Support My Blog

Wednesday, May 31, 2023

CAPAI ARTIKEL BLOG KE 7,500!

Syukur kepada Allah yang membolehkan saya menulis artikel yang ke 7,500 pada 30 Mei 2023. Artikel ini sudah pun berjaya menjadikan penulisan dalam blog ''Anim Agro Technology' yang sudah berusia  lebih 14 tahun dengan posting setiap hari satu artikel berterusan. Artikel dalam blog ini sudah banyak diposting dengan jumlah rekod bagi pembaca sudah mencapai sebanyak 35,603,088 (35.6 juta) pada 8.30 pagi 30 Mei 2023 dimana ia tidak termasuk pembaca yang tidak direkodkan pada peringkat awal penerbitan dalam blog ini. Purata jumlah pembaca blog ini diantara 250,000 - 300,000 orang sebulan dimana ia menjadi rujukkan kepada ramai pelajar, mahasiswa, pengiat industri pertanian, penyelidik, pensyarah, para guru sekolah, pegawai teknikal pertanian, usahawan tani, pegawai bank, belia, orang biasa dan banyak lagi lapisan pembaca. Melihat kepada graf dibawah amat jelas menunjukkan semasa era pandemik covid-19 lebih ramai yang membaca artikel dari tulisan saya mungkin kerana ramai orang duduk rumah dan banyak membuat rujukkan (Sila lihat rajah dibawah). Masa itu purata pembaca bulanan blog ini mencapai sehingga 18,000 orang sebulan dan kini sudah stabil pada purata sebanyak 10,000 - 13,000 orang sebulan. Hari-hari bekerja selalunya ramai yang membuka artikel dalam blog ini dan menurun semasa hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum dan Hari Perayaan. Semuga artikel dalam blog ini terus menjadi rujukkan semua.


Artikel-artikel dalam blog ini adalah menyentuh pelbagai aspek mengenai teknologi pertanian, fakta menarik mengenai aktiviti pertanian, makanan, data dan rekod keluasan tanaman, kuliner makanan, kisah berkaitan dari media dan sebagainya. Keupayaan menulis artikel setiap hari dan membuat posting setiap hari sejak 14 tahun lalu menajdikan ia rutin harian kepada penulis blog. Masih ingat dimana posting kali pertama adalah pada 9 Julai 2009 semasa saya masih lagi bertugas di Pejabat Pertanian Daerah Muar di Johor. Artikel ini bertajuk 'Agro Tunneling The World' yang mengisahkan bagaimana penulis blog telah berpengalaman masuk terowong bawah tanah iaitu di DMZ North-South Zone Korea sepanjang 250 km (1993), Memasukki Terowong di Piramid Giza, Mesir (2006), Vietcong Tunnel di Vietnam (2009), Eurotunnel at Channel Tunnel (London to Paris in 2014) dan Underground Rapid Train Transport in UK, France (2014). Artikel tersebut boleh di akses dengan pautan berikut (Sila klik disini). Ia merupakan kisah paparan sesuai ketika itu sebelum penulis blog banyak travel kebanyak negara lain.


Merujuk kepada rekod sejak mula di posting antara 5 artikel yang paling banyak di kunjungi adalah seperti rajah dibawah. rtikel bertajuk 'Kelapa- Menanam Matag dan Kelapa Pandan' yang diposting pada 28 Januari 2015 mencapai 77.2 k diikuti dengan artikel bertajuk 'Racun Rumpai - Cara Tindakan' yang diposting pada 5 Ogos 2018 sebanyak 55.3k (Sila rujuk rajah dibawah). Seterusnya adalah artikel bertajuk 'Khasiat Sacha Inci' yang diposting pada 3 Julai 2020 dengan seramai 43.8 k pembaca diikuti dengan artikel bertajuk 'Durian Musang King - 30 bulan berbuah' yang diposting pada 5 September 2016 dan yang ke 5 terramai pembaca adalah artikel bertajuk 'Cili Padi - Senang Tanamnya' di posting pada 9 Januari 2014 dengan seramai 30.4 k pembaca. Beberapa artikel lain seperti tajuk 'Rumput Miang Mexico' dan 'Racun Rumpai - Apa dia?' juga mendapat jumlah kunjungan yang tinggi dalam blog ini.



Semuga semua artikel dalam blog "Anim Agro Technology'' ini akan terus dapat diterbitkan setiap hari dimasa akan datang. Lebih banyak tajuk-tajuk berkaitan pertanian dan teknologi pertanian akan dapat ditulis dengan isu-isu dan info terkini agar ia dapat ditulis dalam blog ini untuk dijadikan bahan rujukkan dan bacaan semua. Wasallam!!!...

MENULIS ARTIKEL... MASA LAMA DIGUNA...
SEBANYAK 7,500... 14 TAHUN LAMANYA...
SETIAP HARI...SATU ARTIKEL PASTI ADA...
MENJADI RUJUKKAN... PEMBACA SEMUA...


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(10 Zulkaedah 1444H
bersamaan 31 Mei 2023).

Tuesday, May 30, 2023

CARA MEMBUAT MINUMAN KOPI (Part 2)

MINUMAN KOPI
(Coffee drinks) adalah sejenis minuman yang berasal daripada biji benih buah dari tanaman Pokok Kopi (Coffea spp) yang dipanggang dan dihancurkan menjadi serbuk (powder). Apa pun pada penulis blog yang menulis banyak artikel mengenai kkopi mendapati dimana serbuk biji kopi ini kemudiannya akan dicampurkan bersama air panas dan sedia untuk diminum begitu sahaja atau dicampur dengan bahan lain. Pada penulis blog minuman kopi susu menjadi pilihan penting dan suka meminumnya terutama semasa sarapan pagi. Minuman ini yang berasaskan biji kopi ini juga biasanya akan disertakan bersama bahan-bahan lain seperti susu, krim dan gula dimana ia dapat menghasilkan minuman berperisa pahit manis. Kini generasi baru teruja kerana minuman kopi ini dimana semakin ramai penggemarnya yang tersendiri oleh kerana kandungan bahan peransang kafien yang terdapat di dalamnya. Malah ada individu fanatik yang menyediakan sudut kopi ekslusif di kediaman mereka sendiri bersama 'coffee maker' supaya mereka dapat menikmati minuman ini pada bila-bila masa. Kini memang terdapat pelbagai cara pembuatan air kopi sama ada dinikmati secara panas, sejuk atau dihancurkan bersama ais (ice-blended) serta digabungkan bersama toppings seperti boba pearl, jelly, dan bijirin. Malah kewujudan kedai dan kafe berasaskan kopi yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan menambahkan pelbagai variasi serta perisa kopi untuk dicuba oleh si pecinta kopi. Dari kepelbagaian menu minuman kopi yang mana ia sudah diinovasikan berasaskan kopi pada penulis blog dimana secara umum perisa utama yang sering menjadi pilihan adalah seperti kopi Cappucino, Latte, Mocha, Americano, Esspresso dan Machiato. Bagaimana pun dilihat terdapat juga pilihan lain berdasarkan kepada aspek pemprosesannya seperti kopi segera tiga dalam satu, kopi kisar halus (powder) atau kasar (granules), dan biji kopi original yang perlu di kisar sendiri terlebih dahulu. Bukan itu sahaja fakta menarik mengeni kopi dimana industri ini sudah menjadi lebih dari sekadar sebuah minuman sahaja tetapi mempunyai nilai pasaran tinggi serta gaya hidup yang dikelasnya sendiri. Ia telah berinovasi dari menjadi minuman berkafien kepada sebuah fenomena global. Populariti kopi mendapat pengiktirafan masyarakat diperingkat antarabangsa sehingga menjadi antara perisa pilihan dalam makanan komersial seperti kek, kuih, roti, ais krim, dan pelbagai lagi menu lain. Kini selain dari bahagian biji ada produk berasaskan kepada bahagian daun dan batang pokok kopi turut dikomersialkan dan dijual dalam bentuk cenderahati, minyak wangi, aromaterapi, penghilang bau, penanda buku, serta sebagai dekorasi hiasan dapur. Dilaporkan dimana kini dalam bidang perubatan bahan kopi juga menjadi salah satu alternatif penyembuhan penyakit manakala di dalam bidang fitness atau kecergasan aktiviti pengambilan kopi dengan kadar yang bersesuaian terbukti dapat membantu didalam cara meningkatkan metabolisma badan seterusnya memberi kesan positif dalam proses pembakaran lemak. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan maklumat mengenai cara-cara membuat minuman kopi terbaik untuk ianya dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Kaedah membuat minuman kopi yang ketiga adalah dengan cara menggunakan Alat Pot Moka. Kini sudah ada r
amai kalangan peminat kopi yang melihat penggunaan pot moka sebagai cara bajet untuk mendapat kopi seakan-akan espresso. Hasil kopinya selalunya lebih pekat kerana ia menggunakan tekanan aliran daripada air yang sedang mendidih. Ia juga sesuai untuk situasi dimana anda tidak ingin menggunakan elektrik, sebaliknya hanya ada ingin menggunakan dapur api sahaja. Apa pun cara untuk dapat menyeduh kopi menggunakan moka pot perkara yang pertama dilakukan adalah menambahkan air panas ke dalam bottom chamber. Biasanya ada penutup disediakan di sekitar tiga perempat bahagian atas alatan ini dan dituangkan air terus ke dalamnya sampai menyentuh bahagian bawah. Langkah seterusnya adalah mengisi penapis (filter basket) dengan serbuk kopi sampai rata. Setelah itu boleh di pasang dengan baik pada 'slot bottom chamber' dan tutup ruang atas ke tempatnya. Kemmuidan diletakkan moka pot ke atas dapur pemanas. Semasa air didalam bottom chamber mulai untuk mendidih maka wap yang dihasilkan akan menciptakan satu  tekanan dan memaksa air naik ke atas melalui filter basket. Proses ini akan terjadi akan ada suara gemericik yang mana ia disebabkan oleh karung wap air yang bergerak ke ruang atas (upper chamber). Membuat air minuman kopi dengan cara moka pot bergantung kepada 3 faktor iaitu jumlah serbuk kopi yang digunakan, saiz serbuk kopi digunakan (kasar atau halus) dan juga cara penekanan serbuk kopi (tamping) iaitu sama ada ia dibiarkan saja atau ditekan dengan cara menutup dibahagian dengan padat. Walau pun cara membuatnya agak sama dengan menggunakan mesin ekspresso teteapi hasilnya agak berlainan. Cara ini dari segi bajet adalah sederhana dimana kelebihannya adalah ia boleh membancuh kopi yang lebih pekat tetapi kekurangannya adalah kerana ia mesti memerlukan api untuk membancuh.


Kaedah ke empat membuat minuman kopi adalah dengan menggunakan sejenis alat 
Aeropress. Apa pun teknik ini merupakan satu kaedah yang agak baru dalam dunia kopi dimana alat khusua bagi membancuh kopi dengan menggunakan aeropress. Pada penulis blog bila melihat alatan ini yang mana bentuknya dan fungsinya seakan-akan picagari yang besar memang unik. Bagaimana pun cara membuatnya sangat senang dimana perlu di masukkan kopi dikisar dan air panas dalam alatnya dan hanya di tunggu beberapa minit sahaja. Kemudian perlu di tekankannya seperti picagari untuk paksa bagi mengeluarkan air kopi. Ia juga dikatakan boleh membuat minuman kopi seakan espresso juga akan tetapi ada kalangan peminat kopi yang mendapati rasa kepekatannya dan rasanya tidak sehebat cara gunakan mesin espresso atau pun gunakan alatan pot moka. Terdapat beberapa alatan aeropress yang dijual dipasaran dengan pelbagai jenama dan bajet. Apa pun orang kata 'ada harga ada ruma' atau 'good quality high price' memang berkaitan dengan apatan seperti ini. Sebaiknya banyak bertanya kepada rakan-rakan jenama apa yang terbaik untuk menyediakan minuman kopi dengan alatan aeropress ini. Peralatan seperti Aeropress ini dari segi bajet adalah sederhana sahaja dengan ciri kelebihan yang mana ia senang dan menjimat masa untuk digunakan. Aspek kekurangan pula didakwa ada beberapa cara menggunakan Aeropress dan mengambil sedikit masa untuk belajar teknik yang sesuai. 


Cara membuat kopi yang kini semakin popular dikenali sebagai Alat French Press
Kaedah French Press adalah antara cara bagaimana penggemar kopi mendapatkan dos kafein dengan cara sangat mudah dan tanpa memikirkan dengan serius dan memenatkan. Kaedah ini menggunakan konsep seakan seperti Aeropess dimana perlu di masukkan biji kopi dengan air panas dalam alatnya. Langkah selanjutnya adalah dengan menekan “plunger” ke bawah untuk pisahkan serbuk kopi dari air dan sedia untuk minum. Alatan ini sesuai dibawa kepada ramai pengembara dan travellers dimana sahaja dalam aktiviti outdoor juga. Alatan French Press ini mempunyai banyak model dengan bajet untuk mendapatkannya dari alatan yang murah sehingga ke[ada harga yang sedernaha sahaja dan memang mampu milik. Bagaimana pun antara ciri kelebihannya adalah cara ini merupakan cara menyediakan kopi paling senang akan tetapi kelemahannya dimana ia selalunya amat membosankan dan menjemukan. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
MEMBUAT KOPI... BANYAK CARANYA...
DI TUANG AIR PANAS... CARA BIASA,,,
GUNAKAN MESIN... HEBAT PAHITNYA...
KOPI PAHIT... KAFIEN KANDUNGANNYA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(26 Syawal 1444H).

Monday, May 29, 2023

CARA MEMBUAT MINUMAN KOPI (Part 1)

MINUMAN KOPI
(Coffee drinks) adalah sejenis minuman yang berasal daripada biji benih buah dari tanaman pokok Kopi (Coffea spp) yang dipanggang dan dihancurkan menjadi serbuk (powder). Apa pun pada penulis blog yang menulis banyak artikel mengenai kkopi mendapati dimana serbuk biji kopi ini kemudiannya akan dicampurkan bersama air panas dan sedia untuk diminum begitu sahaja atau dicampur dengan bahan lain. Pada penulis blog minuman kopi susu menjadi pilihan penting dan suka meminumnya terutama semasa sarapan pagi. Minuman ini yang berasaskan biji kopi ini juga biasanya akan disertakan bersama bahan-bahan lain seperti susu, krim dan gula dimana ia dapat menghasilkan minuman berperisa pahit manis. Kini generasi baru teruja kerana minuman kopi ini dimana semakin ramai penggemarnya yang tersendiri oleh kerana kandungan bahan peransang kafien yang terdapat di dalamnya. Malah ada individu fanatik yang menyediakan sudut kopi ekslusif di kediaman mereka sendiri bersama 'coffee maker' supaya mereka dapat menikmati minuman ini pada bila-bila masa. Kini memang terdapat pelbagai cara pembuatan air kopi sama ada dinikmati secara panas, sejuk atau dihancurkan bersama ais (ice-blended) serta digabungkan bersama toppings seperti boba pearl, jelly, dan bijirin. Malah kewujudan kedai dan kafe berasaskan kopi yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan menambahkan pelbagai variasi serta perisa kopi untuk dicuba oleh si pecinta kopi. Dari kepelbagaian menu minuman kopi yang mana ia sudah diinovasikan berasaskan kopi pada penulis blog dimana secara umum perisa utama yang sering menjadi pilihan adalah seperti kopi Cappucino, Latte, Mocha, Americano, Esspresso dan Machiato. Bagaimana pun dilihat terdapat juga pilihan lain berdasarkan kepada aspek pemprosesannya seperti kopi segera tiga dalam satu, kopi kisar halus (powder) atau kasar (granules), dan biji kopi original yang perlu di kisar sendiri terlebih dahulu. Bukan itu sahaja fakta menarik mengeni kopi dimana industri ini sudah menjadi lebih dari sekadar sebuah minuman sahaja tetapi mempunyai nilai pasaran tinggi serta gaya hidup yang dikelasnya sendiri. Ia telah berinovasi dari menjadi minuman berkafien kepada sebuah fenomena global. Populariti kopi mendapat pengiktirafan masyarakat diperingkat antarabangsa sehingga menjadi antara perisa pilihan dalam makanan komersial seperti kek, kuih, roti, ais krim, dan pelbagai lagi menu lain. Kini selain dari bahagian biji ada produk berasaskan kepada bahagian daun dan batang pokok kopi turut dikomersialkan dan dijual dalam bentuk cenderahati, minyak wangi, aromaterapi, penghilang bau, penanda buku, serta sebagai dekorasi hiasan dapur. Dilaporkan dimana kini dalam bidang perubatan bahan kopi juga menjadi salah satu alternatif penyembuhan penyakit manakala di dalam bidang fitness atau kecergasan aktiviti pengambilan kopi dengan kadar yang bersesuaian terbukti dapat membantu didalam cara meningkatkan metabolisma badan seterusnya memberi kesan positif dalam proses pembakaran lemak. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan maklumat mengenai cara-cara membuat minuman kopi terbaik untuk ianya dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Terdapat banyak cara menyediakan minuman kopi yang sesuai dilakukan oleh peminatnya dan juga premis perniagaan komersial diseluruh dunia. Minuman kopi merupakan minuman yang kedua diminum diplanet ini selepas minuaman air mineral atau air putuh sahaja. Kini kopi sudah menjadi produk perdagangan terhebat didunia dalam sektor makanan dan minuman dimana ia mendudukki tempat penting bagi sesetengah nagara. Pengambilan minuman kopi sebaiknya diamalkan agar ia memberikan kesihatan terbaik kepada penggemarnya. Cara minum kopi yang sihat termasuknah ia tidak ditambahkan dengan gula kerana penggunaan gula yang banyak dalam minuman kopi akan memberikan kesan sampingam. Umumnya dimana-mana ramai yang menambah gula sehingga melebih kadar disyorkan untuk hilangkan rasa pahit kafien. Disyorkan juga jangan mengambil minuman kopi pada kadar berlebihan kerana ia juga memberikan kesan sampingan. Cara minum kopi yang sihat adalah dengan maksima mengambil sebanyak dua cawan sahaja sehari minuman kopi bagi badan seberat 80 kilogram. Dalam pada itu amalan meminum air kopi yang ditambah dengan sedikit kayu manis dilaporkan amat baik dimana bahan ini mampu unuk menurunkan kadar glukosa darah, kolesterol dan juga bahan trigliseride dalam badan. Apa pun cara minum kopi sihat termasuk jangan minum selepas jam 2 petang atau tidak menum lewat kerana ia boleh mengganggi waktu tidur seseorang. Akibat minum koli lewat maka seseorang itu tidak cukup todur seterusnya akan memberikan kesan negatif untuk keesokkan harinya seperti mengantuk, tidak enak badan, fikiran lesu dan sebagainya. Kepada para 
penggemar air kopi sudah semestinya semua boleh membezakan diantara kualiti kopi yang dibuat menggunakan kopi segera, kopi sedia ada dalam tin dan kopi yang dibuat segar. Apabila kopi yang akan dibancuh menggunakan biji kopi yang masih baru dipanggang maka  biasanya ia akan memberi rasa yang terbaik dan lebih menyeluruh jika dibandingkan dengan produk kopi yang lain. Sejak dulu memang ada banyak cara untuk membancuh kopi dimana setiap satunya ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Malahan apa yang penulis blog lihat ada juga sesetengah pemanggang kopi mungkin akan syorkan iaitu menggunakan teknik tertentu untuk mendapatkan hasil yang terbaik dari kopi mereka. Artikel ini cuba kupas secara ringkas beberapa teknik yang biasa orang gunakan untuk membuat kopi di rumah.


Salah satu cara yang di amalkan untuk membuat minuman kopi adalah dengan Cara Tuang dan Titis (
Pour Over and Drip) dengan alatan khusus. Teknik ini boleh dikatakan antara teknik yang klasik dan biasa orang gunakan dirumah sendiri dimana ia memang mudah dan berbaloi. Ianya adalah antara cara yang murah, senang untuk dipelajari dan jika dibuat dengan baik dan ia juga boleh menyerlahkan nota rasa halus yang berada di dalam kopi. Konsepnya juga sangat senang iaitu mengambil kon kopi dan letakkan atas teko dan kemudian diletakkan kertas penapis kopi dalam kon. langkah seterusnya adalah dengan memasukkan biji kopi yang sudah dikisar dan kemudian di curahkan air panas dan keluarlah air kopi dari bahagian bawah kon kedalam teko. Kaedah ini juga biasanya akan menghasilkan kopi yang tidak terlalu pekat dengan rasa kopi yang lebih jelas. Memang mudah dan simpel cara ini dengan menggunakan peralatan asas seperti Kon Kopi, Kertas Penapis Kopi dan juga Teko. Sebenarnya ada pelbagai jenis peralatan cara membuat kopi cara ini daripada kaedah yang klassik sehingga peralatan lebih moden dan mahal harganya. Bagaimana pun asasnya kaedah ini juga antara kaedah yang kosnya agak rendah. Apa pun melihat diantara ciri kelebihan cara ini dimana ia sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak di dunia kopi. Ciri keekurangannya pula dimana cara ini memang tidak ada teknik standard dan ia juga perlu pelajari teknik yang sesuai untuk cita rasa diri sendiri dan boleh diulangcuba banyak kali.


Di zaman moden ini pembuatan apa yang popular semasa membuat minuman kopi sudah lebih maju apabila pengguna gunakan Alat Mesin Expresso yang menggunakan Kuasa Eletrik dimana ia sudah menjadi satu trend. Dilaporkan dimana dian
tara sebab orang selalu mengunjungi kedai kopi adalah pelbagai jenis kopi yang boleh diperolehi di premis tersebut daripada jenis murah kepada jenis mahal. Dari segi kelengkapan premis mamang tidak sah suatu kedai tersebut jika mereka tidak menggunakan 'mesin espresso;. Mesin ini sudah pun menjadikan minuman kopi jadi komersil yang digunakan dimana harganya boleh mencecah ribuan ringgit sebuah bagi yang premium. Bagaimana pun untuk kegunaan sendiri dirumah memang sudah ada terdapat mesin espresso yang lebih kecil dan agak murah sesuai dengan bajet. Walau pun secara umumnya kosnya masih tinggi jika dibandingkan dengan membuat kopi dengan cara lain akan tetapi jika masih ramai peminat kopi yang mahu lebih serius untuk membuat kopi di rumah. Bagi kalangan peminat tegar espresso dimana cara menyediakan minuman kopi ddengan alat mesin ini mungkin cara terbaik untuk dinikmati. Apa pun alatan yang diperlukan adalah Mesin Kopi, Mesin Pengisar Kopi, alatan penimbang berat, aksesori seperti tamper, tamper mat dan juga WDT walau pun bajetnya memang tinggi. Diantara beberapa ciri kelebihan dimana vara ini boleh membuat kopi espresso serta membuat kopi latte dan sebagainya. Apa pun dari segu kekurangan kerana mesin ini memang lebih teknikal dimana pengguna baru perlu lebih masa untuk menggunakan mesin dan perlu menyelidik peralatan yang terbaik untuk bajet peminatnya. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
MEMBUAT KOPI... BANYAK CARANYA...
DI TUANG AIR PANAS... CARA BIASA,,,
GUNAKAN MESIN... HEBAT PAHITNYA...
KOPI PAHIT... KAFIEN KANDUNGANNYA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(26 Syawal 1444H).

Sunday, May 28, 2023

UDANG LIPAN - KENALI DIA

UDANG LIPAN
 dari order Stomatopoda mempunyai bentuk paling unik kerana ia mempunyai bentuk dibahagian kepala seperti kepala lipan. Selain nama 'Udang Lipan' ia juga ada dipanggil sebagai 'Udang mentadak' atau 'Udang ronggeng' atau dalam bahasa Inggeris sebagai 'Mantis shrimp' iaitu merupakan sejenis spesies udang yang selalu dijual dan dimakan. Hidupan ini merupakan sejenis spesies udang laut yang diberi nama kerana bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat seperti lipan dan udang. Ia mampu mencecah ukuran sehingga 30cm panjang sehingga 38 cm dengan banyak jenis di laporka ada diseluruh dunia sesuai dengan habitatnya. Ia pempunyai kulit luar karapas yang menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segmen pertama toraks. Udang lipan terdapat dalam pelbagai warna iaitu dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang. Harga udang lipan agak murah di negara kita bergantung kepada musim dan lokaliti  iaitu diantara RM18 - RM20 sekilogram. Pada penulis blog Udang (Prawn) merupakan sejenis hidupan krustacea yang mana ia banyak di buru untuk dijadikan makanan yang kaya dengan protin dan chitin. Dalam habitat semulajadi biasanya udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar atau air payau. Pada masa ini dilaporkan dimana udang air masin dan udang air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara sebagai satu komoditi penting dimana ia mampu untuk memberikan pulangan baik kepada penternak industri. Dilapor di Malaysia dimana aktiviti ternakan udang komersil dilakukan dibeberapa negeri tetapi terkini ia luas diusahakan di Pahang dan Sabah untuk pasaran domestk dan eksport terutama jenis udang harimau (tiger prawn). Dalam banyak maklumat teknikal dimana penulis blog dapati dimana udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun bentuk udang selalu kelihatan seakan ia sama sahaja dengan udang-udang lain akan tetapi jenis udang berbeza dengan udang lain dari segi struktur insangnya, bentuknya, makannya, saizya, harganya dan banyak faktur lain mengenai udang itu sendiri. Makanan dan khasiat udang banyak diperkatakan kerana keenakannya, khasiatnya dan ancamannya jika dimakan berlebihan. Ini adalah kerana uudang adalah dikenal pasti sebagai sumber protein yang tinggi dan juga kolesterol. Bagaimana pun secara teorinya udang mempunyai protein yang sangat tinggi dan ianya penting untuk menyokong dan juga membantu membina sel-sel baru tumbesaran. Ianya juga sangat penting dan dapat membantu menggantikan sel-sel tisu yang telah rosak. Selain itu terdapat juga bahan Omega-3 pada udang dimana ia juga penting untuk menyokong kesihatan jantung dengan cara mengurangkan kandungan lemak dalam saluran darah. Terdapat banyak perdebatan mengenai kendungan kolesterol yang tinggi didalam udang. Ini kerana ada laporan mendakwa kadar kolesterol boleh menurun apabila seseorang makan udang dan ia dikaitkan juga apabila kadar kolesterol dapat menurun serta boleh meningkatkan aliran hempedu dan melegakan hati jika makan udang. Walau pun ada dakwaan dimana makanan laut boleh juga dapat menurunkan tekanan darah dan menghilangkan sakit kepala tetapi kenyataannya ramai yang merasai sebaliknya. Udang juga didakwa akan dapat memberi kesan sistem pencernaan berfungsi dengan baik, menghilangkan pedih ulu hati dan gastrik. Fungsi yang lain adalah dapat meningkatkan kadar metabolisme dan berat badan yang seimbang. Sebaiknya makan udang dengan jumlah berpatutan dan elaan makan berlebihan. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai udang lipan yang sesuai untuk diketahui pembaca semua untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Penulis blog dapati dimana u
dang lipan atau udang mentadak (mantis) adalah kumpulan stomatopod iaitu ia adalah jenis krustasea air masin dimana terdapat sekurang-kurang 450 spesies udang lipan di perairan dunia. Dilaporkan kalangan  masyarakat Assyrians kuno ia digelar ‘belalang laut’ sementara di Australia pula ia digelar ‘udang pembunuh’ dan juga ‘pemotong ibu jari’ kerana keupayaan haiwan ini untuk menimbulkan kesakitan luar biasa jika tidak ditangani dengan baik ketika memegangnya. Apa pun dilaorkan dimana ia juga mempunyai kuku cakar berkuasa yang digunakan untuk membunuh mangsa atau memecahkan cengkerang mangsa. Di Malaysia udang ini lebih dikenali sebagai 'udang lipan' saja walaupun rupanya lebih mirip kepada mentadak (mantis). Dari segi ukuran dimana udang lipan biasanya membesar sekitar 10 cm namun ada sesetengah spesimen boleh mencapai sehingga 38cm saiznya. Udang lipan terbesar yang pernah ditangkap mempunyai panjang 46 cm dan ia ditangkap di Indian River, Fort Pierce, Florida, di USA . Merujuk kepada marfologinya dimana bahagian kerapas (carapace) udang ini memang ianya berkulit tebal dan kuat yang merangkumi krustasea dan beberapa spesies lain) merangkumi hanya bahagian belakang kepala dan empat segmen pertama thorax. Dalam habitat asalnya dimana udang lipan adalah antara pemangsa yang paling penting di kebanyakan habitat laut cetek, tropika dan subtropika. Walau bagaimanapun ia kurang difahami kerana banyak spesies menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di dalam kolong dan lubang. Udang lipan yang selalu ketengahkan di beberapa lokasi adalah dari jenis udang lipan yang biasa digunakan oleh pemancing sebagai umpan yang kerap digunakan untuk memancing ikan dasar bersisik di laut seperti jenahak dan kerapu. Apa pun antara ciri keunikan lain dari udang ini bila ia mempunyai dua mata yang berputar 360 darjah berfungsi sebagai radar. Kebiasaan udang ini bersembunyi dan berdiam diri di bebatuan dan balik karang sambil menunggu mangsanya. Udang lipan termasuk salah satu haiwan karnivor yang boleh membunuh ikan dengan ukuran lima kali lebih besar dari badannya. Dan jenis udang lipan yang menjadi pilihan kami ini membawa nama umum silver mantis shrimp atau squilla mantis.


Seperti dinyatakan diatas dimana terdapat sekurang-kurang 450 spesies udang lipan di perairan dunia. Ciri penting peru diketahui dimana ia mempunyai kuku cakar berkuasa yang digunakan untuk membunuh mangsa atau memecahkan cengkerang mangsa. Dari segi kedapatan dimana udang lipan adalah antara pemangsa yang paling penting di kebanyakan habitat laut cetek, tropika dan subtropika. Walau bagaimanapun kehidupan udang ini masih kurang difahami kerana banyak spesies menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di dalam kolong dan lubang. Apa pun jika dijadikan umpan memancing dimana pada kebiasaannya udang ini bersembunyi dan berdiam diri sahaja  di bebatuan dan balik karang sambil menunggu mangsanya. Udang lipan merupakan sejenis udang yang mudah dimakan dan dimasak dengan pelbagai resepi. Dilaporkan dimana s
elain enak dimakan udang ini konon katanya boleh merawat atau menyembuhkan penyakit yang tidak berhenti-henti buang air kecil. Ada juga mitos yang mengatakan dimana apabila makan udang ini khusus untuk kaum lelaki boleh menambah keperkasaan lelaki (tenaga dalaman) dimana mitos ini mungkin masuk akal juga sebab udang ini sangat tinggi kadar kandungan proteinnya yang ada kaitan rapat dengan libido. Sayangnya dimana umumnya di Malaysia isu udang seperti ini tidak laku di pasaran ikan, selain peminatnya sedikit udang ini tidak banyak dagingnya untuk dapat dimakan dan di anggap aneh bagi mereka tau pelanggan yang sebelum ini memang dia sama sekali tidak pernah melihat apa lagi pernah peluang memakannya. Dilaporkan dimana udang lipan yang suatu ketika dulu menjadi bahan buangan yang sekelas dengan ikan baja akan tertapi terkini ia sudah menjadi sumber makanan golongan elit berikutan mendapat permintaan tinggi terutama di pasaran luar negara. Apa pun be beberapa negara lain udang jenis ini sangatlah popular iaitu seperti di Jepun dimana dilaporkan Udang Lipan ini merupakan bahan baku untuk membuat masakan Shasami (dalam bahasa jepang di sebut shako). Dalam pada itu di China udang ini juga popular sebagai makanan yang cukup mahal terutama dikalangan orang Canton menyebutnya "pissing shrimp" atau lài niào xiā, dalam bahasa Mandarin dan laaih liu hā dalam dialek Bahasa Canton Moden). Udang Jenis ini juga sangat popular dinegara Filipina, Thailand serta ia sangat popular di beberapa negara Mediteranian sehingga ke Eropah. Selalunya nelayan pantai di negara tersebut menjadikan udang lipan sebagai tangkapan utama. Mereka menggunakan bubu yang dibubuh umpan atau gunakan pukat khas (pukat udang lipan) atau juga gunakan alat pukat tunda kecil sebagai alat menangkapnya.


Antara isu untuk menyediakan udang lipan sebelum dimasak adalah bagaimana c
ara menyiang tanpa tangan terluka kerana kulitnya yang keras. Dilaporkan dimana citarasa udang lipan memang sedap dimakan akan tetapi isu untuk memproses menyiang udang lipan memang susah sikit yang di sebabkan oleh tekstur kulitnya yang keras dan tajam ia boleh buat tangan akan terluka. Cara untuk siang udang ini tanpa buat tangan jadi luka sebaiknya menggunakan alatan seperti gunting yang tajam (Sila lihat foto disebelah). Ambil setiap ekor udang lipan dan dibuang sahaja terus kepala udang yang macam bentuk mentadak. Sebaiknya dimulakan memotong dari leher sebab dibahagian kepala udang lipan memang tidak ada isinya. Langkah seterusnya adalah membuang organ tajam dekat bahagian hujung udang kerana ia penting disebabkan kalau termakan memang akan berikan ancaman kerana terluka.
Potong duri tajam bahagian keliling udang termasuk kaki udang dengan berhati-hati. Kemudian udang ini dicuci berseih sebelum sedia untuk dimasak atau pun untuk disimpan didlam freezer. Bagaimana pun penulis blog syorkan kepada mereka yang kali pertama mencuba menyiang udang lipan ini sebaiknya memakai sarong tangan (glove) yang agak tebal sedikit untuk mengelakkan daripada terluka. Selalunya kulit udang biasa tidak payah pun hendak buang sebab isi udang lipan ni mudah terlerai. Jadi kulit ini sebenarnya ia berfungsi sebagai protection supaya isi udang tak ‘hilang’. Udang lipan memang tidak menjadi pilihan ramai pengguna kerana faktur kesukaran untuk meniangnya dan isinya juga sedikit jika berbanding dengan udang kertas, udang pengantin, udang harimau dan sebagainya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Waasallam!!!..
UDANG LIPAN... UNIK BENTUKNYA....
BERKULIT KERAS.. SUSAH SIANGNYA...
HARGANYA MURAH... MUDAH BELINYA...
DI MASAK SAMBAL... ENAK RASANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room21-12, Pinetree Marine Resort,
Iskandar Puteri Habour, Johor Bahru,
Johor,
Malaysia.
(5 Dzulkaedah 1444H).

Saturday, May 27, 2023

KISAH TERATAI DI MEDIA

TUMBUHAN BUNGA TERATAI
(Nelumbium nelumbo Druce) merupakan sejenis tumbuhan akuatik yang mempunyai beberapa nama lain seperti Seroja, Water Lily, Lotus, Padma, seroia, Eygptian Seeds, tarate, taratai besar dan beberapa lagi. Tumbuhan daripada famili Nelumbaceae ini merupakan sejenis tumbuhan yang boleh diambil sebagai bahan makanan dan juga tanaman oranmental yang menarik. Tanaman akuatik yang perlukan banyak air ini mampu tumbuh selama bertahun yang hasilkan keindahan dimana ia adalah sesuai di Asia. Teratai ditanam secara komersil terutama dibeberapa negara seperti China, India dan beberapa negara lain. Di China sahaja mereka menanam lebih daripada 300,000 hektar dimana rakyat China adalah pemakan hampir 70% teratai dunia daripada penggunaan untuk makanan terutama dimakan sebagai sayuran. Ia juga sesuai ditanam di kawasan berair atau pun didalam kolam, tasik cetek dan paya. Didalam keadaan liar tumbuhan ini akan hidup subur. Tanaman air yang tumbuh tegak. Rizomnya tebal bersisik dimana ia juga tumbuh menjalar. Daun dan bunga keluar terus dari rizomnya yang terikat pada lumpur di dasar kolam. Helaian daun lebar dan bulat disambungkan oleh tangkai yang panjang dan bulat berdiameter 0.5-1 cm dan panjangnya 75-150 cm. Daun tersembul ke atas permukaan air dan ia menegak seperti perisai. Permukaan daun berlilin dimana warnanya hijau keputihan, tepi rata, bahagian tengah agak mencekung, tulang daun tersebar dari pusat daun ke arah tepi dengan saiz diameter 30-50 cm. Bunganya berbau harum yang tumbuh menegak di atas permukaan air dengan tangkai bulat panjang dan kukuh dengan ukuran panjang tangkai bunga sekitar 75-200 cm. Diameter bunga 15-25 cm, dengan benang sari banyak kepala sari kuning, mahkota bunga lebar dan ada yang kelopak dimana ada dilihat lipatan dengan warna merah jambu, putih dan kuning. Bunga mekar sehari penuh dari pagi sampai petang. Setelah bunga layu maka mahkota bunga akan gugur sehingga tertinggal pangkal atau perdu bunga yang akan membekalkan buah dan biji didalamnya. Bentuk buah seperti Kon (cone) yang terbalik dengan mana pada permukaannya adalah mendatar seakan span mandi dan berlubang-lubang yang berisi 15-30 biji dengan warna buah adalah hijau kekuningan. Ia kemudian menjadi hijau dan akhirnya coklat hitam dimana ada garisan tengah 6-11 cm. Artikel petang ini dalam blog ''Anim Agro Technology'' saya kongsi info mengenai sejenis tumbuhan akuatik iaitu teratai serta khasiatnya untuk dijadikan rujukan semua pembaca blog.


Menarik kisah dari Johor Bahru bertajuk 'Redah kolam petik bunga teratai' dimana demi menambah rezeki bagi menampung kehidupan dimana seorang pemuda sanggup meredah kolam sedalam paras pinggang untuk memetik bunga teratai yang berkembang cantik. Kisah ini dipaparkan oleh utusan.com dimana pemuda tersebut, Mohd. Rahmat (31 tahun) dari Masai akan memasuki kolam yang ditumbuhi banyak pokok teratai di Jalan Masai Utama, Johor. Dia akan memetik bunga teratai dengan mengharungi air kolam selama kira-kira dua jam sambil membawa bekas plastik untuk diletakkan bunga tersebut. Biasanya dia akan memetik bunga teratai sambil mengharungi air paras pinggang. Dia memberitahu menerima sebanyak RM30 daripada orang yang mengupahnya untuk dijadikan bunga teratai sebagai hiasan dan acara keagamaan. Dia hanya datang ke sini setiap dua minggu kerana teratai akan berbunga dengan cepat setiap kali dipetik. Selalunya akan memetik hanya pada waktu pagi kerana cuaca redup dan bergantung kepada keadaan air kolam sekiranya hujan kolam itu akan dipenuhi air dan sangat dalam,” katanya yang bekerja sebagai seorang pencuci. Memang terdapat banyak ikan sungai di kolam tersebut antaranya ikan keli dan haruan selain kawasan kolam tersebut menjadi tumpuan pemancing pula pada sebelah petang.  


Kisah bagaimana '820 kilogram akar teratai dicemari tanah dirampas' dilaporkan oleh bharian.com amat menarik juga dikongsikan dan ditulis semula. Dilaporkan pihak Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) merampas 820 kilogram (kg) sayur jenis akar teratai dicemari tanah di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB). Pengarah MAQIS Negeri Johor dakwa hasil pemeriksaan oleh pegawai penguasa mendapati akar teratai itu dimuatkan dalam 82 kotak bernilai RM7,000 dan dibawa masuk dari Singapura. Seteral pemeriksaan terhadap sebuah lori yang membawa pelbagai jenis sayur-sayuran pada jam 2.50 petang dimana mereka menemukan muatan 1,060 sayur jenis akar teratai dan mendapati sebanyak 820kg sayur itu dicemari dengan tanah. Apa pun sayur tercemar ini disorokkan di bahagian bawah dan ditindih menggunakan kotak sayuran yang bersih bagi mengaburi mata pegawai pemeriksa dan telah ditahan untuk tindakan lanjut. Dalam peraturan sedia ada dimana aktiviti mengimport produk pertanian dengan kehadiran perosak, penyakit atau bahan cemar adalah menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 14 Akta Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah seksyen sama. Jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya. MAQIS sentiasa memastikan tumbuhan, haiwan, karkas, ikan, keluaran pertanian, tanah, dan mikro organisme yang diimport ke negara bebas dari ancaman perosak, penyakit dan bahan cemar serta mematuhi syarat dan peraturan yang telah ditetapkan.


Menarik kisah dari Melaka bertajuk 'Teratai Tarik Jadi tarikan Baru Pelancong' untuk ianya dikongsikan iaitu lokasi yang berada 
di Taman Rekreasi Bukit Beringin, Lendu, Masjid Tanah, Melaka. Dilaporkan dimana Tasik Taman Rekreasi Bukit Beringin di sini yang mana jika sebelum ini kering kontang tetapi ia kini dipenuhi pokok teratai berikutan musim hujan sejak tiga minggu lalu. Keindahan di tasik berkenaan menarik penggemar buah teratai untuk hadir, bukan setakat bagi menikmati keindahan pemandangan, malah memetik teratai untuk dimakan. Bagi pekerja syarikat pembersihan dikenali Amran Sharif (53) dan rakannya, Mohd Rafiz Sidek mendakwa dimana kelazatan buah teratai menarik minat mereka untuk hadir di tasik berkenaan selalu. Meraka kni sering datang ke sini untuk memancing ikan haruan, puyu dan keli dan setiap kali ke sini dan pasti mereka akan memetik buah teratai untuk saya makan. Buah teratai bukan setakat lemak, malah seakan-akan ada masin sedikit dan ia menjadi kegemaran saya sejak kecil. Tumbuhan teratai tidak mampu subur di kawasan tasik atau paya atau kolam yang terlalu dalam, sebaliknya tumbuh subur di dalam tasik yang kadar kedalamannya kira-kira 0.3 meter (satu kaki).  Tasik Teratai berkenaan sering dikunjungi pekerja asing terutama kalangan warga Vietnam yang menggemari keenakan buah teratai. Warga ini semeas ditanya mengapa mereka gemar buah teratai dimana mereka menyatakan di negara mereka, buah itu adalah antara buah yang mudah didapati dan dicampur dengan minuman buah laici. Selain buah teratai dimana bunga pokok teratai menjadi kegemaran penganut agama Hindu untuk memetiknya sebagai antara bahan yang digunakan dalam upacara sembahyang di kuil. Lazimnya apabila musim hujan berakhir pada bulan Febuari maka tasik berkenaan akan kering dan pokok teratai mati begitu sahaja. Semuga tulisan dalam blog anim agro technology kali ini memberi info berguna kepada semua pembaca kali ini. Wasallam!!!...
BUNGA TERATAI... BANYAK CERITA....
MEMUNGUT DIKOLAM... SATU KERJA...
DIRAMPAS MAQIA... MENGIKUT AKTA....
TARIKAN RAMAI... DI LENDU MELAKA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(28 Syawal 1444H).

Friday, May 26, 2023

IKAN BANDARAYA - APA DIA?

IKAN BANDARAYA
(
Hypostomus plecostomus) atau Ikan Pembersih Akuarium merupakan sejenis ikan air tawar tropika yang berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan dimana ia dari keluarga Loricariidae. Ikan bandaraya dibawa masuk ke Malaysia yang sangat popular untuk dibela dalam akuarium kerana sifat semulajadi ikan tersebut yang mampu membersihkan akuarium dan tangki dengan memakan alga serta saki baki makanan ikan dan ikan-ikan yang mati. Ikan bandaraya mudah dibela, dijaga dan dikawal dimana ia tidak memerlukan banyak pengawasan kerana sifatnya yang pasif dan nokturnal (aktif pada waktu malam) sahaja. Memang penulis blog dulu pernah membeli ikan ini panjangnya lebih kurang 8 cm sahaja dengan murah sekitar harga RM 2.00 seekor di Melaka tetapi kemudian ia boleh membesar cepat dan mencapai panjang 50 - 60 cm dalam masa singkat. Jika ia dilihat warna ikan yang gelap ini pada penulis blog tidak begitu cantik apabila membesar (Sila lihat foto diatas). Sebenarnya ikan banadaraya yang besar dilaporkan ia tidak praktikal untuk diletak dan dihias dalam akurium berbanding kolam terbuka. Kajian mendapati dimana ikan bandaraya bercirikan omnivor namun dalam persekitaran liar dilaporkan ikan pemakan alga aktif pada malam hari nokturnal. Ketika waktu siang hari ada sejenis omega iris yang ganjil boleh menyekat banyak sinaran cahaya pada matanya yang sukarkan ia melihat sebaliknya ia biasanya dibuka pada waktu malam. Ikan ini boleh memutar bebola matanya dalam soket mata dimana ia juga boleh dilihat seakan berkedipan. Spesis ikan plecos biasanya bersikap keras kepala dimana ia sangat cepat menyorok apabila terancam atau terasa bahaya. Menyentuh mengenai habitat semulajadi dimana i
kan bandaraya atau plecos boleh hidup dengan baik dalam suasana air bersih dalam air tawar tropika. Apa pun air yang mengalir dan mempunyai sumber makanan ikan lasak ini mudah hidup dan membahayakan ikan sedia ada. Berbalik kepada gelaran 'ikan bandaraya' dimana ia diberikan Malaysia dan masyarakat Melayu sebab ia sinonim dengan sifat ikan ini yang suka 'membersihkan' kawasan sekelilingnya dengan memakan alga dan sisa makanan lebihan (seperti dalam akuarium). Aktiviti ini tidak ubah dengan kerja-kerja buruh pembersihan yang membersihkan kawasan persekitran bandaraya diseluruh dunia. Artikel pada malam ini dalm blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai apakah dia 'Ikan Bandaraya' yang sesuai diketahui pembaca blog semua sebagai bahan rujukkan. 


Pakar perikanan menyatakan dimana n
ama ikan ini sebagai 'plecostomus' adalah iaitu ia bermaksud sebagai 'mulut berlipat' atau dalam bahasa lain juga ada dinamakan sebagai struktur pleco, lihat pleat, stoma dimulut ikan tersebut (Sila lihat foto disebelah). 
Terdapat beberapa spesies ikan keli yang mempunyai bentuk mulut seperti alat penyedut yang masih belum dikenal pasti seakan ikan ini juga. Dilaporkan dimana ikan Plecos ini adalah haiwan omnivor dan uniknya ia juga bukanlah haiwan yang terlalu memilih makanan. Dilihat dalam sebuah akuarium umumnya ikan bandaraya ini biasanya akan memakan alga-alga yang melekat dikaca akuarium, sisa-sisa makanan haiwan lain yang terjatuh, alga terampai dan juga makanan termendap dikawasan batuan. Perhatian yang pelu diketahui pembaca blog adalah dimana ikan bandaraya ini atau jenis plecos sebenarnya boleh merosakkan selaput lendir diatas badan ikan lain (ikan asal di habitat semulajadi) yang fungsinya adalah menjadi pelindung kepada jangkitan kuman semulajadi termasuk juga bagi jenis ikan hiasan. Akibatnya adalah apabila lendir tersebut dimakan oleh ikan plecos maka ikan tertentu boleh terkena jangkitan kuman dengan mudah dan menyebabkan kematian akhirnya. Walaupun ikan ini memang diketahui sebagai penyedut alga, namun sebenarnya ikan tersebut memerlukan sumber diet lebih dari itu termasuk jenis makanan palet dan alga tambahan adalah pilihan. Ia seharusnya diberi juga makanan dalam bentuk snek alga kering, zucchini, timun, salad, kacang pea dan tembikai sebagai tambahan diet. Makanan lembut berasakan buah-buahan dan sayuran juga sangat baik diberikan keada jenis ikan bandaraya ini. Mereka juga boleh memakan udang kecil, anak ikan kecil serta sangat pelahap. Dilihat dimana ikan banadaraya atau Plecos mungkin menjadi lebih agresif apabila umurnya menjadi lama dan jadi lebih matang. Apabila usianya semakin lanjut dan saiznya semakin membesar adalah lebih baik agar setiap seekor perlu diasingkan secara bersendirian dalam tangki atau kolam khusus. 


Jika dipelihara dimana jenis i
kan bandaraya sesuai dididik dengan cra lebih lembut dan ia sesuai dipasangkan dengan jenis ikan keli yang lebih jinak dan bersikap lembut dan kurang agresif. Ikan juga sesuai hidup bersendirian ditengah-tengah kumpulan ikan air tawar tropika yang lain walau pun ia dilaporkan parasit kepada ikan tempatan lain. Ikan bandaraya mungkin masih boleh hidup dalam tangki bersuhu sejuk bersama ikan bersuhu sejuk yang lain seperti ikan emas akan tetapi biasanya memang ia tidak digalakkan kerana perbezaan suhu kediaman asal ikan. Ikan bandaraya yang lebih mudah tertarik kepada suhu tinggi dimana ia mungkin menjadikan akan kuat untuk makan bagi memanaskan badannya dimana jadi agresif dan kekurangan sumber makanan serta kelaparan menyebabkan ikan ini boleh menyedut lendiran pada badan ikan lain misalnya ikan emas, sekira berlaku. Akibatnya kemudian ikan emas akan mudah medapat penyakit kerana lendiran semulajadi itu membantu mengelakkannya dari jangkitan kuman sudah hilang. Umum lihat bagaimana jenis ikan bandaraya matang yang menghisap dinding akuarium untuk tujuan berpaut. Selalunya didalam suasana akuarium baharu biasanya akan segera mencari tempat rehat atau tempat bergayut yang sesuai untuk ia menyorok dan mencari sumber makanan dimana kesukaanya adalah dikawasan yang lebih gelap, dibalik batuan, dedaun yang tersorok dan kurang dari anasir luar dan elakkan dari sebarang ancaman. Apabila ia telah menjumpai kawasan untuk menyorok maka ia biasanya akan menghabiskan banyak masa disitu sebelum beralih ke tempat lain untuk mencari makanan. Sekiranya tiada tempat untuk menyorok atau berlindung dilihat ikan bandaraya ini biasanya akan berpaut atau berehat di sisi dinding atau dinding kaca melekat di akuarium. Memang susah untuk meyediakan kediaman khas untuk ikan bandaraya didalam akuarium yang padat dengan tumbuhan akuatik. Perkara ini keraa sifat semulajadi ikan ini juga suka mengorek lobang dan membuat sarang dicelah batuan dan pasir dalam akaurium. Boleh juga di tanam semula pokok atau membetulkan kedudukan pokok kerana ia mudah beralih atau jadi terapung kepermukaan air akibat aktiviti korek pasir oleh ikan bandaraya ini. Dilaporkan dalam beberapa kes dimana ikan bandaraya boleh bertindak agresif kepada ikan lain yang mengambil tempat menyoroknya untuk dijadikan kawasan perlindungan. Perlu difahami dimana bagi saiz akuarium besar dimana dibubuh batuan yang lebih luas dan disusun dengan baik. Ikan-ikan lain akan selalunya sering menjadi perbalahan dengan ikan banadaraya seperti ikan pisau perang, ikan buluh atau ikan tali dan belut tayar jika diperhatikan.


Di Malaysia pihak Jabatan Perikanan ada membuat kenyataan akhbar dimana '
Jangan lepas ikan bandaraya di perairan umum' sebagai peringatan kepada semua. Pihak Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) dengan kerjasama pihak Institut Penyelidikan Perikanan Malaysia (FRI) telah membuat kajian berhubung kebanjiran spesies 'Ikan Bandaraya' atau nama betulnya sebagai Amazon Sailin Catfish di perairan umum. Adalah disarankan orang ramai agar tidak melepaskan atau mereka membuang spesies pterygoplichthys yang dianggap sebagai ikan asing itu dalam perairan negara. Langkah itu bagi ianya dapat mengelakkan kesan daripada aktiviti tersebut yang boleh menjejaskan biodiversiti spesies ikan tempatan lain dimana ianya menjadi mata pencarian utama nelayan. Ia adalah bertujuan dalam usaha yang dijalankannya bagi menyelamatkan kerosakan biodiversiti akibat daripada gangguan spesies asing itu dimana ikan bandaraya juga dikenali sebagai tombot atau Amazon Sailin Catfish sudah ada dinegara sejak lama. Ikan bandaraya yang turut dikenali sebagai tombot adalah spesies ikan yang sangat popular untuk dibela dalam akuarium kerana sifat semula jadinya mampu membersihkan akuarium dari tangki dengan memakan alga serta saki baki makanan ikan dan bangkai ikan yang mati. Apa pun dilaporkan berlaku situasi didalam dokumentari oleh 'Majalah 3' di TV3 dimana berlaku peningkatan populasi ikan itu disebabkan ianya telah dilepaskan ke perairan umum yang memberikan kesan jangka pendek dan jangka panjang seperti kerosakan habitat perikanan, persekitaran akuatik dan juga biodiversiti ikan air tawar di Malaysia dimana ia seterusnya menjejaskan pendapatan nelayan darat khususnya. Akibat dari kebanjiran populasi ikan bandaraya di perairan umum negara telah menjejaskan pendapatan nelayan darat dengan berlaku pengurangan hasil tangkapan dan kerosakan pukat. Ikan ini juga menjejaskan ekosistem sungai di mana ianya didapati memakan tumbuhan akuatik yang diperlukan bagi beberapa spesies ikan air tawar untuk habitat pembiakannya. Ikan bandaraya juga pemangsa kepada larva ikan di perairan berkenaan dan seterusnya menjejaskan kelestarian populasi ikan air tawar tempatan. Cadangan pindaan Kaedah-Kaedah Peraturan Perikanan (sungai) bagi mengelakkan keadaan itu berterusan dan menjamin kelestarian sumber perikanan darat terpelihara.  


Dijelaskan oleh penulis blog dimana jenis ikan bandaraya ini ataupun sering akan dikenali sebagai Plecostomus ataupun dengan singkatan 'plecos' atau 'plecs'. Ikan ini adalah ikan yang wajib ada di dalam aquarium tidak kira apa jenis ikan yang dipelihara dimana ia ada fingdiny atersendiri. Populariti berlaku sehingga menjadi pilihan penggemar ikan peliharaan bukanlah ramai fahan ia menjadi watak utama di dalam aquarium. Penulis blog lihat warna ikan ini yang gelap, tidak begitu cantik, saiznya yang cepat besar tidak praktikal untuk diletak dan dihias dalam aquarium (Sila lihat foto disebelah). Apa pun tabiat Ikan ini yang suka memakan alga dan sisa makanan yang selaunya ia ditinggalkan di dalam aquarium termasuk bangkai ikan yang mati adalah membantu. Alga yang melekat pada cermin yang menyebabkan cermin menjadi kotor dan kurang jernih akan dibersihkan oleh ikan bandaraya. Tugas ikan ini memang mengurangkan tugas kita dalam membersihkan aquarium. Dalam pada itu tabiat ikan bandaraya yang unik menolong meringankan beban membersihkan aquarium. Mungkin mereka yang ingin mendapatkannya atau baru membeli dari kedai panjangnya biasanya lebih kurang 8 cm ammat murah sahaja dan cepat membesar dalam akuarium. 
Ikan ini boleh ia menjadi agresif dan apabila kekurangan sumber makananya dimana kes-kes kadangkala ia akan menyerang ikan-ikan lain. Ia akan menyedut lapisan lendiran yang terdapat pada badan ikan yang diserangnya. Lapisan lendir yang terdapat pada ikan berguna untuk melindungi badan ikan daripada dihinggapi penyakit. Serangan ikan ini terhadap ikan-ikan yang lain dengan menyedut lapisan lendir dikhuatiri akan menganggu dan juga membahayakan ikan yang diserang dari segi kurangnya ketahanan ikan tersebut terhadap penyakit kerana ketiadaan lapisan lendiri yang amat penting itu. Ikan bandaraya ini semasa kecil masih boleh dibela dengan senang hati kerana tabiat makannya yang membantu membersihkan aquarium. Namun apabila semakin membesar pada usia matang dimana saiznya akan cepat membesar dan sifatnya akan menjadi lebih agresif. Ini akan memberi kesan kepada ikan lain apa lagi jika saiz aquarium yang bersaiz agak kecil. Dilihet memng bentuk dan warnanya yang tidak menarik juga memberi pandangan yang kurang menarik terhadap aquarium tidak seperti spesis ikan hiasan lain. Masalah yang aku sedang hadapi sekrang dengan ikan ini ialah oleh kerana saiznya yang agak besar najisnya juga menjadi besar dan panjang. Selalunya berlaku aquarium cepat menjadi kotor dimana jika tidak dibersihkan ia jadi tidak menarik. Ikan ini memang menolong membersihkan aquarium akan menjadi penyumbang utama kekotoran dalam aquarium. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pebaca blog anim agro technology kali ini.Wasallam!!!...
IKAN BANDARAYA.... APAKAH  DIA...
ILAN PLECOS... NAMA SEBENARNYA...
BERSIHKAN KOTORAN...ITU KERJANYA....
PERLU KAWAL... DI HABITAT LUAR SANA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 21-12, Pinetree Marina Resorts,
Marina Iskandar Puteri.
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(6 Zulkaedah 1444H).

Thursday, May 25, 2023

AWASI 7 JENIS PEROSAK TANAMAN CILI (Part 2)

TANAMAN CILI BESAR
(Capsicum annum) atau Tanaman Cili Padi (Capsicum frutescens) merupakan sejenis tanaman yang popular ditanam untuk mendapatkab buahnya yang memberikan rasa pedas kepada makanan. Keluasan tanaman cili di Malaysia yang direkodkan pada tahun 2022 adalah 3,420 hektar yang menghasilkan sebanyak 30,465 metrik tan sementara keluasan tanaman cili padi pula adalah seluas 807 hektar yang menghasilkan sebanyak 2,313 metrik tan (Sumber: Booklet Keluasan Tanaman Makanan, Jabatan Pertanian Malaysia 2022). Direkodkan dimana negeri yang luas menanam cili adalah Johor (700 hektar menghasilkan sebanyak 18,125 metrik tan) diikuti dengan Kelantan (687 hektar) dan Perak (332 ha). Negeri Johor mengekuarkan sebanyak 59.5% daripada jumlah pengeluaran cili di Malaysia. Saya ada menulis lebih 50 artikel mengenai tanaman cili dan perkara yang berkaitan dengan cili didalam blog ini semejak 15 tahun dahulu. Pada penulis blog tanaman cili memang ianya boleh ditanam di berbagai tempat sama ada di dalam kebun secara terbuka, didalam rumah kalis serangga, dalam rumah pelindung hijan, cara fertigasi, didalam polibeg keliling rumah atau dimana sahaja. Bagaimana pun pengurusan tanaman cili bukanlah satu kerja mudah kerana penulis blog sering dengar ramai yang cuba-cuba menanam cili gagal menuai hasilnya. Salah satu sebab utama yang menjadikan tanaman cili gagal adalah disebabkan oleh serangan serangga perosak dan penyakit. Pengurusan tanaman cili yang telah diamalkan juga tidak mengikuti amalan agronomi yang baik menyebabkan tanaman cili diserang dengan penyait seperti Penyakit Kerinting Daun, Penyakit Antraknos, Penyalit Layu dan banyak lagi. Bagaimana pun tanaman cili memang amat disukai oleh banyak jenis serangga perosak sama ada ianya menyerang tanaman atau pun sebagai pembawa patogen perosak kepada tanaman cili. Serangga perosak ini mudah menyebarkan patogen dari satu pokok kepokok cili yang lain dengan cepat jika tiada diawasi dan tidak dijalankan kawalan dengan betul. Pengalaman penulis blog mendapati dimana selalunya serangan serangga terhadap tanaman cili amat aktif dan lebih tinggi intensitinya semasa musim kemarau dan panas. Pada penulis blog sesiapa sahaja yang ingin menanam cili perlu memahami akan pentingnya untuk mengetahui apa juga serangga perosak yang mengancam tanaman cili dan tanda serangannya serta bagaimana kawalan yang tepat. Artikel pda Ahad ini pada 1 Zulkaedah 1444H saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai 7 jenis perosak yang mana ia boleh menyerang tanaman cili sebagai bahan rujukkan semua.


5. LALAT PUTIH (White fly)
Lalat putih atau 'Whitefly' adalah dari keluarga Aleyrodidae. Lalat putih kebiasanya akan menyerang bahagian bawah daun tumbuhan dengan menghisap cecair atau nutrien daun. Apabila terlalu banyak lalat putih yang menghisap dan tiada kawalan serangga perosak dilakukan secara berkesan maka akibatnya ia akan menyebabkan daun lama kelama akan lumpuh dari membuat fotosintesis. Semua tau kan bertapa pentingnya fotosintesis terhadap pokok. Dari 1,550 spesis lalat pputh dilaporkan iaitu ada beberapa jenis lalat putih yg biasa menyerang tanaman iaitu jenis Trialeorodus sp., Bemisia tabaci, Bemisi sp.,  Trialeurodes vaporarioum dan juga Aleurodicus dispersus.  Kitaran hidup Lalat putih adalah seekor lalat putih betina mampu bertelur 100-200 biji sepanjang hidup. Telur lalat putih kebiasaanya akan menetas dlm 5-10Hari (nimfa). Hari pertama menetas ianya menyerupai Mealybugs kecil, Nimfa lalat putih akan hidup dlm tempoh seminggu. Selepas seminggu ia akan bertukar kebentuk pupa dimana pupa lalat putih kekal begitu dlm tempoh seminggu. Selepas seminggu lalat putih dewasa jantan/betina akan muncul. Lalat putih kebiasaannya akan hidup antara 1-2 bulan. Apa pun dilaporkan dimana kesan dari serangan lalat putih akan boleh menyebabkan daun pokok akan menjadi menguning dan terbantut serta pokok menjadi kurang daya tahan penyakit. Dalam pada itu lalat putih ini membawa beberapa jenis virus pokok. Selepas menghisap lalat putih ini akan merembeskan cecair melekit yg menyebabkan daun jadi hitam. Cara untuk mengatasi seperti dengan menyembur air dgn aliran yg kuat ini akan menganggu sarang dia. Penggunaan minyak semambu mampu menghalau lalat putih ini. Kawalan secara biologi melalui ladybugs dan larva lacewing akan memakan telurnya. Membuat pruning terhadap pokok yg terlalu lebat daunnya dan boleh dilakuak cara menyembur dgn racun kimia. Pengunaan Nitrogen yg terlalu tinggi menyumbang serangga menyerang pokok dengan lebih pantas. Jadi kawal pengunaan baja. Untuk semburan organik boleh gunakkan bahan seperti larutan Semambu, larutan bawang Putih, Tuba, daun ketum dan cuka kayu.
 Spesis Bemisia tabaci merupakan salah satu spesies yang banyak merbahaya sebab ia dapat menjadi pembawa vektor Begomovirus. Tanaman cili menjadi lemah dan layu sehingga pertumbuhannya terhambat dan hasil menurun. Kerosakan tidak langsung yang disebabkan oleh akumulasi embun yang mana ia merupakan substrat untuk pertumbuhan cendawan embun jelaga pada daun dan buah cili. Embun jelaga mengakibatkan penurunan efisiensi fotosintesis dan menurunkan mutu buah. Kerosakan lalat putih yang membawa begomovirus simptom yang muncul adalah penyakit keriting kuning yang dapat menurunkan hasil tuaian antara 20 - 100%. Bagi tanaman cili kawalan boleh dilakukan dengan amalan pergiliran tanamman yang bukan tanaman peruhanya (kentang, timun, tembikai, melon, terung, kobis, buncis, selada, keledek, ubi kayu, kacang soya, tembakau, dan cili. Sentiasa kawal rumpai yang menjadi perumah kepada masaalah begomovirus. Kumpulkan dan bakar sisa tanaman yang diserang.


6. ULAT BUAH CILI 
Ulat Pengorek Buah (
Helicoverpa armigera) yang boleh menyerang buah cili buah umumnya menyerang tanaman cili yang mulai berbuah. Antara jenis sayuran lain yang jadi perumah dan diserang ulat pengorek ini adalah Buah Tomato dan Kacang Soya. Buah cili yang diserang ulat pengorek buah akan menunjukkan gejala berlubang dan dipokok akan kelihatan ulatnya (Sila lihat foto disebelah). Jika buah cili ini dibelah akan dilihat dimana di dalamnya akan terdapat ulat. Ulat pengorek buah menyerang buah cili dengan cara melubangkan bahagian dinding buah. Umumnya pada peringkat instar pertama ulat buah menyerang buah yang masih hijau. Ketika musim hujan selalunya berlaku serangan ulat buah dimana ia kemudian akan berelaku serangan oleh kulat sehingga buah cili yang terserang akan jadi busuk. Kawalan boleh dijalankan dengan cara lakukan pergiliran tanaman yang sedang berbuah yang berada berdekatan dengan tanaman cili. Kemudian perlu dikumpulkan buah cili yang telah diserang dan dimasukan ke dalam beg plastik untuk dimusnahkan. Jika perlu juga boleh dilakukan semburan racun kimia menggunakan racun serangga seperti Decis 2,5 EC 1 mililiter/liter iaitu dilakukansecara rutin hingga terkawal.  



7. ULAT MAKAN DAUN 
Ulat Makan Daun (Spodoptura litura) bagi tanaman cili adalah sejenis ulat yang luas tersebar di kawasan Asia, Pasifik, dan Australia. Di Malaysia dimana serangga perosak ini menyerang tanaman lain terutama bagi tanaman cili merah, padi, kacang panjang, kacang tanah dan kobis. Ulat Makan daun ini dipanggil sebagai 'Ulat Gerayak' iaitu caranya dengan memakan daun dan buah (Sila lihat foto disebelah). Tanda serangan selelnya berlaku semasa larva instar satu dan dua berupa bercak putih yang menerawang akibat daun bahagian atas ditinggalkan. Ulat ini akan menyerang tanaman bersama-sama dalam jumlah besar dengan cara memakan daun hingga botak dan hanya tersisa tulang-tulang daun saja atau daun berlubang. Akibatnya adalah dimana proses pertumbuhan tanaman menjadi terganggu dan terhambat. Serangannya semakin banyak terjadi pada malam hari dan boleh semakin ganas di musim kemarau. Apa pun kawalan ulat makan daun ini adalah dengan cara mMengumpulkan telur dan ulatnya secara manual dan kemudian perlu dimusnahkannya. Biasanya telur ulat ini akan diletakkan pada daun bahagian bawah yang boleh dilihat dengan menyelaknya. Memanfaatkan tanaman perangkap seperti tanaman jagung untuk mengawal seranagga perosak nini. Semburan serangga perosak ini dengan racun serangga seperti Decis 2,5 EC 1 mililiter/liter boleh dijalankan sehingga terkawal secara rutin. 
Artikel ini dibahagikan kepada dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang perlu dibaca bersama. Semuga artikel ini dapat memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MENANAM CILI... MUDAH KATANYA...
BENIH DISEMAI... DITANAM PULA....
NAMUN AWAS...ADANYA SERANGGA...
BACA ARTIKEL... ILMU SEDIA DIDADA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 622, Executive Suite,
Hotel Amerin, Taman Perling,
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(1 Zulkaedah 1444H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...