Sunday, October 31, 2021

COKLAT - MINUMAN, PRODUK DAN CERITANYA

Portal akhbar sama dalam keluaran lain menyatakan kisah 'Minuman coklat palsu' yang berlaku di Nilai, Negeri Sembilan memang wajar dibaca dan dirujuk semua. Dilaporkan dimana pada mata kasar, ia tidak ubah seperti produk minuman coklat jenama terkenal, namun risikan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Negeri Sembilan mendapati produk itu sebenarnya palsu. Sindiket berpangkalan di Nilai dikesan menghasilkan produk minuman coklat palsu jenama terkenal itu sebelum diedarkan di beberapa pasaraya seluruh Semenanjung Malaysia. Dilaporkan taktik licik sindiket itu yang menjadikan sebuah rumah banglo di Taman Mulia, Mantin dijadikan sebagai ‘kilang’ bagaimanapun berjaya dibongkar KPDNKK. Hasil serbuan ditemui sebanyak 225 bungkusan minuman bercoklat palsu yang sedia untuk dipasarkan dan beberapa tong serbuk minuman itu ditemui di dalam rumah berkenaan. Turut dirampas pembungkus, besi tertera nombor siri, mesin pencetak dan penimbang. Penulis blog ucap terimakasih atas kejayaan penangkapan ini dimana pembaca blog mungkin sudah ada yang terbeli atau terminum coklat palsu tersebut agaknya.

Bernama dan beberapa akhbar lain telah melaporkan dimana 'Bukan usus babi tapi gumpalan susu - Jakim' memang amat menakjubkan ceritanya. Dalam tangkap layar video yang memaparkan satu kotak minuman Milo yang didakwa mengandungi usus babi. Kisah dari Shah Alam baru-baru ini tular di media sosial mengenai dakwaan pengguna di Facebook yang mengatakan kotak minuman coklat jenama Milo yang dibelinya mengandungi usus babi. Namun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam satu kenyataan semalam menafikan perkara tersebut. Berdasarkan penjelasan yang diberikan oleh pihak Nestle Malaysia, ia adalah gumpalan susu yang terjadi dipercayai akibat produk telah rosak. Walau bagaimanapun, pihak syarikat masih belum dapat menghubungi individu yang menularkan kejadian terbabit menerusi rakaman video untuk disiasat punca berlakunya gumpalan. Sekiranya pengguna turut mengalami kejadian yang sama, sila hubungi Perkhidmatan Pengguna Nestle di talian 1800883433 dengan secepat mungkin. Menurut Jakim dimana pihaknya tampil membuat penjelasan itu susulan media sosial Halal Malaysia dihujani dengan pertanyaan awam berkenaan status minuman itu yang mengandungi usus babi. Pengguna juga boleh merujuk Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM), Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengetahui informasi lanjut berkenaan isu-isu keselamatan dan kualiti makanan yang berada di negara ini.  

Benarkah dakwaan dimana 'Coklat itu makanan berahi?' seperti dilaporkan oleh portal utusan online. Artikel pendek tulisan wartawan Fazrina ini menyatakan dimana menikmati coklat juga dilaporkan mampu menenangkan jiwa. Kajian menunjukkan coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine iaitu bahan-bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Coklat adalah salah satu makanan aphrodisiac atau penggalak nafsu, manakala phenylethylamine pula adalah kimia yang berkait dengan amphetamina yang meningkatkan aliran darah dan kadar glukos dalam darah, sekali gus menjadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas. Anti oksidan yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat. Satu kajian yang dijalankan di Universiti Pittsburgh, USA mendapati coklat bukanlah penyebab migrain seperti tanggapan kepada sesetengah orang akan tetapi coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang menerusi cecair endorphin yang mana ia mampu membuatkan pemakannya rasa gembira.  Kelebihan ini dimanfaatkan dengan cara yang lebih komersial melalui pembentukan jenama-jenama coklat terkenal yang menawarkan bermacam jenis produk berasaskan bahan tersebut. Antaranya, Theobroma Chocolate Lounge yang berasal dari Australia dan membuka cawangan pertamanya di pusat membeli belah di Kuala Lumpur. Seperti namanya, Theobroma memanglah tempat istimewa untuk penggemar coklat dan di sini segalanya adalah tentang coklat!. Apa pun  Theobroma adalah perkataan Mexico yang bermaksud makanan untuk tuhan. Di Malaysia ia dibawa oleh Kumpulan Hing Yap menerusi program francais dengan Theobroma Food of the Gods Pty Ltd, sebuah syarikat berasal dari Australia. Temu bual yang diatur baru-baru ini telah memberi peluang kepada wartawan untuk merasai sendiri kesedapan coklat dan pelbagai hidangan yang berasaskan coklat di Theobroma cawangan One Utama. Pembukaan Theobroma Chocolate Lounge ini adalah sebagai respon daripada permintaan orang ramai yang ingin menikmati coklat berkualiti tinggi juga sebagai alternatif kepada kopi. Terdapat lebih daripada 80 jenis makanan dan minuman berasaskan coklat untuk dipilih. Yang paling penting coklat ditawarkan rendah lemak dan tidak menggemukkan. Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Phenols pula dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Penting memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia bahawa coklat bukanlah makanan yang tidak sihat malah ia memberi banyak manfaat bagi yang menikmatinya. Produk koko tanpa pengawet dan diimport dari Belgium selaku negara pengeluar coklat terkemuka dunia. Malah warna-warna pada coklat di Theobroma juga diproses daripada tumbuhan dan buah-buahan agar lebih semula jadi dan baik untuk tujuan  kesihatan. Bungkusan coklat tersebut turut datang dengan sebuah patung beruang kecil yang comel dengan harga sekitar RM 60 sahaja.  Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
NAMANYA COKLAT... BIJI KOKO ASALNYA...

NEGERA TROPIKA... PENGELUAR UTAMA,,,
NEGARA BARAT... PAKAR MEMBUATNYA...
PRODUK COKLAT... ADA PELBAGAI CERITA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Jalan Istana, Bandaraya Melaka Bersejarah,
Melaka, 
Malaysia.
(18 Rabiulawal 1443H). 

Saturday, October 30, 2021

DASAR AGRO MAKANAN NEGARA DI LANCAR

DASAR AGRO MAKANAN NEGARA
, 2021-2030 (DAN 2.0) digubal dengan visi bertujuan untuk membangunkan sektor agromakanan yang mampan, berdaya tahan dan berteknologi tinggi dalam usaha bagi memacu pertumbuhan ekonomi, meningkatkan kesejahteraan rakyat serta mengutamakan sekuriti makanan dan nutrisi. Visi ini telah diterjemahkan dalam pernyataan dasar dengan berpandukan tiga prinsip utama pembangunan mampan iaitu ekonomi, sosial dan alam sekitar. Ketetapan ini adalah selari dengan agenda pembangunan negara dan matlamat global seperti yang telah dihasratkan dalam Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) dan Agenda Pembangunan Mampan 2030 (SDG 2030). Pelaksanaan DAN 2.0 dipacu oleh 6 objektif, didukung oleh 5 teras serta disokong oleh 21 strategi dan 77 pelan tindakan yang akan direalisasikan melalui pelbagai jabatan dan agensi dalam tempoh 10 tahun sehingga 2030. Teras dasar tersebut merangkumi pemerkasaan pemodenan melalui pertanian pintar dan peningkatan aktiviti penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi (R&D&C&I), pengukuhan rantaian nilai produk agromakanan untuk pasaran domestik dan antarabangsa, pembangunan bakat dan tenaga kerja mahir, penekanan ke arah amalan pertanian mampan serta pemudahcaraan ekosistem perniagaan termasuk guna tanah, kewangan, infrastruktur, pelaburan dan tadbir urus. Pada masa yang sama, DAN 2.0 juga memberikan tumpuan khusus kepada 4 subsektor termasuk padi dan beras, buah-buahan dan sayur-sayuran, ternakan serta perikanan dan akuakultur melalui pelaksanaan 18 strategi dan 58 pelan tindakan. Strategi tersebut akan memfokuskan kepada aktiviti bernilai tinggi di sepanjang rantaian nilai makanan yang dapat menjana pendapatan yang lebih tinggi kepada golongan sasar dan meningkatkan taraf sosioekonomi petani, penternak, nelayan dan usahawan tani. Justeru itu, hasrat DAN 2.0 akan dicapai dengan sokongan daripada semua pihak yang terlibat. Oleh yang demikian, saya berharap dasar ini akan menjadi satu inspirasi dan faktor dorongan kepada pihak swasta dan pemain industri untuk bersama-sama dengan Kerajaan bagi menerajui pembangunan sektor agromakanan sebagai sektor yang berdaya saing dan moden, seterusnya memastikan kejayaan DAN 2.0. Artikel subuh ini dari Melaka saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology"  mengenai apakah dia kandungan dan ringkasan sebahagian yang ada didalam Dasar Agromakakan Negara (DAN) 2.0 untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua. Maklumat lanjut boleh dicari sendiri didalam internet.

Perkembangan yang berterusan dalam Sektor Agromakanan menyokong tiga elemen utama pembangunan negara iaitu tadbir urus, ekonomi dan masyarakat. Sistem makanan secara berterusan memainkan peranan yang penting dalam masyarakat manusia yang memastikan pemakanan harian dan fisiologi asas bagi kemandirian manusia dipenuhi. Sebagai mana dengan negara lain, sistem makanan Malaysia ianya beroperasi atas asas sektor agromakanan yang bercirikan jaringan yang kompleks antara berbilang penggerak dengan profil, tanggungjawab, kepentingan dan kepakaran yang berbeza. Ia berfungsi sebagai suatu industri pengeluaran makanan mempunyai impak yang signifikan daripada peringkat tertinggi mengalir ke akar umbi semua masyarakat. Impak ekonomi dan sosial industri adalah jelas apabila pada tahun 2019, industri tersebut menggaji lebih kurang 500,000 orang (~4.00% jumlah tenaga kerja), menyumbang kepada ~3.50% KDNK negara dan mempunyai jumlah penggunaan tanah sebanyak 5.63 juta Hektar yang merupakan kira-kira 17% daripada jumlah kawasan tanah Malaysia. Dengan ekonomi dunia beralih kepada landskap yang sentiasa dinamik lagi kompetitif, ketika mengalami tekanan pandemik global yang telah dan seterusnya akan mengganggu aktiviti ekonomi dan juga punca pendapatan individu, keadaan sekuriti makanan kini merupakan satu daripada tumpuan utama yang akan benar-benar mempengaruhi pembangunan jangka panjang negara. Untuk mencarta tindakan yang selanjutnya bagi industri agromakanan Malaysia dalam dekad akan datang (2021-2030), di tengah-tengah kemunculan trend serta cabaran yang baharu maka Dasar Agromakanan Negara 2.0 (DAN 2.0) akan menggantikan Dasar Agromakanan Negara 1.0 (DAN 1.0) sebagai dokumen dasar yang komprehensif bagi seluruh industri agromakanan.

Dasar ini juga menyatakan kadar penggunaan Per kapita bagi komoditi Makanan Utama berdasarkan jumlah penggunaan komoditi utama didalam agromakanan dari tahun 2010 hingga tahun 2020 dimana komoditi beras, buah-buahan dan daging babi telah mencatatkan penurunan (Sila rujuk jadual dibawah). Manakala komoditi susu segar pula didapati menunjukkan kadar pertumbuhan penggunaan yang tertinggi diikuti dengan daging kambing dan daging ayam/itik. Ini disebabkan oleh perubahan diet pengguna yang mana ia dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti harga, kesihatan, keperluan nutrisi individu, pertambahan pilihan jenis makanan serta penemuan produk makanan baharu atau makanan alternatif. Sektor agromakanan dan pertanian secara amnya memainkan peranan yang penting dalam pembangunan ekonomi dan sosial sesuatu negara. Walau bagaimanapun dilaporkan dimana sektor tersebut mempunyai pelbagai cabaran yang perlu ditangani.


Dalam pada itu memang banyak isu global diambilkira didalam Dasar Agro Makanan Negara 2.0 dimana antaranya adalah faktor Kekurangan Sumber Asli. Tanah bagi aktiviti pertanian semakin terhad berikutan aktiviti pembukaan kawasan hutan yang tidak lestari selain berupaya merosakkan alam sekitar, mengakibatkan hakisan tanah dan seterusnya menjejaskan kualiti air minuman. Selain itu juga sebanyak 71% daripada sumber air tawar di peringkat global digunakan bagi tujuan aktiviti pertanian dan ini menjadikannya sebagai salah satu penyumbang utama kepada pencemaran air kesan daripada penggunaan racun perosak dan bahan pencemar yang lain. Faktor kedua adalah Produktiviti dan Inovasi Pertanian dimana sumber bekalan makanan di negara membangun kebanyakannya bergantung kepada hasil daripada pengeluar makanan berskala kecil walaupun tahap produktiviti mereka masih rendah. Produktiviti Faktor Total (TFP) antara tahun 2006 hingga tahun 2015 telah mengalami kemerosotan kerana pengeluar makanan terus menukar hutan dan padang rumput kepada ladang untuk memenuhi permintaan makanan dan makanan ternakan. Faktor ke 3 adalah Perubahan Demografi Dan Peralihan Trend Pemakanan. Permintaan makanan per kapita dijangka meningkat dan berlaku peralihan daripada penggunaan bijirin ruji kepada diet yang lain seperti diet berasaskan protein atau vegan. Pendapatan penduduk bandar yang lebih tinggi menyebabkan kecenderungan kepada penggunaan makanan segera atau makanan yang mudah dibeli di kedai. Pengguna juga mengambil kira tentang harga, cita rasa, kemudahan, nilai pemakanan dan kaedah pengeluaran makanan. Ke 4 dikenalpasti faktornya adalah berlaku Pembaziran dan Kehilangan Makanan. Kehilangan makanan merupakan proses makanan yang dibuang atau dibakar sepanjang rantaian bekalan disebabkan pengurusan yang tidak cekap semasa pengeluaran, pengendalian atau penstoran pasca tuai dan pemprosesan. Sisa makanan merujuk kepada pengurangan bahan makanan ekoran daripada keputusan serta tindakan peruncit, pembekal perkhidmatan makanan dan pengguna. Antara Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu adalah untuk mengurangkan sisa makanan dan kehilangan makanan global kepada separuh per kapita menjelang tahun 2030. Faktor ke 5 adalah berlaku Perubahan Iklim dimana kini pemanasan global boleh mengancam amalan pertanian melalui kenaikan paras air laut yang menyebabkan pengurangan saiz tanah dan infiltrasi air masin, tekanan kepada bekalan air, perubahan ketara suhu puncak yang boleh mengurangkan hasil tanaman, perubahan kekerapan hujan yang boleh menyebabkan kemarau atau banjir dan meningkatkan kekerapan bencana alam.

Merujuk kepada majlis pelancaran DAN2.0 dimana media tempatan melaporkan '
DAN2.0 sasar purata pertumbuhan sektor agromakanan' wajar dikongsikan. Berita dari Kuala Lumpur ini menyatakan kerangka Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN2.0) dan pelan tindakan disediakan kerajaan menyasarkan purata pertumbuhan sektor agromakanan dengan dijangka berkembang pada kadar 4.5 peratus setahun dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12). Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dimana dasar berkenaan meletakkan strategik pemodenan dan pertanian pintar sebagai ‘key games changer’ bagi menjayakan transformasi sektor agromakanan di samping bakal dipacu melalui dana pembiayaan, insentif pelaburan dan tenaga kerja bagi meningkatkan tahap penerima gunaan teknologi Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0). Kaedah pertanian pintar menjadi fokus DAN2.0 yang bertujuan meningkatkan produktiviti merangkumi semua subsektor agromakanan dan merupakan antara aktiviti pertumbuhan ekonomi utama yang telah digariskan dalam Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030. Isu sekuriti makanan semakin mendapat tumpuan di peringkat global. Dalam Persidangan United Nations Food Systems Summit pada 23 September 2021 diana dia telah menggariskan fokus transformasi sistem makanan negara. Fokus ini bakal akan dilaksanakan melalui DAN 2.0 dengan tempoh jangkamasa pelaksanaannya yang selari dengan Agenda Pembangunan Mampan 2030. Dalam hal berkaitan bidang penyelidikan, pembangunan, pengkomersilan dan inovasi akan menjadi nadi pembangunan sektor ini. Seiring itu, kerjasama pelbagai agensi penyelidikan kerajaan, institusi pengajian tinggi awam dan swasta turut digembleng dalam menjayakan DAN 2.0 ini. Dasar Agromakanan Negara yang dilancarkan pada 2011 dan kesinambungannya menerusi DAN2.0 bertujuan untuk meneruskan agenda pembangunan sektor agromakanan dengan tumpuan khusus terhadap usaha meningkatkan sekuriti makanan negara. Usaha tersebut bakal dijayakan melalui pemodenan dan pertanian pintar serta strategi memperkukuhkan rantaian nilai agromakanan dengan keutamaan dasar kali ini ditumpukan kepada usaha mempertingkatkan produktiviti dan pendapatan serta kualiti hidup dalam kalangan pengeluar sektor makanan. Dasar Agromakanan Negara yang dilancarkan sebelum ini ternyata begitu membanggakan. Setelah dilancarkan, sumbangan sektor agromakanan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar ternyata meningkat dengan pertumbuhan purata tahunan sebanyak 6.8 peratus pada tahun 2020. Peningkatan ini hampir 100 peratus berbanding pertumbuhan KDNK pada 2010. Dilaporkan jumlah eksport bahan makanan turut meningkat dengan kadar pertumbuhan purata tahunan sebanyak 6.4 peratus, iaitu daripada RM18.1 bilion kepada RM33.7 bilion bagi tempoh tahun yang sama. Ternyata sektor agromakanan hari ini memiliki nilai tambah yang berpotensi meningkatkan pendapatan di sepanjang rantaian peserta industri. Kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Dasar Sekuriti Makanan Negara pada 25 Mac 2020 bagi merangka dasar sekuriti makanan secara holistik dan kemudian membangunkan Pelan Tindakan Dasar Sekuriti Makanan Negara 2021-2025 dengan mengambil kira isu dan cabaran sekuriti makanan negara. Kesemua dasar dan pelan itu akan saling melengkapi bagi menjayakan usaha negara dalam meningkatkan kemampanan sistem agromakanan. Sistem makanan negara perlu diperkukuh supaya lebih berdaya tahan dan mampan terutama sebagai persediaan menangani krisis global selain pandemik Covid-19 yang mungkin berlaku pada masa akan datang. Perkara ini juga termasuklah meningkatkan prestasi rangkaian di semua aktiviti yang berkaitan pengeluaran, pemprosesan, pengedaran, penyediaan, dan termasuklah keselamatan makanan serta pemakanan. Semuga artikel ringkas ini sedikit sebanyak memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
DAN 2.0... PERTANIAN MASA DEPAN...
SEHINGGA 2030... ITU PERANCANGAN...
BANYAK STRATEGI... DI SASARKAN...
DASAR BARU... MENJADI PANDUAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana off Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka, 
Malaysia.
(21 Rabiulawal 1443H).

Friday, October 29, 2021

PENGEMBANGAN PERTANIAN - INFO TERKINI

PERKHIDMATAN PENGEMBANGAN PERTANIAN
(Agriculture Extension Service) adalah sebagai salah satu kaedah menyalurkan maklumat dan teknologi kepada petani dan usahawan sejak berdekad yang lalu. Perkhidmatan ini yang diberikan oleh pihak kerajaan dan swasta memang tidak dinafikan telah dapat meningkatkan taraf hidup dan juga pendapatan penduduk khususnan pemain industri pertanian seperti petani, penternak, nelayan dan usahawan asas tani terutamanya mereka yang tinggal di luar bandar. Arahan kerajaan supaya sistem penyampaian kerajaan dipertingkat dan dikemaskan menjadikan perkhidmatan pengembangan semakin penting dan berperanan sebagai satu sistem yang unggul dalam pelaksanaan program dan aktiviti tersebut termasuk oleh Jabatan Pertanian. Langkah untuk usaha dalam memperkukuhkan dan memperkemaskan perkhidmatan pengembangan pertanian telah dilaksanakan dengan cara menstruktur semula peranan dan fungsi perkhidmatan pengembangan dan mewujudkan Bahagian Pengembangan, Perundingan, Pelaburan dan Industri Asas Tani (PPP&IAT) di Jabatan Pertanian Malaysia sejak ratusan tahun dahulu. Dalam pada itu di bawah bahagian ini diwujudkan Seksyen Pengembangan merupakan satu dari tiga seksyen baru yang ditubuhkan. Di peringkat Negeri pula, Jawatan Timbalan Pengarah Pengembangan ataupun “Chief Extension Officer (CEO)” diwujudkan yang berperanan sebagai ketua pegawai pengembangan. Sementara itu di peringkat Pejabat Pertanian Daerahdikenalpasti dimana pegawai Pertanian Daerah adalah bertanggungjawab didalam melaksanakan semua program pengembangan pertanian. Fungsi pengembangan pertanian  di semua peringkat perlu sentiasa diberi perhatian utama bagi mempastikan sistem penyampaian maklumat kepada semua pelanggan Jabatan Pertanian dan agensi lain akan terus dipertingkatkan untuk mencapai matlamat yang ditetapkan. Dalam pada itu asas Pengembangan adalah menolong petani atau pelanggan untuk menolong diri mereka sendiri melalui proses pendidikan. Pengembangan Pertanian didefinisikan sebagai satu proses pendidikan tidak formal yang dijalankan secara bersistem untuk memberi khidmat dan menggalakkan penerimaan sesuatu teknik, teknologi dan maklumat-maklumat baru oleh sesuatu kumpulan atau individu tertentu selaras dengan keperluan dan kemampuan mereka bagi mencapai kemajuan sosio-ekonominya. Prinsip Pengembangan adalah mengajar individu untuk menolong diri mereka sendiri melalui proses pendidikan dan bukan membuat kerja untuk mereka. Kejayaan sesuatu aktiviti pengembangan banyak bergantung kepada initiatif pegawai pengembangan berikhtiar mencari jalan serta memahami keperluan pelanggan yang hendak dibantu, di samping mencadangkan alternatif penyelesaian yang bersesuaian. Artikel tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan dengan jelas apakah dia pengembangan pertanian terkini seperti juga dilaporkan oleg pakar-pakar akademik didalam media tempatan untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Penulis blog merujuk kepada sebuah rencana menarik bertajuk '
Mantap ejen pengembangan bantu petani manfaat teknologi' hasil tulisan Prof Datin Paduka Dr Fatimah Mohamed Arshad sebagai  Ketua Kluster Pertanian dan Sekuriti Makanan, Akademi Profesor Malaysia di Berita Harian. Pertanian dan makanan menjadi sektor nadi kepada rakyat, sama ada ketika pandemik covid-19 atau tidak. Ketika sektor lain seperti pembuatan, perkhidmatan dan pembinaan terencat oleh pandemik, sektor makanan walaupun parah masih mampu menyediakan makanan kepada rakyat. Apakah Belanjawan 2021 mujarab menangani kegentingan dihadapi sektor pertanian dan makanan? Bagi menjawab soalan ini, kita serasikan dengan masalah dihadapi dan perbelanjaan yang diperuntukkan kerajaan. Permintaan ke atas makanan tidak terjejas dengan serius kerana ia keperluan asas kehidupan. Pada tahap awalan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), permintaan ke atas makanan terputus sebentar, tetapi mula pulih apabila kelonggaran PKP dilaksanakan. Namun, apa yang terjejas ialah pemakanan pengguna berpendapatan rendah yang tidak mampu membeli makanan berkhasiat seperti susu, daging dan buah-buahan segar untuk anak dan orang berusia. Dari sudut ini, kerajaan menyediakan bantuan kewangan untuk membantu mereka. Namun begitu dari sudut penawaran, sektor ini dilanda pelbagai kesulitan dan juga kekangan. Pertama, masalah kekurangan buruh asing kerana ramai buruh asing ini telah kembali ke negara asal ketika PKP dilaksanakan. Mengikut Jabatan Statistik, sektor pertanian mengalami kekurangan buruh 22 peratus di bawah pandemik. Disebabkan penanaman komoditi makanan ialah intensif buruh atau banyak menggunakan tenaga kudrat seperti sawit, getah, sayur-sayuran dan tenusu, maka kekurangan buruh merendahkan produktiviti lantas pengeluaran. Tahun demi tahun petani berdepan kenaikan kos pengeluaran, tanpa putus, namun peningkatan hasil tidak serancak kos. Masakan tidak, semua input diimpot daripada baka ayam, lembu, benih sayur dan buah, baja serta racun, fid untuk ternakan, kacang soya, mesin dan peralatannya dan juga buruh. Maka, harga input ini menari bersama harga dunia, lantas kita turut 'mengimport' inflasi bersama barang ini. Namun dalam belanjawan, tiada peruntukan untuk mengurangkan beban ini melalui bantuan pengurangan kos pengeluaran.

Dalam pada itu pandemik covid-19 ialah fenomena global. Hampir semua negara berdepan masalah penguncupan ekonomi kerana kejatuhan permintaan apabila langkah mitigasi seperti perintah berkurung dilaksanakan. Gejala ini telah menjejaskan pengeluaran input pertanian seperti fid untuk ternakan, baja dan input pertanian yang lain. Penternak ayam dan itik kini mengalami masalah untuk mendapatkan fid untuk ternakan mereka lantas menggunakan betik dan sagu untuk ternakan mereka. Risiko harga tidak pernah terbendung oleh petani. Ketika harga getah atau sawit merudum, petani kita kehilangan punca, termasuk peneroka FELDA. Agensi atau korporat induk mereka seperti FELDA dan FGV mewah dengan keuntungan berjuta-juta akan tetapi penurunan harga hanya 20 peratus sudah cukup untuk memiskinkan mereka dan merencatkan dalam penanaman seterusnya. Kerajaan sudah melupuskan hutang peneroka FELDA dan memberi insentif pengeluaran kepada pekebun kecil getah. Masalah sebegini memerlukan penyelesaian jangka masa panjang. Antaranya meningkatkan kapasiti produktif dan tabung dibiayai petani sendiri. Antara model boleh difikirkan ialah dana penstabilan dan bayaran kurangan, iaitu waktu harga tinggi, sebahagian kecil keuntungan disimpan dalam tabung dana untuk musim tengkujuh atau harga turun. Petani tahu akan kepentingan kepelbagaian kebun atau ladang dan sawah untuk meminimumkan risiko harga. Namun, mereka berdepan pelbagai rintangan untuk mempelbagaikan tanaman, seperti kekurangan modal, tiada sokongan khidmat nasihat, masalah pemasaran dan risiko pengeluaran. Antara faktor menyebabkan kesangsian mereka ialah ketiadaan model kepelbagaian tanaman untuk dicontohi.
Bagi mempelbagaikan tanaman, insentif dan bantuan disediakan untuk membolehkan petani mempelbagaikan tanaman. Juga, dana perlu disediakan untuk beberapa projek perintis atau eksperimen perlu dilaksanakan untuk rujukan petani. Ini membabitkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan pengembangan. Teknologi melonjak tinggi seperti pelaksana mata wang kripto, kecerdasan buatan (AS), rantaian bekalan menggunakan block chain atau sokongan internet benda (IoT), tetapi semua ini tidak sampai kepada petani kecuali WhatsApp, khidmat pesanan ringkas (SMS) dan internet. Antara faktornya adalah kelemahan teknologi dan petani, iaitu ejen pengembangan. Berdasarkan maklumat daripada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), kebanyakan mereka memiliki diploma atau sijil sahaja. Tidak menghairankan petani kita ketinggalan jauh. Keluhan pegawai pengembangan menyatakan mereka tidak diberi ganjaran dan elaun sengsara cukup untuk mereka menjelajahi petani di kawasan pedalaman. Ganjaran kecil melemahkan motivasi dan kecekapan fungsi mereka. Kalangan Pegawai pengembangan ialah barisan hadapan pertanian untuk menyampaikan teknologi moden kepada petani, tetapi ketika ini terpinggir kerana tidak diberikan insentif kewangan dan peruntukan latihan mencukupi. Tahniah kerajaan memperuntukkan RM60 juta kepada Agrobank untuk Revolusi Industri 4.0 (IR4.0). Sangat tepat sekali, tetapi jika kemahiran pegawai pengembangan tidak ditingkatkan, usaha ini tidak bermakna. Semua kekangan terbabit memerangkap petani dalam kemiskinan tahun demi tahun. Sejumlah 90 peratus petani tergolong dalam B40 dan 75 peratus pekebun kecil getah menerima pendapatan kurang RM2,750 sebulan.  Peneroka FELDA masih berhutang kesan tadbir urus tidak jujur agensi dan korporat induk. Pemain hiliran seperti pengilang, pedagang, beberapa korporat induk meraih keuntungan yang lumayan. Dalam kata ringkas agihan keuntungan tidak setara antara peserta rantaian bekalan pertanian. Belanjawan 2021 mengenal pasti beberapa penekanan bijak untuk menggalakkan pertanian komuniti, organik dan bandar serta beberapa insentif pengeluaran, pembangunan infrastruktur dan pelbagai lagi. Namun, belanjawan itu akan lebih mantap dan lengkap jika kekurangan kritikal terbabit dirangkumi. 

Portal berita sama melaporkan 'Ejen pengembangan tani sokong jaminan makanan' tulisan Prof Dr Anjas Asmara Samsudin 
iaitu Timbalan Dekan, Jaringan Industri dan Masyarakat, Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia UPM menarik dirujuk. Beliau nyatakan iaitu COVID-19 menyebabkan ekonomi negara sedikit tempang. Kesan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam usaha mengekang penularan wabak itu, beberapa sektor ekonomi terpaksa menghentikan sementara operasi. Tidak terkecuali, sektor pertanian dengan usahawan tani golongan terbesar yang terkesan akibat sukar mendapatkan bekalan bahan pertanian dan memasarkan hasil pertanian kepada umum. Natijahnya, sedikit sebanyak menjejaskan pembentukan Dasar Agromakanan Negara 2011-2020 untuk mentransformasi dan memodenkan industri agromakanan supaya memberi sumbangan lebih signifikan kepada ekonomi serta melahirkan usahawan tani berpendapatan tinggi. Berdasarkan rekod Jabatan Statistik Malaysia, penghasilan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara tahun lalu, sebanyak 4.3 peratus dan sektor pertanian menyumbang 6.6 peratus daripada keseluruhannya. Sektor pertanian terbahagi dua bahagian, iaitu tanaman komoditi (kelapa sawit dan getah) dan makanan. Sumbangan terbesar sektor ini datang daripada tanaman komoditi dengan nilai tambah RM24.5 bilion. Bagaimanapun, sektor makanan tidak boleh dianggap remeh kerana peranannya dalam menjamin kecukupan dan keselamatan makanan negara sangat penting. Di negara ini, majoriti usahawan tani menyumbang pengeluaran makanan ialah kluster pekebun kecil dan sederhana. Walaupun hasil pengeluaran berskala kecil, kluster ini memainkan peranan amat penting dalam menyumbang kecukupan rantaian bekalan makanan negara. Kesan COVID-19 menyebabkan sebilangan besar mereka hilang punca pendapatan akibat kelumpuhan sokongan rantaian produksi dan pemasaran ekoran PKP. Walaupun kemudian ada kelonggaran diberikan untuk sektor ini beroperasi, sebilangan besar pekerja dan usahawan tani tidak mahu mengambil risiko bekerja seperti biasa. Di sini peranan ejen pengembangan pertanian amat penting dalam membantu kluster ini bangkit kembali menjalankan aktiviti pertanian selepas COVID-19 berakhir. 

Kerjasama pintar ejen pengembangan pertanian daripada pelbagai agensi mampu memberi impak menyuntik kembali keyakinan dan semangat usahawan tani terus bertani (Sila lihat foto disebelah).  Bantuan pemindahan ilmu perlu terus disampaikan secara lebih proaktif dan konsisten, mengambil kira Revolusi Industri 4.0 dalam membantu usahawan tani meningkatkan hasil dan pemasaran produk pertanian. Ejen pengembangan pertanian perlu dilengkapi pemikiran berinovasi dan mempunyai atribut keusahawanan supaya situasi dialami usahawan tani dapat difahami lebih mendalam. Contohnya, bagaimana mendapatkan hasil pertanian tinggi melalui penggunaan ruang terhad. Peranan pakar dan ejen pengembangan pertanian perlu dinamik dan tidak jumud kepada konsep penyampaian konvensional seperti kursus, ceramah, penggunaan audio visual dan bahan cetak.  Teknologi komunikasi terkini seperti platform interaktif, berciri konvergen, digital berangkai dan bercapaian global, seharusnya dapat dimanfaatkan sebaik mungkin agar penyaluran maklumat kepada kelompok sasaran lebih pantas, tuntas serta jitu. Melalui platform itu, ejen pengembangan pertanian dapat mendedahkan usahawan tani bagaimana mempromosikan hasil pertanian lebih baik yang dapat mengurangkan kebergantungan orang tengah. Contohnya, terdapat reformasi perniagaan melalui jualan produk pertanian secara dalam talian diwujudkan Persatuan Nelayan Kebangsaan (NEKMAT). Ikan segar dan produk hasil perikanan dijual meliputi beberapa kawasan di Lembah Klang, Putrajaya, Shah Alam dan Klang. Langkah proaktif NEKMAT itu, wajar dipuji atas usaha membantu ahlinya menempuhi saat sukar ketika COVID-19. Konsep yang sama boleh diguna pakai ejen pengembangan pertanian setempat untuk merangka platform yang membantu jualan pertanian usahawan tani setempat. Kini, reformasi perniagaan berkonsep e-dagang berjaya menjadi antara aliran utama perdagangan negara. Ia membantu peniaga kecil dan sederhana memasarkan hasil keluaran kepada pengguna secara langsung. Pemindahan ilmu sebegini perlu diberikan kepada usahawan tani, tidak tertumpu mengenai tanah dan baja semata-mata supaya rantaian bekalan konvensional dapat diubah melalui pemasaran hasil pertanian secara terus kepada pengguna tanpa orang tengah. Seterusnya dalam usaha meningkatkan pendapatan lebih baik dan terjamin. Ejen pengembangan pertanian juga perlu cakna insentif seperti diumumkan Perdana Menteri. Maklumat ini perlu disalurkan dengan tepat kepada usahawan tani, terutama di kawasan luar bandar agar tiada tertinggal daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN). Semuga artikel ini memberi info berguna kepada ssemu apembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
PENGEMBANGAN PERTANIAN... APA DIA...
PENYAMPAIAN TEKNOLOGI...  PENTING DIA...
CARANYA BERUBAH... PANDEMIK DI DUNIA...
KECUKUPAN MAKANAN... MASIH UTAMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomsit and Extension Agent,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Bandaraya Melaka Bersejarah,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(21 Rabiulawal 1443H).

Thursday, October 28, 2021

NANAS MD2 - KINI TERKENAL

NANAS MD2
merupakan sejenis varieti nanas yang popular dan terkenal di Malaysia malahan diseluruh dunia kerana kualitinya. Pada penulis blog Buah Nanas (Ananas comosus) merupakan buah selalunya berjambul dihasilkan oleh tanaman nanas dan merupakan sejenis tanaman buah-buahan tropika dikelaskan daripada keluarga Bromeliaceae. Terdapat sekitar 70 varieti nanas yang ada kenalpasti di seluruh dunia akan tetapi hanya sebanyak 15 varieti sahaja yang didaftarkan didalam senarai varieti tanaman oleh Jabatan Pertanian Malaysia. Nanas MD2 diberikan nombor pendaftaran sebagai AC9 dimana ia kini menjadi buruan usahawan nanas untuk menanamnya sama ada ditanah gambut atau di tanah mineral. Kepada pembaca yang ingin mengetahui apakah dia varieti nanas yang telah didaftarkan di Malaysia boleh membaca tulisan saya dengan pautan yang berikut (Sila klik disini). Seluas 13,805 hektar nenas telah ditanam pada tahun 2020 dengan menghasilkan sebanyak 382,851 metrik tan untuk pasaran domestik dan eksport
(Sumber: Booklet Statistik Keluasan Tanaman, Jabatan Pertanian Malaysia, 2020). Buah nanas MD2 Malaysia telah dieksport ke Singapura, China, Korea, Jepun, Negara-negara Timur Tengah dan banyak lagi sebagai buah nanas premium. Khasiat buah nanas yang didakwa mampu memberikan impak kesihatan membolehkan buah nanas segar semakin mendapat tempat di kalangan penduduk tempatan dan luar negara. Nanas MD2 merupakan satu varieti nanas yang semakin popular ditanam kerana harga dan permintaan amat baik masa kini. Sejarah varieti nanas MD2 mula dikaji aktiviti pembiakbakaannya di Institut Penyelidikan Nanas di Hawai pada tahun 1960’an. Bagaimana pun hanya pada tahun 1981 varieti nanas MD2 telah berjaya dihasilkan dan kemudian dikomersilkan kerana ia mempunyai ciri-ciri yang amat dikehendaki oleh pasaran antarabangsa. Anda boleh membaca tulisn lengkap mengenai sejarah asal usul mengenai nanas MD2 dalam tulisan saya dengan lebih lengkap pada pautan berikut (Sila klik disini). Nanas varieti MD2 yang dinamakan sebagai Millie Dilard sempena nama isteri orang berkepentingan ini kekal sehingga hari ini sebagai salah satu nanas premium untuk dikomersilkan. Diantara ciri keistimewaan nanas MD2 adalah ia memiliki tahap kemanisan yang tinggi dengan warna kuning keemasan yang menyerlah. Kulit buah nanas ini akan berwarna kekuningan emas apabila cukup masak. Bagaimana pun apa yang penting mengenai bentuk buah nanas MD2 adalah bentuk fizikal buahnya yang selindar bersaiz daripada sederhana besar kepada saiz besar. Nanas MD2 biasanya memerlukan masa sekitar 14 bulan daripada waktu menanam sehingga sesuai untuk dituai. Buah yang masak akan mempunyai isi pulpa lebih manis dan lebih kompleks, kurang kandungan serat dan mengandungi 4 kali lebih banyak vitamin C daripada nanas biasa dan kurang keasidannya. Saya ada menulis lebih dari 250 artikel menarik mengenai nanas didalam blog ini untuk dijadikan bahan rujukkan. Artikel malam ini sekali lagi didalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis artikel yang ke 6,710 mengenai varieti nanas MD2 yang kini sudah terkenal untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Nanas MD2 yang kini semakin terkenal dilaporkan dalam sebuah portal berita hmetro.com.my dengan tajuk 'Nanas MD2 dapat permintaan tinggi' menarik dikongsikan. Dilaporkan dimana penanam nanas MD2 di daerah Kemaman dan Dungun, Terengganu bersyukur apabila tanaman mereka mendapat permintaan tinggi sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan bermula 18 Mac 2020 lalu. Kepada seorang lagi usahawan nanas Mohamad Kamal Awi (64 tahun) mendakwa dimana kini permintaan terhadap nanas MD2 meningkat 80 peratus berbanding sebelum PKP dilaksanakan. Menurutnya kes peningkatan itu disebabkan keunikan rasa dan khasiatnya berbanding nanas jenis lain serta kekurangan bekalan buah-buahan tempatan sejak PKP dilaksanakan. Dia yang kini  menanam 17,000 pokok nanas di atas tanah seluas 0.4 hektar dan hasil jualan telah meningkat di antara 100 hingga 200 kilogram sehari. Dia dakwa pada fasa pertama PKP dia telah keluarkan sebanyak 2,000 kilogram dimana kemuidan dia akan keluarkan sehingga 4,000 kilogram dari tanaman nanas MD2 di Bandar Al Muktaffi Billah Shah (AMBS), Dungun. Nanas MD2 kini sudah mendapat tempahan daripada ramai penduduk setempat termasuk pemborong dari seluruh Terengganu. Bagi rakannya sebagai peniaga nanas pula dikenali dengan Harwani Mohamad Yusof (40 tahun) dakwa dimana dia bersyukur rezekinya berniaga nanas sangat menguntungkan sejak PKP dilaksanakan. Permintaan nanas MD2 sangat tinggi dan setiap hari dia menjual nanas ini lebih daripada 200 kilogram (Sila lihat foto disebelah). Ramai dari pelanggan mendakwa nanas ini mempunyai vitamin Bromelin yang khasiatnya boleh mencegah jangkitan penyakit. Kalau dahulu ada yang takut makan nanas sebab masam dan lidas tetapi apabila mencua makan nanas MD2 mereka akan datang membelinya lagi.

Bagaimana pun setahun lebih kemudian iaitu pada Jun 2021 akhbar sama telah melaporkan '
Jual murah nanas MD2' memang kisahnya sesuai dirujuk juga. Laporan bergambar dimana Azman Mohamad (56 tahun) dari Kampung Cabang Kertih menunjukkan nenas MD2 yang ditanam dijual pada harga RM4 sekilogram (Sila lihat foto disebelah). Berita dari Chukai, Terengganu ini menyatakan dimana wujud golongan orang ramai yang terjejas pendapatan ketika ini berikutan kesan pandemik Covid-19 melanda dan seorang pengusaha ladang nanas terdorong untuk menjual hasil tanamannya itu dengan harga RM4 sekilogramHarga jualan nanas MD2 itu jauh lebih murah berbanding harga pasaran ketika semasa iaitu antara RM7 hingga RM8 sekilogram. Beliau dakwa memang dia sengaja menurunkan harga nanas MD2 yang diusahakannya untuk memastikan semua orang dan penduduk mempunyai kemampuan untuk membelinya.  Jika ikutkan sambutan terhadap nanas MD2 itu yang sangat tinggi sekarang, malah hasil buah masih tidak mencukupi untuk menampung permintaan daripada pembeli dan juga pemborong. Dakwanya ada ramai pemborong dan penjual nanas di sekitar Kemaman dan Dungun ingin membeli nanas itu dengan harga borong RM5 sekilogram tetapi saya mahu tidak terlalu mengejar keuntungan. Dia tetap dengan pendirian menjual nanas itu kepada penduduk setempat dengan harga RM4 sekilogram sahaja. Dia yang mana telah memulakan usaha menanam nanas itu sejak berlaku Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac tahun 2020. Asalnya dia juga berasa buntu sepanjang PKP dikuatkuasa ketika itu kerana tidak dapat berkerja sebelum mengambil keputusan untuk memanfaatkan waktu terluang itu mengusahakan tanaman terbabit. Bagaimana pun hasil sokongan ahli keluarga, adik-beradik dan Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) akhirnya dia berjaya mengusahakan tanaman nanas itu sehingga mengeluarkan hasil sekarang. Selepas setahun tiga bulan maka segala pengorbanan dan penat lelahnya terbayar apabila kira-kira 40,000 daripada 51,000 pokok nanas yang ditanam mengeluarkan hasil. Dia telah membuat satu keputusan untuk mengusahakan tanaman nanas MD2 dan membelanjakan wang simpanan lebih RM35,000 dimana kini telah berjaya memberi pulangan lumayan kepadanya. Setakat ini sebanyak 2,000 biji nanas sudah terjual dan musim memetiknya dijangka berlarutan hingga hujung tahun 2020 ini. Pembaca blog boleh kira sendiri pendapatan kasar beliau dengan sebanyak 40,000 buah nanas MD2 yang dituai dengan purata berat buah 1.2 - 1.5 kg sebiji dijual dengan harga RM4.00 sekilogram. Berapa jumlahnya!. Itu belum masuk jualan benih nanas MD2 sekitar 200,000 sulur dengan harga pasaran benih MD2 lebih dari RM1 satu sulur!.

Portal berita
sinarharian.com.my juga ada melaporkan kisah 'Alumni UMK tauke nanas MD2 tuai tujuh tan semusim' dari Kuala Krai, Kelantan juga memang menarik dikongsikan faktanya. Walau pun asalnya ia cuma percubaan secara ‘suka-suka’ dalam menanam nanas di ladang seluas 4 hektar akhirnya membuahkan hasil yang lumayan buat seorang pemuda yang berasal dari Kampung Chuchuh Puteri, Kuala Krai gembira (Sila lihat foto disebelah)Alumni Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dari Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli (FASA) bernama Wan Lokman Wan Haron (33 tahun) memberitahu iaitu selepas tiga tahun berpanas dan bermain lumpur kini akhirnya kebun nanas yang diusahakan mampu menghasilkan sekitar tujuh tan nanas semusim. Nanas ini dijual pada harga borong tempatan iaitu RM2.50 sekilogram untuk nanas madu kaca manakala nanas varieti MD2 pula dijual pada harga RM4 sekilogramBagi jualan secara runcit pula harga sekilogram nanas madu kaca sekitar RM3.50 hingga RM5 dan nanas MD2 mencecah harga RM5 hingga RM8 bergantung kepada pasaran semasa. Nanas MD2 antara yang menjadi rebutan dan mendapat permintaan tinggi kerana rasanya yang manis, lebih berjus dan serat yang bagus untuk kesihatan. Kini dia semakin bersyukur kerana sejak mengusahakan tanah pertanian terbiar dengan tanaman nanas pada tahun 2018 dimana usaha gigihnya mendapat sokongan padu daripada keluarga. Bermodalkan sekitar RM30,000 melalui wang simpanan keluarga kini pemuda tersebut memulakan projek tanaman nanas tanpa memohon bantuan daripada mana-mana agensi kerajaan. Dia mengusahakan kawasan tanaman secara berperingkat dengan permulaan modal kecil dan memperoleh anak benih nanas yang dibeli di pasaran. Dia guna pengalaman dan ilmu di UMK untuk bantunya didalam menjadikan bidang pertanian sebagai perniagaan. Dia yang mana amat mementingkan hasil pengeluaran tanaman yang berkualiti bagi menjamin pelanggan atau pemborong sentiasa berpuas hati dan turut menaruh harapan tinggi untuk dia menjadikan kawasan Kampung Chuchuh Puteri antara lokasi pengeluaran nanas premium di Kuala Krai sekiranya kawasan ini terus dimajukan dengan tanaman nanas secara komersial, selain terkenal dengan buah durian. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
NANAS MD2... TERKENAL VARIETINYA...
DALAM MEDIA...USAHAWAN BERJAYA...
KUALITI TERBAIK... MUDAH JUALANNYA...
ANDA SEMUA... ADAKAH INGIN CUBA?...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Lalan Cendana off Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandaraya Melaka,
Melaka, Malaysia.
(21 Rabiulawal 1443H).

Wednesday, October 27, 2021

KOKO - TANAMAN BERPOTENSI BESAR DI MALAYSIA

TANAMAN KOKO (Theobroma cacao) dan industri koko Malaysia berpotensi menyumbang kepada pendapatan eksport negara sebanyak RM6 bilion setahun. Mengikut data daripada Kementerian Industri Utama dimana koko diantara komoditi berpotensi besar untuk dibangunkan menerusi pelaksanaan model perniagaan yang tepat, aktiviti didalam pengkomersialan yang baik dan memperbanyakkan aktiviti hiliran. Sektor koko secara khususnya telah menyumbang sebanyak RM5.55 bilion kepada pendapatan eksport negara pada 2018 dan menyumbang sebanyak RM1.44 bilion atau 0.1 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).  Jumlah itu peningkatan sebanyak 4.6 peratus berbanding RM1.38 bilion pada tahun sebelumnya. Kerajaan akan terus giat memperbanyakkan aktiviti hiliran menerusi kerjasama kerajaan dengan pihak swasta bagi mempastikan pencapaian sektor koko kini perlu dipertingkatkan untuk menjadikan yang Malaysia terus bersaing dengan pasaran luar. Malaysia kini tidak boleh hanya menumpukan kepada pasaran tempatan sahaja akan tetapi berusaha untuk ke pasaran global. Dalam pada itu ada pelbagai pendekatan yang boleh digunakan termasuk menggunakan konsep pemasaran digital. Produk koko Malaysia seperti penghasilan coklat telah menyumbang kepada nilai eksport tinggi kepada negara dan berpotensi tinggi untuk dikembangkan. Nilai eksport coklat lima tahun dahulu berjumlah RM500 juta dan meningkat sehingga RM1 bilion pada tahun 2020. Sebenarnya selain dari penanaman komoditi sawit, Malaysia mungkin boleh kembali kepada penanaman koko yang turut menyumbang kepada sumber pendapatan yang baik. Adalah dianggarkan 20 sehingga 30 teknologi yang akan dikomersialkan bagi menyokong sektor huluan dan hiliran industri koko. Lembaga Koko Malaysia (LKM) dilaporkan dimana setakat ini sudah menjalankan sebanyak 89 projek penyelidikan sejak daripada Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) dengan jumlah peruntukan sebanyak RM54.4 juta. Sebanyak 19 produk dan teknologi LKM dikomersialkan dan mengenal pasti 63 produk hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) seperti produk kosmetik, penjagaan diri dan makanan berpotensi untuk dikomersialkan. Produk koko Malaysia kini bukan hanya untuk dipasarkan dalam negara tetapi kini mula menembusi pasaran antarabangsa sdan beberapa negara baharu terutama di ASEAN dan negara Oceania. Malaysia sememangnya sudah memiliki produk koko dan diyakini dari segi teknologinya yang sudah mencapai tahap yang dimahukan. Apa yang penting sekarang ini kerjasama dengan usahawan terpilih untuk mengkomersial dan memasarkan produk berkenaan. Artikel tengahari Isnin dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai potensi industri koko di Malaysia yang agak lama tidak diketengahkan didalam blog ini untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Dilaporkan dimana 
Malaysia perlu terus mengambil peluag memgenai potensi besar industri koko global dengan lebih hebat. Ini kerana dilaporkan di Malaysia dimana syarikat Guan Chong Cocoa Manufacturer Sdn Bhd di Pasir Gudang adalah syarikat pengisar koko terbesar Malaysia dan keempat terbesar dunia iaitu dengan kapasiti 250,000 tan setahunIa pembekal utama kepada syarikat coklat dan industri makanan dan minuman tersohor dunia seperti NestlĂ©, Mars, Hershey's dan Cadbury. Bagi tujuan untuk memastikan bekalan koko dapat memenuhi permintaan pasaran maka kerajaan sentiasa berusaha memperkasakan industri koko menerusi program integrasi tanaman sebagai hala tuju baharu Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12). Bagaimana pun sebelum ini, kerajaan menyasarkan 40,000 hektar kawasan tanah akan ditanam dengan koko sehingga berakhir 2020 dan mahu keluasan kawasan tanaman koko dipertingkatkan lagi. Sebelum kemunculan tanaman komoditi lain seperti getah dan sawit dilaporkan kira-kira 400,000 hektar kawasan di negara ini ditanam dengan koko. Kini tanaman koko tanaman komoditi keempat terbesar Malaysia selepas sawit, getah dan kayu-kayan dimana ia mesti dipertahankan sumbangannya.  Sarawak negeri yang mempunyai kawasan tanaman koko terbesar dan menyumbang 9,557 hektar (46.5 peratus) berbanding Sabah (6,935 hektar atau 33.8 peratus) dan Semenanjung Malaysia (4,051 hektar atau 19.7 peratus).Industri koko negara mengalami transformasi, di mana sektor pengisaran biji koko berkembang pesat menjadikan Malaysia negara pengisar koko terbesar di Asia dan kelima terbesar duniaAktiviti pengisaran koko peneraju utama dan menjadi penyumbang penting keseluruhan nilai tambah industri koko negara. Bagaimanapun kini pertumbuhan pesat industri pengisaran koko tidak dapat diimbangi kapasiti pengeluaran biji koko tempatan. Produk berasaskan koko Malaysia iaitu mentega koko, serbuk koko, pes koko, coklat dan juga  cangkerang koko dieksport ke lebih 80 negara. Destinasi utama pasaran ialah Jepun, Amerika Syarikat (USA), Singapura, Kesatuan Eropah (EU), Australia dan China. USA merupakan destinasi eksport mentega koko terbesar bagi Malaysia. Apa yang pasti dimana industri koko negara memerlukan lonjakan menerusi pendekatan dengan lebih agresif. Akan tetapi pada penulis blog isunya sekarang adalah industri koko tempatan berdepan masalah isu kekurangan pengeluaran biji koko yang boleh menjejaskan pembangunan hiliran sektor komoditi itu jika tiada langkah proaktif diambil.

Menurut data dimana pada 2018 misalnya, Malaysia hanya mampu menghasilkan kira-kira 814 tan biji koko berbanding dengan keperluan pengisar tempatan berjumlah 344,488 tan setahun. Pengeluaran biji koko kini dilihat semakin terjejas dimana ia disebabkan pengurangan kawasan dalam tanaman koko akibat persaingan guna tanah. Keadaan ini menyebabkan Malaysia bergantung pada biji koko diimport dengan sejumlah iaitu 344,674 tan setahun. Komoditi koko mula dibangunkan di Malaysia seawal 1770-an atau kira-kira 249 tahun lalu dan berkembang pesat dan ia sekali gus memberi sumbangan signifikan kepada pembangunan ekonomi negara. Dilaporkan dimana sejak 1989 iaitu keluasan penanaman koko di negara ini mula meningkat sehingga 415,000 hektar dan ini juga seterusnya meletakkan Malaysia antara pengeluar koko yang terbesar dunia. Bagaimanapun penulis blog mendapati mulai 2011 pengeluaran koko negara merudum sehingga 70 peratus menyaksikan keluasan penanaman merosot sehingga 20,543 hektar dengan pengeluaran hanya sekitar 5,000 tan setahun. Usaha berterusan perlu bagi mengembalikan semula keluasan penanaman koko pada sasarannya seperti sebelum ini. Kesan dari kemerosotan kawasan tanaman sudah pasti menjejaskan pengeluaran dan merencatkan permintaan tinggi terhadap produk pertanian ini di Malaysia. Justeru itu Lembaga Koko Malaysia (LKM) mesti terus giat menjalankan penyelidikan dan pembangunan bukan hanya untuk industri huluan akan tetapi hiliran supaya nilai tambah produk koko dapat dipertingkatkan. Ada banyak produk berasaskan koko diperkenalkan kepada pengusaha tempatan. Antaranya adalah produk kosmetik, minuman kesihatan, jus pulpa koko serta coklat buatan tangan yang unik dan bermutu tinggi. Ada pelbagai insentif turut juga diberikan termasuk Program Pembangunan Tanaman Koko iaitu program lima tahun dengan insentif RM6,500 bagi setiap hektar. Industri tanaman koko tempatan harus disemarakkan semula kerana harganya yang rendah pada peringkat huluan berbanding hiliran. Jurang itu harus dirapatkan untuk dapat membantu pekebun kecil. Industri koko sebenarnya boleh memberikan pendapatan lebih lumayan berbanding sawit berdasarkan harganya yang tinggi. Harga purata terkini biji koko sekitar RM8,500 hingga RM9,000 satu tan.

D
alam pada itu pengenalan Program Pembangunan Rantaian Kluster Koko berupaya meningkatkan keupayaan biji koko dan pendapatan pengusaha daripada kalangan penduduk setempat. Kerajaan memberi peruntukan RM2.69 juta kepada 4,566 pekebun kecil koko di Malaysia dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 2020. Usaha juga dijalankan untuk memperkenal spesies koko daripada baka bermutu tinggi yang mempunyai rasa, aroma berkualiti dan unik. Bagi memastikan permintaan terhadap koko sentiasa berterusan dalam zon pengukuhan, rancangan pembangunan secara agresif bagi industri coklat negara melalui penubuhan Hab Coklat di Langkawi dan Pusat Perdagangan Koko di tiga pelabuhan utama di Malaysia digerakkan. Belanjawan 2021 dibentangkan pada 6 November 2020 diharap dapat dizahirkan demi kesejahteraan rakyat dan kemakmuran industri agrokomoditi yang menjadi teras pembangunan ekonomi negara. Belanjawan ini juga mesti diterjemahkan dengan mempertingkatkan hasil pengeluaran koko bagi memenuhi permintaan yang semakin bertambah. Sasaran itu mampu dicapai memandangkan permintaan dunia terhadap koko semakin meningkat. Kadar penggunaan koko per kapita di negara luar, terutama Eropah mencapai 2.2 kilogram (kg), berbanding Malaysia, yang menggunakan hanya 0.6kg koko. Usaha mencari pasaran baharu sentiasa dilakukan melalui misi perdagangan ke luar negara dan mengadakan rundingan dua hala dengan negara berpotensi untuk pasaran komoditi. Industri hiliran berasaskan koko mempunyai masa depan yang baik dan berdaya maju berikutan negeri ini antara pengeluar serbuk koko terbaik. Apa pun industri koko negara, khususnya di Sarawak memerlukan hala tuju baharu dengan mengembangkan aktiviti hiliran komoditi itu dalam pengeluaran serbuk koko dan coklat. Ada sebanyak RM21 juta diluluskan dalam Belanjawan 2021 untuk program penanaman koko baharu dan bantuan input-input pertanian. LKM seterusnya mengorak langkah membina Pusat Pemprosesan Biji Koko dan Coklat (PPBKC) bernilai RM14 juta di Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Koko LKM di Sarawak. PPBKC sebahagian daripada komponen di bawah SARA Cocoa Cluster di Sarawak, program yang menjadi pemangkin pada peringkat huluan yang dilaksanakan mengikut konsep farm to table (ladang ke meja makan). Kini melalui dana, kepakaran dan pengalaman yang ada, LKM melaksanakan program pembangunan pekebun kecil koko, termasuk insentif pemberian baja, bahan cantuman atau anak benih serta latihan kemahiran teknologi. Negara mempunyai kelebihan dari segi teknologi, termasuk pengklonan dan mampu mengeluarkan hasil berkualiti tinggi berbanding negara lain.

Bernama melaporkan dari Tawau, Sabah dimana '
Jom Tanam Koko, Pulangannya Masih Lumayan' wajar dijadikan bahan rujukkan.  Ketika pekebun kecil lain sibuk menebang pokok koko dan menanam kelapa sawit pada 1990-an apabila harga kelapa sawit melonjak seorang petani bernama Hamdan Buang sebaliknya pula sibuk mengetut pokok koko tuanya dengan baka koko baru bermutu tinggi. Ketika itu, pokok koko baka lamanya yang berusia antara 13 dan 15 tahun di atas kebun kawasan seluas kira-kira 4.4 hektar di Kampung Ranggu yang ditanam oleh keluarga mentuanya. Mentuanya pada masa itu tidak terikut-ikut dengan pekebun lain kerana pokok koko tua itu masih mengeluarkan hasil dan banyak menyumbang rezeki kepada keluarga. Beliau kini tekad mengusahakan kebun koko berkenaan meskipun ketika itu terpaksa berhadapan dengan harga koko yang rendah di samping pokok koko yang diserang penyakit. Usahanya kini berhasil kerana walaupun selepas lebih 10 tahun pokok koko tuanya itu ditutkan namun ia terus mengeluarkan buah yang banyak dan memberi pulangan lumayan kepada keluarga. Bekas anggota tentera selama 18 tahun sanggup bersara awal kerana melihat potensi pada tanaman koko sebagai sumber pendapatan lumayan. Kini dia boleh dianggap sebagai antara pekebun kecil contoh yang berjaya di Tawau. Baginya koko amat sesuai diusahakan bagi mereka yang memiliki tanah yang kecil. Kalau kebun koko dijaga dengan baik, ia mampu memberi pulangan lumayan kepada pekebun kecil. Dia mendakwa pulangan daripada satu ekar tanaman koko lebih lumayan daripada satu ekar kelapa sawit. Keluasan 0.44 hektar (1 ekar) dari kebunnya boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 420 kilogram biji koko basah sebulan dengan harga biji koko basah semasa sebanyak RM2.50 sekilogramWalaupun tanaman koko memerlukan lebih tumpuan namun pada masa yang sama tugas menjaganya boleh dianggap santai kerana tidak memerlukan banyak tenaga dan pekebun bekerja di bawah teduhan pokok koko yang rendang. Setiap hari pekebun koko cuma perlu memperuntukkan masa sekurangnya-kurangnya dua jam untuk memeriksa pokok dan daun bagi memastikan ia bebas daripada makhluk perosak dan penyakit. Pokok koko perlu disembur racun makhluk tiga kali setahun dan dahan-dahan tidak perlu boleh dicantas. Dia telah mendapat bantuan  dari segi nasihat, insentif penanaman, bekalan bahan seperti baja dan racun dan peralatan serta maklumat tentang pasaran dan harga koko. Dia menolak andaian kononnya tanaman koko berisiko tinggi kerana penanam boleh mengalami kerugian akibat pokok koko yang kurang mengeluarkan hasil termasuk masalah penyakit. Jika sesiapa ada memiliki tanah 2.2 hektar (lima ekar) ke bawah sebaiknya ditanam koko. Jika dahulu memang ada kewajarannya petani bimbang akan kerugian disebabkan oleh serangan penyakit dan harga koko yang rendah akan tetapi kini mereka boleh harapkan bantuan melalui pelbagai agensi termasuk bantuan penanaman sebanyak RM6,500 setiap hektar untuk tempoh lima tahun. Harga koko di pasaran juga kini cukup tinggi iaitu RM2.50 sekilogram untuk biji koko basah manakala koko kering boleh mencecah antara RM8,000 dan RM10,000 setiap tan metrikBekalan biji koko tempatan bagi kegunaan industri kini tidak mencukupi sehingga Malaysia terpaksa mengimport biji koko termasuk dari Indonesia. Berdasarkan statistik LKM, pada 1989 keluasan tanaman koko di Sabah mencecah 205,260 hektar tetapi sejak 1990-an keluasan tanaman koko mula berkurang selepas koko digantikan dengan kelapa sawit. Pada tahun 2009 dilaporkan keluasan tanaman koko di Sabah cuma mewakili 7,913 hektar. Keluasan tanaman koko di negara ini pernah pernah mencapai 414,236 hektar tetapi pada tahun 2009 keluasannya hanya tinggal 20,561 hektar. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
TANAMAN KOKO... POTENSINYA ADA...
SARAWAK LUAS... PENGELUAR UTAMA...
PENGISAI BIJI KOKO... TERBESAR ASIA...
RM6 BILLION SETAHUN...ITU NILAINYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Jalan Istana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(18 RabiulAwal 1443H).

Tuesday, October 26, 2021

PENYAKIT LAYU BAKTERIA PISANG - PENCERAHAN!

PENYAKIT LAYU BAKTERIA PISANG
 atau
Blood Disease Bacterium (BDB) pertama kali dilaporkan pada tahun 1906 di Kepulauan Saleiran, Sulawesi, Indonesia. Foto diatas menunjukkan dimana buah pisang yang diserang dilihat dari luarnya cantik dan normal akan tetapi apabia dipotong isinya dilihat membusuk, berwarna kuning kemerahan dan mereput. Pokok pisang nipah diantara varieti yang paling meluas diserang penyakit moko diperingkat awal serangan. Jangkitan bakteria ini dilaporkan menjadi serius pada tahun 1916 sehingga ada kawasan tanaman tersebut terpaksa petani meninggalkannya kosong. Pada awal tahun 1920 pula dilaporkan penyakit ini mula tersebar ke selatan Sulawesi pula dan menjangkiti kultivar pisang Kepok iaitu pisang tempatan dan juga beberapa spesies pisang liar. Ketika itu didapati bakteria ini dikenali sebagai Pseudomonas celebensis dan kemudian dikenal pasti sebagai spesies Xanthomonas. Laporan terkini mengesahkan patogen ini merupakan salah satu strain dalam bakteria yang kompleks spesies Ralstonia solanacearum akan tetapi berbeza fitotip berbanding dengan patogen penyebab penyakit Moko. Simptom penyakit ini kelihatan seakan-akan simptom penyakit Moko akan tetapi perumahnya terhad pada tanaman pisang sahaja dan tidak menyerang tanaman lain seperti tanaman Solanaceae yang mana ia boleh diserang oleh penyakit Moko. Penyakit yang pada awalnya terhad pada beberapa daerah di Indonesia kini dilaporkan mula tersebar ke kawasan lain. Di Malaysia Jabatan Pertanian melaporkan dimana penyakit ini telah tersebar luas di negeri Johor, Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Sarawak. Simptom penyakit Penyakit darah pisang (BDB) menunjukkan simptom yang sama dengan penyakit Moko. Simptomnya adalah layu yang bermula dari pucuk apabila daun-daun muda akan menunjukkan simptom kekuningan dan pucat, bergulung, nekrotik dan mengering. Akhirnya didapati sulur akan menjadi layu dan mati. Buah pisang yang diserang pada peringkat awal tumbesaran akan terencat, masak awal dan reput. Walaupun buah yang dihasilkan kelihatan normal di bahagian luar, tetapi apabila dipotong isinya kelihatan membusuk, berwarna kuning kemerahan dan mereput. Tangkai buah pula berubah warna, bunga jantan iaitu jantung pisang menjadi busuk, berair dan rosak. Tisu vaskular akan kelihatan membusuk kehitaman dan apabila batang pokok dipotong secara merentas, terdapat jalur-jalur merah keperangan dikesan pada tisu vaskular. Sekiranya direndam di dalam air, batang pokok pisang yang dijangkiti akan mengeluarkan cecair putih atau 'ooze' yang kelihatan seperti susu. Pokok yang diserang akhirnya akan layu dan mati. Sebaran penyakit ini boleh berlaku pada pisang yang ditanam di kawasan yang sumber tanah dan airnya tercemar dengan bakteria ini. Jangkitan juga boleh berlaku melalui alat atau jentera-jentera pertanian dan melalui serangga yang hinggap pada bunga jantan yang telah dijangkiti penyakit yang kemudian hinggap pula pada bunga tanaman pisang yang lain. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai penyakit moko pisang sebagai satu ancaman kepada industri pinang di Malaysia untk dijadikan bahan rujukkan semua.

Agen penyebab penyakit penyakit layu bakteria pada pisang di Malaysia dikenali sebagai Blood Disease Bacterium (BDB). Bakteria ini tergolong sebagai agak kompleks spesies Ralstonia solanacearum Filotip IV kerana wujud hubungannya yang rapat dengan spesies lain seperti Ralstonia solanacearum dan Ralstonia syzygii. Koloni bakteria ini berbentuk bulat tetapi tidak sekata, garis pusatnya kurang daripada 5 mm, melekit, berwarna merah di tengah dan putih di sekelilingnya apabila dipencilkan di atas medium Tripheny tetrazolium chloride (TZC) dengan jelas dapat diliha (Sila lihat foto disebelah). Bakteria BDB ini menjangkiti tanaman pisang sahaja dan tidak menjangkiti tanaman keluarga Solanaceae yang lain seperti bakteria penyakit Moko. Bakteria BDB ini juga didapati boleh menjangkiti spesies bunga Heliconia akan tetapi dilaporkan ia tidak menunjukkan simptom. Bagaimana pun kaedah dalam pencegahan Patogen penyakit BDB ini dikenal pasti boleh disebar oleh serangga yang hinggap pada bunga jantan iaitu pada jantung pisang yang berpenyakit. Kebolehannya untuk berada di dalam tanah sehingga 24 bulan juga didakwa akan mendatangkan risiko pada tanaman pisang. Bakteria ini juga didapati boleh tersebar secara mekanikal dimana contohnya melalui peralatan pertanian tercemar yang digunakan. Sehingga kini memang tiada lagi kaedah kawalan kimia atau biologi berjaya dibangunkan untuk mengawal akan penyakit ini. Walau bagaimanapun, melalui amalan pertanian baik (Good Agriculture Practice - GAP) dilaporkan penyakit ini dapat dibendung penyebarannya daripada terus merebak ke kawasan lain. Antara kaedah-kaedah pencegahan yang boleh dilakukan adalah seperti amalan penggunaan bahan tanaman bebas penyakit, sering mensanitasi atau menyahkuman semua peralatan pertanian yang digunakan dan juga cara memusnahkan dengan segera pokok-pokok berpenyakit. Cara lain sesuai dilakukan dengan mengamalkan amalan giliran tanaman lain di tapak yang sama, membungkus buah bagi mengelak jangkitan daripada serangga (tebuan, semut, langau dsb) yang mengerumuni buah serta membuang bunga jantan iaitu jantung pisang bagi mengelak jangkitan oleh serangga. Seterusnya amalan seperti menyembur racun serangga, sering membuang rumput rampai di ladang bagi menghalang serangga yang tercemar berlindung pada rumpai dan dikhuatiri rumpai juga boleh menjadi perumah gantian bagi bakteria BDB Kesimpulan.

Dalam pada itu penulis blog yang pernah terlibat dalam pembasmian dan kutipan data mengengenai penyakit ini mendapati memang sukar untuk petani mengenali simptomnya diperingkat awal. Ini kerana berdasarkan beberapa kajian yang telah dijalankan terhadap agen penyebab penyakit layu bakteria pada pisang, adalah disahkan bahawa agen penyebab penyakit tersebut ialah Blood Disease Bacterium dan bukannya Ralstonia solanacearum iaitu bakteria penyebab penyakit Moko. Pengesahan terhadap pengenalpastian agen penyebab ini penting bagi merangka strategi pengurusan penyakit yang berkesan. Mengikut info yang saya kutip dari Jabatan dan penulisan blog saya sendiri memang tanaman pisang ialah tanaman buah-buahan popular yang ditanam di Malaysia untuk pasaran domestik dan eksport. Keluasan penanaman pisang direkod seluas 26,274 hektar pada tahun 2020 dengan penghasilan sebanyak 370,060 metrik tan (Sumber: Booklet Statistik Keluasan Tanaman, Jabatan Pertanian Malaysia 2020). Negeri Johor masih kekal sebagai paling banyak menanam pisang seluas 7,612 hektar (telah menghasilkan sebanyak 115,358 mt) diikuti dengan Sabah (3,270 ha) dan Pahang (2,541 ha).  Di Malaysia kedua-dua kumpulan pisang untuk ‘makan segar’ dan ‘pisang untuk diproses’ ditanam hampir di seluruh negeri. Antara jenis-jenis pisang dalam kumpulan ‘untuk diproses’ yang ditanam ialah termasuk jenis pisang Nangka, pisang Nipah, pisang Tanduk, pisang Raja Lang dan pisang Awak, Sementara itu pisang dalam kumpulan ‘makan segar’ pula ialah pisang Berangan, Pisang Cavendish, Pisang Rastali dan Pisang Mas. Pada masa ini hampir 50% daripada keluasan tanaman pisang di negara ini ditanam dengan pisang Berangan dan Cavendish. Sejak serangan penyakit layu bakteria mula menyerang tanaman pisang pada tahun 2007 di Johor seperti yang pernah dilaporkan oleh Jabatan Pertanian dimana hampir 61% kawasan pisang dilaporkan telah dijangkiti dengan penyakit ini. Semasa mula dikesan dimana penulis blog masih bertugas di Negeri Johor mendapati dimana penyakit layu bakteria ini dikenali sebagai penyakit Moko dengan agen penyebabnya ialah Ralstonia solanacearum. Kajian pengenalpastian yang dijalankan ke atas penyakit ini mendapati penyakit layu bakteria pada pisang di negara ini bukan disebabkan oleh penyakit Moko akan tetapi disebabkan oleh penyakit darah pada pisang yang disebabkan oleh Blood Disease Bacterium (BDB). Pencerahan ini pernah dibentangkan oleh pihak MARDI melalui beberapa seminar dan penulisan hasil kajian mereka.

Portal berita hmetro.com dengan tajuk berita 'Ancaman moko' dari kebun di Masjid Tanah, Melaka menarik dikongsikan. Foto menunjukkan dimana penyalit layu bakteria atau moko telah dikesan menyerang hasil tanaman pisang kebanyakan petani di sekitar Masjid Tanah. Petani yang telah lama juga mengusahakan tanaman pisang nangka, nipah dan berangan mendakwa kerugian selepas mendapati hasil tanaman mereka rosak akibat diserang penyakit itu sejak setahun lalu. Ancaman penyakit tersebut bertambah serius pada musim kemarau sejak Januari 2019 dimana akibat kekurangan air menyebabkan bakteria terbabit merebak dengan lebih cepat. Bagi penanam pisang iaitu Mohd Tamin (berumur 64 tahun) yang mengusahakan kebun seluas 1.2 hektar dengan tanaman pisang, nanas, cempedak, durian, limau nipis, rambutan dan nangka tidak terkecuali daripada mengalami serangan moko. Sejak setahun lalu dia laporkan tanaman pisang nangka, nipah dan berangan musnah akibat penyakit itu dan saya mengambil langkah memindahkan anak pisang yang sudah direndam dalam racun dan bahan peluntur ke kebun lain tetapi tetap tidak menjadi. Dia mendakwa selain bahagian dalam batang pisang yang  membusuk dan menjadi hitam berlaku kesan sama didapati pada buah pisang apabila bahagian dalamnya berwarna hitam menunjukkan ia sudah rosak. Kebun pisangnya terletak di Kampung Seri Tanjung, Masjid Tanah mendapati pisang lang dan tanduk mempunyai daya tahan penyakit yang lebih baik berbanding pisang nangka, nipah dan berangan. Namun begitu kedua-dua pisang itu menghadapi masalah batang pokok mudah patah akibat kekurangan air pada musim kemarau. Dia yang berjaya  mengusahakan kebun berkenaan sejak lima tahun lalu mendapati penyakit berkenaan tidak mudah untuk diatasi dengan penggunaan racun atau baja dimana ini sekali gus menyebabkan pokok yang sudah dihinggapi dengan penyakit terpaksa dimusnahkan (Penulis blog rasa macam serangan virus corona covid19 yang berlaku keada manusia). Jabatan Pertanian Melaka menyatakan dimana penyakit Moko berpunca daripada jangkitan bakteria Ralstonia solanacearum yang ada dalam tanah dan boleh hidup antara dua hingga tiga tahun. Masaalah serangan seakan Moko ini adalah penyakit berbahaya bagi pokok pisang dan setakat ini tiada rawatan khusus yang mampu mengubati jangkitan penyakit itu. Semua petani diminta memusnahkan semua pokok dijangkiti dan melaksanakan Amalan Pertanian Baik dengan tidak menanam pisang selama beberapa tahun. Kebun yang diserang BDB juga perlu dikuarantin selama 18 hingga 24 bulan bagi mengurangkan pertumbuhan bakteria dalam tanah. Dia beritahu dimana pokok pisang yang ditanam pada mulanya nampak sihat dan subur tetapi ia tiba-tina bahagian daunnya berubah menjadi warna kuning dan batang mereput.

Dalam pada itu penulis blog juga sering ada ditanya dan masih terus memberikan khidmat nasehat kepada pekebun pisang bagaimana kaedah kawalan dan kaedah pencegahan penyakit BDB ini. Pertama sekali sebaiknya dibuang semua daun pokok pisang dan kalau masih ada lag jangkitan disyorkan agar pokok tersebut mesti ditebang paras perdu dan buang jauh dari kawasan kebun pisang. Disyorkan juga untuk disembur dengan racun kulat dan menabur garam kasar dimana jika ada yang tumbuh baru keluar lazimnya akan sihat hendaknya. Dilaporkan juga dimana virus moko ini macam serangan virus covid19 kerana setakat ini belum ada rawatan khusus untuk penyakit ini. Sejak lama dikenalpasti serangan penyakit ini dimana cara paling selamat adalah TEBANG dan BAKAR sahaja pokok yang dijangkiti. Walau pun kalangan pekebun ada yang cakap kena tabur dengan garam kasar atau menyembur clorox atau sembur racun anti kulat apa pun sehingga artikel ini siap ditulis diposting pada Oktober 2021 belum ada cara berkesan menghapuskan virus ini. Cara seterusnya adalah dengan menyediakan sistem perparitan yang baik dalam kebun pisang untuk mengelakkan dari air bertakung kerana kulat suka bersarang di tempat yang lembap. Bagaimana pun merujuk kepada jurnal penyelidikan yang dilakukan di Filipina dimana pH tanah perlu di naikkan kepada pH7 sebab kalau tanah dikawasan pokok pisang ini berasid maka pokok pisang akan lebih mudah diserang penyakit. Terbaik amalan dimana sebelum pekebun pisang menanam pisang perlu mengelakkan mengambil anak benih pisang dari pokok induk yang pernah diserang penyakit BDB ini. Penyelidikkan dan pemerhatian juga mendapati dimana benih pisang yang diambil dari pokok induk dari kawasan tersebut memang berpotensi akan di jangkiti kerana virus ini boleh bertahan lama pada tanah dan akar. Penyakit BDB memang memberikan ancaman kepada industri pisang negara walau pun terkini dilaporkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia bahawa kadar serangan penyakit BDB di Malaysia semakin kurang mengancam berbanding masa dahulu dan petani semakin kurang melaporkan insiden ini. Semuga artikel ini memberikan satu pencerahan yang lebih berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
PENYAKIT BDB... MOKO LAIN JUGA...
POKOK ROSAK... MATI AKHIRNYA...
SUKAR DI KAWAL... MYGAP CARA...
BACA ARTIKEL... INFO DITERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(19 Rabiulawal 1443H).