Tuesday, June 24, 2025

SEMBANG PASAL TAPAI (Part 3)

TAPAI adalah ialah sejenis makanan atau kuih tradisional yang tidak asing lagi di masa kini dan begitu popular dikalangan masyarakat di Asia Tenggara. Secara saintifik makanan tapai adalah makan terbentuk dari proses penapaian (fermentation) kabohiderat terutama daripada Nasi Pulut dan Ubi Kayu. Terdapat dua jenis tapai iaitu tapai ubi dan tapai pulut. Bagi penulis blog yang memang suka makan tapai mendapati makanan ini memang manis, aroma wangi dan rasa yang enak serta sesuai di jadikan makanan untuk diet. Proses membuat tapai juga merupakan bukan satu perkara yang susah atau terlalu senang sebab ada beberapa proses membuat tapai yang perlu di patuhi untuk mendapatkan kualiti tapai yang baik. Penulis blog dari kecil sudah mengenali dan menikmati makanan tapai di kampung terutama Tapai Ubi Kayu yang di buat oleh ibu masa itu dengan rasa yang enak. Bagaimana pun secara umumnya dimana bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah ubi kayu dan beras pulut serta bahan ragi. Ubi kayu dan beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi sebelum ia dibungkus di dalam daun khas (sama ada gunakan daun pisang, daun getah dan daub lain yang sesuai) dan ia kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa manis dan berair dan menjadi lembut. Apa pun selain makanan tapai ini selalu ia di hidangkan semasa musim perayaan kini sudah banyak pengusaha Tapai Ubi dan Tapai Pulut yang membuat tapai pada tahap komersil dan ada permintaan di pasaran yang sangat bagus. Bagi penulis blog sering menikmati tapai pulut dan tapai ubi di benerapa buah restoren atau kedai makan di seluruh negara semasa makan tengahari yang ada diletakkan diatas meja. Selain daripada tapai yang dibungkus dengan daun getah, ada juga tapai pulut yang dibungkus dengan daun pisang, daun hutan dan terkini banyak dikomersilkan didalam bekas plastik sahaja. Apa pun ia mudah dibuat sendiri dirumah asalkan mempunyai bahan yang mencukupi (termasuk ragi) dan pengalaman atau ilmu untuk membuatnya. Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah sama ada daripada bahan beras pulut putih atau beras pulut hitam dan pastinya bahan ragi. Beras pulut ini perlu dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian proses yang kritikal adalah apabila nasi pulut yang dicampur dengan ragi ini dibungkus di dalam daun khas (pelbagai jenis daun yang ada didapati disekeliling kampong) dan kemudiannya diperam atau ditapaikan (fermentation process) untuk selama beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam manis. Tapai pulut yang sudah sedia untuk dimakan ini biasanya 'berair' yang amat manis dan melekit. Di Melaka dimana penulis blog selalu jumpa makanan tapai pulut dan agar-agar merah ada dihidangkan dalam majlis jamuan perkahwinan kepada para tetamu. Memang menjadi kegemaran penulis blog untuk ujirasa tapai pulut jika ada dihidangkan didalam majlis perkahwian dimana sahaja. Artikel kali ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan kongsikan maklumat mengenai tapai untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.


Menarik kisah dalam portal astroawani bertajuk 'Tapai pulut daun getah laris menjelang Aidilfitri' dengan keaslian rasa tapai yang manis dan sedikit masam menjadi pembuka selera selepas menjamah hidangan lain.  Kish di petik dari Gua Musang, Kelantan dimana makanan tradisional tapai pulut yang dibungkus dengan daun getah menjadi juadah disukai ramai dan mendapat permintaan tinggi menjelang satu Syawal. Apa pun bagi seorang pengusaha muda tapai pulut tradisional di Bandar Utama, Gua Musang, Kelantan, Nurul Hidayu Abdul Rahman (29) yang mengakui hidangan tradisional itu kini sudah mempunyai keunikan tersendiri walaupun hanya menggunakan bahan asas beras pulut dan ragi. Pada setiap tahun permintaan terhadap hidangan manis itu sentiasa meningkat selepas dia mempromosikan juadah itu di media sosial miliknya. Sempena Hari Raya ini dia tidak menang tangan apabila perlu menyiapkan tempahan lebih 5,000 biji tapai pulut daun getah. Dia yang terlibat dalam penjualan tapai pulut sejak lima tahun lalu berkata, bagi mengekalkan keaslian rasa dia menggunakan daun getah serta kaedah tradisional yang dipelajari daripada ibunya. Dia yang bekerja sebagai Penolong Guru Tabika Perpaduan di Bandar Gua Musang menjadikan tapai pulut sebagai sumber pendapatan sampingan. Tapai ini boleh jadi sumber pendapatan kerana ia sangat mudah dan dia tidak perlu duduk di luar dimana perlu hanya duduk di dalam rumah sahaja untuk kukus pulut dan bungkus. Sesuatu yang boleh dilakukan sambil bermain dengan anak. Sayang kalau tidak mahu ambil tahu tentang warisan generasi lama ini sehingga dia mahir membuat tapai. Cara penyediaan tapai pulut daun getah kini tidak serumit berbanding zaman dahulu apabila perlu mengikut pantang larang orang tua. Kalau pada waktu dulu pelbagai pantang larang harus dipatuhi. Ketika ini, daun getah dan ragi boleh dibeli di kedai sahaja. Mengingat kisah dimana pada zaman dulu, kita sorok-sorok membeli ragi kerana mengikut kepercayaan orang dulu, kalau terselisih dengan orang, nanti tapai kita akan menjadi tawar atau masam. Kini keaslian rasa tapai yang manis dan sedikit masam menjadi pembuka selera selepas menjamah hidangan lain.


Kisah sembang dari Kulim, Kedah dimana ada 'Suami Isteri Kekal Cara Tradisi Sediakan Tapai Pulut' wajar di korek maklumatnya.Dilaporkan dimana biarpun banyak pihak mencipta pelbagai cara baharu menyediakan makanan tradisi tapai pulut, namun bagi Ismail Osman dan isterinya, Latifah Ahmad mereka masih mahu mengekalkan cara yang diwarisi lebih 20 tahun lalu. Bagi Ismail dan Latifah yang menetap di Taman Jati di sini, menggunakan ragi terpilih yang dibeli daripada seorang pembuat ragi di Pekan Tikam Batu, Sungai Petani pada harga 25 sen satu iaitu berukuran separuh bola ping pong. Mereka masih mengekalkan menggunakan daun getah sebagai pembalut tapai dan kami jual dengan harga 40 sen sebungkus yang berniaga menjual makanan tradisional itu di Bazar Ramadan Kulim. Dakwanya mereka buat tapai dari beras pulut dan perkakasan lain dilakukan oleh isterinya yang mewarisi cara penyediaan tapai pulut itu daripada neneknya di Kampung Gajah Mati, Pendang yang dikatakan pakar dalam penyediaan makanan pencuci mulut itu. Ismail yang dikenali dengan gelaran 'Ismail Tapai' pada mulanya berniaga pelbagai kuih-muih semasa menetap di Kubang Semang, Seberang Perai, sebaik berhenti daripada kerja kilang pada 1988, sebelum beralih menjual tapai. Dia kini menjual tapai pulut yang dibuat oleh seorang jiran dan mendapati makanan tersebut laris dijual dan mula tertarik untuk membuat sendiri lalu menyatakan hasrat itu kepada isterinya. Mungkin ia sumber rezeki keluarganyadan kini dia terus berniaga tapai pulut resipi tradisional itu di pasar-pasar malam sekitar bandar ini enam hari seminggu. Setiap hari dia akan menyediakan antara 350 hingga 400 bungkus tapai pulut ini untuk dijaja dengan menggunakan motosikal ke setiap pasar malam dan jika pada bulan Ramadan saya menjual setiap hari di Bazar Ramadan Kulim sejak 10 tahun lalu. Bagi isterinya melalui pengalamannya selama ini sudah boleh dia menghasilkan tapai yang baik, beras pulut perlu disimpan agak lama dan berwarna sedikit kemerahan serta ragi yang baik. Dakwanya ada cara yang telah dilakukan sejak 20 tahun lepas dimana untuk menyegerakan tempoh 'masak' tapainya membalut tapai yang saya sediakan dengan daun getah. Dalam tempoh 24 jam sahaja tapai yang diperam itu sudah boleh dimakan. Dakwanya selain daun getah ada juga pembuat tapai pulut menggunakan daun pisang rambai dan ketapang tetapi daun getah lebih tahan lama dan lambat layu serta lambat bertukar warna. Dakwanya lagi bilangan tapai pulut yang disediakan kadang-kadang bergantung kepada permintaan atau pesanan pelanggan tetapi untuk dijual setiap hari, dia menyediakan antara 15 hingga 20 kilogram beras pulut sehari. 


Dalam portal mstar di laporkan 'Kuih tradisi Tapai' sesuai untuk di kongsikan juga. Bagi Norhani Wahab (68) menag membuat tapai yang merupakan sejenis kuih tradisional atau makanan tradisi yang popular dan digemari ramai oleh ramai masyarakat tempatan di Sabah, Sarawak, Labuan dan Brunei adalah satu kerja yang menyeronokkan. Baginya hidangan ini kebiasaannya dihidangkan pada majlis keramaian seperti perkahwinan dan kenduri, selain dijadikan pelengkap hidangan sarapan dan minum petang. Tapai dibuat secara tradisional dengan beras nasi atau pulut berserta ragi yang dicampurkan sehingga sebati kemudian dibungkus dengan menggunakan daun pisang, simpur, nipah, puak atau daun irik sebelum diperam kira-kira sehari semalam atau 24 jam. Tapai ini boleh didapati dalam pelbagai jenis seperti tapai nasi, tapai pulut, tapai ubi, tapai bungkus dan tapai lambak. Dia yang sudah mahir mengenai pantang larang membuat tapai mampu hasilkan makanan tapai berkualiti. Kalau orang tua-tua zaman dahulu mempunyai beberapa pantang larang yang mesti diikuti semasa membuat tapai agar rasanya enak. Contohnya seperti apabila sedang membuat tapai hendaklah dijauhi pulut daripada terkena minyak dan pastikan pasu untuk memeram tapai kering dan tidak berminyak. Jika tidak, tapai tidak akan menjadi manis. Apabila tapai sedang dibungkus, orang yang membungkusnya tidak boleh memakan sirih atau mendekati benda­ benda yang berwarna merah kerana ini akan menyebabkan isi tapai menjadi merah dan tidak enak dimakan. Semasa membungkus tapai juga, seseorang itu tidak boleh memakan benda­ benda yang rasanya masam kerana tapai tersebut akan turut menjadi masam. Tapai biasanya dimakan pada waktu tengah hari sebagai pencuci mulut. Kini hidangan tapai juga telah dihidangkan di restoran atau di hotel-hotel bersama dengan ais krim sebagai pencuci mulut. la lebih dikenali sebagai tapai aiskrim. Cara menghidangkannya ialah dengan memasukkan tapai ke dalam gelas, kemudian diletakkan aiskrim diatasnya dan dihiaskannya dengan ceri dan koko. Tapai juga boleh dimakan bersama kelapa parut. Apa pun dilaporkan dimana dari segi kesihatan pula, tapai mempunyai khasiat yang tersendiri. lanya dilaporkan boleh menyembuhkan penyakit buasir kerana di dalam tapai terdapat bahan bergentian yang boleh membantu proses pencernaan. Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang disyorkan di baca keduanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat yang berguna kepada pembaca blog anim agro technology yang setia. Wasallam!...

MAKANAN TAPAI... BERJENIS ADANYA...
JENIS TAPAI UBI... TAPAI PULUT ADA... 
HARGA MURAH... MEMANG ENAK RASA...
MAKANAN SIHAT... TERINGIN UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan Putrajaya,
Malaysia.
(16 Zilhijjah 1446Hijrah).

Monday, June 23, 2025

SEMBANG PASAL TAPAI (Part 2)

TAPAI adalah ialah sejenis makanan atau kuih tradisional yang tidak asing lagi di masa kini dan begitu popular dikalangan masyarakat di Asia Tenggara. Secara saintifik makanan tapai adalah makan terbentuk dari proses penapaian (fermentation) kabohiderat terutama daripada Nasi Pulut dan Ubi Kayu. Terdapat dua jenis tapai iaitu tapai ubi dan tapai pulut. Bagi penulis blog yang memang suka makan tapai mendapati makanan ini memang manis, aroma wangi dan rasa yang enak serta sesuai di jadikan makanan untuk diet. Proses membuat tapai juga merupakan bukan satu perkara yang susah atau terlalu senang sebab ada beberapa proses membuat tapai yang perlu di patuhi untuk mendapatkan kualiti tapai yang baik. Penulis blog dari kecil sudah mengenali dan menikmati makanan tapai di kampung terutama Tapai Ubi Kayu yang di buat oleh ibu masa itu dengan rasa yang enak. Bagaimana pun secara umumnya dimana bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah ubi kayu dan beras pulut serta bahan ragi. Ubi kayu dan beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi sebelum ia dibungkus di dalam daun khas (sama ada gunakan daun pisang, daun getah dan daub lain yang sesuai) dan ia kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa manis dan berair dan menjadi lembut. Apa pun selain makanan tapai ini selalu ia di hidangkan semasa musim perayaan kini sudah banyak pengusaha Tapai Ubi dan Tapai Pulut yang membuat tapai pada tahap komersil dan ada permintaan di pasaran yang sangat bagus. Bagi penulis blog sering menikmati tapai pulut dan tapai ubi di benerapa buah restoren atau kedai makan di seluruh negara semasa makan tengahari yang ada diletakkan diatas meja. Selain daripada tapai yang dibungkus dengan daun getah, ada juga tapai pulut yang dibungkus dengan daun pisang, daun hutan dan terkini banyak dikomersilkan didalam bekas plastik sahaja. Apa pun ia mudah dibuat sendiri dirumah asalkan mempunyai bahan yang mencukupi (termasuk ragi) dan pengalaman atau ilmu untuk membuatnya. Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah sama ada daripada bahan beras pulut putih atau beras pulut hitam dan pastinya bahan ragi. Beras pulut ini perlu dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian proses yang kritikal adalah apabila nasi pulut yang dicampur dengan ragi ini dibungkus di dalam daun khas (pelbagai jenis daun yang ada didaati disekeliling kampong) dan kemudiannya diperam atau ditapaikan (fermentation process) untuk selama beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam manis. Tapai pulut yang sudah sedia untuk dimakan ini biasanya 'berair' yang amat manis dan melekit. Di Melaka dimana penulis blog selalu jumpa makanan tapai pulut dan agar-agar merah ada dihidangkan dalam majlis jamuan perkahwinan kepada para tetamu. Memang sudah menjadi kegemaran penulis blog untuk ujirasa tapai pulut jika ada dihidangkan didalam majlis perkahwian dimana sahaja. Artikel kali ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan kongsikan maklumat mengenai tapai untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.


Menarik dalam portal bernama laporan bagaimana 'Teknik gaul adunan penentu rasa tapai' untuk diketahui akan rahsianya. Kisah dari Machang, Kelantan dimana jenis tapai pulut atau lebih dikenali oleh masyarakat setempat dengan panggilan ‘Tapai Tok Imam’ yang diusahakan Mohd Nadzri Mat Daud (62) yang diproses secara tradisional yang diwarisi dari neneknya ketika ditemui Bernama di Kampung Pulai Chondong di sini.Mohd Nadzri juga percaya teknik menggaul adunan pulut dan ragi adalah penentu keistimewaan rasa tapai yang dihasilkannya kerana di situ dia titipkan resipi warisan nenek moyangnya.Menariknya Tapai Tok Imam masih mengekalkan cara lama iaitu dibungkus menggunakan daun getah yang boleh menghasilkan aroma yang istimewa. Selain daun getah yang berkualiti, lidi kelapa digunakan untuk mengemaskan balutan tapai.
Bagi Imam Masjid Mukim Laha, Pulai Chondong itu mendapat ilham untuk terjun dalam perusahaan berkenaan selepas melalui satu kawasan hutan yang mempunyai banyak pokok getah sebelum terfikir olehnya bahawa daun getah boleh dijadikan duit. Dia belajar proses membuat tapai daripada arwah neneknya dan selepas itu, dia tidak menoleh ke belakang lagi mengusahakan perniagaan yang dikenali masyarakat setempat sebagai 'Tapai Tok Imam'. Kini ada dua jenis tapai pulut yang dibuat iaitu tapai pulut putih dan tapai pulut hitam. Harga semasa kedua jenis ini berbeza iaitu untuk 100 biji tapai pulut putih dijual pada harga RM35 manakala pulut hitam RM40. Tapai Tok Imam kini masih mengekalkan cara lama iaitu dibungkus menggunakan daun getah yang boleh menghasilkan aroma yang istimewa. Selain daun getah yang berkualiti, kami guna lidi kelapa bukan 'stapler' untuk mengemaskan balutan tapai yang beroperasi di Kampung Pulai Chondong. Dia guna teknik menggaul adunan pulut dan ragi adalah penentu keistimewaan rasa tapai yang dihasilkannya kerana di situ dia titipkan resipi warisan nenek moyangnya. Apa pun sekiranya terlebih sukatan bahan seperti ragi dan gula akan menjejaskan tahap masak tapai. Tapai yang sudah masak iaitu selepas proses peram, mampu bertahan selama satu hingga dua bulan sekiranya diletak di dalam peti sejuk. Biasanya bila menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri, Mohd Nadzri berkata mereka membuka tempahan sejak awal Ramadan dimana ada pelanggan yang membuat pesanan dua bulan sebelum itu. Pekerja hanya dalam kalangan keluarga yang sentiasa bertungkus-lumus menyiapkan tempahan, pesanan pernah menjangkau 10,000 biji sehari. Tempoh pembungkusan tapai agak lama, bagi satu talam yang mengandungi 2.5 kilogram adunan pulut memerlukan satu hingga satu jam setengah untuk disiapkan oleh dua orang tenaga pekerja. Kini dia mampu tersenyum lebar apabila produk Tapai Tok Imam yang bermula sekadar idea untuk mengubah kehidupan keluarga sudah meluaskan pasaran bukan sahaja di negeri ini malah turut terkenal di Pahang, Terengganu, Selangor, Perak dan Kedah. Apa pun antara cabaran menghasilkan tapai ini tetap ada, sebagai contoh untuk mendapatkan daun getah terpaksa memasuki hutan-hutan yang boleh mengundang risiko tinggi dan ada ketika terputus bekalan beras pulut daripada pembekal yang sedia ada, menyebabkan terpaksa menggunakan beras pulut yang mahal.


Kisah bagaimana 'Tapai pandai merajuk' juga ada di kongsikan dalam portal hmetro dimana tapai ubi kayu antara juadah istimewa orang Melayu yang boleh ditemui di mana-mana sama ada pada majlis jamuan atau dijual di restoran sebagai hidangan sampingan. Apa pun disebalik keenakan tapai ubi kayu yang kita nikmati itu, ramai tidak tahu proses menghasilkannya tidak semudah disangka. Itu belum lagi ia termasuk beberapa pantang larang yang diamalkan semasa pembuatnya bagi menghasilkan tapai yang enak, manis dan bermutu. Namun bagi seorang pengusaha tapai ubi kayu, Sabreena Mohd Rafi (23) dakwa ada pelbagai pantang larang antaranya mulut jangan celupar dan mengeluarkan kata-kata tidak elok ketika menyediakan tapai. Selain itu wanita datang bulan tidak boleh menyentuh menggunakan tangan ketika proses meletakkan ragi pada ubi. Semua pantang larang itu kerap dipesan ibunya terutama dalam pemilihan bahan ubi dan jenis ragu dalam penghasilan tapai. Cara membuat tapai ubi juga tidak boleh dalam keadaan tertekan atau marah kerana kononnya boleh memberi kesan terhadap rasa tapai dihasilkan sebab tapai ubi akan ‘merajuk’ (meragam) dan bertukar masam atau keras. Petua bahawa pantang larang atau petua generasi terdahulu berdasarkan pengalaman dilalui yang beroperasi di rumahnya di Bukit Kepong, Muar, Johor. Apa pun rasa tapai ubi yang manis selain lembut adalah ciri-ciri tapai yang berkualiti tinggi dan menepati rasa diinginkan. Selalunya proses penghasilan tapai ubi bermula dengan mengikis bahagian luar ubi kayu bagi membuang pelbagai kotoran selepas kulit ubi dikopek. Ubi kayu kemudian dipotong menjadi ketulan kecil sebelum direbus selama kira-kira 20 minit dimana ragi kemudian disagat menggunakan peralatan khas bagi menghasilkan serbuk ragi halus yang diletakkan di atas ketulan ubi. Ubi kayu di dalam bekas kemudian ditutup selama dua atau tiga hari sebelum sedia untuk dipasarkan dalam bekas plastik. Apa pun suatu ketika dahulu, tapai ubi kayu dibungkus di dalam daun pisang namun kesukaran mencari daun pisang menyebabkan bekas plastik digunakan. Biasanya setiap bekas tapai ubi kayu itu dijual antara RM2 dan RM3 dimana kadar permintaan tapai ubi kayu semakin meningkat berikutan kaum Cina dan India turut meminatinya. Malah peniaga cendol turut menggunakan tapai ubi kayu sebagai penambahan perisa. Dia menanam sendiri pokok ubi kayu bagi memastikan tidak berlaku kekurangan bekalan. 


Merujuk kepada portal MAIWP bertajuk 'Tapai Ada Alkohol? Boleh Ke Makan?' memang menarik di sembangkan. Ini kerana portal tersebut laporkan bila bercakap mengenai tapai dimana mesti ramai boleh terbayang keenakkan makan ini. Tapi sering menjadi persoalan tentang kandungan alkohol yang terhasil dari proses fermentasi ini. Apakah kandungan dan bagaimana tapai dihasilkan?.  Proses pembuatan tapai terhasil daripada sumber kanji seperti nasi, pulut, pulut hitam atau ubi kayu yang dicampur dengan ragi. Kemudian dibiarkan sekurang-kurangnya selama semalaman sebelum ianya boleh dimakan. Apa pun kandungan alkohol dalam tapai bergantung kepada berapa lama proses fermentasinya. Semakin lama proses fermentasi, semakin tinggi kandungan alkohol yang dihasilkan. Dalam Islam, kandungan alkohol dalam makanan tidak menentukan sama ada ia dianggap halal atau haram. Bagi makanan yang dihasilkan dari bahan-bahan yang haram, ianya tetap dihukum haram walaupun kadar alkohol dalamnya rendah. Namun, jika bahan yang digunakan dalam pembuatan makanan dihasilkan secara semulajadi (naturally fermented) atau sintetik (synthetically produce), maka ia dianggap halal. Dilaporkan ada yang berpendapat bahawa alkohol tidak perlu ada dalam makanan. Dalam penghasilan makanan, Etanol digunakan sebagai bahan untuk mengekstrak perisa, sebagai bahan pengawet, dan sebagai bahan pembasmi kuman yang berkesan untuk memastikan kualiti dan keselamatan makanan yang dihasilkan. makanan atau minuman yang mengandungi alkohol sebagai bahan tambahan seperti perisa atau pewarna yang dihasilkan dari sumber yang harus, boleh dimakan selagi alkohol tersebut tidak dihasilkan dari proses pembuatan arak dan jumlah alkohol dalam produk akhir tidak cukup untuk memabukkan. Selain itu, kandungan alkohol juga tidak boleh melebihi 0.5%, minuman yang dihasilkan bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan memiliki kandungan alkohol di bawah 1% halal dan boleh diminum. Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang disyorkan di baca keduanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat yang berguna kepada pembaca blog anim agro technology yang setia. Wasallam!...

MAKANAN TAPAI... BERJENIS ADANYA...
JENIS TAPAI UBI... TAPAI PULUT ADA... 
HARGA MURAH... MEMANG ENAK RASA...
MAKANAN SIHAT... TERINGIN UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan Putrajaya,
Malaysia.
(16 Zilhijjah 1446Hijrah).

Sunday, June 22, 2025

SEMBANG PASAL TAPAI (Part 1)

TAPAI
adalah ialah sejenis makanan atau kuih tradisional yang tidak asing lagi di masa kini dan begitu popular dikalangan masyarakat di Asia Tenggara. Secara saintifik makanan tapai adalah makan terbentuk dari proses penapaian (fermentation) kabohiderat terutama daripada Nasi Pulut dan Ubi Kayu. Terdapat dua jenis tapai iaitu tapai ubi dan tapai pulut. Bagi penulis blog yang memang suka makan tapai mendapati makanan ini memang manis, aroma wangi dan rasa yang enak serta sesuai di jadikan makanan untuk diet. Proses membuat tapai juga merupakan bukan satu perkara yang susah atau terlalu senang sebab ada beberapa proses membuat tapai yang perlu di patuhi untuk mendapatkan kualiti tapai yang baik. Penulis blog dari kecil sudah mengenali dan menikmati makanan tapai di kampung terutama Tapai Ubi Kayu yang di buat oleh ibu masa itu dengan rasa yang enak. Bagaimana pun secara umumnya dimana bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah ubi kayu dan beras pulut serta bahan ragi. Ubi kayu dan beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi sebelum ia dibungkus di dalam daun khas (sama ada gunakan daun pisang, daun getah dan daub lain yang sesuai) dan ia kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa manis dan berair dan menjadi lembut. Apa pun selain makanan tapai ini selalu ia di hidangkan semasa musim perayaan kini sudah banyak pengusaha Tapai Ubi dan Tapai Pulut yang membuat tapai pada tahap komersil dan ada permintaan di pasaran yang sangat bagus. 
Bagi penulis blog sering menikmati tapai pulut dan tapai ubi di benerapa buah restoren atau kedai makan di seluruh negara semasa makan tengahari yang ada diletakkan diatas meja. Selain daripada tapai yang dibungkus dengan daun getah, ada juga tapai pulut yang dibungkus dengan daun pisang, daun hutan dan terkini banyak dikomersilkan didalam bekas plastik sahaja. Apa pun ia mudah dibuat sendiri dirumah asalkan mempunyai bahan yang mencukupi (termasuk ragi) dan pengalaman atau ilmu untuk membuatnya. Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah sama ada daripada bahan beras pulut putih atau beras pulut hitam dan pastinya bahan ragi. Beras pulut ini perlu dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian proses yang kritikal adalah apabila nasi pulut yang dicampur dengan ragi ini dibungkus di dalam daun khas (pelbagai jenis daun yang ada didaati disekeliling kampong) dan kemudiannya diperam atau ditapaikan (fermentation process) untuk selama beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam manis. Tapai pulut yang sudah sedia untuk dimakan ini biasanya 'berair' yang amat manis dan melekit. Di Melaka dimana penulis blog selalu jumpa makanan tapai pulut dan agar-agar merah ada dihidangkan dalam majlis jamuan perkahwinan kepada para tetamu. Memang sudah menjadi kegemaran penulis blog untuk ujirasa makanan tapai jika ada dihidangkan didalam majlis perkahwian dimana sahaja. Artikel kali ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan kongsikan maklumat mengenai tapai untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca blog semua.


Menarik mengetahui akan kehebatan kkhasiat makanan tapai sebagai sejenis makanan t
radisional ini yang ada di mana sahaja di Malaysia. Makanan tapai di laporkan ia memang  Kaya dengan sumber probiotik sebab ia adalah fitur utama dalam makanan yang dihasilkan melalui proses fermentasi lain seperti tempe, yogurt atau kimchi. Proses ini menggunakan pelbagai mikroorganisma yang baik dan boleh berfungsi untuk melawan bakteria jahat yang wujud di dalam sistem penghadaman. Selain itu, ia juga dikatakan mampu meningkatkan sistem imun dalam tubuh badan. Kedua memakan tapai akan dapat  Membantu melancarkan sistem penghadaman apabila makanan tradisional ini dikatakan sebagai “superfood” yang sangat bagus untuk sistem penghadaman kita. Proses fermentasi bukan sahaja akan menghasilkan probiotik, malahan juga meningkatkan asid laktik, yang sangat bermanfaat untuk memperbaiki sistem pencernaan dengan membunuh kesemua bakteria jahat dan membenarkan bakteria baik untuk berfungsi dengan lebih baik. Pengambilannya boleh membuang toksik di dalam badan sekali gus mengelakkan masalah sembelit. Seterusnya makanan tapai juga akan Membantu menguatkan tulang dan gigi dimana di kajia ia akan membantu menguatkan tulang dan gigi ekoran kandungan mineral seperti kalsium dan fosforusnya yang tinggi. Sama seperti produk tenusu yang lain, pengambilannya yang kerap dapat memberi kesihatan tulang dan gigi yang kuat. Bagi penulis blog pernah di beritahu jika tapai akan Membantu menstabilkan suhu tubuh badan dimana sesiapa yang ada mengalami demam biasa adalah di galakkan agar makan tapai dimana pengambilannya mungkin dapat membantu menstabilkan suhu dalam darah dan kulit anda. Dengan kandungan gula yang tinggi pastinya makanan tapai akan Membantu memberi tenaga kepada tubuh badan dan menjadikan semua bertenaga. Ini kerana ia mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi, dan akan mendatangkan kesan yang sama seperti memakan nasi atau makanan berkarbohidrat yang lain. Ia mampu menjadi punca tenaga untuk tubuh badan serta membantu memisahkan protein untuk diberi kepada sel-sel tubuh badan. Selain itu, ia juga sangat membantu dalam menguraikan lemak dan kolesterol dalam tubuh badan dan ditukarkan menjadi tenaga. Kesannya, tubuh badan kita akan menjadi lebih bertenaga.


Para saintis yang sudah membuat kajian mengenai permakanan juga nyatakan jika makan tapai didakwa dapat Membantu memperbaiki sistem neuron dan otot dimana ini disebabkan ia diperbuat melalui proses fermentasi, ia akan menghasilkan thiamin, yang berfungsi untuk membantu memperbaiki sistem neuron serta otot. Disebabkan itu, tubuh badan kita akan berasa lebih cergas. Paling win juga dimana makanan tapai dilaporkan akan Membantu merawat masalah jerawat sebagai satu petua tradisional untuk isu kes merawat masalah jerawat. Ia mampu membantu meneutralkan bahan kandungan toksik yang wujud di dalam pori-pori pada kulit muka anda. Kekotoran ini sebenarnya merupakan punca utama kulit anda sangat mudah dijangkiti masalah jerawat. Jadi, apa salahnya jika anda mula menggantikan snek tidak sihat anda itu dengan tapai? Sudah pasti ia lebih sedap malah lebih sihat. Apa pun dilaporkan makanan tapai juga akan dapat Membantu mengelakkan anemia dimana penyakit ini berlaku disebabkan oleh kurang sel darah merah yang menjadikan tubuh badan lemah dan tidak bertenaga. Disebabkan itu, pengambilannya yang sangat kaya dengan pelbagai jenis vitamin B seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B12 (cobalamin) dan vitamin B9 (asid folik) yang diperoleh semasa proses fermentasi adalah sangat penting. Vitamin ini sangat membantu dalam menyokong lebih banyak penghasilan sel darah merah sekali gus membantu mengelakkan anemia. Ia didakwa akan dapat Membantu mengelakkan hipertensi iaitu sejenis penyakit ini adalah salah satu daripada penyakit berbahaya yang mampu mendorong kepada penyakit lain seperti strok atau sakit jantung. Disebabkan itu, pengambilannya yang merupakan sumber potasium yang tinggi mampu membantu mengawal tahap tekanan darah dan degupan jantung sekali gus membantu mengelakkan hipertensi. Tapai juga berkhasiat dimana ia Membantu mengekalkan kesihatan kulit kerana ia mempunyai ciri-ciri antiradang yang sangat membantu dalam mengurangkan iritasi pada kulit sekali gus menjadikannya lebih cantik. Kehebatan yang ingin didengar dimana makanan tapai di laporkan dapat Membantu mencegah pembentukan sel kanser sebab ia mengandungi kandungan asid laktik yang dipercayai mampu membantu mencegah pembentukan sel kanser di dalam tubuh badan kita.


Dalam portal hmetro.com di laporkan jika '
Kek tapai ubi keju penerus hidup' bagi seorang usahawan tapai di Selangor. Portal ini laporkan biarpun diuji dengan kematian suami dan disahkan menghidap kanser tiroid, ia tidak mematahkan semangat seorang ibu tunggal untuk meneruskan hidup bagi mencari rezeki. Bagi seorang pengusaha Kek Tapai Ubi Keju, Hazlin Howzin (41) dakwa dia dapat membesarkan anak tunggalnya dengan baik. Dilaporkan sebelum kematian suaminya akibat penyakit buah pinggang dimana dia sudah menggalas tanggungjawab mencari pendapatan keluarga bersendirian. Kemudian selepas arwah disahkan menghidap penyakit buah pinggang tujuh tahun lalu, dua sudah tidak meneruskan perniagaan kedai telefon bimbit secara kecil-kecilan. Kini dia terpaksa memikul tanggungjawab dia dengan mula menjual pelbagai jenis kuih-muih dan bekerja sebagai pemandu di Pertubuhan Kebajikan Darul Wardah Selangor (DARWA). Sepanjang dia mencari wang dengan berniaga kuih dimana dia berniaga di Jalan Kebun, di Shah Alam. Terkini dia ada membuat kuih dan menghantarnya di kedai iaitu satu resipi kek yang menggunakan bahan tapai ubi dan keju. Kemudian mereka menjual kek itu dan kebanyakan para pelanggannya tinggal di Klang. Semasa bulan Ramadan biasanya dia terpaksa bekerja lebih masa bagi memenuhi pesanan kek yang mencecah 60 biji sehari. Apabila sudah ramai masih mendengar atau tahu mengenai kek tapai keju itu ingin membelinya sebab ia tidak sama seperti kek keju lain namun ditambah dengan rasa tapai. Dia menggunakan tapai ubi kayu segar bagi memastikan kek itu sentiasa sedap, berkualiti dan tahan lama. Tapai itu kemudian akan diadun bersama bahan lain seperti mentega, gula dan tepung sebelum dibakar dan akan dijual dengan harga RM20 bagi kek yang bersaiz tujuh inci. Apa pun selain kek ubi kayu dimana dia juga membuat sambal kentang goreng untuk dijual pada harga RM12 sebotol dan mampu memperoleh lebih RM2,000 sebulan hasil penjualan dua juadah itu. Artikel ini di tulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang disyorkan di baca keduanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat yang berguna kepada pembaca blog anim agro technology yang setia. Wasallam!...
MAKANAN TAPAI... BERJENIS ADANYA...
JENIS TAPAI UBI... TAPAI PULUT ADA... 
HARGA MURAH... MEMANG ENAK RASA...
MAKANAN SIHAT... TERINGIN UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan Putrajaya,
Malaysia.
(16 Zilhijjah 1446Hijrah).

Saturday, June 21, 2025

SEMBANG BURUNG TEMPUA DAN SARANGNYA

BURUNG TEMPUA (Weavers)
  merupakan sekumpulan burung yang termasuk sebagai Burung Kicau bersaiz kecil daripada keluarga Ploceidae. Sejak belajar dulu sudah ada mengengar peribahasa 'Masakan Tempua Bersarang Rendah" yang sangat relevn dengan masyarakat masa kini. 
BURUNG TEMPUA (Ploceus spp) merupakan sejenis burung dari keluarga Ploceidae yang terdapat di 12 negara sahaja di dunia iaitu termasuk di Malaysia. Terdapat sebanyak 114 spesis burung tempua yang ujud diseluruh dunia dimana sebahagian besar daripadanya berada di negara kita. Taburan burung ini ada disekitar Asia (Asia Tenggara) dan Afrika iaitu dikawasan Separa Sahara sahaja. Apa yang unik tentang burung ini adalah kehandalannya dalam membuat sarang yang menjadi perhatian manusia iaitu SARANG BURUNG TEMPUA. Saya banyak kali melihat sarang burung tempua di banyak tempat di dalam kebun dan belukar semasa banyak kali membuat lawatan kekawasan kebun-kebun petani. Burung ini bersaiz kecil dan terdiri dari warna terang seperti kuning, merah atau hitam. Pada penulis blog mendapati dimana burung tempua yang ada di Malaysia terdiri dari berpuluh-puluh jenis daripada Burung Tempua Baya, Rubah, Emas, Kuning , Bengal, Jalur, Jambul Perang, Kuning Putih, Jalur Emas, Tampuk Hitam dan banyak lagi. Pemberian nama spesis bergantung kepada warna pada bulu burung tempua dan ciri-ciri fizikal yang dilihat. Burung ini mempunyai paruh yang tumpul , tidak bergigi dan sering memakan biji-bijian tumbuhan yang ada dikawasan persekitarannya. Sepasang kaki yang kuat mampu menentukan burung ini hinggap diatas dahan dengan kemas. Kepaknya yang kuat juga menyebabkan ia mampu terbang sehingga 25-30 km sejam dalam pelbagai arah. Pemerhatian saya mendapati saiz burung ini sekitar 10-12 cm panjang dan merupakan mamalia yang mempunyai jantung dengan 4 injap seperti juga manusia. Burung Tempua membiak dengan cara mengawan dan kemudian ia akan BERTELUR dalam sarang yang indah. Burung Tempua Jantan biasanya mempunyai warna lebih terang berbanding dengan burung tempua betina. Dalam ertikata lain burung tempua jantan lebih 'Handsome' dan perlu membuat sarang yang cantik untuk ditayangkan kepada burung tempua betina. Pemerhatian saya mendapati sarang burung tempua jantan mempunyai lubang dari bahagian bawah dan ada tempat untuk 'Bertenggek' bagi memikat burung tempua betina. Sarang burung tempua betina pula mempunyai pintu masuk agak berbeza dan ada 'kompatment' melekuk untuk burung betina menyimpan telur. Rekabentuk, Saiz, Kemasan dan keunikan sarang burung tempua bergantung kepada spesis burung tempua dan jenis tumbuhan yang terdapat disekitarnya seperti jenis rumput, jenis lalang dan sebagainya. Artikel ssubuh Jumaat ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya sembang dengan menulis mengenaii kehebatan burung tempua dan kisahnya untuk di jadikan bahan bacaan semua.


Sarang Burung Tempua adalah sangat unik di mana ia ada di sekitar rumah penulis blog di Melaka iaitu di kawasan semak bwkas sawah padi. Melihat sarangnya memang paling unik adalah bagaimana kerja yang dilakukan oleh burung tempua jantan didalam cara dia menganyam Sarang Burung Tempua dimulakan dengan burung mengambil rumput kering yang agak panjang dan kukuh untuk dijadikan asas utama sarang bergantung atau Tangkai Sarang. Bahagian tangkai ini akan di anyam dengan menyusun rumpai kering ini bersilang-silang sehingga terbentuk tali gantung dan akan membesar dibahagian bawahnya dengan menggunakan rumput kering yang lebih halus dan lembut. Antara bahan rumpai yang digunakan adalah seperti Rumput Lalang (Imperata cylindrica), Rumput Kerbau (Paspalum conjugatum), Rumput Padang (Axonopus compresus) dan banyak jenis rumput lagi. Anyaman inimm diteruskan sehingga siap dengan membuat pintu masuk dibahagian tepi atau bawah. Kerja menganyam ini saya perhatikan akan mengambil masa selama 7 -15 hari. Daripada pemerhatian saya mendapati burung ini turun naik mengambil rumput dan menganyam dengan terbang beratus kali dalam sehari. Kerja membuat sarang ini lebih cepat dilakasanakan pada musim kering berbanding jika burung tempua menganyam dalam musim hujan. Ini kerana musim kering banyak kedapatan rumput kering dan cuaca yang mengizinkan berbanding dengan musim hujan. Rumput kering yang telah digigit untuk diputuskan atau telah putus ini akan digigit dengan paruhnya dan dibawa terbang ketapak sarangnya. Kadang-kadang rumput ini di gengam dengan kakinya (Jarang-jarang dibuat) dan dibawa terbang kelokasi sarang walau pun agak jauh juga. Proses menganyam dimulakan dengan meyelitkan daun-daun rumput ini secara bersilang seperti kita menganyam ketupat dan diketatkan. Jika angin bertiup kuat makan ikatan ini boleh terlonggar dan rumput akan jatuh dan burung tempua ini akan kutip semula!. Memang sungguh rajin burung tempua ini membuat sarang yang unik dan selalu di komersilkan oleh pihak tertentu bagi di jual dan dijadikan barang hiasan di kawasan rumah-rumah peminatnya.


Menarik dalam portal Bernama bertajuk '
Bela burung tempua, simpan sarangnya satu kesalahan' dimana ia perlu diketahui oleh peminat burung di Malaysia. Dari Besut, Terengganu di laporkan bagaimana kalangan penduduk di negeri ini diingatkan bahawa perbuatan membela burung tempua atau menyimpan sarangnya merupakan kesalahan yang membawa hukuman berat termasuk penjara sehingga lima tahun dan denda sehingga RM500,000. Menurut Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Negeri Terengganu Yusoff Shariff berkata membela burung itu termasuk di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar Tahun 2010 (Akta 716) yang menggantikan Akta Perlindungan Hidupan Liar Tahun 1972 (Akta 76) yang berkuat kuasa sejak Disember 2010. Adalah menjadi satu kesalahan bagi sesiapa yang memelihara hidupan liar seperti burung tempua atau menyimpan sarangnya yang dilindungi sepenuhnya oleh PERHILITAN. Selain burung tempua dan sarangnya, orang ramai juga dilarang sama sekali memburu atau memasang jerat binatang lain yang turut dilindungi seperti tuntung, burung tiong jambul mas, puyuh hutan, burung pacat bukit dan barau-barau dimana turut dilindungi ialah gecko-gecko, katak demam, serangga riang-riang dan pipit pinang. Mereka yang mana masih ada memiliki hidupan liar tanpa kebenaran atau berlesen supaya menghubungi PERHILITAN sama ada untuk penyerahan balik atau mendapatkan lesen. 


Dalam kes lain dimana portal bharian.com ada kisah menarik untuk dikongsikan mengenai peribahasa ini bertajuk 'Sarang burung tempua jadi tarikan' di Kubang Pasu, Kedah. memang keindahan desa permai dengan kicauan burung pelbagai spesis berwarna-warni bertengek di atas pokok yang menghijau dan selalu ia ada berterbangan bebas di ruang angkasa antara jenis-jenis pemandangan indah alam semula jadi yang begitu mendamaikan. Suasana itu membuatkan sesiapa sahaja leka sambil fikiran tenggelam melayang, mungkin mengingatkan imbauan kenangan manis zaman silam. Di Kampung Rumput Minyak, Tunjang, Kubang Pasu, Kedah dikenalpasti ada mempunyai tarikan tersendiri yang mampu mengetuk pintu hati bukan sahaja penduduknya, malah pengunjung luar untuk melihat burung tempua berwarna-warni membuat sarang di atas pokok, sekali gus menghiasi suasana di situ sejak 10 tahun lalu. Keunikan sarang burung tempua dahulunya hanya dapat dilihat di kawasan hutan dan penempatan terpencil. Bagi seorang penduduk Nadri Ghazali (37) berkata kehadiran burung di kawasan kampung itu menjadi tarikan penduduk untuk melihatnya menganyam sarang sehingga membentuk pemandangan berbeza di daerah berkenaan (Sila lihat foto disebelah). Dia mula perasan burung tempua atau burung cak raya ini membuat sarang sejak 10 tahun lalu, selepas projek kuari batu berhampiran kampung ini beroperasi. Kemungkinan dimana habitatnya sudah terancam apabila bukit berdekatan sudah pun ditarah sehingga kini lebih 200 sarang burung sudah 'dibina' pada pokok kelima dan kelapa berdekatan. Sarang diperbuat daripada helaian halus rumput yang dianyam dengan rapi membentuk struktur seperti kon yang tergantung dari dahan pokok. Ini menjadikan ia unik dalam pelbagai segi. Sarang bagi burung tempua jantan berbeza dari segi rekaan, bentuk, struktur dan saiz. Sarang burung tempua jantan mempunyai tempat bertenggek baginya menunjuk-nunjukkan dirinya. Bagi sarang burung tempua betina mempunyai bahagian bawah yang melengkung bagi menyimpan telur. Sarang burung tempua kerbau (buffalo-weavers) yang suka untuk membina sarang besar yang tidak kemas dan mungkin mempunyai beberapa sarang bulat yang dianyam dalamnya. Bsgi seorang lagi penduduk Lu Soon Hock (70) dimana dia sangat kagum melihat burung itu membuat sarang dan menganggapnya sebagai terapi minda yang menenangkan. Dakwanya burung trmpua itu sanggup terbang beratus kali untuk mengambil rumput dan daun padi dari kawasan sawah berdekatan. Memang tiada penduduk yang mengganggu burung membuat sarang di sini dimana ramai juga penduduk akan singgah dan ada yang leka melihatnya pada waktu petang dimana situasi ini menjadi pemandangan yang sangat indah di sini. Dia melihat burung ini hidup dalam 'komuniti' mereka sendiri dan ia bijak dalam bersosial serta tahu membina sarang sendiri tanpa ada gangguan daripada manusia mahupun haiwan lain. Di Kedah dila[orkan memang banyak burung tempua kerana ia mudah mencari makanan di sawah manakala daun padi dan rumput yang segar digunakan untuk membuat sarangnya. Antara beberapa keunikan sarang burung tempua yang terjuntai di dahan-dahan pokok mempunyai tarikan tersendiri kerana kekemasan buatannya yang hanya menggunakan paruh. Selalunya burung tempua jantan biasanya mempunyai warna lebih terang berbanding dengan burung tempua betina dan membuat sarang yang cantik untuk ditayangkan kepada burung tempua betina. Sarang burung tempua jantan selalu mempunyai lubang dari bahagian bawah dan ada tempat untuk bertenggek bagi memikat burung tempua betina. Sementara itu sarang burung tempua betina pula mempunyai pintu masuk agak berbeza dan ada bahagian melekuk untuk burung betina menyimpan telur. Memang diharap agar pihak berwajib dapat memperkenalkan kawasan habitat burung di negeri ini sebagai produk baharu pelancongan di Kedah. Dilihat ada beberapa habitat burung tempua serta burung lain turut dikenal pasti beliau di tempat lain antaranya di sekitar Gunung Keriang dan Kepala Batas. Sarang burung tempua di Kampung Rumput Minyak boleh menjadi salah satu tarikan pelancong terutama kepada pecinta burung berikutan lokasinya yang tidak jauh dari Pekan Tunjang. Selalunya masa atau habitat sarang burung tempua ia tidak bermusim dimana ramai pengunjung boleh melihat keunikan sarang burung ini bila-bila masa sahaja. Ini kerana dilihat yang burung yang sangat rajin membuat sarang dimana jika di bilang rumput atau daun padi yang digunakan adalah kira-kira 1, 500 hingga 2,000 helai untuk setiap sarang. Kawasan itu juga boleh diperkenalkan kepada jurugambar dan peminat burung di seluruh negara sekali gus akan menarik ramai pengunjung untuk pergi melihat dengan lebih dekat habitat burung tempua. Keunikan sarang burung tempua di Kampung Rumput Minyak, Tunjang, Kubang Pasu. Sebagai info tambahan mengenai Burung Tempua dimana kebanyakan burung jantan berwarna terang, biasanya merah, kuning atau hitam dan ia mikenali kelebihan membina sarang yang besar dijalin daripada rumput dengan pelbagai bentuk bergantung kepada spesies. Burung tempua juga mempunyai keupayaan khas menganyam sarangnya dimana sarangnya mempunyai struktur besar dianyam daripada rumput dan ranting tergantung pada dahan pokok, mempunyai laluan masuk yang menjulur dimana sifatnya hidup berkawan dan sering membiak dalam kelompoknya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BURUNG TEMPUA... WOW CANTIK SARANGNYA...
DITEMPAT TINGGI... MENJAGA KESELAMATANNYA...
BERSARANG RENDAH... JUGA DI MANA SAHAJA...
MEMBACA ARTIKEL... BARU FAHAM CERITANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(21 Zulhijjah 1446H).

Friday, June 20, 2025

MAKAN ROTI CANAI DENGAN ASAM PEDAS

MAKANAN ROTI CANAI DENGAN ASAM PEDAS kini dilihat ia sudah makanan semakin popular di Malaysia dan sudah viral terutama di Negeri Melaka. Bagi penulis blog sering pergi ke beberapa premis makanan yang menyediakan menu hidangan asam pedas dimakan dengan roti canai kosong memang kegemaran terutama sarapan pagi atau untuk sesekali untuk makan malam bersama keluarga. Makanan ini memang sudah di viralkan didalam tiktok, youtube, facebook, instagram dan pelbagai aplikasi sosmed lain di masa ini. Memang sangat senang generasi zaman ini untuk mencari 'port-port' makanan yang viral di seluruh negara. Kini dengan gunakan handphone boleh mencari lokasi dengan mudah dan membaca serta meniai review yang di sediakan. Kemudian sediakan duit dan keenderaan dan dengan menggunakan aplikaso waze atau google map atau aplikasi lain boleh terus menuju ke premis yang viran menyediakan kuiner makanan roti canai dengan asam pedas. Setiba di lokasi boleh cari tempat parking dan cari tempat duduk untuk melihat enu dan membuat tempahan makanan. Bagi penulis blog paling suka memakan roti canai kosong dengan asam pedan ika pari atau asam pedas tetel atau asam pedas ikan jenahak. Selalu memilih jeni ikan yang tidak banyak tulang untuk di makan dengan roti canai kosong yang garing dimana 2 keping boleh habis sekali makan dan memang amat mengenyangkan. Apa pun selalunya restoran akan menyediakan kuah roti canai yang standard seperti kuah dan, kari ika atau kari daging atau kari ayam juga. Ada banyak premis terutama di Melaka yang sudah di viralkan bagi makan roti canai dengan asam pedas dimana antara yang terawal adalah Restoren Asam Pedas di Pasar Borong Batu Berendam (Pasar Borong Bt Berendam),  Restoren Asam Pedas Roti Canai Bukit Cina (Bandar Melaka), Roti Canai Asam Pedas Malinja Kg Musai (Bukit Baru) dan beberapa lagi. Pembaca blog boleh 'google' beberapa lagi lokasi yang ada menyediakan resepi ini termasuk makanan roti canai terbang, roti canai dapur arang batu, roti canai sarang burung dan sebagainya dengan mudah. Bergantung kepada lokasi, jenis makanan, jenis lauk asam pedas (lain jenis ikan atau daging berlainan harga) dan jenis roti canai (roti kosong,  roti telur, roti tampal, roti bawang, roti sardin dan sebagainya berlainan harga). Artikel petang ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" iaitu artikel ke 8,560 mengenai makanan roti canai di padankan dengan asam pedas untuk di jadikan bahan rujukkan pembaca semua.


Membincangkan tentang makanan asam pedas ada banyak resepi dimana di Zon Selatan Semenanjung Malaysia bagi penulis blog yang paling ketara adalah ASAM PEDAS JOHOR dan ASAM PEDAS MELAKA dimana ada beberapa perbezaan agak ketara. 
Bagi penulis blog yang memang spesis 'Bangsa Johor' juga lebih suka dengan Asam Pedas Johor yang sesuai dengan lidah orang Johor berbanding dengan asam pedas Melaka yang rasanya macam ia berasaskan belacan masin sedikit. Penulis blog sering memasak asam pedas dimana sering pilih Asam Pdas Johor dengan menggunakan bahan-bahan seperti sediakan bahan untuk dikisar terdiri dari 2 biji bawang merah besar, 4 ulas bawang putih, 1.5 inci halia, 1 inci kunyit hidup, 1 senduk penuh cili kering, sedikit belacan (tetapi penulis blog jarang guna juga), 1 sudu kecil hitam, kerisik dan bahan perasa. Apa pun paling utama adalah menyediakan bahan asas ikan segar yang boleh menggunakan pelbagai jenis ikan tetapi favrit penulis blog adalah ikan pari, ikan jenak, ikan merah atau daging lembu tetel. Paling penulis blog tidak suka adalah asal pedas ayam. Bahan lain perlu disediakan termasuk juga 1/2 cawan air asam jawa pekat, daun kesuum segar (tanam sendiri), 1-2 kuntum bunga kantan (tanam sendiri), 1 cawan air biasa dan garam secukup rasa. Cara bagi memasknya dengan memanaskan minyak dan masukkan bahan-bahan ramuan yang telah dikisar. Ramuan ini ditumis hingga naik bau dan kemudian di masukkan cili kering yang telah diblend dan tumis sehingga pecah minyak. Kemudian selepas bahan tumis pecah minyak barulah dimasukkan air asam jawa dan tunggu sehingga mendidih. Kemudian ia dimasukkan bunga kantan dan daun kesum dan panaskan dengan dijaga sehingga berbau harum. Kemudian akhir sekali barulah di masukkan ikan yang telah dikerat dan tambahkan garam secukup rasa. Bagi memasak asam pedas daging tetel perlu di reneh awal agak lama bersama ramuan agar ia menjadi empuk dan sebati. Matikan api dan diangkat untuk di makan di makan bersama roti canai atau nasi atau goreng tepong.


Membuat dan membeli roti canai dilihat ia lebih murah, cepat dan menjimatkan masa. Bagi penulis blog hanya membuat roti canai untuk berbuka puasa sahaja sebab ia menyelerakan setiap tahun dan selain itu hanya membelinya sahaja atau memakannya di restoren. Membuat roti canai sendiri perlukan bahan asas mencukupi, kemahiran mengadun dan mencanai sehingga jadi roti canai sedia di goreng. Makanan roti canai telah di iktiraf dunia sebagai makanan paling enak dalam kategorinya dari Malaysia yang sangat di banggakan. Kalau ingin membuatnya sendiri akan di kogsikan resepinya dimana bahan-bahan yang perlu disediakan adalah 
1kg tepung gandum (pilih jenama sesuai sebab ada jenama yang kalau di buat roti canai kurang lembut), 1 sudu makan gula, 1 sudu makan garam, 2 sudu makan susu pekat, 1 sudu makan marjerin, 1 biji telur serta 2 cawan air. Cara membuat roti canai berbeza antara penjual tetapi asasnya adalah sama sahaja. Pertama sekali untuk membuatnya perlu di satukan susu, gula, garam dan telur bersama air dan dikacau hingga larut dan sebati. Kemudian dalam bekas khas di masukkan tepung gandum dan juga marjerin untuk tujuan menguli sehingga menjadi doh kemudian rehatkan selama 10 minit. Kemudian perlu di uli doh sekali lagi dan ia kemudian direhatkan untuk sebentar diikuti diuli kembali hingga mendi doh yang licin, elastrik, lembut dan kenyal. Sebaiknya untuk doh ini, jika lembik kena di tabur tepung secukupnya dan uli hingga dapat tekstur yang elastrik. Jika doh nampak keras boleh direnjis sedikit air dan di uli semula hingga doh nampak amat lembut. Kemudian apabila doh sudah sempurna maka ia boleh dibulat-bulatkan doh kemudian sapu marjerin di permukaannya (Sila lihat foto disebelah). Apa pun kemudian boleh dimasukkan ke dalam bekas  yang khusus dan di tutup dengan plastik atau kain agar tidak kering.
Perlu diulang proses membulatkan doh hingga habis dan apabila sudah selesai boleh tuang sedikit minyak ke atas doh tadi. Perlu di perap doh selama 4 jam dan keatas. Lagi lama diperap selalunya akan lagi lembuh tekstur roti canai apabila dimasak nanti. Jika ingin menggunakan Bread Maker maka boleh dimasukkan bahan cecair terlebih dahulu diikuti tepung. Guna mood ‘knead’ 3-4 kali hingga doh menjadi elastik dan kenyal. Doh di leperkan atau di canai sehingga nipis dan sebaiknya untuk memasak dicanai doh roti pada dulang hingga nipis (Kalau pandai canai sehingga menggunakan tekni 'roti canai terbang' boleh belajar). Kemuidan ia di simpulkan sebelum dimasak dalam kuali yang di bubuh minyak masak dan di terbalikkan beberapa ali sehingga masak seragak kedua bahagian atas dan bawah. Setelah garing diangkat dan di tepuk dengan tangan untuk menjadi terasing canainya. Apa pun bagi penulis blog roti kosong sesuai di makan dengan  kuah dhal atau kuah kari dan terkini di sesuaikan dengan kuas dan ikan asam pedas. 


Menarik beberapa content creator, tiktoker, youtubers lokal dan luar negara yang ada membuat content megenai makanan Malaysia yang hebat termasuk makanan seperti '
Roti Terbang Asam Pedas Banjir di Melaka' yang boleh di tonton. Youtubers daripada seluruh dunia termasuk dari USA, England, Korea, Jepun, India, Indonesia dan sebagainya yang berada di Malaysia banyak membuat content mengenai makanan negra kita sehingga beberapa makanan lokal kini sudah menjadi buruan mereka untuk di buat content. Antara makanan yang paling kerap menjadi kontent mereka adalah roti canai, nasi lemak, burger ramly, nasi dagang, durian musang king, Antaranya adalam Mat Salleh ini yang dapati makanan asam pedas baginya adalah ia merupakan makanan yang sangat terkenal di Melaka. Apa pun dilaporkan ynang hidangan ini sangat ikonik sehingga menjadi makanan utama penduduk negeri Melaka. Daripada laporan media dimana ada hampir di setiap penjuru negeri bersejarah ini terdapat warung atau restoran yang menyediakan pelbagai jenis makanan berasaskan Asam Pedas. Paling unik jika ada asal pedas di Buki Cina (dekat perigi Hang Li Po) yang ada menyediakan tahap kepedasan pelbagai level untuk di ujirasa kepada sesiapa pelanggan yang memintanya. Penlis blog beberapa kali menonton konten oleh youtubers bernama Rhys William atau juga dikenali sebagai "Mat Salleh Cari Makan" yang banyak hasilkan vodeo dia berjalan-jalan di Malaysia dan bila ujirasa makanan yang sedap (SIla lihat foto disebelah). Dia pernah membuat konten di Ujang Asam Pedas Claypot yang terletak di Pasar Besar Batu Berendam. Dakwanya gerai ini beroperasi bermula jam 6 petang sehingga 5 pagi. Uniknya medan selera Pasar Besar Batu Berendam ini adalah hampir semua peniaga menjual hidangan yang sama iaitu Menu Asam Pedas dengan masing-masing mempunyai citarasa unik yang tersendiri. Dalam video ini dia sudah mencuba sebanyak tuga (3) jenis makanan asam pedas iaitu Asam Pedas Tetel, Asam Pedas Telur Ikan Mayong dan Asam Pedas Ikan Tenggiri dimana semua hidangan beserta set nasi bermula dari 8-12 ringgit. Dia mencuba juga memakan kelazatan makan asam pedas dengan roti canai kosong. Dakwanya semasa menjamu selera pelanggan juga boleh juga melihat gelagat pembuat roti menebar roti canai terbang yang gerakannya mamang ia sangat menarik dimana yang paling istimewanya para pelanggan juga boleh merasai roti canai beserta asam pedas yang rasanya memang sedap. Sesiapa yang membaca tulisan ini perlu datang ke Melaka untuk ujirasa makanan roti canai dengan asam pedas di beberala lokasi yang di nyatakan diatas. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
ASAM PEDAS... SANGAT ENAK RASANYA...

ROTI CANAI... KINI JADI PASANGANNYA...
SUDAH POPULAR ,,, BANYAK DI MELAKA...
MEMBACA ARTIKLE...INGIN UJIRASA PULA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(19 Zulhijjah 1446H).

Thursday, June 19, 2025

SEMBANG PASAL RACUN TUBA (PART 3)

RACUN TUBA
dihasilkan daripada sejenis tumbuhan iaitu Pokok Akar Tuba (Derris elliptica) iaitu sejenis tumbuhan renek dari keluarga Fabaceae (dulu nama kluarga ini ialah keluarga Leguminaceae) yang terdapat di Asia Tenggara dan kepulauan di Pasifik Barat-daya yang biasa digunakan untuk meuba atau bertindak sebagai racun ikan. Tumbuhan ini adalah natif di Malaysia dan Indonesia dan biasanya tumbuh sendiri secara liar di kawasan hutan dan kawasan kebun yang tidak di racun atau tidak diusahakan secara intensif. Nama-nama bagi tumbuhan tuba ini yang lainn adalah tuba akar, tuwa laleur, areuy kidang (Sd.), jenu, jelun, tungkul (JAWA), tobha, jheno, mombul dan lain-lain dan sebagainya. Akar tumbuhan tuba ini memiliki kandungan bahan iaitu rotenona (rotenone) iaitu sejenis racun kuat untuk membunuh ikan air tawar dan juga boleh digunakan sebagai racun mengawal serangan serangga pada tanaman. Tumbuhan tuba adalah jenis yang menjalar dan mampu memanjat atau merambat pada pokok (tumbuhan memanjat) yang berkayu. Keupayaan memanjat pokok mempu mencapai ketinggian dengan membelit sehingga setinggi 10m. Ranting-ranting tuba yang tua berwarna kecoklatan dengan lentisel serupa jerawat. Daun-daun tuba adalah tersebar, majmuk yang menirus dengan bilangan ganjil dengan jumlah helai daun antara 7-15 helai. Tangkai daun berukuran antara 13-23 cm panjang dengan sisi bawah bahagian sisi bawah daun kekelabuan atau agak kebiruan. Daun muda atau pucuk yang muda berwarna coklat-ungu. Tanaman tuba mempunyai bunga yang terkumpul dalam kumpulan yang panjangh tangkainya kira-kira 12-26 cm panjang. Kelopak bunga tuba berbentuk cawan dengan warna hijau dan warna ros pucat. Buah tuba berbentuk oval yang memanjang dengan saiz kira2 3.5-7cm × 2 cm serta selalu mempunyai antara 1-2 bijibenih. Artikel subuh kali ini penulis blog ingin sembang dan berkongsi maklumat dengan menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai ancaman racun tuba seperti dilaporkan oleh media tempatan untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan semua.


Di Terengganu Bernama laporkan dimana sesiapa yang cuba 'Tangkap ikan guna bom, tuba atau elektrik? Lapor segera kepada polis, Jabatan Perikanan!' sebagai satu peringatan kepada semua kalangan masyarakat disana. Diberitahi dimana cara menangkap ikan dengan menggunakan renjatan elektrik, bom atau tuba adalah salah di sisi undang-undang dan boleh mengakibatkan kepupusan ikan dan udang di dalam sungai ataupun laut. Apatah lagi kesan buruknya sangat besar kepada generasi kita yang akan datang dan juga pendapatan nelayan lain juga boleh terjejas. Jabatan Perikanan Negeri Terengganu menggesa orang ramai membuat laporan kepada pihak polis atau pejabat perikanan berhampiran jika terdapat aktiviti kaedah penangkapan ikan terlarang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab seperti menggunakan racun, bom ikan atau menangkap ikan menggunakan arus elektrik. Pengarahnya DOF Ruzaidi Mamat berkata kaedah tersebut akan mengakibatkan kepupusan spesies ikan dan hidupan lain, sekali gus akan menggaggu ekosistem sungai dan turut memberi kesan kepada nelayan darat sehingga boleh kehilangan sumber pencarian. Jadi apabila terlihat perkara pelik yang digunakan bagi menangkap ikan yang tidak dibenarkan, laporkan segera dan tindakan undang-undang akan diambil melalui penguatkuasaan undang-undang di bawah Akta Perikanan 1985. Memang perlu untuk orang ramai peka dan cari jalan bagi mengatasi perkara ini bagi menjaga ekosistem sungai dan memelihara spesies ikan dan hidupan lain bagi mengekalkan kelestarian yang akan memberi manfaat kepada semua. Mana-mana individu yang didapati bersalah menangkap ikan menggunakan kaedah terlarang di bawah Kaedah-Kaedah Perikanan Darat Terengganu 1988 (pindaan 1993) boleh dikenakan kompaun tidak melebihi RM500 atau denda sehingga RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya. Orang awam juga diingatkan agar tidak melepaskan spesies ikan asing ke perairan sungai yang dibimbangi ia akan turut menjejaskan ekosistem sungai dan kepupusan spesies ikan asli. Antara spesies asing adalah ikan baung ekor merah, ikan bandaraya, ikan Peacock Bass dan ikan pacu.


Menarik kisah bagaimana portal hmetro laporkan 'Buru penuba ikan Sungai Lepar' dengan mempaparkan banyak ikan 
yang tular di media sosial dikatakan hasil menuba di Sungai Lepar (Sila lihat foto disebelah). Jabatan Perikanan (DOF) Pahang sedang mengesan sekumpulan individu yang dipercayai terbabit dalam aktiviti menuba ikan di Sungai Lepar, dekat Kuantan, yang tular di media sosial (Facebook) . Pengarahnya Azahari Othman berkata dimana usaha mengesan pemilik akaun media sosial berkenaan kini dilakukan pihaknya bagi mendapatkan maklumat untuk membantu siasatan berhubung aktiviti menuba atau meracun kimia di kawasan sungai itu. DOF perlu bersemuka dengan individu terbabit bagi tujuan mendapatkan kepastian sama ada kegiatan yang menyalahi undang-undang itu benar dilakukan di negeri ini atau sebaliknya. Gambar yang dimuat naik dalam Facebook individu terbabit menunjukkan banyak ikan lampam sungai dan terbun dimuatkan dalam bot gentian kaca serta kenderaan pacuan empat roda, dikatakan hasil kegiatan menuba atau meracun. Bagaimana pun bukti penggunaan bahan terlarang untuk menangkap ikan berkenaan tidak dapat dipastikan lagi, tidak mustahil mereka menggunakan jaring atau jala. Apa pun mengikut peraturan Kaedah-Kaedah Perikanan (Perairan Sungai) 1991 Pahang individu yang terbukti menggunakan tuba atau racun untuk menangkap ikan boleh dikenakan kompaun RM500 hingga RM1,000 dan peralatan menangkap ikan mereka dirampas. DOF tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan kesalahan itu dan tindakan undang-undang menanti mereka yang tamak serta bersikap mementingkan diri sendiri. Musim kemarau yang melanda negara kini menyebabkan banyak sungai utama dan kecil menjadi cetek dimana peluang itu digunakan pihak tidak bertanggungjawab menangkap ikan menggunakan peralatan yang dilarang. Selain menggunakan tuba atau racun, penggunaan arus elektrik serta bahan letupan juga dikesan berlaku setiap kali musim kemarau terutama membabitkan kawasan pedalaman. DOF berharap masyarakat termasuk nelayan darat dapat memberi kerjasama dengan melaporkan kepada jabatan sekiranya melihat kegiatan menangkap ikan mengguna tuba, racun, bahan letupan dan arus elektrik. Apa pun usaha jabatan menambah taburan ikan di perairan umum negeri ini dengan mengadakan program pelepasan pelbagai spesies ikan tidak akan membuahkan hasil sekiranya ada pihak yang tidak bertanggungjawab menangkapnya dengan cara menggunakan cara tidak dibenarkan.


Portal sama juga laporkan kes 'Udang galah mabuk' yang berlaku di kawasan memancing udang viral di Kuala Linggi. Dilihatkan foto dimana pemancing tegar di kg ini iaitu Ramlan Jaafar menunjukkan udang galah yang dipancing sebelum kes meracun sungai dilakukan. Penduduk dan nelayan sungai di Sungai Linggi kini semakin bimbang dengan fenomena ‘udang galah mabuk’ yang dipercayai berpunca daripada pencemaran air sungai. Apa pun penduduk mendakwa kejadian itu dipercayai disebabkan pencemaran racun tuba yang digunakan oleh pencari udang galah selain kesan pencemaran kilang dari hulu Sungai Linggi. Wakil penduduk dikenali Md Isa Adam (56) dakwa kejadian itu merisaukan penduduk rata-ratanya nelayan yang menjadikan udang galah di sungai itu sebagai sumber pendapatan harian. Apa pun sejak kebelakangan ini, memang air sungai keruh dimana dia tidak pasti apa punca sebenarnya, tetapi saya difahamkan disebabkan aktiviti perkilangan yang melepaskan bahan kimia ke dalam sungai. Sikap tamak nelayan sendiri yang menggunakan racun tuba untuk mereka mendapatkan hasil yang banyak menyebabkan air sungai tercemar dan mempunyai kesan toksik. Dia pernah mengambil udang galah dari sungai dan meletakkannya ke dalam kolam. Saya terkejut apabila melihat air kolam bertukar menjadi hitam dan terpaksa menukar air beberapa kali sebelum ia betul-betul jernih. Dia sudah membuat aduan kepada pihak berkaitan dan bertemu pemimpin tempatan untuk mencari penyelesaian bagi mengelak berlaku kejadian tidak diingini namun tiada tindakan diambil. Dilaporkan selalunya Jeti Pengkalan Kempas antara lokasi utama nelayan menjalankan aktiviti memancing udang galah di Sungai Linggi, Port Dickson, Negeri Sembilan (Sila lihat foto paling bawah). Dia memang berharap pihak berkenaan tolong periksa dan pantau dimana jika betul ada aktiviti seperti didakwa kerana membabitkan sumber pendapatan dan bekalan air penduduk dan dia juga tidak mahu kejadian yang berlaku kepada Orang Asli di Kuala Koh, Gua Musang terjadi di kawasan sungai disini. Dia memang bimbang udang galah yang dijual itu tercemar dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan pengguna dimana kesannya mungkin tidak nampak sekarang ini tetapi pada jangka panjang siapa akan tahu. Pihak Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Sembilan mengesahkan menerima aduan terbabit dan menjalankan siasatan. Data pengawasan Sungai Linggi kelmarin menunjukkan sungai itu mengalami pencemaran kelas tiga. Berkaitan pencemaran sungai dari kawasan industri, setakat ini ia dalam kawalan JAS dan tiada pengeluaran (bahan kimia dari kilang) secara langsung kepada kes kematian ikan atau udang.


Menarik isu bagaimana 'Stok ikan makin kurang, saiz makin kecil' seperti di laporkan di portal bernama untuk disembangkan. Dilaporkan dimana kini stok ikan air tawar terutama di perairan negara kini semakin berkurangan dan saiznya semakin mengecil akibat daripada kerakusan manusia. Pensyarah kanan bidang Teknologi Alatan Perikanan dan Ekologi Perikanan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Dr Mohd Fazrul Hisam Abd Aziz berkata sejak 15 tahun dahulu, nelayan mampu mendapatkan ikan bersaiz besar dengan mudah berbanding keadaan sekarang dan ia menjadi satu daripada penanda aras tekanan terhadap stok perikanan negara. Satu daripada punca hakisan stok adalah penangkapan ikan secara haram, tidak dilapor dan tidak dikawal (Illegal, unreported and unregulated fishing - IIU). Isu IUU ini, boleh memberi kesan dalam jangka panjang terhadap stok perikanan di negara kita. Selain ikan komersial, mangsa utama kegiatan IUU ini adalah hidupan laut dan ikan yang tidak mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Contohnya ikan lumba-lumba, paus, penyu, obor-obor dan hidupan demersal seperti kerangan. Ada di antara hidupan ini berakhir sebagai ikan baja dan dibuang sebegitu sahaja di lautan. Tekanan kepada stok perikanan semakin meruncing apabila penggunaan ikan perkapita di Malaysia meningkat daripada 46 kilogram kepada 55 kilogram dari 2010 ke 2019. Dijangkakan juga pendaratan ikan marin akan meningkat sebanyak 2.9 peratus iaitu daripada 1.23 juta tan metrik pada 2010 kepada 1.76 juta tan metrik pada 2020, malah permintaan produk berasaskan perikanan meningkat dari tahun ke tahun dan sekali gus meningkatkan lagi tekanan pada stok perikanan sedia ada. Permintaan yang tinggi menyebabkan pengusaha perikanan mencari seribu satu cara bagi memenuhi permintaan di pasaran. Diantara teknik yang diharamkan di Malaysia tetapi masih digunakan secara berleluasa adalah racun, elektrik, rawai dan letupan, hingga memberi tekanan besar kepada stok ikan. Penggunaan racun atau tuba adalah satu daripada teknik IUU yang digunakan pada musim kemarau serta digunakan pada air tawar apabila perairan menjadi cetek. Tuba ini juga boleh memberi kesan kepada mereka yang memakan ikan yang ditangkap menggunakan teknik ini. Antara ciri-ciri yang mudah kelihatan ikan yang telah dituba adalah perutnya lebam dan berwarna biru, malah ikan juga mudah berbau dan mengeluarkan lendir yang banyak. Cara penggunaan kejutan elektrik juga telah disalahgunakan sebagai kaedah untuk menangkap ikan. Walaupun kebanyakan mereka yang menggunakan alatan elektrik bagi mencari ikan mengatakan ikan hanya pengsan sementara waktu, namun kesan kepada organ dalaman amat besar sehingga berlaku pendarahan dalaman dan ianya akan menyebabkan pecahnya pundi udara yang terdapat di dalam badan ikan. Kini cara penggunaan bom sebagai bahan mencari ikan secara berleluasa tanpa menyedari ia mengandungi bahan kimia sianida yang boleh memudaratkan mereka yang memakan ikan tersebut. Setiap tahun dilaporkan ada sekitar 43 kes pengeboman ikan telah direkodkan di Semporna, Sabah dan gelombang yang dihasilkan oleh letupan itu juga membawa kecederaan serius kepada organ dalaman ikan termasuk tulang hancur serta usus dan pundi udara pecah. Kini penjarahan sumber perikanan oleh nelayan asing juga semakin berleluasa sehingga Malaysia kerugian RM6 bilion setahun walaupun pihak berkuasa cuba mengatasinya. Penggunaan peralatan menangkap ikan seperti pukat rawa surong dan bubu naga di kawasan yang tidak sepatutnya menyukarkan lagi kelangsungan hidup ikan juvenil. Dalam pada itu cara penggunaan rawai juga menyumbang kepada perikanan IUU. Rawai yang digunakan pada skala besar boleh mencecah sehingga 3,000 bentuk. Haiwan seperti Penyu, ikan lumba-lumba, burung camar boleh menjadi mangsa kerana tertarik pada umpan yang disangkut pada mata rawai. Selain pengawalan berterusan dimana aplikasi penderiaan jarak jauh dan penduga gema boleh digunakan bagi memantau IUU ini. Kerjasama yang erat antara pihak nelayan dan pihak berkuasa yang terbabit juga amat penting bagi memastikan kelestarian sumber perikanan. 
Artikel ini di tulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yamh sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi maklumat rujukkan berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam...
RACUN TUBA... ADA IA DI GUNAKAN...
DI PERAH PATINYA... PUTIH KELIHATAN...
MASUKAN DALAM SUNGAI..CARI IKAN...
CARA INI...DI LARANG JAB. PERIKANAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(10 Dzulhijjah 1446H).