Support My Blog

Wednesday, October 15, 2025

PISANG MERAH UNGU - APA DIA?

PISANG MERAH UNGU atau di Malaysia kita lebih biasa dengan panggilan Pisang Raja Udang memang sejenis pisang unik kerana kulitnya berwarna merah ungu pabila matang tetapi isinya tetap kuning. Pisang Merah dari beberapa rujukkan juga dikenali sebagai pisang Red Dacca di Australia dan di Malaysia pisang jenis ini dilaporkan ada banyak ia terdapat di Sabah dan Sarawak dengan nama Pisang Raja Udang atau Pisang Tembaga. Penulis blog ada menulis mengenai pisang raja udang sebelm ini untuk dijadikan bahan rujukkan anda (Sila anda klik disini)Pisang Merah jenis ini (Musa acuminata) atau dikenali dengan nama 'Red Banana' merupakan sejenis pisang yang unik kerana warna kulitnya berwarna kemerahan ungu atau reddish purple atau meroon atau dalam bahasa kita 'Merah Hati'. Pisang ini tergolong dalam kumpulan Kultivar AAA Group (sama dengan jenis pisang Cavendish) dimana ia berbeza kerana dilihat kebanyakan pisang adalah hijau dimasa muda dan kuning apabila ia masak. Pisang ini jarang ditanam secara komersil di Malaysia kerana ia dikatakan tidak komersil dan agak sukar untuk mendapatkannya atau untuk membeli dipasaran. Kalau anda pergi kegerai jualan pisang pun amat jarang dapat kita jumpa pisang raja udang dijual segar. Apa yang unik bagi penulis tentang pisang ini kerana ia mempunyai kulit berwarna kemerahan ungu tetapi isinya tetap berwarna keputihan krim atau sedikit merah jambu (pinkish colour). Penulis memang pernah makan pisang ini semasa remaja dikampong dulu dimana ia ada ditanam oleh penduduk kampong. Pisang ini mempunyai kulit berwarna merah-ungu biasanya bersaiz lebih kecil daripada pisang Cavendish biasa. Semasa muda pisang ini sama dngan pisang lain berwarna hijau tetapi apabila masak lazimnya Pisang Merah mentah mempunyai isi berwarna krim. Ianya juga lebih lembut dan lebih manis dari pisang jenis Cavendish kuning iaitu dengan sedikit rasa raspberry. Kebanyakan Pisang Merah dieksport dari pengeluar di Asia dan Amerika Selatan ke pasaran Amerika Tengah malah turut dijual di seluruh dunia. Artikel malam Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai pisang merah serta kelebihan pisang ini dan beberapa mitos berkaitan untuk bahan bacaan dan rujukkan.


Pokok pisang merah ini tumbuh enegak dengan dau berwarna hiju dan berumpun sama seperti jenis pisang lain. Benih adalah daripada sukur pisang dri pokok yang sihat dan sesuai ditanam seperti jenis pisang lain. Bagaimana pun lazimnya ia akan bertukar warba tandan buaya kepada warna merah ungu apabila sudah matang (Sila lihat foto disebelah). Apakah keistimewaan pisang merah ungu ini berbanding dengan pisang lain?.  Ada dakwaan dimana jika anda berasa kecewa maka anda cuba menikmati keenakan Pisang Merah. Ada kajian dimana setelah makan pisang ini dengan emosi maka akan merasakan perubahan perasaan daripada negatif kepada positif. Pisang juga amat tinggi kandungan zat besi yang dikatakan mampu membantu fungsi haemoglobin dalam darah. Mereka yang mengalami masalah anemia dikatakan boleh mengambil buah pisang merah ini untuk menambah unsur besi dalam badan. Kini dibanyak penulisan pisang merah dikatakan mampu untuk membuatkan anda gembira. Ini adalah kerana pisang merah mengandungi bahan iaitu Tryptophan sejenis asid amino yang boleh ditukarkan kepada serotonin. Apabila memakan pisang merah ini dikatakan mampu memperbaiki ''mood'' seseorang dan mampu juga mengurangkan tekanan dan kemurungan. Dalam pada itu dikalangan ramai orang di Malaysia yang kenal Pisang Merah sebagai Pisang Raja Udang. Ini adalah kerana ada beberapa mitos di sebalik kisah pisang ini yang mempunyai kulit luar berwarna merah. Menurut beberapa sumber lain ada yang mendakwa dimana Pisang Merah ini tidak boleh dimakan oleh mereka yang berketurunan Melayu Rawa. Sejauh mana benarnya dakwaan tersebut agak sukar untuk dibuktikan tetapi memang ada kepercayaan ini. Tetapi secara fakta memang menunjukkan dimana kjasiat Pisang Merah (Red Banana) ini mempunyai kelebihan yang hebat untuk kebaikan kesihatan.


Sebenarnya Pisang Merah ini saiznya agak besar, lebih besar daripada Pisang Emas atau Pisang Minyak yang menjadi kesukaan kebanyakan orang. Kulit luar Pisang Merah agak tebal dan berwarna merah keungguan. Rasa pisang ini manis-manis masam sedikit dan lembut seperti Pisang Emas. Khasiat Hebat Pisang Merah (Red Banana) menurut beberapa penulisan banyak menyatakan khasiatnya. Pisang ini dari dari keluarga pisang  yang habitatnya liar dengan nama saintifik Musa acuminata  yang berada di dalam kumpulan pisang Cavendish (AAA). Secara saintifiknya, Nama Lain Pisang Merah dikatakan sebagai Pisang Kidang, Red Dacca, Claret Banana, Cuban Red Cavendish Banana atau Jamaican Red Banana. Pisang ini agak popular juga di Indonesia, Malaysia dan negara ASEAN lain dimana ada dakwaan iaitu tempat asalnya di benua Amerika Selatan. Saiznya yang besar dan rasanya yang sedap dan khasiat yang ada pada Pisang Merah ini menjadikan ia pisang yang sering dicari. Namun begitu di laporkan dimana untuk Malaysia pisang merah agak sukar ditemui dan kalau ada pun kebanyakkannya boleh didapati samada di Perak atau Pahang dijual dipasar tni atau digerai buah0buahan ditepi jalan.


Dalam beberapa juna ditulis dimana antara khasiat Pisang Merah adalah jika dimakan akan membantu Pesakit Anemia. Kandungan zat besi yang tinggi dalam pisang ini dapat membantu pesakit Anemia dalam proses pembentukan sel darah. Ia juga didakwa baik untuk hati dimana Pisang Merah memberikan kesan yang baik untuk kesihatan hati di dalam tubuhbadan. Ia ada unsur zat yang mencukupi untuk hati yang sihat. makan pisang tentunya menambah tenaga dimana ia memang diakui sebagai makanan buah yang boleh memberikan tenaga yang cepat. Jika anda sering melakukan aktiviti seperti bersukan dan aktiviti lasak dan aktiviti yang banyak menggunakan tenaga setiap hari pastikan sarapan pagi atau sebelumnya itu anda ambil seulas dua pisang. Pemani tennis dunia selalu mengambil pisang untuk pulihkan tenaga. Pisang ini juga didakwa meredakan masaalah lelah atau semput (Asthma). Ia tidak ada sifat penyembuh untuk penyakit lelah tetapi jika simptom penyakit lelah ini mula nampak, maka bolehlah makan Pisang Merah ini untuk meredakan siptom tersebut agar tidak menjadi teruk. Dalam pada itu ia juga digelar makanan Anti Rabun. Makan Pisang Merah secara konsisten boleh membantu untuk elakkan dari masalah rabun mata. Kandungan vitamin A yang tinggi dalam serat Pisang Merah boleh menajamkan penglihatan dan mengurangkan risiko daripada terkena rabun mata. Ia juga ama baik untuk pulihkan saluran darah. Penyakit-penyakit yang ada kaitan dengan pembuluh dan saluran darah boleh dielakkan dengan memakan Pisang Merah. Ia bukan sekadar melancarkan peredaran dalam saluran darah, malah ia akan membantu saluran darah supaya lebih sihat.


Buah seperti pisang dan betik memang baik untuk Sistem Penghadaman
Sepertimana kebaikan yang terdapat pada pisang-pisang lain didakwa Pisang Merah juga dapat membantu dalam proses penghadaman. Ia disebabkan pisang ada kandungan serat yang tinggi. Ramai kata makan sebiji Pisang Merah pun sudah rasa kenyang dimana ini akan dapat mengelakkan diri dari makan berlebihan serta ia bagus untuk perut serta penghadaman. Makan pisang merah mampu untuk mengurangkan tekanan atau depresi. Sama ada ramai yang percaya atau tidak ada dakwaan dian pemakannya boleh kurangkan rasa tekanan  dengan memakan seulas pisang. Pisang Merah dipercayai boleh bantu meringankan tekanan perasaan dan kesannya membuatkan anda rasa lebih tenang. Pisang ini ada zat baik dimana ia bagus untuk Tulang dan Gigi. Pisang Merah bagus untuk kesihatan dan kekuatan tulang dan gigi jika memang anda kurang minum susu formula khas untuk mendapatkan tulang dan gigi yang kuat. Hasilnya gigi anda akan jadi lebih kuat dan ada akwaan jika ada masalah sakit gusi pun rasa reda dan lega selepas makan Pisang Merah ini. Hebatnya pisang ni didakwa menyihatkan Jantung anda. Pisang Merah dikatakan boleh memberikan kesan sangat positif untuk kesihatan jantung untuk jangka masa panjang. Jika anda ambil Pisang Merah secara rutin serta tidak terlebih makan ia akan beri impak yang baik untuk kesihatan jantung anda. Ia juga didakwa mampu dalam ia meningkatkan kekebalan badan (Imunity) kerana kandungan khasiat yang ada dalam Pisang Merah ini boleh membantu untuk meningkatkan sistem imun tubuh badan melawan penyakit. Ia ada kandungan vitamin C yang tinggi untuk hasilkan kolagen semulajadi yang mana akan membantu mengeluarkan radikal bebas daripada tubuh. Bukan setakat beri kelebihan pada sistem imun, malah kolagen yang terhasil daripada khasiat Pisang Merah ini boleh kurangkan kesan penuaan. Pisang Merah amat baik untuk dimakan bagi ntuk Ibu Hamil. Ini kerana ia akan bantu dalam penghasilan asid folik yang memang diperlukan oleh ibu ketika proses kehamilan 9 bulan 10 hari. Malah ia dapat membantu mengurangkan rasa mual dan loya di awal kehamilan. Bagus makan pisang ini untuk mereka yang hendak berhenti Merokok. Sama ada anda percaya atau tidak, pengambilan secara rutin Pisang Merah akan membantu perokok yang berazam untuk berhenti merokok. Kandungan vitamin C, magnesium dan juga kalium dalam buah Pisang Merah ini akan membantu mengurangi keinginan untuk merokok atau candu nikotin yang ada pada perokok. Pisang Merah mengandungi serat tinggi yang sangat baik untuk orang dewasa mahupun kanak-kanak, dan ada pelbagai vitamin serta zat galian yang bagus untuk kesihatan tubuh manusia.


Satu mitos mengenai pisang merah ungu ini dimana didakwa untuk keturunan Rawa yang terhutang budi dengan roh pokok ni sampai sekarang tidak makan pisang ini. Ada mitos dimana jika  adaketurunan ini yang melanggar sumpah ini maka mereka ini akan kena sejenis penyakit kulit macam sakit sopak. Kepercayaan mitos ini ada didengar sejak sata kecil lagi aakan tetapi tidak disokong dengan fakta klinikal sehingga kini. Inii kerana mereka akan mendapat warna kulit jadi bertompok dan warna merah ayau lebih kurang macam warna pisang tu juga. Bagaimana pun dalam mitos lain, keadaan menjadi terbalik pulak kisahnya untuk keturunan Megat Seri Rama atau dikenali sebagai Laksamana Bentan. Menurut sumber daripada yang mengaku daripada keturunan mereka iini, mereka akan menjadikan pisang merah ini sebagai makan untuk ubat. Contohnya kalau ada mana-mana keturunan Bentan terkena sumpahan sampai muntah-muntah darah disebabkan mereka menjejakkan kaki ke Daerah Kota Tinggi di Johor maka diakwa untuk rwatan atau ubatnya adalah memakan Pisang Raja Udang. Apabila mereka memakan pisang inii maka ia boleh menghentikan muntah darah tersebt. Adakah sumpahan ini masih berlaku sehingga kehari ini. Semuga artikel ini dalam blog anim agro technology diberikan info berguna kepada semua. Wasallam!!!...
PISANG MERAH ... UNIK WARNANYA...
ADA DIMANA... SUKAR HENDAK JUMPA... 
KULITNYA MERAH... KUNING ISINYA...
BANYAK KHASIAT... SIAPA MAKANNYA...

By,

M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
Ditulis pada (22 JamadilAwal 1440H).
Artikel di kemaskini semula pada 17 RaboulAKhir 1447H.

Tuesday, October 14, 2025

FAKTA MENARIK KELAPA KOMENG

ISU KELAPA KOMENG
adalah kejadian dimana buah kelapa rosak dengan tiada isi air didalamnnya dan ia selalunya akan bersaiz kecil, kerdil atau tidak membesar seperti kelapa biasa dimana tidak ada nilai ekonomi. Bagi penulis blog yang sejak kecil dulu sudah mendengar iatilah 'komeng' yang juga boleh membawa maksud 'sedikit' atau 'sangat kecil' atau 'sangat sedikit' berkait dengan sifat yang ada pada buah tersebut. Umum juga di fahamkan jika istilah ' buah kecil atau kerdil' ini sebagai 'Buah Kelapa komeng' iaitu ciri yang merujuk kepada kelapa yang saiznya tidak membesar dimana ia boleh beralku di sebabkan oleh faktur baka pokok atau keadaan tumbesaran yang tidak normal atau faktur lain seperti amalan agronomi dan iklim juga. Paling mudah dengan memetik setandan kelapa dan di belah dimana kesemua buah kelapa yang di belah tidak ada air didalamnya dan tidak asa isi daging putih didalamnya atau ia sudah 'komeng'. Di dalam dunia Melayu nusantara dimana uniknya sifat kelapa yang rosak ini dan tidak ikut seperti kelapa normal sudah di ambil menjadi 
satu lagi peribahasa Melayu yang bermaksud buah kelapa dari tandan Kelapa (Cocos nucifera) yang telah rosak buahnya. Terdapat peribahasa iaitu 'Satu Tandan Kelapa ada yang Komeng' itu maksudnya dalam satu keluarga yang mempunyai ramai anak tidak semuanya jadi baik dan akan ada yang akan jadi kurang baik diantara mereka. Pokok kelapa juga merupakan sejenis tumbuhan pelbagai guna dari keluarga Arecaceae (Dulu dalam keluarga Palmae) yang mana ia ada gelaran 'pokok seribu guna' apabila bahagian batang, bunga, mayang, pelepah, batang, daun, buah, tempurong, sabut, air kelapa dan banyak lagi boleh digunakan didalam masyarakat. Pokok kelapa yang di tanam juga akan mengelyarkan nektar pada bahagian bunganya semasa proses pendebungaan (selalunya pendebungaan adalah secara semulajadi) atau secara pendebungaan silang. Bunga kelapa menghasilkan nektar yang akan di ambil serangga termasuk lebah dan kelulut di jadikan Madu Lebah. Pokok kelapa juga akan menghasilkan air nira yang kemudian ia di jadikan pelbagai produk lain. Tanaman kelapa mampu hasilkan air kelapa muda, sabut ( dijadikan cocoapeat), Santan Kelapa, Gula Melaka, Tuak, Jambatan Batang Buloh, Ketupat, Penyapu Lidi adalah diantara hasilan pokok kelapa. Tanaman kelapa di Malaysia manjadi satu tanaman industri yang di tanam secara besar-besaran oleh estet swasta atau kecil-kecilan oleh petani biasa. Terdapat seluas lebih dari 67,596 hektar tanaman kelapa pada tahun 2024 di Malaysia dengan jumlah pengelurannya sebanyak 629,900 metrik tan (Sumber: Booklet Keluasan Tanaman Makanan 2025, Jabatan Pertanian Malaysia). Tanaman kelapa paling luas berada di Sabah (seluas 19,066 ha) diikuti dengan Johor (11,043 ha) diikuti dengan Sarawak (10,110 ha). Malaysia mengimport biji kelapa tua dari negara Indonesia bernilai RM245.7 juta (US$58.04 juta) setahun dengan jumlahnya sebanyak 280.6 juta metrik tan dan kebanyakannya melalui pelabuhan Batu Pahat. Jumlah ini menjadikan Malaysia sebagai salah satu pengimport kelapa terbesar di dunia daipada negara Indonesia yang di gubakan untuk di proses oleh sekitar 25 buah kilang memproses buah kelapa di Malaysia. Artikel subuh yang sunyi ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas beberapa fakta menarik mengenai kelapa komeng untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Isu dan fakta mengenai '
Kelapa Komeng' walau pun ia agak jarang berlaku merupakan satu kejadian biasa yang perlu di hadapi penanam kelapa di Malaysia. Isu ini merupakan perkara yang boleh berlaku pada beberapa tandan dalam sepokok atau beberapa biji buah didalam setandan kelapa. Agak kurang di bincangkan atau di biat kajian apakah punca boleh berlakunya kelapa komeng dan bolehkah amalan agronomi dijalankan bagi mengatasi masaalah tersebut juga kurang di ketahui. Bagi penulis blog isu ini tidak menjadi masaalah dengan mencari ilmu pengetahuan mengenai pengurusan tanam kelapa dari sumber yang betul dan belajar dari guru yang berpengalaman. Pokok Kelapa di kategorikan sebagai tanaman yang mudah diuruskan dengan syarat ia mempunyai ilmu pengetahuan teknikal, modal yang mencukupi , bilangan pekerja yang cukup dan Amalan Pertanian Baik (APB). Pengawalan musuh seperti serangga perosak, haiwan perosak dan penyakit (disebabkan oleh Kulat dan Bakteria) perlu dilaksanakan bagi mengelakan banyak Kelapa Komeng. Paling asas adalah pastiman menanam kelapa dengan cara menggunakan benih yang di jamin dan berkualiti. Jika cuba ambil benih dari kelapa tua (bukan hibrid) pastikan pokok induk adalah bukan dari pokok yang mana ada buah yang komeng. Ini kerana faktur baka akan membawa potensi besar jika benihnya di ambil dan di tanam. Buah Kelapa yang baik mempunyai bentuk dan warna kulit yang licin sama ada dal bentuk Kelapa Muda atau Kelapa Tua. Biasanya Kelapa Muda mempunyai kulit berwarna hijau, permukaan kulit licin dan apabila di digoncang kita akan mendengar ada air didalamnya. Begitu juga dengan kelapa tua yang dipetik atau gugur sendiri mempunyai kulit berwarna coklat gelap dan licin serta ada kedengaran kocakan air didalamnya. Kelapa yang baik apabila di belah dua maka akan mengandungi air kelapa, lapisan isi kelapa berwarna putih dan kadang-kadang ada 'Kentos' (Dalam bahasa jawa maksudnya tombong kelapa yang hendak tumbuh). Buah kelapa ini juga berat serta mempunyai susunan sabut yang rapi susunannya.


Bagi penulis b;og percaya jika insiden kes k
elapa komeng pula sama ada kelapa muda atau kelapa tua adalah buah kelapa yang rosak disebabkan oleh isu kerosakan fizikal mahu pun kerosakan mekanikal. Paling mudah hendak mengenal kelapa komeng adalah dengan melihat ciri-ciri fizikal seperti bentuk yang tidak sama, warna berlainan, terdapat rekahan jelas pada kulit kelapa atau ada lubang pada kelapa. Jika di ambil sebiji dan di goncang kita tidak akan mendengar adanya 'air kelapa' didalamnya (Maknanya tiada air kelapa - kosong). Buahnya adalah ringan dan kadang-kadang mengeluarkan bau busuk apabila di belah. Buah kelapa komeng dalam satu tandan kelapa yang baru dipetik agak sukar dikenali dari bawah pokok sebelum memetik hasil. Apabila tandan kelapa diturunkan dan dibuat penggredan baru kita kenal yang mana satu kelapa komeng untuk diasingkan. Pekebun Kelapa dan Peraih Kelapa yang biasa dengan kerja ini bagi mereka amat mudah mengenalinya. Kadar keujudan kelapa komeng dalam satu kawasan kebun adalah bergantung kepada umur pokok, kadar infestasi, pengurusan kebun, jenis kelapa dan sebagainya. Kebun kelapa yang mempunyai banyak pokok kelapa tua yang tidak pernah dibaja, tidak di uruskan dengan baik dan terbiar dalam semak berpotensi ujud banyak kelapa komeng. Ini kerana pokok tersebut kekurangan nutrien penting bagi pokok kelapa terutama baja NPK dan lain-lain unsur mikro nutrien yang diperlukan pokok. Semasa proses pendebungaan kadang-kadang berlaku serangan oleh kulat yang menyebabkan proses pembentukkan buah terbantut dan akibatnya buah akan rosak dan ianya akan berpenyakit. Kekurangan nutrien akan menyebabkan pembentukan tempurung , sabut dan komosisi air dalam kelapa tidak normal. Akibatnya buah kelapa akan menjadi kelapa komeng. Serangan oleh Tupai dan Monyet juga pada buah kelapa menyebabkan buah rosak dan komeng.


Kisah buah kelapa di Malaysia tidak pernah lepas dalam media tempatan. Ada isu dimana 'Kelapa melawas punca harga santan naik mendadak' berlaku dan ia ada sedikit kaitan dengan ujudnya kelapa komeng. Sering di laporkan jika harga santan dijangka selalu akan meningkat menjelang Ramadan susulan harga kelapa di pasaran yang tidak menentu sehingga mencecah RM3 sebiji. Hasil tinjauan Harian Metro di Pasar Basah Datuk Keramat, KL mendapati santan dijual pada harga RM8.00 sekilogram, manakala kelapa parut pula dijual RM10.00 sekilogram dan RM3.50 sebiji. Rata-rata peniaga santan mengakui terpaksa menaikkan harga jualan berikutan bekalan kelapa tempatan yang tidak stabil ketika ini, selain berlaku peningkatan harga kelapa biji. Bagi Azhar Ishak dakwa jika kini harga sebiji kelapa sebelum ini adalah sekitar RM2.20, namun kini meningkat 70 sen kepada RM3 sebiji. Harganya naik sedikit demi sedikit bermula Disember tahun lalu bergantung kepada pembekal dimana ia bermula naik 20 sen sebiji dan ia kemudian 20 sen lagi dan terbaru 30 sen pula menjadikan harganya sudah naik sebanyak 70 sen daripada sebelumnya. Kalau santan kelapa dulu dijual santan kelapa dengan harga RM7.00 sekilogram akan tetapi terpaksa naikkan harga kepada RM8.00 bagi menampung peningkatan kos terbabit. Pada waktu tertentu memang bekalan kelapa juga tidak banyak dimana dia kini cuma boleh dapat 1,000 biji kelapa bagi setiap empat hari daripada pembekal dari Bagan Datuk, Perak dan Sabak Bernam. Isu kekurangan bekalan komoditi itu terjadi akibat musim kelapa melawas iaitu keadaan putik kelapa gugur dari tandan disebabkan cuaca ekstrem sama ada panas melampau atau hujan lebat. Ia berlaku apabila putik gugur dimana kemudian jumlah buah atau bilangan hasil buah pun berkurangann apa lagi kalau ada kes banyak buah kelapa komeng berlaku. Di Malaysia apa yang penulis blog tahu fakta iaitu Tanaman Kelapa kebiasaan melawas antara Disember sehingga awal Februari setiap tahun. Apa pun isu kekurangan bekalan kelapa tempatan akan berdepan masalah kekurangan bekalan kelapa hingga menjejaskan perniagaan industri santan kelapa di pasaran. Kalau sebelum ini penjual santan kelapa boleh mendapatkan sekitar 7,000 biji kelapa daripada peraih dari Bagan Datuk dan Kuala Selangor dalam tempoh seminggu namun apa yang berlaku sekarang jumlah itu sudah menurun sekitar 4,000 saja. Bagaimana pun bilaa bekalan kelapa biji sudah sedikit makan penjual memang susah untuk dapat pusingan modal, ditambah lagi harga kelapa sama saja walaupun saiz yang kita terima ada besar, ada juga kecil. Di laporkan dimana pada kebiasaannya peniaga santan akan perlukan dua atau tiga biji kelapa untuk hasilkan satu kilogram santan dimana jumlah keuntungannya tidak besar mana. Pernah berlaku insiden dimana dalam tempoh sebulan, tiba-tiba pembekal nyatakan dimana harga kelapa kampung naik dan menyebabkan harga di pasar akan hadapi masalah untuk terangkan kepada pelanggan sebab ada keadaan jika mereka hendak jual mahal pun kasihan kepada pelanggan tetapnya  juga. Kajian menunjukkan jika jumlah permintaan santan ketika bulan Ramadan adalah berbeza dengan lebih tinggi. Apa yang berlaku selalunya pada minggu pertama puasa iaitu jumlah permintaan terhadap santan boleh dikatakan lengang.  Namun, pada pertengahan puasa iaitu permintaan terhadap santan akan meningkat naik kerana orang sudah mula berniaga lemang dan pada ketika itu diperlukan bekalan yang banyak sehingga hari terakhir sebelum raya. Penjual dan pengguna berharap bekalan kelapa di pasaran dapat untuk distabilkan semula supaya tiada lagi kenaikan harga kos. Semuga tulisan artikel ini mampu jadi bahan rujukkan semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasalla!!.
KELAPA KOMENG.... KEJADIAN BIASA....
BUAH ROSAK... MEMANG TIADA HARGA...
PERIKSA PUNCA.... INDUK BUANG SAJA....
DI MALAYSIA... ADA DICIPTA PERIBAHASA....

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(20 RabiulAkgir 1447H).

Monday, October 13, 2025

PEWARNA MAKANAN - APA DIA?

PEWARNA MAKANAN
 adalah bahan yang digunakan untuk menambah warna pada makanan atau minuman, sama ada secara semula jadi atau sintetik dimana ia meluas di gunakan di seluruh dunia. Bahan ini bagi penulis blog digunakan bertujuan untuk sebagai menambahkan akan estetik makanan itu sendiri dan ia di laporkan mampu melindungi daripada kehilangan warna, atau membantu pengecaman rasa. Bahan ini sebenarnya ia boleh didapati sama ada dalam bentuk cecair, serbuk, gel, atau pes dan digunakan dalam pelbagai jenis produk makanan daripada makanan di buat sendiri di rumah atau pun jenis makanan yang di buang skala banyak di kilang makanan komersil. Pihak pengusaha makanan memang ada yang bergantung penoh kepada bahan pewarna makanan agar produk makanan yang di keluarkan mampu menarik perhatian pengguna atau bakal pembelli yang melihatnya agar kelihatan sedapm dimakan, cantik dan ada unsur-unsur sebagai makanan berkualiti dan selamat di makan. Dalam industri makanan dimana penggunaan bahan-bahan pewarna  makanan ini di kawal di bawah akta. Akta 
utama di Malaysia yang mengawal pewarna makanan adalah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985. Ia mengawal selia penggunaan aditif makanan, termasuk pewarna, untuk memastikan keselamatan pengguna. Penggunaan pewarna tiruan dibenarkan di bawah peraturan ini akan tetapi hanya pewarna yang disenaraikan dalam peraturan yang berkenaan dibenarkan untuk digunakan dalam makanan. Peruntukan utama Akta Makanan 1983 dimana akta ini menyatakan bahawa sesiapa yang menyediakan atau menjual makanan yang mengandungi bahan berbahaya kepada kesihatan adalah dilarang. Dalam pada itu didalam Peraturan-peraturan Makanan 1985:Peraturan 21 ada menyenaraikan jenis-jenis pewarna tiruan yang dibenarkan untuk ditambah dalam makanan. Diantara jenis pewarna yang tidak disenaraikan adalah jenis pewarna yang tidak disenaraikan di bawah Peraturan 21 adalah dilarang penggunaannya dalam pemprosesan makanan. Ada juga larangan penggunaan dimana cara penggunaan bahan berbahaya seperti anilina sebagai pewarna makanan adalah dilarang di bawah akta ini. Dilaporkan penggunaan bahan berbahaya atau pewarna yang tidak dibenarkan adalah dilarang. Ada beberapa jenis pewarna makanan iaitu Jenis Pewarna Semulajadi dimana ia selalu diperolehi daripada sumber tumbuhan dan haiwan dan antaranya adalah seperti jenis Antosianin yang akan mana ia memberikan warna merah, biru, hingga ungu daripada sumber seperti bunga rosella, bunga telang, dan ubi. Jenis Karotenoid pula akan memberikan warna merah, kuning, dan jingga daripada sumber seperti tomato dan wortel. Jenis Klorofil pula akan memberikan warna hijau daripada sayuran hijau. Jenis  Oleoresin kunyit akan memberikan warna keemasan atau kemerahan daripada kunyit. Kedua adalah bahan Pewarna Jenis Sintetik yang selali dibuat di makmal dan sering digunakan dalam industri makanan kerana warnanya yang lebih terang dan konsisten. Apa pun kegunaan dan fungsi pewarna makanan akan mampu keningkatkan daya tarikan visual. menjadikan makanan kelihatan lebih menarik kepada pengguna dan mampu menggantikan warna yang hilang. Bahan pewarna juga akan menjaga penampilan makanan agar tidak kelihatan pudar, membantu pengecaman rasa dimana asasnya adalah warna dapat mengaitkan makanan dengan rasa tertentu. Memang bahan pewarna membantu pengguna mengenali rasa dengan lebih tepat. Bagaimana pun perlu di ketahui jika ada potensi risiko dan alternatif pwnggunaan bahan pewarna ini walaupun umumnya selamat, penggunaan berlebihan terutamanya pewarna sintetik dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti hiperaktif, ADHD, dan masalah tidur, terutamanya pada kanak-kanak. Untuk itu pilihan yang lebih sihat adalah menggunakan pewarna makanan semula jadi yang kurang kesan sampingan atau mengurangkan pengambilan makanan yang banyak menggunakan pewarna tiruan. Artikel pagi Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan fakta mengenai bahan pewarna makanan untuk bahan rujukkan semua.


Fakta 
penting dimana bahan pewarna makanan ialah bahan yang digunakan untuk menambah warna pada makanan, minuman, kosmetik dan ubat-ubatan. Bahan ini akan hadir dalam pelbagai bentuk seperti cecair, serbuk, dan pes, dan boleh berasal daripada sumber semula jadi atau sintetik. Pewarna makanan digunakan untuk tujuan estetika dan untuk mengaitkan warna dengan rasa tertentu. Sebaiknya di gunakan jenis dan sumber pewarna makanan semula jadi iaitu ia diperolehi daripada sumber tumbuhan (nabati) dan haiwan, seperti antosianin daripada buah-buahan. Ada jenis pewarna makanan Sintetik yang dihasilkan melalui proses kimia. Ia selalu di gunakan sebagai menambah unsur Estetika Makan iaitu bertujuan untuk menjadikan makanan kelihatan akan lebih menarik dan menyelerakan. Ia juga berkai untuk Menambah Rasa makan dengan merangsang persepsi rasa kerana manusia selalunya akan mengaitkan warna dengan rasa tertentu. Pewarna makanan juga berfungsi sebagai memberikan Pengenalan )identification) bagi memudahkan pengenalan makanan dan minuman seperti makanan sama di warnakan lain untuk menentukan jenis inti didalamnya. Keempat dimana bahan perwarna makanan akan membentu menghalang aspek kelunturan makan sebab untuk sesiapa mengelakkan perubahan warna akibat penyimpanan atau pemprosesan mana perlu di tambah pewarna. Kelima faedahnya adalah dialam analis amakanan jika ia di tambah pada pelbagai produk seperti minuman ringan, snek, pastri, dan aiskrim akan lebih mudah di kenali dan di pasarkan. Akhinya bahan pewarna makana sesuai di gunakan dalam industri kosmetik dan farmaseutikal seperti yang terdapat kepada beberapa jenis ubat gigi dan ubat-ubatan. Pewarna makanan yang paling selamat ialah pewarna asli yang diekstrak daripada sumber semula jadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan rempah-ratus, kerana ia kurang risiko kesihatan berbanding pewarna tiruan (sintetik). Pewarna sintetik, yang sering ditemui dalam makanan ringan dan makanan kanak-kanak, boleh dikaitkan dengan masalah tingkah laku seperti ADHD, hiperaktif, dan masalah tidur, terutamanya pada kanak-kanak yang mengambilnya secara berlebihan. Mengambil jenis pewarna makanan yang selamat perlu di amalkan pembaca blog. Gunakan jenis Pewarna Asli sebab sumbernya ia diekstrak daripada tumbuhan dan haiwan, seperti kunyit (kuning), bit (merah), atau β-karotena (oren). Kelebihan: Ia dianggap selamat dan menawarkan pilihan yang lebih sihat kerana berasal daripada sumber semula jadi. Lain dengan bahan perwarna makanan jenis Pewarna Tiruan yang mana ia di hasilkan secara kimia dan sering digunakan untuk memberikan warna yang terang dan menarik pada makanan. Risiko: Kajian mengaitkan penggunaan pewarna ini dengan kesan sampingan seperti hiperaktif, ADHD, masalah tidur, dan masalah pernafasan seperti semput pada kanak-kanak yang memakannya secara berlebihan. Perlu membaca bagaimana cara memilih jenis pewarna makanan yang selamat. Caranya dengan pertama menilih jenis Pewarna Asli dimana makanan yang ada menggunakan pewarna daripada sumber semula jadi untuk mengurangkan risiko kesan sampingan adlah lebih di syorkan dengan mesti membaca label kandungannya. Boleh diperiksa senarai ramuan untuk mengenal pasti pewarna tiruan dan elakkan produk yang menggunakannya, Amalan untuk mengurangkan pengambilan jenis makanan yang dilihat ia berwarna cerah dimana makanan yang mempunyai warna yang sangat terang selalunya mengandungi pewarna sintetik. Mengurangkan pengambilannya dapat membantu didalam cara mengehadkan pendedahan kepada bahan pewarna tiruan.

Menulis artikel ini masih kuat berfikir persoalan umum bermain di kepala dan ramai pembaca sama ada isu p
ewarna makanan sama ada ia selamat atau tidak selamat digunakan. Membuat kuih raya berwarna warni manjadikan ia lebih menarik, cantik dan nampaknya akan lebih menyelerakan. BAgi penulis blog dimana pewarna makanan makanan yang digunakan memainkan peranan yang penting bagi menghiasi kuih raya. Walau bagaimanapun dilaporkan tidak semua bahan pewarna makanan selamat untuk kesihatan manusia. Penting memahami iasu jenis- jenis pewarna makanan yang selamat dan yang tidak selamat serta kesannya terhadap kesihatan. Di ulas lagi mengenai jenis Pewarna Makanan yang asasnya adalah ia boleh dikategorikan kepada dua jenis utama iaitu sebagai Pewarna Semula Jadi dan Pewarna Sintetik. Pewarna Semulajadi adalah ia diperoleh daripada sumber semula jadi seperti tumbuhan, haiwan, atau mineral sementara jenis Pewarna Sintetik ia dihasilkan secara kimia untuk dapat menghasilkan warna yang lebih terang dan tahan lama. Apa yang penting adalah pengguna mesti tahu akan jenis pewarna makanan yang selamat atau jenis pewarna makanan yang diluluskan oleh badan kawal selia seperti FDA (Food and Drug Administration) dan EFSA (European Food Safety Authority) dianggap selamat jika digunakan dalam jumlah yang dibenarkan.
Contoh pewarna makanan semula jadi yang selamat termasuk Jenis Klorofil iaitu ia memberi warna hijau dan diperoleh daripada tumbuhan hijau. Kedua adalah dari jenis Karotenoid yang akan memberi warna kuning, jingga, atau merah dan terdapat dalam lobak merah serta tomato. Ketiha adalah jenis Antosianin yang memberi warna biru, ungu, atau merah dan terdapat dalam anggur serta beri biru. Keempat adalah Jenis Karamel yang memberi warna coklat dan digunakan dalam minuman berkarbonat serta sos. Kelima adalah Jenis Kunyit (Curcumin) yang memberi warna kuning dan digunakan dalam kari serta minuman kesihatan. Apa pun selain pewarna semula jadi, terdapat juga pewarna sintetik yang diluluskan dan dianggap selamat dalam jumlah terkawal seperti Jenis Tartrazin (INS 102) beri warna Kuning, Sunset Yellow (INS 110) beri warna Jingga dan jenis Allura Red (INS 129) yang beri warna Merah pada makanan. Perlu di ketahui memang ada jenis pewarna makanan yang tidak selamatatau juga yang telah dilarang penggunaannya kerana dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti alergi, hiperaktif dan risiko kanser. Antara pewarna yang tidak selamat termasuk bahan seperti Jenis Sudan Red yang berikan warna merah sintetik yang dikaitkan dengan kesan karsinogenik. Kedua adalah Jenis Auramine O iaitu jenis pewarna kuning yang boleh menyebabkan kerosakan hati. Ketiga adalah Rhodamine B yang akan berikan warna merah jambu yang hija di ambil ia boleh menyebabkan mutasi genetik. Keempat adalah jenis Butter Yellow yang mana ia dikaitkan dengan kesan toksik dan berbahaya kepada hati. Kelima adlah Jenis Pewarna Tar Sintetik yang Diharamkan dimana ada sesetengah pewarna sintetik yang berasal daripada tar arang batu telah dilarang kerana berisiko menyebabkan kanser. Memang ada kajian yang dibuat mengenai kesan pengambilan bahan Pewarna Tidak Selamat antaranya adalah ia boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan seperti pertama Masaalah Alergi dan Hiperaktif apabila pewarna seperti tartrazin boleh ianya menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah individu dan meningkatkan hiperaktif pada kanak-kanak. Kedua kesan kepada Gangguan Hormon apabila ada sesetengah pewarna boleh mengganggu sistem hormon dalam badan. Ketiga adalah Masaalah Risiko Kanser apabila ada pewarna tertentu yang tidak selamat boleh meningkatkan risiko mutasi sel dan kanser. Keempat adalah Kesan Kerosakan Organ apabila ada sesetengah pewarna toksik boleh memberi kesan negatif kepada hati dan buah pinggang. Dilaporkan walaupun bahan pewarna makanan dapat meningkatkan akan daya tarikan makanan adalah penting untuk pembaca blog ini telili dan hanya memilih pewarna yang selamat dan mengelakkan pewarna yang berbahaya. Pengguna disarankan untuk membaca label bahan makanan dan memilih produk yang menggunakan pewarna semula jadi atau pewarna sintetik yang telah diluluskan oleh pihak berkuasa kesihatan. Apa pun dengan lebih banyak kesedaran tentang kesan pewarna makanan, kita boleh membuat pilihan yang lebih selamat untuk kesihatan diri dan keluarga.


Dikongsikan 
fakta bagaimana kesan pengambilan makanan berwarna kepada otak kanak-kanak untuk di jadikan bahan rujukkan. Biasanya makanan dengan pewarna tiruan ini paling memberi kesan pada otak kanak-kanak, malah sikap dan perangai mereka akan turut terkesan tanpa kita sedar. Apa pun makanan dan minuman yang penuh dengan warna sememangnya menarik perhatian kanak-kanak ma;alahan dikalangan orang dewasa juga. Namun tanpa disedari yang makanan dengan pewarna tiruan ini paling memberi kesan pada otak manusia terutama kanak-kanak malahan ada sikap dan perangai kanak-kanak ini akan turut terkesan tanpa disedari penjaganya. Ia bukan sekadar alergik bahkan banyak simptom lain yang memberi kesan pada mereka diman ada laporan kajian gambar otak anak yang tak normal dan tidak normal di tunjukkan saintis. Dilaporkan ia beri kesan pada otak mereka sebab mengambil makan minum yang ada pewarna tiruan dengan kerap. Pihak ibu bapa agak pelik dan riau akan kajian dilakukan dan punca yang berlaku antaranya disebabkan oleh kanak-kanak ini sudah mengambil bahan pewarna tiruan yang berlaku. Ibubapa perlu mengelakkan semua jenis makanan yang tinggi pewarna macam ini sebagai sarapan bermula daari zaman kanak-kanak lagi. Ada kesan reaksi alergik dimana ini tidak semestinya dengan timbul ruam satu badan, gatal kulit, bersin tidak berhenti akibat kes ini. Dilaporkan hasil kajian akan ada keadaan kelakuan (Behavior) mereka akan berubah jadi pelik pun salah satu dari reaksi yang boleh berlaku cuma ibubapa selalunya tidak perasan sangat. Disyorkan agar perlu mengelakkan mereka ini dari pewarna makanan tiruan. Kini ada terlalu banyak ada dalam makanan ultra processed dijual di pasaran terbuka. Makanan tinggi pewarna macam ini dimana kanak-kanak akan suka melihatnya dan suka hendak memakannya iaitu ia selau dengan warna yang terang dan cerah. Ini akan menaikkan selera mereka untuk makan akan tetapi kemudian ia akan bawa kesan buruk pada otak kanak-kanak yang tidak dikawal pengambilannya. Ibu bapa perlu elakkan beri makan minum yang ada pewarna tiruan macam sepanjang masa apatah lagi makanan yang banyak ada jenis pewarna makanan tiruan. Sebenarnya dalam aspek makanan dimana sama ada ia makanan berwarna atau warna asli dari aspek citarasa adalah SAMA sahaja. Pewarna makanan juga tidak menambahkan nutrisi makanan di ambil cuma ia lebih cantik dan menarik untuk memakannya seperti makanan ais krim di jial dengan warna menarik. Semuga tulisan ini berikan ilmu pengetahuan berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
PEWARNA MAKANAN... BANYAK WARNA....
JENIS SEMULAJADI... SELAMAT DI GUNA...
JENIS SINTETIK.... ANCAMAN MEMANG ADA...
MEMBACA TULIDAN..SIDAH FAHAM JUGA...

By,
M Anem,
Senior AGronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka.
Malaysia.
(19 RabiulAkhir 1447H),

Sunday, October 12, 2025

GETAH SEKERAP - LEBIH POPULAR?

GETAH SEKERAP atau juga dipanggil sebagai 'Getah Buku' atau 'Lantun' merupakan susu getah yang teleh membeku dari hasil torehan batang pokok getah (Hevea brazilliensis). Getah ini merupakan susu getah berwarna putih yang asalnya cair setelah proses torehan dan mengalir dari kulit pokok getah terus kedalam bekas atau cawan getah. Susu lateks ini akan dibiarkan selama sehari dimana ianya akan membeku. Getah adalah sejenis asli merupakan polimer hidrokarban yang cirinya adalah elastik dan kenyal yang terhasil dari koloid dari hasil torehan. Di kampong saya di Daerah Muar, Johor (Kini sudah menjadi Daerah Tangkak) getah sekerap atau lebih pupular sebagai beku menguasai hampir 95% pekebun kecil getah dimana meraka tidak lagi menoreh untuk mengutip getah susu cair lagi. Pekebun getah ini hanya memilih untuk menoreh bagi mendapatkan getah beku sebagai getah sekerap kerana mudah kerjanya walau pun harganya tidak sama dengan harga getah keping (SMR Standard). Zaman saya kanak-kanak dulu sekitar tahun 1960’an hingga 1970’an semua penoreh mengutip susu getah lagi. Lazimnya penoreh getah akan bangun awal pagi dan sebelum jam 7.00 sudah memulakan aktiviti menoreh getah menggunakan pisau toreh yang telah di asah untuk mempastikan ketajamannya. Pisau toreh yang tumpul menyebabkan hasil susu getah akan berkurangan. Penoreh getah akan membawa bekas untuk memungut getah beku dari setiap pokok seperti baldi atau tin. Ada yang memungut getah beku sekerap ini dengan tangan dan ada yang menggunakan kayu untuk mengelakan bau busuknya. Jika bekas ini kecil akan diikat dengan tali pada pinggang untuk mempercepatkan kerja memungut getah sekerap ini sambil menoreh. Bekas yang diikat dipinggang di panggil ‘TOLOK’ dikalangan penoreh dikampong saya dimana selalunya apabila tolok hampir penoh getah beku ini akan di pindahkan kedalam bekas guni plastik atau tin lebih besar. Semua getah beku akan dimasukkan dalam guni plastik atau lain-lain bekas untuk dikumpul dan dijual kepada pembeli yang menunggu disekitar kampong. Getah sekerap ini terjadi hasil dari tindakbalas koloid dalam susu getah selepas proses torehan. Susu Getah mengandungi banyak air dan apabila susu getah membeku akan menghasilkan getah beku yang kenyal dan air asid yang berbau ammonia dan busuk. Air ini jika terkena tangan atau baju penoreh akan menyebabkan bau yang kuat dan agak kekal lama. Ketika saya menoreh masa dulu (semasa cuti semester dari universiti) pastinya saya mesti menolong orang tua menoreh. Saya menggunakan kayu atau ranting getah yang ditajamkan untuk mencungkil getah beku dari cawan. Ini dapat mengelakkan bau air getah dari melekat pada tangan. Tidak apalah lambat sedikit mencungkil getah beku dalam cawan dengan kayu dan yang penting tangan tidak berbau. Ramai penduduk kampong sering gunakan limau nipis yang ada ditanam tepi rumah mereka untuk mencuci tangan yang terkena air getah beku dan memang berkesan sekali menghilangkan bau tersebut. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya bincangkan mengenai getah sekerap dan beberapa perkara dilaporkan media untuk dijadikan bahan rujukkan anda semua.


Akhbar Harian Metro melaporkan artikel bertajuk '
Penoreh getah lebih selesa jual getah sekerap' dimana kini berlaku iaitu kebanyakan penoreh getah di Malaysia enggan berpindah kepada kaedah  penghasilan susu getah atau lateks kerana ia membabitkan proses rumit sedangkan harganya tidak terlalu jauh berbeza dengan penjualan getah bekuPenoreh mendakwa terpaksa menunggu susu getah berhenti menitik antara empat hingga lima jam sebelum mampu membawa keluar hasil dari kebun berbanding hanya perlu menoreh dan meninggalkan getah membeku dalam mangkuk hingga menjadi getah beku atau sekerap. Pengalaman penulis blog mendapati ia sama dengan dakwaan oleh Bukhari Yunus berumur 55 tahun dimana sejak dia menoreh pada usia 20 tahun dahulu memang dia tidak pernah menghasilkan lateks kerana ia membabitkan kerja disifatkan rumit berbanding menghasilkan getah beku (Sila lihat foto disebelah). Dakwanya waktu dulu harga getah tinggi tetapi sekarang harga getah sekerap cuma RM1.75 sekilogram. Jika dia buat getah cair (lateks) dia kini percaya harganya tidak terlalu tinggi hingga dua atau tiga kali ganda dakwanya semasa ditemui wartawan HM di kebun getahnya di Kampung Solok Limau Nipis, Masjid Tanah, Melaka. Dia mendakwa kini memperoleh pendapatan antara RM100 hingga RM150 seminggu hasil daripada kegiatan menjual getah beku atau getah sekerap ini iaitu pada harga purata antara RM1.70 hingga RM1.80 sekilogram. Jika dia buat getah cair maka dia kena bekerja dari subuh hingga petang untuk menoreh, menunggu susu getah berhenti menitik, mengutip dan membawanya keluar dari kebun. Dia dakwa banyak masa yang perlu dihabiskan sedangkan ketika ini dia hanya perlu bekerja dari jam 7 pagi hingga 9 pagi ( 2 jam sahaja) untuk menghasilkan getah beku. Waktu yang terluang digunakan untuk mengambil upah bertukang atau kerja lain dikampong. Laporan media ini berikutan dengan satu kenyataan oleh RISDA Melaka yang menggesa seramai  9,723 pekebun kecil getah di Melaka berpindah kepada penghasilan lateks kerana ia mampu melonjakkan pendapatan sebanyak 30 peratus. Dalam pada itu RISDA juga bersedia membawa Perbadanan Kemajuan Getah Malaysia (MARDEC) membeli lateks daripada pekebun kecil, asalkan mereka bersedia melakukan anjakan dalam pengeluaran hasil komoditi itu. Seorang penoreh lain T Ganasenaran nyatakan dimana dia tetap memilih untuk menghasilkan getah sekerap atau getah beku berbanding getah cair kerana ia lebih mudah sesuai dengan tenaga dan usianya yang sudah lanjut.



Bernama pula dengan artikel bertajuk 'Mekanisme baru bantu pekebun kecil getah' wajar penulis blog rujuk. 
Lembaga Getah Malaysia (LGM) tidak terlepas daripada menjadi bahan kecaman dari pekebun kecil getah berikutan kejatuhan harga komoditi itu sejak hujung tahun 2011 yang dilihat seolah-olah sukar untuk meningkat semula. Dilaporkan dimana harga getah beku di ladang yang pernah mencecah RM7.30 sekilogram (kg) pada Februari 2011 dan berlegar sekitar RM7 antara bulan berkenaan hingga Oktober 2011. Bagaimana pun ia telah merudum sejak November 2011 sehingga mencecah RM2 sekilogram pada tahun 2017 dan terkini tahun 2021 hanya berlegar dari RM2.35 - RM3.22 sekilogram yang mana menyebabkan kira-kira 300,000 pekebun kecil bukan setakat mengeluh malah ada sesetengah mereka 'menggantung pisau toreh' seperti jadual diatas. Harga getah sekerap ini pula bergantung kepada masa jualan sama ada 1 hari (sangat basah), 3 hari (sederhana basah) dan 7 hari (kurang air dan agak kering). Penulis blog yang mana masih mempunyai kebun getah di Muar dan mengupahkan orang untuk menorehnya macam 'tidak merasa' hasil kebun getah tersebut yang selalunya habis untuk beli baja, menebas dan menguruskan kebun tersebut. Keluhan pekebun getah terbabit disalurkan kepada Persatuan Kebangsaan Pekebun Kecil Malaysia (PKPKM) bagi merayu kerajaan mengambil langkah segera mengurangkan bebanan kejatuhan harga getah. LGM dilaporkan sebenarnya tidak pernah memekakkan telinga dan membutakan mata terhadap isu berkenaan. Pelbagai kaedah dirangka untuk membantu pekebun kecil. Meskipun tidak mampu melonjakkan semula harga getah dengan sekelip mata, langkah untuk membantu mereka tetap akan terus diusahakan. LGM pernah mencadangkan beberapa perkara kepada Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi untuk memperkenalkan Peraturan-Peraturan LGM (Pelesenan dan Permit) 2014. Undang-undang itu amat penting untuk menetapkan harga getah pelbagai gred, terutama Standard Rubber Malaysia (SMR) 20 yang digunakan dalam pelbagai industri berasaskan getah terutama pembuatan tayar. Jika sebelum ini LGM terpaksa bergantung kepada Panel Penasihat Harga Mengikut Gred untuk mencadangkan harga getah pelbagai gred, kini LGM sendiri mampu menetapkannya tanpa perlu bergantung kepada panel terbabit.


Akhbar Sinar Harian pada April 2021 melaporkan artikel bertajuk 'Harga Getah - Pekebun Kecil Keliru' memang menarik untuk saya merujuk. Dakwa media tersbut dimana t
erdapat kekeliruan dalam kalangan pekebun kecil getah apabila kerajaan menetapkan harga lantai getah sekerap daripada RM2.20 kepada RM2.50 sekilogram mulai Januari 2021 ini. Menurut Presiden Pertubuhan Usahawan Getah Bumiputera Malaysia (PUGBM) iaitu Kameruzaman Ab Rahman dimana ada yang telah beranggapan harga yang ditetapkan itu adalah harga belian oleh pembeli-pembeli getah berlesen sekaligus menimbulkan ketegangan antara kedua-dua belah pihak. Keadaan lebih merumitkan bagi sesetengah kawasan yang terdapat pembeli-pembeli getah tanpa lesen yang membuat pembelian dengan harga lebih tinggi daripada pembeli-pembeli berlesen. Pembeli getah tanpa lesen tidak menanggung apa-apa kos dan tidak terikat dengan arahan-arahan yang dikeluarkan pihak Lembaga Getah Malaysia (LGM). Pekebun kecil beranggapan harga lantai adalah harga minima yang perlu dibayar oleh pembeli-pembeli getah berlesen di peringkat ladang dan kebun. Dilaporkan dimana dengan kata mudah, setiap kali jualan getah maka mereka akan dibayar dengan harga minimum sekurang-kurangnya RM2.20 dan mulai Januari 2019 dan mereka akan mendapat harga minimum sebanyak RM2.50 bagi setiap kilogram jualan getah sekerap (cuplump). Dilaporkan dimana kini penoreh-penoreh mula membantah pembeli-pembeli getah yang tidak mengikut harga lantai sebanyak RM2.20. Ini kerana mereka sudah beranggapan mulai Januari 2019 setiap pembeli getah dikehendaki membeli getah dengan harga minimum RM2.50 berpandukan kenyataan kerajaan, harga lantai adalah RM2.50 mulai Januari 2019. 


Dalam portal metrotv.com di laporkan 'P
ekebun terhimpit, harga getah sekerap merudum' pada tahun 2022-2023 jiuga berkaitan. Dipetik dari Rantau Panjang, Kelantan dimana para pekebun getah menyifatkan kejatuhan harga getah sekerap sehingga RM2.40 sekilogram sejak beberapa bulan lalu adalah paling rendah dalam tempoh 20 tahun. Disebabkan itu, banyak kebun getah kini terbiar apabila kebanyakan pekebun tidak lagi menoreh getah dan terpaksa mencari pekerjaan lain bagi menampung kehidupan. Malah, mereka mendakwa kebun getah lebih 400 hektar di beberapa kampung di sini yang sebelum ini mempunyai lebih 300 pekebun dimana kini hanya tinggal beberapa orang sahaja. Bagi Mustafa (56) dari Kampung Telaga Emas nyatakan paras harga getah kini begitu teruk sehingga tidak mampu untuk menampung kehidupan mereka sekeluarga. Dia mengusahakan kebun getah seluas 0.4 hektar sejak 20 tahun lalu dan kali ini kejatuhan harga getah sekerap paling rendah iaitu RM2.40 sekilogram. Kini dengan keluasan kebun getah ini dia hanya mampu hasilkan pendapatan RM500 sebulan. Bayangkan jika pekebun yang menoreh menggunakan sistem pawah, mereka hanya mampu memperoleh pendapatan RM250 sebulan. Dakwanya sejak beberapa bulan lalu, kebun getah di kawasan ini mula terbiar dan sunyi kerana hasil menoreh kini tidak mampu untuk menampung kehidupan. Rakannya Ewin Chanuan dari Kampung Kok Pauh dakwa dia yang sebelum ini menoreh getah selama 30 tahun mengambil keputusan bertukar kepada tanaman sayur sejak tahun lalu disebabkan harga getah semakin jatuh. Dia yang mempunyai kebun getah seluas 0.4 hektar, namun kini ditinggalkan begitu sahaja. Bukan tidak sayang, namun pendapatan yang diperoleh tidak setimpal ibarat dapat letih semata-mata. Apa pun untuk meneruskan kehidupan, saya menanam sayur-sayuran dan berharap kerajaan mengambil tindakan sewajarnya bagi menangani masalah kejatuhan harga getah. Bagi penduduk lain bernama Mat Yeh dari Kampung Kubang Rambutan berkata kerajaan perlu mengawal harga getah dengan memberi subsidi atau menetapkan harga lantai supaya pekebun getah tidak terhimpit setiap kali berlaku kejatuhan harga komoditi itu. Apa pun sekiranya keadaan ini berterusan, kebun getah selepas ini akan bertukar menjadi hutan kerana tidak ada lagi penduduk yang menoreh getah. Melihat keadaan sekarang pun kebun getah sudah sunyi, apatah lagi jika keadaan ini berterusan dan pekebun juga semakin terhimpit lebih-lebih lagi ekonomi yang semakin mencabar,\. Laporan media sebelum ini melaporkan, kerajaan sedang menimbangkan inisiatif khas untuk dapat membantu 500,000 pekebun kecil getah seluruh negara yang bergelut akibat kejatuhan harga getah. Dua cadangan yang dikemukakan adalah menetapkan harga lantai getah sekerap kepada lebih RM3 sekilogram atau memanjangkan tempoh bantuan musim tengkujuh kepada enam bulan. Semuga artikel ini memberikan info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
GETAH SEKERAP... POPULAR DIA...
CEPAT MENOREH... ADA LEBIH MASA...
HARGA RENDAH... IA SUDAH LAMA....
PERLU TINDAKAN...BAGAIMANA CARA....

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, utrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(8 Ramadan 1442H).

Saturday, October 11, 2025

HALIA PEMANAS BADAN?

HALIA
atau JAHE merupakan sejenis herba dari kumpulan umbisi yang mana iaanya telah digunakan semenaak ratusan tahun dahulu sebagai makanan berkhasiat. Halia yang mana ia mempunyai nama Zingber officinale ditanam di Malaysia dan semua negara ASEAN sebagai tanaman yang penting. Dalam pada itu Halia (Jahe sebutannya didalam bahasa Indonesia) adalah  merupakan salah satu jenis tanaman herbal yang sudah dipercayai oleh masyarakat tempatan sebagai sejenis ubatan tradisional untuk mengatasi beberapa masalah pada tubuh kita seperti sakit ulu hati. Selain itu halia juga dapat diproses untuk dijadikan produk seperti minuman pemanas badan semasa waktu malam atau pagi yang sejuk (Sila lihat foto diatas). Penulis blog memang minum teh halia semasa 3 hari di peegunungan Gunung Bromo di Probolingo, Indonesia semasa mendaki gunung setinggi 2,050 meter itu. Sebenarnya cir-ciri pedas pada halia ini adalah daripada bahan 6-Glisral dan 6-Shagoal yang terkandung didalamnya. Ciri ini dan sifat penghangatnya menyebabkan halia banyak dijadikan bahan unama oleh pengeluar produk ubat-ubatan dalam memberikan rawatan terbaik. Memang 
khasiat halia ini adalah ilmuan mengetahui sangat efektif atau berkesan didalam mengatasi berbagai gangguan pada tubuhbadan iaitu keberkesanannya bahan umbisi tersebut berasal dari bahan kandungan yang terdapat di dalam halia ini.  Hasil kajian saintis dimakmal menunjukkan kandungan bahan dalam halia adalah terdiri dripada Karbohidrat (10.12 gram,) Tenaga sebanyak 10.12 kalori, Protein (1.5 gram), Lemak (1.00 gram), Zat besi (1.60 mg), Kalsium (21.0 mg), Posforan (39.0 mg), Vitamin A (30.0 SI), Vitamin B (0.02 mg), Vitamin C (4.0 mg) dan akhirnya kandungan Air (86.2 gram) bagi setiaap 100 gram yang boleh dimakan. Artikel subuh ini dalam kediginan dikaki gunung Bromo iaitu di Youshi Hotel dalam blog "Anim Agro Technology'' saya meneruskan tulsan mengenai kepedasan yang ada pada halia atau jahe dan kehebatannya untuk dijadikan bahan rujukkan.


Dikalangan rakyat tempatan dikaki gunung ini pengambilan jahe memang sudah ianya menjadi kelaziman. Mereka meminum air jahe ini untuk memanaskan badan terutaa dimasa sejuk dipagi hari. Penulis blog pekena secawan teh jahe sebelum bertolak dengan jeep jam 2.30 pagi bersama-sama rombongan bagi melihat matahari naik dari puncak gunung Bromo bersama ribuan pelancong (Sila lihat foto disebelah). Masaalah Penyakit Ulu Hati memang disebabkan oleh angin yang berkumpul didalam perut yang mana ia memang menyebabkan tidak selesa dan sakit. Rasa sakit yang ditimbulkan oleh ulu hati membuat penderitanya sangat terganggu dan membuat tidak selesa untuk beraktiviti seperti yang penulis blog lakukan dan ia adalah aktiviti lasak. Ini kerana sakit ulu hati boleh juga menyebabkan kesan lain seperti sesak nafas. Bagi mengurangkan rasa sakit tersebut maka diperlukan perubatan yang tepat agar rasa sakit tersebut dapat di atasi. Banyak orang yang menggunakan ubt yang dibeli dari farmasi atau klinik swasta. Ubat yang berada di kedai tersebut memang dapat mengatasi rasa sakit ulu hati yang disebabkan oleh penyakit anin ini tetapi rasa sakit tersebut akan kambuh kembali dan terjadi secara berulang-ulang kali sehingga anda perlu kekedai lagi membeli ubat tersebut beberapa kali. Maka dari itu ada saintis permakanan yang memberikan info mengenai cara meredakan sakit ulu hati secara semulajadi iaitu dengan ambil halia atau jahe. Selain berguna sebagai pemanas badan kini didakwa halia juga didakwa mampu mengatasi permasalahan pada sistem pencernaan. Selain itu jahe juga dapat menjadi ubat untuk mengatasi perut kembung, mual dan mutah, inflamasi atau peradangan serta perasaan seperti 'terbakar' di dada atau heartburn. Mengambil halia walau pun sepotong sahaja ternyata dapat mengurangkan  rasa sakit yang disebabkan oleh sakit ulu hati secara semulajadi.


Meskipun makan halia adalah sangat baik bagi tubuh kita akan tetapi ia juga menyebabkan kesan sampingan akibat kepdasannya. Dalam sesetengah kes pengambilan halia yang berlebihan atau tidak mengikut peraturan yang betul boleh meyebabka kesan cirit birit atau mual atau perut yang tidak selesa (sakit perut). Jika gunakan pada kulit pula ada kemungkinan yang rempah yang satu ini akan menyebabkan kesan iritasi. Tidak hanya itu sahaja dimana ada beberapa pengguna yang harus hati-hati jika mengambil halia seperti pada ibu hamil, ibu menyusukan bayi, penderita diabetes, meeka yang ada memiliki gangguan pendarahan dan organ hati. Makan halia dengan jumlah yang banyak pula dapat meningkatkan sistem perdarahan. Para pakar nutrisi mengesyorkan iaitu kadar pengambilan halia adalah sebanyak tidak lebih dari 10 gram sehari. Adapun cara terbaik dengan membuat minuman halia untuk tujuan mengurangkan sakit ulu hati dengan kaedah berikut. bahan yang dpgunakan adalah sepotong halia,  ½ lemon, 3 gelas air dan Madu lebah asli. Cara membuatnya dengan memarut halia dan kemudian ditambahkan parutan halia tersebut ke dalam air dan jus lemon. Gaulkan sehingga ebati dan kemudian ia ditambahkan dengan madu lebahdan diminum setiap kali selepas makan. Minuman ini boleh diambil setiap hari mengikut kesesuaian individu.


Hasil penyelidikan oleh National Center for Biotechnology Information USA atau US National Library of Medicine dan National Institutes of Health ada juga menyebutkan bahan gingerol yang terdapat dalam halia terbukti memiliki ciri-ciri yang berguna. Selain sebagai zat anti-inflamasi didapati bahan gingerol juga terbukti memiliki sifat antioksidan yang baik. Cara mana untuk memasak halia ini akan mengurangkan kandungan gingerol disebabkan bahan gingerol yang berbaki dalam masakan aau rebusan ini akan berubah menjadi zingerone dan kehilangan rasa pedas dan ketajamnya (Sila lihat foto disebelah). Oleh ity kini lebih baik untuk mendapatkaan khasiat halia melalui proses Halia Kering (Dried Ginger).Apa yang berlakusemasa proses pengeringan halia ini adalah sisa gingerol asal ini akan berubah menjadi shogaol yang justru lebih tajam dan lebih pedas. Halia kering inilah yang sering digunakan sebagai bahan teh atau untik ramuan jamu yang popular di Indoneia. Apabila merasa keenatan atau keletihan selepas bekerja keras sebaiknya anda disyorkan inum air halia panas yang menghangatkan tubuh badan dan kesannya anda tidak lagi keleyihan, mengantuk, masuk angin aau pun menjadikan badan kita jadi segar semula. Anda boleh buat sendiri air rebusan halia atau beli sahaja serbuk halia kering atayu teh halia yang boleh dibancuh dengan air panas, tel susu halia, susu haia dan sebagainya mengikut citarasa anda. Meminum halia yang mengandungi bahan Gingerol atai Shogoal akan memanaskan badan anda menjadi lebih sihat. Semuga artikel  ini dalam anim agro technology memberikan info berguna kepada pembaca blog yanf setia. Wasllam...!!!
AIR HALIA ... ITU RESEPI ISTIMEWA...
PANASKAN BADAN... SIHAT JADINYA....
HALIA TEMPATAN... BAIK KHASIATNYA...
MEMBACA ARTIKEL... AMAT BERGUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(14 JamadilAwal 1440H).
Dikemaskini pada 14 Jamadilawal 1447H.
Today is my birthday...

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...