Support My Blog

Sunday, January 31, 2021

INFO PENTING JAGUNG MANIS

TANAMAN JAGUNG MANIS (Zea mays) di Malaysia kini merupakan satu aktiviti yang mampu memberikan pendapatan baik kepada pengusahanya di negara kita. Penggunaan benih Jagung Manis Hibrid telah lama digunakan di dalam tanaman jagung dinegara kita yang mana sumber benih adalah hanya diimport. Terdapat tiga kategori hibrid yang biasa digunakan dalam pengeluaran komersial jagung manis. Diantara keistimewaan dan kelebihan yang diperolehi dari varieti-varieti hibrid jagung manis yang telah lama terbukti adalah dimana jagung hibrid berupaya memberikan mana-mana varieti pendebungaan terbuka atau komposit jika tanaman diberikan  persekitaran yang baik. Dalam pada itu diantara kelebihan penggunaan varieti hibrid ialah ia mampu memberikan hasil yang tinggi serta jumlah keseragaman sifat pokok yang tinggi terutama pada saiz tongkolnya. Kebanyakan jagung manis hibrid komersial berbunga serta matang lebih awal dari varieti komposit. Apa pun didapati walaupun ia berhasil tinggi tetapi pada amnya pokoknya adalah lebih kecil dan rendah daripada jenis komposit. Sementara itu antara beberapa perkara penting harus difahami dan diteliti bagi jagung manis varieti hibrid digunakan untuk pengeluaran perlu difahami petani. Ini kerana varieti hibrid perlu dibeli biji benihnya untuk setiap kali penanaman. Jangan sekali-kali menggunakan biji benih yang dihasilkan dari penanaman lepas untuk tujuan penanaman seterusnya walaupun telah dipilih. Ini adalah kerana faktur kandungan genetik dalam varieti tersebut berubah akibat dari proses penginbredan, menyebabkan penurunan hasil yang mendadak jika digunakan juga. Pastinya harga jualan biji benihnya adalah lebih tinggi sedikit daripada benih dari varieti pendebungaan terbuka. Pastikan sentiasa membeli beji benih dari penjual atau pengedar yang berdaftar agar varieti yang digunakan dapat dipastikan ketulenannya. Petani juga perlu pastikan varieti-varieti dengan gen pengawal kemanisannya berlainan tidak ditanam dalam satu kawasan secara serentak. Bercampuran dalam pendebungaannya akan mengakibatkan pembentukan bijian yang rendah kemanisannya. Keadaan ini sama untuk jagung yang sering ditanam berdekatan (ladang lain yang berhampiran) dan tidak kira samada varieti yang ditanam varieti komposit atau hibrid. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai status penanaman jagung manis dan beberapa perkara teknikal asas yang dilaporkan didalam media tempatan yang perlu diketahui untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

Dilaporkan dimana bagi wanita yang mengandung pastinya akan menyedari kepentingan pengambilan asid folik yang mencukupi bagi membantu melindungi bayi dalam kandungan daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida. Dilaporkan dimana masalah saraf itu boleh berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna dan memberi impak kerosakan saraf kekal. Justeru itu disarankan agar pengambilan 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja bakal ibu merancang untuk hamil. Rutin itu perlu diteruskan bagi tempoh 12 minggu yang pertama kehamilan. Selain diambil dalam bentuk preskripsi dimana asid folik yang juga salah satu vitamin dalam kumpulan B boleh wujud secara semula jadi sebagai folat dalam sumber makanan harian. Antara sumber makanan mengandungi khasiat itu termasuk dalam jagung yang mempunyai pelbagai cara penyediaan enak seringkas direbus atau dijadikan sebagai hidangan berat. Menariknya mengenai makanan kegemaran rakyat Malaysia itu, ia mempunyai pelbagai khasiat seperti serat, beta karoten, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folat, mineral seperti mangan, magnesium, zat besi dan banyak lagi. Dilaporkan dimana bagi jagung manis didakwa ia kaya dengan khasiat lengkap seperti protein, karbohidrat, kalsium, kalium, sodium dan beberapa jenis elektrolit lainnya. Antara hidangan mudah adalah seperti mengambil jagung manis dengan krim resipi ringkas dan sihat (Sila lihat foto disebelah). Makanan ini sangat mudah disediakan, mudah didapati dan sesuai diambil pada setiap masa.

Beberala laporan dari pakar nutrisi ada menyatakan dimana banyak kebaikan memakan jagung manis untuk kesihatan. Jagung Manis yang kaya dengan nutrisi seperti bahan antioksidan berdasarkan kepada beberapa kajian yang telah dilakukan di Cornell University, Amerika Syarikat mendapati dimana pasti jagung antara sumber yang kaya antioksidan. Manfaat antioksidan sememangnya terbukti mampu mengurangkan risiko kanser di dalam tubuh. Menerusi kebaikan tersebut juga dimana jagung juga boleh memperlahankan proses penuaan serta pernah dikatakan mampu mengurangkan risiko nyanyuk. Memakan jagug manis juga dilaporkan mampu melindungi jantung iaitu berdasarkan kepada satu kajian terhadap minyak jagung dilakukan mendapati ia memiliki kesan anti-aterogenik pada tingkat kolesterol merintangi risiko berbagai penyakit termasuk kardiovaskular atau jantung. Penggunaan minyak jagung dalam masakan harian dikatakan meningkatkan kesihatan jantung dengan membantu menstabilkan degupan jantung supaya ia sentiasa normal. Jagung juga mampu mencegah anemia. Kebaikan folat dalam jagung turut mempunyai kebaikan mencegah anemia. Justeru, disarankan untuk mengambil makanan yang mengandungi vitamin B12 dan juga folat yang dapat membantu zat besi untuk membentuk sel darah merah yang baharu. Berikut dipaparkan resipi membuat makanan iaitu Jagung Krim yang didakwa menakan sihat.  Bahan-bahan digunakan adalah 3 cawan jagung, 1/2 cawan krim masakan, 2 sudu besar mentega, 1 sudu teh gula, 1/4 cawan susu dan juga 1/2 sudu teh garam. Cara Penyediaan adalah dimana jika gunakan jagung segar maka di pastikan isi jagung dipisahkan terlebih dahulu dari tongkolnya. Masukkan mentega di atas kuali leper, kemudian masukkan 2 1/2 cawan jagung dan masak dalam tempoh 4 minit emudian ditutup api. Kemudian dicincang baki 1/2 cawan jagung tadi dan ia di campurkan ke dalam jagung dimasak tadi gaulkan bersama garam dan gula. Seterusnya tambahkan krim masakan dan dimasak dalam api kecil selama 5 minit. Campurkan satu sudu besar tepung serba guna dan susu. Kacau sampai menjadi pekat. Ia sedia dihidangkan dan dimakan untuk mrnambah kesihatan.

Akhbar tempatan My Metro dengan artikel 'Jagung Merah Cipta Kelainan' sesuai penulis blog jadikan rujukkan. Dilaporkan dengan tekad kuat dimana 
seorang lelaki daripada Kampung Dusun Buloh, Pulai Chondong, Machang, Kelantan memilih untuk di kepada tanah dan nyata memberi hasil lumayan apabila mampu menjana pendapatan puluhan ribu ringgit. Beliau adalah Zailani Mat Ail yang berumur 48 tahun yang tidak pernah menyesal apabila mengambil keputusan berhenti bekerja sebagai pemandu lori (Sila lihat foto disebelah). Kini dia menjadi penanam jagung sebagai mata pencariannya selama 20 tahun untuk terus menampung keluarga. Walaupun terpaksa berpanas dan berhujan tetapi ia bukan menjadi halangan baginya malah semangatnya semakin membuak-buak untuk terus berbakti kepada tanah memandangkan ia lubuk rezeki kepadanya. Dakwanya pada awal 2018 selepas mengambil keputusan berhenti kerja dia mula menceburkan diri dengan tanaman nanas MD2 sebanyak 25,000 pokok di kawasan seluas 1.2 hektar menggunakan modal bernilai RM35,000 daripada Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM). Walaupun pulangan tanaman nanas ini lumayan dan mampu mencecah sehingga RM100,000 semusim akan tetapi ia mengambil tempoh yang agak lama iaitu lebih setahun membuatkan dia mengambil keputusan beralih kepada tanaman jagung kerana mampu membuahkan hasil dalam tempoh yang singkat iaitu dua bulan. Dia melihat tanaman jagung manis berpotensi untuk dikembangkan serta dikomersialkan. Dia mengambil keputusan menanam jagung dengan modal RM3,000 untuk mula menanam sebanyak 15,000 pokok jagung manis di atas tanah berkeluasan 0.4 hektar. Kebetulan di kawasan kampung ini banyak tanah yang ada pemilik akan tetapi telah terbiar menyebabkannya mengambil keputusan meyewanya untuk mengusahakan tanaman jagung manis. Kemudian tanah yang disewa ini dibajak dan dibina batas serta dipasang sistem pengairan sesuai untuk tanaman jagung manis. Penanaman dilakukan secara berperingkat-peringkat untuk memastikan hasil.

Kini antara tanaman dilakukan adalah jenis jagung 
merah yang semakin mendapat permintaan tinggi. Tanaman ini mengeluarkan hasil selama tiga musim dalam setahun dengan setiap musim memerlukan 65 - 70 hari untuk dipetik. Walaupun proses untuk penanaman jagung tidak rumit, akan tetapi dengan cara pengurusan tanaman betul termasuk apa yang paling penting adalah kawalan serangga bagi mengeluarkan hasil terbaik selain memastikan air kebun mencukupi iaitu sekali sehari siraman atau dua hari. Dia  hanya mempromosikan hasil tanaman itu menerusi laman Facebook (FB) dan ia sering mendapat permintaan pelanggan di negeri ini termasuk pelanggan luar di antaranya dari Kuala Lumpur serta Kedah. Sejak pada April 2020 untuk mencipta kelainan selain sebagai percubaan dia turut menanam jagung merah sebanyak 1,000 pokok dimana benihnya diperolehi dengan membeli daripada pembekal dari China dengan hanya bermodalkan RM100. Kini disebabkan permintaan terhadap jagung merah amat menggalakkam kerana isinya yang lemak dan manis menyebabkan saya menambah 6,000 pokok lagi pada Julai 2020 dan hasilnya dapat dikutip pada Oktober kemudiannya. Dia menjual jagung manis hibrid pada harga RM1 setongkol manakala bagi jagung merah pula RM2 setongkol. Mungkin menanam jagung dilihat agak mudah akan tetapi hakikatnya proses perlu dilalui agak rumit terutama jagung merah memerlukan penjadualan baja bersistematik dan kawalan atau pengawasan amalan MyGAP yang ketat bagi mencegah ia diserang ulat yang berpotensi merosakkan keseluruhan tanaman. Tanaman jagung ini risikonya adalah apabila diserang ulat, sebab itu sistem penjadualan serta pembajaan sangat penting. Bagi menangani masalah ulat di peringkat awal ialah membuat kawalan menggunakan baja dengan betul. Kini kebun yang diusahakan itu diuruskannya sendiri dan hanya menggunakan khidmat dua pekerja sambilan ketika awal penanaman serta mengutip hasil tanaman yang sudah matang untuk dikumpul dan dijual. Pada masa sama, saya juga mendapatkan nasihat dan bimbingan mengenai tanaman yang diusahakan menerusi aplikasi WhatsApp dalam 'group chat' Petani Kelantan dan Pertubuhan Peladang Kelantan yang dibimbing oleh pegawai pertanian. Kini dengan adanya tanaman ini juga ia memberi peluang pekerjaan kepada belia tempatan yang mengambil upah setiap kali musim menanam dan menuai hasil kerana jagung cuma mengambil masa 65 hari saja untuk dituai. Pada  kebiasaannya jagung matang dan boleh dipetik akan mempunyai isi yang padat selain kulitnya juga berubah warna hijau gelap. Kejayaannya pada hari ini tidak datang bergolek sebaliknya diraih selepas menempuh pelbagai cabaran dan rintangan kerana menceburi sektor penanaman jagung tanpa sebarang ilmu selain pernah mengalami kegagalan. Dia kini bersyukur kerana hasil titik peluh mengusahakan tanaman ini jelas membuktikan lambang kegigihan, kecekalan dan keberanian diri saya untuk terus mencuba sektor pertanian yang mampu meningkatkan taraf hidup keluarga. Dia juga telah merancang menanam benih jagung putih dan jagung hitam sebanyak 30,000 benih pokok di atas kawasan seluas  1.4 hektar di Kampung Batu 30, Machang dan berharap dapat memberi pulangan yang lumayan. Semuga artikel  ini imemberi info berguna kepada semua embaca blog anim agro technology semua. Wasallam!!!...
JAGUNG BERKHASIAT... UNTUK DIMAKAN...
BANYAK KAJIAN... SUDAH DILAKUKAN...
ADA ASID FOLIK... DAN ANTIOKSIDAN...
JAGUNG MERAH... ADA PERMINTAAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(18 JamadilAkhir 1442H).

Saturday, January 30, 2021

BUNGA MATAHARI - TARIKAN PELANCONG

BUNGA MATAHARI
(Helianthus annuus) atau 'Sunflower' merupakan sejenis tumbuhan popular dari keluarga Asteraceae yang merupakan tanaman industri penting bagi beberapa negara. Penanaman pokok Bunga Matahari dikawasan beriklim temperate seperti di Eropah adalah untuk menghasilkan minyak sayuran dan pelbagai produk lain. Pengeluaran minyak dari biji bunga matahari telah dilaporkan menyumbangkan sebanyak 8% daripada jumlah pengeluaran minyak sayuran dunia dan merupakan pengeluaran minyak yang ke 4 terpenting didalam peggunaan minyak sayur selepas minyak dari kacang soya dan kelapa sawit. Terdapat 45 varieti atau kultivar tanaman sunflower diseluruh dunia didaftarkan dengan Royal Horticulture yang dikomersilkan. Antara beberapa varieti popular seperti Autumn beauty, Mammoth Russian, Kong hybrid, Large grey stripe dan sebagainya. Penanaman sunflower di Malaysia adalah untuk tanaman hiasan di kawasan taman bunga atau didalam pot dikeliling rumah. Bunga Matahari boleh tumbuh dengan baik di dataran tanah rendah sampai tanah tinggi dengan keadaan dimana sinaran matahari yang penuh serta tidak terlalu berangin. Tumbuhan yan tumbuh menegak ini unik kerana kedudukan bunga matahari akan sentiasa terus menghadap cahaya matahari dari timur dipebelah padi dan barat disebelah petang. B
unga Matahari boleh tumbuh dengan baik di kawasan tanah subur dengan saliran baik dan mendapat sinaran matahari yang banyak. Bunga matahari mempunyai banyak biji dimana didalam biji bunga matahari tersedia vitamin E serta C yang digunakan sebagai minyak sayuran yang kaya dengan bahan antioksidan. Bunga matahari yang besar dengan warna kekuningan dan coklat ditengahnya unik kerana ia sentiasa bergerak menghadap matahari pada siang hari.  Artikel subuh Jumaat kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aktiviti penanaman bunga matahari atau sunflower yang boleh menjadi daya tarikan pelancong domestik berdasarkan daripada beberapa laporan artikel dari akhbar tempatan untuk rujukkan semua pembaca yang berminat.

Penulis blog berkunjung ke Perlis untuk mnyaksikan sendiri laporan Bernama bertajuk '
Ladang bunga matahari jadi tarikan di Perlis' sebagai salah satu daya tarikan. Ada yang kata siapa sangka Perlis kini mempunyai ladang bunga matahari yang tidak kurang hebatnya terletak di Taman Ular dan Reptilia, Sungai Batu Pahat dimana ia menjadi destinasi pilihan bagi pelancong domestik. Malah kalangan pencinta bunga matahari juga tidak perlu ke negara jiran yang terkenal dengan keindahan flora itu, lebih-lebih lagi ketika pintu sempadan negara masih ditutup akibat pandemik Covid-19 kerana ladang itu dibuka dengan mengambil inspirasi daripada ladang bunga matahari Lopburi di Thailand. Suasana indah berlatarkan panorama Banjaran Nakawan menerusi bukit Sungai Batu Pahat pastinya akan memukau para pengunjung yang ingin meluangkan masa di sini sekali gus menjadi lokasi terbaik untuk merakam foto kenangan sambil dikelilingi pokok bunga matahari yang kembang mekar untuk dikongsi dalam media sosial (Sila lihat foto disebelah). Ini terbukti apabila ladang bunga matahari milik Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs) dengan keluasan 1.21 hektar itu mencetuskan fenomena luar biasa setelah mencatatkan lebih 15,000 pengunjung dari dalam dan luar negara dalam tiga bulan pertama dibuka sejak akhir Disember tahun lepas. Ladang bunga matahari milik PKENPs ini dengan keluasan 1.21 hektar itu mencetuskan fenomena luar biasa setelah mencatatkan lebih 15,000 pengunjung dalam tiga bulan pertama dibuka sejak akhir Disember tahun 2020 (Perlis selalunya 'hijau' dengan isu pandemik covid19). Kkbanyakan pengunjung adalah daripada golongan remaja, bagaimanapun sejak taman itu dibuka kembali pada 10 Jun 2020 sebaik negara memasuki tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), berlaku penurunan pengunjung terutama yang berkeluarga. Didakwa dimana pelawat datang pada hujung minggu iaitu Jumaat, Sabtu dan Ahad. Pengunjung domestik akan bertambah apabila sektor pelancongan dijangka pulih dalam masa beberapa bulan ini.

Mengimbas kembali idea untuk membuka ladang itu, pihak kerajaan negeri pada asalnya kenalpasti kawasan taman itu adalah lembah (tanah mendap dan berair) serta tidak digunakan, bagaimanapun kakitangan unit publisiti dan promosi PKENPs mahu memanfaatkan kawasan itu sebagai produk alternatif dengan menanam pokok bunga matahari. Semanjak tahun
 2017 dan 2018 dimana kos asal dikeluarkan oleh pemilik tanah iaitu Encik Ibrahim dengan beliau membelanjakan wang sendiri untuk membeli biji benih tempatan namun percubaan menanam tanaman itu tidak menjadi selain tiada kepakaran. Kemudian pada tahun 2019 beliau mencuba benih sunflower jenis ‘oil’ dari Thailand. bagaimana pun setelah tiga kali percubaan akhirnya benih dari Thailand ini beri kesan positif sesuai dengan faktor cuaca dan tanah di sini. Temubual dnegan seorang petugas Taman Ular dan Reptilia iaitu Azmilah Kassim mendakwa proses penanaman pokok bunga matahari memakan masa selama dua bulan dengan penyemaian biji benih dibuat secara berperingkat bagi memastikan pokok terus tumbuh dan tidak terputus. Penjagaan pokok itu juga mempunyai cabaran apabila tanah yang mendap perlu sentiasa digembur selain turut terdedah dengan kehadiran serangga perosak seperti siput dan ulat serta memerlukan pemantauan berterusan.

Berlainan pula dengan artikel dari Sinar Harian bertajuk 'Ladang Bunga Mtahari menjadi tarikan di Bagan Datuk' yang menarik dikongsi. Mungkin orang ramai tidak perlu menunggu pintu sempadan negara sempadan Thailand dibuka untuk menikmati pemandangan ladang bunga matahari yang luas di negara jiran, Thailand kerana kini mereka boleh menikmati pengalaman yang sama di Bagan Datuk, Perak. 
Keindahan flora berwarna terang itu dapat dinikmati di ladang seluas 0.8 hektar di Bagan Sungai Burung di sini, menjanjikan panorama yang indah dihiasi lebih 2,000 pokok bunga matahari atau nama saintifiknya Helianthus annuusPemilik ladang Sunflower Garden, Khor Weng Kiang, 46, berkata hampir 400 pengunjung datang ke ladang beliau berkenaan setiap hari untuk bergambar bersama pokok bunga matahari gergasi itu selain menikmati aktiviti lain seperti memberi makan ikan dan itik diternak.  Dia bersama kakaknya serta lima lagi rakan membuka ladang berkenaan sejak tahun lalu dan ia dibuka untuk kunjungan setiap hari bermula jam 9 pagi hingga 7 petang dengan mengenakan bayaran bermula dari RM5 -  RM13 seorang mengikut had umur. Mereka telah mendapat idea untuk membuka ladang ini selepas melihat pelancong dari luar suka mengambil gambar dengan pokok bunga matahari yang tumbuh di tepi jalan. Dari situ mereka  melihat pokok bunga matahari mempunyai tarikan yang tersendiri dan kita mahu ladang ini menjadi sebagai lokasi pelancongan yang baharu di Bagan Datuk. Kebun seluas 0.8 hektar yang terletak di Bagan Sungai Burung menjanjikan panorama yang indah dengan dihiasi lebih 2,000 pokok bunga matahari atau nama saintifiknya helianthus annuus. Dia dakwa disebabkan jangka hayat pokok bunga matahari yang singkat maka dia terpaksa membahagikan penanaman pokok itu kepada tiga lot bagi memastikan ladang berkenaan tidak ketandusan pokok bunga matahari sekali gus menghampakan pengunjung yang datang dari seluruh pelosok negeri. Benih pokok ini sangat murah tetapi kos penjagaan pokok sangat tinggi kerana pokok ini selalu diserang serangga perosak dan perlu dijaga dengan teliti. Kebun miliknya itu turut menjadi lokasi pilihan pengantin baharu daripada pelbagai kaum untuk merakam foto kenangan di situ. Seroeng pengunjung sanggup memandu hampir tiga jam membawa anak perempuannya berumur 15 tahun ke ladang tersebut selepas ia menjadi tular di media sosial baru-baru ini. Dia sebenarnya memang sudah lama teringin untuk ke ladang bunga matahari seperti ini di Bangkok, Thailand tetapi keadaan tidak mengizinkan. Jadi bila lihat di media sosial ada terdapat ladang seperti itu di Bagan Datuk dia puna rasa teruja. Dilihat memang cantik kawasan ini yang penuh dengan bunga matahari yang besar. Ramai orang nampak gembira dan pengunjung memang sangat berpuas hati. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog aniim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
BUNGA MATAHARI... KUNING MENYALA...
BOLEH DITANAM... SUSUN JADUALNYA...
SUNGGUH MENARIK...BILA BERBUNGA...
RAMAI BERGAMBAR... HATI PUN SUKA...

By,
M Anem,
Senior AGronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,]Malaysia.
(8 JamadilAkhir 1442H).

Friday, January 29, 2021

'SURESAWIT' - TINGKATKAN PENGELUARAN

PENGGUNAAN SureSawit™ SHELL
 iaitu teknologi iaitu pemprosesan DNA dilaporkan telah berjaya meningkatkan pengeluaran minyak kelapa sawit. Penemuan gen SHELL yang terlibat dalam pembentukan tiga jenis buah sawit iaitu dura, tenera dan pisifera yang berbeza dari segi ketebalan tempurung telah memudahkan kaedah mengenal pasti tiga bentuk buah ini di peringkat awal meskipun sebelum pembentukan buah. Bagi merealisasikan penemuan ini kepada pengguna, kelengkapan diagnostik SureSawit™ SHELL telah berjaya dibangunkan dengan kerjasama MPOB dan Orion Biosains™. Melalui kelengkapan diagnostik ini maka ramai pekebun kecil dapat memastikan sawit komersial yang ditanam adalah daripada baka tenera sahaja dimana bagi mengelakkan pencemaran dengan baka dura yang mana ia dilaporkan mencecah sehingga 10% secara puratanya. Penemuan ini amat bermakna kepada pekebun kecil yang sebelum ini sering tertipu dengan jaminan baka tenera oleh pembekal sebaliknya baka dura yang dibekalkan sehingga menyebabkan hasil menurun. Kadar pengeluaran yang rendah daripada baka dura memberi kesan signifikan kepada kadar pengeluaran negara. Sebelum teknik mengesan tiga bentuk buah ini dikenal pasti, peladang terpaksa menunggu sehingga enam tahun bagi menentukan buah sawit yang dihasilkan mempunyai bentuk tempurung yang dikehendaki. Sekiranya didapati sawit tersebut bukan daripada baka tenera, maka pada masa itu sudah agak terlewat untuk menyingkirkan pokok sawit tersebut di ladang. Rajah 1. Sampel di tapak semaian kini boleh dikenal pasti dengan tepat sama ada dura, tenera atau pisifera walaupun belum membentuk buah. Penemuan gen SHELL ini membantu ahli biak baka dalam mengendalikan barisan calon induk jantan (pisifera) dan betina (dura) secara lebih tepat semasa proses penghasilkan hibrid Bersambung ke muka surat 10 tenera. Oleh itu, bagi meningkatkan produktiviti dengan lebih efisien, penggunaan sumber tanah, buruh dan bahan lain akan digunakan secara lebih berkesan bagi menghasilkan bentuk buah yang diingini. Penemuan ini juga mengubah paradigma penghasilan biji benih komersial dengan memperbaiki dan mempercepatkan program biak baka ke arah penghasilan varieti baharu yang berprestasi tinggi.
 Artikel dalam "Anim Agro Technology" subuh ini saya menulis mengenai inovasi hebat ditulis oleh Dr Rajinder Singh dalam Bulletin MPOB iaitu Bil. 59 (1)/Jan-Apr 2015 Warta Sawit ms 9 dan beberapa artikel daripada keratan akhbar tempatan berkaitan dengan perkara ini untuk dijadikan bahan rujukkan anda semua.

Pembangunan kelengkapan diagnostik SureSawit™ SHELL telah membuka ruang bagi mengoptimumkan penggunaan tanah sekali gus mengurangkan tekanan untuk membuka kawasan baharu penanaman sawit. Penemuan ini juga secara langsung membantu menyeimbangkan kepentingan untuk memenuhi permintaan minyak masak dan bahan api di samping pemuliharaan hutan hujan tropika. Maklumat berkaitan genom dan SHELL juga menjadi satu lagi pemangkin kepada pelbagai sumbangan hiliran yang amat diperlukan industri sawit. Maklumat genom sawit merupakan sumber yang amat bernilai kepada ahli biak baka, genetik dan evolusi biologi. Di samping itu, ia memudahkan usaha dalam mengenal pasti gen yang berperanan dalam pengeluaran dan ciri kualiti yang melibatkan warna buah, kerintangan penyakit dan ketinggian. Penemuan ini juga mempunyai kepentingan khusus dalam program pembiakbakaan sawit. Kelengkapan diagnostik SureSawit™ SHELL berupaya membezakan dura, pisifera dan tenera pada peringkat tapak semaian. Pisifera boleh ditanam berasingan untuk pengaruhan bunga jantan dan memudahkan penghasilan debunga bagi program pembiakbakaan. Seterusnya ahli biak baka berpeluang memilih pisifera sasaran dan menguji secara lebih khusus untuk menghasilkan tenera bermutu tinggi. Pengeluar benih sawit dan pengusaha tapak semaian pula boleh menggunakan teknologi ini untuk memastikan hanya buah sawit jenis tenera sahaja yang dicambah untuk pembekalan bahan tanaman komersial bagi menjamin hasil pengeluaran yang tinggi. Teknologi ini juga berupaya menjana penghasilan baka induk yang sesuai pada masa hadapan. 

Dengan keupayaan SureSawit™ SHELL kini beberapa orang pekebun kecil dan peladang boleh memanfaatkan teknologi ini sebagai kaedah pengawalan mutu bahan tanaman. Pengesanan awal dari pencemaran oleh bahan tanaman selain tenera akan membantu mengurangkan kerugian disebabkan penanaman bahan tanaman bermutu rendah. Kelengkapan diagnostik daripada SureSawit™ SHELL juga boleh menjadi kayu pengukur dalam memantapkan pemeriksaan oleh Pegawai Penguatkuasa MPOB terhadap pengeluar biji benih dan pengusaha tapak semaian yang mendakwa bahan tanaman yang dibekalkan adalah daripada jenis tenera. Sehubungan itu bagi sebuah makmal yang menawarkan perkhidmatan ujian bahan tanaman tenera pada kos yang berpatutan akan disediakan untuk pekebun kecil. Jaminan bahan tanaman hibrid tenera yang berkualiti tinggi merupakan usaha bersepadu amalan pertanian baik bagi meningkatkan prestasi pengeluaran sawit negara keseluruhannya. Kajian mendapati dimana dengan kaedah menggunakan b
enih sawit berhasil tinggi memang ia berpotensi meningkatkan hasil minyak sawit sebanyak 20 peratus berbanding material penanaman terbaik oleh mana-mana pokok kelapa sawit. Selain daripada teknplogi serta  keupayaan SureSawit™ SHELL beberapa baka sawit baru diperkenalkan dimana ada juga percubaan menanam benih yang berjaya menghasilkan baka induk seperti daripada  GenomeSelect yang mampu menjana hasil yang tinggi. Apa pun berdasarkan tanaman percubaan dalam keadaan optimum didakwa sawit GenomeSelect mampu mengeluarkan sembilan tan minyak sawit sehektar. Syarikat ini melaporkan dimana semenjak 2009 lagi sebanyak RM150 juta telah dilaburkan dalam R&D menghasilkan benih GenomeSelect.

Dalam akhbar tempatan Berita Harian dengan artikel bertajuk 'Suresawit - teknologi pemprosesan DNA tingkat kualiti pengeluaran minyak sawit' sesuai dijadikan bahan rujukan. Dinyatakan dimana Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) melalui kerjasama Orion Biosains Sdn Bhd telah berjaya membangunkan teknologi pemprosesan DNA dinamakan SureSawit. Teknologi tersebut berupaya mengesan benih sawit dari baka Dura yang selalu mempunyai jumlah perahan rendah. Ini apabila dilihat akan keputusan analisis diketahui dalam tempoh 24 jam. Menurut  Pengerusi MPOB Datuk Ahmad Jazlan Yaakub menjelaskan secara tidak langsung, teknologi berkenaan dapat memastikan pengusaha sawit menanam benih hanya dari baka Tenera yang mempunyai kandungan minyak lebih tinggi. Kini teknologi pemprosesan DNA ini juga diyakini mampu meningkatkan lagi kualiti pengeluaran minyak sawit tempatan. Kenyataan beliau semasa meninjau fasiliti makmal didalam penyelidikan Orion Biosains, di Puchong, Selangor.  Dalam pada itu, MPOB menerusi Pusat Latihan Sawit Malaysia (PLASMA) sedang mengenal pasti strategi bagi mengatasi kebergantungan kepada tenaga buruh asing dalam sektor perladangan sawit. Antaranya termasuk pemberian insentif galakan dan latihan kemahiran bagi menarik penyertaan warga tempatan. PLASMA sebelum ini memang menyasarkan kemasukan 400 pelajar setahun menyertai Kursus Operasi Mekanisasi Ladang kendaliannya. Dalam pada itu dilaporkan dimana Lembaga Minya Sawit Malaysia (The Malaysian Palm Oil Board / MPOB) telah menunjukkan ratusan inovasi baik di sektor huluan maupun hiliran di mana telah menyumbang kepada kemajuan industri kelapa sawit.  Satu lagiinovasi yang amat signifikan menjadikan identifikasi awal sawit tenera (kulit biji tipis) dengan hasil tuian tinggi untuk penanaman komersial telah menerima perhatian yang cukup besar. Inovasi ini menggunakan teknologi penyaringan iaitu unsur Asid Deoksiribonukleik (DNA) SureSawit untuk melacak sawit non-tenera dengan hasil tuaian rendah jauh sebelum penanaman, khususnya pada tahap pengeluaran benih kelapa sawit. Penanaman oleh petani kecil dapat menerima pendapatan yang lebih tinggi hasil menggunakan inovasi ini apabila dilaporkan ia dapat meningkatkan hasil minyak kelapa sawit dengan memastikan benih unggul ditanam oleh petani kecil dan perkebunan di negara ini. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
SURESAWIT .... NAMA INOVASINYA...
TINGKATKAN KUALITI...MINYKNYA...
PENDAPATAN NAIK... SEMUA SUKA...
BACA ARTIKEL.. INFO DITERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(16 JamadilAkhir 1442H).

Thursday, January 28, 2021

TELUR KERENGGA VS IKAN PUYU


TELUR KERENGGA
merupakan umpan terbaik bagi tujuan memancing IKAN PUYU. Ini kerana umpan telur kerengga ini adalah dilaporkan memang terbaik untuk memancing ikan puyu sepertimana apa yang telah dilakukan oleh orang tua di ceruk mana sekalipun. 
KERENGGA (Oceophylla smaradgina) adalah seranggga dengan membina sarang yang berstruktur yang dibina oleh koloni kerengga untuk tempat tinggal. Kerengga adalah sejenis serangga yang mempunyai 6 kaki (3 pasang) dari Keluarga Formacidae yang mudah kita jumpa di Malaysia. Ramai orang Malaysia kenal akan serangga ini yang mana sering mengigit mangsa yang cuba mengganggu koloni tersebut dekat pokok dimana kerengga tinggal atau ia bersarang. Memang mereka yang berpengalaman untuk memancing ikan puyu menyatakan dimana memang telur kerengga adalah umpan legend untuk menjinakkan ikan yang memiliki ridip tajam dan bewarna kuning kehijauan. Selain ikan puyu lazimnya juga umpan telur kerenggan ini boleh menjadikan sasaran kepada ikan spesis lain sperti ikan sepat dan haruan selain seluang, ikan putih dan sebagainya. Cara digunakan umpan telur kerengga yang berwarna putih ada yang di bakar sehingga keluar bau harum terbakar dimana penulis blog dapati kalangan ahli pemancing ada juga yang merebusnya dahulu sebelum menggunakannya. Biasanya cara untuk dijadikan umpan memancing dengan cangkukkan sahaja mata kail bersaiz kecil kepada telur kerangga dan boleh terus memancing. Pastinya kalangan pemancing tidak akan menunggu lama untuk menaikkan puyu pertama selepas itu dari lubuk puyu. Kalau ada kalangan pemancing yang  mahu lebih feeling, maka boleh gunakan pelampung kecil (hirisan selipar) dan joran buluh. Pengalaman penulis blog di Melaka mendapati dimana sebaik sahaja pelampung tersebut  tenggelam maka apa lagi boleh disentap dengan perlahan dan pastinya ikan puyu telah berjaya ditewaskan atau boleh dinaikan. Keseronokan memancing ikan puyu memang tidak boleh di nyatakan semasa menaikan ikan puyu kedaratan dari beberapa lokasi seperti dari parit yang ada kiambang, kangkung air, tali air sawah padi serta lubuk ikan yang lain. Ikan lain ada kalanya yang mengena seperti ikan haruan yang tahap rentapnya lebih kuat dan akan ada perlawanan yang lebih menyeronokan lagi. Ikan darat memang enak dimakan kalau tahu cara menyediakannya dengan betul dan masih segar selepas dipancing. Artikel subuh Rabu ini semasa PKP 2.0 saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai kehebatan telur kerengga dan ikan puyu sebagai satu bahan rujukan semua pembaca.

Tidak sah rasanya kalau penulis blog tidak bercerita mengenai ikan puyu. Ikan Puyu 
(Anabas testudineus) adalah sejenis ikan air tawar daripada famili Anabantidae dimana ia mendiami kawasan di sawah, tali air serta sungai-sungai kecil yang merupakan habitat utama. Ikan ini juga dipanggil sebagai Ikan Betuk. Spesis ini hidup dari apa yang penulis blog lihat secara berkumpulan dan mudah dijumpai dengan memerhatikan riak di permukaan air kerana ikan puyu akan mengambil udara untuk bernafas ke permukaan air. Di Malaysia terdapat 2 spesies Ikan Puyu yang biasa dijumpai di Malaysia iaitu 'Ikan Puyu Kampong' dan 'Ikan Puyu Siam'. Ikan puyu yang dipelihara adalah ikan puyu siam yang mana saiznya agak besar sedikit daripada baka ikan puyu tempatan yang terdapat di Malaysia. Ikan puyu menjadi pilihan dalam industri akuakultur kerana tahan lasak dan ia juga cepat membesar jika diberi makan dan persekitaran yang sesuai. Jangkamasa ternakan adalah dalam tempoh 3 - 4 bulan sahaja bergantung kepada pengurusan ternakan melalui kadar pemberian makanan (FCR), kualiti benih dan kualiti air. Keadaan persekitaran yang menyerupai makanan organik adalah digalakkan di permukaan kolam dipenuhi dengan media seperti keladi bunting, kangkung, kiambang dan kemeling. Mengikut kajian saintis dimana kolam ternakan yang paling baik adalah kolam tanah kerana habitat ikan ini datangnya dari persekitaran semulajadi. Pemancing ikan puyu selalunya menggunakan tekur kerengga yang diproses untuk menjadikan umpan terbaik.

Sebagai hobi di kampung memang ramai yang masih berminat memancing ikan puyu dengan telur kerengga. Malahan kalangan pemancing ada yang 
'Ketagih' memburu 'si puyu' terutama orang dari Melaka. Kalangan mereka ada yang mengembara dan sangguo memandu beratus kilometer dari Melaka untuk ke Negeri Sembilan, Perak, Selangor dan Johor demi hobi memancing ikan puyu. Inilah apa yang sering dilakukan Khairul Nizam Wahab, 30 tahun dan beberapa rakannya semata-mata mahu mencari lubuk ikan betuk atau turut dikenali sebagai puyu. Perkara ini bukan sahaja dapat menghilangkan rasa gian memancing tetapi ia juga adalah sejenis hobi yang mampu untuk menghasilkan perolehan lumayan buat mereka. Ini kerana kini harga pasaran ikan air tawar sudah disiang itu boleh mencecah sehingga RM25 sekilogram. Menurut Khairul Nizam dimana lubuk betuk biasanya terletak di kawasan ladang kelapa sawit dan ada kalanya, mereka bermalam di dalam kereta. Beliau yang berasal dari Kampung Pantai Rombang, Tanjung Kling, Melaka dan lebih dikenali dengan panggilan 'Gemang' dalam kalangan penduduk nyatakan dimana sejak aktif memancing betuk tiga tahun lalu telah banyak menimba dengan pelbagai pengalaman pahit dan manis. Ada kalanya dia hanya mampu memancing lima ekor ikan betuk daripada pagi hingga waktu petang. Jika murah rezeki bagaimana pun memang agak banyak betuk yang dapat. Dia tidak kira di mana lokasinya dan dia akan terus mencarinya. Bagaimana pun selalunya akan dibuat perancangan awal bersama rakan=rakannya dengan memilih hari sesuai dan selebihnya terserah kepada rezeki.  Dalam pada itu sepanjang pengalamannya hobi memancing betuk, jumlah tangkapan paling banyak ialah 12 kilogram (kg) dan ia telah diperoleh dalam tempoh tiga jam yang dipancing di ladang kelapa sawit di Pontian, Johor. Menceritakan pengalamannya, dimana dia akan mencari telur kerengga kerana ia umpan paling sesuai berbanding cacing. Biasanya dia dan rakannya akan keluar memancing pada Sabtu atau Ahad. Mereka juga akan membawa pisau dan gunting bagi memudahkan kerja menyiang betuk dilokasi atau melakukannya di rumah (Sila lihat foto disebelah). Ikan betuk yang siap diproses ini akan disimpan didalam peti ais untuk dijual juga.

Ikan Puyu sesuai untuk dibuat pekesam dimana ia merupakan salah satu produk yang amat popular di negeri utara Semananjung Malaysia terutama di Kedah.  Ikan puyu dari sawah padi biasanya dikumpulkan semasa atau selepas musim menuai padi dengan pelbagai cara tangkapan. Ikan puyu sawah ini sesuai dijadikan pekasam kerana kadang kali penangkapannya adalah dengan jumlah yang banyak. 
IKAN PEKASAM adalah ikan yang diawetkan agar ia boleh disimpan lama dengan menggunakan teknologi pengawetan. Proses pengawetan ikan pekasam dimana ia menggunakan bahan seperti Garam, Asam Keping atau Asam Jawa, Gula Merah dan Bertih Goreng serta air. Ikan Air Tawar segar merupakan hasil perikanan yang mudah rosak selepas beberapa jam tanpa disimpan dalam peti sejuk. Kaedah paling lazim dilakukan adalah menjadikannya ikan kering masin atau dijadikan ikan pekasam secara tradisional atau cara komersil. Proses membuat ikan pekasam juga mudah serta ianya tidak memerlukan kos tinggi disamping menjamin kualiti ikan yang sedap. Penulis blog berkongsi infi bagaimana hendak membuat ikan puyu pekasam. Bahan yang diperlukan adalah seperti Ikan puyu (20 ekor yang telah disiang). Garam (4 sudu makan), Gula (2 sudu makan), Beras sangai (Kadar secawan dengan ia perlu dikisar dan ditumbuk dan sangai dahulu) dan juga Asam keping (10 keping). Cara membuat dengan ikan puyu disiang dan dibersihkan dan kemudian ia digaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik. Kemudian pada hari ke-2 ia perlu gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik. Seterusnya pada hari ke-4 maka ia boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller). Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu disimpan kerana sudah sebati. Dalam pada itu pembaca blog juga boleh menukarkan asam keping untuk ia diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi. Cara memasak ikan puyu pekasam dengan kaedah menggoreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi atau cili besar hiris kasar. Ia kemudian goreng pekasam sehingga garing dan sesuai untuk dihidangkan bersama bawang dan cili tadi dimakan dengan nasi panas=panas. Memang enak makan nasi dengan lauk ikan puyu pekasam. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
TELUR KERENGGA... JADI UMPANNYA...
IKAN PUYU... DIKENALPASTI LUBUKNYA...
UMPAN DICANGKUK... SUDAH MENGENA...
DI JUAL.. BUAT PEKESAM PUN ENAKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(16 JamadilAkhhir 1442H).

Wednesday, January 27, 2021

GULA MELAKA - PELBAGAI CERITA

GULA MELAKA
atau COCONUT PALM SUGAR merupakan sejenis gula berwarna coklat yang dibuat daripada air manisan kelapa (Cocos nucifera) atau Nira Kelapa yang dimasak sehingga pekat dan kemudian membeku apabila sejuk. Gula Melaka merupakan produk yang sangat popular dikalangan Masyarakat Malaysia dan Asia Tenggara lain kerana ujud khasiatnya dan kegunaannya dalam menyediakan beberapa juadah makanan tradisional. Antara juadah daripada jenis kuehmueh yang menggunakan gula melaka seperti Kueh Buah Melaka (Orang Muar panggil 'Kelepon'), Kueh Bingka, Apam Gula Melaka, Kueh Badak Berendam, Lempeng Berinti Kelapa dan Gula Melaka, Cendol, Bubur Nasi merah, kueh koci dan banyak lagi. Masakan asam pedas, tumis pedas dan bubur kacang jika dibubuh gula melaka lebih lazat. Gula Melaka merupakan satu daripada produk daripada tanaman kelapa yang banyak tumbuh diseluruh dunia. Indonesia, India dan banyak kepulauan di Asia Pasifik dan Kawasan Tropika yang lain banyak menanam kelapa. Dikawasan Asia gula melaka juga digelar dengan pelbagai nama seperti Gula Aren, Gula Jawa, Gula Merah, Gula Semut (Indonesia), Nam taan pep (Thailand), Duong thot not (Vietnam), Pol Pani, Kitol Pol Puru (Sinhalese Sri Lanka), Pakaskas (Filipina), Karrrupati (Tamil), Num taan (Laos) dan Skot tnot (Kemboja). Indonesia dilapor sebagai pengeluar paling banyak gula melaka didunia. Rekod pengeluaran gula melaka tidak ada dicatit secara rasmi kerana ianya termasuk dalam rekod pengeluaran gula didunia sekitar 60 -65 juta metrik tan setahun iaitu ebanyakannya dari gula tebu (Saccharum officinarum). Gula Melaka didapati bermula dengan menanam kelapa sehingga sesuai dalam mengeluarkan bunga dan buah. Kelapa MAWA, Kelapa MATAG, Kelapa Tinggi Malaysia, Kelepa Renek MRD atau MYD dan beberapa vatieti lain adalah diantara varieti kelapa yang boleh diambil air nira. Tangga atau kaedah memanjat pokok kelapa kebahagian mayang bunga kelapa dan perlu dilenturkan setiap hari selama seminggu sehingga boleh membengkok kebawah. Apabila sesuai maka dibuang seludang mayang bunga dipotong tirus menggunakan pisau yang dipanggil 'Penyadap'. Masukkan hujung mayang dipotong dengan Bekas Tabung (Container) untuk mengutip air nira yang mengalir keluar dari mayang yang dipotong. Ada yang bubuh kapor untuk elakkan kemasaman. Kutip air nira setiap pagi dan petang dan dikumpulkan dari setiap pokok. Kajian mendapati kuantiti air nira yang dihasilkan bergantung kepada kaedah memotong, saiz pokok, varieti kelapa, musim (Panas atau redup) dan lain faktor lagi. 
Artikel petang ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" satu teknologi dan potensi gula melaka untuk dijadikan bahan rujukkan semua pembaca blog. 

Sejenis produk dikenali sebagai '
'NISEY Kerek'' atau gula melaka dibentuk dalam buluh agak berbeza pembuatannya jika berbanding dengan kelaziman iaitu ia akan menggunakan daun mengkuang. Dilaporkan dimana buluh jenis dinding dipotong dalam ukuran kira-kira 2.5 sentimeter untuk dijadikan acuan membentuk 'kerek' atau kepingan gula melaka yang dicurahkan dalam keadaan masih panas dari kawah. Seorang pengusaha bernama Zainal Abidin Deraman berumur 65 tahun dengan inisiatif menggunakan kerek jenis buluh dinding itu bagi memudahkan kerjanya dan tidak perlu mencari daun mengkuang untuk membentuk menjadi kerek pakai buang. Dakwanya apabila dia berjaya  menggunakan buluh sebegini maka bau wanginya boleh dikekalkan selain memudahkan proses tidak perlu membentuk 'kerek' menggunakan daun mengkuang. Pada zaman sekarang ramai pengusaha menggunakan acuan kepingan daripada kayu, namun dia kini memilih buluh yang digunakan sejak lebih 10 tahun lalu. Perusahaannya adalah bertempat dikawasan rumahnya di Kampung Kelong, Tumpat, Kelantan.  Aktivitinya setiap hari dimana secara purata gula melaka yang mampu dihasilkan Zainal Abidin mencecah 500 kilogram (kg) iaitu lebih 5,000 keping yang dijual RM13 untuk sekilogram. Beliau dibantu isterinya serta anaknya akan memulakan proses penghasilan gula melaka sejak jam 7 pagi. Gula melaka dihasilkan menggunakan nira kelapa dan gula sahaja dan proses itu dimulakan dengan memasak dua bahan itu selama enam jam sehingga menjadi likat. Biasanya untuk satu kawah nisey kerek, dia akan menggunakan tujuh tong air nira kelapa dan 10kg gula yang dimasak secara berterusan dalam masa enam jam sebelum mula menjadi likat dan bertukar warna. Dakwanya apabila masak adunan itu akan diangkat dan dicurahkan ke dalam acuan buluh dinding yang disusun di atas meja dan proses itu perlu dilakukan dengan cepat kerana gula melaka mudah mengeras.

Penjaga gol Melaka Khairul Fahmi Che Mat atau lebih mesra disapa Apek kini aktif menjalankan perniagaan gula Melaka sepanjang saingan Liga Malaysia yang tertangguh susulan wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negara ini. Menurutnya dimana dia mula menjalankan perniagaan berkenaan sejak beberapa hari lalu dimana dia mendapati sambutan amat menggalakkan daripada peminat di seluruh negara termasuk Sabah, Sarawak dan Brunei (Sila lihat foto disebelah). Dakwa beliau ketika selesai menjalani latihan di rumah menerusi jadual yang diatur jurulatih dia mula terfikir apa yang perlu dilakukan untuk mengisi masa terluang dalam masa sama menjana pendapatan. Akhirnya saya mendapat satu idea memasarkan gula Melaka kepada orang ramai menerusi dalam talian di seluruh negara. Dia terkejut apabila pesanan pertama membabitkan 400 kilogram kepada peminat dan penggemar gula Melaka dengan harga RM23 sekilogram sahaja termasuk penghantaran. Apek juga bekas kapten dan penjaga gol kebangsaan terus gigih menjalankan perniagaan gula melaka sebagai satu punca pendapatan. Berikutan dari sambutan yang menggalakkan itu, dia terus aktif mengambil pesanan dan penghantaran menerusi pos laju sekali gus memudahkan ianya sampai terus kepada pelanggan. Justeru itu kini sudah menjadi rutin buatnya menyediakan bungkusan untuk penghantaran yang membabitkan pesanan di luar Melaka. Selain menjalani latihan harian seperti yang biasa dikemukakan jurulatih untuk mengekalkan stamina walaupun sudah lama tidak turun ke padang sepanjang PKP. Dia terus berharap akan kembali menjalani latihan lebih agresif selepas tamat tempoh PKP nanti.

Berlainan pula kes mengenai gula melaka di Georgetown Pulau Pinang dimana pasan
gan suami isteri tidak menyangka 6,000 biji kuih keria gula Melaka yang dijual di gerai tepi Jalan Mahsuri, Bayan Baru laris dalam masa tempoh kurang empat jam sejak mula mereka beroperasi. Pengusahanya Nur Amalina dan suami Muhammad Arief tidak menduga kuih warisan yang disaluti dengan cairan keras gula Melaka itu mendapat sambutan menggalakkan pelanggan pelbagai usia dan kaum. Idea membuka perniagaan secara kecil-kecilan timbul selepas mereka menikmati kemanisan juadah tradisional tersebut di gerai milik rakan yang juga pengasas produk makanan itu di Seberang Jaya. Mereka terlintas membuka peniagaan kuih keria yang semakin menjadi sebutan dalam kalangan penggemar di kawasan Bayan Baru dan beberapa bandar lain. Pada hari pertama shaja sebanyak 1,000 biji laris dijual dalam tempoh tiga jam gerai dibuka pukul 11.30 pagi dan kemudiannya digandakan kepada 2,200 sehingga 3,000 biji pada hari kedua serta ketiga. Belum tiba pukul 5.30 petang, kuih habis dijual. Memang mereka tidak menang tangan apabila dalam kurang tempoh lima minit sahaja sebanyak 50 biji kuih keria sudah dibeli pelanggan yang beratur lebih awal. Beliau yang juga bekerja sebagai jururawat di pusat dialisis dakwa perniagaan francais itu juga bagi membantu menambah serta menjana pendapatan mereka ketika negara masih bertarung dengan pandemik Covid-19. Pasangan ini juga dibantu dua pekerja wanita yang masing-masing terjejas ekoran pandemik Covid-19. Seorang daripadanya peniaga pasar malam manakala seorang lagi bekas pekerja kilang yang ditawarkan pemberhentian secara sukarela (VSS) yang diberi gaji secara bulanan. Kuih keria gula Melaka itu dipasarkan pada harga RM9.50 untuk 10 biji, RM15.20 (16 biji) dan RM19 (20 biji). Ini yang dikatakan bahawa oerniagaan akan memberi rezeki. 

Terdapat satu berita viral dilaporkan dalam media dimana terdapat serpihan kayu yang terdapat dalam gula melaka. Ia merupakan satu ancaman kesihatan kepada pengguna jika tidak diperiksa dahulu akan bahan produk gula melaka digunakan. Video dan foto dipaparkan menunjukkan apabila sketul 
gula Melaka mengandungi sekurang-kurangnya satu penapis teh habuk kayu (Sila lihat foto disebelah). Kejadian tersebut yang berlaku di Cheng, Negeri Melaka ini mengejutkan ramai pengguna. Perkara ini telah dikesan wanita dan ibunya ketika memproses gula terbabit untuk membuat kuih. Beliau adalah Pn Norazni Othman berumur 40 tahun yang juga jurutera di syarikat swasta di Melaka seakan tidak percaya selepas mengalami sendiri pengalaman itu. Dakwanya dia membeli dua paket gula Melaka di Pasar Besar Bachang, Melaka dengan satu paket berisi lima ketul gula Melaka untuk digunakannya. Pernah ada dimana ibunya memberitahu ada habuk kayu dalam gula melaka tetapi dia tidak percaya sehinggalah bila dia sendiri hendak memproses tiga ketul gula Melaka untuk membuat kuih. Apabila gula tersebut dicairkan dan ditapis amat terkejut di dapati ada ketulan dalam keadaan bergulung-gulung. Selepas dikeringkan amat hairan apakah benda itu dan setelah diteliti merupakan habuk kayu. Beliau kemudian telah memuat naik status dan gambar habuk kayu berkenaan di Facebook (FB) miliknya untuk mengetahui sama ada rakan FBnya pernah melalui pengalaman yang sama. Respon diterima adalah dimana ada yang mendakwa habuk kayu memang ada digunakan dalam memproses gula Melaka, namun dia tetap berasa hairan kerana gula Melaka lain tidak mempunyai habuk kayu. Kemudian dia harap pengguna lebih berhati-hati dan jika sudah membeli gula Melaka perlulah mencairkannya dan menapis dulu kerana dibimbangi mungkin boleh termakan benda itu (habuk kayu). Dilihat lanjut ada habuk kayu yang agak besar dan tajam. Dua hari kemudian dia ke pasar berkenaan untuk memaklumkan kepada peniaga di situ mengenai kejadian yang menimpanya dan seterusnya memberitahu pada peniaga. Kemudian peniaga tersebut respon dimana dia tidak menafikannya, malah mengakui ramai pengguna yang mengadu berkaitan perkara sama. Beliau memang tidak menyalahkan peniaga kerana mereka mendapat stok gula Melaka daripada pembekal dan tidak tahu-menahu kandungan setiap ketul gula terbabit. Dalam hal sama Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri ketika dihubungi berkata, setakat ini pihaknya belum menerima sebarang aduan berhubung perkara itu. Bagaimanapun, isu gula Melaka bercampur dengan habuk kayu ini akan disiasat oleh Jabatan Kesihatan negeri. Semug a semua pembaca artikel ini akan lebih berhati-hati dengan isu viral ini. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
GULA MELAKA... ASALNYA NIRA...
DIMASAK LAMA...MEMBEKU DIA...
BANYAK MAKANAN... ENAKNYA...
AWAS... HABUK KAYU DALAMNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(15 JamadilAkhir 1442H)

Tuesday, January 26, 2021

TERNAKAN AYAM BELANDA - POTENSI

MENTERNAK AYAM BELANDA
atau AYAM PIRU atau AYAM TURKEY ahak jarang dilakukan usahawan di Malaysia secara komersil. Ayam Belanda ini merupakan sejenis ayam daripada keluarga burung yang diberi nama saintifik sebagai Meleagris gallopavo (Wild turkeys) iaitu dari keluarga Phasianidae. Kita di Malaysia amat kurang dapat lihat ayam belanda ini diternak secara besar-besaran seperti ayan daging dan ayam telur. Ayam belanda ini ada dua spesis dan dipercayai natif dari benua Amerika Utara (M. gallopavo) tetapi spesis M. ocellata berasal dari kawasan Amerika Tengah. Negara-negara Barat dan Amerika bagaimana pun kini menternak ayam ini secara komersil dan dijadikan hidangan utama didalam makanan mereka sehingga ada gearan khas terhadap makanan yang berasaskan ayam belanda ini atau 'Turkey'. Saya kurang pasti nama 'Ayam Belanda' ini di berikan di negara kita kerana ia berkemungkinan saiz ayam yang besar dengan muka juga besar macam orang belanda yang pernah menakluk Melaka dahulu atau memenag orang belanda yang mula-mula bawa masuk ke sini. Selain dipanggil sebagai ayam belanda, ayam ini juga glamour dengan nama lain iaitu 'Ayam Piru'. Ayam Belanda ialah haiwan yang tergolong dalam golongan kelas burung. Ayam Belanda ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh Ayam Belanda tidak bergigi.. Bulunya mempunyai pelbagai warna. Bergantung kepada spesis dan baka. Daripada pembacaan mendapati beberana jenis baka ayam belanda adalah seperti 'Eastern Wild Turkey', 'Osceola-Florida Wild Turkey', 'Rio Grande Wild Turkey', 'Merriam's Wild Turkey', 'Gould's wild turkey' dan 'Ocellated Wild Turkey'. Saya kurang kenal akan spesis tersebut tetapi anda boleh layari internet untuk lihat fotonya. Saya ada menulis mengenai ayaj belanda sebelumini untuk dibaca (Sila klik disini). Artikel petang Ahad ini sempena Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 tahun 20021 saya  menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa kisah penternakan ayam belanda yang dilaporkan dalam media tempatan untuk bahan rujukan semua.

Akhbar My Metro dengan artikel bertajuk 'Hasil Lumayan Ternak Ayam Piru' sesuai dijadikan contoh kepada usahawan lain yang berminat. Akhbar tersebut menulis rencana bagaimana h
asrat melakukan perubahan dan mencuba sesuatu yang baru ternyata telah memberikan pulangan lumayan kepada seorang usahawan ayam piru atau ayam belanda di Kampung Permatang Tengah, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Ini kerana produk bekalan ayam piru atau nama saintifiknya, Meleagris gallopavo kini semakin mendapat permintaan tinggi dalam kalangan pengusaha hotel di negeri ini ketika menyambut beberapa perayaan. Berbanding dengan sebelum ini mereka terpaksa mengimport produk makanan itu dari luar negara khususnya Australia. Usahawan tersebut adalah Shaik Mohamad Azmi berumur 55 tahun yang telah nekad untuk mencuba sesuatu yang baru dengan membuka reban ternakan ayam piru bermula dengan kira-kira 500 ekor sahaja pada 2010. Dia memulakan bidang penternakan ini sejak 10 tahun lalu pada skala kecil dengan modal RM20,000 bagi membina reban di belakang rumah dan keperluan lain. Bagaimana pun atas permintaan tinggi dalam kalangan ramai pelanggan mendorongnya melebarkan perniagaan kepada skala lebih besar. Berkat sokongan keluarga, rakan dan bantuan daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Pulau Pinang terkini bilangan ternakan ayam piru kini sudah mencecah lebih 5,000 ekor. Dakwanya bidang penternakan ayam piru diusahakannya itu kini semakin menjadi pilihan pelanggan kerana produk makanan itu kurang kolesterol selain mempunyai pelbagai khasiat lain. Lazimnya dalam urusiaga harian ayam piru segar dijual pada harga serendah RM25 -  RM28 sekilogram dan tidak pernah turun jumlah permintannya.

Penternakan ayam belanda atau ayam piru ini memerlukan asas ilmu pengetahuan asas, modal, kawasan sesuai dan selamat serta sedikit modal pusingan. 
Sementara menungguk tempoh matang ayam piru mengambil masa antara enam hingga tujuh bulan sebelum boleh dipasarkan atau di sembelih dan harganya agak tinggi sedikit berbanding produk ayam lain akan tetepi ayam belanda memerlukan penjagaan yang rapi. Ini kerana cuaca panas dan faktur makanan menentukan kadar kesihatan ayam belanda dan juga kurangkan kematian. Industri ayam piru di Malaysia secara komersial khususnya kini dilaporkan adalah semakin memberangsangkan. Perkara ini juga telah mendorongnya berkongsi pengalaman dan percaya bahawa prospek produk itu mempunyai peluang cerah. Kemudian disedari dimana setelah melihat kepada sambutan hebat diterima akhirnya dia telah memulakan langkah bukan saja dalam penternakan ayam piru semata-mata malah turut membabitkan benih, baka, daging segar dan latihan kepada usahawan. Beliau telah mengamalkan amalan pertanian baik kerana dia yakin dengan potensi masa depan penternakan itu yang menunjukkan peluang cerah. Antara Amalan Penternakan Baik (GAHP) merangkumi penggunaan mekanisasi ladang, pemakanan baik serta bantuan asas yang perlu. Kini selain ternakan ayam piru, dia turut mengusahakan tanaman herba berskala kecil di sekitar kawasan berkeluasan kira-kira 0.2 hektar yang turut mendapat permintaan ramai terutama dalam kalangan pengusaha produk kesihatan. Diantara jenis herba ditanam ialah buah rosmary, Australian Mints dan taragon yang sesuai untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Didakwa dimana perniagaan tanaman herbanya semakin maju dan berjaya membantu merawat penyakit terutama kencing manis, darah tinggi serta kanser. Semua jenis herba dijual terus kepada pelanggan pada harga antara RM10 - RM15 sepasu dimana telah tersedia sebanyak lebih 1,000 pasu herba siap untuk dipasarkan. Selain itu minat terbaru beliau adalah didalam usaha menanam buah strawberi yang terkenal dengan kelazatan, khasiat dan warna menarik di kawasan tanah rendah.

Portal Berita FMT pula dengan artikel bertajuk 'Permintaan Ayam Belanda mencecah RM20,000 menjelang Krismas' menarik untuk dibaca. FMT laporkan dimana s
etiap kali tiba musim perayaan Krismas, pasti terbayang sambutan makan malamnya yang meriah dengan kehadiran kaum keluarga yang berkumpul untuk meraikannya bersama-sama. Hidangan ayam belanda atau nama saintifiknya Meleagris gallopavo juga begitu ikonik apabila ia dihidangkan di meja hidangan. FMT mendapatkan seorang penternak ayam belanda untuk mengetahui akan permintaan hidangan utama itu menjelang 25 Disember. Beliau adalah Mohd Saleh berummur 40 tahun yang berasal daripada Pontian, Johor dimana dia memulakan perniagaan menjual dan menternak ayam belanda sejak 2013 di Kampung Parit Haji Abdul Karim, Ayer Baloi, Pontian, Johor. Beliau mengakui menerima permintaan yang tinggi daripada para pelanggan setiap kali menjelang perayaan Hari Natal. Jualan yang boleh diperolehi hasil penjualan ayam belanda yang bertempat di kedainya, Pontian Turkey Farm mencecah RM20,000 (Sila lihat foto disebelah)Saleh berkata seekor ayam belanda hidup kini dijual pada harga RM25 sekilogram manakala yang diproses pula RM35 sekilogram dan ayam belanda  yang telah siap dimasak berharga RM350 seekor. Dakwanya lagi biasanya kita boleh jual ayam belanda pada Hari Krismas sebanyak 200 ekor dari pelbagai peringkat umur dan paling tinggi pelanggannya adalah dari Kuala Lumpur. Apa pun jika ayam belanda tempatan maka ia biasanya akan jual selepas 7 bulan usia ayam itu dan berat dia boleh cecah 6kg. dengan di jual sekilogram RM25.

Seterusnya a
yam belanda sebenarnya telah diperkenalkan di Britain pada 1526. Sebelum ini kalangan masyarakat di sana hanya menikmati hidangan utama seperti angsa, babi hutan dan burung merak.  King Edward VIII adalah raja pertama yang menikmati ayam belanda pada perayaan Krismas dan ia mula popular pada 1950. Sekarang ini di United Kingdom sahaja dilaporkan sebanyak 10 juta ekor ayam belanda dihidangkan pada perayaan Krismas. Saiz ayam belanda besar sekitar 6.8 kg menjadinya pilihan sesuai dihidangkan untuk ahli keluarga yang ramai. Dakwa Saleh dimana ayam belanda juga mendapat permintaan tinggi pada musim perayaan Deepavali setiap tahun dikalangan kaum India iaitu sama ada daripada pelanggan tetap atau pelanggan yang baru. Dakwa beliau dimana kos menjaga ayam belanda juga berbaloi kerana hanya mengguna separuh daripada modal iaitu 50% daripada keuntungan. Kos yang dimaksudkan itu adalah seperti kos makanan, api, air dan tenaga kerja. Kos untuk makanan adalah sekitar 30% daripada jumlah semua. Menceritakan mengenai perbezaan ayam belanda tempatan dengan yang di import menarik untuk pengetahuan pembeli. Di antara perbezaan ayam belanda tempatan dengan ayam belanda import paling nyata adalah dimana ayam belanda tempatan lebih sedap kerana biasanya dijual dalam tempoh matang yang lama iaitu 7 bulan dan 'fresh'. Selain itu dimana  konsep pemakanan sihat telah pun diterapkan dalam ayam belanda tempatan seperti diberikan makan bijirin, dedak selain rumput dan tumbuhan hijau. Ayam belanda import biasanya dijual ketika berusia hanya 2 bulan atau 2 bulan setengah. Juga dinyatakan dimana ayam belanda import seperti ayam daging yang biasa mengambil masa 30 hari untuk dijual. Bezanya dimana ayam belanda tempatan yang berusia 7 bulan boleh mendapat berat daripada 18 hingga 20 kg berbanding dengan ayam belanda import yang dijual di Pasar raya berusia 2 bulan sahaja. Kalau dulu dia hanya memulakan menternak ayam belanda daripada 20 ekor terkini dia sudah mempunyai 400 ekor ayam belanda. Dalam penternakan memang akan berlaku kadang-kadang permintaan ayam belanda memang tinggi dan sehingga terpaksa mencari ayam belanda daripada kawannya untuk cukupkan bekalan jualan. Di Malaysia dakwanya walau pun kini semakin ramai yang menceburi bidang ini tetapi tidak ramai yang konsisten dimana dia berharap perniagaannya ini semakin maju. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kaliini. Wasallam!!!...
AYAM BESAR... ITU AYAM BELANDA...
AYAM PIRU... AYAM TURKEY SAMA...
BOLEH DITERNAK... DI MALAYSIA...
SIAPA BERMINAT... BOLEH MULA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 1925, Double TreeHotel,
Jalan Ngee Heng, Johor Bahru,
Johor, Malaysia.
(10 JamadilAkhir 1442H).

Monday, January 25, 2021

BUAH KEPAYANG - KENALI DIA

BUAH KEPAYANG (Pangium edule) atau Buah Keluak atau juga dipanggil sebagai 'Football Fruit' merupakan salah satu spesis buah nadir yang mungkin ramai kalangan generasi muda sudah tidak mengenalinya. Tumbuhan ini adalah didalam kategori buah nadir iaitu berada didalam keluarga Achanaceae. Bagaimana pun biasanya dikalangan masyarakat melayu ada di nyatakan satu peribahasa yang berkaitan dengan buah kepayang iaitu ''Sayang- sayang buah kepayang, ditelan pahit dibuang sayang'. Peribahasa ini bermaksud 'tergila-gila kerana cinta' atau pun 'agak mabuk sedikit' untuk dimakan kepada seseorang. Terdapat sebuah filem Melayu yang berjudul 'mabuk kepayang' telah diterbitkan di Malaysia pada 1962 dimana ia masih dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna. Apa pun filem Mabuk Kepayang mula ditayangkan pada  1962 di pawagam seluruh negara dengan menampilkan pelakon Wahid Satay, Suraya Harun, Zainal Gemok, Aini Jasmin, Siti Tanjung Perak dan ramai lagi. Bagaimana pun pokok kepayang atau juga dikenali sebagai pokok Keluak (Borneo, Indonesia) adalah berasal pokok agak tinggi tumbuh di kawasan hutan paya laut di Asia Tenggara (terdapat di Indonesia, Malaysia dan Papua New Guinea). Pokok ini mampu menghasilkan buah yang besar akan tetapi dikelaskan ianya sebagai buah beracun kepada manusia. Bagaimana pun buah ini boleh dimakan dengan melalui proses penapaian. Pada masa sekarang memang tidak mudah uuntuk mencari pokok dan buah kepayang dijual dipasar kecuali beberapa negeri di Semenanjung, Sarawak dan Sabah sahaja. Kesukaran ini kerana boleh dikatakan pokok kepayang tidak dikomersilkan penanamannya kerana kurang atau tiada nilai ekonominya. Hanya beberapa stesyen pertanian yang ada menanam pokok kepayang untuk tujuan koleksi germplasma. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya teruskan menulis mengenai beberapa info dan kepentingan buah kepayang kepada semua pembaca.

Pokok Kepayang lazimnya tumbuh meliar dikawasan hutan belukar dan ada juga sesetengah kebun ditanam. Pokok ini memerlukan masa yang memang agak bertahun-tahun untuk matang dimana benihnya sering kali dikutip daripada  pokok-pokok liar untuk dijadikan tanaman hiasan kerana ia tidak menguntungkan dari segi ekonomi untuk ditanam. Sungguhpun pokok ini mampu menghasilkan buah yang menarik akan tetapi buah ini beracun pada manusia. Didalam keadaan semulajadi dihutan buah kepayang yang gugur akan dijadikan makanan kepada haiwan seperti babi rusa. Dilaporkan dimana buah kepayang adalah saiznya besar dan mempunyai kilit berwarna coklat apabila matang dan isi berwarna kekuningan dan lembut. Apa yang menyebabkan buah ini beracun adalah kandungan bahan dikenali sebagai 'Hydrogen cyanide' dimana didakwa boleh membawa maut kepada manusia jika dimakan terus tanpa diproses. Dalam beberapa kenyataan lain dilaporkan dimana cara memproses buah kepayang adalah dengan mengambil buah masak dan perlu direbus. Ia kemudian perlu ditanam dalam tanah bersama abu dengan dibungkus rapi didalam daun pisang selama empat puluh hari. Kemudian ia berubah dari warna krim putih kewarna coklat gelap atau hitam. Kaedah ini bergantung kepada fakta bahawa hidrogen sianida yang dibebaskan oleh rebusan dan penapaian adalah larut air dan mudah dicuci keluar. Di negara jiran dilaporkan buahnya akan dikisar sehingga membentuk kuah pekat hitam yang dipanggil 'Rawon' kemudian dijadikan bahan masakan popular termasuk nasi Rawon, daging lembu berkuah dalam pes keluwek dan sambal Rawon. Kari yang dibuat dengan daging lembu atau ayam juga terdapat di Jawa Timur.  Hidangan Toraja seperti pammarrasan (rempah hitam dengan ikan atau daging, juga kadang-kadang dengan sayur-sayuran) menggunakan serbuk keluak hitam. Di negara Singapura dan Malaysia dilaporkan buah kepayang ada digunakan sebagai ramuan penting dalam masakan ayam atau babi buah keluak dimana ia hanya merupakan hidangan utama masakan Peranakan Cina.

Dari segi marfologi dimana pokok kepayang ini merupakan sejenis p
okok kecil hingga sederhana besar dan tumbuh setinggi 26 meter dengan pokoknya berbentuk seperti kon. Ia mempunyai batang yang warna kulitnya kelabu perang dan licin. Daun pada pokok muda berukuran  9 - 23 cm panjang dan 12.5 - 20 cm lebar yang berbentuk jantung atau bujur telur. Pada permukaan atas daun juga warnanya hijau tua berkilat dan dipermukaan bawah daun lazimnya agak kasar berdebu terutamanya pada urat daun. Dilihat pula bahagian bunga kepayang ianya berukuran sekitar 3.7 - 5.0 cm lebar dimana bunga jantan dilihat pada jambak sepanjang 10 cm di ketiak dausementara bunga betina lebih besar dan tunggal di tangkai bunga sepanjang 7.5 cm (Sila lihat foto disebelah). Dilaporkan dimana ada pokok kepayang yang akan menghasilkan 1 bunga betina di hujung jambak dan bunga ini akan menghasilkan buah. Buah kepayang  atau keluak ini berukuran 15 - 30 cm panjang dan 7.5 - 12.5 cm ukuran garipusat dimana apabila masak akan berwarna perang, kulitnya kasar seakan mempunyai serbuk halus. Buah kelpayang selelunya akan keluar dari bahagian batang pokok dengan mempunyai isi setebal 0.8 cm berwarna putih kri,. Buahnya keras semasa muda dan akan menjadi lembut setelah matang. Mempunyai biji ditengahnya yang berwarna putih kelabu keras dan boleh dijadikan benih. Benihnya boleh ditanam dan disemai dahulu. Perlu dibuang kulit luar bijinya yang keras untuk mempercepatkan proses pertumbuhan. Semasa menanam cuba elakan anakbenih dari terdedah matahari dan bubuh naungan secukupnya. Pokok dtanam dan dijaga dengn baik boleh berbuah setelah berusia 15 tahun dan boleh terus hidup untuk jangka masa yang panjang. dalam habitat asal dilaporkan dimana bijinya cukup mudah terapung lalu dihanyutkan air sehinggalah ia tumbuh di tebing sungai, akan tetapi ia tidak boleh hidup di tepi pantai (laut).

Buah Kepayang memang unik kerana ia mengandungi toksin yang beracun iaitu Hidrogen cyanide. Didakwa dimana pada keseluruhan buah mengandungi juga bahan 
racun jenis Glukosid ginokardin yang menghasilkan Asid prusik (dikenali asid hidrosianik). Kajian makmal juga menunjukkan bagi buah segar  ia memang mengandungi sebanyak 14.8 % minyak kuning yang wangi dan buah kepayang yang kering mengandungi 44.7 % minyak kuning yang wangi. Isinya juga tinggi kandungan Tanin. Walau pun ia dikatakan buah beracun akan tetapi dilaporka mempunyai khasiat kesihatan tersendiri. Antaranya adalah kegunaan biji kepayang yang boleh merawat masaalah bisul dengan menghancurkan bijinya dan diletak pada bisul. Bahagian daunnya pula sesuai direndam dalam air pada suhu bilik dan ia dijadikan ubat luaran untuk mencuci luka, kudis, menghalang dan membunuh jangkitan mikrob serta parasit. Sebaiknya pula daun trersebut dipetik pada waktu pagi iaitu semasa masih ada embun kemudian disapu sedikit garam dan air limau nipis lalu ditampal pada kulit yang gatal kerana kesan parasit. Kalangan pengamal perubatan tradisional akan mengambil daunnya kemudian ditumbuk lumat sebelum ianya ditampal pada kulit yang gatal atau luka yang lambat sembuh. Kes lain dilaporkan dimana jika estrak daun dan kulit dari pokok kepayang digunakan ia akan mampu membunuh cacing parasit kerana kandungan bahan Asid hidrosianik. Ada juga amalan dengan mengambil sama ada biji, kulit dan daun pokok kepayang dan dihancurkan kemudian  ia disapu pada bahagian dalam dan luar ikan supaya ikan tidak busuk. Minyak diekstrak daripada biji kepayang (yang telah dinyahkan racunnya) boleh digunakan untuk memasak. Dalam beberapa kes dilaporkan jika berlaku proses penyediaan makanan dengan buah kepayang yang kurang sempurna menyebabkan si pemakan cirit-birit. Ia perlu diproses dahulu sebelum dimakan seperti para diatas. Uniknya jika isi biji, kulit pokok atau daun yang telah dihancurkan digunakan untuk menuba ikan dan udang sehingga mabuk. Dalam pada itu orang dulu pernah amalkan mengambil bahagian daunnya untuk membungkus daging supaya tidak cepat busuk. Juga didakwa daunnya yang tua dijadikan lauk (pahit) melalui kaedah yang tertentu untuk mengenyahkan racun. Daun muda kepayang juga dijadikan ramuan racun sumpit. Daun dan dan biji kepayang boleh dijadikan makanan setelah segala racunnya dikeluarkan. Daun muda dan buah muda lebih beracun daripada buah masak atau daun matang. Sebaiknya buah yang dipetik sebelum cukup masak lebih berbahaya daripada biji yang diambil daripada buah masak atau yang gugur daripada pokok induk.

W
alau pun buah kepayang atau keluak ini beracun tetapi ada beberapa resepi masakan yang memang disediakan seperti resepi Buah Kepayang Tumis Sambal Belacan dan Ayam Masak Buah Keluak. Bagi resepi pertama bahan diperlukan adalah ikan bilis ditumbuk, bawang putih, bawang merah, cili padi, sedikit belacan dimana bawang besar dihiris, Cili besar dihiris, garam dan pastinya diperlukan serbuk perasa. Cara untuk membuatnya dengan menggoreng ikan bilis hingga garing dan kemudian diketepikan. Seterusnya terus menumis bahan yang telah ditumbuk sehingga wangi. Kemudian di masukkan bawang besar dan cili besar dengan menumis sehingga layu. Anda boleh juga menambah sedikit air jika perlu dan kemudian dimasukkan pula buah kepayang. Diperingkat akhir pula di berikan serbuk perisa dan sedikit garam dan ia sedia untuk dihidangkan dan enak dimakan dengan nasi panas. Bagi resepi kedua iaitu Ayam Mask Buah Keluak diperlukan bahan iaitu 10 biji buah keluak yang telah melalui proses buang racun dan pembersihan, 1/2 keping dada ayam, cincang halus, 1 camca teh gula, 1 camca teh garam, 1/2 ekor ayam (kurang lebih 600 gram), potong ikut suka, cuci dan toskan. Bahan lain termasuk 20 tangkai cili kering, potong, buang biji, rendam dalam air panas, toskan dan kisar halus, 4 helai daun limau purut, 1 batang serai, diketuk, 1/3 cawan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan air secukupnya. Bagi menyediakan bahan kisar halus pula diperlukan 6 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit hidup, 2 batang cili merah, 3 biji buah keras di hiris serta 1/2 inci belacan yang dibakar. Cara menyediakan resepi ini dengan mengambil buah keluak yang dibuang isinya. Ia kemudian perlu ditumbuk halus dan dicampurkan bahan diatas dikacau rata. Isikan kembali buah keluak dan diketepikan. Kemudian isikan kembali ke dalam tempurung buah keluak seperti dalam dan dibuat hingga siap dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan) dan tumis serai titik hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan kemudian dimasukkan bahan2 kisar halus di kacau rata dan masak dengan api kecil hingga naik minyak. Kemudian dimasukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut dan berubah warna. Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam), kacau dan biarkan mendidih. Tambah buah keluak dan masukkan daun limau purut, koyak2kan daun tadi agar aromanya keluar. Tuang jus asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau dan masak hingga ayam empuk dan kuahnya pekat sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Selamat mencuba!. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology ksli ini. Wasallam!!!..
BUAH KEPAYANG... KELUAK SAMA...
BUAH BERACUN... DIMAKAN BAHAYA...
PERLU DIPROSES.. ADA CARANYA...
KURANG POPULAR... ADA CERITA..

By,
M Anem,
Senior Agronoomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(11 JamadilAkhir 1442H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...