
Melihat kepada pelepah keladi lambuk apa yang paling unik adalah dimana jika dipotong rentas akan dilihat didalamnya berongga atau 'spongy' seperti foto disebelah. Jika dibanding dengan kebanyakan jenis keladi lain seperti keladi Cina dan Keladi Sarawak ia tidak mempunyai ciri seperti ini dimana dibahagian dalam pelapahnya adalah padat. Keadaan rongga yang ujud dalam batang pelepah batang keladi lambuk ini adalah seragam dan susunan yang konsistent. Rongga yang ada ini membolehkan batang keladi lambuk amat sesuai untuk dimakan sebai ulaman atau dimasak dijadikan sayuran yang lembut dan menyimpan kuah didalamnya. Kalau dizaman awal persekolahan ini keratam batang keladi lambuk amat sesuai dijadikan bahan pencetak untuk subjek lukisan menggunakan warna sama seperti kita gunakan keratan pelepah pisang didalam membuat lukisan. Bagaimana pun pelu berhati-hati mengambil pelepah batang keladi kerana jika tersilap langkah boleh menyebabkan kegatalan atau keradangan yang menjadikan kita tidak selesa.
Dalam beberapa tinjauan penulis dapati ada batang keladi lambuk yang tumbuh subur mencecah saiz yang agak besar sehingga sama dengan lengan manusia (Sila lihat foto disebelah). Ini kerana keladi lambok yang tumbuh secara berumpun dikawasan tanah subur memang mampu tumbuh dan membesar terutama saiz batang pelepah dibahagian perdu atau bawah. Lazimnya ia mempunyai lapisan kulit berwarna hijau pekat dengan besar dibahagian bawah dan mengecil kearah bahagian atas atau daunnya. Kulitnya mempunyai struktur yang halus dan licin dan berdebu putih. Bagaimana pun setelah dikupas lazimnya bahagian dalam isi keladi lambuk berwarna putih terang (Sila lihat foto disebelah). Oleh kerana ia berongga (spongy) maka ia adalah ringan dan terapong jika dimasukkan dalam air. Ia bersturktur lembut dan amat mudah dibuang kulit luarnya atau dipotong menggunakan pisau. Penduduk kampong juga perlu kenal perbezaan diantara Keladi Lambuk dengan Keladi Birah agar tidak tersilap mengenainya. Ini kerana keladi birah memang tidak sesuai dimakan kerana ia selalunya adalah memberikan kesan gatal yang serius kepada pemakannya walau pun sudah di rawat dan di masak lama.
Kepada mereka yang pertama kali ingin mengenali keladi lambuk dan tidak tersilap dengan mengambil keladi birah disyorkan melihat bahagian daunnya. apa yang penulis dengan pakar sains dapati daun keladi lambuk yang matang terdapat struktur 'bintat' atau 'curly' pada daun keladi yang matang (Sila anda lihat fotoo disebelah). Struktur ini tidak terdapat pada daun pokok keladi birah walau pun keduanya hampir mempunyai bentuk dan warna daun hampir sama. Warna daun matang lazimnya adalah hijau gelap dibahagian atas dan hijau keputihan dibahagian bawahnya. Ia mempunyai struktur tetulang daun yang ketara iaitu tetulang utama dan secondary. Tetulang daun ini lazimnya dapat dilihat dengan jelas kerana ia berwarna hijau muda. Sehingga artikel ini ditulis belum ada laporan yang menyatakan daun keladi lambok ini digunakan sebagai makanan atau pun untuk kegunaan lain. Dari segi ekonomi penulis dapati keladi lambuk mampu dituai dengan kekerapan 7 ke 10 hari sekali bagi sebatang sepokok. Dari tinjauan mendapati sebanyak 30 rumpun keladi lambuk yang matang boleh menghasilkan sebanyak 50 - 60 batang pelepah seminggu. Setiap batang boleh menghasilkan antara 3 - 6 batang keratan untuk dijual dimana setiap ikat lazimnya diikat dengan sebanyak 3 - 5 keratan bergantung pada saiz. Daripada tinjauan dibeberapa lokasi mendapati harga runcit bagi produk keladi lambuk sekitar RM2.00 ke RM3.00 seikat. Sila baca artikel bagaimana memetik dan menyediakan menu hidangan masakan keladi lambuk dalam rencana seterusnya (Sila klik disini). Wasallam!!!...
KELADI LAMBUK... KENALI SIFATNYA...
KELADI BIRAH... JENIS MERBAHAYA...
DAUN BERBINTAT... ANTARA CIRINYA...
ARTIKEL DITULIS...RUJUKKAN SEMUA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Budu, Kuala Lipis,
Pahang, Malaysia.
(10 JamadilAkhir 1438H)
Dikemaskini artikel pada
17 RabiulAkhir 1447H
(Selepas 9 tahun di tulis).





No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.