Sunday, June 29, 2014

CENDAWAN - JENIS POPULAR (Part 1)

CENDAWAN (Mushroom) merupakan sejenis tumbuhan organ pensporaan kulat yang boleh dimakan dimana ia lazimnya mengandungi banyak protein,vitamin dan zat-zat galian seperti Kalium(K) dan Posforus(P) yang penting untuk kesihatan badan. Ia juga mempunyai rasa yang sedap. Selain daripada tumbuh semulajadi dan kini ada beberapa jenis cendawan yang boleh ditanam dan dibiakan. Cendawan hidup dengan menumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang telah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanya. Bentuk cendawan adalah pelbagai tapi kebiasaanya ia mempunyai batang atau tangkai dan tudung yang berbentuk seperti payung. Cendawan mempunyai banyak khasiat kesihatan dan ia kini mempunyai nilai yang amat tinggi dipasaran terutama beberapa spesis tertentu yang memang bernilai tinggi. Kini negara China merupakan pelopor dan pengeluar cendawan dunia dengan 65% daripada sejumlah 25 juta metrik tan cendawan dihasilkan diseluruh dunia.  Lain-lain negara yang banyak menghasilkan cendawan segar adalah seperti EU (22%), USA (5%) dan Indonesia (1%). Terdapat beribu-ribu jenis cendawan diseluruh dunia dimana negara China sahaja mempunyai sebanyak 981 jenis cendawan dimakan segar, 93 jenis cendawan domestik, 50 jenis cendawan komersil dan sebanyak 35 adalah cendawan liar atau untuk pasaran ekspot. Malaysia juga banyak jenis  cendawan yang masih ujud dalam hutam dan berbelas lagi boleh ditanam untuk tujuan komersil. Artikel malam jumaat ini saya paparkan beberapa jenis cendawan di Malaysia untuk dikenali oleh anda pembaca blog "Anim Agro Technology" hasil dari menghadiri Hari Cendawan Kebangsaan 2014 dari 24-26 Jun 2014 di Hotel Premiere, Kelang Selangor.

Dibawah ditunjukkan gambar mengenai beberapa jenis cendawan yang berpotensi untuk ditanam di Malaysia hasil kajian dan pengalaman semua pihak dalam industri cendawan:-



(1) Nama Biasa     : TIRAM KELABU
Nama Saintifik : Pleurotus sajor-caju/ Pleurotus pulmonarius
100 gm Nutrisi : Tenaga (37 kcal), 89.2 g, Protin (3,2 g), Karbohiderat (7.1 g), Lemak (0.7 g), Serat (1.8 g), Kalsium (2 g), Posforus (88 mg), Zat Besi (1 mg), Sodium (6 mg) dan banyak jenis vitamin.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2



(2) Nama Biasa     : SHIITAKE
Nama Saintifik : Lentinula edodes
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat .
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2



(3) Nama Biasa : CENDAWAN ENOKI/ Golden Needle
Nama Saintifik : Flammulina velutipes
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2



(4) Nama Biasa     : BUTANG PUTIH
Nama Saintifik : Agaricus biospores
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2



(5) Nama Biasa : BUTANG PERANG
Nama Saintifik :  Agaricus bispores
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2


Jenis cendawan diatas boleh diusahakan oleh mereka yang betul-betul 'Gila' dengan cendawan. Ramai usahawan cendawan tempatan yang 'gulong tikar' setelah menceburi industri ini kerana risiko yang amat tinggi dan ramai juga yang berjaya dalam industri cendawan melebihi 25 tahun. Kepada usahawan baru yang belum kenal tabiat cendawan sebaiknya dapatkan info dari pihak yang mahir atau pakar atau bekerja diladang cendawan dahulu. Artikel ini diharap memberikan sedikit pengenalan mengenai cendawan tempatan yang dikira popular di negara kita. Semuga ia berinformasi... Wasallam!.

CENDAWAN...BANYAK JENISNYA...
HANYA 12... POTENSI MENANAMYA...
ADA YANG SUSAH...MANA BENIHNYA...
DAPAT KENAL... AWAL MEMINATINYA...

By,
M Anerm,
Senior Agronomist,
Room 201, Hotel Premiere,
Bandar Bukit Tinggi,
Kelang, Selangor,
Malaysia.
(27 Syaaban 1435H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.