Support My Blog

Monday, October 7, 2024

KENALI INFO TENTANG PLASTIK

PRODUK PLASTIK
kini memang sudah di kenali ramai kerana penggunaanya yang meluas dalam kehidupan manusia. Terdapat terlalu banyak produk yang berasaskan plastik dalam semua lingkungan kehidupan manusia. Apa pun bagi penulis blog mendapati dimana Plastik (Plastic) adalah istilah umum umum untuk pelbagai jenis bahan pepejal amorf organik sintetik atau semisintetik yang sesuai dalam proses pembuatan produk industri. Plastik biasanya polimer dengan berat molekul tinggi dan ia mungkin mengandungi bahan lain untuk meningkatkan prestasi dan bagi mengurangkan kos. Perkataan Plastik berasal daripada bahasa Yunani (plastikos) yang bermaksud 'sesuai untuk acuan' dan juga dari perkataan 'plastos' yang bermaksud 'acuan'. Pada penulis blog faham dimana ia juga merujuk kepada 'kebolehtempaan' atau pun bermaksud 'keplastikan semasa pembuatan' mana ini berna produk plastik ini membolehkannya dibuang, ditekan atau diekstrusi ke dalam pelbagai bentuk yang sangat besar. Bentuk ini selalunya adalah seperti filem, gentian, plat, tiub, botol, kotak dan banyak lagi. Perkataan biasa bagi produk plastik tidak boleh dikelirukan dengan plastik kata sifat teknikal yang selalu digunakan pada mana-mana bahan yang boleh mengalami perubahan bentuk kekal (ubah bentuk plastik) apabila tegang melepasi titik tertentu. Berlainan dengan bahan dari Aluminium dimana sebagai contoh produk plastik dalam pengertian ini akan tetapi bukan plastik dalam pengertian biasa dan sebaliknya jika di baca dalam bentuk siapnya maka ada sesetengah plastik akan pecah sebelum berubah bentuk dan perkara ini dikategorikan sebagai bahan bukan plastik dalam erti kata teknikal. Apa pun sebenarnya ada terdapat dua jenis plastik iaitu Termoplastik dan juga jenis Termoset. Termoplastik akan melembutkan dan ia juga mencairkan jika haba yang mencukupi digunakan; contohnya ialah bahan Polietilena, Polistirena dan PTFE. Sementara itu jenis Termoset tidak lembut atau cair tidak kira berapa banyak haba yang digunakan seperti bahan Micarta, GPO dan juga G-10. Secara umumnya dimana produk plastik boleh jiga ia dikelaskan mengikut struktur kimianya iaitu unit molekul yang membentuk tulang belakang polimer dan rantai sisi. Beberapa kumpulan penting dalam klasifikasi ini ialah termasuk bahan atau produk jenis Akrilik, Poliester, Silikon, Poliuretana dan Plastik Terhalogen. Plastik juga boleh dikelaskan mengikut proses kimia yang digunakan dalam proses sintesisnya dan sebagai contoh adalah Proses Pemeluwapan, Politambah, Pemautan silang dan sebagainya. Pengelasan lain adalah berdasarkan kdpada kualiti yang relevan untuk pembuatan atau reka bentuk produk. Contoh kelas tersebut ialah seperti jenis termoplastik dan termoset, elastomer, struktur, boleh terbiodegradasi, pengalir elektrik dan beberapa jenis lagi. Apa pun plastik juga boleh disenaraikan mengikut pelbagai sifat fizikal seperti ciri ketumpatan, ciri kekuatan tegangan, ciri suhu peralihan kaca, ciri rintangan kepada pelbagai produk kimia dan sebagainya. Disebabkan kos membuat plastik adalah agak rendah dimana ada kemudahan pembuatan dan ciri serba boleh dan tahan air maka produk plastik digunakan dalam rangkaian produk yang sangat besar dimana ia terus berkembang sehingga kepada teknologi di kapal angkasa. Para saintis memang telah memindahkan banyak bahan tradisional termasuk bahan seperti kayu, batu, tanduk dan tulang serta kulit kepada produk plastik. Bahan seperti kertas, logam, kaca dan seramik kini fungsinya sudah boleh digantikan dengan bahan plastik secara berperingkat. Apa pun selalunya penggunaan plastik dikekang terutamanya oleh kimia organiknya dimana secara serius menghadkan tahap kekerasan, ketumpatan dan keupayaannya untuk menahan haba. Selain itu plastik disesuaikan dengan kesan pelarut organik, pengoksidaan dan sinaran mengion. Kebanyakan plastik akan cair atau reput apabila dipanaskan hingga tahap beberapa ratus darjah celsius. Walaupun plastik boleh dibuat secara elektrik konduktif sedikit sebanyak akan tetapi plastik sebenarnya ia masih tiada tandingan untuk logam seperti tembaga atau aluminium. Plastik masih terlalu mahal untuk menggantikan kayu, konkrit dan seramik dalam barang besar seperti bangunan biasa, jambatan, empangan, turapan, hubungan kereta api dan sebagainya sebagai bahan binaan. Artikel pada subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan info mengenai produk plastik dan beberapa fakta sebagai bahan rujukkan pembaca blog semua.


Pada masa ini plastik sudah menjadi bahan yang mudah di dapatkan dan ada di semua rumah sebagai bahan penting. Apa pun bagi penulis blog dimana bahan p
lastik menawarkan lebih daripada 1,000 jenis produk plastik yang berbeza fungsinya dan bentuknya samaada dalam bentuk lembaran plastik, rod, tiub, filem, resin, profil dan sebagainya. Ada beribu-ribu makanan yang kini dibingkus dengan menggunakan bahan plastik termasuk pembungkusan minyak masak. Ada jenama minyak masak yang di bungkus dengan botol plastik 5 kg dan ada juga minyak masa murah 1 kg yang di bungkus dengan plastik jenis lembut (Sila lihat foto disebelah). Apa pun kebanyakkan plastik pembungkus minyak masak ini akan di buang kedalam tong sampah yang akan di pungut oleh lori sampah bagi kawasan perumahan di kawasan kerajaan tempatan atau di buang diatas tanah di kawasan kampong tradisional. Antara produk paling mudah dibungkus dengan plastik adalah 'Ais Krim Malaysia' dimana peminat akan mengigit pembungkus plastik untuk dapat menikmati ais krim tradisional ini. Penulis blog kongsikan bagaimana sejarah penciptaan produk bahan plastik jenis Polistirena dan PVC. Dilaporkan dimana selepas Perang Dunia Pertama telah berlaku peningkatan dalam teknologi kimia yang membawa kepada letupan dalam bentuk plastik baharu. Antara contoh terawal dalam penghasilan produk plastik baru ialah Produk Polistirena (PS) dan juga produk Polivinil klorida (PVC) yang dibangunkan oleh IG Farben dari Jerman. Polistirena ialah plastik tegar, rapuh, dujual dengan harga murah yang telah digunakan untuk tujuan membuat kit model plastik dan sebagainya. Apa pun produk ini menjadi asas untuk salah satu plastik "berbuih" yang paling popular iaitu selalu dikenali nama buih Stirena atau Styrofoam. Plastik buih boleh disintesis dalam bentuk 'sel terbuka' di mana gelembung buih saling berkait ysng dilihat ia seperti dalam span penyerap. Apa pun selalunya jenis 'sel tertutup' sebenarnya dimana semua buih adalah berbeza sama ada berbentuk belon kecil, penebat buih dan peranti pengapungan. Pada akhir 1950-an dilaporkan dimana produk plastik Stirena Berimpak Tinggi telah diperkenalkan dan produk ini tidak rapuh. Ia mendapati banyak kegunaan semasa sebagai bahan papan tanda, dulang, patung dan barang baharu. Produk PVC pula memang gak terkanal di gunakan di Malaysia untuk pembungkus makanan terutama di gerai dan pasar malam. Ia dilaporkan mempunyai rantai sisi yang menggabungkan atom klorin iaitu bahan asas yang membentuk ikatan yang kuat. PVC dalam bentuk biasa adalah bercirikan aspek kaku, kuat, tahan panas dan cuaca dimana ia kini digunakan untuk membuat paip, longkang, tepi rumah, penutup untuk komputer dan peralatan elektronik lain. PVC juga boleh dilembutkan dengan pemprosesan kimia dimana selalunya dalam bentuk ini ia kini digunakan untuk pembalut mengecut, pembungkusan makanan dan peralatan hujan.


Termasuk dalam produk plastik yang ramai tahu adalah NYLON atau 'nilon' dimana ia di perkenalkan sekitar tahun 1930. Produk ini dikenali sebagai P
oliamida (PA) atau biasanya ia lebih dikenali dengan nama dagangannya nilon. Nylon ialah gentian sintetik tulen yang pertama dimana ia juga telah diperkenalkan oleh syarikat DuPont Corporation di Pameran Dunia 1939 di New York City. Pada tahun 1927 pihak DuPont telah berjaya memulakan projek pembangunan rahsia yang dinamakan Fiber66 dimana projek ini adalah di bawah arahan ahli kimia Harvard Wallace Carothers dan pengarah jabatan kimia Elmer Keizer Bolton. Carothers telah diupah untuk melakukan satu penyelidikan tulen dimana dia berusaha untuk memahami struktur molekul dan sifat fizikal bahan baru itu. Dia juga seterusnya mengambil beberapa langkah pertama dalam reka bentuk molekul bahan. Kerja kajiannya membawa kepada penemuan gentian nilon sintetik yang sangat kuat tetapi juga sangat fleksibel. Produk pertama adalah untuk bulu bagi produk berus gigi dan kemudian di kaji target sebenar Du Pont ialah pengeluaran sutera dari nylon seperti kajian membuat stokin sutera. Saintis ini berjaya mensintesis beberapa jenis poliamida yang berbeza termasuk poliamida 6.6 dan 4.6 serta poliester. DuPont berjaya mensintesis dan membangunkan proses perindustrian untuk pembuatan pukal nilon. Mania nilon terhenti secara tiba-tiba pada penghujung tahun 1941 apabila Amerika Syarikat memasuki Perang Dunia II dimana  sejumlah besar payung terjun untuk penerbang dan pasukan payung terjun berjaya dihasilkan. Selepas perang tamat dimana pihak DuPont kembali menjual nilon kepada orang ramai yang digilai pada tahun 1946 yang mengakibatkan kegilaan yang lebih besar. Bagaimana pun kempen ini juga mencetuskan apa yang dipanggil 'rusuhan nilon'.  Produk Plastik Nylon masih kekal sebagai plastik penting sehingga kini dan masih relevan dalam banyak industri dimana ia adalah tidak hanya untuk digunakan dalam fabrik sahaja. Dalam bentuk pukal selalunya nylon adalah tahan haus walau pun ada gangguan diresapi minyak dimana kehebatan bahan ini sehingga ada teknologi untuk membina gear, bearing, aci sesendal dan kerana rintangan haba yang baik didalam dunia automobil. Produk ini juga semakin kerap digunakan didalam aktiviti membuat produk mekanikal.


Plastik jenis 
Polimethyl Metakrilat (PMMA) atau ia lebih dikenali sebagai akrilik Plexiglass. Walaupun akrilik kini terkenal dengan penggunaannya dalam industri cat dan gentian sintetik iaitu seperti bulu palsu atau dalam bentuk pukal diman ia sebenarnya sangat keras dan lebih telus daripada kaca. Produk ini selalunya ada dijual sebagai pengganti kaca di bawah nama dagangan seperti Acrylite , Perspex, Plexiglas dan Lucite. Bahan ini digunakan untuk membina kanopi pesawat semasa perang dimana penggunaan ini selalunya dijadikan sebagai papan tanda bercahaya besar seperti yang digunakan di hadapan kedai atau bangunan strategik. Plastik jenis Polietilena (PE) adalah jenis plastik yang memang popular di kalangan pengguna. Ia juga selalu dipanggil sebagai 'politena' yang mana ia ditemui pada tahun 1933 oleh Reginald Gibson dan Eric Fawcett diSyarikan terkenal masa itu iaitu British Imperial Chemical Industri (ICI). Dilaporkan dimana produk bahan ini kemudian menjadi dua bentuk iaitu penulis blog pun selalu gunakan iaitu Polietilena Ketumpatan Rendah (LDPE) dan Polietilena Ketumpatan Tinggi (HDPE). PE adalah jens produk plastik yang murah, fleksibel, tahan lama dan tahan bahan kimia. LDPE digunakan untuk membuat filem dan bahan pembungkusan, manakala HDPE digunakan untuk bekas, paip air atau sistem pengairan ladang pertanian dan kelengkapan bagi industri automotif. Walaupun PE mempunyai rintangan yang rendah terhadap serangan kimia adalah didapati kemudiannya bekas PE boleh dibuat lebih teguh atau kuat dengan mendedahkannya kepada gas fluorin. Bahan ini juga  yang mengubah suai lapisan permukaan bekas menjadi polifluoroetilena yang lebih keras. Produk seterusnya adalah Polipropilena (PP) iaitu produk yang mana ia ditemui pada awal 1950-an oleh Giulio Natta. Bahan polipropilena adalah dicipta secara berasingan kira-kira sembilan kali. Polipropilena adalah serupa dengan produk yang dicipta sebelumnya iaitu polietilena dimana kisnya adalah rendah tetapi produk ini jauh lebih teguh. Ia digunakan dalam banyak produk daripada produk botol plastik kepada permaidani kepada perabot plastik dan dilaporkan memang meluas digunakan dalam kereta. Produk plastik seterusnya adalah jenis Poliuretana (PU) telah dicipta oleh Friedrich Bayer & Company pada tahun 1937 dan akan mula digunakan selepas perang bagi produk tilam, pelapik perabot dan juga sebagai penebat haba. Ia juga merupakan salah satu bshsn komponen (dalam bentuk tidak ditiup) spandeks gentian. Seterusnya adalah produk Epoxy (Epoksi) yang dicipta pada tahun 1939 dimana bahan ini adalah kelas plastik termoset yang membentuk pautan silang dan menyembuhkan apabila agen pemangkin atau pengeras. Masa itu ia digunakan secara meluas untuk salutan, pelekat dan bahan komposit. Komposit yang menggunakan epoksi sebagai matriks termasuk plastik bertetulang kaca di mana unsur strukturnya adalah gentian kaca yang hasilkan 'komposit karbon-epoksi'. Gentian kaca kini sering digunakan untuk membina bot sukan dimana bahan komposit karbon-epoksi adalah elemen struktur yang semakin penting dalam pesawat, kerana ia ringan, kuat dan tahan haba.


Jenis plastik lain adalah dinamakan sebagai P
ET, PETE, PETG , PET-P (polietilena tereftalat) yaang dicipta oleh dua ahli kimia bernama Rex Whinfield dan James Dickson di Persatuan Pencetak Calico di Manchester, England. Mereka berjaya membangunkan polyethylene terephthalate (PET atau PETE) pada tahun 1941 menggunakan gentian sintetik pada era selepas perang dan kemudian dinamakan poliester, dacron dan Terylene. PET kurang telap gas berbanding plastik kos rendah lain dan begitu juga bahan sangat popular untuk membuat botol Coca-Cola dan minuman berkarbonat lain. Kini di Malaysia penggunaan PET ini sangat meluas dan ada dimana-mana sahaja diman pengkarbonan adalah cenderung menyerang plastik lain. Dalam pada itu ia meluas digunakan untuk minuman berasid seperti jus buah-buahan atau sayur-sayuran. PET juga kuat dan tahan lesak dan sering ia digunakan untuk membuat bahagian mekanikal, dulang makanan dan berjenis-jenis barangan lain. Dshulu memang dilaporkan yang filem PET digunakan sebagai asas untuk industri pita rakaman. Produk plastik seterusnya adalah jenis PTFE (polytetrafluoroethylene) (aka Teflon®) yang selalu ada di mana sahaja. Ia adalah salah satu plastik paling mengagumkan yang digunakan dalam perang dimana bahan utaanya adalah Polytetrafluoroethylene (PTFE) atau lebih dikenali sebagai 'Teflon'. Bahan ini boleh didepositkan pada permukaan logam sebagai salutan pelindung kalis calar dan tahan kakisan, geseran rendah. Jika ada lapisan permukaan polifluoroetilena yang dicipta dengan mendedahkan bekas polietilena kepada gas fluorin adalah sangat serupa dengan Teflon. Seorang ahli kimia DuPont bernama Roy Plunkett menemui Teflon secara tidak sengaja pada tahun 1938. Semasa perang pernah ia digunakan dalam proses resapan gas untuk menapis uranium untuk bom atom, kerana proses itu sangat menghakis. Menjelang awal 1960-an, kuali tahan lekatan Teflon mendapat permintaan. Produk Polikarbonat atau Lexan ialah polikarbonat berimpak tinggi yang pada asalnya dibangunkan oleh General Electric. Makrolon® dan Tuffak ialah nama dagang plastik polikarbonat berimpak tinggi yang dibuat oleh Plaskolite. Akhir sekali ada jenis plastik yang dinamakan Plastik Biodegradasi (Boleh Kompos). Banyak kajian telah dilakukan ke atas plastik terbiodegradasi yang terurai dengan pendedahan kepada cahaya matahari (seperti jenis sinaran ultra ungu), air atau kelembapan, bakteria, enzim, lelasan angin dan beberapa kejadian perosak tikus atau serangan serangga turut disertakan. Prodiukk plastik ada bebagai bentuk biodegradasi atau degradasi alam sekitar. Adalah jelas beberapa mod degradasi ini hanya akan dapat berfungsi jika plastik terdedah di permukaan, manakala mod lain hanya akan berkesan jika keadaan tertentu wujud dalam sistem pelupusan sampah atau pengkomposan. Serbuk kanji telah dicampur dengan plastik sebagai pengisi untuk membolehkan ia merosot dengan lebih mudah, tetapi ia masih tidak membawa kepada kerosakan lengkap plastik. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
PRODUK PLASTIK... DI MANA SAHAJA...
BOTOL PLASTIK...PEMBUNGKUS JUGA...
MENJADI MASAALAH...SELURUH DUNIA...
MEMBACA ARTIKEL...FAHAM FAKTANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(5 Syawal 1445H).

Sunday, October 6, 2024

SEMBANG INDUSTRI HERBA

HERBA (Herbs)
merupakan beberapa jenis tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan aspek aroma atau baunya. Pada penulis blog percaya dimana herba sejak lama sudah ia digunakan secara meluas dalam masakan, perubatan dan kecantikan oleh nenek moyang secara tradisional. Herba ada juga dikaitkan dengan rawatan akibat gangguan makhluk halus yang tidak kelihatan secara mata kasar oleh perawat tradisional seperti dukun, bomoh dan pawang. Ada pelbagai kaedah dan cara mudah bagaimana menggunakan bahan dari herba sama ada dari bahagian daun, batang, akar, buah, biji, bunga, getah dan sebagainya yang di olah menjadi bahan yang berguna. Apa pun paling lazim diambil adalah pada bahagian hijau yang ada tumbuhan herba iaitu DAUN (Leaves) yang digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang. Dalam pada itu tidak kurang juga dimana bahagian AKAR (Roots) dari tumbuhan herba ini yang diambil. Penulis juga maklum kalau bahagian seperti kulit pokok, bunga, kulit pokok dan bahagian lain tumbuhan herba digunakan dalam perubatan herba boleh terdiri daripada pokok herba atau pokok renek. Mana-mana bahagian pokok herba yang tertentu dikelaskan sebagai produk herba boleh digolongkan sebagai herba. Dizaman ini walau pun ada pelbagai jenis ubat moden dari doktor atau makanan tambahan suplement untuk tjuan kesihatan akan tetapi industri herba terus berkembang. Kalau difikirkan kini hampir setiap orang menggunakan herba iaitu sama ada dalam bentuk produk siap berasaskan herba, rempah ratus atau makanan harian dimana ramuab dari herba memang sentiada digunakan. Ramai juga tidak sedar apa yang sedang digunakan atau dimakan kerana kebanyakannya memang ada kandungan bahan herba. Pemahaman umum memang menjurus dimana bahan herba memang bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan akan tetapi disisi lain dilihat sebenarnya ia dilaporkan boleh memudaratkan jika diproses atau digunakan secara salah. Sesiapa yang selalu mengambil herba sebaiknya memeriksa dahulu akan kandungan bahan didalamnya, akreditasi atau penyataan saintifik yang tepat dengan kandungan bahan didalam herba tersebut. Apa pun sebaiknya herba yang dijamin kuaitinya sepatutnya diproses dan digunakan berdasarkan standard penggunaan yang tinggi dan tepat oleh pihak berwajib. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" untuk sembang bagaimana industri herba di Malaysia seperti dilaporkan dalam media tempatan untuk dijadikan bahan bacaan pembaca blog ini semua.


Dalam portal hmetro.com menarik artikel bertajuk '
Peluang jana ekonomi negara' untuk disembangkan. Penulis blog tertarik data dilaporkan dimana berdasarkan analisis Data Bridge Market Research, pasaran herba global pada 2022 bernilai AS$165.66 bilion dan dijangka meningkat kepada AS$347.50 bilion menjelang 2030. Dalam pada itu dilaporkan juga dimana 11.16% Kadar Pertumbuhan Tahunan Terkumpul (CAGR) direkodkan dari 2023 hingga 2030. Statistik ini menunjukkan peningkatan penggunaan herba dalam kalangan penduduk secara keseluruhan. Ia menunjukkan walaupun permintaan terhadap herba tinggi, terdapat beberapa cabaran yang sedang dihadapi oleh pengusaha herba tempatan. Pertama, adalah keterlibatan secara serius dan terancang daripada pelbagai pihak dalam ekosistem industri herba kurang mendapat perhatian dan tindakan yang sewajarnya (daripada petani yang menanam hingga pengedar yang mengedarkan produk). Data ini juga berkaitan dengan kualiti pengeluaran yang rendah apabila spesifikasi dan mutu tidak mencapai tahap piawaian ditetapkan. Keadaan itu turut berpunca daripada kurangnya pelaburan dalam pembangunan dan penyelenggaraan infrastruktur fasiliti pengeluaran herba yang boleh mengakibatkan kurangnya kemampuan mengekalkan kualiti pengeluaran tinggi. Seterusnya berkaitan dengan penerimaan dan persepsi terhadap herba dalam kalangan generasi kini, yang mereka tidak memahami sepenuhnya manfaat herba atau kurangnya pendedahan kepada kegunaan dan keberkesanan herba dalam pemuliharaan kesihatan. Adalah penting untuk mencipta peluang peningkatan dalam dua sektor yang berkaitan dengan herba iaitu (i) Pusat Perdagangan Herba dan (ii) Pusat Agro Pelancongan. Pusat Perdagangan Herba untuk hasil bahan mentah atau produk bermutu tinggi, hasil maksimum, tetapi kos rendah. Ia dapat dijayakan dengan adanya Pusat Pengumpulan dan Penghasilan Herba dan Kilang Penghasilan Produk Herba. Dengan Pusat Perdagangan Herba ini, aktiviti penanaman herba penduduk setempat dapat diperluas dan diusahakan dengan lebih sistematik secara contract farming, apabila ia memberi akses kepada pasaran yang lebih luas melalui perjanjian jual beli. Dalam perjanjian ini, pihak pembeli atau syarikat pembekal biasanya menyediakan input seperti benih, baja dan peralatan pertanian kepada petani, manakala petani akan menanam, menjaga serta memetik atau tempat mengumpul hasil tanaman mengikut arahan atau syarat yang telah ditetapkan. Ini membantu meningkatkan pendapatan petani dengan menjual hasil pada harga yang stabil dan terjamin dalam jangka masa panjang. Juga, ia dapat mengurangkan risiko kewangan yang dihadapi oleh petani akibat fluktuasi harga pasaran. Ia juga boleh dijadikan pusat pengumpulan produk. Penduduk setempat boleh menghantar hasil pertanian herba mereka ke pusat ini bagi proses seterusnya untuk pengolahan, pemprosesan dan penghasilan produk tertentu. Ia juga berperanan membantu petani mendapatkan bahan mentah diproses seperti serbuk herba, minyak pati, atau ekstrak cecair melalui mesin pemprosesan teknologi tinggi. Mesin pemprosesan yang canggih dapat digunakan untuk menghasilkan sesuatu produk dengan kecekapan yang tinggi dan dalam jumlah yang besar. Pemprosesan di kilang adalah proses penting dalam rantai bekalan herba apabila bahan mentah ditanam di ladang akan diubah menjadi produk akhir yang siap untuk dijual kepada pengguna. Proses ini melibatkan beberapa langkah yang menghasilkan produk akhir dengan kualiti tinggi dan pematuhan piawaian. Kerjasama Business to Business (B2B) adalah strategi yang berkesan untuk memperluaskan pasaran bagi produk herba. Melalui kerjasama B2B, pihak pengeluar produk dapat menjalin hubungan dengan syarikat besar dalam dan luar negara untuk menjual produk secara borong atau untuk pemprosesan lanjutan. Cara ini membantu memperluas pasaran, meningkatkan jumlah penjualan dan membuka peluang untuk pertumbuhan dan inovasi dalam industri herba. Ia juga dapat membantu memperbaiki rangkaian bekalan, menjana kepercayaan pelanggan dan membuka pintu kepada peluang perniagaan baharu. Dalam usaha pihak pengeluar produk menambah baik proses pengeluaran dan juga bagi pemprosesan herba, ia secara tidak langsung turut akan ia menyumbang kepada tenaga mahir dan penggunaan teknologi seperti Internet of Things dan analitik data. Perlu ada jalinan kerjasama dengan agensi kerajaan, swasta dan universiti bagi pengiktirafan dalam bidang khusus herba seperti program microcredential (mikro- sijil) dapat membantu meningkatkan kemahiran usahawan herba dan daya saing industri secara keseluruhan. Pusat Agro Pelancongan boleh dijadikan sebagai Pusat Tarikan Pelancong dan Pusat Pelancongan Makanan. Pusat Tarikan Pelancong ini termasuk kemudahan pusat latihan dan chalet dikelilingi persekitaran hutan dan kawasan penanaman herba, pusat latihan yang kondusif dan mesra alam, sesi lawatan ke ladang herba, kilang pemprosesan herba serta galeri produk berasaskan herba (pusat sehenti). Untuk Pusat Pelancongan Makanan pula, restoran makanan berasaskan herba boleh menyajikan pelbagai menu sihat, 100 peratus berdasarkan herba asli ditanam dan dituai sendiri di ladang, menjadikan pengalaman makanan lebih bermakna dan autentik kepada pengunjung.


Portal sama juga nyatakan '
Rujukan khazanah herba' yang dibangunkan oleh Jabatan Pertanian iaitu Taman Herba Bertam di Kepala Batas, Pulau Pinang sebagai pusat penanaman dan pendidikan lebih 300 jenis herba. Apa pun tumnuhan herba secara amnya merujuk kepada semua jenis tumbuhan yang mana-mana bahagiannya sama ada daun, batang, buah, kulit batang, akar, rizom ataupun bunga mempunyai pelbagai kegunaan terutama dalam bidang perubatan serta sebagai rempah ratus masakan. Kini tumbuhan herba menjadi semakin penting sebagai sumber biodiversiti yang berupaya dikomersialkan dan digunakan dalam memenuhi pelbagai keperluan seperti masakan, ubatan, pewangi, bahan kosmetik serta landskap. Situasi itu mendorong Jabatan Pertanian membangunkan Taman Herba Bertam seluas kira-kira dua hektar di Kepala Batas, Pulau Pinang bagi memartabatkan industri herba di negara ini, di samping memastikan khazanah alam itu terus terpelihara. Projek inisiatif itu yang dibuka kepada orang ramai sejak Januari lalu bukan saja menjadi tempat pengumpulan maklumat herba warisan Melayu dan pusat pembelajaran herba dalam meningkatkan kesedaran masyarakat, malah turut boleh dikunjungi seisi keluarga kerana berorientasikan agropelancongan. Ia mengetengahkan pendekatan hab herba dan pengembangan teknologi yang berkonsepkan Santai, Rawat dan Pembelajaran, pengunjung juga boleh mendapatkan pelbagai maklumat untuk rujukan di galeri herba selain dapat menikmati serta menghayati keunikan hutan herba dalam bandar tanpa perlu mengembara jauh ke dalam hutan. Kini ada lebih 300 koleksi spesies herba yang biasa digunakan dalam perubatan tradisional Melayu ditempatkan di pusat janaplasma. Ini antara faktor penarik yang bakal menjadikan Taman Herba Bertam sebagai destinasi agropelancongan yang popular. Para pengunjung boleh mendapatkan pelbagai produk berkaitan herba termasuk anak pokok herba. Taman ini juga menawarkan perkhidmatan rawatan berasaskan herba dan patuh syariah seperti bekam, refleksologi, mandian bunga dan sauna, rawatan lepas bersalin, spa dan salun serta urutan tradisional Melayu. Selain penumpuan terhadap herba, pengunjung juga boleh mempelajari dan melihat sendiri aktiviti berasaskan kelulut. Terdapat galeri kelulut yang mempamerkan pelbagai maklumat berkenaan penjagaan dan kutipan madu serta jualan madu termasuk produk berasaskan kelulut. Ada terdapat pelbagai kemudahan asas disediakan kepada pengunjung seperti tandas, surau dan tempat letak kereta. Bagi menarik perhatian pengunjung muda, taman ini turut menyediakan Dataran Informasi, laman permainan kanak-kanak, laman interaktif dan taman haiwan mini. Malah, terdapat kafe yang menyajikan pelbagai menu berasaskan herba. Jabatan Pertania nyatakan ramai antara orang awam kini menggunakan herba dalam kehidupan harian. Melalui taman ini diharap hasrat orang ramai untuk menikmati dan menghargai tanaman, makanan berasaskan herba serta produk herba dicapai. Apa pun pelaksanaan projek ini dijangka dapat menambahkan peluang baru dalam mengembangkan industri herba di negara kita. Orang awam juga dapat menikmati kemudahan yang disediakan dan mendapat manfaat dari segi pembelajaran, khidmat perawatan berasaskan herba, mengetahui maklumat berkenaan penghasilan produk herba dari awal hinggalah terhasilnya produk herba itu sendiri. Dalam Taman Herba juga dicadang untuk diwujudkan pusat pengembangan teknologi herba yang menjalankan praktikal berkaitan agronomi tanaman dan juga pembelajaran berkaitan khasiat herba. Kini ada disediakan latihan teknologi herba kepada petani khususnya wilayah utara. Pusat pengembangan teknologi ini juga dilengkapi kemudahan bagi mempelajari rawatan dan kaedah tradisional menggunakan bahan berasaskan herba. Sehingga kini usaha sama Universiti Sains Malaysia (USM) menerusi Pengajian Farmasi dijalinkan bagi menerbitkan maklumat rujukan berkenaan khasiat herba yang terdapat di Taman Herba ini. Pihak USM memberi maklumat dari segi khasiat dan kegunaan herba yang terdapat di sini sementara Jabatan Pertanian pula akan menambah dari segi maklumat botani serta agronomi.


Dalam portal bernama pula ada maklumat '
Hasilkan produk herba berkualiti, beri peluang semua golongan nikmati manfaat' sesuai jadi bahan sembang. Kini semakin ramai individu yang sedar akan kepentingan menjaga kesihatan mereka, dan masyarakat juga mula mengenali manfaat herba dalam mengurangkan risiko penyakit dan meningkatkan sistem imun. Ini menyebabkan permintaan yang lebih tinggi terhadap produk herba, yang mana ia dianggap sebagai alternatif semula jadi yang lebih selamat berbanding dengan ubat-ubatan kimia yang mungkin mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini. Namun begitu, antara isu utama dalam pengkomersilan produk herba berkualiti tinggi adalah melibatkan harga yang lebih mahal berbanding produk herba biasa atau konvensional. Sudah tentu persepsi harga ini akan mempengaruhi kuasa membeli dan penggunaan produk dalam kalangan masyarakat. Kadang-kadang, pengguna mungkin ragu untuk melabur lebih banyak wang dalam produk herba ini kerana ketidakpastian tentang nilai dan faedah yang diperoleh. Selain itu, persepsi harga yang tinggi juga boleh mempengaruhi keutamaan perbelanjaan pengguna. Ada juga sesetengah pengguna mungkin memilih untuk membeli atau  memperuntukkan bajet mereka kepada perkara lain yang dianggap lebih penting. Ini boleh mengurangkan minat dan permintaan terhadap produk herba bernilai tinggi. Umum perlu mengetahui bahawa terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan harga produk herba berkualiti tinggi menjadi lebih mahal. Pertama adalah berkaitan dengan kualiti dan keaslian produk. Produk herba berkualiti tinggi sudah pasti akan menggunakan bahan mentah yang berkualiti tinggi dan dari sumber yang selamat. Sumber bahan mentah yang terhad atau sukar untuk diperoleh dan mungkin hanya tumbuh di kawasan tertentu sahaja memerlukan teknik penanaman dan penjagaan khusus. Ini secara tidak langsung akan menambah kos, seterusnya menyebabkan kenaikan harga produk, yang disebabkan permintaan yang tinggi tetapi bahan mentah yang terhad. Apa pun produk herba berkualiti tinggi menjadi lebih mahal kerana ia melibatkan proses pengeluaran yang teliti, serta pemprosesan yang tepat. Kerja-kerja seperti aktiviti penuaian pengeringan, ekstraksi, pemprosesan, pembungkusan dan penyimpanan merupakan proses penghasilan produk herba yang memerlukan pemantauan yang rapi dan penggunaan peralatan yang berteknologi tinggi. Sebagai contoh, pengekstrakan sebatian aktif dari tumbuhan memerlukan teknologi canggih dan peralatan makmal yang mahal untuk memastikan bahan yang diperoleh adalah asli dan mempunyai nilai terapeutik tinggi. Ini sudah pasti akan meningkatkan kos pengeluaran dan akhirnya mempengaruhi harga produk. Selain itu, produk herba berkualiti tinggi sering kali terlibat dengan proses pembangunan yang intensif seperti mengadakan ujian klinikal, memohon sijil dan juga kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Ujian pra klinikal dan klinikal ke atas haiwan dan manusia juga dijalankan dalam beberapa fasa untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan produk. Ini pasti melibatkan kos yang sangat tinggi kerana memerlukan banyak sampel dan pemantauan rapi. Walaupun demikian, masyarakat perlu memahami bahawa semua proses ini adalah semata-semata untuk memastikan kebersihan, khasiat, kualiti dan kesan positif yang optimal dan ia adalah sangat berbaloi. Ini kerana penggunaan bahan mentah yang lebih teliti dan asli di samping proses pengeluaran yang lebih terkawal dan mengikut piawaian yang telah ditetapkan akan memberi lebih banyak manfaat kesihatan kepada pengguna dengan cara yang lebih selamat dan terjamin. Kini bagi memastikan produk herba berkualiti tinggi dapat dirasai oleh semua golongan masyarakat, pemain industri perlu memainkan peranan penting dalam menangani isu ini. 


Diantaranya ialah membina jaringan kerjasama yang erat antara pengeluar bahan mentah, pengeluar produk dan pengedar. Jaringan kerjasama ini membolehkan aliran yang lancar antara pihak-pihak yang terlibat dalam rantai bekalan herba. Dengan adanya kerjasama yang baik, waktu dan kos yang terlibat dalam proses penyediaan bahan mentah serta pengedaran produk dapat dikurangkan. Kedua, meningkatkan keberkesanan operasi dengan mengurangkan waktu dan kos yang diperlukan seperti penggunaan teknologi yang sesuai, sistem pengurusan inventori yang cekap, pengoptimuman penggunaan sumber daya seperti air dan tenaga elektrik, serta pemilihan kaedah pengeluaran produk yang lebih efisien. 
Seterusnya ialah aktiviti penyelidikan dan inovasi yang memainkan peranan penting dalam pembangunan industri herba. Kos produksi dapat diikurangkan dan kecekapan dapat ditingkatkan dengan mengembangkan kaedah pemprosesan yang lebih efisien, kaedah pengawetan produk yang lebih efektif dan semula jadi, mengenal pasti bahan mentah yang lebih berpatutan tetapi berkualiti tinggi, meningkatkan kaedah penanaman yang lebih efisien dan mampan, serta bagaimana memanfaatkan teknologi automasi dan kawalan terkini. Penyelidikan dan inovasi berterusan membantu industri herba mengoptimumkan kualiti produk dengan kos produksi yang lebih rendah. Kesedaran pengguna mengenai manfaat dan nilai produk herba berkualiti tinggi juga perlu diberi akan keutamaan. Dengan memberikan maklumat yang jelas mengenai kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk, industri herba dapat membantu mengubah persepsi harga yang tinggi menjadi pelaburan yang berharga bagi kesihatan dan kesejahteraan pengguna. Ini secara langsung dapat meningkatkan permintaan dan pengeluaran produk herba berkualiti tinggi, seterusnya dapat mencapai skala ekonomi yang lebih besar. Pengeluaran dalam jumlah yang besar dapat membantu mengurangkan kos pengeluaran per unit, seterusnya dapat menurunkan harga jualan produk. Dengan itu, meningkatkan kesedaran dan permintaan terhadap produk herba berkualiti tinggi dapat membantu mencapai skala ekonomi yang lebih baik. Cara mempelbagaikan produk dengan mengembangkan pelbagai jenis produk yang sesuai untuk pelbagai segmen pasaran juga boleh dilaksanakan dengan mencipta variasi dalam jenis herba yang digunakan, bentuk pembungkusan, dos atau kombinasi bahan aktif yang digunakan. Dengan menyediakan lebih banyak pilihan kepada pengguna, keperluan dan keutamaan yang berbeza-beza dapat dipenuhi. Sebagai contoh, sesetengah pengguna mungkin lebih suka suplemen herba dalam bentuk kapsul, manakala yang lain lebih menyukai minuman herba atau produk topikal seperti krim atau minyak. Ini dapat menjangkau lebih banyak pengguna yang mempunyai keutamaan yang berbeza. Perlu ada program subsidi atau diskaun khas untuk produk berkualiti tinggi kepada pelbagai lapisan masyarakat juga perlu diwujudkan. Ini adalah untuk mengurangkan beban kewangan bagi pengguna, seterusnya mendorong dalam penggunaan produk herba berkualiti tinggi. Melalui program subsidi, potongan harga atau bantuan kewangan kepada pengguna yang memenuhi syarat tertentu. Contohnya, subsidi boleh ditujukan kepada golongan dengan pendapatan rendah atau kepada mereka yang mempunyai keperluan khas, seperti warga emas atau individu dengan keadaan kesihatan tertentu. Dengan adanya subsidi ini, pengguna akan memperoleh produk herba berkualiti tinggi dengan harga mampu milik, dan ini akan mendorong penggunaan produk tersebut. Manakala program diskaun khas menjadikan pengguna akan lebih termotivasi untuk membeli. Melalui program subsidi atau diskaun khas ini, industri herba dapat memberi manfaat secara langsung kepada pengguna dengan mengurangkan beban kewangan mereka dan membolehkan akses yang lebih meluas kepada produk berkualiti tinggi. Kini dengan aktiviti melaksanakan strategi-strategi ini, industri herba boleh mengurangkan halangan harga dan meningkatkan aksesibiliti kepada produk berkualiti tinggi bagi masyarakat umum. Ini akan membolehkan lebih ramai orang memperoleh manfaat kesihatan dan kesejahteraan yang optimal. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam...
TANAM HERBA... DIMANA SAJA...
PILIH TERBAIK...CARI BENIHNYA...
TAMAN HERBA...IA SUDAH ADA...
MENCARI ILMU...SATU AGENDA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(2 RabiulAkhir 1446H).

Saturday, October 5, 2024

ULAM RAJA - HASIL KAJIAN UKM

ULAM RAJA
(Cosmos caudatus) merupakan sejenis ulam dari famili Compositae yang popular di Malaysia dan beberapa negara jiran lain sebagai makan ulam-ulaman diambil dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain. Penulis blog mendapati dimana ulam raja sama juga dengan ulaman lain seperti Tenggek Burung, Jering, Petai, Daun Cekur, Timun, Terung Lalap dan sebagainya menambahkan selera para peminat makanan berkhasiat ini. Ulam raja juga di panggil dengan pelbagai nama di negara lain iaitu King Salad, Cosmos, Kenikir ; Randa midang (Indonesia), Ulam Raja ; Intan Berayun; Pelampong (Malaysia) ; Cosmos ; Turay-turay; Onwad (Filipina), Daoruang khana; Kkamhae (Thailand). Ulam Raja juga ditanam sebagai pokok hiasan kerana bunganya yang cantik dan berwarna warni. Kebanyajan ulam raja di tanam dalam pasu keliling rumah untuk kegunaan sendiri tetapi petani komersil menanamnya dalam kebun. Tidak ada angka rasmi keluasan tanaman ulam raja di Malaysia tetaapi penulis mengganggarkan sekitar 140 - 175 hektar. Ulam Raja biasanya ia boleh tumbuh hingga mencapai 2 meter tingginya. Tumbuhan ini sesuai ditanam di semua jenis tanah dan ketinggian yang paling sesuai untuk pertumbuhannya ialah pada 200 meter dari aras laut. Ia membiak melalui biji benih yang dihasilkan selepas bunganya matang. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari Amerika latin tetapi boleh didapati tumbuh secara liar disemua negara ASEAN seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan sebagainya. Kajian dimakmal menunjukkan yang ulam raja mengandungi 0.3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A. Kandungan zat permakanan bagi 100 gram ulam raja mengikut pembacaan saya daripada buku "Vegetables in South East Asia : PROSEA" yang diterbitkan pada 1995 mengandungi 93 gram air, Karbohiderat (04 g), Lemak (0.4 g), Serat (1.6 g), Ash (1.6 g), Ca (270 mg), Vitamin A (0.9 mg) dan tenaga cuma 70 Kilojoule. Daun ulam raja merupakan bahagian yang di makan sama ada segar atau di celur untuk dimakan walau pun ada yang kata macam bau minyak tanah (turpentine) atau 'Langu' kata orang Jawa Muar. Dipercayai ulam raja akan membersihkan darah dimana ia akan menguatkan tulang siapa yang sering makan sebagai ulam. Dari segi pertanian tanaman ulam raja dapat mengawal pertumbuhan lalang (Imperata cylindrica) didalam kawasan kebun. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai ulam raja hasil kajian oleh saintis di Universiti Kebangsaan (UKM) di media yang menarik untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Menarik kisah di media tempatan bagaimana hasil '
Kajian Dr. Yee Xing tentang ulam raja raih dan mendapat Anugerah Emas Kedoktoran' daripada UKM sewaktu konvokesyen yang ke-49 universiti itu November 2022. Pada penulis blog ulam ulam raja memang sering dinikmati dengan ada menanam sendiri di rumah dan diambil apabila ingin memekannya. Apa pun rasanya yang enak biarpun dimakan segar tanpa perlu dimasak menyebabkan tumbuhan ulam raja sering menjadi pilihan masyarakat untuk dinikmati bersama lauk-pauk ketika makan tengah hari. Tambahan pula ulam raja kaya dengan pelbagai khasiat kerana dikatakan mampu mengawal akan beberapa masalah kesihatan seperti kadar glukosa dalam darah, bertindak sebagai anti-kulat dan tinggi sumber antioksida. Terkini bagaimanapun, menerusi satu kajian yang dijalankan seorang pensyarah dan penyelidik di Pusat (H-care), Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) iaitu Dr. You Yee Xing dilaporkan dia berjaya menemui manfaat baharu dalam ulam raja yang mana ia berpotensi untuk mencegah masalah nyanyuk dan kecelaruan kognitif. Dilaporkan yang dari hasil kajian itu didapati dimana ia menghasilkan suplemen ulam raja yang kaya dengan kandungan antioksidan dan polifenol. Media laporkan dimana hasil dari usaha kerasnya dalam menjalankan penyelidikan mengkaji keberkesanan suplemen ulam raja selama 12 minggu ke atas fungsi kognitif dalam kalangan warga emas membolehkannya mendapat Anugerah Emas Kedoktoran daripada UKM sewaktu konvokesyen ke-49 universiti itu November 2022. Dr. Yee Xing nyatakan dimana herba ulam raja merupakan ulam yang paling banyak dimakan oleh subjek kajian beliau.  Ulam ini mengandungi polifenol dan antioksidan yang paling tinggi berbanding ulam lain. Hebatnya dimana sSelain itu dimana ia juga mempunyai banyak lagi kelebihan seperti bahan awet muda, berpotensi menurunkan paras gula dalam darah dan tekanan darah serta mengurangkan risiko mendapat kanser. Kajian bermula daripada penghasilan suplemen hingga tamatnya kajian klinikal yang mengambil masa satu tahun setengah, saya dapati, suplemen ulam raja mengandungi kandungan quercetin dan quercitrin. Ia adlah sejenis sebatian untuk mencegah kecelaruan kognitif lebih tinggi berbanding ekstrak Polygonum minus atau daun kesum bagi kajian sebelum ini.


Sebenarnya suplemen daripada ulam raja berpotensi untuk bertindak sebagai agen pencegahan kecelaruan kognitif dengan menurunkan aras peroksida lipid dan meningkatkan aras serum glutation. Hasil kajin mendapati dimana ia dapat bantu mengaktifkan otak di bahagian dorsolateral prefrontal cortex bagi meningkatkan fungsi kognitif global, ingatan kerja, membantu mengurangkan ketegangan dan gangguan emosi total dalam kalangan warga emas yang mempunyai magnetic resonance imaging selepas 12 minggu. DR. YEE XING melibatkan 38 orang warga emas yang mempunyai masalah kecelaruan kognitif ringan di dalam kajiannya. Hasil penemuan itu ianya bukanlah untuk merawat masalah nyanyuk dan sebaliknya berpotensi mencegah masalah nyanyuk dan masaalah kecelaruan kognitif. Kajian ini melibatkan seramai 48 warga emas berusia 60 tahun dan ke atas yang mempunyai masalah kecelaruan kognitif ringan serta memenuhi kriteria di Lembah Klang diambil sebagai sukarelawan dimana sebahagian daripada mereka mengambil suplemen itu untuk tempoh 12 minggu. Dilaporkan yang kesemua mereka bagaimanapun perlu menjalani ujian lipid serum, gula dalam darah, buah pinggang dan fungsi hati sebelum dan selepas ujian dilakukan bagi memastikan suplemen tersebut selamat dimakan. Didapati dimana mereka yang mengambil suplemen ulam raja ini ada menunjukkan peningkatan fungsi otak yang ketara berbanding yang lain. Sebenarnya masalah nyanyuk dalam kalangan masyarakat di negara mengikut Dr. Yee Xing iaitu dari kajiannya adalah ia adalah masalah demensia dalam kalangan warga emas berumur 60 tahun dan ke atas didapati sebanyak 8.5 peratus. Adalah disarankan agar masyarakat memakan ulam secara segar disebabkan zat ulam akan dihilangkan melalui proses penghasilan suplemen. Kajian mendapati dimana dengan pengambilan ulam sebanyak satu cawan besar setiap hari dalam tempoh jangka panjang berpotensi mencegah masalah kecelaruan kognitif. Kini hasil kajiannya dia sudah memfailkan paten bagi suplemen itu kearah untuk proses pengkomersilan daripada hasil kajian ke pasaran.


Terkini pada Febuari 2024 dilaporkan oleh Bernama dimana '
Ulam Raja boleh cegah demensia - penyelidik UKM' di laporkan sekali lagi. Masaalah demensia adalah satu keadaan kesihatan yang menjejaskan daya ingatan, berfikir serta kemampuan melakukan kegiatan harian, dan lazimnya dialami oleh mereka yang sudah lanjut usia. Justeru itu dari unjuran dimana Malaysia berstatus negara menua kira-kira enam tahun lagi pada 2030, iaitu apabila penduduk berumur 60 tahun ke atas merangkumi 15.3 peratus daripada populasi dan risiko peningkatan kes individu mengalami demensia juga bertambah. Setakat ini juga demensia tidak mempunyai penawar. Bagaimanapun, kajian sekumpulan penyelidik daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mendapati demensia dapat dicegah dari awal dengan pengambilan ulam raja atau nama saintifiknya Cosmos caudatus. UKM dari kajian sebelum ini membuat kajian yang berkaitan jus buah tropika dimana ia menunjukkan kesan perlindungan terhadap demensia. Ini mendorong UKM untuk melihat pada kebaikan ulam-ulaman dan melilih ulam raja adalah ulam terbaik kerana mengandungi kadar polifenol yang tinggi,dilaporkan oleh Dekan Fakulti Sains Kesihatan UKM, Prof Dr Suzana Shahar kepada Bernama. Ia adalah kes pertama didunia dimana dijelaskan oleh Prof Suzana, polifenol adalah agen pencegah kecelaruan fungsi kognitif (MCI) atau keadaan prademensia yang cukup berkesan kerana mampu meningkatkan tahap antioksidan dalam darah dan membina sel neuron yang baharu. Polifenol ini penting dari segi penjagaan kesihatan otak kerana pigmen dalam ulam raja ini mampu menembusi sistem peredaran darah dalam otak serta merangsang sel-sel di bahagian dorsolateral prefrontal cortex (bahagian otak yang dikaitkan dengan kawalan kognitif), sekali gus meningkatkan fungsi kognitif global. Prof Suzana dkwa dimana bahan polifenol sukar ditemukan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran lain. Walau ada produk kesihatan lain yang memanfaatkan polifenol, namun biasanya untuk merawat penyakit kencing manis dan hipertensi. UKM adalah pasukan penyelidik pertama (di dunia) yang berjaya menghasilkan produk sebegini. Kini menerusi kajian yang bermula pada 2017 dan menggunakan geran Kementerian Pendidikan Tinggi, pasukannya menghasilkan ekstrak ulam raja dalam bentuk cecair yang kemudian diadun dengan quercetin dan quercitrin serta ekstrak buah-buahan beri bagi dijadikan produk makanan kesihatan tambahan. UKM berjaya pasarkan produk yang dinamakan MindLumina ini pada November 2023 menerusi kerjasama dengan sebuah syarikat swasta, iaitu Aurora Health Sdn Bhd. Apa pun ujian klinikal produk ini dijalankan selama 2 tahun dimana penghasilan MindLumina menempuh proses yang ketat, termasuk ujian klinikal melibatkan sukarelawan selama dua tahun bermula 2018. Dari peringkat awal, pasukan penyelidik UKM bekerjasama dengan Institut Pembangunan Bioproduk Universiti Teknologi Malaysia bagi menghasilkan serbuk ulam raja yang kemudiannya dipatenkan dan dilesenkan di bawah Aurora Health. UKM kemudian kumpulkan 48 orang warga emas berusia 60 ke atas di sekitar Lembah Klang bagi menjalani ujian klinikal ini. Kesemua mereka mengalami MCI namun berada dalam keadaan sihat dan tidak menghidap sebarang penyakit serius seperti buah pinggang atau hati.


Apa pun dakwanya semua sukarelawan terbabit sudah dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu yang mengambil ekstrak serbuk ulam raja dalam bentuk kapsul dan satu lagi mengambil plasebo (kapsul tanpa ekstrak ulam raja). Responden perlu mengambil dua kapsul setiap hari selama tiga bulan dan perlu menjalani beberapa ujian kognitif global, termasuk menjawab beberapa set soalan Profile of Mood States (POMS), selain perlu melalui Functional Magnetic Resonance Imaging (FMRI) bagi mengesan rangsangan aktiviti dalam otak. Responden ini iaitu mereka yang mengambil kapsul ekstrak ulam raja mengalami peningkatan rangsangan fungsi otak berkaitan daya ingatan berbanding kumpulan yang mengambil plasebo. UKM dapati apa yang berlaku ada peningkatan hampir 6.7% fungsi kognitif global, pengurangan 36.7% terhadap tekanan emosi, 20.9% peningkatan memori dan fokus serta berlaku pengurangan 7.2% gangguan mood. Hasil ujian menunjukkan sukarelawan yang mengamalkan pengambilan ekstrak ulam raja itu mengalami perubahan positif dari segi daya ingatan dan memori berbanding sebelum pengambilan makanan kesihatan tambahan tersebut. Kesemua responden juga diminta menjaga makan sepanjang kajian dilakukan. Prof.  Suzana bagaimanapun nyatakan memang wujud keperluan menjalankan kajian seumpama itu dengan melibatkan saiz sampel lebih besar serta tempoh kajian yang lebih lama bagi mengukuhkan dapatan penyelidikan. Kini terhasil produk MindLumina yang menerima Anugerah Emas bagi kategori Perubatan dan Penjagaan Kesihatan pada Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa 2022 (PECIPTA 2022), sesuai untuk mereka yang berusia 12 tahun dan ke atas (Sila lihat foto paling bawah). UKM juga memang ada menasihati mereka yang mempunyai masalah kesihatan serius mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. UKM dilaporkan mengesyorkan masyarakat mengamalkan pengambilan ulam-ulaman bagi mencegah demensia, selain mencontohi gaya hidup warga emas di Jepun yang banyak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran hijau serta aktif melakukan senaman fizikal dan mental. Memang ia tidak dapat disangkal dimana ada warga emas di negara ini lebih gemar duduk sahaja serta kurang melakukan senaman fizikal dan mental. Tabiat ini tidak bagus dan perlu diubah. Apa pun semua orang perlu ubah gaya hidup memandangkan laporan Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan dalam kalangan warga emas di Malaysia mendapati kadar kelaziman demensia adalah 8.5% pada 2018 dan dijangka meningkat pada masa akan datang seiring penuaan populasi. Isu ini dan keadaan ini tidak termasuk kadar kelaziman penyakit tidak berjangkit yang juga dijangka terus meningkat setiap tahun, menjadikan masalah ini satu 'double killer' terhadap institusi kesihatan awam negara dimana semua pihak perlu bertindak secara proaktif bagi memastikan rakyat menua secara sihat dan terus produktif menyumbang kepada negara tanpa beban penjagaan kesihatan dan sosial yang tinggi. Semuga tulisan dalam blog anim agro technology kali ini menberi info berguna kepada semua. Wasallam!!!...
ULAM RAJA... AMAT MUDAH DAPATNYA...
SAINTIS UKM....KAJIAN DILAKUKANNYA...
KES DIMENSIA... RAWATAN BERJAYA...
PRODUK EKSTRAK... KINI SUDAH ADA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(29 Rabiulawal 1446H).

Friday, October 4, 2024

HERBA DAN KEHEBATANNYA

HERBA
(Herbs) merupakan beberapa jenis tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan aspek aroma atau baunya. Pada penulis blog percaya dimana herba sejak lama sudah ia digunakan secara meluas dalam masakan, perubatan dan kecantikan oleh nenek moyang secara tradisional. Herba ada juga dikaitkan dengan rawatan akibat gangguan makhluk halus yang tidak kelihatan secara mata kasar oleh perawat tradisional seperti dukun, bomoh dan pawang. Ada pelbagai kaedah dan cara mudah bagaimana menggunakan bahan dari herba sama ada dari bahagian daun, batang, akar, buah, biji, bunga, getah dan sebagainya yang di olah menjadi bahan yang berguna. Apa pun paling lazim diambil adalah pada bahagian hijau yang ada tumbuhan herba iaitu DAUN (Leaves) yang digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang. Dalam pada itu tidak kurang juga dimana bahagian AKAR (Roots) dari tumbuhan herba ini yang diambil. Penulis juga maklum kalau bahagian seperti kulit pokok, bunga, kulit pokok dan bahagian lain tumbuhan herba digunakan dalam perubatan herba boleh terdiri daripada pokok herba atau pokok renek. Mana-mana bahagian pokok herba yang tertentu dikelaskan sebagai produk herba boleh digolongkan sebagai herba. Dizaman ini walau pun ada pelbagai jenis ubat moden dari doktor atau makanan tambahan suplement untuk tjuan kesihatan akan tetapi industri herba terus berkembang. Kalau difikirkan kini hampir setiap orang menggunakan herba iaitu sama ada dalam bentuk produk siap berasaskan herba, rempah ratus atau makanan harian dimana ramuab dari herba memang sentiada digunakan. Ramai juga tidak sedar apa yang sedang digunakan atau dimakan kerana kebanyakannya memang ada kandungan bahan herba. Pemahaman umum memang menjurus dimana bahan herba memang bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan akan tetapi disisi lain dilihat sebenarnya ia dilaporkan boleh memudaratkan jika diproses atau digunakan secara salah. Sesiapa yang selalu mengambil herba sebaiknya memeriksa dahulu akan kandungan bahan didalamnya, akreditasi atau penyataan saintifik yang tepat dengan kandungan bahan didalam herba tersebut.  Apa pun sebaiknya herba yang dijamin kuaitinya sepatutnya diproses dan digunakan berdasarkan standard penggunaan yang tinggi dan tepat oleh pihak berwajib. 
Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa fakta menarik dan kehebatan herba di Malaysia untuk dijadikan bahan bacaan anda semua.


Pada penulis blog dimana Industri Herba di Malaysia memang di majukan mengikut beberapa program berkaitan herba. Apa pun industri herba telah dikenal pasti sebagai industri yang berpotensi untuk membantu pertumbuhan ekonomi negara sejak beberapa Rancangan Malaysia dilaksanakan. Penggunaan herba juga pernah mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Malaysia yang peka terhadap penjagaan kesihatan dan penggunaan produk semula jadi yang masih mempunyai nilai terapeutik. Herba dilaporkan dan didapati mempunyai kegunaan yang meluas, terutamanya penghasilan produk bernilai tinggi dalam industri makanan dan minuman untuk tujuan kesihatan, farmaseutikal, ubatan tradisional, penjagaan kesihatan, perisa, pewarna dan pewangi serta untuk pengeluaran minyak pati (essential oil) bagi kegunaan kosmetik dan perubatan. Penulis blog merujuk kepada Pelan Herba dimana dalam tempoh Dasar Agromakanan Negara (DAN) 2010 - 2020 dimana jumlah pengeluaran bagi herba dijangka meningkat daripada 17,000 tan metrik kepada 73,000 tan metrik dengan kadar pertumbuhan 15.4 peratus setahun. Kini dilaporkan dimana jumlah eksport herba yang meliputi produk terproses pula dijangka meningkat daripada RM152 juta kepada RM1.3 bilion dalam tempoh yang sama (Sumber: Laporan AgroMakanan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tahi 2015). Keluasan tanaman herba diunjur meningkat sebanyak 15 peratus setahun iaitu daripada 1,000 hektar pada 2010 kepada 4,000 hektar pada 2020. Melihat kepada potensi herba ini kemudian pihak kerajaan melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) dan kini sudah ditukar kepada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) telah pun meletakkan industri tanaman dan pemprosesan herba di bawah salah satu Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang berpotensi dan pernah menjadi projek penting dalam Projek Keutamaan Permulaan (EPP 1) iaitu dengan bertujuan untuk menghasilkan produk-produk herba bernilai tinggi seperti nutraseutikal dan 'botanical drug'. Sejauh mana kejayaan projek industri herba ini memang sukar dinilai kerana ia melibatkan satu proses yang lebih komplikated berbanding dengan pembangunan projek tanaman makanan lain. Ini juga kerana harba akan dinilai daripada 'kandungan kimia' atau 'chemical content' yang ujud pada setiap jenis herba yang memberi fungsi kesihatan kepada pengguna. Bagaimana pun setelah penulis blog bersara daripada Jabatan Pertanian seakan prjek pembangunan tanaman herba ini agak 'senyap' perlaksanaan dan perlaporannya tidak seperti dahulu lagi. Sila baca artikel berkaitan industri herba dalam blog ini dengan pautan (Sila klik disini).  Adakah projek herba yang pernah diberikan bajet tinggi ini masih menjadi tumpuan yang berpotensi semakin kurang diketahui.


Dilaporkan ada banyak jenis herba yang sudah dikenalpasti sebagai tumbuhan yang berguna sebagai jeis herba di Malaysia. Kementerian Pertanian pernah menyatakan sebanyak 15-20 jenis herba yang sesuai untuk di komersilkan sebagai memberikan nilai ekonomi yang baik. Apa pun dilihat dimana t
umbuhan herba bukan sahaja boleh digunakan sebagai bahan penyedap dalam banyak jenis masakan, malah herba turut digunakan untuk tujuan perubatan terutamanya dalam perubatan tradisional. Kaedah perubatan tradisional menggunakan pokok herba bukan sahaja terdapat dalam negara ini akan tetapi dilapotkan herba turut dipraktikkan di seluruh pelosok dunia mengikut budaya masing-masing. Walau pun masih kekurangan maklumat dan ketiadaan cara untuk mengetahui dengan tepat bagaimana budaya terawal menggunakan pokok herba akan tetapi ada banyak testimoni bagi mereka setelah mengambil masa selama beribu-ribu tahun bereksperimen dengan cara pengolahan dan penggunaan tumbuhan herba. Memang ada yang tahi jika sejarah penggunaan tumbuhan dan pokok herba untuk tujuan perubatan sudah di amalkan seperti dikalangan orang-orang Cina, India, Mesir Kuno, Babylon dan penduduk asli Amerika kuno dimana hampir kesemuanya adalah ahli herba yang dijadikan panduan. Sebagai contoh dimana diantara beberapa senarai herba ubat-ubatan yang paling lama yang diketahui adalah oleh Shen Nung’s Pen Ts’ao atau Shennong Ben Cao Jing (sekitar 3,000 sebelum Masihi) dimana banyak rujukkan masih relevan sehingga kini. Apa pun rujukkan dari bulu ini ia berkemungkinan merupakan susunan herba-herba Cina bagi tradisi ubat-ubatan Cina secara lisan yang lebih tua. Apa pun dikalangan orang Mesir Kuno dan Yunani Rom purba dimana kaum kereka juga terkenal dengan penggunaan pokok herba mereka. Penulis blog ada beberapa kali merujuk kepada kajian yang di lakukan oleh saintis lokal daripada FRIM, UPM, UKM dan Jabatan Pertanian sendiri berkaitan khasiat daripada banyak jenis herba tempatan. Antara jenis herba yang banyak di bincangkan dikaitkan dengan wujudnya nilai perubatan termasuk herba seperti herba Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Akar Saga, Misai Kucing, Hempedu Bumi, Serai, Cekur, Halia Bara, Pegaga, Cengkih dan banyak lagi. Saya ada menulis kesemua jenis herba popular didalam blog ini untuk dijadikan rujukkan. 


Menarik artikel dalam hmetro.com bertajuk '
Teroka manfaat herba' untuk dikongsikan. Di Malaysia dilaporkan iaitu dianggarkan terdapat lebih 15,000 spesis tumbuh-tumbuhan di negara ini dimana sekitar 2,000 daripadanya dilaporkan mempunyai nilai perubatan yang masih belum diterokai sepenuhnya untuk potensi ubatan serta nilai komersial. Namun hanya 1 - 3% saja yang digunakan untuk penjagaan kesihatan dan dijual di dalam bentuk produk tradisional. Setiap tumbuhan ini memang ia berpotensi dibangunkan, dipelbagaikan kegunaan dan dibuat produk bernilai tinggi yang berkesan, selamat serta berkualiti. Malaysia mempunyai potensi yang tinggi untuk mengeluarkan produk kesihatan (nutraseutikal), ubatan moden (farmaseutikal) dan produk kosmeseutikal terjamin kualitinya disokong maklumat saintifik serta bertaraf antarabangsa. Ia dinyatakan oleh Timbalan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli yang dakwa kementeriannya menggubal Dasar Kepelbagaian Biologi Kebangsaan. Ia merangkumi pemerkasaan pihak berkepentingan; mengurangkan tekanan ke atas biodiversiti; melindungi ekosistem, spesies dan kepelbagaian genetik; memastikan faedah daripada penggunaan biodiversiti dikongsi secara adil dan saksama serta membangunkan keupayaan semua pihak yang berkepentingan. Sejak lama dimana pihak  Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS) melalui Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) sentiasa memberi fokus kepada aspek penyelidikan, pembangunan, pengkormersialan dan inovasi (R,D,C&I) sumber biodiversiti negara ini. FRIM membangunkan kepakaran untuk mengenal pasti, menghasilkan bukti saintifik dan formulasi serta mendokumentasi sumber semula jadi dari hutan di Malaysia ke arah penghasilan ramuan aktif dan produk yang dapat dikomersialkan. FRIM juga mempunyai Pusat Pensahihan Bahan Mentah Herba yang menawarkan perkhidmatan teknikal kepada industri dan pengumpulan maklumat industri herba melalui lawan sesawang HerbaXpress. Peranan FRIM dalam membantu industri herba untuk menjamin kualiti, keselamatan dan keberkesanan bahan mentah serta produk herba. Dilaporkan yang usaha ini dapat memberi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia selaras dengan matlamat utama kerajaan menyasarkan sumbangan industri herba kepada pendapatan kasar negara sebanyak RM2.2 bilion menjelang 2020 di samping menyediakan 2,000 peluang pekerjaan. Kajian yang dijalankan di FRIM merangkumi peringkat huluan dan hiliran. Penyelidik FRIM umpamanya membuktikan tongkat ali yang dihasilkan daripada kaedah pengekstrakan khas boleh membunuh sel barah ovari dan kini sedang dalam proses pengiktirafan paten. Apa pun penyelidikan ini masih perlu dilengkapkan dalam beberapa peringkat pra-klinikal dan klinikal jika ingin diguna serta dipasarkan sebagai ubatan antibarah. Sebagai contoh dimana herba Kacip Fatimah iaitu usaha untuk menghasilkan klon elit (dari segi pertumbuhan dan penghasilan bahan bio-aktif) juga menampakkan hasil yang positif. Herba Ketum juga antara spesies yang perlu diberi perhatian. Penggunaan ketum untuk tujuan yang salah (khayal) menyebabkan spesies ini tersenarai di bawah Akta Racun 1952 dan dicadangkan pindaan Rang Undang-Undang Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan penyenaraian daun ketum sebagai dadah berbahaya. Secara tradisional dilihat yang ketum digunakan untuk mengatasi masalah keletihan dan meningkatkan produktiviti kerja. Kajian dan penyelidikan yang menyeluruh sangat diperlukan supaya kegunaan spesies ketum dapat dimanfaat sepenuhnya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMANYA HERBA...BANYAK JENISNYA....
ADA YANG KOMERSIL...DITANAM DIA...
KAJIAN DIBUAT... PELBAGAI CARANYA...
KHASIAT HERBA...PERLU IA DIGUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(29 Rabiulawal 1446H).

Thursday, October 3, 2024

POKOK PINANG HIASAN - APA DIA?

POKOK PINANG
merupakan satu spesis tumbuhan palma dalam keluarga Arecaceae yang tumbuh di kebanyakan kawasan tropika Pasifik, Asia dan bahagian-bahagian Afrika Timur. Pokoknya bersaiz sederhana dengan ketinggiannya mencecah sehingga 20 meter dengan diameter batangnya setebal 20-30 cm. Daunnya berukuran 1.5 - 2m panjangnya, berbucu tajam, dan terdiri daripada anak daun yang banyak bilangannya. Selalunya pokok pinang di tanam secara komersil untuk pengeluaran buahnya yang boleh dijadikan pelbagai produk dan juga banyak kini ditanam sebagai Tanaman Hiasan (Ornamental Tree). Selalunya pokok pinang ditanam untuk memperoleh buahnya yang penting dari segi ekonomi sebagai bahan kunyahan memberi rasa kebas dan ia kan digandingkan bersama sirih. Apa pun buah pinang sering dihidangkan dengan dibelah menggunakan kacip dan dimakan bersama sirih dan seberapa barang lain setepak termasuk gambir dan kapur. Dilaporkn dimana air dari buah pinang muda dipercayai mampu mengubati darah dalam air kencing serta mengurangkan rabun bila dititik pada kornea. Apa pun buahnya yang dibakar boleh digunakan untuk membersihkan gigi secara kadar sederhana. Pinang muda dan benzoin disapukan pada luka berkhatan. Buah pinang ini mengandungi bahan alkaloid yang unik didapati seperti arekaina dan bahan arekolina yang dianggap boleh menyebabkan rasa dalam penggunanya apabila dikunyah. Aspek Pinang Hiasan pula seringkali ditanam menghiasi taman kecil, sekitar rumah, kawasan landskap bangunan dan pinggir jalan. Ia sejenis palma yang berumpun di mana dari rupa luarannya sahaja memudahkan anda mengenalinya. Jenis Pinang Merah (Cyrtostachys renda) antara yang popular dan dikenali dengan dengan nama lain 'Sealing Wax Palm'. Batang pokoknya dilihat ia dibaluti upih pelepah daun berwarna merah yang mempunyai silara yang daun yang menghala ke atas. Oleh kerana upih daunnya yang berwarna merah, ia juga dikenali dengan nama Lipstick Palm di sesetengah negara. Asal usul pokok ini adalah dari tumbuh liar dimana buahnya berwarna kuning, oren dan kemerahan.Kegunaan tempatan. Apa pun biasanya dimana cara pembiakan pokok hiasan ini selalu ia menggunakan biji benih dan mengambil masa sehingga 2 bulan atau lebih untuk bercambah. Ia juga boleh dibiakkan menggunakan sulur (suckers). Pertumbuhannya juga dikatakan lambat dan mampu mencapai ketinggiannya sehingga 10 meter tinggi. Jenis Pokok Pinang Kuning (
Chyrysalidocarpus lutescens) atau 'Yellow Palm' pula adalah merupakan sejenis palma yang banyak ditanam sebagai pokok hiasan kerana keseluruhan pokoknya kelihatan berwarna kekuningan. Ini memberi kesan landskap yang menarik bagi sesuatu kawasan samada di taman, kawasan kediaman atau perkarangan bangunan. Pokok ini kebiasaanya dibiak melalui biji benih atau melalui keratan rumpunnya. Harga pokok ini dinurseri swasta boleh mencapai harga mahal iaitu di antara RM25-RM100 yang bergantung pada saiz pokok tersebut. Artikel pagi ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan apakah dia pokok pinang yagsesuai di jadikan tanaman hiasan untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Pokok pinang ada pelbagai spesis diantaranya jenis 
Areca lutescens dimana ia mempunyai ciri-ciri tertentu yang selalunya membezakannya daripada yang lain. Ia adalah pokok palma yang dianggap bersaiz sederhana dimana ia boleh membesar sehingga antara 1.5 meter - 3 meter tinggi akan tetapi dalam keadaan liar boleh besar sehingga 6 meter. Selalu emmpunyai daun yang agak besar iaitu ia boleh mencapai ketinggian sehingga 2 meter. Setiap daun tapak tangan cara berbunga sangat dihargai sebab ia cantik yang membuatkan orang ramai sentiasa ingin lihat. Apa pun saiz bunganya kecil dan putih dimana warna buahnya adalah kuning dimana jenis palma ini juga dikenali sebagai 'Palm Buah Emas'. Menjaga tanaman hiasan ini ia tidak memerlukan penjagaan yang kompleks dan dilaporkan cara penyelenggaraannya yang mudah.  Apa pun pokok ini perlukan banyak cahaya matahari untuk tumbuh dengan baik dan jika terlindung dari matahari maka kurang sesuai. Dapat tumbuh dengan baik di kawasan beriklim tropika dan juga kawasan sub-tropika yang dijaga baik. Boleh ditanam diatas pelbagai jenis tanah subur akan tetapi aspek penting adalah mempunyai saliran baik kerana akarnya tidak tahan dengan tanah yang bertakung air. Kini dalam menjadikannya sebagai pokok tanaman hiasan maka sudah banyak kaedah mudah atau menanamnya didalam pasu besar atau apa juga cara (Sila lihat foto disebelah). Penting di ketahui jika pokok hiasan ini tidak perlu menyiramnya setiap hari dimana disyorkan agar di lakukan setiap 2 hari atau setiap 3 hari pada bulan-bulan di mana suhu lebih tinggi. Masa musim hujan ia perlu disiram setiap 10 atau 15 hari. Sebenarnya dilaporkan yang jenis pokok pinang ini lebih suka berada di tempat separa teduh akan tetapi cahayanya sesuai untuk pertumbuhan optimum dan perkembangan yang betul. Ciri ini menjadikan pokok ini ditanam sebagai hiasan rumah atau taman asalkna kawasan tersebut menerima cukup cahaya matahari ubtuk ia tumbuh dengan sempurna dan menjadi sangat cantik. Dilaorkan dimana jika pokok hiasan jenis ini terdedah kepada cahaya matahari secara langsung untuk jangkamasa yang lama apa yang berlaku adalah daunnya cenderung terbakar dan rosak. Penulis blog yang ada beberapa pokok ini melihat kadar kerosakannya sangat serius sehingga tidak dapat dipulihkan setelah berpindah rumah lain.


Beberapa kajian menyatakan dimana pokok Areca adalah tumbuhan tropika yang sesuai ditanam dalam iklim dengan suhu yang melebihi 15ºC sebab ia tumbuhan ini perlukan suhu diantara 18º dan 25º Celsius. Faktur kelembapan yang sesuai untuk pokok palma jenis ini adalah yang berada pada tahap yang tinggi sedikit sebab ia cenderung untuk rosak dengan kerap pada bahgaian daunnya dimana pada hujung pokok pinang bertukar warna menjadi coklat muda bila kekeringan. Jika berlaku keadaan dehidrasi maka diperlukan lebih sedikit kelembapan iaitu dengan menyemburkan pada daunnya sedikit air iaitu beberapa kali pada siang hari terutamanya jika suhu disekeliling adalah memang lebih tinggi. Cara lain mengatasi kekurangan air adalah dengan memanam secara hidro atau menanam dalam pasu yang mempunyai lubang saliran diletakkan di sebelah dan beberapa centimeter di atas pangkal pokok. Walaupun pokok palma hiasan ini tidak memerlukan penjagaan yang terlalu rapi akan tetapi diingatkan yang sebagai tumbuhan tropika dimana ia memerlukan penyiraman secara berterusan. Sentiasa periksa pada mediu yang ada dalam pasu jika ia sudah kekeringan mesti di bubuh air secukupnya. 
Pokok pinang perlu dibaja lebih banyak daripada tumbuhan lain disebabkan ia mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk membersihkan udara dan jika ada banyak warna hijau yang cantik dan kelihatan sihat agar kelihatan menjejukkan mata memandang. Ada beberapa perkara atau masaalah dalam mengenali akan ciri pokok pinang ini. Pertama dimana jika dilihat hujung daunnya berwarna coklat gelap ada dua kemungkinan berlaku iaitu pertama ia mungkin memerlukan air kerana persekitaran sudah kering atau juga ia berkemugkinan pokok menjadi lemas sebab terlebih menyiram pokok yang menjadikan kes 'pokok lemas'. Kurangkan aktiviti menyiram pokok palma dimusim hujan atau dilihat sudah ada tanda terebih siram air. Simpotom pada daun dimana jika ia sudah mula menjadi kekuningan ada kemungkinan besar ia diserang oleh beberapa perosak dan ia tersembunyi di bahagian bawah daun. Apabila kes-kes ini berlaku maka perkara yang perlu anda lakukan terlebih dahulu ialah dapat mengenal pasti jenis perosak yang menjejaskannya serta menyiasat apa yang perlu dilakukan atau bagaimana cara kawalan mudah dan praktikal dijalankan. 


Menanam pokok pinang hiasan ianya memerlukan kawasan sesuai, bahan tanaman atau benih berkualiti dan juga minat bersama ilmu menanamnya. Ia kini sudah pun m
enjadi salah satu tumbuhan yang telah ditanam dibanyak negara yang sesuai menanamnya kerana ciri keupayaannya yang hebat untuk menyesuaikan diri dengan iklim, persekitaran dan faedah daripadanya. Kaedah penjagaan yang berbeza yang telah diberikan  agar pokok tumbuh dengan baik sebagai tumbuhan hiasan yang menarik. Walaupun ia adalah tumbuhan yang sesuai ditanam dengan lebih baik dan sihat apabila ia terletak di kawasan separa teduh sebenarnya  ia juga boleh hidup jika ditanam dibawah sinaran matahari secara langsung. Ia dilihat amat sesuai di tanam atau di letakkan diluar rumah di halaman yang sesuai. Pilih lokasi yang persekitarannya terdapat banyak menerima cahaya semula jadi atau lokasi yang ideal ialah matahari tidak mengenainya secara langsung dengan ada sedikit teduhan. Elakkan menanam di tempat tertutup yang mana tidak mempunyai pengudaraan yang baik dan pastikan ia mempunyai kadar kelembapan yang mencukupi. Beli atau dapatkan anakbenih yang dikenalpasti ketulinannya mengikut spesifikasi spesis yang dikehendakki kerana ada banyak jenis pokok pinang hiasan ada dijual (Sila lihat foto disebelah). Pergi ke nurseri yang khusus ada menjual banyak jenis pokok-pokok hiasan terutama nurseri yang mempunyai kepakaran khidmat nasehat atas kualiti benih dan kaedah penanaman serta bagaimana cara penjagaannya. Antara spesis yang popular di Malaysia adalah Red Palm Palmae dan juga Yellow Palm Palmae dengan harga selalunya mengikut jumlah dibelli, saiz pokok, spesis dan sebagainya. Jika ingin menanam diatas tanah sebaiknya di sediakan beberapa unit lubang penanaman dan diisikan dengan tanah campuran (top soil komersial) sebelum menanam. Jika menanam dalam pasu boleh gunakan medium untuk pemasuan yang ada dijual di nirseri dan juga banyakkan bahan organik. Tanam dan siram serta lakukan amalan agronomi sehingga pokok hiasan ini tumbuh membesar dengan baik. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
POKOK PALMA...MENJADI HIASAN...
BANYAK JENIS... PASTIKAN PILIHAN...
PERLU DI JAGA... SEBAGAI TAMAN...
MEMBACA ARTIKEL...ILMUNY PADAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(28 RabiulAwal 1446H).

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...