Support My Blog

Tuesday, April 1, 2025

SEMBANG PASAL KETUPAT (PART 1)

KETUPAT
adalah nama makanan yang popular di Malaysia dan Indonesia serta Singapura diperbuat nasi dalam anyaman daun kelapa atau daun palas diman ia sebagai hidangan istimewa semasa Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya Aidil Adha. Ketupat mempunyai nilai estetik tersendiri kerana ianya merupakan sejenis makanan yang di perbuat daripada daun kelapa muda atau daun palas yang dianyam dan diisikan dengan beras atau pulut sebelum direbus sehingga cukup masak. Ramai rakkyat Malaysia kini menggunakan ketupat moden iaitu beras yang diisikan dalam bekas plastik khas berlubang-lubang dan direbus sama seperti ketupat tradisional dikenali sebagai ketupat segera. Ketupat Tradisional boleh ia dibahagikan kepada dua jenis iaitu Ketupat Nasi dan Ketupat Pulut. Ketupat Nasi lazimnya diperbuat daripada daun kelapa muda yang dianyam khusus untuk dijadikan kerangka ketupat atau Kelongsong Ketupat. Daun Kelapa Muda yang di diambil atau dujua di Johor dipanggil sebagai 'JANUR' ini diambil dari pokok kelapa dikawasan rumah. Daun kelapa yang lembut dan berwarna kuning kehijauan di buang bahagian lidi untuk mendapatkan 2 helai daun ketupat. Kaedah menganyam daun ketupat ada beberapa cara dan bentuk. Antara bentuk ketupat yang popular ialah seperti KETUPAT BAWANG, KETUPAT SATE dan KETUPAT SINTOK serta yang handal akan buat KETUPAT JANTUNG. Kelongsong ketupat yang dianyam mempunyai dua bahagian iaitu pucuk daun dibahagian atas dan ekor daun dibahagian bawah. Kerja-kerja mengemas atau 'mengetatkan' kerangka ketupat sangat penting untuk mempastikan kerangka ketupat tersebut cukup kuat untuk menampong isi beras yang akan dimasak dan tidak berlaku kebocoran. Kedua-dua ekor kerangka ketupat di selitkan dan dipotong agar kemas. Lazimnya beras akan diisikan 1/3 bahagian dalam kerangka ketupat bergantung kepada jenis beras yang digunakan. Kemahiran mengisi beras sangat kritikal kerana jika pengisian beras terlalu banyak akan menyebabkan ketupat akan menjadi sangat padat dan KERAS. Jika pengisian beras terlalu sedikit atau kurang menyebabkan ketupat akan jadi LEMBIK atau tidak menjadi. Artikel subuh 29 Ramadan 1446H ini saya sembang dengan menulis dalam blog "Anim Agro Technology" iaitu mengenai fakta dan kisah ketupat untuk bahan rujukkan semua pembaca blog ini.


Dalam portal hmetro.com dilaporkan apa '
Falsafah tersirat di sebalik ketupat' untuk ditulis semua dan disembangkan. Pada bulan shawal hidangan ketupat paling popular dan kemudian dalam majlis rumah terbuka tetap terus meriah diraikan umat Islam. Meskipun perayaan ini berasaskan ajaran agama yang sama iaitu Islam, namun sambutannya berbeza-beza antara negara lantaran dipengaruhi oleh perbezaan geobudaya. Di Malaysia, tradisi pakaian dimana umat Islam akan mengenakan baju Melayu bagi lelaki dan berbaju kurung bagi perempuan. Daripada sudut tradisi makanan pula, ketupat makanan utama yang akan dihidangkan pada pagi 1 Syawal. Apa pun ketupat sejarahnya didakwa berasal daripada perkataan Jawa iait 'Kupat'. Ia adalah satu hidangan tradisi masyarakat pulau Jawa dan kemudian tersebar luas ke seluruh Asia Tenggara terutama Malaysia, Brunei, Singapura dan Selatan Thailand. Makanan tradisi ini berasaskan makanan asasi penduduk Nusantara sama ada pulut atau nasi dibungkus dengan daun yang sinonim dengan iklim tropika seperti daun nipah dan kelapa. Di Malaysia dan negara Nusantara terutama yang mempunyai majoriti penduduk i Muslim makanan ketupat sering dijadikan makanan keraian perayaan umat Islam ketika meraikan Aidilfitri dan Aidiladha. Terdapat kajian khusus yang menyatakan ketupat ini diperkenalkan oleh pendakwah Islam iaitu Sunan Kalijaga untuk masyarakat Jawa dalam usaha mengharmonisasikan ibadat dan adat. Makanan ketupat dicipta sebagai makanan keraian dengan penerapan falsafah keagamaan. Nama 'ketupat' ini sebenarnya ia mempunyai falsafah tersendiri dimana perkataan ketupat berasal daripada perkataan 'ngaku lepat' yang bermaksud 'mengaku kesilapan'. Hidangan ketupat ini begitu selari dengan matlamat Aidilfitri untuk mengaku kesilapan, saling bermaafan dan mengeratkan silaturahim. Ketupat juga adalah seni anyaman daun yang teliti dan berseni dimana proses menganyamnya memerlukan yang seseorang individu begitu tekun, teliti, bijak, berseni, sabar dan berhati-hati. Sekali gus proses anyaman ini dapat memupuk nilai murni dalam kalangan masyarakat. Bagi penulis blog yang hebat menganyam ketupat dimana proses buat ketupat dengan menganyamnya perlu di lakukan sehingga tidak lupa. Lazimnya bentuk ketupat juga mempunyai nilai falsafahnya yang tersendiri dimana pengalaman penulis blog mendapati iaitu di Malaysia ketupat yang terkenal adalah ketupat sate, ketupat bawang dan ketupat jantung serta ketupat daun palas yang lebih popular di wilayah utara Semenanjung dan pantai timur. Bentuk ketupat rata-ratanya segi empat yang konsepnya mewakili empat arah iaitu utara, selatan, timur dan barat. Bentuk ketupat ini bolehlah ditafsirkan meskipun umat Islam berada di pelbagai penjuru dunia, mereka tetap perlu bersatu menghadap ke arah kiblat yang satu iaitu Kaabah. Selain itu, empat penjuru ini juga membawa simbol empat jenis nafsu dalam Islam iaitu jenis nafsu ammarah, nafsu lawwamah, nasfu mutmainnah dan nafsu mulhamah. Ketupat ini perlu dianyam teliti, rapat dan rapi supaya nafsu ini tidak melimpah keluar dari kelongsongnya. Falsafah di sebalik pemilihan daun ketupat dimana Daun Kelapa Muda dipilih untuk mengayam ketupat kerana membawa makna pucuk kehidupan yang baharu setelah kembali kepada fitrah. Warnanya yang bertona daripada hijau ke kuning berkilat menunjukkan transisi kehidupan manusia daripada gelap kepada cahaya. Isian nasi atau pulut pula memberi makna kemakmuran dan kekayaan kerana ini makanan asasi di Nusantara ini. Beras yang dimasukkan ke dalam kelongsong ketupat tidak boleh diisi dengan penuh dan padat kerana akan melimpah keluar dan akan menjadi keras setelah direbus. Perkara ini memberi pengajaran kepada masyarakat agar tidak tamak dalam mengejar kekayaan sehinggakan merugikan diri sendiri. Ketupat enak dimakan dimana beras hendaklah mengikut sukatan yang berpatutan sepertimana Islam mengajar umatnya agar sentiasa wasatiyah dalam semua tindakan.


Menarik sembang tentang 'Ketupat tradisional' dilaporkan dalam portal sama. Apa pun sebenarnya ketupat sering sejak bertahun-tahun dianggap sebagai antara hidangan wajib dan ia juga melambangkan kemeriahan suasana hari raya. Makanan tradisi itu digemari dewasa dan kanak-kanak serta pelbagai kaun lain di Malaysia. Apa pun sejak kebelakangan ini keenakan ketupat dianyam sendiri semakin dilupakan kehadirannya apabila mula ianya sudah digantikan dengan pelbagai jenama ketupat segera seperti Ketupat Nona, Ketupat Adabi, Ketupat Mini dan sebagainya yang mudah di beli di mana sahaja dibalut dengan bungkusan plastik. Kalangan generasi muda hari ini lebih selesa memilih ketupat segera sebagai pilihan alternatif sebab ia tidak memerlukan langkah anyaman dianggap rumit dan mengambil masa jika dibandingkan dengan ketupat segera cepat dimasak. Keaslian rasanya pasti tidak sama jika hendak dibandingkan dengan ketupat tradisional apabila daun kelapa dimasak bersama beras yang sebenarnya bukan saja ianya dapat memberikan aroma membangkit selera tetapi cukup menggamit nostalgia musim perayaan. Bagi penulis blog sejak di sekolah rendah lagi sudah belajar menganyam ketupat sehingga bersara sekarang ini dan selalu membuatnya. Bagaimana pun tidak semua anak-anak mampu menganyam ketupat. Asas dan langkah demi langkah anyam ketupat gunakan daun kelapa muda denga membuang batang keras pada daun kelapa. Kemudian diambil satu jalur daun kelapa muda itu dan lilit tiga kali pada tangan kiri dan kanan.  Ambil daun dililit di tangan kanan lalu di letak di diatas tangan kiri dengan sedikit ditekan bagi melakukan teknik silang. Kemudian diambil bahagian kepala daun di tangan kanan dan anyam penuh ketupat itu. Langkah sama diulangi untuk segmen bahagian tangan kiri. Buka sedikit bahagian bawah anyaman ketupat itu. Langkah menganyam dibuat ketupat dari daun kelapa. Langkah memasaknya di masukkan beras gred baik sehingga memenuhi setengah anyaman (Sila lihat foto disebelah). Kemaskan anyaman ketupat agar beras tidak terkeluar bila rebus nanti.  Isi air dalam periuk dan rebus ketupat sehingga ia menjadi keras dan masak dan ketupat disejukkan serta siap untuk dinikmati. Umumnya beberapa jenis ketupat di Malaysia iaitu Ketupat Bawang yang mana bentuknya seperti bawang menjadikannya tampil lebih menarik jika dibandingkan dengan lain, Ketupat Satay yang bentuknya segi empat seperti bantal dan kerap digunakan dalam kedai atau retoren peniaga satay hidangan sampingan, Ketupat Jantung yang bentuknya seakan bentuk hati, lebih tebal dan besar untuk dinikmati seisi keluarga.


Kisah bagaimana 'Ketupat palas pengubat rindu kampung halaman' pernah menjadi pengalaman baru perantau. Kisah dari Johor Bahru dimana ada seorang suri rumah menghasilkan 100 ketupat palas untuk dijadikan juadah Aidilfitri selain diagihkan kepada jirannya sebagai cara mengubati rindu dengan keluarganta di Terengganu. Bagi Noramira Jalil (31) dakwa  dia bersyukur kerana hasratnya untuk menghasilkan ketupat palas buat kali pertama disambut baik suaminya Mohd Najib sudah kesampaian. Ibu kepada tiga cahaya maya itu berkata, dia yang berasal dari Telemong, Terengganu tidak dapat pulang ke kampung selama dua tahun bagi meraikan Syawal. Apa pun lisah dimana pada tahun ini sepatutnya dia pulang ke rumah ibu mentua di Batu Pahat dan terpaksa membatalkan perancangan itu sebagai langkah pematuhan kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) masa itu. Bagaiman pun mereka masih dapat berkomunikasi menerusi panggilan video dan HP dimana berhubung keluarga masing-masing mahupun juadah Hari Raya disediakan mereka. Kali ini mereka memilih untuk mencuba membuat ketupat palas dan mendapatkan resipi dari YouTube selain tip dari ibu di kampung halaman. Mereka juga  mengambil masa tujuh jam bagi menyediakan 100 ketupat palas. Proses memasak ketupat ini agak sukar dan mencabar dan perlu memilih daun palas tidak begitu muda atau tua ketika memasak. Bahan digunakan termasuk beras pulut, santan dan garam. Diharap juadah akan diagihkan kepada jiran dapat menjalin silaturahim selain memeriahkan lagi sambutan Aidilfitri walaupun hanya beraya di rumah masing-masing. 
Artikel ini ditulis dalam dua (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 untuk di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua pembaca bog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMA KETUPAT...BANYAK JENISNYA...
ENAK DI MAKAN... DI HARI RAYA JUA...
LAUK RENDANG...LONTONG JUGA...
BACA ARTIKEL ... SUDAH NAK RAYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(29 Ramadan 1446H).

Monday, March 31, 2025

SEMBANG PASAL TANAM PISANG (Pt 2)


SELAMAT HARI RAYA 1446h / 2025!!!...

PENANAMAN PISANG
(Musa spp) di Malaysia kini menjadi pilihan kebanyakan petani kerana permintaan pasaran tinggi selain pulangan atau harganya lebih stabil berbanding dengan tanaman lain. Ramai petani melihat tanaman itu adalah diantara berisiko tinggi kerana ia dikatakan mengambil tempoh yang panjang iaitu kira-kira 10 bulan sebelum dituai. Ini sekali gus mengundang pelbagai permasalahan seperti serangan penyakit dan haiwan perosak yang boleh menjejaskan pulangan hasil. Penulis blog dapati dimana dalam beberapa temubual dengan penanam pisang menyatakan yang tanaman pisang antara paling mudah untuk petani jana pendapatan yang lebih stabil setiap musim berdasarkan permintaan tinggi baik daripada pembekal atau pemborong produk ladang. Mereka dakwa dimana berbanding dengan menanam pelbagai jenis tanaman memberitahu tanaman akan pisang sentiasa memberi pulangan baik terutama daripada segi harganya. Dalam pada itu harga pisang semasa antara RM2 hingga RM2.50 sekilogram pada harga ladang dan untuk harga runcit boleh mencapai kira-kira RM4 hingga RM5 sekilogram. Apa yang penting adalah untuk pastikan buah berada pada kualiti baik setanding pasaran. Kini petani lebih memilih bahan tanaman dari anak benih tisu kultur kerana pokok tahan penyakit dan saiz buahnya juga besar serta mudah didapatkan daripada pembekal. Bergantung kepada faktur modal dan pengalaman dimana ada petani yang mengamalkan kaedah penanaman secara konvensional iaitu penanaman atas batas dan sumber air dari sungai berhampiran bagi memastikan ladang itu sentiasa dalam keadaan baik dan ada dengan cara moden. Ini kerana aspek penting bagi penanaman pisang ialah sumber air, cahaya dan baja mencukupi untuk memastikan pokoknya membesar dengan baik. Beberapa petani sudah pun amalkan pemasangan sistem pengairan renjis (sprinkler) untuk tanaman dalam keadaan baik. Ini penting bagi penanaman lebih moden iaitu jarak tanaman lebih dekat demi menjamin pokok pisang sentiasa subur dan cepat berhasil. Penulis blog dapati jika jika kaedah sama digunakan dengan cara yang konvensional bagi keluasan tanah seekar (0.4 hektar) hanya boleh tanam sekitar 500 pokok akan tetapi dengan sistem pengairan baik maka ia boleh tanam sekitar 1,000 hingga ke 1,200 pokok pada keluasan sama. Antara pisang popular di tanam di Malaysia termasuk Pisang Berangan, Pisang Tanduk, Pisang Nipah, Pisang Nangka dan Pisang Mas. Lazimnya dengan penjagaan baik pengeluaran mencecah kira-kira 65 hingga 70 tan berdasarkan sepokok dapat menghasilkan buah dengan berat sekurang-kurangnya 12 kilogram. Kajian mendapati jika menggunakan anakbenih tisu kultur biasanya petani mampu hasilkan pengeluaran buah konsisten antara 12 hingga 20 kilogram semusim dimana ia akan berikan jumlah pendapatan kasar boleh diraih sekitar RM100,000 dengan tuaian kira-kira lebih 60 tan semusim. Apa pun jika disyorkan agar menggunakan baja tahi ayam atau baja organik untuk pertumbuhan yang terbaik. Isu petani yang menanam pisang yermasuk beban harga dengan input pertanian seperti baja dan racun yang mengalami kenaikan harga 100 peratus. Rmai petani nyatakan dimana mereha harap kerajaan dapat memikirkan mekanisme bagi mengurangkan kenaikan harga input pertanian yang semakin melonjak sekali gus dapat membantu petani menjana pendapatan memberangsangkan. Antara ancaman serangan perosak pula terutama babi ada petani amalkan pendekatan menerusi tanaman labuyang didakwa ia membantu menghalau babi daripada merosakkan anak pokok pisang. Apabila labu sudah matang iaitu kira-kira 70 hari selepas ditanam kemudian dan anak pokok pisang sudah tinggi. Babi sebenarnya tidak suka dengan pokok labu kerana daun atau pokok labu ini miang dan babi tidak datang masuk kebun. Hasil tuaian labu juga membantu menjana pendapatan tambahan sementara menanti pengeluaran hasil pisang yang biasanya dituai selepas 10 bulan ditanam. Apa pun dilaporkan cabaran lain dalam mengusahakan ladang dengan kapasiti skala ini adalah tenaga kerja berkurangan. Kekurangan tenagakerja kritikal terutama semasa kerja kahwinkan bunga labu dan menuai labu. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mmengenai penanaman pisang untuk dijadikan bahan bacaan semua.


Menarik kisah 'Pisang tutup aurat yang pertama berbuah di Terengganu' untuk disembangkan. Kisah dari Negeri Terengganu ini paparkan sejenis pokok pisang hiasan digelar pisang 'tutup aurat' atau nama saintifiknya ensete glaucum yang ditanam seorang jurutera di sini telah mengeluarkan hasil selepas ditanam hampir dua tahun. Bagi Mohammad Saleh (59) dimana dakwa pokok yang ditanam di tepi rumahnya di Kampung Surau Haji Daud di sini telah mengeluarkan jantungnya sejak minggu lalu. Menurutnya, benih pokok itu diperoleh dari pokok sama yang pernah tular selepas tumbuh di pekarangan Masjid Paloh 2, Gua Musang, Kelantan lapan tahun lalu iaitu pada 2015. Disebabkan minat untuk menanam pokok itu, saya telah pergi sendiri ke Masjid Paloh untuk meminta setandan pisang yang telah masak dari imam di masjid itu pada April 2021. Daripada pisang yang diperoleh itu saya dapat 300 biji benih dan hanya empat benih sahaja yang tumbuh selepas disemai. Kini hanya tiga pokok sahaja yang tumbuh dan membesar. Pokok pisang di Gua Musang ketika itu mendapat liputan meluas kerana ia dikatakan yang pertama tumbuh di Malaysia dan dipercayai hanya ditanam secara eksklusif di pekarangan istana Raja Thailand. Bapa kepada enam anak itu berkata, gelaran pisang 'tutup aurat' diberikan kerana buahnya seolah-olah berselindung di bawah daun yang berlapis-lapis. Sebenarnya tiga bulan lepas pokok pisang ini seolah-olah terbantut dan daunnya tidak subur mungkin disebabkan perubahan cuaca yang agak panas atau terjejas akibat serangan penyakit. Dia sebenarnya bimbang sekiranya pokok ini mati. Mujurlah selepas guna baja dan racun organik yang saya hasilkan sendiri, pokok itu mula pulih dan terus menghijau. Ia adalah salah satu daripada pokok pisang itu sudah mula mengeluarkan jantungnya minggu lalu dan dijangka buah pertama boleh dituai selepas Hari Raya Aidiladha 2025 nanti. Dakwanya dia tidak menolak beberapa kemungkinan pokok itu adalah yang pertama di negeri ini. Apa pun setakat ini, pokok itu tidak pernah dilihat ditanam di mana-mana tempat di Terengganu dan dia percaya ia adalah yang pertama di Terengganu kerana benihnya juga agak sukar untuk diperolehnya lagi. Dia membuka untuk berkongsi kisah mengenai pisang itu memandangkan ia adalah tumbuhan yang unik dan ganjil.


Menarik kisah bagaimana 'Warga emas tanam pisang, jana pendapatan lebih RM60,000 semusim' wajar disembangkan juga. Warga emas bernama Mat Nawi (67) mampu meraih pendapatan lumayan hasil jualan pisang di kebun yang diusahakannya sejak lebih 20 tahun lalu. Kisah dari Jeli, Kelantan dimana walaupun usia dia sudah menjangkau usia emas, seorang pemilik kebun pisang mampu menjana pendapatan lebih RM60,000 semusim dengan mengusahakan tanaman itu di Kampung Kuala Balah. Diam kini menanam lebih 2,000 pokok pisang pelbagai jenis termasuk pisang nangka dan berangan di atas tanah miliknya seluas empat hektar sejak lebih 20 tahun lalu. Tanaman pisang itu boleh dituai dalam tempoh kira-kira enam bulan dan hasilnya dijual kepada pemborong pisang di dalam dan luar Kelantan. Tanaman pisang sudah menjadi pilihan disebabkan permintaan pasaran domestik yang tinggi, selain harganya yang lebih stabil berbanding tanaman lain serta mudah diusahakan. Baginya aspek penting bagi penanaman pisang ialah sumber air, cahaya dan baja mencukupi untuk memastikan pokoknya membesar dengan baik. Bapa enam anak dan kepada 23 cucu ini berkata, pada sekitar tahun 1980-an, dia pernah menjadi peraih pisang, namun disebabkan kesukaran mendapat bekalan mendorongnya menanam sendiri pokok pisang, sekali gus menjadi pengeluar utama di sekitar Jeli dan beberapa daerah lain di Terengganu. Apa pun kebiasaannya dia sendiri menghantar bekalan pisang kepada pelanggan menggunakan lori atau kenderaan pacuan empat roda. Dia mengerah keringatnya membersihkan kebun pisangnya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang bagi memastikan ia sentiasa dalam keadaan yang baik. Dakwanya walaupun sudah menjangkau usia emas tetapi dia masih mampu mengusahakan tanaman pisang secara sendirian, malah pulangan hasil jualan juga berbaloi. Kegiatan berkebun ini juga boleh menyihatkan badan. Justeru, saya menggalakkan golongan muda menceburi bidang pertanian yang boleh menjana pendapatan tinggi, selain membantu meningkatkan kemajuan sektor pertanian negara.


Hendak ketawa membaca 'Tanam pokok pisang tutup jalan berlubang' iaitu kisah yang tular di Sabah untuk di sembengkan. Ia berkaitan dengan isu jalan berlubang yang tiada berkesudahan di Sabah diaman ia sering menarik perhatian warganet seluruh negara. Kali ini satu hantaran berserta gambar jalan raya berlubang yang ditanam pokok pisang dijadikan tatapan warganet dan seterusnya mencetuskan perbualan hangat di laman media sosial. Malah tindakan pihak yang menanam pokok pisang berkenaan disifatkan sebagai sindiran pedas kepada jabatan bertanggungjawab menjaga dan memastikan jalan raya di Sabah dalam keadaan baik. Menurut hantaran dari Facebook milik Muhammad Arifin, lokasi jalan tersebut terletak di antara Kilometer 117-118 Sandakan ke Lahad Datu, Paris 1 dimana di lokasi ini dipercayai berhampiran dengan kejadian kemalangan maut melibatkan kanak-kanak . Apa pun piha JKR (Jabatan Kerja Raya) tidak nampak lagi lubang ini dan kalangan masyarakat lokal bagi dia tanda besar-besar (tanam pokok pisang). Hantarannya itu dimuat naik pada Isnin dan sehingga kini mendapat 53 komen selain dikongsi oleh 337 pengguna Facebook yang lain. Bagi Glen Rodriguez dakwa yang sepatutnya pokok pisang itu ditanam di sepanjang jalan supaya hasilnya boleh dituai nanti. Dalam hantarannya itu turut ditulis bersama tanda pagar agensi dan menteri berkaitan termasuk JKR dan menteri dari Sabah serta pihak Persekutuan.


Dalam kes lain dari portal borneo.pos di laporkan dimana 'Menanam Pisang Saba' atau juga dikenali 'Pisang menurun' di Sabah, atau 'PisangAbu' di sesetengah tempat di Malaysia. Varieti ini dikenali sebagai 'Pisang Nipah' sahaja di Semenanjung yang mana buahnya digunakan untuk digoreng, dijadikan kuih ataupun kerepek. Ia memberi cita rasa manis-manis lemak ketika dalam bentuk kerepek dan amat digemari oleh orang ramai. Apa pun kultivar ini tumbuh setinggi 7 - 8 meter dan merupakan jenis pisang yang bertubuh besar dengan berat setandan buah di antara 15-28 kg serta mengandungi 12-18 sisir buah setandan. Setip sisir pula mempunyai 12- 20 jejari pisang. Buahnya berwarna hijau ketika mentah dan menukar ke warna kuning apabila masak. Isi buah pula krim putih dan bertekstur halus. Kulit buah saba agak tebal tetapi mudah dikopek. Walaupun ia digunakan untuk tujuan mengoreng, namun ia juga boleh dimakan segar. Dilaporkan yang tanaman pisang saba dibiak dengan sulur yang tumbuh di bahagian rumpun. Biasanya satu sulur dikekalkan untuk dijadikan ratun tetapi juga terdapat penanam yang mengekalkan beberapa sulur bersama kononnya untuk mendapat hasil yang lebih tinggi. Bagaimanapun, kaedah penanaman ini hendaklah diiringi dengan pembajaan yang cukup-cukup supaya tumbesaran dan pembuahan terus kekal normal. Anggaran kos pembangunan per hektar untuk tanaman ini ialah RM12,000 termasuk pembelian sulur untuk penanaman kali pertama. Setiap hektar memerlukan 1,100 pokok sulur. Di bawah amalan pertanian yang baik, satu hektar dapat memberi hasil sehingga 45 tan. Sekiranya satu kg pisang dijual pada harga kebun RM1.00, maka projek penanaman ini akan menjana pendapatan kasar RM45,000. Oleh yang demikian, kultivar pisang ini digalakkan untuk ditanam sama ada di Malaysia Timur atau Malaysia Barat kerana antara kelebihan pokok ini ialah ia senang ditanam serta mempunyai rintangan yang agak tinggi terhadap serangan penyakit.


Menarik isu '
Penanam pisang terkesan kenaikan kos baja, racun' untuk disembangkan apabila kos baja dan racun menjadi kekangan petani. Kisah dari Alor Setar, Kedah dimana akibat dari peningkatan kos baja dan racun menjadi beban buat 40 pengusaha tanaman pisang di Kampung Bukit Larek dan Kampung Apil, Pokok Sena terjejas. Projek tanaman pisang nangka itu diusahakan di atas tanah projek tanaman semula getah kira-kira seluas 40 hektar bermula sejak lima tahun lalu. Bagi Mohd Nasir (49) dakwa dimana akibat kenaikan harga baja menyebabkan mereka yang kurang berkemampuan terpaksa menggunakan baja kurang berkualiti dan ia pasti menjejaskan kualiti pisang. Kini setiap tiga bulan penanam pisang terpaksa menabur baja mereka dengan kos kira-kira RM150 setiap 0.4 hektar manakala kos meracun pula sebanyak RM200 dengan keluasan yang sama. Dakwanya dia terpaksa bergadai untuk membeli semua bahan ini dan merujuk kepada jabatan yang berkaitan dimana mereka dimaklumkan tidak layak menerima bantuan baja dan racun kerana pisang dikatakan tanaman kontan dan hanya menumpang pada tanaman getah sahaja. Apa pun persoalannya sekarang jika mahu mengikut syarat itu dimana majoritinya yang tidak mempunyai tanah sendiri yang luas dan terpaksa menanam di kawasan tanaman semula getah dalam skala lebih besar dan lebih komersial. Apa pun dengan berdasarkan pengalamannya selama 20 tahun membabitkan diri dalam tanaman pisang, tapak pokok pisang perlu berubah setiap empat atau lima tahun bagi mengelak ia mudah dijangkiti penyakit. Petani lain Mohd Shukri walaupun dia mempunyai tanah seluas 1.5 hektar tetapi dia hanya memperoleh bantuan baja sebanyak 10 kampit sahaja setahun dimana bantuan baja sebanyak ini tidak mencukupi untuk tanaman dan saya terpaksa mengeluarkan duit sendiri. Artikel ini di tulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
MENANAM PISANG... BAGAIMANA CARA...
BENIH KULTUR TISU... MUDAH DI JAGA...
BAJA ORGANIK... BANTU KOS INPUTNYA...
HARGA BAIK... PETANI PUN GEMBIRA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka, 
Malaysia.
(28 Ramadan 1446H).

Sunday, March 30, 2025

SEMBANG PASAL TANAM PISANG (Pt 1)

PENANAMAN PISANG
(Musa spp) di Malaysia kini menjadi pilihan kebanyakan petani kerana permintaan pasaran tinggi selain pulangan atau harganya lebih stabil berbanding dengan tanaman lain. Ramai petani melihat tanaman pisang itu adalah diantara berisiko tinggi kerana ia dikatakan mengambil tempoh yang panjang iaitu kira-kira 10 bulan sebelum dituai. Ini sekali gus mengundang pelbagai permasalahan seperti serangan penyakit dan haiwan perosak yang boleh menjejaskan pulangan hasil. Penulis blog dapati dimana dalam beberapa temubual dengan penanam pisang menyatakan yang tanaman pisang antara paling mudah untuk petani jana pendapatan yang lebih stabil setiap musim berdasarkan permintaan tinggi baik daripada pembekal atau pemborong produk ladang. Mereka dakwa dimana berbanding dengan menanam pelbagai jenis tanaman memberitahu tanaman akan pisang sentiasa memberi pulangan baik terutama daripada segi harganya. Dalam pada itu harga pisang semasa antara RM2 hingga RM2.50 sekilogram pada harga ladang dan untuk harga runcit boleh mencapai kira-kira RM4 hingga RM5 sekilogram. Apa yang penting adalah untuk pastikan buah berada pada kualiti baik setanding pasaran. Kini petani lebih memilih bahan tanaman dari anak benih tisu kultur kerana pokok tahan penyakit dan saiz buahnya juga besar serta mudah didapatkan daripada pembekal. Bergantung kepada faktur modal dan pengalaman dimana ada petani yang mengamalkan kaedah penanaman secara konvensional iaitu penanaman atas batas dan sumber air dari sungai berhampiran bagi memastikan ladang itu sentiasa dalam keadaan baik dan ada dengan cara moden. Ini kerana aspek penting bagi penanaman pisang ialah sumber air, cahaya dan baja mencukupi untuk memastikan pokoknya membesar dengan baik. Beberapa petani sudah pun amalkan pemasangan sistem pengairan renjis (sprinkler) untuk tanaman dalam keadaan baik. Ini penting bagi penanaman lebih moden iaitu jarak tanaman lebih dekat demi menjamin pokok pisang sentiasa subur dan cepat berhasil. Penulis blog dapati jika jika kaedah sama digunakan dengan cara yang konvensional bagi keluasan tanah seekar (0.4 hektar) hanya boleh tanam sekitar 500 pokok akan tetapi dengan sistem pengairan baik maka ia boleh tanam sekitar 1,000 hingga ke 1,200 pokok pada keluasan sama. Antara pisang popular di tanam di Malaysia termasuk Pisang Berangan, Pisang Tanduk, Pisang Nipah, Pisang Nangka dan Pisang Mas. Lazimnya dengan penjagaan baik pengeluaran mencecah kira-kira 65 hingga 70 tan berdasarkan sepokok dapat menghasilkan buah dengan berat sekurang-kurangnya 12 kilogram. Kajian mendapati jika menggunakan anakbenih tisu kultur biasanya petani mampu hasilkan pengeluaran buah konsisten antara 12 hingga 20 kilogram semusim dimana ia akan berikan jumlah pendapatan kasar boleh diraih sekitar RM100,000 dengan tuaian kira-kira lebih 60 tan semusim. Apa pun jika disyorkan agar menggunakan baja tahi ayam atau baja organik untuk pertumbuhan yang terbaik. Isu petani yang menanam pisang yermasuk beban harga dengan input pertanian seperti baja dan racun yang mengalami kenaikan harga 100 peratus. Rmai petani nyatakan dimana mereha harap kerajaan dapat memikirkan mekanisme bagi mengurangkan kenaikan harga input pertanian yang semakin melonjak sekali gus dapat membantu petani menjana pendapatan memberangsangkan. Antara ancaman serangan perosak pula terutama babi ada petani amalkan pendekatan menerusi tanaman labuyang didakwa ia membantu menghalau babi daripada merosakkan anak pokok pisang. Apabila labu sudah matang iaitu kira-kira 70 hari selepas ditanam kemudian dan anak pokok pisang sudah tinggi. Babi sebenarnya tidak suka dengan pokok labu kerana daun atau pokok labu ini miang dan babi tidak datang masuk kebun. Hasil tuaian labu juga membantu menjana pendapatan tambahan sementara menanti pengeluaran hasil pisang yang biasanya dituai selepas 10 bulan ditanam. Apa pun dilaporkan cabaran lain dalam mengusahakan ladang dengan kapasiti skala ini adalah tenaga kerja berkurangan. Kekurangan tenagakerja kritikal terutama semasa kerja kahwinkan bunga labu dan menuai labu. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mmengenai penanaman pisang untuk dijadikan bahan bacaan semua.


Menanam pisang mempunyai ancaman tersendiri dimana '
Musuh penanam pisang' perlu di jaga. Apa pun bagi penulis blog dimana pokok pisang antara tanaman kontan yang mudah tumbuh di Malaysia. Buahnya pula boleh dimakan begitu sahaja setiap hari atau diolah menjadi makanan yang diminati segenap lapisan masyarakat. Semua bahagian pada pokok pisang juga dapat dimanfaatkan dari buah, daun, pelepah hingga bahagian tunasnya. Penanaman pisang menjadi pilihan kebanyakan petani kerana permintaan pasaran tinggi selain pulangan atau harganya lebih stabil berbanding tanaman lain. Namun, ramai petani melihat tanaman ini berisiko tinggi kerana dikatakan mengambil tempoh yang panjang, kira-kira 10 bulan sebelum dituai. Ini sekali gus mengundang pelbagai permasalahan seperti serangan penyakit dan haiwan perosak yang boleh menjejaskan pulangan hasil dan buntu memikirkan tanaman mereka semakin rosak apabila diserang penyakit yang belum dapat dikenal pasti. Apa pun penting bagi petani yang ingin mengusahakan ladang pisang perlu memiliki ilmu termasu isu serangan penyakit layu fusarium menyerang batang pokok pisang melalui sistem akar pokok. Ilmu ini akan membolehkan mereka memperoleh hasil yang bermutu dan mengurangkan kerugian akibat penyakit yang memusnahkan pokok pisang iaitu 'layu fusarium'. Penyakit layu fusarium menyerang batang pokok pisang melalui sistem akar pokok ke dalam batang pokok dan memusnahkan tanaman itu. Hanya pada bahagian tengah batang sahaja yang kelihatan masih normal. Apa pun buat masa ini masih tiada penyelesaian berkesan untuk mengawal penyakit layu fusarium sebab penyakit itu memberi impak paling besar terhadap penanaman pisang dalam negara atas sebab kadar sebarannya amat cepat dan meluas melalui pelbagai media. Ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan pokok pisang menghidap penyakit ini. Langkah pertama adalah pemilihan tanah yang subur dan mengandungi bahan organik dan mempastikan lokasi mempunyai sistem pengairan yang baik. Seelok-eloknya bagi petani yang ingin menanam pisang pada skala besar maka boleh hantar contoh tanah ke makmal untuk dianalisis sifat fizikal dan kimia tanah bertujuan mengetahui ciri tanah, kesuburan dan pemuliharaan tanah terbabit. Kedua adalah mengelak penanaman pisang di tanah yang sudah mempunyai sejarah jangkitan penyakit ini sebelumnya kerana masaalah layu fusarium mungkin dapat hidup dalam masa panjang sehingga 30 tahun di dalam tanah. Langkah ketiga adalah mengurangkan pengunaan racun kimia kerana ia akan mematikan mikroorganisma yang bermanfaat kepada tanah yang dapat membantu menjaga kesihatan tanah dan komuniti mikroorganisma tanah yang baik. Keempat, penjagaan buah daripada kecederaan dapat meningkatkan nilai buah selepas dituai. Tunggu dan rawatlah pokok pisang berbuah bagi mempastikan hasil yang lumayan. Dan kelima dan akhir sekali, tumbesaran pokok pisang juga hendaklah dipantau selalu supaya pokok tumbuh subur sebagai satu kaedah mengurangkan penyakit. Tanah yang sihat akan menjadikan tanaman lebih sihat.


Menarik untuk sembang dan kongsikan '
Manfaatkan kebaikan pisang' iaitu sejenis buah tropika yang yerkenal diseluruh dunia. Dilaporkan ramai wanita cenderung membuat rawatan wajah di spa atau berjumpa pakar kecantikan bagi mendapatkan kulit wajah idaman selain dapat mengatasi masalah lain. Rata-ratanya yakin dan percaya rawatan di pusat kecantikan lebih berkesan dan mampu memberikan hasil seperti yang diidamkan walaupun terpaksa mereka agar mengeluarkan belanja yang agak tinggi. Dalam keterujaan menjalani pelbagai jenis rawatan khususnya untuk wajah, wanita seharusnya perlu bijak dalam memilih jenis rawatan dan produk digunakan kerana setiap individu mempunyai perbezaan jenis kulit dan masalah. Hakikatnya, kecantikan diidamkan itu bukan hanya mampu diserlahkan selepas mendapatkan rawatan di spa kerana tanpa sedar, sesiapa saja boleh melakukan rawatan kecantikan sendiri dengan menggunakan bahan semula jadi di rumah. Pisang contohnya mempunyai banyak manfaat untuk melancarkan proses pencernaan makanan dan pada masa sama membantu mendapatkan kecantikan secara semula jadi. Seperti yang diketahui umum, selain sesuai dijadikan sebagai pencuci mulut, pisang mempunyai banyak khasiat dan kebaikan tersendiri terutama untuk kecantikan. Ia kaya dengan vitamin B, C, B6, magnesium, zat besi dan kalsium, pisang terbukti dapat membantu dalam proses merawat wajah secara semula jadi. Selain untuk kecantikan, pisang mempunyai 1,001 khasiat untuk kesihatan iaitu sebagai sumber tenaga, menurunkan berat badan, mengurangkan rasa senggugut, menangani masalah sembelit, mengatasi rasa gatal akibat gigitan nyamuk dan meningkat emosi gembira. Belanja untuk membeli buah tropika ini juga tidak mahal dan pada kos yang rendah dan mudah didapati, pisang boleh dijadikan sebagai bahan terbaik untuk kekal cantik dengan kaedah selamat. Antara kaedah rawatan kecantikan menggunakan pisang yang boleh dilakukan sendiri di rumah ialah termasuk Mengatasi kulit berminyak dimana pisang mampu membersih kekotoran yang membantu menyingkirkan sebum berlebihan pada permukaan kulit. Ia turut mengandungi kalsium, vitamin E dan C yang melembapkan kulit supaya bersih berseri. Jika pembaca blog ini mengalami masalah kulit berminyak, gunakan topeng muka pisang dengan jus lemon dan madu. Lumatkan pisang masak dan campurkan dengan satu sudu madu dan setengah sudu teh jus lemon untuk membuat topeng muka. Kemudian bersihkan dengan kain basah atau air sejuk. Kedia dimana pisang mampu Menanggalkan sel kulit mati khususnya pada permukaan kulit secara perlahan-lahan. Caranya, campurkan pisang, minyak kelapa dan oat. Oat mempunyai tekstur kasar yang mampu menanggalkan sel kulit mati berlebihan pada permukaan kulit. Selain itu, kandungan isi pisang yang mempunyai 75 peratus air mampu mengatasi dehidrasi di samping menyihatkan kulit. Ketiga dimana ia Merawat mata bengkak dengan mengurangkan bengkak mata kerana ia kaya dengan kalsium. Bahagian dalam kulit pisang mampu menyejukkan dan mengurangkan kemerahan serta bengkak mata. Letakkan kulit pisang ke atas kelopak mata dan rehat selama 10 hingga 15 minit. Kemudian basuh dengan air sejuk. Keempat dimana pisang mampu Melicinkan tumit kaki kasar sebab sekiranya tumit anda kasar, manjakan kaki anda dengan lulur pisang khas. Ia bertujuan melembutkan dan melicinkan bahagian berkenaan. Selepas merendam kaki di dalam air limau suam, urut menggunakan dua atau tiga pisang yang dilecek ke kaki anda. Kemudian, bilas dengan air suam.  uah pisang sesuai di jadikan Pupur muka untuk jerawat pada bahagian wajah dengan menyapukan pupur pisang pada muka. Caranya kisar pisang hingga halus dan lumurkan pada muka. Biarkan beberapa minit sebelum dibersihkan. Kaedah ini dipercayai berkesan dan memberikan hasil yang baik. Perlu diingat, rawatan ini harus dilakukan selama beberapa hari sehingga jerawat kering. Ia didakwa dapat Menguatkan akar rambut sebab pisang mengandungi vitamin dan mineral berkhasiat yang mampu melembapkan kulit kepala, selain melembutkan rambut kasar. Pisang mempunyai emolien yang baik untuk menjaga kesihatan rambut. Sama seperti vitamin dan mineral, emolien juga menguatkan akar rambut. Pisang dapat Memudarkan parut sama ada parut jerawat, tanda penuaan atau tompok gelap pada wajah, ia boleh dipudarkan menggunakan pisang lenyek. Caranya juga mudah, hanya sapukan pisang yang dilenyekkan pada wajah sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Menyentuh pasal 'Manfaatkan kulit pisang' dimana ia boleh dijadikan bahan penting dalam menjaga kecantikan. Ia boleh digunakan untuk menghilangkan tanda kekuningan pada gigi, meredakan lebam dan mencerahkan kulit. a boleh memutihkan gigi, gosokkan kulit pisang selama seminit pada gigi anda setiap hari. Cuba sekurang-kurangnya seminggu untuk melihat hasilnya. Kulit pisang juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesan lebam. Selain menggosok kulit pisang pada bahagian yang lebam, anda juga boleh melekatkannya di situ dan biarkan semalaman. Boleh juga sapukan bahagian lebam itu dengan pisang lenyek. Gunakan kulit pisang untuk mencerahkan wajah. Menggosokkan seluruh wajah dengan kulit pisang membantu mengekalkan keserian wajah. Cuba lakukan selama sebulan untuk kesan yang lebih baik.


Penulis blog suka membaca laporan '
Cendol pisang emas bermadu' yang dijual di Pendang, Kedah untuk ujirasa kelaxatannya. Media laporkan ada seorang peniaga cendol tidak menyangka idea menambahkan hirisan pisang emas dan air gula merah bermadu menyebabkan minuman berkenaan menjadi popular sehingga dia tidak menang tangan melayan pelanggan yang berkunjung ke gerainya di Taman Tasik Pendang, Kedah untuk dikunjungi pada setiap petang. Bagi pengusaha Md Surihan Yakop (35 ( dakwa sebelum ini dia hanya mampu menjual sekitar 100 gelas sehari saja, tetapi jualannya meningkat sehingga 300 gelas sehari selepas menu baru berkenaan diperkenalkan sehingga menjadi sebutan di laman sosial. Dakwanya sselain penduduk tempatan dimana kini minuman cendol itu juga menjadi satu tarikan wajib yang perlu dirasai oleh orang ramai yang berkunjung ke daerah berkenaan. Resipi ini diilhamkan oleh anak saudara saya agar cendol yang dijual mempunyai kelainan daripada peniaga cendol yang lain, manakala air gula merah bermadu terilham selepas melihat seorang peniaga menambahkan madu dalam teh bunga yang mendapat sambutan luar biasa. Diantara menu yang mendapat sambutan ramai ialah Cendol Madu Pulut Pisang, Cendol Madu Pisang dan Cendol Madu yang berharga antara RM2.50 hingga RM 3 segelas. Kalau sebelum ini dia berniaga di beberapa pasar sehari sekitar Pendang, tetapi kini hanya menumpukan perniagaan di Taman Tasik Pendang dan pasar sehari Tanah Merah kerana kekurangan tenaga kerja biarpun perniagaannya mendapat sambutan baik. Apa pun selain di Pendang kini dia juga mempunyai cawangan di Sungai Petani dan bercadang membuka premis tetap di tepi jalan utama bagi memudahkan pelanggan mendapatkan cendol istimewa ini. Artikel ini di tulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai di baca kesemuanya.  Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
MENANAM PISANG... BAGAIMANA CARA...
BENIH KULTUR TISU... MUDAH DI JAGA...
BAJA ORGANIK... BANTU KOS INPUTNYA...
HARGA BAIK... PETANI PUN GEMBIRA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka, 
Malaysia.
(28 Ramadan 1446H).
Selamat Hari Raya 1446H / 2025

Saturday, March 29, 2025

SEMBANG BUAH BERANGAN

BUAH BERANGAN (Chestnuts)
merupakan sejenis buah dari pokok berangan (Castanea spp) daripada keluarga Fagaceae iaitu daripada kumpulan pokok oaks. Tumbuhan ini hanya terdapat dikawasan yang beriklim temperate seperti di utara hemispear sahaja. Kita di Malaysia sering memanggil buah ini sebagai 'Buah Berangan' semanjak dulu lagi dimana penulis blog masih lagi tidak dapat mengaitkan buah ini dengan nama 'berangan'. Kalau dalam bahasa Jawa ada kena juga sebab biji buah ini akan di goreng tanpa minyak dalam arang (sebenarnya dalam bahasa jawa perbuatan tersebut adanah 'sangan' iaitu dekat juga dengan 'Berangan') seperti foto diatas. Kemungkinan nama diberi oleh kerana harga buah ini adalah mahal, maka ramai yang 'berangan-angan' untuk membelinya apabila cukup duit. Dalam membuat rujukan dimana dilaporkan buah berangan sebenarnya mempunyai beberapa varieti atau jenis. Di Malaysia agak jarang sekali dijumpai buah berangan yang mempunyai biji atau pun isi yang bersaiz besar dimana ia kebanyakkannya bersaiz kecil. Dahulu penulis blog juga pernah terbaca di dalam sebuah artikel mengenai buah ini. Antara jenis buah berangan yang terdapat di Malaysia ialah seperti berangan pulut dan beberapa sejenis lagi yang penulis blog sudah agak lupa akan namanya. Buah Berangan yang dijual secara komersil adalah berangan yang diimport dari di luar. Ada sesetengah artikel nyatakan dimana buah berangan ini adalah berasal dari China. Buahnya bersaiz lebih besar dan rasanya lebih enak. Rupabentuk buahnya juga sedikit berbeza. Kini penulis blog dapati dimana buah Berangan kebiasaanya di makan adalah dengan cara membakar. Setelah masak ia teksturnya sama seperti kentang bakar yang mana ianya lembut, manis dan berperisa kacang. Kaedah penyediaan ini popular di utara China, di mana ia dimasak di dalam besen mengandungi batu arang panas. Tahukah anda, harga pasaran ketika ini adalah di antara RM 25 - RM 30 sekilogram. Pembacaan daripada beberapa sumber dan lamanweb menunjukkan terdapat empat (4) jenis buah berangan dikenalpasti iaitu Chesnuts Eropah, Chesnuts Amerika, Chestnuts China dan Chesnuts Jepun. Ia berbeza dari segi pokok dan varieti itu sendiri. Buah berangan yang dijual di negara kita kebanyakannya berasal dari negara China. Kalau pembaca blog ada singgah di RnR Genting Sempah, Pahang pastinya akan dilambai oleh penjual buah berangan yang menjual produk tersebut dikiri kanan jalan keluar. Kalau dahulu ia dimonopoli oleh kaum Tionghua yang menjual tetapi penulis dapati kini telah ada kuli Bangla yang melambai menjual berangan tersebut. Artikel subuh sunyi lepas sahun ini saya sembang dengan cara menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai buah berangan iaitu sejenis buah khasiat untuk bahan rujukkan semua.


Bagi penulis blog mendapati dimana dilaporkan buah berangan selain daripada enak dimakan sebenarnya ia mempunyai kehebatan khasiatnya tersendiri. Pertama ia didakwa amat baik untuk Sistem Penghadaman manusia. Ini kerana didalam banyak-banyak kacang didakwa buah berangan yang dilaporkan mempunyai serat yang paling tinggi serta yang terbaik untuk sistem penghadaman. Amalan pemakanan serat secara konsisten dapat merangsang pergerakan usus secara lebih lancar. Ini seterusnya dapat mengelakkan keradangan dan ketidakselesaan perut. Kedua dimana ia didakwa juga baik untuk Meningkatkan Kesihatan Minda. Buah berangan kaya dengan pelbagai mineral yang baik untuk kesihatan minda iaitu vitamin B khususnya folat, riboflavin dan thiamin dimana kalangan mineral ini boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan neuron. Zat Kalium yang ditemui dalam buah berangan pula membantu dalam meningkatkan peredaran darah kepada otak, menyihatkan sistem saraf. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan kebolehan daya ingatan dan fokus. Fakta ke 3 dimana buah ini mampu dalam Mengawal Tekanan Darah kerana kandungan nutrisi yang padat dalam buah berangan juga amat baik dalam mengawal tekanan darah kepada tahap optimum. Kalium (K) berfungsi dengan mengawal pergerakan air di dalam badan dengan kehadiran sodium. Ia juga bertindak dengan mengurangkan tekanan pada salur darah bagi melancarkan lagi peredaran darah. Tekanan darah yang optimum ini pula dapat mencegah daripada risiko penyakit jantung atau strok. Seterusnya khasiat ke 4 dimana ia didakwa akan Meningkatkan Ketumpatan Tulang. Di laporkan bagi mengurangkan risiko tulang rapuh atau osteoporosis, pengambilan mineral seperti kuprum dan magnesium secara kerap perlu diamalkan bagi melindungi kesihatan tulang. Kedua-dua mineral penting ini boleh didapati dengan mengamalkan makan buah berangan. Mineral kuprum (Cu) adalah penting bagi perkembangan tulang yang sihat di samping menguatkan sistem imun badan. Magnesium (Mg) pula berperanan dalam meningkatkan ketumpatan tulang serta baik untuk kesihatan menyeluruh. Sebaiknya jika ada modal dan kelapang kini boleh mendapatkan buah berangan siap di makan di mana sahaja seperti ditepi jalan atau pun dipasaraya.


Merujuk beberapa portal termasuk dari suarasarawak.com bertajuk 'Serat berangan bagus untuk sistem penghadaman' adalah amat sesuai disembangkan. Buah berangan atau chestnut ialah panggilan biasa bagi spesies pokok genus Castanea iaitu dari famili Fagaceae. Buah berangan berasal dari kawasan beriklim sederhana di Hemisfera Utara dan boleh tumbuh setinggi 20 hingga 40 meter. Terdapat pelbagai jenis buah berangan, antaranya berangan China, Jepun, Korea dan Amerika Syarikat. Kulit kayu berangan muda mempunyai permukaan licin dan alur kulit pokok dalam sesetengah spesies berpintal apabila usianya meningkat. Apa pun daunnya lebat dan berbentuk lanceolat, sepanjang 10 hingga 30cm dan selebar 4 -10 cm. Bunganya muncul pada pertengahan musim panas dan mengeluarkan bau tidak enak. Buahnya pula berukuran 5 - 11 cm dan mengandungi satu hingga tujuh biji kacang. Biji berangan merupakan tanaman makanan penting di selatan Eropah dan rantau Asia. Bijinya sedap dimakan selepas direbus, dipanggang atau dijadikan manisan. Setelah masak teksturnya sama seperti kentang bakar menjadi lembut, manis dan berperisa kacang. Satu lagi kegunaan buah ini ialah ia boleh digiling halus menjadi tepung yang digunakan untuk membuat roti, kuih dan pasta. Batang pokok berangan pula menyerupai kayu pokok oak dan digunakan untuk membuat perabot lebih-lebih lagi kerana ia tahan lama. Laporan di Itali dimana batang pokok chesnut ini selalu ia digunakan untuk membuat tong cuka balsam. Dari segi kesihatan, buah berangan mempunyai serat paling tinggi serta yang terbaik untuk sistem penghadaman. Ia juga kaya dengan pelbagai mineral untuk kesihatan minda seperti vitamin B dan vitamin C.


Dalam sinarharian.com dilaporkan kisah 'Ambil alih perniagaan ayah jual buah berangan' wajar disembangkan juga. Kisah dari Sungai Petani, Kedah dimana rasa lemak manis serta tinggi khasiat antara tarikan menjadikan buah berangan mendapat tempat dalam kalangan ramai peminatnya tersendiri. Perkara itu diakui pengusaha, Muhammad Rizuan Sabri (32) yang mengambil keputusan menyambung perniagaan yang diceburi bapanya sejak kira-kira 30 tahun lalu dengan menjual buah berangan. Dia yang mengambil alih tugas bapa lebih 10 tahun lalu berkata, hasil jualan buah tersebut menjadi sumber pendapatan utama keluarga berikutan mendapat sambutan menggalakkan. Dia juga berniaga di beberapa tapak pasar malam sekitar Kedah dan Perlis termasuk tapak ekspo atau karnival dimana selain jualan secara langsung menggunakan kaedah promosi melalui media sosial sehingga pernah memperoleh hasil jualan mencecah lebih RM12,000 sebulan. Kalau dia menjuall sepanjang minggu dan mengembangkan perniagaannya dengan penggunaan teknologi dalam penyediaan di samping mempromosikan kepelbagaian kegunaan buah berangan. Dalam karnival di Sg Petani ini ada pelbagai jualan berasaskan pertanian, buah-buahan serta hasil usahawan IKS yang berkualiti dan segar dengan harga sehingga potongan 30 peratus berbanding pasaran disediakan kepada pengunjung. Program ini adalah kolaborasi dengan pihak pasar raya di mana kita dapat membawa usahawan IKS ke sini dalam masa sama mereka juga mendapat manfaat yang sama. Menjelaskan lanjut dinyatakan buah berangan boleh dikupas dan ia boleh terus dimakan mentah tetapi ia boleh menjadi seperti pedar (pedas-tajam) terutamanya jika pedicel tidak diasingkan. Bagaimana pun lazimnya antara kaedah lain untuk makan adalah dengan membakar atau lebih tepat di sangan sahaja dimana kulitnya tidak perlu dikupas. Antara beberapa teknik membakar adalah dengan cara membelah sedikit kulitnya supaya ia tidak menyebabkan 'letupan' kecil. Lazimnya apabila buah berangan telah masak, teksturnya sama seperti kentang bakar di mana ianya lembut, manis dan berperisa kacang dan lemak. Kaedah penyediaan ini popular di utara China di mana ia dimasak di dalam besen atau kuali mengandungi batu arang panas. Buah berangan juga boleh dikeringkan dan diuli ke dalam tepung untuk membuat roti, kek, pencake atau pun digunakan untuk memekatkan didihan sup dan sos. Buah berangan juga boleh dimakan menjadikannya halwa, rebus, kukus, panggang atau bakar. Bagaimana pun kebanyakan kita di Malaysia akan membeli buah berangan yang baru digoreng dan enak dimakan begitu sahaja setelah dibuang kulitnya. Makan buah berangan yang suam panas adalah lebih enak berbanding dengan buah berangan yang telah sejuk. Isinya yang berwarna putih krim atau sedikit coklat (buah lama) memang manis dan lemak. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BUAH BERANGAN... DIJUAL MERATA...
BUAH DIIMPORT..DARI NEGARA CHINA...
DI BAKAR DAHULU...UNIK KAEDAHNYA...
SANGAT BERKHASIAT... SELALU UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(25 Ramadan 1446H).

Friday, March 28, 2025

SEMBANG BROMELIAD - APA DIA?

TUMBUHAN BROMELIAD
kepada sesetengah orang dimana ia mungkin ramai masih agak kurang mengenalinya dimana sebenarnya sejenis tanaman hiasan dari keluarga nanas iaitu Bromeliaceae yang besar (dahulunya dikenali sebagai Pineapple) serta mempunyai lebih daripada 2,000 spesies. Bromeliads juga merupkan sejenis tumbuh-tumbuhan monocotyledonous yang berbunga yang merupakan tumbuh didalam habitat asal terutama di kawasan tropika dan ada juga yang tumbuh dikawasan subtropika sehinbgga kekawasan padang pasir hingga hutan hujan hijau. Lazimnya apa yang dikaji dimana di bawah keadaan habitat semula jadi dimana tumbuhan bromeliad tumbuh di atas tanah dimana ada spesis batangnya yang tenggelam dalam air dan ada yang berada di atas batu. Tumbuhan yang pelbagai ini disebabkan oleh habitat yang luar biasa dimna sama dengan tumbuhan lain yang mempunyai sistem akar yang agak lemah. Ini kerana walaupun banyak spesies tumbuh bromeliads tumbuh di tanah fan menerima nutrien dari tanah tetapi ia agak lasak bagi sesetengah spesis. Bromeliads adalah tumbuhan monocarpic yang unik kerana apanila ia berbunga atau matang seringkali kelihatan pada bahagian daun seakan dicat dengan warna-warna cerah yang menarik sehingga selalu menjadi hiasan. Bergantung kepada genus dan spesia dimana kebanyakan spesis mempunyai daun yang sempit dan tebal yang dikumpulkan dalam roset dan membentuk takungan. Kekadang akan ada air yang akan mengumpul di corong sedemikian dan juga ada serangga terjatuh kedalamnya dan kemudian serangga mati. Ia akan menjadi sisa-sisa organik terbentuk supaya tumbuhan dapat makanan. Bromeliads merupakan tumbuhan satu ahli keluarga nanas dimana ia mempunyai komposisi yang sangat menarik dan asli. Terkini ramai kalangan peminat bromeliads menjadikan tumbuhan ini sebagai hadian yang diletakkan didlam bekas ala Terrarium dihias dengan menarik (Sila lihat foto diatas). Produk ini semakin digemari dikalangan penghuni bandar dimana ia mudah dilihat, dijaga dan diletakkan dilokasi yang strategik dalam rumah. Artikel petang Isnin ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan kongsikan info mengenai bromeliads dn beberapa ciri khasnya untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Merujuk artikel tulisan saya dan portal liputan6.com iaitu bagaimana cara 'Mengenal Tanaman Bromeliad dan Cara Penjagaannya' sesuai untuk ianya disembangkan. Kalangan peminat tanaman hiasan kini boleh mengubah untuk menanam Bromeliads ke dalam koleksi. Tanaman bromeliads adalah tanaman tropika dengan ada lebih 2,000 spesies yang dilapor memberikan sentuhan eksotik pada rumah dimana antara banyak spesiesnya hanya ada beberapa jenis saja yang dapat dijadikan tanaman hiasan menarik. Varieti bromeliads sebagai tanaman hiasan di antaranya seperti jenis Aecgmea, Billbergia, Nidularium, Tillandsia, Vriesea, Cryptanthus, Guzmania dan Neoregelia. Tumbuhan bromeliads sebagai tanaman hiasan terbilang mudah dijaga dan memberikan suatu kombinasi dan tekstur serta warna yang menarik pada taman interior. Penampilan bromeliads yang tidak biasa nampaknya menunjukkan bahawa tanaman tersebut dilihat kurang memerlukan penjagaan yang tinggi dan memerlukan kemahiran asas khususnya tanaman landskap. Bromeliads amat di sukai kerana ada daunnya yang tebal yang tumbuh dalam bentuk roset dengan pelbagai warna menarik. Apabila pokok sampai waktunya beberapa jenis bromiliads akan mengeluarkan bunga semulajadi yang menarik perhatian orNG RmI. Lazimnya apabila bromeliads matang dan tua ia dapat menghasilkan bunga dan bentuk dan warnanya sangat bervariasi di antara setiap varieti yang ada. Tanaman hiasan bromeliads memiliki daun lebar berbentuk pedang atau seperti sendok dan tumbuh di sekitar 'cawan' tengah. Cangkir ini akan menangkap air di habitat tanaman. Mudah belajar bagaimana cara menumbuhkan tanaman bromeliads. Benih tanaman ini banyak dijual di nurseri tertentu khususnya yag mengeluarkan benih bromeliads berbagai jenis dan juat harga yang banyak perbezaan. tersedia di pembibitan dan pusat taman. Tanaman bromelia membutuhkan cahaya sedang hingga terang sebagai spesimen dalam ruangan. 
Tanaman tersebut tidak perlukan jenis pot yang besar atau tanah pasu yang tebal. Bromeliads akan tumbuh lebih baik di pasu yang cetek dan ia mungkin tumbuh di media tanah sesuai seperti tanah campuran, media cocopeat, campuran kulit kayu, lumut sphagnum dan bahan organik lainnya. Penjagaan tanaman Bromeliads tergolong mudah dan tidak perlukan alat atau baja khusus. Bromeliads sesuai ditanam di jendela atau di bawah lampu fluorescent di rumah dan mampu untuk tumbuh subur dalam cahaya terang dan tidak ada cahaya langsung. Ia sesuai adaptasi pelbagai suhu daripada titik beku sehingga 38 Celcius dengan suhu paling sesuai antara 18 - 32 C. Apa pun kebanyakan jenis bromeliads baik pada tahap kelembapan tinggi dan sistem pengudaraan yang baik. Cara mudah untuk meningkatkan kelembapan adalah dengan meletakkan lapisan batu kerikil basah di bawah pasu. Ia disyorkan jika di letak didalam bilik berhawa dingin ada Aircond yang udaranya aga kering dan kelempaban rendah dan saliran baik didalam pasu. Ia boleh disiram mengikut jadual atau merendam seminggu sekali dalam air. Kebanyak famili Bromeliaceae umumnya dapat hidup di berbagai iklim dan mana ia tidak suka sinaran terus cahaya matahari yang boleh rosakkan daunnya. Sinar cahaya matahari yang sedikit pula kesannya daun tidak cantik atau warna kusam atau layu dan disyorkan pada keadaan redup sekitar 30%.


Bagi penulis blog yang mula perkenalkan tanaman hiasan bromeliads kepada pihak Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) pada tahun 2017 semasa menjadi Ketua Pengarah LPNM dimana ia kini sudah berkembang sehingga kini. Tanaman bromeliads termasuk tumbuhan perintis yang sudah ada di awal sejarah kehidupan manusia dimana kini LPNM sudah ada bajet khusus pembangunan tanaman bromeliads. DI Malaysia nilai eksport tanaman bromeliads mencapai nilai eksport diantara RM70 - RM90 juta setiap tahun dan terus meningkat. Ada beberapa ciri kehebatan tanaman bromeliads yang sebahagian besar ia daripada bromeliads JENIS HIBRID. Jenis ini paling banyak dijual dalam industri florikultur di seluruh dunia sebab ia mempunyai tampilan yang menarik dan bernilai tinggi. Peminat bromeliads perlu tahu apakah jenis atau spesis yang sesuai untk kawasan dalam rumah atau luar rumah bergantung kepada karakternya. Apa pun umumnya dimana h
abitat sesuai untuk jenis tanaman hiasan termasuk  bromeliads yang perlulan rawatan minim perlu di ketahui cara menjaganya. Apa pun ada gelaran lain mengenai tanaman bromeliads ini iaitu 'The Lazy Plant' sebab walau pun tanpa penjagaan akan tetapi ia boleh tumbuh dengan baik. Sebahagian peminat tanaman bromeliads menganggap bromeliads sebagai tanaman kering kerana ia mampu tumbuh di kawasan agak kering. Meski pun begitu dilaporkan ada juga jenis tanaman bromelia yang mana habitatnya di lokasi agak lembap terutama jenis bromeliads yang saiz daunnya tipis. Tanaman bromeliads juga boleh hidup di pokok atau tiang sesuai sebab ia boleh jadi sebagai jenis 'Pokok Penumpang'. Bromeliads yang hidup sebagai tanaman penumpang biasanya melekat pada tanaman lain atau benda di dekatnya tanpa mengambil makanan dari benda atau tanaman yang dia lekat. Di habitat semulajadinya dimana tanaman bromeliad ini biasanya hidup secara 'epifit' dengan menumpang pada batang pokok sehingga boleh ditanam  dengan melekatkan secara sengaja pada batang pokok dan tiang kayu. Cara terbaik melekatkan pokoknya terus pada batang pokok atau kayu yang sudah disiapkan dan ditutup akarnya dengan media peat moss atau sabut kelapa dan ikat menggunakan kawat atau dawai. Tanaman bromeliads yang dilekatkan dengan betul dan dilihat cantik selaras senario keindahannya tersendiri. Cara menjaga tanaman bromeliads asas sekali itu memeriksa suhu, kelembapan dan juga ada pengedaran udara sempurna. Tahap kelembapan yang sesuai sekitar 60 dengan julat suhu antara 15-30 Celsius. Cara mudah untuk menjaga kelembapan dengan penyiraman dan beri air seperti kabus (misting). Kalau hendak lebih baik boleh di pasang kipas angin bagi kurangkan akan kelembapannya. Lokasi yang dapat cahaya metahari sedikit membantu proses pertumbuhan dengan baik dengan menyiramnya dua minggu sekali sahaja. Bergantung kepada spesis dimana ada jenis bromeliads yang perlukan cahaya matahari banyak, cahaya sederhana atau sangat minima.  Tanaman bromeliads tidak memerlukan baja dalam jumlah banyak dimana memadai diberikan baja bunga yang ada dipasaran seprti syor pada label. Aktiviti 'Repotting' atau tukar pasu dibuat apabila tanaman bromeliads sudah tumbuh besar.


Menarik dalam hmetro.com dengan kisah bertajuk '
Jana RM100,000 sebulan hasil jual pokok BROMELIAD' dilihat ia wajar disembangkan juga. Seorang peniaga ti­dak menyangka tanaman hiasan pokok bunga nanas atau bromeliad kini menjadi sumber pendapatan utamanya sehingga mampu memperoleh hasil jualan mencecah RM100,000 sebulan. Peniaga terbabit Norhasnida Arifin (35) kini memilih menjual bromeliad kerana kos penanamannya rendah selain mudah dijaga. Dakwanya pokok hiasan terbabit juga tidak perlu dibaja dan boleh bertahan sehingga dua minggu tanpa perlu disiram. Dia yang mula fokus kepada tanaman bromeliad ini selepas diperkenalkan oleh pelanggan tetap yang memaklumkan tanaman hiasan ini lebih mudah untuk dijaga. Ia bermula dimana dia tidak hanya menjadikan ia sebagai koleksi peribadi, malah dia juga menjualnya dan kini menjadi pembekal bromeliad kepada peniaga nurseri tempatan yang berjaya. Dia asalnya akan mendapatkan bekalan dari Thailand dan sekarang dimana dengan menjual bromeliad ini, dia berjaya menjana hasil jualan mencecah RM100,000 sebulan. Dia menjual bromeliad daripada spesies neoregelia kerana harganya yang lebih murah iaitu serendah RM10 untuk sepokok bergantung kepada saiz. Neoregelia ini banyak mendapat permintaan kerana ia mesra poket. Saya juga kini sedang membiakkan spesies vriesea yang anak pokok spesis ini banyak boleh didapati di Australia dan saya beli dari pembekal di Thailand pada harga RM800 sepokok. Apa pun adapokok bromeliad spesies vriesea itu boleh dijual pada harga sehingga RM1,000. Tanaman bromeliad mendapat permintaan ramai terutama bagi mereka yang sukakan pokok hiasan tetapi tidak mempunyai masa untuk menjaganya. Kini selain tidak perlu kerap di siram, pokok ini tidak perlu dibaja kerana warna corak pada daunnya akan lebih terang dan cantik serta tahan panas matahari. Ada juga yang perlukan tempat redup, tapi lagi banyak cahaya matahari, lebih cantik warna corak pada daunnya. Ibu kepada lima anak itu dakwa dimana dia pernah mengalami kerugian yang teruk dalam perniagaan kosmetik sebelum ini namun tekad kembali bangkit dengan menjual pokok. Artikel ini di tulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai di baca keduanya. Semuga artikel ini memberikan ifo terbaik mengenai fakta kumbang tanduk untuk dibaca dalam anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
TANAMAN BROMELIADS...NANAS SAMA...
BERBAGAI WARNA ... PILIHANNYA ADA...
DI JUAL DI NURSERI... PELBAGAI HARGA...
MUDAH DITANAM... MUDAH JUGA DI JAGA....

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(23 Ramadan 1446H).

Thursday, March 27, 2025

SEMBANG ISU PENYAKIT SALB DAN GUARANA

PENYAKIT HAWAR DAUN AMERIKA SELATAN
atau South American Leaf Blight (SALB) sangat merbahaya kepada Malaysia keraja jika sekiranya menyerang pokok getah boleh melumpuhkan industri getah negara bernilai RM18 bilion setahun. Penulis blog membaca laporan dimana 
Malaysia menghasilkan kira-kira 1 juta tan matrik getah dan menduduki tempat keempat selepas Indonesia, Thailand dan India. Rekod menunjukkan dimana pada 2006 dan terus meningkat hasil eksport industri getah (termasuk kayu) berjumlah RM24.3 bilion dan merupakan 4.2% daripada eksport negara. Ancaman dan apa yang dikuatiri diantaranya kemasukan penyakit dan perosak yang berbahaya dimana sekiranya ia masuk dan bertapak di negara ini pasti ia akan menjejaskan industri pertanian terutmanya getah dengan teruk iaitu jenis Penyakit Hawar Daun Amerika Selatan (South American Leaf Blight –SALB).  Masaalah ini terdapat kepada tanaman getah yang terdapat dikawasan Amerika Tropik yang telah ia menyebabkan sehingga sekarang tanaman getah di rantau tersebut tidak dapat dimajukan berpunca serangan Penyakit Hawar Daun Amerika Selatan (South American Leaf Blight –SALB). Apa pun masaalah Hawar daun Amerika Selatan ialah satu penyakit pokok getah yang sangat penting. Ianya telah menjadi ancaman terhadap industri ladang getah sekiranya masuk dan bertapak di negara ini yang menjejaskan industri pertanian.. penyakit hawar daun biasanya menjangkiti pokok muda menyebabkan daunnya berbintik-bintik dan gugur. Penyakit ini disebabkan sejenis Kulat Microcyclus ulei yang mudah disebarkan spora fungusnya. Penyakit ini masih tidak serius di negara kita kerana sudah dikawal di kawasan Asia sejak 1954 menerusi Suruhanjaya Perlindungan Pokok Asia Pasifik, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Kini negara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan India antara anggota yang melindungi industri getah masing-masing daripada penyakit ini. Apa pun penyakit Hawar Daun Amerika Selatan berkenaan berasal dari Bel Terra dan Ford Landia di Brazil, iaitu ladang getah pertama dibangunkan syarikat Ford di Amerika Selatan.Kemudiannya terus menyerang tanaman getah di Colombia yang mana telah pun mengakibatkan 78% tanaman getahnya mati. Di Malaysia dimana pemeriksaan bagi setiap kemasukan atau pengimportan barangan asas pertanian yang masuk ke dalam negara akan di pantau oleh pihak MAQIS di setiap pintu-pintu masuk negara bagi dapat melindungi industri pertanian negara dari sebarang serangan makluk perosak dan penyakit termasuk SALB. Artikel pagi Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenai ancaman penyakit SALB dan kaitannya dengan kisah pengimportan benih Guarana yang pernah menjadi satu kisah viral di Malaysia untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan semua.


Apa yang paling menarik dimana kerajaan melalui Jabatan Pertanian Malaysia telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkaitan dengan isu Pengimportan Dan Pengeksportan Di bawah Akta Kuarantin Tumbuhan 1976 dan Peraturan-Peraturan Kuarantin 1981. Jabatan Pertanian menyatakan dimana isu kemasukan semua Semua spesies getah (hevea) dari Negara berisiko tinggi (penyakit SALB) termasuklah biji benih, biji benih berakar dan anak benih berakar memerlukan Permit Import , Sijil fitosanitasi dan Intermediate Kuarantin di Negara yang tidak ada penyakit SALB dan PEQ (Kuarantin Lepas Masuk). Penyakit hawar daun Amerika Selatan (SALB) sekiranya menyerang pokok getah boleh melumpuhkan industri getah negara bernilai RM18 bilion setahun. Penyakit yang disebabkan kulat daun (microcyclus ulei) disebarkan melalui angin dan air hujan menyerang pokok getah berbanding tanaman lain. Kemasukan biji benih Guarana dari Brazil dan kawasan tropika Amerika secara haram boleh mengundang risiko yang tinggi. Oleh itu, bagi membendung penyakit itu daripada merebak, Jabatan Pertanian (DOA) dengan kerjasama Lembaga Getah Malaysia (LGM) menjalankan kaji selidik kawasan ladang getah di Baling, Kedah, untuk mengesan penyakit berkenaan. Timbalan Pengarah Bahagian Biosekuriti Tumbuhan (BBT) DOA Datin Jatil Aliah Timin berkata, SALB mengancam tanaman getah kerana penyebaran spora yang cepat, kulat sukar dikawal dan keupayaan tinggi memusnahkan tanaman getah. Daun muda yang berumur lingkungan sehingga 12 hari amat peka terhadap jangkitan penyakit. Simptom penyakit SALB akan kelihatan antara dua hingga tiga hari selepas jangkitan. Apabila ladang diserang SALB, sukar membuat kawalan kerana saiz pokok getah yang besar dan tinggi serta patogen kulat Microcylus ulei mempunyai banyak ras yang berbeza tahap ketahanan. Bagi penggunaan racun kulat, tiada racun sistemik yang benar-benar berkesan dan juga berkesan pada semua ras patogen. Ia perlu banyak melakukan semburan ulangan terutama di musim hujan. Semua negara rantau Asia termasuk Malaysia mencegah kemasukan tanaman getah dan yang berkaitan dari negara endemik SALB terutama Brazil serta kawasan tropika Amerika. Jabatan Pertanian juga sentiasa mengambil langkah mencegah kemasukan spora melalui apa saja bahan dan jenis tanaman dari negara berkenaan kerana bimbang SALB akan menyerang tanaman getah negara. Dilaporkan patogen kulat daun ini terdapat kira-kira 12 ras fisiologikal (physilogical races) yang menyerang klon berbeza, sentiasa berubah suai serta mempunyai tahap ketahanan terhadap racun berbeza. Pemerhatian terhadap pucuk, daun muda, daun matang dan daun yang gugur dari pokok getah dan guarana yang disyaki akan dibawa ke makmal untuk dianalisa. Serangan SALB boleh menyebabkan daun getah menjadi cacat, berbintik hitam, pucuk mati rosot dan jika serangan pada pokok besar menyebabkan ia meranting, kering dan tidak dapat mengeluarkan hasil yang produktif serta seterusnya mati. Semua klon tanaman getah di negara Asia Tenggara dan Afrika sangat peka dan mudah diserang penyakit SALB. Penyakit SALB ini tidak terdapat di Asia Tenggara dan Afrika yang menyumbang kepada 99 peratus pengeluaran getah asli dunia. Kulat daun ini mampu menyerang spesies hevea. Ia menghalang perladangan getah secara komersial skala besar di Amerika Tengah dan Selatan apabila penyakit SALB sentiasa menyerang tanaman getah di sana; katanya. Penyakit itu menyebabkan epidemik apabila penanaman baru ladang getah diusahakan di satu-satu kawasan kerana kedua-dua kulat daun dan perumahnya berasal dari kawasan Amazon. Dari awal eksploitasi tanaman getah di Amerika Selatan dan Tengah, semua usaha penanaman getah skala ladang di kawasan ini gagal sama sekali. Bagaimanapun, patogen ini tidak terdapat di Asia dan Afrika. Kulat berkenaan diklasifikasikan sebagai invasif kerana keupayaannya memusnahkan ladang getah. Sehingga kini semua langkah kawalannya sama ada secara kimia, biologi, biak baik baka atau pun secara agronomi tidak berkesan dan gagal. Penyakit SALB tidak pernah direkod di luar Amerika Tengah dan Selatan kerana langkah kuarantin yang ketat dilaksanakan bagi mencegah kemasukannya ke Asia dan Afrika. Larangan mengimport biji benih Guarana dari negara Amerika tropika termasuk Brazil adalah mengikut Peraturan-Peraturan Kuarantin Tumbuhan 1981 kecuali untuk tujuan penyelidikan. Isu pengimportan biji benih Guarana secara haram dikhuatiri ancaman membawa masuk spora SALB yang  disebabkan kulat daun. Terdapat beberapa penyakit daun getah yang menyerang tanaman getah di Malaysia. Serangan yang berterusan boleh mejejaskan kesuburan pokok. Pada pokok getah dewasa, penyakit yang sering menyerang adalah penyakit Luruhan Daun Sekunder yang disebabkan kulat Oidium heveae dan colletotrichum gleosporioides, Luruhan Daun Phytophthora yang mana pada kebiasaannya berlaku pada musim monsun di kawasan utara dan pantai timur dan Hawar Daun Fusicoccum merupakan penyakit daun terbaru di Malaysia ditemui pada tahun 1987. Di tapak semaian pula, antara penyakit daun yang sering ditemui adalah penyakit Rintik Mata Burung dan Penyakit Luruhan Daun Sekunder Colletotrichum.


Banyak media laporkan kes 'Denda RM7.7 juta jika tanam pokok Guarana Brazil' pada 2017 masih belum lupus dari ingatan penulis blog dan sesuai disembangkan. Bagaimana isu ini pada tahun 2025 masih belum ada kemaskini. Masa itu dilaporkan ada usaha pihak tertentu yang mahu untuk membawa masuk benih dan biji pokok Guarana berasal dari Amazon yang dilarang ditanam di negara ini. Ada isu dimana individu atau syarikat atau pihak di negara ini yang sengaja menanam pokok Guarana berasal dari Brazil boleh dikenakan penalti sehingga R$10 juta Real Brazil (RM 7.7 juta). Jabatan Pertanian Malaysia Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) masa itu iaitu dalam kenyataannya tadi memaklumkan, larangan itu adalah termaktub di bawah undang-undang Brazil (Access and Benefits Sharing of Genetic Resources and Associated Traditional Knowledge). Kerajaan Malaysia, jabatan, agensi, mana-mana syarikat atau individu yang menanam guarana adalah berisiko dikenakan tindakan perundangan oleh Kerajaan Brazil sekiranya tanaman ini dibiakkan atau dikomersialkan daripada biji benih yang dibawa masuk secara tidak sah. Apa pun jika disabitkan kesalahan kana mereka boleh dikenakan tindakan amaran, sita dan penalti sehingga R$10 juta Real Brazil (RM 7.7 juta). Masa itu pihak Jabatan Pertanian Malaysia sudah dimaklumkan oleh Ministry of Agriculture Livestock and Food Supply (MAPA) Brazil, melalui surat OFÍCIONº5/2020/DSV/SDA/MAPA bertarikh 8 Januari 2020 bahawa negara Brazil hanya membenarkan aktiviti iaitu pengeksportan buah guarana bagi tujuan pemprosesan dan makanan manusia sahaja. Berdasarkan Akta Kuarantin Tumbuhan 1976 dan Peraturan-peraturan Kuarantin Tumbuhan 1981, pengimportan tumbuhan dari negara berisiko tinggi yang endemik kepada penyakit South American Leaf Blight (SALB) iaitu oleh kulat Microcyclus ulei kepada tanaman Hevea adalah dilarang, kecuali bagi tujuan penyelidikan," katanya kenyataan itu. Guarana atau nama saintifiknya Paullinia cupana adalah tanaman herba semulajadi di Lembah Amazon terutamanya di Brazil (Sila lihat foto disebelah). Kes dimana di Lembah Amazon yang juga disana adalah kawasan penanaman getah dengan insiden serangan penyakit Hawar Daun Amerika Selatan (South American Leaf Blight, SALB) yang amat tinggi. Spora SALB yang menjangkiti tanaman getah akan menyebabkan pertumbuhan pokok getah terbantut dan tidak dapat mengeluarkan hasil yang produktif. Keadaan ini boleh melumpuhkan industri getah negara yang bernilai lebih RM18 bilion setahun. Penyakit ini mengakibatkan kegagalan industri getah di negara Brazil dan negara-negara SALB yang lain seperti Colombia, Costa Rica, Surinam dan Panama. Berikutan larangan pengimportan guarana bagi tujuan penanaman oleh negara Brazil dan impak negatifnya kepada industri getah negara, Jabatan Pertanian tidak pernah membenarkan petani atau usahawan melaksanakan projek penanaman guarana untuk dikomersialkan di negara ini. Ini adalah kerana sumber benih guarana yang dibawa masuk ke dalam negara ini secara haram untuk dikomersialkan adalah tidak sah dari sudut perundangan negara berdasarkan Akta Kuarantin Tumbuhan 1976 dan Peraturan-peraturan Kuarantin Tumbuhan 1981. Penanaman guarana di Malaysia adalah berisiko membawa penyakit baharu lain seperti Colletotrichum guaranicola yang hanya dilaporkan menyerang spesis guarana. Maklumat mengenai penyakit C. guaranicola adalah terhad dan akan menyukarkan kawalan dilakukan sekiranya serangan berlaku di Malaysia. Selain itu, biji guarana yang sudah matang perlu diproses sebelum ekstrak guarana dapat digunakan bagi tujuan komersil. Ini menunjukkan keperluan untuk penyediaan industri hiliran bagi pemprosesan guarana dan mendatangkan masalah kepada petani atau usahawan untuk menjual hasil tanaman selepas dituai sekiranya tiada pusat pemprosesan. Sebelum ini tular dakwaan benih pokok ini dijual pada harga RM50 cuba diedarkan kepada petani di Sabah menjadi kes dirujuk.


Ketika artikel ini di tulis pada Mac 2025 sudah tidak banyak laporan berkaitan insiden penanaman guarana di laporkan. Penulis blog merujuk beberapa facebook kumpulan mereka yang ada menanam guarana di seluruh negara seperti Cupana Group - Guarana Malaysia. Salah satu postingannya menyatakan '
Pokok guarana mudah dijaga dan cepat membesar. Hasil jualan juga tinggi dan terjamin' dakwa salah seorang penanam atau pengusaha Guarana yang beralamat di Labis, Johor dengan pokoknya sudah meninggi dan sudah berbuah juga sebanyak 450 pokok (Sila lihat foto disebelah). Facebook tersebut juga menyapa dimana 'anda juga dialu-alukan untuk bersama kami. Mulakan tanaman anda sekarang!' amat menarik disembangkan. apa pun merujuk sosmed dalam facebook iaitu 'Warga Su𝗻𝗴𝗮𝗶 𝗕𝘂𝗹𝗼𝗵 𝟮𝟬𝟮5 milik Mohd Nor yang bertajuk 'Projek Tanaman Herba Guarana' dimana pengusaha ini ada melaporkan pokok guarana matang berpotensi menghasilkan buah diantara 80 kg sehingga 100 kg masa ini (Januari 2025) apabila umur pokok menjadi dewasa dan mampu hidu[ selama 20 tahun. Beliau dakwa dimana harga jualan buah guarana purata adalah RM60 sekilogram masa ini dimana ia adalah lumayan juga dimana sudah ada konsep 'contract farming' dan pembeli tetap memang sudah ada. Walau pun dia hanya ada menanam kadar minimum 30 pokok sahaja disekeliling rumah akan tetapi dia berpuashati dengan prestasinya. Apa pun penulis blog hendak sembangkan juga produk dan khasiat Kopi Guarana untuk tulisan kali ini. Khasiat Guarana yang didakwa ia mengandungi Guaranin, asid amino, vitamin, karbohidrat, tannin dan theine. Ianya juga sesuai untuk semua peringkat umur tanpa mengira jantina. Selain itu ianya juga mampu menyerap dan bertindak balas dengan pantas di dalam tubuh manusia. Pengguna boleh merasai khasiat antaranya adalah ia akan menurunkan Berat Badan dimana apabila amalan pengambilan guarana mampu mengurangkan selera makan sekaligus dapat mengawal kuantiti pengambilan makanan. Bukan itu sahaja dimana guarana juga dikatakan mampu membakar lemak dalam badan sekaligus mengatasi masalah kegemukan.Membantu meningkatkan tenaga seksual. Selain itu guarana juga dikatakan mampu meningkatkan tenaga seksual lebih-lebih lagi dengan campuran kopi. Ini kerana ujud pengaruh kafein yang terkandung di dalam guarana dan kopi mampu meningkatkan tenaga sekaligus meransang tenaga seksual.Menghilangkan sakit kepala dan migrain. Hasil kajian pada tahun 1997 membuktikan bahawa guarana boleh dijadikan ubat penahan sakit. Ini kerana, ianya bukan sahaja mampu merawati penyakit migrain malah mampu dalam ia menyembuhkan penyakit sendi, mencegah gastrik, ulcer, hopotemia dan melancarkan sistem pencernaan badan melalui penyerapan nutrien. Guarana juga mampu meransang otak dan menguatkan daya ingatan. Hasil kajian dari Brazil menunjukkan guarana mampun meningkatkan daya ingatan kerana biji benihnya mengandungi sejenis minyak yang baik untuk meransang otak. Ianya amat sesuai di amalkan oleh para pelajar untuk menguatkan daya ingatan dan memori. Ia akan memberi tenaga dan mengurangkan keletihan dimana di Brazil penduduknya menjadikan guarana sebagai makanan sampingan utama untuk menambahkan tenaga dan mampu mengurangkan keletihan. Guarana dikatakan mampu dalam meningkatkan gula (glukosa) darah sekaligus membantu dalam penghasilan tenaga. Penulis blog pohon agar Jabatan Pertanian Malaysia membuat laporan kajian Impak terhadap penanaman guarana di Malaysia dalam aspek kehadiran masaalah penyakit SALB, kajian analisis ekonomi, keluasan dan produk beraaskan guarana di Malaysia. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semu apembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
PENYAKIT SALB... GETAH DIANCAMNYA....
IMPORT GUARANA...PATOGEN DIBAWA...
INDUSTRI GETAH... SEMESTINYA DIJAGA..
APA STATUS KINI... TANAMAN GUARANA?...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Bandar Melaka,
melaka.
Malaysia.
(21 Ramadan 1446H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...