Kadar Respirasi buah-buahan tropika secara umumnya boleh dibahagikan kepada 5 kategori. Kategori tersebut adalah Sangat Rendah (Very low), Rendah (Low), Sederhana (Moderate), Tinggi (High) dan Sangat Tinggi (Very High). Kadar respirasi ini dikira dalam unit pelepasan gas iaitu miligram / kilogram / jam maknanya berapa miligram kadar respirasi setiam kilogram gas dalam satu jam. Buah tropika yang mempunyai kadar respirsai Sangat Rendah iaitu kurang dari 35 mg/ kg/ jam adalah Buah Nenas dan Belimbing. Bagi kategori rendah pula dalam julat 35 - 70 mg/ kg/ jam iaitu buah Pisang (Hijau), Lichi , Betik, Cempedak dan Markisa. Buah jenis ini boleh disimpan dengan lebih lama atau pun jangkahayat penyimpanan lepas tuai lama. Buah kategori respirasi sederhana pada julat 70 - 150 mg / kg/ jam terdiri dari buah Mangga, Rambutan, Ciku dan durian. Kategori Tinggi pula mempunyai julat respirasi 150 - 300 mg/ kg/ jam iaitu Buah Avocado, Pisang (Masak). Antemoya dan Jambu Bol. Kajian saintis yang saya rujuk pada buku CABI juga menyatakan kadar respirasi paling tinggi melebihi kadar 300 mg/ kg/ jam iaitu buah Durian Belanda. Itulah sebabnya buah durian belanda akan cepat masak dan lebik dlam masa yang sangat singkat.
Buah Markisa Tempatan. |
Semuga artikel ini menambahkan ilmu pengetahuan kepada para pembaca semua. Saya pun lebih mantap ilmu teknikal dan pengetahuannya selapas membaca dan menulis banyak ilmu berkaitan teknologi pertanian.
Wasallam!
Bersama 'Teletubies' di Dieng Plateau, Central Java. |
GAS ETILIN... NENAS , BELIMBING RENDAHNYA..
PENYIMPANAN BUAH...MAKLUMAT DIGUNA...
MEMBACA ARTIKEL... BANYAK FAEDAHNYA...
By,
M Anem
Dieng Plateau (3,000 m above the sea level)
Wonosobo Area,
Jawa Tengah,
Indonesia.
(16 March 2013M)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.