Monday, July 19, 2021

JUS NANAS - BANYAK RAHSIANYA (Part 3)

JUS NANAS
(Ananas comosus) merupakan sejenis minuman berasaskan buah nanas yang lazat dan baik untuk kesihatan. Buah nanas yang masak sering dimakan segar dengan cara memotongnya secara dadu, memanjang atau apa juga cara dan dihidangkan sebagai pencuci mulut atau dimakan begitu saja. Buah nanas mentah pula sering dijadikan sayuran atau bentuk kulineri lain sesuai dengan sifatnya yang masih keras dan masam. Kepada penulis blog yang telah menulis lebih dari 260 rencana mengenai nanas mendapati jus nanas menganduni bahan bromelain yang membantu dalam proses pencernaa dimana ini menjadikannya ideal untuk diambil sebagai penutup selepas makan. Jus nanas juga merupakan minuman yang diakui sangat kaya dengan Vitamin C yang baik untuk keperluan tubuh manusia. Cara untuk menyediakan jua nana juga merupalan satu proses yang mudah dilkuka oleh sesipa sahaja asalkan mempunyai kemahiran, peralatan dan resepi khusus. Walau pun menyediakan jus nanas sendiri dirumah mudah dilakukan akan tetapi mungin agak jarang surirumah menyediakannya untuk dihidangkan kepada seluruh ahli keluarga dan bukan menjadi budaya yang lazim di Malaysia. Bagaimana pun dipasaran memang terdapat banyak jenis minuman daripada buah nanas sama ada didalam bentuk kordial, 'redy to drink' dan juga pes nanas. Minuman jus nanas ini mudah dibeli dipasaraya sama ada dibungkus dalam tin, kotak tetra pack atau didalam botol kaca yag mempunyai tarikh luput dinyatakan. Artikel pagi Jumaat ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan kisah mengenai beberapa kehebatan dan rahsia jus nanas untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembca blog semua.

Lazimnya buah nanas dikenal dengan rasanya yang masam-manis tetapi beberapa variei nanas premium seperti Nanas MD2 dan Nanas Yankee memang tersohor kemanisannya dan aromanya.  Selalunya buah nanas dijadikan hidangan penutup untuk cuci mulut. Nanas adalah salah satu buah kegemaran ramai di negara beriklim tropika kerana ia mudah ditanam dan didapati. Selain buahnya yang enak akan tetapi dilaporkan ternyata airnya juga punya banyak manfaat buat kesihatan tubuh manusia jika diambil dengan kadar betul. Ada banyak kajian dan penyelidikan mengenai kehebatan khasian buah nanas dan jus nanas dilakukan saintis. Pertama sekali yang paling unggul dimana buah nanas mampu dalam mencegah Kanser. Dirujuk kepada info dari healthline.com, dimana ada kajian menunjukkan bahawa kandungan bromelain pada nanas mempunyai potensi untuk bertindak sebagai agen melawan kanser yang efektif. Secara khusus dimana bahan bromelain dapat bekerja bersamaan dengan kemoterapi untuk menekan pertumbuhan sel kanser. Buah nanas dan jus nanas didakwa akan mengurangkan Peradangan. Nanas yang memiliki kandungan bromelain sangat tinggi juga boleh untuk mengurangkan peradangan. Semasa radang boleh minum jus nanas atau boleh juga memakannya langsung. Hindari makan semasa perut kosong kerana ia akan membuatgatrik. Didakwa juga dimana jus nanas mampu mencegah Asma (lelah). Buah Nanas juga merupakan sumber beta-karoten yang baik. Beberapa kajian menyebut kandungan beta-karoten dalam buah nanas dapat mengurangkan risiko asma atau lelah yang disebabkan oleh olahraga berlebihan.

Buah dan jus nanas m
emperkuat Sistem Kekebalan Tubuh kerana kandungan vitamin C yang terdapat pada nanas boleh mencegah berbagai penyakit seperti flu dan batuk. Ia juga mampu untuk mengurangkan risiko Penyakit Jantung Koroner kerana kandungan vitamin C yang sangat tinggi dalam nanas. dimana buah nanas digalakkan dimanan secara rutin untuk mendapatkan hasil yang maksimal. Siapa sangka jika buah nanas mampu meningkatkan Kesuburan Manusia  disebabkan beberapa vitamin dan mineral bermanfaat termasuk vitamin C, beta-karoten, zinc dan folate. Kandungan-kandungan zat tersebut dapat membantu meningkatkan kesuburan pada lelakidan wanita namun begitu pula sebaliknya dielakan makan nanas muda untuk ibu hamil sebab dapat berisiko mengalami keguguran. Buah nanas dilaporkan mampu meningkatkan Penglihatan Mata. Buah nanas yang mengandungi bahan beta-karoten yang banyak yang dapat diolah semasa proses pencernaan boleh menjadi vitamin A yang sangat baik untuk mata. Makan buah an jus nanas tanpa menggunakan gula agar khasiat dari buah ini semakin efektif. Jangan minum jus nanas dalam keadaan perut kosong kerana oanya boleh meyebabkan gastrik. Sebaiknya mengambil buah atau jus nanas setelah makan sebagai pencuci mulut.

Nanas sebenarnya adalah buah beri yang terdapat banyak subspesies tanaman ini. Yang paling berharga daripadanya adalah buah nanas berjambul dimana tanaman buah ini boleh ditanam sepanjang tahun dan buahnya dieksport ke hampir seluruh pelosok dunia. Jus nanas mempunyai senarai khasiat bermanfaat yang mengagumkan, terutama jika baru diperah. Minuman ini akan mengisi badan anda dengan natrium, kalium, kalsium, magnesium, vitamin C dan mineral lain. Sebilangan kecil mengandungi lemak dan protein jus nanas, tetapi terdapat lebih banyak karbohidrat di dalamnya. Diantara beberapa kelebihan jus nanas dimana sekiranya diminum jus nanas sekurang-kurangnya dua kali seminggu kesannya akan segera menyedari bagaimana ingatan anda bertambah baik. Minuman ini hanya diperlukan untuk orang yang profesionnya dikaitkan dengan aktiviti mental aktif dan ini adalah kalangan pengaturcara, saintis, akauntan, ahli-ahli perniagaan dan sebagainya. Setiap 200 gram jus nanas setiap hari akan memastikan anda dari edema dan gumpalan darah. Minuman yang sangat lazat ini mencegah aterosklerosis dan penyakit kardiovaskular lain yang menyebabkan strok. Ia juga menurunkan tekanan darah. Para saintis telah membuktikan bahawa jus nanas adalah pencegahan penyakit onkologi yang paling berbahaya. Bagi mereka yang memasukkannya ke dalam makanan mereka, kemungkinan terkena tumor dikurangkan sebanyak 2/3. Vitamin C yang kaya dengan jus nanas, membantu memerangi selsema dan menguatkan sistem imun yang lemah akibat penyakit ini. Sebenarnya, minuman ini mempunyai fungsi yang sama seperti aspirin, tetapi tidak mempunyai kesan sampingan. Sakit tekak dan buah pinggang akan reda kerana jus nanas. Fungsi pankreas akan bertambah baik serta peredaran darah. Perlu diambil jus nanas dan untuk pencegahan penyakit sendi, kerana dapat menguatkan tisu tulang. Dalam perubatan rakyat, jus nanas digunakan secara aktif untuk semua jenis kompres. Mereka membantu keseleo dan kecederaan lain. Sekiranya anda mual ketika terbang dengan pengangkutan udara atau anda mengalami mabuk laut, tetapi terpaksa pergi ke suatu tempat dengan kapal, bawa jus nanas bersama anda. Dilaporkan ia menghilangkan sensasi yang tidak menyenangkan, dan juga meningkatkan pencernaan. Pakar mengesyorkan mengambil jus nanas dan wanita dalam kedudukan yang menarik. Bagi mereka, dia akan melegakan toksikosis dengan ketara.

Sudah 
tentu untuk jus yang paling berguna hanya akan dikeluarkan dengan produk buah nanas yang berkualiti. Semasa memilih nanas, pastikan buahnya berat dan besar. Aromanya mesti dirasakan. Acuan dan noda di permukaan nanas tidak dibenarkan. Sebelum mula menyediakan jus, buahnya dibasuh dengan sempurna dalam air sejuk. Kemudian dikupas. Seterusnya, potong daging menjadi kepingan kecil dan gerakkan pengisar atau juicer kami. Sekiranya jusnya terlalu pekat atau tart, anda boleh menambahkan air tulen ke dalamnya. Jangan berlengah untuk jangka masa yang panjang. Tiga puluh minit selepas penyediaan, jus mula kehilangan khasiatnya secara beransur-ansur. Sekiranya atas sebab tertentu anda tidak dapat membuat jus nanas di rumah, tetapi lebih suka membelinya di pasar raya, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Untuk memulakan, baca komposisi produk. Tidak perlu ada gula di dalamnya.Tetapi kehadiran asid askorbik dibenarkan. Semakin banyak karbohidrat dalam jus, semakin banyak jisim buah yang digunakan di dalamnya. Keutamaan harus diberikan kepada produk, yang bukan di dalam beg kertas, tetapi di dalam bekas kaca. Pertama, ia adalah bahan yang mesra alam, dan kedua, anda dapat menghargai konsistensi jus, warnanya dan sebagainya. Rasa jus nanas tidak boleh pahit. Sekiranya masih pahit, ini bermakna buah yang belum matang digunakan untuk penyediaannya. Minuman seperti itu tidak akan membawa banyak faedah kepada tubuh, anda hanya akan membuang wang anda. Siapa kalangan yang perlu elakkan minum jusa nanas?. Dilaporkan mereka yang menderita ulser atau gastritis tidak akan dapat menikmati jus nanas. Asid yang mengandungi buah beri ini akan merengsakan mukosa gastrik dan boleh memburukkan lagi penyakit ini. Sekiranya diagnosis seperti itu tidak dibuat, tetapi kadang-kadang anda masih merasa tidak selesa di perut dan meragukan kesihatannya, jangan sekali-kali tidak minum jus nanas ketika perut kosong, dan tidak perlu mencairkannya sedikit dengan air bersih. Wanita hamil, minuman ini melegakan toksikosis. Walau bagaimanapun, seseorang mesti sangat berhati-hati dalam kes seperti itu. Jus harus dibuat dengan nanas masak yang baik. Janin yang berwarna hijau atau manja boleh menyebabkan keguguran. Peningkatan keasidan jus nanas boleh membahayakan perut bayi yang rapuh. Kanak-kanak di bawah umur lima hingga enam tahun harus diberi minuman ini secara eksklusif dalam bentuk yang dicairkan. Intoleransi individu juga merupakan kontraindikasi serius terhadap penggunaan jus nanas. Sayangnya, buah ini pada sebilangan besar orang menyebabkan reaksi alergi. Jus nanas tidak akan sangat berguna untuk gigi kita. Faktanya adalah kerana komposisi kimianya, ia dapat memusnahkan enamel. Setelah menggunakan minuman ini, perlu membilas mulut dengan air bersih atau menggosok gigi, jika perlu.  Artikel ini ditulis dalam tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang mesti dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
BUAH JUS NANAS... ADA CARANYA...
PILIH BUAH MASAK... ITU ASASNYA...
BUANH KULIT ,... BUANG MATANYA...
ENAK DIMINUM... BERKHASIAT PULA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bulit Beruang,
Bandaraya Melaka Bersejarah,
Air Keroh, Melaka,
Malaysia.
(5 Zulhijjah 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.