Kalangan pengguna dan peminat ketam sesekali akan jumpa ketam bunga untuk dibeli di pasar atau di pasaraya. Memang ramai kurang mahir bagaimana cara untuk memilih semasa membeli ketam segar atas banyak sebab antaranya kurang tahu ciri ketam segar, ketam dijual sudah sejuk beku, pengeluaran ketam segar adalah ia bermusim dan sebagainya.
Antara petua membeli Ketam Bunga Segar boleh ianya dibahagikan kepada beberapa kriteria seperti masa atau waktu membeli, jantina ketam, kulit ketam, anggota badan, mata ketam, berat ketam, bau ketam, insang ketam, isi ketam dan beberapa ciri lagi termasuk keadaan semasa membeli sama ada ia berstatus 'ketam hidup' atau 'ketam mati' dan harga yang di pamerkan. Pembaaca blog anim agro technology perlu faham waktu (timing) tepat semasa hendak membeli letam terutamanya untuk mendapatkan ketam segar. Ini kerana ramai faham petua dimana jika hendak membeli ketam sebaiknya semasa 'BULAN PENOH' atau 'fullmoon'. Ramai percaya jika bulan penoh maka keadaan dalam air akan lebih cerah membolehkan ketam mudah bergerak mencari makanan dan ini membolehkan ketam pada bulan penuh berisi daging. Dari beberapa testimoni di laporkan jika ketam lazimnya akan mencari mangsanya (makanan) dengan menggunakan deria bau (organ sesungut) dan ada testimoni lain dakwa jika bila bulan terang dimana arus dalam air akan deras (sebenarnya arus dalam laut ikut pasang surut juga). Bagaimana pun nelayan yang menangkap ikan kurang percaya dengan kepercayaan ini sebab mereka sebagai nelayan akan pastikan bubu atau perangkap didalam laut di bubuh cukup umpan dan di letakkan lokasi tepat. Penulis blog tahu dimana semasa bertugas di Daerah Mersing yang selalu turun kelaut dan pergi ke pulau-pulau bersama nelayan dan faham jika ketam bunga segar berkualiti biasanya ditangkap menggunakan alat iaitu 'Pukat Hanyut'. Selain dari musim ribut dimana harga semua jenis ketam termasuk ketam bunga memang ia agak tinggi bila air laut mati. Ini kerana masa ini selalunya hasil tangkapan jenis ketam sangat kurang sedangkan permintaan tetap tinggi. Apa pi selain nelayan menggunakan pukat hanyut dimana nelayan mengikut lokasi akan menangkap ketam dengan cara menggunakan Alat Tangkul, Bubu (sesuai di kawasan perairan cetek) dan pukat tunda (kawasan laut dalam).
Ramai kalangan pembaca dan peminat makan ketam pun masih kurang kenal akan jantina atau jenis ketam termasuk bagi ketam nipah. Perlu d teliti dimana bagi jenis Ketam Bunga Betina ia di lihat mempunyai warna corak kehijauan dan ia biasanya lebih berat serta mempunyai daging atau isi yang lebih padat dan selalu ada otak (Sila lihat foto disebelah dan foto paling bawah sekali). Bagaimana pun sesekali harga ketam bunga betina yang tidak bercampur dengan ketam jantan akan dijual dengan harga yang 'lebih tinggi' sebab peminat ketam ini akan sanggup membayarnya. Jantina Ketam Bunga Jantan pula dilihat ia mempunyai warna bercorak biru dimana kalangan masyarakat lokal ia juga dikenali sebagai 'Ketam Renjong'. Apa pun jangan keliru sebab ada jenis ketam diaut yang warna oren dimana namanya adalah Ketam Mara. Memeriksa akan kulit ketam atau cangkerang ketam dimana ketam bunga segar akan dilihat ia mempunyai warna yang cerah berseri sedangkan ketam bunga kurang segar ia berwarna agak pucat. Semasa memilih ketam termasuk ketam bunga di pasar sebaiknya memeriksa dimana jenis ketam segar selalunya masih lengkap anggota badannya 'intact' pada badannya seperti aanggota semua bilangan kaki dan semua sepitnya, Periksa juga bahagian anggota badan dimana ketam bunga yang masih segar memang matanya masih dalam keadaan baik dan jernih. Peminat ketaam perlu faham dimana aspek 'Berat Ketam' juga menentukan kuaiti ketam dengan cara mudah iaitu pegang dan angkat dimana jika rasanya a'agak berat' maka maksudnya isi ketam agak padat. Pembeli juga boleh cuba menjentik-jentik sedikit (dengan kebenaran penjual) iaitu di bawah badan ketam tersebut dimana kalau ada kedengaran bunyi kosong bermaksa isinya kurang. Ada kelainan bagi jenis ketam yang sedang di peringkat 'Salin Kulit' atau ia juga di panggil sebagai 'Ketam Lembut' dimana selalunya ia adalah ringan. Selain itu semasa membei ketam cuba gunakan deria hidung mencium bau ketam sebab ketam segar masih ada bau air laut masin tetapi ketam kurang berkualiti baunya kurang enak. Ketam akan tahan lama jika di simpan dalam air batu sejak di tangkap nelayan dan proses penghantaran dan penjualan. Boleh juga di periksa ingsang ketam dimana ketam segar organ insangnya bersih iaitu ia selalu akan berwarna aagak kehitaman. Selalunya ketam segar mempunyai isi daging yang manis rasanya, kenyal, bertekstur padaan dan bertali serta ia tidak melekat pada kulitnya semasa di buka atau di ratah. Apa pun kalau dipotong kaki ketam akan kelihatan ada cecair biru kehijauan akan keluar. Fahamkan spesifikal gred ketam di pasaran dimana ada 4 kelas. Pertama adalah Ketam Saiz AA/Extra LArga (XL) iaitu beratnya adalah 2 ekor sekilogram, Ketam Saiz A/Large (L) pula beratnya adalah 3-4 ekor/kg, Ketam Gred B/ Medium (M) pula adalah 5-7 ekor selilogram sementara ketam gred C / Small (S) adalah bilangannya 8 ekor keatas sekilogram. Pastikan membeli ketam segar yang masih hidup dan bergerak dalam bekas jualan walau pun harganya agak tinggi sedikit.
Kehebatan khasiat ketam banyak di kaji dimana ketam umumnya didalam jenis makanan laut yang tinggi protin dan zat lain. Bagaimana pun bagi mereka yang ada masaalah memakan makanan laut (seafood) sehingga meninbulkan 'gout' perlu waspada dengan ancaman makan ketam berlebihan. Ketam bunga ia di laporkan memeng mempunyai pelbagai khasiat terutamanya sebagai sumber protein tinggi yang baik untuk pertumbuhan otot, pembaikan tisu dan sistem imun. Ia juga kaya dengan vitamin dan mineral seperti vitamin B12, Zink (Zn), Selenium (Se) dan Kuprum (Cu) yang penting untuk kesihatan saraf, pembentukan sel darah merah dan mengurangkan risiko anemia. Ada kajian tentang apakah khasiat utama ketam bunga yang memang Tinggi Protein dimana zat ini memang ia sangat penting untuk pembinaan dan pembaikan tisu badan serta menyokong pertumbuhan otot kanak-kanak. Ia juga akan dapat membantu kesihatan saraf apabila zat vitamin B12, selenium dan kuprum mampu menyokong fungsi sistem saraf. kehebatan ketam dengan kehebatan untuk mencegah anemia apabila zat Vitamin B12 dalam ketam membantu dalam proses penghasilan sel darah merah dan dapat membantu didalam usaha mengurangkan risiko anemia. Makan ketam dilaporkan ia sangat baik untuk membina sistem imunti dalam badan sebab kandungan mineral zink membantu menguatkan sistem imun badan. Khasiat paling di sukai ramai adalah dakwaan makan ketam menjaga kesihatan jantung seba ia kaya dengan pelbagai nutrien yang menyokong kesihatan jantung. Ketam juga di laporkan baik untuk kesihatan kulit, rambut dan kuku iaitu adanya bahan protein yang akan membantu didalam cara mengekalkan kulit, rambut, dan kuku yang sihat. Kandungan vitamin dan mineral dalam ketam juga akan membekalkan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh badan.
Ketam bunga bukan sahaja cantik akan rupanya bahkan Ketam Bunga Yang segar mempunyai isinya yang lembut, lemak, rasa manis serta enak rasanya. Ia kaya dengan protein tanpa lemak dnan ia mempunyai vitamin dan mineral. Vitamin B12 sejenis nutrien untuk menghasilkan sel darah merah dan mencegah anemia serta dikatakan baik untuk masalah demam denggi. Khasiat protein dalam ketam ini membantu dalam meningkatkan tumbesaran kanak kanak menjadikan lebih kuat dan tinggi serta baik untuk rambut, kuku serta kulit yang menjadi sihat. Mempunyai kolestrol tidak baik yang tinggi bagaimanapun ia juga menghasilkan bekalan vitamin B yang juga menghasilkan kolestrol baik. Ketam Bunga jantan berwarna merah keunguan dan berbunga lebih besar. Ketam bunga betina berwarna coklat kehijauan dan corak berbunga cengkerangnya adalah lebih kecil. Di Malaysia ada beberapa musim ketam di tuai agak lumayan setiap tahun iaitu pada setiap bulan Novenber dan Disember. Bergantung kepada selera dimana selalunya di Malaysia ketam sedap dimasak lemak kuning, dibuat sup atau digoreng dan bagi penulis blog suka ketam bunga masak sambal dengan telur. Sebulan ada beberapa kali penulis menikmati sambal ini di rumah di Melaka. Bahan-bahan mudah di beli iaitu 2 kg ketam mesti dicuci bersih, 10 ulas bawang putih dicincang, 1 biji bawang besar di potong dadu, 2 cm halia dicincang, 7 - 9 sudu makan cili kisar, 2 helai daun limau purut, 1 batang serai yang diketuk, 1 biji tomato dipotong dadu, 4 biji telur, 2 sudu makan sos cili, 2 sudu makan sos tomato, 1 sudu makan sos ikan, 2 sudu makan sos tiram, 1 kiub pati ayam, 1 sudu teh serbuk belacan dan jika suka, Daun bawang,1 sudu teh garam, sudu makan gula (jika suka), minyak masak secukupnya dan 1 cawan air. Cara-cara untuk memasaknya dengan memanaskan minyak dalam kuali besar dan masukkan serai. Tumis dan biarkan aromanya naik. Kemudian di masukkan halia dan bawang putih dan di goreng rata dimana setelah kelihatan sedikit keperangan kemudian masukkan bawang besar dimasak seketika. Seterusnya masukkan cili kisar dan daun limau purut dan ditumis sehingga pecah minyak. Apabila sudah pecah minyak maka boleh dimasukkan serbuk belacan, garam, gula, kiub pati ayam dan tomato. Biarkan ianya masak seketika. Masukkan sos ikan, sos tomato, sos cili dan sos tiram dan digaul rata dalam kuali. Kemudian masukkan ketam dan 1 cawan air dan dikacau dan biarkan ketam masak dengan sempurna menggunakan api sederhana. Jika kuahnya kering jangan ditambah air lagi. Biarkan kerana nanti air ketam akan keluarkan sendiri. Akhir sekalu apabila sudah masak, masukkan telur dan gaul rata sehingga telur masak dan ditutup api dimana Resepi Ketam Sambal Telur Pecah siap untuk dihidangkan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro semua. Wasallam!!...
ADA DI JUAL.... PASAR DAN PASARAYA...
MASA MEMBELI... PERLU WASPADA...
ENAK DI MAKAN... RESEPI DISEDIA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(8 Jamadilawal 1447H).






No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.