Monday, November 30, 2009

Teknologi Penyediaan Benih Padi

Reactions: 


Benih padi (Oryza sativa) merupakan faktur asas dalam aktiviti penanaman padi sawah (wet paddy) atau pun padi bukit (Hill paddy). Keperluan benih padi berkualiti sangat kritikal setiap kali musim penanaman di mulakan dimana petani-petani perlu mempastikan ada stok benih padi dari varieti yang hendak ditanam beberapa bulan sebelum kerja-kerja penyediaan tanah.
Antara varieti padi yang popular masa kini ialah MR 219, MR 22o. Terdapat beberapa varieti lama seperti MR 84, Malinja, Ria yang sukar di dapati tetapi masih ujud . Keperluan benih padi sehektar bergantung kepada kaedah penanaman sama ada secara Tabur Terus atau secara Mengubah (transplanting). Antara 55-60 kg benih diperlukan bagi kaedah tabur terus bagi kepadatan sederhana yang boleh dinaikkan bagi kepadatan tinggi. Kaedah Mengubah perlukan penyediaan Tapak Semaian dan ini mengurangkan keperluan benih cuma 35-45 kg sehektar sahaja.


Tanaman padi di Kg Waw, Bago District, Delta Irrawady, Myanmar

yang di lawati penulis pada Nov 2009.
Penyediaan beni padi bermula dari LADANG BENIH PADI SAH yang dikawal oleh kerajaan bagi mempastikan benih-benih padi yang diedarkan mengikuti tahap standard yang di tentukan. Ladang Benih Padi mesti mempunyai ciri-ciri untuk dipilih sebagai ladang benih yang sesuai dan pemilihan Ciri-ciri Petani yang tepat untuk aktiviti mengeluarkan benih padi. Kawasan sawah mesti subur, mempunyai bekalan air mencukupi, tidak bercampur dengan varieti2 lain, Benis Asas mesti diperolehi daripada pembekal yang sah (MARDI atau Jabatan Pertanian atau swasta) sebelum di gunakan di Ladang Benih. Amalan Pertanian Baik (GAP) ladang benih mesti diikuti dengan kaedah pembajaan, pengawalan musuh dan penyakit serta kaedah penuaian.

Benih yang dituai mesti di keringkan menggunakan kaedah moden dan mesti mempunyai kadar percambahan yang tinggi melebihi 95%. Benih yang di gred dan di proses ini mesti disimpan menggunakan kaedah simpanan benih padi terkawal sebelum diedarkan kepada pesawah. Kadar harga benih padi adalah di kawal iaitu antara RM 28 - RM 36 satu karung (20 kg). Pada masa dahulu Jabatan Pertanian mengadakan program khas pengeluaran benih padi sah tetapi pada masa ini PPK/ LPP dan MADA/KADA merupakan pembekal utama benih padi sah selain daripada pengeluar-pengeluar benih padi sah swasta yang di lesenkan. Keperluan benih padi sah berkualiti akan menentukan hasil padi dapat di naikkan sehingga 6-7 mt sehektar. Terdapat kes-kes dinama percambahan benih padi yang rendah akan mengurangkan hasil padi sehingga 35-50% daripada hasil potensi.

Kawalan terhadap kualiti benih padi akan lebih terjamin jika Akta Benih yang di kuatkuasakan oleh kerajaan pada masa akan datang. Benih merupakan asas penghasilan dalam penanaman padi. Hanya benih padi bermutu dan terjamin sahaja perlu ditanam oleh pesawah diseluroh negara. Pengenalan benih padi baru seperti varieti MR220 CL1 dan MR220 CL2 membantu petani dalam pengurangan hasil akibat padi angin. Benih baru ini perlu dibiak dan diedar dengan segera melalui Benih Padi Sah yang dijamin.


Harga makanan semakin meningkat setiap tahun dan ini tidak dapat dielakkan. Kawasan sawah padi juga semakin berkurang atas desakan pembangunan dan perumahan terutama dikawasan jelapang padi yang hampir dengan bandar. Penghasilan padi mesti ditingkatkan. Bencana alam seperti banjir dan kemarau menjejaskan lagi pengeluaran bijirn padi. Pastikan benih padi mencukupi dan harga beras masih mampu dibeli oleh rakyat Malaysia pada masa akan datang.

TANAM PADI...BENIH DIPERLUKAN...
BENIH DIJAMIN....KUALITI DIPASTIKAN....
HASIL LUMAYAN....PETANI GEMBIRA SAKAN...
RAKYAT MALAYSIA....BOLEHLAH MAKAN...

Related articles:
* Artikel : BERAS (Klik disini)

* Artikel : Padi Angin (Klik disini)
* Artikel : Padi MR 220 (Klik disini)
* Artikel : LCC on Paddy (Klik disini)

Oleh:
M Anem
DOA Muar
Johor, Malaysia
(Asal orang Johor)

Sunday, November 29, 2009

15th Farmers Week, Yangon, Myanmar

Reactions: 
Visiting modern paddy farm about 250 acres at site of rehabilitation ownership in summer season.

ASEAN Farmers Week 2009 was conducted in Yangon, Myanmar from 23-27 November 2009 a two yearly event. A total 0f 22 participants from ASEAN country attended 3 days program organised by Ministry of Agriculture and Irrigation of Myanmar (MOAI). The opening and major event was conducted at Main Hall of Ihya Lake Hotel in Yangon. The ceremony was officiated by H.E. U Ohn Myint Deputy Minister of MOAI at the hotel. The first visits was to Agricultural Museum of Myanmar and then to Kandawgyi Park where local agriculture entrepreneur sell agriculture necessity such as Seeds, Chemicals, Ornamental, Fertilizer, Small Machinery and also as a Training ground.

ASEAN Farmers group visit Shwedagon Pagoda - one of the tallest pagoda in Myanmar covered with 7 kg of pure gold built long times ago .

Then the group visited Sein Entreprise Company which reproduce Hybrid Seed from Taiwan Company "Know You Seed" (Famous Subsidiary) with Melon, Cucumber, Watermelon and Vegetables others. The trial plot was also conducted to determine which variety most suitable for local requirement for farmers to grow. Then we visit one interesting new project was Paragon Herbal Orchid farm which growing Jungle/Extinct/Rare species of orchid for medicinal purpose. The orchid stalk was collected after 2-3 years and dried before exported to China as medical herbs. This new product are considered a new potential usage of wild orchid to ensure the extinction similar variety not forgone from the jungle collector. The group then brought to the Shwedagon Pagoda at Yangon City as one of the popular tourist attraction and briefed by Senior Pagoda Official. First day completed with Welcome Dinner at Karaweik Palace Restaurant located on on the Kandaawgyi Lake.


The group at the new ASEAN highway with 6 lane from Yangon to New Administration town at Middle Myanmar competed about 200 km.

The 2nd day we was visited at Bago East Division for the whole days. First stop was 10th Miles Horticulture Station which produce Tropical Fruit such as Mango, Guava, Pomelo, Star Fruit, Banana and many others. This station sell seedling to farmers and it was located aside of East-Highway. The group continue to visit Waw Township Area to see Modern Integrated Farming Project own by Mr U Kyaw Tint that growing paddy (summer / monsoon paddy ) , cabbage, Mungbean, Maize and livestock in an area about 36 hectare with 26 workers. He also own paddy processing plant and produce organic fertilizer. His Farming facilities was modern with semi-mechanised machinery and technical assistance by MOAI.
Visit at maize farm at U Kyaw Tint modern farm about 36 hecter at Waw Township in Bago District.

The group then visit Shwemawdaw Pagoda at Bago City before went to Kanbawazatdi Palace ancient palace before visit VFRDC (Seed production Research Center) which produce new seed and sell to the farmers. The seed they produce are vegetables, Herbs, Maize, cash crops and others. At the mungbeans and maize plot, the research officer explain how the procedure of seed production was established. The 2nd day ended with dinner at Thai Restaurant at Yangon.

Third day we visited Maezali Sluice Gate at Nyaungdone Township in Ayeyawardy Division. The project is to construct a modern structure system so that 43,000 ha of land successfully utilised for farming through out the year with the World Bank grant. Before project and completion of 36 Sluice Gate the area was flooded for half year because the area was below sea level. Last visit was Asia Thar Aquaculture Farm which produce prawn (Rosebeegi spp- Udang Galah), Tilapia, Carp, Rohu, Pacu and others with an area of more than 1.000 acre. The company received Organic Certification Program for export production. One of the farm about 400 acre was severely damaged by Nargis Typhoon and under renovation.


Group Photo in front of Water Sluice Gate at Nyaungdone Township which allow 43,000 acre more agriculture land for farming.


The last day we was brought to visit the Yangon City before Closing Ceremony at Yuzaana Guest House at Yangon at 8.00 pm with General manager of MOAI. All participant received certificate of attendance and given a speech before dinner and wind up the 15th ASEAN Farmers week.


Report by,

M Anem
DOA Muar,Johor
Participant from Malaysia:
a. Mohd Anim Hosnan (Leader)
b. Abu Hassan Saad (Pulau Pinang - Farmers)
c. Sayuti Nor (Kelantan - Farmers)

Saturday, November 21, 2009

Expo Agro Johor

Reactions: 

Expo Agro Johor was an event conducted every two years by Johor State Goverment to promote agriculture sector. It was organised with the Farmers Day activities and targeted to boost agricuture sector in Johor as one of the economic earner by the goverment and the farmers. Johor is the largest producer of Poultry, Fresh vegetable, cut flowers, matured iol palm and Aquaculture fish in Malaysia for many years. Their stragegic location to export and comitment of commercial agrculture players made Johor as Food Producrs to the nation. This year the expo was conducted at Modern Agriculture park at Kluang where about 4,000 hectar of land was developed with food crop, livestock, fisheries and processing activities by 14 companies.

Activities in the Expo Agro Johore includes Farmers Conference, Convention, Exposition, Farm Visits, Farm Product Competition, Product Promotion and Demonstration, Cooking Event, Sales of Agriculture Produce, New Technology Promotion, R&D Information, Opening and Closing ceremony and many other. Food Processing activities in Johor is one of the most successful project under Department of Agriculture in which more than 1,200 entrepreneurs in Agro based Industry produce more than RM 140 million anually took part in the event.


Opening ceremony was launched by Menteri Besar Johor and Closing Ceremony by Minister of Agriculture Malaysia five days later. More then 10,000 visitors visit the Expo Agro Johor from Johor, Singapore and neighbouring State such as Melaka, Pahang , Negri Sembilan and Kuala Lumpur.


Visit Expo Agro Johor from 20 - 25 November 2009 at
Modern Agriculture Park at Kluang Johor.


by
M Anem

JOHOR

Tuesday, November 17, 2009

Teknologi EM di Johor

Reactions: 
Botol mengandungi EM dari Saraburu, Thailand oleh EMRO.

Teknologi EM (Effective Micro-organism) diasaskan oleh Prof. Teruo Higa dari Okinawa Jepun yang dilahirkan pada 1941 dan mengajar di Kolej Pertanian Ryukyus. Asas teknologi EM beliau ujudnya mikrob baik dan merbahaya yang perlu diimbangkan dan menyatakan bilangan mikrob dalam 1 kg tanah sama dengan penduduk dunia (6.56 billion masakini). Konsep EM ialah penggabungan 3 jenis mikrob berfaedah iaitu Bakteria fototropik, Yis dan Bakteria Asid laktik. Johor merupakan Negeri di Malaysia yang aktif menjalankan pembangunan dan aktiviti EM. Sebuah syarikat J-Bioteks telah di tubuhkan untuk mempastikan teknologi ini berkembang. Kesan dan fungsi EM adalah untuk meneutralkan antara mikrob merbahaya dengan mikrob berfaedah secara perseimbangan.


Pembangunan EM didunia di majukan oleh EMRO Okinawa, Japan bagi rantau ini di Thailand dikenali EMRO Thailand dan untuk Malaysia di bawa masuk oleh JAMOF sdn Bhd. Beberapa produk EM di pasaran di Johor seperti EM, EM-Power, IMO dan BMO.


Penulis ketika berkursus Teknologi EM di Kyusei, saraburi, Thailand selama 10 hari.

Penggunaan EM amatlah mudah dalam sektor Tanaman, Ternakan, Ternakair, Rawatan Air dan Kegunaan Domestik dalam Rumah. Bagi sektor tanaman EM boleh diguna dalam tanaman cendawan, kawalan penyakit Pisang, Penyakit Betik dan pelbagai tanaman sayuran dan makanan. EM boleh di aplikasi dalam 3 bentuk iaitu larutan Aktif (EMAS), EM Bokashi dan EM FPE (Fermented Plant Extract). EMAS diguna dengan menyiram kepada tanaman 1x/minggu dengan kadar kecairan 1:5,000 (anak pokok) dan 1:500 (pokok dewasa). EM Bokasi (Kompos) diletak 2-3 minggu sebelum pokok ditanam dan EM FPE di sembur pada tanaman selepas hujan lebat.


Latihan amali memletah EM Bokashi oleh peserta kursus teknologi EM di Kyusei, Saraburi ,Thailand dari seluroh dunia.

Penggunaan EM pada ternakan sangat digalakkan kerana di dapati dapat mengurangkan bau busuk sisa ternakan. EM dapat mengurangkan populasi Lalat dan memberikan udara lebih sihat di kandang ternakan. terdapat 5 cara aplikasi penggunaan EM di sektor ternakan iaitu di Makanan, Minuman, Kandang, Ternakan itu sendiri dan Rawatan najis. Bagi makanan haiwan EMAS dicampur pada makanan haiwan 1:50 setiap hari dan semburan kekandang 1-2-liter EMAS setiap hari dengan kadar cairan 1:100. Untuk minuman EMAS dicampur dengan 1:1,000 setiap hari dan bagi rawatan kumbahan najis guna mud ball ( 1biji/1mpersegi) kekerapan 3 bulan/1 kali sertasemburan EMAS 1:500 setiap bulan. Semburan EMAS terus kepada ternakan (ayam/ lembu/ kambing dsb) pada kadar 1:500 setiap hari.


Bagi Ternakair EM boleh digunakan dalam makanan ikan/udang, Kawalan kualiti air di pintu air masuk dan penyediaan anak ikan.
Kolam tanah yang baru dikeringkan boleh di tabur EM Bokasi pada kadar 1,000 kg/ha atau sembur larutan EMAS pada kadar 70 liter/ 1,000 m persegi. Air baru masuk 3 kaki kedalam sembur EMAS sebanyak 100 liter/ha dan masukkan EM Mud ball 1-2 minggu sebelum benih ikan dimasukkan. Penggunaan EM diteruskan setiap 20 hari (EMAS) dan 4-6 bulan untuk mud ball. bagi makanan ikan masukkan 3% EM setiap berat makanan ikan.
Bagi mengawal sungai yang tercemar, penggunaan mud ball (Bebola EM) sangat disyorkan terutama di saliran tercemar di kawasan bandaraya atau kawasan perindustrian. Mud ball di campakkan di ulu sungai yang mengalir dengan kadar 1,000 kg setiap hektar. Kesan jangka panjang akan berlaku jika perkara ini di fahami dan dilaksanakan oleh penduduk tempatan. Beberapa negara maju seperti Jepun, kanada, korea, Taiwan dan New Zealand telah jauh maju dalam bidang ini.
' Pertanian maju, Rakyat sihat'
Keterangan lanjut mengenai EM sila hubungi Jabatan Pertanian Johor atau J-Biotec.
Oleh:
M Anem
DOA Muar
Effective Micro-organism (EM)

Monday, November 16, 2009

Malaysian Edible Swiftlets

Reactions: 

Edible swiftlets (Burung Walit) is under Order Apodiformers and only found in Malaysia, Indonesia, Vietnam, Southern Thailand and Philippines. In Malaysia, this Edible-BirdNest (EBN) was farmed in caves for more than 100 years. It was recorded as early as 1878 at Niah Caves in Sarawak and harvested by local natives as health food chains. This bird has a pair short toes, cannot hold and helpless on the ground with 13 cm long and 7.5 cm width. They breed in deep caves or a cave like darkness, navigating in pitch darkness by means of echolocation as similar to bats. It was so much different to swallows with many characteristics. It has 9 species and habits in nesting, eats only insects and do its activities on wings (eat, drinks, copulate). It fly for 160 km/hours and at altitude for 2,000 meters above sea levels. The birds start going out from the nest in early day (morning) and come back at late day.

Record in Malaysia shows that in 2005 only about 20,000 premises with EBN was increase to 50,000 premise in 2008 (an increase of 150%). The value of this industry was about RM 200 million in 2004 and reaches to as high as RM 1.0 billion (RM1,000 million) in 2008. About 80% of the premises reported are located at Shop lots, 16% in agricultural area and the remaining under commercial building and caves. The new technology was available to prepare a building quite similar to the caves with Echo-sound CD system, humidifier, proper aeration, multiple stack nesting area, GAHP and sanitation measures.


The raw-bird nest valued at RM 4,000 per kilogram in Malaysia and the estimated production about 5 kg/premise of raw EBN. China is the biggest market in the world whereby the China demand was increase from 4,965 kg in 2006 to 51,763 kg in 2008 (tremendous increase). Most EBN from Malaysia are exported to Singapore (46%), Hong Kong (40%), Indonesia (3%), Taiwan (3%) and others. It was claimed that EBN can increase human health, increase blood circulation, reduce toxin as antioxidant and skin perfections.

White birdnest upon cleaning processes at Muar Shoplots.


There is a huge opportunities of EBN industry in Malaysia. Below are some points for discussion on EBN activity in Malaysia:-

a. Bigger market in the world - 513 million population need EBN
b. Aaccess to technology, capital, raw material and labor
c. Synergies based on comparative advantages
d. Development of suppliers and outsourcing
e. Competition from more cost efficient among ASEAN countries
f. Restructuring and rationalization
g. Business partnership establishment and industrial linkages
h. SMI's development in processing
i. Encouragement by policies and support by government
j. High value commodities and market accessibility

Related articles:
1. Burung Pungguk (Click here)
2. Burung Pipit (Click here)
3. Cengkerik (Click here)
4. Kerengga (Click here)

By
M Anem
(Ref. from MS Seminar on JPV Paper on Malaysian Standard)
Concorde Hotel,
Shah Alam,
Malaysia

Sawah Padi Di Muar/Ledang

Reactions: 


Negeri Johor yang teletak di selatan Semenenjung Malayisa merupakan sebuah negeri yang kurang mempunyai sawah padi. Ini berbanding dengan beberapa negeri Jepapang Padi di Malaysia seperti Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu dan Selangor yang merupakan 'Rice bowl of Malaysia'. Pada tahun 2009 terdapat hanya 2,260 hektar saja sawah padi yang aktif di Johor dan 64% terletak di Daerah Muar/Ledang. Daerah Muar mempuyai satu skim sahaja iaitu skim Sawah Sungai Balang seluas 304 hektar dengan 412 orang pesawaah. Varieti padi (Oryza sativa) yang di tanam ialah MR219 yang purata hasil musim lepas sebanyak 4.8 m.t/hektar. Terdapat 12 sarang burung pungguk di sawah ini yang aktif untuk kawalan tikus. Artikel pagi ini saya menulis dalam 'Anim Agro Technology' mengenai sawah padi di daerah Muar dimana saya terlubat menjalankan program Pengembangan dan khidmat nasehat teknikal untuk dibaca bersama.

Daerah Ledang pula mempunyai 5 skim sawah padi iaitu Skim Kesang Tasek,Skim Teluk Rimba, Skim Kesang Gate, Skim Sawah Ring dan Skim Pulau Penarik. Kesemua kawasan telam menerima bantuan Program Merata Sawah mulai
2008 dan 2009 dan ini menjadikan purata penghasilan padi (Varieti MR219) telah meningkat dari 3.8 mt/ha sebelum projek kepada 5.24 mt/ha selepas projek dijalankan. Bekalan air oleh JPS melalui sistem pam dan dijadualkan mengikuti program tanaman yang diatur oleh JKuasa Projek Tanaman Padi ikut skim-skim. Bantuan input oleh LPP iaiitu Bantuan subsidi baja padi, Bantuan input serangga perosak dan sebagainya dilaksanakan.

Jabatan Pertanian Daerah Muar dan Ledang sentiasa menjalankan aktiviti pengembangan mengikut Sistem Pengembangan SPTP. Pembantu Pertanian kawasan menyusun program lawatan dan latihan mengikut kalendar tanaman padi.
Isu dalam pengurusan sawah padi di Muar adalah berlakunya kawasan yang tidak dapat air, kawasan tanah sawah terbiar, tanah tidak rata, kelewatan subsidi baja dan racun, bekalan benih yang kurang berkualiti dan sistem saliran JPS yang lama (rekabentuk tahun 1950án). Dasar dan polisi kerajaan negeri terhadap sawah padi di Johor perlu diteliti oleh banyak pihak kerana persaingan dengan pemilik-pemilik tanah unuk di tukarkan status tanah sawah dengan rumah kediaman (Banglo) dan kecenderungan tanah sawah ditanam dengan tanaman kekak (terutamanya kelapa sawit) yang mengganggu sistem saliran JPS.


Pembangunan saah padi di Muar/Ledang perlu di teruskan untuk mempastikan pengeluaran beras di Johor akan dapat diteruskan. Peningkatan hasil padi perhektar perlu di tingkatkan lagi melalui pelbagai teknologi yang sesuai. Varieti padi sedia ada iaitu MR219 didapati dari pembekal benih padi yang diuruskan oleh Jabatan Pertanian. Benih padi sah ini kini telah diuruskan oleh syarikat swasta melalui PPK dan Kelompok dikawasan terlibat. Pengurusan dan bekalan air sawah perlu di naiktaraf dengan penambaikan infrastruktur sistem pembekalan air keseluruhan blok sawah padi. Sawah Sg Balang telah menerima peruntukkan sebanyak RM 2.0 juta pada tahun 2010 untuk menambahbaik sistem saliran bekalan air sehingga meningkatkan kepada 70% kecekapan bekalan air kepada semua blok. Diharap kawasan padi di daerah ini akan terus menjadi sumber bekalan beras untuk penduduk tempatan.

SAWAH SG BALANG .... LAMA SEJARAHNYA...
SAWAH KESANG .... MELAKA SEMPADANNYA...
VARIETI MR219 .... PALING LAMA VARIETINYA...
JABATAN PERTANIAN...PENTING PERANANNYA...

By
M Anem
Sawah Skim Sg Balang,
Muar, Johor
Malaysia
(3 April 2010)

Saturday, November 14, 2009

Penyakit Cendawan di Muar

Reactions: 
Projek cendawan Tiram Kelabu di Kg Sg Terap, Muar setelah 6 tahun beroperasi di bawah bimbingan Jabatan Pertanian Muar.

Cendawan Tiram Kelabu (Pleurotus sajor-caju) adalah satu daripada 13 jenis cendawan di Malaysia yang boleh diusahakan secara komersial. Dibawah Projek Khas Pertanian Pagoh DOA telah memajukan sebanyak 17 projek cendawan secara komersial melibatkan seramai 54 pengusaha sejak tahun 2004. Pada masa ini anggaran pengeluaran bulanan adalah sebanyak 125 - 220 mt sebulan basah. Harga pasaran cendawan segar secara kontrak farming dengan syarikat C&C Mushroom Cultivation sebanyak RM 4.50 sekilogram sementara harga di pasar basah secara runcit antara RM 6.00 - RM 8.00 sekilogram. Terdapat beberapa kes penyakit dan perosak yang perlu di awasi dalam tanaman cendawan tiram kelabu di Daerah Muar/Ledang.

Antara masaalah penyakit dan perosak ialah seperti berikut :

1. Kulat Hijau
Kulat hijau disebabkan oleh Trichoderma spp yang mengeluarkan spora berwarna hijau dibahagiian atas media 10-15 hari selepas disuntik benih. Spora hijau jelas pada 2-3 kali lepas memetik hasil dan terus rosak. Perlu di kawal peringkat awal.

2. Kulat Jingga
Kulat jingga disebabkan oleh Neuspora spp (Fire Mould) dan berlaku paling awal iaitu 3-4 hari selepas disuntik. Pada akhirnya spora berwarna jingga akan keluar dan berbau tengik/busuk.

3. Kulat dakwat hitam
Kulat ini disebabkan oleh Kulat Coprinus spp. yang mengeluarkan jana buah terdahulu sebelum cendawan. tangkai jana panjang seperti payung berwarna kelabu kehitaman dan akhirnya mengeluarkan cecair seperti dakwat. Serangan kulat ini tidak berapa jejaskan hasil cendawan.

4. Kulat Kuning Kehijauan
Kulat jenis Aspergillus spp atau Penicillium spp merupakan penyebab penyakit ini yang mengeluarkan spora berwarna kekuningan. Punca utama kerana media tidak cukup masak.


5. Kulat Hitam
Kulat hitam disebabkan oleh sejenis kulat Rhizopus spp yang mengeluarkan spora berwarna hitam dan disebabkan oleh pencemaran media tanaman atau benih. Hasil kurang atau tiada langsung jika tidak di kawal peringkat awal.

Serangan Kulat Hitam (Rhizopus spp)




Serangan Kulat Hijau

(Tricoderma spp)





Serangan Kulat Jingga (Neuspora spp)




Untuk keterangan lanjut, Hubungi Pegawai Pertanian Pakar (SMO) Jabatan Pertanian Muar.

Oleh:

M Anem

DOA

Fertigasi Keliling Rumah

Reactions: 
Tanaman cili secara fertigasi dengan Cili MC 10 di kawasan pejabat Pertanian Muar.



Apakah dia Penanaman Sayuran secara SistemFertigasi (Fertigation system) ?

Sistem Fertigasi ialah menanam sayuran dengan pemberian baja tanpa melalui sistem pengairan, Kelebihan menggunakan sistem ini ialah:-

a. Nutrien lengkap dapat diberikan kepada sayuran
b, Dijamin bersih dan tidak kotor
c, Mengurangkan penggunaan racun dan kimia
d. Mudah di uruskan dan moden
e. Hasil yang selamat dan boleh di jadualkan
f. Hasil yang selamat dan bepotensi tinggi
g. Mengatasi masaalah kekurangan tanag/tanah bermasaalah
h. Teknologi sedia ada yang mudah



Bagaimana pun terdapat beberapa kelemahan sistem ini :-

a. Kos awal agak tinggi untuk belu peralatan
b. Perlukan ilmu pengetaguan yang lengkap
c. Perlu diuruskan secara berterusan
d, Jika sistem rosak akan merugikan pengusha


Jenis sayuran disyorkan adalah seperti Tomato, Timun, Capsicum, Timun Jepun dan Terung. Tanaman lain ialah Melon, Strawbwrry, Bunga Landskap dan sebagainya.


Tomato cherry yang di tanam di Rumah AO Muar telah berhasil.
Satu pokok memberikan sebanyaj 3.5 kg tomato cherry semusim.


Kajian daripada Penulis mendapati hasil sayuran secara fertigasi agak baik dengan syarat pengurusan di buat dengan baik. Berikut adalah rekod daripada pengalaman penulis :

a. Tomato selama 5-6 bulan (2-4 kg/pk)
b. Terung peparu 5-6 bulan (6-9 kg/pk)

c. Cili Merah MC10 selama 5-6 bulan (4-6 kg/pk)
d. Timun Jepun selama 70-90 hari (10-15 kg/pk)
e. Melon selama 55-60 hari (3-5 kg/pk)



Bagi mereka yang berminat dengan tanaman secara sistem fertigasi boleh mencuba secara kecil-kecilan di keliling rumah. Pertanyaan boleh dibuat kepada Pegawai2 Jabatan Pertanian atau dengan membaca buku atau layari internet. Untuk menjalankan projek secara luas beberapa TKPM Fertigasi ada disediakan seperti TKPM Besut Terengganu, TKPM IPAH Air Hitam, TKPM Pagoh Muar dan Stesyen Pertanian Serdang.


By
M Anem
Melaka

Friday, November 13, 2009

Intergrasi Pisang Tanduk dan Serai

Reactions: 

Pisang (Musa paradisiaca L.) adalah sejenis tanaman buah-buahan dari keluarga Musaceae  yang sesuai ditanam di kawasan tropika dan sub-tropika untuk dimakan segar atau boleh diproses untuk pelbagai produk seperti pes, kerepek, minuman dan sebagainya. Terdapat berbagai jenis pisang di tanam di seluroh dunia tetapi beberapa spesis yang popular di Malaysia ialah Pisang Nipah, Pisang Mas ,Pisang Rastali, Pisang Embun, Pisang Tanduk, Pisang Hijau, Pisang Masak 40 hari, Pisang Monyet dan sebagainya. Artikel kali ini saya menulis kombinasi penanaman pisang dengan serai yang dijalankan di Projek Kelompok Sungai Burung, Pontian , Johor untuk maklumat dan bacaan umum sempena lawatan penulis bersama beberapa rakan kelokasi tersebut. 


Serai (Cymbopogon spp ) atau Lemon Grass pula adalah dari keluarga Graminae yang ditanam untuk kegunaan masakan dan boleh diproses sebagai serbuk, di buat pes dan sebagainya. Serai ditanam secara kecil-kecilan di keliling rumah atau boleh ditanam secara komersil di ladang. Tanaman serai lazimnya menggunakan benih tanaman serai yang ditanam dengan jarak 1 kaki x 1.5 kaki dan boleh dituai lepas 6 bulan. Buat masa ini penanaman serai di kampong ini agak berjaya dimana antara serai yang ditanam adalah seperti Serai Wangi, Serai Masak, Serai Peha Ayam, Serai Peha Gajah dan sebagainya. Spesis serai bergantung kepada saiz, kegunaan, ketahanan, lokasi ianya ditanam dan lain-lain faktor. Benih serai diperolehi dari pelbagai sumber sekitar Daerah Johor Bahru, Batu Pahat dan Kota Tinggi.

Penulis telah melawat dan menjalankan aktiviti Lawatan Teknikal ke Daerah Pontian baru-baru ini melihat projek Intergrasi Tanaman Pisang Tanduk dengan Serai. Serai telah pun ditanam secara komersial yang di usahakan di beberapa lokasi oleh peserta Kelompok bimbingan Jabatan Pertanian. Pemerhatian saya mendapati pokok serai yang di tanam dibawah pokok pisang tanduk dapat memberikan hasil pendapatan berganda kepada petani. Semakan dari buku rekod Pengurusan Ladang didapati petani mampu menjana RM 1,600 pendapatan bersih sebulan dari 0.4 hektar tanaman ini. Projek Sungai Burung, Pontian, Johor. Projek ini merupakan satu projek yang sangat berdaya maju diatas komitment semua peserta projek dan kaedah pemasaran yang sesuai. Cara pemasaran pula adalah pembekalan domestik di Johor Bahru serta Pontian dan pasaran segar atau di ekspot ke Singapura. Mereka menghantar setiap 2-3 hari sekali ke Singapura dan mendapat bayaran yang agak lumayan.




Intergrasi Tanaman Pisang Tanduk dan Serai memerlukan kawasan yang cukup sinaran cahaya matahari, tanah yang mempunyai saliran yang baik serta pengurusan tanaman yang baik. Pisang Tanduk di tanam pada jarak 4 meter x 3 meter dan pokok serai dtanam dalam 2 barisan diantara barisan pisang dengan jarak 50 cm x 60 cm. Mereka mengelar serai mereka dengan panggilan "Serai Peha Gajah" kerana saiz serai yang agak besar dan lebih berbau harum daripada serai tempatan biasa. Pokok Pisang Tanduk dibiarkan 2 pokok satu perdu dimana 1 pokok dewasa dan satu lagi pokok pisang sulur (Purata ketinggian pokok sulur 3 kaki). Daun Pisang Tanduk adalah kecil dan agak kurang dan kanopinya dimana ianya mencukupi untuk serai mendapat cahaya matahari. Amalan intergrasi pisang tanduk dengan serai seuai dijalankan dikawasan lain.

Penanaman secara intergrasi antara pokok pisang tanduk dan serai yang dijalankan di sini boleh dijadikan satu model atau bentuk intergrasi penanaman yang sesuai. Selain daripada mendapat hasil bergganda, penggunaan input baja dijimatkan, kurang risiko akibat penurunan harga didapati kaedah penanaman ini mengoptimakan penggunaan tanah. 



MENANAM SERAI...DI BAWAH PISANG TANDUK...
SERAI DITUAI...DIIKAT DIBAWAH PONDOK...
PROJEK BERJAYA...PETANI SERONOK..
MENJADI MODEL....UNTUK DITENGOK...


Related articles:
1. Serai (Klik disini)
2. Banana (Click here)
3. Pisang Tanduk (Klik disini)
4. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)
5. Kultivar Pisang di Malaysia (Klik disini)
6. Daun Pisang (Klik disini) 

By
M Anem
DOA Muar, Johor,

Malaysia

Cocoa Rehabilitation at Muar

Reactions: 
Cocoa (Theobroma cacao) is a popular crop in Malaysia since colonial era but it was less popular in the middle 1980's due to the Cocoa Pod Borer attack (CPB). Previously Department of Agriculture is the main player in the cocoa planting activities for the smallholders sector. Estates sector in comparison active growing cocoa in late 1970's till middle 1980's than but estate management start changing the commodities to palm oil since than. Recently a Malaysian Coaoa Board (MCB) established to develop cocoa development program, research and promotion. Sabah State has a huge hectare of cocoa plantation by Smallholders and Estate sector. This article I write about rehabilitation of cocoa program jointly efforts by DOA and MCB to enhance cocoa plantation under coconut and orchards in my area.

New cocoa mixed clones (KKM/PB/etc) under rehabilitation program at Raub, Pahang.

Rehabilitation of cocoa plantation for smallholders was initiated by MCB and the Department of Agriculture especially under Coconut Planting and Rehabilitation Program by DOA. An area about 500 hectare was targeted in 2009/2010 for rehabilitation of cocoa under coconut. DOA has a coconut rehabilitation program with MATAG inter cropped with banana or other food crop. Johore, Perak, Selangor and Kelantan was among states targeted for this project. For Johor, 3 district involved in this project namely Muar, Batu Pahat and Pontian with an area about 25 hectare for 2009. Under Muar and Ledang District about 12 farmers agreed to follow this project of Cocoa rehabilitation scheme with an area about 8 hectare at Mukim Kesang and Mukim Sg Balang. Farmers will form Group Farming Committee to attain the basic training by DOA/MCB before planting. New clones such as PB1, KKM and other will be introduced to the farmers which more resistance to pests and diseases.


A training program for all extension agent in the respective area was conducted at MCB Station at Jengka Pahang on Jun 2009. MCB shows the new and modified cocoa technology in the station and New management Concept. With new approach rehabilitation program the national cocoa production will increase especially from Peninsular Malaysia. Latest dry cocoa bean with Raub Grade reach RM 8.00/kg which is very good offer today!

By:
M Anem
DOA Muar
Johor
Malaysia

Lembu Bali di Muar

Reactions: 

Lembu Bali merupakan sejenis Lembu yang berasal daripada Indonesia yang mempunyai kualiti daging yang amat baik. Lembu ini diimpot dari Indonesia melalui JPV ini kebanyakkan untuk dijadikan baka. Baru-baru ini penulis dapat melawat Projek Ternakan Lembu Bali oleh Syarikat Sayful Farm di Projek TKPM Lubuk Bakul, Daerah Muar, Johor bersama Pegawai Daerah dan ketua-ketua Jabatan terlibat. Lokasi TKPM ini terletak berhampiran dengan Laluan Lebuhraya PLUS dekat dalam Mukim Jorak, Muar. Keluasan TKPM ini asluas 1,400 ekar merupakan tanah rizeb Padang Ragut JPV Kerajaan Negeri Johor yang telah digazetkan. Pengurusan TKPM ini dijalankan oleh Pejabat JPV Daerah Muar dengan matlamat untuk dijadikan pusat pengeluaran ternakan ruminan yang produktif untuk kawasan Johor Utara. Terdapat aktiviti ternakan Lembu Pedaging, Lembu Tenusu, Kambing Boer, Kambing Biri-biri, Kambinga Katjang, Kambing Tempatan, Ternakan Ayam Telur, Ayam pedaging, Ladang Pastura, Kilang Memproses Makanan Ternakan daripada pelepah kelapa sawit dan juga Rumah Burung Walit. Beberapa kolam ternakan ikan air tawar juga terdapat didalam TKPM ini. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai satu daripada aktiviti di TKPM tersebut iaitu Ternakan Lembu Bali yang jarang ditulis dalam blog pertanian.

Terdapat lebih 120 ekor stok lembu bali di ladang tersebut yang terdiri dari berperingkat-peringkat umur dari yang baru lahir, dewasa, induk dan sedia untuk dijual baka. Pengurus syarikat tersebut telah menerangkan kepada kami bahawa harga seekor Lembu Bali dewasa adalah diantara RM 2,500 hingga RM 4,500 seekor bergantung kepada saiz dan kegunaan. Permintaan lembu jenis ini adalah sangat tinggi dipasaran kerana kualiti lembu bali dikatakan sangat enak dan mmempunyai keunikan tersendiri. Lembu-lembu ini diberikan makanan rumput Napier segar dan makanan tambahan seperti Oil Palm Kernel pallets dan ' soya bean waste'. Sesiapa yang berminat boleh berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Verterinar Daerah Muar atau datang sendiri ke TKPM Lubuk Bakul. Kemudahan infrastruktur dalam TKPM ini seperti jalan ladang, sistem perparitan, kolam, pagar utama, pejabat ladang dan kemudahan lain disediakan oleh JPV.

Terdapat juga bangunan burung walit di kawasan tersebut yang dipunyai oleh Persatuan Penternak2 Daerah Muar yang dimulakan sejak 2007. Kawasan ini sesuai untuk menternak burung walit kerana potensi besar dalam industri ternakan tersebut. Difahamkan pada masa ini terdapat lebih daripada 50,000 bangunan burung walit di Malaysia berbanding dengan cuma 450 pada tahun 2000. Kos pembangunan asas ternakan burung paling simple dalam RM200,000 merangkumi bangunan, peralatan, susunatur dalaman, humidifier, kased/CD dan sebagainya.


Dikawasan TKPM Lubuk Bakul juga sedang dibina 6 unit Kandang Fidlot yang boleh dimasukkan sebanyak 300 ekor lembu pedaging (termasuk Lembu Bali) dan anggaran kos pembinaan infrastruktur setiap kandang sebanyak RM 800,000 (tidak masuk ternakan lembu). Projek di bawah Nationl Feedlot Center (HIP) Kementerian Pertanian ini di lancarkan pada tahun 2008 untuk menampung kepergantungan impot daging dari 18% pada masa ini kepada 40% dalam tahun 2015. Pada tahun 2012 dijangka sebanyak 2,000 ekor lembu akan diternak di TKPM Lubuk Bakul, Muar dengan nilai pasaran berjumlah RM 6 juta setahun. Terdapat beberapa penternak lain yang mengusahakan ternakan Kambing Boer dan Kambing Japnapari. Di TKPM ini juga ada 2 bual kilang memproses makanan ternakan berasaskan "Oil Palm Kernel' dan Silage Daun kelapa Sawit. Kilang Alumni UTM memproses pelet makanan haiwan berasaskan Dau Silaj Kelapa sawit dengan kandungan12% protein dan kapasiiti pengeluaran sebanyak 4-8 mt sehari. 
Kawasan TKPM Lubuk bakul juga sesuai dibangunkan untuk Projek Agro-Tourism dengan keluasan 1,041 ekar bagi daerah Muar pada masa akan datang.

TERNAK LEMBU...LEMBU BALI...
BAKA BERASAL...PULAU BALI...
DAH TENGOK....RASA NAK BELI...
TIDAK ADA MODAL...FIKIR2 TAK JADI...

Oleh,
M Anem
Senior Agronomist,
TKPM Lubuk Bakul,
Muar, Johor,
Malaysia.
(Kemaskini pada 27 November 2013)

Sunday, November 8, 2009

CASSAVA

Reactions: 

Tapioca tree at peat soil in Kg Gunung Sari, Gersik, Muar, Johor.

CASSAVA (Manihot esculenta) or Tapioca also called 'Ubi Kayu' in Local Malay is a tropical root or tuber crop under family Euphorbiaceae was grown on Mineral or Peat soil especially in Johore for fresh consumption or processed for tapioca flour by commercial factory. Department of Agriculture recorded about 2,396 hectare of tapioca grown in Malaysia in 2007 producing about 38,711 metric tonnes valued at RM 37.5 million. Estimated area of cassava planting area in 2011 about 2,444 hectare with potential yield of 41,045 metric ton. State of Johore has the largest tapioca growing area for about 875 hectare in Malaysia and produced 19,506 metric tonnes (83% of Malaysia production) in 2005. Other states growing tapioca are Selangor (173 ha), Perak (89 ha) and Kelantan (23 ha). District Johor Bahru and Kota Tinggi and Kluang was the area planted with tapioca in Johore. This article explain on my experience in cassava planting technology in Johore during my tenure at Johor Agriculture Office in 2006 and able to visits various cassava farms. 




Variety Sri Pontian on peat soil.
Talk about tapioca root are long and tapered. The stems has inter-nodes and its leaves are pinnate and having between 5-7 arms. It has a semi-hardwood stems with 3-7 diameters and able to reach 5 meters height. Tapioca roots are very rich in STARCH. Its also contains about 50 mg/100gm of significant Calcium, Phosphorus (40 mg/100 gm) and a lot of vitamin C. However tapioca is poor in protein and other nutrient. Tapioca is an important source for food , bio-fuel, animal feed, chemicals and many other purpose.


There is a lot of tapioca variety known in Malaysia and some of the variety are poisonous (not edible eg. Ubi Gajah) whilst other are edible. Local people use tubers and leaf as source of food.The young leaves collected and cooked with salts and ready to consume as salad.  Recently DOA and MARDI release new variety of Local Tapioca namely variety Ubi Sri Pontian. This new variety has a special research done for the purpose to make KEREPEK UBI (Tapioca Chips) . Other variety as comparison is Ubi Putih (White variety), Ubi Kuning (Yellow Variety) and Ubi Medan (Medan variety) grown on IPRS Agriculture station. Result shows than variety Sri Pontian is the best variety for tapioca chip production which produced 36.5 mt/ha. This variety are popular among local farmers due to the availability of planting material and stable market demand.



In Agronomy Management system tapioca are grown in 1 meter x 1 meter planting distance and harvested after 10 months after planting.The yield harvested shows that Sri Pontian produced 36.5 mt/ha, Yellow variety (29.3 mt/ha), White variety (26.0 mt/ha) and Medan variety only 23.6 mt/ha. The management system is important for expectation of yield production. Starch content claimed to be highest in Sri Pontian Varieties with 26.4% and cryogenic content also highest about 221 ug/g.


The tapioca chip from Sri Pontian (see photo next) received 65% acceptance in Sensory Test by professional compare to other three variety. The chip was confirmed as crispy, attractive golden yellowish color, acceptable size and tasty. Tapioca chip in in Sensory Test Program must examine the Original Flavor, Pepper Flavor, Hot Chili Flavor and Curry Flavour. This new Sri Pontian new variety tapioca are the latest crop that local farmers crazy to grows nowadays. The cutting or known as the planting material was supplied by DOA and Commercial Growers at RM 0.60 to RM 1.00 per cuttings.


Recently many companies interested in the planting of cassava. This crop need less maintenance and the attack of pests and diseased, plant disease and ready for harvest 10-12 months after planting. Cassava are also processed for 'TAPAI UBI' after fermentation process. Tapai Ubi is a sweet up to 15 brix reading when completely fermented and packed for commercial production. Tapai Ubi SUBUH among popular tapai in Johor Bahru region priced at reasonable from RM 2.00 - RM 3.00 per unit.  


Related articles :
1. Ubi Kemili (Klik disini)
2. Keladi Mawar (Klik disini)
3. Keladi (Klik disini)
4. Kentang (Klik disini)
5. Keledek (klik disini)
6. Asparsgus (Klik disini)


By,
M Anem
DOA Muar
Johore
Malaysia.

Saturday, November 7, 2009

Lebah Madu di Johor

Reactions: 


Menternak Lebah Madu di Johor agak popular di beberapa kawasan di Daerah Pontian, Batu Pahat dan Muar dengan spesis Lebah Keran (Apis cerana). Kawasan tumpuan penternakan adalah di kawasan kebun kelapa dan kawasan hutan gelam seta kawasan dudun campuran yang banyak sumber makanan seperti Rumput Israel (Asystasia gigantica). Antara kawasan yang aktif ialah di Kg Serkat Darat (Pontian), Kg Kesang , Kg Parit Penyengat, Kg Teluk Rimba (di daerah Muar), Kg Nibong (di Batu Pahat) dimana ternakan dibuat secara sambilan oleh para petani atau pekebun kelapa. Ternakan lebah Keran dijalankan setelah petani menerima Latihan Asas oleh Jabatan Pertanian Johor di Pusat Ternakan Apiari Malaysia yang terletak di Pusat Pertanian Komodiiti Parit Botak, Batu Pahat. Kursus lanjutan di adakan di beberapa lokasi seperti di Pejabat Pertanian Sg Sudah di Muar dan Pejabat Pertanian Pontian dimana tujuan latihan adalah untuk memberikan teknologi lebih baru dan terkini. Artikel kali ini dalam 'Anim Agro Technology' saya akan membincangkan teknologi ternakan lebah madu berdasarkan pengalaman penulis dalam bidang ini selama 30 tahun. Penulis juga terlibat dalam memberikan latihan asas penternakan lebah madu kepada peminat lebah madu.


Dalam menternak lebah paling penting adalah keujudan makanan semulajadi lebah keran adalah debunga dan nektar daripada mayang kelapa yang ditanam di sekeliling Haif Lebah. Haif Lebah adalah kotak yang diperbuat daripada papan kayu berukutan 1-2 kaki panjang x 1 kaki tinggi dan 1 kaki lebar bergantung kepada kesesuaian dan mengandungi para-para serta penutup. Terdapat pintu utama untuk lebah keluar dan masuk haif. Lazimnya haif lebah akan dicat warna putih untuk memudahkan lebah mencari rumahnya. Haif ini diletakkan diatas tiang kayu setinggi 3-4 kaki atas tanah dan sapu tiangnya dengan minyak atau racun serangga untuk elakkan semut , lipas dan perosak lain masuk kedalam haif terutama apabila simpanan madu telah banyak.

Satu hektar kawasan kelapa boleh di sediakan antara 6 - 10 haif atau bilangan koloni lebah berdasarkan kepada kepadatan pokok kelapa. Satu koloni yang aktif dengan seekor Ratu Lebah mempunyai antara 30,000 - 50,000 ekor lebah pekerja. Ratu Lebah Keran yang sihat dapat mengeluarkan anak lebah sebanyak 100 - 250 ekor setiap hari. Setiap 2-3 minggu haif lebah akan di periksa untuk di kutip madu dan debunga (Jika ada) terutama musim panas kekerapan setiap 2-3 hari sekali. Madu lebah akan disimpan didalam kon yang akan ditutup apabila telah penoh.


Burung berek-berek
Lebah mempunyai pelbagai musuh dan penyakit yang akan menentukan sama ada projek penternakan lebah yang dijalankan akan berjaya atau tidak. Antara musuh-musuh didalam penternakan lebah madu ialah seperti semut, lipas, cicak, tabuan dan burung. Tebuan (Vespa tropica tropica) merupakan musuh yang akan menyerang lebah madu yang baru balik kehaif dengan membunuhnya. Tebuan atau juga dipanggil sebagai Tabuan akan masuk kedalam haif dimana akan menyebabkan keselurohan koloni lebah akan berpindah (Lihat foto dibwah). Burung Berek-berek (Melops philipunus) atau di panggil 'Blue tailed Bee eater'  juga merupakan sejenis burung yang suka menangkap lebah ketika berterbangan (Lihat foto sebelah). Apa yang saya buat pemerhatian di pontian, lebh pekerja yang sedang dalam perjalanan balik kehaif paling disukai kerana lebah tersebut agak perlahan terbang akibat perutnya penoh nektar dan debunga. Semut (Ants) perlu dikawal agar ianya tidak memusnahkan koloni lebah. Cara kawalan adalah dengan menyapu minyak hitam terpakai atau menyapu minyak gris (grease oil) pada tiang haif lebah agar agar semut tidak dapat naik melalui tiang. Antara penyakit yang menyerang lebah seperti 'Penyakit Sac Brood' dan perlu dikawal.


Tebuan musuh lebah.
Kajian yang saya buat di Muar mendapati, satu koloni lebah keran di kawasan kelapa menghasilkan diantara 5 - 7 kg madu setahun. Jumlah kutipan madu ini sangat bergantung kepada keadaan cuaca dimana jika cuaca panas berpanjangan, jumlah madu agak banyak tetapi pada musim hujan seperti bulan November - Januari memang amat sedikit kutipan madu. Alat khas dipanggil 'Extractor' digunakan untuk mengeluarkan madu. Madu yang dihasilkan kemudian madu yang di tapis untuk mengeluarkanbahan lain dan kemudian akan di botolkan dalam botol 120 ml dan dijual dengan harga antara RM 8.00 - RM 12.00 sebotol. Kualiti Madu Lebah bergantung kepada punca nektar dan musim untuk menentukan harganya. Punca pokok kelapa akan memberikan warna madu yang agak kekuningan berbanding dengan punca nektar daripada kawasan limau dan daun getah yang lebih jernih.


Lebah Besar Jenis Impot (Apis melifera) merupakan spesis lebah madu yang diimpot dari Australia melalui Jabatan Pertanian ada di perlihara di Kawasan Kg Serkat Darat, Pontian sejak tahun 2001. Bagaimanapun lebah jenis melifera ini mempunyai masaalah penyakit ' Sac Brood' dan mengelami serangan serius dari sejenis Burung Berek ketika musim penghijrahan. Serangan burung pernah memusnahkan sehingga 80% populasi lebah ini dan didapati diantara punca yang boleh mengagalkan projek tersebut. Walau pun lebah Apis melifera mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan industri ternakan lebah, ianya perlukan lebih banyak kajian lebih lanjut yang perlu dijalankan. Kemungkinan satu masa nanti akan ada program pembiakan lebah madu yang sesuai dan berpotns tinggi untuk negara kita.

Program Latihan dan Kursus untuk pemeliharaan lebah madu perlu di tumpukan kepada penternak-penternak lebah diseluruh negara. Bagi Negeri Johor, terdapat hanya sekitar 30 orang sahaja penternak lebah madu yang aktif yang telah saya kenalpasti. Antara perkara penting yang perlu di berikan latihan kepada mereka ialah Teknologi memelihara Ratu Lebah, Tanaman untuk makanan lebah, Kaedah Pengurusan Lebah pada Musim Tengkujuh, Pemilihan spesis lebah yang baik dan tepat, menyediakan makanan asas lebah, Venom Lebah sebagai alternatif perubatan, pengeluaran produk debunga serta produk 'Royal Jelly' dan pemasaran produk lebah. Pegawai dan Penternak perlu diberikan pendedahan terhadap industri ternakan lebah dibeberapa negara tropika yang lain.


Persatuan Penternak Lebah Negeri Johor yang kurang aktif masa kini perlu di gerakan semula. Selain daripada latihan teknikal dan perkhidmatan pengembangan kepada penternak lebah, program subsidi peralatan atau haif lebah peru di berikan kepada penternak. Kaedah perlabelan, kawalaan kualiti, pembungkusan dan pemasaran perlu di kawal agar kejadian penjualan MADU TIRUAN dapat dibenteras. Laporan dari Universiti Malaya pada 2005 melalui terbitan Jurnal mendapati, lebih 65% madu lebah di pasaran Malaysia adalah madu tiruan!  Awas, madu tiruan mungkin mengandungi bahan-bahan yang membawa kerosakan bukan perubatan. Kaedah untuk menyediakan madu tituan memang mudah, murah dan nampak macam original kerana orang ramai tidak pernah kenal akan kualiti madu asli.  Semuga akan lebih ramai rakyat Malaysia yang meminati aktiviti penternakan lebah madu di negara kita. Wasallam.


KEKEBUN KELAPA....MENTERNAH LEBAH...
KAWASAN GELAM...SESUAI JUGA DIREDAH....
LEBAH KERAN...MADUNYA SEBAGAI UPAH...
KALAU DI SENGAT...WAJAH AKAN BERUBAH...



Related articles:
1. Agrobased Industry in Malaysia (Click here)
2. Bee Keeping Equipments (Click here)
3. Coconut (Click here)
4. Penduduk dunia (Klik disini)
5. Lebah Keran (Klik disini)
6. Lebah Tualang (Klik disini)
7. Madu Lebah (Klik disini)
8. Bisa Gigitan serangga (Klik disini)
9. Rumput Israel (Klik disini)
10. Nektar (Klik disini) 
11. Semut (Klik disini)

By
M Anem
Jabatan Pertanian Johor
Muar, Johor,
Malaysia
(Pakar Lebah satu ketika dulu - updated 26 November 2012)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KLIK SAYA