Monday, June 28, 2010

LADA HITAM (Part 1)


Lada Hitam (Piper nigrum Linn) yang dipercayai berasal dari Barat-Daya India rempah daripada keluarga Piperaceae yang digunakan dengan meluas diseluruh dunia. Serbuk lada hitam digunakan sebagai perasa makananmerupakan produk buah daripada tumbuhan tropika jenis memanjat. Di Malaysia tanaman lada hitam banyak ditanam di Sarawak selain daripada sedikit di Johor (Kulai) dan Sabah. Keluasan tanaman lada hitam di Malaysia adalah pada kadar sekitar 13,000 hektar dimana kebanyakannya ditanam oleh pekebun kecil terutama di negeri Sarawak. Tanaman lada telah ditanam sejak tahun 1856 tetapi penanaman secara meluas bermula pada tahun 1900-an. Tanaman ini telah dibawa masuk ke negara kita oleh penjajah yang membawanya daripada negara lain. Artikel kali ini dalam "Anim Agro Technology" saya akan membincangkan teknologi tanaman lada hitam berdasarkan pembacaan dan pengalaman penulis yang telah bertugas di Jabatan Pertanian Sarawak pada tahun 1995 – 1997 dan memberikan khidmat pengembangan teknikal semasa melawat projek lada hitam. Tanaman lada hitam merupakan tanaman yang perlukan perubahan teknologi untuk ianya lebih berdaya saing.

Kini tanaman lada masih merupakan salah satu tanaman kontan yang penting sebagai punca pendapatan untuk kira-kira 67,000 penduduk di kawasan pedalaman Sarawak. Keluasan purata kebun lada adalah 0.2 hektar (Setengah ekar). Lada Hitam banyak ditanam di beberapa daerah di Bahagian Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong dan Sarikei. Anggaran semasa kawasan penanaman lada ialah kira-kira 13,000 hektar. Di Johor Lada Hitam di tanam oleh beberapa pengusaha Cina di Kawasan Kulai dan Kluang. Malaysia mengeksport sebanyak 19,748 tan metrik lada pada tahun 2004 dan 18,824 tan metrik pada tahun 2002 yang masing-masingnya bernilai RM113.2 juta dan RM120.0 juta. Hampir 98 peratus pengeluaran lada di Malaysia adalah di Sarawak. Pengeluaran untuk tahun 2004 adalah 20,000 tan metrik. Malaysia kini menduduki tangga kelima negara pengeluar lada dunia selepas negara Vietnam, India, Indonesia dan Brazil. Kira-kira 95 peratus perdagangan lada dunia adalah dalam bentuk lada hitam dan putih, manakala selebihnya adalah dalam bentuk oleoresin lada, minyak lada, lada hijau dan lada kisar.

Pokok lada hitam hidup subur di kawasan beriklim tropika yang panas dan lembap. Lazimnya, lada hitam akan dibiak daripada keratan batang dan pembiakan menggunakan biji jarang dilakukan. Pembiakan daripada biji bagaimana pun hanya untuk tujuan penyelidikan bagi mendapatkan varieti-varieti baru yang tahan penyakit dan mengeluarkan hasil tinggi. Sistem akar berkembang daripada akar adventitius yang terbentuk pada bahagian buku keratan batang yang ditanam. Daun akan keluar pada setiap buku semasa peringkat tumbesaran keratan pucuk utama. Akar adventitius juga akan berkembang untuk membantu pucuk melekat pada tiang sokongan. Pada setiap buku, mata tunas aksil tumbuh menjadi dahan sisi dan seterusnya akan mengeluarkan sulur buah.

Bunga lada keluar pada buku yang bertentangan dengan setiap daun di dahan sisi. Kebanyakan kultivar lada mempunyai bunga dwiseks yang kebiasaannya mengalami pendebungaan sendiri. Buah lada yang lebih dikenali sebagai beri, berwarna hijau dan berkeadaan lembut di peringkat awal pembentukan. Ia bertukar ke warna hijau tua dan menjadi keras apabila matang. Kulit luar (eksokarpa) berwarna kuning dan merah cerah dan menjadi lembut apabila masak. Setiap beri lada mengandungi biji tunggal yang diselaputi isi buah (mesokarpa). Lada hitam terdiri daripada keseluruhan beri yang telah dikeringkan manakala lada putih adalah biji lada. Rasa pedas buah lada adalah disebabkan oleh kehadiran alkaloid piperine, chavisine dan piperettine manakala minyak pati menghasilkan aroma lada. Kedua-dua sebatiantersebut membentuk oleoresin yang dapat diperolehi melalui proses ekstraksi pelarut. Kepedasan lada juga dipengaruhi oleh varieti dan persekitaran penanaman lada.


Terdapat banyak kultivar di Negara India yang merupakan tempat asal tanaman lada. Di Sarawak, kultivar yang paling banyak ditanam ialah Jenis 'Kuching '. Melalui penyelidikan, dua kultivar, iaitu 'Semongok perak' dan 'Semongok emas' telah disyorkan kepada petani. Terdapat 47 'kemasukan' (accessions) Piper nigrum dan 46 'kemasukan' (accessions) spesies Piper di dalam koleksi germplasma lada di Pusat Penyelidikan Pertanian Semongok, Sarawak. Bahan-bahan ini digunakan untuk program penambahbaikan tanaman lada. Lada mula ditanam oleh pekebun Cina. Kini kira-kira 87 peratus daripada pekebun lada adalah kaum bumiputera, terutama kaum Iban dan Bidayuh, hasil daripada galakan dan bantuan skim penanaman yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian sejak tahun 1972. Bantuan merupakan anak benih, baja asas, tiang tanaman dan khidmat nasehat teknikal dari pegawai pertanian. Harga lada hitam yang tidak menentu dulu telah menjadikan industri ini pernah lumpuh satu ketika dulu.

Di Sarawak, lada ditanam sebagai Tanaman Tunggal (monocrop) tanpa naungan terutamanya di kawasan lereng yang bercerun landai dan curam. Untuk kebun lada yang terletak di kawasan rendah dan mendatar maka sistem parit perlu disediakan. Pokok lada ditanam di atas busut yang disediakan semasa penyediaan tanah. Secara tradisional, pekebun mengamalkan merumpai bersih kebun lada mereka. Amalan ini sering mengakibatkan hakisan tanah yang teruk, oleh itu pekebun lada kini digalakkan menanam tanaman penutup bumi. Masa yang paling sesuai menanam lada adalah di antara bulan Oktober hingga Disember. Bahan tanaman yang boleh digunakan ialah keratan tanpa akar, keratan berakar atau keratan dalam polibeg. Jarak antara tanaman yang disyorkan ialah 2.5m x 2.0m (2,000 pokok lada/hektar). Keratan yang baru ditanam perlu diberi naungan atau lindungan sehingga ia tumbuh dengan sempurna. Pokok lada yang masih muda dilatih untuk tumbuh memanjat pada tiang sokongan. Secara tradisional, tiang kayu belian digunakan sebagai sokongan. Walau bagaimanapun, hasil kajian telah mendapati tiang sokongan hidup daripada pokok jenis kekacang (contohnya Gliricidia sepium dan Erythrina indica) sesuai digunakan sebagai tiang sokongan alternatif.

Pokok lada hendaklah dicantas untuk menggalakkan pembentukan kanopi yang sesuai. Tiga pusingan pemangkasan disyorkan: pangkasan pertama ialah enam bulan selepas menanam untuk pengeluaran tiga pucuk utama. Pangkasan kedua adalah di peringkat 12–14 bulan apabila pokok lada mencapai ketinggian separuh tiang sokongan. Pangkasan terakhir dilakukan apabila pucuk utama mencapai bahagian atas tiang sokongan dan ini adalah seiring dengan masa pengeluaran buah yang pertama. Pembajaaan bagi pokok lada memerlukan banyak bekalan nutrien. Penggunaan baja kimia adalah penting untuk pengeluaran hasil yang tinggi. Pengapuran juga perlu dilakukan untuk meningkatkan kandungan zat pemakanan Kalsium (Ca) dan Magnesium (Mg) serta untuk mengawal kemasaman (pH) tanah. Pokok lada muda perlu kerap dibaja dengan baja yang mengandungi nutrien utama Nitrogen (N), Fosforus (P) dan kalium (K). Pokok lada matang pula memerlukan bekalan nutrien dalam kuantiti yang banyak. Keperluan baja, komposisi nutrien dan jadual pembajaan untuk pokok lada yang matang dan belum matang telah dikaji. Gejala kekurangan nutrien dan keracunan juga telah dihuraikan.


Pokok lada lazimnya mengeluarkan hasil yang pertama pada awal musim hujan di tahun kedua penanaman. Pengutipan hasil dilakukan mulai bulan Mac hingga Ogos. Lada hitam dihasilkan dengan menjemur buah lada yang telah matang tetapi belum masak di bawah cahaya matahari. Lada putih diproses dengan merendam buah lada dalam air bersih yang mengalir untuk membuang lapisan isi buah (perikarpa) sebelum dikeringkan di bawah matahari. Untuk penghasilan lada putih, sagaran buah yang mempunyai banyak buah yang hampir masak digunakan.

Banyak serangga perosak dan penyakit boleh menyebabkan kerosakan pada tanaman lada. Serangga perosak utama yang merosakkan pokok dan bunga lada ialah Kumbang belalai (Lophobaris piperis) dan Kepinding lada (Dicronocoris hewetii). Kumbang rokok (Lasioderma serricorne) juga boleh merosakkan biji lada semasa penyimpanan. Penyakit yang biasa menyerang lada adalah disebabkan oleh kulat yang membiak dalam keadaan yang panas dan lembap. Penyakit yang perlu diawasi oleh pekebun lada ialah Penyakit reput akar (Phytophthora capsici), Penyakit buah hitam (Colletotrichum capsici, C. piperis dan C. gloeosporioides), Penyakit Cendawan angin (Corticium salmonicolor), Penyakit hawar lembut (Septobasidium sp.), Penyakit akar putih (Rigidoporus lignosus) dan Penyakit kuning (disebabkan oleh gabungan serangan Cacing nematod Radopholus dan Kulat Fusarium Fusarium solani). Cacing nematod (Meloidogyne spp.) menyerang bahagian akar pokok lada. Penyakit daun keriting yang disebabkan oleh virus juga boleh menyerang pokok lada muda dan matang. Kawalan perlindungan tanaman lada daripada serangga perosak dan penyakit dengan menggunakan bahan kimia menyebabkan kos pengeluaran lada meningkat.

Kira-kira 70 peratus lada keluaran Sarawak dieksport dalam bentuk lada hitam dan selebihnya adalah sebagai lada putih, jeruk lada, lada nilai tambah dan produk hasil lada yang lain seperti serbuk lada hitam (Foto sebelah) . Di kawasan pedalaman, pekebun menjual hasil lada mereka kepada peniaga di kampung yang kemudiannya menjual kepada peniaga di bandar. Di kawasan yang berhampiran bandar, pekebun akan menjual terus kepada peniaga di bandar atau pengeksport. Lembaga Pemasaran Lada Hitam, sebuah Agensi Persekutuan yang ditubuhkan pada tahun 1972, bertanggungjawab terhadap maklumat pemasaran, promosi dan pengembangan, penambahbaikan kualiti, perdagangan, peraturan pemasaran melalui pelesenan peniaga dan pengeksport lada serta pembangunan produk lada.

Masalah utama dan kekangan yang dihadapi oleh pekebun lada adalah :-
• Peningkatan kos pengurusan serangga perosak dan penyakit
• Harga baja dan kos tenaga kerja bertambah
• Harga pasaran eksport yang turun naik

Berikut adalah beberapa program penyelidikan untuk menyokong perkara di atas :- Germplasma lada – koleksi dan penilaian peringkat ladang
• Pembiakbaikan dan pemilihan genotip yang sesuai dengan ciri yang diingini
• Keperluan baja mengikut jenis tanah, genotip dan tanaman penutup bumi
• Amalan penanaman untuk sistem pengeluaran lada berkos-rendah
• Pembangunan kaedah pengutipan hasil menggunakan tenaga buruh yang kurang
• Kajian lanjutan ke atas kawalan penyakit reput akar Phytophthora.
• Amalan penanaman dan kawalan kimia terhadap penyakit utama lada yang lain.
• Kawalan bersepadu terhadap kumbang belalai dan serangga perosak semasa penyimpanan.
• Pemantauan kandungan sisa baki racun perosak dalam lada yang diproses
• Rawatan melalui akar ('root feeding') sebagai kaedah alternatif penggunaan racun perosak. • Pembangunan lada transgenik dengan ciri kemasakan buah yang terkawal untuk mengurangkan jumlah pusingan mengutip hasil.
• Analisis sisa baki racun perosak bagi lada yang diproses
• Mengguna kaedah bioteknologi untuk pembiakbakaan, penandaan DNA dan diagnostik penyakit lada
• Menambahbaik teknik pemprosesan untuk menghasil lada yang lebih berkualiti dan mempunyai nilai tambah

Penanaman Lada Hitam di Malaysia merupakan satu aktiviti pertanian yang perlu ditingkatkan amalan teknologinya. Jemaah Lada Hitam Malaysia perlu meneruskan fungsinya sebagai agensi yang membantu membangunkan penanaman dan promosi lada hitam di Malaysia. Selain dari produk tradisi lada hitam juga perlu diproses untuk nilai tambah lebih tinggi pada masa akan datang. Wassalam....

TANAM LADA….LADA HITAM NAMANYA…
SEMONGGOK EMAS…VARIETI TERNAMA...
HARGA TINGGI…DIPASARAN DUNIA….

SARAWAK….PENGELUAR UTAMA…

By
M Anem

Room 205, Dragon Hotel,
Senai, Johor,
Malaysia.
Pernah kerja di Kuching Sarawak
(Dipetik dari artikel DOAS)

Kemaskini pada 11 Mei 2013

Sunday, June 27, 2010

Tanaman KUNYIT



KUNYIT (Cucuma domestica val.) adalah sejenis tanaman umbisi dari keluarga Zingiberaceae yang mempunyai nilai komersil. Tumbuhan ini dipercayai telah lama ditanam di India sejak zaman silam lagi dengan nama kunyit ini wujud dalam bahasa Sanskrit. Negara India dan Indo-Malesia dianggap penting dalam penanaman kunyit yang menganjur dari Cochin-China dengan terdapat rekod dari ekspedisi Marco Polo. Pada lingkungan tahun 1280, terdapat laporan yang ada menyebut bahawa dikawasan Koncha (berjiranan Fokien, China) terdapat sejenis sayuran yang bercirikan betul-betul 'saffron' (iaitu sejenis bahan pewarna dari stigma kuning dikenali sebagai bahan Crocus sativus tetapi ia bukan 'saffron' yang benar. Apa yang dimaksudkan oleh pelayar ini mungkin serbuk kunyit yang warnanya kuning seperti 'saffron' itu. Walau bagaimana pun pada masa sekarang ini kunyit pada umumnya telah dijumpai dan dutanam di serata rantau tropika dan beberapa kawasan subtropika. Tanaman kunyit di Malaysia juga dilakukan tetapi kebanyakannya secara kecil-kecilan atau ditanam dikawasan keliling rumah untuk diambil daunnya. Daun kunyit adalah bahan penting digunakan dalam masakan tradisional Melayu iaitu Masak Singgang. Artikel kali ini saya menulis untuk 'Anim Agro Technology' yang membincangkan mengenai teknologi tanaman kunyit berdasarkan pengalaman dan pembacaan penulis yang bertugas sebagai pegawai pengembangan pertanian selama lebih 34 tahun.

Nama kunyit boleh didapati dalam berbagai bahasa di kawasan Asia. Dalam bahasa Sanskrit ia dipanggil Harida, Arab (Kukum), Tamil (Manjal), Inggeris (Tumeric), China (Kiang-hoang) dan dalam bahasa Jawa (Kunyir). Daripada perkataan Arablah kita dapat sebutan Latin iaitu nama 'Curcuma' dan diberi nama latin sebagai Cucuma domestica. Tanaman kunyit di Malaysia ditanam seluas 154 ha (2006) menurun kepada 79 hektar (2009) dan dianggarkan seluas 70 hektar pada tahun 2013 dengan anggaran hasil sebanyak 610 metrik tan. Nilai pengeluaran hasil dianggarkan sebanyak RM 1.64 juta. Kajian penulis menunjukkan tanaman kunyit dalam kategori TIDAK POPULAR memendangkan keluasannya yang amat sedikit berbanding dengan produk kunyit yang diperlukan. Kebanyakan produk berasaskan kunyit adalah diimpot dari luar negara terutama dalam industri serbuk kari dan lain-lain industri berkaitan. Kini kunyit hanya banyak di tanam dibeberapa negeri seperti di Johor, Selangor, Negeri Sembilan dan Sabah. Hampir 40% tanaman kunyit adalah di Negeri Selangor terutama dibebarapa kawasan tanah gambut untuk pasaran segar sahaja. Maklumat yang saya dapati mendapati penanaman kunyit secara monokrop komersil yang luas amat jarang dijumpai kerana kebanyakan petani menanam kunyit secara kecil-kecilan.

Kunyit merupakan tumbuhan herba saka tetapi ditanam sebagai tanaman tahunan. Tingginya boleh sampai 1 meter berbatang pendek dan daun-daunnya berjumbai. Pelepah-pelepah daunnya membentuk batang. Ubi utamanya dipanggil rizom, bulat panjang mempunyai tunas-tunas cabang berkembang membentuk anak-anak ubi sisi yang mempunyai gelang-gelang rapat. Bahagian rizom dan ubi sisi inilah yang digunakan sebagai rempah-rempahan. Ubi sisi ini bercabang-cabang lagi sehingga keseluruhannya membentuk suatu rumpun. Bekas-bekas akar nampak jelas pada ubi-ubi sisi ini yang berwarna jingga kecoklatan dari luar. Pada bahagian dalamnya berwarna jingga terang atau agak kuning. Rasa ubi ini agak pahit dan getir dengan bau yang khusus. Ia berbunga di hujung batang dan panjangnya 10 - 15 sm. Daun-daun pelindung bunganya berwarna putih atau putih bergaris-garis hijau atau merah jambu di hujungnya manakala yang terletak di bahagian bawah hijau muda. Bunganya putih atau kuning pucat dan mekar atau kembang bersama-sama.

Kunyit sesuai ditanam di kebanyakan tempat di Malaysia yang mempunyai iklim panas dan lembab dengan suhu 15 darjah celsius - 35 darjah celsius. Ia boleh ditanam di dataran rendah dari paras laut hinggalah pada paras 1,220 meter atas paras laut. Curahan hujan yang berterusan terutamanya di kawasan tadahan hujan adalah baik untuk penanaman kunyit. Hujan tahunan yang optima untuk kunyit ialah di sekitar 100 sm hingga 200 sm. Hujan sederhana lebat diperlukan semasa menanam dan hujan lebat semasa peringkat awal vegetatif. Keadaan kering selama sebulan diperlukan sebelum penuaian dijalankan.

Keadaan tanah sesuai bagi tanaman kunyit, biasanya bersaliran sempurna dan subur yang terdapat pada tanah jenis lom. Tanah rendah yang boleh bertakung air tidak sesuai kerana ianya peka terhadap keadaan terendam. Ketahanan pH tanah bagi tumbuhan ini ialah antara 4.3 dan 7.4. Pada tanah yang terlalu kering ketika musim yang agak panjang, bantuan pengairan diperlukan. apa yang saya kaji mendapati Varieti yang khusus dari tempatan jarang ditemui melainkan dari India di mana pelbagai varieti dikeluarkan dan dibiakbaik untuk tanaman komersial. Varieti-varieti yang ditanam di India yang sama keperluan ekologi-fisiologinya dengan Malaysia. Terdapat 5 varieti yang diusahakan di Malaysia. Varieti Col-I matang dalam tempoh 285 hari dengan hasil sekitar 30 mt/ hektar. Varieti kedua Jenis Rangga matang dalam tempah 250 hari dengan potensi hasil 29 mt/ha. Varieti ketiga Jenis Rasmi matang dalam tempoh 24 hari dengan potensi hasil 31 hari sementara variety keempat Jenis Roma matang dalam masa 250 hari dangan potensi hasil 21 mt/ha. Varieti kelima Jenis Suguna matang dalam tempoh 190 hari dengan potensi hasil 29 mt/ha.



Bahan tanaman kunyit adalah dari cebisan rizom dari bahan yang terpilih berat 20 kg tiap-tiap satu digunakan sebagai bahan tanaman pada kadar 2.0 tan/ha. Rizom perlu cukup tua, sihat dan mempunyai 1-2 mata tunas. Untuk mendapatkan cebisan bahan tanaman yang sihat, adalah dinasihatkan agar petani dapat memperolehinya terus dari ladang tanaman yang telah mengeluarkan hasil. Untuk memastikan cebisan rizom ini bebas dari penyakit, racun kulat perlu digunakan. Bagi tujuan ini cebisan rizom direndam dalam larutan racun kulat selama 15-30 minit. Untuk mendapatkan pokok yang seragam, aktiviti membubuh bahan pra-cambahan selalunya diamalkan. Ini memastikan tiada berlaku kegagalan pertumbuhan pada sesuatu lubang tanaman itu. 


Kunyit segar dan serbuk
Kunyit ditanam dengan bermulanya musim hujan di atas batas berukuran 1-1.5 meter lebar dan tinggi 20 sm serta panjang yang bersesuaian. Ianya ditanam sedalam lebih kurang 6-8 sm. Jarak tanaman yang disyorkan 45-60 sm antara baris dan 25 sm antara pokok. Setelah ditanam cebisan pra-cambah, ianya diberikan lindungan sementara sehingga tanaman berumur kira-kira 3 bulan. Baja organik (tahi ayam) pada kadar 4-5 tan/ha/musim digaulkan ke dalam tanah 3-5 hari sebelum menanam. Baja in-organik dengan kadar 60:30:90 kg NPK/ha dibubuh 3 kali sepanjang penanaman. Kunyit banyak diproses dan dan dijual dalam bentuk kunyit serbuk banyak dijual dalam pasaran (Lihat foto disebelah). Penanaman kunyit perlu diteruskan untuk bekalan segar dalam Negara dengan galakan serta jaminan pasaran yang baik. Pihak penyedidikan juga perlu terus pro-active dalam mencari varieti-varieti kunyit baru yang mampu memberikan hasil yang tinggi dan mudah dipasarkan. Setakan ini orang Malaysia cuma banyak bertanya mengenai 'Halia Bara' sahaja dan amat kurang ambil kisah kunyit untuk dijadikan tanaman komersil. Semuga industri kunyit negara berkembang baik dimasa akan datang. Wasallam!.

POKOK KUNYIT ....DIPASU TANAMNYA...
SERBUK KUNYIT...KUNING WARNANYA...
DAUN KUNYIT.... MASAK SINGGANGNYA.....
TEKNOLOGI KUNYIT...ADA DIMANA-MANA...

Related articles:
1. Halia (Klik disini)
2. Lempoyang (Klik disini)
3. Lengkuas (Klik disini)
4. Asam Gelugor (Klik disini)
5. Herba di Malaysia (Klik disini)

By,
M Anem,

Senior Agronomist,
Kg Paya Dalam, 

Melaka Tengah,
Melaka , 
Malaysia.
(Revised on 11 Oktober 2012)



Saturday, June 26, 2010

GREENHOUSE TECHNOLOGY

Me and Idrus from Sabah visit Greenhouse Structures at Cameroon Highland recently.

What is Greenhouse?

The simple definition said that “A greenhouse is a structure with a glass or plastic roof and frequently glass or plastic walls it heats up because incoming solar radiation from the sun warms plants, soil, and other things inside the building”. Air warmed by the heat from hot interior surfaces is retained in the building by the roof and wall. These structures range in size from small sheds to very large buildings. There was a significant different between a greenhouse function between the temperate region and tropical region.


The temperate greenhouse main objective is to maintain the temperature inside the structure during cold or hot season and produce any selected crops. The structure also provided by heat control equipment to ensure the suitable temperature for the crops. The tropical greenhouse mainly built for protection of crops inside the structure from heavy rain and direct sunlight effect. Heavy rain especially monsoon season able to damage leafy vegetables and certain food crops. The structure mostly covered with 32 mesh netting to inhibit any pests to enter inside structure. The trend of greenhouse technology is more accepted my many farmers in Malaysia.


Greenhouses can be divided into glass greenhouses and plastic greenhouses. Plastics Greenhouse mostly used are Polyethylene Film and multiwall sheet in PC or PMMA. Commercial glass greenhouses are often high tech production facilities for vegetables or flowers with glass. The glass greenhouses are filled with equipment like screening installations, heating, cooling, and lighting and may be automatically controlled by a computer. It is more expensive then plastic greenhouse and last longer and effective.

The glass used for a greenhouse works as a selective transmission medium for different spectral frequencies, and its effect is to trap energy within the greenhouse, which heats both the plants and the ground inside it. This warms the air near the ground and this air is prevented from rising and flowing away. This can be demonstrated by opening a small window near the roof of a greenhouse. The temperature drops considerably. This principle is the basis of the autovent automatic cooling system. Greenhouses thus work by trapping electromagnetic radiation and preventing convection. A miniature greenhouse is known as a cold frame.




Greenhouses are often used for growing flowers, vegetables, fruits and food crop plants. Bumblebees are the pollinators of choice for most greenhouse pollination, although other types of bees have been used, as well as artificial pollination. This helps the plants to produce more offspring for future plantations. Many vegetables and flowers are grown in greenhouses in late winter and early spring, and then transplanted outside as the weather warms. Started plants are usually available for gardeners in farmers' markets at transplanting time.

The closed environment of a greenhouse has its own unique requirements, compared with outdoor production. Pests and diseases, and extremes of heat and humidity, have to be controlled, and irrigation is necessary to provide water. Significant inputs of heat and light may be required, particularly with winter production of warm-weather vegetables. Special greenhouse varieties of certain crops, like tomatoes, are generally used for commercial production.


Greenhouses are increasingly important in the food supply of high latitude countries. One of the largest greenhouse complexes in the world is in Almeria, Spain where Greenhouses cover almost 50,000 acres (200 km2) and where almost 5% of Spain's salad vegetables are grown. Cameroon Highland in Pahang using plastic shed and many types of green house for many years. The design, post, structures material keeps changes every year to adapt the greenhouse technology. For lowland design it has to suit the heat so the height of the roof designed higher.
Greenhouses protect crops from too much heat or cold, shield plants from dust storms and blizzards, and help to keep out pests. Light and temperature control allows greenhouses to turn inarable land into arable land. Greenhouses can feed starving nations where crops can't survive in the harsh deserts and Arctic wastes. Hydroponics can be used in greenhouses as well to make the most use of the interior space.


I managed to involve in TKPM Project which provide Greenhouse Structures to commercial farmers. The greenhouse was designed by expert in DOA using plastic roof and galvanized iron with various shape of the roof. There is “Dome shape roof”, “Flat Roof”, “Standard roof” and many other roof design to suit the locality and capital. The height of the post about 10 feet with 30 meter x 8 meter size giving about 500 point to 1,800 points of crop depending on planting system used. There is a pump house and pumping system where the fertilizer mixing activity prepared and sent to the crops. From my estimates the cost of one unit Struktur Pelindung Hujan (SPH) in Malaysia ranging from RM 16,000 – RM 20,000 per unit. I estimate and calculate for one farmer to earn nett income about RM 3,000 per month, he has to manage about 8 unit SPH (Standard size) to grow selected vegetables or fruits. He has to hire 2-3 assistant to manage his farms.


The most popular crops in the greenhouse system in Malaysia were Cherry Tomato, Capsicum, Japanese Cucumber, Melon, Brinjal, Tomato, selected leafy vegetables and watermelon. The roof structure maintainance for at least for five years for the plastic and longer if using glass for roofing. The green algae on the roof have to be clean in 1.5 – 2 years time to encourage sunlight penetration. Greenhouse will be the new trend in future agriculture farming in Malaysia. The greenhouse technology in Malaysia has to be improved and lowered the investment cost to encourage more farmers to adapt the technology!

GREENHOUSE….PROVIDE CONTROLLED ENVIRONMENT
MORE TO BUILT…..MORE YIELD TO PRODUCE…
EXPENSIVE STRUCTURE ….HIGH INVESTMENT….
GREENHOUSE…EFFECT TO THE GLOBAL CLIMATE…



Related articles :
1. Drip Irrigation (Click here)

2. Rainshelter Technology in Malaysia (Click Technology)
3. NFT Technology for SALAD (Click here)
4. Status of Malaysian Agriculture (Click here)
5. Popular Durian Clones in Malaysia (Click here)


By,
Anem ,

Air Keroh, Melaka,
Malaysia
(Agronomist)

WEEDS IN PADDY FIELD


Inspection of weeds and diseases in Sawah Ring Muar Johor by DOA Officers.

Weeds are common plants in paddy growing area. Malaysia growing about 763,700 hectare annually with total rice production estimated 2.545 million metric ton in 2010. Paddy was planted in granary area for 80% of total production area located in Kedah, Kelantan, Perak and Selangor and Perlis. Other states growing paddy in non-granary area. Kedah has the largest paddy growing in Malaysia about 210,600 hectare producing 1.104 million metric ton in 2010. This article in 'Anim Agro Technology' I would like to share my knowledge about weeds found in paddy field in Malaysia for your references.

Rice production in Malaysia about 3,782 metric ton per hectare estimated in 2010 based on previous data. The Crop Cutting Survey (CCS) was conducted to determine rice production in Malaysia by DOA and MOA. Selangor produce the highest yield in this region with an average production of 5.3 metric ton per hectare. Many factors determine rice production in Malaysia. WEEDS is one of the factors we will discuss in this article. I experience to involve in Paddy Extension Program at many districts in Johore for more than 15 years.

There are about 29 weed species found in paddy field and their surroundings. The weed may affect paddy plants seriously or not depend on the weeds characteristic. Some weed grows in between the paddy plants others in the drain, on the ban and some look like paddy plants. Weed competes for nutrients, sunlight, growing space and the worst suppress the paddy plants. Weeds in paddy area normally controlled by chemicals, management of water level, manual control and many others.



Below are the weed list is paddy area in Malaysia:



a. Keremak 
   (Althernanthera sessilis)

b. Rumput Setawar 

   Borreria latifolia)

c. Lumut 

   Ceratophyllum domersum)

d. Rumput Air 

   (Cyperus deformis)

e. Padi Burung 

   (Echinochloa colona)

f. Padi Burung / Rumput Sambau  

  (Echinocloacrusagali)- Photo next

g. Aring-aring 

  (Elipta alba)

h. Keladi Bunting (

   Eichhornia crassipes)

i. Rumput Tahi Kerbau 

   (Fimbristylis miliaceae)

j. Cholok Cina 

   (Ischaemum rugosum)

k. Padi Angin 

   (Weedy Rice) - Photo Next

l. Rumput Ekor Tebu 

   (Leptochloa chinensis)

m. Paku rawan 

   (Limnocharis flava)

n. Tinggir Bangau atau Inai Pasir 

   (Ludwigia adsendens)

o. Maman Pasir 

   (Ludwigia hyssopifolia)

p. Keladi agas 

   (Monochoria viginalis)

q. Sikup dada  

   (Oxalis corniculata)

r. Karunong Padi 

   (Panicum repens)

s. Keladi air

  (Sagittaria guyanensis)

t. Menderong atau Menerung

  (Sirpus grossus)

u. Cabai kera

   (Spenochloea zeylanica)

v. Rumput Taahi Ayam 

   (Ageratum connyzoides)

w. Akar ruas-ruas 

   (Asystasia intrusa)

x. Rumput Parit 

   (Axonopus compresus)
y. Rumput Setawar 

   (Borreria latifolia)

z. Rumput Duri Bulat 

   (Chenchrus echinatus)

za. Rumput Kapalterbang. 

   (Chromolaena odorata)

All weeds above was identified by Dept Of Agriculture. The extension officer has a regular surveilance program to check the existance of dangerous pest, weeds and diseases in paddy field. Extension activity in paddy area need proper visiting program due to its necessity.


WEED IN PADDY FIELD....
GERMINATED BY SEED...
REDUCED THE PADDY YIELD... 
CONTROLLED BY CHEMICAL...


Related articles:
1. Siput Gondang Emas (Klik here)
2. Itek Muscovy (Klik disini)
3. Padi Angin (Klik disini)
4. Padi MR 220 (Klik disini)
5. Amalan Pertanian Baik (Klik disini)

By
M Anem
Putrajaya
MALAYSIA

Friday, June 25, 2010

Buat Jem Rambutan


Jem rambutan komersial di pasaraya.

Rambutan (Nephelium lappacium L.) merupakan sejenis buah-buahan bermusim yang biasanya dijual untuk di makan segar dan belum banyak rambutan yang diproses untuk ditinkan dalam sirap atau di buat jem rambutan. Terdapat seluas 25,460 hektar tanaman rambutan di Malaysia pada tahun 2010 dengan anggaran pengeluaran sebanyak 82,700 metrik tan dimana kebanyakannya untuk pasaran domestik. Antara klon-Klon yang popular di Malaysia adalah seperti klon seperti R 134, R156 (Gading Muar), R 179 (Deli Cheng), R 191 (Anak Sekolah) dan 192 (Deli Baling). Biasanya berlaku lambakkan buah rambutan pada musim puncak sehingga banyak yang tidak dituai dipokok selain dari faktur harga rambutan yang murah. Ramai generasi muda kini tidak suka makan buah rambutan kerana kesan batuk akibat makan rambutan. Artikel ini membincangkan cara-cara membuat jem rambutan yang saya pelajari dari MARDI semasa menjada AO Daerah.



Jem Buah-buahan boleh dibuat dari buah Nenas, Betik, Pisang, manggis, Durian dan yang terkini kita cuba buat jem rambutan. Faktur penting dalam membuat jem ialah keseimbangan antara Pektin, Gula dan keasidan bagi menghasilkan jem yang berkualiti. JEM didefinasikan sebagai hasilan daripada buah-buahan yang diproses mengandungi tidak kurang 35% buah-buahan dan 65% pepejal larut serta mengandungi bahan pengawet yang dibenarkan di bawah akta makanan 1985. Kita biasa dengan jm nenas, jem betik dan jem epal tetapi jarang kita jumpa atau makan jem rambutan. Ayuh mari kita cuba buat jem rambutan!



BAHAN ASAS JEM RAMBUTAN
Bagi membuat Jem rambutan dicadangkan agar menggunakan rambutan Klon Anak Sekolah atau Klon Gula Batu kerana tahap kandungan gula yang tinggi dan tahap kemanisannya. Hanya rambutan yang cukup masak (Tahap kematangan Indeks 5 dan Indeks 6) digunakan dimana kadar kemasaman buah adalah pada pH 4.5- pH4.8. Buah tersebut juga ada kandungan pepejal larut sebanyak 15-17 Brix. Berikut ialah formulasi jem rambutan di cadangkan:


Isi rambutan di asingkan dari kulit
dan biji. Hancurkan dengan pengisar.
Formulasi campuran buat JEM RAMBUTAN
__________________________________________
a. Isi Bahan Rambutan - 35% (350 gram)
b. Gula - 56% ( 560 gram)
c. Asid Citrik - 0.4% (4 gram)
d. Pektin - 0.5% (5 gram)
e. Air - 8.1 % (81 gram)
_____________________________________
JUMLAH CAMPURAN 100% (1,000 gram)
* Air Tambahan - 5% (50 gram)
* Natruim metabisulfit - 0.01% (0.1 gram)

Campuran diatas dapat hasilkan 3-4 botol jem (Ukuran botol 240 gram)


_____________________________________




CARA MEMPROSES JEM RAMBUTAN

Isi rambutan diasingkan dari kulit dan biji dan kemudian dihancurkan guna Pengisar (Grinder atau Blender). Panaskan isi rambutan yang dibancuh dengan air. Pektin digaul perlahan2 dengan sebahagian gula sedikit demi sedikit. Campur semua gula dan kacau sehingga mendidih. Masak campuran sehingga suhu mencapai 160 Celsius atau 68 darjah Brix dan tutup bekalan steam. Campurkan larutan asid sitrik dan kemudian larutan sodium metasulphate (yang telah dilarutkan dengan nisbah air 1:1). kacau sehingga sebati dan buang buih dipermukaannya. Akhir sekali isi dalam botol segera dan biarkan sejuk.



NILAI PEMAKANAN JEM RAMBUTAN

Kajian MARDI menunjukkan setiap 100 gram jem rambutan mengandungi nilai pemakanan iaitu Tenaga 298 kcal, Kabohiderat 73.6 gram, Protein (0.3 gram), Lemak (0.1 gram) dan Serat (1.2 gram). Jem rambutan sedap dimakan dengan sapuan keatas roti bakar atau roti tidak dibakar. Kajian juga menunjukkan jem rambutan yang disimpan dalam botol kaca akan berubah warna selepas 8 bulan disimpan pada suhu biasa. Jem Rambutan dijual dengan harga RM 3.00 - RM 4.00 sebotol (240 gram).



NAK PROSES BUAT JEM....JEM RAMBUTAN...
RAMBUTAN MURAH...TAK JADI REBUTAN....
RAMBUTAN GADING MUAR...JADI SEBUTAN...
DAH JADI JEM...SAYA JANGN DILUPAKAN....




By
M Anem
Orang Johor,
Muar, Johor, Malaysia

BUSINESS PLAN OF MTCP PROJECT

Training on Business Plan preparation by me to MTCP participnants.


Executive Summary

Name and Brief Information of Business
The Group Farming Kg Sungai Terap is located in Sungai Terap, Muar, Johor whose mission is to establish mushroom houses and plant pitaya (dragon fruit), sweet corn and lemon grass. Farmers Group intends to provide high quality and fresh mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass for the consumption of the people of Malaysia.Farmers Group's management team is led by Mr. Mat Ali Bin Hamid as Business Manager, who has extensive knowledge of the mushroom industry. The farmers group expects to employ seven (7) permanent employees and contractual employees/hired laborers.

Products or Services Offered
The Farmers Group plans to concentrate on the production of fresh mushroom as its primary product. The mushroom house will have a capacity sufficient to produce 48,000 kg of mushroom per year.The farmers will also intend to plant pitaya (dragon fruit), sweet corn and lemon grass and produce fresh and nutritional
72,000 cobs of sweet corn and 20,234 kg of lemon grass per year and 8,000 kg of pitaya on Year 2, 16,000 kg on Year 3 and 25,000 kg on Year 4 onwards.

Marketing Plan
The farmers group will continue to service the existing C & C Company for the supply of mushroom. The target customers for the entire fresh product harvested from the farm are vegetable & fruit processors and private individual buyers through direct selling and farmers markets. Farmers group will initially market and supply its products to target customers. The farmers group plans to use the Internet as one of its marketing channels. To this extent, the farmers group further would like to set up a website to market its products.The farmers group will set a grading for the produced mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass in order to get high price and attract more customers.
The farmers group will utilize aggressive advertising strategies to further market its products like promotion of products through the sponsoring of cooking shows and exhibitions using the mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass.

Objectives of the Business Plan
The business plan was prepared to show the feasibility study for commercial farming project at Sungai Terap, Muar, Johor.

1. The farmers will be able to decide if they will engage in the commercial farming project. 2. The farmers will be guided in the implementation of the project.
3. The farmer will be able to produce 48,000 kg of mushroom per year, 72,000 cobs of sweet corn and 20,234 kg of lemon grass per year and 8,000 kg of pitaya on Year 2, 16,000 kg on Year 3 and 25,000 kg on Year 4 onwards.
4. The farmers gross income will increase from the average of RM 2,600.00 to RM3,600.00 per month.
5. The officer in-charge in the project will be able to closely monitor the progress the project.

Justification and Viability of the Proposed Project
The business plan for the commercial farming project of the four (4) type of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in the five-year term is a profitable one even in the worst scenario at 20% decrease on the production and 20% increase on the production cost. This kind of endeavor is acceptable and the risk is manageable. Based on the financial analysis, total gross income is expected at RM 1,768,560.42 and the total cost of production is RM 953,247.21. The farmers can get a total net farm income of RM 815,313.21. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.86 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 596,338.59.




I. INTRODUCTION
The business plan was prepared to show the feasibility study for a commercial farming project at Sungai, Terap, Muar, Johor. This business plan will guide the farmers to plan and ensure the implementation of the project is a viable and profitable one. The farmer’s income will be increase by the integration of other farming activities. This paper will be the basis of any financing institutions for possible financial support and allows the officers in-charge of project to closely monitor the progress.

II. PROJECT BACKGROUND

Location of the Project
The farm of the Group Farming Kg Sungai Terap is located in Sungai Terap, Muar, Johor, about 9 km from Muar town.

Background of the Project
The group farming project of Kg Sungai Terap started in June 1986 engaged in the mixed-fruit/orchard farming involving 12 hectares under the Agricultural Input Development (AID) Project. They started in mushroom project in 2004 involving 5 farmers with 5 mushroom houses with size of 40ft by 20ft. These farmers are just the 30% of the members of group farming started in orchard farming.

Agro Climatic
Rainfall Pattern in Muar, Johor as per attached between 172 - 220 mm/month annually. This rainfall is suitable for mushroom, pitaya and other selected crops.


Soil Crop Suitability
The location of the farm is a flat area with 2-40 of slope. The soil is sandy clay loam and suitable for planting pitaya, sweet corn and lemon grass. The irrigation system must be constructed for supply of water.


Present Status of the Farm
At present, seven (7) farmers involved in the mushroom project with 15 mushroom houses of various sizes. They have developed 8.3 hectares out of the targeted area of 12 hectares. The sizes of the mushroom house varies from 40ft by 20 ft and 144ft by 40ft. The farmers used nipah shingles and shading net materials for the mushroom house. Some farmers used a machine in preparing bag media and others do it manually.


Background of the Participants
Seven (7) farmers, all are men involved in the mushroom project. Only one farmer is still single and the rest are married.

1 Mat Ali Bin Hamid
2 Wahid Bin Taaf
3 Yazid Mohd. Dan
4 Mohd Amin Ahmad
5 Mohd Nazri Mohd Dan
6 Ayub Hj Daud
7 Burhan Bin Dewa


III. PRODUCTION PLAN
The Farmers Group plans to concentrate on the production of fresh mushroom as its primary product. The mushroom house will have a capacity sufficient to produce 48,000 kg of mushroom per year.
The farmers will also intend to plant pitaya (dragon fruit), sweet corn and lemon grass and produce fresh and nutritional 72,000 cobs of sweet corn and 20,234 kg of lemon grass per year and 8,000 kg of pitaya on Year 2, 16,000 kg on Year 3 and 25,000 kg on Year 4 onwards.


Proposed Project Area Per Crop

Crop and Hectare
1 Mushroom (0.40 ha) - 2 cycle
2 Pitaya (0.80 ha) - Perennial crop
3 Sweet Corn (0.80 ha) - 3 cycle
4 Lemon Grass (0.80 ha) - 1 cycle


Crop Calendar

1) Mushroom
The grey oyster variety will be used in the mushroom production. There will be 2 cycles in a year and harvesting of mushroom is 7 times in a cycle.


2) Pitaya
The Red Fruit variety will be used in the pitaya production. It will be planted on the second month of the year and the first harvesting will be on the last month of the year. The pitaya lifespan is around 20 to 25 years.


3) Sweet Corn
The Thai Supersweet variety will be used in the sweet corn production. There will be 3 cycles in a year and will be harvested 68 to 72 days after planting.



4) Lemon Grass
The Peha Ayam variety will be used in the lemongrass production. It will be planted on the second month of the year and the harvesting will be done 6 to 8 months after planting.

The detailed crop and production calendar per crop is on the attached Annexes Nos. 1-5.

Criteria of selection were based on the farmers’ expertise, farmers’ standing capital, fair price, availability of inputs and other resources.
The farmers will utilize traditional and more advanced technologies to produce mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass.

IV. FINANCIAL RESOURCES
The commercial farming project will be financed by the farmers and any financing institutions. The farmers will contribute 20% of the total project cost and 80% will be loaned from any financing institution.


V. FINANCIAL ANALYSIS
Table 1 is the master cashflow
for the four (4) type of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term shows that the total gross income is expected at RM 1,768,560.42 and the total cost of production is RM 953,247.21. The farmers can get a total net farm income of RM 815,313.21. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.86 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 596,338.59.

Analysis for Mushroom
Table 2 is the cashflow of mushroom production covering 240,0000 bags or 0.40 hectare. There are 2 cycles in a year for the production of mushroom. The total production cost in a year is about RM 139,147.14 and the gross income in a year is RM 240,000.00 resulting to RM 100,852.86 net income. The return on investment is 1.72.

Analysis for Pitaya
Table 3 is the cashflow of pitaya production covering 0.80 hectare. The total production cost for 5 years is about RM 170,256.60. It is only on the second year the farmers can earn from pitaya production. A total net income of P5,167.00 will be get on the second year and increase every year. The return on investment is 0.72.

Analysis for Sweet Corn
Table 4 is the cashflow of sweet corn production covering 0.80 hectare. There are 3 cycles in a year for the production of sweet corn. The total production cost in a year is about RM 8,851.48 and the gross income in a year is RM 36,000.00 resulting to RM 27,148.52 net income. The return on investment is 0.25.


Analysis for Lemon Grass
Table 5 is the cashflow of lemon grass production covering 0.80 hectare. There is 1 cycle in a year for the production of lemon grass. The total production cost in a 2009 (Year 1) is about RM 5,207.53 and the gross income in a year is RM 30,352.08 resulting to RM 25,144.56 net income. The return on investment is 0.20.


SENSITIVITY ANALYSIS

Based on the sensitivity analysis of various decrease and increase rate in the production (yield) and production cost (Tables 6 to 11), show that even in the worst scenario at 20% decrease on the production and 20% increase on the production cost, the farmers will still earn an income for the commercial farming of four types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. The total gross income is expected at RM 1,412,420.17 and the total cost of production is RM 1,143,950.07. The farmers can get a total net farm income of RM 268,470.01. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.23 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 183,248.50.

a) If 10% Decrease on the Production (Yield)
Table 6 shows that even the production (yield) decrease by 10%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,591,704.38 and the total cost of production is RM 953,247.21. The farmers can get a total net farm income of RM 638,457.17. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.67 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 463,813.13.

b) If 10% Increase on the Production Cost
Table 7 shows that even the production cost increase by 10%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,765,525.21 and the total cost of production is RM 1,048,620.90. The farmers can get a total net farm income of RM 716,904.32. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.68 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 520,643.19.

c) If 10% Decrease on the Production (Yield) + 10% Increase on the Production Cost

Table 8 shows that even the production (yield) decrease by 10% and production cost increase by 10%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,588,972.69 and the total cost of production is RM 1,048,620.90. The farmers can get a total net farm income of RM 540,351.80. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.52 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 388,393.67.

d) If 20% Decrease on the Production (Yield)
Table 9 shows that even the production (yield) decrease by 20%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,412,420.17 and the total cost of production is RM 953,291.72. The farmers can get a total net farm income of RM 459,128.45. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.48 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 329,039.78.

e) If 20% Increase on the Production Cost
Table 10 shows that even the production cost increase by 20%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,765,525.21 and the total cost of production is RM 1,143,950.07. The farmers can get a total net farm income of RM 621,575.14. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.54 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 447,747.55.

f) If 20% Decrease on the Production (Yield) + 20% Increase on the Production Cost

Table 11 shows that even the production (yield) decrease by 20% and production cost increase by 20%, the group farmers will still earn an income for the commercial farming of four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in five-year term. It shows that the total gross income is expected at RM 1,412,420.17 and the total cost of production is RM 1,143,950.07. The farmers can get a total net farm income of RM 268,470.10. This business plan shows that for every ringgit spent on the project, RM 0.23 will be earned. The Net Present Value (NPV) at 10% is RM 183,248.50.

VI. MARKETING PLAN
The farmers group will continue to service the existing C & C Company for the supply of mushroom. The target customers for the entire fresh product harvested from the farm are vegetable & fruit processors and private individual buyers through direct selling and farmers markets. Farmers Group will initially market and supply its products to target customers. The farmers group plans to use the internet as one of its marketing channels. To this extent, the farmers group further would like to set up a website to market its products.

The farmers group target customers will be as follows:
Mushroom:
· C & C Company
·
Wholesaler
· Mushroom processors
· Food outlets
· People approaching the farm
· Roadside stands and farmers' markets

Pitaya, Sweet Corn and Lemon Grass:
·
Wholesaler
· Pitaya, sweet corn and lemon grass processors
· Food outlets
· People approaching the farm
· Roadside stands and farmers' markets

The farmers group will set a grading system for the produced mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass in order to get high price and attract more customers.
The supply of mushroom is available for the months of April to 1st week of July and October to 1st week of January; supply of pitaya will be available on December and year onwards; supply of sweet corn is available on the months of April to May, September and January; and supply of lemon grass on the month of September.
The farmers group will utilize aggressive advertising strategies to further market its products like promotion of products through the sponsoring of cooking shows and exhibitions using the mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass.


VII. PROJECT MANAGEMENT
Farmers Group's management team is led by Mr. Mat Ali Bin Hamid as Business Manager, who has extensive knowledge of the mushroom industry. The farmers group expects to employ seven (7) permanent employees and contractual employees/hired laborers.

The Farmers Group team is organized into three groups:

Management
Management will be responsible for supervising and participating in the daily operations of the facility. Management consists of:
· Mat Ali Bin Hamid, Business Manager
· Wahid Bin Taaf, Asst. Business Manager
· Yahid Mohd Dan, Secretary
· Mohd Amin Ahmad, Treasurer

Daily Maintenance
This group will consist of the following:
· Mohd Nazri Mohd Dan, Operation Supervisor
· Ayub Hj. Daud, Marketing Supervisor
· Burhan Bin Dewa, Field Supervisor

Contract Personnel/Hired Laborer
Contract personnel and/or hired laborers will be utilized for the preparation of media for mushroom and land preparation, planting, maintenance and harvesting of pitaya, sweet corn and lemon grass.


VIII. CONCLUSION
The business plan for the commercial farming project of the four (4) types of commodity (mushroom, pitaya, sweet corn and lemon grass) in the five-year term is a profitable one, even in the worst scenario at 20% decrease on the production (yield) and 20% increase on the production cost. This kind of endeavor is acceptable and the risk is manageable.


PREPARE BUSINESS PLAN.... TO SHOW PRODUCTIVITY...
FOLLOW BUSINESS PLAN.... NEED REGULAR REVISION...
CHECK THE PLANNING.... ENSURE THE PROFIT....
READ TO STUDY BUSINESS PLAN....

By
M Anem
MTCP Lecturer
Serdang