Saturday, May 29, 2010

Jering


JERING (Archidendron jiringa) adalah sejenis tumbuhan yang terdapat di Malaysia dan beberapa negara Asia Tenggara seperti diIndonesia, Filippina,Thailand adalah dari keluarga Leguminocae. Di Indonesia ia dikenali dengan nama Djengkol (Jawa) dan dimakan sebagai Ulam dengan nasi dan sambal. Nama lain jering adalah seperti tangyin ; tanyeng-pen (Myanmar), niang ; niang-nok ; chaniang (Thailand) dan jingkol ; jringkol ; jengkol (Indonesia). Pengarang blog mempunyai pengalaman dalam menanam, menjaga, memetik hasil dan memakan buah jering semenjak kecil lagi kerana di sekeliling rumah saya di Muar, Johor ada sebanyak lebih 10 pokok jering. Jering dipercayai adalah natif atau berasal dari Malaysia dan Indonesia serta ditanam di Thailand, Bangladesh dan Myanmar. Tidak ada laporan rasmi dapat disemak daripada Jabatan Pertanian mengenai keluasan tanaman jering di Malaysia tetapi pengarang menganggarkan sekitar 33.5 hektar CHE sahaja. Ia tidak ditanam secara monokrop tetapi kebanyakannya adalah sebagaii tanaman campuran didalam dudun buah-buahan atau tanaman sekitar rumah. Sebahagian pokok jering juga tumbuh didalam hutan yang mana hasilnya akan dikutip oleh pihat tertentu mengikut musim. Artikel dalam 'Anim Agro Technology' kali ini saya menulis berkaitan teknologi tanaman ulaman atau kategori rempahratus iaitu jering sebagai tanaman ulaman yang popular di Malaysia dan Indonesia berdasarkan pembacaan, pengalaman selama lebih 31 tahun dalam sektor pertanian dan kajian oleh penulis sendiri.


Daripada pembacaan saya kemudiannya dapat maklumat iaitu dari sumber rasmi Jabatan Pertanian ada melaporkan anggaran keluasan tanaman Jering 2010 seluas 33.5 hektar dengan pengeluaran hasil sebanyak 225 metrik. Anggaran dan nilai pengeluaran jering di Malaysia sekitar RM 698,000 sebagai jering segar. Kebanyakan pasaran jering dipasar biasa, pasar malam, pasar tani, pasar tamu dan beberapa lokasi lagi tetapi kadang-kadang ia masuk juga dalam pasaraya. Penanaman jering seperti juga pokok petai hanya ditanam secara bercampur dengan pokok buah-buahan lain disekitar rumah atau kebun. Belum ada catatan rasmi mengenai kebun jering yang ditanam secara 'monocrop' dikawasan yang luas. Kajian saintifik dilakukan dalam makmal menunjukkan setiap 100 gram jering mengandungi air (93 g), Protin (3.5 g), Lemak (0.1 g), Karbohiderat (1.7 g), Kalsium (21 mg), Posforus (25 mg), Fe (0.7 mg), Vitamnin A (240 IU), Vitamin B (0.1 mg), Vitamin C (12 mg) dan tenaga sebanyak 92 kJ (Buku PROSEA : Vegetable production for ASEAN country - 1994). Jering juga mengandungi asid amino yang tinggi dah bahan cysteine. Biji jering yang masak mengandungi kanji sebanyak 70%. Purata berat biji jering adalah 15 gram sebiji. Jering adalah jenis ulaman yang sangat baik untuk dimakan tetapi masih ramai masyarakat generasi baru memang tidak mahu menyentuh akan buah jering ini. 




Pokok jering adalah jenis rimbun yang mempunyai banyak dahan dan mampu mencapai ketinggian sehingga antara 15-20 meter. Daunnya berwarna hijau dengan daun muda biasanya berwarna coklat gelap. Batang pokok berkayu keras tetapi dahannya mudah sekah terutama apabila banyak daun. Buah jering berwarna coklat hitam bertangkai dengan sebanyak 5-20 biji setiap tangkai. Tangkai jering agak liat untuk di leraikan dari pucuk dan jadilah peribahasa "Tangkai Jering". Buah yang masak terlalu tua tidak dituai akan kering dan gugur ketanah. Kadang-kadang biji yang kering ini akan tumbuh sebagai anak benih. Jering apabila dimakan akan mengeluarkan rasa kelat dan bau yang kuat pada mulut dan air kencing. Ramai orang muda dan juga penduduk bandar tidak menggemari jering kerana bau tersebut. Jering yang dikatakan berbau apabila makan pada mulut dan kening menyebabkan generasi baru memang tidak menyukainya berbanding dengan kesukaan mereka makan burger, sushi, nasi arab dan ayam goreng masa kini. Jering perlukan beberapa promosi akan khasiatnya secara berkal agar generasi baru akan terus kenal akan hasil ulaman tempatan yang berkhasiat ini.


Jering sesuai ditanam di dalam iklim tropika dengan kawasan yang mempunyai saliran yang baik. Anak benih biasanya daripada biji jering yang matang dan disemai. Anak benih ditanam dalam lubang penanaman dengan jarak disyorkan 20 meter x 15 meter. Pembiakan jering secara liar dikawasan kebun atau dihutan biasanya oleh Tupai (Callosiurus notatus - Treeshrew) yang makan jering dan membawanya merata kawasan lalu tumbuh. Belum ada amalan Pakej Teknologi tanaman ini tetapi pembajaan NPK 12:12:17:2 dengan kadar 40-60 gram setahun dan pembajaan organik sesuai di berikan jika pokok keliling rumah sekali dengan pembajaan dusun buah-buahan boleh tingkatkan kuatiti dan kualiti hasil. Bagi sesetengah lokasi dimana tanahnya agak masam sebaiknya diberikan kapor dengan kadar kekerapan setahun sekali. Cantasan pembentukkan pokok jering perlu dilakukan mengikut masa sesuai untuk mendapatkan pokok yang tidak begitu tinggi dan seimbang pertumbuhannya.




Antara masaalah tanaman jering di Malaysia adalah serangan Ulat Pengorek Buah (Mussidia pectini-cornella) atau Ulat jenis Cryptophalebia ombrodelta yang makan biji jering dan akibatkan berkubang dan berwarna hitam. Serangga lain adalah Ulat Makan Daun Muda (Eurema blanda) yang mana serangga ini boleh dikawal dengan racun sistemik semasa bukan musim berbunga atau berbuah. Tanaman jering sebenarnya lasak jika ia tumbuh sendiri didalam kawasan hutan. Ia amat jarang diserang perosak kerana sifat semulajadinya yang tidak disukai oleh perosak. Bagaimana pun pokok dedalu sering menyebabkan ia sebagai tumbuhan yang tumbuh pada pokok jering yang boleh menyebabkan kemusnahannya jika tidak dikawal. Anda boleh juga baca mengenai pokok dedalu dalam tulisan saya sebelum ini (Sila klik disini). Lazimnya musim jering aktif berbuah di Malaysia adalah pada bulan Jun-Ogos dan juga luar musim pada Disember - Febuari. Pemerhatian saya mendapati sepokok jering yang dewasa dan matang mempu mengeluarkan antara 1,000 - 4,000 biji buah jering.

Pokok Jering mulai berbunga dan berbuah selepas 4-6 tahun ditanam. Bunga terbentuk dibahagian hujung dahan dan sesuai dipetik selepas warna bertukar coklat gelap dan berisi. Cara petik biasanya dengan gunakan galah buluh atau aluminium panjang yang ada mata pisau dihujung dan potong tangkainya. Buah yang jatuh perlu dibersihkan dan digred mengikut saiz. Kajian penulis di Muar dan Melaka di Pasar Tani dan Pasar Malam mendapati buah jering dijual dengan kiraan 10-15 biji dengan harga RM 2.00-RM3.00 satu longgok. Kebanyakkanya dijual dalam bentuk Jering Muda dimana isinya masih lembut dan sebahagian kecil sahaja dijual sebagai jering tua (isi keras).


Kajian klinikal oleh saintis tempatan menyatakan jering mengandungi 3.5% porotin, 0.1% Lemak, 1.7% Karbohiderat, kalsium, Posforus, Iron, Vitamin A, Vitamin B dan Vitamin C. Kandungan bahan alkoloid dalam jering akan menyebabkan rangsangan membuang air kecil (Kencing). Jering dikatakan baik untuk pengidap penyakit kencing manis dengan memakannya secara terkawal dan berterusan. Jering didakwa dapat meneutrealkan kandungan gula dalam darah! Tetapi tahankah ahli keluarga dengan bau kencing setiap hari? Ada kajian lain menyatakan jering adalah dari jenis racun sederhana yang mengandungi asid djenkolic dimana ia mampu menyebabkan sakit menyucuk2 perut atau saluran kencing jika makan banyak tidal terkawal tetapi bergantung kepada individu bagaimanapun dakwaan ini belum diuji secara klinkal. Belum ada kes-kes keracunan makanan akibat makan jering dilaporkan sehingga kini.

Jering boleh dikategorikan sebagai makanan jenis Ulam-ulaman seperti juga petai, Ulam Raja, Tenggek Burung, Pegaga dan sebagainya yang perlukan kajian lebih terperinci. Oleh kerana penanaman jering secara tidak tersusun dan kajian analisa ekonomi belum lengkap maka kita belum tahu untung rugi tanaman tersebut... kebanyakkan buah jering yang ada sekarang adalah organik!. Bagaimana pun pengalaman penulis sendiri, jarak penanaman sesuai sekitar 10 meter x 10 meter dengan kaedah empat segi sama. Anak benih boleh diambil daripada biji yang telah cukup matang untuk disemai dalam polibeg. Pembiakan secara semulajadi berlaku apabila buah matang gugur dan bercambah diatas tanah dan boleh dialihkan kekawasan lain (Jika perlu). Belum ada varieti khusus jering yang didaftarkan sehingga kini dan usaha kearah tesebut perlu dijalankan oleh pihak tertentu. Lazimnya kita akan kata varieti jering tempatan sahaja. Mungkin ada beberapa spesis jering yang kita boleh kenalpasti untuk didaftarkan kelak. Wasallam!


MAKAN JERING....MULUT BERBAU....
TANGKAI JERING.... LIAT SELALU....
TANAM JERING....TAK BERGURU....
ILMU JERING... RAMAI BELUM TAHU....

Related articles:
1. Petai (Klik disini)
2. Petai Belalang (Klik disini)
3. Petua (Klik disini)
4. Ketumbar (Klik disini)
5. Jintan (Klik disini)

By
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Bukit Beruang, Melaka
Malaysia
(Kemaskini pada 10 Oktober 2012 dan 3 Mac 2015)

Friday, May 28, 2010

Foods Export in Malaysia

Fresh vegetable from TKPM Farm in Johore for domestic and export.


Malaysia was one of the leading nation in food crop export. According to Ministry of Agriculture and Agro-Base Industry in 2005 Malaysia import RM 17.73 billion of food produce compare to RM 10.67 billion of food export (Different of RM 7.06 billion). This food import amount increase t0 RM 19.95 billion in 2006 and RM 23.37 billion in 2008 whereby total food produce export amounting RM 11.39 billion (Different of RM 8.58 billion in 2006) and RM 13.76 billion in 2008 (Different of 9.65 billion).


Total oil palm export in 2008 about RM 47.9 billion and the international definition include that palm oil considered Food Product. That means Malaysia is a Net Food Exporter by simple logic calculation (RM 47.9 billion - RM 9.65 billion = Positive RM 38.25 billion!). Malaysia is a nation 'Feeding the World' with palm oil and palm oil product. Other food product exported from Malaysia was Tropical Fruits (RM 487 million in 2008) and vegetable (RM 665 million in 2008).

For Fruits industry, total area planted in 2000 was 315,000 hectare and decrease to 293,000 hectare in 2005 and only 265,000 hectare in 2008. However with the technology improvement and proper management system total fruit production were increase from 1,027,000 mt (2000) to 1,612,000 mt (2005) and 1,598,000 mt (2008). Fruit production also increase from 8.7 mt/ha (2000) to 9.4 mt/ha (2005) and 9.7 mt/ha (2008). My calculation shows that the fruit industry in Malaysia Self Sufficiency Level (SSL) was decrease from 72.1% in 2000 ton only 63.7% in 2008. Malaysia targeted to grow 292,000 hectare in 2020 to produce about 2,570,000 mt of fruits in future.

For vegetable sector about 34,000 hectare was grown in 2000 decrease to only 28,000 hectare in 2008 but the actual production was increase from 505,000 mt to 595,000 mt respectively. The increase in vegetable production due to advance technology adopted and new farming system such as Green House and Intensive Farming. Vegetable production intensity calculated at 8.7 mt/ha (2000), 15.0 mt/ha (2005) to about 12.5 mt/ha in 2008. The vegetable SSL was decrease from about 49.2% in 2000 to only 39.6 % in 2008. Malaysia targeted to grow 38,000 ha in 2020 to produce about 1,658,000 mt of fresh vegetable for the nation in future.

For export goal, Malaysia should focus on selected fruit such as Pineapple, Star fruit/ Carambola, Watermelon, Papaya, Banana and Jackfruit. This fruits are able to be grown in Malaysia with proper technology, selected planting material and clones, selected location and processing activity. Fruit like pineapple, jack fruit and durian are established for processing activity such as minimum process, vacuum fry, quick freeze, depulping techniques and other methods. For future planning may be fruit like durian, rambutan and mangoesteen are able for future development.

For vegetable production ,Malaysia should focus on few vegetable commodities such as Chili, Tomato, Maize and Leafy Vegetables. Chili (Capsicum annum) and Cili Padi (Capsicum frutescens) are focused to grow in future due to large amount of import from Thailand. The production technology and marketing access must properly designed. Post harvest technology and farm certification program should in place so that the consumer able to deliver quality and safe produce.


FOOD,FOOD,FOOD.....IMPORT & EXPORT.....
ONCE YOU EAT.....DETERMINE THE SOURCE...
BALANCE O TRADE..... WHO SUPPORT....
WE GROW....WE CONSUME...WE SECURE...

By
M Anem
Putrajaya

Tuesday, May 25, 2010

Kultivar Pisang di Malaysia

Di Malaysia terdapat banyak kultivar Pisang (Musa spp) yang disyorkan untuk ditanam kerana ciri-ciri khas kultivar tersebut dan kehendak pasaran. Terdapat seluas hampir 30,000 hektar tanaman pisang di Malaysia setiap tahun dengan beberapa negeri pengeluar utama seperti di Selangor, Johor, Perak, Kelantan, Pahang Kedah, Sabah dan Sarawak. Pisang di gunakan sebagai Pisang Segar atau di proses untuk dijadikan produk lain. Penulis sering melawat projek tanaman pisang dan memberikan khidmat nasihat teknikal berkaitan teknologi tanaman pisang selama lebih 25 tahun.

Antara kultivar yang ada dan disyorkan untuk di tanam ialah Pisang Berangan, Pisang, Mas, Pisang Cavendish, Pisang Embun, Pusang Rastali, Pisang Lang, Pisang Nipah, Pisang raja, Pisang Nangka, Pisang Awak dan Pisang Tanduk. Terdapat beberapa jenis pisang lagi yang ditanam seperti Pisang Masak Hijau, Pisang Keling, Pisang Lemak, Pisang Hutan dan banyak lagi. Antara masaalah tanaman pisang ialah Penyakit Bintik Daun Sigatoka (Kulat Mycosphaerella fijiensis), Penyakit Layu Panama (Fusarium oxyporium), Penyakit Bintik Daun Cordana (Kulat Cordana musae). Antara perosak pisang adalah Ulat Pengorek Batang (Cosmopolites sordidus Gem) , Kumbang Pengorek Batang (Odoiporus longicollis) , Ulat Gulung Daun (Erionata trax), Lalat Buah (Bactocera spp), Kutu Thrips (Chaetanaphotrips signipennis) dan nematod (Rodophillus simillis).

1. Pisang Tanduk
Pisang Tanduk besar antara jenis pisang yang besar dan mendapat permintaan yang baik. Pisang ini paling baik untuk dibuat kerepek kerana rasa dan warna emasnya Bilangannya cuma 2-3 sisir sahaja dan besarnya mencapai 25-35 cm panjang dengan ukurlilit 6-7 cm. Warna isi kuning kemerahan apabila masak dan rasa manis masam serta bau yang agak kuat. Setiap sisir ada 7-10 buah dan boleh capai berat 300-400 gm. Ianya digunakan untuk di goreng atau di buat kerepek pisang. Ada yang kata pissang tanduk mendapat nama kerana bentuknya macam Tanduk Lembu!

2. Pisang Lang
Pisang Lang kadang-kadang di kelirukan dengan Pisang Tanduk. Pisang lang kecil sedikit dari pisang tanduk. Biasanya terdapat hanya 2 sisir sahaja setiap tandan dengan berat purata 7-10 kg. Panjangnya lingkungan 25-35 cm dan garispusat 6-7 cm dan mempunyai kulit tebal serta bertukar kuning apabila masak. Ia sesuai dimakan mentah dan digoreng. Nama Lang mungkin kerana buah ini selalu kena curi dan hi..Lang!

3. Pisang Mas
Pisang Mas antara jenis sederhana dengan 5-9 sisir dan purata berat 12 kg satu tandan. Setiap sisi ada 14-18 biji pisang dengan panjang antara 8-12 cm dan ukurlilit buah 2-3 cm. Jenis ini paling sesuai ditanam secara komersil untuk kegunaan domestik dan ekspot. Pernah MIADP buat projek pisang mas dan diekspot ke Timur Tengan dan Eropah dulu. Rasanya manis, pejal dan berbau harum. Waktu memungut hasil selama 7-8 minggu selepas berbunga. Nama mas mungkin kerana isinya yang seakan warna Emas...nya


4. Pisang Berangan
Pisang ini paling luas dipasaran domestik kerana digunakan sebagai pisang dimakan segar. Terdapat 8-12 sisir dalam satu tandan dengan berat tandan antara 12-22 kg. panjang buah pisang 12-18 cm dengan ukurlilit buah 2.5-3.5 cm. Kulit berwarna kuning oren yang menarik dan rasa yang manis, berbau wangi serta isi yang pejal. Nama Berangan mungkin akibat sesiapa yang makan pisang ini akan terus berangan-angan...

5. Pisang Rastali
Pisang ini mempunyai 5-9 sisir dengan berat lingkungan 10-18 kg satu tandan. Setiap sisir mempunyai kira-kira 12-16 biji buah dengan panjang buah 10-15 cm dan ukurlilit 3-4 cm. Pisang Rastali dimakan segar dengan isi berwarna putih lembut, manis2 masam dan ada rasa kelat jika belum betul2 masak. Pokok ini akan berbuah dalam masa 10-12 minggu selepas berbunga. Nama buah ini mungkin diberi kerana akibat kerja keras penanam yang mengelakan pokok tumbang lalu diikat dengan Tali !...

6. Pisang Cavendish
Pisang ini kebanyakkanya ditanam untuk tujuan ekspot keluar negara. Berat setandan lingkungan 25-40 kg dengan bilangan sisir sebanyak 15-25 sisir. Ukuran panjang buah kira2 15-22 cm dengan ukurlilit 3.5-4 cm. Kulit buah tebal dan mudah tanggal erta warna isi yang putih pekat, berstekstur halus lembut , berbau wangi dan manis. Antara nama komersil pisang ini di Malaysia seperti Montel, Cornel, Cabana dan Sun King Banana. Nama Cavendish memang dikekalkan atas nama Omputih....Caven Dish.

7. Pisang Nangka
Pisang ini agak sederhana saiznya kira-kira 12-14 kg setandan dengan 6-8 sisir. Pisng nangka sesuai dibuat kuih, digoreng atau sebahagian dimakan segar. Satu sisir ada 14-24 biah dengan panjang buah yang sederhana saiz. Warna buah tetap hijau walau dah masak. Isinya krim putih yang berstruktur halus, lembut tatapi rasa yang agak masam. Pisang ini tahan disimpan agak lama. Nama Pisang Nangka mungkin diberi kerana pisang ini telah mengaku saudara rapat kepada Pokok Nangka!

8. Pisang Awak
Pisang ini bersaiz sederhana dengan 8-12 sisir satu tandan dan berat lingkungan 18-22 kg. Setiap sisir ada 10-16 biji buah dengan panjang buah 10-15 cm dan ukurlilit buah 3-5 cm. Pisang awak digunakan untuk makan segar dan digorend atau ada yang dibuat kerepek atau pisang salai. Kulitnya tebal dengan isi putih keras serta melekit dan kadang2 mempunyai biji warna hitam. Pokok mulai dipungut hasil dalam jangkamasa 11-12 minggu selepas berbunga. Nama pisang ini mungkin kerana petani yang menanam tak mengaku akibat pisangnya ada biji lalu dia kata kepada jiranya, " Ini angkara Awak "....

9. Pisang Embun
Pisang Embun ditanam untuk hidangan segar dengan berat setandn antara 20-40 kg dan mempunyai 10-25 siair buah. Setiap sisir mempunyai antara 14 - 25 biji buah dengan saiz buah panjangnya 15-20 cm dan ukurlilit buah lingkungan 3.5 - 4 cm. Pisang Embun mempunyai kulit yang agak licin, berwarna kuning apabila masak dan cantik. Isinya pejal, rasa yang manis dan berbau harum. Saya sangat mengemari pisang embun kerana sedap dan enak. Nama pisang embun mungkin kerana petani terpaksa mengunggu pisang masak sehingga sanggup BerEmbun!


10. Pisang Raja
Pisang Raja biasanya ditanam untuk dimakan segar atau di masak untuk sajian. Kajian mendapati pisang raja mempunyai berat tandan 10-15 kg dengan sebanyak 6-9 sisir sahaja. Setiap sisir mempunyai 12-16 bji buah dengan panjang buah lingkungan 15 cm dan ukurlilit 3-4 cm. Kulitnya tebal berwarna kuning dan mudah dikupas apabila masak. Isinya berwarna krim oren dan ada tekstur kasar. Nama pisang raja ini dipercayai kerana pisang ini dahulu sangat digemari oleh golongan Raja!


Pisang mengandungi banyak tenaga (103 kcal)/100 gram buah. Selain itu ia mengandungi Air (73.3 gm), Karbohiderat (23.6 gm), Kalsium (241 mg), Vitamin A (300 microgram) dan pelbagai lagi. Ahli sukan biasanya memakan pisang untuk sumber tenaga. Pisang juga di buat sayur lemak dan umbutnya boleh dijadikan sayuran juga. Daun Pisang palig enak digunakan alas untuk makanan nasi lemak dan kedai India menggunakan daun pisang sebagai satu industri restoran. Jantung Pisang mempunyai kegunaan sebagai ulam-ulaman. Batang pisang boleh dijadikan makanan ternakan, bahan buat kompos dan untuk pelampong untuk berenang.

MAKAN PISANG....TEPI PAGAR....
PISANG MAS....DIMAKAN SEGAR...
DAH FAHAM.... PISANG DAN KULTIVAR.....
BOLEH MENANAM....HASIL KELUAR....


Related articles:
1. Banana (Click here)
2. Pisang Tanduk (Klik disini)
3. Daun Pisang (Klik disini)
4. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)
5. Kombinasi Pisang dan Serai (Klik disini)


By
M Anem
Presint 11
Putrajaya, Malaysia
(Masih minat makan pisang)

CGD Limau


CGD atau Citrus Greening Disease merupakan satu jenis penyakit tanaman limau yang merbahaya yang menjadi penyebab utama kepada tanaman limau dengan kerugian pada hasil dan kemusnahan pokok. Penyakit ini banyak terdapat di kawasan tropika termasuk di Asia dan Afrika semenjak tahun awal 1920'an. Penyakit CGD telah disahkan dinegara kita pada tahun 1987 manaka wabak paling serius berlaku di Terengganu pada tahun 1991. Artikel ini menulis berkaitan penyakit CGD dan bagaimana kita hendak mengenali dan mengawalnya. Penulis beberapa kali melawat ladang limau di Johor dan Terengganu untuk melihat bagaimana penyakit CGD ini menyerang tanaman limau. Artikel kali ini saya menulis mengenai Penyakit Citrus Greening Disease atau CGD dalam 'Anim Agro Technology' untuk rujukkan semua.

Penyakit CGD diketegorikan sebagai penyakit limau yang merbahaya kerana belum ada cara kawalan berkesan untuk mengatasinya. Penyakit ini menyebabkan pokok limau yang diserang akan mati. Buah dari pokok yang diserang juga berkualiti rendah dimana saiznya menjadi semakin kecil, berhampas, semakin berkurangan dan tidak sama bentuk. Pada peringkat awal penyakit CGD sukar dikenali kerana tanda-tanda serangannya seakan sama dengan tanda kekurangan baja. Penyakit ini menyerang semua jenis limau seperi Limau Madu, Limau Manis, Limau Langkat, Limau Bali, Limau Nipis dan Limau Kasturi. Serangan paling teruk pada jenis Limau Madu dan Limau Langkat.

Kajian mendapati penyebab utama Penyakit CGD ialah Bakteria (Candidatus Liberibacter spp) iaitu sejenis bakteria gram negatif yang menyerang tisu felum tumbuhan dan menyebabkan kemerosotan pertumbuhan pokok. Penyakit ini disebarkan oleh anak pokok yang telah dijangkiti CGD dan vektor dan ditanam diladang. Pembawa atau vektor CGD ialah sejenis psyllid dinamakan Diaphorina citri (Lihat fotonya diatas) yang tersebar dikawasan Asia. Cara penyebaran bakteria ini dengan vektor tersebut menyedut cairan sel pokok yang ada CGD dan dibawa kepokok2 lain. Perumah serangga ini ialah pokok limau, pokok kari (Murraya koenigii - seperti gambar disebelah ) dan Pokok Kemuning (Murraya paniculata) dari keluarga Rutaceae.

Vektor atau pembawa penyakit CGD sejenis serangga jenis leloncat iaitu Diaphorina citri dari keluarga Psyllidae order Hemiptera sangat aktif apabila diganggu. Leloncat ini kecil berukuran 3-4 mm dan bersayap yang ada bintik perang pada segmen tengah. Ia dijumpai pada permukaan bawah daun muda seolah2 seperti tergantung dan leloncat yang betina mampu bertelur sebanyak 800 biji sepanjang hayatnya selama 2 bulan. Serangga ini merosakkan tanaman dengan 2 cara iaitu menghisap cairan sel pokok dan sebagai vektor pembawa penyakit CGD. Kawasan sebaran mudah jika ada faktor angin atau pembawa lain dikebun.

Kawalan penyakit ini agak sukar dan perlu dibuat secara bersepadu (Intergrated Pest Management-IPM). Kawalan meliputi 4 cara iaitu dengan penggunaan bahan tanaman bebas CGD, Pengawalan Vektor Pembawa, Pengawalan Inokulum Penyakit dan Pengawasan penyakit CGD limau serta vektor. Bagi kawalan CGD diperingkat Semaian, Kawalan dengan menyediakan anakbenih bebas CGD dalam Rumah Kalis Serangga dan penggunaan Racun Kimia boleh digunakan (Dimethoate -38% atau malathion -84% atau deltamethrin 1.4%) boleh dilaksanakan. Anak benih perlu di buat pengesanan Bebas CGD dengan menjalankan saringan PCR. Kawalan di ladang perlu dibuat dengan mengawal vektor Penyakit CGD dan pemusnahan sumber penyakit CGD.

Penanaman limau di Malaysia masih boleh dilaksanakan dengan mengambil langkah-langkah seperti berikut. Pertama disyorkan agar kita menanam limau di kawasan terasing (Isolated) dimana belum ada tanda serangan CGD dikawasan tersebut. Kedua dengan menggunakan anak pokok yang bebas penyakit CGD dari Jabatan Pertanian atau pembekal yang telah disahkan. Ketiga dengan menyediakan modal mencukupi agar pengurusan tanaman limau lengkap seperti sistem pengairan serta bahan input agar pokok sentiasa subur. Keempat dengan pengurusan kebun yang teratur dan pemantauan CGD setiap 2 minggu.

Tanaman limau merupakan satu bidangusaha yang lumayan jika tiada serangan CGD dan penyakit lain. Pemerhatian penulis dengan penanam Limau Madu di Tangkak mendapati dengan jarak tanaman 6m x 6m memberikan sebanyak 275 pokok sehektar menghasilkan 700 kg buah pada tahun ke 4 dengan nilai RM 1,030 (Hasil baru mula keluar). Kajian analisa ekonomi tahun ke 10 limau madu mampu menghasilkan sebanyak 22 mt dengan nilai RM 33,000 setahun atau RM 2,750 /ha sebulan. Kepada mereka yang berminat dengan tanaman limau pastikan faham akan penyakit CGD ini agar tidak kecewa!

TANAM LIMAU... HASIL LUMAYAN....
PENYAKIT CGD.... JANGAN DILAYAN....
HASIL TINGGI.. DUIT BERKOYAN....
SELALU TERJADI.....PETANI JADI KESIAN...
POKOK DITANAM....CGD MENYERANG....
PERLU ADA ILMU... BARU PADAN....

By
M Anem
Suka buat Kajian
Citrus Valley, Dubgun,
Terengganu,
Malaysia
(24 May 2010)

Monday, May 24, 2010

Capsaicin yang Pedas


Cili Habanero - terpedas didunia.
Capsaicin adalah kompoun bahan kimia yang terdapat dalam semua jenis Cili yang menyebabkan rasa Pedas. Bahan ini boleh menyebabkan kulit manusia (dan juga binatang) akan rasa 'panas' seolah-olah terbakar jika terkena. Rangsangan akan lebih terasa pada bahagian yang sensitif dan lembut seperti bahagian mata, bibir, mulut dan lain bahagian. Artikel saya menulis dalam "Anim Agro Technology" satu hasil kajian saintifik dan saya akan menerangkan bahan capsaicin yang terdapat pada cili dan beberapa kegunaannya. Dulu semasa kecil dikampong penulis suka buat 'rojak bebek' iaitu campuran cili api, nenas, putik nangka muda dan beberapa ramuan lagi. Selepas makan akan mengalir cecair dari dalam mulut kerana rasa yang amat pedas sehingga hilang kepedasannya. Kadang-kadang hanya buah lemba sahaja yang boleh mengatasi kepedasan ini. Penulis pernah menanam beberapa jenis cili padi yang mempunyai rasa pedas yang tak terkira. Saya membaca beberapa buku yang baru dibeli bertajuk 'Tropical Vegetables' terbitan CABI (2011) dan mengandungi maklumat tersebut untuk dikongsi bersama pembaca.

Cili yang popular ditanam di Malaysia terdiri dari Cili Besar (Capsicum annum), Cili Bengala (C. annum) an Cili Padi (Capsicum frutescensdan ia menpunyai kegunaan dan kaedah penanaman yang berbeza-beza. Cili Besar ditanam untuk penghasilan secara komersial dengan variety paling popular ialah Cili Kulai (MC10). Cili ini mempunyai ciri-ciri terbaik untuk dijadikan bahan masakan serta potensi hasil yang tinggi dan harga yang stabil kandungan capsaicin cili Kulai agak sederhana kepedasannya (Anggaran 100,000 SHU) . Hasil cili besar dituai dalam bentuk cili hijau dan cili merah. Pengalaman penulis mendapati cili kulai yang betul-betul masak atas pokok memang pedas. Cili Padi mempunyai tahap kepedasan lebih hebat lagi (Lingkungan 150,000 SHU) berbanding dengan cili kulai. Berbeza dengan cili benggala yang tidak berapa pedas dan sesuai dimakan sebagai salad sahaja dan ia lebih popular dengan penggilan 'Sweet pepper'. Tahukan anda semua bagaimana kita hendak menilai atau mengukur kepedasan cili?. Marilah kita membaca blog ini seterusnya untuk menambahkan ilmu.

Rajah Pengukur kepedasan SHU

Kepedasan cili di ukur dengan unit SHU (Scoville Heat Unit) di peringkat antarabangsa. Kaedah pengukuran ini di cipta oleh Wilbur L Scoville pada tahun 1912 melibatkan beberapa orang yang berani menjadi penilai kepada ukuran kepedasan. Kajian banyak merujuk kepada capsaisin yang terkandung dalam cili sebagai penanda aras menggunakan cili dari Negara Chile. Cara yang digunakan adalah melalui satu sistem berdasrkan kepada ujian makmal dimana ia didefinasikan dengan kandungan larutan 1 ppm capsaicin bagi 1 juta titis air dibuat ( 1 gram capsaicin per 7,000 gelen air) menyamai dengan 1.5 Soville Unit kepedasannya. Bolehkan anda mengira sendiri berdasarkan sifir yang saya berikan diatas?. Daya sertakan juga jadual mengenai ukuran kepedasan SHU seperti pada rajah diatas yang anda boleh rujuk. Rasanya saya kali pertama tengok jadual ini semasa menulis artikel ini yang mana saya belum tahu sebelumnya.

Kajian saintis di Chile mendapati jenis cili atau capsaicin yang paling pedas di dunia adalah dari veriety Red Savina (Guiness World Record) dari negara Chile. Bagaimana pun kini telah pun terdapat jenis cili baru yang didakwa mempunyai 2 kali ganda kepedasan iaitu Naga Morich (Didakwa mempunyai capsaicin mencapai 970,000 SHU). Red Savina Habanero mempunyai kepedasan pada 577,000 Scoville Heat Unit merupakan antara jenis cili yang terpedas didunia yang dikaji secara saintifik. Di India pula terdapat jenis Naga Jolokia atau Tezpur yang didakwa mempunyai tahap kepedasan sehingga hampir menyamai Red Savinaa. Pada keadaan biasa mulut kita hanya dapat tahan pada kepedasan capsaicin sebanyak 16,000 SHU sahaja!. Itu pun saya fikir kita sudah tidak boleh tahan lama. kalau menonton 'gameshow' di TV selalu akan diberikan makanan 'wasabi' kepada peserta yang kalah, itu pun pedasnya tidak seberapa dibandingkan dengan Red Savina, Habanero dan naga Jolokia.

Berikut adalah tahap kepedasan capsaicin yang telah dibuat kajian saintifik:


a. C. chinensis - 970,000 SHU
b. C. frutecens - 150,000 SHU (Ini jenis cili padi kitalah !)
c. C. annum - 100,000 SHU (Ini macam jenis Cili Kulai Kita)
d. C. pubecens - 50,000 SHU
e. C. baccatum - 30,000 SHU


Tahukah anda capsaicin dalam cili banyak digunakan untuk masakan makanan diseluruh dunia? Berbagai jenis masakan yang menggunakan cili daripada masakan Barat, Jepun, China , Tradisional Melayu memang banyak menggunakan bahan cili. Kini Capsaicin dalam cili juga boleh digunakan sebagai bahan untuk Racun Serangga jenis biokimia. Capsaicin juga apabila terkena organ manusia akan menyebabkan bengkak pada paru-paru dan pedih pada mata dan kulit. Kesan juga pada tekak yang ada mucus dan kesan pada serangga serupa iaitu memusnahkan sistem saraf serangga. Capsaicin juga telah digunakan sebagai Senjata Peperangan oleh Amerika dengan kesan yang melemahkan musuh melalui saluran pernafasan dan melemahkan saraf. Bagaimana pun banyak faedah kesihatan dikaitkan dengan capsaisin yang akan dibincangkan dalam artikel akan datang.Wasallam!


CAPSAICIN PEDAS..... KIMIA DARI ISI CILI....
PALING PEDAS .... RED SAVINA PASTI....
IA MAKANAN...SENJATA PERANG NGERI....
ITULAH CAPSAICIN.... KENA BERHATI-HATI...

By
M Anem
Senior Agronomist
Dept of Agricukture
Putrajaya
Malaysia 
(Updated on 14 Febuary 2013)

The Anthropods


Arthropods provide vital services that benefited the ecosystem. They are the pollinators, decomposes, parasitoids and predators. Pollination is essential for maintenance of flowering plant communities. This services provided by Bees, Flies, wasps, butterflies, moths, midges, thrips and beetles. The writer about to discuss the arthropods important in our Biodiversity in Malaysia. The idea came out after attending Biodiversity Seminar at Tawau last months. Pollination occurred day and night to ensure the male pollen reached the female stigma so that pollination process started. The seed will produce with or without fruit formation.

The soils are continuously replenished with nutrients partly by soil inhibiting insect such as Collembola, Termites and Beetles. The insects decomposed plants and animal debris and consequently increase organic content of the soils. Decomposition process may take few years or months based on the original raw materials. Our virgin jungle is the best area to learn how the system works. Rotten wood and leaves provide nutrient in the soils. New oil palm technology in replanting scheme nowadays using 'chopping method' is an environment friendly and provide decomposition process.

Parasitoids and Predators are natural enemies to many insects including those of economically important pests. They maintain the diversity of insect species by regulating insect population in the forest and agro-ecosystems. The knowledge in Integrated Pest management System (IPM) is important to all farmers and extension gent to understand and applied. Spraying with chemical only applied when the threshold level reach maximum limit. Predators such as Manthis, Lady Bird, Wasps etc able to reduce parasitic pests to a control level.

The high level diversity of arthropod's that inhibits the protected reserved serves not only as potential resources for biological control agents, parasitoids, predators and pathogens for use in the pest management system, but also sources of toxins for the design or development of pesticides. Secretions excreted by spiders to paralyze their prey for example contains compound of interest to insecticide development program. More and detail study has to be establish in the modern agriculture.

By
M Anem
Extensionist
DOA Johor
Malaysia

PETAI - TANAMAN ULAM


PETAI (Parkia speciosa) merupakan sejenis tumbuhan dibawah keluarga Fabaceae atau Keluarga Leguminoceae yang tumbuh dalam hutan dan kini boleh ditanam sebagai tanaman yang boeh mendapatkan hasil. Petai juga di panggil dengan nama pete' (Indonesia), sator (Thailand), sataw, stink bean, yongchaa, yongchaak atau zawngtah dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Di Malaysia dahulu hanya orang Melayu sahaja yang memakan petai tetapi kini pelbagai bangsa lain seperti Cina, India atau Orang Putih pun mulai memakannya kerana khasiat yang ada pada petai. Buah Petai yang berwarna hijau memberikan bau yang kuat dan menyelerakan ramai peminat buah petai. Artikel kali ini "Anim Agro Technology" akan membincangkan teknologi tanaman petai berdasarkan kepada pengalaman penulis sebagai pegawai pengembangan pertanian banyak menjumpai pokok petai sebagai tanaman selingan dan telah juga memakan petai semenjak beberapa puloh tahun dulu.


Kaian dan pemerhatian saya mendapati terdapat beberapa spesis petai yang sesuai untuk di ketahui iaitu Parkia speciosa, Parkia timoriana, Parkia sumatrana, Parkia intermedia, Parkia harbesonii, Parkia serffeseei dan Parkia leiophylla. Selain daripada Parkia speciosa , didapati spesis Parkia timoriana adalah spesis yang banyak di tanam di Malaysia, Indonesia danFilipina kerana pokoknya yang sesuai di tanam dan mudah untuk diuruskan, buah yang banyak dan kualiti buah yang baik. Spesis Parkia sumatrana pula banyak di tanam di Thailand dan Myanmar dimana subur tumbuh dikawasan lereng bukit. Parkia intermedia hanya terdapat di kepulauan Jawa dan merupakan jenis petai lokal khususnya di Pulau Jawa.


Di Malaysia saya dapati bahawa cara penanaman petai merupakan perkara yang kurang di beri perhatian dimana aktiviti memetik petai hutan masih aktif dijalankan terutama di Negeri Sembilan, Pahang, Perak dan beberapa negeri lain. Hasilpetai dipasaran kebanyakannya adalah hasil petai masih dikutip dari hutan berhampiran. Rekod mengenai keluasan penanaman petai di Malaysia yang saya rujuk dari buku statistik Jabatan Pertanian 2009 mendapati keluasan tanaman petai di Malaysia adalah 100.4 hektar dengan hasil sebanyak 388.82 metrik tan yang dianggarkan bernilai RM 214,000. Antara negeri yang banyak tanaman petai seperti di Pahang, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Sabah dan Sarawak. Benih petai boleh didapati dari buah (pod) petai yang tua dan di semai dalam polibeg sebelum ditanam. Jarak penanaman pokok petai sekitar 10 meter x 10 meter bergantung kepada keadaan tanah. Harga benih petai di Nurseri di Muar lingkungan RM 6.00 - RM 12.00 bergantung kepada saiz dan belum ada varieti khusus petai yang didaftarkan di negara kita.

Petai mengandungi zat asid amino dan karbohiderat kompleks yang juga akan menyebabkan kencing berbau busuk jika makan petai dengan kuantiti sedikit apa lagi kalau dengan kuantiti banyak. Kajian dimakmal mendapati petai mengandungi 0.8183 % Lemak, 5.2% Protin, 2.06% Karbohiderat, 36,647 kalori, 4.18335 Vitamin C, 25.38% Air, 0.95% Abu, 22.30 Serat Kasar, 0.916 Gula, 1.35 ppm Kalsium, 842.45 ppm Kalium, 7.8 ppm Magnesium dan lain-lain asid lagi. Ada juga orang yang suka makan daun petai muda sebagai ulam yang ianya juga mempunyai bau seperti buah petai juga.  Saya paling suka makan petai dengan kulitnya sekali utuk mendapatkhan khasiat kulit petai yang mempunyai rasa pahit dan kelat. Kulit petai dipercayai mengandungi penawar daripada skit perut kerana makan terlalu banyak petai yang boleh menyebabkan kita tidak tanan buang air besar.


Pokok petai tumbuh menegak dengan batang kayu keras dan daun berwarna hijau seperti pokok petai belalang dengan ketinggian boleh mencapai sehingga 30 meter. Buah petai dalam bentuk papan yang ada biji petai (Beans) berwarna hijau muda. Bunga petai berjambak berwarna putih dan terbentuk dihujong dahan. Akar petai mempunyai akar tunjang. Pokok petai biji jika tidak dikawal dengan cantasan akan terlalu tinggi dan sukar untuk mengutip hasil Kini anak benih petai cantuman lebih rendah dan cepat mengeluarkan hasil. Elakkan menanam petai dikawasan yang kelilingnya pokok tinggi kerana pokok petai kita akan kurus dan tinggi juga akibat kurag pancaran cahaya matahari. Pengalaman penulis mendapati benih petai yang ditanam tanpa lindungan dan terdedah dikawasan lapang agak lambat membesar dan sering diserang perosak dan penyakit. Pokok petai sesuai ditanam dengan pokok pelindung seperti pisang dan buah-buahan lain diperingkat awal.

Pengalaman dan pemerhatian penulis juga mendapati , setiap 1 kilogram petai mempunyai sebanyak antara 13 - 15 papan petai dengan anggaran biji petai (beans) yang dikupas antara 2.5 - 3 kg sahaja. Petai biasanya dijual segar dengan harga borong di ladang atau secara runcit. Kajian yang saya buat  mendapati di sekitar Bandar ,Muar, Johor dan Melaka harga runcit petai lingkungan RM 2.00 - RM 3.00 untuk 3 papan atau purata lingkungan RM 1.00 satu papan (Bergantung kepada saiz dan jenis serta musim). Bagi petai yang agak panjang dan bermata besar, maka harga mampu mencecah RM 3.00 -RM 3.50 satu papan. Kebanyakan petai dimakan segar dengan mangupas kulitnya atau ada yang makan bersama-sama kulit petai. Terdapat industri mengekspot biji petai di Indonesia ke beberapa Negera seperti Arab Saudi, Malaysia, Singapura dengan harga RM 20.00 sekilogram bagi biji petai yang telah dikupas. Biji petai ini disimpan dalam jar atau bekas bersama air untuk pengekspotan.



Saiz buah petai panjangnya kira-kira 30-40 cm secara purata namun ada yang mencapai sehingga 52 cm panjang. Susunan mata biji petai berbeza-besa ada yang vertical dan ada yang horizontal berbanding dengan papan petai. Penulis merasa hairan ketika bertugas di Sarawak kerana menjumpai banyak biji petai yang vertical di Sarawak (Kebanyakkan petai di Semenanjung adalah Horizontal). Kajian mendapati berat biji petai lingkungan 60-80gm satu papan. Petai ditanam menggunakan biji benih dari buah petai yang cukup masak dengan menyemai dalam polibeg. Benih dari buah yang masak di potong2 ikut mata dan dimasukkan dalam polibeg semaian beberapa minggu lepas itu biasanya akan bercambah. Petai ditanam dengan jarak 10 meter x 15 meter dan sesuai ditanam dengan tanaman lain seperti pisang atau buah-buahan lain. Lubang untuk penanaman disediakan dan bubuh baja asas organik dan TSP serta baja 15:15:15. Pastikan kawasan mempunyai sistem saliran yang baik.

Bergantung kepada pengurusan dan jenis petai ditanam, petai biasanya mulai berbunga dan mengeluarkan hasil sepelas 3 - 4 tahun ditanam. Pembajaan disyorkan dengan baja organik (Tahi ayam) dengan baja NPK 12:12:17:2 sebanyak 2-3 kg sepokok setahun. Kebanyakan hasil petai di Malaysia pada masa ini boleh dikatakan "Petai Organik" kerana jarang digunakan racun kimia dan baja kimia. Paling banyak petai berhasil pada tahun ke 7 hingga ke 12 dengan anggaran sebanyak antara 200 - 300 papan sepokok setahun. Temubual dengan pemungut hasi petai di Felda Nitar Mersing, Johor yang saya jalankan pada tahun 2000 (Masa itu saya adalah pegawai pertanian Daerah Mersing pun) mendapati penghasilan petai stabil sebanyak antara 1,000 - 1,100 papan sepokok setahun selepas pokok berumur 15-25 tahun. Pokok petai dalam hutan biasanya di'milikki' oleh pemburu petai yang regular dan kenal akan masa menuai dan mengutip hasil.

Pada zaman dahulu, pemungut petai akan memotong dahan pokok petai atau ada juga yang akan menebang pokok petai untuk mendapatkan hasilnya. Kini mereka sedar dan akan menjaga pokok petai tersebut dalam hutan dimana cara atau kaedah menuai hasil dengan cara memanjat pokok besama dengan tali atau pun mereka telah mula menggunakan galah panjang aluminium seperti pengait buah kelapa sawit. Petai yang dikait dan diturunkan akan di ikat dengan tali dan diturunkan perlahan-lahan kerana buah petai akan rosak jika terhempas ketanah dengan ketinggian sedia ada. Keupayaan dan kemampuan pemanjat petai untuk mendapatkan hasil menyebabkan harga petai tidak pernah jatuh. Saya pun ada sering mendengar kemalangan akibat ada  orang jatuh akibat menuai hasil petai (Kes di Hutan Nitar, Mersing 2008). Ini kerana kedudukan buah petai yang terletak dihujung dahan dan sukar dipetik dengan tangan dan pemanjat akan jatuh bersama dahan yang patah tersebut. 



Musuh utama buah petai ialah serangan Ulat Pengorek buah, Tupai, Monyet dan jelaga hitam. Proses pemdebungaan oleh binatang sperti kelawar dan sebagainya. Pada masa ini belum ada kajian ekonomi sebenar teknologi penanaman petai secara komersil dijalankan secara menyeluruh. Terdapat beberapa pokok petai yang ditanam bersama-sama buah-buahan lain seperti rambutan, durian, duku Johor dan pisang tetapi kadar pembungaan dan pengahsilan tidak menentu. Pokok yang ditanam kurus dan meninggi dan tidak rimbun seperti dihutan secara semulajadi.


Sambal petai yang enak.
Petai digunakan sebagai ulam dimakan terus atau di tumis manjadi 'Sambal Bilis Petai' yang sangat digemari di Malaysia. Sambal Bilis Petai disediakan dengan menggoreng bilis dahulu sebelum ditumis dengan cili boh sehingga masak dan akhir sekali dimasukkan dengan petai yang telah dikupas. Makan sambal bilis petai dengan tomyam merupakan satu menu kegemaran ramai sehingga kini. Terdapat beberapa petua untuk mengurangkan bau selepas makan petai seperti mengunyah beras atau makan beberapa jenis limau atau mimum jus yang dapat mengurangkan bau. Pastikan anda tidak kencing di tandas awam kerana bau urin anda akan mengganggu orang lain. Kalau anda ada mesyuarat resmi pun , anda kena elakkan daripada sendawa, kerana ianya akan menganggu ahli-ahli mesyuarat yang lain. Adalah agar anda disyorkan kencing terus diatas tanah dikawasan rumah di kampong untuk menambahkan kesuburan tanah!

POKOKNYA TINGGI.. ITU POKOK PETAI...

DIPANGGIL PAPAN....IA BERTANGKAI...
MAKAN SAMBAL... ITU SAMBAL PETAI....
SELEPAS MAKAN... KENCING BAU BANGKAI....


HENDAK MEMBELI ...PERGI KEPASAR.....
KINI MAHAL ... TIDAK BOLEH TAWAR...
BAIK MENANAM.... KENA BERSABAR...
TEKNOLOGINYA...PERLU DISELONGKAR.....


By,
M Anem

Senior Agronomist,Kg Pt Bengkok, Ledang, 
Muar, Johor,
Malaysia
(Kemaskini pada 11 Oktber 2012 dan 4 Jun 2013)