Friday, March 26, 2021

BUAH NANAS - MANIS BERKHASIAT?

NANAS
(Ananas comosus) ialah sejenis tumbuhan tropika yang luas ditanam di Malaysia. Tanaman nanas adalah tumbuhan asli berasal dari Brazil, Bolivia dan Paraguay yang dibawa masuk ke negara kita oleh penjajah kolonial dahulu. Tumbuhan ini berada dalam keluarga Bromeliaceae dimana ia merupakan sejenis tumbuhan yang rendah saka seperti jenis herba (herbaceous perennial) dengan mempunyai 30 helai atau atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal sama ada berduri atau tidak berduri. Buah nanas tergolong dalam buah bukan klimakterik iaitu hanya masak di pokok. Buahnya dikenali sebagai 'pineapple' dalam bahasa Inggeris kerana bentuknya yang seperti pokok kon pain (pine tree). Makna 'anana' adalah bermaksud "buah yang sangat baik". Di Malaysia, nanas banyak ditanam di negeri Johor, Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang dengan keluaran sekitar 16,500 hektar. Tanaman nanas ditanam daripada benih iaitu diambil daripada bahagian sulur dan jambul. Diantara varieti nanas yang disyorkan untuk ditanam di Malaysia ialah MD2, Josapine, Sarawak, Gandol, Mauritius (Moris) dan N36. Hanya varieti MD2, Josapine dan N36 berjaya menembusi pasaran eksport kerana mempunyai daya tahan yang tinggi. Selain daripada mempunyai permintaan yang baik di pasaran domestik dan eksport kini tanaman nanas juga tergolong dalam kumpulan tanaman yang boleh tahan kepada keadaan kemarau. Iklim untuk pertumbuhan optimum bagi tanaman Nanas ialah pada suhu sekitar 30°C dengan taburan hujan sebanyak 1250 mm setahun. Kadar pertumbuhan nanas amat bergantung kepada kelembapan tanah, pembajaan dan aruhan pembungaan dan pokoknya selalunya tumbuh setinggi 50-150 cm. Tanah yang terlalu kering boleh merencatkan pertumbuhan nanas sementara tanah yang terlalu basah boleh menyebabkan jangkitan kulat dan akar dan pangkal pokok yang busuk. Sebaiknya kawalan dan pengurusan air dan rumpai penting untuk menjamin pertumbuhan yang baik. Didunia dilaporkan pengeluaran buah nanas komersil boleh didapati di Malaysia, Filipina, Indonesia, Thailand, Afrika Selatan, Brazil, Hawaii, Ivory Coast, Kenya, Mexico, Puerto Rico dan Taiwan. Nanas mengandungi khasiat vitamin A, B1 dan bromelain (digunakan untuk melembutkan daging). Ia juga mengadungi Asid citrik yang berkesan untuk menghilangkan lemak dan menguruskan badan. Dalam aspek perubatan didakwa dimana buah nanas lazimnya dimakan atau dibuat jus minuman untuk mencuci tubuh, melawaskan buang air kecil, merangsang penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut. Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk ibu yang mengandung. Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah (cancer). Dua jenis molekul daripada nanas didakwa ada menunjukkan hasil yang baik bagi melawan pertumbuhan barah. Terdapat beberapa kajian yang giat dilakukan berkenaan dengan kandungan bromelain dalam nanas yang didapati dapat mengelak barah. Salah satu molekul yang dikenali sebagai CCS menghalang protin yang dikenali sebagai Ras dan satu lagi yang dikenali sebagai CCZ mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel barah. Buah ini mempunyai kandungan vitamin A, B, dan C yang tinggi. Buah dan pokok nanas boleh dijadikan sumber komersial asid organik seperti asid askorbik, asid malik dan asid sitrik. Batang dan buahnya pula boleh digunakan untuk melembutkan daging. Serabut nanas pula yang diperoleh dari daun nanas boleh dibuat kain yang berkualiti selalunya boleh didapati di Filipina dan Taiwan. Jus nanas ini bukan sahaja merupakan minuman yang lazat tetapi juga dapat atasi masalah kekeringan di bahagian bibir dan di bahagian muka. Amalan minum jus nanas, juga berkesan untuk atasi masalah kencing tidak lawas. Enzim yang terdapat pada buah nanas dikatakan boleh meredakan bengkak-bengkak, kuatkan daya tahan badan serta hapuskan fibrin yang boleh bawa sakit jantung dan strok. Selain itu buah ini juga melancarkan perjalanan haid serta berkesan dalam mengatasi masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan tubuh badan. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsi maklumat mengenai buah nanas yang manis tetapi berkhasiat untuk dijadikan bahan rujukkan anda semua.

Buah nanas merupakan jenis buah yang berkhasiat terutama jika ia dimakan segar. Hasil daripada analisa makmal dilaporkan dimana buah nanas 
mengandungi banyak bahan zat yang berguna dimana sekitar 85% adalah air diman selebihnya terdiri daripada Asid askorbik, Sukrosa, Asid sitrik; Sebatian vitamin B, Vitamin, Provitamin A dan juga beberapa mineral seperti Besi (Fe), Kalium (K), Tembaga (Cu), Zink (Zn), Kalsium (Ca), Magnesium (Mg) dan juga Yodium. Dilaporkan iaitu nilai tenaga pulpa buah nanas adalah 48 kilokalori setiap 100 gram produk buah. Produk ini mempunyai nilai paling besar disebabkan oleh bahan yang terkandung di dalamnya khususnya Bromelain. Komponen ini mempunyai sifat penting untuk kesihatan seperti Anti-radang, dan sebatian ini meningkatkan fungsi sistem hematopoietik dan pencernaan.  Bromelain dilaporkan dapat menyumbang kepada pecahan lemak badan dimana buah ini dimasukkan dalam kebanyakan diet yang bertujuan untuk mengurangkan berat badan. Pengambilan buah nanas membantu menormalkan dalam saluran gastrousus; membersihkan badan bahan toksik dan gelincir, elakkan pembekuan darah dan pencairannya. Selain itu khasiat nanas dilaporkan mempunyai ciri menormalkan sistem saraf pusat, pengaktifan proses metabolik dalam badan dan juga membantu dalam peningkatan sistem kencing dan pencegahan edema tisu. Ia juga dilaporkan boleh memperbaiki sistem imun badan dan juga menormalkan lagi kadar tekanan darah dalam hipertensi. Kajian menunjukkan dimana pengambilan sebanyak 200 gram pulpa nanas segar setiap hari akan membantu mengatasi keadaan patologi buah pinggang. Jumlah produk yang sama harus dimakan semasa kehamilan bertujuan untuk mencegah kesakitan dan menambah semua vitamin dan unsur mikro yang diperlukan dalam tempoh ini.

Memang beberapa temuan kajian mendpati dimana buah n
anas mempunyai kesan positif terhadap sistem kardiovaskular manusia. Penyerapan produk secara berkala berfungsi untuk mencegah penyakit seperti masalah hipertensi arteri,  aterosklerosis,  penyakit jantung iskemia, angina pectoris;  strok, masaalah kepada serangan jantung, masaalah urat varikos dan juga masaalah trombosis. Ada juga laporan pakar yang boleh mengesyorkan untuk menggunakan buah nanas sebagai satu cara terapi antibakteria dan sebagai salah satu bahan yang terkandung dalam produk dari nanas, meningkatkan kesannya. Didakwa mana-mana lelaki yang menggunakan produk eksotik kurang berkemungkinan menghadapi keadaan patologi sistem pembiakan. Penyerapan produk sebelum makan nanas yang padat akan membolehkan penghadaman makanan lebih cepat dan mencegah rasa berat. Mereka yang kerap makan nanas apabila berlaku penuaan berat badan akan membantu untuk pulih dengan cepat. Lazimnya penulis blog dapati dimana buah nanas yang tidak matang (muda) mempunyai rasa yang masam dan bagi sesetengah orang sebagai menyengat. Nenas masak pula lazimnya mempunyai rasa yang sangat baik, manis atau pun masam manis) dan aroma yang harum terutama dari nanas premisum seperti nanas MD2. Kebanyakan nanas premium apabila buahnya masak akan mempunyai warna kuning keemasan atau warna putih (Yankee) dan menarik serta juicy. Biasanya hampir semua jenis varieti nanas yang berjaya ditanam secara komersil adalah hasil pembiakan baka (hibridisasi). Varieti nanas boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan bergantung kepada ciri-ciri pertumbuhan dan ciri-ciri biologi Red Spanish, Cayene dan Queen.

Lazimnya buah nanas 
berguna untuk kedua-dua kaum wanita dan lelaki kerana didakwa ia membantu untuk menipiskan darah dan membersihkan saluran darah dari kolesterol, melegakan bengkak, merasakan rasa lapar, meningkatkan kandungan serotonin dalam darah dan menghilangkan cecair yang berlebihan dari badan. Pengambilan buah nanas secara rutin disyorkan untuk mencegah serangan jantung dan strok. Ia juga dilaporkan mengelakan penyakit lain seperti trombophlebitis dan trombosis; tekanan darah tinggi;  aterosklerosis;  arthritis;  urat varikos; bronkitis; pneumonia; penyakit sistem saraf pusat dan juga penyakit berjangkit. Segelas jus nanas yang baru dimakan mampu meningkatkan pencernaan terutamanya selepas makan makanan berat kaya dengan serat dan daging. Dilaporkan diman buah nanas menyumbang kepada sistem penurunan berat badan diambil sebagai pencuci mulut dimana akhirnya ia merangsang proses metabolik di dalam badan dan juga baikh kerana kandungan serat yang tinggi. Jus nanas akan membantu mengatasi kelonggaran dan mengatasi loya semasa perjalanan udara. Buah nanas juga boleh digunakan sebagai Masker Muka dimana ada tanda-tanda awal kulit yang bertambai segar selepas nanas menghilangkan muka yang berminyak. Bagaimana pun penulis blog mendapati hasil beberapa laporan kajian dimana ada pantang larang memakan buah nanas yang enak dan manis. Sebaiknya pembaca blog dan rakan lain menghindari atau harus untuk menahan diri daripada memakan nanas apabila mempunyai masaalah seperti Penyakit Gastrousus (gastritis, ulser, keasidan perut meningkat); pembekuan darah rendah; orang dengan enamel gigi hypersensitiviti; mereka yang ada masaalah dengan alahan; kehamilan (janin tidak matang boleh menyebabkan kontraksi rahim); ibu yang menyusu dan  golongan kanak-kanak (sehingga 3 tahun). Dalam masa sama perlu diingaatkan dimana mereka yang ada berlebihan berat badan tidak boleh menyalahgunakan nanas kering sebab ia mengandungi sejumlah besar gula didalamnya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
BUAH NANAS... BANYAK KISAHNYA...
BUAH MANIS... MASAM PUN ADA...
PILIH YANG MASAK... ENAKNYA...
ADA KHASIAT... LARANGAN JUGA...

By,
M ANem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(9 Syaaban 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.