang dihasilkan secara tradisional dijual dengan harga RM320 hingga RM350 bergantung kepada mata jala yang dihasilkan. Apa pun biasanya dia menyirat jala sepanjang 3.5 meter dengan mengambil masa selama sebulan setengah hingga dua bulan untuk disiapkan. Setiap satu bidang jala memerlukan tujuh tongkol tali tangsi dan bahan utama itu dibeli di daerah Dungun, kerana hanya kedai tertentu saja mempunyai tali tangsi yang berkualiti. Mata jala bersaiz kira-kira lima sentimeter saja yang saya hasilkan dan ketahanan pula bergantung kepada pemakaian individu yang datang menempahnya. Sekiranya jala diguna secara lasak ia mampu bertahan dua hingga tiga tahun namun jika digunakan secara berkala jala berkenaan boleh bertahan hingga puluhan tahun. Apa pun teknik simpanan jala juga perlu betul iaitu perlu disimpan secara lurus bagi menjamin ketahanannya untuk jangka masa panjang. Selalunya jala yang berada di pasaran merupakan jala buatan kilang namun bagi penggemar aktiviti menjala biasanya tidak menggunakan jala seumpama itu kerana ketahanannya berbeza. Sesiapa yang hobinya menjala biasanya akan menempah jala untuk kegunaan mereka kerana ketahanan dan kepuasan ketika melakukan aktiviti menjala ikan. Setiap sebidang jala yang saya hasilkan mempunyai 550 mata dan ia tidak boleh kurang atau lebih bagi menjamin kesempurnaan jala yang dihasilkan. Dari pangkal ke hujungnya ada pengiraan mata jala yang dihasilkan selain ikatan yang digunakan juga tidak sama dengan jala buatan kilang. Ikatan yang digunakan biasanya fleksibel kerana apabila ikan tersangkut pada jala dan mata jala menjadi senget namun ia dapat diperbetulkan kembali seperti asal. Apa pun selalunya ikatan setiap mata jala juga amat penting dalam penghasilan sesebuah jala yang berkualiti. Menyirat jala bukan satu kerja yang mudah dan mengambil masa lama untuk disiapkan namun permintaan terhadap jala buatan tangan masih tinggi terutama bagi yang memiliki hobi menjala. Faktor usia tidak menghalang saya untuk terus menyirat jala selagi permintaannya ada walaupun usia semakin lanjut namun kemahiran yang ada tetap saya manfaatkan. Semuga tulisan ini memberi maklumat berguna kepada pembaca blog anim agro semua.  Wasallam!.
MENJALA IKAN... ADA CARANYA...
JALA DITEBAR...TEPAT SASARNYA...
DITARIK PERLAHAN...IKUT GAYA...
IKAN DIKUMPUL... MAKAN BERSAMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist, 
Taman Kg Padang, Kuantan, 
Pahang,
Malaysia.
(26 RabiulAkhir 1437H)
DIkemaskini pada 16 RabiulAkhir 1447H.

Thursday, October 30, 2025

KELEDEK - MAKANAN SIHAT?


UBI KELEDEK
atau keledek ialah makanan sihat kerana kaya dengan zat seperti vitamin, mineral, dan serat. Tanaman buah umbisi ini juga mengandungi vitamin A (terutamanya pada keledek oren), vitamin C, vitamin B6, kalium dan magnesium, serta antioksidan seperti anthocyanin dalam keledek ungu. Bahan serat tinggi (fiber) dilaporkan ia memang membantu penghadaman dan mengawal kadar gula dalam darah, menjadikannya pilihan baik untuk pesakit diabetes dan dapat membantu rasa kenyang lebih lama. Beberapa kajian ada nyatakan jika khasiat utama ubi keledek seperti ia adalah salah satu sumber serat dan antioksidan yang dapat membantu sistem penghadaman dan melindungi sel badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. Keledek yang kaya vitamin termasuk vitamin A sangat penting untuk penglihatan dan sistem imun yang kuat, terutamanya pada keledek oren. Kandungan tinggi vitamin C juga ia membantu pembentukan tulang, penghadaman, dan menyembuhkan selsema serta virus influenza. Zat vitamin B6 dalam keledek juga baik untuk kesihatan terutama ia banyak dalam jenis keledek Jepun yang penting untuk metabolisme badan. Jenis umbisi ini memang ada mengandungi bahan mineral penting iaitu Kalium (K) yang mana ia penting untuk degupan jantung dan isyarat saraf. Banah mineral Magnesium (Mg) pula ia penting untuk bantu kesihatan arteri, tulang, otot, dan fungsi saraf.cMakanan ini mampu untuk membantu mengawal gula dalam darah dan juga kandungan serat yang tinggi membantu melambatkan pencernaan dan menstabilkan paras gula dalam darah, menjadikannya sesuai untuk pesakit diabetes jika diambil dalam kuantiti sederhana. Kualiti gula dalam keledek di laporkan ia mempunyai indeks glisemik rendah, terutamanya jika dimasak dengan cara tertentu seperti dikukus atau cara direbus. Memakan keledek akan memberi tenaga dimana ia juga merupakan sumber karbohidrat kompleks yang akan membekalkan tenaga berpanjangan. Penting di ketahui jika cara memilih dan memasak untuk meningkatkan tahap  kesihatan dengan cara penyediaan yang tepat. Cara memilih keledek semasa membeli atau mengambil di kebun dengan cara memilih ubi yang keras dan kulitnya licin untuk dapat memastikan khasiatnya masih tinggi. Kaedah memasak yang terbaik adalah dengan mengukus, merebus, atau dengan membakarnya sahaja agar dapat mengekalkan nutrien dan rasa asli manisnya. Apa pun ada petua perlu dielakkan cara makan keledek dengan cara menggunakan banyak minyak seperti menggoreng atau ditambah gula berlebihan sebab cara ini akan meningkatkan indeks glisemik dan kalori. Ada cara praktikal makan keledek iaitu di makan bersama kulitnya kerana ia mengandungi serat dan antioksidan tambahan. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas mengenai memakan keledek sebagai satu amalan makanan yang sihat sebagai bahan bacaan semua.


Sebenarnya K
eledek (Impomea batatas) adalah sejenis umbisi yang di gelar ubi jalar daripada keluarga Convolvulaceae yang merupakan sumber makanan kaya nutrien dengan akar umbinya yang manis dan berkanji. Ia terkenal dengan kandungan serat, vitamin A, antioksidan, dan juga karbohidrat kompleks yang memberikan pelbagai manfaat kesihatan seperti membantu pencernaan, menjaga kesihatan mata, dan memberikan tenaga berpanjangan. Tanaman keledek ini dipercayai ia berasal dari kawasan tropika benua Amerika. Umumnya apa yang penulis blog tahu dimana terdapat pelbagai jenis keledek iaitu termasuk Keledek Oren, Keledek Ungu dan Keledek Kuning yang masing-masing mempunyai khasiat unik seperti beta-karotena untuk kebaikan mata dan kulit, serta antioksidan untuk kesihatan otak. Keledek dari aspek penggunaan selalunya diambil dan boleh dimakan sebagai sayuran iaitu di masak dan dihidangkan dalam pelbagai masakan seperti sup atau panggang atau sesuai untuk dijadikan snek seperti bebola keledek manis (cokodok). Bagi prnulis blog keledek boleh dimasak dengan pelbagai cara dan menu yang sesuai mengikut citarasa. Mempelbagaikan sajian keledek cara tradisional dan moden boleh dirujuk dalam buku resepi masakkan atau kini tekan pada telefon dan lamanweb sahaja. Sebagai contoh resepi daging goreng keledek dengan sos perang sudah tidak asing lagi dalam proses menyediakannya kerana ia boleh dirujuk dalam internet (Sila lihat foto disebelah). Antara menu dan resepi daripada keledek seperti Baked Ubi Keledek, Bingka Keledek, Pengat Keledek, Abok-abok Keledek, Mee Udang Keledek, Daigaku Umo (Makanan Jepun berasaskan keledek), Pengat Keledek Bersagu, Cakar Ayam, Keledek Goreng, Cucur Badak Keledek, Kuih Keria Keledek, Bebola Ubi Keledek dan Triffles. Kesemua makanan berasaskan keledek ini memeng tidak asing lagi kepada rakyat Malaysia terutama kuih keria keledek, keledek goreng )dimakan dengan sambal kicap) dan juga Cucur Badak Keledek. Memakan keledek berikan manfaat kesihatan dengan cara bekalkan tenaga dimana ia amat kaya dengan karbohidrat kompleks untuk jumlah tenaga yang berpanjangan. Membanru proses pencernaan dengan bahan tinggi serat yang membantu melancarkan sistem pencernaan dan membuat rasa kenyang lebih lama. Ia kaya dengan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas dalam badan. Bahan vitamin A juga amat penting untuk menjaga kesihatan mata dan kulit yang sihat. Keledek juga membantu mengawal gula dalam darah dan memberikan manfaat kesihatan lain seperti menjaga kesihatan kardiovaskular.


Penulis blog merujuk kepada laporan di Jabatan Pertanian merekodkan seluas 1,907 hektar ditanam pada 2024 dengan jumlah pengeluaran sebanyak 35,272 metrik tan (Sumber: Booklet Keluasan Tanaman Makanan, Jabatan Pertanian Malaysia 2025). Bagaimana pun jumlah keluasan ini menurun drastik daripada tahun 2022 yang mana ia ditanam lebih luas iaitu 2,776 hektar dengan penghasilan keledek di Malysia adalah sebanyak 44,687 mt . Penulis yang buat banyak tinjauan teknologi memang sudah berpengalaman memberikan khidmat pengembangan mengenai penanaman keledek yang sering membuat tinjauan teknologi ke kawasan tanaman keledek seluruh behara dapati tanaman ini masih tetap popular (Sila lihat foto disebelah). Keledek merupakan sejenis tanaman umbisi yang menjalar diatas tanah dan mempunyai batang yang lembut. Daunnya berwarna hijau gelap dan bentuk tiga segi. Bunganya berwarna putih kemerahan daan mempunyai akar serabut uang membentuk umbisi keledek. Buah keledek didalam tanah mempunyai pelbagai saiz dan warna bergantung kepada varieti. Di Malaysia terdapat beberapa jenis keledek yang disyorkan untuk di tanam mengikut keperluan pasaran dan minat petani. Antara varieti tersebut ialau Keledek Bukit Naga, Keledek Gendut (MSP 34), Keledek Vitato ,Keledek Cina Tempatan dan beberapa jenis lagi. Tanaman Keledek perlukan kawasan yang panas dan cahaya matahari berterusan 3 bulan yang mencukupi. Tanah perlu lembab dan sesuai dikawasan tanah loam berpasir yang mengandungi bahan organik yang tinggi. Tanah gambut dan tanah bekas lombong juga sesuai untuk tujuan penanaman keledek dengan pengkayaan tanah tersebut. Pastikan kawasan ada mempunyai sistem saliran yang baik. Keledek sesuai ditanam diatas batas untuk tujuan pengurusan tanaman dan pungutan hasil.


Dalam merujuk beberapa laporan ada terjumpa laporan bertajuk '
Diet ubi keledek sebagai cara kuruskan badan dengan cepat' untuk di kongsikan. Sesuai dengan umbisi diet dimana  keledek memerlukan semua untuk menggunakan ubi sebagai salah satu bahan dalam diet selain diambil sebagai makanan pembakar lemak lain seperti yogurt, sayuran, dan makanan berserat tinggi. Kajian mendapati dimana dengan mengikuti diet ubi ini selama tiga hari sesiapa akan dapat melihat perbezaan dalam aspek penampilan diri iaitu dengan kes pengurangan berat badan sehingga 2 - 3 kilogram. Bagaimanakah ubi keledek boleh membantu dalam menguruskan badan secara tradisional sebenarnya ada 5 cara melakukannya. cara pertama adalah dengan mengambil diet ubi keledek rendah kalori sebagai salah satu faktor yang mempengaruhi penurunan berat badan adalah mengekalkan keseimbangan tenaga. Ubi keledek merupakan satu sumber makanan yang rendah kandungan kalori. Ubi yang seberat 130 gram mengandungi 112 kalori, bersamaan 477 kJ dimana ini bermakna pengalam diat perlu mengambil lebih kalori untuk membantu membakar tenaga dengan lebih baik. Sebanyak 250 kandungan kalori yang diperlukan bagi membantu proses pembakaran tenaga dan penurunan berat badan. Kedia disebabkan keledek ada bahan Serat tinggi semestinya kandungan serat yang tinggi dapat membantu mengurangkan berat badan. Ia akan terus menyebabkan pengamal diet ini sentiasa berasa kenyang dan menghindari keinginan untuk makan secara berlebihan. Ia juga merangkumi molekul-molekul lemak dan menghalang aktiviti penyerapan lemak, menggalakkan pengerakan najis di dalam kolon dan membantu pengeluaran bakteria usus yang baik. Keledek yang kaya dengan serat ini dapat membantu untuk meningkatkan metabolisma, pencernaan dan perkumuhan. Ini sekali gus membantu proses penurunan berat badan. Ketiga mengambil diet ubi keledek tinggi karbohidrat sebab bahan kandungan karbohidrat tidak boleh diabaikan sepenuhnya. Ia membekalkan anda dengan tenaga yang boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Sebaiknya amalan untuk membakar kalori yang anda ambil semua perlu mempunyai tenaga yang mencukupi yang membolehkan aktiviti seperti berjalan-jalan bagi tujuan menggunakan tangga dan bukannya guna lif serta melakukan senaman fizikal. Ada isu kekurangan karbohidrat akan menyebabkan badan anda kurang tenaga bagi dapat mengekalkan diri anda aktif dan sihat. Ubi seberat 328 gram mengandungi lebih kurang 58 karbohidrat dengan 8.2 gram adalah serat makanan karbohidrat kompleks.


Makanan keledek dilaporkan umbisi yang Rendah GI dimana Indeks glisemik (GI) adalah nombor yang diberikan kepada makanan bergantung kepada tahap peningkatan glukosa dalam badan selepas pengambilan makanan. Jika makanan yang dimakan menyebabkan kenaikan gula dalam darah menjadi tinggi, ini bermakna ia mempunyai kandungan GI tinggi. Keledek jika diambil dalam kuantiti yang tinggi boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti kencing manis dan rintangan insulin. Walaupun ubi keledek adalah sejenis makanan yang secara semula jadi manis, namun ia dilaporkan mempunyai kandungan indeks glisemik yang rendah. Saintis dapati jika GI bagi ubi yang direbus adalah antara 44-61 dan keledek dibakar adalah 94 dan bagi ubi dipanggang adalah sebanyak 82 (Sila lihat foto panggang keledek disebelah). Apa pun sebaiknya boleh mengambil dan memakan ubi tanpa bimbang kenaikan paras gula dalam darah. Keledek yang kaya dengan bahan Antioksidan terutama jenis keledek yang mana ia berwarna oren atau ungu menunjukkan kehadiran karotenoid iaitu sejenis sebatian berasaskan tumbuhan yang ditukar kepada vitamin A dalam badan atau anthocyanin. Kedua-dua bahan fitokimia ini adalah bersifat antioksidan. Selain itu dimana keledek juga mengandungi sumber antioksidan serta mineral lain lain seperti tembaga atau zink superoxide dismutase, catalase dan sporamins. Memakan ubi keledek sebagai diet adlah satu pilihan terbaik jika sesiapa inginkin menjadi langsing kalau sanggup mengikuti syor amalannya. Antara pelan diet ubi yang harus mengikuti selama 3 hari yang akan membantu proses detoks, menghilangkan berat dan segalanya yang hebat dan baik untuk kesihatan. Caranya diet pada Hari Pertama diet ubi keledek untuk sarapan iaitu mengambil sebiji telur rebus, sebiji ubi yang direbus dan 1 cawan teh hijau. Kedua untuk makan tengah hari cuma memakan sebiji ubi yang direbus, 85 gram ikan atau ayam panggang dan 1 cawan yogurt dan amalan untuk makan waktu malam dengan mengambil semangkuk sup keledek sahaja. Diet p
ada Hari Kedua menu di ambil adalah sarapan dengan makan sebiji ubi yang direbus, 2 biji putih telur omelet dan secawan black coffee. Amalan makan tengahhari ambil makanan salad campuran cendawan, bayam dan ubi yang direbus dengan sos dan secawan buttermilk dan diet bagi mkn malam adalah memakan sebiji keledek yang direbus dicampur dengan brokoli bersama 85 gram ikan, ayam atau tauhu panggang. Diet Hari Ketiga dengan sarapan ambil sebiji ubi yang direbus dicampur dengan 4 biji almond, secawan teh hijau dan sebiji pisang. Untuk makan tengahhari ambil cuma makanan suo keledek bersama sepotong roti gandum dan secawan yogurt. Akhir sekali untuk makan malam boleh amalkan malam dan makan malam dengan keedek yang dilenyek bersama campuran kacang pea dan bunga kubis serta cendawan panggang.Saintis dapati dengan mengikuti pelan diet ubi keledek di atas selama 3 hari dimana kesannya dilihat dilihat perbezaan dimana sistem metabolisma serta pengurangan berat badan berlaku. Adalah amat penting untuk mengambil makanan yang dimasak sendiri bagi mengelakkan sebarang kalori yang tersembunyi. Semuga artikel ini dapat berikan maklumat berguna kepada semua pemcaca blog anim ahro technology kali ini. Wasallam!!!...
TANAMAN KEKEDEK... ADA DI MALAYSIA...
BANYAK JENISNYA... PILIH SEGAR SAHAJA...
BANYAK KHASIAT... PELBAGAI KHASIATNYA...
AMATAL DIET KELEDEK...DI KONGSIKAN JUA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Bandar Melaka,
melaka,
Malaysia.
(8 Jamadilawal 1447H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...