Thursday, May 9, 2024

KENALI HALIA - APA HEBATNYA?

HALIA (GINGER) atau di panggil Jahe (Indonesia) dengan nama saintifiknya Zingiber officinale roscoe adalah tumbuhan yang tergolong dalam famili Zingiberaceae yang mempunyai nilai perubatan dan merupakan sejenis herba berizom yang digunakan secara meluas dalam masakan penduduk Asia termsuk di Malaysia dimana memang sesuai digunakan sebagai rempah-ratus dan ramuan perubatan tradisional serta moden. Halia telah digunakan sebagai ramuan dalam ubat tradisional dan masakan dalam kalangan orang Melayu, India dan Cina. Tanaman ini berasal daripada Amerika Selatan dan juga merupakan tanaman asal di kebanyakan kawasan sekitar di tropika Asia dan kemudian diperkenalkan di seluruh dunia dimana ada beberapa negara sebagai tanaman komersial dan ada negara sebagai pengimport. Di Malaysia apa yang penulis blog tahu dimana selalunya halia ditanam secara komersial di kawasan Bentong, Pahang, Keningau dan Tambunan, Sabah dan di Bau, Sarawak. Jenis Halia Bentong merupakan varieti premium dimana ia kebanyakannya halia ini ditanam secara konvensional di lereng-lereng bukit seperti di Janda Baik dan Bukit Tinggi, Bentong, Pahang terutama kalangan komuniti Cina untuk pasaran domestik dan eksport. Permintaan halia Malaysia bagi pasaran domestik dan antarabangsa adalah sangat tinggi terutamanya bagi varieti Halia Bentong yang mempunyai kualiti yang lebih tinggi dan permintaan pasaran yang baik berbanding varieti halia lain. Singapura merupakan pasaran eksport terbesar halia Bentong sejak dahulu kerana ia digunakan sebagai bahan makanan dan perubatan. Bagi meningkatkan lagi kadar peratus kecukupan halia (% SSR) halia dan mengurangkan kebergantungan import serta dapat menjamin sekuriti makanan negara dalam jangka masa panjang apa yang penulis blog tahu ada teknologi penanaman halia menggunakan sistem fertigasi telah diperkenalkan dan diperluaskan pada masa kini. Saya ada menulis beberapa artikel mengenai penanaman haia secara fertigasi sebelum ni dengan boleh dibaca dengan pautan (Sila Klik Disini), (Sila klik disini), (Sila Klik Disini) dan (Sila klik disini) serta ada beberapa artikel lagi. Artikel subuh 7 Ramadan ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan apakan dia kehebatan halia sehingga menjadi tanaman pilihan ramai petani sebagai bahan rujukkan pembaca semua.


Terkini dimana sistem fertigasi ini adalah satu kaedah penanaman yang mana pemberian baja (fertilizer) yang lengkap kepada tanaman diberikan dalam bentuk larutan baja dan disalurkan kepada zon akar melalui sistem pengairan (irrigation). Kaedah fertigasi ini biasa digunakan untuk pelbagai jenis tanaman sayur-sayuran seperti cili dan buah-buahan seperti melon wangi. Kaedah ini merupakan satu alternatif untuk mengatasi masalah penyakit bawaan tanah dan juga mengatasi masalah kesuburan tanah yang rendah yang merupakan masalah utama pengeluaran halia komersial di dunia. Kaedah fertigasi ini terbukti berkesan dan lebih efisien untuk meningkatkan pengeluaran tanaman berbanding kaedah konvensional. Bagi penanaman sistem fertigasi dimana komponen utama sistem pengairan fertigasi halia ialah tangki air baja 900 atau 600 gelen, tong stok baja, pam air berkuasa 2 hp, pengatur masa digital, penapis, injap dan sistem paip yang membawa larutan nutrien ke setiap beg tanaman. Sistem paip terbahagi kepada paip utama (polipipe HDPE) 32 mm, paip sekunder (polipipe HDPE) 32 mm, paip pembahagi (polipipe LDPE) 16 mm atau 20 mm dan tiub mikro 1.0 mm berserta penitis panah. Pengusaha halia ini juga perlu mendapatkan alat pengukur konduktiviti elektrik (EC) untuk menentukan kepekatan baja dan pH meter untuk mengukur nilai pH air. Sebaiknya bagi penanaman halia secara fertigasi dimana jenis polibeg tegak boleh digunakan. Polibeg berwarna hitam bersaiz 24’’ x 16’’ adalah disyorkan. Medium tanaman yang disyorkan bagi halia ialah 100% coco peat. Apa yang penulis blog tinjau dimana penggunaan polibeg hitam sesuai bagi tanaman halia dan dapat meningkatkan hasil rizom bagi setiap meter persegi. Sebiknya juga pemberian air baja boleh dikawal secara manual atau menggunakan pengatur masa automatik. Sistem fertigasi perlu dipasang sebelum halia ditanam ke dalam polibeg. Jarak di antara polibeg yang disyorkan ialah 1’, manakala jarak di antara barisan tanaman ialah 5’. Penanaman halia fertigasi boleh dilakukan disekeliling rumah dengan menggunakan pakej amalan dari Jabatan Pertanian yang disediakan.



Bagi memahami akan tanaman halia dimana sebenarnya halia merupakan tumbuhan herba jenis umbisi yang boleh tumbuh dengan ketinggian antara 30- 100 cm. Tanaman ini mempunyai pucuk dan daun yang tersusun berdekatan di antara satu sama lain. Morfologi tanaman halia yang ia mempunyai jenis batang tidak berkayu, batang berdaun pelepah, tumbuh menegak, tidak bercabang. Daun berwarna hijau tua, licin pada permukaan atas daun dan sedikit kasar di bahagian bawahnya yang ditutupi dengan bulu yang sangat halus. Panjang daun lebih kurang 5 - 30 cm panjang dan 8 - 20 cm lebar Pelepah daun berbentuk linear dan lanseolat, apeks akuminat dengan urat selari yang halus (tidak ketara). mnya (akar berubi) bercabang dan berkedudukan secara mendatar berdekatan dengan permukaan tanah. Isi rizom halia bersifat keras dan tebal dan mempunyai cabang berbentuk jari. Ukuran garis pusat antara 1.5 - 2.5 cm. Lapisan luar rizom muda dan belum matang berwarna kuning pudar dan rizom yang matang berwarna kelabu manakala lapisan dalam rizom berwarna kuning cerah dan beraroma/bau.. Bunga halia mempunyai jambak bunga yang berukuran 4-7 cm panjang, 1.5- 2.5 cm lebar, berbentuk bujur telur, bewarna hijau kekuning-kuningan dan korolanya berwarna kuning pudar. Komposisi Fitokimia Halia mempunyai kandungan nutrien makanan yang tinggi dan banyak digunakan dalam masakan, makanan, minuman dan perubatan. Rizom halia mengandungi komponen biokimia seperti gingerol, paradol, shogaol, zingibain dan zingiberol. Komponen biokimia utama (bahan aktif) dalam tanaman halia adalah gingerol. Dua bahan biokiomia iaitu gingerol dan shogaol merupakan bahan aktif yang memberikan rasa pedas pada halia. Halia muda mempunyai kandungan gingerol yang lebih tinggi. Manakala halia tua mempunyai kandungan shogaol yang lebih tinggi berbanding halia muda. Halia muda biasanya mengandungi banyak air dan sedikit rasa pedas manakala halia tua lebih berserat (fiber), kering dan lebih pedas. Kajian menunjukkan sebatian gingerol di dalam rizom halia akan menurun selepas bulan keenam sehingga sembilan bulan. Ini kerana kandungan sebatian gingerol ini berubah kepada sebatian shogaol apabila usia rizom semakin meningkat. Bagi penulis blog memang disyorkan rizom halia dituai pada usia enam bulan bagi mendapatkan hasil sebatian gingerol yang tertinggi. Walaubagaimanapun kajian mendapati dimana kandungan nutrien halia lazimnya adalah berbeza-beza kerana faktor berlainan varieti, keadaan ekologi, amalan agronomi dan juga amalan lepas tuai. Kajian menunjukkan kandungan gingerol dan shogaol dalam halia segar dan kering Zingiber officinale roscoe dan Zingiber officinale var. rubrum yang ditanam di dua lokasi berlainan adalah berbeza mengikut tempoh umur halia semasa penuaian. Pada umur penuaian 6 bulan halia didapati mengandungi kandungan bahan aktif gingerol dan shogaol yang paling tinggi berbanding umur 3, 8, 9 dan 12 bulan umur tuaian.


Halia sering dikaitkan dengan perubatan tradisional untuk melegakan kembung perut dan ketidakhadaman. Ia juga boleh diambil sebagai air rebusan untuk dapat melegakan sakit perut dan untuk wanita selepas bersalin. Pada penulis blog minuman air halia sama ada halia susu atau air halia biasa menjdi kegemaran sejak lama dulu (Sila lihat foto disebelah). Ada jenis ubat-ubatan daripada sumber halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti demam, batuk, migrain, sakit gigi, sakit tulang, senggugut dan sesak nafas. Halia sedap dimakan segar sama ada muda atau tua. Halia banyak digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam pelbagai bentuk seperti halia segar, halia kering, pati halia (ekstrak), jus halia, halia bergula (halwan). Halia juga boleh diproses menjadi serbuk halia, minyak halia, jeruk halia dan digunakan sebagai bahan perasa untuk minuman dan makanan seperti sos, konfeksionari dan bakeri. Dalam kes k
egunaan bagi farmaseutikal dimana produk minyak daripada halia banyak dijadikan bahan utama dalam bahan makanan kesihatan, bahan kosmetik, perubatan, bahan rawatan penjagaan diri seperti syampu rambut, sabun, aromaterapi dan produk penjagaan kulit. Minyak Halia mengandungi lebih daripada 50 sebatian diantaranya alfa-farnesen, alfa pinen, alfa-ter pinil asetat, alfa-zingiberen, ar-kurkumen, beta-bisabolen, beta-elemen, betafelandren, beta-seskuifelandren, beta-zingiberen, bornil asetat, kamfen, 1-8 cineol, sintral, sitronelol, borneol, kamfen, dekstrokamfen, geranial, limonene, linalil asetat, linalool, neral, felandren, zingeron dan zingiberene. Bahan aktif dalam halia iaitu gingerol didapati berpotensi sebagai analgesik (ubat penahan sakit) yang membantu mengurangkan keradangan. Ciri sebagai bahan anti bakteria yang ada pada daun dan rizom halia dilaporkan ia mempunyai aktiviti antibakteria yang dapat melawan bakteria gram positif seperti Bacillus licheniformis, Bacillus spizizenii, Staphylococcus aureus dan bakteria gram negatif seperti Escherichia coli, , Klebsiella pneumoniae dan Pseudomonas stutzeri. Dilaporkan dimana halia mengandungi aktiviti gastroprotektif yang mana ia merupakan bahan utama dalam mengubati masalah gastrik dan ulser. Halia selalu juga digunakan secara meluas sebagai agen anti keradangan otot. Halia dilaporkan ia menunjukkan kesan hipoalgesik yang dapat membantu dalam meredakan keradangan otot. Apa pun terakhir hebatnya halia dimana ia menjadi sebagai bahan anti diabetik yang lebih tinggi berbanding di dalam bawang putih. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
HALIA SEGAR... BANYAK GUNANYA....
HALIA BENTONG... JENIS LAIN JUGA...
TANAM FERTIGASI... ADA CARANYA...
BACA  ARTIKEL... INGIN MENCUBA...

By,
M Anem,
Senior AGronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(7 Ramadan 1445H).

Wednesday, May 8, 2024

KOSTING CILI MERAH FERTIGASI 2023

KOSTING TANAMAN CILI (Capsicum annum) sudah banyak berubah pada masa ini akibat banyak faktor berbanding dengan 10 tahun dahulu. Ini adalah artikel yang ke 8,000 bagi blog Anim Anim Agro Technology iaitu pada 8 Mei 2024 (bersamaan 29 Syawal 1445H) selama 16 tahun menulis. Kini penanaman cili merah sudah popular dengan cara Sistem Fertigasi sama ada Fertigasi Tertutup atau pun Fertigsi Terbuka. Analisa kos pengeluaran tanaman sayuran termasuk cili di lihat banyak berubah sejak tahun 2020 apabila kos bahan input pertanian seperti benih, racun kimia, baja dan sebagainya mulai menigkat selepas berlakunya wabak Covid-19, perang Rusia-Ukraine, Perang Israel-Palestin dan juga isu global warming serta bencana alam. Penulis blog merujuk kepada Buku Aliran Kewangan Tanaman Jabatan Pertanian yang mana ia diterbitkan sebagai panduan dan rujukan kepada petani, Syarikat Swasta dan semua pihak yang terlibat atau berkepentingan dalam industri pertanian. Maklumat analisis kewangan merupakan satu daripada komponen yang perlu dipertimbangkan selain daripada maklumat kesesuaian tanah dan kajian pasaran bagi menentukan daya maju sesuatu projek tanaman yang ingin dilaksanakan. Artikel ini penulis blog sesuaikan semula dimana ia mengandungi maklumat berkaitan aliran kewangan bagi tanaman makanan dan tanaman bukan makanan. Ia mengandungi maklumat penting ata rngkasan mengenai aliran wang masuk, aliran wang keluar dan analisis kewangan. Bagi tujuan pengiraan aliran wang masuk, pengeluaran hasil dan harga jualan ladang adalah faktor yang akan menentukan pendapatan kasar. Aliran wang keluar terdiri daripada kos pembangunan kawasan, kos bahan input, kos tenaga kerja dan kos pelbagai yang akan menentukan jumlah kos pengeluaran. Analisis kewangan menentukan pendapatan bersih serta lain-lain analisis berkaitan. Maklumat aliran kewangan ini telah dikemaskini bersesuaian dengan penggunaan sesuatu teknologi, jenis varieti, faktor turun naik harga input dan kos tenaga kerja di Malaysia. Jenama input yang dipaparkan adalah sekadar contoh dan bukan sebagai satu pengesyoran. Penyelarasan harga input dan kos tenaman kerja di dalam buku ini adalah berdasarkan kepada harga semasa pada tahun 2021 dan 2022. Pengiraan kos pengeluaran dan pendapatan setiap kategori tanaman adalah berdasarkan kepada andaian-andaian yang disertakan. Aliran kewangan yang telah disediakan adalah anggaran pengiraan untuk panduan dan rujukan sahaja. Nilai sebenar dilapangan juga mungkin berbeza bergantung kepada jenis tanah, pengurusan tanaman dan harga semasa. Bagi rujukan terperinci penulis blog syor supaya merujuk Buku Pakej Teknologi Tanaman, Manual Kerja Pengembangan serta pelbagai risalah atau panduan yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian. Jabatan Pertanian Malaysia. Artikel dalam blog "Anim Agro Technology" ini saya paparkan kosting tanaman CILI MERAH FERTIGASI semuga ia dapat dijadikan panduan dalam membuat kajian dan perancangan dan pelaksanaan dalam tanaman yang dipilih semua pembaca. 


CILI MERAH
paling popular adalah CILI KULAI dimana ia adalah satu varieti cili yang popular ditanam oleh penanam sayur di Malaysia dan di terima dengan baik oleh para pengguna di negara ini. Cili ini adalah sejenis Cili Besar atau Cili Merah atau Cili Hijau yang mempunyai banyak panggilan dan juga jenama yang dijual di kedai pertanian. Cili Besar atau Cili Merah ini merupakan sejenis tanaman popular di Malaysia yang ditanam seluas 3,420 hektar dengan pengeluaran sebanyak 30,365 metrik tan pada tahun 2022 dengan nilai pengeluaran lebih RM 223 juta (Sumber: Booklet Keluasan Tanaman Makanan Malaysia, Jabatan Pertanian Malaysia 2022). Pengeluaran cili di Malaysia adalah untuk tujuan penggunaan segar. Pada penulis blog dapati bagaimana pun dipasaran penggunaan jenis cili merah kering import lebih dominan berbanding dengan penggunaan cili merah segar. Kebanyakan cili kering merah ini diimport dari India, China, Thailand dan beberapa negara lain yang benilai jutaan ringgit setahun memberikesan kepada jumlah import makanan negara mencecah RM75.54 billion direkod pada tahun 2022. Masakan bagi masyarakat Malaysia sememangnya menggunakan pelbagai jenis cili sebagai komponen utama untuk perisa pedas kepada banyak kuliner makanan. Apakah varieti cili merah yang anda tahu sangat popular di tanam di Malaysia?. dimana dianalisa iaitu kebanyakan petani akan nyatakan Cili Kulai. Dalam pada itu pengetahuan penulis blog di peringkat awal dulu Cili Kulai ini diberikan nombor 'MC' didepannya. Bagaimana pun cili kulai sebenarnya terdiri daripada banyak varieti kerana cili ini belum banyak yang didaftarkan dengan Senarai Pendaftaran Varieti (National Listing). Kajian penulis blog semasa bertugas dulu mendapati antara beberapa varieti cili merah yang sesuai ditanam adalah seperti Varieti MC 11, MC 12, MC 4, MC 5 dan akhir sekali Varieti Kulai Hibrid. Selain itu dipasaran ada pula yang mengelarkan cili besar atau cili merah ini mengikut lokaliti seperti Cili Merah Ipoh, Cili Merah Minyak Beku dari Batu Pahat, Varieti Cili Bangi dan beberapa lagi. Pada penulis blog ada sedikit pencirian varieti cili merah agar dapat meningkatkan ilmu pengetahuan pembaca semua seperti ciri yang ada pada CA 905 (F1 Cili Kulai 905), CA 907 (F1 Cili Kulai 907), CA 910 (Cili Kulai Tempatan), CA 914 (F1 Cili Kulai Pedas), CA 915 (F1 Cili Kulai Kering), CA 908 (Cabai Kulai Kerinting), Cili No. 8338 (Cili Kulai King) dan terkini adalah Cili Kulai 461 (Jenis paling popular untuk Cili Fertigasi). Merujuk kepada artikel tulisan saya pada tahun 2013 (Ogos) dan 2011 yang telah menjelaskan beberapa jenis cili merah sesuai dirujuk dengan pautan (Sila klik disini) dan (Sila klik disini). Penulis blog pernah melawat beberapa pusat penyelidikan swasta termasuk CWG Sdn Bhd yang mempunyai koleksi baka benih cili kulai lebih daripada 35 varieti yang sesuai dikomersilkan sebahagiannya.


KOSTING CILI MERAH FERTIGASI (1 HEKTAR)

1. Nama Tanaman     : CILI MERAH (Capsicum annum)

2. Varieti Cili Merah   : Cili Kulai

3. Kepadatan Pokok  : 10,000 pokok/hektar

4. Jangkahayat Tanaman     : 6 bulan

5. Intensiti tanaman setahun : 2 kali

6. Kaedah Sistem Tanaman  : Fertigasi Terbuka

Nota: Fertigasi terbuka - kelebihan dan kekurangan
Fertigasi terbuka adalah tanaman yang masih mengekalkan sistem pengairan secara fertigasi namun tidak mempunyai Struktur Perlindungan Hujan (SPH). Jika ada SPH petani maka boleh menanam sepenuhnya tanpa rehat termasuk di musim hujan dimana ini sekaligus dapat hasil pada musim hujan (harga akan naik tinggi pada musim ini). Tanaman tanpa SPH atau fertigasi terbuka ini berisiko dimana pada musim hujan akan menjadi penghalang kepada petani untuk usahakan tanaman. Ini sekaligus petani tidak mampu bagi mengejar untuk keluarkan hasil terutama pada musim tengkujuh. Namun, kos membina SPH adalah sangat tinggi dimana ramai petani suka memilih Fertigasi Terbuka. 


ALIRAN WANG MASUK (Semusim/Setahun):

                                            SEMUSIM            SETAHUN

7. Hasil Cili (Kg/ha)              25,000               - 50,000 

8. Harga Ladang (RM/kg)    - 5.00                    - 5.00

9. Pendapatan Kasar (RM)  125,000,00          250,000

10. Pendapatan Bersih (RM)   13,467.11         61,452.11


ALIRAN WANG KELUAR CILI MERAH (Semusim/Setahun):

                                               SEMUSIM            SETAHUN

11. Kos Pembangunan (RM)      48,100                 48,100

12. Kos Bahan Input (RM)      77,921.80            32,721.80

13. Kos Tenaga Kerja (RM)         26,900                 26,900

14. Kos Pelbagai (RM)          106,221.80            60,531.80

15. Kos Luar Jangka (10%)     5,311.09                3,026.09

16. Jumlah Kos Pengeluaran 111,532.89            63,547.89


ANALISA KEWANGAN (UNTUK 3 TAHUN):

17. IRR (Internal rate of Return) - 69%

18. NPV (Net Present Value)     - RM 143,686.68

19. BC Ratio (Benefit Cost)       - 1.43 

      (Bermakna setiap RM1 berikan RM1.43)

20. Harga Pulang Modal          - RM 3.49 

21. Tempoh Pulang Modal      - 2 musim 

 
Tanaman Cili Besar diantara jenis sayuran dari keluarga Solanaceae yang paling berikan pulangan terbaik jika semua mengikut amalan agronomi yang baik dan tiada masaalah serangan perosak dan penyakit serta ancaman cuaca. Merujuk portal bharian.com bertajuk 'Cili Kulai 461 tahan lama dan hasil tinggi' wajar di kongsikan. Kini k
aedah pertanian menerusi sistem fertigasi, terutama cili jenis 'Kulai 461' sudah semakin mendapat tempat di negara ini kerana tidak memerlukan kawasan luas, selain hasil kebun mendapat harga yang tinggi di pasaran. Cili berkenaan juga berkualiti, tahan lama dan mampu mengeluarkan hasil berkali ganda berbanding yang cili lain yang ditanam menggunakan kaedah konvensional. Konsep fertigasi tidak terhad kepada cili, malah tomato, timun Jepun, terung, strawberi dan pokok hiasan juga boleh ditanam secara komersial menggunakan kaedah sama. Dilaporkan cili 'Kulai 461' boleh dituai hasilnya seawal dua atau tiga bulan dan berterusan sehingga pokok berusia enam bulan bagi mendapatkan hasil maksimum (Sila lihat foto diatas). Saiz cili jenis ini tirus dan tebal, panjangnya antara 15 hingga 18 sentimeter serta mempunyai rasa sangat pedas. Tinggi pokoknya sekitar 60 - 180 cm dan mudah dijaga. Pokok boleh mengeluarkan hasil sekitar dua hingga tiga kilogram sehari, mampu menghasilkan bunga secara serentak dengan buah dan ini sekali gus memudahkan pengusaha membuat penuaian berterusan. Cili terbabit mendapat permintaan tinggi daripada pengguna dan pemborong dengan tawaran harga purata RM4.20 hingga RM5 sekilogram, harga runcit pula RM5 hingga RM20 sekilogram mengikut pasaran semasa. Didakwa walaupun modal agak tinggi, ia berbaloi kerana pulangannya lebih lumayan dan jangka hayat tanaman lebih panjang. Apa pun Sistem Fertigasi berasal dari dua perkataan Inggeris, 'fertilization' dan 'irrigation'. Ia salah satu cabang hidroponik yang sangat sesuai bagi tanaman jenis sayuran berbuah dan berdaun. Kaedah berkenaan menggunakan pengairan dengan baja akan disalurkan dalam bentuk larutan terus ke bahagian akar pokok. Pokok lazimnya ditanam dalam beg plastik atau 'polybag' dan diletakkan di atas pelantar setinggi hampir satu meter bagi memudahkan kerja memetik hasil. Pengairan titis membolehkan larutan baja menitis secara perlahan dan berkala bagi mengoptimumkan pertumbuhan pokok dalam tempoh yang ditetapkan. Kaedah fertigasi tidak menggunakan tanah, sebaliknya digantikan dengan sabut kelapa atau sekam yang dapat mengelakkan serangan penyakit akar berpunca daripada tanah. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
INGIN BERTANI...ILMU DI PERLUKAN...
MODAL DISEDIA...KENA CUKUPKAN....
BERAPA JUMLAH... IKUT ANGGARAN...
UNTUNG RUGI... SEBAGAI PANDUAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(29 Syawal 1445H).

BAJI DAHAN MEMBELAH DAHAN

Mungkin ramai dikalangan pembaca yang belum pernah mendengar peribahasa 'BAJI DAHAN MEMBELAH DAHAN' kerana ianya agak jarang didengar dan dibincangkan sebelum ini. Sejak dulu dikawasan 
Nusantara Melayu ini dimana penduduknya terdiri daripada beberapa puak Melayu yang mempunyai budaya hampir sama oleh itu peribahasa mungkin akan berlainan dari satu tempat ke satu tempat. Setelah penulis blog membuat rujukkan rupanya ada peribahasa yang sangat jarang didengar sebelum ini berkaitan dengan teknik pembiakan tanaman iaitu membaji dahan seakan perbuatan seperti Tut Pokok untuk membuat benih sahaja bunyinya. Bagaimana pun setelah dikaji rupanya maksud peribahasa ini adalah 'Membuat kebajikan kepada orang dengan menggunakan perbelanjaan orang itu sendiri' yang sulit mungkin untuk difahami jika sekali baca. Dalam penjelasan lain ia di maksudkan dengan 'Membuat kebajikan kepada orang dengan perbelanjaan orang itu sendiri' yang agak mudah difahami atau 'Orang yang berbuat baik kepada kita dengan harta kita sendiri' atau secara kasar ada yang berikan maksud sebagai 'Memboroskan harta tuannya'. Apa pun 'Baji' meru[akan kepingan kayu keras yang di porong dan dibentuk tirus (seperti kon panjang) yang selalu digunakan dalam kerja-kerja pembinaan rumah terutama untuk mengukuhkan tiang gelegar diketatkan pada lubang kayu pada rumah tradisional kayu. Penulis blog dulu mempunyai rumah limas tradisional yang berada ditanah gambut dimana setiap beberapa tahun akan tidak sekata tiangnya dimana ia menyebabkan rumah senget. Oleh itu tiang rumah akan di cabut bajinya bengi membolehkan ia di samaratakan dengan kesemua tiang rumah dengan menggunakan alat Jack Besi. Akan tetapi dalam kes memotong kayu untuk kegunaan bahan bakar (selalunya kayu getah yang besar di tebang) untuk dipotong kecil-kecl menjadi kayu api bagi memasak makanan semasa rewang kenduri majlis kahwin) akan dikumpulkan. Alat baji akan memasukkan kecelah kayu dan di ketuk sehingga potongan kayu akan terbelah dua dan seterusnya di jadikan bahan bakar (Sila lihat foto paling atas). Kayu api ini akan disusun dan dikumpulkan sehingga cukup kering dan sesuai dijual atau dijadikan bahan masak. Peranan kayu baji ini semakin kurang digunakan kerana cara memasak kini sudah menggunakan dapor dan gas masak. Artikel kali ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kupas bagaimana kaitan peribahasa ini untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Dalam sektor pertanian perkataan baji ini banyak terkait dengan aktiviti pembiakan tumbuhan iaiatu CANTUMAN BAJI. Apa pun teknik pembiakan ini merupakan cara pembiakan secara vegetatif yang popular untuk banyak jenis pokok berkayu seperti pokok buah-buahan. Selalunya di k
ebanyakan negara yang membangun telah memperkenalkan pelbagai teknologi dan inovasi baru dalam bidang pertanian. Ini adalah penting sabagai syarat peningkatan output dan produktiviti negara dalam bidang pertanian. Pembiakan anakbenih tanaman boleh dilakukan melalui pelbagai kaedah termasuk Kaedah Cantuman Sisi, Cantuman Mata Tunas, Cantuman Baji dan juga Cantuman Tut (Marcot). Kaedah pembiakan melalui cantuman baji mungkin masih ada yang kurang tahu akan tekniknya berbanding dengan kaedah pembiakan vegetatif yang lain. Pada penulis blog yang banyak kali membuat cantuman baji dimana definisi Cantuman Baji adalah satu kaedah mencantumkan pokok daripada pokok asal atau pokok induk atau pokok penanti untuk dapat ianya menghasilkan varieti pokok pilihan atau dapat hasilkan pelbagai warna (bagi pokok bunga) atau dijadikan sebagai pokok tumpang. Cantuman yang dilakukan bertujuan untuk mendapatkan varieti atau klon-klon baru yang lebih baik. beberapa langka dalam melakukan cantuman baji perlu dipatuhi bagi menjayakan aktiviti pembiakan tersebut. Proses pembiakan secara cantuman memerlukan dua komponen penting iaitu penanti dan sion. Sediakan duku pokok penanti iaitu pokok yang sistem akarnya akan digunakan di dalam cantuman ini dan juga disediakan Sion iaitu bahagian pokok seperti mata tunas atau ranting yang akan dicantumkan dengan pokok penanti. Jenis pokok dikotiledon (pokok hiasan) adalah pokok yang sesuai untuk dibuat cantuman baji. Ini kerana kita memerlukan ranting untuk membuat cantuman bajii tersebut. Syarat-sayarat yang dilihat sebelum membuat cantuman baji dimana periksa agar pokok mesti segar dan bebas dari penyakit dan ia datangnya dari sama spesies. Sebaiknya ukuran garispusat (diameter) batang atau ranting sion dan penanti adalah sama dimana ia kemudian sebaiknya dibuat pada waktu pagi atau petang. Selalunya akan ada unsur getah pada pokok yang dipotong untuk dibuat cantuman baji jangan dibiarkan terlalu lama sehingga kering. Lakukan cantuman baji dan setelah 2-3 minggu maka ia mesti diperiksa cantuman dan sekiranyan sion berwarna hijau bermakna cantuman adalah berjaya untuk dijadikan anak benih dan sebaliknya jika sion kering maka cantuman baji adalah gagal.


Peribahasa ini memberikan makna iaitu  'memboroskan harta tuannya' dimana pembayangnya adalah berkaitan dengan membelah dahan menggunakan baji untuk memudahkan kerja dan menghasilkan kayu api bagi tujuan memasak. Pada penulis blog lebih baik mengetahui akan apakan kalau memasak dengan kayu berbanding cara moden yang lain.
 Kayu Api boleh di cari sendiri (jika tinggal di kawasa kampong) atau dengan gas atau dengan dapur letrik atau cara lain. Kenapa kayu api selalu dikaitkan sebagai masakan istimewa berbanding dengan gunakan bahan bakar gas?. Pernahkah semua pembaca blog ini menikmati akan hidangan yang dimasak oleh tiga jenis alat memasak yang utama ketika ini?. Cuba bayangkan masakan yang dimasak menggunakan kayu api berbanding dengan cara lain. Apa pun sekiranya ada tidak pernah merasai ketiga-tiga rasa makanan yang disediakan dengan menggunakan cara masakan sila baca sehingga habis. Selalunua juka sesiapa berkunjung ke kawasan-kawasan luar bandar (tidak perlu ke pedalaman) maka dilaporkan masih ada banyak lagi rumah penduduk kampung yang mempunyai dapur kayu api walaupun didalam dapur rumah itu sudah ada pelbagai alatan memasak moden lain yang canggih dan mahal.. Persoalan kenapa mereka masih menyediakan satu ruang khas untuk memasak menggunakan kayu api memang ada sebabnya. Memang ada faktur kelebihan dan kekurangan bagi setiap alatan ini. Pada penulis bloh yang sejak kecil sehingga masuk asrama penoh makan dikampong dengan masakan gunakan kayu masih kekal diingatan. Kini menganalisa akan kelebihan dapur kayu api dimana seperti orang dulu cakap 'makanan yang dimasak dengan kayu selalu lebih wangi, jimat dimana kos terlibat hanya kayu, macis dan getah kering. Selalunya semasa keadaan cuaca sejuk maka boleh duduk didapur untuk panaskan badan atau 'berdiang' bersama keluarga. Cara ini sudah tidak perlu risau akan berlakunya letupan gas atau renjatan elektrik lagi. Selalunya sambil menenak nasi boleh buat kerja membakar ikan atau ikan kering atau ubikayu atau pisang bakar untuk dimakan awal. kemudian arang daripada kayu api yang dibakar (abu) boleh dijadikan baja tanaman yang kaya dengan nutrien seperti Potaium (P) bagi menyuburkan tanaman. Dalam kes tertentu memasak gunakan kayu boleh lebih cepat selesai berbandingdengan gunakan dapur letrik atau dapur gas. Paling kurang diketahui diman asap kayu mampu menghalau nyamok dan asap kayu juga mengandungi bahan kimia yang membolehkan tanaman buah-buahan kelilin rumah terhindar dari serangan serangga perosak. Bagaimana pun pada penulis blog tetap ada juga kelemahan memasak gunakan kayu api. Pertama adalah memang agak susah atau lambat untuk menghidupkan api diawal proses berbanding dnegan petik suiz sahaja untuk dapur letrik dan gas. Penting sentiasa kena jaga api semasa memasak tekut api besar maka masakan manjadi hagus pula atau api mati semasa memasak. Kawalan api berlaian mengikut fasa memasak dan pastikan guna peniup sesuai untuk marakkan api. Masaalah lain semasa musim hujan dimana kayu api basah sukar untuk digunakan. Apa lagi ia banyak asap juga yang memedihkan mata. Kalau tidak pandai maka tangan kena jelaga atau arang jadi kotor atau hitam dan jika kena baju putuk anak sekolah ... kirim salam sahaja. Api kayu menyebabkan periuk dan kuali menjadi hitam jelaga dan mesti selalu dibersihkan juga. Perlu disediakan dapur khas untuk daput kayu kerana jika tidak rumah boleh terbakar.


Dalam hmetro.com dilaporkan kisah bagaimana seorang berusia masih 'Terus gigih cari kayu api' di Air Molek, Melaka untuk dikongsi dan ditulis semula kali ini. Dilaporkan dimana ketika dimana 
kebanyakan rumah sudah menggunakan dapur gas ada seorang pencari kayu api iaitu Nordin Mat Kaus dari Kampung Pangkalan Minyak, Ayer Molek, Melaka masih gigih meneruskan pekerjaan itu. Dia yang berumur 79 tahun sudah hampir 70 tahun bekerja mencari kayu api dan dia tetap tabah dan sabar dengan tugasan berkenaan, walaupun permintaan semakin berkurangan. Kalau 40 tahun dahulu permintaan masih tinggi berikutan kebanyakan rumah menggunakan kayu api, perubahan zaman dan teknologi merubah permintaan bahan bakar terbabit. Kini dia lega sebab masih ada membeli kayu api pokok getah bagi tujuan memasak kenduri kampung dan majlis perkahwinan, walaupun agak terhad. Dia yang bermula sejak kecil dengan membantu abangnya yang sudah pun meninggal dunia beberapa tahun lalu dan kini inilah rezeki membesar dan menyara 10 anak yang kini masing-masing sudah berkeluarga. Dakwanya ada seorang daripada mereka kini membantunya mencari kayu api di hutan atau kebun kebun milik penduduk yang kebiasaan tumbang. Dia bermula dengan menggunakan parang, gergaji dan kapak sebelum kebelakangan ini menggunakan mesin pemotong kayu. Apa pun dimaklumkan bagi membelah kayu api berkenaan dia masih menggunakan kapak dan ia dijual dengan harga RM100 bagi 50 keping. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!
MEMBAJI KAYU... DIBELAH AKHIRNYA....
BAJI KAYU... DI KETUK KEDALAMNYA...
PERIBAHASA LAMA...GUNA HARTA...
TUANNYA TAK TAHU... SUKA SAHAJA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(14 Rabiulakhir 1445H).

Tuesday, May 7, 2024

SEPERTI ITIK MENDAPAT AIR

Hebat peribahasa atau pun ayat perumpamaan Melayu 'SEPERTI ITIK MENDAPAT AIR' yang ada ia berkaitan dengan sektor pertanian untuk dibincangkan. Mungkin kalangan pembaca blog ada pernah mendengar akan peribahasa ini atau sudah mengetahui dengan jelas akan maksudnya, Memang peribahas yang gunakan baiwan itek sangat kurang berbanding dengan kiasan menggunakan ayam yang lebih 40 peribahasa gunakan ayam. Apa pun di rujuk kepada sumber rasmi dimana maksud peribahasa ini adalah 'Orang yang gembira kerana mendapat apa dihajatinya' dengan sempurna. Penulis blog lihat dimana i
tik sinonim dengan air dan ciri dimana itik pandai berenang dan suka kepada air adalah lumrah alam. Ada peribahasa 'seperti mengajar itik berenang' dan sebagainya yang bermaksud satu perbuatan yang sia-sia kerana itu sememangnya sudah pandai berenang. 
Tetapi betulkah itik suka kepada air dan jika memelihara itu perlu membuat kolam bagi memberi peluang itik berenang?. Secara umumnya memang itik suka main air dan suka berenang. Namun tidak semua jenis itu bersifat sedemikian. kerana masih ada jenis itu yang tidak minat sangat hendak berenang dan tidak tahan kepada hujan. Jenis Itik Penelur atau Itik Khaki Campbell sebenarnya tidak perlu kepada kolam untuk berenang dan tidak tahan cuaca hujan. Jika hujan berterusan beberapa jam dan itik tidak berada di dalam reban yang terbumbung, itik khaki campbell akan mati kesejukan. Sebab itu apa yang penulis blog lihat ada penternak itik penelur hanya perlu menyediakan makanan dan air minuman yang sekukupnya dan apabila tiba masanya itu berkenaan akan bertelur dengan baik. Sebaiknya bagi tujuan untuk mengelak reban itik berbau busuk maka biasanya penternak itik penelur akan menyediakan kolam atau bekas yang berisi air untuk itik membasahkan badan walaupun bukan dalam erti kata 'suka' main air. Memang selalu begitulah melihat itik suka bermain air di tasik atau pada waktu hujan ialah dari jenis itik nila atau serati. Itik jenis ini lasak dan mempunyai ketahanan untuk berdepan perubahan cuaca, termasuk hujan yang berterusan.  Artikel malam ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai kaitan peribahasa seperti itik mendapat air dalam teknologi penternakan untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


ITIK (Ducks) merupakan sejenis haiwan daripada keluarga Anatidae yang dijadikan ternakan daripada jenis burung (Avian) yang mempunyai dua kaki dan suka pada habitat air sama ada air tawar atau air masin. Itek adalah haiwan bersaiz kecil daripada kumpulan angsa. Saya dapati itek ini diternak bertujuan untuk mendapatkan hasil daging dan juga telurnya. Ia sesuai dipelihara didalam satu kawasan kandang yang lazimnya mempunyai air sebagai keperluan semulajadinya. Itek amat suka berenang dan berjalan didalam kawasan peliharaan dan sering mengeluarkan bau kuat serta bunyi bising dan kuat apabia bergerak berkumpulan. Itik mempunyai paruh yang digunakan untuk menyudu yang bentuknya rata dan lebar. Antara makanan itek yang biasa adalah seperti rumput, tumbuhan akuatik, amfibia, serangga kecil, ikan, cacing, moluska dan yang terkini adalah makanan formulasi khas dihasilkan dikilang. Penternakan itek di Malaysia banyak terdapat dibeberapa negeri di Malaysia dimana ada banyak sumber air (Sawah padi) dan ramai populasi kaum Cina seperti di Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Perlis. Itik mempunyai daya tahan hidup yang tinggi dan tidak mudah diserang penyakit. Cara pemeliharaan dan pengurusannya mempunyai sedikit perbezaan dan lebih mudah jika dibandingkan dengan menternak ayam. Laporan Jabatan Perkhidmatan Verteninar (JPV) menunjukkan negeri-negeri utama pengeluar telur itik di Malaysia adalah Kedah, Perlis dan Pulau Pinang sama ada untuk itek daging atau itek telur. Laporan JPV juga menyatakan terdapat 7.92 juta ekor itek diternak di Malaysia pada tahun 2012. Bagi negeri-negeri Kedah dan Perlis lazimnya perusahaan itik telur banyak didapati di kawasan yang letaknya berhampiran dengan pantai dan sawah padi. Ujudnya laut yang berdekatan memang akan membekalkan ikan baja untuk sumber protin kepada itik telur dan beras hancur pula merupakan sumber tenaga yang mudah didapati bagi penternak yang berdekatan dengan sawah padi. Penternak yang tidak duduk berdekatan dengan pantai dan sawah padi boleh juga menternak itik telur ini. Pada masa sekarang makanan komersial yang lebih baik adalah mudah diperolehi. Malah penternak boleh mencampuri makanan itik telur mereka sendiri. Itik telur memerlukan air yang secukupnya untuk minum. Kolam air adalah tidak diperlukan.


Daging itik mempunyai nilai pemakanan dan rasa enak yang unik jika dimasak dengan sempurna. Ianya telah dinikmati oleh pengguna di seluruh dunia sejak berabad-abad lamanya. Pada hari ini daging itik masih popular dan dilihat ia masih mempunyai permintaaan yang tinggi di kebanyakkan negara di dunia terutamanya di Asia. Mereka yang jarang atau tidak pernah merasa daging itik bagaimana pun dilaporkan akan dapati ia ada dua kekurangan. Antaranya adalah kurangnya pengetahuan tentang bagaimana kaedah menyediakan masakan daging itik dengan sempurna. Sebenarnya proses memasak daging itik tidak jauh berbeza berbanding dengan daging yang lain. Mereka yang tidak tahu akan daging itik juga selalunya beranggapan bahawa daging itik mempunyai kadar kolesterol yang tinggi yang mana ianya diperakui benar jika mengambil kira kepada seekor itik. Tetapi tidak pada bahagian paha dan dada yang telah pun di buang kulitnya. Fakta Pemakanan Daging itik pada penulis blog sesuai dikupas. Apa pun terdapat fakta yang menyatakan masalah tentang pengambilan makanan berlemak secara berlebihan semakin meningkat selaras dengan pembangunan ekonomi di banyak negara dalam dunia semenjak separuh abad yang lalu. Makanan kini semakin dipelbagaikan dan mampu dibeli oleh pengguna dari pelbagai taraf terutaa di Malaysia dimana sebut sahaja hendak makan apa semuanya ada. Ini kerana kos sara hidup semakin meningkat dimana dalam tahun 2023 ini ramai terkesa kenaikan harga barang termasuk makanan. Pada hari ini juga dilihat orang ramai menyedari betapa pentingnya pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol dan lemak pada kadar yang betul. Bagi daging itik iaitu sama seperti makanan lain juga dimana daging itik boleh disenaraikan dalam diet pemakanan yang seimbang. Menurut pakar pemakanan menyatakan adalag sangat penting untuk mengetahui kuantiti pengambilan daging itik dalam sehari atau secara berkala. Untuk mengamalkan diet yang seimbang sebaiknya seseorang perlu bijak dalam menentukan kuantiti atau jenis makanan yang diambil (itu pun jika fanatik suka makan daging itik). Seseorang yang berdiet sebenarnya perlu mengetahui kuantiti makanan yang diambil bagi mengelakkan diri daripada mengambil makanan jenis berlemak, kalori dan kolesterol secara berlebihan. Ini juga memang diperakui benar iaitu samada daging itik ialah sebahagian daripada diet seimbang atau tidak. 


Penulis blog merujuk dengan data dimana rakyat Malaysia paling banyak memakan Daging Ayam dengan sebanyak 75.6 kg setahun daripada senumlah 97.1 kg daging setahun atau 77.85% daripada jumlah daging yang diambil (Sila lihat jadual diatas). Tidak ada pun data mengenai jumlah pengambilan daging itek direkodkan didalam jadual diatas yang mungkin memang amat sedikit sekali. Penulis blog pun memang sudah berbelas-belas tahun tidak pernah membeli dan makan daging itek. Last sekali semasa jamuan hari raya di pejabat dahulu dimana ada di potluck rendang itek dari kakitangan pejabat. Berbalik kepada info daging itik (atau makanan yang lain-lain) terdapat dalam sesuatu menu, adalah penting untuk menjaga sukatan makanan lain yang terdapat didalam menu yang sama. Hayat Penyimpanan Itik dilaporkan ada fakta yang mana ia menyatakan daging itik jarang diambil berbanding dengan daging-daging yang lain seperti daging ayam, lembu atau babi yang mana, adalah mudah untuk menyenaraikan daging itik dalam menu mingguan. Ianya sejajar dengan garis panduan yang dikeluarkan oleh badan badan kesihatan di USA atau Amerika Syarikat seperti Pakar Pemakanan dan Nutrisi yang menyatakan jumlah diet yang disyorkan (RDA’s). Persatuan jantung Amerika (AHA) juga menyediakan garispanduan bagi mengelakkan pengambilan kalori, lemak, lemak tepu, dan kolesterol secara berlebihan. Dengan memilih daging itik yang tertentu seperti bahagian paha dan dada yang telah dibuang kulit juga memenuhi piawai yang ditetapkan tanpa mengurangkan makanan yang lain didalam menu yang sama. Karkas itik segar boleh disimpan hingga tiga hari jika dibungkus dan disimpan di dalam refrigerator, jauh daripada daging lain. Karkas itik beku boleh disimpan selama 10 -12 bulan di dalam freezer, dan potongan karkas boleh disimpan hingga 6 bulan. Bagi menyimpan beku karkas atau potongan karkas itik, pastikan ianya dibungkus dengan kemas tanpa udara. Jangan bekukan karkas atau bahagian karkas itik yang sudah dinyah beku. Karkas itik boleh dinyahbeku dengan beberapa cara. Cara yang paling selamat adalah dengan cara menyahbekukannya di dalam refrigerator kerana ianya menghadkan kehilangan jus dari daging dan pembentukan bakteria yang Seperti daging yang lain, daging itik juga salah satu daripada sumber protein yang tinggi Ianya juga mengandungi asid amino yang seimbang. Daging itik juga mengandungi beberapa khasiat yang lain seperti zat besi, phosphorus, zink, kuprum, selenium, thiamin, ribofavlin, niasin, asid pantothenic, vitamin B6, vitamin B12 dan sedikit potasium, magnesium, vitamin E, vitamin A, vitamin A dan asid folik. Persoalan adalah makan daging itek ini memudaratkan dimana dilaporkan karkas itik yang berbungkus boleh dimasukkan ke dalam refrigerator tetapi perlu ada beberapa tempat di bahagian bawah bagi tujuan membolehkan air cairan keluar. Karkas itik seharusnya dinyahbeku dalam masa 48 jam dalam refrigerator pada suhu sekitar o 0 C. Apabila diperbandingkan, daging itik mempunyai kadar nutrien yang sama dengan daging yang lain. Bahagian potongan itik ini boleh disenaraikan di dalam menu untuk mereka yang menitikberatkan pengambilan makanan yang sihat. 
Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
NAMANYA ITEK.... DI AIR SUKANYA...
HIDUP BERKUMPULAN...UNIKNYA....
ORANG GEMBIRA.. DAPAT HAJATNYA...
KENA BERUSAHA... PASTI BERJAYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist, 
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(15 Rabiulakhir 1445H).

Monday, May 6, 2024

MAKANAN POPULAR DI JOHOR (Part 3)

MAKANAN JOHOR
ada banyak jenis dan pilihan dimana ia kini sudah banyak yang mencapai ke tahap makanan nasional pula. Malaysia memang unik dari segi kuliner dimana ada makanan yang popular di sesebuah negeri sehingga sudah di jadikan sebagai ikon untuk hidangan dalam jamuan rasmi, hidangan istimewa di hotel, hidangan dalam majlis-majlis rasmi dan juga jualan di restoren atau pasar malam. Saya yang berasal dari Johor sudah ujirasa kebanyakkan jenis makanan popular sejak kecil dahulu kerana ia mudah di dapati di persekitaran di kampong Muar sana dan selama bertugas lebih dari 16 tahun di merata daerah di Negeri Johor. Pada penulis blog cara penyediaan makanan orang Johor amat berbeza dengan cara penyediaan makanan orang Melaka sehinggakan ada rakan yang dakwa makanan orang Johor agak manis berbanding dengan masalan orang Melaka. Siapa yang tidak kenal dengan beberapa nama masakan Johor seperti Beriyani Gam, Mee Bandung Muar, Laksa Johor, Mee Rebus Johor, Kacang Pool, Sate Pagi Muar, Asam Pedas Johor, Lontong Johor, Ayam Ungkep, Burasak, Botok-botok, Mee Racun, Mee Siput, Basi Ambeng, Otak-otak Kempas, Pecal atau Pecel, Rojak Petis Muar, Pisang Salai, Soto, Roti Kirai dan banyak lagi. Sama dengan beberapa jenis makanan popular daripada beberapa negeri lain dimana sesiapa yang tinggal di kawasan Lembah Kelang memang amat mudah mendapatkannya dari pelbagai lokasi. Inii kerana jangan terkejut kalau penjual makanan popular Johor ini sudah di masak atau dijual oleh orang atau mereka yang bukan lagi berasal dari Johor atau termasuk dalam kategori 'Bangsa Johor'. Sehinggakan di Melaka penulis blog sering kunjungi restoren yang di tulis dengan nama 'Restoren Selera Johor' dan memang berbaloi menikmati juadahnya. Ada didakwa iaitu nama sejenis makanan untuk sarapan pagi dengan nama 'Murtabak Singapore' yang popular di Johor walau pun ia sebenarnya merupakan sejenis makanan asal Johor. Dalam menilai situasi dimana 'pola pemakanan' rakyat Malaysia (termasuk Bangsa Johor) ini berubah akibat banyaknya jenis makanan dari luar negara sudah di minati ramai namun makanan popular Johor masih terus dapat dinikmati dimana sahaja. Artikel subuh ini sambil melihat ombak laut di Desaru, Kota Tinggi, Johor saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa jenis makanan popular di Johor untuk dijadikan bahan bacaan can rujukkan semua.


(7) KACANG POOL
Makanan popular Johor seperti KACANG POOL Johor Bahru merupakan satu jenis makanan yang istimewa bagi ramai penduduk Johor Bahru yang kini semakin popular di negeri lain. Kuah kacang istimewa yang akan dihidangkan di dalam mangkuk lengkap dengan telur mata separuh masak serta limau kasturi selain dari sekeping roti bakar buatan sendiri pasti membangkitkan selera pada awal pagi. Melihat hidangannya yang ringkas, semua pasti tertanya-tanya apa keistimewaannya sehinggakan ia menjadi buah mulut pelancong yang datang ke Johor Bahru. Di sebalik setiap hida­ngan yang enak pasti punya cerita tersendiri. Salah satu tempat menjual hidangan istimewa ini yang saya pernah kunjungi adalah Kacang Pool Haji yang terletak di Larkin, Johor Bahru. Kini kalau hendak makan kacang pool di tempat tinggal saya di Putrajaya ini anda cuma pergi ke Pasar Tani Mega Putrajaya pada setiap hari Jumaat. Merujuk kepada sejarah mengenai kacang pool ini yang diusahakan Makpol Kairon atau lebih dikenali sebagai Haji Kacang Pool. Makanan kacang pool adalah salah satu hidangan atau menu asal dari negara Arab. Namun kini menu itu sudah diolah bagi tujuan memenuhi cita rasa Melayu dan Jawa dimana ia sekali gus menjadikan Kacang Pool Haji ini digemari ramai termasuklah orang kenamaan dan orang biasa. Makanan ini telah dijadikan satu hidangan istimewa dari Negeri Johor sama seperti Nasi Beriyani Gam, Mee Bandong Muar, Mee Rebus Hj Wahid, Asam Pedas Parit Jawa, Mee Siput dan sebagainya. Penulis blog sesekali akan pekena makanan ini jika tutun keJB untuk yang original,


(8) ASAM PEDAS JOHOR
Makanan popular Johor seperti ASAM PEDAS yang mana ia merupakan satu jenis masakan yang popular dikalangan Masyarakat Melayu di Johor dan di Malaysia sebagai sejenis lauk yang dihidangkan bersama nasi. Aapabila disebut sahaja perkataan 'ASAM PEDAS' dalam sektor tanaman, jangan cepat keliru dengan sejenis tumbuhan asam yang rasanya pedas - itu memang tidak ada!. Gelaran Masakan Asam Pedas lebih tepat kerana sememangnya rasa masakan ini adalah kombinasi antara Rasa Masam (Berasaskan Asam) dan juga Pedas (Berasaskan Cili). Penulis blog sejak dulu memang sangat suka makan asam pedas dengan nasi panas dan sayur jenis berdaun seperti Kangkong, Sawi atau Bayam serta kobis yang ditumis kering. Cara menyediakan menu masakan asam pedas juga mudah asalkan ada kepakaran dan pengetahuan tentang memasak. awasan Gerai Makan Tanjung Emas di Muar, di Pengkalan Nelayan Parit Jawa dan banyak disekitar Bandar Melaka contohnya popular dengan masakan asam pedas di Bandar Muar dengan harga yang sangat berpatutan (Mahal pun dikira berpatutan - Ikan Fresh dan segar!). Bagaimana pun penulis blog memang selalu 'pekena' masakan asam pedas Parit Jawa dan Tg Emas semasa bertugas di Muar beberapa tahun dulu sehingga kini tetap berkunjung. Masakan Asam Pedas adalah berasaskan kepada bahan utamanya iaitu IKAN, DAGING, TETEL atau AYAM. Asam Pedas Ikan memang banyak jenis ikan yang sesuai seperti Ikan Parang, Ikan TenggiriIkan Pari, Ikan Kembong, Ikan Tongkol, Ikan Jenahak, Ikan Sembilang, Ikan Merah, Ikan Selar Ikan Cencaru dan banyak lagi yang tidak dapat disebutkan. Pada saya asam pedas Ikan Jenahak, Ikan Merah dan Ikan Pari merupakan pilihan kerana rasa lemaknya yang hebat. Paling penting ikan yang digunakan masih segar dari laut seperti di kawasan pendaratan ikan di Parit Jawa, Muar. Kebanyakan restoran biasa menggunakan ikan kembong atau ikan selar sebagai menu asam pedas kerana senang didapati dan harga yang agak murah. Ikan Parang menjadi kegemaran orang Melaka untuk dimasak asam pedas. Memang ikan parang sedap dimasak asam pedas tetapi masaalahnya adalah banyak duri. Petua orang tua perlu ditarek ekor dengan kuat sebelum ikan parang dipotong untuk meleraikan duri ikan parang.


(9) TELUR PINDANG
Makanan popular seperti TELUR PINDANG iaitu telur ayam yang direbus bersama-sama dengan pelbagai jenis ramuan termasuk beberapa jenis herba untuk mendapatkan kulit telur berwarna coklat kehitaman yang enak dan pada saya sangat lazat. Telur Pindang ini popular dikalangan orang Johor dan merupakan identiti untuk makanan tradisional bagi Negeri Johor (tempat tumpah tanah airku). Saya memang sangat kenal dengan Telur Pindang ini semenjak kecil lagi kerana memang telah ada pengalaman dan menjadi kebiasaan memakan dan memasak telur pindang. Orang dulu-dulu mungkin menggunakan kaedah ini untuk tujuan penyimpanan telur yang telah direbus dengan ramuan yang baik selepas diberikan kepada tetamu dalam jemputan kenduri majlis perkahwinan, majlis cukur jambul (Pu'putan), Majlis Kenduri Berkhatan atau Majlis-majlis lain dikampong. Artikel subuh Isnin ini saya menulis mengenai Teknologi Penyediaan Telur Pindang dan khasiatnya berdasarkan pengalaman saya dikampong dan pembacaan beberapa buah artikel rakan-rakan lain. Bahan-bahan untuk membuat ramuan memasak telur pindang banyak daripada pelbagai jenis daun dan ramuan lain (Lihat foto) . Apa yang diamalkan secara tradisinya oleh orang Johor akan masukan ramuan seperti Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar, Asam jawa dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun Serai Wangi, Daun dan isi Lengkuas, Daun Pandan, Daun Senduduk, Daun Salam, Daun Kunyit, Daun Mengkudu, Daun Kunyit, Daun Jambu Batu dan sebagainya. Bahan-bahan tersebut sama ada di kisar, di potong dan dibasuh dengan bersih akan dimasukkan berlapis-lapis diantara lapisan telur ayam. Telur pindang yang direbus selama 2-3 hari ini akan diangkat keluar dari dalam periok secara berhati-hati agar tidak jatuh dan pecah kedalam bekas. Telur ini akan disejukkan dan ditoskan airnya sehingga benar-benar kering. Bagi tujuan majlis perkahwinan, telur pindang akan di balut dengan kain kasa dan lidi bagi dicucukkan diatas pohor bunga telur. Kepandaian dan kreativiti membungkus telur pindang untuk pohor ini akan menentukan kualiti telur pindang yang di sediakan. Telur pindang ini lazimnya akan diberikan kepada tetamu selepas majlis berinai pengantin dijalankan satu biji seorang. Bagi tetamu lain yang hadir jemputan akan diberikan satu atau dua biji telur pindang yang dimasukan didalam bekas kertas, seramik, bakul kecil dan sebagainya. Apa pun dari pengamatan penulis blog mendapati telur pindang ini tahan disimpan sehingga 10 - 14 hari dan lebih lama lagi jika disimpan dalam peti sejuk. Telur pindang dimakan begitu sahaja kerana rasanya yang sedap dan enak. 
Artikel ini di bahagikan kepada tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya.Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MAKANAN JOHOR... BANYAK JENISNYA....
RASANYA ENAK... BERBALOI NIKMATINYA...
BOLEH DI CARI ... DI MANA-MANA SAHAJA...
DIBUAT SENDIRI..,ATAU DIBELI MUDAHNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pantai Desaru, Kota Tinggi,
Johor, 
Malaysia.
(23 Syawal 1445H).

Sunday, May 5, 2024

MAKANAN POPULAR DI JOHOR (Part 2)

MAKANAN JOHOR
ada banyak jenis dan pilihan dimana ia kini sudah banyak yang mencapai ke tahap makanan nasional pula. Malaysia memang unik dari segi kuliner dimana ada makanan yang popular di sesebuah negeri sehingga sudah di jadikan sebagai ikon untuk hidangan dalam jamuan rasmi, hidangan istimewa di hotel, hidangan dalam majlis-majlis rasmi dan juga jualan di restoren atau pasar malam. Saya yang berasal dari Johor sudah ujirasa kebanyakkan jenis makanan popular sejak kecil dahulu kerana ia mudah di dapati di persekitaran di kampong Muar sana dan selama bertugas lebih dari 16 tahun di merata daerah di Negeri Johor. Pada penulis blog cara penyediaan makanan orang Johor amat berbeza dengan cara penyediaan makanan orang Melaka sehinggakan ada rakan yang dakwa makanan orang Johor agak manis berbanding dengan masalan orang Melaka. Siapa yang tidak kenal dengan beberapa nama masakan Johor seperti Beriyani Gam, Mee Bandung Muar, Laksa Johor, Mee Rebus Johor, Kacang Pool, Sate Pagi Muar, Asam Pedas Johor, Lontong Johor, Ayam Ungkep, Burasak, Botok-botok, Mee Racun, Mee Siput, Basi Ambeng, Otak-otak Kempas, Pecal atau Pecel, Rojak Petis Muar, Pisang Salai, Soto, Roti Kirai dan banyak lagi. Sama dengan beberapa jenis makanan popular daripada beberapa negeri lain dimana sesiapa yang tinggal di kawasan Lembah Kelang memang amat mudah mendapatkannya dari pelbagai lokasi. Inii kerana jangan terkejut kalau penjual makanan popular Johor ini sudah di masak atau dijual oleh orang atau mereka yang bukan lagi berasal dari Johor atau termasuk dalam kategori 'Bangsa Johor'. Sehinggakan di Melaka penulis blog sering kunjungi restoren yang di tulis dengan nama 'Restoren Selera Johor' dan memang berbaloi menikmati juadahnya. Ada didakwa iaitu nama sejenis makanan untuk sarapan pagi dengan nama 'Murtabak Singapore' yang popular di Johor walau pun ia sebenarnya merupakan sejenis makanan asal Johor. Dalam menilai situasi dimana 'pola pemakanan' rakyat Malaysia (termasuk Bangsa Johor) ini berubah akibat banyaknya jenis makanan dari luar negara sudah di minati ramai namun makanan popular Johor masih terus dapat dinikmati dimana sahaja. Artikel subuh ini sambil melihat ombak laut di Desaru, Kota Tinggi, Johor saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa jenis makanan popular di Johor untuk dijadikan bahan bacaan can rujukkan semua.


(4) MEE BANDUNG
Kuliner atau makanan tradisi iaitu Mee Bandung yang berasal dan amat terkenal di Muar kini sudah terkenal di seluruh Malaysia kerana kehebatan citarasnya. Penulis blog dapati dimana perkataan ‘bandung’ tiada kena mengena dengan Bandar Bandung di Indonesia dimana penulis blog beberapa kali ke sana tetapi tiada kuliner ini disana. Apa pun selalu dilaporkan dimana perkataan bandung bererti 'berganda' atau 'berkembar' atau 'berpasangan' di mana sesuatu bahan masakan apabila ianya bergandingan atau bercampuran dengan sesuatu yang lain akan menghasilkan aroma, rasa dan keenakan tersendiri. Penulis blog semasa muda dan hadir majlis rewang pernah bertugas membuat kuliner minuman iaitu 'Sirap Bandung' iaitu campuran minuman susu dan ia bergandingan dengan sirap berperisa ros atau soda sehingga sangat enak dan popular di Muar, Johor. 
Mee Bandung ialah masakan berasaskan mee kuning berkuah yang mengandungi bahan-bahan yang disatukan dari pelbagai rencah. Dahulunya Mee Bandung ialah masakan gandingan mee dan telur sahaja disamping ramuan campuran cili dan bawang tumisan atau pun bersama rempah ratus akan tetapi kini ditambah dengan bahan-bahan lain seperti udang, daging, kuah ikan dan juga sayuran. Kini terdapat pes mee bandung terpopular dan ternak di Muar iaitu 'Pes Mee Bandung Makpon'. Pada penulis blog memang sentiasa menyimpan stok pes Makpon untuk dapat di masak bila-bila masa sahaja. Menyediakan kuliner mee bandung dengan pes Makpon sangat mudah dan kuahnya akan dihirup sehingga ke dasar mangkuk tidak tertinggal. Penulis blog sebagai pegawai pertanian daerah dulu pernah menyalurkan bantuan peralatan mesin kepada pengusaha Makpon di peringkat awal mereka mulakan membuat pes ini melalui Pejabat Pertanian Daerah Muar. Makanan ini kini manjdai kegemaran ramai rakyat Malaysia.


(5) LAKSA JOHOR
Makanan popular iaitu Laksa Johor merupakan sejenis makanan berasaskan kepada Laksa yang sangat popular di Negeri Johor. Kini makanan yng menjadi ikon Negeri Johor ini telah pun jadi makanan kebangsaan kerana ia boleh didapati dibeberapa premis lain diseluruh negara. Laksa Johor juga merupakan sebahagian daripada makanan berasaskan nama Laksa selain daripada Laksa Penang, Laksa Sarawak, Laksa Melaka, Laksa Terengganu, Laksa Kari dan banyak lagi. Apa pun makanan laksa menggabungkan jenis mee, kuah dan juga beberapa ramuan lain yang dimakan sebagai hidangan istimewa. Makanan ini sering dihidangkan kepada ahli keluarga pada waktu tengahari, petang dan malam tetapi jarang dihidangkan pada waktu pagi. Paling ketara adalah jenis laksa ini dihidangkan semasa jamuan seperti rumah terbuka, majlis rasmi dan sebagainya. Laksa Johor memang dipercayai memang berasal dari Negeri Johor semenjak dulu semasa pemerintahan Sultan Abu Bakar lagi. Ia dimakan oleh semua golongan masyarakat kerana rasanya yang lemak, masam, manis, pedas dan mengenyangkan. Kini Laksa Johor banyak dijual di restoren, pasar malam, gerai-gerai di pusat membeli belah, gerai biasa malahan ada dilaporkan penjaja yang menjual laksa ini. Adalah tidak menjadi kehairanan jika makanan Laksa Johor ini sentiada dhidangkan dibanyak hotel sebagai satu makanan yang istimewa. Penulis blog yang berasal daripada Johor memang meminati makan laksa ini kerana ia menjanjikan kandungan dan kepelbagaian yang ada pada laksa ini dengan banyak jenis sayuran sebagai ramuannya. Jika membeli dipasar malam atau pasar tani lazimya laksa ini disediakan dengan harga amat berpatutan. Bergantung kepada keunikan laksa ini biasanya dijual pada harga serendah RM5.00 satu set kepada RM10.00 satu set.


(6) MEE REBUS JOHOR
Makanan popular seterusnya adalah Mee Rebus dimana resei yang paling terkenal di Johor adalah MEE REBUS HAJI WAHID merupakan sejenis hidangan mee rebus yang amat popular berasal daripada Johor Bahru, Johor. Penulis mula 'rasa' menu mee rebus Hj Wahid ini sekitar hujung tahun 1980'an di gerai yang menjual mee ini disebelah KOMTAR Jalan Ah Fook, Johor Bahru. Ia adalah resepi asli mee rebus ini yang sungguh enak dan setanding dengan Mee Bandung Muar. Mee ini agak unik kerana rasanya yang lemak manis, pedas, ada tepung rangup dan juga dicampur masam macam rasa cuka. Kini kita boleh menikmati mee rebus Hj Wahid ini dibanyak lokasi lain terutama di sekitar Johor Bahru, Lembah Kelang dan juga Putrajaya dengan harga berpatutan. Walau pun pada pendapat penulis dari segi rasa memang agak tidak sama dengan yang dijual di Johor Bahru tetapi ia mampu bagi menghilangkan kempunan peminat mee rebus ini. Kalau pada awal-awal populariti mee ini dahulu (1980'an) harga mee ini cuma RM1.50 sepinggan sahaja tetapi kini di Putrajaya ia dijual dengan harga RM5.00 sepinggan (Biasa) dan RM5.50 sepinggan (Special). Kita bagaimana pun boleh membuatnya sendiri untuk dimakan ahli keluarga atau pun untuk menjamu para hadirin yang dijemput semasa kenduri atau membuat rumah terbuka. Hidangan ini simpel dan mudah disediakan dan memerlukan kos yang juga tidak banyak. Ia dimakan oleh semua golongan masyarakat daripada kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua yang sudah kurang bilangan giginya. Ia juga sesuai dimakan pada waktu tengahari, petang dan malam hari walau pun agak jarang dihidangkan pada sarapan pagi. Apa pun a
rtikel ini di bahagikan kepada tiga (3) segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang sesuai di baca kesemuanya.  Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MAKANAN JOHOR... BANYAK JENISNYA....
RASANYA ENAK... BERBALOI NIKMATINYA...
BOLEH DI CARI ... DI MANA-MANA SAHAJA...
DIBUAT SENDIRI...MEMBELI MUDAH SAJA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pantai Desaru, Kota Tinggi,
Johor, 
Malaysia.
(23 Syawal 1445H).