Penulis blog merujuk kepada satu artikel daripada lamanweb https://www. cancer center. com/community yang menarik untuk dibuat rujukkan. Pakar dari pusat tersebut telah menyatakan AMARAN akan wujudnya pengambilan buah durian belanda yang dimakan bertujuan untuk merawat kanser. Para saintis tersebut nyatakan dimana dakwaan bahawa buah durian belanda didalam merawat kanser belum dibuat kajian terhadap manusia lagi. Oleh itu mereka berpendapat dimana memang belum dibuktikan lagi kesahihannya dari segi keselamatan dan keberkesanan isu buah durian belanda dijadikan buah merawat kanser. Ia dinyatakan didalam para seperti berikut "Experts warn against using the soursop fruit to treat cancer. While research suggests soursop can fight cancer, it has not been studied in humans. As a result, there is no evidence of its safety or efficacy." Pada kita di malaysia sebagai pengguna bagi buah yang memang enak dan manis ini dengan aromanya yang hebat membuatkan penulis blog menyukai buah ini. Buah ini yang sesuai dimakan segar, dijadikan jus minuman, candy, teh, pil kapsul, sorbet dan ais krim memang kini boleh dibeli dimana-mana premis termasuk kedai kesihatan. Bagaimana pun dari segi 'kepercayaan' bagi seseorang yang mengambil buah ini dan berfikiran positif dimana dia telah mengambil buah yang berkhasiat secara tidak langsung mampu elakkan kesan penyalit kanser jika percaya perkara berikut. Namun bagi mereka yang telah disahkan secara klinikal memang mempunyai kanser tahap 3 dan tahap 4 mungkin dakwaan pakar sains diatas boleh dikaitkan. Jika kita masih sihat dan mengambil buah durian belanda (terutama jenis organik) tentunya akan memberikan kesan kesihatan yang baik.
Artikel tersebut seterusya menceritakan akan beberapa ciri buah durian belanda. Saya paparkan teks original agar pembaca dapat memahaminya dengan lebih jelas. Mereka nyatakan dimana Buah Durian Belanda atau pun 'Soursop fruit, with its sweet flesh and distinctive flavor, is grown commercially to make juice, candy, sorbet and ice cream. It's also is purported to have medicinal qualities, with claims across the Internet that soursop extract can slow the spread of cancer or make traditional cancer therapies work better. Experts warn against using the fruit to treat cancer. While research suggests soursop can fight cancer, it has not been studied in humans. As a result, there is no evidence of its safety or efficacy. Soursop has been associated with many unsubstantiated claims, says Daniel Kellman, ND, FABNO, Clinical Director of Naturopathic Medicine at their hospital at Atlanta, USA. The long, prickly fruit comes from the graviola tree, an evergreen native to Mexico, the Caribbean, and Central and South America. It's also known as custard apple, guanabana and Brazilian paw paw. Practitioners of herbal medicine use soursop fruit and graviola tree leaves to treat stomach ailments, fever, parasitic infections, hypertension and rheumatism. It's used as a sedative, as well. But claims of the fruit's anti-cancer properties have attracted the most attention. A study published in the Journal of Medicinal Chemistry in 1997 suggests that soursop compounds tested on breast cancer cells in culture were more effective than chemotherapy in destroying the cells. But, without clinical trials, there is no data to support the claim. The report links to other disorders in which most studied are soursop's fatty acid derivatives called annonaceous aceteogenins. The predominant acetogenin is annonacin, which, because of its toxicity, likely would not be studied in clinical trials. When used orally, soursop is classified as likely unsafe, said Kellman, citing two studies. Eating the fruit could lead to movement disorders similar to Parkinson's disease, according to a case-control study in the French West Indies. In addition, the study suggests tea made for the leaves and stems of graviola is associated with neurotoxicity. In general, some cancer patients use herbal supplements to relieve their symptoms and to treat their cancer. Herbal supplements, though, are not a substitute for mainstream cancer care. What's more, using herbal supplements while undergoing chemotherapy could reduce the efficacy of chemotherapeutic agents due to possible herb-drug interactions.' Membaca fakta tersebut dan saya percaya anda memang boleh memahaminya dengan baik.
Tanaman buah durian belanda sememangnya menjadi satu jenis buah yang semakin popular di Malaysia dan dinegara jiran diatas potensi yang ada. Kalau dahulu teknologi tenaman pokok durian belanda kurang lengkap akan tetapi kini sudah ditambahbaik terutama didalam teknologi pendebungaannya. Dalam banyak keadaan, pokok durian belanda atau pokok Sirsak memang mempunyai percabangan batang yang rendah tetapi ia mampu menjadi tinggi juga. Tinggi pohonnya antara 3 sampai 8 meter dimana selalunya bahagian daunnya memanjang dengan bentuk lanset atau bulat telur terbalik. Bunganya berdiri sendiri berhadapan dengan daun dimana ia berbentuk seperti Karung (kerucut). Warna bunganya yang matang adalah kuning muda. Dibahagian pangkal atau dasar bunga cekung, benang sarinya cukup banyak dan begitu pula bakal buahnya. Bagaimana pun proses pendebungaan bunga durian belanda kadang-kadang bermasaalah dan ianya mengurangkan 'fruit set' pada sesetengan pokok. Bagi meningkatkan kadar kejayaan tinggi dalam pendebungaan, kaedah memelihara lebah tukang dalam kawasan kebun boleh membantu. Kini telah ada teknologi untuk meningkatkan peratus kejayaan pendebungaan durian belanda. Kaedah terbaik adalah dengan menggunakan alat khas iaitu 'Muricata Shaker'. Alat ini digunakan pada malam hari dari jam 8.00 malam sehingga tengah malam dengan menggoncang pokok durian belanda yang berbunga. Ini kerana bunga jantan (debunga) akan matang pada sekitar jam 5.00 petang sedangan bunga betina hanya 'receptive' mulai jam 8.00 malam sehingga pada waktu tengahmalam. Oleh itu gegaran pada pokok mampu dalam memberikan peratus pendebungaan melebihi 80% dari jumlah bunga pada pokok untuk jadi buah. Sila baca banyak tulisan saya mengenai teknologi ini dimana telah dibuktikan amat berkesan. Sebaiknya anda makan buah durian belanda yang segar untuk menikmati akan keenakannya dan aromanya disamping khasiatnya yang tinggi kandunga antosianin dan membantu kesihatan semua. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam....
RAWAT KANSER... RAMAI MENDAKWA...
PAKAR DI BARAT... MASIH TAK PERCAYA...
KITA DIMALAYSIA... BALUN SAHAJA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Mai Farm, Kalumpang,
Sabak Bernam, Selangor,
Malaysia.
(14 Safar 1442H).