Friday, January 20, 2017

POKOK TURI - TEKNOLOGI DAN KHASIAT

POKOK TURI (Sesbania grandiflora syn Aeschynomene grandiflora) adalah sejenis tumbuhan dari keluarga FABACEAE atau Keluarga Kekacang yang mudah untuk tumbuh di Malaysia. Tumbuhan ini hidup dengan subur dikawasan perumahan dan kebun dan digunakan paling popular iaitu bahagian pucuknya untuk dimasak 'Sayur Turi Masak Lemak' yang dicampur dengan labu manis. Pokok turi terdapat diseluruh kawasan tropika yang lembab dari Asia Tenggara, Afrika sehingga Amerika Tengah dan Australia Utara. Nama-nama lain bagi tumbuhan ini adalah seperti Kembang turi, turi, gallito, walking stick, hummingbird tree, scarlet wisteria tree, agati, Corkwood tree, Agati à grandes fleurs, Shiro gochou, Daun turi, Kacang turi, Agasto, Sesbãnia, Scarlet wisteria tree, Swamp pea, Vegetable hummingbird dan West Indian pea. Penulis dapati tidak ada dilaporkan secara khusus keluasan tanaman turi di Malaysia tetapi menganggarkan terdapat seluas antara 200-220 hektar CHE tanaman turi di Malaysia pada tahun 2015 yang ditanam sebagai tanaman selingan atau hiasan di kawasan rumah atau di tepi jalan. Pokok turi jarang ditanam secara monokrop daripada tinjauan dilakukan. Dari segi varieti turi juga belum ada pendaftaran dibawah 'National Plant Variety Listing' di Jabatan Pertanian. Artikel subuh kali ini dalam "Anim Agro Technology" saya akan bentangkan teknologi tanaman turi untuk tatapan anda semua berdasarkan pengalaman, pemerhatian dan bacaan teknikal.


Pokok Turi adalah tumbuhan yang dipercayai natif dari Malaysia, Indonesia, India dan Asia Tenggara lain. Tumbuhan renek yang banyak bercabang ini mampu mencapai ketinggian sehingga 8-15 meter dengan jangkahayat umur selama 20 tahun. Daunnya berwarna hijau dengan susunan bersilang merupakan daun kompoun yang berbentuk 'pinnate'. Saiz daun adalah 2 cm lebar dengan panjang kira-kira 3-4 cm dimana daun muda agak kekuningan. Batangnya berkayu dengan ukurlilit batang 30-50 cm mempunyai kulit dan bercabang. Akar pokok turi ada akar tunjang dimana terdapat bintil-bintil akar (Root nodules) seperti jenis pokok keluarga kekacang yang lain. Bunganya sama ada berwarna putih atau ungu atau kemerahan berukuran 5-10 cm panjang berbentuk kacang pea. Bunga yang belum terbuka berukuran 3 cm. Buah turi adalah pod kekacang berwarna hijau dengan 30 - 50 cm panjang dan 8 mm lebar yang leper dengan membengkak pada kawasan berbiji. Biji pokok turi adalah berbentuk kacang pea yang hijau ketika muda dan coklat merah apabila cukup matang. Saiz bijibenih 3.5 mm garispusat dengan purata berat 1 gram setiap biji.


Pokok Turi sesuai tumbuh dikawasan yang panas dan lembap. Pokok turi selalu tahan dikawasan yang mudah banjir dimana akarnya akan dapat membentuk sistem ketahanannya tersendiri jika tenggelam dalam air. Ketahanan pokok turi dalam cuaca kemarau yang panjang juga menyebabkan pokok ini mampu bertahan sehingga 9 bulan pada cuaca kering. Bagaimana pun satu kelemahan pokok turi adalah dahannya yang mudah patah apabila ditiup angin kencang. Ini kerana dahan pokok turi yang banyak daun mudah sekah atau patah. Pokok turi didepan rumah penulis di Muar, Johor telah hidup lebih 15 tahun diatas tanah gambut dimana ketinggiannya cuma 4 meter sahaja. Pokok ini selalu dipetik daun pucuknya dan dibuat cantasan untuk dimasak oleh keluarga atau orang kampong yang datang minta daun turi. Saya fikir pokok turi ini boleh dikategorikan sebagai Turi Organik kerana tidak pernah dibubuh racun atau baja kimia dan hanya gunakan bahan baja organik sahaja. Memang berbali mempunyai pokok turi yang selalunya tidak ada masaalah penjagaan dan selalu berhasil terutama dimusim hujan.


Penanaman pokok turi sangat mudah dengan menggunakan biji atau ada juga yang menggunakan keratan batang. Pokok Turi boleh menghasilkan buah 9 bulan selepas ditanam dimana bunganya akan didebungakan oleh sejenis burung yang dipanggil 'Humming Bird' dibanyak negara tetapi dinegara kita selalunya proses pendebungaan akan dibantu oleh serangga lain atau burung kelicap. Benih Biji Turi perlu direndam 24 jam dan disemai dalam polibeg atau pasu mengandungi media tanah campuran atau 'cocopeat'. Setelah benih berumur sebulan maka ia sudah sesuai untuk ditanam dikebun atau kawasan rumah yang sesuai. Jarak penanaman disyorkan untuk penanaman monokrop komersial (Jika berminat) adalah 1.2 m x 1.2 m untuk memberikan kepadatan pokok yang sesuai. Berikan air dan baja asas pada peringkat awal penanaman setiap masa mengikut kesesuaian sehingga matang ketika berumur 9 bulan. Kajian juga menunjukkan pertumbuhan pokok turi pada tahun pertama dan kedua adalah cepat dimana mampu mencapai 5 meter selepas 9 bulan ditanam. Pertumbuhan pada tahun ketiga dan seterusnya agak perlahan. Pokok turi mempunyai masaalah serangan serangga perosak seperti Ulat makan daun, Ulat pemotong daun dan Ulat pengorek batang. Terdapat juga ulat pengorek buah kacang dan serangan cacing nematod (Meloidgyne spp) pada bahagian akar. Kawalan serangga perosak ini boleh menggunakan racun serangga yang biasa digunakan. Bagaimana pun pastikan tidak memetik hasil selepas dibuat semburan racun.


Laporan penanman komersial pokok turi di India dan Indonesia menunjukkan dimana kadar pertumbuhan pokok sangat cepat dimana jika sering dicantas jangkahayat umur pokok akan jadi pendek. Kadar pertumbuhan pokok turi bergantung kepada jenis tanah, sumber air dan cara amalan pengurusan kultura yang ada dijalankan. Pertumbuhan diatas tanah berpasir cuma setinggi purata 1.8 meter selepas 9 bulan berbanding dengan setinggi 3.2 meter diatas tanah lom. Kajian menunjukkan hasil tuaian biomas pokok turi sebanyak 65.1 kg/pokok dari kawasan tebing sungai dikawasan pastura terbuka sebanyak 25.4 kg/pokok. Bahagian daun, bunga, kacang dan buah pokok turi boleh dimakan. Bahagian BUNGA merupakan paling berguna untuk dimakan sebagai salad atau sayuran. Bunga berwarna putih lebih bernilai dari bunga berwarna merah di Filipina dan Thailand. Bunga yang masih dalam bentuk KUDUP (Belum terbuka) selalu dimakan mentah atau dikukus atau dimasak sebelum dimakan. Penulis dapati ia merupakan makanan sumber protin yang baik.


Ramai orang Malaysia tidak tahu yang daun pokok turi sangat berkhasiat untuk dijadikan makan ternakan. Daun turi boleh mula dituai 4 bulan selepas ditanam. Penulis membuat rujukkan dan mendapati daun turi kaya dengan protin (36% daripada berat kering) dan kandungan Vitamin A (9,600 IU). Pucuk daun turi sangat sedap untuk dimasak lemak dengan labu manis dan dimakan dengan nasi panas (Sila lihat  foto sebelah).  Daun turi yang dituai dari keliling rumah ditanam sendiri adalah percuma sahaja dan masih segar tetapi jika hendak beli di pasar basah atau pasar malam ianya dijual dengan harga RM 1.00 - RM2.00 satu ikat (Purata 5-6 tangkai). Daun ini perlu diceraikan dan dibasuh bersih sebelum dimasak dengan labu manis. Anda boleh mencari resepi memasak daun turi masak lemak dimana-mana buku resepi atau google sahaja dilamanweb. Selain itu bahagian kayu, kulit dan batang pokok turi boleh digunakan sebagai kayu api, bahan bakar dan lain-lain kegunaan. 
SELAMAT NENANAM POKOK TURI !...Wasallam..
POKOK TINGGI ....POKOK TURI.....
DIKAWASAN RUMAH...DITANAM BERSERI....
PUCUK DIPETIK...MASAK LEMAK LAGI...
SEDAP DIMAKAN....KENYANG YANG PASTI....

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Persint 11, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan,
Malaysia
Ditulis pada 30 Shawal 1432H
(Posting pada 15 Julai 2016)  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.