Tuesday, April 30, 2024

POTENSI TANAM 'NANGCHEM'

'NANGCHEM'
adalah ringkasan nama bagi buah 'Nangka Chempedak' yang masih kurang di kenali atau masih belum dikomersilkan di Malaysia. 
BUAH NANGCHEM. (Artocarpus chempeden) pada penulis blog adalah merupakan sejenis buah yang amat jarang dijumpai dan di kenali di negara ini. Apa pun daripada tinjauan peribadi penulis di Taman Selangor Fruit Valley di Bestari Jaya, Selangor dan tinjauan di Jelebu , Negeri Sembilan kali ini mendapati rupanya buah ini adalah gabungan diantara buah Nangka (Nang) dan Buah Cempedak (Chem) yang berpotensi baik untuk dikomersilkan. Daripada tinjauan yang dibuat ada diberitahu dimana hanya ada beberapa pengusaha sahaja yang ada menanam buah nangchem dengan serius. Antara yang terkini penulis blog membuat tinjauan sebuah dusun di Jelebu dimana petani ini telah menanam lebih 10 ekar tanaman nangchem secara monokrop. Pengusaha dusun durian Musang King yang hebat ini menyatakan dimana dia sudah mempunyai lebih 50 ekar dusun Musang King (MK) dan 7 ekar tanaman nanas Jambul Mas A18 dan terkini csudah pun berubah selera untuk dia menanam Nangchem pula. Tinjauan penulis kepada usahawan ini menyatakan dimana slain daripada buah nangchem akan dijadikan produk baru dimana dia juga akan membawa pelancong untuk menikmati buah nangchem bersama durian Musang King ke dusunnya melalui pendekatan Agrotourism. Penulis blog sebelum ini ada juga membuat rujukan teknikal dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan mendapati buah Nangchem ini rupanya lebih popular di negeri Sarawak dan telah pun ada dilaporkan dalam media tempatan. Sebelum ini saya ada menulis mengenai 'Buah Cempedak Durian' dimana ia telah mula dipromosikan di Pameran MAHA 2010 dan dilaporkan luas ditanam di Perak dimana anda boleh membaca dengan pautan berikut (Sila klik disini). Apa pun dalam masa selama12 tahun ini potensi penanaman jenis buah 'Cempedak Durian' kurang mendapat sambutan dimana ia masih kurang dikomersilkan kerana buahnya kecil dan hanya baunya sahaja yang kuat seakan buah durian. Dalam membuat penelitian dimana penulis blog dapati buah nangchem ini bagaimana pun telah didaftarkan didalam Senarai Variieti Buah-buahan Nasional di Jabatan Pertanian dengan kod pendaftaran CH40 sebagai buah cempedak (Artocarpus chempeden Spreng) oleh pemiliknya bernama Bana anak Jaoang. Buah ini juga diberikan nama Rh Bana yang mana ditanam di Ladang Kontak Nangchem, Bintulu, Sarawak dimana ia telah berjaya didaftarkan pada 20 March 2017. Apa pun didalam deskripsi mengenai pokok Nangchem dinyatakan sebagai pokoknya mempunyai tabiat pertumbuhan pokok adalah mengembang. Pokok seperti pokok nangka. Ketinggian pokok didakwa boleh mencapai 30-60 kaki. Buah Nangchem pula dimana berbentuk Oblong. Purata panjang 45cm dengan lebar daun 55 - 60 kaki. Berat boleh matang boleh mencapai hingga 5-7 kg dimana ia juga mempunyai isi bewarna kuning, Tekstur, rasa dan bentuk lebih menyerupai isi cempedak. Artikel dalam blog "Anim Agro Technology" kali ini saya menulis maklumat mengenai buah nangchem setelah membuat tinjauan dikebun nangchem komersil yang baru ditanam di Jelebu untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

Pemilik dusun komersial AT (ringkasan namanya) ini nyatakan dimana menanam durian Musang King yang sudah berbuah memang menguntungkan. Bagaimana pun dia kini ingin mempelbagaikan tanamannya dengan menanam nanas dan terkini sudah menanam pokok nangchem secara komersil. Tanah berbukit yang dibeli hasil daripada jualan buah durian seluas 10 ekar sudah ditanam secara berperingkat-peringkat kerana anakbenih yang ada juga adalah diterima secara berperingkat. Anakbenih nangchem yang diperolehi daripada pembekal yang ada sijil SPBT (Skim Pengesahan Benih Tanaman) diperolehi dengan harga diantara RM10 - RM15 sepokok. AT nyatakan dia mula berminat menanam nangchem secara komersil setelah mendapat maklumat daripada beberapa rakannya yang ada menanam sedikit pokok nangchem didusunnya dan ada membaca tulisan dalam blog ini. Di berani melabur untuk menanam pokok nangchem secara komersil kerana percaya bahawa buah nangchem kelak akan diminati ramai jika dapat dikeluarkan secara komersil dan bekalan yang konsistent. Amalan agronomi yang dilakukan terhadap tanamn pokok durian Musang King yang mampu berbuah dua musim setahun akan digunapakai untuk pokok nangchem yang mana mungkin boleh berbuah sepanjang tahun. Dijangka dengan amalan teknologi menggunakan kombinasi baja foliar, baja sebatian kimia, baja organik dan sistem pengairan sempurna pokok nangchem diladangnya akan berhasil dalam masa hanya 2.5 - 3 tahun sahaja. Pokok nangka adalah sejenis tumbuhan yang cepat membesar apa lagi jika mendapat rawatan amalan agronomi yang optima. 

Daripada tinjauan penulis blog yang dilakukan sebelum ini dibeberapa kebun mengenai ciri pada pokok dan buah yang didakwa merupakan hibrid atau kacukan daripada pokok nangka dengan pokok cempedak ini memang agak unik. Ia dilihat sebagai menyamai pokok nangka atau pokok cempedak pada tabiat pertumbuhan dan juga amalan agronominya. Bentuk daun, batang dan buahnya juga agak sukar untuk ianya dibezakan dengan pokok nangka dan juga cempedak. Anak benih pokok nangchem agak sukar untuk dikebalpasti dengan matakasar kecuali bertanya kepada pihak yang menjualnya dan ada sijil SPBT. Harga abakbenih pokok nangchem ini bagaimana pun ada dijual dibeberapa premis nurseri dan sebaiknya cuba dapatkan yang tulin sahaja dengan membuat beberapa penjelasan termasuk sijil SPBT (Skim Pengesahan Bahan Tanaman) jika ada. Penyediaan lubang tanaman sama dengan cara meanam nangka dan diberikan penjagaan yang sama dengan tanaman nangka atau cempedak. Baja asas bagi pertumbuhan awal seperti baja organik, NPK 15:15:15 diberikan mengikut kadar disyorkan. Apabila pokok sudah matang diberikan baja buah NPK12:12:17:2 TE, baja organik dan sebolehnya baja foliar diberi dan ia perlu dipastikan agar tanaman pokok nangchem monokrop mempunyai sistem pengairan dan saliran terbaik. Beberapa petani yang sudah berjaya mengeluarkan hasil ada menyatakan dimana pokok ini didakwa akan mula berbuah setelah 3-4 tahun ditanam jika dijaga dengan cara biasa tetapi jika diberikan penjagaan intensif akan lebih cepat berbuah. Menurut AT di Jelebu dimana dia akan pastikan dimana pokok nanchem dikebunnya akan berbuat dalam masa 2.5-3 tahun sahaja. Tanamannya kini sudah berumur setahun paling lama ditanam. 


Penulis blog yang sudah beberapa kali ada ujirasa buah nangchem mellihat dari segi rasaa, aromaa dan keenakannya. Dilihat dimana bentuk ulasnya ada dua iaitu seakan ulas isi buah nangka (besar dan agak kental) dan ada yang seakan ulas buah cempedak (kecil dan lembut). Penulis blog dapati isi buah nangchem yang cukup masak rasanya memang manis dengan ada aroma nangka serta mempunyai aroma cempedak yang kuat (Sila anda lihat foto disebelah). Daripada penilaian dari segi ukuran melalui Brixmeter didapati tahap kemanisan bervariasi daripada sekitar 10 - 16 darjah brix mungkin akibat tahap kematangan yang berlainan. Diteliti lagi dari segi bentuk variasi ada yang warnanya ia seakan buah nangka dan ada variasi daripada rasa kemanisannya dan kelembutan isinya yang agak keras sedikit dengan warna kuning cerah seakan buah nangka bervariasi. Bagaimana pun bagi ulas lain pula variasinya seakan seperti cempedak mempunyai tekstur yang lembut, berwarna kuning oren dan sangat manis serta ada aroma wangi cempedak yang kuat. Penulis blog berpendapat kestabilan pokok nangchem yang ditanam ada yang belum stabil diperiksa dari ciri buahnya disebabkan oleh banyak kemungkinan  terutama buah dari pokok masih agak muda. Buah daripada pokok matang berumur lapan(8) tahun keatas mungkin menghasilkan ciri buah nangchem yang lebih stabil. Masih ada laporan dimana penanaman nangshem ada risiko yang berpunca dari sumber benih, pengurusan tanaman dan juga faktur persekitaran lain. Pengalaman penulis blog yang membuat tinjauan beberapa projek tanaman nangka dan cempedak di Johor, Pahang dan Melaka mendapati berlaku situasi dimana pokok yang mengeluarkan buah adalah pokok dari tunas pokok penanti *lazimny dari biji) dan bukan dari tunas cantuman yang dibiakkan. Penulis blog sering berikan khidmat nasehat teknikal hasil penelitian dan kajian sendiri dibeberapa projek ini dimana potensi pokok penanti adalah lebih dominan tumbuh cergas dan menjadi pokok kemudian adalah sangat tinggi. Petani perlu sentiasa mengawasi keadaan ini agar hanya tunas dari cantuman sahaja yang berjaya menjadi pokok kelak. Penulis blog positif dengan potensi penanaman nangchem secara komersil sebagai salah satu pilihan didalam industri buah-buahan negara. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMANYA NANGCHEM... APA DIA...
HUBRID CEMPEDAK... DAN NANGKA...
DITANAM KOMERSIAL... SUDAH ADA...
PENULIS SUKA.. SUDAH PUN UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Air Kerohm
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(10 Jamadilakhir 1444H).
Posted from
Bandar Penawar, Kota Tinggi,
Johor (April 2024).

Monday, April 29, 2024

RESMI LALANG, SEMAKIN TUMBUH SEMAKIN MENJULANG

Peribahasa lama 'RESMI LALANG, SEMAKIN TUMBUH SEMAKIN MENJULANG' sesuai untuk dijadikan perbincangan kali ini kerana ia bersangkutan dengan pertanian dan rumpai lalang. Peribahasa ini berkaitan dengan ciri rumpai lalang yang menjadi musuh utama para petani kerana kehadiran lalang akan menganggu pertumbuhan tanaman dan mampu mersoakkan tanaman selain menjadi perumah kepada perosak dan penyakit. Tumbuhan lalang juga merupakan agak sukar untuk dikawal kerana adanya rizom yang berada didalam tanah. Penulis blog merujuk beberapa sumber diana peribahasa ini memberi makna 'Makin kaya (atau semakin berilmu) seseorang itu dia semakin sombong'. Pada penulis blog dimana tumbuhan Padi (Oryza sativa) dan Lalang (Imperata cylindrica) adalah dua jenis tumbuhan yang berbeza dimana tumbuhan padi mempunyai lebih banyak kebaikan berbanding rumpai jenis lalang yang  tidak digunakan tetapi dan juga ciri kebaikannya amat jarang diperkatakan. Pernah penulis blog bincang dalam blog ini satu pepatah mengatakan 'ikutlah rasmi padi,makin berisi makin ia tunduk kebumi dan jangan jangan ikut rasmi lalang, semakin tumbuh, semakin menjulang'. Apa pun pepatah ini sebenarnya mempunyai maksud yang sangat bermakna dan ianya berkait dengan kehidupan manusia.  bagaimana pun perlu semua faham betul-betul apa yang dinyatakan akan falasafah tersebut. Bagi tanaman padi dimana apabila sudah masak maka dilihat ia berisi  dimana ia akan tunduk ke bumi kerana berat. Jika padi ini tunduk bermakna isinya penoh dan sesuai untuk dituai dan dijadikan beras dan nasi yang enak. Ia juga menjanjikan untuk di ambil iktibar dimana jika sesiapa juga ada duit banyak atau harta banyak atau rezeki melimpah ruah maka dia sepatutnya merendahkan dirinya dan elakan dari jadi bangga diri dengan duit yang banyak tersebut kerana  rezeki yang Allah berikan. Apa pun dikalangan masyarakat sekarang dimana apabila sudah ada banyak harta maka mereka mula sombong diri dengan sudah tidak kenal kawan, keluarga dan lainnya. Lihat bagaimana lalang dimana bila ada cahaya matahari dan baja makan ia cepat tumbuh dan menghalang rumput atau tanaman oleh para petani hidup di kawasannya. Sigat ini adalah teruk dimana selain lalang ini tidak berguna ia juga angkuh sifatnya dan pentingkan diri sendiri sahaja. Sebaiknya semua boleh dijadikan panduan untuk kehidupan agar sentiasa sedar siapa diri sendiri dan jangan berbangga dengan apa yang ada sebaliknya berusaha untuk terus merendah diri. Artikel pada petang ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai satu peribahasa 'Resmi Lalang, Semakin Tumbuh Semakin Menjulang' untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Lalang merupakan sejenis tumbuhan jenis rumpai dimana bahagian akarnya (RIZOM) memang tumbuh didalam tanah (Sila lihat foto disebelah). Lalang dari keluarga Poaceae (dulu Graminae) merupakan sejenis rumpai yang menjadi satu masaalah kepada banyak pihak terutama pekebun dan juga petani kerana sifat semulajadinya yang cepat membiak dan ia amat sukar untuk di musnahkan atau perlukan kos yang agak tinggi untuk mengawalnya. Foro disebelah menunjukkan bahagian rizom lalang yang mempunyai sulur yang mana hujungnya tajam dan mampu menembusi celah-celah tanah keras atau batuan untuk terus membiak dalam tanah. Cara pembiakan lalang juga berlaku dengan biji benih ringan berwarna putih yang boleh di terbangkan oleh angin sehingga amat jauh sekali dan akan membiak apabila sesuai keadaanya (Sila lihat foto paling bawah). Pengalaman saya dimana jika dilakukan kaedah membakar kawasan lalang yang kering pada musim kemarau atau selepas lalang ini di racun dengan racun rumpai jenis sentuh selalunya ia tidak mampu membunuhnya. Ini kerana rizom lalang yang ada dalam tanah akan keluar dan tumbuh semula dengan lebih subur setelah mendapat baja Potash (K) dari hasil lalang yang terbakar tersebut. Pendek kata rumpai lalang memang menimbulkan masaalah kepada petani dan ramai pekebun dan pihak berkuasa tempatan (PBT) dimana memang ada rasa ' terbakar hati' dibuatnnya. Rizom Lalang ini mempunyai pucuk yang tajam yang memanjang dalam tanah dan ada yang terus naik di atas permukaan tanah. Penulis blog masih ingat ketika berjalan di kawasan kebun getah yang ada lalang dengan kaki ayam atau pakai selipar jepun semasa remaja dikampopng dulu dimana memang 'aduh' sakitnya terkena cucuk rizom lalang yang tajam. Rizom ini akan memanjang dalam tanah dan amat sukar untuk dimusnahkan walau pun dengan mencabut dan mencangkulnya kerana ia banyak. Hanya racun lalang jenis sistemik (Seperti Round-up) yang mampu membunuh rizom lalang jika aplikasi dibuat dengan betul mengikut kadar. Tanah yang ada lalang jika dibajak dan ia akan diterbalikkan permukaan tanah dengan cepat rizom yang ada akar ini akan tumbuh semula jika tidak dibasmi. Penulis juga pernah ambil rizom ini (yang berwarna putih krim) kemudian digigit dalam mulut dimana ia memang juga mempunyai rasa agak manis. Kepada mereka yang belum pernah rasa jus rizom lalang boleh mencubanya. Bagaimana pun perlu berhati-hati ketika ujirasa rizom lalang ini jangan terambil rizom lalag yang baharu diracun dengan jeni racun sistemik!.


Rumpai lalang mampu tumbuh diatas pelbagai jenis tanah di Malaysia seperti dari jenis Tanah Gambut, Tanah Bris,
Tanah Liat apa lagi Tanah Mineral yang subur. Kawasan kebun durian yang penulis blog tinjau di Kg Pasir, Maran, Pahang milik petani juga ada terdapat beberapa kelompok rumpun lalang yang tumbuh didudunnya (Sila lihat foto disebelah). Artikel ini yang ditulis pada Ogos 2019 boleh diakses dengan pautan seperti berikut (Sila klik disini). Walau pun telah dibuat kawalan lalang didusin ini namun ia tumbuh semula. Pernah juga terbakar beberapa kali (atau dibakar dengan senghaja) setiap kali pada musim kemarau, namun rizom akar lalang dalam tanah akan terus tumbuh dengan lebih subur apabila tiba waktu hujan. Akar atau rizom lalang terletak dalam tanah yang sukar untuk di musnahkan mudah tumbuh semula. Akar lalang jika di gigit akan mengeluarkan rasa manis. Penulis masa remaja dulu pernah mengigit rizom lalang kerana rasa manisnya!. Setelah kawasan dibersihkan untuk tanaman nenas secara komersil maka lazimnya masalah lalang juga menjadi isu dikalangan petani kerana kadar oertumbuhan yang amat cepat dan pantas serta aagak sukar untuk dikawal. Hanya penggunaan kaedah betul mampu mengawal masaalah lalang walau pun agak tinggi berbanding dengan pengawalan rumpai jenis lain. Bunga lalang dan rizom merupakan dua cara pembiakan lalang yang cekap dan efektif di banyak lokasi. Racun rumpai Jenis Sistemik sahaja mempu membunuh Lalang. Racun rumpai sistemik akan disembur pada daun lalang dan diserap kedalam semua bahagian sehingga akhirnya akan sampai ke bahagian akar dan mematikan lalang dalam masa 2 minggu hingga 3 bulan. Semburan ulangan perlu untuk mempastikan lalang mati sepenohnya. Ada petani yang mengulangi semburan kawalan lalang dengan campuran racun sentuh selepas beberapa minggu bagi tujuan untuk mereka menpercepatkan kemusnahan lalang. Antara racun sistemik lalang di pasaran yang popular seperti Round-Up. Walau pun racun sistemik ini harga dipasaran lebih tinggi akan tetapi keberkesanannya adalah baik. Pastikan untuk membaca aturan meracun lalang dengan racun sistemik setelah membaca arahan pada label. Gunakan air bersih, sukatan yang berul dan mengena semua bahagian lalang yang tumbuh. Pastikan meracun lalang pada hari tidak hujan kerana keberkesanan racun sistemik akan menggurang apabila ia belum meresap dan ditimpa hujan.


Dalam akhbar hmetro.com ada kisah bertajuk '
Duka padi jadi lalang' dilaporkan dimana setelah paras air Empangan Teluk Bahang berada jauh lebih rendah daripada kapasiti biasa disebabkan musim kemarau yang melanda Pulau Pinang telah jejaskan tanaman padi mereka. Dilaporkan ada seramai 35 petani mendakwa kerugian hampir RM1 juta apabila lebih 72 hektar sawah padi yang diusahakan mereka di kawasan Pokok Sena tidak mampu untuk membuahkan hasil akibat kemarau. Ketua Unit Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Pokok Sena Azami Syawal nyatakan keadaan itu disebabkan sawah mereka kering kontang sejak bulan lalu dan pokok padi menjadi seperti lalang. Setiap musim sebelum ini pesawah di kawasan itu mampu menghasilkan 700 tan padi dimana ia sekali gus menjadi antara penyumbang terbesar padi di kawasan Pokok Sena. Pesawah bergantung sepenuhnya kepada air hujan untuk menanam padi tapi musim kemarau kali ini berlaku lebih awal daripada kebiasaan setiap tahun iaitu pada Februari. Air parit menjadi kering menyebabkan saya kerugian puluhan ribu ringgit apabila 50 relung atau 15 hektar sawah padi rosak yang mana pesawah ini sudah 30 tahun menjadi petani. Bagi seorang rakannya Syukor Arip mendakwa fenomena kemarau tahun ini amat luar biasa dan berharap kerajaan dapat membantu pesawah yang menanggung kerugian. Dia tidak mempunyai modal untuk memulakan musim kedua pada April depan selepas tiada hasil dapat dituai pada sawahnya. Apa pun dengan duit padi inilah mereka menyara keluarga dimana ramai yang pening fikirkan nasib anak yang masih bersekolah dan ramai juga yang nampaknya terpaksa berhutang untuk musim padi selepas ini. Kerajaan akan mempertimbangkan pemberian ganti rugi kepada pesawah yang terjejas akibat kemarau dan perkara itu dinyatakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani untuk tindakan. Pesawah memohon agar  Jabatan Pertanian Negeri membuat bancian berapa keluasan sawah dan petani yang terjejas supaya pesawah dapat mengetahui jumlah (ganti rugi) yang sebenar. Jabatan Pertanian Negeri dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dipohon untuk membuat saluran terus dari Sungai Bukit Pinang ke dalam sawah petani yang terjejas. Sungai itu juga  digunakan untuk menyalurkan air ke sawah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) tetapi tidak dapat dimanfaatkan kepada sawah petani di sini. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
RESMI LALANG... TUMBUH DIMANA SAJA...
SEMAKIN TINGGI... DIA SAJA DILIHATNYA....
MENGANGGU PETANI... PERLU DIBASMI....
ELAKKAN SOMBONG...ATAU BANGGA DIRI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(3 Rabiulawal 1445H).

Sunday, April 28, 2024

PERANAN SEMUT DALAM BIODIVERSITI

SEMUT (Ants)
merupakan sejenis serangga yang hidup berkoloni atau bersosial dari keluarga Formicidae iaitu satu kumpulan serangga Hymenoptera. Rasanya semua orang pernah lihat dan kenal akan semut kerana haiwan ini mudah dijumpai di merata tempat sama ada didalam rumah, kebun, bangunan tinggi, kawasan gurun, kawasan lembah dan sebagainya. Laporan saintis dari Wikepedia menyatakan terdapat 22,000 spesis semut yang terdapat diseluruh dunia tetapi hanya sebanyak 12,500 spesis sahaja yang telah di klasifikasikan didalam data mengenai hidupan semut. Semut juga merupakan sejenis serangga paling tua didunia semenjak pra-sejarah dahuli melebihi 130 juta tahun berbanding dengan hidupan lain. Kita di Malaysia sering menjumpai semut denan beberapa jenis yang popular seperti Kerengga, Semut Api, Semut Gatal, Lebah, Tabuan, Semut Gula, Semut Hitam dan banyak lagi. Ada jenis semut yang berbisa gigitannya dan ada yang tidak mengigit langsung. Semut lazimnya mempunyai sepasang sesungut dan 3 bahagian badan iaitu Kepala, Thorax dan Abdomen. Keluarga semut yang hidup dalam koloni memang pelik berbanding dengan serangga lain kerana didalam koloni mereka mempunyai kasta masyarakat iaitu Ratu (Queen), Jantan (Drone), Pekerja (Workers) dan Askar (Army) seperti rajah sebelah. Mereka mempunyai fungsi dan tugas khusus didalam koloni untuk menjalankan aktiviti harian. Tugas Ratu adalah untuk bertelur seberapa banyak telur selepas proses mengawan dengan semut jantan. Pada kebanyakan jenis semut seperti Lebah dan Anai-anai, lazimnya semut jantan akan mati selepas proses mengawan. Bagaimana pun banyak juga spesis tertentu yang semut penjantan tidak mati selepas mengawan. Golongan pekerja lazimnya bertugas mencari makanan, membina sarang, memberikan makan kepada larva dan sebagainya. Askar pula menjaga koloni daripada dicerobohi oleh musuh dengan menggunakan sengatan atau gigi. Koloni semut atau lebah memang merupakan satu masyarakat sosial yang sangat baik untuk dicontohi oleh manusia dalam kehidupan iaitu secara bermasyarakat. Saya ada menulis banyak artikel mengenai semut yang boleh dibaca dengan pautan (Sila klik disini), (Sila klik disini) dan banyak lagi. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan peranan semut dalam alam biodiversiti untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Pada penulis blog p
eranan semut dalam sistem biodiversiti memang sesuai di bincangkan dengan baik dan akademik. Kalangan umat Islam dimana semua kehidupan ini mempunyai keunikan dan rahsia yang amat mendalam. Dalam pada itu para sintis telah mengkelaskan semut dalam Kelas Insekta dan termasuk dalam order Hymenoptera. Ada terdapat lebih 13,000 spesies semut telah dijumpai di pelbagai habitat di serata dunia. Dari sudut teknologi dimana semut berkoloni dengan ada hierarki organisasi serta rangkaian komunikasi, disiplin, perancangan pembangunan dan strategi ketenteraan. Semut merupakan antara serangga yang boleh dipelajari dari aspek kemasyarakatan bagi manusia. Mengenalpasti jenis semut adalah perkara yang mudah iaspek morfologinya yang mempunyai pinggang yang ramping, sepasang antenna, mandibel dan berkaki enam. Semut juga merupakan serangga yang mempunyai kaitan dan sejarah dimana ada juga ciri persamaan dengan semua jenis serangga penyengat sebab itu sesetengah semut masih lagi mempunyai sengat di hujung abdomen akibat daripada evolusi tersebut. Pada penulis blog faham jika semut tidak mempunyai sayap akan tetapi untuk semut dalam fasa pembiakan ia berkebolehan untuk terbang. Sayap yang digunakan semasa “nuptial flight” iaitu selepas waktu hujan akan ada kelkatu berterbangan kerana pada masa ini tanah akan menjadi lembut sesuai untuk semut ini mengorek tanah untuk bertelur bagi mengadakan koloni baru dilokasi baru. dan keadaan panas lembab memudahkan semut terbang. Flying ants biasanya lebih besar iaitu ia berwarna hitam dan lebih jelas mandibelnya berlainan dengan flying termites (kelkatu). Pada penulis blog dimana kehebatan haiwan semut ini adalah kepada kemandirian spesies semut itu sendiri dalam cara berinteraksi iaitu secara mutualisme, parasitisme, persaingan atau simbiosis dengan flora dan fauna lain. Mengambil contoh seperti Semut Taman (garden-ant) yang dilaporkan ia mampu mencari benih tumbuhan perumahnya dengan mengesan sebatian tertentu dan secara tidak langsung menjadi agen penyebaran benih tumbuhan tersebut. Semut akan melindungi perumah tumbuhannya iaitu dengan cara menghalau atau membunuh serangga lain yang mengancam. Semut mampu untuk mengalihkan gangguan yang boleh menyebabkan perumah rosak dan pada masa yang sama menyediakan nutrisi yang diperlukan kepada tumbuhan tersebut iaitu makanan semut sendiri yang dibawa masuk ke dalam perumah tumbuhan tersebut. Dilaporkan dimana ada beberapa jenis spesies semut yang mampu hidup di dalam sarang spesies semut lain. Semut berperwatakan secara ‘chemical camouflage’ dimana mereka bergerak secara ‘halimunan’ semasa berada di dalam sarang kepada spesies semut yang diserang tesebut. Apabila mereka berjaya memasuki sarang itu maka koloni semut ini akan mencuri makanan yang terdapat di dalam sarang itu. Selain itu penulis blog pernah melihat ciri menarik semut dan manusia membela haiwan untuk manfaat kehidupan masing-masing. Salah satu yang unik seperti spesis semut merupakan jenis Ghost Ant (Tapinoma melanocephalum) yang membela serangga seperti Mealy bug (Phenacoccus solenopsis) iaitu sejenis serangga kecil ini yang menghisap cecair pokok dan menghasilkan buah tembikai susu (honey dew) yang menjadi makanan kepada mereka. Hubungan mutualistik ini sangat menguntungkan semut kerana memberi sumber makanan kepada mereka. Ada dakwaan dengan cara pelihara mealy bug ini maka semut sebenarnya ia sangat menjaga sekitarnya dan gembalaannya. Mereka selalu dilihat akan menjaga serangga  mealy bug ini seperti mereka membesarkan larva mereka.


Ada fakta lain yang menyatakan dimana d
engan anggaran melebihi 10,000 trillion individu maka ia menjadikan bilangan semut hampir sama dengan biojisim jumlah manusia. Dilaporkan dimana jika manusia sistemnya berkeluarga akan tetapi bagi serangga semut pula keluarga dipanggil 'koloni'. Lazimnya setiap satu sarang hanya ada satu koloni sahaja iaitu mereka diwujudkan daripada baka semut ratu (induk) yang sama. Secara umumnya dimana satu koloni dibina oleh satu ekor ratu semut (Ant Queen). Selalunya semut dalam koloni yang sama boleh mengesan kehadiran semut daripada koloni lain daripada bau yang berbeza. Jika ada semut dari koloni lain maka mereka akan menyerang atau menghalaunya. Ratu semut setelah mengawn selalunya akan menyimpan sperma dalam spermathecae sebelum menggunakanya. Maka selalunya antara perkara pertama yang semut betina buat ialah membina generasi semut pekerja (worker ant) untuk tujuan bagi membina koloni semut yang baru. Oleh itu dilihat dimana semut senantiasa bekerja secara berkumpulan dan semut menjadi sangat efisen apabila tugas mereka dilakukan dengan secara berkumpulan (atau secara berjemaah). Begitu jugalah kehidupan manusia yang perlu hidup berorganisasi dimana penting dalam sistem kehidupan yang sangat teratur  supaya menjadi suatu keselamatan dan cara semut hidup. Apa pun selalunya dalam pembinaan sarang semut dan terowong di dalam tanah dimana semut akan mengalihkan butir-butir tanah dari satu tempat ke tempat lain sehingga sarang lengkap. Semut juga akan membawa masuk buangan organik dan sumber makanan ke dalam sarang mereka dan ia disimpan didalam setor makanan. Aktiviti-aktiviti semut ini secara tidak langsung mengakibatkan peralihan banyak bahan organik dan nutrisi-nutrisi tertentu yang membantu menambahbaikkan struktur tanah, membaiki sistem peredaran udara dan air akan bertambah baik dalam tanah. Akibatmya dimana kemudian keberadaan semut dalam tanah akan menjadikan tanah lebih subur dan tumbuh-tumbuhan akan tumbuh dengan sihat kerana mendapat nutrisi, udara dan air yang secukupnya di kawasan tersebut. Apa pun secara amnya dimana kebanyakan flora dan fauna akan terkesan dengan aktivi-aktiviti manusia seperti penebangan hutan untuk pertanian dan pembangunan yang akan mengakibatkan gangguan ekosistem. Apa pun jika dibandingkan dengan invertebrata lain, semut mampu beradaptasi dan mempunyai daya tahan kepada kesan pencemaran alam sekitar, hal ini membolehkan mereka kembali semula dan hidup pada kawasan yang mengalami gangguan ekosistem.


Pada penulis blog dimana k
ehadirannya semut pada sesetengah orang melihat ia sering kali dirasakan sebagai menganggu kehidupan. Ini kerana semut merupakan haiwan serangga yang sering muncul dalam bekas gula didapur dan juga menyebabkan makanan diatas meja di hinggapi (Sila lihat foto disebelah). Tetapi hakikatnya semut adalah makhluk yang memudahkan kehidupan manusia secara tidak langsung tanpa di sedari. Semut sebenarnya adalah salah satu agen pengurai yang sangat penting. Di dalam rumah peranan semut yang menjadi agen pengawal serangga yang tidak disukai manusia seperti lipas, lalat, anai-anai dan pijat perosak dengan mencari dan memakan telur dan larvanya. Mereka juga memakan buangan organik atau haiwan yang telah mati dan membantu dalam memastikan persekitaran bersih. Apa pun didalam strategi ketenteraan dimana operasi kententeraan manusia boleh dikatakan hampir sama dengan peperangan antara spesies semut. Semut yang dipilih untuk berada di barisan hadapan akan melawan pihak musuh sehingga ke titisan akhir dan tidak akan melarikan diri semasa pertempuran dalam peperangan berlaku. Meletakkan semut-semut yang boleh diganti dengan mudah di barisan hadapan merupakan antara strategi yang sering digunakan. Kemudian, dengan bilangan yang sedikit, pada barisan belakang dan seterusnya, semut-semut yang lebih gagah dan hebat akan menyerang dan menghabiskan musuhnya. Kematian dan pengorbanan bagi setiap semut dalam mempertahankan kawasannya merupakan suatu penghormatan bagi koloni semut tersebut. Begitu juga strategi ketenteraan yang sudah lama diamalkan oleh manusia di dalam medan pertempuran. Niat untuk mati syahid dalam melindungi nyawa, harta, keturunan dan agama adalah antara cita-cita setiap orang yang beragama islam inginkan. Semut terkenal sebagai elemen yang paling dominan di dalam ekosistem darat dimana ia menyumbang kepada sebahagian besar biojisim. Semut juga merupakan kumpulan serangga sosial yang paling besar dan amat penting dalam menyumbang kepada ekosistem darat. Ia juga dianggap sebagai penanda ekologi yang baik disebabkan aktiviti mutualistik flora dan fauna, dimana ia dapat memberikan sumbangan yang besar kepada persekitaran dengan meningkatkan kualiti tanah dan memang membantu proses pereputan. Kepentingan dalam ekologi, kelimpahan spesies dan bilangan yang dominan menjadikan semut sebagai subjek utama apabila berkaitan dengan kajian berkenaan kepelbagaian dan biodiversiti. Kebolehan sesuatu organisma untuk membiak dan mempunyai pertumbuhan yang optimum dipengaruhi oleh faktor abiotik dan biotik. Sebagai contoh, ketersediaan sebatian yang utama seperti air, mineral dan oksigen memainkan peranan dalam ketahanan untuk terus hidup. Hubungan simbiosis antara semut dan afid (kutu daun) menjadi contoh salah satu kunci utama untuk spesis semut meneruskan hidup dan berlindung daripada pemangsa mereka. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
SERANGGA SEMUT... BERKOLONI DIA....
SEMUANYA BEKERJA...BERSAMA-SAMA...
SATU KOLONI... BBANYAK JUMLAHNYA...
MENGURAI ORGANIK... AMAT BERGUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 521, Grand Daira Hotel,
Palembang, Sumatra Selatan,
Indonesia.
(21 Safar 1445H).
Posted from,
Bandar Melaka, Melaka.

Saturday, April 27, 2024

TEKNOLOGI FERTIGASI BANTAL TERKINI

TEKNOLOGI FERTIGASI BANTAL
kini semakin maju dimana sudah banyak produk yang ada dipasaran atau jenis-jenis bagi bag fertigasi bantal yang dibuat sendiri bagi sistem pertanian moden terkini. 
Sejarah mengenai fertigasi bantal ini sebenarnya sudah bermula sekitar tahun 2010 lagi di mana ramai petani di sekitar kawasan tanaman sayuran komersial tanah tinggi Cameroon Highland menggunakan fertigasi bantal sebagai salah satu sistem penanaman sayuran untuk pasaran domestik dan eksport. Teknologi fertigasi sebenarnya kini ia semakin popular di Malaysia dan mula diusahakan oleh pelbagai golongan terutamanya usahawan tani. Pada penulis blog mendapati dimana 'Fertigasi' berasal daripada dua patah perkataan Inggeris iaitu 'Fertilization' dan 'Irrigation'. Dalam sistem ini sebearnya sistem pengairan dan cara pembajaan dilakukan secara serentak menggunakan air baja yang telah dibancuh (Set A dan Set B) atau bahan kimia lain dan dialirkan menggunakan sistem khusus kepada semua tanaman dengan seragam. Proses pembajaan terhadap tanaman fertigasi lebih efektif dan efisien kerana larutan baja akan dititiskan terus ke zon akar tanaman (lazimnya dalam polibeg dengan media khusus seperti cocopeat). Melalui pengaplikasian sistem fertigasi ini dimana ia bukan sahaja dapat meningkatkan lagi akan aspek pengeluaran dan kualiti, malah kaedah dengan guna cara penanaman dapat dipermudahkan, daya tahan tanaman daripada serangan musuh perosak seterusnya akan dapat ditingkatkan dan pada masa yang sama kos buruh dapat dikurangkan. Sistem fertigasi merupakan satu kaedah penanaman yang terbukti memberi kesan yang lebih baik pada tanaman sayuran dan buah-buahan trepilih dan mempunyai harga premium untuk pasaran domestik dan eksport. Ia sangat sesuai bagi tanaman sayuran berbuah khusunya jenis tanaman seperti tomato, timun jepun, cekur, cili besar, cili padi, terung, halia, melon, strawberi, anggur dan lain-lain lagi. Terdapat empat (4) jenis sistem fertigasi yang selalu di digunakan usahawantani di Malaysia iaitu
Sistem Fertigasi Tertutup, Sistem Fertigasi Terbuka, Sistem Fertigasi Gantung dan Sistem Fertigasi Bantal. Kesemua sistem fertigasi ini merupakan kaedah Pertanian Vertikal yang sesuai di katakan sebagai kaedah pertanian moden masa ini. Artikel pada tengahari Ahad 7 Ramadan 1445H ini saya menulis maklumat bagaimana kemajuan sistem fertigasi bantal di masa ini di Malaysia untuk ia dijadiknan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Penulis merujuk kepada salah satu produk yang mana ramai penanam sayur komersial menggunakan sebagai produk Fertigasi Bantal HG (HG BAntal). Produk yang dinamakan sebagai 'Cocopeat Grow Beg' yang saiznya berukuran 15 cm x 20 cm x 100 cm ini apa yang dilihat dikeluarkan oleh Syarikat Hock Green Taman Ringlet, Ringlet, Cameroon Highland, Pahang memang sangat popular digunakan kalangan petani di kawasan pertanian yang ia bersuhu sejuk ini. Merujuk kepada iklan dalam Lazada dan Shopee dimana satu unit produk cocoapeat grow beg yang di kenali sebagai 'kit fertigasi bantal' ini berharga RM6.50/unit dengan mempunyai sebanyak purata 4-5 lubang penanaman. Harga runcit ini meliputi satu unit cocopeat bantal walau pun ada jenis medium yang berbentuk seperti empatsegi, bulat, bag shape dan sebagainya. Penelitian penulis blog dengan harga tersebut ia lebih mudah didapatkan kerana kajian di lapangan mendapati dengan ukuran beg fertagasi bantal yang di buat sendiri pun kos membuatnya hampir sama. Akan tetapi produk HG ini lebih mudah disimpan, di gunakan dan agak mudah semasa kerja awalan penanaman secara fertigasi. Semasa di beli bantak HG ini ringan dan kering dimana perlu di masukkan air dimana dalam beberapa minit sahaja maka cocopeat ini akan berkembang memenuhi ruangan polibeg tersebut. Apabila polibeg bantal ini penuh maka ia boleh disusun diatas batas tanaman atau para fertigasi dengan membuka lubang (point) penanaman. Emmiter fertigasi boleh terus di cucuk diatas lubang penanaman sebelu memasukkan anak benih atau pun beniih yang sudah disemai dahulu mengikut jenis tanaman. Daripada keterangan pengeluar dimana beg bantal ini boleh dipakai semula (reuse) sebanyak dua kali pusingan tanaman. Ini juga bergantung kepada jenis tanaman dan jangkamasa pertumbuhan dilaluinya. Dilaporkan hasil kajian syarikat pengeluar dimana teknologi HG Bantal ini mengurangkan kematian anak benih semasa ditanam kerana media yang terlalu basah. Ciri lain dimana HG Bantal ini adalah ia menjimatkan tenagakerja dan wang (jika hendak dibanding dengan membuat bantal sendiri secara manual) dan sebaik sahaja membelinya ia boleh terus digunakan dan lebihannya juga boleh disimpan dalam stor sesuai (kering). Sainya yang nipis dan ringan membolehkan ia mudah dibawa kemana sahaja dan memang mudah dibawa dengan kuantiti yang banyak terus kekebun. HG Bantal ini pada penulis blog merupakan salah satu produk fertigasi bantal yang sesuai digunakan untuk penanaman secara fertigasi di Malaysia.


Penulis blog mendapati dimana i
novasi fertigasi bantal adalah kelihatan seperti sebuah bantal hitam dan disusun di atas batas yang berasaskan plastik silvershine. Kaedah penanaman sayuran menggunakan teknik ini yang menjadikannya sebagai satu teknologi penanaman fertigasi yang baharu. Antara kebaikan kaedah penanaman cara fertigasi bantal adalah penghasilan yang tinggi dan keseragaman buah yang amat baik, hasil tanaman yang berkualiti, bersaiz besar dan pokok tahan lama jika ia dibanding dengan kaedah fertigasi biasa dan kaedah tanaman konvensional. Perkaraini kerana akar pokok mampu untuk mengambil nutrien air baja dalam bantal dan juga jauh masuk ke dalam tanah di bawah bantal tersebut. Purata hasil yang diperoleh dengan menggunakan sistem fertigasi bantal amat tinggi. Keperluan asas sistem fertigasi ini hampir sama dengan sistem fertigasi lain kecuali bahagian pangkal pokok yang menggunakan beg plastik saiz besar dibentuk seperti bantal. Plastik besar ini diisikan dengan media tanaman daripada campuran coco peat dengan tanah dan diikat sehingga membentuk bantal. Ia akan diletakkan di atas batas tanaman yang telah dipasangkan lapisan plastik silvershine. Apa yang penting adalah kedudukan bantal tersebut diletakkan di tengah-tengah batas tanaman dengan jarak yang bersesuaian bergantung kepada kedudukan dan kecerunan batas tanaman. Bantal ini diletakkan betulbetul di bawah jajaran tiang junjung yang seterusnya dipasang dengan jaring atau pukat. Setiap lubang penanaman akan diletakkan dua anak benih yang mana sulur pautnya akan naik melalui pukat dan seterusnya memenuhi ruang para trellis. Setiap lubang penanaman disediakan paip kecil yang membekalkan air baja diletakkan di tengah-tengah bantal. Permukaan atas bantal dibuat lubang-lubang kecil untuk membolehkan air hujan masuk ke dalam tanah dan untuk pengudaraan. Lubang penanaman di bahagian atas bantal membolehkan air baja masuk, pembajaan baja organik untuk meningkatkan kesuburan tanah. Fertigasi bantal ini memerlukan kos awal agak tinggi untuk menyediakan infra sistem fertigasi dengan bilangan tangki yang banyak untuk membuat air baja dan disalurkan kepada semua bantal. Kawalan musuh dan penyakit dilakukan dengan kaedah semburan racun serangga secara berjadual. Tanaman tidak perlu dibungkus dan tidak akan dirosakkan oleh serangga perosak. Sekiranya membalut tanaman dan ia memerlukan kos yang tinggi dan masa lama untuk menyiapkannya. Selain daripada itu, kebersihan kawasan tanaman juga perlu dijaga dengan baik di mana kawalan rumpai dilakukan secara berjadual.


Teknologi fertigasi termasuk dengan menggunakan fertigasi bantal sebenarnya untuk dianalisa ia didakwa mampu untuk mengu
rangkan kos operasi pengeluaran hasil tanaman. Teknik fertigasi secara umumnya akan dapat meningkatkan lagi produktiviti dan kualiti hasil tanaman jika semua pakej amalan teknologi dijalan dengan baik. Penting memahami dimana jika sistem fertigasi bantal di laporkan ia boleh menjimatkan masa serta pastinya mampu dalam mengurangkan jumlah penggunaan tenaga buruh (KAlau kaedah konvensional pelrlukan seramai 4 orang pekerja asing untuk satu ekar keluasan tanaman). Teknik fertigasi memang ianya akan dapat meningkatkan kecekapan ladang dimana cara ini memang ia akan dapat mengurangkan penggunaan air dan baja serta pastinya ia boleh mengawal kelembapan tanah. Jika bantal ini berada dia tas tanah (bukan diletak diatas tanah) maka kelebihannya adalah ia akan dapat mengelak daripada kes-kes dijangkiti penyakit bawaan tanah (soil borne disease). Saya ada menulis beberapa artikel mengenai teknologi fertigasi bantal sebelum ini yang boleh dibaca dengan pautan (Sila Klik DIsini), (Sila klik disini) dan beberapa lagi dalam blog sama.  Pada penulis blog petani yang mengubah daripada sistem tanaman konvensional kepada sistem tanaman fertigasi termasuk fertigasi bantal adalah langkah bijak. Ini keran umumnya sistem fertigasi adalah satu kaedah moden yang lebih praktikal dan mengikut amalan pertanian yang baik dan sesuai digelar sebagai 'Vertical farming Model' yang sesuai pada zaman moden ini. Ia juga merupakan salah satu cara untuk mentransformasi teknologi pertanian ke arah yang lebih maju dan berdaya saing bagi membantu dalam usaha pengeluaran secara berterusan dan mendapatkan hasil yang berkualiti tinggi. Dalam usaha meningkatkan tahap dan proses pengeluaran daripada yang bergantung berat kepada tenaga buruh kepada berintensif modal, aplikasi teknologi baru dan berasaskan ilmu pengetahuan dimana kemudiannya program pemindahan teknologi dan cara tanaman yang baru bagi meningkat produktiviti akan mebjadikan keterjaminan makanan Malaysia akan lebih baik. Semuga artikel ini membei sedikit maklumat berguna kepada smeua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
FERTIGASI BANTAL ...SUDAH TERKEMUKA...
PRODUK HG BANTAL...MUDAH IA DIGUNA...
PELBAGAI TANAMAN... IA MUDAH DI JAGA...
HASILNYA BANYAK... BERKUALITI PULA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(9 Ramadan 1445H).

Friday, April 26, 2024

ANCAMAN MAKANAN YANG DI PROSES (Part 2)

MAKANAN YANG DI PROSES
pada zaman ini sudah menjadi salah satu kaedah pengambilan mkanan diseluruh dunia dimana ia ada yang diibaratkan sebagai salah satu 'gaya hidup'. Pada penulis blog mendapati dimana isu bagijenis 'makanan yang diproses' sering di laporkan di media akademik atau media sosial dimana ia melibatkan aspek kesihatan sama ada makanan proses yang banyak berkait dengan kesan negatif berbanding dengan kesan positif. Apa pun bagi pengguna diman amemang tidak salah bahawa kebanyakan makanan yang terdapat di pasaran hari ini adalah makanan yang diproses. Pengetahuan pengguna mengenai ciri asas semasa membeli makanan yang di proses adalah penting sebelum membeli dan memakannya bersama isi keluarga apa lagi kalau makanan tersebut sudah menjadi makanan rutin harian. Sebaiknya pengguna perlu tahu akan panduan ringkas mengenai apa itu dan makanan berkhasiat berbanding makanan yang diproses yang tidak berkhasiat. Sebenarnya 'makanan yang diproses' adalah makanan yang telah dimasak sama ada ia kemudian di masukkan kedalam tin, dikemaskan, dipotong-potong atau ditingkatkan dengan menambahan bahan perasa sebelum di pasarkan secara komersial. Proses-proses ini sebenarnya ia telah mengubah kualiti pemakanan makanan dengan cara yang berbeza dimana iklan akan lebih mempengaruhi kepercayaan pengguna mengenai produk proses tersebut. Ada laporan dimana sesiapa yang membeli makanan sejuk beku yang dimasak sebelumnya dilakporkan isu ini menjadikan situasi menjadi lebih buruk khasiatnya daripada jika pengguna memasak bahan segar sendiri. Makanan beku didakwa memang ia selalunya akan mengandungi bahan kimia pengawet sama ada bahan termasuk gula, garam atau bahan lain bertujuan untuk menambahkan rasa dan ia juga menjadikannya mudah dimasak dan enakdimakan serta mudah menyediakannya dan cepat siap. Sebaliknya dalam kes lain pengguna tidak boleh menyimpan bahana makanan segar untuk jangkamasa lama seperti sayur bayam, ikan, dagung dan sebegainya dimana ia perlu atau sesuai di proses. Dari segi analisa kos dilihat yang makanan yang diproses selalunya lebih mahal harganya jika membeli. Ada juga dakwaan yang menyatakan dimana makanan diproses adalah lebih sihat adalah makanan yang tidak mengandungi apa-apa atau hanya mengandungi beberapa bahan-bahan tambahan. Dalam beberapa dakwaan pada label makannan dinyatakan dimana produk makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin, sayur-sayuran kalengan, ikan dalam tin, susu dan produk kacang-kacangan adalah dilaporkan diantara jenis makanan yang diproses paling sihat. Memang jika ambilkira potensi pasaran dimana ada sebilangan besar masyarakat atau orang tidak mempunyai pilihan untuk membeli produk segar. Pilihan yang mereka ada cuma produk makanan proses seperti mereka yang tinggal di kawasan bandar yang sesak dan jauh dari sumber makanan segar. Maka kumpulan ini akan merasa tidak bersalah jika sentiasa mengambil jenis makanan dalam tin sesuai dengan anggaran dan gaya hidup yang mereka ada. Sebaiknya mengikut kementerian kesihatan dimana pengguna harus mencuba dan menggelakkan ambil jenis makanan dalam tin yang mengandungi garam dan gula atau bahan pengawet lain. Artikel subuh ini dlaam blog "Anim Agro Technology" saya kupas mengenai beberapa fakta mengenai ancaman makanan yang diproses untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Memahami 
akan ancaman dan keburukan makanan proses perlu di ketahui semua pembaca blog ini. Ini keran apada masa ini memang ada banyak jenis dan pilihan makanan yang telah diproses di pasaran. Membaca artikel ini adalah bertujuan bagi memudah dan menjimatkan masa pengguna dalam memilih dan proses penyediaan makanan harian. Ada banya cogankata mengenai makanan seperti ini dan yang paling popular adalah dimana 'makanan proses ini boleh menjadi pembunuh senyap'. Dijelaskan dimana bagi makanan proses merupakan makanan yang telah di proses dengan bahan-bahan tertentu untuk menjadikannya tahan lebih lama. Kaedah pemprosesan lazim yang digunakan adalah seperti menyejuk beku, dehidrasi dan proses aseptik. Makanan yang diproses diubah daripada bentuk semula jadi untuk tujuan keselamatan dan penggunaan yang mudah dan di bungkus menggunakan pembungkusan seperti tin, plastik, kaca dan sebagainya. Dipasaran dan pada produk selalu ada label yang mana ia asasnya akan dijelaskan akan mempunyai tarikh luput dan perlu dimakan sebelum tamat tempoh. Apa pun antara bahan-bahan yang digunakan untuk memproses makanan termasuk bahan Pewarna, Perisa, Pengawet, Pemanis, Penstabil, Peluntur, Pengemulsi dan beberapa lagi agar makanan ini lebih enak, tahan lama dan menarik di lihat. Apa pun perlu diketahui dimana sudah terbukti terdapat banyak bahan-bahan yang tidak bagus dalam makanan yang diproses. Ini kerana setiap satu bahan tambahan tersebut mempunyai fungsi yang berbeza dalam membuatkan makanan tersebut lebih tahan lama untuk disimpan dan lebih sedap walau pun sebenarnya makanan tersebut bukanlah satu jenis menu sihat seperti yang ramai orang gambarkan. Hasil kajian dimana terkini ada banyak jenis makanan proses atau bahan-bahan masakan di dapur rumah disimpan untuk digunakan kebanyakkannya adalah makanan yang diproses. Contoh palig ketara adalah dimana ramai orang menyimpan produk seperti tin ikan sardin, sosej, burger sejukbeku, mee segera, susu dalam pek, jem dan sebagainya. Paling sering di debatkan adlah isu bagaimana adakah benar makanan yang diproses penyebab kanser?. Ini kerana pada kebanyakan produk makanan yang diproses mengandungi asid lemak trans (TFA) iaitu ia salah satu bentuk lemak paling bahaya yang boleh menyebabkan penyakit jantung. Ia meningkatkan paras LDL (lemak buruk) dan menyingkirkan HDL (lemak baik) daripada tubuh. Apa pun dilaporkan diman ada sesetengah bahan kimia sintetik yang digunakan bersifat karsinogen iaitu bahan yang mengalakkan pembentukan sel kanser. Contohnya jika ada individu yang kerap makan daging yang diproses seperti sosej akan berisiko diserang kanser pankreas sehingga 67% kesannya. Selain itu dilaporkan dimana jenis makanan yang diproses mempunyai kandungan gula, lemak dan garam yang tinggi, serta kurang nutrien dan serat. Ia menjadi salah satu punca peningkatan masalah obesiti dan juga penyakit kronik di seluruh dunia.


Kempen dimana '
Mencegah lebih baik daripada merawat' sering dilakukan sepanjang masa. Mungkin beberapa faktur asas termasuk asas permintaan yang tinggi dan dengan gaya hidup zaman sekarang yang terlampau sibuk dengan kerja berlaku senario dimana tidak hairanlah kenapa semakin banyak makanan yang di proses di pasaran. Banyak kali di dengar kempen agar pengguna di Malaysia digalakkan untuk cuba mengurangkan pengambilan makanan yang di proses ini dan sebaiknya pilihlah makanan yang baru di masak dan lebih sihat untuk menu setiap hari. Sebanarnya makanan merupakan elemen atau keperluan asas yang diperlukan oleh semua manusia. Dalam semua industri dimana jalinan perhubungan antara sektor makanan dan kesihatan adalah sangat penting bagi menjadikan semua orang lebih sihat dan kekal aktif. Penyedia makanan komersial dalam semua kategori perlu untuk mereka menitikberatkan penyediaan pelbagai jenis masakan yang sihat dan enak serta dengan harga berpatutan. Usahawan makana njuga sebaiknya mampu selain menyediakan menu yang pelbagai dimana mereka juga perlu mengetahui secara ringkas latar belakang bahan makanan di gunakan bagi menyesuaikan makanan yang disediakan seperti makanan sihat yang menjadi kesukaan ramai orang. Di Malaysia ramai yang mengatakan adalah 'syurga makanan' daripada jenis makanan tempatan atau makanan berasal dari luar negara. Sebut sahaja makanan burger dimana ramai youtuber sudah membuat content tentang 'Burger Ramly' dan makanan nasi lemak yang enak dan mudah di dapati. Makanan lain yang juga popular di Malaysia termasuk sate, nasi arab, nasi dagang, nasi goreng, nasi beriyani, tomyam dan pastinya Roti Canai akan tetapi persoalannya berapa peratus bahan perisa didalam makanan tersebut atau adalah ia jenis makanan siap proses. Yang pasti produk roti canai sejuk beku atau roti canai proses sudah meluas di pasaran. Dalam aspek lain dimana sebagai penyedia makanan iaitu aspek kebersihan dan keselamatan makanan perlu diutamakan dalam penyediaan makanan. Amalan menyediakan makanan yang sihat, bersih dan berkhasiat merupakan perkara yang perlu dititikberatkan bagi mengelak keracunan makanan.


Dilaporkan dalam hmetro.com dimana isu '
Bahana makanan diproses' menarik untuk di kongsikan. Media tersebut laporkan dimana kini ramai mengambil makanan berproses tanpa memberi perhatian serius terhadap kesan buruk kepada kesihatan mereka di kemudian hari. Terkini menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dimana ada 70% kematian di seluruh dunia pada hari ini disebabkan penyakit tidak berjangkit (NCD). Ia termasuk penyakit kardiovaskular, kanser dan pelbagai penyakit berkaitan pernafasan, diabetes serta disebabkan diet selain gaya hidup yang tidak sihat. Dalam hal ini dilaporkan tabiat pemakanan yang tidak sihat seperti mengambil makanan diproses secara berlebihan juga perlu dielakkan kerana ia berisiko tinggi yang menjejaskan kesihatan. Namun disebabkan rasanya yang enak dan faktor menjimatkan kos, kebanyakan masyarakat mengambil makanan jenis itu tanpa memberi perhatian serius terhadap kesan buruk kepada kesihatan mereka di kemudian hari. Pakar Perunding Endokrinologi di Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway iaitu Dr Teoh Wei Leng mendakwa dimana saban hari masyarakat inginkan makanan mudah dan cepat untuk disediakan dimana ini sekali gus menyebabkan kerap mengambil makanan yang diproses berlebihan. Apa pun makanan diproses berlebihan biasanya mengandungi bahan-bahan yang tidak akan ditambah apabila kita memasak sendiri seperti pewarna, pengawet, pemanis, penstabil dan pengemulsi. Makanan yang diproses juga memang ia akan berlebihan boleh menjadikan ia lebih murah, mudah dan sedap. Perlu diingat dengan cara pengambilan makanan dan minuman yang diproses berlebihan dengan kerap boleh menyebabkan obesiti. Kes obesiti boleh menyebabkan juga gangguan sindrom metabolik seperti obesiti perut, diabetes, darah tinggi, tahap trigliserida yang tinggi dan tahap kolesterol HDL yang rendah dimana keadaan kesihatan sebegitu boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Hasil dari beberapa kajian sudah disahkan dimana individu yang banyak mengambil makanan diproses berlebihan mempunyai kadar obesiti lebih tinggi. Ini juga menyebabkan kualiti pemakanan yang lebih buruk dalam diet mereka, pengambilan natrium dan gula yang lebih tinggi serta pengambilan serat, bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran lebih rendah. Antara contoh jenis makanan dan minuman yang diproses berlebihan adalah seperti aiskrim, sosej, kerepek, roti, bijirin sarapan pagi, minuman berkarbonat dan yogurt. Selalunya keadaan itu boleh meningkatkan risiko untuk menghidap diabetes jenis dua dimana secara umumnya ada empat jenis kumpulan makanan berdasarkan cara ia diproses. Makanan tidak diproses atau diproses secara minimum adalah seperti buah, bijirin, batang, akar, daun, telur, daging, susu, organ dalaman, cendawan, alga dan bijian. Makanan yang sudah diproses pula seperti makanan yang diperam, buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin, kacang masin, daging, keju yang diproses dan roti baru dibuat yang tidak dibungkus. Contoh makanan dan minuman yang diproses berlebihan seperti aiskrim, sosej, kerepek, roti yang dihasilkan secara besar-besaran, bijirin sarapan pagi, minuman berkarbonat, yogurt atau minuman berperisa buah-buahan, sup segera dan beberapa minuman beralkohol seperti wiski, gin serta rum. Bahan masakan yang diproses pula membabitkan gula, garam, mentega, minyak dan cuka. Makanan yang diproses pada asasnya dibuat dengan hanya menambah gula, minyak, garam atau bahan lain. Pada masa sama dimana makanan diproses berlebihan pula mengandungi banyak bahan tambahan seperti lemak tepu, gula dan garam tambahan, perasa, pengawet, agen pemekat atau penstabil dan sebagainya. Kaedah didalam pemprosesan bagi makanan yang diproses berlebihan juga mungkin membabitkan pemanasan pada suhu tinggi yang mungkin menjejaskan struktur makanan itu sendiri. Dilaporkan dimana pada setiap kumpulan makanan yang diproses mempunyai tujuan tersendiri dan tidak semua makanan yang diproses adalah tidak sihat dimana selagi nilai pemakanan dalam makanan tidak berubah maka masih tidak mengapa untuk dimakan. Bagaimanapun dilaporkan makanan diproses berlebihan secara amnya mengandungi gula, garam dan lemak yang diproses pada kadar lebih tinggi. Ini secara tidak langsung ia boleh meningkatkan tahap insulin dan akan juga membuatkan kita makan dengan lebih banyak menyebabkan ia diambil secara berlebihan. Sempena Hari Kesihatan Sedunia beberapa jabatan dan NGO berkempen dengan membantu orang ramai belajar membuat pilihan makanan yang lebih baik. Mengutamakan kesihatan dengan kaedah seperti melakukan saringan kesihatan secara berkala melalui pemeriksaan awal boleh mententeramkan fikiran selain memastikan kesihatan terjaga. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segman iatu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
MAKANAN DI PROSES... PELBAGAI CARA...
ADA DI TAMBAH... PELBAGAI BAHAN PERISA...
MUDAH DI BELIS... DIMANA-MANA SAHAJA...
ELAK AMBIL BERLEBIHAN...SIHAT SENTIASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
MAlaysia.
(13 Syawal 1445H).

Thursday, April 25, 2024

ANCAMAN MAKANAN YANG DI PROSES (Part 1)

MAKANAN YANG DI PROSES
  pada zaman ini sudah menjadi salah satu kaedah pengambilan mkanan diseluruh dunia dimana ia ada yang diibaratkan sebagai salah satu 'gaya hidup'. Pada penulis blog mendapati dimana isu bagijenis 'makanan yang diproses' sering di laporkan di media akademik atau media sosial dimana ia melibatkan aspek kesihatan sama ada makanan proses yang banyak berkait dengan kesan negatif berbanding dengan kesan positif. Apa pun bagi pengguna diman amemang tidak salah bahawa kebanyakan makanan yang terdapat di pasaran hari ini adalah makanan yang diproses. Pengetahuan pengguna mengenai ciri asas semasa membeli makanan yang di proses adalah penting sebelum membeli dan memakannya bersama isi keluarga apa lagi kalau makanan tersebut sudah menjadi makanan rutin harian. Sebaiknya pengguna perlu tahu akan 
panduan ringkas mengenai apa itu dan makanan berkhasiat berbanding makanan yang diproses yang tidak berkhasiat. Sebenarnya 'makanan yang diproses' adalah makanan yang telah dimasak sama ada ia kemudian di masukkan kedalam tin, dikemaskan, dipotong-potong atau ditingkatkan dengan menambahan bahan perasa sebelum di pasarkan secara komersial. Proses-proses ini sebenarnya ia telah mengubah kualiti pemakanan makanan dengan cara yang berbeza dimana iklan akan lebih mempengaruhi kepercayaan pengguna mengenai produk proses tersebut. Ada laporan dimana sesiapa yang membeli makanan sejuk beku yang dimasak sebelumnya dilakporkan isu ini menjadikan situasi menjadi lebih buruk khasiatnya daripada jika pengguna memasak bahan segar sendiri. Makanan beku didakwa memang ia selalunya akan mengandungi bahan kimia pengawet sama ada bahan termasuk gula, garam atau bahan lain bertujuan untuk menambahkan rasa dan ia juga menjadikannya mudah dimasak dan enakdimakan serta mudah menyediakannya dan cepat siap. Sebaliknya dalam kes lain pengguna tidak boleh menyimpan bahana makanan segar untuk jangkamasa lama seperti sayur bayam, ikan, dagung dan sebegainya dimana ia perlu atau sesuai di proses. Dari segi analisa kos dilihat yang makanan yang diproses selalunya lebih mahal harganya jika membeli. Ada juga dakwaan yang menyatakan dimana makanan diproses adalah lebih sihat adalah makanan yang tidak mengandungi apa-apa atau hanya mengandungi beberapa bahan-bahan tambahan. Dalam beberapa dakwaan pada label makannan dinyatakan dimana produk makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin, sayur-sayuran kalengan, ikan dalam tin, susu dan produk kacang-kacangan adalah dilaporkan diantara jenis makanan yang diproses paling sihat. Memang jika ambilkira potensi pasaran dimana ada sebilangan besar masyarakat atau orang tidak mempunyai pilihan untuk membeli produk segar. Pilihan yang mereka ada cuma produk makanan proses seperti mereka yang tinggal di kawasan bandar yang sesak dan jauh dari sumber makanan segar. Maka kumpulan ini akan merasa tidak bersalah jika sentiasa mengambil jenis makanan dalam tin sesuai dengan anggaran dan gaya hidup yang mereka ada. Sebaiknya mengikut kementerian kesihatan dimana pengguna harus mencuba dan menggelakkan ambil jenis makanan dalam tin yang mengandungi garam dan gula atau bahan pengawet lain. Artikel subuh ini dlaam blog "Anim Agro Technology" saya kupas mengenai beberapa fakta mengenai ancaman makanan yang diproses untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Sebenarnya dalam dunia sekarang dilihat manusia yang bekerja menjadi kenyataan terutama orang dewasa sangat sibuk hari ini dan perlu makan juga dengan cepat dan berkhasiat dimana pilihan tersedia adah mengambil makanan proses. Di rumah pula dimana produk makanan segar yang di beli juga akan di portong-potong dan kemudian disimpan didalam peti ais dimana produk ini atau makanan ini juga di anggap sebagai 'makanan proses' juga apabila di keluarkan dan dimasak. Situasi ini jauh lebih baik daripada membeli produk makanan proses komersial yang dibeli. Apa pun jenis m
akanan yang diproses yang kurang sihat dilaporkan beberapa pengkaji makanan termasuk makanan seperti hot dog, daging siap rempah, sayuran dalam pek yang di bubuh perisa makanan, makanan kerepek, produk asas kentang, ikan sardin dalam tin, cheese beku, makanan beku, bijirin didalam tin, keropok ikan dan banyak lagi yang tidak disebutkan. Sebilangan besar barang di jual di pasaraya atau dikedai runcit adalah lebih banyak diproses daripada yang segar. Mungkin hanya terdapat begitu sedikit bahan asas 'sebenar' dalam produk makanan proses tersebut dan dicampur dengan bahan kimia sebagai pengawet atau menambah perisa dan ia sebenarnya adalah bahan yang sangat asing bagi tubuh manusia. Inilah sebab mengapa makanan yang sangat diproses ada yang dinilai mempunyai hanya sedikit zat pemakanan dimana ia adalah tidak baik untuk diamalkan sama secara berkala apa lagi kalau secara rutin. Kalangan pengguna perlu lebih teliti dan berhati-hati jika mengambil makanan yang di proses agar menjaga kesihatan dan dinasihatkan untuk menggunakannya secara sederhana. Memakan biskut bungkus sebulan sekali dan bukannya setiap hari atau mengambil makanan bijirin untuk jadi jenis sarapan bergula seminggu sekali dan bukannya setiap hari adalah salah satu cara seshai dicuba dalam mengubah pola makan dengan kurangkan makanan di proses. Apa pun selalunya individu yang mengubah pola makanan akan memberi tindak balas yang lebih positif terhadap makanan yang terbaik dan bergizi serta kurangkan bhan kimia yang terdapat dalam makanan yang diproses ini. Sering penulis blog dengar dakwaan dimana jenis makanan yang diproses dikaitkan dengan isu negatif termasuk isu kegemukkan (obesiti), kesan kepada penyakit diabetes tipe II, kesan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan bahkan beberapa jenis serangan kanser atau barah. Makana nini juga dilaporkan sangat memudaratkan kesihatan dimana semua harus terhadkan pengambilannya di dalam diet.


Dipasaran memang amat mudah mencari makanan siap proses asas daging seperti Sosej, Burger, daging perap dan sebagainya. beberapa laporan ada menyatakan dimana m
akanan terproses seperti sosej, daging burger dan lain-lain mempunyai bahaya yang tersembunyi kerana didakwa ia mengandungi garam, lemak tepu dan pengawet yang tinggi. Perkara ini boleh meningkatkan paras kolesterol jahat dan meningkatkan risiko obesiti serta kesan kejadian penyakit kronik jika tidak di kawal pengambilannya. Pihak kesihatan selalu ingatkan agar memilih makanan segar dan kurangkan makanan terproses dengan pendekatan atau konsep iaitu pengambilan suku suku separuh. Dalam pada itu jangan lupa untuk mengambil 6-8 gelas air kosong sehari. Pada penulis blog percaya yang semua pengguna semasa ke pasaraya dan membelek rak-rak makanan memang mengasyikkan bila melihat ada ratusan jenis makanan yang kelihatan cukup sedap serta ia dibungkus dan dipek dalam cara yang amat menggoda dan mempengaruhi minda semua orang untuk membelinya. Dipercayai kalangan masyarakat masih ramai yang percaya dan menganggap makanan yang diproses seperti burger dan kentang goreng yang dihidang di restoran makanan segera yang enak rasanya. Tetapi tahukah semua jika setiap makanan yang terdapat dalam kabinet dapur anda merupakan makanan yang diproses dan mengancam aspek kesihatan?. Selalunya makanan yang diproses adalah apa saja makanan yang dikotakkan kemudian ia diletak dalam bungkusan plastik, tin atau bekas kaca dan mempunyai label senarai bahan-bahan yang dicampurkan. Kaedah menyimpan makanan ini yang digunakan termasuklah mengetin, menyejuk beku, penyejukan, dehidrasi dan proses aseptik. Makanan yang diproses diubah daripada bentuk semula jadi atas alasan keselamatan dan mudah untuk menggunakannya. Atas sebab itu ada kajian menyatakan yang hampir 90% wang yang diperuntukkan untuk perbelanjaan makanan oleh rakyat USA adalah untuk membeli makanan yang diproses. Persoalan asas adalah kenapa ia sudah menjadi trend di masa ini dan isu mengapakah perlu memproses makanan. Apa pun dijelaskan dimana sebab yang paling utama ialah untuk memudahkan pengguna agar ia lebih senang untuk makana ini disediakan. Sebagai contoh memakan sosej mencukupi dengan masukkan kedalam microwave atau menggoreng dengan sedikit minyai dalam kuali untuk beberapa minit sahaja sudah sedia untuk dimakan. Ia jauh lebih mudah dan cepat daripada menyediakan makanan dengan cara untuk  memulakannya daripada sifar. Lazimnya ramai orang bujang atau pelajar cuma menuangkan air panas dalam semangkuk mi segera dan boleh dimakan dalam hanya beberapa minit. Apa pun kehebatan ini iaitu memudahkan cara penyediaan bukanlah satu-satunya nikmat yang anda perolehi. Ini kerana ada terdapat banyak bahan lain yang dicampurkan oleh pihak pengeluar. Antaranya ialah Bahan Pewarna bagi memberikan warna kilauan neon pada soda oren, Bahan Penstabil untuk jadikan kuah yang dimakan kurang berair, Bahan Peluntur untuk tujuan menyahjangkitan bakteria dan juga Bahan Pengemulsi iaitu bertujuan air dan minyak tidak boleh bercampur. Selain itu ada juga Bahan Melembutkan yang selalu ia dikisar sehingga menjadi lembut seperti aiskrim, Bahan Pengawet bagi membolehkan anda menikmati cup cake dalam tempoh 6 bulan. Di masukkan juga Bahan Pemanis seperti bahan gula manis atau juga bahan saccharin dan aspartame lebih manis serta Bahan Perisa yang mana ia bertujuan untuk memberikan rasa seperti buah strawberi.
Masalahnya, kebanyakan makanan yang diproses. 


Apa pun ada dilaporkan ada makanan atau minuman proses yang didakwa ia juga mengandungi bahan yang enak diambil terutama jika sejukt. Dalam satu kajian dilakukan dimana dilaporkan ada banyak bahan tambahan didalam produk makanan yang di proses termasuk produk susu berperisa strawberi di pasaran yang dianalisa (jenama ada pelbagai). Dilaporkan dimana produk ini juga mengandungi bahan seperti am
il asetat, amil butirat, amil valerate, anetol, anisil format, benzil asetat, benzil isobutirat, asid butirik, cinnamil isobutirat, cinnamylvalerate, diasetil, dipropil keton, etil butirat, etil heptanoat, etil laktat, etil metilfenilglisidat, etil Nitrat, etil propionate, etil valerbate, heliotropin, a-ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butrate, minyak pati lemon, metil anthranilat, metil benzoate, metil silsilat, minyak pati pudina dan bahan pelarut. Bahan ini yang salah satu fungsinya ia akan menyedapkan makana atau minuman proses. Dalam beberapa laporan didakwa ada terdapat hampir 6,000 bahan kimia yang digunakan dalam pelbagau jenis produk makanan yang diproses diseluruh dunia dimana ia mungkin sudah mendapat kelulusan pihak berkuasa dan mengikuti piawaian. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Universiti UCLA ke atas kehidupan harian 32 buah keluarga di USA dimana kajian ini melipitu secara rutin mereka memakan malam selama 3 tahun lamanya. Hasil kajian melaporkan dan mendapati walaupun 70% keluarga masih melakukan aktiviti memasak dan makan di rumah namun kebanyakannya masih lagi menggunakan makanan yang diproses dalam kehudupan harian mereka. Ini menunjukkan hanya cuma sekitar 30% sahaja mereka tidak mengambil makanan proses. Kajian lain juga mengaitkan dimana ada beberapa jenis penyakit akibat dari mengambil jenis Makanan Diproses secara rutin. Pertama adalah Penyakit Kanser dimana ada sesetengah bahan kimia sintetik yang digunakan bersifat karsinogen. Kajian selama tujuh tahun oleh penyelidik Universiti Hawaii iaitu ke atas 200, 000 responden mendapati individu yang kerap makan daging yang diproses (hot dog dan bologna) adalah mereka lebih berisiko diserang kanser pankreas sehingga 67% akibatnya. Kesan kepada Isu Obesiti yang berpunca dari pengambilan makanan yang diproses biasanya tinggi gula, lemak dan garam diman ia kurang nutrien dan serat. Menurut pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dimana jenis makanan yang telah diproses adalah punca peningkatan masalah obesiti dan penyakit kronik di seluruh dunia. Ketiga adalah isu Penyakit Jantung dimana kebanyakan makanan yang diproses mengandungi asid lemak trans (TFA) iaitu ia adalah salah satu bentuk lemak paling bahaya. Ini kerana ia meningkatkan paras LDL (lemak buruk) dan menyingkirkan HDL (lemak baik) daripada tubuh. Bukan itu saja dimana hasil kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Persatuan Perubatan Amerika Syarikat mendapati gula yang terkandung dalam makanan dan minuman yang diproses turut meninggikan risiko terhadap serangan kepada penyakit jantung. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segman iatu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
MAKANAN DI PROSES... PELBAGAI CARA...
ADA DI TAMBAH... PELBAGAI BAHAN PERISA...
MUDAH DI BELIS... DIMANA-MANA SAHAJA...
ELAK AMBIL BERLEBIHAN...SIHAT SENTIASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
MAlaysia.
(13 Syawal 1445H).