Friday, April 30, 2010

Sayur Cekur Manis


Cekur Manis (Sauropus androgynus) adalah sejenis sayuran dari keluarga EUPHOBIACEAE yang dijadikan sayuran daun tetapi merupakan tumbuhan pokok renek tidak seperti sayuran daun yang lain. Cekur manis juga di panggil Sweet leaf bush (Inggeris), Mani cai (China), Pak waan (Siam), Sabah Sweet Shoot (Sabah), Katuk; babing ; simani (Indonesia), ngub (Laos), hvaan baanz (Laos) dan phakwan-ban (Thailand) merupakan sejenis sayuran yang ditanam secara tradisional semenjak dulu kala. Cekur manis merupakan pokok renek berwarna hijau gelap di percayai banyak didapati di Asia Tenggara. Jabatan Pertanian melaporkan seluas 353 hektar cekur manis di tanam dengan penghasilan sebanyak 4,450 mt bernilai RM 10.78 juta pada tahun 2007. Kawasan penanaman utama cekur manis ialah di Sarawak (212 hektar), Sabah (73.5 hektar) dan Selangor (37.8 hektar). Kebanyakan sayur pucuk cekur manis adalah untuk pasaran domestik dan hanya sedikit yang diekspot ke Singapura. Penulis berpengalaman dalam menjalankan projek tanaman sayur cekur manis secara komersial ketika bertugas di Projek MIADP Melaka dengan mempromosikan tanaman tersebut di sekitar Air Keroh dan Bukit Baru Melaka bersama Jabatan Pertanian dan MARDI. Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai tanaman cekur manis untuk bacaan dan rujukkan anda.

Kegunaan cekur manis selain daripada dimakan bahagian pucuk dan daun muda (Lihat foto sebelah). Kebanyakan daun dan pucuk cekur manis adalah digunakan untuk sayuran dan ada yang menjadikan sebagai ubat-ubatan seperti ubat  untuk ibu lepas bersalin. Khasiat cekur manis didakwa mampu untuk menggalakkan pengeluaran susu, melawaskan kencing dan mengurangkan demam. Kajian saintis dari Buku PROSEA 'Vegetables for tropical' mendapati kandungan zat cekur manis setiap 100 g yang dimakan adalah 79.8 g air, lemak 1.8 g, Karbohiderat 6.9 g, Protin 7.6 g, Serat 1.9 g, Vitamin A 10,000IU, Vitamin B 0.23 mg, Vitamin C 136 mg, Ca 234 mg, Fe 3.1 mg dan tenaga sebanyak 310 kJ. Terdapat laporan jika makan daun cekur manis berlebihan akan menyebabkan pening kepala. Ini mungkin berkaitan dengan kandungan bahan cyanide (Jika ada) akibat pencemaran.


Cekur manis merupakan pokok renek yang monocious mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter (ditanam dikebun 0.5-0.7 m sahaja) serta mempunyai bentuk daun yang bujur atau alternate berukuran 2-3 cm lebar. Pokok cekur manis mempunyai batang menegak berwarna hujau (bahagisn muda) dan coklat (Bahagian tua) serta bercabang. Bunganya berwarna merah serta dimana ia akan mengeluarkan buah yang mempunyai 3 bahagian kandul 3 biji (Lihat foto sebelah) . Pokok cekur manis memerlukan cahaya matahari yang banyak serta tanah subur yang tidak ditenggelami air. Saliran dan batas diperlukan mengikut kesesuaian tanaman. Sebaiknya pilih tanah mineral atau tanah gambut yang subur dengan tidak terlindung.


Kaedah pembiakan dengan keratan dari bahagian batang yang telah matang walau pun ada yang cuba tanam dengan biji benih. Keratan sepanjang 20-30 cm diambil dan boleh terus ditanam diatas batas yang disediakan atau ditanam ditapak semaian sehingga akar keluar sebelum di ubah kekebun (Lihat foto sebelah). Penanaman menggunakan biji sangat lambat dan peratus percambahan biji juga tidak menentu. Jarak tanaman yang sesuai adalah 0.3 meter x 0.5 meter diatas batas lebar atau diatas tanah rata. Pengairan adalah penting pada peringkat awal penanam sehingga penuaian hasil. Sistem sprinkler sering diguakan untuk kawasan cekur manis. Pokok cekur manis perlu dicantas awal untuk membentuk cabang yang banyak dan mendidik agar banyak pucuk baru akan keluar.


Antara perosak yang menyerang cekur manis ialah Ulat Pengorek Daun, Koya, Hamama dan juga binatang ternakan. Belum ada penyakit seious yang musnahkan tanaman cekur manis. Pembajaan menggunakan baja organik yang banyak dari peringkat awal seperti tahi ayam (1 kg/pokok) dan baja NPK 15:15:15 sebanyak 0.4 kg/pokok/tahun. Paling mudah baja organik sentiasa dengan kadar 10 tan sehektar secara berterusan. Baja semburan daun atau Baja Foliar boleh digunakan untuk mempercepatkan pertumbuhan pucuk baru. Pengeluaran pucuk mengikut musim (terutamanya pada musim panas dan kering). Baja foliar yang sering diguna seperti Grofas dan lain-lain baja cecair dipasaran.


Pucuk muda di petik setiap hari dengan memotong kira-kira 20-25 cm dari pucuk dan dikumpulkan. Daun bahagian pangkal di buang atau di kurangkan untuk kerja-kerja penggredan (jika perlu). Pucuk2 ini di susun dan di potong bahagian pangkal agar rata dan diikat dengan getah pengikat lingkungan 200 - 300 gram seikat. Susun dengan cara menegak dalam kotak polistrin dan lembabkan dengan semburan air bersih. Kotak ditutup dan bawa ke pusat jualan dengan segera. Petani di Melaka menghantar pucuk cekur manis sehingga ke Kuala Lumpur dan Singapura. harga jualan di ladang antara RM 8.00 - RM 10 sekilogram. Bahagian lain yang di hasilkan ialah dengan memotong kira-kira 40 -50 cm bahagian batang dan dijual untuk penduduk tempatan. Harga sekitar RM 2.00 - RM 4.00 sekilogram.

Pucuk cekur manis biasanya di masak dengan udang atau belacan dan dimakan sama ada terus di restoran atau bersama-sama nasi panas. Satu pinggan (kurang lebih 1-2 ikat) sayuran cekur manis atau Pucuk manis Sabah dijual dengan harga RM 15 di restoran cina. Pengalaman penulis memajukan sayuran ini di Melaka pada tahun akhir 1990'an perlu diteruskan. Antara resepi yang popular masakan sayur cekur manis adalah masak lemak dengan labu manis (Lihat foto sebelah). Menu ini sering kita juma direstoran masakan kampong dimana-mana juga. Selain itu ramai juga yang suka masak pucuk cekur manis dengan tumis cili api bersama ikan kering yang dimakan dengan nasi panas. Apa-apa pun kita boleh menanam sendiri cekur manis dikeliling rumah kita kerana ia amat mudah tumbuh dan berhasil sepanjang tahun. Wasallam!


SAYUR DAUN ... PUCUK CEKUR ...
TANAM SENANG...KITA BERSYUKUR...
BAJA ORGANIK... JADUAL DIATUR...
PASAR TANI... HARGA DI TAWAR...
TUMIS BELACAN...TIDAK BEREDAR..


Related Articles:
1.  Cashflow Sayur-sayuran (Klik disini)
2. Hidroponik (Klik disini)
3. Pegaga (Klik disini)
4. Lokia (Klik disini)
5. Paku Pakis (Klik disini)

By
M Anem

Senior Agronomist.
Kebun Sayur Air Keroh,
Melaka, 
Malaysia.
(Kemaskini artikel pada 17 Ogos 2013)

Vitamins


What is Vitamins?

As from my reading, vitamins are an organic compounds that have diverse biochemical function in the body. Most of them must be ingested from the diet. There are two types of vitamin scientifically. First group was Fat Soluble Vitamins (A,D,E and K) which was stored in the liver and fat cell. Second category was Water Soluble Vitamins ( B-Group and C) have to be taken daily. Specific function or certain vitamin that can be procured from vegetables are briefly describes in this article.Plants is the most source of vitamins. People need to know how, what and where to get the vitamins. Today's article on "Anim Agriculture Technology" I post an article about vitamins for all reader.

Vitamin A
Vitamin A is an essential for the visual pigments, immune system function and also for skin and mucus membrane health. The major form of vitamin A is Retinol. Precursors for vitamin A is the carotene from fruit and vegetables. Many types of fruits and vegetable grown by farmers and consume for fresh to ensure vitamin A is available for the body. Among all carotene, Beta-carotene has the highest vitamin A activity. Lacking of Vitamin A cause severe visual imperilment and it is significant contributor to severe infections of death.

Vitamin E
Vitamin E consisting of tocopherols, has a role in cell membrane integrity, anti inflammatory action and immune response. Deficiency in vitamin E can affect and lead to Anemia Disease. It is a highly anti oxidant and is known to reduce the risks of several degenerative disease. So as human being please ensure to uptake any amount of vitamin E as required by our body.
Vitamin B (Riboflavin)
Many people do not aware of vitamin B as coenzymes. It plays a central role in releasing energy from food. Food processed in our body in the form of sugar (Sucrose, lactose) will be transformed to energy by assistance of Vitamin B. Deficiency of vitamin B include cracked skin and blurred vision. Study the source of Vitamin B riboflavin.

Vitamin B (Folic Acis)
Folic acid helps in the formation of red blood cell in our body. It also involve in he making of DNA and RNA. Folic acid deficiency causes anemia during pregnancy and is a risk factor for coronary heart disease and stroke.
Vitamin C (Ascorbic acid)
Vitamin C is the most popular vitamin and has been commercialised in the society. Actually vitamin C is essential for the formation of Collagen ( a protein to make skin), scar tissue, tendons, ligaments and blood vessels. Early sign of vitamin C deficiency include splitting hair, dry skin and bleeding gums. Vitamin C also promote absorption of iron from the diets. Vitamin C are rich in most fruits such as orange, grapes, mango, Guava, Citrus and the latest from Roselle. Roselle consists 9 times more vitamin C than oranges.

Most of us heard about vitamins. How many of us study where to gain the vitamin supply. In modern days, vitamin was sold as tablets, liquid or many other form as processed vitamins. Do we checked whether the supplies actually as good as we expected?... Make sure to check the Expiry Date and Manufacturing Date if probably they change the due date. The best is to know what are the sources of vitamin in raw plants especially those we can get fresh from our wet market. Keep consume vitamins daily. . .

KNOW VITAMINS ... STUDY THE MEANS...

PROCESSED VITAMIN...ANY GUARANTEE?...
CONSUME FOR RECOMMENDATION...
CHECK IF THERE IS DEFICIENCIES...

By
M Anem

Senior Agronomist,
Jalan Kamariah,
Muar, Johor,

Malaysia.
(Updated on 23 September 2013)

Thursday, April 29, 2010

Ciri2 Klon Belimbing Malaysia


Belimbing (Averrhoa carambola) di Malaysia mempunyai beberapa Klon Popular iaitu B2, B10 dan B17. Belimbing merupakan jenis buah yang mana Malaysia merupakan pengeluar dan pengekspot terbesar didunia. Terdapat seluas lebih dari 1,300 hektar tanaman belimbing di Malaysia dengan pengeluaran lebih dari 6,500 metrik tan pada tahun 2011 dimana kebanyakannya untuk pasaran domestik dan sebagagian untuk diekspot. Saya diberi amanah untuk memberi ceramah kepada kursus 'Agronomic Practices in carambola Production' kepada peserta kursus antarabangsa seluruh Asia Tenggara mengenai varieti belimbing dan pengurusan agronomi. Artikel ini membentangkan ciri-ciri Klon Belimbing dalam 'Anim Agro Technology' tersebut yang diperolehi dari Jabatan Pertanian Semenanjung Malaysia dan pengalaman penulis sendiri semasa menjalankan tugas selama 32 tahun dalam bidang pertanian.

1) BELIMBING B2
Nama Biasa varieti Belimbing B2 ialah MAHA 66 yang dimiliki asalnya oleh En Foo Fatt dari Port Disckson, Negeri Sembilan. Pokoknya berbentuk renek dan tumbuh menegak berbentuk kanopi Kubah. Warna daun dan ranting adalah perang tua. Daun Belimbing varieti B2 berbentuk Oblong dengan bentuk hujung yang Mukronat and anak daun termal Elliptik. Warna tangkai daun perang kehijauan dan pucuk merah keperangan. Bunga belimbing B2 keluar sepanjang tahun dimana kedudukan stigma lebih tinggi dari stamen. Warna bunga nya ungu muda. Buah B2 berbentuk Elliptik dan keratan rentas berbentuk Sendeng Tirus. Saiz Buah Besar (13-15 cm panjang) dengan purata berat 200-250 gram. Warna buah masak (indeks 5) adalah putih kehijauan. Tekstur buah halus dan tidak rangup.

2) BELIMBING B10
BELIMBING B10 tiada nama lain dan ia dimiliki asalnya oleh Encik Chan Sing Keow dari Sri Kembangan, Selangor. Pokoknya berbentuk rendang dengan tabiat daunnya mendatar. Kanopi pokok berbentuk Kubah dengan warna dahan dan ranting adalah Perang. Daun B10 berorientasikan Tegak dan berbentuk Oblong. Bentuk hujung daun Mukronat dan anak daun terminal Obovat. Bunga B10 keluar sepanjang tahun berwarna unggu dipangkal ranggi. Buah B10 berbentuk Oval serta hujung berlekuk. Bentuk keratan rentas Sanding Cembong dengan saiz lingkungan 8-12 cm panjang. Purata berat B10 antara 200-300 gram dengan warna kuning keemasan. Tekstur buah halus dan sedikit rangup. Varieti ini dipasarkan untuk pasaran domeatik dan merupakan paling banyak untuk diekspot terutama ke Eropah dan Negera barat lain. DI negara tersebut belimbing B10 dipetik pada indeks 3 atau 4 yang dimakan sebgai 'Salad' bukannya buah segar seperti kita makan biasa.

3) KLON B17
Klon B17 dikenali dengan nama 'Belimbing Madu' dan dimiliki oleh En Ti Kok Seng dari Triang, Pahang. Pokok bertabiat rendang dan dahan yang melempai. Bentuk kanopi Kubah dan warna daun/ranting perang muda. Daunnya menegak dengan bentuk anak daun sisi Ovat Sempit. Bentuk permukaan daun sedikit melengkung keatas. Daun tidak berkilat dengan warna hijau muda. Warna pucuk merah tua. Bunga B17 keluar sepanjang tahun dengan warna pangkal ranggi Ungu Tua. Buah B17 berbentuk Oblong dangan hujung buah lekuk. Saiz buah lingkungan 8-12 cm panjang dengan purata berat 250-300 gram/biji. Warna buah adalah oren dimana putik muda berwarna hijau. Tekstur buah adalah rangup dan berserabut sedikit. Saya pernah berbincang dengan pemilik asal varieti ini sekitar awal tahun 1980'an untuk membuat pencirian dan mendapatkan anakbenih pokok belimbing ini.


Artikel ini memberikan pencirian mengenai 3 jenis varieti belimbing yang popular di Malaysia. Dari segi agronomi, percampuran antara varieti B2 dengan belimbing B10 dan B12 diperlukan kerana varieti belimbing B2 adalah sebagai pembekal pollen atau debunga yang berkesan kepada pokok belombing varieti lain. Pada saya varieti B17 atau Belimbing Madu menjadi kegemaran untuk dimakan segar kerana rasanya yang amat manis dan warnanya yang menarik. 


KLON BELIMBING ......DARI MALAYSIA...
DITANAM LUAS....PASARAN DUNIA...
KLON DIPILEH... GUNAKAN KOMBINASI ...
RUJUK MAKLUMAT...AGAR MANJADI ....


Related Articles:
1. Klon Belimbing di Malaysia (Klik disini)
2. Carambola - Star Fruit (Click here)
3. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)


By
M Anem
Horticulture Division

Dept of Agriculture
Johore,
Malaysia

Coconut

Coconut (Cocos nucifera) also called Kelapa or Nyior in Malaysia was a crop under Family Palmae and believed to be originated from Pacific Region. Coconut was grown in more than 90 nation in the world and planted 12.48 million hectare where about 10.8 million hectare (86.2%) around Asia-Pacific region include Malaysia. Indonesia is the largest coconut producer in the world (3.9 million ha) followed by Philippines (3.2 million ha) and India (1.9 million ha) respectively. World coconut production estimated about 11.44 million tones as copra or equivalent to 57 billion nuts. In Malaysia coconut was grown as fourth importance due to farm size after oil palm, rubber and paddy or about 110,000 hectare in 2009. Malaysia import coconut and coconut based product amounted RM 520 million in 2009 compare to about RM 560 million of export quantity in the similar year. Major states growing coconut was Perak (15,180 ha), Johore (21,250 ha), Selangor (10,320 ha) , Sarawak (22,290 ha) and Sabah (19,150 ha).

Coconut was a multi-usage commodity from the roots, stems , nuts, leaves and other components. Coconut Milk is is main target for food product and processed to many other food and nutritional food product. Virgin Coconut Oil (VCO) was the latest innovation enriched with other nutritional and medical value product for health consumption. Non Food product from coconut varies from House structure, Roofing Attap, Sweeper, Bridges, Planks, Plywood, Car Cushion, Charcoal, firewood and many others.

Coconut was an erected type of tree as single trunk with maximum height reach up to 60 meter. The root system mostly hair root with no tap root. There is about 1,500 - 8,000 hair root each tree. Pollination process are natural by wind, bees, ants and other insects except for breeding purpose by human being. The fruit matured in 12-14 months after fertilization completed. Composition of matured nuts consists of 35% husks, 12 % nut shell, 28% white flesh and 25% water.

Coconut able to grow in many range of soil type from mineral soil, acidic soil, bris soil, peat soil and best on flat condition. In Malaysia about 12 variety of coconut was grown by smallholder or estates. The traditional variety was Malaysian Tall (MT). Other variety was Malaysian Red Dwarf (MRD), Malaysian Yellow Dwarf (MYD), Malaysian Green Dwarf (MGD), MAWA, MATAG, West African Tall, Tagnanan, Rennel, Aromatic/ pandan, MARREN and MAMA. MATAG Hybrid variety was the most recomended variety due to its potential yield and early maturity period. MATAG variety are able to produce 140 nuts/ tree/year with planting density was 178 tree/ha or about 25,000 nuts/ year/ha. Average numbers count MATAG nuts about 10-22 / bunch.

Seedling selection is the critical stage in coconut growing activity. Ensure the certified seed or seedling sources are recommended by Department of Agriculture or certified private estates. New planting area cleared from any other trees because coconut required 100% sunlight. Planting distance differ depend on coconut variety and planting system. As my experience in Coconut Rehabilitation Program in Muar for 4 years seems that for MATAG (8.1mx8.1m - 178 tree/ha), MAWA (8.1mx8.1m), Dwarf Variety (.5mx6.5m 272 tree/ha) and pandan (65 m x 6.5 m). To improve fertility use 3-5 mt GML. Planting hole 0.45m x 0.45mx0.45m prepared with 200 gm Phosphate. Most new planting program interopped with banana, pineapple, tapioca , vegetables or other food crops.

Manuring program for coconut varies from different soil type and the age. Early stage requirement was NPK 15:15:15 about 1 kg/tree/year than increase to 1.5 kg/ tree/ yr the following year and after 5 years about 5.5 kg/tree/year with 12:12:17:2 (For fruiting). Manuring program application 3 times per year and apply around the canopy of the tree. Liming on acidic soil done accordingly especially on coastal area.

Coconut pests was Rhinoceros Beetle (Oryctes rhinoceros) that attack whole tree and controlled by cultural method and chemical (moth ball or carbofuran). Kumbang Jalur Merah (Rhynchophorus schach) was a secondary pest and controlled with monocrotophos or methamidiphos (5-10 ml/tree). Artona Moths (Artona catoxantha) attack coconut leafs that cause a "burnt symptom' especially during dry period. Heavy rain able to remove the moths. Ulat Beluncas (Setora nitens) eats coconuts leafs and use monocrotophos to control. Haidari Moths (Hidari irava) larvae also attack coconut leaves. Plesipa Beetle (Plesisipa reichei) with yellowish in colour also attack the leaves and spray with chemical. Coconut diseases was Leaf Spot (Curvularia maculans) attack young leafs and use Capstan to control. Other pests was Squirrel that attack the nuts and during early stage there will see Wild Boar, cattle, goats, sheep's may eat the newly planted seedlings.

Harvesting of coconut depends on the consumer needs either young coconut for drinking or matured old coconuts. Young coconut collected using special method or rope so the nut wont fall direct to the ground and damage. Most old variety matured after 15 years with stable nuts production. Malaysian Tall able to produce 6,000-8,000 nuts annually (124 tree), Malaysian Dwarf (27,000-30,000 nut/year), MATAG/MAWA (20,000-25,000 nuts/year) and Pandan Variety (27,000 nuts /year). The nuts production lower during dry spell.

Cost of production for MATAG variety estimated about RM 4,344/ ha for initial development. Economic analysis shown that if the nut sold at RM 0.60/nuts, therefore the gross farm income would be RM 6,566/year or RM 131,122 for 20 years. NPV for 1 hectare coconut was RM 33,068 and IRR about 27.91% and value of BC ratio calculated at 1.74. Growing coconut is a profitable venture if properly plan and patient.

GROW COCONUT... SLOW RETURN...
COLLECT YOUNG NUTS.... IT WAS SUDDEN...
COCONUT MILKS .... PROCESSED TO VCO....
ENRICHED VCO.... HEALTHY FOOD....

By
M Anem
Putrajaya
Malaysia

Wednesday, April 28, 2010

Watermelon


Watermelon (Citrullus lunatus) known as Tembikai, Semangka or Timun Cina in Malaysia was under Cucurbitaceae family. It grow for 65 - 75 days and has a potential yield from 25-30 metric ton per hectare. Watermelon was a tropical fruit tree believed originated from Africa Continents and introduced later to Mediterranean and Asia continents. This commodity was largely grown in Turkey, USA, China and Russia. In Malaysia about 11,270 hectare was grown in 2009 producing 228,880 mt of watermelon. Most area planted with watermelon was Rompin District Pahang (2,543 ha) followed by Kluang District Johor (1,119 ha) and Mersing District Johor (828 ha). Other states growing watermelon was Kelantan (1,006 ha), Pahang (1,777 ha) and Terengganu (1,128 ha) respectively.

Production of watermelon is for domestic and export market. Watermelon mostly contain water (93.2%) and other nutrient such as Sugar and many vitamins (Thiamine, Riboflavin and Niacin). Its a herb type crop and creeps with oval leaf shape. The flower are monocoius and yellow colour. Watermelon fruit was roundish or oval or long oval shape with dark green colour and weighed between 7 - 15 kg/ fruit depending on variety.

Few variety recommend to grow in Malaysia was Red Type and Yellow Type. Red Type include New Dragon 117, Semangka 144, Sky Light 162, New Grand Baby N123, Summer Delicious 174, Hi-U 168, Bow Long 288, Big Mel 202, Taipan 275, Hitam Manis S 108, Golden Crown 167, Diana, China Boy, Pearl 275, King Black Gold 7733 and Super Sweet Black Lady. The yellow type was Golden Delight 363, Bow Fong 272, Yellow Baby, New Orchid, New Sweet Baby, Jingga Manis 383, Orange Beauty and Yellow Beauty 262. All names refereed to seed distributor and marketing requirements. The seedless variety include Red Victor 226, Red Star 1818, Quality 126, Fengshan 106, Pure Luck 128, Unique 129, Sin Fon and Seedless 200.

From my observation as extension agent in Mersing Johore for 5 years, it was a group of entrepreneurs who commercially look for new area for watermelon growing. Watermelon needs enough sunlight and dry such a coastal area and sandy or bris soil for better sweetness. In Malaysia there was watermelon crop zones located at Perlis/Kedah, Negeri Sembilan, Melaka, Johor (Mersing, Kota Tinggi, Kluang, Segamat, Muar), Pahang, Terengganu and Kelantan.

Land preparation started with land clearing and infrastructures development such as farm roads, drainage, irrigation system, store, collection center and others. Bed preparation by tractor layered with black silvershine plastic. Planting distance range from 0.75-1.2 m and 4.5-5.5 m with about 1-1.5 m width planting density 1,800 - 2,400 points/ha. Transplanting is the best method in watermelon farming with 8-12 days old seedling. Seedling preparation using selected seeds and dip 12 hours in clean water and arrange in a seeding tray. Ensure the seedling was not over 14 days old because its affect slow growth later in the farm. Cut the new shoot of creepers after 10-15 day of planting to encourage more new shoots. Pollination by natural agents (ants, bees and others) must assisted with artificial pollination activities. The Flowers bloomed after 28-30 days after planting with about 20-30 flowers/points. The best time for assisted pollination activity at10.00 am.

Manuring program is critical in melon growing activity started with basic manuring during land preparation with 3-5 mt/ha organic and 400 kg/ha NPK 15:15:15 mixed in the bed. After 21 days of planting about 200 kg/ha of NPK 12:12:12:2 applied. 45 day later (fruit formation stage) apply 200 kg/ha of NPK 12:12:17:2. Foliar Fertilizer applied occasionally by cases. watermelon required large amount of water from 15 liter/tree/day (early stage) increase to 4 liter/tree (vegetative stage) and 9 liter/tree (Reproductive stage). Normally drip Irrigation System and Sprinkler system used in watermelon farm. Drip Tape systems cost about RM 4,000-5,000 per hectare and economic compare to sprinkler system.

Pests management in watermelon is a critical activity. Pests such as Thrips (Thrips spp) attack young shoot and controlled by chemicals (abamectin, acetmapri or imidacloprid). Leaf mites (Aphis spp) attack leaves and young shoot also controlled by chemicals. Fruit Fly (Bactoera cucurbitae) attack young fruit and controlled with protein bait. Among diseases attack watermelon was Damping Off, Downy Mildew, Antracnose, Mosaic Virus, Anggular Leaf Spot and Gummy Stem Blight. Damping Off (Phytium spp or Rhizoctonia solani) attack young seedling and controlled by fungicide (chiorothalonil). Downy Mildew (Pseudoperonospora cubensis) was a main problem in watermelon industry in which within 2-3 day able to demolish whole farm. Control by crop rotation, GAP and chemical (mancozeb, Zibeb and chlorothalonil).

Harvest watermelon 60-75 day after planting depend on variety. Matured fruit collected manually and cleaned before grading process. There was 3 grades in watermelon that was Premium Grades, Grade 1 and Grade 2. For domestic market watermelon demand throughout the year but increase in hot season and fasting month. Most watermelon from Malaysia exported to Singapore, Hong Kong and Brunei.

From my study in Johore in 2007-2009 cost of production for watermelon about RM 10,431.00 / hectare. Farm gross production about RM 12,500 / ha based on 25,000 kg fruit/ha at RM 0.50/kg giving Net farm Income about RM 2,067.00/ ha for 2.5 months. return for RM 1.00 about RM 1.20 and Cost of per kilogram calculated at RM 0.42. This crop are high risk commodity to establish. Most farmers jointly capitalised between Input Suppliers, Marketeers and Grower in their activity. About more than RM 500,000 required f0r 50 ha as capital. There was an intercrop between watermelon with chili in certain area as crop insurance if there was an disease attack. This commodity need lots of experience farmers to venture as there was technology available in the country.
GROW WATERMELON..... SICK OF THE RISKS....
ONCE SUCCESS..... MORE MONEY COME IN....
SHARE THE CAPITALS.... SHARE PROFITS....
MORE EXPERIENCE.... BETTER MANAGEMENTS...
By
M Anem
DOA
Malaysia

Tuesday, April 27, 2010

Tanaman KANTAN

Kantan (Phaeomeria speciosa) atau jenis lain (Erlingera elator Jack)merupakan sejenis tanaman dari keluarga Zingiberaceae sama seperti tanaman halia, lengkuas dan dari jenis pokok Herba. Bunga kantan merupakan ulam yang pentingdalam masakan Tradisional Melayu semenjak dulu kala. Pokok kantan dipercayai berasal dari Malaysia terutama tumbuh meliar di kawasan tanah lembab. Antara negeri yang mengusahakan tanaman kantan di Malaysia ialah di Johor, Perak, Pahang, Kelantan, Selangor dan Terengganu dengan keluasan kira-kira 120 - 150 hektar pada tahun 2009. Terdapat beberapa usahawan di Batu Pahat yang menanam kantan secara Komersial terutama untk bekalan tempatan dan ekspot ke Singapura. Penulis pernah menemui usahawan tersebut semasa lawatan ke Ladang Kantan.

Bunga Kantan di gunakan dalam masakan seperti asam pedas, kuah laksa asam, ulam nasi kerabu dan ramuan dalam sambal belacan. Beberapa kegunaan lain seperti untuk tujuan perubatan tradisional. Kantan mengandungi pelbagai unsur khasiat seperti Protein, Vitamins dan serat. Pokok kantan mempunyai akar serabut dimana daunnya lurus dan berupih. Bunga kantan berwarna merah jambu yang kemerahan dimana bunga jantan dan betina terdapat pada satu bunga. Setiap jambak mempunyai 240- 345 kuntum bunga tersusun melingkari jambak bunga. Buah kantan bersegi mempunyai 3-5 segi seperti berlian yang mengandungi 150-180 biji benih.

Pokok kantan sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah dan elakkan kawasan yang bertakung air. Di Malaysia belum ada kultivar yang di kenalpasti tetapi kebanyakkannya Kultivar Tempatan. Penanaman pokok kantan menggunakan benih dari Rizom atau biji benih. Penggunaan benih rizom lebih popular kerana mudah serta menjadi pilihan petani. Kaedah ini lebih cepat berhasil sedangkan biji benih lama untuk berhasil ( 2 tahun). Rizom kantan di cangkul dari perdu pokok induk. Pastikan ada 2-3 mata tunas dan akar serabut untuk pertumbuhan.

Jarak penanaman disyorkan ialah 2 m x 1 m dalam lubang penanaman. Letakkan rizom bersusun dan pada peringkat awal tutup dengan sungkupan dari rumput/ daun untuk melindungi tunas baru. Sistem tanaman disesuaikan dengan tanaman selingan atau tanaman tunggal. Bagi kaedah tanaman selingan dengan getah ditanam dalam jarak getah 6m x 3m (555 pokok/ha) dan jarak kantan ( 2m x 1 m sebanyak 333 pokok/ha). Jika selingan di kawasan dusun buah2an sebanyak 3,333 pokok/ha dan jika di tanam secara tunggal sebanyak 4,200 pokok/ ha.

Pangkas daun kantan yang tua untuk elakkan penyakit dan glakkan pengeluaran bunga kantan. Daun yang dipangkas diletak selari dalam barisan tanaman untuk kawal rumpai dan sebagai sungkupan. Pembajaan bermula dengan CIRP (50 gm/pk) dan 125 gm/pk semasa menanam dan 4 bulan pertama dengan tahi ayam (1 kg/ pk). selepas 5 bulan guna NPK 15:15:17:2 (30 gm/ pk) dinaikkan kepada 70 gm, 100 gm pada bulan ke 7 dan ke 9. Pembajaan selepas 15 bulan sebanyak 0.5 kg/pk setahun di buat 2 kali.

Belum ada musuh perosak dan penyakit yang serious untuk tanaman kantan di Malaysia. Terdapat serangan anai-anai dikawasan yang berpotensi dimana kayu reput ada di ladang. Jika keadaan serious dikawal menggunakan racun chlorpyrifos pada kadar 0.1% bahan aktif. Kawalan rumpai dengan cara manual atau kimia (glyphosate 0.6 ka/ha). Gunakan muncung nozel sesuai semasa menyembur racun rumpai. Pokok kantan dewasa tak perlukan racun kimia untuk kawalan rumpai.

Pokok kantan mula berbunga selepas 9 bulan di tanam dan bunga kantan yang matang dipotong sepanjang 30 cm. Pastikan memetik bunga kantan setiap hari (paling ideal) untuk elakkan bunga matang dan elakkan kudup berkembang (Tidak ada kualiti). Potensi hasil bunga kantan sebanyak 14,700 kuntum sebulan/ha (dari 4,200 pokok/ha). Bunga yang dipetik di masukkan dalam bakul dan elakkan dari kena panas matahari. Kajian penulis di Batu Pahat mendapati kemampuan seorang pekerja mahir mampu memetik antara 650-850 kuntum sehari. Bersihkan bunga kantan dari sebarang kekotoran dan asingkan mengikut saiz dan gred. Pastikan bunga kantan di pasarkan segera untuk kekalkan kualiti dan harga.

Kajian mendapati penghasilan kantan untuk 5 tahun sebanyak 742,000 kuntum bunga dan jika purata harga sebanyak RM 0.10/bunga maka pendapatan kasar ladang sebanyak RM 74,200 atau RM 14,840 setahun. Kos pengeluaran sebanyak RM 39,083 (5 tahun) dan pendapatan bersih ladang sebanyak RM 35,117 (5 tahun). Tahun kedua operasi petani akan mendapat pulangan bersih sebanyak RM 4,903/tahun (RM 408/bulan) dan akan manjadi RM 2,926 sebulan pada tahun ke 5 operasi penanaman kantan. Kajian mendapati nilai NPV sebanyak RM 21,234 dimana kadar pulangan dalam (IRR) sebanyak 192.2% dan nisbah BC Ratio sebanyak 1.82. Penanaman kantan adalah mudah dan sesuai di majukan oleh petani yang telah buat kajian pasaran dahului sebelum menanam.

MAKAN SEDAP...ADA KANTAN....
TANAM KANTAN....PASARAN PASTIKAN.....
BENIH RIZOM.. KENA TANYA KAWAN....
PENAT MEMETIK.... HASIL BERKOYAN...
DI BATU PAHAT ... YANG TANAM MANTAN...
RASA NAK CUBA.... TUNGGU JEMPUTAN....

By
M Anem
Presint 11
Putrajaya


Monday, April 26, 2010

Kacang Soya Hijau




Kacang Soya Hijau (Glycine max C) merupakan sejenis tanaman baru yang telah di perkenalkan di Malaysia semanjak tahun 1980'an dan tahun 1990'an lagi. Kacang Soya Hijau dari keluarga Leguminoceae merupakan sejenis tanaman kekacang ditanam secara meluas di negara Jepun dan China. Peduduk di negara tersebut menggunakan kacang soya hjau sebagai bahan makan ringan yang sangat digemari. Kacang ini mengandungi protin yang tinggi (12%) dimana ianya didapati mengandungi asid amino yang baik untuk kesihatan. Kandungan serabut (15.6%) dalam kacang ini bagus untuk kesihatan badan manusia.

Pokok kacang soya hijau sejenis pokok renek yang rimbun dengan ketingggian antara 20-180 cm. Akarnya mempunyai akar tunjang sepanjang 150 cm tetapi kebanyakkanya berada antara 30-60 cm dari aras tanah mempunyai nodul kecil. Daunya berbentuk trifoliate serta mempunyai bentuk oval ke bentuk lansolat. Bunga kacang soya hijau berbentuk gumpalan yang mempunyai 3-15 bunga. Lengai buah mempunyai 3-15 bilangan, berbulu dan mengandungi 1-5 biji dimana berat setiap 100 biji antara 10 -20 gram.

Antara kultivar yang sesuai di tanam di Malaysia adalah MKS 1 yang dibawa masuk dari Jepun dan Taiwan berasal dari AVRDC (Asia Vegetables Research Development Center). Jenis ini mudah ditanam dan disukai oleh pengguna dimana purata ketinggian pokok cuma 38 cm serta mempunyai saiz biji yang besar. Potensi hasil lingkungan 7 mt / ha/ musim. Tempoh pokok berbunga 50% ialah 40 hari dan matang dalam tempoh 70 hari. Jenis ini pernah di majukan oleh beberapa petani di Selangor dan Perak serta Johor. Stok benih perlu didapati dari beberapa petani di Perak.

Kacang Soya Hijau sesuai ditanam disemua jenis tanah yang subur dengan pH 4.5-7.5 dan tidak banjir. Kadar keperluan benih sebanyak 50 kg/ ha dimana jarak tanaman disyorkan ialah 10 cm x 50 cm. Rawat benih dengan agrocide atau racun kulat dan bubuh 2 biji setiap lubang penanaman. Pembajaan dengan N (10-20 kg/ha, 25-70 kg P/ha dan 30-35 kg K /ha. Kawalan rumpai dengan cara manual dan kimia (Alachlor - 2 kg/ ha). Kerja-kerja penyiraman dibuat dengan renjisan sehingga air mencukupi terutama pada peringkat awal penanaman. Bagi kawasan tanah Bekas Lombong atau Tanah Bris perlukan sistem pengairan khusus.

Antara musuh dan perosak tanaman kacang soya hijau di kenalpasti ialah Lalat Kacang (Omphiomyia phaseoli) yang menyerang bahagian batang anak benih muda (1-3 minggu) dimana larva makan tisu pokok. Kawalan dengan kebersihan kebun dan racun seperti Dimethoate, Diazinon, trichlorofon dengan kepekatan 0.1% bahan aktif. Ulat Ratus (Spodoptera litura) menyerang daun disemua peringkat mengakibatkan daun berlubang2 dan di kawal dengan Amalan Pertanian Baik serta kawalan dengan racun cypermethrin jika tahap serious. Pengorek Buah (Marucca testulalis) menyerang buah lengai dan bunga dengan larva mengorek dan makan biji dan meninggalkan najis. Kawalan dengan kebersihan ladang dan racun cypermethrin, deltamethrin atau cyfluthrin jika seroius. Penyakit kacang soya hijau adalah seperti Bisul Bakteria (Xanthomonas phaseoli var Sojese), Penyakit Karat Daun (Phakospora vignas) dan penyakit virus. Di Malaysia belum berlaku serangan penyakit ini terhadap varieti MKS 1.

Penuaian hasil MKS 1 dalam masa 70 - 75 hari selepas menanam. Ciri2 buah matang adalah apabila lengainya (buah) 95% penoh dan bentuk biji dalamnya jelas. Warna lengainya bertukar menjadi hijau tua. Hasil dituai dengan secepat mungkin kerana kelewatan akibatkan buah menjadi keras dan rendah mutunya. Potong pokok kacang soya hijau kira-kira 2 cm dari paras tanah dan lengainya dileraikan.

Kajian ekonomi di Malaysia pada atahun 2008 mendapati kos pengeluaran untuk menanam kacang Soya Hijau adalah sebanyak RM 5,740 sehektar. Dari pemerhatian mendapati harga jualan kacang soya hijau sebanyak RM 4.00/ kg dan memperolehi pendapatan kasar sebanyak RM 18,000/ ha menjadikan pendapatan Bersih Ladang RM 12,530.00. Kajian juga mendapati kos setiap RM pelaburan sebanyak RM 3.29 dan Kos pengeluaran sebanyak RM 1.21. Promosi penanaman kacang soya hijau perlu dibuat untuk mempastikan tanaman ini akan dimajukan oleh petani di Malaysia dengan teknologi yang sesuai.

APA KATA CUBA.... TANAM KACANG SIYA HIJAU..
TANAMAN BARU .... KENA BELAJAR DULU.....
MANA NAK CARI BENIH.... TANYA YANG TAHU....
DULU POPULAR KEJAP... SEKARANG TAK TAHU...


Related articles:
1. Kacang Tanah (Klik disini)
2. Kacang Kuda (Klik disini)
3. Kacang Pea (Klik disini)
4. Kacang Parang (Klik disini)
5. Kacang Panjang (Klik disini)
6. Kacang Buncis (Klik disini)
7. Kacang Hijau (Klik disini)
8. Kacang Serinding (Klik disini)
9. Kacang Bendi (Klik disini)

By
M Anem
Air Keroh, 

Bukit Beruang,
Melaka, 
Malaysia.

Wednesday, April 21, 2010

Limau Purut


Limau Purut (Citrus hystrix) atau juga dipanggil sebagai "Kaffir Lime" merupakan sejenis limau dari keluarga Rutaceae iaitu dari kumpulan Genus Citrus. Limau Purut dipercayai berasal dari Asia Tengara seperti Indonesia, Malaysia, Thailand dan Laos serta negara jiran yang lain. Pokok limau purut ditanam diseluroh dunia sebagai bahan tanaman herba atau tanaman hiasan dan ornamental dikawasan keliling keliling rumah. Keluasan tanaman limau purut di Malaysia yang saya buat kajian dengan Jabatan Pertanian tiada rekod rasmi kerana tanaman ini ditanam sebagai tanaman keliling rumah untuk kegunaan sendiri. Limau jenis ini dipanggil sebagai limau purut kerana bentuk buahnya yang mengerutu seperti purut atau seperti kulti katak puru. Selain itu bentuk daunya juga berbeza dengan limau jenis lain kerana ia seakan mempunyai bentuk 'Nombor 8'. Terdapat beberapa kajian mengenai varieti limau purut oleh beberapa saintis pertanian tetapi sehingga kini belum ada varieti khusus yang didaftarkan dibawah 'Nasional Listing Jabatan Pertanian'. Saya fikir kalau ada yang ingin bertanya saya katakan 'Varieti Lumau Purut Tempatan' sahaja. Maklumat dari beberapa sumber menunjukkan ramai petani di Johor, Kelantan dan Selangor yang menanam limau purut secara komersil tetapi ianya  bercampur dengan pokok buah2an yang lain. Artikel kali ini dalam "Anim Agro Technology" saya menulis menganai teknologi penanaman dan maklumat mengenai limau purut untuk bacaan dan rujukkan anda.


Pokok limau purut mengeluarkan buah dan daun yang berbau harum dan digunakan dalam masakan tempatan (Masakan Rendang Daging/ Rendang Ayam, Masakan Tomyam, Sup Sayur, Masakan Sup Asam dan sebagainya). Daun limau purut mengandungi sejenis minyak yang beraroma wangi yang kuat iaitu bahan kimia yang dikenali sebagai Citrus hystrix sebanyak 14% bagi sabinine dan 15% bagi liminene. Daun limau purut sangat sesuai dikisat (blender) dengan buah mengkudu untuk menghilangkan rasa tidak enak jus buah mengkudu (305 biji buah mengkudu dimasukkan 2-3 helai daun limau purut).
Limau purut juga sering digunakan oleh pengamal perubatan tradisional atau bomoh sebagai bahan perubatan kerana sifat semulajadi limau tersebut yang menghasilkan bau harum. Buahnya mempunyai kulit yang mengerutu seperti kulit katak puru, berwarna hijau gelap dengan purata saiz 4 - 7 cm lebar. Daunnya mempunyai dua bahagian iaitu bahagian pangkal dan hujung dimana batangnya mempunyai duri tajam. Ketinggian pokok limau purut mampu mencapai 4 - 5 meter kalau ditanam diatas tanah. Biasanya pokok limau purut ditanam dalam pasu di keliling rumah.


Kawasan yang sesuai untuk tanaman limau purut di kebun ialah tanah liat lom yang subur, tidak banjir dan mempunyai kandungan bahan organan yang tinggi. Lubang penanaman berukuran 0.6 meter x 0.6 meter x 0.6 meter diisikan dengan Baja Triple Super Phosphate (100 gram), Baja Tahi Ayam (100 gram) dan 100 gram GML digaul sehingga rata. Jarak tanaman limau purut komersil yang disyorkan ialah 6 meter x 6 meter jika ditanam monokrop iaitu satu jenis sahaja. Bahan Tanaman (Anak Benih) daripada pokok induk yang dikenalpasti baik dan biakkan secara Tampang (Tut). Pilih anakbenih yang sihat, bebas dari penyakit serta mempunyai aroma yang kuat serta bersaiz agak besar daunnya. Jika ditanam dalam pasu, kita perlu sediakan tanah campuran dengan kadar 3:1:1 (Komposisi Tanah: Tahi Ayam: Pasir). Tanah campuran dimasukkan kedalam pasu sehingga paras 2 inci (5 cm) dari paras permukaan pasu dan mempunyai lubang air dibahagian bawah pasu. Pastikan pasu yang agak besar untuk mendapatkan hasil lebi baik dan letakkan dilikasi dimana ia menerima sinaran matahari yang mencukupi.


Penyiraman penting untuk pokok yang baru ditanam untuk 2-3 bulan pertama. Jadual pembajaan di ladang banyak menggunakan baja organik tahi ayam dengan kadar 5 kg/pokok dijalankan dua kali setahun pada peringkat tumbesaran (Tahun 1 - 3). Tabur baja urea dengan kadar 50 gm/ pokok setiap kali pembajaan. Keperluan baja limau purut untuk dalam pasu sebanyak 1 kg/pk dua kali setahun dan baja urea sebanyak 20 gm/ pokok/ tahun. Sungkupan pada keliling pokok limau purut perlu untuk tingkatkan kesuburan dan kelembapan tanah. Cantasan pembentukkan perlu dibuat peringkat awal dan juga cantasan penjagaan dengan membuang dahan kering atau yang kurang sihat. Cara membuat cantasan juga boleh diprogramkan dengan tuaian untuk tujuan pemasaran daun limau purut. Kawalan rumpai dengan manual iaitu dengan mencabut atau memotong menggunakan mesin rumput dan boleh menggunakan racun kimia (Jika perlu sahaja).


Antara muasaalah tanaman limau purut ialah serangan oleh sejenis serangga iaitu Ulat Pengorek Daun (Phyllocnitis citrella), Koya, Lalat Buah (Bactocera spp) dan Kumbang Cockchafer (makan pucuk muda). Kutip serangga perosak jika ia dijumpai pada pokok yang ditanam dalam pasu dan musnahkan. Sebaiknya elakkan daripada menyembur sebarang racun kimia pada pokok limau pueut kerana ia digunakan sebagai bahan makanan dan untuk tujuan kesihatan. Satu lagi yang saya perhatikan menyerang daun limau purut adalah Ulat Pelombong Daun (Leaf Miner) dimana menyebabkan kualiti daun limau ini terjejas. Penyakit pokok limau purut yang mungkin ujud adalah seperti Citrus Greening Disease (CGD), Reput Akar dan Antraknos (Collectotricum spp). Kawalan serangga perosak dan penyakit boleh dilakukan secara bersepadu dengan kaedah manual dan kimia.


Pokok limau purut mula berhasil selepas 2-3 tahun ditanam di ladang tetapi jika menanam anakbenih yang besar dalam pasu, ia boleh dipetik dalam masa singkat unuk kegunaan sendiri dirumah. Pokok limau purut tidak menghasilkan buah yang banyak berbanding dengan limau lain kerana kadar bunga dan pembentukkan buah limau purut adalah sangat rendah. Pemerhatian penulis mendapati anggaran hasil cuma lingkungan 100 gram/pokok pada tahun ke 3 meningkat kepada 500-800 gram/ pokok pada umur 5-10 tahun. Penghasilan daun lebih penting untuk tanaman limau purut dikeliling rumah. Aktiviti memetik daun limau purut lazimnya akan melambatkan lagi pokok mengasilkan bunga dan buah. Kempen Bumi Hijau oleh Jabatan Pertanian menggalakkan penanaman limau purut sebagai pilihan. Kepada ada yang belum ada menanam pokok limau purut dirumah boleh membeli anakpokok dipasar tani atau nurseri terdekat untuk kegunaan sendiri. Wasallam!.


JENIS LIMAU....MINAT LIMAU PURUT...
DI BUAT BENIH... GUNA CARA TUT....
MENGUTIP DAUN ... TERUS DILURUT....
MASAK RENDANG ...ENAK TAK SEBUT....
MAKAN SEDAP ..... KENYANG PERUT...
TIDAK BELI ... TANAM SENDIRI KOT...


By
M Anem

Senior Agronomist
Precint 11,
Putrajaya

Malaysia
(Kemaskini pada 14 Julai 2013)

Tuesday, April 20, 2010

Longan Technology in Malaysia

Longan (Dimocarpus longan) is a popular tropical fruit in few country such as China, Thailand, Taiwan and Vietnam. Other country growing longan was Australia, Florida and Hawai. The world largest longan exporter was Thailand with 238,000 mt in 1998 and growing about 41,500 hectare of longan. Malaysia import about 6,640 mt fresh longan from Thailand valued at RM 10.4 million not included the dried longan in 2007. In Malaysia longan olny planted in Johor, Melaka, Selangor, Kedah, Perak, Negri Sembilan at small scale about 60 hectare. The Writer managed to provide some technology for longan farmers in Muar Johor. Longan is not a popular crop to grow in this country due to lack of interest and uncertain fruitng trend each years. Other than poor fruit set and attack of various pests, the incidents of broken branch always scared longan growers. This article in "Anim Agro Technology" I would like ti share my experience on Longan growing technology based on my technical visit to various longan farm in Thailand and Malaysia.

Few cultivars planted in Malaysia was Edaw, Chompoo, Biew Khiew and Diamond. Longan tree able to reach 10-20 meters height with large canopy size. The leaves are compound leaf with 6-9 pair and shining in dark green colour. There is 3 type of longan flower that was Male Flower, Female Flower and Hermaprodite Flower. Only hemaprodite flower will form longan fruit. The fruit caunted about 80 pieces weight about 5-20 gram/piece. Soil type selection important for longan plantation. Fertile soil, proper drainage system and pH between 5.5-6.0 suitable for longan. Land preparation by ploughing and construction of farm road, drainage and basic buildings if necessary. Lining must properly arrange from East-West so that enough sunlight evenly reach the tree at 14 m x 10 m distance giving about 166 tree/ha. Planting hole 60m x60cm x60cm prepared with 0.5 kg/point GML, 10 kg organic manure and 250 gm TSP. Support needed for initial stage of longan seedling.

For the first 4 years manuring program, use NPK 15:15:15 at 1 kg/tree (1st year) increase to 4 kg/tree (4th year) gradually at 4 application, Organic manure and GML. Use NPK 13:13:13, NPK 15:15:15 and NPK 12:12:17:2 at reproductive stage as recomended rate. Pruning is an important activity in longan from formation pruning, maintainace and pruning of fruit or flower. Longan need about 13 liter/ha of water on initial stage , 26.5 liter/ha (Vegetative stage) and 38.7 liter/ha (Reproductive stage) using drip irrigation system. There were pests and diseases attack longan in Malaysia. Fruit borer (Canopomorpha sinensis) attack longan fruit and control by chemicals. Thrips (Thrips spp) and Mites (Panonychus spp) also controlled by selected chemicals. Fruit Fly (Bactocera spp) and Stink Bug/Kesing (Tessaratoma papillosa) attack able to reduce fruit quality and quantity. Other longan pests was Web worm (Crocidosema spp), bats, birds and Keluang. Few identified longan disease was Sooty mould , Antracnose and Wilt (due to Fusarium, Phytium, Phythopthora, Clitocybe).  Weed control by manual and chemicals.

Tretment or Induce with Calium Clorate (KCO2) for edaw cultivar shows positive result in the local study. About 8 gram/m KCO2 sprayed under the longan canopy using standard table formulated. The longan flower will appear after 2-5 weeks of KCO2 treatment. In Malaysia the induce acticity best time is on August for harvesting Activity on January/Febuary of the following years. Longan fruit fully ripen after 5-7 months from flowering stage. It considered ripe when the fruit colour turn yellowish brown with smooth skin. Aout 3.4 mt/ha longan collected from 4 years old tree in selected longan farm in Muar. The fruit categorised in 3 grade that was Grade A (14-18 gm/fruit - 62 fruit/kg), Grade B (11 -13 gm/fruit - 77 fruit/kg) and Grade C (below 12 gm/fruit - >80 fruit/kg).

Local study shows that for 1 ha of longan required RM 327,775 as cost of production for 10 years with estimated gross income about RM 549,500. At the selling price of RM 2.50/kg ex-farm, the farmers will earn net farm income about RM 221,724 for 10 years or an average of RM 1,828 monthly. The NPV for longan was calculated at RM 48,323 and the IRR valued at 22% with BC Ratio at 1.56. The payback period for longan was at 8 years. Study shows that there was few issues in longan growing in Malaysia. The first issue was the Biennial Bearing problem which was the most serious problem where the fruit bearing was peak in alternate year. Other issue was an occurrence of small size fruit, attack of Keluang/ Bats, Virus Witches Broom Disease, Crack Branch and requirement for flowering inducing program for longan. The longan technology in Malaysia need more study for more practical later.

FROM THAILAND... WE BUY LONGAN....
LOCAL FARMERS....TRY GROW LONGAN....
SETTLE THE ISSUE .... BETTER TO PLAN....
MORE STUDY ... IMPROVE PRODUCTION...

By
M Anem

Senior Agronomist
Ladang Longan,
Gerisek, Muar,

Johor, Malaysia.
(Updated on 22 July 2013)

Etilena





Pernahkah anda mendengar Etilena (Ethylene)?

Etilena (C2H4) adalah sejenis hidrokarban ringkas berbentuk gas atau sejenis agen hormon yang digunakan dalam Proses Pemasakan Buah. Buah-buahan tempatan yang dituai biasanya tidak seragam tahap kemasakan buah tetapi boleh di aruh jika hendak di jual. Teknologi didalam penggunaan etilena ialah untuk mendapatkan keseragaman pemasakan dengan lebih baik. Etilena boleh dianggap sebagai hormon tumbuhan kerana ia adalah produk metabolisma semulajadi yang bertindak dalam kepekatan rendah dalam bentuk konjunksi dengan/atau antagonistik kepada hormon tumbuhan lain. Terdapat 4 jenis hormon semulajadi pada tumbuh-tumbuhan iaitu Auxin, Etilina, Gibberallin, ABA dan Cytokinin. Artikel malam ini saya menulis sedikit maklumat didalam 'Anim Agro Technology' mengenai bahan Etilina (Ethylene) yang sering digunakan sebagai bahan untuk memasakan buah-buahan.
Buah-buahan tempatan boleh di aruhkan dengan hormon etilena untuk mendapatkan produk yang seragam, rasa, lebih lembut dan pembentukan aroma yang lebih baik berbanding dengan buah-buahan yang dibiarkan masak dengan secara semulajadi. Pihak Pengekspot boleh menjanjikan buah yang hampir sampai ke destinasi atau untuk di pamerkan dalam supermarket telah pun benar-benar masak dan sesuai untuk pasaran pengguna. Pada zaman dulu kala kita sering dengar orang tua-tua menggunakan bahan Karbaid (Calcium carbide) yang di balut dalam beg plastik untuk mencepatkan buah pisang atau buah mangga agar masak dengan  cepat dan serentak. Kelembapan dalam bungkusan plastik yang diikat akan bertindakbalas dengan karbaid dan ianya akan melepaskan gas acetylene yang memberi kesan seakan-akan etilena. Ini adalah konsep proses pematangan buah atau 'degreening process' yang sama di gunakan untuk meningkatkan kualiti buah-buahan sebelum dipamerkan untuk jualan. Tindakbalas etilena terhadap masa masak buah berbeza2 mengikut jenis buah. Sebagai contoh buah Mangga Harumanis (Mangifera indica) , Pisang (Musa spp) dan Ciku (Manikara sapota) yang telah diaruh dengan etilena pada kepekatan 5 bpj (part per million) memberikan kesan yang sangat baik. Kepekatan lebih tinggi sebanyak 100-500 ppm pula diperlukan untuk buah limau dan cili hijau. Kita perlu membuat rujukkan khusus untuk beberapa jenis buah dalam penggunaan agen pematangan buah ini.

Kajian saintis pertanian mendapati bahawa buah-buahan boleh dibahagikan kepada Buah Klimakterik (seperti Buah Mangga , pisang, limau, tomato) dan buah Bukan Klimeterik (Seperti buah Nenas, buah strawberry, Limau Bali, Laichi ) berdasarkan kepada corak respirasi (Respiration) dan sintesis etilena ketika proses pemasakan. Buah jenis klimaterik mampu membuat sintesis dan respirasi lebih awal untuk proses pemasakan buah berbanding dengan buah bukan klimaterik yang agak lambat bertindakbalas. Buah nenas (lihat foto diatas) tidak perlu berwarna kuning untuk menunjukkan buah tersebut telah masak dan sedia untuk dimakan bergantung kepada varieti nenas tersebut.


Karbaid ada digunakan di beberapa negara (terutamanya Asia) dalam proses pemasakan buah. Bagaimana pun beberapa kajian mendapati penggunaan karbid mungkin meninggalkan kesan sisabaki unsur pepejal Arsenik dan Posforus yang menyebabkan kesan yang agak bahaya kepada pengguna. Penggunaan karbid didapati tidak dibenarkan dibeberapa negara. Gas acetylene juga jika ter hidu oleh manusia semasa membuka bungkusan beg plastik boleh menyebabkan kesan kepada urat saraf yang berkaitan dengan bekalan oksijen ke otak manusia. Penggunaan dan penjualan karbid dikawal oleh kerajaan kerana bahan ini boleh dijadikan bahan letupan sebagiaman saya bermain meriam buloh dan meriam tanah semasa remaja dulu pada musim hendak Hari Raya Aidilfitri.

Penggunaan agen etilena di Malaysia boleh ditingkatkan teknologinya dan disesuaikan untuk pengeluaran hasil secara komersil. Kefahaman kepada usahawan dan petani terhadap etilena perlu di kembangkan melalui latihan, kursus, ICT dan program-program khas. Antara potensi yang besar di Malaysia adalah untuk buah pisang, mangga, limau manis dan beberapa buah-buahan terpilih lain. Semua bakal-bakal usahawan perlu menyediakan produk buah-buahan yang seragam dari segi saiz, warna, aroma, tiada cacat fizikal dan lain-lain faktor untuk mendapat tawaran harga lebi baik. Peranan karbid dalam bidang kematangan banyak buah-buahan perlu di kembangkan dengan cara yang selamat dan ada kawalan. Wasallam!

TEKNOLOGI PEMASAKAN ...GUNA ETILENA...
GUNA KARBAID..JAGA-JAGA CARA GUNA....
TEKNOLOGI ETILENA...BUAH MASAK SEMPURNA...
KALAU DAH MAKAN....MUDAH DI CERNA....


By
M Anem

Senior Agronomist
Putrajaya,
Malaysia
(29Updated by 29 Syawal 1433H)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...