Wednesday, May 30, 2018

NASI ARAB - SANGAT POPULAR

NASI ARAB merupakan satu makanan yang semakin popular di Malaysia pada masa kini dan dimakan oleh ramai rakyat negara ini. Terdapat banyakk restoran, gerai dan juga premis yang menjual nasi arab diseluruh negara terutama dikawasan Lembah Kelang dan bandar-bandar besar diseluruh negara. Terdapat banyak resepi dan nama nasi arab yang dijual bergantung kepada citarasa penjual dan peminatnya. Ada Nasi Arab Mandy Lahm, Nasi Arab Hijrah, Nasi Arab Wadi Dawan, Nasi Arab Taif, Nasi Arab Masyhor dan banyak lagi mengikut resepi masing-masing. Hidangan yang berasal dari Timur Tengah ini menghidangkan makanan dengan beraroma herba arab dengan laukpauk sama ada ayam atau kambing. Tidak kira dimana lazimnya premis nasi arab ini dipenohi dengan pelanggan terutama pada waktu makan tengahari. Bagaimana pun ia ada dijual diwaktu lain seperti pada waktu petang dan makan malam. Pada penulis blog yang sering berkunjung ke restoren nasi arab di Cyberjaya mendapati makanan ini menyamai dengan masakan Melayu atau India serta amat mengenyangkan dan rasa yang enak. Terdapat juga faktur sentimen dimana ia adalah makanan yang berasal dari negara arab yang dikait dengan negara-negara Islam dimana mereka tidak riasu akan status halal dan haramnya makanan ini. Malahan diiklankan dengan tulisan jawi dimana ini mengukuhkan lagi bahawa makanan nasi arab ini begitu Islamik. Walau pun harga satu set hidangan nasi arab ini tidaklah semurah nasi lemak dan lain nasik berlauk tetapi ia menandingi dengan harga nasi beriyani. Penulis dapati harga nasi arab ini rata-rata sekitar RM10 - RM200 satu set bergantung kepada lauk dihidangkan, lokasi restoren dan juga jenis pembungkusan serta resepi tambahan lain. Apa yang unik lagi mengenai nasi arab ini adalah dimana peniaga yang menjualnya rata-rata adalah bangsa arab sama ada di restoren, pasar malam atau pun di bazaar Ramadan. Berkemungkinan orang tempatan akan lebih mempercayai untuk membeli nasi arab dari 'orang arab' berbanding dengan penjual nasi arab dari penual berwajah orang tempatan. Artikel petang sempena cuti hari Wesak petang ini saya mempaparkan makanan nasi arab dalam blog "Anim Agro Technology" pelbagai kisah sepertimana yang dilaporkan dalam media tempatan.

(1) Tajuk : Nasi arab selera tempatan
       MyMetro

RESTORAN Nasi Arab Abu Aish mengambil pendekatan meletakkan hidangan dalam dulang besar bagi mengukuhkan ukhuwah dalam kalangan ahli keluarga (Sila lihat foto disebelah)Sajian nasi arab mandy yang mana ia dinikmati bersama kombinasi ayam panggang apollo dimasak menggunakan dapur berbentuk apollo dan kambing kabsah pasti membuka selera sesiapa saja walaupun baru pertama kali ‘bersua’ hidangan dari Timur Tengah itu. Ternyata menu yang diubah suai dengan cita rasa dan selera tempatan menjadi penyebab sepinggan nasi yang dimakan bersama potongan cili muda, bawang, salad dan salsa tomato dengan sup kosong berjaya dihadamkan sepenuhnya. Menurut pengusaha Restoran Nasi Arab Abu Aish, Pn Mardiah Shaharum, nasi mandy yang juga sajian tunggal restoran berkenaan enak dimakan bersama ayam panggang apollo, ayam panggang pedas, ayam panggang BBQ, kambing kabsah atau kambing panggang. Katanya, untuk hidangan individu dijual pada harga antara RM8 dan RM18 setiap set.  Bagi hidangan keluarga dan berkumpulan pula, nasi arab mandy dengan ayam panggang biasa, ayam panggang BBQ atau ayam pedas ditawarkan antara RM47 dan RM90 setiap set sementara nasi arab mandy sama ada kambing kabsah, kambing panggang atau campuran ayam dan kambing antara RM65 serta RM140 setiap set. Pelanggan juga boleh menikmati hidangan sampingan tortilla atau roti ‘ish dengan pilihan ayam panggang atau kambing kabsah pada RM5 dan RM9 setiap set.

Pelbagai jenis pilihan minuman panas dan sejuk termasuk air buah-buahan seperti buah delima, mangga, karot, oren, tembikai serta paling digemari adalah air tamar koko dengan hiasan aiskrim vanila dijual pada antara RM1 dan RM4 segelas. Sementara minuman berkumpulan pula antara RM6 dan RM16 untuk setiap jag. Antara 90 hingga 100 ekor ayam diperuntukkan bagi memenuhi permintaan pelanggan setiap minggu dan bertambah ketika musim cuti persekolahan. Kini sebanyak 30 ekor ayam diperap pada satu-satu masa menggunakan campuran bahan seperti halia, serai, lengkuas, bawang putih, bawang merah dan rempah ratus yang disediakan sendiri. Ayam dipanggang dalam dapur berbentuk apollo seakan-akan kapal angkasa apollo dalam tempoh dua jam untuk memastikan dagingnya lembut dan masak sekata,” katanya ketika ditemui direstorannya di Tanah Putih, Kuantan, Pahang, baru-baru ini. Menurut Mardiah, semua rempah masakan disediakan bapa mentua, Dolahsajat Kamari yang berpengalaman luas dalam bidang itu. Bapa mentua akan menyediakan rempah masakan dan kami hanya perlu mengambil sukatan tepat menggunakan senduk tertentu sebagai ukuran. Beliau memperuntukkan enam hingga lapan kilogram beras basmathi setiap hari yang dimasak menggunakan kuah kambing kabsah untuk menimbulkan aroma yang pastinya membangkitkan selera.  Beliau juga menggunakan arang yang siap dibakar dan diletakkan dalam mangkuk di permukaan periuk selepas nasi masak sepenuhnya bagi menimbulkan aroma yang ‘lain macam’ dan bagi menambahkan lagi keenakannya,” katanya yang sudah dua tahun menjalankan perniagaan itu. Mardhiah yang dibantu suami, Mohd Saifulbahriy, 28, berkata idea membuka restoran nasi arab itu bermula selepas tamat pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Syariah, Ekonomi dan Perbankan Islam, di Universiti Yarmouk, Jordan manakala suaminya lulusan Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir. Restoran yang dibuka setiap hari bermula jam 10.00 pagi hingga 10.00 malam itu turut menerima tempahan untuk majlis perkahwinan, pertunangan, akikah, jamuan tahunan dan mesyuarat selain menyediakan perkhidmatan katering dengan pelbagai jenis menu seperti nasi minyak, nasi tomato, nasi beriani dan nasi tomato.


(2) Nasi Arab ala Madinah
      My Harian Metro

Restoran nasi Arab kini mudah didapati di Malaysia, namun penggemar juadah itu boleh merasai kelainan apabila kita dapat mengunjungi Syawins Jiddan Cafe di Kompleks Sunway Perdana, Seberang Jaya, Pulau Pinang yang menjanjikan rasa dan kepuasan sebenar nasi Arab. Kini pemiliknya Syahida Farwin berkata, walaupun baru diperkenalkan Mac lalu, keenakan nasi Arab dan menu makanan barat di kafe itu menjadi tarikan ramai pelanggan tetap sekitar Georgetown dan Seberang Perai sejak dia mula berniaga dua tahun lalu (Sila lihat foto disebelah)“Sebelum membuka kafe ini, saya menyediakan dua menu makanan barat iaitu ‘Meatball Spaghetti’ dan ‘Swedish Meatball’ di rumah di Bukit Gambir, Georgetown, dua tahun lalu dan melakukan penghantaran dari rumah ke rumah. “Ia bermula pada Ramadan dan berbekalkan modal permulaan RM200, hasil jualan bagi kedua-dua menu itu mendapat sambutan menggalakkan hingga mencecah RM4,000 sepanjang bulan puasa berkenaan,” katanya yang pernah bertugas sembilan tahun sebagai kerani di Universiti Sains Malaysia (USM). Syahida berkata, dia bertuah apabila dipertemukan seorang pelanggan yang meminati menu makanan baratnya, sekali gus menyatakan hasrat untuk berkongsi resipi itu dengannya melalui sistem ‘barter’ pada awal tahun lalu. Katanya, pelanggan yang menjadi ‘guru’ masakan nasi Arab itu pernah bermastautin di Kuwait selama 10 tahun selain juga seorang pengusaha restoran nasi Arab di Sungai Petani. Menurutnya, dia mempelajari resipi nasi Arab itu selama seminggu dan pernah menjual nasi mendy di Astaka Taman Tun Sardon, Georgetown, selama lima bulan sebelum membuka Syawins Jiddan Cafe apabila permintaan pelanggan makin meningkat.

Menu utama di kafe ini dibahagikan kepada dua set pilihan iaitu Nasi Arab Mendy dan Nasi Arab Khabsa yang dihidangkan sama ada dengan ayam dan kambing atau kedua-duanya sekali. “Perbezaan rasa itu ialah Nasi Arab Mendy boleh disamakan dengan nasi ayam di Malaysia, manakala Nasi Arab Khabsa seperti nasi beriani yang didapati pada harga bermula RM14.50 hingga RM21.50 setiap hidangan. “Set Thalatha yang sesuai untuk tiga orang dihidangkan dalam satu pinggan besar bersama sup, sambal, salad dan separuh ayam atau kambing sama ada memilih Nasi Arab Mendy atau Nasi Arab Khabsa pada harga bermula RM32.50 hingga RM63.50,” katanya.  Katanya, aroma wangi, isi ayam yang lembut dan mudah dinikmati selepas dimasak dalam tempoh sejam serta menggunakan beras berkualiti tinggi dan terpilih membuatkan ia bagaikan nasi Arab sebenar yang dijual di Makkah dan Madinah,” katanya. Syahida berkata, selain nasi Arab, makanan barat paling diminati dan menjadi pilihan pelanggan ialah Wins Swedish Meatball dan Wins Meatball Spaghetti. Beliau berkata, Wins Swedish Meatball masih mendapat tempat di hati pelanggan yang pernah merasainya kerana kuahnya menggunakan resipi tersendiri. “Selepas menikmati nasi Arab, tidak lengkap tidak menikmati teh Arab yang dicampur buah pelaga, bunga cengkih dan daun pudina yang baik untuk penghadaman. “Syawins Jiddan Cafe beroperasi setiap hari bermula 12 tengah hari hingga 11 malam berkonsepkan ‘Arabic dan Barat’ yang turut menawarkan meja makan bersila dan dapat memuatkan seramai 60 pelanggan dalam satu masa,” katanya yang dibantu ibunya Laily Abdullah, 55, menguruskan kafe berkenaan.


(3) Nasi Arab ala Melayu
     My Harian Metro

Hidangan nasi Arab memang tidak asing lagi di negara ini, malah kelembutan rasa daging kambing dan ayam yang dimasak bersama beras berkualiti tinggi juga telah menjadikan ia satu hidangan cukup menyelerakan (Sila lihat foto disebelah)Cili istimewa yang tidak pedas dan sedikit masam yang disajikan bersama nasi Arab menjadi pelengkap menu. Namun, pernahkan anda menikmati hidangan nasi arab bersama sambal pedas serta kuah sup yang lazat?. Jika belum dan mahu menikmati hidangan nasi Arab ala Melayu, kunjungi Restoran Al-Mikraj di Putra Nilai, Nilai, Negeri Sembilan. Pengurus Operasinya, Mohd Saad berkata, restoran yang menyediakan menu arab memang banyak, tetapi tidak menghidangkan sambal yang pedas dan kuah sup sebagai pelengkap sajian. “Justeru, bagi memberikan kelainan dan memahami keinginan pelanggan, nasi arab yang disajikan di restoran ini tidak seratus peratus bercita rasakan rasa asli masakan Arab tetapi lebih kepada bercita rasa Melayu. “Selain memasak nasi dan daging ayam serta daging secara berasingan, penyediaannya bersama sambal yang dibuat menggunakan resipi sendiri menjadikan hidangan nasi arab di restoran ini lain daripada yang lainnya,” katanya. Nasi Arab bersama kuah sup yang lazat itu menggunakan resipi tersendiri menjadikan hidangan nasi Arab di restoran berkenaan unik dan ada cita rasa tersendiri,” katanya. Sudah beroperasi sejak lebih lima tahun lalu, selain sambal dan kuah sup, kepelbagaian menu yang disediakan juga memikat selera pelanggan.

Restoren ini menyediakan lebih 10 menu masakan Arab yang dihidangkan secara ala carte dan antara yang menjadi pilihan ramai ialah Arabic Kabsah kambing atau ayam. “Ramai suka kerana daging kambingnya lembut dek dimasak lama, kira-kira empat jam,” katanya. Nasi juga tidak berbau hanyir seperti dalam menyediakan nasi arab ini. Penggunaan resipi dan bahan masakan yang istimewa menambahkan kelainan restoran itu. Selain itu, anda juga perlu mencuba menu Aukdah Kambing atau Ayam (Sila lihat foto disebelah)Ia dihidangkan bersama roti Arab istimewa kerana tidak keras walaupun sejuk dan campuran daging yang dihiris halus bersama herba istimewa serta salad membuatkan hidangan yang ringkas itu cukup menyelerakan. Sejujurnya, walaupun sudah acap kali menjamu selera di restoran arab, penulis tidak pernah disajikan hidangan Aukdah yang cukup lazat itu.  Melengkapkan hidangan, minuman seperti air Barbican pelbagai perasa dan teh arab turut disediakan. Dibuka dari jam 12 tengah hari hingga 9 malam setiap hari kecuali Ahad, beliau yang mahir memasak makanan Arab mengakui harga makanan di restoran itu berbaloi dan berpatutan. “Selain hidangan ala carte, hidangan set turut disediakan serta katering, jamuan makan atau tahlil serta aqiqah,” katanya.  


(4) Penangan sepinggan nasi Arab
     My Harian Metro

Sepinggan nasi Arab bagaikan tidak cukup dek enaknya gabungan kambing, salatah, sahawa (sambal) dan sup berempah.  Penulis blog agak kurang gemar dengan masakan Arab 'Malaysia' kerana terlalu berempah dan berminyak, tetapi terkejut apabila mampu menghabiskan sepinggan Nasi Arab Al-Qassam bersama kebab. Ternyata nasi arab di Restoran Munif Hijjaz D'Greenwood memberi penangan hebat kepada peng-gemar makanan Arab, khususnya mereka mendambakan sentuhan asli dari Syria. Beroperasi sejak September lalu, restoran milik ikon nasyid, Munif Ahmad itu bukan saja popular kerana mengetengahkan konsep unik, tapi menjadi sebutan ramai berikutan keenakan sajian Arab. Beliau berkata, sajian utama ialah nasi Arab mandy kambing dan ayam yang dimasak Chef Muhammad Giad Taja dari Damsyik, Syria. "Chef Muhammad berpengalaman luas dalam bidang masakan dan datuknya tukang masak popular di Syria. Beliau sangat teliti kaedah penyediaan dan bijak menggunakan rempah mengikut kaedah tradisional Arab. 

Chef Muhammad sendiri mengakui cerewet dalam penyediaan bahan dan hanya memilih rempah asli untuk memasak. Saya menggunakan kaedah memasak seperti di Syria kerana mahukan rasa lebih asli dan enak. Selebihnya, saya akan pastikan sos dan mayonis dibuat sendiri dan bukan dibeli dari pasar raya," katanya. Dibuka setiap hari dari jam 12 tengah hari hingga 12 tengah malam, restoran itu menawarkan hiburan berbentuk ketuhanan setiap hujung minggu. Restoran itu juga kini telah menjadi tempat berkumpul artis nasyid baru dan lama. Disini mereka ada pentas Night Live Show pada hujung minggu yang memberi ruang kepada artis nasyid baru membuat persembahan percuma. Restoran itu turut menyediakan menu Thai serta masakan ala barat untuk pilihan pengunjung.
Semuga artikel yang panjang lebar ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini mengenai kehebatan nasi arab yang popular di Malaysia. Wasallam!!!...
NASI ARAB... SUNGGUH ENAKNYA...
HERBA ARAB... KANDUNGAN UTAMA...
AYAM DAN KAMBING... ITU LAUKNYA...
SANGAT POPULAR... DI MALAYSIA...
ADA DIJUAL...SELURUH NEGARA JUA...
MAKAN KENYANG... BAYAR SAHAJA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Bandar Baru UDA,
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(13 Ramadan 1439H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.