Monday, April 30, 2018

MAXI PGR - HORMON NANAS

MAXI PGR merupakan satu jenama produk cecair yang mengandungi Etephon untuk digunakan sebagai hormon tanaman jenis bromeliads berbunga termasuk pokok nanas dan tanaman hiasan dari keluarga tersebut. Produk ini sering digunakan oleh pekebun nanas di Malaysia sebagai sakah satu bahan penghormon yang mudah dibeli, disemburkan kepada tanaman nanas dan juga harga yang berpatutan. Dalam penulis cuba meneliti bagaimana nama jenama ini direka mendapati MAXI berasal dari perkataan "MAXI-MUM" atai kesan maksima dan PGR adalah singkatan kepada penggalak tumbuhan atau PLANT GROWTH REGULATOR. Bahan cecair ini boleh digunakan untuk tanaman getah  (Hevea brasiliensis), Tanaman nanas (Ananas comosus) dan beberapa jenis buah-buahan lain bagi tujuan tertentu. Bagi tanaman getah ia bertujuan untuk mengoptimakan proses pengeluaran susu getah (latexs). Ia merupakan bahan kimia paling popular dikalangan penoreh getah di Malaysia. Bagi tanaman nanas memang produk ini membantu penanam nanas untuk memaksa pokok nanas berbunga dan mereka boleh menjadualkan pengeluaran buah nanas mengikut jadual pemasaran. Bagi tanaman buah-buahan lain ia membantu memaksa pokok buah-buahan tersebut mengeluarkan bunga dan buah dengan lebih seragam.  Penulis blog yang melihat botol MAXI PGR dikebun getah dan juga pekebun penanam nanas di Pokok Sena Kedah ini mendapati ia dibeli dari kedai pertanian berhampiran. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis lagi mengenai produk penggalak pembungaan (hormon) jenama Maxi PGR sebagai satu teknologi yang sesuai untuk ramai pekebun terutama penanam nanas. 


Pproduk MAXI PGR mempunyai botol yang mudah dikenali dan dibawa kekebun. Ia ada dijual dengan botol kecil 350 ml dengan kertas label berwarna kuning, penutup berwarna merah (boleh diguna untuk sukatan) dan botol berwarna putih krim (Sila lihat foto disebelah). Bagi tujuan penggunaan label ditulis dengan warna hitam menyatakan bagaimana kaedah penggunaan cecair yang mengandungi bahan aktif biasa digunakan untuk hormon. Sektor pekebun kecil getah mereka boleh menggunakan MAXI PGR untuk meningkatkan pengeluaran susu getah. Bagi tanaman getah cecair ini boleh pada torehan digunakan dengan menyapukan sebanyak kadar 1.0 - 1.5 ml Maxi PGR dengan berus kecil pada atas laluan torehan. Pastikan menyapu dengan rata dan tidak kena hujan. Sebaiknya ia dibiarkan kering pada kulit kambian diatas laluan torehan. Pengalaman penulis blog yang dulu pernah membuat sapuan ini mendapati ia mudah dilakukan. Bagaimana pun kesan negatifnya adalah dimana ada pokok getah yang akan 'Mati Kulit' apabila pokok getah tidak dibaja dan kekerapan torehan dibuat setiap hari. Kadar menyapu bahan ini perlu dijaga dengan keadaan pokok getah itu sendiri. Elakkan daripada digunakan pada pokok getah yang baru mula dibuat torehan.


Bagi tanaman nanas pula cara pekebun nanas menggunakan dengan mana mereka akan mencampurkan sebanyak 20 ml MAXI PGR dengan 360 gram baja Urea dan 18 liter air dan perlu disemburkan atau tuang sebanyak 50 ml bancuhan setiap pokok nanas pada pucuk muda yang sesuai untuk di hormon. Pastikan menggunakan air bersih untuk bancuhan dan tong semburan yang berlainan dengan dengan tong penyembur untuk sembur racun rumpai atau baja foliar. Ini bagi membolehkan kesan sampingan terhadap rawatan yang diperlukan. Pokok nanas yang perlu dihormon lazimnya telah mencapai umur sesuai iaitu 7 - 8 bulan seperti bagi jenis Moris dan 8 - 9 bulan bagi nanas varieti MD2. Pekebun juga boleh meneliti jumlah helai daun nanas pada pokok tersebut lingkungan 65 - 70 helai yang sihat. Lazimnya proses menghormon nanas ini boleh dilakukan secara terpilih kalau pertumbuhan pokok nanas tidak seragam atau pun secara 'blanket' jika pertumbuhan pokok sekata. Bagi nanas varieiti MD2 yang kini semakin menjadi kesukaan ramai penanam nanas ia memerlukan jangkamasa 130 - 135 hari selepas dihormon untuk memetik buah yang masak. Proses menggunakan bahan penggalak pembungaan membantu penanam nanas merancang jadual pengeluaran dan jadual pemasaran mereka dengan lebih tersusun.


Bagi buah-buahan produk MAXI PGR juga boleh digunakan bagi tujuan yang sama. Aturan penggunaan pula dengan mencampurkan sebanyak 20 - 40 ml MAXI PGR atau 20 MAXI PGR + 20 ml Asid Posforik dalam 18 liter air dan disemburkan dikebun buah-buahan dengan kadar  500 - 1,000 liter sehektar. Tinjauan penulis blog disebuah kebun Durian Belanda (Annona muricata) di Maran, Pahang mendapati petani disana ada menggunakan produk ini bagi digunakan kepada pokok durian belanda, pokok salak (Salak Sabah) dan juga pokok Jambu Air serta pokok Limau Manis. Daripada penilaian didapati pokok jambu air yang disebur dengan bahan ini mampu menghasilkan buah jambua air sepanjang tahun secara berperingkat-peringkat cara semburannya. kebun jambu ini ditutup dengan kelambu untuk elakkan serangan musuh dan perosak. Anda boleh membaca tulisan ini dengan membuat pautan di sini (Sila klik disini). Ini merupakan antara faktur dimana hasil jambu air dijual sepanjang masa dari kebun ini. Penggunaan bahan penggalak pembungaan membolehkan perkara ini berlaku. Kepada pembaca blog anim agro technology yang ingin mendapatkan produk MAXI PGR boleh membeli di kedai pertanian atau mana-mana penjual seperti di PPK yang ada diseluruh negara. Semuga tulisan ini memberi ingo berguna kepada anda semua. Wasallam!!!...
NAMA MAXI PGR... PRODUK KIMIA...
PENGGALAK PEMBUNGAAN... GUNA...
TANAMAN NANAS...BERKESAN DIA...
TULIS ARTIKEL... ANDA MEMBACA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Room 1301, Superior Deluxe Room,
Hotel Grand Allora, Alor Setar,
Kedah, Malaysia.
(13 Syaaban 1439H).

Sunday, April 29, 2018

NIPAH - PELBAGAI KISAHNYA

POKOK NIPAH (Nypa fruticans) merupakan sejenis dari tumbuhan yang banyak terdapat di hutan negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia. Pokok Nipah merupakan satu-satunya pokok palma dari keluarga Arecaceae yang juga disifatkan sebagai pokok bakau dan satu-satunya spesies dalam genus Nypa tumbuh dikawasan berair. Pokok Nipah juga boleh dijumpai di kawasan-kawasan lain di selatan Asia dan utara Australia. Penulis blog tidak asing dengan pokok nipah apabila sering melihatnya semasa memancing udang galah di Mersing yang tumbuh disepanjang sungai. Ia juga merupakan pokok yang mudah dijumpai ditebing sungai dengan saiz pokok yang bersaiz sederhana besar secara semulajadi. Daun pokok Nipah biasanya adalah panjang dan lembut banyak digunakan masyarakat tempatan untuk membuat atap nipah. Daunnya juga selalu digunakan dalam seni anyaman bakul. Sebagaimana juga pada pokok Rumbia (Metroxylon spp.) lazimnya pokok nipah tumbuh menegak di tanah dimana ia akan membentuk perdu yang terendam oleh lumpur. Hanya roset daunnya yang muncul di atas tanah sehingga pokok nipah dilihat seolah-olah tidak berbatang. Akar serabutnya dapat mencapai panjang 13 meter. Sistem perakaran pokok nipah ini hanya terletak dalam lumpur dimana yang sifatnya tidak kukuh juga membolehkan ada rumpun nipah dapat dihanyutkan oleh air sampai ke laut.  Batang nipah terendam oleh lumpur dimana hanya daunnya yang muncul di atas tanah. Dari pelapahnya muncul daun-daun majmuk menajam dihujungnya, menegak atau hampir tegak, memanjang hingga 9 meter panjangnya di atas tanah.  Dari segi jumlah anak daun mencapai 25-100 helai. Pokok nipah dewasa mengeluarkan mayang dan berbuah dimana ia boleh dimakan (Sila lihat foto diatas). Artikel petang Sabtu ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pokok nipah, nira nipah dan pelbagai kisah yang dilaporkan oleh akhbar tempatan dan ditulis semula bertujuan untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan.

Dalam artikel Harian Metro yang bertajuk "Nipah tembaga paling sesuai" penulis blog suka merujuknya untuk dibincangkan. Penulis juga berminat minum air nira nipah yang manis dimana lazimnya air nira yang sudah ditapis dan dimasukkan dalam bekas bersih ada dijual (Sila lihat foto disebelah)Perusahaan air nira kini telah dikatakan semakin kurang diminati kerana kerjanya yang agak rumit selain faktor lain seperti keadaan cuaca. Air nira adalah air manisan diperolehi daripada pokok famili Arecaceae atau pokok palmae terutama Pokok Kelapa (Cocos nucifera Linn), Pokok Kabong (Arengga pinata) atau Pokok Nipah (Nyipa fruticans). Anda boleh baca tulisan saya mengenai gula kabong dengan pautan ini (Sila klik disini)Proses menghasilkan nira kelapa dan nipah hampir sama cuma kaedah digunakan berbeza kerana nira kelapa diambil daripada mayang kelapa di bahagian atas pokok. Dalam pada itu cara mengeluarkan nira nipah pula daripada tangkai buah yang keluar di perdu pokok nipah adalah kerja yang perlukan kemahiran dan kesabaran. Malah nira kelapa dan nipah turut berbeza dari segi aroma, kemanisan dan juga rasanya. Walaupun kedua-duanya boleh diminum terus dari pokok tetapi ia perlu ditapis terlebih dahulu. Air nira selalunya mengandungi bahan manisan iaitu sukros yang enak diminum terutama jika dicampur air batu. Minuman ini bagaimana pun agak sukar mendapatkannya di ibukota dan banyak dijual dikawasan luarbandar yang ada pokok nipah.

Pada masa ini proses mengambil air nira nipah agak berbeza berbanding dengan proses mengambil nira kelapa. Pokok nipah jenis Nipah Tembaga dilaporkan paling sesuai dipilih kerana mempunyai jenis tangkai buahnya yang melentur ke bawah. Sebaiknya cuba elakkan dari anda memilih tangkai bunga atau buah nipah yang tumbuh menegak. Kerja asas adalah perlu membuang dahan atau kulit tangkai lain supaya ia bersih dan boleh dimulakan proses lenturan. Lenturan dimulakan dari bahagian tengah kemudian ke bawah dan ke atas selama dua minggu hingga tangkai lenturan jatuh ke bawah (Sila lihat foto disebelah)Proses membentuk tangkai nipah dilakukan dua hingga tiga minggu. Ia diurut tiga hingga empat kali sebelum dipotong setiap tiga hari. Kemudian letakkan bekas untuk mengutip air nira atau tadahan bersama bekas plastik yang diikat dengan kuat. Pilih pokok nipah sesuai bagi mendapatkan air nira kerana pokok yang mempunyai ciri buah nipah menegak dikatakan tidak sesuai digunakan. Batang dan pelepah pokok kemudian dibuang kulit sebelum dicuci dengan parang supaya pelepah tidak menjadi buruk dan menghindari daripada dihurung serangga.

Batang nipah kemudian dilurut bermula dari bahagian tengah, ke kiri dan ke kanan selama dua minggu. Sebelum buah atau pangkalnya diangkat dan dialihkan supaya ia menghasilkan air nira yang banyak dan berkualiti (Sila lihat foto disebelah)Batang nipah perlu sentiasa dialihkan bagi memudahkan air nira mengalir lebih banyak dan pastikan batang nipah benar-benar melentur jatuh ke tanah. Selepas melurut ke tanah selama seminggu, batang nipah kemudian disapu pula dengan tanah liat dan dibiarkan selama tiga hari supaya tidak terluka, selain bagi membetulkan kedudukan mayang serta buah. Tangkai pokok nipah kemudian diurut dari bahagian tengah ke kiri dan kanan bagi memudahkan pengaliran air nira. Satu lagi ialah dengan cara mengetuk pangkal perlahan-lahan dari kiri ke kanan selama tiga hari dalam tempoh tidak melebihi tiga bulan untuk mengelak pelepah rosak. Selepas diketuk selama tiga hari, ia perlu dibiarkan pula selama dua minggu sebelum pokok nipah dipangkas dengan kedudukan mata pisau daripada bawah ke atas.  Pada minggu pertama batang pelepah hendaklah diurut sekali, minggu kedua diurut dua kali dan minggu ketiga dan keempat pula sebanyak tiga kali pada setiap pertengahan bulan dan dipangkas sekali untuk mendapatkan hasil memuaskan. Pokok itu kemudian dipangkas sekali lagi pada minggu ketiga bagi mendapatkan air nira yang banyak dan untuk tahan lebih lama dibiarkan lebih daripada tiga hari.  Selepas itu botol atau bekas untuk menadah nira dimasukkan ke dalam batang pelepah pokok nipah, kemudian ditutup dan diikat menggunakan plastik serta getah bagi mengelak air nira dihinggapi serangga. Air nira yang dihimpun di dalam botol kemudian ditapis sebelum dimasukkan ke dalam bekas bersih. 

Dalam artikel bertajuk "Pewaris nira nipah Pak Su" seorang pemuda bernama Mohamad Syaril menunjukkan air nira nipah jenama Qarimah yang sudah dibotolkan (Sila  anda lihat foto disebelah). Dilaporkan pada awal operasinya perusahaan air nira nipah milik Abdul Karim Sulaiman dan isterinya Fatimah hanya memperoleh kadar pendapatan RM300 hingga RM500 sebulan kerana dilakukan secara tradisional. Kini selepas hampir 10 tahun maka syarikat Pak Su Kemumin Enterprise (PAK SU) telah pun mampu memperoleh pendapatan RM2,500 hingga RM3,500 sebulan dan pada sepanjang Ramadan mampu mening­kat sehingga RM300,000 sebulan. Kini jenama Qarimah iaitu produk air nira nipah keluaran PAK SU kini menjadi antara pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) di bawah bimbingan MoA yang mendapat bantuan peralatan bernilai lebih RM30,000. Kini syarikat PAK SU dikendalikan anak mereka yang mengambil alih perniagaan itu dengan modal permulaan RM3,000. Kini selepas hampir tiga tahun dia mengambil alih syarikat itu En. Syahril membuktikan kerjaya itu boleh menjamin masa depan dengan pendapatan bulanan lumayan. Sebelum menjadi usahawan dulu dia berjinak-jinak dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam usaha menyertai kursus jati diri dan kemahiran. Selepas itu dia terus bersemangat dan mengikuti siri kursus kemahiran dalam pengeluaran produk IKS dengan Jabatan Pertanian, Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan FAMA. Beliau telah mendapat tawaran Geran Cup MoA melalui bantuan peralatan mesin pemroses air nira dan cuka serta air manisan serta 10 pari sejuk untuk menyimpan air nira yang sudah dibotolkan.

Kini beliau memiliki sebuah bilik sejuk tempat simpanan air nira nipah yang bernilai RM25,000 dimana ia juga mampu membesarkan kilang dengan kos melebihi RM20,000. Air nira jenama Quarimah ini dibotolkan dengan baik (Sila anda lihat foto disebelah). Asalnya semua perbelanjaan itu diperolehi dari hasil jualan air nira, cuka dan manisan nipah selain pinjaman. Kini dia mampu menjana pendapatan dan membesarkan lagi syarikat yang dimilikinya seratus peratus. Kini selepas bertungkus-lumus mempelajari selok-belok perniagaan selain pengalaman dari melihat kerja tekun ayahnya dalam pengeluaran air nira syarikat PAK SU mampu mengeluarkan 800 botol dengan isi padu 300 mililiter. Syarikat juga mampu memproses air cuka dan air manisan gula Melaka dari bahan air nira yang tidak habis diproses, sekali gus menambah lagi pendapatan bulanan syarikat. Air nira nipah ini hanya boleh diperolehi dengan memotong atau menyadat hujung tangkai buah nipah sebelum diletak botol plastik yang diikat pada penghujungnya bagi mendapatkan titisan nira yang mengalir ke dalamnya. Kini selain dijual di gerai tepi jalan maka air nira keluaran kilangnya juga turut dipasarkan ke beberapa pembekal di seluruh negara terutama musim perayaan termasuk pada bulan Ramadan. Malah air nira juga boleh dibuat sebagai minuman kesihatan dan diproses untuk dijadikan manisan yang turut digunakan sebagai bahan asas dalam penyediaan juadah terutama kuih-muih tradisional. Penggunaan alat  penyadat yang menjadi pembekal kepada kilang PAK SU iaitu EnYahya Ali nyatakan dia akan ke kawasan paya yang ditumbuhi pokok nipah untuk mengenal pasti pokok yang berpotensi mengeluarkan air nira. Selepas buah dicantas maka batang tangkai buah itu perlu dilenturkan dengan hujungnya dimasukkan ke botol atau plastik supaya air nira menitis dalam botol. Beliau juga meredah kesejukan air sungai setiap hari bermula jam 7.30 hing­ga 11 pagi dan mampu mengutip 10 hingga 15 liter air nira sehari sebelum dijual kepada kilang PAK SU dengan memperoleh jumlah  pendapatan RM50 sehari.

Dalam artikel ke 3 yang penulis blog rujuk bertajuk "Nipah Kipli menjadi Popular" meyakinkan industri ini mampu menjana pendapatan baik. Encik Kipli seorang usahawan menunjukkan proses mengeluarkan air nira nipah yang ditanam di sekitar Ladang Nipah Kipli di Kangar, Perlis (Sila lihat foto disebelah). Dahulu memang tiada siapa menduga daripada hanya seorang pemandu lori yang menghidap kanser peti suara tetapi kini Kipli Sulaiman berusia 57 tahun telah menjadi antara pengusaha restoran paling berjaya di negeri ini. Restoran dikenali dengan nama Ladang Nipah Kipli beroperasi sejak 2012 antara lokasi pilihan pelancong tidak kira luar atau dalam negara yang datang menikmati air nira nipah. Beliau ketika ditemui mengakui bukan mudah mengecapi kejayaan kerana ia bermula dari bawah tanpa ilmu perniagaan. Dia hanya pemandu lori yang bercucuk tanam pada 2005 dengan menanam ubi kayu, betik, pisang dan pokok nipah ketika bercuti bersama isteri Rafilah. Mereka telah melakukannya sendiri tanpa bantuan sesiapa, daripada pelbagai tanaman diusahakan, nipah memberi pulangan tinggi melalui penjualan air nira. Pulangan lumayan daripada gaji sebagai pemandu lori membuat bapa kepada tiga anak ini bertekad berhenti kerja dan mengusahakan perniagaan menjual nira secara serius. Bermula daripada 300 pokok dan mereka  telah menanam hingga 2,000 pokok. Siapa sangka rezeki  bertambah apabila pada tahun 2007 pihak MADA telah mengisytiharkan ladang nipah ini sebagai projek pelancongan pertanian. Susulan pengiktirafan itu maka telah ada pelbagai pihak seperti FAMA yang memberi bantuan berbentuk kios makanan. Pihak MADA juga membantu menaik taraf jalan dalam ladang tanaman bagi memberi keselesaan kepada pelancong menikmati air nira di ladang. Sejak itu sekitar 2012 kami mempelbagaikan menu seperti bihun sup dan mi rebus sebagai makanan tambahan,” katanya. Dalam kesibukan Ladang Nira Kipli ini disaksikan sendiri wartawan ketika membuat liputan apabila ada kumpulan pelancong tempatan menaiki bas singgah menikmati air nira di restoran berkenaan. Ada masa bekalan nira nipah tidak mencukupi hingga membeli daripada peniaga lain bagi menampung permintaan tinggi. Ladang nira seluas satu hektar yang terletak di Kuala Sanglang di sini, dibuka setiap hari bermula jam 1 petang hingga 7.30 malam. Semuga tulisan yang panjang dalam anim agro technology ini memberi info berguna kepada semua. Wasallam!!!...
POKOK NIPAH ...IA KELUARKAN NIRA...
MAYANG DIPOTONG... TONG BAWAHNYA...
DIBOTOLKAN CANTIK... IA BERHARGA...
MINUM NIRA... BANYAK TENAGANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
1301, Deluxe Excutive Room,
Hotel Grand Allora, Alor Setar
Kedah, Malaysia.
(12 Syaaban 1439H).

Saturday, April 28, 2018

TANAM JAMBU LOCENG MERAH - LUMAYAN

JAMBU AIR LOCENG (Syngium samarangense) atau Wax Apple atau Rose apple merupakan sejenis buah dari keluarga Myrtaceae. Buah ini juga mempunyai nama botani sinonim lain seperti Syngium javanica dan Eugenia samarangense. Jambu Air mempunyai banyak varieti di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina serta beberapa negara sektar. Jambu Air adalah natif di Malaysia, Indonesia, Thailand dan juga Malaysia. Taiwan merupakan antara negara yang maju dalam pembangunan varieti jambu air dengan menjalankan kajian biakbaka jambu air. Walau pun Taiwan hanya mampu menghasilkan hasil buah jambu air dalam masa 6 bulan sahaja dalam setahun, tetapi nilai pengeluaran domestik dan eksport mencecah jutaan ringgit setahun. Agensi seperti TWADA (Taiwan Wax Apple Development Association) merupakan satu NGO boleh mengawal kualiti buah dan pengeksportan jambu air yang berpengaruh di Taiwan. Bentuk buah jambu lazimnya berbeza-beza mengikut varieti. Asas bagi bentuk buah jambu air ada 3 bentuk iaitu 'Pear shape', 'Elongated shape' dan 'Bell shape'. Terdapat benyak warna buah jambu air daripada yang berwarna putih, hijau terang, hijau gelap, merah terang, merah jambu, merah terang, merah gelap dan ungu malahan kehitaman (wild variety). Saiz buah sekitar 5-12 cm panjang dengan berat mencecah 150 gram sebiji. Buah jambu air akan terbentuk diantara 30 - 40 hari selepas anthesis. Jambu Air memang enak dimakan segar atau sebahagian lagi bolh diproses. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai kejayaan seorang usahawan yang menanam  buah jambu air sekadar menambah imlu mengenai teknologi pertanian.


Dalam Akhbar Harian Metro baru-baru ini ditulis satu artikel bertajuk "Hasil lumayan jambu loceng merah" menarik minat penulis blog untuk mengulasnya. Artikel yang ditulis oleh wartawan Noorazura Abdul Rahman mempaparkan peribahasa lama iaitu dimana dimana ada kemahuan maka di situ ada jalan. Itulah pepatah yang sesuai bagi menggambarkan kegigihan anak FELDA dari Lubuk Merbau, Padang Terap, Kedah apabila berjaya menjadikan tanaman jambu loceng madu sebagai pendapatan tetapnya. Beliau telah bermula daripada 10 pokok jambu air loceng yang ditanam di halaman rumah 11 tahun lalu dimana kini Encik Abd Karim Ismail yang berumur 42 tehun telah rasa agak berbangga kerana memiliki kebun berkeluasan 1.5 hektar dengan 500 pokok (Sila lihat foto disebelah). Idea untuk menanam pokok jambu loceng madu tercetus kerana dia tidak mahu bergantung kepada kerja menoreh getah berikutan harga komoditi itu tidak stabil dan sering mengalami kejatuhan harga selain memabaca blog Anim Agro Technology sebagai salah satu rujukkan. Keadaan itu menyebabkan ramai anak muda iaitu dari generasi kedua FELDA telah berhijrah bagi membantu keluarga namun dia tekad untuk setia berada di tanah rancangan itu dengan membabitkan diri dalam tanaman jambu loceng madu. Banyak bidang pertanian yang boleh diceburi akan menjanjikan pulangan baik jika dijalankan dengan kaedah betul dan mendapat pasaran yang tepat. Penulis blog yang telah menulis mengenai tanaman jambu air dapati ini adalah satu tetimoni baik untuk dijadikan bahan bacaan. Tulisan saya mengenai tanaman jambu air boleh dipaut dengan mudah (Sila klik disini), (Sila klik disini), (Sila Klik disini) dan beberapa lagi. 


Dalam menceburi bidang pertanian, Karim nyatakan dimana dia telah mula menanam 10 anak pokok jambu ini di halaman rumah pada 2007. Melalui konsep ‘kebun rumah’ dia mendapat pulangan yang agak lumayan hingga tidak mampu menampung permintaan buah jambu terutama dari jiran dalam kawasan FELDA tersebut. Dari sambutan yang menggalakkan itu telah menyebabkan dia terpaksa menebang beberapa pokok durian di belakang rumah bagi menanam 25 anak pokok jambu loceng madu yang kini mampu mengeluarkan hasil sebanyak (3) tiga tan dengan nilai RM24,000 setiap musim. Apa yang perlu dilakukan adalah mesti rajin membalut buah jambu untuk dilakukan bagi mengelak serangan perosak (Sila lihat foto disebelah). Seterusnya dimaklumkan dimana  jambu loceng madu itu mampu mengeluarkan hasil empat kali setahun iaitu pada Januari, Mac, Jun dan September yang membolehkan bapa kepada empat anak ini dapat memberi keselesaan hidup kepada keluarganya. Lazimnya pada setiap hari dia akan meluangkan masa empat jam untuk membalut buah jambu menggunakan kertas bagi menghalang serangan ulat dan serangga perosak. Anda boleh membaca artikel saya mengenai aktiviti membalut buah belimbing yang hampir sama dengan buah jambu air dalam artikel disini (Sila klik disini). Serangan lalat Buah (Bactocera carambolae) mempu memusnahkan putik buah jambu air dengan teruknya  jika buah ini tidak dibungkus atau dibalut. Buah jambu air memang sangat sensitif dan mudah terkena serangan ulat mahupun serangga perosak. Amalan agronomi mesti melakukan aktiviti pada setiap pagi dengan cara membalut buah jambu ini dan aktiviti menggantikan balutan buah yang terkoyak terutama semasa musim hujan.  Kerja ini dapat memudahkan diuruskan dengan kelapangan masa sendiri dan ia tidak terikat dengan sesiapa,. Terkini dia didakwa menjadi perintis kepada penduduk FELDA ini yang turut meminta tunjuk ajar supaya mereka dapat menanam pokok ini di rumah masing-masing.


Dalam pada itu Abd Karim mendakwa dimana pokok jambu air loceng hanya mengambil masa setahun setengah untuk berbuah dan sesuai di tanam di halaman rumah untuk dijadikan sumber pendapatan. Kalau petani menanam secara monokrop dilokasi khusus tetapi jambu air ini juga sesuai ditanam disekeliling rumah kerana ia mudah dijaga. Konsep ‘kebun rumah’ itu sangat sesuai dipraktikkan berikutan kedudukan rumah FELDA yang mempunyai ruang halaman rumah sederhana dengan jumlah keluasan agak signifikan jika melibatkan ramai orang. Kini didakwa FELDA Lubuk Merbau semakin terkenal dengan pengeluaran jambu loceng madu yang kini dikenali sebagai jambu loceng merah. Kejayaan menanam jambu loceng madu itu menyebabkan pengurusan FELDA memberi kepercayaan kepada Abd Karim untuk menanam pokok itu di tanah seluas 1.5 hektar tanmbahan kawasan. Apabila buah telah banyak masak untuk dituai lazimnya ia dilakukan dengan jadual pasaran yang diaturkan (Sila anda lihat foto disebelah). Seterusnya akhbar tersebut menulis dimana pada masa ini And Karim mempunyai 500 pokok jambu air untuk skala komersil dan perlukan lebih ramai pembantu dikebun. Kini di samping menjual buah jambu air dia juga turut membekalkan anak semaian pokok jambu dengan harga RM15 sepokok dimana sambutannya sungguh menggalakkan dari seluruh Kedah. Ramai peneroka lain yakin dengan pembabitan ramai peneroka dalam tanaman jambu loceng madu ini, ia akan menjadi sebahagian produk FELDA Lubuk Merbau selain getah. Ada yang kata  buah jambu ini tidak perlu lagi diimport dari negara jiran Thailand yang dijual di Hentian Rehat dan Rawat PLUS kerana penduduk tempatan juga mampu menghasilkan buah yang sama mutunya. Penulis blog berpendapat kaedah ini perlu dikembangkan keseluruh negara terutama dikawasan FELDA dengan beberapa tanaman lain yang menggunakan konsep yang sama. Semuga tulisan ini memberi infi terbaik kepada pembaca anim agro technology mencecah 14.2 juta semalam. Wasallam...!!
MENANAM JAMBU... JAMBU AIR MUDAHNYA...
KELILING RUMAH... IANYA MUDAH DIJAGA...
POKOK PERLU DIBAJA...DIBALUT BUAHNYA...
HARGA BAIK... PENDAPATAN BERGGANDA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 6425, Hotel Pearl View,
Jalan Baru, Seberang Perai,
Pulau Pinang, Malaysia.
(8 Syaaban 1439H).

Friday, April 27, 2018

LADA SULAH - APA DIA?


Apakah dia LADA SULAH?. Lada sulah merupakan satu nama lain bagi LADA PUTIH (White pepper) yang dihasilkan di Malaysia untuk pasaran domestik dan eksport. Lada Sulah atau Lada Putih merupakan salah satu jenis rempah yang penuh dengan pelbagai khasiat untuk kesihatan. Penanaman Lada (Piper nigrum) di Malaysia yang dipercayai berasal dari Barat-Daya India rempah daripada keluarga Piperaceae yang digunakan dengan meluas diseluruh dunia. Serbuk lada hitam digunakan sebagai perasa makananmerupakan produk buah daripada tumbuhan tropika jenis memanjat. Di Malaysia tanaman lada hitam banyak ditanam di Sarawak selain dari pada sedikit ditanam di Johor (Kulai), Pahang, Kedah dan juga Terengganu serta Sabah. Keluasan tanaman lada hitam di Malaysia adalah pada kadar sekitar 13,000 hektar dimana kebanyakannya ditanam oleh pekebun kecil terutama di negeri Sarawak. Tanaman lada telah ditanam sejak tahun 1856 tetapi penanaman secara meluas bermula pada tahun 1900-an. Tanaman ini telah dibawa masuk ke negara kita oleh penjajah yang membawanya daripada negara lain. Kini tanaman lada masih merupakan salah satu tanaman kontan yang penting sebagai punca pendapatan untuk kira-kira 67,000 penduduk di kawasan pedalaman Sarawak. Keluasan purata kebun lada adalah 0.2 hektar (Setengah ekar). Lada Hitam banyak ditanam di beberapa daerah di Bahagian Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong dan Sarikei. Penulis blog yang pernah bertugas di Jabatan Pertanian Sarawak mendapati anggaran luas kawasan penanaman lada ialah kira-kira 13,000 hektar. Di Johor Lada Hitam di tanam oleh beberapa pengusaha Cina di Kawasan Kulai dan Kluang. Malaysia mengeksport sebanyak 19,748 tan metrik lada pada tahun 2004 dan 18,824 tan metrik pada tahun 2002 yang masing-masingnya bernilai RM113.2 juta dan RM120.0 juta. Hampir 98 peratus pengeluaran lada di Malaysia adalah di Sarawak. Pengeluaran untuk tahun 2004 adalah 20,000 tan metrik. Malaysia kini menduduki tangga kelima negara pengeluar lada dunia selepas negara Vietnam, India, Brazil dan Indonesia. Kira-kira 95 peratus perdagangan lada dunia adalah dalam bentuk lada hitam dan putih, manakala selebihnya adalah dalam bentuk oleoresin lada, minyak lada, lada hijau dan lada kisar. Artikel subuh ini saya menulis dalam ''Anim Agro Technology'' mengenai Lada Sulah atau Lada Putih sebagai satu bahan rujukkan semua.



Lada Hitam dan Lada Putih adalah hasil daripada penanaman pokok lada yang ditanam dimana buahnya diproses menjadi dua bentuk lada. Buah yang masak perlu dipetik secara manual dengan memilih tangkai buah yang matang dan dimasukkan didalam bakul untuk dikumpulkan dipusat pengumpulan (Sila lihat foto disebelah). Lada hitam diproses dengan menjemur biji lada yang dipetik sehingga kering sepenuhnya sama ada dengan jemuran dibawah matahari atau kaedah oven pemanas eletrik sebelum digredkan dan dipasarkan. Bagaimana pun kini terdapat beberapa proses membuat lada sulah atau lada putih untuk menjadikan kualiti yang baik bagi pasaran domestik dan antarabangsa. Lada sulah dijual dengan harga lebih tinggi daripada lada hitam kerana ia perlukan proses yang agak rumit dan jumlah berat yang kurang. Kini lada sulah banyak dijua didalam bentuk serbuk (powder) untuk diguna terus walau pun masih banyak yang dijual dalam bentuk biji dalam pek kecil-kecil. Lada Suah atau Lada putih paling biasa dihidangkan diatas meja direstoren atau hotel-hotel bersama kicap dan garam sebagai satu set kelengkapan yang mesti ada. Biasanya lada sulah ini akan dimakan dengan teur separuh masak dengan menabur lada sulah dan kicap bersamanya. Direstoren makanan segera seperti di McDonald, KFC dan Burger King juga disediakan pek kecil lada sulah untuk dimakan bersama menu hidangan dijual direstoren tersebut.


Bagaimanakah cara memproses lada menjadi lada putih atau lada sulah?. Ini kerana lada sulah amat enak dimakan dengan telur ayam separuh masak untuk sarapan pagi (Sila lihat foto disebelah). Lada mampu memberikan rasa pedas dan hilangkan bau hanyir pada telur ayam ini untuk dimakan. Lada merupakan salah satu tanaman yang boleh ditanam dan dibiakkan dengan semaian biji tetpi lebih mudah dan cepat membiakannya dengan KERATAN BATANG. Tumbuhan yang digelar sebagai ''The King of Spice'' ini disebut sebagau Merica di Indonesia dengan nama saintifiknya sinonim sebagai Piper albi Linn merupakan sejenis rempahratus kaya dengan kandungan kimia seperti minyak lada, minyak lemak (Fatty acid) dan juga ekstrak pati. Semenjak dulu lada iini diburu oleh pedagang-pedagang dari Eropah dan pelusuk dunia untuk dijadikan bahan perisa makanan yang unggul. Ini kerana selain rasa pedas didakwa lada sulah memberikan aroma yang enak dan membuka selera terutama untuk makanan berasaskan daging, telur dan sebagainya. Memproses lada putih melalui beberapa proses iaitu proses MERENDAM, MEMBERSIH, PENGERINGAN, PENGREDAN  dan juga PEMBUNGKUSAN serta proses PENYIMPANAN. Jika proses ini tidak dilakukan dengan baik maka kualiti lada putih ini kurang berkualiti dan menjejaskan pasaran.


Proses perendaman dalam membuat lada putih penting dilakukan dengan mana buah lada masak yang baru dipetik dimasukkan dalam karung goni direndam dalam air bersih yang mengalir selama 7 - 10 hari atau sekitar 8 hari untuk melembutkan kulit buah supaya mudah terlucut dari bijinya. Apa yang penting masa merendam ini  dimana pastikan air rendaman harus bersih dan sentiasa mengalir bertujuan menghasilkan lada yang berkualiti (putih bersih). Penggunaan air rendaman yang kotor dan tidak mengalir akan menghasilkan lada putih yang kurang baik dimana ianya kotor, warna kelabu kecoklatan. Selepas proses merendam dalam air mengalir maka ia dikeluarkan  dari karung dan dimasukkan dalam tampi atau dulang dimana perl dilakukan bahagian kulitnya dipisahkan dari biji dengan menggunakan tangan. Ianya kemudian lada tersebut dimasukkan dalam karung atau bakul pada air mengalir sambil digoyang-goyang supaya kulit hanyut atau terbuang keluar. Setelah biji bersih dari kulit dan tangkai buah maka ia ditoskan sampai airnya tidak menitis lagi. Pproses berikutnya adlah proses Pengeringan dimana biji lada bersih kemudian dijemur dibawah sinar matahari selama 3  7 hari sehingga smpai cukup kering. Proses Pengeringan biji lada dilakukan dengan mengunakan tikar atau lantai sesuai  jemuran yang dibuat lebih tinggi agar lebih efektif. Semasa proses ini sebaiknya diterbalikkan lada  atau ditipiskan dengan cara mempergunakan alat cakar dibuat dari kayu agar pada keseluruhannnya ia cepat kering dan rata. Apabila lada ini sudah cukup kering diperiksa dimana tandanya adlah semasa dipicit degan tangan menghasilkan bunyi seperti 
menggeretak dan bunyi pecah. Setelah lada cukup kering sebaiknya dikumpulkan dan ditampi dengan tampi atau dianginkan untuk membuang bahan-bahan yang ringan serta benda asing lainnya seperti tanah, pasir, daun kering, tangkai daun, serat-serat dan juga sebahagian dari lada ringan. Bila lada telah kering dan bersih maka is boleh dimasukkan dalam karung penyimpanan lain yang kuat dan bersih. Hasil kemasan kemudian disimpan disetor simpanan yang kering dan tidak lembab (Kelembapan sekitar ± 70%). Diperingkat kampong lazimnya guni ini diberi alas dari bauloh atau kayu setinggi ± 15 cm dari permukaan lantai sehingga bahagian bawah karung tidak terletak diatas lantai. Biasanya dari kajian dari 100 kg lada basah yang masih bertangkai apabila diproses hanya tinggal 25 - 40 kg lada putih sahaja. Kuantiti dan kualiti lada sulah atau lada putih yang dihasilkan bergantung kepada tahap kematangan buah, varieti dan kaedah pemprosesan yang dijalankan. Semuga anda mendapat info berguna membaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
LADA SULAH... LADA PUTIH SAMA....
LADA HITAM... ADA KULIT LEKATNYA...
BIJI DIRENDAM... MENGALIR AIRNYA...
DIJEMUR PANAS... DISIMPAN LAMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Room 1317, Hotel Hilton,
Kuching, Sarawak,
Malaysia.
(23 Rejab 1439H). 

Thursday, April 26, 2018

PIN PLASTIK BATAS TANAMAN

PIN PLASTIK BATAS TANAMAN merupakan satu perkra yang penting didalam mempastikan pemasangan plastik penutup batas kukuh ditempatnya. Plastik batas Silvershine kini digunakan oleh ramai petani terutama mereka yang menanam tanaman makanan seperti sayur-sayuran, nanas, cili, tembikai, melon, terung dan sebagainya. Plastik khas silvershine penutup batas ini lazimnya mempunyai warna hitam sebelah belakang dan warna silver (perak) disebelah lagi. Petani perlu faham akan cara pemasangan plastik ini dimana bahagian yang berwarna silver mesti diletakkan menghadap matahari dan bahagian hitam mesti dibahagian bawah menghadap tanah (Sila lihat foto diatas). Plastik ini perlu di rentangkan atau diletakkan diatas batas tanaman mengikut panjang batas dan tradisinya dibahagian tepinya dikambus dengan tanah agar tidak di terbangkan oleh angin. Sebaiknya plastik penutup batas di rentang sehingga ketat dan elakkan daripada ada lekukan ditengah batas kerana ia merugikan ruang penanaman dan menjadi tadahan air. Pasangkan pita sistem pengairan titis diatas batas sebelum memasang plastik penutup batas. Lazimnya lubang-lubang penanaman dan lubang pembajaan akan ditebuk pada atas dipermukaan plastik menggunakan sukat atau alat yang sesuai dengan jumlah dan jarak mengikut keperluan. Lapisan permukaan atas plastik silvershine yang berwarna silver akan menerima cahaya matahari dan menghasilkan haba serta membalikkan 'cahaya terang' yang menyebabkan patogen perosak sepertii aphid dan hama lain tidak suka tinggal dibahagian bawah daun. Pokok Cili contohnya memang sesuai ditanam dengan plastik penutup batas silvershine untuk elakan serangan serangga perosak dan juga penyakit. Lapisan permukaan hitam dibahagian bawah akan menyerap lebih banyak haba dan menghalang pertumbuhan rumpai. Lapisan ini akan memerangkap wap air yang terhasil dari kepanasan haba dimana ini akan dapat mengekalkan kelembapan tanah dalam batas tanaman. Lubang-lubang lain disekeliling atau diantara lubang penanaman lazimnya untuk tujuan memberi baja atau air kepada batas tanaman. Plastik penutup batas silvershine adalah antara teknologi moden dalam pertanian yang mampu meningkatkan hasil tanaman dan juga kualiti hasil tanaman. Teknologi memasang pin ini membantu petani memasang plastik penutup batas agar kukuh disepanjang penanaman. Terkini beberapa penanam nanas MD2 telah menggunakan tikar penutup rumput jenis 'WeedMat' yang agak mahal akan tetapi ia lebih baik untuk digunakan dan tahan lama. Anda boleh membaca artikel mengenai weedmat dengan pautan berikut (Sila klik disini). Artikel subuh ini saya menulis dalam blog ''Anim Agro Technology'' mengenai teknologi memasang plastik penutup batas dengan pin kawat.

Lazimnya plastik penutup batas direntang diatas batas bertujuan untuk mengelakkan pertumbuhan rumpai, mengekalkan kadar kelembapan tanah, mengawal serngan penyakit dan perosak serta pelbagai kebaikan lain. Plastik ini dijual dalam bentuk gulung dengan panjangnya bergantung kepada jenis dan jenama. Lebarnya pula bergantung kepada keperluan saiz batas daripada selebar 3 kaki sehingga 5 kaki. Bergantung kepada ketebalan dan UV maka plastik penutup batas dipasang sebelum penanaman dijalankan. Antara kaedah secara biasa yang dilakukan petani bagi menentukan plastik ini melekat pada batas taaman adalah dengan membubuh tanah dibahagian tepi plastik ini (Sila lihat foto disebelah). Tanah dari laluan antara batas akan dinaikan menggunakan cangkul dan diletakkan dibahagian tepi plastik untuk mempastikan plastik tidak diterbangkan angin kemudiannya. Ada dikalangan petani yang gunakan ketulan-ketulan tanah yang diletakkan ditepi plastik penutup batas secara terpilih (bukan menutup semua bahagian tepinya). Kemasan didalam membubuh tanah untuk tujuan ini akan menjadikan plastik tahan disepanjang penanaman sehingga plastik ini dibuang untuk penanaman berikutnya. Kaedah menutup batas ini dengan tanah perlu kemahiran dan mudah serta kos yang murah.


Teknologi sektor pertanian terus berubah dari semasa termasuk penggunaan ''pin dawai U'' untuk melekatkan plastik penutup batas tanaman. Dawai dari nombor 6 sesuai dibeli dari kedai dan dipotong sepanjang 15 - 20 cm sebelum ianya dibentuk atau pun dawai dibengkokkan menjadi bentuk ''U''. Bergantung kepada modal, ada petani yang menggunakan dawai ''coated chainlink'' yang berwarna hijau untuk dibentuk menjadi pin berbentuk U. Dawai Coated ini lazimnya tahan bertahun-tahun digunakan sebagai pin pelekat batas keraia ia tidak karat dan mudah dilihat. Satu batas tanaman perlukan jumlah berbeza pin dawai ini bergantung kepada panjang batas dan jenis tanahnya. Cara memasang pin ini mudah dilakukan iaitu dengan menusuk in bebentuk U ini dibahagian tepi plastik penutup batas sehingga kukuh dalam tanah (Sila lihat foto disebelah). Pin ini perlu dicabut semula jika plastik batas terkoyak dan dicucuk dilokasi yang lain. Bagaimana pun jika tanah dibahagian tepi batas keras atau bebatu erlu disesuaikan semua kaedah pemasangan pin ini. Biasanya kaedah ini memberikan kemasan yang baik kepada batas tanaman dan ianya tida diterbangkan angin atau terkoyak.


Bagi mempastikan pin dawai ini mudah dipacakkan masa kerja-kerja penyediaan tanah perlu lebih teliti. Tanah perlu dibajak sebelum diaikan batas dan dirotor 2 - 3 kali agar tanah peroi dan lembut. Bergantung kepada jenis tanah dan cuaca, jika tanah lembut maka pemasangan cepat selesai dilakukan. Seorang petugas mampu memasang plastik peutup batas dengan cepat menggunakan teknologi pin dawai U ini berbanding dengan mengkambus dengan tanah disepanjang tepi plastik batas. Apabila tanaman sudah dituai maka pin dawai ini boleh dicabut dan dikumpulkan semula untuk pemasangan plastik penutup batas berikutnya dan sedia untuk penanaman musim berikutnya. Bagi kawasa tanaman nanas diatas tanah mineral, pemasangan plastik penutup batas adalah sangat krtikal. Beberapa varieti nanas seperti MD2 sebaiknya dipasang plastik ini untuk elakkan rumpai dan elakkan serangan penyakit. Pin ini membantu penanam nanas untuk dapatkan batas tanaman yang sempurna dan plastik yang kemas (Sila lihat foto disebelah). Semuga tulisan subuh ini dalam anim agro tehnology memberi info berguna kepada pembaca semua. Wasallam!!!.
PASANG PLASTIK BATAS...SATU IDEA...
DIPASANG PIN DAWAI ...LEKATKAN DIA...
KAWAT BENTUK ''U''.... PERLU DISEDIA...
MUDAH DIPASANG... TEKNOLOGI ADA..


By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Kelompok Nanas Kg Bujal,
Kijal, Kemaman, Terengganu,
Malaysia.
(20 Rejab 1439H).

Wednesday, April 25, 2018

SAWAH SAGIL - SATU TINJAUAN

SAWAH SAGIL merupakan satu-satunya sawah padi yang terdapat di Kampong Sawah Sagil, Air Hitam di Daerah Batu Pahat. Ia merupakan satu sawah dibawah Luar Jelapang Padi yang mendapat sistem pengairan dibawah kawalan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) daerah Batu Pahat. Penulis blog yang sempat membuat pemantauan bersama Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ke sawah ini merasakan sawah ini boleh dimajukan lagi dimasa akan datang dengan beberapa penambah baikan infrastruktur di sawah ini (Sila lihat foto diatas). Sawah ini kecil sahaja berbanding dengan luas sawah dikawasan jelapang padi iaitu cuma 65.59 hektar melibatkan 122 lot dibahagikan kepada dua blok iaitu Blok A seluas 40.58 hektar dan Blok B seluas 25 hektar.  Dari segi status geras pula dilaporkan dimana sebanyak 101 lot telah bergeran dan bakinya 21 lot masih belum bergeran. Terdapat seramai 79 orang pesawah yang berdaftar di sawah ini dengan kelolaan oleh Jabatan Pertanian Batu Pahat dan PPK Parit Raja melibatkan unit Peladang 02 Sawah Sagil. Walau pun sawah ini kecil sahaja tetapi mendapat subsidi dari kerajaan yang banyak dimana pada tahun ini sebanyak RM288,585 diberikan melalui pelbagai skim subsidi tanaman padi demin mempastikan makanan ruji negara ini dapat dikeluarkan dalam negara. Pecahan subsiidi paling banyak adalah seperi Subsidi Bantuan Baja (RM249,233), Subsidi Bantuan Racun (RM26,235) dan subsidi bantuan bajak (RM13,117) dan tidak masuk subsidi Insentif Pesawah, Subsidi Harga Padi dan beberapa lagi. Datok Samsul yang merupakan ADUN kawasan ini member penerangan kepada KSU dengan menyatakan dimana sawah ini juga menanam 2 kali setahun walau pun mempunyai masaalah bekalan air sawah yang tidak menentu kualiti airnya. Ini kerana pada masa tertentu air yang dipam masuk kesawah terlalu berasid menyebabkan sawah mesti perlukan kapor yang banyak untuk meningkatkan kesuburan tanaman padi. Adalah menjadi harapan pesawah jika kerajaan dapat menambah baik sistem pengairan dan saliran disawah ini didalam usaha meningkatkan produktiviti padi untuk penanaman dua kali setahun. Artikel subuh ini dalam "Anim Agro Technology" saya menulis hasil tinjauan sawah di Kg Sawah Sagil, Air Hitam, Batu Pahat untuk dikongsi bersama pembaca blog ini.


Sawah Sagil ini sama seperti sawah lain di Malaysia mempunyai sistem pentadbiran sendiri. Ketua Kelomppok Sawah Sagil adalah Encik Hadi Jaaafar dibantu oleh Timbalannya iaitu Hj Sulaiman dan Setiausaha Kelompok iaitu Jamaludin. Bendahari pula adalah Encik Roshide dengan dibantu oleh AJK Kelompok iaitu Azlan, Amri, Robaie, Aladin dan Razali yang semuanya merupakan pesawah yang tegar disini.  Dari segi sejarah dinyatakan dimana 20% daripada pesawah disini adalah orang mendatang daripada Kedah dahulu tetapi kinni mereka semua telah menjadi 'Orang Johor' yang pastinya mereka telah menyokong pasukan bolasepak JDT dan bukan menyokong pasukan Kedah lagi. Jabatan Pertanian yang telah lama membantu pesawah disini merupakan Pengerusi Jawatankuasa Jadual Penanaman Padi dengan menentukan tarikh kemasukan air, jadual menanam dan seterusnya membantu didalam menguruskan bekalan benih bersama PPK KAwasan. Sawah Sagil di Air Hitam, Batu Pahat ini sering disalah tafsir sebagai 'Sagil' yang berada di Daerah Ledang (Tangkak) iaitu satu kawasan yang amat jauh kedudukannya. Negeri Johor memang paling sedikit jumlah kawasan sawah dimana penulis blog yang pernah bertugas di Johor selama 14 tahun pernah melawat beberapa sawah di Johor yang masih aktif seperti Sawah Air Papan dan Sawah Endau di Mersing, Sawah Sg Balang di Muar, Sawah Ring dan Sawah Kesang Tasik di Ledang, Sawah Kahang di Kluang dan Sawah Sagil di Batu Pahat. Bagaimana pun dari segi panorama Sawah Ring adalah paling cantik kerana ia berlatarbelakangkan Gunung Ledang.


Dari tinjauan penulis blog mendapati varieti padi yang ditanam disawah ini adalah MR269. Hasil padi untuk musim 1/2017 adalah sebanyak 83.475 metrik tan yang bernilai RM100,170 dan hasil bagi musim 2/2017 sebanyak 201.78 metrik tan yang bernilai RM242,143. Ini menjadikan jumlah pengeluaran padi dari sawah ini sebanyak 285.1 metrik tan atau bernilai RM 342,313 pada tahun 2017. Dari segi produktiviti pula ia merupakan sawah yang agak kurang infrastrukturnya dengan produktiviti pada Luar Musim 2017 hanya 1.27 metrik tan sehektar dan produktiviti pada Musim Utama 2017 sebanyak 3.08 metrik tan sehektar. Produktiviti rendah pada luar musim disebabkan oleh kualiti air yang masam dan juga bekalan air kesawah yang tidak menentu akibat dari sistem pengairan kurang sempurna. Tanaman padi sanagt memerlukan air teruama sebelum dan selapas 'panicle initiation' dimana kelkurangan atau ketiadaan air menyebabkan penurunan hasil yang sangat ketara. Bagaimana pun dibeberapa sawah lain yang ada bekalan air mencukupi lazimnya penghasilan padi luar musim adalah lebih tinggi. Bantuan terbaharu untuk tahun 2018 terdiri daripada bantuan kapor dari Jabatan Pertanian sebanyak 1,600 beg dan upah menabur baja disumbangan oleh YB Adun Datuk Samsul berniolai RM11,200. Pesawah dijangka mampu menghasilkan padi lebih produktif dengan bantuan seperti ini (Sila lihat foto disebelah). Kemasaman tanah juga merupakan masaalah yang perlu diatas bersama JPS dengan mengalihkan sumber bekalan air di lokasi atas sawah padi disini.


Penulis Blog juga dimaklumkan Sawah Sagil amat popular didalam mereka memanafaatkan aktiviti riadah. Antaranya adalah dimana sawah ini beberapa tahun menganjurkan Jembori Riadan 'Remote Control' yang mendapat penyertaan dari seluruh negara (Sila lihat foto disebelah). Peminat Sukan dan aktivis seperti ini akan datang membawa kapalterbang kecil, helicopter, drone dan sebagainya untuk dipertandingkan dikawasan yang lapang. Sawah Sagil yang terletak berhampiran dengan lebuhraya PLUS membolehkan ia mudah dikunjungi kumpulan ini. Selain itu sungaii yang panjang disebelah sawah akan digunakan untuk pertandingan bot 'remote control' sebagai satu lagi tarikan aktiviti di sawah ini. Konsep Pelancongan Agrotourism juga sesuai dikembangkan dikawsan ini diman tanpa sebarang promosi ianya sudah ada pelancong tempatan yang datang disini. Bagi rakyat Johor sawah ini juga merupakan sawah yang paling Selatan boleh dikunjungi kerana tidak banyak sawah dinegeri ini. Pelancong dai Singapura juga ada yang datang untuk mereka melihat 'Pokok Beras' dengan melihatnya sendiri. Beberapa infra asas untuk Agrotourism perlu dibina dan dibuat promosi agar sawah ini mampu menjana pendapatan kepada penduduk tempatan. Semuga lawatan dan coretan penulis blog anim agro technology ini memberi info kepada pembaca semua. Wasallam!!!..
SAWAH SAGIL... DI AIR HITAM LOKASINYA...
DILUAR JELAPANG... RENDAH HASILNYA....
PENDUDUK TEMPATAN...AMAT BANGGA...
LAWATAN DIBUAT... BANTUAN DITERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Sawah Sagil, Air Hitam, 
Batu Pahat,
Johor, Malaysia.
(28 Rejab 1439H).