Monday, September 30, 2013

HALIA BENTONG - HEBATNYA (Part 2)

HALIA BENTONG (Zingiber officinale) merupakan salah satu daripada varieti halia yang popular di Malaysia kerana kualitinya yang tinggi serta mendapat permintaan baik. Halia yang merupakan tumbuhan dari keluarga Zingiberaceae ini ditanam sejak beratus tahun dikawasan cerun bukit tanah tinggi sekitar Janda Baik dan Bentong oleh petani-petani yang mengamalkan pertanian komersil. Beberapa varieti halia lain yang ada ditanam adalah Halia Sabah, Halia Indonesia, Halia Taiwan dan beberapa varieti lagi. Harga ladang halia varieti ini merupakan antara yang paling tinggi berbanding dengan varieti lain sama ada untuk halia muda atau pun halia tua. Merujuk kepada temubual saya dengan beberapa petani yang menanam halia di Janda Baik, pemilihan benih halia yang dijalankan sekian lama telah menghasilkan varieti yang berkualiti dan mampu menghasilkan pendapatan lumayan. Halia Bentong mempunyai serabut yang halus, kandungan serat dan air tinggi, mudah dipotong serta isinya berwarna kuning cerah. Halia ini boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerol dan oleoresin.  Artikel malam ini saya gembira untuk menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa testimoni akhbar akan kehebatan varieti halia bentong untuk bacaan dan rujukkan anda.

LAPORAN TESTIMONI 2:
Halia Bentong rahsia sup enak


AROMA sup tulang yang dimasak di dapur Restoran Minang Sri Selesa sudah mampu membuatkan pelanggan kecur air liur. Sup tulang di restoran yang terletak di Kampung Sum Sum, Janda Baik, Pahang itu terkenal dalam kalangan pelanggan tempatan dan luar termasuk dari Kuala Lumpur. Menurut pemilik restoran tersebut, Refni Agus Salim, 50, rahsia keenakan sup tersebut terletak pada jenis dan jumlah halia yang dicampurkan ke dalam sup tulang itu. "Kalau masak 40 kilogram (kg) tulang lembu, mesti guna lebih satu setengah kg halia biasa. Jika guna halia Bentong, setengah kg sahaja sudah mencukupi. "Rasa halia Bentong lebih pedas, serabut lebih halus, dan kandungan seratnya tinggi," kata Refni atau lebih mesra dengan panggilan Kak Mi ketika ditemui di kedainya baru-baru ini.


Keistimewaan halia Bentong itu menambahkan keenakan sup Kak Mi, namun disebabkan harganya mahal menyebabkan beliau berfikir banyak kali sebelum membelinya. Harga halia Bentong kini mencecah lebih RM15 sekilogram di pasaran berbanding halia biasa iaitu RM2 sekilogram. Walaupun Bentong pusat pengeluaran halia berkenaan, harganya tetap tinggi. Halia Bentong yang tergolong dalam tanaman rizom cukup terkenal dalam kalangan penggemar tanaman halia. Nama saintifik halia ialah Zingiber officinaleHalia Bentong mempunyai serabut yang halus, kandungan serat dan air tinggi, mudah dipotong serta isinya berwarna kuning cerah. Halia ini boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerol dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubat-ubatan.


SUP tulang lembu Kak Mi digemari pelanggan kerana ramuan
halia Bentong menambahkan kelazatannya
Tanaman halia di daerah Bentong diusahakan sekitar tahun 1963. Petani kaum Cina merupakan golongan terawal yang memulakan penanaman ini di sekitar Kampung Bukit Tinggi dan Kampung Janda Baik.  Terletak kira-kira 700 meter pada aras laut dan purata taburan hujan sekitar 187 milimeter sebulan, kedua-dua kawasan berkenaan memang sesuai untuk tanaman itu. Meneroka hutan merupakan cara terawal penanaman halia bentong. "Kira-kira lima dekad lalu, bapa saya meneroka hutan di sini bagi tujuan menanam halia. Pokok-pokok ditebang dan semak samun dibersihkan sebelum dibakar. Selepas kawasan bersih barulah digali lubang untuk menanam benih halia. "Benih halia kemudiannya ditutup dengan plastik hitam, disiram setiap hari dan dibaja. Kawasan seluas 0.4 hektar mampu memuatkan sebanyak satu tan anak benih halia," kata Loo Yin Chin, 64, seorang pengusaha tanaman Halia Bentong di Kampung Bukit Tinggi. Di kampung ini, kira-kira 40 peratus daripada 400 keluarga menanam halia yang diusahakan di ladang-ladang milik persendirian atau disewa daripada pihak tertentu.


Sekiranya tanaman halia itu mampu mengeluarkan hasil yang baik, seorang petani mampu memperoleh sehingga 10 tan bagi kawasan seluas 0.4 hektar. Yin Chin yang mempunyai ladang halia seluas kira-kira 1.2 hektar pada peringkat awal hanya membantu bapanya. Bagaimanapun, kini beliau mewarisi pekerjaan yang mampu memberikan hasil lumayan itu. Menurut Yin Chin, dalam tempoh lapan bulan, halia tersebut matang dan sedia untuk dijual. Pada masa ini, pasaran halia Bentong mendapat permintaan tinggi, namun pengeluarannya agak terhad. Halia di ladang dijual kepada peraih pada harga antara RM8 hingga RM10 sekilogram. Kebanyakan peraih halia Bentong mempunyai pasaran masing-masing termasuk dihantar ke pasar borong.


HALIA Bentong boleh dijual dalam tempoh masa kira-kira lapan bulan selepas ditanam.

Hasil maksimum bagi halia Bentong banyak bergantung kepada cara engurusan kebun. Seorang pengusaha, Lok Kam Soi, 65, yang juga mempunyai 1.2 hektar ladang halia memberitahu, pemilihan kawasan tanaman amat penting bagi memastikan halia yang ditanam mengeluarkan hasil maksimum. Kawasan yang ditanam halia memerlukan masa beberapa bulan bagi memastikan tanah tersebut kembali subur sebelum boleh ditanam semula dengan benih halia yang baharu. Jika tidak, halia yang ditanam di kawasan sama akan dijangkiti penyakit sekali gus merugikan penanam. "Untuk menanam halia memerlukan modal yang besar, jika hasil tidak seberapa boleh gulung tikar," katanya ketika ditemui di Bentong baru-baru ini.


Sementara itu, Mohamad Ithnin Majid, 49, dari Kampung Janda Baik menceburi penanaman halia sejak dua dekad lalu setelah mendapati orang Cina memperoleh pendapatan yang lumayan. Walaupun sebelum ini beliau pernah mencuba pelbagai pekerjaan termasuk di ibu negara, Mohamad Ithnin mengambil keputusan pulang ke kampung dan bekerja dengan seorang rakannya yang mengusahakan tanaman halia Bentong. Petani perlu berani mengambil risiko dalam penanaman halia.  Sambil bekerja, dia mengambil peluang mengusahakan sendiri ladangnya. "Pada masa itu, saya masih muda, segala kerja saya boleh lakukan sendiri seperti menebang pokok, membuat lubang, menanam, menyiram, meracun dan merumput. "Ladang-ladang pula jauh di dalam hutan dan memerlukan kenderaan pacuan empat roda atau motosikal untuk ke sana. Walaupun sukar, Alhamdullilah semuanya dapat dilakukan dengan baik," kata beliau.

Menurut Mohamad Ithnin, pengusaha tanaman halia perlu berani mengambil risiko kerana tanaman ini memerlukan modal yang besar selain harga pasaran yang tidak menentu. Halia juga mudah diserang penyakit. "Sepanjang terbabit dengan penanaman halia saya pernah berdepan saat sukar apabila harga halia merudum. Saya melabur kira-kira RM50,000 tetapi hasilnya hanya RM60,000, Hanya pulang modal sahaja dan ia tidak termasuk upah pekerja dan kos-kos lain," katanya terdapat tiga kaum Melayu sahaja yang mengusahakan tanaman halia di kampung berkenaan.


PARA pekerja memunggah halia Bentong untuk dihantar 
ke pasar borong, peniaga atau restoran.

Meskipun mampu memberikan pulangan yang lumayan, golongan muda dilihat kurang berminat menceburi bidang tersebut. Jelasnya, golongan muda lebih selesa keluar bekerja di bandar daripada menceburkan diri dalam bidang pertanian. Di kampung berkenaan, setakat ini masih belum terdapat generasi muda yang terbabit secara serius menanam halia.

HALIA BENTONG ... NAMA VARIETI...
DILERENG BUKIT... TANAM TAK HENTI...
PRODUK SEGAR ... IA BERKUALITI...
DALAM ARTIKEL... LAPORAN TERBUKTI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kebun Halia, Janda Baik,
Bentong, Pahang,
Malaysia.
(20 Zulkaedah 1434H)

Sunday, September 29, 2013

HALIA BENTONG - VARIETI POPULAR (Part 1)

HALIA BENTONG (Zingiber officinale) merupakan salah satu daripada varieti halia yang popular di Malaysia kerana ia mempunyai kualiti yang tinggi serta mendapat permintaan baik. Halia yang merupakan tumbuhan dari keluarga Zingiberaceae ini ditanam sejak beratus tahun dikawasan cerun berbukit tanah tinggi sekitar kawasan Daerah Bentong oleh kebanyakan petani Cina yang mengamalkan pertanian komersil. Beberapa varieti halia lain yang ada ditanam di Malaysia adalah Halia Sabah, Halia Indonesia, Halia Taiwan dan beberapa varieti lagi. Harga ladang halia varieti bentong ini merupakan antara kos yang paling tinggi berbanding dengan kos benih varieti lain sama ada untuk halia muda atau pun halia tua. Merujuk kepada kajian melalui temubual saya dengan beberapa petani yang menanam halia di Janda Baik, Bentong, Pahang, mereka menyatakan varieti bentong menepati citarasa penduduk tempatan dan Singapura. Proses pemilihan benih halia yang dijalankan sekian lama telah dapat menghasilkan varieti yang berkualiti dimana tanaman ini telah mampu memberikan pendapatan lumayan. Artikel malam ini saya gembira untuk menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai testimoni akhbar akan kehebatan varieti Halia Bentong untuk bacaan dan rujukkan anda.

LAPORAN TESTIMONI 1:
UTUSAN MALAYSIA
Mengembalikan zaman gemilang Halia Bentong. Kini, bakal dieksport semula ke Singapura

 Lee Seng Sang berkata bahawa halia tempatan akan memperoleh
harga yang lebih tinggi jika ia dijual semula di pasaran Singapura
BENTONG 11 OKT - Bukit Tinggi di Pahang merupakan salah satu resort peranginan bukit yang popular di Malaysia. Keadaan tanahnya yang subur dan cuaca sejuk menjadikan ia cukup sesuai dengan penanaman halia Bentong yang terkenal sejak sekian lama, malah sehingga ke Singapura. Sejak beberapa tahun kebelakangan, perusahaan halia di Bentong telah mengalami zaman naik-turunnya. Sehubungan itu, penanam halia tidak mempunyai pilihan melainkan terpaksa berladang di atas tanah tanpa izin disebabkan kerana tanah pertanian tidak mencukupi. Selain itu, hutang yang banyak dan masalah pemasaran turut mempengaruhi eksport halia Bentong ke Singapura. Oleh itu penanam halia Bentong memerlukan harapan baru bagi membantu kehidupan mereka. 


Tanaman Halia Bentong yang lama diusahakan di Bentong.
Mujurlah, Ahli Parlimen Bentong, Dato’ Sri Liow Tiong Lai dan Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang, Datuk Hoh Khai Mun telah berusaha untuk memberi penyelesaian kepada penanam halia Bentong. Hari ini terdapat lebih kurang 709 ekar tanah tepi bukit disediakan untuk para peladang menanam sayur-sayuran dan halia secara sah. Penanam halia kini boleh merealisasikan cita-cita mereka khususnya mengeksport halia Bentong semula ke Singapura.  Di Kampung Bukit Tinggi, Bentong, seorang pembeli halia, isteri kepada Lee Seng Sang berkata bahawa halia tempatan akan memperoleh harga yang lebih tinggi jika ia dijual semula di pasaran Singapura. Malah, seorang penanam halia, Loke Wooi Yan turut mencadangkan supaya halia Bentong dijenamakan dan strategi pemasaran dilaksanakan bagi membolehkan ia dieksport ke seluruh dunia suatu hari nanti - Bernama.
Diambil daripada akhbar tempatan.


Pasaran dan perminaan halia di Malaysia terus meningkat untuk kegunaan segar dan juga bahan proses. Ramai diantara kita memang menggunakan halia dalam banyak menu masakan setiap hari. Halia dengan khasiatnya yang tersebdiri merupakan bahan tanaman yang semakin kurang di usahakan di Malaysia akibat kekangan tertentu. Kos pembelian benih yang tinggi, serangan penyakit dan perosak serta faktur harga ladang yang tidak menentu merupakan diantara punca semakin ramai penanam halia hilang minat dan pengeluaran halis terus berkurangan. Pihak tertentu perlu mendapatkan teknologi uuntuk peningkatan produktiviti melalui varieti yang lebih produktif, amalan agronomi yang sesuai dan pengendalian lepas tuan yang cekap. Semuga industri tanaman halia termasuk halia Bentong akan terus menjadi penyumbang kepada ekonomi negara. Wasallam!

Halia dalam guni untuk dipasarkan.
HALIA BENTONG ... NAMA VARIETI...
DILERENG BUKIT... TANAM TAK HENTI...
PRODUK SEGAR ... IA BERKUALITI...
DALAM ARTIKEL... LAPORAN TERBUKTI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Ladang Halia, Janda Baik,
Bentong, Pahang,
Malaysia.
(20 Zulkaedah 1434H)




Saturday, September 28, 2013

HALIA - APA ISTIMEWANYA

HALIA (Zingiber officinale) adalah tanaman kontan yang sangat popular digunakan sebagai rempah-ratus dan bahan untuk dijadikan ubat. Tanaman ini dipanggil sebagai Jahe (Indonesia), Ginger (Engish) menghasilkan umbisi berbentuk rizom seperti jari-jari yang blat dan menggembung pada ruas-ruas tengah. Rasa jus halia adalah dominan pedas disebabkan bahan kimia didalamnya bernama 'zingeron'. Di Malaysia hanya dua varieti yang popular di tanam iaitu Varieti Bentong dan Varieti Sabah. Selain daripada halia tua, sebahagian halia dituai uuntuk halia muda bagi pasaran domestik dan ekspot kebeberapa negara jiran. Keluasan penanaman halia tempatan di Malaysia adalah sangat kecil dibandingkan dengan keluasan penanaman halia di Indonesia. Halia termasuk adalah jenis tumbuhan dari keluarga Zingiberaceae (temu-temuan). Walau pun ia dipercayai natif dari India, namun ada laporan yang berkata halia juga berasal dari Republik Rakyat Cina Selatan. Halia didapati mampu memberikan rasa hangat dan pedas pada makanan segera dan telah menjadi komoditi tanaman rempah yang popular di Eropah sejak zaman kolonial. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai keistimewaan tanaman dan produk halia untuk dijadikan bahan rujukkan dan bacaan.


Batang halia merupakan batang rizom dengan tinggi 30 hingga 100 cm. Akarnya berbentuk umbisi rizom dengan isi akar berwarna kuning hingga kemerahan dan bau menyengat. Daun menyirip dengan panjang 15 - 23 mm dan panjang 8 - 15 mm. Tangkai daun berbulu halus. Bunga halia saya lihat tumbuh dari dalam tanah berbentuk bulat telur dengan panjang 3.5 - 5 cm dan lebar 1.5 - 1.75 cm. Tangkai bunga bersisik sebanyak 5 - 7 unit seperti bentuk buah dimana bunga berwarna hijau kekuningan. Lazimnya warna bahagian tepi bunga dan kepala putik adalah berwarna ungu dengan ujud 2  tangkai putik berjumlah dua. Halia muda dituai dalam masa 6 bulan selepas ditanam sementara halia tua sekitar 1 tahun lebih untuk dituai. Kebanyakan halia yang dihasilkan di negara kita adalah untuk kegunaan segar bagi masakan dan sebahagian lagi untuk diproses. Diantara produk halia yang ada dipasaran seperti Halia Kering, Halia di awetkan, Halia Serbuk, Minyak halia dan Halia Oleoresin. Minuman air halia atau lebih dikenali dengan 'Air Sarbat' sangat popular dibanyak restoran.

Kandungan dan Manfaat halia walaupun secara umum digunakan sebagai satu satu bahan penting dalam mlengkap ramuan masakan. Kini halia lebih sesuaii dimunum sebagai minuman penghangat badan. Kajian menunjukkan rasa pedas pada halia sangat sesuai untuk membuat badan menjadi hangat. Selain itu rasa pedas yang khas membuat satu citarasa yang enak di lidah semasa dimakan atau diminum airnya. Ramai percaya halia merupakan sejenis ubat untuk membuang angin dalam badan kita jika diminum selalu. Pada masa ini serbuk halia yang dibungkus dalam paket khas telah menjadi satu industri untuk dijadikan 'air minuman halia' yang sangat diterima dikalangan penggemar minuman air halia. Syarikat pembuatnya kadang-kadang mencampurkan dengan bahan lain seperti tongkat ali, kacip fatimah dan sebagainya sebagai tambah nilai.  Didapati beberapa negara memproses halia untuk diekstrak bagi tujuan komersil untuk produk kesihatan, kecantikan dan ubatan. Kajian saintis mendapati halia mengandungi bahan seperti pati minyak zingiberena (zingirona), zingiberol, bisabolena, kurkumen, gingerol, filandrena dan resin pahit.


Kehebatan halia memang tidak dinafikan dalan dunia perubatan. Halia mampu menurunkan masaalah tekanan darah (hipertension). Ini kerana halia mampu untuk merangsang pelepasan hormon adrenalin dan membesarkan saiz pembuluh darah dimana akibatnya darah mengalir lebih cepat serta lancar dan memringankan kerja jantung megepam darah pesakit. Halia memang mampu membantu proses penghadaman kerana kandungan seperti enzim protease dan lipase yang mampau menghadamkan protein dan lemak. kandungan gingerol dalam halia jug amencegah tersumbatnya pembuluh darah. Terumbatnya pembuluh darah adalah penyebab utama masaalah 'stroke' dan serangan jantung. Halia boleh mencegah daripada rasa mual, mabuk kerana kandungan bahan 'serotonin iaitu bahan kimia yang dapat menyebabkan perut selesa. Bahan ini juga mampu mengeluarkan angin yang terdapat dalam perut melalui sendawa atau buang angin secara semulajadi. 


Halia adalah tanaman yang mengandungi antioksidan yang membantu meneutralkan kesan kerosakan yang disebabkan oleh bahan radikal bebas di dalam tubuh. Ia mampu mengurangkan rasa sakit yang ada dan dapat meredakan rasa sakit seperti rematik, sakit kepala dan migrain. Caranyanya amat mudah iaitu dengan minum secawean air halia dengan kekerapan kali sehari. Kita juga boleh minum air halia dengan begitu sahaja, dicsampu dengan susu, teh halia atau tambahkan hirisan halia pada hidangan lain dengan kadar lebih sedikit. Bagi yang suka makan halia mentah dalam mulut lagi amat berkesan. Bagi mereka yang menghadapi masaalah sakit kepala amat sangat, ambil bahan ramuan halia yang ditumbuk dengan sedikit air dan dipercikan ke muka orang yang sedang menggigil kesakitan. Halia memang boleh dlam mengatasi masaalah perut kembong dengan mengeluarkan angin dalam perut, mengubati hati yang membengkak, batuk dan demam. Caranya dengan menumbuk rizom dan ia direbus dalam air mendidih selama lebih kurang ½ jam dan kemudian diminum airnya.


Akhir sekalii kehebatan halia adalah khasiatnya dalam mengubati masaalah reumatik.  Ambil sekitar 1-2 potng halia dan dipanaskan diatas api atau bara dan kemudian ia ditumbuk hingga halus. Tampalkan ramuan tersebut pada bahagian yang sakit reumatik sehingga sembuh. Cara lain adalah dengan menumbuk halia tadi dengan bahan cengkih sehingga halus dan kemudian ditampalkan kepada bahagian yang sakit sehingga sembuh. Halia memang boleh mengubati masaalah melecet, luka akibat ditikam benda tajam, terkena duri, bengkak kerana jatuh dan juga mengurangkan bisa akibat gigitan ular. Caranya dengan ambil halia merah dan ditumbuk serta ditambahkan sedikit garam. Letakkan pada bahagian tubuh yang terluka. Halia mampu mengubati rasa gatal kerana sengatan serangga. Caranya dengan menumbuk halia dan dijadikan ubat gosok pada kawasan sengatan.  Nagi mengubati kebisaan akibat gigitan ular, ambil halia segar dan ditumbuk dengan sedikit garam dan ditampalkan pada kawasan gigitan ular sebelum pergii kehospital untuk rawatan selanjutnya. Kehebatan halia dalam dunia perubatan memang sangat signifikan dalam masyarakat kita yang perlu tahu akan maklumatnya. Wasallam!

SUNGGUH HEBAT... HASIAT HALIA....

LUAS DITANAM ...  DI INDONESIA...
KHASIAT PERUBATAN..IA MULIA...
BADAN YANG SIHAT ...KITA BAHAGIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Janda Baik, Bentong,
Pahang, Malaysia.
(21 Zulkaedah 1434H)


Friday, September 27, 2013

KERENGGA - SARANG KERENGGA

SARANG KERENGGA (Oceophylla smaradgina) adalah satu struktur yang dibina oleh koloni kerengga untuk tempat tinggal. Kerengga adalah sejenis serangga yang mempunyai 6 kaki ( 3 pasang) dari Keluarga FORMICIDAE yang mudah kita jumpa di Malaysia. Ramai orang Malaysia kenal akan serangga ini yang mana sering mengigit mangsa yang cuba mengganggu koloni tersebut dekat pokok dimana kerengga tinggal atau ia bersarang. Pada pagi semalam semasa saya menunggu rakan daripada LPNM untuk membuat lawatan teknikal keladang nenas MD2 dan sempat meneliti dua sarang kerengga pada pokok dokong yang masih rendah di Simpang Stesyen Caltex Jalan Gambang-Segamat. Dalam 30 minit tersebut saya sempat meneliti bagaimana koloni kerengga tersebut keluar masuk kedalam sarangnya dan membuatnya semula selepas saya pecahkannya. Sarang kerengga pertama berukuran sekitar 60 cm garispusat dengan melibatkan 6 helai daun dokong yang dicantum dengan pelekat berwarna keputihan disisi cantuman daun. Sarang kedua agak kecil sedikit dengan ukurlilit sekitar 40 cm melibatkan 3 helai daun dokong. Saya anggarkan bilangan kerengga dalam koloni tersebut sekitar 250 - 350 ekor sahaja daripada kerengga dewasa dan anak kerengga. Foto diatas menunjukkan sarang kerengga yang agak besar. Artikel malam ini saya masih segar untuk saya menulis dalam "Anim Agro Technology" penelitian saya terhadap sarang kerengga yang saya pecahkan dan mereka membina semula untuk rujukkan anda.

Kerengga merupakan serangga yang tinggal berkoloni dengan RATU, JANTAN, PEKERJA (Askar) ,LARVA (Anak) dan juga KEPOMPONG yang membuat sarang pada pokok yang sesuai (Lihat foto sebelah). Kerengga di panggil sebagai Weaver Ants, Green Ant, Green Tree Ant dan Orange Gaster ikut spesis berlainan dalam bahasa Inggeris. Kerengga jenis merah seperti foto sebelah merupakan yang paling banyak kita jumpa dikeliling rumah kita atau dalam dusun atau kebun terutama pokok buah-buahan yang berdaun lebar. Pokok rambutan, manggis, duku, dokong, pulasan, rambai, jering, durian dan sebagainya antara tanaman yang kerengga suka membuat sarang. Kerengga memilih lokasi yang strategik ketika membuat sarang seperti dibahagian pucuk dahan, kawasan terlindung dan ada sumber makanan mencukupi. Ini bagi mempastikan sarang kerengga tidak dirosakkan oleh tiupan angin kencang, musuh semulajadi lain dan kukuh.

Koloni kerengga yang mula membiak dan membesar akan membuat sarang daripada daun masih hijau (daun hidup) walau pun kadang-kadang ada yang membuat sarang daripada daun yang tua atau hampir kering. Beberapa ekor kerengga pekerja akan mengigit tepi laidaun dan dicantumkan dengan tepi laidaun yang lain dan ia dilekatkan dengan sejenis bebenang berwarna putih yang akan melekatkan bahagian tepi daun (Lihat foto disebelah). Benang putih ini dikeluarkan daripada air liur kerengga yang amat kuat dan daun tidak akan pecah walau ada tiupan angin kencang. Terdapat beberapa pintu untuk kerengga keluar masuk sarangnya. Bahagian bawah dan tepi serta atas sarang kerengga diikat kuat dimana telur-telur kerengga terletak dibawahnya dengan selamat. Lazimnya bahagian atas sarang akan 'dijahit rapat' dimana air hujan pun tidak tembus kedalam sarang kerengga. 

Dalam saya membuat penelitian, saya ambil sebatang kayu dan pecahkan sarang kerengga tersebut diperhatikan oleh Pegawai Penyelidik MARDI iaitu Encik Taufik yang hairan dengan aktiviti saya. Lihat sahaja foto sebelah yang menunjukkan bahagian dalam sarang kerengga yang dipecahkan. Ianya masih hijau dan terdapat kompartment untuk koloni menyimpan telur kerengga dengan selamat. Koloni tersebut agaknya 'Marah' dengan saya yang pecahkan sarangnya dan kerengga pekerja 'tonggekkan' ekornya tanda ia bersedia untuk berperang dengan musuhnya. Terdapat anak-anak kerengga yang masih kecil didapati dikerumuni (diselamatkan) oleh kerengga dewasa daripada jatuh dengan membuat gumpalan kerengga. Kaedah ini merupakan satu strategi untuk menyelamatkan kerengga kecil dan beberapa ekor pula mengigit telur kerengga berwarna putih agar tidak jatuh. Saya terus meninggalkan sarang yang pecah tersebut.

Pada jam 3.30 petang selepas melawat ladang nenas, saya singgah sekali lagi untuk melihat sarang kerengga tersebut. Memang kerengga sejenis haiwan yang sangat rajin kerana mereka mampu membuat semula sarangnya dengan kemas dan cantik pada daun yang sama selepas 6 jam berlalu. Semasa membuat pemeriksaan diatas tanah, tidak ada seekor kerengga yang ada diatas tanah dan semua telur yang jatuh ketanah juga telah dibawa masuk kedalam sarang yang baru dibina semula. Pemerhatian ini merupakan satu ujikaji yang ringkas untuk kita kaji keunikan kehidupan alam keliling kita. Kerangga merupakan serangga yang suka pada pokok buah-buahan kerana ia akan makan perosak lain yang hendak merosakkan tanaman kita, Lazimnya ia akan makan larva, ulat, serangga perosak lain sebagai makanan dan ini adalah baik. Cuma kadang-kadang ia gigit manusia yang hendak tuai buah atau main-main dengan sarangnya. Semuga catitan ini memberikan sedikit info kepada pembaca semua. Wasallam!

Beberapa butir telur kerengga diatas tanah.
SARANG KERENGGA... UNIK BENTUKNYA....
DARI DAUN.. DIANYAM AMAT MELEKATNYA...
SESUAI BENTUKNYA... TELUR DIDALAMNYA...
BUAT PEMERHATIAN... AMAT SERONOKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Stesyen Caltex,
Simpang Jalan Gambang-Segamat,
Kuantan, Pahang,
Malaysia.
(19 Zulkaedah 1434H)

Thursday, September 26, 2013

JENIS TANAMAN PENUTUP BUMI

TANAMAN PENUTUP BUMI (Cover crops) digunakan untuk pembukaan ladang-ladang pertanian baru seperti pembukaan ladang kelap sawit, getah, dusun buah-buahan dan sebagainya. Terdapat banyak sebab mengapa kita perlu menanam tanaman penutup bumi dikawasan yang baru dibuka diantaranya untuk mengelakkan berlakunya hakisan tanah, memberikan kelembapan pada tanah, menambahkan bahan nutrien dalam tanah (Jenis kekacang penutup bumi) , menghalang pertumbuhan rumpai bermasaalah, dapat menurunkan suhu dipermukaan tanah terbuka, dan sebagainya. Pelan perancangan untuk membuka ladang pertanian yang luas perlu disesuaikan dengan kalendar iklim dan cuaca. Lazimnya membuka tanah dijalankan dengan menebang dan memerus pada musim panas (Bukan Januari hingg Mac) dan penanaman penutup bumi dibuat apabila musim hujan mulai datang. Peranan pengurusan ini penting bagi menentukan tanah atas (top soil) tidak dihakis akibat pengaliran air hujan berlaku dipermukaan tanah yang boleh mengurangkan kesuburan tanah. Penanaman buah-buahan juga perlukan tanaman penutup bumi terutama dikawasan tanah kebun yang mempunyai cerun dan terdedah kepada hakisan. Terdapat pelbagai jenis tanaman penutup bumi yang boleh di tanam bagi tujuan tersebut. Artikel petang Cuti Maulud Nabi ini saya menulis beberapa jenis tanaman penutup bumi dalam "Anim Agro Technology" untuk bacaan dan rujukan pembaca semua.


Terdapat beberapa jenis tanaman penutup bumi di kawasan tropika yang kita boleh gunakan. Merujuk kepada buku ilmiah yang saya baca berjudul 'Cultivation of Tropical Fruits - Volume 1" terbitan CABI International (2011), memang banyak jenis tanaman penutup bumi yang boleh ditanam dalam dusun buah-buahan. Kita di Malaysia memang biasa dengan tanaman kekacang penutup bumi. Terdapat jenis tanaman penutup bumi yang menjalar dan memanjat tanaman utama serta perlu di uruskan dengan baik. Terdapat juga tanaman penutup bumi yang tidak mengganggu pada pertumbuhan pokok utama sebaliknya ia akan dapat menambahkan kesuburan tanah dengan pengikatan unsur Nitrojan (Nitrogen Fixation activity). Berikut adalah beberapa jenis tanaman penutup bumi yang boleh digunakan dikawasan tanaman dusun baru dibuka atau tanaman lain:-

1) Arachis pintoi

2) Cajanus cajan
3) Calopogonium mucunoides
4) Calopogonium caeroleum
5) Canavalia ensiformis
6) Canavallia gladiata
7) Centrosema pubecens
8) Clitoria ternatea
9) Crotalaria juncea
10) Crotalaria ochroleucea
11) Desmanthus virgatus
12) Desmodium adscen dens
13) Desmodium ovalifolium
14) Dolichos lablab
15 ) Indigofera hirsuta
16) Medicago hispida
17) Mucuna pruriens
18) Phaseolus cocineus
19) Phsophorcarpus tetragonolobus
20) Peuraria phaseoloides
21) Vigna unguiculata


Kesemua 21 jenis tumbuhan penutup bumi yang ada diatas boleh disesuaikan penanamannya mengikut keadaan kebun, jenis tanaman, luas kawasan, teknologi penanaman serta sumber biji benih yang mencukupi. Kaedah penanaman, pengurusan dan penjagaan setiap tanaman tutup bumi yang disenaraikan adalah berbeza-beza. Ada jenis tanaman yang boleh ditanam secara monokrop dan ada yang perlu di campur semasa menanamnya (Mixed cover crops). Penanaman tanaman penutup bumi ini dijalankan dengan teknik dan kaedah penanaman yang betul. Terdapat amalan agronomi untuk tanaman penutup buni seperti cara menanam, benih berkualiti, penyiraman, jarak tanaman, pembajaan dan kawalan penyalit yang perlu dijalankan.


Didalam penanaman kelapa sawit atau getah di kawasan estet yang baru dibuka atau ditanam semula, penanaman penutup bumi perlu dijalankan. Bagi kawasan dusun pula, lazimnya orang akan kaitkan dusun dengan pertumbuhan rumpai sebagai berfungsi penutup bumi. Sebagai contoh dikebun tanaman Pokok Pitaya (Hylocerus undatus) jenis rumput kerbau yang sering dipotong dengan mesin potong rumput amat sesuai. Kawasan kebun sayur seperti cili juga perlukan satu kaedah untuk penanaman penutup bumi dikawasan yang sesuai. Kalau kita baca sahaja nama saintifik jenis tanaman penutup bumi diatas mungkin ramai yang tidak kenal. Itu tidak mengapa kerana InsyAllah saya akan terangkan satu persatu nanti. Setiap jenis tanaman tersebut akan di bincangkan didalam artikel lain akan datang dan jangan lupa mengikuti blog ini. Wasallam!



PENUTUP BUMI... BANYAK JENISNYA....

ADA 21 JENIS .... BANYAK FUNGSINYA...
HALANG HAKISAN... ANTARA FAEDAHNYA...
SUBURKAN TANAH ... ITU TUJUANNYA...

By,

M Anem
Senior Agronomist,
Precint 11,
Putrajaya,
Malaysia
(Ditulis pada 24 Januari 2013)
    

Wednesday, September 25, 2013

UBI JAGA - APA DIA

UBI JAGA (Smilax myosotiflora) merupakan sejenis herba dari keluarga Smilacaceae yang kini semakin popular dan telah ditanam secara komersil. Tumbuhan ini dahulunya hanya tumbuh liar didalam hutan belukar yang kurang dikenali kecuali oleh mereka yang berminat untuk mencarinya bagi tujuan perubatan dan makanan kesihatan. Foto diatas saya paparkan bentuk umbisi ubi jaga yang diperolehi daripada internet. Kali pertama saya melihat tanaman ubi jaga yang ditanam secara komersil sekitar tahin 2004 dikebun Pak Janggut di Labis semasa mebuat lawatan rasmi bersama Pengarah Pertanian Negeri Johor (Tuan Hj Adnan). Selain daripada tanaman ubi jaga, saya dapati banyak jenis herba lain yang ditanam seperti pokok Mahkota Dewa, Buah Pinang, Tuba, Kacip Fatimah, Pasak Bumi, Pecah Beling, Halia Bara, Senduduk Putih, Sireh dan banyak lagi. Didalam banyak rujukkan. ubi jaga juga mempunyai banyak nama lain seperti Ding, Itah besi, Akar Ali, Akar Tanding, Kerating, Itah, Ubi Jaga, Ubi Besi, Dedawai Berisi, Sedawai, Caring, Ali Bertinggung, Akar Dedingin, Akar Restong, Keleh, Manto dan Maso. Produk yang berasaskan kepada ubi jaga kini telah banyak dipasaran untuk kesihatan dan kecantikan yang dihasilkan oleh usahawan tempatan dan yang diimpot dari seberang. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" tumbuhan ubi jaga yang boleh kita rujuk jika berminat untuk menanamnya atau memprosesnya.

Tumbuhan ubi jaga adalah dari jenis yang memanjat yang mempunyai batang yang mudah lentur tetapi kuat. Jika diperhatikan dengan teliti akan kelihatan daun yang berwarna hijau gelap dengan bentuk seperti 'hati' atau daun daun sireh. Saya melawat ladang ini di Labis dimana ia diberikan sokongan dengan kayu (Lihat foto sebelah) yang ditanam dibawah naungan. bahagian batangnya berbuku-buku dengan tunas atau cabang baru akan muncul dari buku-buku ini. Jika diamati, jarak antara buku atau nod ini antara 5 hingga 15 cm. Daunnya berbentuk bujur sirih dengan bahagian pangkal daun yang besar dan akan makin menirus ke hujungnya. Daunnya berwarna hijau gelap dipermukaan daun dan hijau muda dibawah daun. Selain tumbuhan ini dijumpai di Malaysia, ia juga ujud di Thailand dan di Pulau Jawa Indonesia dalam keadaan liar. Ia tidak memerlukan cahaya matahari yang terik dan perlu diletakkan dibawah teduhan jika hendak ditanam dirumah. Ubi jaga memerlukan tanah yang lembab, kaya dengan humus dan bersaliran baik.

Penanaman ubi jaga yang dijalankan oleh usahawan tempatan belum banyak dilakukan. Institut Perhutanan Malaysia (FRIM) dipercayai satu-satunya agensi yang ada maklumat tanaman ini berdasarkan kepada kepakaran penyelidik mereka. Di luar sana kebanyakan petani akan merujuk kepada pegawai-pegawai Jabatan Pertanian bagaimana untuk mendapatkan benih, kaedah penanaman, amalan agronomi dan juga kawalan musuh dan penyakit. Pemerhatian penulis mendapati kebanyak pengusaha akan menanam ubi jaga dengan menggunakan rizom ubi jaga dewasa yang dipotong. Rizom ini dipastikan mempunyai mata tunas dan akan ditanam diatas tanah sekitar 6- 10 cm dalam tanah. Ada juga yang menanam dengan menggunakan keratan batang yang disemai dahulu dalam tapak semaian sehingga ia mengeluarkan akar dan tunas daun. Jarak penanaman 0.5 m x 0..8 m atau lebih jauh sedikit mengikut kesuburan tanah dan kadar naungan. Lazimnya baja organik diberikan untuk tanaman ini dan jarang menggunakan sebarang racun kimia.

Kegunaan atau khasiat Ubi Jaga masih diperingkat kajian walau pun banyak testimosi yang telah dibuat oleh pengeluar produk. Saya dapati di Malaysia kegunaan utama ubi jaga ialah sebagai afrodisiak iaitu tertumpu untuk merangsang seks. Untuk tujuan ini bahagian akar ubi jaga merupakan paling mujarab untuk gunakan. Dalam banyak produk yang dihasailkan, apabila dibaca pada label mereka membuat dakwaan bahawa produk ubi jaga mampu mengatasi masalah kesihatan dan meningkatkan tenaga serta mampu memulihkan tenaga batin termasuk membantu edaran darah dalam badan. Selain itu didakwa ia mampu meningkatkan tenaga seksual lelaki dan sering diminum sebagai tonik umum untuk lelaki. Ia boleh membantu menambahkan keinginan seks (sex drive) dan menambahkan sesitiviti, menguatkan kekerasan dan membolehkan lelaki pelbagai umur untuk menikmati seks yang lebih kerap dan lebih lama. Khasiatnya yang lain juga termasuk mengimbangkan mood, membantu tekanan darah yang sehat dan meningkatkan tahap tenaga. Ianya sudah tentu akan membantu didalam perhubungan intim. Sains perubatan kini mula menyedari kebaikan herba tradisional ini. Wasallam!

NAMANYA PELIK... ITULAH UBI JAGA...
JARANG DITANAM...PRODUKNYA ADA...
MENGUATKAN SEK...LELAKI SAHAJA...
AMAT DICARI.... TIDAK KIRA HARGA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 207, Hotel De' Spring,
Jalan Hj Abd Rahman,
Kuantan, Pahang,
Malaysia.
(2 Zulkaedah 1434H)

Tuesday, September 24, 2013

KOBIS - KOBIS MERAH


KOBIS MERAH (Brasicca oleracea var. capitata f. rubra) merupakan sejenis kobis bunga yang sering kita jumpa dijual dipasar dan dipasaraya. Saya berpeluang melihat tanaman kobis merah ini semasa melawat beberapa kebun sayur di Cameroon Highland dan Indonesia serta China beberapa kali. Ia juga dipanggil sebagai Kobis Ungu (Purple Cabbage), Red Kraut dan juga Blue Kraut. Warna ungu, merah ini sebenarnya adalah disebabkan oleh kandungan sejenis bahan Anthocyanin yang terdandung pada kobis tersebut tang baik untuk kesihatan manusia. Kobis merah kebanyakannya adalah dimakan dalam bentuk sebar dibuat salad atau Coleslaw yang enak. Warna pada bunga kobis ini banyak bergantung kepada keasidan tanah dimana jika tanah mempunyai pH rendah (tanah berasid) ia akan menghasilkan warna kemerahan sementara pada tanah neutral warna bunga kobis akan menjadi keunguan.  Teknik menanam dan menguruskan tanaman kobis merah adalah sama saha dengan tanaman kobis bunga (Baca artikel berkaitan - Klik disini). Artikel subuh yang dingin ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" saya menulis sedikit info mengenai kobis merah yang jarang kita bincangkan dan ada dijual dipasaran. 


AYAM MASAK KOBIS MERAH.
Kobis merah sering digunakan untuk membuat salad namun kobis ini boleh dimakan mentah atau dimasak. Ia boleh dicampurkan dengan ayam, sosej, dan buah-buahan bagi menambah kelazatan menikmati kobis ini. Kobis merah (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) adalah keluarga kobis yang berbentuk bulat, padat dan berwarna merah atau ungu. Berasa sedikit kelat tetapi rangup. Rasanya lebih lazat sekiranya warnanya bertambah gelap. Jika dibelah anda boleh mendapati ada warna putih berselang seli dengan warna merahnya. Itu yang membuat sayur istimewa ini kelihatan mempesonakan. Warna merah dan ungu terbentuk daripada pigmen yang di kenali sebagaianthocyonin iaitu anti-oksida dalam kelas flavonoid yang sangat baik untuk memerangi radikal bebas dalam badan. Ia dapat mengurang dan mengelakkan risiko mendapat kanser.

Kobis merah juga tidak mengandungi lemak dan bebas dari kandungan kolesterol, kaya dengan kandungan zat besi, vitamin C, riboflavin, potasium dan serat diet. Secawan kobis yang dikisar mengandungi 25 kalori. Dengan kandungan khasiatnya, kobis merah dapat melindungi kita daripada mendapat penyakit. Kobis merah mengandungi banyak vitamin, mineral dan klorofil yang larut dalam air. Oleh itu ikuti panduan bagaimana anda dapat mengurangkan kehilangan vitamin apabila anda memasak kobis merah. Sebenarnya adalah lebih bagus jika anda menikmati kobis merah ini secara mentah tanpa dimasak. Jika anda mengambilnya secara mentah pastikan kobis ini dihiris nipis atau dicincang kecil. Dengan berbuat demikian kobis akan mengeluarkan sejenis enzim myrosinase yang kemudian akan menghasilkan glucosinolates yang bertindak sebagai anti kanser.

Teknik mengukus terbukti dapat melindungi nutrien kobis daripada hilang. Memasak pula boleh membantutkan penghasilan glucosinolates, jadi jika ingin memasak kobis merah hiris sederhana tebal dan biarkan 5-10 minit sebelum dimasak. Jangan terlalu lama dimasak kerana itu akan mengurang dan menghilangkanglucosinates serta nutrien lain dalam kobis merah. Untuk memasak, panaskan periuk dengan air setinggi 2 sentimeter. Air jangan terlalu banyak kerana ia akan menyebabkan nutrien dan warnanya akan hilang dalam air. Campurkan dengan sedikit cuka atau jus limau (citrus) agar warnanya dapat dikekalkan. Wasallam!


Penanaman kobis merah di luar negara.
KOBIS MERAH... UNGU WARNANYA...
ANTHOCYANIN... BAIK GUNANYA...
HARGA TINGGI... BAYAR SAHAJA...
BUAR COLESLAW...ENAK RASANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 302, Hotel Parkland,
Brinchang, Cameroon Hoghland,
Pahang, Malaysia.
(26 Ogos 2013)

Monday, September 23, 2013

BUNGA KEEMBONG

Pokok Bunga Keembong (Impatiens balsamina) atau dipanggil juga sebagai Garden balsam merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara kaedah meletupkan buahnya daripada keluarga Balsaminaceae. Saya kenal bunga keembong ini kerana ia ditanam dikeliling rumah dikampong di Gersik, Muar, Johor dibanyak rumah dahulu. Kecantikkan bunga keembong ini adalah dari warna bunganya yang sangat terang (merah, putih, meroon, pink, ungu dan kombinasi beberapa warna) dicelah daun yang berwarna hijau. Saya tidak pasti bagaimana nama bunga ini diberikan tetapi membuat hipotesis yang buahnya berbentuk 'kembong' sebelum ia meletup, lalu kerana banyak yang meletup lalu dipanggil 'keem' dan ia melam'bong' untuk melontarkan biji. Tumbuhan yang mudah ditanam dan mudah dibiakkan melalui biji ini menjadi hiasan yang cantik terutama ditanam dikawasan kampong tradisional. Pada saya warna bunga keembong ungu, merah dan putih amat menarik jika ditanam didalam susunan berbaris mengikut rekabentuk. Saya dapati tidak banyak pihak berkuasa tempatan yang menanam tumbuhan ini walau pun cantik kerana jangkahayat yang pendek dan perlukan penjagaan rapi. Selain daripada ia digunakan sebagai tanaman hiasan, khasiat pokok bunga keembong masih belum banyak diperkatakan. Artikel malam jumaat ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pokok binga keembong berdasarkan pembacaan, pengalaman, pemerhatian dan temubual dengan responden.

Cantiknya keembong merah.
Pokok bunga keembong adalah dari jenis renek berbatang lembut yang mampu tumbuh setinggi 20 - 70 cm bergantung kepada spesis dan kesuburan tanah. Batangnya merupakan batang yang tebal berwarna hijau yang agak lembut. Daun pokok keembong berbentuk panjang tirus dengan bergerigi ditepi laidaun dan berukuran 3-9 cm panjang dan 1-3 cm lebar. Susunan daun pada batang dan ranting adalah spiral dan juga berselang seli. Ada mengatakan bentuk daun seperti bentuk lembing yang tajam dengan tangkai yang pendek. Bunga Keembong mempunyai banyak kelopak (Biasanya ada 5 kelopak dan ada spesis yang berlapis-lapis) yang kebanyakannya mempunyai warna merah, ungu, putih dan pink berukuran 3-5 cm garispusat terbit daripada ketiak daun dalam jambak. Bunga yang cantik dan terang ini menarik banyak janis serangga seperti semut, lebah madu, rama-rama dan kumbang untuk mendapatkan nektar dan debunganya. Setelah mekar, bunga ini akan layu dan akan menghasilkan buah bunga keembong. Kudup buah muda berbentuk kapsul seperti kon bulat yang berwarna hijau dan akan menjadi hijau cerah atau kehitaman apabila cukup matang. 

Buah keembong yang matang lazimnya mengandungi banyak biji benih kecil berbentuk bulat yang berwarna hitam (Lihat foto sebelah). Biji ini kemudian akan di'campak keluar' melalui kulit buah yang bergulung secara mekanikal (pecah) dan bijinya akan jatuh ketanah dan mudah tumbuh jika benih tersebut mendapat persekitaran sesuai. Buah yang matang ini akan mudah pecah apabila disentuh dengan tangan dan biji nya akan terkeluar. Akarnya dari jenis akar serabut yang sesuai tumbuh dikawasan yang subur dan sedikit lembap. Ia mudah tumbuh dalam semua jenis tanah dengan tambahan baja organik seperti tahi ayam. Pemerhatian saya mendapati belum ada petani atau usahawan menanam pokok bunga keembong secara monokrop untuk penghasilan komersil. Terdapat beberapa spesis pokok keembong yang dianggap sebagai 'Rumpai' oleh petani dan penggemar tanaman ornamental.

Pokok Keembong dikategorikan sebagai jenis tanaman hiasan yang turut mempunyai khasiat ubatannya tersendiri. Walau pun saya dapati tidak banyak bahan rujukan mengenai khasiat pokok keembong, beberapa penulis ada membuat catitan.  Bahagian pokok yang digunakan untuk tujuan perubatan secara tradisional adalah daun, bunga, biji dan batang. Seluruh bahagian pokok ini kecuali akarnya dikatakan boleh direbus dan dijadikan ubat bagi merawat busung, demam kuning, hepatitis dan kembung air. Daun pokok keembung dikatakan boleh direbus dan digunakan untuk mencuci dan melebatkan rambut (Lihat foto daun disebelah). Ia juga boleh ditumbuk halus dan kemudiannya ditampal pada luka, penyakit kulit, sakit di atas, sekeliling atau dalam kuku, kulit lekang, bernanah dan kulit bengkak. Boleh juga ditampal pada kepala apabila sakit kepala.  Batang pokok keembung boleh ditumbuk sampai hancur, airnya kemudiannya diperah dan disapu pada lebam, ketuat, kutil, kurap dan ulser yang busuk. Cecair yang diperah daripada batang ini juga boleh disapu pada kulit yang luka supaya tidak bengkak ataupun lebam. Cecair yang diperah ini turut boleh disapu sebagai losyen untuk merawat bengkak mata. Bagaimana pun kajian lanjut secara klinikal dan saintifik perlu dijalankan kepada pokok bunga keembong untuk kegunaannya dimasa akan datang. Wasallam!

Keembong ungu yang menawan.
BUNGA KEEMBONG...CANTIK NYA...
DARI BIJI... MUDAH TUMBUHNYA...
DIKELILING RUMAH...SUSUNANNYA...
PELBAGAI WARNA... CERIA JADINYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Parti Bengkok,
Ledang/Muar, Johor,
Malaysia.
(12 Dzulhijjah 1434H)