Thursday, March 31, 2011

BENIH SAYURAN (Part 1)



Benih Sayuran merupakan satu keperluan asas dalam penanaman sayur-sayuran di Malaysia. Bekalan benih kebanyakannya di dapati daripada Kedai Pertanian atau ada petani yang menghasilkan benih sendiri (sayuran tradisional) untuk penanaman pada pusingan berikutnya. Kajian saya mendapati kebanyakan biji benih sayuran daun dan sayuran jenis buah hampir 90 peratus adalah diimpot dari luar negara seperti dari China, Thailand, Myanmar, Indonesia, Taiwan dan sebagainya. Pengimpot dan pengedar biji benih tempatan menjlankan usahasama dengan syarikat pengeluar benih untuk menbekalkan benih-benih yang berkualiti untuk diedarkan kepada petani-petani di Malaysia. Benih sayur-sayuran juga di keluarkan oleh Jabatan Pertanian dan beberapa agensi lain di Malaysia. Artikel kali ini saya akan berkongsi maklumat mengenai benih-benih sayur-sayuran yang diedarkan di Malaysia oleh salah satu syarikat terkenal di Malaysia iaitu Syarikat Green Eagle Seeds yang berpengkalan di Bandar Bukit Puchong, Selangor berdasarkan risalah terbitannya.


Syarikat Sin Seng Huat yang ditubuhkan semenjak 1936 merupakan sebuah syarikat berkaitan pertanian yang mengedarkan benih sayur-sayuran di Malaysia dan mengeluarkan benih bermutu dan bertaraf antarabangsa. Banyak jenis benih sayur-sayuran yang diedarkan kepada seluroh petani dalam Malaysia daripada bayam sehinggalah Tomato yang sesuai di tanam dikawasan tanah rendah dan tanah tinggi. Beberapa syarikat lain yang ada mengedar benih sayur-sayuran seperti LecKat Corp Sdn Bhd, Green World Genetic Sdn Bhd, Utara Seed Sdn bhd dan beberapa lagi.


1. BENIH : BAYAM

Terdapat 5 jenis bayam yang dikeluarkan oleh syarikat ini iatu Bayam Hijau Bulat Tempatan (801), Bayam Bulat Tempatan Separuh (802), Bayam Daun Hijau Tajam (803), Bayam Daun Emas Bulat (805) dan Bayam Merah Bangladesh (806). Ciri-ciri dan foto setiap jenis bayam tersebut di tunjukkan dalam risalah syarikat tersebut.

Keperluan benih bayam ialah sebanyak 3 kg sehektar. Setiap 1 gram benih bayam mengandungi lingkungan 900-1,100 biji benih bayam.


2. BENIH : ASPARAGUS

Benih asparagus (Asparagus officinalis) yang dijual adalah F1 Hybrid Asparagus Hasil Tinggi (136) yang mempunyai batang berwarna hijau segar , berminyak serta batang yang lurus panjang. Banatng mengandungi serat rendah dan rangup serta agak manis. Benih No 136 ini mudah ditanam serta cepat membesar dalam cuaca panas lembab. Kadar keperluan benih sebanyak 9-22 kg benih sehektar. Benih ini akan ditanam dan dijangka kutip hasil selepas 6-7 bulan di tanam.



3. BENIH : SELASIH

SELASIH WANGI (No 502) merupakan sejenis benih yang ditanam dengan ciri-ciri berdaun hijau berminyak, tumbuh menegak dan batangnya berwarna merah. Tanaman ini kaya dengan aroma kuat seperti bau paper mint dan cengkih dan seakan ada citarasa sos tomato. Pertumbuhan agak cepat dan tahan cuaca panas lembab dan mula kutip hasil 38-50 hari lepas tanam sama ada di tuai secara memotong atau cabut semuanya. Kadar kepeluan benih sebanyak 1.1-1.4 kg benih sehektar. 1 gram mengandungi 1,000-1,100 biji benih selaseh.



4. BENIH : KACANG PANJANG

Ada 2 jenis benih Kacang panjang (Vigna sesquapedalis) yang dikeluarkan iaitu Kacang Panjang Hijau Muda (No 330) dan Kacang panjang Hijau Gelap (No 331). Perbezaan hanya warna kacang panjang tersebut. Panjang kedua-dua jenis lingkungan 65-75 cm dan isinya adalah padat. Hasil akan dituai dalam masa 48-55 hari lepas tanam dengan kadar benih digunakan sebanyak 8-11 kg sehektar. Kira-kira 8-10 biji benih dalam 1 gram benih kacang panjang.



5. KACNG BOTOR atau KECIPIR

Benih Kacang Botor (Psopcarpus tetragonolobus) dipasaran adalah dari jenis Hijau Minyak (No 332) adalah bersegi 4 dengan berukuran 15-17 cm panjang dan 3 cm lebar. Benih ini akan mula kutip hasil 60-70 hari lepas tanam. Saya ada menanam benih ini dikuarters ketiaka bertugas di Segamat, Johor dulu dan memang puas makan hasilnya. Kadar penggunaan benih sebanyak 7.4 - 9.8 kg sehektar. Berat 1 gram benih mengandungi 5-7 biji benih.


6. KACANG BUNCIS

Dua jenis benih Kacang buncis (Phaseolus vulgaris) ialah Kacang Buncis Bunga Merah (942) dan Kacang Buncis Bunga Putih (943). Buah Kacang Buncis ini berwarna hijau dan berminyak serta berukuran 16-18 cm panjang dan 0.7-0.8 cm garispusat. Sbanyak 18-20 kg benih kacang buncis diperlukan untuk sehektar tanaman. Setiap 1 gram mengandungi 5-6 biji benih. Hasil akan mula dituai 48-55 hari lepas tanam.



7. TERUNG

Terdapat 4 jenis Terung (Solanum melongena) yang mendapat permintaan petani iaitu Varieti Terung F1 Hibrid Terung Ular (301), Varieti F1 Hibrid Terung sekaki (302), Varieti Terung Fu Chew (303), Varieti Terung Bulat sentul (304) dan Varieti terung Kecil Mutiara (305). Keperluan biji benih terung sebanyak 0.3-1.0 kg sehektar. Berat setiap 1 gram benih terung 200 biji. Tempoh mengutip hasil jenis 301 ialah 68 HLT, Jenis 302 (55-66 HLT), Jenis 303 (55-60 HLT), Jenis 304 (55-60 HLT)dan Jenis 305 (55-60 HLT).


8. KOBIS

Benih Kobis (Brassica oleracea) ada 2 jenis iaitu Varieti Kobis F1 Hibrid Semua Musim (311) dan Varieti Kobis F1 Hibrid Kobis Cameroon Cross (313). Kobis akan dituai 90-110 hari lepas tanam dan memerlukan sebanyak 300400 gram sehektar. Berat setiap 1 gram benih kobis mengandungi 200-220 biji benih.


9. LOBAK MERAH

Jenis lobak merah (Daucus carota) yang ada pasaran di Malaysia ialah Lobak F1 Hibrid Merah Bunny King (128) yang berwarna merah berukuran 18-20 cm panjang. Hasil akan mula dikutip 90-110 hari selepas ditanam bergantung kepada cuaca.


Sekian.


By

M Anem

Serdang

Selangor.



Wednesday, March 30, 2011

SISAL

SISAL (Agave sisalana) adalah sejenis tumbuhan dari keluarga AGAVACEAE yang di tanam untuk mendapatkan fiber dari bahagian daun. Terdapat lebih dari 300 spesis tumbuhan ini dari jenis monokotilodon yang mana tumbuhan ini dipercayai berasal dari Kawasan Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Hanya dua spesis tumbuhan sisal yang sesuai untuk di majukan sebagai komoditi penting iaitu spesis Agave sisalana dan Agave fourcroydes yang menguasai 65-70% pengeluaran fiber sejenisnya di dunia. Orang Malaysia mungkin tidak ramai yang mengetahui akan tanaman ini walau pun ianya mungkin ada di kawasan rumah mereka sebagai tanaman hiasan kerana tidak mempunyai maklumat mengenainya. Artikel kali saya berkongsi maklumat mengenai teknologi tanaman Sisal berdasarkan buku lama berjudul 'An Introduction to the Botany of Tropical Crop' karya L.S. Cobley & W.M. Steele terbitan Longman pada tahun 1976 dan tambahan maklumat dari beberapa laman sesawang untuk tatapan pembaca semua.

Sekali pandang saya rasa pokok ini ada kat rumah di kampong saya di Muar, Johor dan baru kini saya dapat tahu spesis tersebut adalah Agave cantala yang banyak di dapati di India, Pulau Jawa Indonesia dan juga Filipina. Tumbuhan ini di sebarkan di benua Afrika dan dijadikan komoditi utama di Brazil, Tanzania, China dan juga Kenya. Pengeluaran fiber dari tanaman sisal dilaporkan paling banyak untuk ekspot oleh negara Brazil dengan sebanyak 130,000 mt setahun diikuti dengan Mexico (45,000 mt /tahun) dan China (36,000 mt /tahun). Lain-lain negara yang ada menghasilkan fiber dari sisal adalah seperti Tanzania, Kenya, Venezuela, Madagascar, Peru , Cuba dan Mexico.

Tumbuhan sisal ini setahu saya adalah sejenis tumbuhan 'Rozette' yang mempunyai daun berwarna hijau yang hujungnya tajam keluar terus dari batang. Daun berbentuk 'lanceolate' dengan susunan 'spiral' 10-15 cm lebar dan panjang 120-150 cm (Lihat foto kiri atas). Batangnya berbentuk bulat membengkak dengan 20-25 cm garispusat setinggi 1.5-2 meter. Bunga sisal lazimnya berbentuk kompoun dengan banyak jambak berwarna hijau kekuningan dan menghasilkan nektar yang boleh menghasilkan madu. Akar tumbuhan ini adalah jenis akar serabut atau akar rambut (adventitious root) dan ada rizom dengan kedalaman sekitar 40 cm. Pada peringkat vegetatif sebanyak 200-250 helai daun dihasilkan iaitu pada umur sisal 7-10 tahun dan akan berhenti apabila jambak bunga keluar peringkat matang. Kajian menunjukkan pokok sisal akan berbunga sekali dan kemudian pokok akan mati. Ada laporan menyatakan pokok sisal di kawasan gurun mampu hidup sehingga 20 tahun.

Penanaman sisal lazimnya tidak menggunakan biji benih tetapi menggunakan rizom atau paling popular menggunakan 'bulbils' iaitu tunas yang tumbuh di bahagian bawah bunga. Tunas bulbls ini mempunyai beberapa daun kecil dan beberapa akar rambut (Lihat foto sebelah). Bulbils ini di kutip dan disemai ditapak semaian sehingga sesuai untuk di tanam di ladang iaitu mencapai ketinggian 30-40 cm. Pemilihan bulbil yang seragam adalah sangat penting untuk mempastikan pertumbuhan pokok sisal seragam. Lazimnya pokok sisal boleh mula di tuai selepas 2-4 tahun ditanam. Jarak tanaman di syorkan adalah 0.8 m x 1 m dengan kepadatan pokok sebanyak 5,000 pokok sehektar dalam dua baris dan dijarakkan sejauh 4 meter untuk laluan pengurusan. Lazimnya kawasan lapang antara dua baris tanaman akan di tanam dengan tanaman selingan seperti jagung, kekacang, kapas dan lain-lain untuk menunggu sisal di tual selepas 2-4 tahun.

Kawalan rumpai sangat perlu dijalankan untuk mempastikan pertumbuhan sisl amat bail. Tanaman ini ada spesis yang sensitif dengan rumpai dalam persaingan unsur makanan, ruang dan cahaya matahari. Kerja mengutip hasil dijalankan apabila daun paling tua mulai merekah dan membengkok keatas tanah (Lihat foto sebelah) . Bilangan daun yang di potong mesti dikawal untuk mempastikan daun yang ditinggalkan cukup untuk proses fotosintesis bagi pertumbuhan secara normal. Penuaian daun yang berlebihan akan menjejaskan kadar pertmbuhan sisal. Kajian menunjukkan apabila bilangan daun sisal mencapai 120 unit, hanya sebanyak 25 unit sahaja akan di tuai kali pertama dan sebanyak 20 unit sahaja pada pusingan berikutnya. Semua daun akan di potong atau di takai dari pokok apabila bunga telah keluar. Daun-daun yang di tuai diikat dan kemudian di bawa kepusat memproses bagi mendapatkan fiber.

Daun sisal akan di proses dengan mesin khas bagi mendapatkan fiber (lihat foto sebelah). Daun dimasukkan dalam 'roller' yang berpusing dan memecahkan fiber didalam nya beberapa kali dan fiber akan dibasuh sebelum di keringkan atau dijemur dibawah sinaran matahari atau menggunakan mesin pengering. Lazimnya berat fiber yang di perolehi hanya 4% sahaja dari jumlah berat basah daun asal. Fiber ini akan di proses hingga jadi seperti tali atau benang kasar berwarna kuning keputihan dengan panjang 80 - 120 cm dan saz 0.2-0.4 mm garispusat. Tali sisal adalah kasar dan tidak berapa fleksibel dan bersifat sangat kuat serta tahan dalam air yang masin.

Fiber dari sisal yang dihasilkan akan di gunakan untuk pelbagai produk mengikut gred. Bagi fiber yang kualiti paling rendah akan diproses untuk di buat kertas kerana kandungan selulos dan hemiselulos yang tinggi walau pun kertasnya berkualiti rendah. Bagi fiber gred sederhana akan di proses untuk dijadikan tali (terutama tali untuk kegunaan mengikat kapal) , baler dan 'binders twine' untuk kegunaan pertanian, perkilangan dan sebagainya. Gred paling tinggi dan halus akan di proses untuk dijadikan bahan kegunaan harian seperti seliper, pakaian, karpet, alas kaki dan 'yarns'. Lain-lain produk daripada fiber sisal seperti rug, mats, perabut seperti kurusi dan meja, bingkai, perhiasan dinding dan sebagainya. Kebanyakan produk hasil dari fiber sisal adalah sangat tahan lama dan berkualiti tinggi.

Artikel ini saya harap dapat memberikan gambaran kepada pembaca mengenai tumbuhan Agave sisalana iatu kategori tumbuhan untuk penghasilan Fiber. Mungkin tanaman ini ada di tanam dikeliling kita sebagai tanaman hiasan yang cantik atau di taman bunga seperti di Putrajaya kerana iklim di Malaysia adalah sesuai. Kajian khas pokok sisal untuk di tanam di Malaysia secara komersial boleh dibuat lebih lanjut. Selain dari spesis sisal yang sesuai, sistem pemasaran, kos melepas dari tanaman lain dan faktur keuntungan, minat petani juga perlu diambil kira kerana tanaman ini mungkin ambil masa yang lama untuk diminati. Umumnya jika Brazil menanam secara meluas tanaman ini di negaranya, maka tidak mustahil negara kita Malaysia juga sesuai menanam sisal seperti juga sejarah industri tanaman getah dan kelapa sawit. Beranikan anda mencuba tanaman sisal?

Penulis dengan pokok sisal di Taman Saujana, Putrajaya
TANAMAN FIBER... DARI POKOK SISAL...
SENANG DITANAM....DIBELAKANG BANGSAL....
DIPROSES JADI FIBER....ITULAH PASAL....
KALAU TIDAK UNTUNG...JANGAN MENYESAL....

Related articles :
1. Rami (Klik disini)
2. Jut (Klik disini)
3. Aibika (Klik disini)


By,
M Anem
Pct 11
Putrajaya
Malaysia
11.20 malam

One Thousand Visitor


Yesterday 29 March 2011 my web of "Anim Agro Technology" on URL animhosnan.blogspot.com reach a new hit by visitors page view when exceeds 1,000 in one day. The actual numbers on 8.00 am this morning was 1,240 visitors in 24 hours and considered the highest hit in a day since June 2009. About 75% of the visitors were Malaysian followed by Indonesian and USA.


Among Popular article since early of this year are 'Benih Kelapa MATAG' with 973 viewers followed by 'Tanaman Keladi' with 842 viewers, 'Popular Fruit Clones in Malaysia' (719 viewers), 'Racun Rumpai' and the 5th was 'Pembiakan Tampang Tumbuhan'. It seems that Malaysian are serious about coconut technology especially on 'Kelapa MATAG'. Most of them try to know the technology and where to but the seedling of MATAG. There are not many genuine seedling of MATAG varieties available today except from United Plantation Estate in Jenderak, Perak and Jorak Agriculture Station, Pagoh, Muar Johor belong to Department of Agriculture Malaysia.

Those who read 'Popular Fruit Clones in Malaysia' able to know the most popular Malaysian Fruit Clones in recent survey. 'Tanaman Keladi' among popular entry searched by viewers since few month ago. This article describe about yam growing technology based on my study last year. There are about 21 local fruit listed in the article with many recomended clones for those who interested in growing fruit tree. Below are to 5 article in my blog : -

By,

M Anem

Putrajaya

Malaysia


Tuesday, March 29, 2011

CINCHONA (Quinine tree)

CINCHONA (Cinchona pubesens) atau Quinine tree atau Quina merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Rubiaceae yang di ketahui oleh dunia perubatan sebagai tumbuhan yang dapat menyembuhkan penyakit Malaria. Tumbuhan ini mempunyai 38 spesis dan ianya dipercayai berasal daripada Amerika Selatan. Bagaimana pun saya percaya tumbuhan ini boleh di tanam dan hidup subur di Malaysia kerana ianya memang sesuai di sini. Tumbuhan ini di sebarkan oleh penjajah Inggeris dan Belanda dan dilaporkan kini banyak di tanam di Sri Lanka dan Indonesia. Nama Cinchon berasal dari Countess of Chinchon dari negara Sepanyol yang telah sembuh dari penyakit Malaria setelah menggunakan kulit kayu tersebut pada kurun ke 17 dana nama ini kekal digunakan sehingga sekarang. Artikel kali ini saya mengupas maklumat mengenai Pokok Quinine atau Pokok Cinchona berdasarkan kepada pembacaan daripada buku " An introduction of the botany of tropical crops" karangan L.S. Cobley terbitan Longman pada tahun 1975 dan rujukan saya dalam laman sesawang dan pemerhatian persendirian.

Pokok Chinchona atau Pokok Quinine ini tumbuh liar secara semulajadi di kawasan hutan di pergunungan tropika Amerika Selatan dan khususnya di Peru. Kini tanaman cinchona ini ditanam dibeberapa negara di Asia khususnya di Sri Lanka dan Indonesia (khususnya Pulau Jawa) dan di benua Afrika dengan anggaran keluasan sekitar 2,500 hektar CHE. Pokok ini dipanggil juga sebagai Chinchona, Chinchona Bark, Peruvian Bark dan Quinine Bark. Tumbuhan ini adalah berbentuk pokok yang menegak dengan ketinggian kira-kira 5-25 meter bergantung kepada spesis dan kesuburan tanah. Daunnya berwarna hijau dengan cara susunan bertentangan (opposite) berbentuk 'lancolate' bulat dengan ukuran 10-40 cm panjang. Bunganya berwarna putih , pink atau ungu yang terbit di bahagian pucuk panicle yang lazimnya berbebtuk memanjang. Kadang-kadang bunganya diseliputi rambut-rambut yang menyebabkan bentuk bunga agak kurang jelas. Buah Cinchona terbentuk dalam kapsul yang mengandungi banyak biji.

Pada asalnya tumbuhan ini tumbuh liar di hutan dan apabila mempunyai nilai perubatan ianya telah di tanam secara komersial dibeberapa negara. Penanaman cinchona boleh juga menggunakan biji benih yang matang dan di semai dahulu sehingga beberapa tahun sebelum di tanam di ladang. Pengambilan kulit pokok cinchona secara tidak terkawal pada masa dulu banyak menyebabkan pokok tersebut musnah. Penanaman di Afrika dan Indonesia menentukan tumbuhan ini boleh di tanam untuk tujuan komersial bagi pengeluaran kulit cinchona dunia terus mencukupi. Kini penanaman menggunakan bahan benih dari Cantuman lebih cepat dan efektif dari pokok induk yang berumur 6 tahun dengan menggunakan 'root stock' spesis Cinchona succirubra. Benih cantuman di semai selama 1-2 tahun dalam nurseri dan sebelum di tanam di ladang dengan kepadatan 6,000 - 7,000 pokok sehektar. Terdapat perbezaan pertumbuhan pokok di antara menggunakan bahan tanaman cantuman dengan biji benih di mana pertumbuhan dengan biji benih tidak seragam dan banyak variasi. Pokok cinchona mudah tumbuh jika dijaga dengan baik.

Kajian saintis menunjukkan pokok cinchona boleh mula di tuai pada umur 4-6 tahun selepas ditanam bergantung kepada spesis dan cara pengurusan tanaman. Kaedah menuai dibuat dengan melakukan penjarangan dan iaitu mencabut pokok tersebut sehingga berumur 10-12 tahun dimana semua pokok akan di tuai. Kaedah ini berbeza mengikut spesis dan negara iaitu jika pokok jenis besar cuma di kopek kulitnya sahaja. Kaedah menuai adalah dengan mencabut semua pokok bukan dengan menotong atau mencantas kerana kandungan alkoloids dalam bahagian kulit bawah dan dalam akar adalah lebih banyak daripada bahagian dahan atas dan pucok. Selepas di cabut maka kulit bahgian akar dan batang di kopek dan kemudian di keringkan dibawah panas matahari atau oven pengering dengan suhu terkawal. Kulit yang telah dikeringkan akan di gredkan dan disimpan sebelum dijual sebagai bahan untuk menghasilkan quinine. Kini bentuk serbuk menjdi pilihn pembeli produk quinine kerana lebih mudah dan senang untuk digunakan.

Kulit tumbuhan Chinchona ini mengandungi bahan alkoloids yang aktif di panggil sebagai Quinine dibuktikan ianya mampu menghalang protozoa kuman malaria serta bahan lain seperti quinidine dan antirrhythmic compound. Kuman malaria dikaitkan dengan nyamuk sebagai agen penyebar kuman tersebut (lihat Foto). Kandungan alkoloids dalam kulit pokok cinchona ini memberikan rasa yang sangat pahit apabila ianya direndam dalam air atau di buat serbuk dan di minum kepada pesakit yang mendapat jangkitan malaria. Kesan daripada menggunakan tumbuhan ini adalah suhu badan akan menurun dan kuman malaria akan berkurangan seterusnya pesakit akan sembuh. Kini penyakit malaria bukan lagi menjadi ketakutan kepada manusia dengan kaedah perubatan moden dan kurangnya manusia tinggal di kawasan potensi nyamuk.

Dari segi perubatan menunjukkan kegunaan quinine sangat banyak iaitu dapat menyembuhkan malaria, membunuh parasit merbahaya, menurunkan suhu badan, memberikan kestabilan pergerakan jantung (heartbeat), menenangkan sistem saraf, memudahkan sistem penghadaman, membunuh kuman / Kulat/ bakteria, mengurangkan lendir dan menghilangkan sakit kepala. Bagi kawalan demam malaria lazimnya satu cawan air suam di campur dengan 1 susu teh serbuk quinone dan di minum 3 kali sehari atau rendak kulit cinchona selama 2 jam dalam air suam sebelum di minum. InsyaAlah penyakit malaria dan faedah-faedah perubatan yang saya sebut diatas akan di perolehi.

Artikel ini diharap memberikan ilmu pengetahuan kepada pembaca. Penanaman pokok Chinchona di Malaysia boleh di jalankan untuk pokok hiasan (Ornamental) di kawasan Taman-taman , tanaman Tepi jalan dan lebuhraya disamping kita akan dapat menghasilkan kulit bagi tujuan komesial. Kajian lanjut oleh pihak berwajib mengenai tumbuhan ini mungkin boleh dijalankan dari aspek ekonomi, spesis, teknologi penanaman, bahan tanaman dan pemasaran pada masa akan datang.

POKOK CINCHONA...QUININE DI HASILKAN....
BAHAGIAN KULIT....DIKUPAS DAN DIKERINGKAN...
DEMAM MALARIA...DAPAT DISEMBUHKAN....
DAPAT ILMU...TERIMAKASEH DI UCAPKAN..

By,
M Anem
Perak
Malaysia

Sunday, March 27, 2011

PINANG


PINANG (Areca catechu Linn) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga AERACEAE atau PALMAE yang tumbuh di negara kita sehinggakan satu negeri di Utara Semenanjung Malaysia mendapat nama sebagai Pulau Pinang. Seperti juga pokok kelapa yang tumbuh dengan subur di bumi Malaysia, pokok pinang menghasilkan buah yang di gunakan untuk pelbagai kegunaan. Nama lain adalah seperti Areca Nut, Betel Nut, adakka, catechu dan pinang. Rujukan akademik mendapati pokok pinang dipercayai berasal dari Malaysia dan Filipina walau pun ada spesis yang menyerupainya di Afrika. Pokok Pinang banyak di tanam di India dan Sri Lanka dan di gunakan oleh penduduk tempatan di negara tersebut yang di panggil sebagai 'adakka' (Malayalam) . Buah pinang di kaitkan dengan amalan makan sireh bersama biji pinang dan kapor dikalangan orang2 tua dulu. Artikel kali ini dalam "Anim Agro Technology" saya akan mengupas teknologi tanaman pinang berdasarkan pemerhatian saya dalam bidang pertanian dan membuat rujukkan beberapa buku pertanian serta pengalaman persendirian.


Pokok Pinang tumbuh menegak tanpa cabang dengan ketinggian mencapai 10-20 meter dan batangnya bulat lurus dengan garispusat lingkungan 10 - 15 cm. Walau pun pokok tinggi dan daun serta buahya lebat tetapi jarang-jarang saya mendengar pokok pinang patah. Daunnya berbentuk tajam (pinnate compound)dengan bilangan lai daun (anak daun) yang banyak dan panjang 1.5 - 2 meter di bahagian atas yang lazimnya mempunyai 8-12 pelepah. Saiz kanopi pokok lingkungan 2.5 - 3 meter. Bunga pinang adalah jenis uniseksual dimana terdapat stamen dan pistil pada kuntum yang sama dalam rangkaian bunga. Buah Pinang berbentuk bulat-lonjong (ovoid drupe) sebesar telur ayam berukuran 3-5 cm x 5-10 cm. Buahnya mempunyai serat atau fiber diluar dan tempurung serta isi didalamnya. Buah pinang berwarna hijau ketika putik bertukar kepada warna kuning dan akhirnya merah apabila masak. Akar pokok pinang tumbuh sekitar 1 meter keliling dasar pokok dengan kedalaman 60 cm ( 2 kaki) dan garispusat saiz akar kira-kira 1.4 cm.


Pokok Pinang ditanam sebagai pokok hiasan di kawasan strategik seperti di depan hotel, kawasan taman bunga, tepi pantai dan juga di keliling rumah penduduk kampong. Pokok pinang yang tumbuh lurus dan cantik menjadi pilihan jurulanskap untuk menjadikannya sebagai salah satu tumbuhan Palmae untuk mencantikan landskap. Pokok Pinang tidak banyak mengugurkan daun dan buah pada peringkat awal penanaman. Buah Pinang merupakan bahagian yang boleh di komersialkan. Biji isi pinang mengandungi 8 jenis bahan 'alkoloids' yang di kunyah bersama-sama dengan daun sireh dan gambir serta kapur yang kita panggil "SENTEL" oleh 5% penduduk dunia (Lihat foto makcik menyentel di bawah) . Rasa 'syok' dan khayal yang ujud menyebabkan mereka seakan ketagih untuk 'menyentel'. Orang Lelaki Myanmar memang suka makan sireh dan pinang dan dijual dimerata tepi jalan di Rangoon semasa saya melawat pada tahun 2009. Wow!..... Ciit sana...Ciit sini... melambak2 you...


Batang Pinang boleh digunakan sebagai kayu untuk dijadikan perabot, jambatan, tiang, ceracak dalam laut untuk para atau panggar kupang dan sebagainya. Buah Pinang mempunyai sabut yang juga boleh digunakan sebagai bahan api. Pelepah kering yang jatuh juga sering digunakan sebagai bahan api untuk memasak makanan di kampong atau luar bandar. Terdapat masyarakat di Filipina yang memetik bunga pinang dan dijadikan sayuran sebagai salad yang dimakan bersama-sama nasi. Tidak ketinggalan pinang merupakan bahan untuk di proses bagi tujuan perubatan semenjak dulu kala. Kandungan 8 jenis alkoloids yang berfungsi sebagai narkotik sering digunakan sebagai ubat khusus untuk mengurangkan kesakitan dan sebagainya.


Penanaman pokok pinang lazimnya menggunakan biji yang cukup matang dan disemai dahulu selama 12-24 bulan sehingga mempunyai 5 helai daun sebelum dipindahkan keladang. Biji pinang disusun dengan jarak semaian iaitu 2.5 cm x 15-20 cm sedalam 1 cm yang di bubuh pasir diatasnya. Benih akan bercambah 90 hari kemudian. Penanaman secara komersial dan meluas hanya didapati di India dan Taiwan sahaja semantara di negara2 lain sebagai tanaman selingan. Di Malaysia kawasan yang paling luas menanam pokok pinang saya pernah lihat adalah di Johor iaitu keliling FELCRA Sg Ara Kota Tinggi yang menanam hampir 7,000 pokok pinang sebagai pagar keliling ladang getah dan buah-buahan. Saya yang berulang-alik dari Johor Bahru ke Mersing setiap minggu semasa bertugas sebagai AO Mersing melihat bagaimana pokok pinang hidup subur dan banyak buah.


Penanaman pokok pinang memerlukan penyediaan kawasan dengan menyediakan lubang penanaman berukuran 50 cm x 50 cm dan kemudian di masukkan dengan baja organan sebanyak 3-4 kg satu lubang. Jarak penanaman yang di syorkan adalah 2.7 m x 2.7 m ( 9 kaki x 9 kaki) secara empat segi sama memberikan sebanyak 1,350 pokok sehektar. Penanaman lain seperti pisang dan tanaman kontan lain seperti betik, jagung, ubikayu, kacang tanah, keladi, buah-buahan singkat masa sebagai tanaman selingan adalah di galakan bagi menghasilkan pendapatan sepanjang pokok pinang membesar.


Pokok Pinang walau pun kita lihat macam tiada musuh sebenarnya mudah diserang penyakit iaitu Penyakit Koleroga yang serious di sebabkan oleh Kulat Phythopthora arecaceae yang boleh membunuh pokok. Penyakit Reput akar atau Ganoderma (Ganoderma lucidium) juga boleh membunuh pokok pinang jika tidak dikawal dengan baik. Penyakit Kulat lain seperti serangan oleh Kulat Alternaria ternuis, Aspergillus niger areceae, Botrydipodia theobromae dan beberapa lagi. Terdapat beberapa jenis Bakteria yang akan menyerang pokok pinang seperti Xanthomonas vascolarum yang perlu dikawal. Serangan Nematod juga berlaku terhadap pokok pinang. Antara serangga perosak pokok pinang seperti Kumbang Tanduk (Orcytes rhinocerus) , Ulat Makan Daun (Nephantis seringnapa), Ulat Pengorek Batang (Arceems fasciculatus) , Ulat Lipat Daun dan sebagainya sama seperti serangga yang menyerang pokok kelapa. Kawalan menggunakan racun kimia dan secara manual.

Penghasilan pokok pinang banyak bergantung kepada kesuburan pokok dan kadar kerosakan akibat penyakiy dan perosak. Sebanyak 6-7 tandan buah mampu dihasilkan dalam setahun sepokok dengan setiap tandan mempunyai 50 - 400 biji buah pinang. Bilangan buah yang bersaiz kecil dan besar banyak bergantung kepada cuaca dan pembajaan. Buah yang banyak lazimbya bersaiz kecil dan buah yang sedikit bersaiz besar. Tahun ke 10-15 merupakan puncak penghasilan buah pinang sehingga ia optima ketika berumur 40 tahun. Terdapat laporan menyatakan pokok pinang mampu hidup sehingga 80-100 tahun. Wou!... agak2 tuan berapa tinggi pokok pinang yang berumur 40 tahun!. Dari segi berat lazimnya sepokok pinang menghasilkan sebanyak 2.5 kg sepokok setahun tetapi ada rekod di Guam mencapai sehingga 8 kg sepokok setahun.

Buah pinang yang di tuai di buang kulit iaitu dibahagian sabut dan isinya kemudian di jemur di bawah cahaya matahari untuk beberapa minggu sehingga kering (Lihat foto sebelah). Terdapat juga pengeringan dijalankan menggunakan alat pengering diesel atau dimasukkan dalam rumah asap. Biji yang telah kering akan di gredkan mengikut saiz, warna, keseragaman, kesegaran dan juga kadar kecacatan. Semasa bertugas di Johor dahulu, saya pernah berjumpa dengan seorang pemborong buah pinang kering tempatan dimana katanya pemborong utama buah pinang Malaysia berpengkalan di Pulau Pinang. Dia membeli dengan harga ladang RM 5.00 - RM 8.00 sekilogram pada tahun 2001. Mereka beroperasi dengan menggunakan van lama dan pergi disekitar Daerah Batu Pahat, Muar dan Pontian yang mana ada penduduk kampong yang mengutip buah pinang yang dikeringkan.

Kata Pemborong tersebut buah pinang yang di kumpulkan akan dihantar ke Pulau Pinang sebulan sekali dan akan di proses untuk dihantar keluar negara. Kajian saya mengenai pengeluaran biji pinang mendapati Negara India merupakan pengeluar utama pinang didunia dengan sebanyak 250,000 metrik tan setahun diikuti dengan Indonesia/Malaysia sebanyak 21,800 metrik tan setahun dan Thailand sebanyak 5,200 metrik tan setahun. Lain-lain negara berikutnya yang ada mengeluarkan pinang seperti sri Lanka, Filipina, Guam, Papua New Guinea dan Myanmar. Walau pun industri tanaman pinang kurang mendapat perhatian petani di Malaysia berbanding dengan tanaman kelapa sawit, getah, buah-buahan dan sayur-sayuran dan padi tetapi ianya merupakan satu komoditi yang memberikan pulangan ekonomi kepada penduduk kampong.

Diharap industri tanaman pinang di Malaysia tidak terus mati kerana tidak ada subsidi yang pernah saya dengar mengenai penanaman pinang. Pihak kerajaan mungkin memandang yang tanaman ini bukan tanaman penting kerana pulangannya jauh lebih rendah berbanding dengan tanaman makanan dan industri yang lain seperti disebutkan diatas. Bagaimana pun selain daripada untuk tujuan landskap, mungkin penanaman pokok pinang di lokasi srategik untuk landskap dan ekonomik di kawasan tepi jalan sepanjang lebuhraya dan kawasan tanah lapang di kawasan perbandaran mungkin satu langkah bijak. Penyelidikan dan promosi varieti baru pinang yang berhasil tinggi dan menarik perlu dijalankan pada masa akan datang. Diharap artikel ini memberikan ilmu pengetahuan berguna kepada pembaca sekelian.
Salam 1 Malaysia!


PULAU MUTIARA...ITU PULAU PINANG.....
ASAL PINANG...JANGAN DI KENANG...
DIBUAT LANDSKAP...ELOK DIPANDANG...
ADA NILAINYA... JANGAN DI BUANG....


By,
M Anem
Jalan Istana 
Persimpangan Air Keroh
Bandar Melaka
Malaysia
(Updated by 1 Mac 2013)

RUMPUT ISRAEL


RUMPUT ISRAEL (Asystasia gigantica L) merupakan sejenis tumbuhan kategori rumpai dari keluarga Acanthaceae dan kingdom Plantae yang banyak tumbuh di negara kita. Rumput Israel mendapat nama 'Israel' di Malaysia berdasarkan kepada kemampuannya membiak dengan cepat di kawasan kebun dan tepi jalan dan berperangai macam orang Israel yang agaknya merampas kawasan negara Palestin. Rumpai ini merupakan musuh utama kepada petani-petani di Malaysia kerana ianya cepat membiak dan di dapati menggunakan ruang dan menggunakan banyak baja dalam tanah. Nama-nama lain bagi tumbuhan ini ialah Chinese Violet, Coromandel, Creeping Foxglove dan Asystasia (English). Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai maklumat mengenai rumput Israel berdasarkan pembacaan, pemerhatian dan pengalaman bertugas dalam bidang pertanian selama 33 tahun.

Rumput Israel tumbuh diseluroh dunia dimana mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Tidak dapat di pastikan asal-usul rumput Israel ini tetapi di percayai jenis Asystasia gigantica adalah dari Benua Asia (mungkin Asia Tenggara) dan jenis Asystasia micranta dari benua Afrika. Terdapat 14 lagi nama-nama rumput Israel diseluroh dunia iaitu A. parvula, A. querimbensis, A. pubesens, A. subhastata, A. quartena , A. scabrida, A. floribunda, A. coromandeliana, Justicia gagentica, A. acuminata, A. micrantha, A. multiflora, A. anselliondes dan A. podostarchy. Rumput ini mudah didapati di Amerika dan Hawai serta kawasan Australia Utara dan Barat.

Rumput Israel adalah sejenis tumbuhan RUMPAI yang Renek (Herbs) dengan ketinggian 60 cm dan jika mendapat sokongan atau merambat mampu hidup setinggi 1 meter. Batangnya berwarna hijau gelap dan mampu menjalar atau memanjat sokongan melalui cara lilitan. Batangnya mempunyai ruas-ruas dimana mudah akarnya keluar dari setiap ruas (nodes) yang mencecah tanah atau bahagian pokok yang boleh diambil makanan seperti di celah2 batang kelapa sawit. Daunya berbentuk mudah ddengan susunan bertentangan (opposite). Akarnya merupakan akar serabut yang mudah tumbuh apabila mencecah tanah dan lain-lain lokasi sesuai. Tumbuhan ini agak tahan dengan keadaan lembab dan kering yang agak panjang.

Bunga rumput Israel berbentuk corong atau macam-macam bentuk berwarna putih, putih-ungu atau ungu. Bunga rumput Israel yang berwarna garang seperti putih, ungu atau kebiruan sebenarnya mengandungi nektar manis atau gula yang sangat disukai oleh lebah, semut, kumbang dan berbagai serangga yang memakan nektar. Pemerhatian saya mendapati bunga rumput Israel adalah sumber nektar dan debunga yang sangat digemari oleh Lebah Keran (Apis cerana). (Lihat foto Keran). Apabila bunga telah menjalani proses pendebungaan maka akan terjadi buah. Buah rumput Israel berwarna hijau ketika muda dan kecoklatan apabila matang. Buah ini akan 'MELETUP' dan mencampakkan bijinya sejauh 1 meter atau lebih. Biasanya benih tersebut akan mudah hidup untuk proses pembiakan. Proses pertumbuhan anakbenih kepada tumbuhan dewasa sangat cepat iaitu dalam masa beberapa minggu sahaja untuk terus berbunga dan berbuah dan meletupkan bijinya.

Pemerhatian saya di Kampong Parit Bengkok Gersik, Muar , Johor dimana keliling rumah adalah tanaman kelapa sawit dalam tanah gambut, banyak rumput Israel tumbuh terutama di kawasan yang terdedah dengan cahaya matahari dan kawasan tepi parit utama. Kawasan tanaman getah juga mudah rumput israel tumbuh dan ini menyusahkan petani dan perlu di musnahkan. Rumput ini segar di waktu pagi dan agak layu sewaktu tengahari terutama musim panas. Keadaan hujan dan panas silih berganti dengan tiupan angin kuat mempercepatkan proses pembungaan dan pembiakan rumput Israel. Saya ada letak 2 haif yang mengandungi lebah keran dan dapat juga madu 5 botol pada tahun 2002 dulu. Tapi apa nak buat apabila semua lebah telah mati apabila jiran saya menyembur racun rumpai Basta pada rumput israel dikebunnya dan lebah yang makan nektar semuanya mati.....itu datang ilham tulis lagu "Madu dan Racun".

Rumput Israel adalah masalah kepada petani kerana rumput ini sangat kuat makan baja dan air serta mengambil ruang atau menutupi ruang tanah. Pemerhatian saya mendapati jika rumput ini tidak dikawal akan memenuhi keseluruhan ruang tanah dalam kebun sayur, ladang kelapa sawit dan ledang getah sehingga mempu mengurangkan hasil sehingga 25%. Kawalan lazimya menggunakan racun rumpai jenis Racun Sentuh (Contact Weedicide) untuk keadaan belun serious dan kadang-kadang jika terlalu tebal perlu digunakan racun rumpai jenis Sistemik (Systemic weedicide). Kaedah manual kawalan dengan menebas atau mencabut (mudah dijalankan di tanah gambut) kerana akar yang cetek dan batang yang ampuh. Kegunaan rumput Israel ada juga.

Terdapat beberapa negara yang menggunakan rumput Israel sebagai sayuran seperti di Afrika (Jenis agak berlainan dengan yang ada di Malaysia iaitu Asystasia micrantha). Selain itu tumbuhan ini juga di percayai dapat mengubati penyakit Lelah atau Asthma. Rumput ini juga sesuai dijadikan bahan makanan untuk ternakan Lembu, Kambing dan yang terkini Arnab. Rumput ini di potong dan di bawa kekandang lembu atau kambing untuk dimakan. Kandungan selulos dan protin yang tinggi membuatkan ianya sesuai untuk maknan ternakan ruminan. Arnab merupakan ternakan paling suka makan rumput Israel dan sesuai sebagai makanan tambahan selain daripada makanan 'pellet' yang di beli dari kilang.

Ramai penternak arnab bertanya kepada saya bagaimana hendak menanam rumput Israel ini untuk makanan arnab. Rumput Israel juga digunakan sebagai pokok hiasan atau ornamental oleh pengemar-pengemar landskap dan taman-taman. Bunganya yang putih atau ungu jika di gabung dan disusun akan menghasilkan permandangan yang cantik. Rumput Israel juga sesuai untuk dijadikan sebagai penahan hakisan terutama di kawasan tepi parit, sungai atau lebuhraya yang sesuai. Walau pun ianya tidak dikategorikan sebaik rumput penahan hakisan khusus tetapi fungsinya untuk menghalang hakisan adalah signifikan. Saya juga mendapati ada sesetangah ladang sawit menggunakan rumput Israel sebagai tanaman penutup bumi secara semulajadi (Lihat foto diatas). Kawasan keliling Pokok Sawit atau Getah di bersihkan dan diantara barisan dibiarkan rumput Israel hidup sebagai penutup bumi.

Rumput Israel mudah di tanam dan jika ada pihak yang hendak menanam atau membiakan rumput Israel bagi tujuan makanan arnab contohnya boleh menanam rumpai tersebut. Pastikan kawasan yang hendak di tanam dengan rumput Israel berdekatan dengan kandang ternakan arnab. Tanah tersebut sama ada tanah mineral atau gambut sepatutnya mendapat caha matahari atau pun jika ada sedikit lindungan 40-60% memadai. Bersihkan kawasan dari sebaraang tumbuhan lain dan sebaikan tanah digemburkan. Berikan baja organan di atas tanah dan ambil pokok sedia ada bersama-sama tanahnya untuk ditanam. Penggunaan biji benih rumput Israel yang matang boleh digunakan dengan mengutip dan menabur diatas tanah. Menanam musim hujan mempercepatkan pertumbuhannya. Buang rumput2 lain dan biarkan Asystasia sahaja yang tumbuh dan sentiasa potong batang atau daunnya untuk di beri sebagai makanan arnab. Untuk ratoon bubuh baja organan dengan kadar 4-6 mt/ha dan Urea.

Kebanyak petani menganggap rumput Israel sebagai musuh mereka dan perlu dihapuskan. Kini terdapat golongan yang mula memenafaatkan rumput Israel iaitu Penternak Lebah Madu dan juga Penternak Arnab. Kajian dan penelitian terhadap rumput Israel ini perlu diteruskan untuk mempastikan ianya tidak mengancam industri pertanian negara dan memberikan alternatif untuk pengunaan tumbuhan ini. Mungkin satu hari nanti rumput ini akan dijadikan sebagi salah satu daripada makanan kesihatan dalam bentul kapsul atau teh jika banyak kajian dijalankan. InsyaAllah.

RUMPUT ASISTASIA... ISRAEL NAMANYA...
CEPAT MEMBIAK...BIJI MELETUP JAUHNYA...
KURANGKAN HASIL.... ITULAH AKIBATNYA...
ARNAB MAKAN....CARA MENGATASINYA...


By,
M Anem
Senior Agronomist,
Taman Cendana Air Keroh
Melaka Malaysia
(Kemaskini pada 24 Jun 2013)

Monday, March 21, 2011

SAWI PUTIH (Pak Choi)

SAWI PUTIH (Brassica rapa L. cv group Pak Choi) merupakan sejenis sawi dari Keluarga Cruciferae yang di tanam di Malaysia untuk kegunaan daun segar bagi pasaran domestik dan ekspot. Sawi Putih merupakan salah satu daripada beberapa jenis sawi yang ditanam di Malaysia seperti Sawi Pahit, Sawi Hijau, Sawi Kerinting, Sawi Jepun dan beberapa jenis lagi. Keluasan tanaman sawi di Malaysia pada 2010 seluas 2,300 hektar dengan pengeluaran hasil sebanyak 24 juta metrik tan. Negeri Johor menanam 28% daripada jumlah keluasan penanam sawi di Malaysia terutama di Daerah Johor Bahru, Kota Tinggi, KulaiJaya, Kluang dan Muar. Nama lain bagi sawi putih adalah Chinese cabbage ; celery cabbage (English), Chou de chine ; chou de shangton (Perancis), paksoi ; pecai ; sawi putih (Indonesia), Sawi Putih ; pak choi (Malaysia), phakkat-khaokwangtung (Thailand), peechay (Filipina) dan pechhaay ; spei khiew (Kemboja). Artikel ini saya memberikan maklumat mengenai teknologi tanaman sawi putih iaitu sebahagian dari industri sayuran di Malaysia dan dari kajian persendirian dan bacaan dari buku lama teknologi sayuran di ASEAN.

Sawi Putih dipercayai berasal dari negara China dan disebarkan ke Jepun serta Asia Tenggara termasuk ke Melaka pada kurun ke 15. Kini sawi putih di tanam diseluroh dunia termasuk di Eropah dan benua Amerika. Sawi Putih popular di kalangan penduduk Malaysia dan Filipina tetapi agak kurang di kalangan penduduk Thailand dan Indonesia. Di Filipina sahaja lebih dari 125,000 metrik tan sawi putih dihasilkan setahun sementara di Malaysia melebihi 190,000 metrik tan setahun. Sawi Putih digunakan sebagai sayuran segar dari daun yang rangup dan di masak tumis atau dalam sop. Sawi Putih jarang-jarang di makan tanpa di masak. Saya paling suka masakan sawi putih dengan santan kelapa yang di panggil sebagai "Bobor" oleh masyarakat Jawa di Muar. Sawi Putih jarang-jarang di proses untuk jeruk di negara ini.

Tumbuhan sawi putih adalah jenis renek yang tumbuh menegak dengan mencapai ketinggian 15-30 cm semasa vegetatif. Daun tersusun secara spiral berwarna hijau gelap atau hijau keputihan dan agak berkilat dengan saiz 7-20 cm x 7-20 cm. Jika berbunga berwarna kuning pudar dengan panjang 1 cm dengan saiz bunga 6 mm x 12 mm (Kecil sahaja). Di Negara temperate seperti China bunga dihasilkan untuk mengeluarkan biji benih (perlu 'long daylength') tidak seperti di Malaysia. Buah sawi pahit dalam kantung (silique) mengandungi 20-30 bijibenih) berwarna coklat kehitaman dengan garispusat 1 mm (Lihat foto sebelah).

Bahagian sawi putih hampir semua boleh di makan kecuali sedikit bahagian akar yang di buang (Kurang dari 15%). Semasa mengutip hasil cuma 14% sahaja bahagian yang di buang iaitu akar dan daun tua yang rosak. Setiap 100 gram sawi putih mengandungi 93 g air, karbohiderat 3.1 g), Serat (0.7 g), Proti (1.7 g), Beta-carotene (2.3 mg), Vitamin C (23 mg), Ca (103 mg), P (46 mg), Fe (2.6 mg) dan sebanyak 86 kilojoule tenaga. Kajian saya mendapati setiap 1,000 biji sawi putih beratnya cuma 3-5 gram sahaja iaitu sangat halus. Berapa pula agaknya harga 1 kg biji benih sawi putih ? Cuba jawab . . . . .

Kawasan yang sesuai untuk tanaman sawi putih mesti dari tanah subur jenis lom berpasir atau tanah gambut yang mempunyai saliran yang baik serta bekalan air bersih yang mencukupi. Batas tanaman disediakan dan digaul dengan baja organik dengan kadar 10 - 20 mt sehektar. Sebaiknya di gunakan racun pra-cambah terlebih dahulu untuk mengawal rumpai. Penanaman menggunakan biji benih yang disemai dalam kotak semaian atau ada juga yang menabur terus biji benih keatas batas setelah dicampu dengan pasir halus dan racun kulat. Keperluan benih tabur terus 3-5 kg sehektar. Petani di Malaysia lazim menabur terus benih sawi hijau dan di buat penjarangan agar jarak tanaman 10-20 cm x 10-20 cm. Kaedah menabur terus mempercepatkan penuaian hasil cuma 28 - 30 hari sahaja.

Pembajaan bagi sawi hijau menggunakan baja NPK 15:15:15 pada peringkat penyediaan batas tanaman dengan kadar 60 kg/ha N, 40-80 kg/ha P dan 80-110 kg K. Minggu kedua diberikan baja N sebanyak 55-75 kg sehektar. Kerja-kerja mengawal rumpai dijalankan sekali semasa membuat penjarangan dan apabila kanopi pokok rapat rumpai tidaak menjadi masaalah lagi. Pokok sawi hijau perlukan air yang banyak iaitu kelempaban kira-kira 65-85% dan ini dijalankan dengan menyiram 2 kali sehari kecuali jika ada hujan. Petani yang saya lawati di Johor Bahru suka menanam sawi hijau di bawah Struktur kalis hujan (SPH) dimana ini mengurangkan kerosakan semasa musim hujan lebat. Penyiraman dibawah struktur dijalankan 2 kali sehari.

Sawi Putih kurang diserang penyakit serious kecuali Penyakit Reput Pangkal anak benih semasa musim hujan dikawal dengan racun kulat seperti Thiram. Penyakit Reput Batang (Erwinia spp) boleh berlaku jika tanaman dikebun dan juga kadang-kadang berlaku serangan Penyakit Clubroot (Plasmodiophora brassicae). Serangga yang merosakkan sawi outih seperti Kupu2 Diamond Black Moth (Plutella xylostella) dan Aphid (Aphid spp) yang di kawal dengan Bacillus thuringiensis bagi kupu2 serta racun serangga bagi Aphids.

Mengutip hasil sawi hijau seawal 3 minggu lepas tanam (tuaian awal) tetapi lazimnya kira-kira 30 hari lepas tanam dengan mencabut secara manual atau memotong pangkal pokok sawi putih. Hasil yang dituai dikumpulkaan dalam bakul sebeluk dibasuh untuk membuang kotoran. Jika hendak dijual tempatan akan dikat dengan kertas suratkhabar seberat 10-20 kg satu ikat. Penjualan secara borong sawi putih dimasukkan dalam bakul plastik atau Bakul Bulih dilembabkan dulu. Kerja lepas tuai perlu berhati-hati kerana sawi putih sangat rapuh dan rangup serta mudah patah. Kajian saya di Johor Bahru dan di Bukit Gambir, Muar mendapati anggaran penghasilan sawi putih sebanyak 10-15 mt sehektar di tanah gambut kawasan terbuka dan 15-20 mt diatas tanah mineral dibawah struktur pelindung hujan.

NAMA PAK CHOI.....DIPANGGIL SAWI PUTIH...
CEPAT BERHASIL....BOLEH JADI 'SUGEH' ....
MASAK LEMAK....BOLEH CAMPUR TAUGEH...
LEPAS TULIS BLOG.... BADAN PUN LETIH...

By,
M Anem
Presint sebelas
Ptjya
Malaysia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...