TAPAI adalah ialah sejenis makanan atau kuih tradisional yang tidak asing lagi di masa kini dan begitu popular dikalangan masyarakat di Asia Tenggara. Secara saintifik makanan tapai adalah makan terbentuk dari proses penapaian (fermentation) kabohiderat terutama daripada Nasi Pulut dan Ubi Kayu. Terdapat dua jenis tapai iaitu tapai ubi dan tapai pulut. Bagi penulis blog yang memang suka makan tapai mendapati makanan ini memang manis, aroma wangi dan rasa yang enak serta sesuai di jadikan makanan untuk diet. Proses membuat tapai juga merupakan bukan satu perkara yang susah atau terlalu senang sebab ada beberapa proses membuat tapai yang perlu di patuhi untuk mendapatkan kualiti tapai yang baik. Penulis blog dari kecil sudah mengenali dan menikmati makanan tapai di kampung terutama Tapai Ubi Kayu yang di buat oleh ibu masa itu dengan rasa yang enak. Bagaimana pun secara umumnya dimana bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah ubi kayu dan beras pulut serta bahan ragi. Ubi kayu dan beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi sebelum ia dibungkus di dalam daun khas (sama ada gunakan daun pisang, daun getah dan daub lain yang sesuai) dan ia kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa manis dan berair dan menjadi lembut. Apa pun selain makanan tapai ini selalu ia di hidangkan semasa musim perayaan kini sudah banyak pengusaha Tapai Ubi dan Tapai Pulut yang membuat tapai pada tahap komersil dan ada permintaan di pasaran yang sangat bagus. Bagi penulis blog sering menikmati tapai pulut dan tapai ubi di benerapa buah restoren atau kedai makan di seluruh negara semasa makan tengahari yang ada diletakkan diatas meja. Selain daripada tapai yang dibungkus dengan daun getah, ada juga tapai pulut yang dibungkus dengan daun pisang, daun hutan dan terkini banyak dikomersilkan didalam bekas plastik sahaja. Apa pun ia mudah dibuat sendiri dirumah asalkan mempunyai bahan yang mencukupi (termasuk ragi) dan pengalaman atau ilmu untuk membuatnya. Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah sama ada daripada bahan beras pulut putih atau beras pulut hitam dan pastinya bahan ragi. Beras pulut ini perlu dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian proses yang kritikal adalah apabila nasi pulut yang dicampur dengan ragi ini dibungkus di dalam daun khas (pelbagai jenis daun yang ada didapati disekeliling kampong) dan kemudiannya diperam atau ditapaikan (fermentation process) untuk selama beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam manis. Tapai pulut yang sudah sedia untuk dimakan ini biasanya 'berair' yang amat manis dan melekit. Di Melaka dimana penulis blog selalu jumpa makanan tapai pulut dan agar-agar merah ada dihidangkan dalam majlis jamuan perkahwinan kepada para tetamu. Memang menjadi kegemaran penulis blog untuk ujirasa tapai pulut jika ada dihidangkan didalam majlis perkahwian dimana sahaja. Artikel kali ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan kongsikan maklumat mengenai tapai untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.
Menarik kisah dalam portal astroawani bertajuk 'Tapai pulut daun getah laris menjelang Aidilfitri' dengan keaslian rasa tapai yang manis dan sedikit masam menjadi pembuka selera selepas menjamah hidangan lain. Kish di petik dari Gua Musang, Kelantan dimana makanan tradisional tapai pulut yang dibungkus dengan daun getah menjadi juadah disukai ramai dan mendapat permintaan tinggi menjelang satu Syawal. Apa pun bagi seorang pengusaha muda tapai pulut tradisional di Bandar Utama, Gua Musang, Kelantan, Nurul Hidayu Abdul Rahman (29) yang mengakui hidangan tradisional itu kini sudah mempunyai keunikan tersendiri walaupun hanya menggunakan bahan asas beras pulut dan ragi. Pada setiap tahun permintaan terhadap hidangan manis itu sentiasa meningkat selepas dia mempromosikan juadah itu di media sosial miliknya. Sempena Hari Raya ini dia tidak menang tangan apabila perlu menyiapkan tempahan lebih 5,000 biji tapai pulut daun getah. Dia yang terlibat dalam penjualan tapai pulut sejak lima tahun lalu berkata, bagi mengekalkan keaslian rasa dia menggunakan daun getah serta kaedah tradisional yang dipelajari daripada ibunya. Dia yang bekerja sebagai Penolong Guru Tabika Perpaduan di Bandar Gua Musang menjadikan tapai pulut sebagai sumber pendapatan sampingan. Tapai ini boleh jadi sumber pendapatan kerana ia sangat mudah dan dia tidak perlu duduk di luar dimana perlu hanya duduk di dalam rumah sahaja untuk kukus pulut dan bungkus. Sesuatu yang boleh dilakukan sambil bermain dengan anak. Sayang kalau tidak mahu ambil tahu tentang warisan generasi lama ini sehingga dia mahir membuat tapai. Cara penyediaan tapai pulut daun getah kini tidak serumit berbanding zaman dahulu apabila perlu mengikut pantang larang orang tua. Kalau pada waktu dulu pelbagai pantang larang harus dipatuhi. Ketika ini, daun getah dan ragi boleh dibeli di kedai sahaja. Mengingat kisah dimana pada zaman dulu, kita sorok-sorok membeli ragi kerana mengikut kepercayaan orang dulu, kalau terselisih dengan orang, nanti tapai kita akan menjadi tawar atau masam. Kini keaslian rasa tapai yang manis dan sedikit masam menjadi pembuka selera selepas menjamah hidangan lain.
Kisah sembang dari Kulim, Kedah dimana ada 'Suami Isteri Kekal Cara Tradisi Sediakan Tapai Pulut' wajar di korek maklumatnya.Dilaporkan dimana biarpun banyak pihak mencipta pelbagai cara baharu menyediakan makanan tradisi tapai pulut, namun bagi Ismail Osman dan isterinya, Latifah Ahmad mereka masih mahu mengekalkan cara yang diwarisi lebih 20 tahun lalu. Bagi Ismail dan Latifah yang menetap di Taman Jati di sini, menggunakan ragi terpilih yang dibeli daripada seorang pembuat ragi di Pekan Tikam Batu, Sungai Petani pada harga 25 sen satu iaitu berukuran separuh bola ping pong. Mereka masih mengekalkan menggunakan daun getah sebagai pembalut tapai dan kami jual dengan harga 40 sen sebungkus yang berniaga menjual makanan tradisional itu di Bazar Ramadan Kulim. Dakwanya mereka buat tapai dari beras pulut dan perkakasan lain dilakukan oleh isterinya yang mewarisi cara penyediaan tapai pulut itu daripada neneknya di Kampung Gajah Mati, Pendang yang dikatakan pakar dalam penyediaan makanan pencuci mulut itu. Ismail yang dikenali dengan gelaran 'Ismail Tapai' pada mulanya berniaga pelbagai kuih-muih semasa menetap di Kubang Semang, Seberang Perai, sebaik berhenti daripada kerja kilang pada 1988, sebelum beralih menjual tapai. Dia kini menjual tapai pulut yang dibuat oleh seorang jiran dan mendapati makanan tersebut laris dijual dan mula tertarik untuk membuat sendiri lalu menyatakan hasrat itu kepada isterinya. Mungkin ia sumber rezeki keluarganyadan kini dia terus berniaga tapai pulut resipi tradisional itu di pasar-pasar malam sekitar bandar ini enam hari seminggu. Setiap hari dia akan menyediakan antara 350 hingga 400 bungkus tapai pulut ini untuk dijaja dengan menggunakan motosikal ke setiap pasar malam dan jika pada bulan Ramadan saya menjual setiap hari di Bazar Ramadan Kulim sejak 10 tahun lalu. Bagi isterinya melalui pengalamannya selama ini sudah boleh dia menghasilkan tapai yang baik, beras pulut perlu disimpan agak lama dan berwarna sedikit kemerahan serta ragi yang baik. Dakwanya ada cara yang telah dilakukan sejak 20 tahun lepas dimana untuk menyegerakan tempoh 'masak' tapainya membalut tapai yang saya sediakan dengan daun getah. Dalam tempoh 24 jam sahaja tapai yang diperam itu sudah boleh dimakan. Dakwanya selain daun getah ada juga pembuat tapai pulut menggunakan daun pisang rambai dan ketapang tetapi daun getah lebih tahan lama dan lambat layu serta lambat bertukar warna. Dakwanya lagi bilangan tapai pulut yang disediakan kadang-kadang bergantung kepada permintaan atau pesanan pelanggan tetapi untuk dijual setiap hari, dia menyediakan antara 15 hingga 20 kilogram beras pulut sehari.
Dalam portal mstar di laporkan 'Kuih tradisi Tapai' sesuai untuk di kongsikan juga. Bagi Norhani Wahab (68) menag membuat tapai yang merupakan sejenis kuih tradisional atau makanan tradisi yang popular dan digemari ramai oleh ramai masyarakat tempatan di Sabah, Sarawak, Labuan dan Brunei adalah satu kerja yang menyeronokkan. Baginya hidangan ini kebiasaannya dihidangkan pada majlis keramaian seperti perkahwinan dan kenduri, selain dijadikan pelengkap hidangan sarapan dan minum petang. Tapai dibuat secara tradisional dengan beras nasi atau pulut berserta ragi yang dicampurkan sehingga sebati kemudian dibungkus dengan menggunakan daun pisang, simpur, nipah, puak atau daun irik sebelum diperam kira-kira sehari semalam atau 24 jam. Tapai ini boleh didapati dalam pelbagai jenis seperti tapai nasi, tapai pulut, tapai ubi, tapai bungkus dan tapai lambak. Dia yang sudah mahir mengenai pantang larang membuat tapai mampu hasilkan makanan tapai berkualiti. Kalau orang tua-tua zaman dahulu mempunyai beberapa pantang larang yang mesti diikuti semasa membuat tapai agar rasanya enak. Contohnya seperti apabila sedang membuat tapai hendaklah dijauhi pulut daripada terkena minyak dan pastikan pasu untuk memeram tapai kering dan tidak berminyak. Jika tidak, tapai tidak akan menjadi manis. Apabila tapai sedang dibungkus, orang yang membungkusnya tidak boleh memakan sirih atau mendekati benda benda yang berwarna merah kerana ini akan menyebabkan isi tapai menjadi merah dan tidak enak dimakan. Semasa membungkus tapai juga, seseorang itu tidak boleh memakan benda benda yang rasanya masam kerana tapai tersebut akan turut menjadi masam. Tapai biasanya dimakan pada waktu tengah hari sebagai pencuci mulut. Kini hidangan tapai juga telah dihidangkan di restoran atau di hotel-hotel bersama dengan ais krim sebagai pencuci mulut. la lebih dikenali sebagai tapai aiskrim. Cara menghidangkannya ialah dengan memasukkan tapai ke dalam gelas, kemudian diletakkan aiskrim diatasnya dan dihiaskannya dengan ceri dan koko. Tapai juga boleh dimakan bersama kelapa parut. Apa pun dilaporkan dimana dari segi kesihatan pula, tapai mempunyai khasiat yang tersendiri. lanya dilaporkan boleh menyembuhkan penyakit buasir kerana di dalam tapai terdapat bahan bergentian yang boleh membantu proses pencernaan. Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang disyorkan di baca keduanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat yang berguna kepada pembaca blog anim agro technology yang setia. Wasallam!...