CILI (Capsicum annum L) merupakan sejenis tanaman yang sangat popular dan ditanam di seluruh dunia untuk dijadikan bahan utama masakan dan pelbagai tujuan lain. Terdapat 3 jenis cili yang ditanam dan dikomersialkan iaitu Cili Besar (Capsicum annum), Cili Padi (Capsicum frustecens) dan Cili Merah Aji - Amerika Selatan (Capsicum bactatum). Kajian saya mendapati penamanan cili di Malaysia merupakan satu aktiviti yang diminati ramai petani dengan keluasan cili bertanam mencecah lebih 3,000 hektar pada tahun 2011 dan menghasilkan sebanyak 34,500 metrik tan bernilai sebanyak RM 160 juta. Kebanyakan cili segar ini digunakan untuk keperlun domestik dan hanya sebahagian yang diekspot ke negara jiran. Malaysia juga banyak mengimpot cili padi Siam daripada Thailand dan sangat banyak mengimpot cili kering dari luar negara. Penggunaan cili kering banyak diperlukan dalam industri masakan, membuat serbuk kari dan perasa makanan dan sebagainya. Artikel subuh Ahad ini saya menulis nama-nama lain bagi cili dalam bahasa asing selepas bersahur untuk di kongsi bersama dalam 'Anim Agro Technology'.
NAMA BOTANI CILI : Capsicum annuum L.
NAMA BOTANI LAIN (SYNONYM(S) :
11. HEBREW : Pilpel, Pilpelet hagina.
12. HINDI : Hara mirch, Shimlaa mirch.
13. HUNGARIAN : Paprika.
14. ITALIAN : Pimento, Peperone, " Pepperoncini" (group name for all small peppers).
15. JAPANESE : Peppaa.
16. MACEDONIAN : Piperka.
17. INDONESIAN : Lombok, Cabai, Cabe, Cabe manis, Cabai manis.
18. MALAY (Melayu) : Cabai, Lada, Cili, Chili, Chili Pedas, Cili Besar.
19. NEPALESE : Khursaanii.
20. PERSIAN : Dolmeh felfel.
21. PORTUGUESE : Pimento.
22. QUECHUAN : Uchu.
23. ROMANIAN : Ardei.
24. RUSSIAN : Perets krásnyi, Perets zelënyi.
25. SPANISH : Pimienta, Pimiento.
26. SWEDISH : Peppar.
27. THAI : Phrik.
28. TURKISH : Biber.
29. URDU : Shimlaa mirch.
30. VIETNAMESE : Ot
NAMA BOTANI CILI : Capsicum annuum L.
NAMA BOTANI LAIN (SYNONYM(S) :
Capsicum indicum Lobel.,
Capsicum indicum Dierb.,
Capsicum hispidum Dunal
Capsicum annuum L. susp. baccatum (L.)
Capsicum annuum L. var. baccatum (L.) Kuntze
Capsicum annuum L. var. anomalum Franch.
SYNONYM(S) : Tubocapsicum anomalum .( Franch. et Sav.)
NAMA CILI DALAM BAHASA LAIN::
Capsicum annuum L. susp. baccatum (L.)
Capsicum annuum L. var. baccatum (L.) Kuntze
Capsicum annuum L. var. anomalum Franch.
SYNONYM(S) : Tubocapsicum anomalum .( Franch. et Sav.)
NAMA CILI DALAM BAHASA LAIN::
1. CHINESE : Long zhu, Chi zhu.
2. ENGLISH : False pepper, Chinese false pepper, Japanese false pepper.
Capsicum annuum L. var. annuum L.
3. AFRIKAANS : Rissie.
4. ARABIC : Fûlfûl, Filfil (Irak), Filfile achdar (Egypt), Felfel achdar (Egypt), Felfel lelece (Lebanese), Fulful baladî, Fulful ahhmar.
5. CHINESE : Tian jiao.
6. DANISH : Spansk peber.
7. DUTCH : Peber.
8. ENGLISH : Capsicum, Pepper, Cayenne pepper (ingredient - dried powder).
9. FRENCH : Piment, Poivron.
10. GREEK : Piperies, Piperia, Pipera (Cyprus).
2. ENGLISH : False pepper, Chinese false pepper, Japanese false pepper.
Capsicum annuum L. var. annuum L.
3. AFRIKAANS : Rissie.
4. ARABIC : Fûlfûl, Filfil (Irak), Filfile achdar (Egypt), Felfel achdar (Egypt), Felfel lelece (Lebanese), Fulful baladî, Fulful ahhmar.
5. CHINESE : Tian jiao.
6. DANISH : Spansk peber.
7. DUTCH : Peber.
8. ENGLISH : Capsicum, Pepper, Cayenne pepper (ingredient - dried powder).
9. FRENCH : Piment, Poivron.
10. GREEK : Piperies, Piperia, Pipera (Cyprus).
11. HEBREW : Pilpel, Pilpelet hagina.
12. HINDI : Hara mirch, Shimlaa mirch.
13. HUNGARIAN : Paprika.
14. ITALIAN : Pimento, Peperone, " Pepperoncini" (group name for all small peppers).
15. JAPANESE : Peppaa.
16. MACEDONIAN : Piperka.
17. INDONESIAN : Lombok, Cabai, Cabe, Cabe manis, Cabai manis.
18. MALAY (Melayu) : Cabai, Lada, Cili, Chili, Chili Pedas, Cili Besar.
19. NEPALESE : Khursaanii.
20. PERSIAN : Dolmeh felfel.
21. PORTUGUESE : Pimento.
22. QUECHUAN : Uchu.
23. ROMANIAN : Ardei.
24. RUSSIAN : Perets krásnyi, Perets zelënyi.
25. SPANISH : Pimienta, Pimiento.
26. SWEDISH : Peppar.
27. THAI : Phrik.
28. TURKISH : Biber.
29. URDU : Shimlaa mirch.
30. VIETNAMESE : Ot
Kebanyakan nama cili dikaitkan dengan ciri pedas yang terdapat pada cili itu sendiri iaitu bahan Capsaicin. Dikawasan Amerika Selatan ianya banyak digelar pimento, paprika dan piper dimana ianya amat mudah untuk diingati. Kalau anda berpeluang bercakap mengenai dalam bahasa asing, setidak-tidaknya anda boleh tahu. Ini yang cuba dipaparkan oleh penulis blog Anim Agro Technology subuh ini untuk di kongsi berwama. Wasallam!
CILI DAN CABAI.... PANGGILAN KITA.....
'PIMENTO' PULA.... PORTUGIS YANG KATA....
'FULFUL' DAN 'FELFEL' .... ARAB PUN ADA...
'FALSE PAPER'... KATA MAT SALEH PULA.....
By,
M Anem
Hospital Serdang,
Selangor, Malaysia.
(23 Ramadan 1433H)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.