Tuesday, March 29, 2022

POKOK BAYAS - KENALI DIA

POKOK BAYAS
(Oncosperma horridum) ialah satu spesies tumbuhan dalam famili Arecaceae (dulu dipanggil keluarga Palmae) yang dilaporkan ianya berasal dari Semenanjung Malaysia. Pada enuli sblog yang duku kurag enal akan tumbuhan ini a=hanya dapat mengenalinya semasa bertugas di Pahang da di Sarawak. Lazimnya pokok bayan ini memang mempunyai batang pokok ang memang keras dan memang ia tahan dikawasan air garam, serangan oleh spesis serangga penggorek dan jug aserangan dari anai-anai. DIkalangan penduduk kampong dimana selalunya kayu pokok bayas ini telah digunakan untuk membina tiang didalam air sebagai struktur Kelong. Kayu bayas yang tegak lurus dan panjang sehingga melebehi 30 kaki selalunya tahan lama sesuai untuk dibuat jeti. Keada mereka yang tinggal dikampong memang melihat dimana batang pokok ini juga digunakan untuk lantai setelah ia dipotong menjadi kepingan seakan papan dan jika diotong dengan kepingan berukuran kecil pula selalu akan digunakan sebagai kasau dan dinding. Penulis blog belum pernah dengar ada orang yang menanam bayas secara komersil untuk tujuan ekonomi sebaliknya hanya mengambil pokok bayas liar yang sedia ada tumbuh dikawasan belukar dan habitatnya. Penulis blog pernah menghadiri kursus 'Bina Insan' didalam hutan untuk menjalani 'ujian survival hidup' dan menebang pokok bayas untuk dimakan (makanan memang tidak diberikan untuk beberapa hari). Pada penulis blg mendapati dimana umbutnya yang dikeluarkan dari dalam batang mudah dicincang halus dan kemudian ia dibasuh bersih lalu dimakan mentah dan segar. DIkalangan penduduk kampong lazimnya umbut pokok bayas akan dihidangkan sebagai makanan enak seperti dibuat kerabu kerana ia memberikan rasa yang manis dan rangup. Apa lagi kalau umbut bayas ini dimasak lemak cili api sama seperti memasak rebung buluh atau umbut kelapa dan dimakan dengan nasi putih. Tengahmalam ini dari tingkat 21, Pullman Miri Waterfront, Sarawak sambil melihat kerlipan lampu-lampu dilaut saya menulis dalam blog "Anim Agro Tchnology" mengenai tumbuhan pokok bayas untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua. 

Lazimnya pokok Bayas ialah agak sama seperti pokok palma lain dimana ia sering mempunyai saiz batang sebesar iaitu setinggi 30 meter dimana selalu ia akan tumbuh berumpun. Rumpun-rumpun dibentuk apabila pokok-pokok muda tumbuh daripada tunas pada pangkal pokok palma induk. Batang pokok serta tangkai daun mempunyai duri iaitu selalu dilihat ia berwarna coklat keperangan (Sila lihat foto disebelah). Ciri-ciri fizikalnya dimana daunnya adalah dari jenis daun majmuk, besar, anak daun tersusun seperti teratur yang panjang menirus dengan hujungnya adalah meruncing. Semasa muda daunnya daun adalah hijau akan tetapi menjadi jijau tua apabila tua. Daunnya tumbuh dengan tegak dimana lebih cenderung menuju ke atas. Dalam pada itu dilihat bunganya selalu keluar secara bertiga-tiga dengan dilighat bunga betina berada di tengah semantara bunga jantan di sebelah kiri kanan. Bunga-bunga ini jika diteliti dilihat seakan ia dilindungi oleh dua struktur besar yang berbentuk bot dan berduri yang selalu dipanggil sebagai 'spate'. Bunga pokok bayas dari jenis bunga majmuk, bersaiz kecil dengan warna putih kekuningan yang terdapat dalam jambak bunga yang keluar dari celah ketiak daun. Paling jarang dibincangkan adalah buah bayas dimana selalunya buahnya berukuran sederhana besar, berbentuk bulat, berwarna hijau ketika muda dan selalunya akan bertukar hitam keungu-unguan setelah tua. Pokok bayan ini ada khasiatnya tersendiri dimana umbut pokok bayas mengandungi air, serat, protein, lemak, kalsium, kalium, zat besi, zink, vitamin dan alkaloid. Dikalangan orang kampung sering mengambl umbutnya untuk dimakan bagi menambah selera makan. Terdapat banyak kuliner yang boleh disediakan dari umbuy bayas. Ia juga boleh menyebabkan  sebagai produk untuk terus awet muda kerana memang ia kaya dengan antioksidan. Bagaimana pun ada petua dimana umbut bayas memang tidak digalakkan untuk orang yang mengalami penyakit atau masaalah kesejukan badan dimana jika ingin makan pun cuma makan sedikit. Ada juga yang dilaporkan 'allergic' setelah mengambilnya dalam kuantiti yang banyak kerana mungkin akan menyebabkan masaalah mudarat kepada kesihatan.

Penulis blog sempat merujuk kepada media tempatan bertajuk 'Umbut Bayas Yang Semmain Dilupakan' apabila ianya dilaporkan semakin ramai masyarakat 

tempatan yang tidak kenal atau sudah lupa memakan umut bayas. Kini dari beberapa kajan didapati ramai tidak tahu tentang kehebatan akan makanan tradisi umbut bayas. Pokok bayas yang selalunya tumbuh di bukit bukit yang memang agak penat untuk seseorang mengambilnya apa lagi kerana pokoknya dipenuhi dengan duri. Bagaimana pun media melaporkan demi sesuap nasi maka pengusaha hebat seperti Mat Isa (63 tahun) tetap bersama isteri dan anaknya gagah masuk ke hutan berhampiran kampungnya di Port Dickson untuk mencari makanan tersebut untuk dijual di pekan dan juga dipasar tani. Kerja mencari umbut bayas ini memerlukan kemahiran, keberanian dan memerah tenaga kerana salalunya umbut tersebut (bahagian dalam batang atau mayang pokok bayas) merupakan sejenis bahagian atau bahan lembut dan sedap jika dimasak secara resipi kampung.Pokok bayas seakan-akan pokok pinang dan pokok nibung ini selalunya akan hidup di hutan belantara. Pokok bayas juga dilaporkan memang mempunyai batang tinggi dan keras, berduri serta sukar ditebang menggunakan pisau atau parang biasa. Penulis blog dan 3 rakan mengambil masa 2 jam lebih menebang pangkal pokok bayas dihutan dahuu kerana pokok ini mempunyai batang luar yang sangat keras denga menggunakan parang. Pokok bayas pun kini semakin sukar untuk ditemui. Selalunya kerja-kerja menebang pokok bayas agak sukar dan terpaksa dibuat dengan menggunakan kapak dan beliung yang tajam untuk menetak lapisan luar batangnya. Dilaporkan Mat Isa dimana setelah pokok bayas ditebang maka kerja untuk membuang kulit keras pokok bayas dilakukan untuk mendapatkan umbutnya dengan paling sesuai ia menggunakan peralatan beliung. Kerja menebang pokok itu juga mengambil masa agak lama semata-mata untuk tujuan mengambil lapisan umbutnya sahaja manakala bahagian batangnya perlu dibuang. Lapisan umbut dalam batang bayas dipotong pendek-pendek sepanjang kira-kira satu meter untuk mudah dipikul dibawa pulang. Lazimnya dia buat dimana setiap batang pokok tersebut boleh menghasilkan 12 meter umbut. Ia akan dipotong lebih pendek atau dibelak kepada beberapa bahagian untuk dijual
 rucit.

Jangan terkejut apabila kisah '
Umbut bayas: Makanan tradisi Melayu! Susah nak dapatkan tau!' dilaporkan dalam akhbar Beita Harian (BH). Bagi seorang bekas wartawan sambilan di Kumpulan New Straits Times Pres (NSTP) untuk akhbar Berita Harian dan Harian Metro Pahang selama 10 tahun. Beliau yang memegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Universiti Teknologi Mara (UiTM) memang sering mencari umbut kelapa atau umbut kelapa sawit yang dijadikan sejenis makanan tradisi masyarakat Melayu dahulu sehingga sekarang iaitu terutama untuk hidangan pada majlis perkahwinan. Sesekali dia juga kan mencari umbut bayas untuk tujuan sama. Dalam kenyataannya dilaporkan biasanya umbut bayas akan turut disajikan dengan hidangan masak lemak atau kerabu saa jug aresepinya seperti penyediaan untuk umbut kelapa atau umbut kelapa sawit. Dia dakwa dimana kebanyakkan lokasi dimana ada banyak pokok bayas adalah di kawasan berbukit dan hutan tebal dimana kini ianya semakin sudah untuk ditemui di kawasan kampung. Katanya pokok bayas seakan-akan pokok pinang dan pokok nibung dilihat selalunya akan mempunyai batang panjang (tinggi) dan keras, berduri serta sukar ditebang jika menggunakan pisau atau parang biasa. Kemudian umbut bayas perlu dipotong terlebih dahulu iaitu  sebelum sesuai dibawa pulang. Dakwanya memang bukan mudah untuk 'mengerjakan' pokok bayas ini untuk tujuan bagi mendapatkan umbutnya. Selalunya kerja-kerja menebang pokok bayas juga agak sukar dan mengambil masa lama malah terpaksa menggunakan kapak dan beliung yang tajam untuk menetak lapisan luar batangnya sebelum mendapatkan umbutnya. Kemudian lapisan umbut itu dipotong pendek kira-kira satu meter untuk memudahkannya dibawa pulang. Dia selalu akan menjual umbut bayas dijual dengan harga RM10 sebatang begitu laris dan sentiasa mendapat tempahan. Apa pun umbut yang dikeluarkan dari dalam batang bayas itu akan dicincang halus, dibasuh dan boleh terus dimakan mentah seperti dibuat ulam atau pun dibuat kerabu atau masak lemak. Memang umbut bayas ini rasanya manis dan rangup. Umbut bayas mengandungi air, serat, protein, lemak, kalsium, kalium, zat besi, zink, vitamin dan alkaloid. Sebaiknya juga untuk menikmati keenakan masakan ini maka umbut bayas yang siap ditebang perlu segera dipotong seterusnya dimasak tanpa membiarkan ia terlalu lama kerana bimbang 'overcook' yang boleh menghilangkan keenakan rasanya. Dilaporkan dimana umbut bayas juga adalah antara makanan tradisi penduduk di Hulu Perak. Rasanya yang berlemak itu sesuai dibuat kerabu yang digaul bersama taugeh, santan, kerisek, pucuk paku dan perut lembu. Dalam pada itu juga bagi kalangan masyarakat Hulu Tembeling, Jerantut, Pahang apa yang dilakukan dimana umbut bayas sudah menjadi makanan tradisi mereka sejak sekian lama. Mereka akan dapatkan umbut bayas daripada pokok bayas yang tumbuh meliar di hutan tebal Taman Negara dan ini sekali gus memerlukan penduduk meredah jauh ke dalam hutan mendapatkannya. Apa pun kebanyakan penduduk di kawasan Hulu Tembeling akan menempah umbut bayas daripada penduduk Orang Asli yang menetap di kawasan Taman Negara kerana mereka mahir menebang pokok bayas. DIlaporkan dimana ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana penularan wabak pandemik COVID-19 dimana umbut bayas mendapat permintaan tinggi dijadikan juadah popular. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
POKOK BAYAS... SUKAR JUMPA...
ORANG KATA... BANYAK DI UTARA...
UMBUT DIAMBIL... GULAIJADINYA...
BACA ARTIKEL... DAPAT INFONYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 201-203, Pearl Ini Apartment,
Jalan Samanea Saman, Taiping,
(Depan Tasik Taiping), Perak,
Malaysia.
(4 Syaaban1443H).
Published from:
Room 2118, Pullman Waterfront Hotel,
Miri, Sarawak.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.