Thursday, June 30, 2022

FAKTA KEGUNAAN SABUT KELAPA

SABUT KELAPA
 (coconut husk) merupakan bahagian mesokarp (kulit luar) yang terdiri daripada serat kasar pada buah kelapa. Lazimnya ia berfungsi sebagai pelapik (cushion) apabila buah kelapa tua jatuh ketanah dari pokok yang tinggi agar tidak pecah. Fungsi lain secara alami dimana ia akan mempastikan buah kelapa terapong pada permukaan air dan tidak tenggelam iaitu fungsinya sebagai 'pelampong'. Sabut yang terdiri dari serat yang terkumpul ini akan diasingkan denag menoupas sebelum isinya di jual sebagai biji kelapa yang mengandungi air kelapa dan santan. Ia dibuang menggunakan alat khas dan selalunya dikumpulkan dipusat khas kemudian diiarkan atau dibakar atau kering membusuk jika tidak diproses. Bagaimana pun terkini longgokan sabut kelapa sudah kurang kerana sudah dipelbagaikan kegunaanya selain daripada secara tradisinya dijadikan bahan bakar sahaja. Banyak aktiviti memproses sabut kelapa seperti dijadikan cocopeat iaitu bahan tanaman yang diguna untuk fertigasi, alas kaki, kusyen kerusi kereta, tali dan sebagainya. Penghasilan serat sabut (cocofibre) dan serbuk sabut (cococoir) merupakan produk yang paling banyak diusahakan dikawasan penananaman kelapa. Saya ada menulis banyak artikel mengenai kelapa dan sabut kelapa termasuk pautan berikut (Sila klik disini). Kini bukan sahaja ia digunakan sebagai media tanaman malahan sudah diformulasi sebagai bahan baja tanaman yang pelbagai jebusnya. Penulis blog dapati dimana sabut kelapa juga merupakan hasil buangan daripada buah kelapa yang dikupas kulitnya dan boleh diproses menjadi pelbagai produk berguna. Secara umum sabut kelapa dapat diproses menjadi Cocopeat (nama teknikal untuk serbuk dari sabut kelapa). Kini produk cocopeat telah menjadi satu pilihan terbaik dikalangan usahawan nurseri dan petani untuk dijadikan media tanaman yang cekap dan kos efektif. Kajian menunjukkan bahawa kandungan cocopeat ini memang ternyata mengandungi beberapa unsur zat makro dan mikro yang diperlukan oleh tanaman. Unsur zat tersebut adalah Kalium (K), Posforan (P), Kalsium (Ca), Magnesium (Mg) dan beberapa lagi. Dalam membuat beberapa lapporan teknikal didalam dan luar negara, penulis mendapati bahawa kandungan unsur nutrien sabut kelapa yang paling dominan adalah unsur Kalium (K). Ini diikuti dengan unsur Posforan didalam cocopeat. Keujudan kedua-dua unsur kalium dan Posforan ini sangat diperlukan oleh tanaman terutama sewaktu tanaman kita sedang mengalami tahap peringkat pembungaan (Flowering) dan pembuahan (Fruiting). Lazimnya unsur kalium memberikan “rasa” pada buah agar lebih berkualiti dari segi kemanisannya, kelembutannya dan juga aromanya. Artikel subuh ini saya menulis lagi dalam "Anim Agro Technology" kenggunaan sabut kelapa dan kehebatan bahan produk tersebut untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Sabut Kelapa merupakan salah satu daripada penghasilan produk dari tanaman kelapa selain daripada produk santan, produk dari tempurung, batang, daun dan minyak kelapa. Kelapa (Cocos nucifera) dari keluarga Aracaceae adalah sejenis tumbuhan yang masyhur sebagai tanaman serbaguna (tree of life) kerana kehebatannya. Hampir keseluruhan pokok kelapa yang juga dikenali sebagai 'nyiur' atau 'kerambil' boleh dimenafaatkan iaitu daripada buah, daun dan batangnya.  Pada penulis blog keperluan pokok kelapa memang sudah terkenal didalam masyarakat tropika termasuk di Malaysia. Penulis blog telah merujuk kepada laporan Jabatan Pertanian Malaysia terdapat seluas 84,228 hektar tanaman kelapa pada tahun 2021 yang menghasilkan sebanyak 566.595 metrik tan kelapa (Sumber : Booklet Statistik Tanaman, Jabatan Pertanian Malaysia 2021).  Negeri yang luas menanam kelapa adalah Sabah (17,275 ha), Johor (11,887 ha), Selangor (10,239 ha), Kelantan (10,399 ha) dan Perak (7,523 ha). Pada kali saya akan membincangkan beberapa kegunaan atau manfaat dan kegunaan sabut kelapa dalam kehidupan harian. Sabut kelapa merupakan salah satu daripada hasil sampingan daripada industri tanaman kelapa. Apa yang penulis blog pernah buat penelitian dibeberapa Pusat Pertanian Jabatan Pertanian yang mempunyai ladang kelapa dan di ladang swasta dimana sebiji buah kelapa lazimnya akan mempunyai lebih kurang 0.4 kg sabut dengan kapasiti 30% serat atau gentian. Sabut kelapa terdiri daripada serat dan gabus dimana ia berwarna ciklat gelap bergantung kepada jangkamasa kelapa tersebut gugur daripada pokok sebelum diambil sabutnya. Biasanya serat yang diproses daripada sabut kelapa tinggi dengan bahan kandungan lignin dan rendah dengan kandungan selulosa menjadikannya kuat dan tahan lama.

Dalam pada itu aktiviti pemprosesan sabut kelapa boleh dilakukan dengan dua kaedah iaitu secara pengeretan (retting) atau pengisaran (milling). Di Malaysia dan beberapa negara yang memproses sabut kelapa antara kaedah pengeretan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis seperti air, embun, enzim, kimia dan mekanikal untuk menceraikan jaringan polisakarida pektin yang mengikat serat pada batang untuk mendapatkan serat secara individu. Tempoh pengeretan yang lebih pendek akan menghasilkan serat yang lebih berkualiti tinggi namun kajian mendapati pengeretan terbaik adalah hasil gabungan kimia dan enzim. Pengeretan sabut kelapa memerlukan masa sehingga 4-12 bulan untuk menghasilkan serat yang baik, panjang dan putih bersih. Bagaimana pun dengan kemajuan teknologi pada masa kini maka proses ini dapat disingkatkan dengan bantuan enzim dan kimia serta jentera atau mesin khas. Kaedah pengisaran pula terbahagi kepada dua iaitu kaedah pengisaran basah (wet milling) dan pengisaran kering (dry milling). Pengisaran basah menghasilkan serat yang cirinya panjang, pendek dan berwarna coklat. Pengisaran kering pula dilakukan tanpa proses perendaman atau sabut hanya dibasahkan sedikit sahaja untuk menghasilkan serat yang pendek, kasar dan berwarna coklat. Antara mesin dinegara kita adalah Mesin Mengurai sabut kelapa 
(Coconut dehusker) merupakan sejenis alatan yang membantu kita memproses sabut kelapa kepada produk lain yang berguna (Sila lihat foto disebelah). Sisa buangan yang kurang bernilai daripada hasil pertanian seperti sabut kelapa sering menjadi longgokan sampah atau dibakar. Penanaman pokok kelapa pula dilihat hanya berpotensi pada buah sahaja iaitu kelapa muda untuk mendapatkan airnya, sementara kelapa tua pula digunakan bagi mendapatkan santan. Biarpun mendapat jolokan pokok seribu guna, namun tidak ramai meng­eksploitasi sepenuhnya kegunaan kelapa terutama sabut kelapa yang biasanya akan dibuang sebaik dikupas ataupun dibakar. Sabut kelapa sering dimanfaatkan pada waktu tertentu saja terutama ketika musim perayaan khususnya dalam menghasilkan kuih tradisional masyarakat tempatan seperti pembuatan bahulu dan akok. Padahal sabut kelapa mempunyai nilai yang tinggi terutama dalam industri pertanian bagi dijadikan medium pengganti tanah menerusi kaedah teknik fertigasi dengan cara menggunakan cocopeat.

Dibanyak penyelidikan oleh agensi kerajaan dan swasta dimana ada banyak kegunaan 
yang dapat diperoleh daripada hasil pemprosesan sabut kelapa seperti dalam sektor pertanian, industri tekstil, pembaikan tanah perlombongan, jadi perabot, pembuatan kueh, pembuatan silika dan juga untuk rawatan air. Dalam sektor pertanian memang sudah tidak asing lagi akan menafaat dari sabut kelapa. Cocopeat atau habuk sabut kelapa adalah bahan yang dihasilkan daripada sabut kelapa yang telah diproses dan dihancurkan untuk dijadikan sebagai medium tanaman bagi membantu tumbesaran pokok. Serbuk sabut kelapa atau lebih dikenali secara komersial sebagai cocopeat adalah salah satu media penanaman yang baik kerana nilai pH, konduktiviti elektrik, dan sifat kimia yang lain yang sesuai sebagai media penanaman. Namun, kadar upaya simpan air yang tinggi menyebabkan kadar pengudaraan cocopeat adalah rendah yang menyebabkan akar menerima kurang oksigen. Oleh itu, media lain turut ditambah ke dalam media cocopeat seperti perlite dan sekam padi yang dibakar untuk mengurangkan masalah pengudaran akar. Dalam pada itu kegunaan sabut kelapa di dalam industri tekstil adalah kerana serat kelapa adalah satu-satunya serat daripada buah-buahan yang boleh digunakan dalam industri tekstil. Antara produk yang dapat dihasilkan daripada serat kelapa adalah seperti tikar, tali, karpet dan pengisi tilam. Jangan pembaca terkejut kerana kerusi kereta yang dipasang mengandungi bahan serabut sebagai serat empuk didalamnya. Dalam menambahbaik tanah bekas lombong selalunya ada banyak teknologi yang dolakukan. Antaranya adalah penggunaan serat kelapa bagi menambak tanah bekas lombong. Biasanya tanah lombong diketagorikan sebagai jenis tanah bermasaalah akibat dari aktiviti perlombongan telah menyebabkan berlaku perubahan pada struktur fizikal dan kimia tanah. Lazimnya ia akan menyebabkan aktiviti pertanian tidak sesuai dijalankan di kawasan ini kerana masaalah 'porosity' dan ketiadaan bahan organik lagi. Dalam pada itu berlaku kejadian risiko terjadinya hakisan dan pemendapan tanah lebih tinggi di kawasan bekas lombong. Penggunaan serat kelapa digunakan pada lereng lereng kawasan perlombongan untuk mengurangkan kejadian hakisan pada tanah yang ditimbun pada kawasan bekas lombong kerana keupayaan serat kelapa untuk menyerap dan menyimpan air adalah tinggi. Kemudian serat kelapa yang juga bahan organik akan membolehkan tanah lombong lebih berguna. Sabut kelapa juga adalah semulajadi, murah dan bermanfaat dalam jangka masa panjang kerana ia akan menjadi humus apabila terurai. Setelah penimbunan tanah dilakukan biasanya kawasan lombong ini boleh ditanam dengan tanaman penutup bumi seperti tanaman kekacang dan rumput untuk mengembalikan struktur fizikal dan kimia tanah yang sesuai untuk kegiatan pertanian.

Memang sabut kelapa sesuai dijadikan produk p
erabot yang agak tahan lama.  Kandungan lignin dan selulosa dalam sabut kelapa menjadikan ia sesuai sebagai bahan alternatif dalam usaha pembuatan papan partikal atau papan yang boleh dijadikan almari, kerusi, kabinet dan banyak lagi. Bagaimana pun kelemahan perabut ini adalah ia tidak boleh terkena air kerana ia akan kembang dan mereput sama dengan produk lain yang seumpamanya. Dalam industri aotomotif termasuk kilang proton di Malaysia mereka masih menggunakan sabut kelapa. Dilaporkan sehingga kini kesesuaian serat atau gentian kelapa telah dieksploitasi dalam bidang automatif dalam pembuatan kusyen kereta, tilam dan perabot. Walau anda memandu proton persona, proton X50, proton waja, proton saga, proton exora, proton preve, proton iriz, proton satria neo dan sebagainya mungkin masih ada penggunaan sabut kelapa. Penulis blog ingat lagi bagaimana sabut kelapa penting untuk dijadikan bahan pembakar dalam pembuatan kueh tradisional. Ini kerana dembuatan kuih tradisional seperti akok, bika dan bahulu dimana sabut kelapa dijadikan sebagai bahan bakar untuk menghasilkan kuih yang lebih beraroma. Penggunaan sabut kelapa juga berlaku didalam proses pembuatan silika. Biasanya abu sabut kelapa mengandungi 62.43% Kalium oksida (K2O), 17.9% Silikon dioksida (SiO2) dan 8.79% Kalsium oksida (CaO) iaitu bahanyang berguna dan masih berpotensi untuk menghasilkan silika. Silika digunakan dalam banyak industri namun penghasilan silika (Si02) yang tulen dan berkualiti tinggi adalah mahal kerana takat leburnya yang tinggi. Proses pengekstrakan silika daripada sisa pertanian seperti sabut kelapa adalah salah satu alternatif untuk mengurangkan kos pengeluaran silika. Antara kegunaan lain sabut kelapa adalah didalam proses rawatan air buangan dan yang seakan sama dengannya. Ini kerana sabut kelapa juga digunakan sebagai ‘activated carbon’ yang berpotensi sebagai bahan penyerap yang baik yang dapat membantu masalah rawatan air buangan. Sabut kelapa juga akan dibakar untuk menghalau nyamuk pada waktu lewat petang di kawasan kampung. Banyak lagi kegunaan sabut kelapa dilaporkan seperti sebagai bahan untuk meneutralkan air dan bau simen, penapis air sederhana dan bahan mentah penyala. Teknik pemprosesan sabut kelapa pada hari ini telah membantu petani untuk mendapat pendapatan tambahan kerana ia berpotensi untuk menjadi serat kelapa, cocopeat dan papan partikal dan lain lain disambing menjaga kelestarian alam sekitar. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
SABUT KELAPA.... BANYAK GUNANYA...
PRODUK COCOPEAT... SEBAGAI MEDIA...
ALAS KUSYEN... BAHAN ASAS SILIKA...
RAWATAN AIR... BAKAR AKOK JUGA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana off Jalan Istana,
Bandaraya Melaka Bersejarah,
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka, 
Malaysia.
(15 Ramadan 1443H).

Wednesday, June 29, 2022

REMIS - APA KISAHNYA

REMIS
 (Buccinus sp) merupakan sejenis siput atau Moluska bercangkerang yang tinggal di kawasan pantai berpasir. Ia boleh dimakan dengan pelbagai cara menyediakannya dan memangnya enak. Mungkin agak jarang juga remis ini ada dijual dipasar biasa atau pasaraya kerana ia semakin jarang diperolehi masa kini dan penghasilannya agak bermusim di Malaysia. Penulis blog pun hanya beberapa kali sahaja dapat menikmati makanan remis selama ini itu pun semasa bertugas dahulu. Dilaporkan diantara lokasi yang mudah untuk siput remis ditemui ialah seperti di kawasan-kawasan Pantai Barat Semenanjung Malaysia seperti kawasan pantai Bagan Lalang (Sepang), Sabak Bernam (Pantai BNO, Pantai Kg Banting, Kg Sg Lang), Pantai Remis (Kuala Selangor) dan beberapa lokasi di sebahagian pantai di Perak. Dilaporkan dimana hidupan ini mudah ditemui di kawasan pantai yang berlumpur dan agak berpasir. Dalam pada itu ada yang masih belum kenal akan perbezaan diantara lala, remis, siput lain seumpanya. Apa pun selalunya k
alau spesis lala dilihat agak bersaiz kecil akan tetapi siput remis pula berbentuk seakan lala tapi saiznya lebih kecil lagi. Remis dilaporkan hanya akan berada sekitar bulan Jun-Disember setiap tahun dikawasan yang dikenalpasti ada. Kulit remis selalunya dilihat seakan ada pelbagai corak unik dan berjalur dan ada juga yang tidak mempunyai corak. Remis juga ada warna seperti hitam, putih dan coklat bergantung kepada lokaliti dan musim. Lazimnya kaedah atau pun cara untuk mencari remis adalah dengan mengorek pasir yang mempunyai lumpur dengan penyodok (scope) tangan atau cangkul kecil pada kawasan sesuai. Walau pun saiz remis adalah sekitar 3cm - 6cm sahaja akan tetapi ia sangat enak apabila dimasak sup atau sambal tumis berlada yang selalu dihidangkan dengan nasi panas. Artikel petang Isnin ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai laporan media kisah berkait dengan remis untuk dijadikan bahan rujukan semua.

Didalam portal berita bharian.cpm bertajuk '
Limpahan remis di pantai' dimana kisah dari Bachok, Kelantan telah menjadi tumpuan orang ramai yang mengutip remis sejak minggu lalu. Limpahan remis itu menarik perhatian orang ramai untuk keluar mencari cengkerang itu waktu pagi dan petang serta hujung minggu sama ada untuk dijadikan juadah keluarga atau dijual dengan harga RM5 sekilogram. Bagi penduduk dikenali sebagai Mahadi Ismail (50 tahun) mendakwa fenomena dan limpahan remis itu terjadi sejak minggu lalu ekoran hujan setiap hari. Dia yang melihat ramai kalangan penduduk dari kampungnya dan luar kawasan mengutip remis yang boleh didapati di tepi pantai sepanjang dua kilometer. Penduduk sudah biasa dengan fenomena ini kerana berlaku setiap tahun. Ia memberi rezeki kepada mereka untuk menjual remis RM5 sekilo. Bagi suri rumah Rohaya Hassan (53 tahun) pula nyatakan dia yang tinggal di Pengkalan Chepa datang mencari remis selepas dimaklumkan penduduk. Ini kali pertama dia ke sini dan tidak sangka mencari remis yang banyak dalam tempoh setengah jam. Limpahan remis di tepi pantai untuk memudahkan proses mencari dan ini adalah rezeki untuknya.  Bagi pelajar Diploma Seni Bina, Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam, Nur Izzati Mohd Nasir (19 tahun) yang juga mengambil peluang mencari remis bagi mengisi masa cutinya selama dua minggu (Sila lihat foto disebelah). Dia mendapat tahu limpahan remis di pantai ini menerusi Facebook dan ke sini bersama ibu dimana remis ini dijadikan juadah tengah hari.

Dalam portal utusan.com pula kisah bertajuk '
Tak dapat siput sedut, remis pun jadilah’ di Pantai Klebang Melaka amat sesuai dijadikan bahan rujukkan. 
Pantai Klebang di Dataran 1 Malaysia yang sebelum ini sepi sepanjang tempoh dua bulan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan sekatan pergerakan penuh ettapi tiba-tiba gempar. Ini berikutan kisah tularnya sebuah video mengenai siput sedut yang pertama kali ditemui di pantai tersebut dengan jumlah banyak sewaktu air surut. Video tersebut tersebar melalui aplikasi WhatsApp dan laman sosial Facebook menyebabkan orang ramai mula berkunjung ke pantai itu sejak pukul 1 petang hingga lewat petang, semata-mata ingin membawa pulang siput berkenaan. Dalam pada itu tinjauan Utusan Malaysia mendapati, siput tersebut tidak seperti yang digambarkan kerana saiznya terlalu kecil dan bertaburan di pantai berlumpur di situ. Sebahagian besar orang ramai yang datang bersama keluarga bukan sahaja membawa beg plastik tetapi juga besen , baldi dan mangkuk. Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke pantai, mereka hampa apabila siput sangat kecil dan tidak sesuai untuk di bawa pulang. Bagi seorang pengunjung, Siti Balkish Jaafar pula dakwa dia bergegas bersama beberapa orang rakannya ke pantai Klebang selepas melihat video tersebut. Tidak  sampai hati pulak tengok saiz siput macam itu. Memang dia kecewa tetapi mujurlah dapat lala dan remis, dapat saya bawa balik walaupun hanya 1 kilogram (kg). Bagi Shahril Abdul Karim dari Cheng pula dakwa dia bersyukur dengan rezeki dikurniakan tuhan meskipun hanya dapat mengutip lala dan remis sedangkan mengimpikan siput sedut. Lala dan remis memang mudah ditemui di sini sejak PKP pertama Mac 2020 dimana tiada siput sedut tapi bawa pulang lala dan remis pun sudah memadai.

Akhbar sama dengan laporan berita 'Pesta cari siput remis di pesisir Gurney' di Pulau Pinang menarik juga. Bagi surirumah 
Mazni Nasir (32 tahun) dan Hawa Kadir (40 tahun) mencari siput remis untuk dijadikan hidangan sebagai sampingan keluarga di pesisiran pantai Persiaran Gurney, Georgetown, Pulau Pinang adalah rezeki. Siapa sangka di sebalik kepesatan pembangunan melibatkan kawasan penambakan laut di Jalan Gurney di sini, masih terdapat hidupan laut bercengkerang seperti siput remis yang menjadi rezeki kepada penduduk setempat di situ. Suasana petang ketika air laut surut menjadi pilihan untuk mereka berkumpul mencari siput remis di kawasan pesisir pantai persiaran Gurney seterusnya dijadikan hidangan sampingan buat keluarga. Walaupun terpaksa menghabiskan masa berjam-jam mencari siput di dalam pasir dimana ia tidak menjadi penghalang buat pencari siput remis mendapatkan hidupan laut tersebut. Dia memperoleh kira-kira dua kilogram siput remis untuk dinikmati bersama keluarga ketika mencari hidupan laut itu semalam. Dia dari Tanjong Tokong dakwa telah datang ke pantai itu kira-kira pukul 5 petang bersama empat lagi ahli keluarga. Mereka tidak sangka jumlah siput remis banyak kali ini dan tidak seperti selalu dimana ia mungkin ombak kuat beberapa hari lalu menghanyutkan spesies siput ini ke sini. Air laut pula surut sehingga malam, jadi kami sempat mencari siput dalam tempoh yang lebih lama. Dia tidak bercadang menjual siput berkenaan kerana ingin diagihkan kepada ahli keluarga yang memang menggemari makanan laut berkenaan. Siput remis ini mempunyai isi manis serta lembut dan sesuai direbus untuk dinikmati secara segar. Dalam pada itu rakannya Hawa Kadir, dakwa dia kerap mencari siput di kawasan itu untuk tujuan menambah sumber pendapatan. Dia yang berjaya mendapat lebih lima kilogram siput selepas hampir tiga jam bergelumang dengan pasir. Kawasan ini memang terkenal dalam kalangan pencari siput, kali ini dapat banyak mungkin kerana faktor air surut yang lama. 

Seterusnya kisah bertajuk '
Rezeki kais kerang, remis' dilaporkan apabila orang ramai datag untuk mengutip kerang dan pelbagai hasil laut seperti remis, kepah dan kijing di Pantai Tanjung Kepah, Lekir dekat Lumut dilaporkan media utusan. Dilaporkan dimana di pesisir Pantai Tanjung Kepah di Kampung Batu 9 Lekir di sini kembali menjadi tumpuan apabila orang ramai mencuba nasib mencari kerang dan hasil laut lain yang terdampar di pantai itu berikutan fenomena air pasang. Tinjauan Utusan Malaysia mendapati orang ramai sanggup berpanas untuk mengutip hidupan laut itu sama ada untuk dijual atau dijadikan hidangan keluarga. Lebih meriah apabila aktiviti itu bukan hanya disertai penduduk setempat malah ada yang datang dari daerah lain. Bagi seorang penduduk, Nor Anissah Sabari, 47 tahun yang berkata dia yang menetap di Teluk Intan tidak melepaskan peluang datang untuk beriadah susulan daripada kelonggaran prosedur operasi standard Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Dua di Perak. Dia datang seawal pukul 7 pagi untuk mengutip kerang dan berjaya memperoleh lapan kilogram dalam tempoh empat jam. Kerang bersaiz sederhana ini biasanya kalau di pasar harganya dalam RM15 untuk satu kilogram. Hari ini, saya bukan sahaja dapat kerang malah ada juga remis dan siput. Kalau mahu beli, agak mahal juga jadi dalam pada beriadah, kami cuba nasib mencari kerang, sekurang-kurangnya jimat juga belanja dapur minggu ini. Apa pun dakwa Roslina Bahadun dari Manjung yang mengutip kerang di Tanjung Kepah adalah pengalaman pertamanya meskipun mengetahui lokasi tersebut merupakan tumpuan ramai peminat hasil laut. Katanya dia tidak sabar untuk merasai sendiri kesegaran makanan laut yang diperolehinya terutama remis yang dikatakan manis berbanding lala. Dia yang belum pernah mencuba remis dan tidak sabar untuk merasainya kerana orang kata rasanya manis dan segar selain sesuai dimasak tumis air (rebus). Sementara itu bagi seorang penduduk Kampung Tanjung Kepah, Ahmad Zaidi Hashim nyatakan pantai itu memang menjadi tumpuan ramai terutama pada bulan Mac hingga Disember. Rata-rata ramai penduduk dan orang luar yang datang tidak melepaskan peluang mencari hasil laut seperti kerang, remis, kepah, kupang, siput sudu dan gayam yang terdampar di pantai itu. Dia dakwa kerang, kepah dan gayam bermusim dan orang memang ramai ketika itu terutama pada hujung minggu, manakala remis dan kinjing pula sentiasa ada. Kalau sebelum ini, semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Tanjung Kepah memang sunyi dan suram tetapi selepas kelonggaran untuk aktiviti sosial diberikan, pantai ini kembali meriah,” katanya. 

Portal berita hmetro.com pula bertajuk '
Dua Beranak Lemas Ketika Cari Remis Di Pantai Marang' amatlah memilukan. Kisah dari Marang, Terengganu ini menyatakan dua beranak dijumpai lemas ketika mencari remis di Pantai Pulau Kerengga, Marang pada hari Jumaat. Pegawai Pusat Gerakan dan Operasi Bomba Negeri Azmi Omar berkata mayat Mariam Jusoh (42 tahun) yang dijumpai pada 11.10 pagi iaitu kira-kira 100 meter dari lokasi anak lelakinya Mohamad Arshad Mohd Bazi (9 tahun) yang telah dilaporkan hilang. Mayat Mohamad Arshad dijumpai pada 1.50 tengah hari. Azmi berkata dalam kejadian kira-kira 10 pagi itu dimana dua beranak berkenaan pergi ke pantai berkenaan bagi mencari remis bersama ahli keluarganya yang lain. Bagaimanapun ketika sedang leka mengutip remis dilaporkan kedua-dua mereka ditarik ombak besar yang datang secara tiba-tiba sebelum lemas seperti dilaporkan Bernama. Menurut Azmi dimana tujuh anggota bomba bersama sebuah jentera dikejarkan kelokasi kejadian sebaik menerima panggilan pada 10.16 pagi. Mayat kedua-dua beranak itu dihantar ke Unit Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu untuk dibedah siasat. Semuga artikel ini memberi i nfo berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMANYA REMIS... JARANG JUMPA....
SEJENIS SIPUT.. IA SEMACAM LALA...
BANYAK KISAHNYA... DALAM MEDIA...
MEMBACA ARTIKEL... INFO DITERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(28 Zulkaedah 1443H).

Tuesday, June 28, 2022

HEBATNYA KHASIAT MINYAK KELAPA DARA (PART 5)

MINYAK KELAPA DARA adalah satu produk yang dihasilkan daripada Teknologi Bio (Biotechnology) daripada buah kelapa (Cocos nucifera) melalui beberapa teknologi didalam pemprosesan termasuk proses pemanasan, penapaian dimana ia tidak menggunakan bahan-bahan kimia. Ia berbeza dengan proses penghasilan minyak masak (coking oil) yang biasa. Minyak kelapa dara (Virgin Coconut Oil -VCO) diperakui mempunyai khasiat tersendiri iaitu kandungan Asid Laurik yang dibuktikan sangat baik untuk kesihatan. Walau pun minyak ini telah lama dijadikan satu industri di seluruh dunia terutama di Indonesia, Filipina dan beberapa negara tropika pengeluar kelapa lain diseluruh dunia akan tetapi tetapi kempen penggunaan minyak VCO ini di Malaysia hanya popular sekitar 10 -15 tahun lepas sahaja. Ramai usahawan minyak kelapa dara di Malaysia yang menghasilkan minyak ini untuk pasaran domestik dan antarabangsa dengan teknologi yang didapati dari agensi kerajaan, rakan perniagaan dan sebagainya. Minyak kelapa dara adalah minyak yang dihasilkan daripada santan dari pokok kelapa tua yang terdapat di kebun. Kualiti minyak kelapa dara dari pokok dan buah kelapa muda dipercayai kurang berkualiti. Minyak ini mengandungi Asid Laurik iaitu sejenis asid lemak berantai sederhana yang bersifat antivirus, anti bakteria dan juga anti protozoa serta baik untuk kesihatan pada tubuhbadan manusia. Apa pun penulis blog dapati sejak masa dahulu, nenek moyang kita di Malaysia sudah lama mengamalkan pengambilan Minyak Kelapa Dara bagi tujuan untuk menjaga kesihatan seharian mereka. Malah amalan penggunaan Minyak Kelapa Dara telah direkodkan seawal 1,500 tahun dahulu di India di dalam Kitab Ayurveda mereka. Memang walaupun pada zaman dahulu tiada kajian yang dijalankan ke atas pengamalan Minyak Kelapa Dara namun diakui bahawa mereka pada zaman dahulu sangat kurang menghadapi masalah kesihatan seperti di zaman sekarang. Kini seiring dengan kemajuan teknologi, kini pelbagai kajian saintifik dan perubatan telah membuktikan Minyak Kelapa Dara (VCO) sangat baik diamalkan dan mempunyai pelbagai kehebatan khasiat dan manfaat kepada manusia. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya gembira paparkan kehebatan khasiat Minyak Kelapa Dara untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.


Banyak penyelidikan diseluruh dunia oleh saintis mendapati antara faktur yang menyebabkan minyak ini hebat termasuk ujudnya kandungan bahan berhasiat. Bahan tersebut dikenali sebagai bahan iaitu MEDIUM CHAIN FATTY ACID (MCFA), HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL) dan juga HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL). Bagi komponen Medium Chain Fatty Acid (MCFA) terkandung didalam Minyak Kelapa Dara mempunyai kira-kira 50-55% kandungan iaitu dikenali sebagai Asid Laurik. Diantara kelebihan utama MCFA yang sangat jarang ditemui adalah sifatnya yang sangat mudah diproses menjadi tenaga. Selain itu ianya juga bersifat Anti-Fungal, Anti-Microbial serta Anti-Viral. Minyak Kelapa Dara mengandungi MCFA kedua tertinggi selepas Susu Ibu. Komponen kedua iaitu High Density Lipoprotin (HDL) pula yang dikenali sebagai bahan bernutrisi yang sangat-sangat dicari-cari pakar perubatan diseluruh dunia kerana ia telah diketahui sebagai kumpulan jenis Kolestrol Baik. Fungsi utama HDL adalah mencuci saluran darah dari Kolestrol Jahat yang melekat di dinding-dinding saluran darah. Komponen ketiga yang ada didalam Minyak Kelapa Dara adalah kandungan bahan berfungsi sebagai Anti Oksidan. Anti-Oksida adalah sejenis nutrien yang bertanggungjawab untuk melawan radikal bebas didalam tubuh manusia. Kehadiran bahan radikal bebas yang berlebihan di dalam badan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuklah masaalah seperti Penyakit Diabetis, Penyakit Jantung serta Kanser. Pengambilan minyak VCO ini antara pilihan terbaik kepada manusia.


(15) VCO MAMPU MENGURANGKAN KESAN PARUT
Parut ialah hasil daripada proses dimana berlaku penyembuhan kulit dan tisu yang umum berlaku selepas kecederaan yang disebabkan oleh trauma, jangkitan atau pembedahan. Parut berpunca daripada proses biologi, pembaikan luka pada kulit serta organ dan tisu badan yang lain. Parut adalah bahagian semula jadi dari proses penyembuhan yang ramai pernah alami. Tisu parut terdiri daripada protein yang sama (kolagen) dengan tisu yang digantinya, tetapi kandungan serat protein yang berbeza; dan bukannya pembentukan basketweave secara rawak dari serat kolagen yang terdapat dalam tisu normal, dalam fibrosis pautan silang kolagen dan membentuk jajaran yang jelas dalam satu arah. Jajaran tisu parut kolagen ini, biasanya mempunyai kualiti fungsi yang lebih rendah daripada penjajaran rawak kolagen normal. Contohnya, parut pada kulit kurang tahan terhadap sinaran ultraungu dan kelenjar peluh dan folikel bulu yang tidak tumbuh semula di dalam tisu parut. Semua parut terdiri daripada kolagen yang sama dengan tisu yang telah diganti, tetapi kandungan tisu parut, berbanding dengan tisu biasa adalah berbeza. Tisu parut juga kekurangan elastik tidak seperti tisu yang normal yang mengedarkan elastik serat. Dua jenis yang paling biasa adalah parut hipertrofik dan keloid, kedua-duanya mengalami pertumbuhan kolagen yang kaku yang berlebihan sehingga melebarkan tisu dan menyekat pertumbuhan semula tisu baharu. Berbalik kepada kehebatan khasiat VCO dimana kandungan bahan 
Anti-Oksidan di dalam Minyak Kelapa Dara sangat penting dalam melawan 'Radikal Bebas' yang merosakkan kulit. Sebagai ejen Anti-Oksidan yang aktif maka ianya akan membantu pembinaan sel-sel kulit yang baru dan seterusnya akan menggantikan sel kulit yang rosak (Parut).


(16) VCO MENGURANGKAN MASALAH JANGKITAN 
        PADA BAHAGIAN KULIT
Kulit merupakan organ yang paling besar pada badan manusia. Tugas utama kulit ialah melindungi tubuh badan daripada sebarang penyakit atau jangkitan. Kulit manusia bukanlah selalu imun terhadap sebarang jangkitan. Kadangkala berlaku jangkitan boleh terjadi jika parasit, fungi ataupun kuman seperti bakteria yang menembusi kulit dan mula merebak. Perkara ini akan juga menyebabkan kesakitan, lebam atau perubahan dari segi warna kulit. Jika ada jangkitan yang ringan boleh dirawat menggunakan ubat-ubatan yang boleh dibeli secara 'over-the-counter'. Walau bagaimanapun jika berlaku jangkitan yang serius mungkin memerlukan perhatian daripada doktor pakar (skin specialist). Simptom jangkitan kulit berbeza mengikut jenis. Selalunya hampir kesemua jenis jangkitan ini mungkin mempunyai dua simptom yang sama iaitu kulit yang berwarna kemerahan dan ruam gatal. Selain itu, pesakit juga mungkin mengalami simptom lain seperti gatal-gatal dan pedih. Tempat jangkitan pula boleh menjadi lembut ketika disentuh. Pesakit yang mengalami jangkitan yang teruk sehinggakan kulit menjadi bernanah atau tidak sembuh-sembuh perlu berjumpa doktor secepat mungkin. Antara tanda-tanda jangkitan yang teruk seperti bernanah, Melepuh, Kulit mengelupas, Kulit jadi pecah-pecah, Kulit bertukar warna menjadi gelap atau pun ia  berubah warna. Ada kalanya menyebabkan rasa sakit atau pedih. 
Minyak Kelapa Dara yang disapu terus pada kulit kini dilaporkan akan dapat membantu masalah jangkitan yang disebabkan kuman, bakteria serta virus berbahaya. Kandungan bahan MCFA yang bersifat Anti-Microbial, Anti-Fungal dan Anti-Viral dapat membantu mencegah serta membunuh kuman berbahaya. Masalah penyakit kulit seperti Ekzema, Gataal-gatal, Jerawat, Kulat Air, Kudis, Kurap dan lain-lain akan dapat dikurangkan dengan sapuan secara langsung Minyak Kelapa Dara.

(17) VCO BAIK SEBAGAI 'SUPERFOOD' IBU HAMIL
Bagi wanita kehamilan adalah peristiwa yang sangat bermakna. Bermula saat menjalani ujian kehamilan sehingga disahkan doktor diri sedang berbadan dua dimana ia menjadi kenangan yang sukar dilupakan. Pastinya bagi setiap pasangan mengharapkan bayi yang bakal lahir bukan sahaja cukup sifat, tetapi juga sihat fizikal dan mental. Bagi memastikan kesihatan bayi terjamin, penjagaan dan pemakanan yang sempurna perlu dimulakan sejak di dalam kandungan lagi. Malah sebaik pasangan mula merancang memiliki cahaya mata pertama, mereka sepatutnya mengambil asid folik tiga bulan sebelum kehamilan bagi memastikan bayi mendapat zat lengkap ketika dalam kandungan. Dilaporkan terkini dimana 
Minyak Kelapa Dara telah terbukti sangat baik untuk ibu hamil dan telah diamalkan berkurun lamanya di Malaysia dan dunia am-nya. Ini kerana kandungan MCFA sangat membantu ibu hamil yang ada masalah seoerti mempu mengatasi masaalah Morning Sickness, mengekalkan terus bertenaga sepanjang hari, dapat membantu menaikkan HB Low, mengawal GDM atau Kencing Manis serta juga mengurangkan masalah Sembelit dan juga masaalah keputihan.


(18) VCO SEBAGAI PELINCIR HUBUNGAN SEKS YANG 
       SELAMAT
Kehebatan terakhir yang agak jarang diketengahkan berkait dengan hubungan seks. Bagaimana pun terkini beberapa kajian telah m
endapati 30% daripada wanita sakit semasa melakukan hubungan seks disebabkan oleh kekeringan vagina. DIlaporkan dimana Minyak Kelapa Dara boleh disapu pada kemaluan lelaki atau wanita sebelum hubungan kelamin sebagai pelincir dan mengurangkan masalah kekeringan vagina. Penggunaan Minyak Kelapa Dara juga dapat meningkatkan deria dan saraf alat kelamin dan seterusnya memberikan kesan rangsangan yang lebih baik. Artikel ini ditulis dalam 5 (Lima) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 untuk dibaca bersama. Semuga semua pembaca blog anim agro technology mendapat info berguba kali ini. Wasllam!!!...
MINYAK KELAPA DARA... VCO SAMA....
BANYAK KHASIAT... BERPADA HARGA...
HARGA MAMPU... MUDAH IA DIGUNA....
MEMBACA ARTIKEL... INGIN AMALNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(23 Zulkaedah 1443H). 

Monday, June 27, 2022

HEBATNYA KHASIAT MINYAK KELAPA DARA (PART 4)

MINYAK KELAPA DARA adalah satu produk yang dihasilkan daripada Teknologi Bio (Biotechnology) daripada buah kelapa (Cocos nucifera) melalui beberapa teknologi didalam pemprosesan termasuk proses pemanasan, penapaian dimana ia tidak menggunakan bahan-bahan kimia. Ia berbeza dengan proses penghasilan minyak masak (coking oil) yang biasa. Minyak kelapa dara (Virgin Coconut Oil -VCO) diperakui mempunyai khasiat tersendiri iaitu kandungan Asid Laurik yang dibuktikan sangat baik untuk kesihatan. Walau pun minyak ini telah lama dijadikan satu industri di seluruh dunia terutama di Indonesia, Filipina dan beberapa negara tropika pengeluar kelapa lain diseluruh dunia akan tetapi tetapi kempen penggunaan minyak VCO ini di Malaysia hanya popular sekitar 10 -15 tahun lepas sahaja. Ramai usahawan minyak kelapa dara di Malaysia yang menghasilkan minyak ini untuk pasaran domestik dan antarabangsa dengan teknologi yang didapati dari agensi kerajaan, rakan perniagaan dan sebagainya. Minyak kelapa dara adalah minyak yang dihasilkan daripada santan dari pokok kelapa tua yang terdapat di kebun. Kualiti minyak kelapa dara dari pokok dan buah kelapa muda dipercayai kurang berkualiti. Minyak ini mengandungi Asid Laurik iaitu sejenis asid lemak berantai sederhana yang bersifat antivirus, anti bakteria dan juga anti protozoa serta baik untuk kesihatan pada tubuhbadan manusia. Apa pun penulis blog dapati sejak masa dahulu, nenek moyang kita di Malaysia sudah lama mengamalkan pengambilan Minyak Kelapa Dara bagi tujuan untuk menjaga kesihatan seharian mereka. Malah amalan penggunaan Minyak Kelapa Dara telah direkodkan seawal 1,500 tahun dahulu di India di dalam Kitab Ayurveda mereka. Memang walaupun pada zaman dahulu tiada kajian yang dijalankan ke atas pengamalan Minyak Kelapa Dara namun diakui bahawa mereka pada zaman dahulu sangat kurang menghadapi masalah kesihatan seperti di zaman sekarang. Kini seiring dengan kemajuan teknologi, kini pelbagai kajian saintifik dan perubatan telah membuktikan Minyak Kelapa Dara (VCO) sangat baik diamalkan dan mempunyai pelbagai kehebatan khasiat dan manfaat kepada manusia. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya gembira paparkan kehebatan khasiat Minyak Kelapa Dara untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.


Banyak penyelidikan diseluruh dunia oleh saintis mendapati antara faktur yang menyebabkan minyak ini hebat termasuk ujudnya kandungan bahan berhasiat. Bahan tersebut dikenali sebagai bahan iaitu MEDIUM CHAIN FATTY ACID (MCFA), HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL) dan juga HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL). Bagi komponen Medium Chain Fatty Acid (MCFA) terkandung didalam Minyak Kelapa Dara mempunyai kira-kira 50-55% kandungan iaitu dikenali sebagai Asid Laurik. Diantara kelebihan utama MCFA yang sangat jarang ditemui adalah sifatnya yang sangat mudah diproses menjadi tenaga. Selain itu ianya juga bersifat Anti-Fungal, Anti-Microbial serta Anti-Viral. Minyak Kelapa Dara mengandungi MCFA kedua tertinggi selepas Susu Ibu. Komponen kedua iaitu High Density Lipoprotin (HDL) pula yang dikenali sebagai bahan bernutrisi yang sangat-sangat dicari-cari pakar perubatan diseluruh dunia kerana ia telah diketahui sebagai kumpulan jenis Kolestrol Baik. Fungsi utama HDL adalah mencuci saluran darah dari Kolestrol Jahat yang melekat di dinding-dinding saluran darah. Komponen ketiga yang ada didalam Minyak Kelapa Dara adalah kandungan bahan berfungsi sebagai Anti Oksidan. Anti-Oksida adalah sejenis nutrien yang bertanggungjawab untuk melawan radikal bebas didalam tubuh manusia. Kehadiran bahan radikal bebas yang berlebihan di dalam badan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuklah masaalah seperti Penyakit Diabetis, Penyakit Jantung serta Kanser. Pengambilan minyak VCO ini antara pilihan terbaik kepada manusia.


(11) VCO MEMBANTU MENGAWAL BERAT BADAN
Apa itu berat badan yang normal?. Ramai kini dikalangan masyarakat Malaysia yang sudah prihatin dengan isu Berat Badan. Mereka semua inginkan berat badan yang normal tetapi data menunjukkan kini rakyat Malaysia yang yang terlebih berat badan (Obesiti). Ia dinilai melalui nilai BMI iaitu nilai di antara 18.5 sehingga kurang daripada 25, maka berat badan anda adalah normal. Kiraan dilakukan dengan sebagai contoh jika seorang perempuan dengan ketinggian 1.5 meter dan berat badan 53 kg akan mempunyai IJT (Formula) yang digunakan adalah 53/(1.5 x 1.5) = 23.5 kg/m2 iaitu mencapai 'berat badan normal'. Mengapa penting untuk mengekalkan berat badan yang normal?. Berat badan mempunyai pengaruh yang besar ke atas kesihatan sepanjang hayat. Mengekalkan berat badan yang normal boleh mengurangkan risiko pelbagai komplikasi kesihatan. Individu yang mempunyai berat badan berlebihan dan obes berisiko tinggi mendapat penyakit seperti, darah tinggi, sakit jantung, penyakit pundi hempedu dan masaalah osteoarthritis. Masaalah Obesiti juga meningkatkan risiko bagi sesetengah jenis kanser seperti kanser kolon, rektum, prostat, pundi hempedu, serviks, endometrium dan ovari. Obesiti turut memberi kesan kepada pergerakan , ketahanan fizikal dan fungsi fizikal yang lain. Mereka yang obes juga mungkin mempunyai kurang yakin terhadap diri sendiri. Berbalik kepada kehebatan VCO yang mengandungi unsur 
MCFA di dalam Minyak Kelapa Dara dapat meningkatkan pembakaran kalori di dalam badan. Hasil dari kajian mendapati dimana dengan pengambilan 15gram - 30gram VCO dilaporkan dapat meningkatkan pembakaran kalori sehingga 5% berbanding asid lemak yang lain. Kedua dimana apa yang yang lebih menariknya adalah MCFA di dalam Minyak Kelapa Dara tidak akan disimpan sebagai lemak lebihan. Setiap Asid Lemak dari Minyak Kelapa Dara yang diambil akan terus ditukarkan kepada tenaga tanpa disimpan menjadi lemak berlebihan yang menjadi punca utama Obesiti. Penyebab ketiga dimana apabila MCFA di dalam Minyak Kelapa Dara ditukarkan kepada tenaga dalam bentuk Ketone, ianya akan memberikan kesan “Kenyang” kepada pengambil Minyak Kelapa Dara. Maka secara tidak langsung ianya akan mengurangkan selera makan seseorang. Satu kajian mendapati sesorang yang mengambil Minyak Kelapa Dara di waktu pagi maka ia akan kurang mengambil kalori semasa makan tengahari.


(12) VCO MAMPU MENGAWAL STRES DAN DEPRESI
Dilaporkan dimana hampir setiap orang pernah mengalami stres. Rasa takut, waswas dan kecemasan yang hadir akibat stres boleh menyusahkan dan terasa seperti tidak akan ada habisnya. Ramai orang yang merasa bahawa mereka telah mengalami depresi yang juga berlau selain daripada stress yang menyebabkan 'Kemurungan' Apa perbedaan stres dan juga depresi?. Stres dan depresi sering kali digunakan oleh orang awam sebagai istilah yang dapat bertukar makna dan cara mentafsirkannya. Stres dan depresi memiliki perbezaan dimana selalunya 'Stres' bermula dari rasa kepenatan akibat banyaknya tekanan dari luar dan dari dalam diri sendiri dalam waktu cukup lama. Selalunya semasa dilanda stres, tubuh manusia merasai adanya serangan atau ancaman. Misalnya seperti tekanan untuk mendapatkan tender kerajaan yang dipohon syarikat dalam masa singkat. Sebagai satu tidakbalas dan mekanisme perlindungan diri maka tubuh manusia tersebut akan mengeluarkan berbagai hormon dan zat-zat kimia stres seperti adrenalin, kortisol dan norepinefrin. Ia akan meningkatkan tahap penggunaan tenaga dan berlaku juga kesan peningkatan konsentrasi supaya agar boleh mengatasi sumber tekanan secara efektif. Tubuh juga akan secara otomatik akan mematikan fungsi-fungsi organ atau sistem organ yang sedang tidak diperlukan seperti kepada sistem pencernaan. Apabila stres muncul pada masa yang tidak diinginkan maka bahagian otak dibanjiri dengan hormon deperti adrenalin, kortisol dan norepinefrin tadi. Alhasil, Anda jadi terus menerus  yang akan memberi rasa kalut, cemas, dan gelisah. Masa ini juga darah akan mengalir kesemua bahagian badan serta memberikan respon secara fizikal seperti berlaku kepada organ kaki dan tangan dimana perkara seperti ini akan mengakibatkan fungsi otak menurun. Apa pun dalam membincangkan kehebatan VCO dimana ka
ndungan Anti-Oksida di dalam Minyak Kelapa Dara terbukti dapat membantu mengawal stres atau tekanan dan seterusnya dapat membantu mengurangkan masalah depressi. Bahan  Anti-Oksida di dalam Minyak Kelapa Dara bertindak melawan Radikal Bebas dan seterusnya akan membantu mengimbangi paras anti-oksida di dalam otak manusia dan seterusnya membantu mengawal stres dan tekanan.


(13) VCO MENGUATKAN RAMBUT DAN AKAR RAMBUT
Rambut Sihat (Healty Hair) adalah impian bagi semua orang. Rambut sering dirawat kerana ianya akan memberikan 'aura' atau 'personiliti' seseorang. Bagi mendapatkan rambut yang sihat ianya merlu sering dirawat rambut dengan baik. Kini sudah banyak produk perawatan tradisional dan komersil dipasaran yang tersedia untuk menjaga rambut tetap sihat. Mereka yang ada rambut sihat akan dapat meningkatkan kepercayaan diri seseorang. Rambut dilihat lembut dan berkilau dimana perlua ada rutin membersih, menjaga dan menggunting dan sebagainya. Rambut yang berkilau adalah hasil dari kutikula iaitu sejelis lapisan luar rambut yang halus dan rata. Lapisan luar rambut ini berfungsi sebagai pelindung kulit kepala. Apa pun mereka yang ingin mendapatkan rambut yang cantik perlu amalkan menggunakan kondisioner sesuai aturannya. Rambut yang lembut dan elastik, tidak gugur, mudah disikat, tidak kerinting (kecuali yang asli) perlu dikekalkan. Kehebatan minyak kelapa VCO dimana bahan 
Asid Laurik dalam bentuk MCFA memainkan peranan dalam menjaga kesihatan rambut. Pembaca perlu tahu jika punca utama kesihatan rambut merosot adalah disebabkan rambut kehilangan protein yang seterusnya mengakibatkan rambut gugur dan rosak. Hasil daripada kajian saintifik dimana saintis mendapati Minyak Kelapa Dara sangat baik dalam membantu bagi mencegah masalah kehilangan protein pada rambut.


(14) VCO MENJAGA KESIHATAN KULIT DAN AWET MUDA
Kulit terbentuk daripada 3 lapisan dimana lapisan pertama dipanggil 'epidermis' yang terbentuk daripada keratin yang keras. Kemudian lapisan ke dua dipanggil 'dermisIa' mengandungi bahan collagen, fibroblast dan elastic fibers. Ia dipenuhi dengan hujung saraf dan salur darah dan ini menyuburkan epidermis. Ia selalunya mengandungi kelenjar minyak (sebaceous glands) dan kelenjar peluh. Kelenjar minyak menghasilkan sebum iaitu sejenis bahan yang berminyak. Seterusnya iaitu lapisan ketiga (terdalam) terdiri daripada sel-sel lemak yang merupakan tisu di bawah kulit atau 'subcutaneous tissues'.  Pembaca blog tahukah apa fungsi kulit?. Kulit berfungsi sebagai penghalang untuk mempertahankan daripada berlaku kemasukan bahan berbahaya dan mikro organisma (kuman), melindungi organ dalaman daripada kecederaan dan juga mampu untuk mengawal suhu badan melalui perpeluhan. Kulit yang sihat dan cantik selalunya akan menjadi idaman ramai dimana dicirikan sebagai mempunyai kulit yang licin, tegang, anjal dan berwarna agak kemerah-merahan serta bebas daripada jerawat atau kulit merekah. Kulit muka yang normal adalah antara lingkungan kulit kering ke kulit berminyak.

Untuk menjaga kesihatan kulit adalah disyorkan agar pembaca semua amakan mengambil Minyak Kelapa Dara atau juga guna sebagai sapuan. Kandungan bahan MCFA iaitu Asid Laurik yang terkenal dengan sifat AntI-Keradangan membantu Kulit untuk kekal lembap dan anjal. Minyak Kelapa Dara menjadi bahan utama dalam kosmetik premium seperti Make Up Remover dan juga Cleanser yang dapat menjaga kesihatan kulit serta Awet Muda bagi penggunaan jangka panjang. Artikel ini ditulis dalam 5 (Lima) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 untuk dibaca bersama. Semuga semua pembaca blog anim agro technology mendapat info berguba kali ini. Wasllam!!!...
MINYAK KELAPA DARA... VCO SAMA....
BANYAK KHASIAT... BERPADA HARGA...
HARGA MAMPU... MUDAH IA DIGUNA....
MEMBACA ARTIKEL... INGIN AMALNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(23 Zulkaedah 1443H). 

Sunday, June 26, 2022

HEBATNYA KHASIAT MINYAK KELAPA DARA (PART 3)

MINYAK KELAPA DARA
adalah satu produk yang dihasilkan daripada Teknologi Bio (Biotechnology) daripada buah kelapa (Cocos nucifera) melalui beberapa teknologi pemprosesan termasuk proses pemanasan, penapaian dimana ia tidak menggunakan bahan-bahan kimia. Ia berbeza dengan proses penghasilan minyak masak (coking oil) yang biasa. Minyak kelapa dara (Virgin Coconut Oil -VCO) diperakui mempunyai khasiat tersendiri iaitu kandungan Asid Laurik yang dibuktikan sangat baik untuk kesihatan. Walau pun minyak ini telah lama dijadikan satu industri di seluruh dunia terutama di Indonesia, Filipina dan beberapa negara tropika pengeluar kelapa lain diseluruh dunia akan tetapi tetapi kempen penggunaan minyak VCO ini di Malaysia hanya popular sekitar 10 -15 tahun lepas sahaja. Ramai usahawan minyak kelapa dara di Malaysia yang menghasilkan minyak ini untuk pasaran domestik dan antarabangsa dengan teknologi yang didapati dari agensi kerajaan, rakan perniagaan dan sebagainya. Minyak kelapa dara adalah minyak yang dihasilkan daripada santan dari pokok kelapa tua yang terdapat di kebun. Kualiti minyak kelapa dara dari pokok dan buah kelapa muda dipercayai kurang berkualiti. Minyak ini mengandungi Asid Laurik iaitu sejenis asid lemak berantai sederhana yang bersifat antivirus, anti bakteria dan juga anti protozoa serta baik untuk kesihatan pada tubuhbadan manusia. Apa pun penulis blog dapati sejak masa dahulu, nenek moyang kita di Malaysia sudah lama mengamalkan pengambilan Minyak Kelapa Dara bagi tujuan untuk menjaga kesihatan seharian mereka. Malah amalan penggunaan Minyak Kelapa Dara telah direkodkan seawal 1,500 tahun dahulu di India di dalam Kitab Ayurveda mereka. Memang walaupun pada zaman dahulu tiada kajian yang dijalankan ke atas pengamalan Minyak Kelapa Dara namun diakui bahawa mereka pada zaman dahulu sangat kurang menghadapi masalah kesihatan seperti di zaman sekarang. Kini seiring dengan kemajuan teknologi, kini pelbagai kajian saintifik dan perubatan telah membuktikan Minyak Kelapa Dara (VCO) sangat baik diamalkan dan mempunyai pelbagai kehebatan khasiat dan manfaat kepada manusia. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya gembira paparkan kehebatan khasiat Minyak Kelapa Dara untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Banyak penyelidikan diseluruh dunia oleh saintis mendapati antara faktur yang menyebabkan minyak ini hebat termasuk ujudnya kandungan bahan berhasiat. Bahan tersebut dikenali sebagai bahan iaitu MEDIUM CHAIN FATTY ACID (MCFA), HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL) dan juga HIGH DENSITY LIPOPROTEIN (HDL). Bagi komponen Medium Chain Fatty Acid (MCFA) terkandung didalam Minyak Kelapa Dara mempunyai kira-kira 50-55% kandungan iaitu dikenali sebagai Asid Laurik. Diantara kelebihan utama MCFA yang sangat jarang ditemui adalah sifatnya yang sangat mudah diproses menjadi tenaga. Selain itu ianya juga bersifat Anti-Fungal, Anti-Microbial serta Anti-Viral. Minyak Kelapa Dara mengandungi MCFA kedua tertinggi selepas Susu Ibu. Komponen kedua iaitu High Density Lipoprotin (HDL) pula yang dikenali sebagai bahan bernutrisi yang sangat-sangat dicari-cari pakar perubatan diseluruh dunia kerana ia telah diketahui sebagai kumpulan jenis Kolestrol Baik. Fungsi utama HDL adalah mencuci saluran darah dari Kolestrol Jahat yang melekat di dinding-dinding saluran darah. Komponen ketiga yang ada didalam Minyak Kelapa Dara adalah kandungan bahan berfungsi sebagai Anti Oksidan. Anti-Oksida adalah sejenis nutrien yang bertanggungjawab untuk melawan radikal bebas didalam tubuh manusia. Kehadiran bahan radikal bebas yang berlebihan di dalam badan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuklah masaalah seperti Penyakit Diabetis, Penyakit Jantung serta Kanser. Pengambilan minyak VCO ini antara pilihan terbaik kepada manusia.

(7) VCO MENAMBAHBAIK FUNGSI BUAH PINGGANG
Buah pinggang (Kidney) adalah antara organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Kerosakan buah pinggang boleh membawa kepada penyakit yang serius atau kematian. Setiap buah pinggang mempunyai struktur dan fungsi yang sangat kompleks. Buah pinggang mempunyai dua fungsi penting iaitu pertama untuk menyingkirkan sisa bahaya yang toksik dan yang kedua untuk mengekalkan keseimbangan air, cecair, mineral dan bahan kimia iaitu elektrolit seperti natrium, kalium dan sebagainya. Buah pinggang menghasilkan air kencing dengan mengeluarkan produk sisa toksik dan air berlebihan daripada badan. Air kencing yang dihasilkan dalam setiap buah pinggang akan melalui ureter, mengalir ke dalam pundi kencing sebelum akhirnya disingkirkan melalui uretra. Kebanyakan orang (lelaki dan perempuan) mempunyai dua buah buah pinggang. Buah pinggang yang mana ia terletak di bahagian atas dan belakang abdomen iaitu pada sisi tulang belakang (lihat rajah). Tulang rusuk melindungi dua buah pinggang tersebut. Buah pinggang terletak di dalam abdomen dan biasanya tidak boleh dirasa dari luar badan. Buah pinggang adalah sepasang organ berbentuk kacang. Bagi orang dewasa, buah pinggang adalah kira-kira 10 cm panjang, 6 cm lebar dan 4 cm tebal. Berat setiap buah pinggang adalah kira-kiranya 150-170 gram. Menurut k
ajian saintifik yang telah dijalankan pada 2014 oleh Universiti Okure, Nigeria mendapati Minyak Kelapa Dara (VCO) dilaporkan akan dapat membantu menambahbaik fungsi Buah Pinggang yang mana telah merosot disebabkan oleh masalah diabetis. Kandungan MCFA yang diproses di hati tanpa melibatkan gula akan membantu mengurangkan beban buah pinggang. Mengamalkan Minyak Kelapa Dara secara berterusan dapat membantu mencegah penyakit buah pinggang serta hempedu. Malah dengan mengamalkan Minyak Kelapa Dara dapat membantu pesakit batu karang dalam menghancurkan batu karang di dalam buah pinggang.


(8) VCO MAMPU MENGURANGKAN MASALAH 
     OSTEOPROSIS DAN ARTHRITIS
Osteoporosis
adalah keadaan biasa yang melemahkan tulang manusia. Ia berlaku apabila usia seseorang itu semakin lanjut, perubahan dalam paras hormon menyebabkan tulang anda kehilangan mineral. Peringkat pertama berlaku kehilangan tulang dipanggil 'osteopenia' yang bermakna tulang anda tidak sekuat yang sepatutnya. Tulang anda mula patah lebih cepat daripada apa yang boleh dibina semula oleh tubuh anda. Dan dari masa ke masa ia kehilangan kekuatan dan struktur. Jika seseorang itu mengalami osteoporosis maka tulangnya akan lebih mudah patah walaupun akibat jatuh yang ringan, terlanggar atau bersin. Tulang patah boleh berlaku kepada diri mereka dimana dilaporkan 1 dalam 3 orang wanita dan 1 dalam 5 orang lelaki berumur lebih 50 tahun akan mengalami keadaan tulang patah disebabkan osteporosis. 
Tulang ialah tisu hidup yang boleh memberikan struktur tubuh seseorang dimana ia dibina semula berterusan dan digantikan sepanjang hayat anda. Jika anda mengalami osteoporosis, tulang anda patah lebih cepat daripada ia boleh dibina semula oleh badan. Ini juga boleh menyebabkan ia menjadi rapuh dan lebih cenderung untuk patah, walaupun akibat hanya sedikit hentakan atau jatuh.  Hasil dari kajian dari Unit Farmakologi UKM pada 2012 mendapati kandungan MCFA di dalam Minyak Kelapa Dara dapat membantu mengukuhkan struktur tulang serta mampu mencegah osteoprorosis. Sekitar 60% MCFA di dalam Minyak Kelapa Dara sangat menyerupai dengan komposisi susu ibu yang sememangnya diketahui ramai sangat baik untuk pertumbuhan tulang manusia. Bahan Anti-oksidan di dalam Minyak Kelapa Dara juga yang dikenali sebagai Polyphenol didapati dapat membantu mengurangkan bengkak serta keradangan yang disebabkan oleh masalah Arthritis.


(9) VCO MAMPU MENINGKATKAN IMUNITI BADAN
Imuniti Badan
(Immunity) adalah sistem pertahanan dan kekebalan tubuh badan yang menjaga seluruh sistem tubuh badan kita ini daripada serangan seperti kes penyakit, patogen, racun dan sebagainya. Ia bertindak sebagai tentera yang menjaga tubuh badan supaya kekal sihat dan imunisasi sistem badan ini berada pada tahap optimum. Terkait isu apakah makanan yang sesuai untuk meningkatkan sistem imuniti manusia. Ada bertanya dimanakah letaknya sistem imuniti ini di tubuh badan manusia. Sistem imuniti ini dilaporkan akan berada di dalam sel darah putih yang terdapat pada segenap pelusuk tubuh badan dan dibawah kulit kita dimana kulit merupakan organ terbesar dalam menjadi penghalang daripada kemasukan bakteria dan patogen. Selain kulit, komposisi terbanyak sistem imuniti ataupun antibodi yang terdapat pada badan kita ini adalah berada pada bahagian usus. Jadi perlu dipastikan sistem gastrointestinal berada pada tahap yang sihat dengan memilih makanan yang baik, berkhasiat seperti yang telah digariskan dalam amalan pemakanan sihat. Dalam pada itu minyay VCO memang mempunyai dua (
2) komponen utama di dalam Minyak Kelapa Dara iaitu Asid Laurik dan Asid Caprilik yang memang bersifat Anti-Viral. Kedua komponen ini sangat dikenali sebagai ejen yang sangat baik untuk tujuan melawan jangkitan Kulat (Candida), Bakteria jahat serta kuman di dalam dan luar badan.


(10) VCO MENCEGAH MASALAH GANGGUAN TIROID
Ramai ingin tahu apa itu Tiroid?. Penulis blog menrujuk jurnal dimana kelenjar tiroid adalah bahagian tubuh yang mana ia bertanggung jawab menghasilkan hormon tiroid agar setiap sel tubuh dapat berfungsi dengan baik. Hormon tiroid mengatur metabolisme tubuh atau beri kemampuan untuk mengubah kalori menjadi tenaga yang memiliki pengaruh terhadap degupan jantung, cara bernafas, kitaran datang bulan (menstruasi), kawal suhu badan, kawal tekanan darah dan fungsi vital tubuhbadan lainnya. Gangguan yang berlaku pada pengeluaran hormon tiroid sama ia berlaku  pada kelenjar pituitari, hipotalamus, atau tirod boleh ia akan menyebabkan hipertiroidisme (pengeluaran hormon tiroid berlebihan) atau hipotiroidisme (pengeluaran hormon tiroid yang terlalu sedikit). Kelenjar tiroid terletak di bahagian leheriaitu berada sedikit di bawah dagu atau bahagian tulang rawan yang menonjol. Bentuknya seperti kupu-kupu berukuran dua inci yang sayapnya atau lobus membungkus pada tenggorok dan kadang-kadang menyatu di tengah dengan sepotong jaringan tiroid yang disebut isthmus. Oleh karena ia merupakan sebahagian dari sistem endokrin, kelenjar tiroid menghasilkan dan melepaskan hormon Triiodothyronine (T3) dan Thyroxine (T4). Hormon ini dihasilkan dari iodin yang didapatkan tubuh dari makanan dan garam beryodium. Hasil kajian oleh 
Dr Joseph Mercola dari USA mendapati Minyak Kelapa Dara mampu mencegah masalah gangguan tiroid. Dilaporkan ia tidak seperti efek dari Minyak Soya dan lain-lain minyak sayuran dimana Minyak Kelapa Dara dilaporkan tidak mengganggu fungsi Tiroid. Hasil kajian mendapati ia memang mempunyai sifat anti-keradangan yang dapat mengurangkan keradangan Tiroid yang jika tidak dikawal mungkin berakhir dengan hypothyroidism and hyperthyroidism. Artikel ini ditulis dalam 5 (Lima) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 untuk dibaca bersama. Semuga semua pembaca blog anim agro technology mendapat info berguba kali ini. Wasllam!!!...
MINYAK KELAPA DARA... VCO SAMA....
BANYAK KHASIAT... BERPADA HARGA...
HARGA MAMPU... MUDAH IA DIGUNA....
MEMBACA ARTIKEL... INGIN AMALNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(23 Zulkaedah 1443H). 
Posted from:
Room 104, Riverside Boutique Hotel,
Kuantan, Pahang .