SELAMAT BERPUASA BULAN RAMADAN
MULAI 1 OGOS 2011.
Kepada pambaca muslimin dan muslimat diharap sama-sama kita menyambut bulan Ramadan dengan Takwa dan penoh keinsafan. Saya ada menerima beberapa SMS ucapat "Selamat berpuasa" daripada rakan-rakan dan taulan. Diucapkan terimakaseh kepada mereka semua.
Berikut adalah antara kata-kata nasehat yang diterima untuk renungan kita bersama:
"Jika semua HARTA adalah RACUN maka ZAKATlah penawarnya. Jika seluruh umur adalah DOSA maka TAUBATlah ubatnya. Jika sekuruh HARI adalah NISTA maka JUMAATlah pensuciannya. Jika seluruh BULAN adalah NODA maka RAMADANlah pemutihnya. " Ini kiriman Dato' Sabtu.
Kiriman SMS dari En. Nordin pula ialah seperti berikut :
"ALLAH menduga kita dengan macam-macam cara. Kita sahaja yang tidak tahu.ALLAH sembunyikan matahari tetapi sebenarnya dia hendak memberikan bulan yang cantik menyinari malam. ALLAH tenggelamkan bulan muncul pula matahari yang memberikan banyak keuntungan. ALLAH nak bagi kita pahala bergganda maka dia jadikan Bulan RAMADAN. Selamat berpuasa".
Kepada semua pembaca blog yang terdiri dari pelbagai kategori seperti daripada petani, pegawai, saintis, pelajar, pembaca, usahawan dan sesiapa juga di ucapkan "SELAMAT BERPUASA BULAN RAMADAN"
SELAMAT BERPUASA!
By,
M Anem
Putrajaya
Malaysia
Sunday, July 31, 2011
ULAT DAUN
Berapa banyakkah ulat perosak daun yang anda ketahui menyerang tanaman kita?... Satu jenis, dua jenis atau lebih daripada itu? Artikel kali ini saya akan berkongsi maklumat mengenai mengenai perosak 3 Jenis Ulat Daun yang jika tidak dikawal akan menyebabkan hasil tanaman kita terancam dengan teruk. Pesawah padi antara mereka yang terdedah kepada serangan ulat makan daun di semua dari peringkat awal penanaman dan akan menjejaskan penghasilan hasil padi. Pelbagai kajian telah dijalankan oleh para saintis mengenai masaalah serangan ulat ratus termasuk menggunakan varieti padi yang tahan, kawalan biologi, kawalan kimia, 'pest suiveilance' dan bermacam kaedah lagi.
1) ULAT RATUS
Ulat Daun yang pertama ialah jenis ULAT RATUS (Spodoptera mauritia) merupakan sejenis ulat dari Kupu-kupu dewasa iaitu keluarga NOCTUIDAE yang merupakan perosak kepada banyak jenis tanaman padi. Ulat ini merosakkan tanaman padi yang memakan daun padi sehingga rosak teruk. Saya kenal ulat ini ketika membantu bapa menanam padi pada tahun 1970'an di Sawah Ring, Muar, Johor dimana bapa mengusahakan tanaman padi seluas 2 ekar. Pada masa itu tanaman padi adalah untuk kegunaan sendiri. Jadi keluarga saya sentiasa makan beras baru dengan mengisar padi yang telah dijemur dari setor simpanan kayu (dipanggil 'Kepok') setiap 2 minggu atau sebulan sekali. Ulat ratus mudah merebak dalam sawah padi. Kajian mendapati ulat ratus terdapat dikawsan Asia dan Australia yang mengancam tanaman padi sawah.
Kupu-kupu dewasa yang berwarna kelabu hitam dan mempunyai bintik-bintik berwarna hitam (Lihat foto) pada sayapnya akan bertelur yang berwarna putih dan berbentuk bulat. Telur yang terlekat pada daun padi akan menetas dan seterusnya menghasilkan larva atau ulat yang berukuran 38 mm panjang berwarna hijau, kelabu dan coklat kehitaman. Ulat ini akan memakan daun padi sehingga musnah terutama pada musim kering atau cuaca panas kemarau. Serangan ulat ini amat bahaya jika tidak dikawal dari peringkat awal dan dibiarkan. Larva akan membentuk kepompong (pupae) berukuran 13 mm panjang sebelum menetas menjadi kupu-kupu dewasa dan bertelur semua di atas daun padi. Kadar merebak serangan perosak ini adalah sangat cepat dan merugikan pesawah jika tidak dibuat 'pest surveilance' pada setiap masa.
Kawalan ulat ratus menggunakan menggunakan Konsep Pengawalan Perosak Bersepadu (IPM). Kawalan paling lazim dijalankan adalah dengan semburan racun kimia degan racun yang mengandungi bahan aktif seperti Cartap hydrochloride (Jenama Padan ; Tadan), Tebufonozide (Jenama Mimic 20S), Thrichlorofom (Jenama Dipterex) dan Carbaryl (Jenama Carbacide atau CH Carbaryl). Kawalan biologi menunjukkan serangga cengkerik memakan ulat ratus diperingkat larva, nim dan juga peringkat dewasa. Terdapat juga jenis kulat yang menyebabkan kerosakan pada larva ulat ratus. Pastikan mengawal dengan menggunakan racun mengikut arahan pada label.
2) ULAT LAYAR
Ulat Pemakan Daun yang kedua adalah ULAT LAYAR (Nymphula depuntalis) yang juga menyerang tanaman padi. Ulat Layar terdapat dikawasan sawah padi di Malaysia, Filipina dan juga Thailand. Ulat ini mudah menyerang tanaman padi dimana keadaan sistem pengairan disawah padi kurang elok. Kupu-kupu dewasa lazimnya mempunyai kepak berwarna lutsinar dengan terdapat garisan zigzag berwarna perang. Ia akan bertelur pada daun padi dan telurnya berbentuk oval dengan warna kekuningan. Telur akan menetas dalam tempuh 3 hari sahaja sebelum menjadi larva (ulat) yang akan memakan daun dan merosakkannya.
Larva Ulat Layar berwarna hijau lutsinar dengan bahagian kepala agak berwarna kekuningan dan lazimnya tinggal dalam bekas gulongan daun (daun yang diserang akan bergulung-gulung). Tempoh peringkat larva antara 13-26 hari (13 hari makan daun) sebelum menjadi kepompong. Kepompong akan terbentuk dalam gulungan daun di pangkal pokok padi selama 3-7 hari. Kerosakan adalah dengan larva memotong dan membuat sarung pada daun padi dan bersembunyi didalamnya. Larva akan makan bahagian hijau daun. Akibatnya daun rosak dikenalpasti dengan meninggalkan lapisan putih berjalur atau bertompok pada rumpun padi. Kawalan kimia dijalankan dengan Racun Dipterex (Bahan aktif: Trichlorophon), Racun Applaud (Bahan aktif : Buprofenzine + Tebufenozide) dan Racun Malathion (Bahan aktif : Malathion). Kawalan biologi ialah dengan ujudnya Serangga Penyengat yang makan larva ulat layar.
3) ULAT LIPAT DAUN
Ulat Lipat Daun (Cnaphalocrosis medinalis) juga merupakan salah satu perosak utama dalam industri tanaman padi. Ulat ini terdapat dikawasan sawah padi di Malaysia, Thailand, Indonesia, Myanmar dan juga Filipina. Kupu-kupu dewasa mempunyai warna putih kekuningan dengan bahagian kepak terdapat garisan perang merentangi kepak. Kupu-kupu dewasa ini sangat aktif dan bertelur pada waktu malam. Sepanjang dewasa seekor kupu-kupu ini mampu bertelur sebanyak 250 biji. Saya tak boleh nak kira berapa banyak populasi kupu-kupu ulat ini dalam satu lokasi sawah padi yang tidak diperiksa. Telurnya sama ada dalam sebiji-sebiji atau berkelompok dibahagian bawah daun dan lazimnya menetas dalam masa 5 hari sahaja. Larvanya mempunyai 4-6 instar berukuran 12-25 mm dimana hidup selama 15-13 hari. Pada masa itulah larva ini akan menyerang daun padi dari peringkat muda sehingga dewasa.
Larva akan menyerang padi daripada peringkat awal pertumbuhan sehingga padi berbuah dengan menggulong daun dan mencantumkannya dibahagian hujung. Larva akan makan bahagian hijau daun sehingga meninggalkan bahagian kutikelnya. Tanda serangan apabila dilihat terdapat jalur-jalur berwarna ceraah yang bertompok-tompok pada daun. Larva akan menjadi kepompong dalam masa 7-8 hari yang berwarna coklat berukuran 9-12 mm sebelum keluar menjadi kupu-kupu dewasa. Kajian mendapati penggunaan baja UREA yang berlebihan akan menyebabkan merebaknya perosak ini. Antara kawalan biologi perosak ini adalah dengan Kumbang, Ladybird dan Labah-labah yang memakan serangga ini disawah. Kawalan kimia sama seperti kawalan kimia diatas.
ADA ULAT DAUN....DISAWAH PADI.......
SERANGAN TERUK..HASIL TAK MENJADI...
PERLU DIKAWAL...KAWALAN BIOLOGI...
GUNAKAN RACUN...LEBIH BERKESAN LAGI...
By,
M Anem
Putrajaya
Malaysia
(Ahad 3.25 petang)
1) ULAT RATUS
Ulat Daun yang pertama ialah jenis ULAT RATUS (Spodoptera mauritia) merupakan sejenis ulat dari Kupu-kupu dewasa iaitu keluarga NOCTUIDAE yang merupakan perosak kepada banyak jenis tanaman padi. Ulat ini merosakkan tanaman padi yang memakan daun padi sehingga rosak teruk. Saya kenal ulat ini ketika membantu bapa menanam padi pada tahun 1970'an di Sawah Ring, Muar, Johor dimana bapa mengusahakan tanaman padi seluas 2 ekar. Pada masa itu tanaman padi adalah untuk kegunaan sendiri. Jadi keluarga saya sentiasa makan beras baru dengan mengisar padi yang telah dijemur dari setor simpanan kayu (dipanggil 'Kepok') setiap 2 minggu atau sebulan sekali. Ulat ratus mudah merebak dalam sawah padi. Kajian mendapati ulat ratus terdapat dikawsan Asia dan Australia yang mengancam tanaman padi sawah.
Kupu-kupu dewasa yang berwarna kelabu hitam dan mempunyai bintik-bintik berwarna hitam (Lihat foto) pada sayapnya akan bertelur yang berwarna putih dan berbentuk bulat. Telur yang terlekat pada daun padi akan menetas dan seterusnya menghasilkan larva atau ulat yang berukuran 38 mm panjang berwarna hijau, kelabu dan coklat kehitaman. Ulat ini akan memakan daun padi sehingga musnah terutama pada musim kering atau cuaca panas kemarau. Serangan ulat ini amat bahaya jika tidak dikawal dari peringkat awal dan dibiarkan. Larva akan membentuk kepompong (pupae) berukuran 13 mm panjang sebelum menetas menjadi kupu-kupu dewasa dan bertelur semua di atas daun padi. Kadar merebak serangan perosak ini adalah sangat cepat dan merugikan pesawah jika tidak dibuat 'pest surveilance' pada setiap masa.
Kawalan ulat ratus menggunakan menggunakan Konsep Pengawalan Perosak Bersepadu (IPM). Kawalan paling lazim dijalankan adalah dengan semburan racun kimia degan racun yang mengandungi bahan aktif seperti Cartap hydrochloride (Jenama Padan ; Tadan), Tebufonozide (Jenama Mimic 20S), Thrichlorofom (Jenama Dipterex) dan Carbaryl (Jenama Carbacide atau CH Carbaryl). Kawalan biologi menunjukkan serangga cengkerik memakan ulat ratus diperingkat larva, nim dan juga peringkat dewasa. Terdapat juga jenis kulat yang menyebabkan kerosakan pada larva ulat ratus. Pastikan mengawal dengan menggunakan racun mengikut arahan pada label.
2) ULAT LAYAR
Ulat Pemakan Daun yang kedua adalah ULAT LAYAR (Nymphula depuntalis) yang juga menyerang tanaman padi. Ulat Layar terdapat dikawasan sawah padi di Malaysia, Filipina dan juga Thailand. Ulat ini mudah menyerang tanaman padi dimana keadaan sistem pengairan disawah padi kurang elok. Kupu-kupu dewasa lazimnya mempunyai kepak berwarna lutsinar dengan terdapat garisan zigzag berwarna perang. Ia akan bertelur pada daun padi dan telurnya berbentuk oval dengan warna kekuningan. Telur akan menetas dalam tempuh 3 hari sahaja sebelum menjadi larva (ulat) yang akan memakan daun dan merosakkannya.
Larva Ulat Layar berwarna hijau lutsinar dengan bahagian kepala agak berwarna kekuningan dan lazimnya tinggal dalam bekas gulongan daun (daun yang diserang akan bergulung-gulung). Tempoh peringkat larva antara 13-26 hari (13 hari makan daun) sebelum menjadi kepompong. Kepompong akan terbentuk dalam gulungan daun di pangkal pokok padi selama 3-7 hari. Kerosakan adalah dengan larva memotong dan membuat sarung pada daun padi dan bersembunyi didalamnya. Larva akan makan bahagian hijau daun. Akibatnya daun rosak dikenalpasti dengan meninggalkan lapisan putih berjalur atau bertompok pada rumpun padi. Kawalan kimia dijalankan dengan Racun Dipterex (Bahan aktif: Trichlorophon), Racun Applaud (Bahan aktif : Buprofenzine + Tebufenozide) dan Racun Malathion (Bahan aktif : Malathion). Kawalan biologi ialah dengan ujudnya Serangga Penyengat yang makan larva ulat layar.
3) ULAT LIPAT DAUN
Ulat Lipat Daun (Cnaphalocrosis medinalis) juga merupakan salah satu perosak utama dalam industri tanaman padi. Ulat ini terdapat dikawasan sawah padi di Malaysia, Thailand, Indonesia, Myanmar dan juga Filipina. Kupu-kupu dewasa mempunyai warna putih kekuningan dengan bahagian kepak terdapat garisan perang merentangi kepak. Kupu-kupu dewasa ini sangat aktif dan bertelur pada waktu malam. Sepanjang dewasa seekor kupu-kupu ini mampu bertelur sebanyak 250 biji. Saya tak boleh nak kira berapa banyak populasi kupu-kupu ulat ini dalam satu lokasi sawah padi yang tidak diperiksa. Telurnya sama ada dalam sebiji-sebiji atau berkelompok dibahagian bawah daun dan lazimnya menetas dalam masa 5 hari sahaja. Larvanya mempunyai 4-6 instar berukuran 12-25 mm dimana hidup selama 15-13 hari. Pada masa itulah larva ini akan menyerang daun padi dari peringkat muda sehingga dewasa.
Larva akan menyerang padi daripada peringkat awal pertumbuhan sehingga padi berbuah dengan menggulong daun dan mencantumkannya dibahagian hujung. Larva akan makan bahagian hijau daun sehingga meninggalkan bahagian kutikelnya. Tanda serangan apabila dilihat terdapat jalur-jalur berwarna ceraah yang bertompok-tompok pada daun. Larva akan menjadi kepompong dalam masa 7-8 hari yang berwarna coklat berukuran 9-12 mm sebelum keluar menjadi kupu-kupu dewasa. Kajian mendapati penggunaan baja UREA yang berlebihan akan menyebabkan merebaknya perosak ini. Antara kawalan biologi perosak ini adalah dengan Kumbang, Ladybird dan Labah-labah yang memakan serangga ini disawah. Kawalan kimia sama seperti kawalan kimia diatas.
ADA ULAT DAUN....DISAWAH PADI.......
SERANGAN TERUK..HASIL TAK MENJADI...
PERLU DIKAWAL...KAWALAN BIOLOGI...
GUNAKAN RACUN...LEBIH BERKESAN LAGI...
By,
M Anem
Putrajaya
Malaysia
(Ahad 3.25 petang)
Saturday, July 30, 2011
ALOE VERA
LIDAH BUAYA (Aloe Vera) or locally known as 'LIDAH BUAYA' in Malaysia is a member of the XANTHOREACEAE or Lily family. It is a succulent that looks a lot like a cactus and is known by various names such as the burnt plant, the miracle plant, the natural healer and the medicine plant. Although there are more than two hundred species of Aloe Vera, only a few have medicinal properties, and of these Aloe Vera Barbadensis is the most beneficial. I know this crop since I was young based on the local aloe vera planted in my own village at Gerisek, Muar , Johor. My farmers by the name of Mr Yap once brought a giant species of Aloe vera that he interested to grow commercially in Segamat and Pahang and seeking for huge land. I believe he is a successful Aloe vera businessmen by today. This article I would like to share my knowledge about this miracle plants based on my observation.
The Aloe Vera plant reaches maturity at about four years of age. The outer leaf is smooth and rubbery and inside is the gel and sap which is harvested, preserved and bottled to give either a juice or when combined with other ingredients creams, lotions and gels. About 96% of the plant is water. The rest is made up of minerals such as magnesium, zinc, copper, chromium and the antioxidant selenium, vitamins including the antioxidants C, E and beta carotene, 20 of the 22 amino acids required by the body including 7 of the 8 that cannot be manufactured by the body, sugars, enzymes and fatty acids. The combination of these elements has a more powerful effect together than they would individually. This is because each enhances the effect of the other, an occurrence that is known as synergism.
Aloe Vera works in two different areas that was by promoting healing or preventing injury to the epithelial tissues (the skin, the lining of the gut, the bronchial tubes, etc) and by balancing the immune system when its antioxidants fight the free radicals produced by our metabolism and pollutants in the environment. As I visited a shop lot at Plaza Angsana, Johor Bahru, I was surprised when found a shop by the name of 'ALOE VERA SHOP' with so many product based on aloe vera plants. The product such as juices, tablets, creams, health drinks, cosmetics, foods, pills and many others are ready for customers with reasonable price.
When taken internally, Aloe Vera is soothing to digestive tract irritations, such as colitis and peptic ulcers. The anti-inflammatory fatty acids are also helpful for the stomach, small intestine and colon. It alkalises the digestive juices preventing over acidity – a common cause of indigestion. Amongst many other ailments that have been helped by Aloe Vera are diverticulitis, Irritable Bowel Syndrome, constipation and haemorrhoids. Conditions that are improved by balancing the immune system are arthritis, asthma, ME (post viral fatigue syndrome) and LE (lupus).When applied to the skin Aloe Vera improves a large variety of skin complaints such as eczema, psoriasis, ulcers, burns, stings, acne, bites, scrapes, abrasions, scalp care, sore muscles, cold sores, bruises, sprains and frostbite to name but a few!
More recent studies show Aloe Vera can help prolong survival time and stimulate the immune system of cancer patients. This is partly by fighting free radicals with its antioxidant properties and also by stimulating the white blood cells causing the release of immune-activating and anticancer substances such as interferons, interleukins and tumour necrosis factor. These properties of Aloe Vera have also made it an effective part of a nutrition support program for HIV patients; leading to fewer occurrences of infections such as thrush, fatigue and diarrhoea and an increase in the number of white blood cells meaning a boost to their immune system.
For those who interested to grow aloe vera or Lidah Buaya there are lots of potential in future. Aloe vera are easy to row with proper drainage and simple agronomic practices. The use of non-chemical or organic management system are better to produce Organic Aloe vera for health product. The use of organic or fertigation practices are suitable for this kind of crop. Aloe vera are planted by cuttings with planting distance from 40 -60 cm depend on varieties. Total area planted with Aloe vera in Malaysia estimated about 150 -200 hectare located mostly in Johor, Pahang (Rompin area) and Negeri Sembilan.
By,
M Anem
Putrajaya
(Saturday 12.15 pm )
The Aloe Vera plant reaches maturity at about four years of age. The outer leaf is smooth and rubbery and inside is the gel and sap which is harvested, preserved and bottled to give either a juice or when combined with other ingredients creams, lotions and gels. About 96% of the plant is water. The rest is made up of minerals such as magnesium, zinc, copper, chromium and the antioxidant selenium, vitamins including the antioxidants C, E and beta carotene, 20 of the 22 amino acids required by the body including 7 of the 8 that cannot be manufactured by the body, sugars, enzymes and fatty acids. The combination of these elements has a more powerful effect together than they would individually. This is because each enhances the effect of the other, an occurrence that is known as synergism.
Aloe Vera works in two different areas that was by promoting healing or preventing injury to the epithelial tissues (the skin, the lining of the gut, the bronchial tubes, etc) and by balancing the immune system when its antioxidants fight the free radicals produced by our metabolism and pollutants in the environment. As I visited a shop lot at Plaza Angsana, Johor Bahru, I was surprised when found a shop by the name of 'ALOE VERA SHOP' with so many product based on aloe vera plants. The product such as juices, tablets, creams, health drinks, cosmetics, foods, pills and many others are ready for customers with reasonable price.
When taken internally, Aloe Vera is soothing to digestive tract irritations, such as colitis and peptic ulcers. The anti-inflammatory fatty acids are also helpful for the stomach, small intestine and colon. It alkalises the digestive juices preventing over acidity – a common cause of indigestion. Amongst many other ailments that have been helped by Aloe Vera are diverticulitis, Irritable Bowel Syndrome, constipation and haemorrhoids. Conditions that are improved by balancing the immune system are arthritis, asthma, ME (post viral fatigue syndrome) and LE (lupus).When applied to the skin Aloe Vera improves a large variety of skin complaints such as eczema, psoriasis, ulcers, burns, stings, acne, bites, scrapes, abrasions, scalp care, sore muscles, cold sores, bruises, sprains and frostbite to name but a few!
More recent studies show Aloe Vera can help prolong survival time and stimulate the immune system of cancer patients. This is partly by fighting free radicals with its antioxidant properties and also by stimulating the white blood cells causing the release of immune-activating and anticancer substances such as interferons, interleukins and tumour necrosis factor. These properties of Aloe Vera have also made it an effective part of a nutrition support program for HIV patients; leading to fewer occurrences of infections such as thrush, fatigue and diarrhoea and an increase in the number of white blood cells meaning a boost to their immune system.
For those who interested to grow aloe vera or Lidah Buaya there are lots of potential in future. Aloe vera are easy to row with proper drainage and simple agronomic practices. The use of non-chemical or organic management system are better to produce Organic Aloe vera for health product. The use of organic or fertigation practices are suitable for this kind of crop. Aloe vera are planted by cuttings with planting distance from 40 -60 cm depend on varieties. Total area planted with Aloe vera in Malaysia estimated about 150 -200 hectare located mostly in Johor, Pahang (Rompin area) and Negeri Sembilan.
By,
M Anem
Putrajaya
(Saturday 12.15 pm )
PENANAMAN PADI BERJENTERA
TANAMAN PADI (Oryza sativa) merupakan salah satu daripada aktiviti pertanian yang telah dijalankan semenjak beribu-ribu tahun dahulu untuk menghasilkan padi yang akan di proses menjadi BERAS. Kawasan pasel tanaman padi di Malaysia sekitar 428,780 hektar dengan keluasan bertanam seluas 673,745 hektar (penanaman 2 kali setahun). Sebanyak 2,548 metrik tan padi dihasilkan pada tahun 2010 dimana nilai pengeluarannya adalah sebanyak RM 1.911 billion. Hasil pengeluaran beras negara adalah sebanyak 1,642.000 tan metrik pada tahun 2010. Kajian yang saya buat daripada Laporan Rasmi Jabatan Pertanian mendapati purata hasil pengeluaran padi di Malaysia adalah sebanyak 3,782 kg sehektar. Negara mengimpot sebanyak 570,000 metrik tan beras dari negara luar bagi menampong kekurangan beras untuk kegunaan domestik. Artikel kali ini saya menulis berkenaan teknologi penanaman padi berjentera (mechanised paddy planting) berdasarkan laporan sisipan daripada AGROBIZ terbitan Utusan Malaysia pada 30 Julai 2011 dan pengalaman penulis dalam bidang pertanian selama 30 tahun di lapangan.
Teknologi penanaman padi berjentera telah lama dijalankan dinegara-negara maju seperti di USA, Jepun, Australia, Taiwan dan China dimana mereka meggunakan mesin tertentu didalam beberapa aktiviti penanaman padi. Perkara paling kritikal dalam industri penanaman padi adalah kerja penyediaan tanah, menanam dan juga mengawal musuh tanaman padi dan juga menuai. Teknologi penuaian boleh dikatakan telah mengalami perubahan paling drastik dengan menggunakan mesin JENTUAI PADI (Combine harvester) berbanding dengan menyabit, mengikat, membanting (melerai) dan mengumpul padi sebelum dikeringkan secara manual. Dengan adanya mesin jentuai ini kerja-kerja menuai padi kini boleh dikatakan moden dimana hampir 95% kerja penuaian dijalankan oleh mesin tersebut kecuai di kawasan penanaman padi diluar skim terpencil dan penanaman padi buma atau padi bukit di Sarawak dan Sabah.
Penamanan padi dahulu melibatkan beberapa peringkat daripada menyediakan tapak semaian, menyemai, mencabut anak semaian dan menanam secara menugal menggunakan 'kuku kambing' melibatkan ramai tenaga kerja. Lazimnya kerja menanam dijalankan secara bergotongroyong oleh kumpulan petani bagi mencedung sehingga selesai satu rumpun kerumpun yang lain. Bayangkan berapa juta anak benih padi masa itu yang perlu di tanam dan berapa ramai pesawah yang terlibat. Jabatan Pertanian telah memperkenalkan kaedah penanaman padi menggunakan 'TEKNOLOGI TABUR TERUS' pada tahun 1980'an (masa itu saya baru mula kerja selepas keluar universiti). Kaedah ini menggantikan sistem tanam 'cedung' dimana petani perlu memahaminya melalui latihan yang dijalankan. Paling kritikal teknologi tabur terus adalah benih berkualiti dan kemampuan dalam mengawal air dalam sawah.
Pada masa itu kaedah tabur terus merupakan kaedah terbaik yang dapat menjimatkan kos tenaga kerja menanam padi serta memudahkan proses penanaman. Walau pun terdapat beberapa kelemahan kaedah menanam tabur terus pada peringkat awal tetapi diatas pembangunan teknologi maka kini kaedah tersebut didapati menjadi amalan biasa pesawah padi. Kaedah penanaman mencedung hanya dijalankan dikawasan-kawasan tertentu seperti kawasan air sukar dikawal, kawasan terpencil yang bersaiz kecil serta keperluan lokaliti tertentu. Kaedah tabur terus masih lagi mempunyai kelemahan tertentu dari segi kecekapan (efficiency) dan kadang-kadang kurang menguntungkan kerana faktur cuaca, kemahiran dan sebagainya. Kini kerajaan telah mencuba teknologi menanam padi secara cedungan berjentera seperti percubaan yang dijalankan oleh KADA di kawasan jelapang padi.
Kaedah ini didakwa telah dapat meningkatkan kecekapan pengeluaran padi dan dapat menjimatkan kos pengeluaran. Disamping itu kaedah ini didakwa dapat mengurangkan masaalah pertumbuhan rumpai, memudahkan kerja penanaman padi, kadar penggunaan benih yang rendah, pertumbuhan padi yang lebih cepat dan sekata, memudahkan pengurusan air dan juga menyumbangkan kepada peningkatan hasil. Beberapa PPK di kawasan MADA seperti PPK Bakat Baru, PPK Jaya Peringat, PPK Tanjung Puri, PPK Nilam Puri, PPK Saadong, PPK Sg Ketereh dan PPK Kubang Bunut dimana 50% daripada kawasan padi telah menggunakan kaedah ini. Kawasan Ladang Merdeka iaitu salah satu daripada Mini Estet Padi dipilihh sebagai pilot projek untuk tujuan tersebut sebelum dikembangkan kekawasan yang lain untuk menghasilkan anak semaian. PPK menyediakan anakbenih semaian secara komersil sementara kerja penyediaan sawah dijalankan oleh petani, usahawan atau pemilik tanah.
Kaedah penanaman padi berjentera dimulakan dengan menyediakan anak benih semaian padi menggunakan varieti terpipih sama ada MR219 atau MR220 didalam tray khas sebelum disusun dalam petak semaian padi yang berlantai konkrit dengan sistem pengeiran sempurna. Selepas 15 hari disemai maka anakbenih padi akan setinggi 120 cm sudah boleh ditanam disawah menggunakan jentera penanam. Kerja mengangkat tray semaian lebih mudah kerana ianya digulong sebelum diletakan diatas jentera penanam secara tersusun. Kerja menanam padi dapat dijalankan dalam barisan tanaman yang lebih teratur mengikut kemahiran pengendali jentera penanam tersebut. Kaedah ini didakwa menyebabkan kadar pertumbuhan anakpadi adalah lebih cepat, teratur, seragam dan mudah diuruskan.
Pengurusan air dapat dijalankan dengan sempurna sekaligus membantu mengurangkan pertumbuhan rumpai dalam sawah serta memudahkan pengurusan sawah seperti membaja, mengawal perosak dan penyakit serta kerja untuk menuai padi kelak. Kaedah penanaman padi berjentera ini sememangnya sesuai dikawasan sawah padi yang rata, mempunyai sistem kawalan air sempurna, kemudahan tapak semaian baik, infrastruktur jalan dan kemudahan jentera yang mencukupi. Kemahiran mereka yang terlibat juga penting dalam menentukan kerja penanaman padi menggunakan jentera lebih cekap dan tidak berlaku pembaziran. Isu utama dalam kaedah ini adalah kemampuan petani atau usahawan untuk membeli mesin tersebut serta kos-kos asas dalam proses penyediaan bemih. Jika penanaman hanya untuk skala kecil sahaja makan harga mesin penanam padi yang mahal dan kos penyelenggaraan perlu diambil kira dalam jangkamasa panjang.
Beberapa pihak tertentu perlu membantu didalam mempromosikan teknologi ini seperti pihak PPK yang perlu menjadikan mesin penanaman berjentera ini sebagai satu sumbangan khidmat sosial dengan caj penanaman yang munasabah dikalangan pesawah-pesawah. Penggabungan tanah-tanah sawah milik persendirian dan diluaskan setiap lot sawah secara mini estet padi adalah sangat perlu bagi menjayakan sistem penanaman ini. Jika pesawah-pesawah masih membuat persendirian maka teknologi ini agak sukar untuk dilaksanakan dilokasi tersebut. Pihak tertentu perlu mengatur strategi dalam melaksanakan teknologi ini agar pada masa akan datang bilangan pesawah padi dapat dikurangkan tetapi produktiviti padi dapat ditingkatkan berkali ganda agar bekalan beras negara pada tahap yang selamat dan mencukupi.
MENANAM PADI...MENGGUNAKAN JENTERA...
KUKU KAMBING....SUDAH BERSARA...
HASIL TINGGI...TEKNOLOGI DIUSAHA...
PERLU DIKAJI...ADAKAH IANYA BERJAYA?...
By,
M Anem
Putrajaya
Malaysia
(Sabtu 30 Julai 2011 jam 11.15 pagi)
Teknologi penanaman padi berjentera telah lama dijalankan dinegara-negara maju seperti di USA, Jepun, Australia, Taiwan dan China dimana mereka meggunakan mesin tertentu didalam beberapa aktiviti penanaman padi. Perkara paling kritikal dalam industri penanaman padi adalah kerja penyediaan tanah, menanam dan juga mengawal musuh tanaman padi dan juga menuai. Teknologi penuaian boleh dikatakan telah mengalami perubahan paling drastik dengan menggunakan mesin JENTUAI PADI (Combine harvester) berbanding dengan menyabit, mengikat, membanting (melerai) dan mengumpul padi sebelum dikeringkan secara manual. Dengan adanya mesin jentuai ini kerja-kerja menuai padi kini boleh dikatakan moden dimana hampir 95% kerja penuaian dijalankan oleh mesin tersebut kecuai di kawasan penanaman padi diluar skim terpencil dan penanaman padi buma atau padi bukit di Sarawak dan Sabah.
Penamanan padi dahulu melibatkan beberapa peringkat daripada menyediakan tapak semaian, menyemai, mencabut anak semaian dan menanam secara menugal menggunakan 'kuku kambing' melibatkan ramai tenaga kerja. Lazimnya kerja menanam dijalankan secara bergotongroyong oleh kumpulan petani bagi mencedung sehingga selesai satu rumpun kerumpun yang lain. Bayangkan berapa juta anak benih padi masa itu yang perlu di tanam dan berapa ramai pesawah yang terlibat. Jabatan Pertanian telah memperkenalkan kaedah penanaman padi menggunakan 'TEKNOLOGI TABUR TERUS' pada tahun 1980'an (masa itu saya baru mula kerja selepas keluar universiti). Kaedah ini menggantikan sistem tanam 'cedung' dimana petani perlu memahaminya melalui latihan yang dijalankan. Paling kritikal teknologi tabur terus adalah benih berkualiti dan kemampuan dalam mengawal air dalam sawah.
Pada masa itu kaedah tabur terus merupakan kaedah terbaik yang dapat menjimatkan kos tenaga kerja menanam padi serta memudahkan proses penanaman. Walau pun terdapat beberapa kelemahan kaedah menanam tabur terus pada peringkat awal tetapi diatas pembangunan teknologi maka kini kaedah tersebut didapati menjadi amalan biasa pesawah padi. Kaedah penanaman mencedung hanya dijalankan dikawasan-kawasan tertentu seperti kawasan air sukar dikawal, kawasan terpencil yang bersaiz kecil serta keperluan lokaliti tertentu. Kaedah tabur terus masih lagi mempunyai kelemahan tertentu dari segi kecekapan (efficiency) dan kadang-kadang kurang menguntungkan kerana faktur cuaca, kemahiran dan sebagainya. Kini kerajaan telah mencuba teknologi menanam padi secara cedungan berjentera seperti percubaan yang dijalankan oleh KADA di kawasan jelapang padi.
Kaedah ini didakwa telah dapat meningkatkan kecekapan pengeluaran padi dan dapat menjimatkan kos pengeluaran. Disamping itu kaedah ini didakwa dapat mengurangkan masaalah pertumbuhan rumpai, memudahkan kerja penanaman padi, kadar penggunaan benih yang rendah, pertumbuhan padi yang lebih cepat dan sekata, memudahkan pengurusan air dan juga menyumbangkan kepada peningkatan hasil. Beberapa PPK di kawasan MADA seperti PPK Bakat Baru, PPK Jaya Peringat, PPK Tanjung Puri, PPK Nilam Puri, PPK Saadong, PPK Sg Ketereh dan PPK Kubang Bunut dimana 50% daripada kawasan padi telah menggunakan kaedah ini. Kawasan Ladang Merdeka iaitu salah satu daripada Mini Estet Padi dipilihh sebagai pilot projek untuk tujuan tersebut sebelum dikembangkan kekawasan yang lain untuk menghasilkan anak semaian. PPK menyediakan anakbenih semaian secara komersil sementara kerja penyediaan sawah dijalankan oleh petani, usahawan atau pemilik tanah.
Kaedah penanaman padi berjentera dimulakan dengan menyediakan anak benih semaian padi menggunakan varieti terpipih sama ada MR219 atau MR220 didalam tray khas sebelum disusun dalam petak semaian padi yang berlantai konkrit dengan sistem pengeiran sempurna. Selepas 15 hari disemai maka anakbenih padi akan setinggi 120 cm sudah boleh ditanam disawah menggunakan jentera penanam. Kerja mengangkat tray semaian lebih mudah kerana ianya digulong sebelum diletakan diatas jentera penanam secara tersusun. Kerja menanam padi dapat dijalankan dalam barisan tanaman yang lebih teratur mengikut kemahiran pengendali jentera penanam tersebut. Kaedah ini didakwa menyebabkan kadar pertumbuhan anakpadi adalah lebih cepat, teratur, seragam dan mudah diuruskan.
Pengurusan air dapat dijalankan dengan sempurna sekaligus membantu mengurangkan pertumbuhan rumpai dalam sawah serta memudahkan pengurusan sawah seperti membaja, mengawal perosak dan penyakit serta kerja untuk menuai padi kelak. Kaedah penanaman padi berjentera ini sememangnya sesuai dikawasan sawah padi yang rata, mempunyai sistem kawalan air sempurna, kemudahan tapak semaian baik, infrastruktur jalan dan kemudahan jentera yang mencukupi. Kemahiran mereka yang terlibat juga penting dalam menentukan kerja penanaman padi menggunakan jentera lebih cekap dan tidak berlaku pembaziran. Isu utama dalam kaedah ini adalah kemampuan petani atau usahawan untuk membeli mesin tersebut serta kos-kos asas dalam proses penyediaan bemih. Jika penanaman hanya untuk skala kecil sahaja makan harga mesin penanam padi yang mahal dan kos penyelenggaraan perlu diambil kira dalam jangkamasa panjang.
Beberapa pihak tertentu perlu membantu didalam mempromosikan teknologi ini seperti pihak PPK yang perlu menjadikan mesin penanaman berjentera ini sebagai satu sumbangan khidmat sosial dengan caj penanaman yang munasabah dikalangan pesawah-pesawah. Penggabungan tanah-tanah sawah milik persendirian dan diluaskan setiap lot sawah secara mini estet padi adalah sangat perlu bagi menjayakan sistem penanaman ini. Jika pesawah-pesawah masih membuat persendirian maka teknologi ini agak sukar untuk dilaksanakan dilokasi tersebut. Pihak tertentu perlu mengatur strategi dalam melaksanakan teknologi ini agar pada masa akan datang bilangan pesawah padi dapat dikurangkan tetapi produktiviti padi dapat ditingkatkan berkali ganda agar bekalan beras negara pada tahap yang selamat dan mencukupi.
MENANAM PADI...MENGGUNAKAN JENTERA...
KUKU KAMBING....SUDAH BERSARA...
HASIL TINGGI...TEKNOLOGI DIUSAHA...
PERLU DIKAJI...ADAKAH IANYA BERJAYA?...
By,
M Anem
Putrajaya
Malaysia
(Sabtu 30 Julai 2011 jam 11.15 pagi)
Tuesday, July 26, 2011
KURSUS PENGELUARAN BENIH
KURSUS PENGELUARAN BENIH TANAMAN kepada usahawan,, petani, pemilik nurseri dan pegawai diadakan untuk Zon Selatan di Pejabat Pertanian Daerah Muar pada 26 - 27 Julai 2011. Sebanyak 45 peserta telah hadir dalam kursus tersebut yang datang dari Negeri Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Kursus siri ke 2 ini diadakan selaras dengan program EPP14 iaitu salah satu program untuk meningkatkan kapasiti negara kita dalam program pengeluaran benih tempatan. Kursus siri pertama telah di adakan untuk Zon Utara pada bulan Jun melibatkan seramai 60 orang peserta yang diadakan di Institut Pertanian Titi Gantong, Perak. Artikel ini menjelaskan mengenai sasaran dan serba sedikt mengenai kursus tersebut yang di rasmikan majlis penutup oleh YH Dato' Sabtu Slamat iaitu Timbalan Ketua Pengarah Pertanian Malaysia.
Kertas pertama di bentangkan oleh Seksyen Pengeluaran Benih Tanaman (PBT) bertajuk "Dayamaju dan Potensi Pengeluaran Benih Tanaman Sayur-sayuran dan Buah-buahan di Malaysia". Penceramah (sayalah tu) menjelaskan status industri tanaman negara dan pentingnya industri benih di berikan perhatian dalam sektor pembangunan tanaman makanan. Pada masa ini hampir 95-98% biji benih tanaman sayuran terutama jenis sayur daun adalah diimpot dari luar negara. Begitu juga benih tembikai, melon, jagung manis, tomato dan semua jenis benih hibrid serta benih OP. Beberapa jenis varieti sayur-sayuran dan buah-buahan popular dijelaskan dalam ceramah serta keperluan untuk Malaysia. Kos pengeluaran dan harga runcit biji benih diterangkan berdasarkan kajian pada Jun 2011. Kaedah pengeluaran, pembungkusan, pengedaran dan syarikat swasta utama yang terlibat dengan industri biji benih di Malaysia juga di bincangkan. Nilai industri benih dunia pada 2010 sebanyak USD 32 billion (RM 98 billion) dan nilai industri benih di Malaysia cuma sekitar RM 30 juta. Perancangan yang tersusun dan rapi perlu diujudkan di Malaysia untuk mempastikan negera dapat menghasilkan benih tempatan dan mengurangkan pergantungan kepada impot demi konsep keselamatan makanan (Food security).
Kertas 2 di bentangkan oleh Bahagian PTIF Putrajaya yang menjelaskan dayamaju pengeluaran benih tanaman kelapa, orkid, bunga-bungaan dan benih herba. Menurut penceramah industri pengeluaran kelapa MATAG mempunyai potensi yang tinggi untuk di hasilkan kerana masa kini hanya 2 sumber benih kelapa MATAG yang di sahkan tulen iaitu dari Jabatan Pertanian dan UP Plantation sahaja dan bekalan adalah jauh dari mencukupi berbanding dengan permintaan. Harga runcit di pasaran terbuka benih kelapa MATAG dilaporkan sekitar RM 12.00 - RM 15.00 sepokok. Bagi pengeluaran benih tanaman herba masih sangat kekurangan atau tidak mencukupi dan agak sukar untuk mendapatkan bekalan dari pembekal nurseri tempatan. Antara 5 jenis herba yang disasarkan untuk pengeluaran komersil dalam EPP1 adalah seperti Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Misai Kucing, Dokong Anak dan Hempedu Bumi. Bekalan benih bunga-bungaan dan benih orkid juga berpotensi untuk dimajukan menggunakan teknologi tisu didik.
Petang hari pertama di jalankan program lawatan ke Chiap Hup Company di Tangkak iaitu salah satu syarikat tempatan yang mengimpot banyak benih tanaman sayuran, tembikai dan plastik silvershine dari pada Taiwan dan China. Taklimat oleh Mr Tan di adakan dalam bilik mesyuarat dengan memberikan latarbelakang syarikat yang bermula semenjak 1975. Kini syarikat ini mengimpot benih sayuran , tembikai, melon dan beberapa jenis lagi melalui pengimpotan dimana punca benih adalah dari Yunan, China yang menggunakan benih asas dari Malaysia. Dakwanya pengeluaran benih (seeds) di China pada musim bunga dan panas menghasilkan kualiti benih yang berhasil tinggi dan kualiti lebih baik berbanding dengan pengeluaran tempatan. Sebagai contoh pokok benih bayam yang di tanam di Malaysia cuma setinggio 3-4 kaki sahaja tetapi benih asas yang sama yang ditanam di Yunan China setinggi 5-7 kaki dengan bunga dan biji berkali-kali ganda lebih banyak setiap pokok. Biji yang dihaisilkan juga lebih padat, besar dan berat serta vigorous dakwanya. Syarikat ini mengimpot paling banyak benih kangkong iaitu sebanyak 200-220 metrik tan setahun (Varieti Daun Bulat dan Varieti Daun Tirus). Jangkamasa 1 bulan diperlukan dari Yunan, China sehingga tiba di Tangkak untuk di proses dan pembungkusan semula. Ujian percambahan dijalankan mengikut keperluan. Terdapat benih tembikai yang di simpan tahan selama 10 tahun didalam bilik sejuk dengan kelembapam (RH) 60% dan suhu pada 18 darjah celsius. Syarikat ini juga mengeluarkan plastik silvershine daripada kilangnya untuk edaran tempatan terutama bagi tanaman saturan, tembikai dan melon.
Satu Projek terbaru Syarikat Chiap Huat ialah mengeluarkan anak benih pisang berangan dengan menggunakan kaedah Tisu Didik (Tissue culture). Teknologi yang digunakan merupakan teknologi terkini yang di 'patent'kan dari Taiwan iaitu menggunakan mesin PLANTMA iatu 'Teknologi menggunakan media cecair'. Teknologi sedia ada menggunakan media agar hanya mampu menghasilkan sebanyak 16 plantlets satu bekas tetapi teknologi baru cecair ini mampu mengeluarkan sebanyak 100 plantlets satu bekas. Kapasiti pengeluaran peringkat awal sekarang sebanyak 30,000 - 40,000 anak pisang sebulan dan akan meningkat berganda apabila semua prasarana disiapkan. Harga jualan bergantung kepada saiz anakbenih iaitu 3 inci (RM 0.70 satu) dan bersaiz 7 inci (RM 1.50 satu tanpa kos transpot). Lokasi syarikat ini yang sangat hampir dengan Tol PLUS Tangkak memudahkan pengangkutan kemana-mana lokasi di Semenanjung Malaysia.
Lawatan kedua adalah ke Ladang Sayuran Daun Projek Kelompok Sayuran Bt 18-19 , Sengkang, Bukit Gambir, Ledang Johor iaitu 46 km daripada Bandar Muar. Terdapat lebih 500 ekar (202 ha) kawasan tanah gambut yang menanam pelbagai jenis sayuran daun (Sawi, kailan, Kucai, Kangkong, Bayam dan banyak lagi jenis sayur daun) serta terdapat selingan dengan Jambu Batu, Pisang dan beberapa jenis sayur buah. Taklimat di berikan oleh AO Ledang iaitu Encik Jamal sebelum di sambung soaljawab dengan Anak En Tan Soo Tiok (Rakan lama saya). Kelompok ini adalah Johan Pertandingan Kelompok Kebangsaan Malaysia tahun 2009 (semasa saya jadi AO Daerah Muar). Benih sayuran daun yang digunakan semuanya adalah benih impot dari beberapa syarikat kecuali benih Sawi Pahit yang dihasilkan oleh petani sendiri. Ini kerana benih sawi pahit tiada di pasaran terbuka. En Tan memberitahu setakat ini jaminan kualiti benih yang dibekalkan adalah sangat baik dan jarang-jarang percambahan kurang dari 90%. Syarikat pembekal akan mengganti jika benih yang dibeli kurang bermutu.
Kos pembelian benih untuk 80 ekar kawasan penanaman sayur daun Tan Soo Tiok dahulu sebanyak RM 22,000 - RM 24,000 sebulan kini telah dapat di kurangkan kepada RM 8,000 - RM 10,000 sebulan kerana kos yang semakin meningkat, berlaku pembaziran semasa menanam dan yang penting menggunakan mesin inovasi menyemai biji benih terutama tanaman kailan. Menis tersebut direkacipta untuk meningkatkan ketepatan satu biji setiap lubang penanaman dan menggunakan media tanah berbaja yang diimpot dari Jerman dengan kos RM 36.00 satu beg (Jenama 701). Media ini memang mengandungi nutrien tambahan untuk di semai selama 2 minggu dan kailan akan dituai selepas 45 hari di ubah keladang. Kalian di tanam dan dituai setiap hari untuk pasaran di Melaka, KL, Batu Pahat, Segamat dan Muar. Menurut Tan varieti sayur daun tidak banyak berubah semenjak 10 tahun dahulu. Paling penting katanya ialah pengguna mahu membeli varieti sayur daun sedia ada.
Kertas 3 dan Kertas 4 dibentangkan oleh Hj Nasir yang bertajuk 'Genetik dan Pembiakbaka Tanaman' dan 'Oiawaian Kualiti Benih Tanaman'. Ceramah ini membentangkan apakah dia pembiakan tampang dan pembiakan bijibenih tanaman. Program pembiakan memang perlukan ramai saintis biakbaka untuk menghasilkan varieti baru atau memperbaiki varieti sedia ada. Penceramah seterusnya merujuk kepada pengeluaran benih tanaman nenas yang hangat diperkatakan ketika ini iaitu nenas varieti MD2. Kini keperluan benih MD2 adalah sangat berkurangan sementara anakbenih nenas tisu didik menghasilkan 30% variasi yang lain daripada ciri-ciri MD2 asal. Penceramah seterusnya merujuk tanaman jagung manis untuk proses penghasilan biji benih berkualiti. Proses penanaman sehingga proses peleraian dan pemilihan biji benih dijelaskan secara jelas. Kertas 4 membincangkan piawaian beberapa jenis benih yang telah diujudkan oleh Jabatan Pertanian sebagai satu langkah untuk membangunkan industri benih kearah standard antarabangsa (ISTA).
Ceramah Kertas 5 dibentangkan oleh En Wan mengenai proses penyediaan dan penyelenggaraan biji benih.Beliau yang terlibat dengan pengeluaran benih bayam dan sawi kerinting di Pusat Pertanian Pulau Gadong menerangkan langkah-langkah yang perlu dijalankan dari mula penyediaan kawasan, menanam, menyiram, membaja, mengawal rumpai, menuai, melerai, memproses dan menggred sehingga membunggkus dan menyimpan biji benih. Terdapat 'SOP' yang mesti diikuti untuk menghasilkan biji benih sayuran yang bermutu. Beberapa cashflow mengenai pengeluaran benih tersebut juga dibincangkan dalam ceramah beliau.
Kertas terakhir iaitu Kertas 6 dibentangkan oleh Syarikat Hup Nong Sdn Bhd daripada Bukut Beruang, Melaka. Syarikat ini merupakan syarikat yang aktif dalam pengimpotan bijibenih dari luar negara dan mengedarkan kepada petani di Malaysia. Syarikat membincangkan strategi pemasaran dan langkah-langkah promosi untuk mempastikan pengedaran biji benih adalah sentiasa terus kompetitif. Banyak maklumat mengenai perniagaan biji benih yang dibentang dengan pengalaman sedia ada syarikat dan cabaran-cabaran dalam industri ini. Antara produk syarikat ialah benih hibrif F1 impot, Benih OP Impot, pelbagai jenis Baja dan produk-produk pertanian yang lain. Pengalaman syarikat ini memeng berguna dalam pendedahan bakan usahawan benih dalam industri yang penting ini.
KURSUS BENIH....SANGAT BERGUNA...
ILMU BENIH ...DIKONGSI BERSAMA...
BENIH IMPOT...MASIH BERLELUASA....
MAMPUKAH KITA....ATASI BERSAMA?...
By,
M Anem
2006, Hotel D'99,
Jalan Abdullah,
Muar, Johor,
Malaysia
(Jam 11.45 malam)
Kertas pertama di bentangkan oleh Seksyen Pengeluaran Benih Tanaman (PBT) bertajuk "Dayamaju dan Potensi Pengeluaran Benih Tanaman Sayur-sayuran dan Buah-buahan di Malaysia". Penceramah (sayalah tu) menjelaskan status industri tanaman negara dan pentingnya industri benih di berikan perhatian dalam sektor pembangunan tanaman makanan. Pada masa ini hampir 95-98% biji benih tanaman sayuran terutama jenis sayur daun adalah diimpot dari luar negara. Begitu juga benih tembikai, melon, jagung manis, tomato dan semua jenis benih hibrid serta benih OP. Beberapa jenis varieti sayur-sayuran dan buah-buahan popular dijelaskan dalam ceramah serta keperluan untuk Malaysia. Kos pengeluaran dan harga runcit biji benih diterangkan berdasarkan kajian pada Jun 2011. Kaedah pengeluaran, pembungkusan, pengedaran dan syarikat swasta utama yang terlibat dengan industri biji benih di Malaysia juga di bincangkan. Nilai industri benih dunia pada 2010 sebanyak USD 32 billion (RM 98 billion) dan nilai industri benih di Malaysia cuma sekitar RM 30 juta. Perancangan yang tersusun dan rapi perlu diujudkan di Malaysia untuk mempastikan negera dapat menghasilkan benih tempatan dan mengurangkan pergantungan kepada impot demi konsep keselamatan makanan (Food security).
Kertas 2 di bentangkan oleh Bahagian PTIF Putrajaya yang menjelaskan dayamaju pengeluaran benih tanaman kelapa, orkid, bunga-bungaan dan benih herba. Menurut penceramah industri pengeluaran kelapa MATAG mempunyai potensi yang tinggi untuk di hasilkan kerana masa kini hanya 2 sumber benih kelapa MATAG yang di sahkan tulen iaitu dari Jabatan Pertanian dan UP Plantation sahaja dan bekalan adalah jauh dari mencukupi berbanding dengan permintaan. Harga runcit di pasaran terbuka benih kelapa MATAG dilaporkan sekitar RM 12.00 - RM 15.00 sepokok. Bagi pengeluaran benih tanaman herba masih sangat kekurangan atau tidak mencukupi dan agak sukar untuk mendapatkan bekalan dari pembekal nurseri tempatan. Antara 5 jenis herba yang disasarkan untuk pengeluaran komersil dalam EPP1 adalah seperti Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Misai Kucing, Dokong Anak dan Hempedu Bumi. Bekalan benih bunga-bungaan dan benih orkid juga berpotensi untuk dimajukan menggunakan teknologi tisu didik.
Petang hari pertama di jalankan program lawatan ke Chiap Hup Company di Tangkak iaitu salah satu syarikat tempatan yang mengimpot banyak benih tanaman sayuran, tembikai dan plastik silvershine dari pada Taiwan dan China. Taklimat oleh Mr Tan di adakan dalam bilik mesyuarat dengan memberikan latarbelakang syarikat yang bermula semenjak 1975. Kini syarikat ini mengimpot benih sayuran , tembikai, melon dan beberapa jenis lagi melalui pengimpotan dimana punca benih adalah dari Yunan, China yang menggunakan benih asas dari Malaysia. Dakwanya pengeluaran benih (seeds) di China pada musim bunga dan panas menghasilkan kualiti benih yang berhasil tinggi dan kualiti lebih baik berbanding dengan pengeluaran tempatan. Sebagai contoh pokok benih bayam yang di tanam di Malaysia cuma setinggio 3-4 kaki sahaja tetapi benih asas yang sama yang ditanam di Yunan China setinggi 5-7 kaki dengan bunga dan biji berkali-kali ganda lebih banyak setiap pokok. Biji yang dihaisilkan juga lebih padat, besar dan berat serta vigorous dakwanya. Syarikat ini mengimpot paling banyak benih kangkong iaitu sebanyak 200-220 metrik tan setahun (Varieti Daun Bulat dan Varieti Daun Tirus). Jangkamasa 1 bulan diperlukan dari Yunan, China sehingga tiba di Tangkak untuk di proses dan pembungkusan semula. Ujian percambahan dijalankan mengikut keperluan. Terdapat benih tembikai yang di simpan tahan selama 10 tahun didalam bilik sejuk dengan kelembapam (RH) 60% dan suhu pada 18 darjah celsius. Syarikat ini juga mengeluarkan plastik silvershine daripada kilangnya untuk edaran tempatan terutama bagi tanaman saturan, tembikai dan melon.
Satu Projek terbaru Syarikat Chiap Huat ialah mengeluarkan anak benih pisang berangan dengan menggunakan kaedah Tisu Didik (Tissue culture). Teknologi yang digunakan merupakan teknologi terkini yang di 'patent'kan dari Taiwan iaitu menggunakan mesin PLANTMA iatu 'Teknologi menggunakan media cecair'. Teknologi sedia ada menggunakan media agar hanya mampu menghasilkan sebanyak 16 plantlets satu bekas tetapi teknologi baru cecair ini mampu mengeluarkan sebanyak 100 plantlets satu bekas. Kapasiti pengeluaran peringkat awal sekarang sebanyak 30,000 - 40,000 anak pisang sebulan dan akan meningkat berganda apabila semua prasarana disiapkan. Harga jualan bergantung kepada saiz anakbenih iaitu 3 inci (RM 0.70 satu) dan bersaiz 7 inci (RM 1.50 satu tanpa kos transpot). Lokasi syarikat ini yang sangat hampir dengan Tol PLUS Tangkak memudahkan pengangkutan kemana-mana lokasi di Semenanjung Malaysia.
Lawatan kedua adalah ke Ladang Sayuran Daun Projek Kelompok Sayuran Bt 18-19 , Sengkang, Bukit Gambir, Ledang Johor iaitu 46 km daripada Bandar Muar. Terdapat lebih 500 ekar (202 ha) kawasan tanah gambut yang menanam pelbagai jenis sayuran daun (Sawi, kailan, Kucai, Kangkong, Bayam dan banyak lagi jenis sayur daun) serta terdapat selingan dengan Jambu Batu, Pisang dan beberapa jenis sayur buah. Taklimat di berikan oleh AO Ledang iaitu Encik Jamal sebelum di sambung soaljawab dengan Anak En Tan Soo Tiok (Rakan lama saya). Kelompok ini adalah Johan Pertandingan Kelompok Kebangsaan Malaysia tahun 2009 (semasa saya jadi AO Daerah Muar). Benih sayuran daun yang digunakan semuanya adalah benih impot dari beberapa syarikat kecuali benih Sawi Pahit yang dihasilkan oleh petani sendiri. Ini kerana benih sawi pahit tiada di pasaran terbuka. En Tan memberitahu setakat ini jaminan kualiti benih yang dibekalkan adalah sangat baik dan jarang-jarang percambahan kurang dari 90%. Syarikat pembekal akan mengganti jika benih yang dibeli kurang bermutu.
Kos pembelian benih untuk 80 ekar kawasan penanaman sayur daun Tan Soo Tiok dahulu sebanyak RM 22,000 - RM 24,000 sebulan kini telah dapat di kurangkan kepada RM 8,000 - RM 10,000 sebulan kerana kos yang semakin meningkat, berlaku pembaziran semasa menanam dan yang penting menggunakan mesin inovasi menyemai biji benih terutama tanaman kailan. Menis tersebut direkacipta untuk meningkatkan ketepatan satu biji setiap lubang penanaman dan menggunakan media tanah berbaja yang diimpot dari Jerman dengan kos RM 36.00 satu beg (Jenama 701). Media ini memang mengandungi nutrien tambahan untuk di semai selama 2 minggu dan kailan akan dituai selepas 45 hari di ubah keladang. Kalian di tanam dan dituai setiap hari untuk pasaran di Melaka, KL, Batu Pahat, Segamat dan Muar. Menurut Tan varieti sayur daun tidak banyak berubah semenjak 10 tahun dahulu. Paling penting katanya ialah pengguna mahu membeli varieti sayur daun sedia ada.
Kertas 3 dan Kertas 4 dibentangkan oleh Hj Nasir yang bertajuk 'Genetik dan Pembiakbaka Tanaman' dan 'Oiawaian Kualiti Benih Tanaman'. Ceramah ini membentangkan apakah dia pembiakan tampang dan pembiakan bijibenih tanaman. Program pembiakan memang perlukan ramai saintis biakbaka untuk menghasilkan varieti baru atau memperbaiki varieti sedia ada. Penceramah seterusnya merujuk kepada pengeluaran benih tanaman nenas yang hangat diperkatakan ketika ini iaitu nenas varieti MD2. Kini keperluan benih MD2 adalah sangat berkurangan sementara anakbenih nenas tisu didik menghasilkan 30% variasi yang lain daripada ciri-ciri MD2 asal. Penceramah seterusnya merujuk tanaman jagung manis untuk proses penghasilan biji benih berkualiti. Proses penanaman sehingga proses peleraian dan pemilihan biji benih dijelaskan secara jelas. Kertas 4 membincangkan piawaian beberapa jenis benih yang telah diujudkan oleh Jabatan Pertanian sebagai satu langkah untuk membangunkan industri benih kearah standard antarabangsa (ISTA).
Ceramah Kertas 5 dibentangkan oleh En Wan mengenai proses penyediaan dan penyelenggaraan biji benih.Beliau yang terlibat dengan pengeluaran benih bayam dan sawi kerinting di Pusat Pertanian Pulau Gadong menerangkan langkah-langkah yang perlu dijalankan dari mula penyediaan kawasan, menanam, menyiram, membaja, mengawal rumpai, menuai, melerai, memproses dan menggred sehingga membunggkus dan menyimpan biji benih. Terdapat 'SOP' yang mesti diikuti untuk menghasilkan biji benih sayuran yang bermutu. Beberapa cashflow mengenai pengeluaran benih tersebut juga dibincangkan dalam ceramah beliau.
Kertas terakhir iaitu Kertas 6 dibentangkan oleh Syarikat Hup Nong Sdn Bhd daripada Bukut Beruang, Melaka. Syarikat ini merupakan syarikat yang aktif dalam pengimpotan bijibenih dari luar negara dan mengedarkan kepada petani di Malaysia. Syarikat membincangkan strategi pemasaran dan langkah-langkah promosi untuk mempastikan pengedaran biji benih adalah sentiasa terus kompetitif. Banyak maklumat mengenai perniagaan biji benih yang dibentang dengan pengalaman sedia ada syarikat dan cabaran-cabaran dalam industri ini. Antara produk syarikat ialah benih hibrif F1 impot, Benih OP Impot, pelbagai jenis Baja dan produk-produk pertanian yang lain. Pengalaman syarikat ini memeng berguna dalam pendedahan bakan usahawan benih dalam industri yang penting ini.
KURSUS BENIH....SANGAT BERGUNA...
ILMU BENIH ...DIKONGSI BERSAMA...
BENIH IMPOT...MASIH BERLELUASA....
MAMPUKAH KITA....ATASI BERSAMA?...
By,
M Anem
2006, Hotel D'99,
Jalan Abdullah,
Muar, Johor,
Malaysia
(Jam 11.45 malam)
Monday, July 25, 2011
Piawaian Benih Buah-buahan
BENIH BUAH-BUAHAN merupakan satu daripada perkara penting didalam proses penanaman buah-buahan secara komersil. Benih pokok buah yang di pilih semestinya bermutu dan menepati piawaian kualiti untuk mempastikan ketulinannya, tahap kesuburan, kercergasan pertumbuhan dan menepati ciri-ciri pokok yang dikehendakki seperti pokok induk. Tujuan pemeriksaan dalam piawaian benih buah-buahan paling utama adalah untuk menetukan ianya adalah BAKA TULEN dan BAKA YANG BERKUALITI TINGGI yang memenuhi piawaian ditetapkan. Ramai petani dan orang ramai yang membeli benih di Nurseri atau Pasar Malam tidak mengetahui ciri-ciri anak benih buah-buahan berkualiti. Artikel ini saya akan memberikan beberapa piawaian berdasarkan pengetahuan dan pembacaan dari beberapa buku dan risalah.
Benih tanaman Durian (Durio zibethinus) merupakan antara anak benih yang banyak dihasilkan oleh nurseri swasta dan juga petani persendirian selain daripada agensi kerajaan. Kajian yang saya jalankan pada 2010 mendapati sebanyak 30,000 anakpokok durian diperlukan setahun berdasarkan kiraan penanaman semula durian pada kadar 5% setahun. Keluasan penanaman durian pada tahun 2010 adalah 100,615 hektar. Terdapat lebih dari 220 klon durian yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian semenjak tahun 1930'an lagi. Hanya 13 klon durian sahaja yang telah di syorkan untuk ditanam secara komersil. Sila baca blog saya berjudul klon durian popular di Malaysia untuk mengetahui 13 klon durian yang paling popular di usahakan dan mempunyai nilai komersil.
Anak benih durian dibuat menggunakan dua kaedah yang lazim iaitu KAEDAH CANTUMAN MATA TUNAS dan juga CANTUMAN BAJI. Bagi kaedah cantuman mata tunas piawaian tinggi sion minima ialah 30 cm ( 12 inchi) dengan umur selepas dicantum sekurang-kurangnya selama 4 bulan. Benih yang berumur selepas 8 bulan sahaja sesuai untuk dipasarkan dimana pada masa iitu terdapat tidak kurang daripada 8 helai daun. Jika diukur saiz ukurlilit batang pada ketinggian 10 cm dari pangkal melebihi 0.5 cm. Bagi KAEDAH CANTUMAN BAJI juga ketinggian sion mesti 30 cm dan ciri-ciri lain sama dengan kaedah cantuman mata tunas. Petani perlu tahu teknik pemilihan anakbenih durian secara asas untuk menentukan klon atau verieti sebenar melalui pokok induk atau menelliti ciri-ciri buah yang dihasilkan.
Tanaman Nangka (Artocarpos heterophyllus) merupakan sejenis buah-buahan tempatan yang semakin popular di Malaysia dan di kebanyakan dunia. Keperluan anak benih nangka sebanyak 23,000 - 40,000 setahun di Malaysia. Selain daripada dimakan segar, kini buah nangka telah di proses menggunakan teknologi 'vacuum fry' , di jual dalam bentul ' minimal process' selain daripada di proses untuk jus, kordial dan makanan kesihatan. Rakan saya di Pusat Pelancongan MARDI Langkawi (Encik Kadir) ada bercerita bagaimana pelancong dari negara2 Arab sangat suka dengan buah nangka yang katanya 'Giant Fruit of Asia'. Antara varieti nangka yang popular adalah seperti J29, J20, J31, J33, J34,J35, J 36 dan yang baru didaftarkan J37. Benih nangka disediakan melalui cantuman matatunas dari klon yang dikenalpasti tulen. Piawaian anakbenih nangka mesti mempunyai ketinggian sion setinggi melebihi 25 cm dengan umur lepas cantuman melebihi 4 bulan dan tidak lebih dari 12 bulan (terlalu tua). Bilangan daun sekurang-kurangnya 8 helai dengan ukurlilit batang melebihi 0.5 cm pada ukuran ketinggian 10 cm dari pangkal pokok.
Tanaman Belimbing (Avverhoa carambola) anak benih dari klon B2, B10 dan B17 digunakan untuk pengeluaran komersil bagi pasaran domestik dan juga pasaran ekspot. Kajian saya mendapati keperluan anakbenih belimbing di Malaysia adalah sebanyak 14,000 - 15,500 pokok setahun berdasarkan kepada penanaman baru belimbing pada kadar 5% setahun. Anakbenih belimbing lazimnya disediakan dengan cara CANTUMAN MATA TUNAS dari klon terpilih. Piawaian anakbenih belimbing untuk jualan komersil mesti mempunyai ketinggian sion melebihi 25 cm dengan umur lepas cantum minima 2 bulan dengan bilangan sebanyak 6 helai daun. Saiz ukurlilit batang anakbenih mestilah melebihi 0.4 cm besar dikira setinggi 10 cm diatas tapak cantuman.
Piawaian 3 jenis buah-buahan diatas iaitu Tanaman Durian, Nangka dan Belimbing boleh digunakan ketika kita membeli anakbenih buah-buahan tersebut dari nurseri atau penjual dari pasar tani atau lain-lain sumber. Kita perlu sangat teliti dalam pemilihan anakbenih kerana masa yang lama perlu diambil sebelum pokok buah-buahan yang kita tanam mengeluarkan hasil Adalah sangat mengecewakan dan merugikan jika kita membuat pemilihan anak benih yang TIDAK BETUL. TERSALAH KLON atau LAIN BUAH YANG TERHASIL (Bukan klon yang di kehendakki). Pastikan mendapatkan nasehat dari pakar atau membeli anakbenih dari nurseri atau pembekal yang telah menerima Sijil Pengesahan Benih Tanaman yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian setelah dijalankan pemeriksaan oleh pakar-pakar dari Jabatan Pertanian.
BENIH TANAMAN...MESTI DISAHKAN....
PEMERIKSAAN DIBUAT...SIJIL DIKELUARKAN...
PIHAK NURSERI...PASTI UNTUNGKAN.....
PERCUMA...POHON SKIM PENGESAHAN..
By,
M Anem
Hotel D'99
Jalan Abdullah,
Muar, Johor,
Benih tanaman Durian (Durio zibethinus) merupakan antara anak benih yang banyak dihasilkan oleh nurseri swasta dan juga petani persendirian selain daripada agensi kerajaan. Kajian yang saya jalankan pada 2010 mendapati sebanyak 30,000 anakpokok durian diperlukan setahun berdasarkan kiraan penanaman semula durian pada kadar 5% setahun. Keluasan penanaman durian pada tahun 2010 adalah 100,615 hektar. Terdapat lebih dari 220 klon durian yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian semenjak tahun 1930'an lagi. Hanya 13 klon durian sahaja yang telah di syorkan untuk ditanam secara komersil. Sila baca blog saya berjudul klon durian popular di Malaysia untuk mengetahui 13 klon durian yang paling popular di usahakan dan mempunyai nilai komersil.
Anak benih durian dibuat menggunakan dua kaedah yang lazim iaitu KAEDAH CANTUMAN MATA TUNAS dan juga CANTUMAN BAJI. Bagi kaedah cantuman mata tunas piawaian tinggi sion minima ialah 30 cm ( 12 inchi) dengan umur selepas dicantum sekurang-kurangnya selama 4 bulan. Benih yang berumur selepas 8 bulan sahaja sesuai untuk dipasarkan dimana pada masa iitu terdapat tidak kurang daripada 8 helai daun. Jika diukur saiz ukurlilit batang pada ketinggian 10 cm dari pangkal melebihi 0.5 cm. Bagi KAEDAH CANTUMAN BAJI juga ketinggian sion mesti 30 cm dan ciri-ciri lain sama dengan kaedah cantuman mata tunas. Petani perlu tahu teknik pemilihan anakbenih durian secara asas untuk menentukan klon atau verieti sebenar melalui pokok induk atau menelliti ciri-ciri buah yang dihasilkan.
Tanaman Nangka (Artocarpos heterophyllus) merupakan sejenis buah-buahan tempatan yang semakin popular di Malaysia dan di kebanyakan dunia. Keperluan anak benih nangka sebanyak 23,000 - 40,000 setahun di Malaysia. Selain daripada dimakan segar, kini buah nangka telah di proses menggunakan teknologi 'vacuum fry' , di jual dalam bentul ' minimal process' selain daripada di proses untuk jus, kordial dan makanan kesihatan. Rakan saya di Pusat Pelancongan MARDI Langkawi (Encik Kadir) ada bercerita bagaimana pelancong dari negara2 Arab sangat suka dengan buah nangka yang katanya 'Giant Fruit of Asia'. Antara varieti nangka yang popular adalah seperti J29, J20, J31, J33, J34,J35, J 36 dan yang baru didaftarkan J37. Benih nangka disediakan melalui cantuman matatunas dari klon yang dikenalpasti tulen. Piawaian anakbenih nangka mesti mempunyai ketinggian sion setinggi melebihi 25 cm dengan umur lepas cantuman melebihi 4 bulan dan tidak lebih dari 12 bulan (terlalu tua). Bilangan daun sekurang-kurangnya 8 helai dengan ukurlilit batang melebihi 0.5 cm pada ukuran ketinggian 10 cm dari pangkal pokok.
Tanaman Belimbing (Avverhoa carambola) anak benih dari klon B2, B10 dan B17 digunakan untuk pengeluaran komersil bagi pasaran domestik dan juga pasaran ekspot. Kajian saya mendapati keperluan anakbenih belimbing di Malaysia adalah sebanyak 14,000 - 15,500 pokok setahun berdasarkan kepada penanaman baru belimbing pada kadar 5% setahun. Anakbenih belimbing lazimnya disediakan dengan cara CANTUMAN MATA TUNAS dari klon terpilih. Piawaian anakbenih belimbing untuk jualan komersil mesti mempunyai ketinggian sion melebihi 25 cm dengan umur lepas cantum minima 2 bulan dengan bilangan sebanyak 6 helai daun. Saiz ukurlilit batang anakbenih mestilah melebihi 0.4 cm besar dikira setinggi 10 cm diatas tapak cantuman.
Piawaian 3 jenis buah-buahan diatas iaitu Tanaman Durian, Nangka dan Belimbing boleh digunakan ketika kita membeli anakbenih buah-buahan tersebut dari nurseri atau penjual dari pasar tani atau lain-lain sumber. Kita perlu sangat teliti dalam pemilihan anakbenih kerana masa yang lama perlu diambil sebelum pokok buah-buahan yang kita tanam mengeluarkan hasil Adalah sangat mengecewakan dan merugikan jika kita membuat pemilihan anak benih yang TIDAK BETUL. TERSALAH KLON atau LAIN BUAH YANG TERHASIL (Bukan klon yang di kehendakki). Pastikan mendapatkan nasehat dari pakar atau membeli anakbenih dari nurseri atau pembekal yang telah menerima Sijil Pengesahan Benih Tanaman yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian setelah dijalankan pemeriksaan oleh pakar-pakar dari Jabatan Pertanian.
BENIH TANAMAN...MESTI DISAHKAN....
PEMERIKSAAN DIBUAT...SIJIL DIKELUARKAN...
PIHAK NURSERI...PASTI UNTUNGKAN.....
PERCUMA...POHON SKIM PENGESAHAN..
By,
M Anem
Hotel D'99
Jalan Abdullah,
Muar, Johor,
Malaysia
THE ORIGIN OF CROP PLANTS
The study to know the origin of crop plants is not only subject of great academic interest but it is important also for a very practical reason. I start thinking about this topic when I travel through the Cameroon Highland old road to Tanah Rata on a day visits to Highland Vegetable production area for farm inspection. The crop scientist I believe had a hard work to know the genetic of particular crops to increase crop production and to extend the range of new environments in which important crop can be grown. Plants like rubber (Hevea brasiliensis), Oil Palm (Elaeis guineensis) and Cocoa (Theobroma cacao) are not from Malaysia but it was succesfully grown at our land and become the largest world producers for many decades. This article I would like to share my knowledge on the origin of Crop Plants base on my experience and make some reference to an old Longman Text Book with titled 'Botany of Tropical Crops' recently.
All of our crops was domesticated from our ancestor and have since evolved in cultivation while subject to selection by man. In front of my kampong I able to grow selected sweet corn, edible sweet rambutan (Nephellium spp), Tasty Durian (Durio zibethinus) and other edible food crops. Human domesticated many of this crop for thousands of years as a civilization process. Genetic diversity of crop plants accumulated as the process of migration and through hybridization of cultivars with their wild relatives. Most mutants were probably inferior types and failed to survive this cultivated populations. The superior variety were selected by man and established as their food source and the seeds retain and kept for generations.
Natural hybridization between cultivars and their wild and weedy relatives especially on cereal crops played an important role in the evolution of our crops. There are so many genes and chromosomes knowledge between the crops with different characteristic for plant breeding process. Talk about this the plant breeders work hard to produce new seeds that is suitable for local environments, adaptable to new agronomic practices, resistance to pests and diseases, short harvesting periods and high productivity.
Two kinds of evidence I think will help us to determine and speculate the origin of crop plants. First and the most importance I think is a rare archaeological evidence of the remain of the primitive crops plants and of primitive agricultural communities (especially on their farming tools and the unstensils they use to prepare and cook their foods) provide the only empirical information about the time and place of very early agriculture. The history shown few remain area such as at Western Asia, Zagros mountain, Southern Turkey, Iraq, Iran, Mexico and China. This area are known as 'fertile crescent' for agriculture began some 7,000 - 9,000 years ago. The early crops such as maize, beans, cucurbits, chili peppers indicate the primitive wan long practiced agriculture for their foods supply.
The second chief source of information I think is from the origin and history of plants genetic. The study to relate the new crop plants with the wild species of genetic diversity is to determine how closely related. The Russian botanist known as Vavilov proposed a concept of 'Centres of Crop Origin' in which he introduce a crop domestication program to study their characteristic based on locality. many crops are genetically diverse in regions which could not have been their centers of origin because they are outside the geographically range of the wild progenitors (unless the wild species have become greatly restricted in distribution since the cultivars were derived from them). At this stage I think many of you not really clear the concept introduced by Vavilov from Russia. Do You?
I start think where is the origin of most crop plants today. Is it on the both theory above able to give us more confident. As I go through the books, the main centres of origin of crop plants delineated by Vanilaov and some of them were domesticated as as follows:-
1. CHINA :
Soybean, adzuki beans, Orange
2. THE INDIAN SUB-CONTINENT :
Rice, tea, jute, pepper, Some Phaseolus spp
3. THE INDO-MALAYSIAN SOUTH EAST ASIA :
Sugar cane, coconut, banana and some yams
4. THE NEAR AND MIDDLE-EAST :
Wheat , barley, rye, Lucerne, lentil, Chick pea
5. THE MEDITERRANEANS REGIONS:
Cabbage, Lettuce, olive, broad beans.
6. ETHIOPIAN REGION :
Sorghum, pearl millet, cowpea , Arabica coffee, finger millet
7. SOUTH AMERICA , CENTRAL AMERICA , ANDES AND SOUTH MEXICO :
Maize, some cucurbits, upland cotton, sisal, chili peppers, potato, sweet potato, tomato
8. SOUTH AMERICA OF EAST ANDES MOUNTAIN :
Groundnut, cassava, cocoa, rubber and pineapple.
I hope the article provide some information for all readers. I think the crop plants established for human and animal consumption are created and studied for thousands years ago. The latest technology with scientific research able for us to ensure the crop plants is no more grown in the origin of the plants.
THANKS.
By,
M Anem
Room, 2-007, Hotel D'99,
Muar, Johor,
Malaysia
All of our crops was domesticated from our ancestor and have since evolved in cultivation while subject to selection by man. In front of my kampong I able to grow selected sweet corn, edible sweet rambutan (Nephellium spp), Tasty Durian (Durio zibethinus) and other edible food crops. Human domesticated many of this crop for thousands of years as a civilization process. Genetic diversity of crop plants accumulated as the process of migration and through hybridization of cultivars with their wild relatives. Most mutants were probably inferior types and failed to survive this cultivated populations. The superior variety were selected by man and established as their food source and the seeds retain and kept for generations.
Natural hybridization between cultivars and their wild and weedy relatives especially on cereal crops played an important role in the evolution of our crops. There are so many genes and chromosomes knowledge between the crops with different characteristic for plant breeding process. Talk about this the plant breeders work hard to produce new seeds that is suitable for local environments, adaptable to new agronomic practices, resistance to pests and diseases, short harvesting periods and high productivity.
Two kinds of evidence I think will help us to determine and speculate the origin of crop plants. First and the most importance I think is a rare archaeological evidence of the remain of the primitive crops plants and of primitive agricultural communities (especially on their farming tools and the unstensils they use to prepare and cook their foods) provide the only empirical information about the time and place of very early agriculture. The history shown few remain area such as at Western Asia, Zagros mountain, Southern Turkey, Iraq, Iran, Mexico and China. This area are known as 'fertile crescent' for agriculture began some 7,000 - 9,000 years ago. The early crops such as maize, beans, cucurbits, chili peppers indicate the primitive wan long practiced agriculture for their foods supply.
The second chief source of information I think is from the origin and history of plants genetic. The study to relate the new crop plants with the wild species of genetic diversity is to determine how closely related. The Russian botanist known as Vavilov proposed a concept of 'Centres of Crop Origin' in which he introduce a crop domestication program to study their characteristic based on locality. many crops are genetically diverse in regions which could not have been their centers of origin because they are outside the geographically range of the wild progenitors (unless the wild species have become greatly restricted in distribution since the cultivars were derived from them). At this stage I think many of you not really clear the concept introduced by Vavilov from Russia. Do You?
I start think where is the origin of most crop plants today. Is it on the both theory above able to give us more confident. As I go through the books, the main centres of origin of crop plants delineated by Vanilaov and some of them were domesticated as as follows:-
1. CHINA :
Soybean, adzuki beans, Orange
2. THE INDIAN SUB-CONTINENT :
Rice, tea, jute, pepper, Some Phaseolus spp
3. THE INDO-MALAYSIAN SOUTH EAST ASIA :
Sugar cane, coconut, banana and some yams
4. THE NEAR AND MIDDLE-EAST :
Wheat , barley, rye, Lucerne, lentil, Chick pea
5. THE MEDITERRANEANS REGIONS:
Cabbage, Lettuce, olive, broad beans.
6. ETHIOPIAN REGION :
Sorghum, pearl millet, cowpea , Arabica coffee, finger millet
7. SOUTH AMERICA , CENTRAL AMERICA , ANDES AND SOUTH MEXICO :
Maize, some cucurbits, upland cotton, sisal, chili peppers, potato, sweet potato, tomato
8. SOUTH AMERICA OF EAST ANDES MOUNTAIN :
Groundnut, cassava, cocoa, rubber and pineapple.
I hope the article provide some information for all readers. I think the crop plants established for human and animal consumption are created and studied for thousands years ago. The latest technology with scientific research able for us to ensure the crop plants is no more grown in the origin of the plants.
THANKS.
By,
M Anem
Room, 2-007, Hotel D'99,
Muar, Johor,
Malaysia
Sunday, July 24, 2011
DAY LIGHT LENGTH
WHAT IS THE IMPORTANCE TO KNOW ABOUT 'DAY LENGTH' IN AGRICULTURE?
The length of the day (roughly from sunrise to sunset) varies with the seasons and with of Latitude. In Malaysia as a Tropical Country the sun arise fo 12 hours everyday throughtout the years except during monsoon seasons. I would like to talk about the importance of day length based on my reading from few books by Longman. Seasonal variation is the greatest at high lalitudes and least at he equator like Malaysia, Indonesia and Central America. Our day length is constant all year round so that we able to grow parrenial, short term crop and herbaceous crop all year round. The rubber, oil palm, tropical fruits, leafy vegetables, fruit vegetables, paddy, grain corn and many other food crop are producing in hugh volume.
In the nothern hemisphere the longest day is 21 June and the shortest day is 22 December (The summer and the winter solstices) when the sun is frurhest north and south of the equator. I never been imagined of having such experience on that particular place in my life. The opposite seasonal variation of a day-length occurs in the southers hemisphere. On the vernal and autumnal equinoxes (20 March and 22 or 23 September) the sun is overhead the equator in its passage north and south, and everywhere the days are 12 hours long. Those are extreme high latitudes near the poles the length of the days varies from 24 hours in the mid-summer to 0 hours in the mid-winter, while in the equator it was 12 hours all year round. What a great creation of Allah in this nature of the world. The greatest seasonal variation at the highest latitudes within the tropics of Cancer and Capricorn is from winter days of about 9 hours to summer days of about 15 hours to make it 24 hours a day.
Back to our main discussion on the importance of knowing the mportance pf day-length to agriculture. Many temperate crops are reproductively long-day plants, but tropical crops are either apparently insensitive to day-length (For example groundnuts, corn, oil palm, annual cottons, cocoa, some varieties of rice and some grain legumes), while others flowers or produce tubers only in response to short or shorthening days (for example , some shorgums, pearl millet cultivars, some rice, some potatoes and some grain legumes). I notice this crop during 4 credit hours lectures in university way back in 1998. Eventhough I do talk about the importance of the day-length , we must also understand the important of teh length of the night which is physiologigally important in photoperiodism. It related to the flowering process of the crops.
As I remember during my lecture, cultivars of photosensitive crops, whether they are temperate or tropical have day-length requirements for infloresence initiation and flowering which tend to ensure that the flower able to produce fruits. In Malaysia the long-day with dry condition in january to February induce the tropical fruits such as Durian (Durio zibethinus), Rambutan (Nephelium spp), Duku (Lansium domesticum), Mangoesteen (Mangostana indica), Cempedak and many other fruit crops to flowering in April or May every year.
Farmers and many agronomist has to study the effect of day-light length factor to increase the knowledge in farming activity. Educated farmers and scientist has to know the basic necessity of corp rwquirements in producing food crop with high quality, high and best productivity , safe and suitable for human consumption.
By
M Anem
Putrajaya
Malaysia
The length of the day (roughly from sunrise to sunset) varies with the seasons and with of Latitude. In Malaysia as a Tropical Country the sun arise fo 12 hours everyday throughtout the years except during monsoon seasons. I would like to talk about the importance of day length based on my reading from few books by Longman. Seasonal variation is the greatest at high lalitudes and least at he equator like Malaysia, Indonesia and Central America. Our day length is constant all year round so that we able to grow parrenial, short term crop and herbaceous crop all year round. The rubber, oil palm, tropical fruits, leafy vegetables, fruit vegetables, paddy, grain corn and many other food crop are producing in hugh volume.
In the nothern hemisphere the longest day is 21 June and the shortest day is 22 December (The summer and the winter solstices) when the sun is frurhest north and south of the equator. I never been imagined of having such experience on that particular place in my life. The opposite seasonal variation of a day-length occurs in the southers hemisphere. On the vernal and autumnal equinoxes (20 March and 22 or 23 September) the sun is overhead the equator in its passage north and south, and everywhere the days are 12 hours long. Those are extreme high latitudes near the poles the length of the days varies from 24 hours in the mid-summer to 0 hours in the mid-winter, while in the equator it was 12 hours all year round. What a great creation of Allah in this nature of the world. The greatest seasonal variation at the highest latitudes within the tropics of Cancer and Capricorn is from winter days of about 9 hours to summer days of about 15 hours to make it 24 hours a day.
Back to our main discussion on the importance of knowing the mportance pf day-length to agriculture. Many temperate crops are reproductively long-day plants, but tropical crops are either apparently insensitive to day-length (For example groundnuts, corn, oil palm, annual cottons, cocoa, some varieties of rice and some grain legumes), while others flowers or produce tubers only in response to short or shorthening days (for example , some shorgums, pearl millet cultivars, some rice, some potatoes and some grain legumes). I notice this crop during 4 credit hours lectures in university way back in 1998. Eventhough I do talk about the importance of the day-length , we must also understand the important of teh length of the night which is physiologigally important in photoperiodism. It related to the flowering process of the crops.
As I remember during my lecture, cultivars of photosensitive crops, whether they are temperate or tropical have day-length requirements for infloresence initiation and flowering which tend to ensure that the flower able to produce fruits. In Malaysia the long-day with dry condition in january to February induce the tropical fruits such as Durian (Durio zibethinus), Rambutan (Nephelium spp), Duku (Lansium domesticum), Mangoesteen (Mangostana indica), Cempedak and many other fruit crops to flowering in April or May every year.
Farmers and many agronomist has to study the effect of day-light length factor to increase the knowledge in farming activity. Educated farmers and scientist has to know the basic necessity of corp rwquirements in producing food crop with high quality, high and best productivity , safe and suitable for human consumption.
By
M Anem
Putrajaya
Malaysia
NENAS ORGANIK
NENAS ORGANIK (Ananas cosmosus) merupakan satu produk yang boleh di ketengahkan untuk pasaran khusus (NICHE MARKET)dari Malaysia khususnya pasaran ekspot. Pengeluaran nenas pada masa kini kebanyakannya adalah menggunakan kaedah konvensional yang menggunakan baja dan racun kimia. Pengurusan agronomi tanaman nenas juga banyak melibatkan aktiviti penggunaan pil ANAA atau Ethrel untuk proses Aruhan Bunga Nenas. Mampukah Malaysia menghasilkan produk 'Nenas organik' pada masa akan datang dengan Teknologi Penanaman Nenas Organik yang sesuai?. Artikel ini saya cuba membincangkan Teknologi Penanaman Nenas Organik berdasarkan kepada beberapa petak pemerhatian dan laporan teknikal daripada pakar-pakar dalam bidang 'Natural Farming' yang dijalankan dalam 'Anim Agro Technology' untuk bacaan dan rujukkan anda.
Penanaman nenas organik perlukan kawasan yang sebaik-baiknya tanah baru (Belum pernah menggunakan bahan kimia) atau tanah kebun sedia ada yang disekelilingnya bebas dari aktiviti pertanian konvensional dimana penggunaan bahan kimia amat minima atau tiada langsung. Proses permohonan Sijil Organik Malaysia (SOM) memerlukan masa 1-2 tahun untuk mendapatkan sijil tersebut dan faktur lokaliti adalah satu daripada perkara asas untuk proses persijilan. Tanah mineral atau tanah gambut yang dipilih sebaiknya mempunyai sumber air yang bebas dari pencemaran dan bersih. Petani atau Usahawan serta pegawai pembimbing Ladang Nenas Organik perlu di berikan Latihan khas mengenai pengurusan Ladang Nenas Organik agar mendapat kefahaman mencukupi dan 'Hands-on Training' dalam pemahaman teknologi dan pengurusan ladang.
Konsep Perladangan Nenas Organik menggunakan 'Kaedah Fertigasi Ubahsuai' menggunakan kaedah Semburan Baja melalui Sistem Sprinkler (Foliar Fertilizer Sprinkler System). Penyediaan Kawasan dengan membajak kawasan seperti merotor dan membina batas setinggi 15 cm dan bubuh lapisan plastik silvershine (Gred A) selebar 6 inci diatasnya. Taburkan baja asas organik IMO 5 (Dalam bentuk debu) 10 hari sebelum menanam dengan kadar sebanyak 3 metrik tan sehektar. Tutup dengan plastik silvershine sebanyak 25 gulong sehektar kemudian kita sediakan sistem pengairan sprinkler dimana anggaran keperluan sebanyak 400 head/hektar. Jarak semburan alat sprinkler adalah 10 meter garispusat dengan pertindihan pengairan sebanyak 65%.
Buat lubang penanaman pada plastik silvershine sedalam 10 -15 cm dengan menggunakan alat penebuk lubang dengan jarak 30 cm x 30 cm ( 1 kaki x 1 kaki) untuk mendapatkan sebanyak 4 pokok satu baris penanaman dan memberikan kepadatan tanaman sebanyak 65,000 pokok sehektar. Jarak antara batas adalah sejahun 60 cm untuk aktiviti pengurusann kebun. Buat rawatan sulur benih dengan mencelup sulur kedalam larutan OHM selama 2-3 minit sebelum menanam. Pastikan menggunakan sulur benih yang sebenar (elakkan menggunakan anak benih tisu didik) dengan saiz sulur sebaiknya 25-30 cm panjang. Jenis varieti yang disyorkan adalah dari Jenis MD2 untuk tujuan pengeluaran nenas organik.
Pembajaan pertama tanaman nenas organik dijalankan pada minggu ke 8 (2 bulan lepas tanam) dengan menggunakan baja larutan organik (4 jenis bahan Campuran bahan FPJ, FAA, PCA dan CA) dengan kadar sebanyak 3,000 liter/ha yang disembur melalui sistem sprinkler selama 30 -45 minit setiap plot tanaman. Pastikan kerja penyemburan tidak di ganggu dengan cuaca hujan. Sebaiknya penyemburan dijalankan pada awal pagi atau pada lewat petang. Ini kerana pokok nenas tidak aktif pada masa tengahari atau pada masa adanya sinaran cahaya matahari. Nenas adalah tumbuhan CAM iaitu tumbuhan yang tidak aktif waktu siang tetapi aktif pada malam hari. Nenas juga merupakan tumbuhan yang sangat kurang menggunakan air (seperti juga kaktus).
Kawalan rumpai perlu dijalankan sejak mula iaitu minggu ke 8 - 18 dengan kaedah manual seperti menajak, mencabut secara manual (Rumput hanya terdapat dilorong antara batas) kerana dapat dikurangkan dengan penggunaan plastik silvershine atas batas. Bagi kawalan musuh dan penyakit nenas semburkan larutan organik NF dengan kadar 60 liter/ha di campur dengan 3,000 liter air yang disembur pada minggu ke 18 menggunakan sistem sprinkler. Pembajaan Organik kali Ke 2 dijalankan pada minggu ke 20 dengan menyembur baja Tumbesaran II sebanyak 23 liter baja NF dengan 3,000 air setiap hektar. Pastikan penyemburan baja kali kedua menggunakan sistem bancuhan sempurna didalam tangki simpanan sebelum disembur. Kawalan rumpai terus dijalankan setiap masa.
Proses Aruhan Bunga dijalankan pada minggu ke 36 dengan menyembur larutan organik NF sebanyak 23 liter (FFJ, FAA, PCA, CA) yang dicampur dengan 3,000 air setiap hektar. Bahan larutan dibancuh dalam sistem dan disemburkan kepada pokok nenas sehingga rata. Jalankan pemeriksaan proses aruhan bunga sehingga minggu ke 42 dan ulangi proses jika peratus pengeluaran bunga tidak memberangsangkan. Pada minggu ke 44 perlu dijalankan proses pembajaan buah (Pembajaan Foliar ke III) dengan menggunakan larutan NF Organik sebanyak 43 liter setiap 3,000 liter air sehektar dengan menggunakan sprinkler. Pastikan penyemburan mengikut keadaan cuaca pada pagi atau petang.
Pembajaan kali ke IV atau baja pembuahan akan dijalankan pada minggu ke 48 dengan baja larutan organik NF dengan kadar sebanyak 43 litar setiap 3,000 liter air sehektar. Semburan baja menggunakan sistem sprinkler dengan masa 30 minit setiap plot penanaman. Pengurusan penanaman yang baik akan menghasilkan buah nenas organik dimana kerja menuai akan boleh dijalankan pada minggu ke 56. Buah yang bersaiz sesuai boleh dipetik menggunakan parang dan dikumpulkan sebelum digredkan dan dipasarkan. Manual tanaman nenas organik ini merupakan satu cara yang MUNGKIN boleh dijalankan dengan syarat terdapat kajian lanjut dalam sistem perladangan nenas organik.
NENAS ORGANIK... BOLEH DIUSAHAKAN...
TIDAK ADA KIMIA... IMO DIGUNAKAN...
HASIL SELAMAT... RACUN DIELAKKAN...
PASARAN DOMESTIK.. EKSPOT KEPASARAN..
By,
M Anem
Institut Latihan LPP
Langkawi
Kedah, Malaysia.
(Updated at 30 Oktober 2012)
Penanaman nenas organik perlukan kawasan yang sebaik-baiknya tanah baru (Belum pernah menggunakan bahan kimia) atau tanah kebun sedia ada yang disekelilingnya bebas dari aktiviti pertanian konvensional dimana penggunaan bahan kimia amat minima atau tiada langsung. Proses permohonan Sijil Organik Malaysia (SOM) memerlukan masa 1-2 tahun untuk mendapatkan sijil tersebut dan faktur lokaliti adalah satu daripada perkara asas untuk proses persijilan. Tanah mineral atau tanah gambut yang dipilih sebaiknya mempunyai sumber air yang bebas dari pencemaran dan bersih. Petani atau Usahawan serta pegawai pembimbing Ladang Nenas Organik perlu di berikan Latihan khas mengenai pengurusan Ladang Nenas Organik agar mendapat kefahaman mencukupi dan 'Hands-on Training' dalam pemahaman teknologi dan pengurusan ladang.
Konsep Perladangan Nenas Organik menggunakan 'Kaedah Fertigasi Ubahsuai' menggunakan kaedah Semburan Baja melalui Sistem Sprinkler (Foliar Fertilizer Sprinkler System). Penyediaan Kawasan dengan membajak kawasan seperti merotor dan membina batas setinggi 15 cm dan bubuh lapisan plastik silvershine (Gred A) selebar 6 inci diatasnya. Taburkan baja asas organik IMO 5 (Dalam bentuk debu) 10 hari sebelum menanam dengan kadar sebanyak 3 metrik tan sehektar. Tutup dengan plastik silvershine sebanyak 25 gulong sehektar kemudian kita sediakan sistem pengairan sprinkler dimana anggaran keperluan sebanyak 400 head/hektar. Jarak semburan alat sprinkler adalah 10 meter garispusat dengan pertindihan pengairan sebanyak 65%.
Buat lubang penanaman pada plastik silvershine sedalam 10 -15 cm dengan menggunakan alat penebuk lubang dengan jarak 30 cm x 30 cm ( 1 kaki x 1 kaki) untuk mendapatkan sebanyak 4 pokok satu baris penanaman dan memberikan kepadatan tanaman sebanyak 65,000 pokok sehektar. Jarak antara batas adalah sejahun 60 cm untuk aktiviti pengurusann kebun. Buat rawatan sulur benih dengan mencelup sulur kedalam larutan OHM selama 2-3 minit sebelum menanam. Pastikan menggunakan sulur benih yang sebenar (elakkan menggunakan anak benih tisu didik) dengan saiz sulur sebaiknya 25-30 cm panjang. Jenis varieti yang disyorkan adalah dari Jenis MD2 untuk tujuan pengeluaran nenas organik.
Pembajaan pertama tanaman nenas organik dijalankan pada minggu ke 8 (2 bulan lepas tanam) dengan menggunakan baja larutan organik (4 jenis bahan Campuran bahan FPJ, FAA, PCA dan CA) dengan kadar sebanyak 3,000 liter/ha yang disembur melalui sistem sprinkler selama 30 -45 minit setiap plot tanaman. Pastikan kerja penyemburan tidak di ganggu dengan cuaca hujan. Sebaiknya penyemburan dijalankan pada awal pagi atau pada lewat petang. Ini kerana pokok nenas tidak aktif pada masa tengahari atau pada masa adanya sinaran cahaya matahari. Nenas adalah tumbuhan CAM iaitu tumbuhan yang tidak aktif waktu siang tetapi aktif pada malam hari. Nenas juga merupakan tumbuhan yang sangat kurang menggunakan air (seperti juga kaktus).
Kawalan rumpai perlu dijalankan sejak mula iaitu minggu ke 8 - 18 dengan kaedah manual seperti menajak, mencabut secara manual (Rumput hanya terdapat dilorong antara batas) kerana dapat dikurangkan dengan penggunaan plastik silvershine atas batas. Bagi kawalan musuh dan penyakit nenas semburkan larutan organik NF dengan kadar 60 liter/ha di campur dengan 3,000 liter air yang disembur pada minggu ke 18 menggunakan sistem sprinkler. Pembajaan Organik kali Ke 2 dijalankan pada minggu ke 20 dengan menyembur baja Tumbesaran II sebanyak 23 liter baja NF dengan 3,000 air setiap hektar. Pastikan penyemburan baja kali kedua menggunakan sistem bancuhan sempurna didalam tangki simpanan sebelum disembur. Kawalan rumpai terus dijalankan setiap masa.
Proses Aruhan Bunga dijalankan pada minggu ke 36 dengan menyembur larutan organik NF sebanyak 23 liter (FFJ, FAA, PCA, CA) yang dicampur dengan 3,000 air setiap hektar. Bahan larutan dibancuh dalam sistem dan disemburkan kepada pokok nenas sehingga rata. Jalankan pemeriksaan proses aruhan bunga sehingga minggu ke 42 dan ulangi proses jika peratus pengeluaran bunga tidak memberangsangkan. Pada minggu ke 44 perlu dijalankan proses pembajaan buah (Pembajaan Foliar ke III) dengan menggunakan larutan NF Organik sebanyak 43 liter setiap 3,000 liter air sehektar dengan menggunakan sprinkler. Pastikan penyemburan mengikut keadaan cuaca pada pagi atau petang.
Pembajaan kali ke IV atau baja pembuahan akan dijalankan pada minggu ke 48 dengan baja larutan organik NF dengan kadar sebanyak 43 litar setiap 3,000 liter air sehektar. Semburan baja menggunakan sistem sprinkler dengan masa 30 minit setiap plot penanaman. Pengurusan penanaman yang baik akan menghasilkan buah nenas organik dimana kerja menuai akan boleh dijalankan pada minggu ke 56. Buah yang bersaiz sesuai boleh dipetik menggunakan parang dan dikumpulkan sebelum digredkan dan dipasarkan. Manual tanaman nenas organik ini merupakan satu cara yang MUNGKIN boleh dijalankan dengan syarat terdapat kajian lanjut dalam sistem perladangan nenas organik.
NENAS ORGANIK... BOLEH DIUSAHAKAN...
TIDAK ADA KIMIA... IMO DIGUNAKAN...
HASIL SELAMAT... RACUN DIELAKKAN...
PASARAN DOMESTIK.. EKSPOT KEPASARAN..
By,
M Anem
Institut Latihan LPP
Langkawi
Kedah, Malaysia.
(Updated at 30 Oktober 2012)